Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-10-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στη Ρόδο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ
  • [02] Στον κ. Παπούλια ο φάκελος των εκλογών
  • [03] Θετικό το κλίμα
  • [04] Πυκνή ομίχλη
  • [05] Τέρμα στις μετακινήσεις οπαδών;
  • [06] Έρευνα για απάτη
  • [07] Αίτημα για τους ήρωες του '40
  • [08] Απάτη εκατομμυρίων ευρώ
  • [09] Στον ανακριτή η 30χρονη
  • [10] Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου
  • [11] Προβλήματα από την ομίχλη
  • [12] Σεισμική δόνηση στην Κάρπαθο
  • [13] Σεισμός στον Μαρμαρά
  • [14] Έκρηξη σε κτίριο στη Σόφια
  • [15] 24 χρόνια για το πρώην αφεντικό της Enron
  • [16] Αποχώρηση από το Ιράκ ζητά το 61%
  • [17] "Κουνήθηκε" η Ιαπωνία
  • [18] Πολύνεκρο δυστύχημα στον Παναμά
  • [19] Πρόστιμα για νοθευμένα καύσιμα
  • [20] Στο επίκεντρο η ενεργειακή πολιτική
  • [21] Οικονομική συνεργασία Ελλάδα- Κίνα
  • [22] Μικρή πτώση του πετρελαίου στην Ασία
  • [23] Στον ΟΗΕ ο ελληνικός πολιτισμός
  • [24] Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας
  • [25] Με συνταγή γιατρού
  • [26] "Έφυγε" ο Νέλσον ντε λα Ρόζα

    [01] Πολιτική

    Για την μετανάστευση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς

    Στη Ρόδο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

    24/10/2006 2:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/10/2006 6:18:18 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Ως προτεραιότητα για τους σοσιαλιστές έθεσε ο Γιώργος Παπανδρέου την αντιμετώπιση της μετανάστευσης ανοίγοντας το πρωί της Τρίτης, στη Ρόδο τις εργασίες της επιτροπής για την μετανάστευση της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι "απέναντι στη συντήρηση που μιλάει για ανασφάλεια και απομονωτισμό, οι σοσιαλιστές αντιπαρατάσσουν κανόνες και εγγυήσεις για την ασφάλεια και την ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία". Ακόμη, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ για το θέμα αυτό και τόνισε ότι "πρέπει να δούμε τη θετική πλευρά της μετανάστευσης στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία και όχι να κλείνουμε τα μάτια και τα σύνορα".

    Συνάντηση με Μπαϊκάλ

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στο περιθώριο της συνεδρίασης, είχε και κατ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Τουρκίας κ. Ντενίζ Μπαϊκάλ.

    Στην συνάντηση πέρα από τα θέματα για την μετανάστευση συζητήθηκαν το Κυπριακό, η πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας.

    "Με τον κ. Μπαϊκάλ ανταλλάξαμε απόψεις για την κοινή προσπάθεια να εξευρεθούν λύσεις σε πολλούς τομείς", τόνισε ο κ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση επισημαίνοντας ως θετικό το γεγονός ότι μπορούν πλέον να συζητούνται τέτοια θέματα, πράγμα που ήταν αδιανόητο τα προηγούμενα χρόνια"

    Παράλληλα επισήμανε ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής θέλει να προωθεί τέτοιου είδους συναντήσεις σε κάθε γωνιά της γης, βοηθώντας την συνεργασία και την κατανόηση των λαών.

    Στο στόχαστρο η Δικαιοσύνη

    Το πρωί εξάλλου, συνεδρίασαν στη Βουλή οι συντονιστές της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για τον προγραμματισμό του κόμματος σε κοινοβουλευτικό επίπεδο με ορίζοντα τη συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού.

    Σύμφωνα με πληροφορίες ο γραμματέας της ΚΟ Δημήτρης Ρέππας χαρακτήρισε το χρονικό αυτό διάστημα κρίσιμο και καθοριστικό γιατί μπορεί να προσδιορίσει το χρόνο των εθνικών εκλογών.

    Από τη μεριά της, η γραμματέας του κόμματος Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου εξέφρασε την ικανοποίηση του κόμματος για τα αποτελέσματα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών τονίζοντας ότι "το ΠΑΣΟΚ όταν ξαναγίνει κυβέρνηση θα καταργήσει το 42%".

    Στο στόχαστρο των συντονιστών βρέθηκε η ηγεσία της Δικαιοσύνης σε σημείο που ο συντονιστής Αγροτικής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για μακαρθισμό κύκλων της ηγεσίας της Δικαιοσύνης που στόχο έχουν να πλήξουν το ΠΑΣΟΚ.

    Αλλαγές προανήγγειλε ο Γιώργος Παπανδρέου μετά τη θυελλώδη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, την Δευτέρα.

    Έντονοι διαξιφισμοί Παπανδρέου-Βενιζέλου για την αποτίμηση των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η αποτίμηση του β΄γύρου

    [02] Πολιτική

    Ο κ. Παυλόπουλος παρέδωσε τα αποτελέσματα

    Στον κ. Παπούλια ο φάκελος των εκλογών

    24/10/2006 4:23:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Το φάκελο με τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου και δεύτερου γύρου των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εσωτερικών. Στην ωριαία περίπου συνάντησή τους ο Προκόπης Παυλόπουλος ενημέρωσε τον Κάρολο Παπούλια, για το καλό κλίμα στο οποίο διεξήχθη η εκλογική διαδικασία, ενώ οι δύο άνδρες συζήτησαν εκτενώς τις προοπτικές που διανοίγονται στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης από την εισροή πόρων του τέταρτου κοινοτικού πλαισίου στήριξης. Όπως τόνισε ο κ. Παυλόπουλος μετά τη συνάντηση το 80% και πλέον του Δ΄ Κ.Π.Σ θα δοθεί για την ανάπτυξη της περιφέρειας ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να έχει ακόμη καλύτερη πορεία. Τέλος επισήμανε ότι χρέος της Πολιτείας είναι να στηρίξει την Τοπική Αυτοδιοίκηση προκειμένου ν ανταποκριθεί στο ρόλο της και στις απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών.

    [03] Κοινωνία

    "Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι"

    Θετικό το κλίμα

    24/10/2006 11:11:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/10/2006 11:02:55 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Με το βλέμμα στραμμένο στους εκπαιδευτικούς είναι πλέον μαθητές, γονείς και κυβέρνηση, σχετικά με το τι θα αποφασίσουν για τις κινητοποιήσεις τους, μετά τη συνάντηση που είχαν την Τρίτη με τον Πρωθυπουργό. Η κρίσιμη συνάντηση του Κώστα Καραμανλή με τα προεδρεία της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ, παρουσία της υπουργού Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, που είχε στόχο την άρση του αδιεξόδου στο χώρο της Παιδείας, πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα. Ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, Δημήτρης Μπράτης, δήλωσε ότι δεν υπήρξαν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις από τις μέχρι σήμερα κυβερνητικές προτάσεις, ενώ, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Δημήτρης Γιώργου, σημείωσε πως η σημερινή συνάντηση συμβάλει στην αλλαγή του κλίματος στο χώρο της Παιδείας. Όπως δήλωσε ο κ. Μπράτης, ο Πρωθυπουργός πρότεινε νε δοθεί το επίδομα των 105 ευρώ σε τέσσερις δόσεις, αντί για έξι. Συγκεκριμένα, σε δύο εξαμηνιαίες το 2007 και σε δύο ετήσιες το 2008 και το 2009. Όσον αφορά την αύξηση του μισθού στα 1400 ευρώ ο κ. Καραμανλής το χαρακτήρισε ανέφικτο. "Το 2007 δεν μπορεί να γίνει καμία αλλαγή", δήλωσε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως είναι σε εξέλιξη η συζήτηση με την ΑΔΕΔΥ για το μισθολογικό με προοπτική να επιτευχθεί σε ορίζοντα 5ετίας ανάλογα με τα δημοσιονομικά δεδομένα. Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε επίσης για την νομοθέτηση έως τα Χριστούγεννα της υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής ενός έτους και επανέλαβε τη δέσμευση για την αύξηση της χρηματοδότησης για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ. Για το μέλλον των κινητοποιήσεων οι εκπρόσωποι των δύο προεδρείων παρέπεμψαν στις γενικές συνελεύσεις των οργάνων τους έως το τέλος της εβδομάδας, ενώ αύριο θα διαμορφωθούν οι εισηγήσεις από τα Διοικητικά Συμβούλια της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ. Σημειώνεται ότι την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, ενώ, θα συζητηθεί και αίτηση γονέα να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των δασκάλων.

    Η θέση του Πρωθυπουργού

    Καλό χαρακτήρισε το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση με τους εκπροσώπους των δασκάλων και των καθηγητών ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε δηλώσεις του στο Μέγαρο Μαξίμου αμέσως μετά τη συνάντηση. Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι "όλοι τιμούμε την αποστολή των δασκάλων και τη συμβολή τους που είναι σημαντική για το μέλλον των παιδιών μας". Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι εξήγησε στους εκπαιδευτικούς ότι οι αντοχές της οικονομίας δεν επιτρέπουν την ικανοποίηση των αιτημάτων τους για τον τρέχοντα χρόνο. "Ως πρωθυπουργός, τόνισε, έχω την ευθύνη για την Οικονομία και δεν έχω δικαίωμα να υποθηκεύσω το μέλλον της χώρας για να γίνω πρόσκαιρα αρεστός".

    "Δεν φαντάζομαι να έχει γεννηθεί πρωθυπουργός που θα έλεγε όχι σε αιτήματα που αφορούν στο χώρο της Παιδείας. Το επίδομα για το οποίο έχουμε δεσμευτεί, δίδεται. Μακάρι να μπορούσαμε να το καταβάλουμε από χθες. Δεν γίνεται όμως διότι η χώρα περνάει εξετάσεις, όχι έναντι κάποιων τρίτων, αλλά έναντι των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει από την περίοδο της ένταξής της στην ΟΝΕ", είπε ο Πρωθυπουργός.

    Η Οικονομία, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, δεν επιτρέπει καμία αλλαγή στις δόσεις του επιδόματος για το 2007, ενώ με βάση τις επιδόσεις της οικονομίας, πρότεινε το επίδομα το 2008 και το 2009 να δοθεί σε δύο ετήσιες, αντί σε τέσσερις εξαμηνιαίες δόσεις. "Δεν γίνεται, τόνισε ο κ. Καραμανλής, να υποθηκεύσω τις προσπάθειες των Ελλήνων για οικονομική εξυγίανση και ανάπτυξη". Ο Πρωθυπουργός είπε ότι αποδέχθηκε το αίτημα για θεσμοθέτηση προσχολικής αγωγής και έως το τέλος του έτους, όπως είπε η Υπουργός Παιδείας, θα καταθέσει στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση. Επίσης ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι συζητήθηκε επί μακρόν το θέμα της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, καθώς υπάρχουν 170 εκατ. ευρώ για το σκοπό αυτό από το Γ ΚΠΣ και τις δημόσιες δαπάνες.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ακόμη πως 2.000 εκπαιδευτικοί θα συμμετάσχουν σε ερευνητικά προγράμματα με αμοιβή 20 χιλιάδες ευρώ ενώ ζήτησε τις προτάσεις των εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση 3,3 δισ. ευρώ από το Δ ΚΠΣ, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να χαθεί ούτε ένα ευρώ, ούτε οι ευκαιρίες που υπάρχουν. Σταδιακά, πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής, αυξάνουμε τις δαπάνες για την Παιδεία και προχωρούμε στις μεταρρυθμίσεις. Υπογράμμισε την ανάγκη αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, όπως γίνεται διεθνώς, σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση θέλει τους δασκάλους και τους καθηγητές σύμμαχούς της σ αυτήν την υπόθεση και τονίζοντας ότι ο καλός δάσκαλος δημιουργεί χρηστούς πολίτες.

    Επίσης ο κ. Καραμανλής πρότεινε να γίνεται ετησίως συνάντηση με τους δασκάλους και τους καθηγητές πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ώστε να συζητούνται τα προβλήματα. "Κάλεσα τους εκπαιδευτικούς να ακολουθήσουν τον δρόμο της ευθύνης απέναντι στους γονείς και τους μαθητές", είπε ο κ. Καραμανλής, σημειώνοντας ότι ο ρόλος του εκπαιδευτικού εμπεριέχει το αίσθημα της ευθύνης.

    Δεν υπάρχουν περιθώρια από τη σύγκρουση και την κρίση με θύματα τους γονείς και τους μαθητές και όλοι βρισκόμαστε στο ίδιο σκάφος, είπε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει, ούτε θα υπάρξουν νικητές και ηττημένοι, τονίζοντας ότι όλοι πρέπει να κάνουν το χρέος τους.

    Σχολεία υπό κατάληψη

    Οι εκπρόσωποι των δασκάλων και των καθηγητών πέρασαν την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου λίγο μετά τις 11 το πρωί ενώ οι εκπαιδευτικοί, που συνεχίζουν την απεργία τους, κατά τη διάρκεια της συνάντησης είχαν συγκεντρωθεί στη Βασιλίσσης Σοφίας, αναμένοντας τα αποτελέσματα.. Στη συνάντηση, εκτός από την κα Γιαννάκου, συμμετείχαν ο υφυπουργός Παιδείας Γιώργος Καλός και ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος.

    Παρουσία των δημοσιογράφων και των τηλεοπτικών συνεργείων ο Πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της ΔΟΕ είχαν τον εξής διάλογο:

    Κ. Καραμανλής: Τι γίνεται πρόεδρε; Δ. Μπράτης: Κύριε πρόεδρε σας φέραμε ένα υλικό από το 1998 με φωτογραφίες, δελτίο Τύπου από τότε που είχατε επισκεφθεί την Ομοσπονδία μας. Κ. Καραμανλής: Δεν έχουμε αλλάξει δραματικά... Δ. Μπράτης: Είναι σε ανταπόδοση που μας δεχθήκατε. Ελπίζω να μην είναι μόνο αυτό. Τότε μας είχατε χαρακτηρίσει νοικοκυραίους.

    Πριν την συνάντηση, τόσο η ΟΛΜΕ όσο και η ΔΟΕ είχαν χαρακτήρισαν θετική την πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση να βρεθεί λύση.

    Την ίδια ώρα, εκατοντάδες λύκεια ανά τη χώρα, όπως και 22 πανεπιστημιακές σχολές παραμένουν υπό κατάληψη. Στο Ηράκλειο Κρήτης αναστάτωση έχει προκαλέσει επεισόδιο σε υπό κατάληψη σχολείο. Τα ξημερώματα άγνωστοι άνοιξαν πυρ κατά του κτιρίου, εντός του οποίου βρίσκονταν αρκετοί μαθητές χωρίς να υπάρξουν ευτυχώς τραυματισμοί.

    Την κήρυξη ως παράνομης και καταχρηστικής της απεργίας των δασκάλων ζητά γονέας, με αίτηση που κατέθεσε σήμερα με την διαδικασία της λήψης Ασφαλιστικών μέτρων, ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου. Ο αιτών υποστηρίζει ότι από την πολυήμερη απεργιακή κινητοποίηση των δασκάλων πλήττονται τα συμφέροντα των παιδιών. Η αίτηση προσδιορίστηκε να συζητηθεί την Τετάρτη.

    Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

    Για πολιτική αναλγησία και αδιαλλαξία κατηγορούν την κυβέρνηση τα κόμματα της αντιπολίτευσης, χαρακτηρίζοντας "κενή περιεχομένου και απογοητευτική" την αντιπρόταση του Πρωθυπουργού στους εκπαιδευτικούς. Σήμερα, τόσο οι δάσκαλοι όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έθιξαν το ζήτημα της αναπλήρωσης των χαμένων διδακτικών ωρών. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ είπε πως, μόλις τελειώσει η απεργία, θα παρουσιάσουν πρόταση για την αναπλήρωση, ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε πως όταν ρυθμιστεί το θέμα οι εκπαιδευτικοί θα αμειφθούν.

    "Κενή περιεχομένου" χαρακτήρισε τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους εκπαιδευτικούς η υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας και Πολιτισμού του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Μιλένα Αποστολάκη.

    Η κα Αποστολάκη είπε πως "χρειάστηκε να παραμείνουν τα σχολεία της χώρας για έξι εβδομάδες κλειστά, προκειμένου ο πρωθυπουργός να αποφασίσει να συναντήσει τους δασκάλους και τους καθηγητές" και πρόσθεσε ότι "το πλέον δυσάρεστο, όμως είναι, ότι η συνάντηση αυτή είχε διεκπεραιωτικό χαρακτήρα. Ήταν άλλος ένας επικοινωνιακός ελιγμός με μηδενική ουσία".

    Ο Πρωθυπουργός πρέπει πρώτα να αναλαμβάνει εκείνος τις ευθύνες του και ύστερα να ζητεί από τους άλλους να αναλάβουν τις δικές τους, σχολίασε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης.

    Από την πλευρά της, η Γ.Γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε πως το κόμμα απορρίπτει «όλα όσα εξάγγειλε και υποσχέθηκε στους εκπαιδευτικούς" ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι "αυτή η συνάντηση συνιστά μια προσπάθεια άσκησης εκβιασμού για να σταματήσουν οι αγώνες των εκπαιδευτικών μέσα από μια συγκεκριμένη αποκλιμάκωση και με πρόσχημα μάλιστα τις χαμένες ώρες".

    "Ο Πρωθυπουργός της χώρας, μετά από έξι εβδομάδες απεργιακών κινητοποιήσεων στο χώρο της εκπαίδευσης, εμφανίστηκε με αδιάλλακτη στάση (την ίδια με της κας Γιαννάκου) προς τους εκπαιδευτικούς. Έσπειρε την απογοήτευση σε όσους είχαν ελπίσει ότι σ΄ αυτή τη συνάντηση θα δώσει κάποιες λύσεις στα οικονομικά αλλά και στα θεσμικά αιτήματα που θα συμβάλουν στον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης στη χώρα μας", αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Συνασπισμού.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ραντεβού για την Παιδεία

    [04] Κοινωνία

    Πυκνή ομίχλη

    24/10/2006 9:39:00 μμ

    Πηγή: NET

    Για δεύτερη φορά τις τελευταίες εβδομάδες, πυκνή ομίχλη κάλυψε νωρίς το πρωί της Τρίτης την Αττική, κυρίως τα βόρεια προάστια και την περιοχή των Μεσογείων. Η ορατότητα στους δρόμους ήταν περιορισμένη, και σημειώθηκαν καθυστερήσεις στις πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Η ομίχλη σκέπασε επίσης την Τρίπολη, τα Γιάννενα, τα Τρίκαλα και το νότιο Αιγαίο.

    Φαινόμενο σπάνιο για τα ελληνικά δεδομένα, η ομίχλη προκάλεσε πλήθος προβλημάτων στην ορατότητα και τις μετακινήσεις.

    Στη χαμηλή ορατότητα οφείλονται οι καθυστερήσεις από 10 έως και 50 λεπτά, που σημειώθηκαν τόσο στις αναχωρήσεις όσο και στις αφίξεις αεροσκαφών στο Ελευθέριος Βενιζέλος.

    Η πτήση των ΟΑ από Βηρυτό για Αθήνα χρειάστηκε να προσγειωθεί πρώτα στο Ηράκλειο της Κρήτης και στη συνέχεια στον Διεθνή αερολιμένα Αθηνών. Ομίχλη κάλυψε και τη Μυτιλήνη, με αποτέλεσμα η πτήση της Aegean από Αθήνα να μην προσγειωθεί στο νησί. Η ομίχλη, συνέχισε να καλύπτει πολλές περιοχές της χώρας έως αργά το πρωί.

    Ανάλογες καταστάσεις φαίνεται πως θα χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε και τις επόμενες ημέρες.

    Η γνώση του φαινομένου πρέπει να επιφέρει προσαρμογές. Κυρίως οι οδηγοί των οχημάτων, να οδηγούν με ιδιαίτερη προσοχή, με χαμηλή ταχύτητα και αναμμένους τους προβολείς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προβλήματα από την ομίχλη

    [05] Κοινωνία

    Απόφαση της ΕΛΑΣ με την Σουπερ λίγκα

    Τέρμα στις μετακινήσεις οπαδών;

    24/10/2006 6:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/10/2006 8:45:12 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Βαρύ είναι το κλίμα στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, μετά και τα θλιβερά επεισόδια που έγιναν πριν από το ντέρμπυ Παναθηναϊκού-ΑΕΚ. Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, με τη σύμφωνη γνώμη της αστυνομίας, ζήτησε από τους εκπροσώπους της Σούπερ Λίγκα να απαγορευθούν οι μετακινήσεις οργανωμένων οπαδών, προκειμένου να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον. Εν τω μεταξύ, δύο άνδρες και μία γυναίκα συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα με κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τραυματίστηκαν 24 άτομα, μεταξύ των οποίων τρεις αστυνομικοί και προκλήθηκαν ζημιές σε 12 αστυνομικά αυτοκίνητα.

    Σύσκεψη στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης

    Την απαγόρευση των μετακινήσεων οπαδών στους εκτός έδρας αγώνε,ς ζήτησε το υπουργείο Δημοσίας τάξεως από την Σούπερ Λίγκα σε σύσκεψη που έγινε το πρωί στην Κατεχάκη υπό την προεδρία του αρχηγού της ΕΛΑΣ Αναστάσιου Δημοσχάκη και την συμμετοχή των κ.κ Πέτρου Κόκκαλη, Ντέμη Νικολαϊδη, Πατρίκ Κομνηνού και Γιώργου Κυριάκου, εκ μέρους της διοργανώτριας αρχής.

    Σε συνέχεια δήλωσης του υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρωνα Πολύδωρα, σχετικά με την απαγόρευση μετακίνησης οργανωμένων φιλάθλων, ο κ. Δημοσχάκης ενεθάρρυνε την πρόταση αυτή, την οποία οι εκπρόσωποι της Σούπερ Λίγκας θα φέρουν προς συζήτηση στο Διοικητικό τους Συμβούλιο.

    Ο Αρχηγός της ΕΛΑΣ πρότεινε επίσης μια σειρά μέτρων με στόχο την μείωση των κρουσμάτων βίας στα γήπεδα και την ανάδειξη του αθλητικού πολιτισμού. Ειδικότερα:

    -Την θεσμοθέτηση του Αθλητικού Αστυνομικού Συνδέσμου, αποστολή του οποίου θα είναι η δημιουργία σχέσεων επικοινωνίας με τους υπεύθυνους των ομάδων, τους οργανωμένους Συνδέσμους Φιλάθλων και με τις αρμόδιες Αρχές για την τέλεση του αγώνα.

    -Την ίδρυση Υπηρεσιών Αντιμετώπισης Οργανωμένης Αθλητικής Βίας στις Διευθύνσεις Ασφαλείας Αττικής και Θεσσαλονίκης με αποκλειστική ενασχόληση στα γήπεδα.

    - Την αναβάθμιση του Εθνικού Γραφείου Πληροφοριών Ποδοσφαίρου με την νέα εφαρμογή για διεθνείς αγώνες και εσωτερικά πρωταθλήματα.

    Αμφότερες πλευρές δήλωσαν την θέλησή τους και την αγωνία τους ώστε τα ποδοσφαιρικά γήπεδα, να καταστούν χώρος ανάδειξης αθλητισμού και πολιτισμού που ταιριάζει στην ελληνική κοινωνία και στα ελληνικά ήθη.

    Τέλος ο κ. Δημοσχάσκης τόνισε ότι τα μέτρα στα γήπεδα θα είναι πλέον αυξημένα και ουσιαστικά, παρά το εύρος των υποχρεώσεων.

    Την ίδια ώρα, έρευνα για τα επεισόδια, διενεργεί η υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας Αττικής.

    Η Αστυνομία, θα ζητήσει τις αμέσως επόμενες ημέρες από τους τηλεοπτικούς σταθμούς τα βίντεο που έχουν ληφθεί από τα επεισόδια, τα οποία θα εξεταστούν από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, προκειμένου να εντοπιστούν οι υπαίτιοι, ενώ παράλληλα θα ληφθούν καταθέσεις και μαρτυρίες από αστυνομικούς και ιδιώτες που ήταν παρόντες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αρένα το γήπεδο

    [06] Κοινωνία

    Σε βάρος του Δημοσίου

    Έρευνα για απάτη

    24/10/2006 8:06:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Έρευνα για απάτη σε βάρος του Δημοσίου ζήτησε να γίνει ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς για δύο διαφορετικές περιπτώσεις, στις οποίες εμπλέκονται στην πρώτη ένας ιδιώτης και στη δεύτερη ο ναός Ευαγγελίστριας Θεοτόκου Λαμίας. Οι υποθέσεις αφορούν εκτάσεις στο Μαραθώνα, όπου έγινε το κωπηλατοδρόμιο και στο Ποικίλον Όρος με αμφιλεγόμενους τίτλους ιδιοκτησίας. Ο Ανώτατος Δικαστικός ανοίγει όλους τους φακέλους αποζημιώσεων που έλαβαν ιδιώτες για την κατασκευή Ολυμπιακών έργων σε εκτάσεις που διεκδικούσε και το Δημόσιο.

    Συγκεκριμένα, ζητείται να διαπιστωθεί αν διαπράχτηκε κακουργηματική απάτη με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 του 1950 περί καταχραστών του δημοσίου ύψους 8,5 εκ. ευρώ σε βάρος του δημοσίου και του δήμου Μαραθώνα.

    Η υπόθεση αφορά απαλλοτρίωση 147 στρεμμάτων, που έγινε για την κατασκευή του κοπηλατοδρομίου ενόψει των Ολυμπιακών του 2004.

    Ως ιδιοκτήτης των στρεμμάτων εμφανίζεται ένας 85χρονος, αλλά σύμφωνα με καταγγελίες οι οποίες διερευνώνται, πίσω απ αυτόν βρίσκονται και άλλα πρόσωπα, τα οποία συνεργάστηκαν για να ιδιοποιηθούν την έκταση και να εισπράξουν το ποσό της απαλλοτρίωσης. Τα 10 στρέμματα από τα 147 ανήκουν στον δήμο Μαραθώνα.

    Παράλληλα, η εισαγγελική παραγγελία ζητάει να επεκταθεί η έρευνα και σε άλλες απαλλοτριώσεις που έγιναν για Ολυμπιακά έργα και το δημόσιο προέβαλε δικαίωμα ιδιοκτησίας χωρίς όμως οι ισχυρισμοί του να γίνουν δεκτοί από τα δικαστήρια.

    Με την άλλη εισαγγελική παραγγελία ζητείται να διερευνηθούν καταγγελίες κατοίκων και του δημάρχου Πετρούπολης, για διπλασιασμό έκτασης 1000 στρεμμάτων στο Ποικίλο όρος και συγκεκριμένα στο Περιστέρι, Πετρούπολη και Χαιδάρι, από τον Ιερό ναό Ευαγγελισμού Θεοτοκου της Λαμίας και κληρονόμων της οικογένειας Δέρβη, στην οποία ανήκε αρχικά το 1870 η έκταση.

    Στο πλαίσιο της έρευνας θα εξεταστούν καταγγελίες κατοίκων- ιδιοκτητών οικοπέδων ότι ο ιερός ναός διεκδικεί την έκτασή τους -και για να την διαγράψει τους καλεί να συμβιβαστούν με το αζημίωτο.

    [07] Κοινωνία

    Αίτημα για τους ήρωες του '40

    24/10/2006 7:14:00 μμ

    Πηγή: NET - ΑΠΕ

    Λίγες ημέρες πριν από την επέτειο του ιστορικού "ΟΧΙ", η επιτροπή συγγενών των ηρωικώς πεσόντων στην Αλβανία το 1940-41, μετέφερε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το πάγιο αίτημά της για περισυλλογή, αναγνώριση και ενταφιασμό των οστών της ηρωικής εκείνης γενιάς, που βρίσκονται διάσπαρτα στα αλβανικά εδάφη. Ο Κάρολος Παπούλιας απέδωσε την ευθύνη της σοβαρής αυτής εκκρεμότητας στην άλλη πλευρά, η οποία, όπως είπε, πάντα δημιουργούσε δυσκολίες και επιβραδύνσεις. Σημειώνεται ότι ο κ. Παπούλιας αναχωρεί αύριο για τη Θεσσαλονίκη για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν από 25 έως 28 Οκτωβρίου 2006, για τις επετείους της απελευθερώσεως της πόλεως και της 28ης Οκτωβρίου 1940.

    Κινητικότητα για το ζήτημα

    Εκπρόσωπος της Κίνησης ανέφερε στον Πρόεδρο πως "θα θέλαμε η πολιτεία να βοηθήσει να ρυθμιστεί η εκκρεμότητα για τους νεκρούς, που, επί 65 χρόνια, έμειναν άταφοι στα αλβανικά εδάφη".

    Σύμφωνα με τον κ. Παπούλια, "τώρα είναι καλύτερα τα νέα, γιατί υπάρχει μια κίνηση, υπάρχει μια θέληση, να λυθεί το πρόβλημα και η αλβανική κυβέρνηση προσεγγίζει ευνοϊκά το θέμα και, βέβαια, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας κάνει το καθήκον του".

    [08] Κοινωνία

    Απάτη εκατομμυρίων ευρώ

    24/10/2006 4:40:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Απάτη πολλών εκατομμυρίων ευρώ, με ακάλυπτες επιταγές και θύματα δεκάδες εμπόρους, εταιρείες και προμηθευτές αγροτικών προϊόντων, αποκάλυψε η ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Αναζητούνται τρία άτομα, που φέρονται ως εγκέφαλοι της σπείρας, η οποία είχε επεκτείνει την δράση της σε όλη την Ελλάδα. Σε αποθήκη έξω από την Περαία Θεσσαλονίκης, κατασχεθήκαν αυτοκίνητα και μεγάλες ποσότητες τροφίμων και ζωοτροφών, που τα μέλη της σπείρας προμηθεύονταν και στη συνέχεια μεταπουλούσαν.

    Θύματα χονδρέμποροι

    Δέκα χονδρέμποροι στην αγορά του Ρέντη φέρονται ως τα μεγαλύτερα θύματα στην απάτη με τις ακάλυπτες επιταγές που έστησαν 3 άτομα και αποκαλύφθηκε στη Θεσσαλονίκη.

    Σύμφωνα με τον διευθυντή ασφαλείας, Στέργιο Αποστολίδη, οι δράστες από τον Απρίλιο του 2006, ως τις αρχές Οκτωβρίου 2006, συνέστησαν εικονική επιχείρηση, εγκατεστημένη επί της επαρχιακής οδού Θεσσαλονίκης-Περαίας και προέβαιναν σε αγορές διαφόρων προϊόντων, τα οποία πλήρωναν χρησιμοποιώντας ακάλυπτες επιταγές.

    Στη συνέχεια, πωλούσαν τα εμπορεύματα σε τιμές χαμηλότερες της πραγματικής αξίας, αποκομίζοντας τεράστια περιουσιακά οφέλη. Όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι 3 δράστες εξαπάτησαν 4 εταιρείες και 3 ιδιώτες, απ΄ όπου καρπώθηκαν εμπορεύματα (ζωοτροφές, αναψυκτικά, οχήματα, οπωροκηπευτικά κ.α), η συνολική αξία των οποίων υπερβαίνει το 1.200.000 ευρώ.

    Σε έρευνα της αστυνομίας εντοπίστηκαν στο Ωραιόκαστρο και την Αξιούπολη του Κιλκίς, άλλες δύο εγκαταστάσεις, οι οποίες χρησιμοποιούνταν από την εικονική εταιρεία για την αποθήκευση προϊόντων. Εκεί βρέθηκαν, κατασχέθηκαν και αποδόθηκαν στους νόμιμους δικαιούχους, μεγάλες ποσότητες ζωοτροφών και αναψυκτικών. Παράλληλα, σε διάφορα σημεία στην περιοχή της Περαίας εντοπίστηκαν σταθμευμένα 11 ΙΧ αυτοκίνητα, εκ των συνολικά 73 αυτοκινήτων που οι τρεις δράστες προμηθεύτηκαν με ακάλυπτες επιταγές από αντιπροσωπείες αυτοκινήτων της Κέρκυρας.

    Στο πλαίσιο λειτουργίας της εικονικής επιχείρησης, για τη μεταφορά των ΙΧ αυτοκινήτων από την Κέρκυρα στη Θεσσαλονίκη, χρησιμοποιήθηκαν άλλα τρία άτομα, τα οποία συνελήφθησαν με την κατηγορία της εκβίασης γιατί κατακράτησαν 8 οχήματα και ζητούσαν εκβιαστικά από τους εμπόρους 14.250 ευρώ, προκειμένου να υποδείξουν το ακριβές σημείο που τα έκρυψαν.

    Η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται καθώς εκτιμάται ότι με την ίδια μέθοδο εξαπατήθηκε απροσδιόριστος αριθμός επιχειρήσεων και ιδιωτών.

    [09] Κοινωνία

    Στον ανακριτή η 30χρονη

    24/10/2006 3:50:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη ζήτησε και πήρε το μεσημέρι, από τον ανακριτή Χανίων, η 30χρονη που ομολόγησε πώς σκότωσε, χτυπώντας το κεφάλι του σε ένα ξύλινο καναπέ, το μόλις 13 μηνών αβάπτιστο παιδί της. Η 30χρονη μητέρα από τα Χανιά οδηγήθηκε στον ανακριτή, αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση. Η συνήγορός της υπέβαλε αίτημα για διενέργεια ψυχιατρικής πραγματογνωμοσύνης, ενώ ο ανακριτής διέταξε μέχρι να απολογηθεί την Πέμπτη, να μεταφερθεί στην ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου Χανίων, όπου θα κρατηθεί φρουρούμενη. Έξω από το γραφείο του ανακριτή, βρέθηκε και ο Αιγυπτιακής καταγωγής πατέρας του παιδιού, που όμως δεν θέλησε να δηλώσει το παραμικρό, καθώς και δύο ακόμα συγγενικά πρόσωπα της 30χρονης. Το περιστατικό του θανάτου του 13 μηνών αβάπτιστου αγοριού, αποκαλύφθηκε όταν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χανίων φέροντας βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Το παιδί πέθανε από αιμορραγία και λίγο μετά η μητέρα του δήλωσε στους αστυνομικούς ότι επειδή δεν άντεχε το κλάμα του, το κράτησε από τα πόδια και χτύπησε το κεφάλι του στην άκρη ενός ξύλινου καναπέ, μέσα στο σπίτι που έμενε στην περιοχή της Σούδας. Η μητέρα που πάσχει από μανιοκατάθλιψη, λάμβανε φαρμακευτική αγωγή, την οποία διέκοψε χωρίς την σύμφωνη γνώμη των γιατρών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τραγωδία στα Χανιά

    [10] Κοινωνία

    Για αεροπορική τραγωδία στο Γραμματικό

    Ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου

    24/10/2006 3:29:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά παντός υπευθύνου, άσκησε η Εισαγγελέας Ελένη Ράιου για την αεροπορική τραγωδία με το αεροσκάφος της εταιρίας "ΗΛΙΟΣ" στο Γραμματικό, στις 14 Αυγούστου 2005, όπου έχασαν την ζωή τους οι 121 επιβαίνοντες. Η Εισαγγελέας, που μελέτησε το πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, άσκησε δίωξη για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο, κατηγορία που θα αναλάβει να προσωποποιήσει ο ανακριτής, ο οποίος θα οριστεί να διενεργήσει την κύρια ανάκριση για την υπόθεση. Στο πόρισμα της Επιτροπής Διερεύνησης που παρέδωσε πριν λίγες μέρες στον Εισαγγελέα ο πρόεδρος της, Ακριβός Τσολάκης, εντοπίζονται ευθύνες στην κατασκευάστρια εταιρία, στην εταιρία "ΗΛΙΟΣ" και στους αρμόδιους για τους τεχνικούς ελέγχους του μοιραίου Μπόινγκ, οι οποίοι αν και γνώριζαν ότι το αεροσκάφος παρουσίαζε προβλήματα, δεν έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα για την αποκατάστασή τους.

    [11] Κοινωνία

    Προβλήματα από την ομίχλη

    24/10/2006 8:39:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/10/2006 8:50:06 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Με προβλήματα εκτελούνταν το πρωί οι πτήσεις των αεροσκαφών, τόσο από το διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας, όσο και από τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, εξαιτίας ισχυρής ομίχλης που επικρατούσε σε όλη σχεδόν την επικράτεια. Παράλληλα, σε αργούς ρυθμούς διεξαγόταν και η κυκλοφορία στα δύο ρεύματα της εθνικής Αθηνών - Κορίνθου, καθώς και στην Αττική οδό. Συγκεκριμένα από αργά χθες το βράδυ πυκνή ομίχλη κάλυψε την περιοχή του "Ελευθέριος Βενιζέλος" με αποτέλεσμα οι πρωινές πτήσεις, που ξεκινούν περίπου στις 5 το πρωί, να πραγματοποιηθούν μεν, αλλά με καθυστέρηση από 10 έως 50 λεπτά. Μια πτήση της ΟΑ προς Μύκονο δεν εκτελέστηκε, καθώς επικρατούσε πυκνή ομίχλη στο αεροδρόμιο της Μυκόνου, ενώ η πτήση της AEGEAN προς Μυτιλήνη αναχώρησε μεν από την Αθήνα, αλλά δεν μπόρεσε να προσγειωθεί στη Λέσβο, λόγω ομίχλης, και επέστρεψε στην Αθήνα. Επίσης, η πτήση της ΟΑ 314 από Βηρυτό για Αθήνα δεν μπόρεσε να προσγειωθεί στο ΔΑΑ και κατέληξε στο Ηράκλειο Κρήτης, αλλά μετά από μια ώρα προσγειώθηκε στο Ελευθέριος Βενιζέλος. Ακόμη η πτήση της AEGEAN από Αθήνα για Χανιά, πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση αλλά το αεροσκάφος παραμένει στο αεροδρόμιο των Χανίων μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στην Αθήνα. Από τις 9 π.μ. και μετά και μόλις βγήκε ο ήλιος, άρχισε σταδιακά να διαλύεται η ομίχλη και να ομαλοποιείται η κατάσταση των πτήσεων.

    [12] Κοινωνία

    Σεισμική δόνηση στην Κάρπαθο

    24/10/2006 8:16:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σεισμική δόνηση 4,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ ξύπνησε σήμερα τους κατοίκους της Καρπάθου. Η δόνηση σημειώθηκε 6.40 το πρωί, με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο νότια του νησιού και 420 χλμ νοτιοανατολικά της Αθήνας. Καθησυχαστική για το φαινόμενο εμφανίστηκε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 η σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Γεωργία Πανοπούλου.

    [13] Κόσμος

    Σεισμός στον Μαρμαρά

    24/10/2006 8:50:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Σεισμική δόνηση έγινε αισθητή το απόγευμα της Τρίτης, στην Κωνσταντινούπολη, λίγες μόλις ημέρες ύστερα από έναν άλλο σεισμό που έπληξε γειτονική επαρχία. Ο νέος σεισμός είχε το ίδιο μέγεθος, 5,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, και σημειώθηκε ένα λεπτό πριν από τις 5 το απόγευμα, με επίκεντρο τη θάλασσα του Μαρμαρά. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς ή ζημιές.

    [14] Κόσμος

    Έκρηξη σε κτίριο στη Σόφια

    24/10/2006 12:43:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Βόμβα εξερράγη το βράδυ της Δευτέρας σε κτίριο, στη Σόφια, προκαλώντας σοβαρές υλικές ζημιές, αλλά ευτυχώς όχι θύματα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της αστυνομίας, η βόμβα είχε τοποθετηθεί μεταξύ δυο ορόφων του κτιρίου, που βρίσκεται στην περιοχή Ομπέλια της βουλγαρικής πρωτεύουσας. Από την έκρηξη έσπασαν τα τζάμια όλων σχεδόν των διαμερισμάτων και πέντε σπίτια υπέστησαν σοβαρές ζημιές. Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ιστοσελίδα του "Sofia News Agency", οι ένοικοι πιστεύουν ότι στόχος της έκρηξης είναι ένας 32χρονος γείτονάς τους, ο οποίος φέρεται να έχει σχέσεις με τη διακίνηση ναρκωτικών.

    [15] Κόσμος

    Για τηνπαταγώδη χρεοκοπία του ενεργειακού κολοσσού

    24 χρόνια για το πρώην αφεντικό της Enron

    24/10/2006 9:53:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε κάθειρξη 24 χρόνων για την ευθύνη του στην παταγώδη χρεοκοπία του ενεργειακού κολοσσού Enron καταδικάσθηκε από δικαστήριο του Χιούστον ο πρώην πρόεδρος της εταιρείας Τζέφρι Σκίλινγκ. "Εγκλήματα αυτής της έκτασης αξίζουν να τιμωρούνται αυστηρότατα", δήλωσε ο δικαστής Σιμ Λέικ, ανακοινώνοντας την απόφασή του. Ο 52χρονος Σκίλινγκ παραδέχθηκε την ενοχή του στις 10 Μαΐου και για τις 19 κατηγορίες εναντίον του, κατά κύριο λόγο για απάτη και σκευωρία. Θεωρητικά αντιμετώπιζε μέγιστη ποινή 185 ετών, όμως το δικαστήριο του Χιούστον του επέβαλε 292 μήνες, που αντιστοιχεί σε 24 χρόνια και 4 μήνες. Ο ίδιος τόνισε πως θα εφεσιβάλλει την απόφαση. Κατά τη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας, ο Σκίλινγκ δεν υποχώρησε ούτε κατά κεραία από τα όσα υποστήριζε, διακηρύσσοντας την αθωότητά του κι υποσχόμενος να ασκήσει "κάθε συνταγματικό του δικαίωμα". Πρόκειται για το ανώτατο στέλεχος της Enron με τη μεγαλύτερη επιβληθείσα ποινή στα πλαίσια της δίκης για την απόδοση δικαιοσύνης στο μεγαλύτερο επιχειρηματικό σκάνδαλο στην ιστορία των ΗΠΑ. Ο Σκίλινγκ παρουσιάσθηκε μόνος του στο δικαστήριο, καθώς ο συγκατηγορούμενός του Κένεθ Λέι -που τα ονόματά τους έχουν γίνει συνώνυμο της κατάχρησης στον κόσμο των επιχειρήσεων- ο οποίος είχε επίσης κριθεί ένοχος τον περασμένο Μάιο, έφυγε από τη ζωή τον Ιούλιο μετά από καρδιακό επεισόδιο.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    CNN: Ex-Enron chief gets 24 years

    [16] Κόσμος

    Των Βρετανών, σύμφωνα με δημοσκόπηση

    Αποχώρηση από το Ιράκ ζητά το 61%

    24/10/2006 9:24:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Οι Βρετανοί, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, θέλουν να αποχωρήσουν τα βρετανικά στρατεύματα από το Ιράκ πριν από τα τέλη του χρόνου, έστω και αν δεν έχουν ολοκληρώσει την αποστολή τους στη χώρα αυτή, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Γκάρντιαν. Περίπου έξι στους δέκα (61%) από όσους συμμετείχαν στη δημοσκόπηση του ινστιτούτου ICM για λογαριασμό της εφημερίδας εκτιμούν ότι οι Βρετανοί στρατιώτες θα πρέπει να φύγουν από το Ιράκ πριν από το 2007, ακόμη και αν οι ΗΠΑ τους ζητήσουν να παραμείνουν. Το 45% μάλιστα ζητά την άμεση αποχώρηση ενώ ένα ποσοστό 16% είπε ότι αυτό θα πρέπει να γίνει πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Από την άλλη πλευρά, τρεις στους δέκα (30%) θέλουν να παραμείνουν τα βρετανικά στρατεύματα στο Ιράκ για όσο χρονικό διάστημα κριθεί απαραίτητο. Μια παρόμοια δημοσκόπηση που είχε γίνει τον Σεπτέμβριο του 2005 για την ίδια εφημερίδα έδειξε ότι τότε περίπου οι μισοί Βρετανοί (51%) ζητούσαν την αποχώρηση ενώ ποσοστό 41% ήθελε να παραμείνουν οι στρατιώτες και να ολοκληρώσουν την αποστολή τους. Η Γκάρντιαν αποκαλύπτει εξάλλου ότι την αποχώρηση ζητούν κυρίως οι γυναίκες: το 51% των γυναικών θέλει να φύγουν αμέσως οι στρατιώτες και μόνο το 24% τάσσεται υπέρ της παραμονής τους στο Ιράκ.

    [17] Κόσμος

    "Κουνήθηκε" η Ιαπωνία

    24/10/2006 8:37:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 6,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε σήμερα το πρωί στο αρχιπέλαγος της νότιας Ιαπωνίας, χωρίς ωστόσο, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, να προκαλέσει θύματα ή σημαντικές ζημιές. Ο σεισμός έγινε στις 6.18 π.μ. τοπική ώρα (00:18 ώρα Ελλάδας) και το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε απόσταση 800 χιλιομέτρων νοτίως του Τόκιο, κοντά στα νησιά Ίζου. Οι ιαπωνικές αρχές δεν εξέδωσαν προειδοποίηση για τσουνάμι.

    [18] Κόσμος

    Πολύνεκρο δυστύχημα στον Παναμά

    24/10/2006 8:28:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δεκαοχτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι τόσοι τραυματίστηκαν όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν εξερράγη, στον κεντρικό Παναμά, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Όλγα Γκόλτσερ, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσει τα αίτια της έκρηξης. "Έγινε μια έκρηξη και όλα καλύφθηκαν από καπνούς. Όσοι μπόρεσαν πήδηξαν από τα παράθυρα", δήλωσε μία επιβάτης που σώθηκε. Ο διευθυντής του νοσοκομείου Σάντο Τόμας, Χεράρδο Βικτόρια, είπε ότι μεταξύ των τραυματιών υπάρχουν και έξι παιδιά. Όλοι οι τραυματίες φέρουν εγκαύματα.

    [19] Οικονομία

    Πρόστιμα για νοθευμένα καύσιμα

    24/10/2006 6:25:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Πρόστιμα για νοθεία υγρών καυσίμων, που ξεπερνούν συνολικά το 1,5 εκατομμύριο ευρώ, επέβαλε το Υπουργείο Ανάπτυξης, σε εταιρίες εμπορίας και πρατήρια. Είχαν προηγηθεί εντατικοί έλεγχοι στην πετρελαϊκή αγορά, από τα κλιμάκια ειδικού ελέγχου. Από τις αναλύσεις των δειγμάτων που είχαν ληφθέν πρόεκυψαν στοιχεία νοθείας καυσίμων που οδήγησαν σε 8 πρόστιμα συνολικού ύψους 505.997 ευρώ σε πρατήρια, καθώς και 21 πρόστιμα συνολικού ύψους 1.046.323 ευρώ σε εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών που προμήθευαν πρατήρια. Μεταξύ των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών περιλαμβάνονται πρατήρια της REVOIL, της AVIN, της BP, της Silc Oil, της εταιρείας "ΕΝΤΕΚΑ" και της AEGEAN. Στις περισσότερες περιπτώσεις η νοθεία αφορούσε πετρέλαιο κίνησης το οποίο είχε αναμιχθεί με το φθηνότερο πετρέλαιο θέρμανσης ή με ναυτιλιακό. Τέλος, ανακαλούνται πρόστιμα που είχαν επιβληθεί στο παρελθόν σε 6 πρατηριούχους, επειδή διαπιστώθηκε ότι δεν έφταιγαν οι ίδιοι αλλά η εταιρία που τους προμήθευε.

    [20] Οικονομία

    Συνάντηση Καραμανλή-Σιούφα

    Στο επίκεντρο η ενεργειακή πολιτική

    24/10/2006 6:02:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Η ενεργειακή πολιτική βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός με τον Υπουργό Ανάπτυξης. Ο κ. Καραμανλής συζήτησε με τον κ. Σιούφα, για το άτυπο Συμβούλιο Κορυφής που έγινε στο Λάχτι της Φινλανδίας σχετικά με τα ενεργειακά ζητήματα και τη συνεργασία ΕΕ-Ρωσίας. "Το συμπέρασμα και οι οδηγίες που έλαβα από τον Πρωθυπουργό είναι ότι η χώρα και το Υπουργείο Ανάπτυξης συνεχίζει την ίδια στρατηγική στα θέματα ενέργειας και σε ό,τι αφορά τα ζητήματα που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και στα ζητήματα που σχετίζονται με τη συνεργασία μας με τη Ρωσική Ομοσπονδία σε ό,τι αφορά και τον Αγωγό Μπουργκάς Αλεξανδρούπολης.", δήλωσε αμέσως μετά ο κ. Σιούφας. Ο Υπουργός Ανάπτυξης, ενημέρωσε επίσης τον Πρωθυπουργό για τη Σύνοδο του Φόρουμ για τον Ηλεκτρισμό που ξεκίνησε σήμερα στην Αθήνα.

    Το Φόρουμ για τον Ηλεκτρισμό

    Το Φόρουμ για τον Ηλεκτρισμό είναι ένα από τα όργανα της Ενεργειακής Κοινότητας της Νοτιοανατολική Ευρώπης που εξασφάλισε η χώρα μας, μετά την υπογραφή της Συνθήκης που έγινε στις 25 Οκτωβρίου, πέρυσι εδώ στην Αθήνα.

    "Το ότι σήμερα και αύριο γίνεται στην Αθήνα η Σύνοδος του Φόρουμ Ηλεκτρισμού -και είναι το πρώτο από τα όργανα τα οποία συνέρχονται εδώ, που έχει εξασφαλιστεί η έδρα τους- είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός για τη χώρα μας. Της δίνει τη δυνατότητα να συνεχίσει τις πρωτοβουλίες σε ολόκληρη την περιοχή και να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο και στα ενεργειακά και στα αναπτυξιακά ζητήματα" τόνισε ο κ. Σιούφας σχετικά.

    Στα θέματα του Φόρουμ, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι περαιτέρω ενέργειες για την ανάπτυξη της αγοράς ηλεκτρισμού, θέματα της εσωτερικής αγοράς ηλεκτρισμού, η ανάπτυξη των επενδύσεων, οι διαδικασίες παρακολούθησης των συστημάτων διανομής και τα θέματα της προσβασιμότητας στην ηλεκτρική ενέργεια.

    Στο πλαίσιο του 9ου Forum ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Τάσσος Νεράντζης τόνισε ότι "Η υλοποίηση και ολοκλήρωση της ενεργειακής κοινότητας θα σημάνει το τέλος της απομόνωσης για τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης και θα συμβάλει στο μέγιστο στην εξασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού της περιοχής, στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των λαών και στην ενδυνάμωση των συνθηκών ειρήνης, σταθερότητας και οικονομικής ανάπτυξης".

    [21] Οικονομία

    Στην Κίνα ο υπουργός Οικονομίας

    Οικονομική συνεργασία Ελλάδα- Κίνα

    24/10/2006 4:24:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Σειρά επαφών μεγάλου εμπορικού και τουριστικού ενδιαφέροντος έχει στο Πεκίνο, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, που επισκέπτεται επίσημα την Κίνα συνοδευόμενος από 60 επιχειρηματίες. Στις συναντήσεις του κ. Αλογοσκούφη με τους υπουργούς Οικονομίας και Εμπορίου και τον πρόεδρο της μεγάλης ναυτιλιακής εταιρείας Cosco διαπιστώθηκε ότι τα ελληνικά λιμάνια μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη των διμερών εμπορικών συναλλαγών, ενώ ότι υπάρχουν περιθώρια αύξησης των ελληνικών εξαγωγών σε τομείς, όπως τα τυποποιημένα αγροτικά προϊόντα.

    [22] Οικονομία

    Μικρή πτώση του πετρελαίου στην Ασία

    24/10/2006 9:02:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πολύ μικρή πτώση σημείωσαν σήμερα οι αγορές πετρελαίου της Ασίας με τους επενδυτές να αμφισβητούν το κατά πόσο ο ΟΠΕΚ μπορεί να εφαρμόσει τη μείωση της παραγωγής του, όπως έχει ανακοινώσει. Στις 04:05 (ώρα Γκρίνουιτς) η τιμή του αργού πετρελαίου, με συμβόλαιο παράδοσης το Δεκέμβριο, έφτασε τα 58,80 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Μπρεντ της Μαύρης Θάλασσας υποχώρησε κατά 11 σεντς στα 59,10 δολάρια το βαρέλι. Παρά την απόφαση του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, μόνο η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκε επισήμως να περιορίσει την παραγωγή της κατά 330.000 βαρέλια την ημέρα. "Υπάρχει πρόβλημα αξιοπιστίας του ΟΠΕΚ Πως μπορούν να εμποδίσουν την υποχώρηση των αγορών αν δεν είναι ενωμένοι;", είπε χαρακτηριστικά ο Στιβ Ρόουλς, αναλυτής της CFC Seymour στο Χονγκ Κονγκ.

    [23] Πολιτισμός

    Στον ΟΗΕ ο ελληνικός πολιτισμός

    24/10/2006 10:33:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Για πρώτη φορά, η Ελλάδα διοργανώνει την επετειακή συναυλία για την ίδρυση του ΟΗΕ, που εφέτος συμπίπτει και με τη συμμετοχή της χώρας μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Η συναυλία θα δοθεί το βράδυ της Τετάρτης, στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, με χορηγό το κοινωφελές Ίδρυμα "Αλέξανδρος Ωνάσης", υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών και με την υποστήριξη της ΕΡΤ. Ο παγκοσμίου φήμης τενόρος Ρονάλντο Βιγιασόν και Έλληνες καλλιτέχνες, μαζί με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, θα παρουσιάσουν μελοποιημένη ποίηση Σεφέρη και Ελύτη.

    "Σταυροδρόμι εθνών και πολιτισμών η Ελλάδα"

    "Μια από τις διαρκείς αναζητήσεις της ανθρωπότητας μοιάζει να έχει βρει απάντηση. Πρόκειται για την αναζήτηση της ομορφιάς μέσω της τέχνης", τόνισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος "Αλέξανδρος Ωνάσης", Αντώνης Παπαδημητρίου, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος στο Μανχάταν.

    Ο κ. Παπαδημητρίου επεσήμανε το γεγονός ότι η συναυλία θα δοθεί στο πλέον "αντιπροσωπευτικό μέρος", όπου συνυπάρχουν όλα τα κράτη, αλλά και σε μια πόλη που συμβολίζει το διεθνή χαρακτήρα της δημιουργικότητας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην προσφορά της Αθήνας στον παγκόσμιο πολιτισμό και στον τόπο καταγωγής του, την Αλεξάνδρεια.

    Εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών,ήταν παρών ο Σάσι Ταρούρ, αναπληρωτής Γ.Γ., εύθυνος για θέματα επικοινωνίας, ο οποίος αναφέρθηκε συνοπτικά στην αποστολή του Οργανισμού, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 61 χρόνων από την ίδρυσή του. Ο Ινδός διπλωμάτης μίλησε με επαινετικά λόγια για την ιστορική και πολιτιστική διαδρομή της Ελλάδας, τη χώρα του Πλάτωνα, όπως είπε, ενώ ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση, το Ίδρυμα Ωνάσης και την ΕΡΤ.

    Εκ μέρους της ΕΡΤ, μίλησε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, Χρήστος Παναγόπουλος. Αναφερόμενος στη συμμετοχή της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας στην αυριανή εκδήλωση, τόνισε ότι πραγματοποιείται στο "σημαντικότερο χώρο ανάδειξης και υπεράσπισης της ειρήνης και του πολιτισμού: Την αίθουσα Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ".

    Ο κ. Παναγόπουλος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι "έχει ιδιαίτερη αξία αυτή η συναυλία, γιατί αποτελεί την ελληνική συμβολή στον εορτασμό του ΟΗΕ. Η Ελλάδα ήταν και παραμένει σταυροδρόμι εθνών και πολιτισμών".

    [24] Υγεία

    Παγκόσμια ημέρα κατά της παχυσαρκίας

    24/10/2006 10:07:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Μορφή "επιδημίας" παίρνουν καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο οι θάνατοι άμεσοι ή έμμεσοι από παχυσαρκία, καθώς σε ένα δισεκατομμύριο άτομα, υπολογίζονται, οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Μάλιστα λόγω της αυξητικής τάσης του προβλήματος κυρίως στο δυτικό κόσμο η παχυσαρκία αρχίζει να ξεπερνάει τα λοιμώδη νοσήματα και τον υποσιτισμό ως ο κυριότερος παράγοντας νόσησης σε παγκόσμιο επίπεδο! Υπολογίζεται μάλιστα ότι το 2030 το 100% των παιδιών στις ΗΠΑ θα είναι παχύσαρκα και το άμεσο κόστος για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και των επιπλοκών της κυμαίνεται ήδη από 2-8% των συνολικών εξόδων για τη δημόσια υγεία. Για τους λόγους αυτούς ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκπέμποντας SOS, αναγκάστηκε να ανακηρύξει την παχυσαρκία ως παγκόσμια επιδημία.

    Η 24η Οκτωβρίου, που έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας θα βρει φέτος τον κόσμο ακόμη βαρύτερο καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΠΟΥ πάνω από το 30% των ενηλίκων ατόμων στις περισσότερες δυτικές κοινωνίες, είναι παχύσαρκα. Εξαιρετικά ανησυχητική είναι εξάλλου η αύξηση της παχυσαρκίας στην παιδική και εφηβική ηλικία.

    Στη χώρα μας η κατάσταση είναι εκρηκτική καθώς μία στις τρεις Ελληνίδες και ένας στους 3,5 Έλληνες είναι υπέρβαροι, ενώ στον τομέα των παχύσαρκων φιγουράρουμε στις πρώτες θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

    Σύμφωνα με τους επιστήμονες η παχυσαρκία σκοτώνει αλλά παράλληλα είναι η νόσος που προκαλεί σημαντικές επιπλοκές στον ανθρώπινο οργανισμό όπως διαβήτη, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, στεφανιαία νόσο, οστεοαρθρίτιδα, καρκίνο, υπνική άπνοια, γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κα. Επίσης ο μέσος όρος ζωής λιγοστεύει κατά 20 χρόνια στους πάσχοντες από νοσογόνο παχυσαρκία. Δηλαδή για την χώρα μας αντί να ζήσει κάποιος 78 χρόνια που είναι ο μέσος όρος ζωής θα ζήσει 58.

    Ιατρική βοήθεια

    Σημαντική και καθοριστική θέση στον διαρκή πόλεμο κατά της παχυσαρκίας έχουν οι εξειδικευμένοι γιατροί -ο παθολόγος, ο γαστρεντερολόγος, ο ενδοκρινολόγος, ο ψυχίατρος, ο χειρουργός παχυσαρκίας- καθώς και ο διαιτολόγος και ο ψυχολόγος, που καθοδηγούν και βοηθούν με τις ιατρικές τους γνώσεις τον παχύσαρκο να βρει οριστική λύση στο πρόβλημα του.

    Μέχρι σήμερα όμως και σύμφωνα με την παγκόσμια εμπειρία, πρακτική και τα στατιστικά δεδομένα έχει αποδειχθεί ότι η συντηρητικές προσεγγίσεις όπως δίαιτα, γυμναστική, ψυχολογική υποστήριξη καθώς και η χρήση της φαρμακευτικής αγωγής δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα για τα εκατομμύρια άτομα ανά τον κόσμο που θέλουν να απαλλαγούν μια για πάντα από τα περιττά κιλά.

    Επίσης πενιχρά είναι τα αποτελέσματα, όσον αφορά την μόνιμη απώλεια βάρους, που έχουν οι διάφορες δίαιτες και τα φάρμακα στη νοσογόνο παχυσαρκία. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι συντηρητικές μέθοδοι στη κατηγορία αυτή δυστυχώς δεν έχουν πιθανότητα επιτυχίας, δηλαδή να διατηρηθεί το χαμένο επιπλέον βάρος, σε ποσοστό 10%. Οι υπόλοιποι 90% ξαναπαίρνουν όλα τα κιλά και συχνά και περισσότερα.

    Οι πιο αποτελεσματικοί τρόποι, πάντα σύμφωνα με τα παγκόσμια στατιστικά δεδομένα, αλλά και τον ΠΟΥ για να απαλλαγεί οριστικά ο πάσχων από τη νοσογόνο παχυσαρκία, από τα περιττά κιλά του είναι μία από τις λαπαροσκοπικές χειρουργικές επεμβάσεις όπως ο ρυθμιζόμενος γαστρκός δακτύλιος και το γαστρικό BY-PASS. Επίσης η τοποθέτηση γαστρικού μπαλονιού σε ορισμένες κατηγορίες παχυσαρκίας φέρνει άριστα αποτελέσματα.

    Γαστρικό μπαλόνι

    Η τοποθέτηση του γαστρικού μπαλονιού είναι εύκολη, γρήγορη και πραγματοποιείται χωρίς χειρουργική επέμβαση. Έχει μέχρι σήμερα πολύ καλά αποτελέσματα, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Παχυσαρκίας και διευθυντή του χειρουργικού τμήματος του Ιατρικού Κέντρου κ Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη.

    Όπως αναφέρει ο κ Κωνσταντινίδης το πρώτο ενδογαστρικό μπαλόνι παχυσαρκίας παρουσιάστηκε το 1982 και σχεδιάσθηκε ώστε μηχανικά να προσφέρει αίσθημα πληρότητας στο στομάχι, μειώνοντας έτσι την κατανάλωση τροφής.

    Από τότε μέχρι σήμερα υπήρξαν διάφοροι τύποι γαστρικών μπαλονιών. Κατασκευάσθηκαν και δοκιμάσθηκαν πολλοί τύποι μπαλονιών (air-filled balloons), αλλά εγκαταλείφθηκαν αρχικά λόγω των επιπλοκών που συνόδευαν την τοποθέτησή τους, όπως δημιουργία γαστρικών διαβρώσεων και ελκών, αυτόματη ρήξη που οδηγούσε σε εντερική απόφραξη και χειρουργική παρέμβαση.

    Ένα νέο μπαλόνι που πληροί όλα τα ιατρικά κριτήρια και μηδενίζει σχεδόν τις αναφερόμενες επιπλοκές, είναι το BIB (Bioenterics Intragastric Balloon), το οποίο παρουσιάστηκε το 1995 και γεμίζει με φυσιολογικό ορό.

    Το BIB τοποθετείται εύκολα από τον γαστρεντερολόγο με γαστροσκόπηση και εύκολα αφαιρείται με τον ίδιο τρόπο. Μέχρι σήμερα έχει τοποθετηθεί σε περισσότερους από 80.000 παχύσαρκους, με πολύ καλά αποτελέσματα.

    Όσον αφορά την αποτελεσματικότητα του ενδογαστρικού μπαλονιού, είναι ικανοποιητική τόσο σε ασθενείς με νοσογόνο παχυσαρκία (BMI &gt;40, ή BMI &gt;35 με συνοδά νοσήματα) με μέση απώλεια βάρους 14,3 18,6 kg, όσο και σε ασθενείς με μη νοσογόνο παχυσαρκία (ΒΜΙ &lt;40, χωρίς συνοδά νοσήματα) με μέση απώλεια βάρους 9,5 kg. Πολύ συχνά χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις υπερνοσογόνου παχυσαρκίας(ΔΜΣ&gt;50) σαν προετοιμασία για το χειρουργείο με απώλεια βάρους όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ούτως ώστε ο ασθενής να έχει λιγότερες επιπλοκές από την επέμβαση".

    Χειρουργική αντιμετώπιση

    Η χειρουργική αντιμετώπιση του τεράστιου αυτού κοινωνικού προβλήματος, για υπέρβαρους και παχύσαρκούς παίζει καθοριστικό ρόλο, και φέρνει άμεσα τα επιθυμητά αποτελέσματα σε αυτούς που θέλουν να απαλλαγούν μια για πάντα από τα περιττά κιλά.

    Η χειρουργική αντιμετώπιση της νοσογόνου παχυσαρκίας , όπως τονίζουν οι ειδικοί επιστήμονες, στους υπέρβαρους και παχύσαρκους είναι η πιο αποτελεσματική και οικονομική μέθοδο για μακροχρόνια απώλεια βάρους.

    Έχουν ένδειξη κυρίως για άτομα με σοβαρή παχυσαρκία (ΔΜΣ&gt;40 ή ΔΜΣ&gt;35 αν συνυπάρχουν καρδιομεταβολικές επιπλοκές).Η επιλογή των ασθενών πρέπει να γίνεται προσεκτικά και σε ειδικευμένα κέντρα, τα οποία εξασφαλίζουν και την μακροχρόνια παρακολούθησή τους. Χρειάζεται πάντα πολύ καλός προεγχειρητικός έλεγχος για να επιλεγεί η σωστή για κάθε ασθενή επέμβαση και πρέπει ο ασθενής να ενημερώνεται για όλες τις εναλλακτικές λύσεις τα πλεονεκτήματα και τις επιπλοκές τους.

    Όπως τονίζει ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Παχυσαρκίας κ. Κωνσταντινίδης, η χειρουργική αντιμετώπιση περιλαμβάνει: Γαστρικό Δακτύλιο. Γαστρικό μανίκι (sleeve gastrectomy) Γαστρική παράκαμψη(γαστρικό by pass). Χολοπαγκρεατική παράκαμψη.

    Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη η χειρουργική αντιμετώπιση είναι "μέθοδος αποτελεσματική με θεαματικά αποτελέσματα τόσο στην απώλεια βάρους όσο και στην μακροχρόνια διατήρηση της απώλειας. Καθιερωμένη και εξαιρετικά διαδεδομένη είναι η τοποθέτηση ρυθμιζόμενου γαστρικού δακτυλίου στομάχου LAP-BAND, αλλά και το γαστρικό BY-PASS λαπαροσκοπικά. Σήμερα οι επεμβάσεις αυτές γίνονται και με την ρομποτική τεχνολογία που πρόσφατα άρχισε να εφαρμόζεται και στην χώρα μας και κάνει τις επεμβάσεις αυτές πιο εύκολες και κυρίως πιο ασφαλείς".

    Ο αντιπρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Παχυσαρκίας διευκρινίζει επίσης πως χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, στον ποιο δακτύλιο χρησιμοποιούμε, καθώς στη διεθνή ιατρική αγορά ο μόνος εγκεκριμένος από το FDA γαστρικός δακτύλιος είναι ο LAP-BAND.

    Ο συγκεκριμένος δακτύλιος έχει τοποθετηθεί σε περισσότερους από 250.000 παχύσαρκους με θεαματικά αποτελέσματα. Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι υπέρβαροι και παχύσαρκοι στους οποίους τοποθετούνται δακτύλιοι απομιμήσεις για τούς οποίους δεν υπάρχουν μακροχρόνιες σοβαρές μελέτες.

    Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν στις ΗΠΑ, Ευρώπη και Αυστραλία η απώλεια βάρους, μετά την τοποθέτηση του συγκεκριμένου δακτυλίου φτάνει μέχρι το 60- 80% του υπερβάλλοντος βάρους αλλά πάντα με καλή συνεργασία του ασθενούς. Ανάλογα αποτελέσματα μπορεί να έχουν και οι λαπαροσκοπικές επεμβάσεις BY-PASS. Σε ποσοστό &gt;50% οι σύνοδες παθήσεις βελτιώθηκαν σε βαθμό τέτοιο που ασθενείς να μην χρειάζονται ινσουλίνη ή αντί-υπερτασικά.

    [25] Υγεία

    Με συνταγή γιατρού

    24/10/2006 9:13:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Αντιγριπικά εμβόλια μόνο με συνταγή γιατρού, συνιστούν οι παθολόγοι και εφιστούν την προσοχή στις παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει το εμβόλιο σε όσους δεν το χρειάζονται πραγματικά. Σε πολλά φαρμακεία πάντως έχουν δημιουργηθεί λίστες αναμονής, καθώς παρατηρείται μεγάλη έλλειψη σε αντιγριπικά εμβόλια. Στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που πρέπει να τους χορηγηθεί το σκεύασμα, υπολογίζεται ότι ανήκουν 3,5 εκατ. άτομα. Όσον αφορά στο γαλλικό εμβόλιο που προκάλεσε συναγερμό στο Ισραήλ, απεδείχθη ότι η ύποπτη παρτίδα τελικά δεν είχε κανένα πρόβλημα.

    Ευπαθείς ομάδες

    Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, οι τέσσερις θάνατοι ασθενών στο Ισραήλ δεν σχετίζονται με τη χορήγηση του αντιγριπικού εμβολίου, αλλά έχασαν την ζωή τους εξαιτίας διαφορετικών νοσημάτων και σε διαφορετικό χρόνο.

    Σύμφωνα με τον Σωτήρη Ράπτη, Καθηγητή Παθολογίας, "οι δύο απο αυτούς που πέθαναν είχαν στεφανιαία νόσο, και οι άλλοι δύο κάποιο αιματολογικό πρόβλημα . Δεν έχει σχέση το εμβόλιο".

    Αυτό το ατυχές περιστατικό απέδειξε οτι τα αντιγριπικά εμβόλια αν και περιζήτητα, δεν αποτελούν πανάκεια.

    Τα εμβόλια κατά της γρίπης θα πρέπει να γίνονται μόνο με συνταγή γιατρού ή παιδίατρου αν πρόκειται για παιδί.

    Μόνο οι ηλικιωμένοι άνω των 65 ετών, όσοι ενήλικες και παιδιά αντιμετωπίζουν σοβαρά και χρόνια προβλήματα υγείας , οι πτηνοτρόφοι και όσοι εργάζονται σε επαγγέλματα υγείας έχουν λόγο να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο.

    Συνολικά, η Ελλάδα έχει προμηθευτεί 980.000 εμβόλια ενώ υπολείπονται άλλες 657.000 έως το τέλος Νοεμβρίου.

    Την ίδια ώρα η παγκόσμια κοινότητα δαπανά 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια για την παρασκευή εμβολίου κατά της γρίπης των πτηνών. Ήδη, δοκιμάζονται με καλά αποτελέσματα έξι εμβόλια ενώ άλλες έξι φαρμακευτικές ουσίες θα χορηγούνται για τη θεραπεία της εποχικής γρίπης

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Θάνατοι μετά το αντιγριπικό

    [26] Ζωής ...σΤάσεις

    "Έφυγε" ο Νέλσον ντε λα Ρόζα

    24/10/2006 1:39:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Daily News, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο διάσημος ως ο πιο μικροσκοπικός ηθοποιός του κόσμου Νέλσον ντε λα Ρόζα, "έφυγε" από τη ζωή σε ηλικία 38 χρόνων, στη Νέα Υόρκη. Ο ντε λα Ρόζα με ύψος μόλις 72 εκατοστά, αρρώστησε αμέσως μετά την άφιξη του στο Μαϊάμι από την Χιλή, όπου εργαζόταν σε ένα τσίρκο και πέθανε την Κυριακή μετά τη μεταφορά του σε νοσοκομείο της Νέας Υόρκης, γράφει η εφημερίδα Daily News. Ο μικροσκοπικός ηθοποιός είχε πρωταγωνιστήσει μαζί με τον Μάρλον Μπράντο στη χολιγουντιανή παραγωγή "Το Νησί του Δόκτορα Μορό, ενώ ήταν ο αγαπημένος των φιλάθλων της ομάδας μπέιζμπολ της Βοστόνης Red Sox, καθώς ήταν και η μασκότ της ομάδας. Ο Νέλσον ντε λα Ρόζα γεννήθηκε το 1968 στη Δομικανική Δημοκρατία και ήταν συχνά προσκεκλημένος αισθησιακής εκπομπής της τηλεόρασης της Βενεζουέλας, γεγονός που τον είχε κάνει ιδιαίτερα δημοφιλή στο Πουέρτο Ρίκο, το Μεξικό και την Ισπανία. Ο ντε λα Ρόζα ζούσε μαζί με τη σύζυγό του και τον 9χρονο γιο τους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 24 October 2006 - 20:51:35 UTC