Browse through our Interesting Nodes on Academic Institutions in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-10-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλλαγές στο χώρο της Υγείας
  • [02] Συνάντηση Παπούλια-Σιούφα
  • [03] Επαφές Μπορέλ στην Αθήνα
  • [04] Κακοκαιρία και προβλήματα
  • [05] Ξυλοκόπησαν αστυνομικό
  • [06] Το 2010 η υποθαλάσσια αρτηρία
  • [07] Επιστρέφει στις συνομιλίες η Β. Κορέα
  • [08] Συμπαραγωγή F-35 από Τουρκία-ΗΠΑ
  • [09] Νίκη με το ίδιο σκορ για ΠΑΟ, ΑΕΚ και Ολυμπιακό
  • [10] Ανοιχτό Ίντερνετ

    [01] Πολιτική

    "Πράσινο φως" από την Κυβερνητική Επιτροπή

    Αλλαγές στο χώρο της Υγείας

    31/10/2006 2:29:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Το "πράσινο φως" από την Κυβερνητική Επιτροπή πήρε ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος για το νομοσχέδιο που αφορά στις προμήθειες των νοσοκομείων. Προβλέπεται η δημιουργία Κεντρικής Επιτροπής Προμηθειών Υγείας η οποία θα είναι αυτοτελής και θα συντονίζει τις προδιαγραφές, το κόστος και τον έλεγχο των υλικών και των φαρμάκων που προμηθεύονται τα κρατικά νοσοκομεία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις υπολογίζεται ότι θα εξοικονομούνται 500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. "Από σήμερα η Υγεία κάνει ένα άλμα μπροστά", δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά τη συνεδρίαση, κάνοντας λόγο για μια βαθιά ριζοσπαστική τομή που θα βασίζεται στη διαφάνεια, την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα και θα αλλάξει το τοπίο στο χώρο της Υγείας.

    "Φακελάκι" και πρωτοβάθμια φροντίδα

    Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε επίσης ότι σε συνεργασία με τους πολίτες θα προσπαθήσει να δώσει ένα τέλος στο φαινόμενο "φακελάκι" και τις παθογένειες που κληροδότησε το παρελθόν.

    "Το φακελάκι", είπε ο κ. Αβραμόπουλος, "ουσιαστικά είναι έμμεση και υπόγεια εξαγορά χρόνου και γιατρού που προτιμούμε".

    Όμως πρόσθεσε ότι από την ώρα που θα λειτουργήσουν η πρωτοβάθμια φροντίδα και θα εκσυγχρονιστούν οι δομές, όλα αυτά τα φαινόμενα θα εξαλειφθούν. Σημείωσε δε ότι σε τέτοια θέματα η πολιτεία είναι άτεγκτη.

    Ο κ. Αβραμόπουλος προανήγγειλε επίσης αλλαγές και στο ΕΣΥ, θεωρώντας πως το Εθνικό Σύστημα Υγείας έχει κλείσει κατά κάποιο τρόπο τον κύκλο του και πρέπει να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο σύστημα παροχής υψηλής ποιότητας υπηρεσιών στον πολίτη, κρατώντας το δημόσιο χαρακτήρα του.

    Ο Υπουργός Υγείας μίλησε για εκσυγχρονισμό των δομών, τόσο στα κεντρικά νοσοκομεία όσο και στους αποκεντρωμένους σχηματισμούς, ενώ αναφερόμενος στην κάρτα αναπηρίας είπε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας στέκεται με σεβασμό απέναντι στις κατηγορίες συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη ιδιαίτερης υποστήριξης.

    Για την πρωτοβάθμια φροντίδα, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι πέραν όλων των άλλων σε συνεργασία με το υπουργείο Απασχόλησης γίνονται συζητήσεις για συγχώνευση σχηματισμών και τα ιατρεία του ΙΚΑ να μετατραπούν σε Κέντρα Υγείας αστικού τύπου.

    Ανέφερε ως παράδειγμα τα Κέντρα του Βύρωνα και των Καλυβίων και σημείωσε ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα θα αποτελέσει μεγάλη τομή και θα βοηθήσει να μειωθεί το φαινόμενο της υπερφόρτωσης των κεντρικών νοσοκομείων.

    Πριν από τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, ενόψει και της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για τα εθνικά θέματα που έχει ζητήσει ο κ. Καραμανλής, αλλά και της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    Επίσης ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χοσέπ Μπορέλ.

    Αύριο ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 10 το πρωί ο με τον Υπουργό Εθνικής ’μυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ στις 11,θα προεδρεύσει της Κυβερνητικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού.

    [02] Πολιτική

    Στο επίκεντρο θέματα ενέργειας

    Συνάντηση Παπούλια-Σιούφα

    31/10/2006 12:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/10/2006 3:42:15 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Θέματα ενέργειας και περιφερειακής ανάπτυξης κυριάρχησαν στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα. Ο Υπουργός ενημέρωσε τον κ. Παπούλια, για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, την πορεία υλοποίησης του τρίτου κοινοτικού πλαισίου στήριξης, καθώς και για τις εξελίξεις σχετικά με την κατασκευή των αγωγών φυσικού αερίου. Ο υπουργός Ανάπτυξης ενημέρωσε, επίσης, τον Πρόεδρο για την πορεία λειτουργίας της Ενεργειακής Κοινότητας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, από την 1η Ιουλίου. "Η εμπειρία και οι γνώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και για όλα τα διεθνή θέματα αλλά και για τα ενεργειακά μας είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Ο κ. Παπούλιας παρακολουθεί από κοντά τις διεθνείς ενεργειακές πρωτοβουλίες και της κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης και στηρίζει ενεργά τις προσπάθειές μας, συμβάλλοντας και ο ίδιος, με τις συμβουλές και τις απόψεις του, για να πετύχουμε τους εθνικούς στόχους. Όπως άλλωστε έχω δηλώσει και άλλη φορά, οι πρωτοβουλίες αυτές δεν είναι πρωτοβουλίες μόνον της κυβέρνησης, είναι πρωτοβουλίες που αφορούν τη χώρα, αφορούν τον ελληνικό λαό, αφορούν το μέλλον της χώρας", τόνισε ο κ.Σιούφας.

    [03] Πολιτική

    Επαφές Μπορέλ στην Αθήνα

    31/10/2006 4:13:00 μμ

    Οι εξελίξεις που αφορούν τη Συνταγματική Συνθήκη καθώς επίσης και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο των επαφών που είχε σήμερα στην Αθήνα ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χοσέπ Μπορέλ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και αρχηγούς κομμάτων. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε, ο κ. Μπορέλ, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είπε πως η ΕΕ προσπαθεί να βρει σημεία ισορροπίας και υπογράμμισε την αναγκαιότητα εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της γειτονικής χώρας.

    "Η Ευρώπη θα πρέπει να απαιτήσει την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Τουρκία απέναντί της, προκειμένου η χώρα αυτή να γίνει μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας", επισήμανε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Χοσέπ Μπορέλ, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

    Ο κ. Μπορέλ σημείωσε επίσης ότι, είναι ακόμα νωρίς για να απαντήσει αν η Τουρκία θα γίνει μέλος της ΕΕ, αφού δεν έχει διανύσει το δρόμο που πρέπει για να προσεγγίσει τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές και τα ευρωπαϊκά επίπεδα.

    Παράλληλα ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επισήμανε ότι, η τουρκική ένταξη δεν είναι κάτι που θα γίνει αύριο, καθώς θα πρέπει να την αναμένουμε μετά από 10 ως 15 χρόνια. "Η αυριανή Τουρκία θα ενταχθεί στην ΕΕ", σημείωσε ο κ. Μπορέλ.

    [04] Κοινωνία

    Χιόνια το Σαββατοκύριακο

    Κακοκαιρία και προβλήματα

    31/10/2006 4:43:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Χειμωνιάτικο το σκηνικό για την τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου, με χαμηλές θερμοκρασίες και έντονες καταιγίδες να σημειώνονται στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Μετά από μια προσωρινή βελτίωση του καιρού αύριο, η κακοκαιρία θα επιστρέψει με πτώση της θερμοκρασίας, και το Σαββατοκύριακο αναμένονται τα πρώτα χιόνια στην Πάρνηθα. Προβλήματα παρατηρήθηκαν στην Αγιά της Λάρισας, αλλά και σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, ενώ, είχαμε και απαγόρευση απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου καθώς και ακυρώσεις πτήσεων των Ολυμπιακών Αερογραμμών. Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας.

    Σε επιφυλακή

    Συγκεκριμένα, ακυρώθηκαν οι πρωινές πτήσεις των ΟΑ για Λήμνο και Μήλο.

    Επιπλέον, δεν εκτελούνται τα δρομολόγια Αλεξανδρούπολη Σαμοθράκη, Κυλλήνη Ζάκυνθος Κεφαλονιά, Καβάλα Πρίνου, ενώ μόνο τα κλειστού τύπου πλοία ταξιδεύουν από Κεραμωτή για Λιμένα Θάσου.

    Προβλήματα είχαμε και στην Αττική , όπου η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε κλήσεις για κοπές δέντρων και άντληση υδάτων.

    Λόγω της συσσώρευσης υδάτων, η Τροχαία έκανε εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στο ύψος της Χαλυβουργικής στο ρεύμα προς Κόρινθο. Νωρίτερα, μεγάλη δυσκολία αντιμετώπισαν οι οδηγοί που κινούνταν στη λεωφόρο ΝΑΤΟ και στην παραλιακή στο ύψος της Γλυφάδας.

    Στην Αγιά της Λάρισας, οι παραγωγοί πράσινων μήλων κάνουν λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή της σοδιάς, λόγω της χθεσινής σφοδρής ανεμοθύελλας. Στην περιοχή αναμένεται κλιμάκιο του ΕΛΓΑ προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές .

    Ιδιαίτερα φουσκωμένα είναι τα ποτάμια Μεσάτιος και Λίλαντας στην κεντρική Εύβοια .

    Μικροδιακοπές ρεύματος σημειώθηκαν στους Θρακομακεδόνες, καθώς από πτώση δέντρου παρασύρθηκαν καλώδια της ΔΕΗ και στα Σπάτα. Η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Χειμώνιασε...

    [05] Κοινωνία

    Δυο ανήλικοι έξω από τεχνικό σχολείο

    Ξυλοκόπησαν αστυνομικό

    31/10/2006 4:46:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Ποινική δίωξη ασκήθηκε σε δύο μαθητές και στον πατέρα του ενός που φέρονται οτι ξυλοκόπησαν αστυνομικό. Το περιστατικό συνέβη έξω από το Τεχνικό Επαγγελματικό Λύκειο Κορωπίου που τελεί υπό κατάληψη όταν ο αστυνομικός ζήτησε από τους ανήλικους να σταματήσουν για έλεγχο. Οι ανήλικοι, σύμφωνα με την αστυνομία, πέταξαν μικροποσότητα χασίς και άρχισαν να χτυπούν με ξύλο τον αστυνομικό, ενώ παρενέβη και ο πατέρας του ενός εξ αυτών. Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη εναντίον των μαθητών για αντίσταση και κατοχή ναρκωτικών και τους άφησε ελεύθερους, Σε βάρος του γονέα ασκήθηκε ποινική δίωξη για απλή σωματική βλάβη και παραπέμφθηκε σε δίκη.

    [06] Κοινωνία

    Το 2010 η υποθαλάσσια αρτηρία

    31/10/2006 3:37:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Στο τέλος του 2010 θα αποτελεί πραγματικότητα η υποθαλάσσια οδική αρτηρία της Θεσσαλονίκης, η οποία αναμένεται να δώσει μεγάλη ανάσα στο κέντρο της πόλης που ασφυκτιά σήμερα από τα μποτιλιαρίσματα και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Την Τρίτη, υπογράφηκε η σύμβαση ανάθεσης του έργου ανάμεσα στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά, και τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας "Θερμαϊκή Οδός", η οποία στη συνέχεια θα κατατεθεί στη Βουλή και η κύρωσή της αναμένεται να γίνει το Φεβρουάριο ή το Μάρτιο του 2007. Αμέσως μετά, ξεκινούν οι εργασίες κατασκευής του μεγάλου αυτού έργου, μήκους 6,5 χλμ., από τα οποία τα τέσσερα χιλιόμετρα θα είναι υποθαλάσσια σήραγγα, με την οροφή της να βρίσκεται τουλάχιστον ένα μέτρο κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας. Το έργο θα έχει τρεις λωρίδες ανά κατεύθυνση και η τιμή του διοδίου, όπως δήλωσε ο υπουργός, καθορίστηκε στο ποσό του 0,90 ευρώ ανά διέλευση.

    Σύγχρονες μέθοδοι και νέες μελέτες

    Ο κ. Σουφλιάς έκανε λόγο "για μια ακόμη πολύ σημαντική μέρα για τη Θεσσαλονίκη" μετά την υπογραφή του έργου για το μετρό, και χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα για όλους όσοι ασκούν κριτική στην κατασκευή της υποθαλάσσιας αρτηρίας.

    Σύμφωνα με τον υπουργό, το μεγάλο έργο της υποθαλάσσιας αρτηρίας:

    Θα ανακουφίσει ριζικά το κυκλοφοριακό, απελευθερώνοντας το κέντρο της πόλης από 80.000 αυτοκίνητα, καθώς θα μετατοπιστεί εκτός κέντρου το 40 με 50% του κυκλοφοριακού φόρτου. Αυτή η μετατόπιση θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των βασικών ρύπων κατά 35 με 40%. Θα αναβαθμιστεί όλο το παραλιακό μέτωπο και θα πεζοδρομηθεί η λεωφόρος Νίκης. Επιπλέον, εκτιμάται ότι θα υπάρξει και εξοικονόμηση ενέργειας.

    Η σήραγγα θα συνδέει την πλευρά του λιμανιού στα δυτικά, με την απέναντι ακτή στη Μεγάλου Αλεξάνδρου στα ανατολικά, στο ύψος του ξενοδοχείου "Μακεδονία Παλλάς". Η πρόσβαση στη σήραγγα θα γίνεται με βυθιζόμενο δρόμο.

    Το έργο θα κατασκευαστεί με όλες τις σύγχρονες τεχνικές μεθόδους, ενώ έχουν προβλεφθεί και θα γίνουν και νέες κυκλοφοριακές μελέτες τόσο από το ΥΠΕΧΩΔΕ όσο και από την κοινοπραξία, για την καλύτερη πρόσβαση αλλά και το κυκλοφοριακό, κυρίως στην ανατολική πλευρά της πόλης.

    Σημειώνεται ότι το έργο είναι προϋπολογισμού 472 εκατομμυρίων ευρώ και η σύμβαση της παραχώρησης θα διαρκέσει 30 χρόνια.

    [07] Κόσμος

    Επιστρέφει στις συνομιλίες η Β. Κορέα

    31/10/2006 6:09:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - BBC - ΝΕΤ

    Πολύ σύντομα θα ξαναρχίσουν οι εξαμερείς διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας, οι οποίες είχαν περιέλθει σε αδιέξοδο εδώ και ένα χρόνο, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας. Η απόφαση ελήφθη μετά από άτυπη σύνοδο την Τρίτη στο Πεκίνο, των αντιπροσωπειών της Κίνας, της Β. Κορέας και των ΗΠΑ, κατόπιν πρωτοβουλίας της Κίνας. Σύμφωνα με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών, Κρίστοφερ Χιλ, οι συνομιλίες μπορεί να ξαναρχίσουν ακόμη και τον Νοέμβριο. Ο ίδιος τόνισε ότι η Πιονγιάνγκ δεν έθεσε κανέναν όρο για την επιστροφή της στις διαπραγματεύσεις.

    Αισιοδοξεί η Ουάσινγκτον

    Οι ΗΠΑ αναμένουν ουσιαστική πρόοδο από τον επόμενο γύρο των εξαμερών διαπραγματεύσεων. Σύμφωνα με τον Χιλ, η Πιονγιάνγκ δεν δεσμεύτηκε ρητώς ότι δεν θα πραγματοποιήσει περαιτέρω πυρηνικές δοκιμές, αλλά πιστεύει ότι είναι αυτονόητο "ότι δεν θα προχωρήσουν σε τέτοιες προκλήσεις", επισημαίνοντας ότι η απόφαση του ΟΗΕ για την επιβολή κυρώσεων παραμένει σε ισχύ.

    Την απόφαση της Β. Κορέας να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα χαιρέτισαν ο Λευκός Οίκος και το Κρεμλίνο.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: North Korea talks 'set to resume'

    [08] Κόσμος

    Θα υπογραφεί άμεσα μνημόνιο συνεργασίας

    Συμπαραγωγή F-35 από Τουρκία-ΗΠΑ

    31/10/2006 1:16:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μνημόνιο συνεργασίας για τη συμπαραγωγή του νέου μαχητικού αεροσκάφους F-35 θα συνυπογράψουν εντός του Νοεμβρίου Τουρκία και ΗΠΑ. Στην συμπαραγωγή θα συμμετάσχουν επίσης η Τουρκία, οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Δανία και η Νορβηγία, οι οποίες μέσω του μνημονίου δεσμεύονται για την αγορά μαχητικών F-35. Η συμφωνία επικυρώθηκε μετά τη συνάντηση που είχαν στο Πεντάγωνο ο επισκεπτόμενος την Ουάσιγκτον Τούρκος Υπουργός ’μυνας Βερντί Γκιονούλ, με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Ράμσφελντ. Η συζήτηση των δυο Υπουργών επικεντρώθηκε αποκλειστικά στις τουρκικές αμυντικές προμήθειες και συγκεκριμένα στην αγορά ελικοπτέρων Απάτσι και μαχητικών αεροσκαφών F-35. Κατά τη συνάντηση ο Τούρκος Υπουργός Αμυνας διερεύνησε επίσης τη δυνατότητα εφοδιασμού των υπό προμήθεια αεροσκαφών F-35 με ηλεκτρονικά συστήματα τουρκικής τεχνογνωσίας, αλλά η επιλογή αυτή προσκρούει στην αμερικανική νομοθεσία.

    [09] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Νίκη με το ίδιο σκορ για ΠΑΟ, ΑΕΚ και Ολυμπιακό

    31/10/2006 12:51:00 μμ

    Νικηφόρα πέρασε από τη Θεσσαλονίκη και το "Καυτανζόγλειο" στάδιο ο Παναθηναϊκός. Με σκόρερ το "πρώτο κανόνι" του εφετινού πρωταθλήματος, τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη, οι "πράσινοι" νίκησαν 1-0 τον Ηρακλή στη συνάντηση με την οποία ολοκληρώθηκε η 8η αγωνιστική. Ο Ολυμπιακός επικράτησε δύσκολα του Εργοτέλη 1-0, στο Καραϊσκάκη, με γκολ του Ριβάλντο. Νίκη 1-0 και για την ’ΕΚ που αντιμετώπισε τον Απόλλωνα Καλαμαριάς στο ΟΑΚΑ.

    Αποτελέσματα Βαθμολογία

    Ολυμπιακός-Εργοτέλης 1-0 ΑΕΚ-Απόλλων Καλαμαριάς 1-0 Ιωνικός-Ατρόμητος 1-4 Κέρκυρα-Πανιώνιος 0-1 Λάρισα-ΠΑΟΚ 1-2 Αιγάλεω-Ξάνθη 1-0 ΟΦΗ-Αρης 1-0 Ηρακλής-Παναθηναϊκός 0-1

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 8 αγώνες)

    1. Ολυμπιακός 21 2. Παναθηναϊκός 16 3. ΑΕΚ 15 . Αιγάλεω 15 5. ΠΑΟΚ 12 . Λάρισα 12 . Κέρκυρα 12 8. Εργοτέλης 11 9. Ατρόμητος 10 . ΟΦΗ 10 11. ’ρης 9 . Πανιώνιος 9 13. Απόλλων Καλαμαριάς 6 14. Ξάνθη 3 . Ιωνικός 3 16. Ηρακλής 2

    [10] Τεχνολογία

    Παγκόσμιο Φόρουμ για Διακυβέρνηση του Διαδικτύου

    Ανοιχτό Ίντερνετ

    31/10/2006 5:02:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Το διαδραστικό πείραμα του πολυσυμμετοχικού διαλόγου για το μέλλον και τη διακυβέρνηση του Ιντερνετ που αποφάσισε η Διεθνής Διάσκεψη της Τύνιδας συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα στην Αθήνα, στο πλαίσιο της 1ου Παγκόσμιου Φόρουμ (IGF). Η σημερινή συνεδρία, παίρνοντας τη σκυτάλη από τη χθεσινή ελεύθερη συζήτηση που ξεκίνησε την εξερεύνηση αυτών των «αχαρτογράφητων περιοχών» όπως περιέγραψε χαρακτηριστικά ο γγ. του ΟΗΕ κ. Αναν, αυτόν τον καινοτόμο τρόπο συνδιαλλαγής πάνω σε ζητήματα δημόσιας πολιτικής, εστίασε στην ελεύθερη ροή πληροφορίας γνώσης και ιδεών, καθώς και στην ελευθερία της έκφρασης και στα όρια της. Ο υπουργός Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλος, κηρύσσοντας την έναρξη, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η σύγχρονη διαδικτυακή πραγματικότητα, τονίζοντας ότι ο στόχος παραμένει η πρόσβαση χωρίς αποκλεισμούς, όπου όμως πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι παράμετροι της ασφάλειας και της προστασίας της ιδιωτικότητας και της διαφορετικότητας.

    Ελεύθερη ροή πληροφορίας, ιδεών και γνώσης

    Η απρόσκοπτη ροή της πληροφορίας και οι ρυθμιστικοί κανόνες που την διασφαλίζουν ή σε άλλες περιπτώσεις την εμποδίζουν, απασχόλησαν έντονα το 12μελές πάνελ και τους παρευρισκόμενους.

    Τα περισσότερα σχόλια και γνώμες που ακούστηκαν είχαν να κάνουν με την Κίνα και τις περιπτώσεις λογοκρισίας και διαδικτυακής καταστολής που έχουν κατά καιρούς σημειωθεί. Μάλιστα έγινε λόγο και για τη συνεργασία μεγάλων εταιρειών όπως η Yahoo! και Google με την κινεζική κυβέρνηση για την τοποθέτηση «φίλτρων» στις μηχανές αναζήτησης τους.

    Ο αντιπρόεδρος της Google Vinton Cerf, ο οποίος βρισκόταν στο κοινό, παρενέβη και υπεραμύνθηκε της πολιτικής της εταιρείας, εξηγώντας ότι η μη συμμόρφωση με τους εθνικούς νόμους θα στερούσε από την κινεζική κοινωνία ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης όπως είναι το διαδίκτυο και πως ήταν επιλογή της εταιρείας να μην προσφέρει τις υπηρεσίες blogging και gmail στους Κινέζους, ώστε να μη χρειαστεί να εγκαταστήσει servers σε κινεζικό έδαφος και κατά συνέπεια να μη βρεθεί στη θέση της Yahoo!. Υπενθυμίζεται ότι η Yahoo! είχε δεχθεί έντονες επικρίσεις για την παραχώρηση στην κινεζική κυβέρνηση του περιεχομένου κάποιων email που είχε στείλει Κινέζος δημοσιογράφος προς ξένα ΜΜΕ, με αποτέλεσμα ο τελευταίος να οδηγηθεί στη φυλακή. Μέλος της κινεζικής αποστολής στον ΟΗΕ επενέβη με τη σειρά του για να δηλώσει ότι το μεγαλύτερο μέρος των φημών που κυκλοφορούν για τη χώρα του δεν έχουν βάση, πως οι περιορισμοί για λόγους προστασίας από την τρομοκρατία, το έγκλημα ή τη διαφθορά δεν συνιστούν λογοκρισία και πως ο συγκεκριμένος δημοσιογράφος δεν εκτίει ποινή φυλάκισης για τις απόψεις του, αλλά επειδή παρέβη το νόμο.

    Εδώ τέθηκε και το θέμα της ευθύνης επιχειρηματικών κολοσσών που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο στη διασφάλιση των ελευθεριών των χρηστών και στην άσκηση της διαπραγματευτικής ισχύς τους απέναντι σε πολιτικές αποφάσεις. Οι εκπρόσωποι της Google και της Microsoft απάντησαν πως ο χώρος είναι πολύ ανταγωνιστικός και πως η επιρροή τους δεν είναι τόσο μεγάλη όσο νομίζει ο κόσμος.

    Λαμβάνοντας το λόγο ένας δικηγόρος από το Ιράν επισήμανε ότι το πρόβλημα στη διακυβέρνηση του διαδικτύου έγκειται στο ότι γίνεται με κριτήρια των χωρών της Δύσης χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η διαφορετικότητα στην αντίληψη των εννοιών, που υφίσταται μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών. Η ύπαρξη του προβλήματος βρήκε σύμφωνους τους ομιλητές. Η Anriette Esterhuysen, διευθυντρια του APC χαρακτήρισε από το πάνελ, μονομερή τη μέχρι τώρα προσέγγιση της διακυβέρνηση και πρότεινε στο IGF να δώσει βάρος σε μια ολιστική αντιμετώπιση από εδώ και στο εξής.

    Από μέλος του κοινού υπενθυμίστηκε επίσης η πρόταση της Νοτίου Αφρικής και άλλων 12 χωρών για τη διαμόρφωση μιας Διεθνούς Συνθήκης Πρόσβασης στη Γνώση.

    Σημαντικό σημείο προβληματισμού υπήρξε και το θέμα της ελευθερίας της έκφρασης και τα όρια της.

    Στη δική του παρέμβαση του ο κ. Ρουσόπουλος σημείωσε τη δύναμη της πληροφορίας και στάθηκε στη δυνατότητα που δίνει το ίντερνετ, ώστε ο καθένας να μπορεί να γίνει δημιουργός πληροφορίας, διερωτώμενος για το ποια είναι τα όρια μεταξύ ελευθερίας έκφρασης και ασυδοσίας και με ποιο τρόπο ελέγχεται κάποιος που παραχαράσσει την αλήθεια με σκοπό την επίθεση εναντίον συγκεκριμένου προσώπου. Από το κοινό αναφέρθηκε το θέμα της σύλληψης Έλληνα blogger και πως η λογοκρισία αφορά περισσότερες χώρες απ όσες νομίζουμε. Ο κ. Ρουσόπουλος απάντησε πως δεν έχει υπόψη του τη συγκεκριμένη υπόθεση, όμως, όπως είπε, υπάρχουν παραδείγματα δημιουργίας ψευδών ειδήσεων και πως αυτό θα πρέπει να αποτελεί ένα θέμα προς συζήτηση. Στο σχόλιο του ο Joichi Ito (Creative Commons) εκ των συμμετεχόντων στο πάνελ, σημείωσε πως το αίσθημα της ευθύνης απέναντι στην αλήθεια είναι υψηλό μεταξύ των bloggers, ενώ η Sophie Greve, πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σημείωσε την υπαρξη νόμων που σχετίζονται με την ελευθερία έκφρασης και σημείωσε τις περιπτώσεις όπου η ύπαρξη τους προστατεύει από την υποκίνηση πράξεων μίσους.

    Η ευθύνη των κυβερνήσεων για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών στο «δημόσιο χώρο» του διαδικτύου, ο οποίος δεν διαφέρει από μια τεράστια αχανή βιβλιοθήκη που πρέπει να είναι ανοιχτή σε όλους και ειδικά σε λιγότερο προνομιούχους ανθρώπους που δεν έχουν καν τη δυνατότητα πρόσβασης σε μια πραγματική βιβλιοθήκη, ήταν επίσης από τα σημεία που τονίστηκαν.

    ’λλα θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση ήταν το θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας, τι πρέπει να διαχέεται δωρεάν και τι όχι. Οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρχει η προστασία των συγγραφικών δικαιωμάτων και του copyright όμως τονίστηκε ότι η παραδοσιακή νομοθεσία δεν έχει προσαρμοστεί στα δεδομένα της σύγχρονης ψηφιακής εποχής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η χρήση ενός προϊόντος σε σχολείο για εκπαιδευτικούς λόγους να θεωρείται παράνομη, ενώ αποτελεί τροχοπέδη για την υλοποίηση δημιουργικών ιδεών από νέους και ερασιτέχνες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 31 October 2006 - 17:50:43 UTC