Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-10-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο η Θεσσαλονίκη
  • [02] Προς εκτόνωση
  • [03] Οικογενειακή τραγωδία στην Κέρκυρα
  • [04] Έκτελεσαν έμπορο στην Πτολεμαΐδα
  • [05] Έγκλημα στα Χανιά
  • [06] Επεισοδιακή συγκέντρωση
  • [07] Βρέθηκαν οι 6 Γερμανοί στρατιώτες
  • [08] Έντεκα νεκροί από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο
  • [09] Τεράστιες ποσότητες χρυσού κατέχει ο Πινοσέτ
  • [10] Νέα επεισόδια στο Παρίσι
  • [11] Δύο εκτελέσεις στις ΗΠΑ
  • [12] Γεννήθηκαν σιαμαία ενωμένα στο κεφάλι
  • [13] Ιστορική απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου
  • [14] Δίχως τέλος
  • [15] Έλεγχοι στις δαπάνες υγείας
  • [16] Υπέταξε την Ταού ο Ολυμπιακός
  • [17] Επιστροφή με νίκη για τον Άρη
  • [18] Η γιορτή του ΟΗΕ
  • [19] Παγκόσμιο Φόρουμ για το Ίντερνετ
  • [20] Συνελήφθη η Ναόμι Κάμπελ

    [01] Πολιτική

    Στο επίκεντρο η Θεσσαλονίκη

    26/10/2006 1:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/10/2006 2:01:54 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Το επίκεντρο εορταστικών εκδηλώσεων είναι από σήμερα η Θεσσαλονίκη, για τον πολιούχο Άγιο Δημήτριο, την 94η επέτειο απελευθέρωσης της πόλης και το έπος του 40. Ο τριήμερος εορτασμός θα κορυφωθεί με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, στις 28 Οκτωβρίου, στη λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, οι οποίοι το πρωί παραβρέθηκαν στην τέλεση της δοξολογίας στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου. Μετά το πέρας της δοξολογίας ο Πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Σήμερα η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τον Πολιούχο της, γιορτάζει την επέτειο της απελευθέρωσής της. Είμαστε πολύ υπερήφανοι γι αυτήν την πόλη. Για την παράδοση και την ιστορία της, για τον δυναμισμό και τον πολιτισμό της. Γι αυτό είναι χρέος μας να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας, ώστε, στο ορατό μέλλον, να εξελιχθεί στο μείζον κέντρο της οικονομίας, της εκπαίδευσης, του Πολιτισμού στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που οραματιζόμαστε". "Η απελευθέρωση της πόλης μας εμπνέει για πιθανές απελευθερώσεις από τα προβλήματα", δήλωσε από την μεριά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης εκπροσωπώντας την αξιωματική αντιπολίτευση. Δηλώσεις για τη σημερινή επέτειο έκαναν επίσης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης και ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος.

    Στην τελετή παρέστησαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Μακεδονίας - Θράκης Γιώργος Καλαντζής, ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο διοικητής του Γ ΣΣ αντιστράτηγος Ιωάννης Ζούκας, βουλευτές των κομμάτων, εκπρόσωποι της πολιτικής, στρατιωτικής και εκκλησιαστικής ζωής της πόλης κ.α. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής αναχωρεί το μεσημέρι για την Αθήνα.

    Το απόγευμα στην αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα εκφωνηθεί ο πανηγυρικός της ημέρας. Αύριο το πρωί θα γίνει η μαθητική παρέλαση και οι εορταστικές εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν το Σάββατο με τη στρατιωτική παρέλαση.

    Κλειστό το κέντρο

    Απροσπέλαστο για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα θα είναι αύριο, για περίπου τρεις ώρες, το κέντρο της Θεσσαλονίκης λόγω της μαθητικής παρέλασης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Τροχαίας, η κυκλοφορία των οχημάτων θα διακοπεί από τις 10 το πρωί έως και τη λήξη της παρέλασης, στους δρόμους του κέντρου. Επίσης, το πρωί του Σαββάτου, κλειστή θα παραμείνει η λεωφόρος Μ. Αλεξάνδρου, εξαιτίας της παρέλασης μηχανοκινήτων και πεζοπόρων τμημάτων. Κυκλοφοριακά προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν και στην περιφερειακή οδό από την κίνηση των στρατιωτικών οχημάτων.

    [02] Κοινωνία

    Νέες μορφές κινητοποιήσεων

    Προς εκτόνωση

    26/10/2006 12:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/10/2006 3:16:17 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Ανοίγουν τα σχολεία από τη Δευτέρα, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, καθώς οι τοπικές συνελεύσεις των δασκάλων και των καθηγητών αναμένεται να υιοθετήσουν τις εισηγήσεις της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, που επέλεξαν πιο ήπιες μορφές κινητοποιήσεων. Η νέα πρόταση περιλαμβάνει δύο 24ωρες απεργίες, στις 3 και 9 Νοεμβρίου, και τη διοργάνωση πανεκπαιδευτικών συλλαλητηρίων τις ίδιες ημέρες. Οι εκπαιδευτικοί θα συγκαλέσουν εκ νέου γενικές συνελεύσεις, αρχής γενομένης από τις 10 Νοεμβρίου, για να επανακαθορίσουν τη στάση τους. Εξάλλου, το πρωί απορρίφθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο η προσφυγή γονέα, που κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας να κηρυχθεί η απεργία των εκπαιδευτικών παράνομη και καταχρηστική. Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι καταλήψεις σε πολλά γυμνάσια και λύκεια της χώρας. Περισσότεροι γονείς βρέθηκαν σήμερα έξω από σχολικά συγκροτήματα που τελούν υπό κατάληψη, σημειώθηκαν πάλι διαπληκτισμοί με μαθητές, ενώ τη νύχτα έγιναν επιθέσεις σε σχολεία από αγνώστους. Τέλος, το θέμα της αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών θα αντιμετωπιστεί σε συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας με τις δύΟμοσπονδίες.

    Αναπλήρωση των χαμένων διδακτικών ωρών

    Η Κυβέρνηση επιθυμεί να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στο χώρο της Παιδείας, επεσήμανε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος.

    Αν οι εκπαιδευτικοί αποφασίσουν της λήξη της απεργίας, το υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με την ΔΟΕ και την ΟΛΜΕ, θα αποφασίσουν τον τρόπο της αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών.

    Τη Δευτέρα, οι δάσκαλοι θα καταθέσουν πρόταση στο υπουργείο Παιδείας, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την επέκταση του ωραρίου, την περικοπή εκδρομών, αλλά και τη διεξαγωγή μαθήματος τις αργίες προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που προέκυψαν από τις 140 χαμένες διδακτικές ώρες.

    Αύριο συνεδριάζουν οι ολομέλειες των δασκάλων και των καθηγητών, προκειμένου να αποφανθούν επί των εισηγήσεων των διοικητικών συμβουλίων της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ.

    Αόριστη και απαράδεκτη

    Αόριστη και απαράδεκτη έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο την αίτηση του γονέα μαθήτριας λυκείου, για την κήρυξη παράνομης ως καταχρηστικής της απεργίας των δασκάλων και των καθηγητών.

    Στο σκεπτικό της απόφασής του, ο πρόεδρος Πρωτοδικών κ. Αθανασόπουλος, κρίνει αόριστη την αίτηση στο σκέλος που στρέφεται κατά της ΟΛΜΕ και απαράδεκτη σε αυτό που αφορά την ΔΟΕ.

    Σύμφωνα με την απόφαση, η αίτηση δεν εκθέτει με τρόπο σαφή, όσον αφορά την ΟΛΜΕ, την έναρξη και χρονική διάρκεια της απεργίας, το σύνολο των χαμένων διδακτικών ωρών και την απειλούμενη ζημιά, δεν αποσαφηνίζει αν το Λύκειο που πηγαίνει η κόρη του αιτούντα είναι υπό κατάληψη και δεν προσδιορίζει κατά ποιο τρόπο συντελεί η απεργία των καθηγητών στην απειλή για την ζωή των μαθητών, λόγω έλλειψης εποπτείας, που επικαλείται ο κ. Τσίπας.

    Σε ότι αφορά την ΔΟΕ, το Πρωτοδικείο κρίνει ότι η αίτηση στερείται ενεργητικής νομιμοποίησης, καθώς η κόρη του κ. Τσίπα, ως μαθήτρια Λυκείου δεν βλάπτεται από την απεργία των δασκάλων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αλλαγή στάσης

    [03] Κοινωνία

    Νεκρά δύο παιδιά από τη Βρετανία.Σε κώμα οι γονείς

    Οικογενειακή τραγωδία στην Κέρκυρα

    26/10/2006 3:08:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΕΡΑ Κερκυρας

    Μια περίεργη υπόθεση διερευνούν οι αστυνομικές αρχές της Κέρκυρας. Τα δύο παιδιά μιας τετραμελούς οικογένειας Βρετανών τουριστών βρέθηκαν σήμερα στις 11.30 το πρωί νεκρά στο δωμάτιο του ξενοδοχείου όπου διέμεναν μαζί με τους γονείς του οι οποίοι εντοπίστηκαν και αυτοί σε κωματώδη κατάσταση. Τόσο τα παιδιά ηλικίας 6 και 7 ετών, όσο και τους γονείς τους 28 και 38 ετών βρήκε σε αυτήν την κατάσταση η καμαριέρα του ξενοδοχείου η οποία είχε μπει στο δωμάτιο για να καθαρίσει. Αμέσως ειδοποιήθηκε η αστυνομία και η τραγική οικογένεια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου παραμένουν οι γονείς νοσηλευόμενοι σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις ο θάνατος των παιδιών οφείλεται στη λήψη ισχυρού δηλητηρίου, ενώ αποκλείεται το ενδεχόμενο τροφικής δηλητηρίασης.

    [04] Κοινωνία

    Έκτελεσαν έμπορο στην Πτολεμαΐδα

    26/10/2006 1:39:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ 105,8

    Άγνωστοι έστησαν καρτέρι και εκτέλεσαν τον 48χρονο έμπορο μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, Απόστολο Κωνσταντινίδη, στην αυλή του σπιτιού του λίγο έξω από την Πτολεμαΐδα. Σύμφωνα με πληροφορίες της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κοζάνης, η άγρια δολοφονία σημειώθηκε τα ξημερώματα, ενώ το πτώμα βρήκε στις 9:30 το πρωί, μέσα σε μία λίμνη αίματος, η γυναίκα του. Στο σημείο της δολοφονίας οι αστυνομικοί βρήκαν 10 κάλυκες, ενώ το θύμα φέρει τραύματα σε όλο του το σώμα. Το πιθανότερο είναι οι δράστες να χρησιμοποίησαν σιγαστήρα καθώς η σύζυγος του θύματος, που κοιμόταν στο σπίτι, δεν άκουσε τίποτα. Η αστυνομία ερευνά την υπόθεση, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών καθώς στο παρελθόν ο Κωνσταντινίδης είχε εμπλακεί σε υποθέσεις κλοπής αυτοκινήτων.

    [05] Κοινωνία

    Για κτηματικές διαφορές

    Έγκλημα στα Χανιά

    26/10/2006 10:43:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/10/2006 4:32:09 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ 105,8

    Νεκρός βρέθηκε αργά χθες το βράδυ μέσα στο αυτοκίνητο του ο 38χρονος κτηνοτρόφος Γιάννης Βεστάκης, από τον Πλάτανο Κίσσαμου. Τον Βεστάκη βρήκαν αστυνομικοί στη δύσβατη περιοχή Πλατανάκια μεταξύ των δημοτικών διαμερισμάτων Σφηνάρι και Κάμπος. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το θύμα έφερε τουλάχιστον δύο τραύματα από κυνηγετική καραμπίνα κοντά στην αριστερή μασχάλη και στο μηρό, ενώ έφερε μαζί του όπλο με το οποίο, όπως εκτιμάται, προσπάθησε να αμυνθεί. Μέσα στο αυτοκίνητο του, βρέθηκε ακόμα σπασμένο το μπαστούνι που συνήθως οι κτηνοτρόφοι χρησιμοποιούν στη βοσκή.

    Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και ο ιατροδικαστής Χανίων. Οι πρώτες έρευνες έδειξαν ότι είχε προηγηθεί κάποιου είδους συμπλοκή, ενώ το γεγονός ότι ειδοποιήθηκε αμέσως η αστυνομία, οδηγησε στο συμπέρασμα ότι αυτό έγινε από το δράστη ή τους δράστες.

    Η αστυνομία άρχισε τις έρευνες και λίγο πριν τις 11.30 το βράδυ βρήκε κρυμμένο το αγροτικό αυτοκίνητο που ανήκε στον δράστη. Στις 9.40 σήμερα το πρωί, ο δράστης ο οποίος είναι 41 ετών και ανήκει στο συγγενικό περιβάλλον του θύματος, παραδόθηκε στο αστυνομικό μέγαρο Χανίων. Δήλωσε την ταυτότητά του, λέγοντας πώς πυροβόλησε τον 44χρονο βρισκόμενος σε άμυνα καθώς δέχθηκε πρώτος πυροβολισμό. Όπως εκτιμά η αστυνομία, η δολοφονία οφείλεται σε κτηματικές διαφορές που είχαν θύτης και θύμα, καθώς είχαν χωράφια σε κοντινά σημεία.

    Η δεξιά πόρτα του αυτοκινήτου του δράστη, έφερε ένα βλήμα που είχε περάσει στο εσωτερικό, χωρίς όμως να τον βρει. Ο ιατροδικαστής Χανίων πραγματοποίησε δύο αυτοψίες στο χώρο του συμβάντος, ενώ ο δράστης αναμένεται αύριο με την δικογραφία που θα σχηματισθεί, να οδηγηθεί στον εισαγγελέα.

    Στο χωριό Σφηνάρι και τον Πλάτανο παραμένουν δυνάμεις της αστυνομίας για το φόβο τυχόν αντεκδίκησης. Ο δράστης είναι πατέρας 4 παιδιών, ενώ το θύμα άφησε πίσω του 3 παιδιά.

    [06] Κοινωνία

    Επεισοδιακή συγκέντρωση

    26/10/2006 4:02:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Επεισόδια σημειώθηκαν το μεσημέρι της Πέμπτης, μπροστά στο υπουργείο Απασχόλησης στην οδό Πειραιώς, μεταξύ μεταλλεργατών της Ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης Περάματος και δυνάμεων της Αστυνομίας. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά από την Αστυνομία, οι μεταλλεργάτες είχαν συγκεντρωθεί στην οδό Πειραιώς, ζητώντας συνάντηση με τον υπουργό Απασχόλησης, προκειμένου να εκθέσουν τα αιτήματά τους. Έτσι, δεκαμελής επιτροπή συναντήθηκε με τον υφυπουργό κ. Γιακουμάτο και στη συνέχεια κατέβηκε στην είσοδο για να ενημερώσει τους συγκεντρωθέντες.

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι συζητήσεις δεν απέφεραν καρπούς και τότε οι διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο κτήριο. Απωθήθηκαν, όμως, από μία διμοιρία της υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης και μία των ΜΑΤ που βρίσκονταν εκεί, ενώ οι αστυνομικοί έκαναν και περιορισμένη χρήση δακρυγόνων για να τους απομακρύνουν.

    Οι συγκεντρωθέντες έβαλαν φωτιά σε τρεις κάδους απορριμμάτων και μέχρι αυτή την ώρα παραμένουν στην οδό Πειραιώς, όπου έχει διακοπεί η κυκλοφορία από την Ιερά Οδό μέχρι την οδό Μενάνδρου.

    [07] Κόσμος

    Είναι ύποπτοι για βεβήλωση νεκρούν στο Αφγανιστάν

    Βρέθηκαν οι 6 Γερμανοί στρατιώτες

    26/10/2006 11:15:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Βρέθηκαν οι έξι Γερμανοί στρατιώτες που θεωρούνται ύποπτοι ότι συμμετείχαν στη βεβήλωση νεκρού στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσαν σήμερα οι γερμανικές Αρχές. "Τέσσερις μεταξύ αυτών δεν ανήκουν πλέον στο γερμανικό στρατό και για τους δύο άλλους θα εξαγάγουμε τα κατάλληλα συμπεράσματα", δήλωσε χθες το βράδυ ο υπουργός Άμυνας Φραντς Γιόζεφ Γιούνγκ στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF. Σύμφωνα με το δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlanfunk, ο ένας εκ των υπόπτων φέρεται να ομολόγησε τις πράξεις του. Η αποκάλυψη χθες από την εφημερίδα Bild της βεβήλωσης νεκρού από Γερμανούς στρατιώτες κοντά στην Καμπούλ προκάλεσε οργή και αγανάκτηση στη Γερμανία. Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ είπε ότι οι φωτογραφίες είναι "αποτρόπαιες και ανατριχιαστικές". Η εφημερίδα δημοσίευσε πέντε φωτογραφίες που έδειχναν γερμανούς στρατιώτες, όλοι τους με το πρόσωπο καλυμμένο που φωτογραφίζονταν μαζί με ένα ανθρώπινο κρανίο, ο ένας το επιδείκνυε δίπλα στα γεννητικά του όργανα και ο άλλος το είχε τοποθετήσει σε στρατιωτικό όχημα. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ Ντε Χοπ Σέφερ δήλωσε στην εφημερίδα του Βερολίνου Ντερ Ταγκεσπίγκελ σήμερα ότι η συμπεριφορά των εμπλεκόμενων στρατιωτών ήταν "απαράδεχτη". Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Γερμανών Στρατιωτών φοβάται ότι μετά την υπόθεση αυτή, ο αραβικός και ο μουσουλμανικός κόσμος θα στραφεί εναντίον τους. Το περιστατικό φέρεται να διαπράχθηκε την άνοιξη του 2003 στην περιοχή της Καμπούλ σε διάρκεια περιπολίας Γερμανών στρατιωτών, μελών της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής στην Ασφάλεια του Αφγανιστάν (ISAF).

    Για τις πράξεις αυτές διενεργούνται δύο έρευνες: η στρατιωτική από το υπουργείο Άμυνας και η δικαστική για τη "διατάραξη της ειρήνης των νεκρών", από την εισαγγελία του Πότσνταμ στην περιφέρεια του Βερολίνου, όπου εδρεύει το γενικό επιτελείο των γερμανικών δυνάμεων επέμβασης.

    Όσον αφορά το ποινικό μέρος, οι ύποπτοι στρατιώτες κινδυνεύουν με ποινή κάθειρξης έως τρία χρόνια.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: German troops in skull photos row

    BILD: Ganze Welt geschockt

    [08] Κόσμος

    Έντεκα νεκροί από έκρηξη σε ανθρακωρυχείο

    26/10/2006 10:09:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Έκρηξη αερίου στοίχισε τη ζωή 11 εργατών στις στοές ανθρακωρυχείου στη βορειοανατολική επαρχία Τζιλίν της Κίνας, μετέδωσε σήμερα Πέμπτη το επίσημο κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα. Η έκρηξη σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης στο ορυχείο Σινγιού κοντά στην πόλη Μπαϊσάν, παγιδεύοντας τους 11 εργαζομένους που βρίσκονταν σε στοές του, σύμφωνα με το πρακτορείο. Διασώστες ανακάλυψαν τις σορούς τους περίπου πέντε ώρες αργότερα, προσέθεσε το Νέα Κίνα. Ο άνθρακας καλύπτει το 70% της κατανάλωσης ενέργειας της Κίνας και τα ορυχεία στη χώρα αυτή καταβάλλουν όλο και πιο σκληρές προσπάθειες να καλύψουν την ζήτηση. Στην κούρσα για τα κέρδη που αποφέρει το ορυκτό καύσιμο συχνά οι κανονισμοί ασφαλείας παραβιάζονται, η παραγωγή εξωθείται πέραν των ορίων και επικίνδυνα ορυχεία που έχει διαταχθεί να κλείσουν ανοίγουν εκ νέου παράνομα. Το 2005 περίπου 6.000 εργαζόμενοι σε ορυχεία σκοτώθηκαν σε 3.300 δυστυχήματα, σύμφωνα με επίσημα κυβερνητικά στοιχεία.

    [09] Κόσμος

    Τεράστιες ποσότητες χρυσού κατέχει ο Πινοσέτ

    26/10/2006 9:31:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την κυριότητα ποσότητας χρυσού αξίας περίπου 180 εκατομμυρίων δολαρίων που βρίσκεται αποθηκευμένη σε χώρο της βρετανικής τράπεζας HSBC στο Χονγκ Κονγκ έχει ο πρώην δικτάτορας της Χιλής Αουγκούστο Πινοτσέτ όπως ανακάλυψαν οι αρχές της χώρας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Χιλής Αλεχάντρο Φόξλεϊ δήλωσε στο Radio Cooperativa ότι η πληροφορία αυτή δεν έχει επιβεβαιωθεί και άρα "δεν είναι ακόμη επίσημη" ωστόσο πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση έχει ήδη ειδοποιήσει τις δικαστικές αρχές της χώρας να κινητοποιηθούν όσον αφορά το ζήτημα. "Πρέπει να ληφθούν προληπτικά μέτρα το ταχύτερο, καθώς αυτή η πληροφορία -εάν επιβεβαιωθεί- είναι πολύ σοβαρή. Οι λογαριασμοί αυτοί θα πρέπει να παγώσουν και πρέπει να αρχίσουν οι αναγκαίες νομικές διαδικασίες", δήλωσε ο Υπουργός. Ο 90χρονος πρώην δικτάτορας, ο οποίος αντιμετωπίζει πολλαπλές δίκες καθώς η χώρα επανεξετάζει τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν επί των ημερών του, ήδη διώκεται για την διατήρηση από μέρους του μυστικών τραπεζικών λογαριασμών στο εξωτερικό, που περιείχαν τουλάχιστον 26 εκατ. δολάρια. Οι εκτιμήσεις για την αξία της ποσότητας χρυσού που φέρεται να διαθέτει ο Πινοτσέτ στο Χονγκ Κονγκ ποικίλλουν. Η εφημερίδα La Nacion έγραψε ότι πρόκειται για χιλιάδες ράβδους με αξία περίπου 180 εκατ. δολάρια. Η El Mercurio ανέφερε ότι πρόκειται για 9 τόνους χρυσού, αξίας 160 εκατ. δολαρίων. Σύμφωνα με τον Τύπο της Χιλής, η Κυβέρνηση ενημερώθηκε για τις καταθέσεις του πρώην δικτάτορα σε χρυσό από τις οικονομικές αρχές του Χονγκ Κονγκ.

    [10] Κόσμος

    Ένα χρόνο μετά τις γενικευμένες ταραχές

    Νέα επεισόδια στο Παρίσι

    26/10/2006 8:59:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Επεισόδια σημειώθηκαν σε προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη, με μασκοφόρους νεαρούς να πυρπολούν ένα λεωφορείο αφού ανάγκασαν τους επιβάτες του να κατέβουν στην Ναντέρ και μια ομάδα 50 νεαρών να πετροβολούν αυτοκίνητα στην Γκρινιύ, δήλωσαν αξιωματούχοι της γαλλικής αστυνομίας. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί ή συλλήψεις στην επίθεση της Ναντέρ, που ήταν η δεύτερη αυτή την εβδομάδα. Την Κυριακή, ένα λεωφορείο είχε πυρποληθεί στην Γκρινιύ της περιοχής Εσόν, νοτιοδυτικά του Παρισιού. Η υπηρεσία διαχείρισης των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς ανέστειλε όλα τα νυκτερινά δρομολόγια των λεωφορείων στην περιοχή και ανακοίνωσε ότι θα τροποποιήσει δρομολόγια ώστε να αποφεύγονται συγκεκριμένες συνοικίες. Χθες Τετάρτη, άγνωστοι έριξαν δακρυγόνο μέσα σε λεωφορείο, ενώ αρκετοί οδηγοί λεωφορείων δέχθηκαν απειλές. Τα επεισόδια σημειώνονται ένα χρόνο μετά τις ταραχές που διήρκεσαν τρεις εβδομάδες σε 300 γαλλικές πόλεις και -σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό- είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφούν λόγω εμπρησμών 10.300 οχήματα και να υποστούν ζημιές 300 τράπεζες, σχολεία, βιβλιοθήκες και άλλα δημόσια κτίρια. Οι γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Figaro, εκτιμούν πως το κλίμα στα προάστια του Παρισιού εξακολουθεί να είναι "εκρηκτικό". Οι συνθήκες που οδήγησαν στις ταραχές δεν έχουν αλλάξει, αναφέρει η Le Figaro επικαλούμενη τις υπηρεσίες αυτές. Γάλλοι αστυνομικοί δήλωναν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στην εφημερίδα The New York Times ότι "υπάρχει δίψα για αίμα", ενώ ο δήμαρχος της περιοχής Κλισί Σου-Μπουά ότι οι κάτοικοι "έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους" μετά την αποτυχία των σχεδίων αντιμετώπισης της ανεργίας, της ανέχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού.

    [11] Κόσμος

    Σε Τέξας και Φλόριντα

    Δύο εκτελέσεις στις ΗΠΑ

    26/10/2006 8:36:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με θανατηφόρα ένεση εκτελέσθηκε σήμερα σε φυλακή του Τέξας ο 48χρονος Γκρέγκορι Σάμερς, που είχε καταδικαστεί σε θάνατο για τη δολοφονία των θετών του γονιών, ανακοίνωσαν οι σωφρονιστές αρχές της Πολιτείας. Η εκτέλεση έγινε παρά το γεγονός ότι η μέθοδος με ενέσεις διαφόρων ουσιών χαρακτηρίζεται ως απάνθρωπη και ιδιαίτερα οδυνηρή, σύμφωνα με προσφυγές που έχουν κατατεθεί και αναμένεται να εξετασθούν στο Ανώτατο Δικαστήριο. Τον Ιούνιο του 1990, ο Άντριου Καντού δολοφόνησε τους Μαντέλ και Ελεν Σάμερς και τον αδελφό του πρώτου Μπίλι στο σπίτι τους. Ο Καντού καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε το 1999. Όμως αρκετοί μάρτυρες κατέθεσαν πως ο δράστης είχε συμφωνήσει με τον Σάμερς να σκοτώσει για λογαριασμό του τους θετούς γονείς και το θείο του, με αμοιβή 10.000 δολάρια. Το δικαστήριο έκρινε ένοχο και τον Σάμερς, ο οποίος εκτελέστηκε σήμερα. Πρόκειται για την 48η εκτέλεση φέτος στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου περισσότεροι από 3.300 άνθρωποι περιμένουν να εκτελεστούν, σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή, που εδρεύει στην Ουάσινγκτον. Χθες εκτελέστηκε στη Φλόριντα ένας άλλος θανατοποινίτης, ο 47ος, ο 52χρονος Ντάνι Ρόλινγκ, που καταδικάστηκε για τους κατά συρροή πέντε φόνους φοιτητών το 1990.

    [12] Κόσμος

    Γεννήθηκαν σιαμαία ενωμένα στο κεφάλι

    26/10/2006 8:23:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με επιτυχία στέφθηκε η προσπάθεια των γιατρών σε νοσοκομείο του Βανκούβερ για να έλθουν στο φως σιαμαία κορίτσια, που γεννήθηκαν ενωμένα στο κεφάλι. Η καισαρική στην οποία υποβλήθηκε η μητέρα, Φελίσια Σιμς, ολοκληρώθηκε επιτυχώς και τα σιαμαία, που ονομάστηκαν ήδη Κρίστα και Τατιάνα, νοσηλεύονται σε σταθερή κατάσταση, όπως ανακοίνωσε το νοσοκομείο. "Όλα πήγαν καλά και σύμφωνα με το σχέδιο που είχαμε. Τα βρέφη μόλις γεννήθηκαν ήταν ζωηρά, δραστήρια και φωνακλάδικα", αναφέρει η ανακοίνωση του νοσοκομείου. Η οικογένεια από την πλευρά της ευχαρίστησε την κοινή γνώμη για την υποστήριξή της και ζήτησε να γίνει σεβαστή η ανάγκη της μητέρας και των παιδιών να μείνουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Εκπρόσωποι του νοσοκομείου δήλωσαν ότι τα σιαμαία κοριτσάκια, αν και γεννήθηκαν πρόωρα, αναπνέουν χωρίς υποστήριξη. "Είναι πολύ νωρίς ακόμα, αλλά μέχρι στιγμής πηγαίνουν πολύ καλά", δήλωσε ένας γιατρός. Οι γιατροί επισημαίνουν ότι πρώτα πρέπει να είναι βέβαιοι πως η υγεία των σιαμαίων είναι σε άριστη κατάσταση και στη συνέχεια θα αποφασίσουν εάν είναι πιθανή μία επέμβαση για τον διαχωρισμό τους. Τα σιαμαία ζυγίζουν και τα δύο μαζί 5.760 γραμμάρια και έχουν ακριβώς ίδιο ύψος.

    [13] Κόσμος

    Ιστορική απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου

    26/10/2006 8:13:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τα ίδια δικαιώματα έχουν τόσο τα παντρεμένα ζευγάρια ετεροφυλοφίλων όσο και τα ζευγάρια ομοφυλοφίλων αποφάνθηκε το Ανώτατο Δικαστήριο του Νιου Τζέρσι στις ΗΠΑ ωστόσο ανέθεσε στους πολιτειακούς βουλευτές να αποφασίσουν εάν τέτοιες ενώσεις μπορεί να αποκαλούνται γάμοι. "Οι καιροί έχουν αλλάξει", αναφέρει στην 90 σελίδων απόφασή του το Ανώτατο Δικαστήριο, που αναμένεται ότι θα πυροδοτήσει νέες έντονες συζητήσεις στις ΗΠΑ μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, στις οποίες οκτώ αμερικανικές Πολιτείες θα ψηφίσουν μεταξύ άλλων για τη νομοθεσία που θα διέπει τους γάμους ατόμων του ιδίου φύλου. Οι γάμοι ομοφυλοφίλων αντιμετωπίζουν διάφορα νομικά και πολιτικά προβλήματα στις περισσότερες αμερικανικές Πολιτείες και το θέμα έχει αναδειχθεί σε μείζον από το 2003, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της Μασαχουσέτης αποφάνθηκε ότι είναι αντισυνταγματική η απαγόρευση γάμων ομοφυλοφίλων, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τους πρώτους γάμους ατόμων του ιδίου φύλου στην Αμερική, τον Μάιο του 2004. Ορισμένοι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γκέι στο Νιου Τζέρσι δηλώνουν ότι δεν θα σταματήσουν τον αγώνα τους παρά μόνον όταν τους αναγνωρισθούν πλήρως τα δικαιώματά τους στον γάμο. "Αυτή τη στιγμή μένουμε στο ότι τα δεσμευμένα ζευγάρια ατόμων του ιδίου φύλου πρέπει να αντιμετωπίζονται με ισότιμους όρους και να έχουν τα ίδια δικαιώματα και τα πλεονεκτήματα που έχουν τα παντρεμένα ζευγάρια ατόμων διαφορετικού φύλου", αποφάνθηκε το ανώτατο πολιτειακό δικαστήριο στο Νιου Τζέρσι, με ψήφους 4 έναντι 3 αρνητικών. Το δικαστήριο επισήμανε ότι οι συνήγοροι των γκέι πρέπει τώρα "να απευθυνθούν στους συμπολίτες τους, των οποίων η φωνή ακούγεται μέσω των εκλεγμένων αντιπροσώπων".

    [14] Ιράκ

    Δίχως τέλος

    26/10/2006 5:46:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένοπλοι επιτέθηκαν την Πέμπτη σε αστυνομική αυτοκινητοπομπή βόρεια της Βαγδάτης και σκότωσαν οκτώ αστυνομικούς, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή τους, ενώ, την ίδια ώρα, σε οκτώ ανέρχονται οι Αμερικανοί στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους την Τετάρτη, σε μάχη στο δυτικό Ιράκ. Συνολικά, μόνο τον Οκτώβριο, 99 Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις στο Ιράκ. Εξάλλου, νωρίτερα σήμερα, σε ανταλλαγή πυρών μεταξύ ενόπλων και Ιρακινών αστυνομικών σε περιοχή κοντά στη Μπακούμπα, σκοτώθηκαν έξι και τραυματίστηκαν 10 αστυνομικοί, μία ημέρα μετά την επίθεση αυτοκτονίας καμικάζι, ο οποίος ανατίναξε το αυτοκίνητό του σε σημείο ελέγχου της αστυνομίας, κοντά στην Μπακούμπα, προκαλώντας το θάνατο δύο αστυνομικών. Την ίδια ώρα, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Γκόρντον Μπράουν, υποστήριξε σε δηλώσεις του προς το BBC ότι πρέπει να αποκατασταθεί η ασφάλεια στο Ιράκ στο επίπεδο αυτό που θα επιτρέψει τη μείωση του αριθμού των ξένων στρατιωτών, ενώ τόνισε ότι η διχοτόμηση του Ιράκ δεν περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη.

    Περί διχοτόμησης

    Στο θέμα της διχοτόμησης αναφέρθηκε τη Δευτέρα η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών, Μάργκαρετ Μπέκετ, σημειώνοντας ότι εναπόκειται στους Ιρακινούς να αποφασίσουν.

    Το Ιράκ αποτελείται από τρεις περιοχές. Το Κουρδιστάν στο βόρειο τμήμα, το κεντρικό τμήμα, όπου διαμένουν κυρίως σουνίτες και το νότιο τμήμα, όπου διαμένουν κυρίως σιίτες. Ο αμερικανός πρόεδρος Μπους δήλωσε, στα μέσα Οκτωβρίου, ότι είναι αντίθετος στην ιδέα της διχοτόμησης του Ιράκ.

    [15] Οικονομία

    Έλεγχοι στις δαπάνες υγείας

    26/10/2006 12:53:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/10/2006 5:45:18 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Αυστηρούς ελέγχους στους ασφαλιστικούς οργανισμούς για τη μείωση των αλόγιστων δαπανών στον τομέα της περίθαλψης, ανακοίνωσαν την Πέμπτη ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης, και οι συναρμόδιοι υφυπουργοί Υγείας και Ανάπτυξης. Για υπερτιμολόγησεις ορισμένων υλικών, έως και τέσσερις φορές, που χρησιμοποιούνται σε επεμβάσεις καρδιάς, έκανε λόγο ο διοικητής του ΟΓΑ, Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος. Παράλληλα, μιλώντας στη ΝΕΤ το πρωί της Πέμπτης, ο κ.Τσιτουρίδης τόνισε οτι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους ασφαλισμένους, καθώς η κυβέρνηση δεν συζητεί αύξηση των ορίων ηλικίας.

    "Όχι στην επίσπευση συνταξιοδότησης"

    Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Απασχόλησης, μιλώντας στην εκπομπή της ΝΕΤ "Συμβαίνει τώρα", διαβεβαιώνοντας ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση, καθώς και ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η εξομοίωση των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών.

    Σε ό,τι αφορά το ΕΚΑΣ, ο κ. Τσιτουρίδης διαβεβαιώνει ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις για την αύξηση του ποσού, ενώ θα γίνει αναπροσαρμογή των κλιμακίων για να αποφευχθεί το φαινόμενο συνταξιούχοι να χάνουν το ΕΚΑΣ, επειδή υπερβαίνουν το πλαφόν του φορολογητέου εισοδήματος.

    Εξάλλου, ΓΣΕΕ και υπουργός Απασχόλησης, κάλεσαν τους ασφαλισμένους να μην ανησυχούν και να μην επισπεύδουν στην συνταξιοδότησή τους, καθώς θα έχει απώλειες στο ποσό της σύνταξή τους, την ώρα που η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι δεν θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας και δεν θα αυξηθούν οι εισφορές.

    Στο νομοσχέδιο για το μίνι ασφαλιστικό, το οποίο κατατίθεται την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή, προβλέπεται μεταξύ άλλων η διευκόλυνση των οφειλετών προς το ΙΚΑ και η εξαγορά ενσήμων, για όσους του υπολείπεται μικρός αριθμός εισφορών προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν.

    Σημειώνεται ότι στις άμεσες προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι οι ενοποιήσεις των ταμείων με στόχο των εξορθολογισμό του συστήματος, θέμα που απασχόλησε και τη χθεσινή συνάντηση με την ΓΣΕΕ, κατά την οποία τονίστηκε η ανάγκη συμμετοχής όλων των κοινωνικών εταίρων στον διάλογο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνάντηση Τσιτουρίδη - ΓΣΕΕ

    [16] Μπάσκετ

    Υπέταξε την Ταού ο Ολυμπιακός

    26/10/2006 12:27:00 μμ

    Εντυπωσιακή "είσοδο" στη νέα αγωνιστική περίοδο της Ευρωλίγκα (Α όμιλος) έκανε ο Ολυμπιακός, ο οποίος "υπέταξε" την Ταουγκρές στο ΣΕΦ. Οι εξαιρετικοί -στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα- "ερυθρόλευκοι" επικράτησαν 97-78 των Βάσκων, σε αγώνα για την 1η αγωνιστική της διοργάνωσης, ενώ "κλειδί" στην κυριαρχία των γηπεδούχων ήταν η απόδοση του Αλεξ Ακερ, με τον Αμερικανό σούτινγκ γκαρντ να τελειώνει τον αγώνα με νταμπλ-νταμπλ (25 πόντους - 13 ριμπάουντ). Από τους Ισπανούς ξεχώρισε ο Ρακόσεβιτς με 19 πόντους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Περάσοβτις ρίσκαρε τη συμμετοχή των Σκόλα, Βιντάλ, οι οποίοι προέρχονταν από σοβαρούς τραυματισμούς, ενώ στερήθηκε των υπηρεσιών των Σπλίτερ, Φαγιάρδο.

    Τα δεκάλεπτα: 29-22, 50-42, 70-65, 97-78.

    Οι συνθέσεις: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (ΠΙΝΙ ΓΚΕΡΣΟΝ): Παπαμακάριος 2, Σχορτσιανίτης 9, Ντόμερκαντ 19 (4), Στακ 10, Πεν 9, Βασιλόπουλος 5 (1), Ακερ 25 (13 ριμπάουντ), Ζίζιτς 18, ΜακΝαμάρα, Μουλαομέροβιτς.

    ΤΑΟΥ (ΒΕΛΙΜΙΡ ΠΕΡΑΣΟΒΙΤΣ): Βιντάλ, Σκόλα 7, Ρακόσεβιτς 19 (4), Ερντογάν 13 (4), Πλάνινιτς 15 (1), Πεκέρ 9, Τελέτοβιτς 3 (1), Χάουζ 9 (1), Πριτζιόνι 3 (1). Υπέταξε την Ταού ο Ολυμπιακός

    [17] Μπάσκετ

    Επιστροφή με νίκη για τον Άρη

    26/10/2006 10:41:00 πμ

    Με τον καλύτερο τρόπο συνδύασε ο Άρης της επιστροφή του στην κορυφαία ευρωπαϊκή διασυλλογική διοργάνωση, μετά από 15 χρόνια απουσίας. Οι παίκτες του Αντρέα Ματσόν επικράτησαν 66-58 της Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ στο κατάμεστο Αλεξάνδρειο, σε αγώνα για την 1η αγωνιστική (Γ΄ όμιλος) της Ευρωλίγκα. Κορυφαίος των νικητών ο Ουίλκινσον με 16 πόντους, ενώ από τους ηττημένους ξεχώρισε ο γνώριμος μας από τη θητεία του σε ΑΕΚ και Παναθηναϊκό, Ιμπραήμ Κουτλουάι (18π.).

    Τα δεκάλεπτα: 17-17, 38-26, 55-51, 66-58.

    Οι συνθέσεις: ΑΡΗΣ: Σκέιλς 14 (3), Καλαϊτζής 5 (1), Κάστλ 4, Γουίλκινσον 16,. Αμπντούλ - Ραούφ 11(1), Γιαννούλης 2. Φλέτσερ 2, Σεραπινας 4 (1), Μάσεϊ 8, Ηλιάδης, Παντελιάδης.

    Φενέρμπαχτσε/ Ούλκερ: Κουτλουάι 18 (4), Ονάν 3, Τουρκσάν 10 (2), Καμπάλα 12, Κλαρκ 5, Μίρσιτς 3 (1), Σόλομον 7 (1), Σαβάς

    [18] Πολιτισμός

    Η γιορτή του ΟΗΕ

    26/10/2006 1:42:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Με ελληνική ποίηση και μουσική πλημμύρισε η αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ο παγκοσμίου φήμης τενόρος Ρονάλντο Βιγιασόν και Έλληνες καλλιτέχνες, μαζί με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, παρουσίασαν μελοποιημένη ποίηση Σεφέρη και Ελύτη. Η Ελλάδα διοργάνωσε φέτος την επετειακή συναυλία για τον εορτασμό της συμπλήρωσης 61 ετών από την υπογραφή του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ. Η συναυλία μεταδόθηκε απευθείας στις 3 π.μ. από το δορυφορικό πρόγραμμα της ΕΡΤ, και θα μεταδοθεί σε επανάληψη απόψε στις 19.00, από τη ΝΕΤ.

    Ποίηση και μουσική

    Η ποίηση του Σεφέρη, του Ελύτη, του Καβάφη, συναντήθηκε με τη μουσική του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του Παπαδημητρίου, του Λάγιου, και οι ήχοι πλημμύρισαν την αίθουσα του ΟΗΕ.

    Με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας των Ηνωμένων Εθνών και την ολοκλήρωση της διετούς θητείας της χώρας μας ως μη μόνιμου μέλους στο Συμβούλιο Ασφαλείας, η Ελλάδα διοργάνωσε μεγάλη συναυλία , στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ημέρα που ο ΟΗΕ, γιορτάζει τα 61 του χρόνια.

    "Περίμενα σχεδόν όλη της ζωή μου, γι΄αυτή τη διοργάνωση με την οικογένειά μου, εσάς, τον ΟΗΕ. Αυτή η μέρα και η επετειακή διοργάνωση, πάντα θα αποτελούν κάτι σημαντικό για μένα. Θα ήθελα να δώσω συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση και στο Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρος Ωνάσης, που μας ένωσαν σε αυτή τη συναυλία", δήλωσε ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν .

    "Πριν από 61 χρόνια, στις 24 Οκτωβρίου 1945, ιδρύθηκαν τα Ηνωμένα Έθνη, από ηγέτες που ήθελαν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις για ειρήνη, ασφάλεια, ευημερία", σημείωσε η πρόεδρος της 61ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, Σαΐκα Χάγια Ράσεντ .

    Στον συμβολικό χαρακτήρα της εκδήλωσης, αναφέρθηκε ο υπουργός επικρατείας, Θ. Ρουσόπουλος : "Φέτος ο εορτασμός για την ίδρυση του οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών, έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό και αυτό διότι τελειώνει η θητεία του Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφιν Ανάν, ενός πραγματικού "πολίτη" του κόσμου".

    Tη συναυλία άνοιξε ο παγκοσμίου φήμης τενόρος Ρονάλντο Βιγιασόν με το έργο "Μέρες του 1903" του Καβάφη, σε μουσική Μάνου Χατζιδάκι.

    Από ελληνικής πλευράς, συμμετείχαν οι σολίστες Φωτεινή Δάρρα, Τάσος Αποστόλου και Ανδρέας Σμυρνάκης, πλαισιωμένοι από την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, υπό τη διεύθυνση του Ανδρέα Πυλαρινού .

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στον ΟΗΕ ο ελληνικός πολιτισμός

    [19] Τεχνολογία

    Στην Αθήνα από 30 Οκτωβρίου έως 2 Νοεμβρίου

    Παγκόσμιο Φόρουμ για το Ίντερνετ

    26/10/2006 6:22:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ραντεβού στην Αθήνα έχουν δώσει για την ερχόμενη Δευτέρα 1200 εκπρόσωποι κυβερνήσεων, διακεκριμένες προσωπικότητες της ακαδημαϊκής και τεχνολογικής κοινότητας, εκπρόσωποι του ιδιωτικού τομέα αλλά και της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίοι θα πάρουν μέρος στις εργασίες του "1ου Παγκόσμιου Φόρουμ για την Διακυβέρνηση στο Ίντερνετ" (Internet Governance Forum - IGF), που θα πραγματοποιηθεί στη χώρα μας μεταξύ 30 Οκτωβρίου και 5 Νοεμβρίου. Το Φόρουμ αποτελεί τη συνέχεια ενός φιλόδοξου εγχειρήματος που θεμελιώθηκε το 2005 στην Τύνιδα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Διάσκεψης για την Κοινωνία της Πληροφορίας (WSIS) με στόχο την ανταλλαγή απόψεων για τη μείωση του ψηφιακού χάσματος και την οικοδόμηση μιας Κοινωνίας της Πληροφορίας, στην οποία θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση οι πολίτες και που θα χρησιμεύει ως εφαλτήριο ανάπτυξης. Τις εργασίες του Φόρουμ, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, θα κηρύξει ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής. Στους στόχους της διοργάνωσης αναφέρθηκε σήμερα ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης

    Εργαλείο ανάπτυξης

    Όπως δήλωσε ο κ. Λιάπης, στόχος του Φόρουμ, είναι η προώθηση και διευκόλυνση του ανοικτού - πολυμερούς διαλόγου μεταξύ των εμπλεκομένων παραγόντων για κοινές πολιτικές, αλλά και η διαμόρφωση κοινών αρχών και κανόνων για τη λειτουργία του internet ώστε να υπάρχει τάξη και έννομα αποτελέσματα από τη χρήση του.

    Αναφερόμενος στα οφέλη που θα έχει η χώρα μας από αυτό το μεγάλο γεγονός, ο υπουργός Μεταφορών τόνισε ότι αφενός επιβεβαιώνεται ο αναβαθμισμένος διεθνής πολιτικός ρόλος της Ελλάδας και η εν εξελίξει προσπάθεια της κυβέρνησης για την ταχύτερη διάδοση των νέων τεχνολογιών στο σύνολο του πληθυσμού, ενώ παράλληλα αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για να συνειδητοποιήσουν οι Έλληνες πως το ιντερνετ είναι ένα πολύτιμο εκπαιδευτικό εργαλείο, αλλά κι ένας μοχλός ανάπτυξης σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας.

    Οι βασικοί θέματικοι άξονες γύρω από τους οποίους οι συμμετέχοντες θα αναπτύξουν τις θέσεις τους είναι:

    Ο Ανοιχτός Χαρακτήρας του Διαδικτύου - Ελευθερία έκφρασης, ελεύθερη ροή πληροφόρησης, ιδεών και γνώσης, Ασφάλεια - Δημιουργώντας εμπιστοσύνη μέσω της συνεργασίας, Ποικιλομορφία - Προώθηση της πολυγλωσσίας και του τοπικού περιεχομένου, Πρόσβαση - Διασυνδετότητα του Διαδικτύου: Πολιτικές και Κόστος.

    Κατά την τελετή έναρξης του Φόρουμ θα μιλήσουν ο Υπουργός Μεταφορών κ Μ. Λιάπης, ο Ειδικός Σύμβουλος του Γ.Γ. ΟΗΕ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου και Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Ομάδας για την προετοιμασία του Φόρουμ κ. Nitin Desai ο Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) κ Yoshio Utsumi, ο Αιγύπτιος Υπουργός Τηλεπικοινωνιών κ . Tarek Kamel, η Επίτροπος της Ε.Ε. για την Κοινωνία της Πληροφορίας κα Viviane Reding και οι αποκαλούμενοι ιδρυτές του διαδικτύου εφευρέτες του πρωτοκόλλου TCP/IP κ. Vint Cerf, και Robert Kahn.

    Οι οκτώ κύριες θεματικές συνεδρίες θα επικεντρωθούν στα τέσσερα βασικά θέματα του Φόρουμ, ενώ περισσότερες από 30 ομάδες εργασίας θα συνεδριάζουν παράλληλα, εστιάζοντας σε συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν στη διακυβέρνηση του Διαδικτύου.

    Το Φόρουμ, όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, δεν είναι ένα όργανο λήψης αποφάσεων, αλλά ένας χώρος διαλόγου, οπότε δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για την υιοθέτηση ενός κειμένου συμπερασμάτων.

    Η συμφωνία για τη διεξαγωγή του επετεύχθη κατ αρχήν στη Σύνοδο της Τύνιδας, και πλέον θα πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο.

    Οι εργασίες του θα μεταδίδονται ζωντανά μέσω του διαδικτύου από την ιστοσελίδα www.igfgreece2006.gr , ενώ θα παρέχεται παγκόσμια κάλυψη των κύριων συνεδριών, σε τέσσερις γλώσσες, από τη δορυφορική συχνότητα της Hellas Sat.

    Σχετικά Links:

    Υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών

    Internet Governance Forum in Athens

    [20] Ζωής ...σΤάσεις

    Συνελήφθη η Ναόμι Κάμπελ

    26/10/2006 8:04:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/10/2006 5:17:01 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συνελήφθη χθες στο Λονδίνο το διάσημο top model Ναόμι Κάμπελ, σύμφωνα με πληροφορίες του τηλεοπτικού δικτύου Sky News, τις οποίες επιβεβαίωσε εμμέσως η αστυνομία. Η 36χρονη "γαζέλα" συνελήφθη στην περιοχή του Γουέστμινστερ οδηγήθηκε για ανάκριση, σύμφωνα με εκπρόσωπο της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, ο οποίος ωστόσο απέφυγε να ανακοινώσει επισήμως το όνομα της Κάμπελ, καθώς δεν έχουν ασκηθεί κατηγορίες εναντίον της.

    Η σχετική δήλωση έγινε σε απάντηση ερωτήσεων δημοσιογράφων με αφορμή την πληροφορία του Sky News, ότι η Ναόμι Κάμπελ συνελήφθη. Διευκρίνισε πάντως ότι η σύλληψη έγινε επειδή μία γυναίκα κατήγγειλε στην αστυνομία ότι δέχτηκε επίθεση στην κατοικία της. "Αστυνομικοί παρακολουθούσαν τη συγκεκριμένη διεύθυνση. Μία γυναίκα ηλικίας 36 χρόνων συνελήφθη περίπου στις 12.20 (ώρα Γκρίνουιτς) ως ύποπτη για επίθεση και οδηγήθηκε σε αστυνομικό τμήμα στο κεντρικό Λονδίνο", δήλωσε στο Ρόιτερ ο εκπρόσωπος της αστυνομίας. Η Κάμπελ αφέθηκε σήμερα ελεύθερη με εγγύηση και "με τη δέσμευση να επιστρέψει στο αστυνομικό τμήμα του Λονδίνου, όπου οδηγήθηκε αρχικά, στα τέλη του μήνα", δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

    Ο εκπρόσωπος του πασίγνωστου μοντέλου υποστηρίζει ότι Η Κάμπελ δεν έκανε κάτι κακό. "Πιστεύουμε ότι έγινε κάποια παρεξήγηση", δήλωσε ο ίδιος στην εφημερίδα Sun και πρόσθεσε "Από τη στιγμή που η αστυνομία ερευνά την υπόθεση, είμαστε σίγουροι ότι το θέμα θα επιλυθεί".

    Δεν είναι η πρώτη φορά που η γεννημένη στο Λονδίνο Κάμπελ εμπλέκεται σε επεισόδιο. Η ίδια αποδίδει την εκρηκτική προσωπικότητα της στο γεγονός ότι εγκαταλείφθηκε από τον πατέρα της όταν ήταν παιδί.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 26 October 2006 - 16:51:04 UTC