Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-10-17

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Προχωρούμε αταλάντευτα"
  • [02] Νέες δημοσκόπησεις
  • [03] Συναντήσεις Παπανδρέου
  • [04] Ανάλυση και αποτίμηση
  • [05] Αδιέξοδο στη Παιδεία
  • [06] Λέρος: Εντοπίστηκε δουλεμπορικό σκάφος
  • [07] Διπλώματα ΙΧ ο "θησαυρός"
  • [08] Κρύο και πρώτα χιόνια
  • [09] Απολογήθηκε ο Κωνσταντινίδης
  • [10] Σοβαρός τραυματισμός μαθητή
  • [11] Ομιλία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου
  • [12] Κρίσιμη συνάντηση
  • [13] Απολογείται ο Κ. Κωνσταντινίδης
  • [14] Κακοκαιρία στη νοτιοδυτική Ελλάδα
  • [15] Σύγκρουση στο μετρό της Ρώμης
  • [16] "Κήρυξη πολέμου"
  • [17] Στο νοσοκομείο ο Ερντογάν
  • [18] Ισχυρός σεισμός στην Παπούα Νέα Γουινέα
  • [19] Σφυροκοπούν θέσεις των Ταμίλ
  • [20] Στην Αθήνα το συνέδριο της ΕΤΕπ
  • [21] Διάλογος για το Ασφαλιστικό
  • [22] Επένδυση στον τουρισμό
  • [23] Νερό στον "κόκκινο πλανήτη"
  • [24] Ένα παιδί για τη Μαντόνα

    [01] Πολιτική

    Δήλωσε ο Πρωθυπουργός στο Πολιτικό Συμβούλιο

    "Προχωρούμε αταλάντευτα"

    17/10/2006 12:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/10/2006 3:13:18 μμ)

    Τα αποτελέσματα των προχθεσινών Δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών βρίσκονται στο επίκεντρο του Πολιτικού Συμβουλίου της Νέας Δημοκρατίας, που συνεδρίσε το πρωί της Τρίτης υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού. Ο κ. Καραμανλής μιλώντας στη συνεδρίαση δήλωσε ότι "υπήρξε αδιαμφισβήτητη αποδοκιμασία της στρατηγικής που επέλεξε η αξιωματική αντιπολίτευση στις εκλογές για την Τοπική Αυτοδιοίκηση", επισημαίνοντας ότι "κάθε προσπάθεια τεχνητής όξυνσης και πόλωσης απέτυχε παταγωδώς". Παράλληλα, πρόσθεσε ότι υπήρξε επιδοκιμασία της στρατηγικής της ΝΔ, αλλά και της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. "Θέλω να επαναλάβω ότι η κυβέρνηση αυτή δεν έχει ιδεοληψίες, προκαταλήψεις, δεν είναι δογματική", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

    "Πολιτική ευθύνης"

    Συνεχίζοντας υπογράμμισε "δεν διεκδικούμε το αλάθητο, διεκδικούμε το διαρκώς καλύτερο, δεν αρνούμαστε την κριτική, εκείνο που απορρίπτουμε είναι η παραποίηση της πραγματικότητας, η διαστρέβλωση της αλήθειας, η στείρα αντιπαράθεση". Οι πρακτικές αυτές, συνέχισε, όπως επιβεβαιώνεται και από τις εκλογές, απορρίπτονται και καταδικάζονται από τους πολίτες.

    "Η Κυβέρνηση, κινείται με σύνεση και διορατικότητα, δεν συμβιβάζεται με τη στασιμότητα, βάζει γερά θεμέλια στην οικονομία, επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στην ελληνική περιφέρεια, τόνισε ο Πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας "αποδεικνύουμε στην πράξη ότι ακολουθούμε πολιτική ευθύνης, δημιουργία πολιτικής που ενισχύει τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, είμαστε αποφασισμένοι να σπάσουμε το φαύλο κύκλο του λαϊκισμού που μοιράζει προεκλογικά και αφαιρεί μετεκλογικά, αδικώντας τελικά τους οικονομικά ασθενέστερους. Είναι απόφασή μας να μην υποθηκεύσουμε το μέλλον της χώρας και τις θυσίες των Ελλήνων πολιτών, επιδιώκοντας πρόσκαιρα κομματικά οφέλη", ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ακόμη ότι η στρατηγική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων που αξιώνουν οι πολίτες και απαιτεί η νέα εποχή θα συνεχιστεί. Και πρόσθεσε ότι με αυτή τη στρατηγική η κυβέρνηση προχωρά σταθερά και αταλάντευτα μέχρι τις εθνικές εκλογές του 2008.

    Σε άλλο σημείο της εισήγησής του ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι από τα αποτελέσματα των εκλογών είναι φανερό ότι οι πολίτες σε πολλές περιπτώσεις ψήφισαν με αυτοδιοικητικά κριτήρια και σημείωσε ότι αυτός ήταν και ο στόχος της ΝΔ.

    Ο κ. Καραμανλής συνεχάρη τους αρμόδιους υπουργούς για τον άψογο τρόπο με τον οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές, που όπως είπε, είναι απόδειξη της αλλαγής της Δημόσιας Διοίκησης, καθώς και του επιπέδου του πολιτικού πολιτισμού και της ποιότητας της δημοκρατίας.

    Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι είναι σταθερή επιλογή της κυβέρνησης η στενή συνεργασία, χωρίς καμιά διάκριση, με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οι αιρετοί εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ανέφερε, είναι οι φυσικοί μας σύμμαχοι στο δρόμο για την καλύτερη Ελλάδα του αύριο. Ακολούθως τους συνεχάρη και τους διαβεβαίωσε ότι η στήριξη της κυβέρνησης στο έργο τους είναι δεδομένη.

    Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο κ. Καραμανλής συνεχάρη τον κ. Νικήτα Κακλαμάνη και ανέφερε "μας έκανες περήφανους, θα είμαστε πάντα δίπλα σου". Συνεχάρη δε και το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρη Τσιγκούνη, ο οποίος εξελέγη για έβδομη φορά δήμαρχος Λεωνιδίου.

    "Ενισχυμένη η κυβερνητική παράταξη"

    "Οι επιλογές της ΝΔ στηρίχθηκαν σε επίπεδο πολιτικής και προσώπων", δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου της ΝΔ, προσθέτοντας ότι παρά το κλίμα όξυνσης που προσπάθησε να δημιουργήσει το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ πήγε καλύτερα από ό,τι περίμενε. Οι πολίτες αρνήθηκαν την πόλωση και έστειλαν μήνυμα στην κυβέρνηση να συνεχίσει την πολιτική της, είπε. Και πρόσθεσε ότι οι πολίτες έκριναν και τους δύο αρχηγούς.

    Η αυτοδιοικητική πρόταση της ΝΔ έτυχε μεγάλης αποδοχής τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης, ενώ αναφερόμενος στο δεύτερο γύρο των εκλογών υπογράμμισε ότι οι πολίτες πρέπει να σταθμίσουν τις καλύτερες επιλογές και πως τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου δείχνουν ότι το πολιτικό κλίμα δεν έχει αλλάξει.

    Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας ανέφερε ότι ήταν η πρώτη φορά από το 1982 που η κυβερνητική παράταξη βγήκε ενισχυμένη από τις εκλογές. Επίσης, σηημείωσε ότι το αποτέλεσμα επιβεβαιώνει την πολιτική κυριαρχία της παράταξης, καθώς επίσης ότι οι πολίτες αποδοκίμασαν την όξυνση και την πόλωση.

    Συγχαρητήριο τηλεγράφημα, για τη νίκη της ΝΔ, στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές της περασμένης Κυριακής στην Ελλάδα έστειλε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Βίλφριντ Μάρτενς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανάλυση και αποτίμηση

    [02] Πολιτική

    Νέες δημοσκόπησεις

    17/10/2006 2:36:00 μμ

    Προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία καταγράφουν δυο νέες δημοσκοπήσεις που παρουσιάστηκαν από τους τηλεοπτικούς σταθμούς MEGA και ALTER, το βράδυ της Δευτέρας. Συγκεκριμένα, σε δημοσκόπηση, της GPO η ΝΔ προηγείται με 1,9% του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου. Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει 35,3%, το ΠΑΣΟΚ 33,4%, το ΚΚΕ 7,5%, ο ΣΥΝ 4,1% και ο ΛΑΟΣ 4,1%. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εταιρείας, ο πρωθυπουργός ήταν και παραμένει ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός, αφού θετικά γι΄αυτόν εκφράζεται το 53,6%, ενώ το 56,3% κρίνει αρνητικά τον κ. Γ. Παπανδρέου. Σε δημοσκόπηση της ALCO, η ΝΔ προηγείται με 2,5%, λαμβάνοντας ποσοστό 42,75% στην πρόθεση ψήφου έναντι 40,21% του ΠΑΣΟΚ. Σε άλλη δημοσκόπηση της VPRC για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ, δείχνει ότι στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ προηγείται με τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες, έναντι του ΠΑΣΟΚ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στον "αστερισμό" των δημοσκοπήσεων

    [03] Πολιτική

    Με Φασούλα και Σκανδαλίδη

    Συναντήσεις Παπανδρέου

    17/10/2006 2:15:00 μμ

    Με τον δήμαρχο Πειραιά Παναγιώτη Φασούλα συναντήθηκε την Τρίτη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου προκειμένου να εκφράσει τα συγχαρητήριά του και τις ευχές του στο νέο δήμαρχο του λιμανιού που υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Φασούλας αμέσως μετά τη συνάντηση επεσήμανε ότι στο δήμο Πειραιά υπήρξε πολιτική ανατροπή, ενώ ανέφερε ότι στο επόμενο χρονικό διάστημα θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, αλλά και με τους υποψήφιους των άλλων συνδυασμών στον Πειραιά ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων του την 1/1/2007. Ο κ. Παπανδρέου στη συνέχεια είχε συνάντηση με τον υποψήφιο δήμαρχο του ΠΑΣΟΚ στο δήμο Αθηναίων τον Κώστα Σκανδαλίδη.

    [04] Πολιτική

    Του α' γύρου των εκλογών

    Ανάλυση και αποτίμηση

    17/10/2006 7:26:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Στην ανάλυση των αποτελεσμάτων του α γύρου των νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών προχωρούν τα κομματικά επιτελεία, ενώ, σε επτά νομαρχίες και σε 247 δήμους θα δοθεί την προσεχή Κυριακή η δεύτερη και καθοριστική μάχη. Σημειώνεται ότι σε 47 νομαρχίες το αποτέλεσμα κρίθηκε από τον πρώτο γύρο. Σε 26 επικράτησαν υποψήφιοι που στηρίχθηκαν από τη ΝΔ, σε 15 από το ΠΑΣΟΚ και σε δύο από τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ. Με την αποτίμηση των αποτελεσμάτων ασχολήθηκε το πρωί το Πολιτικό Συμβούλιο της ΝΔ. Δείτε αναλυτικά τα αποτελέσματα του α γύρου στην ιστοσελίδα του υπουργείου Εσωτερικών.

    Τα αποτελέσματα των εκλογών στέλνουν ένα ισχυρό και καταλυτικό πολιτικό μήνυμα, που σηματοδοτεί αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, εκτίμησε το ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας οτι βάσει των αποτελεσμάτων δεν υπάρχει πλέον ηγεμονία της ΝΔ.

    Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να ξαναδιαβάσει τα αποτελέσματα των εκλoγών γιατί δεν κατάλαβαν ότι έμειναν μετεξεταστέοι, απάντησε ο Λευτέρης Ζαγορίτης, μετά τη συνεδρίαση του διαγραμματειακου της ΝΔ.

    Λευκό ή άκυρο στο δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών προτείνει το ΚΚΕ, ενώ ο ΣΥΝ ανακοίνωσε οτι δεν πρόκειται να λάβει κεντρική πολιτική απόφαση για τη στάση του στον δεύτερο γύρο.

    Μεγάλο είναι το ενδιαφέρον για το δήμο της Θεσσαλονίκης, όπου την ερχόμενη Κυριακή θα βρεθούν αντιμέτωποι ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και η Χρύσα Αράπογλου.

    Ο Γιάννης Μπουτάρης, επικεφαλής του συνδυασμού που αναδείχθηκε τρίτος, δήλωσε ότι δεν θα δώσει οδηγίες στους ψηφοφόρους, και στόχος του ήταν η ανατροπή της σημερινής ηγεσίας στο δήμο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Οι πρώτες εκτιμήσεις

    Το μήνυμα της κάλπης

    [05] Κοινωνία

    Άκαρπη η συνάντηση

    Αδιέξοδο στη Παιδεία

    17/10/2006 5:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/10/2006 7:27:32 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Άκαρπη απέβη η συνάντηση της Υπουργού Παιδείας, Μαριέττας Γιαννάκου με τα διοικητικά συμβούλια της ΟΛΜΕ και την ΔΟΕ. Η κ. Γιαννάκου επανέλαβε ότι η οικονομία δεν αντέχει άλλες παροχές και απηύθυνε νέα έκκληση για επιστροφή των εκπαιδευτικών στα σχολεία. Μετά από αυτή την εξέλιξη, τα διοικητικά συμβούλια των δυο ομοσπονδιών, αναμένεται να εισηγηθούν συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων. Η συνάντηση έγινε υπό τη σκιά της απεργίας των δασκάλων, που συνεχίζουν για 5η εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους, ενώ οι καθηγητές απεργούν έως και την Πέμπτη. Την Τετάρτη έχει προγραμματιστεί νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο με τη συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ, που έχει κηρύξει 24ωρη απεργία.

    Δεν τα βρήκαν

    Συζήτηση με καλή πίστη και χρήσιμη χαρακτήρισε τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, η υπουργός Παιδείας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση σέβεται, τιμά και αναγνωρίζει το ρόλο των εκπαιδευτικών στην κοινωνία.

    "Ακούσαμε τα αιτήματά τους και εξηγήσαμε ότι η οικονομία δεν αντέχει άλλες παροχές", ανέφερε μετά τη συνάντηση η κ. Γιαννάκου, επισημαίνοντας ότι ικανοποιήθηκε το αίτημα για διορισμούς

    Η Υπουργός απηύθυνε έκκληση στους εκπαιδευτικούς να επιστρέψουν στα σχολεία, ενώ δήλωσε ότι είναι ανοικτή στο διάλογο και πρόσθεσε ότι περιμένει τις προτάσεις των εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση των 3,3 δισ. ευρώ από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

    Το μόνο που άλλαξε σε αυτή τη συνάντηση είναι το ύφος της Υπουργού, δήλωσε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Δημήτρης Μπράτης.

    "Η υπουργός επέμεινε στην ίδια πρόταση-εμπαιγμό του κλάδου", ανέφερε ο κ. Μπράτης, προσθέτοντας "ότι μετά από αυτό δεν μας απομένει παρά να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις".

    Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Δημήτρης Γεώργας είπε ότι παρά το καλό κλίμα δεν υπήρξε εξέλιξη θετική και δεν απομένει παρά η συνέχιση των απεργιών.

    Έντονες αντιδράσεις

    Έντονες ήταν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, μετά την άκαρπη συνάντηση της Υπουργού με τους εκπαιδευτικούς.

    Την πρόθεση του να αναλάβει πρωτοβουλία αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές προκειμένου να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο που υπάρχει αυτήν την ώρα στο χώρο της Παιδείας, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου.

    Με αφορμή και τη άκαρπη συνάντηση μεταξύ κυβέρνησης-δασκάλων, ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ουσιαστικά αρνείται το διάλογο και αδυνατεί να δώσει λύσεις.

    Την ευθύνη για το αδιέξοδο δεν την έχει μόνο η Υπουργός Παιδείας αλλά και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και για αυτό το λόγο πρόσθεσε το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να μείνει απαθές.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλήγοντας είπε πως "δεν μπορούμε να μείνουμε απαθείς μπροστά στον κατήφορο που έχει πάρει ο χώρος της Παιδείας, αλλά και η χώρα με την κυβέρνηση της ΝΔ και ως εκ τούτου από την επομένη των εκλογών θα αναλάβουμε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. Καλούμαστε όχι μόνο να δώσουμε διέξοδο στην σημερινή κρίση, αλλά και να ανοίξουμε νέους δρόμους στην εκπαίδευση, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο, στην γνώση και γι αυτό δεσμευόμαστε".

    "Η κυβέρνηση παραμένει αδιάλλακτη και προσκολλημένη στην άρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα τω απεργών δασκάλων. Ουσιαστικά επιχειρεί να ασκήσει εκβιασμό στο κίνημα των εκπαιδευτικών και γενικότερα των εργαζομένων, προκειμένου να συμβιβαστούν και να παραιτηθούν, ώστε να σπείρει την απογοήτευση και τη μοιρολατρία σε όλους τους εργαζόμενους.", τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    "Η αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης και η ανάλγητη συμπεριφορά στα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών, οδήγησαν τη σημερινή συνάντηση σε αδιέξοδο. Οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, έχοντας την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας στο πλευρό τους, θα δώσουν άμεσα την απάντηση τους.", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνασπισμού.

    "Η αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης και η ανάλγητη συμπεριφορά στα δίκαια αιτήματα των εκπαιδευτικών, οδήγησαν τη σημερινή συνάντηση σε αδιέξοδο. Οι γονείς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί, έχοντας την μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας στο πλευρό τους, θα δώσουν άμεσα την απάντηση τους.", αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνασπισμού.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κρίσιμη συνάντηση

    [06] Κοινωνία

    Μετέφερε 110 λαθρομετανάστες

    Λέρος: Εντοπίστηκε δουλεμπορικό σκάφος

    17/10/2006 6:44:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δουλεμπορικό σκάφος με 110 λαθρομετανάστες εντοπίστηκε το πρωί της Τρίτης από πλήρωμα περιπολικού σκάφους του Λιμενικού, που περιπολούσε στη θάλασσα της Λέρου. Το σκάφος έπλεε με δυσκολία λόγω της σφοδρής θαλασσοταραχής (άνεμοι έντασης 9-10 μποφόρ) δυτικά του Φαρμακονησίου, ενώ οι λαθρομετανάστες, υπήκοοι Ιράν, Ιράκ, Αφγανιστάν και Σρι Λάνκα, ήταν συγκεντρωμένοι στους εσωτερικούς χώρους του σκάφους. Τους λαθρομετανάστες (73 άνδρες, 11 γυναίκες και 26 ανήλικα παιδιά) μετέφεραν παράνομα με το ενοικιασμένο ιστιοφόρο "Corsaro 2" οι Έλληνες διακινητές Παν. Μερακλής, 65 χρονών και Δημ. Ποταμίτης, 19 χρόνων. Την Τετάρτη, οι δύο Έλληνες θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα. Οι 110 λαθρομετανάστες φιλοξενούνται στο Κέντρο Υποδοχής της Λέρου, όπου ήδη εκτός από τροφή και νερό που τους προσφέρθηκαν από τον δήμο, υποβάλλονται και στις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις.

    [07] Κοινωνία

    Άγνωστοι έκλεψαν χρηματοκιβώτιο με γερανό

    Διπλώματα ΙΧ ο "θησαυρός"

    17/10/2006 5:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/10/2006 6:50:44 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Χρηματοκιβώτιο βάρους περίπου 2 τόνων "σήκωσαν" με γερανό άγνωστοι από τη Διεύθυνση Συγκοινωνιών Κοζάνης, το οποίο περιείχε 1.800 έντυπα νέων αδειών οδήγησης, σφραγίδες και μόνο ελάχιστα χρήματα. Η κλοπή έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο των εκλογών στο κτίριο που στεγάζει τη Διεύθυνση Συγκοινωνιών και την Τοπογραφική υπηρεσία Κοζάνης και βρίσκεται σε απομονωμένο σημείο, στο 1ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Κοζάνης-Λυκόβρυσης.

    Οι δράστες χρησιμοποιώντας φορτηγό με γερανό, παραβίασαν την εξωτερική πόρτα και το παράθυρο του κτιρίου. Εντόπισαν το χρηματοκιβώτιο, αποτυγχάνοντας όμως να το διαρρήξουν, αποφάσισαν να το πάρουν μαζί τους φεύγοντας, μαζί με διάφορα μηχανήματα ακριβείας από την τοπογραφική υπηρεσία, αξίας περίπου 30.000 ευρώ και διάφορα ηλεκτρικά είδη.

    Οπως διευκρίνισε ο αστυνομικός διευθυντής Κοζάνης τα έγγραφα θα είναι δύσκολο να πλαστογραφηθούν, καθώς είναι κωδικοποιημένα και έχουν ήδη ειδοποιηθεί όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες για την κλοπή τους. Η αστυνομία πραγματοποιεί έρευνες προκειμένου να βρεθούν και τα ίχνη των δραστών.

    [08] Κοινωνία

    Κύμα κακοκαιρίας πλήττει την Ελλάδα

    Κρύο και πρώτα χιόνια

    17/10/2006 4:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/10/2006 5:30:37 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Δυνατοί βόρειοι άνεμοι, σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, ελαφρές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ισχυρές βροχοπτώσεις στα πεδινά, συνθέτουν το σκηνικό της κακοκαιρίας που πλήττει τις τελευταίες ώρες, τη χώρα μας. Τα πρώτα χιόνια έπεσαν σήμερα τον Παρνασσό, Πίνδο και τον Χελμό, ενώ προβλήματα δημιουργεί η κακοκαιρία στα Χανιά και κυρίως στα βορειοανατολικά του νομού. Το χαμηλό βαρομετρικό επηρεάζει -εκτός από την Κρήτη και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Την ίδια ώρα, λόγω των ισχυρών ανέμων εντάσεως έως και δέκα μποφόρ, έχει απαγορευθεί ο απόπλους των πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά για τα νησιά του Αιγαίου. Στον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια εκτελούνται μέχρι την Αίγινα και απο την Ραφήνα μόνο μέχρι το Μαρμάρι. Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών ακυρώθηκαν οι πτήσεις προς Γιάννενα, Κύθηρα, Κω, Ικαρία, Αστυπάλαια, Χανιά και Ηράκλειο. Απο αύριο, τα καιρικά φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά.

    Προβλήματα στη Κρήτη

    Προβλήματα, κυρίως στο οδικό δίκτυο του νομού Χανίων, προκάλεσαν οι ισχυρές βροχοπτώσεις που είναι το κύριο χαρακτηριστικό του νέου κύματος κακοκαιρίας το οποίο πλήττει τον νομό.

    Τα περισσότερα προβλήματα έχουν αναφερθεί κυρίως στα βορειοανατολικά του νομού, όπου λόγω του ύψους του νερού η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται με μεγάλη δυσκολία, ενώ πλημμύρισαν και πολλοί υπόγειοι χώροι.

    Στην πλατεία του Γαβαλοχωρίου, λόγω της βροχής, αποκλείστηκαν δύο λεωφορεία που μετέφεραν μαθητές, ενώ με δυσκολία γίνεται η κίνηση των οχημάτων στην Εθνική οδό Χανίων -Ρεθύμνου, στο ύψος της Γεωργιούπολης.

    Σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου του νομού, έχουν αναφερθεί κατολισθήσεις και καταπτώσεις δέντρων, ενώ σε αλλά σημεία, κυρίως των δρόμων προς Σούδα και Μουρνιές, διακόπτεται σταδιακά η κυκλοφορία των οχημάτων.

    Προβλήματα έχει δημιουργήσει η εκτεταμένη κακοκαιρία των τελευταίων ωρών και στο Νομό Λασιθίου.

    Πολλά υπόγεια κατοικιών πλημμύρισαν στον Άγιο Νικόλαο, Ιεράπετρα και Σητεία, ενώ κατολισθήσεις σε σημεία του εθνικού οδικού δικτύου δημιουργούν αρκετά προβλήματα στους οδηγούς.

    Η δυνατή βροχόπτωση και η ομίχλη αποτελούν ιδιαίτερο κίνδυνο για τους οδηγούς με προορισμό τη Σητεία ειδικά στο ορεινό δίκτυο του εθνικού δρόμου.

    Λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών και ειδικότερα των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε όλη σχεδόν τη χώρα, ακυρώθηκαν και πολλές πτήσεις εσωτερικού της Ολυμπιακής.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των Ολυμπιακών Αερογραμμών ματαιώθηκαν οι πτήσεις προς Γιάννενα, Κήθυρα, Κω, Ικαρία, Αστυπάλαια, ενώ καθυστέρηση έχει η επιστροφή από Χανιά καθώς και οι πτήσεις προς Χανιά και Ηράκλειο εξαιτίας του καιρού που επικρατεί στην Κρήτη.

    Προβλήματα στις μετακινήσεις τους αντιμετώπισαν και οι επιβάτες της Aegean Airlines, καθώς η πτήση προς τα Ιωάννινα ακυρώθηκε, ενώ με καθυστέρηση έγιναν οι πτήσεις από Αθήνα προς Ηράκλειο και προς Χανιά και από Χανιά προς Αθήνα.

    Κλειστό παραμένει από το πρωί το αεροδρόμιο Ιωαννίνων, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν και δεν επιτρέπουν την εκτέλεση των πτήσεων με ασφάλεια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κακοκαιρία στη νοτιοδυτική Ελλάδα

    [09] Κοινωνία

    Για την υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ

    Απολογήθηκε ο Κωνσταντινίδης

    17/10/2006 4:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/10/2006 4:55:15 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ 105,8

    Ενώπιον του 14ου Τακτικού Ανακριτή, που χειρίζεται την υπόθεση εκβίασης της ΜΕΒΓΑΛ, παρουσιάστηκε την Τρίτη ο εκ των κατηγορουμένων, έμπορος σιτηρών, κ. Κώστας Κωνσταντινίδης. Στο εικοσιτεσσάρων σελίδων απολογητικό υπόμνημα που παρέδωσε ο κ. Κωνσταντινίδης στον ανακριτή, αρνήθηκε την κατηγορία της εκβίασης και υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της ΜΕΒΓΑΛ κ. Παπαδάκης από μόνος του, έδωσε τα χρήματα, ως οικονομικό δώρο για την εξυπηρέτηση που προσφέρθηκε να του κάνει. Ο κατηγορούμενος αναφέρει επίσης ότι οι συγκατηγορούμενοι του, Παναγιώτης Αδαμόπουλος και Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, ήταν σε πλήρη γνώση κάθε συνεννόησης που είχε ο ίδιος με την ηγεσία της ΜΕΒΓΑΛ, αλλά και για το οικονομικό δώρο που προτίθετο να κάνει ο κ. Παπαδάκης.

    Ωστόσο ο Κωνσταντινίδης υποστήριξε ότι ο Παναγιώτης Αδαμόπουλος ήθελε να αποκαλυφθεί το καρτέλ γάλακτος προκειμένου να ισχυροποιήσει τη θέση του στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και να χρησιμοποιήσει την επιτυχία του αυτή ως εφαλτήριο για πολιτική καριέρα.

    Ο κατηγορούμενος είχε αρνηθεί να απολογηθεί πριν ένα μήνα, υποβάλλοντας αίτημα να προηγηθούν της απολογίας του, μία σειρά ανακριτικές πράξεις και είχε υποβάλει στον ανακριτή απολογητικό υπόμνημα το οποίο δεν είχε υπογράψει.

    Ανακριτής και Εισαγγελέας είχαν θεωρήσει την άρνησή του ως τυπική απολογία και είχαν αποφασίσει την προφυλάκιση του.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απολογείται ο Κ. Κωνσταντινίδης

    [10] Κοινωνία

    Από αυτοκίνητο έξω από σχολείο

    Σοβαρός τραυματισμός μαθητή

    17/10/2006 2:25:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τρεις μαθητές τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά, στη Θεσσαλονίκη όταν αργά το βράδυ του Σαββάτου, αυτοκίνητο έπεσε πάνω τους στην οδό Ανδριανουπόλεως στην Καλαμαριά, την ώρα που έφευγαν απο το σχολείο τους, το οποίο τελούσε υπό κατάληψη. Δύο από τα παιδιά, ηλικίας 16 και 15 ετών τραυματίστηκαν ελαφρά, αλλά ο τρίτος ένας 16χρονος μαθητής, διακομίστηκε στο νοσοκομείο Παπανικολάου, καθώς υπέστη πολλαπλά κατάγματα στη σπονδυλική στήλη, ενώ οι γιατροί αναγκάστηκαν να του ακρωτηριάσουν το ένα χέρι. Το άτυχο παιδί εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο νοσοκομείο σε κρίσιμη κατάσταση. Με αφορμή το περιστατικό μαθητές και γονείς δηλώνουν πως θα προβούν σε κινητοποιήσεις προκειμένου να τοποθετηθούν οι απαραίτητες προστατευτικές μπάρες που θα εξασφαλίσουν την ασφαλή είσοδο και έξοδο των παιδιών απο το σχολείο, καθώς πρόκειται για δρόμο που τα αυτοκίνητα αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες.

    [11] Κοινωνία

    Για τον διαθρησκευτικό διάλογο

    Ομιλία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου

    17/10/2006 2:11:00 μμ

    Ο διάλογος μεταξύ των θρησκειών, ήταν το κύριο θέμα της ομιλίας του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Σχολή Εθνικής Ασφαλείας. Ο κ. Βαρθολομαίος ο οποίος βρίσκεται για δεύτερη ημέρα την Αθήνα, τόνισε ότι κάθε πόλεμος εν ονόματι της θρησκείας είναι πόλεμος εναντίον της θρησκείας, ενώ αναφέρθηκε και στις ευθύνες που έχουν οι θρησκευτικοί ηγέτες, για τη διατήρηση της ειρήνης μεταξύ των θρησκειών και των ανθρώπων.

    Πρωτουβουλίες του Πατριαρχείου

    Αν και σήμερα είναι πια της μόδας, ο διαθρησκευτικός διάλογος ξεκίνησε δειλά-δειλά με πρωτοβουλία του Πατριαρχείου πριν από 30 χρόνια, τόνισε ο κ. Βαρθολομαίος επισημαίνοντας ότι έως σήμερα στα πλαίσια ανάπτυξης του διαλόγου, ο ίδιος έχει πραγματοποιήσει δέκα συναντήσεις με εκπροσώπους του Ισλάμ και πέντε με εκπροσώπους του εβραϊκού θρησκεύματος, ενώ οι επισκέψεις του σε χώρες διαφορετικών θρησκευτικών δογμάτων όπως είπε θα συνεχιστούν.

    Ο διαθρησκευτικός διάλογος έχει κυρίαρχη σημασία ώστε άνθρωποι διαφορετικού θρησκεύματος να έρθουν πιο κοντά να γνωριστούν και να μάθουν να σέβονται ο ένας τον άλλο τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

    Παράλληλα αναφέρθηκε και στις πρωτοβουλίες που παίρνει το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την προστασία του περιβάλλοντος.

    Ο ίδιος πραγματοποιεί επισκέψεις στο εξωτερικό για να προωθηθούν ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και η προσπάθεια αυτή έχει ήδη επαινεθεί από χώρες και παράγοντες του εξωτερικού και ως χαρακτηριστικό έπαινο ανέφερε τον έπαινο του πρίγκιπα Φίλιππου του Εδιμβούργου.

    Τον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφώνησε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης κ. Πολύδωρας, ο οποίος τον χαρακτήρισε Φάρο της Ορθοδοξίας και σημείο αναφοράς των Ελλήνων διαχρονικά, αλλά και ιδιαίτερα στους τελευταίους πέντε αιώνες.

    Την Τετάρτη ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα γίνει δεκτός το πρωί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την Υπουργό εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Το Σαββατοκύριακο ο θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στο Άγιο Όρος.

    Ο κ. Βαρθολομαίος θα φτάσει την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη, όπου μεταξύ άλλων θα παραστεί σε τιμητική προς το πρόσωπο του εκδήλωση, που οργανώνει το Αθλητικό Σωματείο ΠΑΟΚ.

    Μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης θα επισκεφθεί το Κέντρο Απεξάρτησης Ιθάκη και θα παρακαθίσει σε δείπνο που πρόκειται να παραθέσει προς τιμήν του ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, κ. Γιώργος Καλαντζής.

    [12] Κοινωνία

    Της υπουργού Παιδείας με ΔΟΕ & ΟΛΜΕ

    Κρίσιμη συνάντηση

    17/10/2006 9:55:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/10/2006 5:24:11 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Ιδιαίτερα κρίσιμη και καθοριστική είναι η συνάντηση που έχει αυτή την ώρα η υπουργός Παιδείας Μαριέτα Γιαννάκου με την ΟΛΜΕ και τη ΔΟΕ, ώστε να βρεθεί λύση στην κρίση που έχει ξεσπάσει στο χώρο της Παιδείας. Την ίδια ώρα, οι δάσκαλοι και οι νηπιαγωγοί συνεχίζουν για 5η εβδομάδα τις κινητοποιήσεις τους, ενώ οι καθηγητές γυμνασίων και λυκείων πραγματοποιούν τριήμερη απεργία. Εξάλλου, νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη, με συμμετοχή της ΑΔΕΔΥ, που έχει κηρύξει 24ωρη απεργία στον δημόσιο τομέα. Χθες η κυβέρνηση κάλεσε εκ νέου τους εκπαιδευτικούς να επιστρέψουν στα σχολεία και επανέλαβε ότι σ αυτή τη φάση δεν μπορεί να ακολουθήσει άλλη οικονομική πολιτική. Η υπουργός Παιδείας επισημαίνει ότι η χρηματοδότηση πρέπει να συνοδεύεται και από μεταρρυθμίσεις. Από την άλλη, οι εκπαιδευτικοί επιμένουν να δοθεί το 5% του ΑΕΠ για την Παιδεία, 1.400 ευρώ καθαρό μισθό στο νεοδιόριστο, πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας. Εν τω μεταξύ, οι μαθητές ξανακλείνουν τα σχολεία όπως ήδη είχαν αποφασίσει στις συνελεύσεις τους από την προηγούμενη εβδομάδα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εβδομάδα εξελίξεων

    [13] Κοινωνία

    Για την υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ

    Απολογείται ο Κ. Κωνσταντινίδης

    17/10/2006 11:38:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/10/2006 5:26:08 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Στον 14ο ειδικό ανακριτή που διερευνά την υπόθεση της ΜΕΒΓΑΛ προσήλθε το πρωί για να απολογηθεί συμπληρωματικά ο ένας από τους τρεις προφυλακισθέντες για την υπόθεση εκβιασμού της εταιρείας Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης. Ο Κωνσταντινίδης προτίθεται να καταθέσει υπόμνημα στο οποίο θα αναπτύσσει τους ισχυρισμούς για την κατηγορία που αντιμετωπίζει.

    [14] Κοινωνία

    Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

    Κακοκαιρία στη νοτιοδυτική Ελλάδα

    17/10/2006 11:35:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/10/2006 4:47:56 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Κακοκαιρία αναμένεται να εκδηλωθεί τις επόμενες ώρες στα νοτιοδυτικά της χώρας, με καταιγίδες, θυελλώδεις βοριάδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά, λόγω του βαρομετρικού χαμηλού που προέρχεται από την κεντρική Μεσόγειο. Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα επηρεάσουν την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα. Από αύριο, τα καιρικά φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στα νοτιοανατολικά. Σε ετοιμότητα έχει τεθεί ο κρατικός μηχανισμός. Εν τω μεταξύ, λόγω των ισχυρών θυελλωδών ανέμων, που φτάνουν τα 10 μποφόρ, έχει απαγορευθεί ο απόπλους των πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά για τα νησιά, του κεντρικού και του νοτιοανατολικού Αιγαίου. Κανονικά πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των πλοίων από τη Ραφήνα.

    [15] Κόσμος

    Σύγκρουση στο μετρό της Ρώμης

    17/10/2006 11:28:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/10/2006 12:07:51 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - ΝΕΤ

    Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τουλάχιστον 50 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων 10 πολύ σοβαρά, κατά τη σύγκρουση δύο αμαξοστοιχιών στο μετρό της Ρώμης, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ΑNSA. Η σύγκρουση συνέβη το πρωί της Τρίτης, στις 10.35 (ώρα Ελλάδος), στο σταθμό της πλατείας Βιτόριο Εμμανουέλε, στο κέντρο της Ρώμης. Πληροφορίες αναφέρουν ότι διερχόμενος συρμός έπεσε με μεγάλη ταχύτητα στο πίσω βαγόνι συρμού, ο οποίος είχε σταματήσει στον σταθμό για να αποβιβάσει επιβάτες. Στον τόπο έσπευσαν σωστικά συνεργεία, καθώς υπάρχουν ακόμη εγκλωβισμένοι. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια του δυστυχήματος.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: One dead in Rome metro collision

    [16] Κόσμος

    "Κήρυξη πολέμου"

    17/10/2006 6:52:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 17/10/2006 4:00:22 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - BBC

    "Κήρυξη πολέμου" θεωρεί η Βόρεια Κορέα την απόφαση 1718 που υιοθέτησε το περασμένο Σάββατο το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, επιβάλλοντας κυρώσεις στο καθεστώς της Πιονγιάνγκ για την πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε στις 9 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του βορειοκορεάτικου υπουργείου Εξωτερικών, η δοκιμή ήταν "νόμιμο δικαίωμα" ενός ανεξάρτητου κράτους και προειδοποίησε ότι η χώρα του θα αντισταθεί αποφασιστικά σε όσους επιχειρήσουν να παραβιάσουν την κυριαρχία της με την επιβολή κυρώσεων. Στο μεταξύ, τις υποχρεώσεις τους σχετικά με την εφαρμογή των κυρώσεων σκοπεύει να υπενθυμίσει στις γείτονες χώρες της Β. Κορέας, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, κατά τη διάρκεια της περιοδείας της στην Ιαπωνία, την Κίνα, τη Νότιο Κορέα και τη Ρωσία. Εξάλλου, τόσο η Ν. Κορέα όσο και η Ιαπωνία δηλώνουν πως έχουν ενδείξεις ότι η Πιονγιάνγκ πιθανόν να ετοιμάζει μια νέα πυρηνική δοκιμή, ενώ, και το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC μετέδωσε σχετική είδηση, επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών. Νωρίτερα, οι ΗΠΑ επιβεβαίωσαν, μετά από συλλογή δειγμάτων από την ατμόσφαιρα, πως η Β. Κορέα όντως πραγματοποίησε πυρηνική δοκιμή στις 9 Οκτωβρίου, εντούτοις η ισχύς της δοκιμής αυτής ήταν μικρότερη του ενός κιλοτόνου.

    Και νέα δοκιμή;

    "Η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας δεν μπορεί να ερμηνευτεί αλλιώς από κήρυξη πολέμου κατά της Λαϊκής Δημοκρατίας της Βόρειας Κορέας, καθώς βασίζεται στο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να αφανίσουν το σοσιαλιστικό σύστημα της Κορέας", υποστήριξε ο εκπρόσωπος, όπως μετέδωσε βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.

    Από την πλευρά της, η Κοντολίζα Ράις, λίγες ώρες προτού ξεκινήσει για την περιοδεία της στην Ασία, δήλωσε πως περιμένει "απ όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας να εφαρμόσουν πλήρως όλες τις πτυχές της απόφασης 1718 του ΟΗΕ", προσθέτοντας ότι "αναμένουμε από το Σ.Α. να επιτηρεί στενά αυτήν την διαδικασία".

    "Το ταξίδι αυτό θα είναι μία χρυσή ευκαιρία για να επαναβεβαιώσουμε τις αμοιβαίες υποχρεώσεις μας", τόνισε η Ράις, για την οποία "η στάση της Βορείου Κορέας αποσαφήνισε τα στρατηγικά συμφέροντα που συμμεριζόμαστε με τις κύριες δυνάμεις στην Ασία".

    "Για να προωθήσουμε τα συμφέροντα αυτά, όλες οι χώρες της περιοχής οφείλουν να μοιρασθούν και τα βάρη, αλλά και τα ωφελήματα της κοινής μας ασφάλειας", τόνισε η ίδια απευθυνόμενη προς την Κίνα, τη Ρωσία και τη Ν. Κορέα, οι οποίες παρουσιάζονται διστακτικές ως προς την εφαρμογή των αυστηρών κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ.

    Παράλληλα, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, αρνήθηκε τη Δευτέρα την όποια πιθανότητα διμερούς διαλόγου με την Πιονγκγιάνγκ, τόνισε όμως πως η συντονισμένη πίεση από τις ΗΠΑ και τους γείτονες της Β. Κορέας θα πειθαναγκάσουν τον ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ιλ να κάνει "κάποιες επιλογές".

    Εξάλλου, εκτός από την Ιαπωνία και τη Ν. Κορέα που φέρονται να έχουν ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες η Β. Κορέα ενδέχεται να ετοιμάζει μια νέα πυρηνική δοκιμή, και το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC επικαλούμενο πηγές προσκείμενες στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, μετέδωσε ότι αμερικανικοί κατασκοπευτικοί δορυφόροι κατέγραψαν ανθρώπινη δραστηριότητα και κινήσεις οχημάτων κοντά στην τοποθεσία όπου έγινε η πρώτη δοκιμή, στις 9 Οκτωβρίου.

    Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας Σεργκέι Ιβανόφ, από την πλευρά του, δεν απέκλεισε ούτε αυτός το ενδεχόμενο μιας νέας πυρηνικής δοκιμής. "Η αντίδραση της Ρωσίας στην περίπτωση αυτή θα είναι ακριβώς η ίδια όπως και κατά την πρώτη πυρηνική έκρηξη, δηλαδή αρνητική", τόνισε ο Ιβανόφ.

    Η Γαλλία απηύθυνε προειδοποίησε τη Βόρεια Κορέα πως σε περίπτωση νέας πυρηνικής δοκιμής το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πρέπει "να εξετάσει νέα μέτρα" σε βάρος της.

    Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρωθυπουργός Μιχαήλ Φραντκόφ και η ομόλογός του της Νότιας Κορέας Χαν-Μιόνγκ-σουκ, απηύθυναν σήμερα έκκληση για πλήρη εφαρμογή της απόφασης που υιοθετήθηκε το Σάββατο από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, λέγοντας πως η βορειοκορεατική ενέργεια συνιστά απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην κορεατική χερσόνησο και την ευρύτερη περιοχή.

    Η Κίνα πάντως έσπευσε να δηλώσει ότι θα εφαρμόσει "με σοβαρότητα" την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την επιβολή κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, αλλά προειδοποίησε ότι θα λαμβάνει υπόψη "το εθνικό δίκαιο και τους εμπορικούς κανονισμούς", ενώ συμβούλευσε τη Βόρεια Κορέα να απέχει από κάθε ενέργεια που θα μπορούσε "να οξύνει την ένταση".

    Η απόφαση 1718 του ΟΗΕ προβλέπει την επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές όπλων προς τη Βόρεια Κορέα και καλεί τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να επιθεωρούν κάθε φορτίο που εισέρχεται ή εξέρχεται από τη Βόρεια Κορέα.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    USA Today: U.S. intelligence: Air samples confirm N. Korea nuke test

    BBC: Rice to bolster N Korea sanctions

    BBC: N Korea says sanctions 'are war'

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σκληρές κυρώσεις

    [17] Κόσμος

    Στο νοσοκομείο ο Ερντογάν

    17/10/2006 12:18:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - ΑΠΕ

    Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε εσπευσμένα την Τρίτη, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξαιτίας ξαφνικής αδιαθεσίας, η οποία μάλλον οφείλεται σε υπογλυκαιμικό σοκ, λίγο προτού μιλήσει στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, οι γιατροί συνέστησαν στον Τούρκο πρωθυπουργό να ξεκουραστεί. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ερντογάν, Ακίφ Μπεκί, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

    [18] Κόσμος

    Ισχυρός σεισμός στην Παπούα Νέα Γουινέα

    17/10/2006 10:17:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters

    Ισχυρή υποθαλάσσια σεισμική δόνηση μεγέθους 6,8 Ρίχτερ συγκλόνισε τη Δευτέρα το νησί της Νέας Βρετανίας στην Παπούα Νέα Γουινέα, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές, αν και οι αρχές συνέστησαν επαγρύπνηση για ενδεχόμενο τσουνάμι. Ο σεισμός έγινε στις 04.25 (ώρα Ελλάδος), είχε εστιακό βάθος 58 χλμ. και το επίκεντρό του ήταν 229 χιλιόμετρα ΝΔ της πρωτεύουσας του νησιού, Ραμπάουλ, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Γεωφυσικής της Αυστραλίας. Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν ότι δεν παρατήρησαν αλλαγές στη δραστηριότητα του ηφαιστείου Ταβουρβούρ που είχε εκραγεί στις 7 Οκτωβρίου, υποχρεώνοντας τότε τις αρχές να εκκενώσουν γειτονικά χωριά.

    [19] Κόσμος

    Σφυροκοπούν θέσεις των Ταμίλ

    17/10/2006 8:48:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο

    Πολεμικά αεροσκάφη της Σρι Λάνκα σφυροκοπούν συνεχώς τις θέσεις των ανταρτών Ταμίλ, μετά τη χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας - την πιο αιματηρή στην ιστορία της χώρας - που στοίχισε τη ζωή σε 103 ανθρώπους. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Άμυνας, από τους σφοδρούς βομβαρδισμούς καταστράφηκε ολοσχερώς η βάση της οργάνωσης Τίγρεις για την Απελευθέρωση των Ταμίλ στο Πουθουκουντιερίπου. Σύμφωνα πάντως με ανακοίνωση των ανταρτών, από τους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν δύο παιδιά και τραυματίστηκαν άλλα 15 άτομα. Στο μεταξύ, στη Σρι Λάνκα έφτασε νορβηγική αποστολή με επικεφαλής τον Τζον Χάνσεν-Μπάουερ, για να συζητήσει τις λεπτομέρειες σχετικά με τις προγραμματισμένες συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης και των ανταρτών

    Τη Δευτέρα, τουλάχιστον 103 άνδρες του πολεμικού ναυτικού σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 150 τραυματίστηκαν, σε επίθεση αυτοκτονίας που πραγματοποίησαν οι αντάρτες Ταμίλ, εναντίον φάλαγγας του ναυτικού ΒΑ τμήμα του νησιού.

    Ένα φορτηγό γεμάτο εκρηκτικά έπεσε πάνω σε περίπου 20 οχήματα με άνδρες του Πολεμικού Ναυτικού της Σρι Λάνκα στη περιοχή Τρινκομάλι, 170 χιλιόμετρα ΒΑ της πρωτεύουσας Κολόμπο.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Envoy in Sri Lanka after bombing

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας

    [20] Οικονομία

    Θα παραστεί ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής

    Στην Αθήνα το συνέδριο της ΕΤΕπ

    17/10/2006 6:05:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην Αθήνα διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, για πρώτη φορά το ετήσιο συνέδριό της με θέμα "Νοτιοανατολική Ευρώπη-Μια περιοχή σε εξέλιξη", αναγνωρίζοντας τον ρόλο της Ελλάδας όσον αφορά την ανάπτυξη της ΝΑ Ευρώπης. Παράλληλα, την Τετάρτη και την Πέμπτη, συνεδριάζει στην Αθήνα το διοικητικό συμβούλιο της ΕΤΕπ, υπό τον πρόεδρο της ΕΤΕπ Philippe Maystadt. Θα υπογραφούν τέσσερις νέες χρηματοδοτικές συμβάσεις στους τομείς μεταφορών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων και παιδείας από τον κ. Gerlando Genuardi, αντιπρόεδρο της Τράπεζας για την Ελλάδα. Στο Συνέδριο θα παραστούν, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της τράπεζας, ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, ο Επίτροπος αρμόδιος για την διεύρυνση Ολι Ρεν, υπουργοί από χώρες της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και περισσότεροι από 550 σύνεδροι.

    [21] Οικονομία

    Επιστολή Τσιτουρίδη προς ΓΣΕΕ

    Διάλογος για το Ασφαλιστικό

    17/10/2006 5:16:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Επιστολή-απάντηση στη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ)απέστειλε ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Σάββας Τσιτουρίδης, με την οποία ζητά συνάντηση εντός της προσεχούς εβδομάδας για να συζητηθούν ασφαλιστικά ζητήματα, κυρίως σε σχέση με τα Επικουρικά Ταμεία. "Για τα σημαντικά αυτά ζητήματα πρέπει οι πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις να εξαντλήσουν τα περιθώρια συνεννόησης και είναι βέβαιο πως ο προσφορότερος τρόπος δεν είναι πάντα η ανταλλαγή επιστολών", ανέφερε ο υπουργός.

    Ο κ. Τσιτουρίδης υπενθύμισε ότι η ΓΣΕΕ μέχρι σήμερα δεν θέλησε να εκπροσωπηθεί στην Επιτροπή που συστήθηκε για να εξετάσει όλες τις πτυχές του συστήματος της Κοινωνικής Ασφάλισης και, μεταξύ αυτών, τα θέματα των ενοποιήσεων, ομαδοποιήσεων και συγχωνεύσεων των Επικουρικών Ασφαλιστικών Ταμείων. Επίσης επισήμαινε ότι η ΓΣΕΕ δεν απάντησε σε επανειλημμένες επιστολές του υπουργείου Απασχόλησης σχετικά με τις ομαδοποιήσεις των Επικουρικών Ταμείων.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ρουσόπουλος, ερωτηθείς σήμερα για τις ευρωπαϊκές πιέσεις σχετικά με την εξομοίωση των ηλικιακών ορίων στη συνταξιοδότηση, διευκρίνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν κάνει αποδεκτή την εξίσωση των ορίων ηλικίας μεταξύ ανδρών και γυναικών και πως είναι διατεθειμένη να εξαντλήσει όλα τα νομικά και λοιπά μέσα, που υπάρχουν.

    Το πΑΣΟΚ δια της υπεύθυνης του Τομέα Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Δαμανάκη, χαρακτήρισε απαράδεκτη την όποια συζήτηση που προτάσσει μονόπλευρα την κατάργηση των θετικών μέτρων υπέρ των γυναικών στο συνταξιοδοτικό. "Πριν από κάθε σκέψη για αλλαγές και δήθεν εξισώσεις είναι αναγκαίο να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο δίκτυο στήριξης των γυναικών και της οικογένειας για τη φροντίδα των παιδιών και των ηλικιωμένων, που στην Ελλάδα υπολείπεται κατά πολύ του ευρωπαϊκού μέσου όρου, να αναγνωρισθεί ασφαλιστικά η μητρότητα και να πριμοδοτηθούν με ασφαλιστικό χρόνο οι γυναίκες, για την φροντίδα που προσφέρουν στην οικογένεια" επισήμανε η κ. Δαμανάκη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα μελέτη για το Ασφαλιστικό

    Ασφαλιστικό "υψηλού κινδύνου"

    [22] Οικονομία

    Επένδυση στον τουρισμό

    17/10/2006 3:59:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    "Στον προϋπολογισμό του τομέα του τουρισμού έχει επέλθει αύξηση κατά 22% που φτάνει τα 720 εκ. ευρώ ενώ η απορρόφηση των δράσεων έχει εκτιναχθεί από το 7,9% που ήταν το Μάρτιο του 2004 στο 53% σήμερα." , τόνισε η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Φάνη Πάλλη Πετραλιά, στο 5ο συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. Η κ Πετραλιά τόνισε επίσης ότι έχουν εγκριθεί 460 αιτήματα επενδύσεων συνολικού προϋπολογισμού 917 εκ. ευρώ. Μέσα στους επόμενους μήνες είπε η κ Πετραλιά ξεκινά η διαδικασία διαγωνισμών για μια σειρά από ακίνητα όπως είναι η μαρίνα Φαλήρου, το καζίνο Κέρκυρας, το γκολφ Αφάντου Ρόδου, το κτήμα Αλυκών Αναβύσσου και τα Ξενία Σκιάθου και Βυτίνας. Είμαστε μια κυβέρνηση μεταρρυθμίσεων που προχωρά σε τομές και οι περισσότερες θα γίνουν στον τουρισμό κατέληξε η κ Πετραλιά.

    [23] Τεχνολογία

    Νερό στον "κόκκινο πλανήτη"

    17/10/2006 12:51:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τις πρώτες εικόνες του "κόκκινου πλανήτη" έδωσε στη δημοσιότητα η NASA, από το διαστημικό σκάφος Mars Reconnaissance Orbiter, που εκτοξεύτηκε από τη Γη τον Αύγουστο του 2005 και μπήκε στην τροχιά του Άρη πριν από ένα μήνα. Η συγκεκριμένη αποστολή έχει σκοπό τη διερεύνηση του πλανήτη, προκειμένου να αποσταλεί επανδρωμένο σκάφος. Οι φωτογραφίες δείχνουν νερό στην επιφάνεια του πλανήτη, αρκετό - όπως λένε οι επιστήμονες - για να υποστηρίξει την ύπαρξη ζωής, καθώς και στρώματα πάγου.

    Επίσης, βρέθηκαν τμήματα πάγου, στα οποία είναι εγκλωβισμένα σωματίδια σκόνης, εύρημα που αποδεικνύει, σύμφωνα με τους ειδικούς, έντονες κλιματικές αλλαγές που ολοκληρώθηκαν μόλις πριν από 100.000 χρόνια.

    Το διαστημικό σκάφος, που θα επιστρέψει στη Γη το 2008, θα φέρει 10 φορές περισσότερες πληροφορίες από ό,τι είχαν φέρει συνολικά όλες οι προηγούμενες αποστολές στον πλανήτη, μέχρι σήμερα.

    Σχετικά Links:

    NASA

    [24] Ζωής ...σΤάσεις

    Δοκιμαστικά μαζί για 18 μήνες

    Ένα παιδί για τη Μαντόνα

    17/10/2006 1:34:00 μμ

    Στο Λονδίνο έφτασε το πρωί το παιδάκι από το Μαλάουι που θα υιοθετήσει η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Μαντόνα. Ο Ντέιβιντ Μπάνα 13 μηνών, θα παραμείνει αρχικά με την οικογένεια της τραγουδίστριας, για δοκιμαστική περίοδο 18 μηνών. Σύμφωνα με το BBC, ο μικρούλης έφθασε γύρω στις 05.30' ώρα Γκρίνουιτς (08.30' ώρα Ελλάδος) στο αεροδρόμιο του Χίθροου. Το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο έδειξε μια νεαρή μελαχρινή γυναίκα να κρατά το μωρό που ήταν σκεπασμένο με γκρι κουβέρτα. Η γυναίκα συνοδευόταν από ένα σωματοφύλακα της Μαντόνας, την προσωπική της γραμματέα και μέλη του προσωπικού ασφαλείας του αεροδρομίου. Ο μικρούλης Ντέιβιντ απομακρύνθηκε αμέσως από τον αερολιμένα με μια ασημί Μερτσέντες. Στο ταξίδι του που έγινε μέσω Γιοχάνεσμπουργκ, συνοδευόταν από το σωματοφύλακα της ποπ σταρ και τη γραμματέα της. Η Μαντόνα έλαβε την προσωρινή κηδεμονία του παιδιού από τις δικαστικές αρχές στο Μαλάουι, δήλωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας, η εκπρόσωπός της Λιζ Ρόζενμπεργκ στις ΗΠΑ. Όπως επεσήμανε η Ρόζενμπεργκ για να ταξιδέψει το μωρό εκτός των συνόρων του Μαλάουι εκδόθηκε διαβατήριο και επικυρωμένο έγγραφο".

    Η νομοθεσία στο Μαλάουι απαγορεύει τις υιοθεσίες σε μη κατοίκους του Μαλάουι. Ωστόσο οι αξιωματούχοι ανταποκρινόμενοι στο αίτημα της Μαντόνας, έκαναν μια εξαίρεση για να δώσουν την κηδεμονία του μικρού στη διάσημη τραγουδίστρια το Βρετανό σύζυγό της, σκηνοθέτη Γκάι Ρίτσι.

    Ο ορφανός από μητέρα Ντέιβιντ, η οποία πέθανε μόλις τον γέννησε, σύμφωνα με δημοσιεύματα, αφήνει πίσω του τον πατέρα Γιόχαν Μπάντα και το θάλαμο του φτωχικού ορφανοτροφείου κοντά στα σύνορα με τη Ζάμπια όπου διέμενε, για μια πολυτελή ζωή στο Λονδίνο με γονείς του πλέον, ένα από τα διασημότερα ζευγάρια στο κόσμο και αδέλφια του, τον 5χρονο γιο τους Ρόκο και την 9χρονη Λούρντες, κόρη της Μαντόνα από τη σχέση της με τον προσωπικό γυμναστή της κουβανό-αμερικανό Κάρλος Λεόν.

    Η απόφαση αυτή των αρχών προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταγγέλλουν ότι η 48χρονη σταρ χρησιμοποίησε την κοινωνική και οικονομική της θέση για να παρακάμψει τους κανονισμούς περί υιοθεσίας. Επίσης, τονίζουν πως θα κάνουν ότι μπορούν για να σταματήσουν την υιοθεσία.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC NEWS:Madonna row child flies into UK


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 17 October 2006 - 16:52:01 UTC