Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-10-09

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επαφές Παπανδρέου στην Άγκυρα
  • [02] Στο Μουσείο της Ακρόπολης ο Πρωθυπουργός
  • [03] Εντείνουν τη δραστηριότητά τους
  • [04] Αντιπαράθεση για τα ελληνοτουρκικά
  • [05] Συνάντηση Αλαβάνου με ΕΣΗΕΑ
  • [06] Άμεσες αποζημιώσεις
  • [07] Παιδεία σε αναβρασμό
  • [08] Στάσεις σε τρόλεϊ και ΕΚΑΒ
  • [09] Νομοσχέδιο για το τέμενος
  • [10] Κηδεύτηκε ο συνδικαλιστής
  • [11] "Στα χέρια" για την ειδικότητα
  • [12] "Νονός" ο Παναγιώτης Γιαννάκης
  • [13] Το πόρισμα για το "Helios"
  • [14] Το απόγευμα η κηδεία
  • [15] Βιβλική καταστροφή
  • [16] Διεθνής κατακραυγή
  • [17] Ένταση για τη γενοκτονία
  • [18] Η δολοφονία θα εξιχνιαστεί
  • [19] Ο Μπαν Κι Μουν διάδοχος του Ανάν
  • [20] Συμφωνία για τη Γενοκτονία των Αρμενίων
  • [21] Πράξη η απειλή
  • [22] Δολοφόνησαν αδερφό του Ιρακινού αντιπροέδρου
  • [23] Το Νόμπελ Οικονομίας
  • [24] Πρόστιμα για νοθευμένο πετρέλαιο
  • [25] Υποχώρησε ο πληθωρισμός
  • [26] Στους "25" η αναθεώρηση του ΑΕΠ
  • [27] Μείωση της παραγωγής επιχειρεί το καρτέλ
  • [28] ΠΑΟ: Και τυπικά Μουνιόθ
  • [29] ΠΑΟ: Άνοιξε ο δρόμος για το γήπεδο
  • [30] Όλα είναι έτοιμα
  • [31] Πρώτη νίκη για Πανελλήνιο
  • [32] Εθνική: Με στόχο το απόλυτο
  • [33] "Έφυγε" ο Βαγγέλης Ψυρράκης
  • [34] Μετάγγιση μολυσμένου αίματος

    [01] Πολιτική

    Για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας

    Επαφές Παπανδρέου στην Άγκυρα

    9/10/2006 4:53:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην Άγκυρα βρέθηκε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με την ιδιότητα του Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, για τις ανάγκες της προγραμματισμένης επίσκεψη της Υψηλού Επιπέδου Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, η οποία παρακολουθεί και αξιολογεί την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η Αντιπροσωπεία (στην οποία ο κ. Παπανδρέου συμπροεδρεύει με τον Πρόεδρο του Φιλανδικού Κοινοβουλίου και πρώην πρωθυπουργό, Πάαβο Λίπονεν) συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εναρμόνισης με την ΕΕ της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, πρώην υπουργό Εξωτερικών, Γιασάρ Γιακίς και με τον πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ και με τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Μουράτ Καραγιαλτσίν. Οι επαφές ολοκληρώθηκαν με συνάντηση της Αντιπροσωπείας με τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    "Οι σοσιαλιστές έχουμε ξεκάθαρη θέση για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με μία πραγματική υποψηφιότητα, αλλά και με όλες τις υποχρεώσεις", δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου μετά το πέρας των συνομιλιών με τον κ Ερντογάν. Όπως είπε η Αντιπροσωπεία υπογράμμισε την "ελευθερία του λόγου και τα δικαιώματα των θρησκευτικών κοινοτήτων και μειονοτήτων" και επισήμανε ότι είχε την ευκαιρία να θέσει όλα τα ζητήματα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το θέμα της Κύπρου, καθώς επίσης και την υποχρέωση της Τουρκίας να ανταποκριθεί στην τελωνειακή Ένωση.

    Ο κ. Παπανδρέου μετά τη συνάντηση αναχωρησε από την Τουρκία, ενώ η Ομάδα του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος θα συνεχίσει τις επαφές της και αύριο στην Αγκυρα.

    Τα συμπεράσματα της Ομάδας σχετικά με τις επαφές αυτές θα ανακοινωθούν τον προσεχή Δεκέμβριο από τον κ. Παπανδρέου και τον πρόεδρο της Ομάδας Πάαβο Λίπονεν στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στο Πόρτο.

    [02] Πολιτική

    Στο Μουσείο της Ακρόπολης ο Πρωθυπουργός

    9/10/2006 12:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/10/2006 9:58:38 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Το υπό κατασκευή νέο Μουσείο της Ακρόπολης επισκέφθηκε το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος ξεναγήθηκε στο παλαιό και στο νέο Μουσείο και σε όλες τις αίθουσες ενώ παρακολούθησε και την τοποθέτηση των εκμαγείων των Καρυάτιδων. Μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησής του στα έργα που εξελίσσονται με ταχείς ρυθμούς. ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι με την ολοκλήρωση του Μουσείου "η Ελλάδα αποκτά ένα πολύ ισχυρό επιχείρημα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα. Κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για να γίνει επιτέλους πράξη ένα όραμα που ενώνει όλους τους Έλληνες και όλους τους φίλους της Ελλάδας στον κόσμο". Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα έργα για το νέο Μουσείο της Ακρόπολης έχουν μπει στην τελική ευθεία και μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2007 η κατασκευή θα έχει ολοκληρωθεί. "Πρόκειται, τόνισε ο κ. Καραμανλής, για το πιο σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο του κόσμου, που είναι ικανό και άξιο να δεχτεί τα εκθέματα του Ιερού Βράχου. Σύντομα, ανέφερε ο Πρωθυπουργός, οι Έλληνες και ξένοι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν τα εκθέματα του θησαυρού που έχει φέρει στο φως η ανασκαφή του ευρύτερου χώρου της Ακρόπολης". Τον κ. Καραμανλή συνόδευαν ο υπουργός Πολιτισμού Γιώργος Βουλγαράκης και ο πρόεδρος του Οργανισμού Ανέγερσης Μουσείου Ακροπόλεως κ. Δημήτρης Παντερμαλής, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες και αρχαιολόγοι του Υπουργείου Πολιτισμού.

    [03] Πολιτική

    Εντείνουν τη δραστηριότητά τους

    9/10/2006 10:55:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Στην τελική ευθεία για τον πρώτο γύρο των εκλογών της προσεχούς Κυριακής στην τοπική αυτοδιοίκηση, οι υποψήφιοι εντείνουν τις δραστηριότητές τους με ομιλίες και περιοδείες.

    Με εργαζόμενους σε τράπεζες και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο στο κέντρο της Αθήνας, είχε συνάντηση η υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά, Φώφη Γεννηματά και ο Γιάννης Σγουρός.

    Ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αργύρης Ντινόπουλος είχε σύσκεψη με συνεργάτες του, καταρτίζοντας το πρόγραμμα έως την Παρασκευή με επισκέψεις σε δημόσιους χώρους.

    Στις εξελίξεις στον χώρο της Παιδεία αναφέρθηκε ο Γιώργος Μαυρίκος, τονίζοντας ότι "οι απεργίες και οι κινητοποιήσεις στην εκπαίδευση αποκαλύπτουν την άθλια κατάσταση στην οποία έχουν οδηγήσει την Παιδεία οι κυβερνητικές πολιτικές, σήμερα της ΝΔ, χτες του ΠΑΣΟΚ".

    Με εργαζομένους στον ΗΣΑΠ του Πειραιά συναντήθηκε ο Γιάννης Πανούσης.

    Στο κέντρο του Πειραιά, έκανε περιοδεία το πρωί ο υποψήφιος νομάρχης, Παναγιώτης Θεοδωρακίδης.

    Με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρη Παξινό, είχε συνάντηση ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης.

    Για νίκη στις εκλογές της Κυριακής έκανε λόγο ο Κώστας Σκανδαλίδης, σε συνέντευξη τύπου.

    Σε ημερίδα της Πανελλήνιας ομοσπονδίας αστυνομικών υπαλλήλων συμμετείχε ο Σπύρος Χαλβατζής, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στο νοσοκομείο ΕΛΠΙΣ.

    Στη λαϊκή αγορά του Νέου Φαλήρου περιόδευσε ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας, ενώ και ο Χρήστος Αγραπίδης επισκέφθηκε περιοχές του Νέου Φαλήρου.

    Κριτική στον Χρήστο Αγραπίδη αλλά και τον Παναγιώτη Φασούλα άσκησε η Ελπίδα Παντελάκη, απο το ΚΚΕ.

    Ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Θεόδωρος Δρίτσας επισκέφθηκε τα γραφεία του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

    [04] Πολιτική

    Παπανδρέου: Είμασταν κοντά σε συμφωνία με Αγκυρα

    Αντιπαράθεση για τα ελληνοτουρκικά

    9/10/2006 6:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/10/2006 6:51:21 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Για συνολική συμφωνία με την Άγκυρα, με διευθέτηση της υφαλοκρηπίδας μέσω της Χάγης και τερματισμό των τουρκικών αξιώσεων περί γκρίζων ζωνών, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Έθνος. Ο κ. Παπανδρέου αποκαλύπτει μάλιστα ότι η προσέγγιση δεν έγινε μόνο σε διπλωματικό επίπεδο αλλά και σε πολιτικό. Η κυβέρνηση, δια του Θεόδωρου Ρουσόπουλου, κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο των επαφών αυτών, αφήνοντας αιχμές περί μυστικών συνομιλιών.

    Αιχμές Ρουσόπουλου για μυστικές επαφές

    Λίγο πριν από τις εκλογές του 2004 τοποθετεί ο Γιώργος Παπανδρέου την κατάληξη των συνομιλιών με την Άγκυρα, τόσο για τη Χάγη, όσο και για τις αξιώσεις της περί γκρίζων ζωνών - ενώ αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη του ότι υπήρξε προσέγγιση εκτός από διπλωματικό και σε πολιτικό επίπεδο. "Πιστεύω ότι είχαμε φτάσει σε ένα σημείο που θα συμφωνούσαμε σε μια διαδικασία μέσω της οποίας θα απέσυρε η Τουρκία τις αιτιάσεις της τύπου "γκρίζων ζωνών" είπε στο "Έθνος" ο κ. Παπανδρέου και προσθέτει πως "μέσα στο πλαίσιο αυτό των διερευνητικών επαφών είχαμε φτάσει, πιστεύω, στο σημείο που χρειαζόταν ένα τελικό σπρώξιμο για μια συνολική συμφωνία". Όπως υποστηρίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, τα αποτελέσματα των διερευνητικών επαφών παραδόθηκαν στον Κώστα Καραμανλή: "το υπόμνημα για τις διερευνητικές επαφές και βεβαίως ολόκληρο το αρχείο των επαφών, αρκετές εκατοντάδες σελίδων, υπάρχει στο υπουργείο Εξωτερικών" σημειώνει.

    Η κυβέρνηση, δια του Θεόδωρου Ρουσόπουλου, διέψευσε τις δηλώσεις, λέγοντας πως κατά την αποχώρηση της κυβέρνησης Σημίτη ο τότε Υπουργός των Εξωτερικών Τάσος Γιαννίτσης είχε παραδώσει στον τότε νέο Υπουργό Πέτρο Μολυβιάτη σχετικό σημείωμα με τις συνομιλίες που είχαν γίνει με την Τουρκία "από το οποίο ουδόλως προκύπτει ότι υπήρξε πρόοδος".

    Σχολιάζοντας την αναφορά του κ. Παπανδρέου σε συζητήσεις με την Τουρκία και σε πολιτικό επίπεδο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να δηλώσει "ποιες ήταν αυτές οι επαφές, ποιοι τις έκαναν, ποιο ήταν το αντικείμενό τους, ποιο ήταν το αποτέλεσμά τους και αν είχε ενημερώσει κάποιον επί του θέματος πλην του κ. Κ. Σημίτη".

    Ο κ. Ρουσόπουλος έκανε λόγο και για αντιφάσεις που εντοπίζονται στην εν λόγω συνέντευξη του Γιώργου Παπανδρέου, ενώ σημείωσε ότι τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ "ως δια μαγείας εμφανίζουν ότι όλα τα θέματα, από τα ελληνοτουρκικά ως το Σκοπιανό, θα είχαν λυθεί τον Μάρτιο του 2004 ή το πολύ - πολύ ως την πρωταπριλιά του 2004. Και ότι όλα σταμάτησαν να κινούνται όταν έγινε κυβέρνηση η ΝΔ. Θυμίζω ότι ο κ. Παπανδρέου ήταν δύο χρόνια υφυπουργός των Εξωτερικών και οκτώ χρόνια Υπουργός".

    "Τα πράγματα σε ό,τι αφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προφανώς είναι όπως τα λέει ο κ. Παπανδρέου και όχι όπως θέλει να τα περιγράψει ευθέως ή με υπονοούμενα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος", απάντησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης. "Στο τέλος θα μας πουν ότι ούτε καν γίνονταν συνομιλίες ή ότι δεν είχαν ενημερωθεί" είπε και παρέπεμψε σε συνέντευξη του τότε υπουργού Εξωτερικών κ. Μολυβιάτη στις 18 Απριλίου 2004 στην "Καθημερινή", αλλά και στο αρχείο του υπουργείου Εξωτερικών και στις ενημερώσεις που είχε η κυβέρνηση μετά τις εκλογές του 2004, από τον κ. Τ. Γιαννίτση προς τον κ. Π. Μολυβιάτη και από τον κ. Κ. Σημίτη προς τον κ. Κ. Καραμανλή.

    Τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής θα συζητηθούν και στη Βουλή -σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών - με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού.

    [05] Πολιτική

    Συνάντηση Αλαβάνου με ΕΣΗΕΑ

    9/10/2006 4:36:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/10/2006 5:07:04 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Με το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ, συναντήθηκε την Δευτέρα, ο πρόεδρος του Συνασπισμού. Αφορμή για τη συνάντηση και τις καταγγελίες του Αλέκου Αλαβάνου, αποτέλεσε η αναφορά του δημοσιογράφου Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, στον τηλεοπτικό σταθμό "ALPHA", ότι στα pay rolls μεγάλων επιχειρήσεων, υπήρξαν και βουλευτές του ΣΥΝ. O πρόεδρος του Συνασπισμού, ζήτησε από το προεδρείο της Ένωσης Συντακτών, άμεση τοποθέτηση στις συγκεκριμένες επιθέσεις που έγιναν ενάντια στον Συνασπισμό, την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας των δημοσιογράφων και την ανάληψη πρωτοβουλιών προκειμένου να περιφρουρηθεί η ελευθερία και η δημοκρατία. Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ από την πλευρά του υπογράμμισε και πάλι την ευθύνη της ιδιοκτησίας των εφημερίδων και των ηλεκτρονικών ΜΜΕ για το τελικό προϊόν της ενημέρωσης και όσων εμπλέκονται στη διαδικασία αυτή με επιλογές που δε συνάδουν με τη δημοσιογραφική δεοντολογία.

    [06] Κοινωνία

    Στις πληγείσες περιοχές ο Πρωθυπουργός

    Άμεσες αποζημιώσεις

    9/10/2006 1:39:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/10/2006 11:10:21 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Μέτρα για την άμεση αποζημίωση των πληγέντων από τις έντονες βροχοπτώσεις στη Θεσσαλονίκη και την Χαλκιδική, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Πρωθυπουργός, ύστερα από σύσκεψη στο δημαρχείο Ρεντίνας στο Σταυρό Θεσσαλονίκης. Ο κ. Καραμανλής, αφού εξέφρασε τη συμπαράστασή του σε όλους όσοι επλήγησαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τόνισε ότι η Πολιτεία στηρίζει έμπρακτα τους πληγέντες ανακοινώνοντας την άμεση αποζημίωση για τις οικοσκευές και την κήρυξη των πληγέντων νομών σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ώστε να ισχύσουν όλα όσα προβλέπει ο νόμος. Στο μεταξύ, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε και η Μαγνησία, καθώς σημειώθηκαν πλημμύρες σε πολλές περιοχές του νομού. Υπόγεια, ισόγεια και καταστήματα στο Βόλο πλημμύρισαν, ενώ η πυροσβεστική απεγκλώβισε μαθητές από τα σχολεία τους, τουλάχιστον 15 άτομα που είχαν εγκλωβιστεί στα σπίτια τους και άλλα δύο, τα οποία επέβαιναν σε αυτοκίνητο που παρασύρθηκε από χείμαρρο. Εξάλλου, σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις απεγκλωβισμού στη συνοικία Νεάπολη του Βόλου. Nέες βροχές και καταιγίδες για τις επόμενες ώρες, προβλέπει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων.

    "Θα πράξουμε το χρέος μας"

    Το πρωί σε σύσκεψη, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλου, και Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελου Μπασιάκου, του υφυπουργού ΠΕΧΩΔΕ, Θεμιστοκλή Ξανθόπουλου, και άλλων παραγόντων, αποφασίσθηκε η άμεση καταγραφή των ζημιών και η αποζημίωση των πληγέντων. Όπως δήλωσε ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θανάσης Νάκος, άμεση προτεραιότητα είναι να δοθεί προκαταβολική αποζημίωση ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ στους δήμους που υπέστησαν καταστροφές.

    Ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε επίσης την άμεση αποζημίωση, των παραγωγών για τις ζημιές που υπέστησαν στην φυτική παραγωγή και το ζωικό τους κεφάλαιο, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον ΕΛΓΑ.

    Ειδικά για τις ζημιές σε πάγιο κεφάλαιο, αποθήκες και αποθηκευμένα προϊόντα κατατίθεται προς έγκριση στην Ε.Ε. συγκεκριμένο πρόγραμμα ΠΣΕΑ, ώστε το ταχύτερο δυνατό, να υπάρξει η καταβολή των αποζημιώσεων.

    Όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός ήδη συνεργεία καταγράφουν τις ζημιές ώστε να αποζημιωθούν οι επιχειρήσεις και έχει αρχίσει η αποκατάσταση των βλαβών που υπέστησαν οι υποδομές.

    Παράλληλα όπως τόνισε τα απαραίτητα έργα υποδομών και ιδίως τα αντιπλημμυρικά έργα που αφορούν την περιοχή θα ενταχθούν αμέσως στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.

    Ο Κώστας Καραμανλής τέλος διαβεβαίωσε ότι στις δύσκολες αυτές ώρες η Πολιτεία θα πράξει το χρέος της απέναντι στους πολίτες στο ακέραιο.

    Το πρωί σε σύσκεψη με αντικείμενο τις πλημμύρες στους νομούς Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι θα δοθούν αποζημιώσεις στους πληγέντες, ενώ θα αποζημιωθούν και οι αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες υπέστησαν ζημιές.

    Διαβεβαιώσεις, για την άμεση καταβολή των προβλεπόμενων αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στους αγρότες και κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις πλημμύρες, έδωσε σήμερα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Μπασιάκος, μετά από την επίσκεψή του στις πληγείσες περιοχές του νομού Θεσσαλονίκης.

    Αντιπαράθεση για τις πλημμύρες

    Με αφορμή τις καταστροφές στους νομούς Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής και την στάση της κυβέρνησης ο τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσε:

    "Στις στιγμές κρίσης οι πολίτες όταν ζητούν την αποτελεσματική παρουσία και παρέμβαση του κράτους δεν εννοούν μία ευκαιρία τηλεοπτικών δηλώσεων του Πρωθυπουργού με σκηνικό τις καταστροφές, αλλά την έγκαιρη και σωστή λειτουργία όλων των κρατικών μηχανισμών και υπηρεσιών. Αυτό αφορά βεβαίως τις σωστικές επεμβάσεις, την αποκατάσταση των ζημιών και την επαρκή αποζημίωση των πληγέντων. Αφορά όμως πρωτίστως την ικανότητα πρόγνωσης και έγκαιρης διαμόρφωσης όλων των αναγκαίων υποδομών".

    "Η συμπαράσταση στους πληγέντες πρέπει να είναι άμεση και ουσιαστική, στον ταχύτερο δυνατό χρόνο και με τον καλύτερο τρόπο", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχουν ερωτήματα, καθώς υπήρχαν ανακοινώσεις απο την ΕΜΥ για έντονα καιρικά φαινόμενα, καθώς και ερωτήσεις στην Βουλή για αντιπλημμυρικά έργα ή αιτήματα των δημάρχων που δεν είχαν καλυφθεί.

    Στις καταστροφές από τις πλημμύρες στη Βόρεια Ελλάδα, αναφέρθηκε η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

    Η κ. Παπαρήγα, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση αλλά και την τοπική αυτοδιοίκηση, για την μη κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων

    "Χιονίζει στην Ελλάδα; Δημιουργούνται τεράστια προβλήματα, αποκλεισμοί. Βρέχει; Καταστροφές. Τόσα χρόνια τι έκανε η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η δημοτική και η νομαρχιακή; Βεβαίως τι έκαναν και οι κυβερνήσεις;", αναρωτήθηκε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε: "Καταλαβαίνουμε ότι δεν λύνονται αυτά τα πράγματα σε τέσσερα χρόνια. Κάποτε όμως ξεκινάνε!".

    Νέα επιδείνωση του καιρού

    Σε επιφυλακή βρίσκεται όλος ο κρατικός μηχανισμός, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη νέα επιδείνωση του καιρού που προβλέπει η ΕΜΥ.

    Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων προειδοποιεί ότι τις επόμενες ώρες θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες στο νομό Πιερίας, τις νότιες περιοχές της Χαλκιδικής , τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την ανατολική και νότια Πελοπόννησο.

    Από αύριο Τρίτη έως και την Πέμπτη ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν κατά τόπους στη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά την Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

    Ήδη έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιοι φορείς και οι υπηρεσίες από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ώστε να παρέμβουν άμεσα εάν αυτό απαιτηθεί.

    Παράλληλα η Γ.Γ.Π.Π., εφιστά την προσοχή των πολιτών και προτείνει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους τα έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ενδέχεται να δημιουργήσουν προβλήματα.

    Βιβλική καταστροφή

    Εν τω μεταξύ, τις πληγές τους μετρούν, μετά τις καταστροφές που υπέστησαν από τις έντονες βροχοπτώσεις, δεκάδες χωριά στους νομούς Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.

    Οι μεγαλύτερες καταστροφές προκλήθηκαν στις περιοχές Σταυρός, Μελισσουργός και Απολλωνία του νομού Θεσσαλονίκης, αλλά και στην Ολυμπιάδα του νομού Χαλκιδικής.

    Στη Ρεντίνα πλημμύρισαν 500 σπίτια εκ των οποίων τα 5 καταστράφηκαν ολοσχερώς, ενώ πνίγηκαν πάρα πολλά ζώα και καταστράφηκαν καλλιέργειες.

    Περίπου 60 σπίτια πλημμύρισαν στην Νέα Απολλωνία, ενώ από τις βροχοπτώσεις πλημμύρισαν 4 σπίτια στη Λευκούδα, 6 στον Ξηροπόταμο, ένα στη Φιλαδέλφεια και 3 στην Αρέθουσα όπου τα όμβρια ύδατα παρέσυραν και κατέστρεψαν τμήμα του οδοστρώματος.

    Προβλήματα υπάρχουν στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο του νομού Χαλκιδικής αλλά και στο οδικό δίκτυο της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας, από τις κατολισθήσεις.

    Άκαρπες παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό του 25χρονου που παρασύρθηκε το Σάββατο με τ΄ αυτοκίνητό του απο ορμητικό χείμαρρο κοντά στο Ναύπλιο.

    Μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες, τα συνεργεία της ΔΕΗ κατάφεραν να αποκαταστήσουν πλήρως τις βλάβες, στην ηλεκτροδότηση 20 δήμων και κοινοτήτων της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής.

    Σοβαρά προβλήματα δημιούργησε η χθεσινή ισχυρή νεροποντή στη Σαμοθράκη και στο Διδυμότειχο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Βιβλική καταστροφή

    Σχετικά Links:

    Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

    [07] Κοινωνία

    Πανεκπαιδευτική κινητοποίηση την Τετάρτη

    Παιδεία σε αναβρασμό

    9/10/2006 2:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/10/2006 9:41:17 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Στα ύψη η ένταση στο χώρο της Παιδείας. Δάσκαλοι και νηπιαγωγοί, που οδεύουν προς τη συμπλήρωση ενός μήνα κινητοποιήσεων, συνεδριάζουν την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου για τη συνέχιση της απεργίας τους. Την ίδια ημέρα, οπότε θα πραγματοποιηθεί και το νέο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο, λαμβάνουν τις αποφάσεις τους και οι καθηγητές Γυμνασίων και Λυκείων, οι οποίοι βρίσκονται από σήμερα σε 48ωρη απεργία. Κατά το σημερινό συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Παιδείας υπήρξαν επεισόδια μικρής έκτασης, όταν οι διαδηλωτές επιχείρησαν να μπουν στο υπουργείο διεκδικώντας συνάντηση με την Υπουργό, αλλά εμποδίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις, με αποτέλεσμα να υπάρξει συμπλοκή, η οποία έληξε με ρίψη χημικών. Στο χορό των κινητοποιήσεων μπαίνουν και οι μαθητές, ενώ οι πανεπιστημιακοί καθηγητές εξετάζουν και τη δική τους συμμετοχή στις απεργίες, ίσως και μέσα στην εβδομάδα. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ τάχθηκαν στο πλευρό των εκπαιδευτικών κηρύσσοντας για την Τετάρτη 24ωρη πανελλαδική απεργία στο Δημόσιο και τετράωρη στάση εργασίας 11 με 3 στον ιδιωτικό τομέα. Η κατάσταση προκάλεσε νέο γύρο πολιτικής αντιπαράθεσης μετά και τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου περί προσώπων που φαίνεται να υποδαυλίζουν τις μαθητικές καταλήψεις.

    Σοβαρή αντιπρόταση, ζητά η ΔΟΕ

    Η "κυβέρνηση καλεί τους δασκάλους να επιστρέψουν στα σχολεία τους" επανέλαβε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Ρουσόπουλος και κάλεσε τους δασκάλους να αναλογιστούν ότι η αύξηση που θα λάβουν "είναι πολύ μεγαλύτερη από κάθε άλλο εργαζόμενο σ΄ αυτό τον τόπο".

    Ο πρόεδρος της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας (ΔΟΕ) Δημήτρης Μπράτης στην ομιλία που απηύθυνε στο σημερινό συλλαλητηρίο τόνισε ότι "οι εκπαιδευτικοί αντέχουν και δεν θα σταματήσουν μέχρι να νικήσουν". Η υπουργός Παιδείας -τόνισε ο ίδιος- πρέπει να ασχολείται με την εκπαίδευση και την επίλυση των προβλημάτων και όχι με τα ποσοστά της απεργίας, ενώ αναφερόμενος στο θέμα των οικονομικών διεκδικήσεων σημείωσε ότι υποτιμάται ο αγώνας των εκπαιδευτικών όταν η απάντηση αφορά ένα "ψωροεπίδομα" και κάλεσε την κυβέρνηση να κάνει μία σοβαρή και υπεύθυνη αντιπρόταση.

    Όσο για τα σημερινά επεισόδια έξω από το υπουργείο Παιδείας η ΔΟΕ με ανακοίνωση της έκανε λόγο για απροκάλυπτη αστυνομική βία, σημείωσε πως σήμερα οι διαδηλωτές συνειδητοποίησαν τι σημαίνει "ανοιχτές πόρτες" του υπουργείου Παιδείας για διάλογο και κάλεσε τους πολίτες στην κινητοποίηση την Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι στο Σύνταγμα.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Β. Πολύδωρας, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας, μεταξύ άλλων του είπε: "Δεν μπορώ να επιτρέψω να μπείτε βίαια στο υπουργείο Παιδείας. Σας καλώ να προσέλθετε σε διάλογο με την υπουργό Παιδείας. Ζητώ ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Ήδη ένας αστυνομικός χτυπήθηκε απρόκλητα".

    Το υπουργείο Παιδείας, από την πλευρά του, εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή τα όσα έγιναν έξω από την είσοδο του κτηρίου, διευκρινίζοντας ότι οι εκπαιδευτικοί δεν είχαν υποβάλει κανένα αίτημα για συνάντηση με στελέχη του Υπουργείου Παιδείας και ότι εάν υπάρξει τέτοιο αίτημα θα ικανοποιηθεί αμέσως. Στην ανακοίνωση τονίζεται επίσης ότι: "Η επίδειξη βιαιότητας και η επιχείρηση εισβολής σε δημόσια κτήρια, όπως το υπουργείο Παιδείας, προς δημιουργία εντυπώσεων και εξυπηρέτηση σκοπιμοτήτων όχι μόνο δεν προσφέρουν τίποτα άλλα έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα στη συνείδηση του ελληνικού λαού."

    Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας δασκάλων και καθηγητών να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να μπουν στο υπουργείο, τραυματίστηκαν ένας εκπαιδευτικός κι ένας αστυνομικός, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες.

    Σχολιάζοντας τα επεισόδια ο υπεύθυνος του Τομέα Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για "θεσμικό κατήφορο που δεν έχει τελειωμό" σε μια χώρα όπου "την άσκηση της εκπαιδευτικής πολιτικής την αναλαμβάνει το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η Αστυνομία".

    Ρουσόπουλος: Κάποιοι υποδαυλίζουν καταλήψεις

    Την ίδια ώρα, οι μαθητές εξετάζουν τις δικές τους κινητοποιήσεις, ζητώντας κατάργηση της βάσης του 10 για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και εκφράζοντας την αντίθεση τους στο νόμο για τα Τεχνικά Λύκεια και στην πρόταση νόμου/πλαισίου για τα Πανεπιστήμια. Αρκετά σχολεία βρίσκονται ήδη σε κατάληψη, ενώ σε άλλα γίνονται συνελεύσεις για να αποφασιστεί η συμμετοχή τους ή όχι στις κινητοποιήσεις.

    Ερωτηθείς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με το ενδεχόμενο καταλήψεων στα σχολεία, τόνισε πως αυτές οι ενέργειες "έχουν πλειστάκις καταδικαστεί στη συνείδηση της κοινής γνώμης", πρόσθεσε ότι "κανείς δεν δικαιούται να παίζει με το μέλλον των παιδιών μας" και κάλεσε τα πολιτικά κόμματα να τοποθετηθούν με σαφήνεια "απέναντι σ΄ αυτό το φαινόμενο, που φαίνεται ότι κάποιοι υποδαυλίζουν". Σε ερώτημα περί της ταυτότητας αυτών που "υποδαυλίζουν" τις καταλήψεις, ο εκπρόσωπος παρέπεμψε σε σχετική δήλωση της κ. Γιαννάκου στη Βουλή με αφορμή δηλώσεις του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου περί καταλήψεων στα σχολεία. Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση για τις κυβερνητικές προθέσεις στην περίπτωση που οι μαθητές αποφασίσουν, με τις εσωτερικές τους διαδικασίες, να καταλάβουν τα σχολεία, ο Θ. Ρουσόπουλος σημείωσε πως "η κυβέρνηση σέβεται κάθε άποψη, εφόσον η σχετική απόφαση κινείται εντός του πλαισίου του Συντάγματος".

    "Υποκινητές της αναστάτωσης στην Παιδεία είναι ο Πρωθυπουργός, η Υπουργός Παιδείας, ο Υπουργός Οικονομίας" απάντησε λίγο αργότερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ στα λεγόμενα του κ. Ρουσόπουλου, αφού τον ευχαρίστησε που μεγαλοποίησε το ρόλο του ΣΥΝ. "Η κυβέρνηση όφειλε να γνώριζε ότι δεν έχει να κάνει με άβουλους μαθητές-φυτά" σημείωσε ο κ. Αλαβάνος. "Αντί να ψάχνει για φαντάσματα, θα έπρεπε να κατανοήσει την ψυχολογία μαθητών και φοιτητών, την στειρότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας στα Λύκεια, τον εξευτελισμό των πτυχίων, τα αδιέξοδα της αγοράς εργασίας" τόνισε.

    Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του εκπρόσωπου του ΠΑΣΟΚ στις δηλώσεις του κ. Ρουσόπουλου. "Τα σχολεία είναι κλειστά, οι μαθητές και οι οικογένειές τους ταλαιπωρούνται με ευθύνη της κυβέρνησης και μόνο εξαιτίας του αυταρχισμού και της άρνησης να προχωρήσει σε διάλογο", είπε ο κ. Αθανασάκης

    Τη στήριξη του ΚΚΕ στους αγώνες των εκπαιδευτικών γενικά, των σπουδαστών και των μαθητών επανέλαβε η γ.γ. του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα προσθέτοντας ότι "κάθε τόπος δουλειάς, κάθε γραφείο, κάθε εργοστάσιο, κάθε γειτονιά, πρέπει να γίνει εστία συζήτησης για την ουσία του εκπαιδευτικού προβλήματος". "Μην τους αφήσουμε μόνους. Είναι δικό μας πρόβλημα, της εργατικής λαϊκής οικογένειας. Και παρά το ότι έχουμε μπροστά μας τη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών, μην ξεχάσουμε τη συμπαράσταση. Η ψήφος πρέπει να τρομοκρατήσει το δικομματισμό και να είναι τιμωρία στα θέματα της Παιδείας", κατέληξε.

    ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις

    Εν τω μεταξύ, στο πλευρό των απεργών της ΔΟΕ και των εκπαιδευτικών τέθηκαν με σημερινές τους αποφάσεις η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, που κάλεσαν τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα να πάρουν μέρος στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια την ερχόμενη Τετάρτη 11 Οκτωβρίου. Η ΑΔΕΔΥ αποφάσισε να κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία στο Δημόσιο στις 11 του μηνός, ενώ η ΓΣΕΕ κήρυξε τετράωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Για 4η εβδομάδα κλειστά τα σχολεία

    Συνεχίζεται η απεργία

    [08] Κοινωνία

    Λόγω γενικών συνελεύσεων

    Στάσεις σε τρόλεϊ και ΕΚΑΒ

    9/10/2006 7:24:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Σε τετράωρη στάση εργασίας θα προχωρήσουν την Τρίτη από τις 9 το πρωί έως τη μία μετά το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, λόγω της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου του. Τις ώρες αυτές το ΕΚΑΒ θα λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας και μόνο για καταστάσεις άμεσης και επείγουσας βοήθειας. Ανάλογη τετράωρη στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν αύριο Τρίτη από τις 12:00 έως τις 16:00 και οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, καθώς στο διάστημα αυτό θα πραγματοποιηθεί γενική συνέλευση της "Ένωσης Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ".

    [09] Κοινωνία

    Κατατέθηκε στη Βουλή

    Νομοσχέδιο για το τέμενος

    9/10/2006 7:17:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Στο δρόμο της υλοποίησης μπαίνει η ανέγερση ισλαμικού τεμένους στην Αθήνα, για την ικανοποίηση των θρησκευτικών αναγκών των μουσουλμάνων που ζουν στην Αττική. Με νομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή η υπουργός Παιδείας, Μαριέτα Γιαννάκου, προβλέπεται η ίδρυση διαχειριστικής επιτροπής για τη διοίκηση, διαχείριση και συντήρηση του τεμένους, το οποίο θα έχει τη μορφή νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου και θα εποπτεύεται από τον υπουργό Παιδείας. Το σχέδιο νόμου προβλέπει την τοποθέτηση ιμάμη διετούς θητείας εκ μέρους του υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων, ο οποίος θα μισθοδοτείται από τον προϋπολογισμό του υπουργείου. Για την ανέγερση του τεμένους προβλέπεται εφάπαξ δαπάνη ύψους 15 εκ. ευρώ και καταβολή 335.000 ευρώ ετησίως για τα λειτουργικά έξοδα του τεμένους και της διαχειριστικής του επιτροπής.

    [10] Κοινωνία

    Των ΕΛΤΑ, Μανώλης Γουρνιεζάκης

    Κηδεύτηκε ο συνδικαλιστής

    9/10/2006 7:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/10/2006 10:10:01 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Σε κλίμα οδύνης κηδεύτηκε το απόγευμα της Δευτέρας στο νεκροταφείο Ζωγράφου, ο συνδικαλιστής των ΕΛΤΑ, Μανώλης Γουρνιεζάκης, που είχε χάσει τη ζωή του τα ξημερώματα της Παρασκευής απο ανακοπή, ύστερα απο επεισόδιο κατά τις αρχαιρεσίες του συλλόγου. Η κηδεία έγινε παρουσία πολλών συναδέλφων του, συνδικαλιστών και εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου.

    Επικήδειο λόγο εκφωνήσει ο πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Φ. Θωμάς.

    Η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα ΕΛΤΑ είχε αποφασίσει 4ωρη στάση εργασίας από τις 4.30 το απόγευμα, προκειμένου να παραστούν οι εργαζόμενοι στην κηδεία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Το απόγευμα η κηδεία

    [11] Κοινωνία

    Μεταξύ γιατρών αποφοίτων εσωτερικού και εξωτερικού

    "Στα χέρια" για την ειδικότητα

    9/10/2006 6:52:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Η ένταση προκλήθηκε ανάμεσα σε γιατρούς απόφοιτους πανεπιστημίων του εσωτερικού και του εξωτερικού, οι οποίοι είχαν συγκεντρωθεί από πολύ νωρίς το πρωί στη Νομαρχία Αθηνών προκειμένου να καταθέσουν αιτήσεις και να πάρουν σειρά προτεραιότητας, για να κάνουν την ειδικότητα τους σε νοσοκομεία. Οι πτυχιούχοι των πανεπιστημίων του εξωτερικού είχαν καταρτίσει μεταξύ τους μια άτυπη λίστα προτεραιότητας ώστε να εξυπηρετηθούν από τις υπηρεσίες της νομαρχίας. Όμως, οι πτυχιούχοι του εσωτερικού δεν περιλαμβάνονταν στη λίστα, με αποτέλεσμα να προκληθούν επεισόδια. Μετά από αρκετή ώρα, οι αστυνομικοί που επενέβησαν, επέτρεψαν την είσοδο σε όσους αναγράφονταν στη λίστα.

    Οι γιατροί που έχουν πτυχίο από πανεπιστήμια της χώρας μας διαμαρτύρονται έντονα, διότι, όπως λένε, οι απόφοιτοι του εξωτερικού έλαβαν την επάρκεια από το ΔΟΑΤΑΠ χθες Κυριακή, προκειμένου να προλάβουν να καταθέσουν αίτηση για ειδικότητα.

    Και οι πτυχιούχοι του εξωτερικού όμως καταγγέλλουν ότι για τον ίδιο λόγο έγιναν ορκωμοσίες φοιτητών το περασμένο Σάββατο.

    Οι ειδικότητες που διεκδικούν οι πτυχιούχοι ιατρικής σε αυτή τη φάση, ξεκινούν από το 2011.

    [12] Κοινωνία

    "Νονός" ο Παναγιώτης Γιαννάκης

    9/10/2006 5:43:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Ο προπονητής της εθνικής ομάδας μπάσκετ Παναγιώτης Γιαννάκης ήταν ο "νονός" της 5ης πυραυλακάτου τύπου SUPER VITA που καθελκύστηκε σήμερα στα Ναυπηγεία Ελευσίνας και σύντομα θα ενισχύσει περαιτέρω την επιχειρησιακή ικανότητα του Στόλου. Η πυραυλάκατος φέρει το όνομα του ανθυποπλοιάρχου "Νικολάου Ρίτσου", ο οποίος ως Διοικητής του αγήματος αποβάσεως, έπεσε μαχόμενος στις 16 Νοεμβρίου 1912 μαζί με τον τεταρτοετή δόκιμο Ιωάννη Παστρικάκη, στη διάρκεια των μαχών που διεξάγονταν στο Έπος της Χίου, για την απελευθέρωση της νήσου.

    Ο Παναγιώτης Γιαννάκης δήλωσε διπλά περήφανος για τη σημερινή ημέρα. Πρώτον, όπως είπε, διότι το Πολεμικό Ναυτικό το οποίο είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τους αγώνες για ελευθερία και ειρήνη επέλεξε την εθνική ομάδα μπάσκετ και τον ίδιο να είναι ανάδοχος του καινούργιου πλοίου και δεύτερον διότι το καινούργιο πλοίο φτιάχτηκε εξ ολοκλήρου από ελληνικά χέρια. "Η κατασκευή του νέου πλοίου δείχνει ότι με αλληλοσεβασμό και αλληλοεκτίμηση μπορούμε να συνεργαστούμε και να πετύχουμε αυτά τα επιτεύγματα" είπε χαρακτηριστικά.

    Στην ομιλία του, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Βασίλης Μιχαλολιάκος διαβεβαίωσε πως ό,τι μπορεί να παραχθεί στην Ελλάδα θα παράγεται από ελληνικά χέρια, με κανόνες απολύτου διαφάνειας, και με βάση τις ανάγκες και προτεραιότητες των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

    Τέλος, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Δημήτριος Γούσης, τόνισε ότι με την ολοκλήρωση του προγράμματος των πυραυλακάτων αυξάνεται σημαντικά η μαχητική ικανότητα του πολεμικού Ναυτικού.

    [13] Κοινωνία

    Παραδίδεται την Τρίτη

    Το πόρισμα για το "Helios"

    9/10/2006 2:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/10/2006 4:29:48 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Το πόρισμα για την πτώση του αεροπλάνου της εταιρίας "Ήλιος", στις 14 Αυγούστου του 2005 στην περιοχή του Γραμματικού, παραδίδει αύριο το πρωί στον υπουργό μεταφορών, Μιχάλη Λιάπη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων, Ακριβός Τσολάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα αποδίδει τις ευθύνες της συντριβής κατά κύριο λόγο σε ανθρώπινο παράγοντα. Πιο συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από την προσεκτική ανάγνωσή του, κατά πρώτον λόγο ευθύνονται ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης διότι αφενός δεν άλλαξαν τη θέση της βαλβίδας συμπίεσης απο χειροκίνητη σε αυτόματη και αφετέρου όταν σήμανε συναγερμός λόγω της μερικής αποσυμπιέσεις δεν αντελήφθησαν για πιο λόγο χτύπησε ο συναγερμός. Η μερική αποσυμπίεση προκάλεσε στους πιλότους υπεροξυγοναιμία και έπεσαν σε λήθαργο. Δευτερευόντως ευθύνες φέρουν και οι μηχανικοί που πραγματοποίησαν τον τελευταίο έλεγχο πριν τη μοιραία πτήση, διότι ξέχασαν τη βαλβίδα συμπίεσης σε χειροκίνητη θέση.

    [14] Κοινωνία

    Το απόγευμα η κηδεία

    9/10/2006 11:16:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Τετράωρη στάση εργασίας από τις 4.30 το απόγευμα θα πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι στα Ταχυδρομεία, προκειμένου να παραστούν στην κηδεία του συνδικαλιστή των ΕΛ.ΤΑ. Μανώλη Γουρνιεζάκη, που θα γίνει στις 5 το απόγευμα, από το Νεκροταφείο Ζωγράφου. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση ο θάνατος του άτυχου συνδικαλιστή οφείλεται σε πνευμονικό οίδημα και ισχαιμικό επεισόδιο, ενώ σε 15 ημέρες αναμένονται τα αποτελέσματα των ιστολογικών εξετάσεων. Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Μανώλης, καταδίκασε τη συμπεριφορά του στελέχους, που προκάλεσε το επεισόδιο, καταλόγισε ωστόσο στο ΠΑΣΟΚ κομματική εκμετάλλευση του γεγονότος. Από τη μεριά του ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, έκανε λόγο για παρακρατική δράση και τραμπουκισμό, τονίζοντας ότι πρέπει να αναζητηθούν αυτοί που εκτρέφουν τέτοιες συμπεριφορές. Για νοσηρά φαινόμενα, που θυμίζουν άλλες εποχές, μίλησε στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ 105,8 ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ, Δημήτρης Παπαδημούλης και κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό να αναλάβει την πολιτική ευθύνη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα νεκροψία

    [15] Κοινωνία

    Σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

    Βιβλική καταστροφή

    9/10/2006 8:50:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/10/2006 1:56:22 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8- ΑΠΕ

    Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική από τις καταρρακτώδεις βροχές το Σαββατοκύριακο. Πολλά χωριά πλημμύρισαν, τεράστιες είναι οι ζημιές σε σπίτια, καλλιέργειες και δρόμους, ενώ υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα άρδευσης και ηλεκτροδότησης. Ειδικότερα, προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αντιμετωπίζουν οι περιοχές της Βαμβακιάς, της Ρεντίνας, του Μοδίου, αλλά και της Απολλωνίας, καθώς οι κατεστραμμένες οδικές προσβάσεις δυσκολεύουν τα συνεργεία της ΔΕΗ ενώ συνεργεία της Πυροσβεστικής εξακολουθούν να αντλούν νερά από πλημμυρισμένα σπίτια στα Βρασνά, στο Σταυρό και την Ολυμπιάδα. Προβλήματα υπάρχουν στο οδικό δίκτυο της Θεσσαλονίκης, ενώ κλειστή παραμένει η παλιά εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Καβάλας στο χωριό Μόδι, λόγω κατάρρευσης γέφυρας. Σε αυτό το σημείο βρίσκονται μηχανήματα της Περιφέρειας, της Νομαρχίας και της Εγνατίας Οδού με ειδικούς χειριστές να προσπαθούν να καθαρίσουν τα φερτά υλικά που έχουν "κατέβει" στο οδόστρωμα. Την ίδια ώρα, στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο του νομού Χαλκιδικής, κλειστοί παραμένουν οι δρόμοι Μαραθούσας - Μελισσουργού, Νεοχωρίου - Βαρβάρας και Ορμύλιας - Βατοπεδίου. Ο νομός Θεσσαλονίκης έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ στην περιοχή βρίσκεται ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Παναγιώτης Φούρλας, για να συντονίσει τη δράση του κρατικού μηχανισμού. Για τη Θεσσαλονίκη αναχώρησε στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος θα μεταβεί σε περίπου μια ώρα στο δημαρχείο Σταυρού Θεσσαλονίκης, όπου θα γίνει η σύσκεψη με το κυβερνητικό κλιμάκιο και τους συναρμόδιους φορείς στην περιοχή, προκειμένου να εκτιμηθεί το μέγεθος των καταστροφών. Την ίδια ώρα στην Αργολίδα, δεν έχουν αποδώσει καρπούς οι έρευνες για τον εντοπισμό του 25χρονου οδηγού, που παρασύρθηκε από χείμαρρο.

    Σύσκεψη για τις καταστροφές

    Στη σύσκεψη όπου θα παραστεί και ο Πρωθυπουργός, θα προεδρεύσει ο Υπουργός Εσωτερικών ενώ θα πάρουν επίσης μέρος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος, ο υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Θεμιστοκλής Ξανθόπουλος, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Παναγιώτης Φούρλας, ο γ.γ. της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Τσιότρας, οι νομάρχες Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής και δήμαρχοι των περιοχών που επλήγησαν από την κακοκαιρία.Μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θανάσης Νάκος, ανακοίνωσε την άμεση καταβολή 1,3 εκατ. ευρώ στους πληγέντες δήμους για την αποκατάσταση των ζημιών.

    Από τα ξημερώματα, η κακοκαιρία είναι σε ύφεση στη Χαλκιδική και τη Θεσσαλονίκη, ωστόσο ο κρατικός μηχανισμός παραμένει σε επιφυλακή. Βροχοπτώσεις σημειώνονται στη Δυτική Μακεδονία, χωρίς όμως να παρατηρούνται προβλήματα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καταστροφικές πλημμύρες

    [16] Κόσμος

    Πυρηνική δοκιμή από την Πιονγιάνγκ

    Διεθνής κατακραυγή

    9/10/2006 5:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/10/2006 8:59:06 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - BBC - ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Την κατακραυγή της διεθνούς κοινότητας προκάλεσε η ανακοίνωση της Βόρειας Κορέας ότι, τα ξημερώματα της Δευτέρας, προχώρησε σε υπόγεια πυρηνική δοκιμή. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασής του, καταδίκασε σθεναρά τη δοκιμή, που έγινε παρά τις διεθνείς προειδοποιήσεις, και υποσχέθηκε μια γρήγορη απάντηση. Κατά τη συνεδρίαση, οι ΗΠΑ παρουσίασαν σχέδιο απόφασης για επιβολή κυρώσεων στη Β. Κορέα, το οποίο θα συζητηθεί σε επίπεδο ειδικών, αργότερα σήμερα. Σοβαρή απειλή για όλο τον κόσμο χαρακτήρισε τη δοκιμή και το ΝΑΤΟ, το οποίο επίσης συνεδρίασε εκτάκτως τη Δευτέρα. Την ενέργεια της Πιονγιάνγκ καταδίκασαν χώρες της γύρω περιοχής, οι μεγάλες δυνάμεις και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Έντονη υπήρξε και η αντίδραση του Γ.Γ. της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, ο οποίος δήλωσε ότι η δοκιμή αυτή αποτελεί "σοβαρή απειλή" για την παγκόσμια ασφάλεια. Τη δοκιμή καταδίκασε και η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, τονίζοντας ότι αποτελεί προκλητική ενέργεια, που αντιβαίνει στη συνθήκη για τη μη διασπορά πυρηνικών όπλων, αγνοεί την απόφαση 16/95 του Συμβουλίου Ασφαλείας και συνιστά απειλή για τη διεθνή σταθερότητα, την ασφάλεια και ειρήνη.

    Σχέδιο απόφασης από τις ΗΠΑ

    Να απέχει από την πραγματοποίηση άλλων πυρηνικών δοκιμών και να επιστρέψει στις συνομιλίες των "έξι", ζητά το Συμβούλιο Ασφαλείας από την Β. Κορέα, σύμφωνα με δήλωση του προέδρου του, πρεσβευτή της Ιαπωνίας, Κέντζο Οσίμα.

    Το σχέδιο απόφασης που παρουσίασαν οι ΗΠΑ στο ΣΑ, ζητά την επιβολή κυρώσεων στην Πιονγιάνγκ, με βάση το άρθρο 7 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, όπως δήλωσε ο Αμερικανός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Τζον Μπόλτον.

    "Τα στοιχεία αυτά αναφέρονται και στην απόφαση 1695 γιατί αυτή ήταν μια απόφαση που αφορούσε πυρηνικές δοκιμές", πρόσθεσε ο Μπόλτον, εννοώντας την απόφαση που ελήφθη στις 15 Ιουλίου και η οποία προέβλεπε κυρώσεις που αφορούσαν μόνο την ανταλλαγή τεχνολογίας για πυραύλους, μετά από την εξαπόλυση μιας σειράς πυραύλων από τη Β.Κορέα.

    Απειλή για τη διεθνή ειρήνη

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτήρισε "απαράδεκτη" την ενέργεια της Πιονγιάνγκ και τόνισε ότι θα μελετήσει με τη διεθνή κοινότητα την κατάλληλη απάντηση.

    "Αυτή η απαράδεκτη δοκιμή θέτει σε κίνδυνο την περιφερειακή σταθερότητα και αποτελεί σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια", αναφέρει ανακοίνωση της φινλανδικής προεδρίας.

    Η Ε.Ε. κάλεσε τη Βόρεια Κορέα "να ανακοινώσει αμέσως ότι δε θα πραγματοποιήσει νέες πυρηνικές δοκιμές, να αποκηρύξει δημοσίως τα πυρηνικά όπλα και να επιστρέψει αμέσως και άνευ όρων στις διαπραγματεύσεις με τους 'έξι'".

    Την έντονη ανησυχία του για την πρώτη πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε η Βόρεια Κορέα εξέφρασε και ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Κόφι Άναν, εκτιμώντας ότι η ενέργεια αυτή θα επιδεινώσει τις εντάσεις στην περιοχή

    "Η Ατλαντική Συμμαχία καταδικάζει με τον πιο σθεναρό τρόπο την πυρηνική δοκιμή από την Β. Κορέα, η οποία κάνει να αιωρείται μια εξαιρετικά σοβαρή απειλή για την ασφάλεια του Ειρηνικού και του κόσμου", αναφέρεται στην απόφαση που υιοθετήθηκε από τους πρεσβευτές των 26 χωρών του ΝΑΤΟ.

    Στην ανακοίνωση αυτή, καλείται "η Βόρεια Κορέα να σταματήσει αμέσως κάθε ανάπτυξη στρατιωτικής πυρηνικής τεχνολογίας, να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις των 'έξι' χωρίς προϋποθέσεις, και να καταστρέψει πλήρως και με επαληθεύσιμο τρόπο όλα τα πυρηνικά της όπλα και τα αντίστοιχα προγράμματα".

    Για "πρόκληση" και "απειλή" για τη διεθνή ειρήνη έκανε λόγο ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους - που ενημερώθηκε από το Πεκίνο 20 λεπτά πριν γίνει η πυρηνική δοκιμή - ζητώντας μια "άμεση απάντηση" από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Σε δήλωση που έκανε στον Λευκό Οίκο, ο Μπους αναφέρει ότι οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιβεβαιώσουν ότι η Β. Κορέα πράγματι πραγματοποίησε μια τέτοια δοκιμή, όπως υποστηρίζει.

    "Όμως μια τέτοια ανακοίνωση αποτελεί από μόνη της μια απειλή για τη διεθνή ειρήνη και την ασφάλεια. Οι ΗΠΑ καταδικάζουν αυτήν την πρόκληση", δήλωσε ο ίδιος.

    Ακόμα και η παραδοσιακή σύμμαχος της Πιονγιανγκ, η Κίνα, αποκάλεσε τη δοκιμή πράξη "σκανδαλώδη και θρασύτατη", παραβίαση των αρχών της διεθνούς κοινότητας για μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, ενώ, η Ιαπωνία την χαρακτήρισε ασυγχώρητη. Την ίδια ώρα, η Σεούλ ανακοίνωσε ότι διακόπτει την ανθρωπιστική βοήθεια που είχε συμφωνηθεί να στείλει στην Πιονγιάνγκ.

    Θύελλα αντιδράσεων προκλήθηκε και στην Ευρώπη, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ μίλησε για "προκλητική" ενέργεια που απαιτεί "σθεναρή απάντηση".

    Σεισμική δόνηση

    Η πυρηνική δοκιμή ήταν υπόγεια και έγινε τα ξημερώματα της Δευτέρας στο Γκίλιου, της επαρχίας Χάμγιονγκ, στα ΒΑ παράλια της Β. Κορέας. Η δημόσια τηλεόραση της χώρας την αποκάλεσε ιστορική και επιτυχή, επισημαίνοντας πως δεν υπήρξε διαρροή ραδιενέργειας.

    Το Γεωλογικό Ινστιτούτο της Νότιας Κορέας μετέδωσε πως η έκρηξη ήταν ισοδύναμη με 550 τόνους ΤΝΤ. Η Ρωσία, όμως, ισχυρίζεται πως ήταν πολύ μεγαλύτερη και κάνει λόγο για ισχύ από 5 έως 15 κιλοτόνους. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η ατομική βόμβα στη Χιροσίμα ήταν ισχύος 12,5 έως 15 κιλοτόνων.

    Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Ιαπωνία, κατέγραψαν σεισμική δόνηση περίπου 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, την ώρα που η Πιονγιάνγκ γνωστοποιούσε την πραγματοποίηση της δοκιμής.

    Όπως μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Γιονχάπ, ύποπτες δραστηριότητες παρατηρήθηκαν σε περιοχή της Β. Κορέας, οι οποίες δημιουργούν την υποψία ότι το καθεστώς μπορεί να προετοιμάζει μία δεύτερη πυρηνική δοκιμή .

    Σημειώνεται ότι η σημερινή δοκιμή έγινε στην τοποθεσία Χουανταέρι, 30 χλμ. από το Πιουνγκγκιέρι, σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις που είχαν Νοτιοκορεάτες υπεύθυνοι.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Outcry at N Korea 'nuclear test'

    ABC News: North Korea Says Nuclear Test Successful

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πράξη η απειλή

    Παρέμβαση ΟΗΕ για τη Β. Κορέα

    Προς την επιβολή κυρώσεων

    [17] Κόσμος

    Ένταση για τη γενοκτονία

    9/10/2006 8:01:00 μμ

    Πηγή: NET - ΑΠΕ

    Απειλές κατά των γαλλικών συμφερόντων στην Τουρκία, εξαπολύει η Άγκυρα στην περίπτωση που το Παρίσι αποφασίσει τελικά να επικυρώσει την πρόταση νόμου, που αφορά την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο θα προβλέπει την ποινική δίωξη όποιου δεν αναγνωρίζει τη σφαγή των Αρμενίων από τους Οθωμανούς, κατά τη διάρκεια και μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο. Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής των Τούρκων διαπραγματευτών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ετοιμάζεται να επισκεφθεί πρωτεύουσες των "25" για συνομιλίες σχετικά με ενταξιακή πορεία της χώρας του.

    "Σοβαρό πλήγμα στις διμερείς σχέσεις"

    "Δεν θα σιωπήσουμε", δήλωσε ο Τούρκος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Τσεμίλ Τσιτσέκ, στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Ο εκπρόσωπος υποστήριξε ότι το γαλλικό νομοσχέδιο παραβιάζει την αρχή της ελευθερίας του λόγου και ότι το συγκεκριμένο άρθρο θα "πλήξει σοβαρά" τις γαλλο-τουρκικές σχέσεις.

    Ο Τσιτσέκ, πάντως, απέφυγε να πει ποια συγκεκριμένα μέτρα θα λάβει η τουρκική κυβέρνηση εάν το νομοσχέδιο περάσει από το γαλλικό κοινοβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη.

    Οι τουρκικές εφημερίδες από την πλευρά τους θεωρούν σχεδόν βέβαιο ότι θα οργανωθεί μποϊκοτάζ στα γαλλικά προϊόντα. Επίσημες κυβερνητικές αντιδράσεις, όπως ο αποκλεισμός των γαλλικών εταιρειών από στρατιωτικά και άλλα προγράμματα, δεν αναμένεται να υπάρξουν προτού το νομοσχέδιο επικυρωθεί και από τον πρόεδρο της Γαλλίας, Ζακ Σιράκ.

    Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία των Αρμενίων, όμως μέχρι σήμερα σε καμία δεν προβλέπονται ποινικές κυρώσεις στους αρνητές της.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συμφωνία για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

    [18] Κόσμος

    Το Κρεμλίνο "μίλησε" για την Πολιτκόφσκαγια

    Η δολοφονία θα εξιχνιαστεί

    9/10/2006 6:20:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Δύο εικοσιτετράωρα, μετά τον θάνατό της δημοσιογράφου, Άννας Πολιτκόφσκαγια, το Κρεμλίνο δια στόματος Βλαντιμίρ Πούτιν και υπό την πίεση και της σφοδρής κριτικής που ασκείται από τη διεθνή κοινότητα, διαβεβαίωσε ότι η δολοφονία της θα εξιχνιαστεί. Οι ρωσικές αρχές έχουν στα χέρια τους σκίτσο του άνδρα που σκότωσε τη δημοσιογράφο, ενώ εξετάζουν το σκληρό δίσκο του υπολογιστή της και το υλικό που είχε συγκεντρώσει για ένα άρθρο σχετικά με τα βασανιστήρια στην Τσετσενία. Αρκετοί ωστόσο κάνουν λόγο για πολιτική δολοφονία, στηρίζοντας αυτή την άποψη, στο ότι η Πολιτκόφσκαγια επέκρινε σφοδρά το Κρεμλίνο. Σύμφωνα με τους Τάιμς, η δημοσιογράφος επρόκειτο να καταθέσει εναντίον του φιλορώσου Τσετσένου πρωθυπουργού, Ραμζάν Καντιροφ, κατηγορώντας τον για εμπλοκή σε υπόθεση απαγωγής και βασανιστηρίων.

    Η Νόβαγια Γκαζέτα, η εφημερίδα όπου αρθρογραφούσε η Πολιτκόφσκαγια, προσφέρει αμοιβή, σε όποιον βοηθήσει στην εξιχνίαση του εγκλήματος.

    Ο Μιχαήλ Γκορμπατσοφ, μέτοχος στην εφημερίδα, κάνει λόγο για ένα σοβαρό χτύπημα, στον ανεξάρτητο Τύπο, χαρακτηρίζοντας την δολοφονία της ως "κτηνώδες έγκλημα με πολιτικά κίνητρα"

    Ο θάνατος της Αννας Πολιτκόφσκαγια αποτελεί μια "τεράστια απώλεια" για τη Ρωσία, εκτίμησε σήμερα η Υπατη Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα του ανθρώπου, Λουίζ Αρμπουρ, που ζήτησε τη διενέργεια έρευνας για τη δολοφονία της ρωσίδας δημοσιογράφου.

    Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης την τελευταία δεκαετία, έχουν δολοφονηθεί η εξαφανισθεί στη Ρωσία αρκετοί δημοσιογράφοι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Μαύρη ημέρα" για τη δημοσιογραφία

    [19] Κόσμος

    Στη θέση του γ.γ. του ΟΗΕ

    Ο Μπαν Κι Μουν διάδοχος του Ανάν

    9/10/2006 6:05:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, Μπαν Κι Μουν, θα είναι όπως όλα δείχνουν ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, καθώς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τον επέλεξε και επίσημα σήμερα, ως μοναδικό υποψήφιο για τη θέση του αποχωρήσαντα Κόφι Ανάν, που ολοκλήρωσε δύο συνεχόμενες θητείες. Το 15μελές Συμβούλιο ενέκρινε ομόφωνα την υποψηφιότητα του Μπαν, ενώ τα 192 μέλη της Γενικής Συνέλευσης αναμένεται να εκλέξουν τον 62χρονο πολιτικό τις επόμενες ημέρες. Η θητεία του θα διαρκέσει από την 1η Ιανουαρίου 2007 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2011.

    [20] Κόσμος

    Έτοιμο το νομοσχέδιο στη γαλλική Εθνοσυνέλευση

    Συμφωνία για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

    9/10/2006 9:17:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σε συμφωνία με τον πρώτο γραμματέα των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ σχετικά με την αναγκαιότητα να υπερψηφισθεί το νομοσχέδιο, που κατέθεσε η σοσιαλιστική αντιπολίτευση, για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων ήλθε χθες ο Πατρίκ Ντεβετζιάν, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος UMP και στενός σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί. Το νομοσχέδιο, που θα συζητηθεί την Πέμπτη στην Εθνοσυνέλευση, προβλέπει και κυρώσεις για τους επίδοξους αρνητές της σφαγής του αρμενικού πληθυσμού το 1915. Αρχικά είχε κατατεθεί τον Μάιο, όμως η συζήτηση είχε αναβληθεί έως την ημερομηνία της ψήφισής του. "Η πλειοψηφία είχε τότε ανοίξει μία διαδικασία αναβολής, εμείς επανήλθαμε με το κείμενο", τόνισε ο Ολάντ σε έκτακτο τηλεοπτικό δελτίο. Από την πλευρά του ο Ντεβετζιάν δήλωσε πως τα μαθήματα που επιχειρεί να παραδώσει η Τουρκία "δεν είναι καλοδεχούμενα", καθώς υπάρχει άρθρο στον τουρκικό ποινικό κώδικα που "απαγορεύει την έκφραση της ύπαρξης γενοκτονίας". Ο ίδιος τόνισε πως υποστηρίζει το νομοσχέδιο, αλλά "με μία τροποποίηση που θα επιχειρεί να το καταστήσει ορθολογικό" και το οποίο θα αποτρέπει να έχουν οι διώξεις χαρακτήρα επιστημονικό. Θα πρέπει να το κάνουμε "στο πνεύμα του γενικού συμφέροντος", πρόσθεσε ο Ντεβετζιάν.

    [21] Κόσμος

    Σε πυρηνική δοκιμή προχώρησε η Β.Κορέα

    Πράξη η απειλή

    9/10/2006 7:28:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/10/2006 6:13:22 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: Reuters- ΒΒC- ΑΠΕ

    Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε, πως πραγματοποίησε με επιτυχία πυρηνική δοκιμή, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας, KCNA. "Το επιστημονικό τμήμα ερευνών, πραγματοποίησε με ασφάλεια και επιτυχία μια πυρηνική δοκιμή στις 9 Οκτωβρίου", ανέφερε χαρακτηριστικά το πρακτορείο. Όπως επισημαίνεται κατά τη δοκιμή δε σημειώθηκε διαρροή πυρηνικής ενέργειας. Η δοκιμή χαρακτηρίζεται από το KCNA ως "ιστορικό γεγονός, που θα φέρει ευτυχία στο στρατό και τους πολίτες" της χώρας. Μάλιστα, προστίθεται, ότι η πυρηνική δοκιμή, "θα συμβάλει στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην Κορεατική χερσόνησο και τη γύρω περιοχή". Θύελλα αντιδράσεων έχουν προκΑλέσει οι βορειοκορεατικοί ισχυρισμοί σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ρωσία, Κίνα, Ν.Κορέα και Ιαπωνία ενώ αναμένεται να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

    Στο μεταξύ, η προεδρία της Νότιας Κορέας, ανακοίνωσε, ότι το Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Μεταλλουργικών Αποθεμάτων εντόπισε σεισμική δραστηριότητα στη Βόρειο Κορέα, μεγέθους 3,5 έως 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ. Μάλιστα,. ο Τσι Χέον-σεόλ, διευθυντής του Κέντρου Σεισμικής Έρευνας της Νότιας Κορέας, ανέφερε, , πως τα σεισμικά κύματα από τη Βόρεια Κορέα προκλήθηκαν από τεχνητή έκρηξη και όχι από "δόνηση της Γης".

    Το Αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής αρχικά ανέφερε, ότι δεν κατέγραψε σεισμική δραστηριότητα, ανάλογη με αυτή, που θα αναμενόταν σε περίπτωση πυρηνικής δοκιμής στην κορεατική χερσόνησο.

    Ωστόσο, αργότερα, ανακοίνωσε, ότι στη Βόρεια Κορέα, καταγράφηκε σεισμική δόνηση 4,2 Ρίχτερ. "Πρόκειται για ένα φαινόμενο που παρατηρείται σε μικρό βάθος, πολύ κοντά στην επιφάνεια. Δεν έχουμε άλλες πληροφορίες, αλλά αυτό που μπορώ να τονίσω είναι, ότι το μέγεθος και το σημείο του σεισμού βασίζονται σε πρώτες ενδείξεις", επισήμανε ο Ράφαελ Αμπρό, γεωλόγος του Ινστιτούτου. Το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίστηκε 385 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Πιονγιάνγκ, προσθέτει το Ινστιτούτο.

    Mικρή σεισμική δόνηση στη Βόρεια Κορέα, την ώρα που η χώρα ανακοίνωσε, ότι πραγματοποίησε πυρηνική δοκιμή, κατέγραψαν και Ιάπωνες επιστήμονες. "Σεισμικά κύματα εντοπίστηκαν και από την Ιαπωνία. Το μεγαλύτερο μέγεθος, που μετρήθηκε στη Βόρεια Κορέα ήταν 3,5 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ", δήλωσε ο υπουργός Επιστημών της Ιαπωνίας Μπουνμέι Ιμπούκι, προσθέτοντας, ότι ακόμα δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσουν, ότι τα σεισμικά κύματα προκλήθηκαν από πυρηνική δοκιμή.

    Και ο Οργανισμός της Συνθήκης κατά των Πυρηνικών Δοκιμών (CTBTO) ανακοίνωσε, πως κατέγραψε ένα "συμβάν" μεγέθους 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στη Βόρεια Κορέα. Όπως δήλωσε, ο εκτελεστικός γραμματέας του Οργανισμού Τιμπόρ Τοτ, ο CTBTO δε συνηθίζει να ανακοινώνει δημόσια το είδος των συμβάντων, που καταγράφει, επιβεβαιώνοντας ή όχι πυρηνικές δοκιμές. Ωστόσο, επεσήμανε πάντως πως ο Οργανισμός κοινοποιεί αναλύσεις στα 176 μέλη του.

    Θύελλα αντιδράσεων

    Ο Λευκός Οίκος, που δεν έχει ακόμα επιβεβαιώσει το γεγονός, καταδίκασε τη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή, χαρακτηρίζοντάς την ως πρόκληση και επισήμανε πως, αν επιβεβαιωθεί, θα ζητήσει την άμεση αντίδραση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. "Η βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή αποτελεί πρόκληση απέναντι στη βούληση της διεθνούς κοινότητας και στην έκκλησή μας για την αποφυγή πράξεων, που θα αυξήσουν την ένταση στην περιοχή", τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνι Σνόου.

    Ωστόσο, ο ίδιος, επισήμανε στους δημοσιογράφους πως "σε αυτό το στάδιο δεν επιβεβαιώνουμε, ότι πραγματοποιήθηκε πυρηνική δοκιμή".

    Την ίδια ώρα, τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα, επικαλούμενα αξιωματούχους, των οποίων δεν αποκάλυψε την ταυτότητα, μεταδίδουν, ότι οι κινεζικές Αρχές, που είχαν προειδοποιηθεί από την Πιονγιάνγκ για την επικείμενη πυρηνική δοκιμή, ενημέρωσαν τις Ηνωμένες Πολιτείες 20 λεπτά πριν τη δοκιμή.

    "Απαράδεκτη" την χαρακτήρισε η Ε.Ε, τονίζοντας ότι μαζί με τη διεθνή κοινότητα την ότι θα μελετήσει κατάλληλη απάντηση.

    Η ΕΕ κάλεσε τη Βόρεια Κορέα "να ανακοινώσει αμέσως ότι δε θα πραγματοποιήσει νέες πυρηνικές δοκιμές, να αποκηρύξει δημοσίως τα πυρηνικά όπλα και να επιστρέψει αμέσως και άνευ όρων στις διαπραγματεύσεις με τους Έξι".

    Την δοκιμή καταδίκασε και η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη τονίζοντας ότι αποτελεί προκλητική ενέργεια, που αντιβαίνει στη συνθήκη για τη μη διασπορά πυρηνικών όπλων, αγνοεί την απόφαση 16/95 του Συμβουλίου Ασφαλείας και συνιστά απειλή για την διεθνή σταθερότητα, την ασφάλεια και ειρήνη.

    Η πυρηνική δοκιμή, που ανακοίνωσε η Βόρεια Κορέα είναι μια "ιδιαίτερα προκλητική ενέργεια" και θα λάβει μια "σθεναρή απάντηση", δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    "Αυτή η πυρηνική δοκιμή θεωρείται από τη Βρετανία και από τη διεθνή κοινότητα ως μια πράξη ιδιαίτερα προκλητική στην οποία θα απαντήσουμε σθεναρά", επισήμανε ο ίδιος και πρόσθεσε, πως η δοκιμή "θα αυξήσει την ένταση σε μια περιοχή που είναι ήδη φορτισμένη και θα έχει επιπτώσεις σε διεθνές επίπεδο". Τη βαΑθιά του ανησυχία για τις εξελίξεις εξέφρασε και το ρωσικό Κοινοβούλιο.

    Η Κίνα, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, καταδίκασε επισήμως τη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή. "Η Βόρεια Κορέα αγνόησε την ανησυχία της διεθνούς κοινότητας και προχώρησε με αναίσχυντο τρόπο σε μια πυρηνική δοκιμή. Η κινεζική Κυβέρνηση εκφράζει, με αφορμή αυτό το γεγονός, την πλήρη αντίθεσή της", τόνισε ο Κινέζος Υπουργός.

    Από την πλευρά της η Ιαπωνία, ανακοίνωσε , ότι προτίθεται να διαμαρτυρηθεί "έντονα" σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί η είδηση για τη δοκιμή, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιασουσίσα Σιοζάκι. "Αν αληθεύει, πρόκειται για μία σοβαρή πρόκληση για την σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ασία κι εμείς θα διαμαρτυρηθούμε έντονα στη Βόρειο Κορέα", τόνισε ο ίδιος. Παράλληλα, τα μέλη της Κυβέρνησης πραγματοποίησαν έκτακτη σύνοδο στο γραφείο του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε.

    Από την πλευρά του, ο Άμπε, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Νότιο Κορέα χαρακτήρισε ασυγχώρητη την πυρηνική δοκιμή που ισχυρίζεται, ότι πραγματοποίησε η Βόρειος Κορέα. "Η δοκιμή πυρηνικών όπλων από τη Βόρεια Κορέα δεν είναι δυνατόν να συγχωρεθεί, αλλά πρέπει να συγκεντρώσουμε και να αναλύσουμε τις πληροφορίες για το θέμα αυτό, διατηρώντας την ψυχραιμία μας", τόνισε ο Άμπε, προσθέτοντας, ότι "όποιες και αν είναι οι προκλήσεις της Βόρειας Κορέας πρέπει να αντιμετωπιστούν με ψυχραιμία".

    Την ίδια ώρα,, ο Νοτιοκορεάτης πρωθυπουργός, Χαν Μιεόνγκ Σουκ θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο των κύριων κυβερνητικών αξιωματούχων για να εξεταστούν οι οικονομικές επιπτώσεις από την βορειοκορεατική δοκιμή.

    Επίσης, η χώρα ανακοίνωσε, ότι διακόπτει την ανθρωπιστική βοήθεια που είχε συμφωνηθεί να στείλει στη Βόρεια Κορέα . Μάλιστα, η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας διεμήνυσε, ότι "δε θα ανεχτεί" την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων από τη Βόρεια Κορέα. "Η Κυβέρνησή μας θα αντιδράσει με σοβαρό τρόπο" και "δεν θα ανεχτεί την κατοχή ατομικών όπλων από τη Βόρεια Κορέα", δήλωσε ο εκπρόσωπος της νοτιοκορεάτικης προεδρίας, Γιουν Τάε-γιουνγκ.

    H Βόρεια Κορέα "συνεχίζει να ακολουθεί λανθασμένο δρόμο που την οδηγεί σε μεγαλύτερη απομόνωση διεθνώς", δήλωσε, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικώ,ν Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάϊερ

    "Ζητούμε από τη βορειοκορεατική κυβέρνηση να σταματήσει αμέσως το πρόγραμμα των εξοπλισμών και των πυρηνικών πυραύλων και να μην πραγματοποιήσει νέες δοκιμές", τόνισε ο Γερμανός υπουργός, ενώ απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε να "ενεργήσει με αποφασιστικότητα απέναντι στη βορειοκορεατική πρόκληση".

    Τη βορειοκορεατική πυρηνική δοκιμή καταδίκασαν απερίφραστα ακόμη η Ολλανδία και το Πακιστάν."Αν πράγματι πραγματοποιήθηκε, την καταδικάζουμε απερίφραστα", δήλωσε εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Εξωτερικών. Στο Ισλαμαμπάντ, εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Εξωτερικών εξέφρασε τη λύπη του για την εξέλιξη αυτή η οποία, όπως είπε, αποτελεί αποσταθεροποιητικό παράγοντα για την περιοχή.

    Συνεδριάζει εκτάκτως το ΣΑ του ΟΗΕ

    Στο μεταξύ, τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσουν μέσα στην ημέρα έκτακτη συνάντηση υπό την προεδρία της Ιαπωνίας, για το θέμα.

    Σημειώνουμε, ότι την Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας υιοθέτησε μια μη δεσμευτική απόφαση με την οποία ζητά από τη Βόρεια Κορέα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να μην πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή.

    [22] Ιράκ

    Δολοφόνησαν αδερφό του Ιρακινού αντιπροέδρου

    9/10/2006 11:26:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: BBC

    Θύμα δολοφονικής επίθεσης έπεσε ο αδερφός του Ιρακινού αντιπροέδρου, Ταρίκ αλ Χασίμι. Ο Αμέρ αλ Χασίμι, στρατηγός του ιρακινού στρατού, βρισκόταν στο σπίτι του στη Βαγδάτη, όταν ένοπλοι εισέβαλαν και τον πυροβόλησαν θανάσιμα. Σύμφωνα με αστυνομικοί πηγές, οι ένοπλοι έφθασαν στο σπίτι του θύματος με 10 περιπολικά. Σημειώνουμε, ότι το Ισλαμικό Κόμμα στο οποίο ανήκει ο Ταρίκ αλ Χασίμι, είναι η μεγαλύτερη σουνιτική-ισλαμική παράταξη στο ιρακινό Κοινοβούλιο. Νωρίτερα, αυτή τη χρονιά δολοφονήθηκαν ένας ακόμη αδερφός και η αδερφή του.

    Στο μεταξύ, εκατοντάδες Ιρακινοί αστυνομικοί και στρατιώτες σε μονάδα κοντά στην πόλη Νουμανίγια στα νότια της χώρας ασθένησαν ξαφνικά, μετά την κατανάλωση γεύματος.

    Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ασθένησαν και τα 1.200 μέλη της μονάδας. Αρχικά, πληροφορίες ανέφεραν, ότι κάποιοι από τους ασθενείς υπέκυψαν, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώθηκε από αξιωματούχους των νοσοκομείων. Στο μεταξύ, εξετάζονται δείγματα από το νερό και το φαγητό, που κατανάλωσαν αστυνομικοί και στρατιώτες.

    Λόγω του ξαφνικού και της σοβαρότητας της ασθένειας, υπήρξαν, υπόνοιες, ότι ίσως να πρόκειται για εσκεμμένη δηλητηρίαση. Εξάλλου, το ενδεχόμενο αυτό άφησε ανοιχτό και Ιρακινός αξιωματούχος.

    [23] Οικονομία

    Το Νόμπελ Οικονομίας

    9/10/2006 6:35:00 μμ

    Ο Αμερικανός Εντμουντ Φελπς τιμήθηκε με το Νόμπελ Οικονομίας 2006, για την εργασία του σχετικά με την μακρο-οικονομική πολιτική. Σύμφωνα με το σκεπτικό της Βασιλικής Ακαδημίας Επιστημών, η εργασία του 73χρονου Φελπς ήταν αποφασιστικής σημασίας, τόσο στην έρευνα της οικονομίας όσο και στην πολιτική, αφού επέτρεψε την κατανόηση της σχέσης μεταξύ των βραχυπρόθεσμων και των μακροπρόθεσμων επιπτώσεων μιας οικονομικής πολιτικής. Απομένουν να δοθούν εντός της εβδομάδας τα δύο τελευταία βραβεία για φέτος, το Νόμπελ Λογοτεχνίας στη Στοκχόλμη και το Νόμπελ Ειρήνης στο Όσλο.

    [24] Οικονομία

    Σε δυο πρατήρια

    Πρόστιμα για νοθευμένο πετρέλαιο

    9/10/2006 4:12:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πρόστιμα συνολικού ύψους 361.110 ευρώ για νοθεία σε καύσιμα επέβαλλε το υπουργείο Ανάπτυξης σε δύο πρατήρια υγρών καυσίμων. Σε έλεγχο δειγμάτων, από τα Κλιμάκια Ελέγχου Διακίνησης και Αποθήκευσης Καυσίμων (ΚΕΔΑΚ), διαπιστώθηκε νόθευση του πετρελαίου κίνησης που διέθεταν προς κατανάλωση με πετρέλαιο παράνομης διακίνησης. Με αφορμή τις αποφάσεις αυτές, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Δημήτρης Σιούφας δήλωσε ότι, "η προστασία του καταναλωτή αποτελεί κεντρικό άξονα της πολιτικής του υπουργείου Ανάπτυξης. Ενισχύουμε το νόμιμο εμπόριο, ενθαρρύνουμε την υγιή επιχειρηματική δραστηριότητα. Παράλληλα όμως εντατικοποιούμε τους ελέγχους με έμφαση στην προστασία του καταναλωτή και τη καταπολέμηση της νοθείας". Από τον Μάρτιο του 2004 έχουν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους 6 εκατομμυρίων ευρώ, μόνο από τα ΚΕΔΑΚ, ενώ μετά την παράδοση 12 οχημάτων "βαν" στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων του Υπουργείου Οικονομίας & Οικονομικών, οι έλεγχοι έχουν επεκταθεί σε όλους τους κρίκους της αλυσίδας διύλισης, διακίνησης, αποθήκευσης και διάθεσης πετρελαιοειδών προϊόντων σε όλη την Επικράτεια.

    [25] Οικονομία

    Έσπασε το φράγμα του 3%

    Υποχώρησε ο πληθωρισμός

    9/10/2006 2:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/10/2006 7:21:21 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σημαντική υποχώρηση σημείωσε ο πληθωρισμός το μήνα που μας πέρασε σπάζοντας το φράγμα του 3%. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, το Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 2,9% από 3,5% που ήταν τον Αύγουστο και αυτό οφείλεται κυρίως στην σημαντική υποχώρηση της τιμής της βενζίνης κατά 11%. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι το Σεπτέμβριο ο πληθωρισμός "έτρεχε" με ρυθμό 3,9%. Όπως εκτιμάται από την Στατιστική υπηρεσία, δεδομένων των τιμών των καυσίμων, τον Οκτώβριο ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα ή θα μειωθεί οριακά. Σε κοινή τους ανακοίνωση ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας και ο υφυπουργός Γιάννης Παπαθανασίου, αναφέρουν ότι η σημαντική πτώση του πληθωρισμού, δείχνει ότι η πολιτική κατά της ακρίβειας αρχίζει να αποδίδει και να φέρνει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. "Οι Κασσάνδρες διαψεύδονται", τονίζουν.

    [26] Οικονομία

    Στους "25" η αναθεώρηση του ΑΕΠ

    9/10/2006 11:44:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Η αναθεώρηση του ΑΕΠ συζητείται σήμερα στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Οικονομίας της Ευρωζώνης και αύριο στη Σύνοδο των "25", όπου θα παραστεί ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος και αναμένεται να συναντηθεί με τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο Χοακίν Αλμούνια. Η Ελλάδα έχει ήδη ανακοινώσει ότι σκοπεύει να αναθεωρήσει τα στοιχεία για το ΑΕΠ σε μία προσπάθεια η οποία αναμένεται να ενισχύσει την εθνική παραγωγή κατά 25%

    [27] Οικονομία

    Λόγω των πτωτικών τιμών του πετρελαίου

    Μείωση της παραγωγής επιχειρεί το καρτέλ

    9/10/2006 9:06:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Να μειώσουν άμεσα την παραγωγή πετρελαίου, προκειμένου να συγκρατήσουν την τιμή του από τις πτωτικές τάσεις, καλεί με επιστολή του τα μέλη του καρτέλ ο προεδρεύων στον ΟΠΕΚ κατά το τρέχον διάστημα, Νιγηριανός υπουργός Πετρελαίου Έντμοντ Ντοκόρου, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Financial Times. Κατά την βρετανική οικονομική εφημερίδα, ο Ντοκόρου συμβουλεύει τα μέλη να μειώσουν την παραγωγή κατά ένα εκατ. βαρέλια ημερησίως. Σήμερα, η ημερήσια παραγωγή πετρελαίου των δώδεκα μελών του καρτέλ φθάνει τα 28 εκατ. βαρέλια, σύμφωνα με το ποσοστό που συμφωνήθηκε κι ισχύει από τον Ιούνιο του 2005. Η Σαουδική Αραβία, η Βενεζουέλα και το Ιράν τάσσονται υπέρ της σύγκλησης μίας συνόδου κατά την ερχόμενη εβδομάδα στη Βιέννη, στην οποία θα συνομολογηθεί συμφωνία για τη μείωση, ωστόσο ορισμένα άλλα μέλη, όπως η Νιγηρία, κρίνουν πως ένα απλό ανακοινωθέν είναι αρκετό. Πάντως η εφημερίδα, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενη πηγή του ΟΠΕΚ, υποστηρίζει πως μία σύνοδος του Οργανισμού είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Οκτωβρίου.

    [28] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    ΠΑΟ: Και τυπικά Μουνιόθ

    9/10/2006 8:57:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στο τιμόνι της τεχνικής ηγεσίας του Παναθηναϊκού είναι και επίσημα ο Βίκτορ Μουνιόθ. Η ΠΑΕ γνωστοποίησε μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της τη συνεργασία με τον 49χρονο Ισπανό, με μία ανακοίνωση 15 λέξεων. "Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας της με τον Ισπανό τεχνικό Βίκτορ Μουνιό". Το συμβόλαιο του Ισπανού τεχνικού (ο πρώτος Ισπανός προπονητής στην ιστορία του ΠΑΟ) θα έχει διάρκεια ως το προσεχές καλοκαίρι, ενώ βάσει σχετικού όρου θα ανανεωθεί αυτόματα αν οι «πράσινοι» κατακτήσουν το πρωτάθλημα. Σε περίπτωση που αυτό δεν συμβεί, τότε οι δύο πλευρές θα συζητήσουν ξανά το καλοκαίρι για το αν θα ανανεώσουν τη συνεργασία τους. Η πρώτη γνωριμία του Μουνιόθ με τους παίκτες του θα γίνει το πρωί της Τρίτης. Παράλληλα, διευκρινίζει τα νέα καθήκοντα του Γιάσμινκο Βέλιτς και του Στράτου Αποστολάκη: "Η ΠΑΕ Παναθηναϊκός ανακοινώνει ότι ο Γιάσμινκο Βέλιτς αναλαμβάνει χρέη γενικού αρχηγού στην ποδοσφαιρική ομάδα. Ο Στράτος Αποστολάκης αναλαμβάνει χρέη σκάουτερ με σκοπό την παρακολούθηση και ανεύρεση νέων ταλέντων".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    ΠΑΟ: Άνοιξε ο δρόμος για το γήπεδο

    [29] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    ΠΑΟ: Άνοιξε ο δρόμος για το γήπεδο

    9/10/2006 5:05:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Η αντίστροφη μέτρηση για την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού στην περιοχή του Βοτανικού άρχισε. Σήμερα το μεσημέρι, υπεγράφη το μνημόνιο και η σύμβαση συνεργασίας του ερασιτέχνη και της ΠΑΕ Παναθηναϊκός με το Δήμο Αθηναίων και την εταιρία ειδικού σκοπού για την κατασκευή του γηπέδου του Παναθηναϊκού. Αν τηρηθεί αυστηρά το χρονοδιάγραμμα των έργων ο Παναθηναϊκός θα έχει το δικό του γήπεδο το 2008. Ερασιτέχνης, ΠΑΕ, Δήμος Αθηναίων και η Εταιρεία Ειδικού Σκοπού υπέγραψαν τα σχετικά έγγραφα και απομένει πλέον να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθεί, προκειμένου να παραδοθεί το έργο μετά από δύο χρόνια.

    Στις δηλώσεις που έκαναν λίγο αργότερα, εξέφρασαν την αισιοδοξία τους για την αποπεράτωση του έργου στα προβλεπόμενα χρονικά όρια, ωστόσο ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη, Θανάσης Γιαννακόπουλος, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του για την έγκαιρη αποπεράτωση των έργων.

    Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ, Γιάννης Βαρδινογιάννης, ήταν ο πρώτος που έκανε δηλώσεις. Αφού ευχαρίστησε το Δήμαρχο κ. Μπεχράκη, τον αντιδήμαρχο κ. Σκυλακάκη και τον Ερασιτέχνη, τόνισε μεταξύ άλλων: "Είναι μια πολύ σημαντική μέρα, καθώς σήμερα τελειώνει η περιπλάνηση του Παναθηναϊκού στα γήπεδα της Αττικής. Όσοι είναι γύρω από τις υπογραφές ευχόμαστε να κρατήσουν τις υποσχέσεις τους. Είμαι αισιόδοξος για την πορεία των έργων και ότι το χρονοδιάγραμμα θα τηρηθεί. Δεν θέλω να μιλήσω ακόμη για νερό που μπήκε στο αυλάκι. Αυτά θα τα πούμε όταν ξεκινήσουν τα έργα, γιατί στην Ελλάδα γίνονται πολλά χαρτιά".

    Σε ερώτηση που του έγινε για το ενδεχόμενο εμπλοκής και αν υπάρξει πρόβλημα με τον Ερασιτέχνη, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ απάντησε: "Είναι θέμα δήμου και ερασιτέχνη να βάλουν σε χαρτιά το μνημόνιο που έχει υπογραφεί. Δεν πιστεύω ότι είναι τόσο δύσκολο, ώστε να κολλήσει το θέμα". Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ δεν παρέλειψε ν αναφερθεί και στο θέμα του νέου προπονητή της ομάδας, Βίκτορ Μουνιόθ (σ.σ. την ώρα που έγιναν οι δηλώσεις του δεν είχε ανακοινωθεί επίσημα η πρόσληψη του Ισπανού τεχνικού): "Πιστεύω ότι μέσα στην μέρα θα έχουμε εξελίξεις. Είναι θέμα ωρών. Ψάχναμε έναν τεχνικό που να πληροί τις προδιαγραφές. Πρόκειται για έναν φιλόδοξο, εργατικό προπονητή κι έπαιξε ρόλο ότι ήθελε να δουλέψει στον Παναθηναϊκό".

    Αρκετά προβληματισμένος παρουσιάστηκε ο Θανάσης Γιαννακόπουλος, μετά την υπογραφή του μνημονίου: "Θα πρέπει όλος ο κόσμος και ο κόσμος του Παναθηναϊκού να έχει λίγη ανοχή. Ο χρόνος είναι μικρός και θα πρέπει να μας δοθεί πίστωση, γιατί δεν βλέπω το γήπεδο να είναι έτοιμο μέσα στο 2008".

    Αντίθετα, ο αντιδήμαρχος Θοδωρής Σκυλακάκης τόνισε πως τα προπαρασκευαστικά έργα θα αρχίσουν άμεσα, ενώ αυτά του κυρίως έργου μέσα στο πρώτο οκτάμηνο του νέου έτους. "Τα έργα για την προετοιμασία του χώρου θα ξεκινήσουν σίγουρα μέχρι το τέλος του χρόνου και για το ίδιο το γήπεδο πρέπει να ξεκινήσουν τα έργα μέσα στο πρώτο οκτάμηνο του νέου έτους. Η ολοκλήρωσή τους υπολογίζεται μέσα στο 2008" είπε και συμπλήρωσε: "Μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει να έχουμε πάρει συμβολαιογραφικά τη γη για να λυθεί το θέμα της ιδιοκτησίας του μεγαλύτερου κομματιού, όπου θα βρίσκεται το γήπεδο. Ταυτόχρονα θα αρχίσουν οι απαλλοτριώσεις. Παράλληλα ξεκινούν οι μελέτες, των οποίων την ευθύνη έχει η ΠΑΕ, και περιμένουμε ότι το ΠΕΧΩΔΕ θα πάρει στο επόμενο διάστημα τις απαραίτητες υπουργικές αποφάσεις. Στη συνέχεια θα γίνει ο διαγωνισμός για τον τελικό ανάδοχο του έργου και, με το που αποκτήσουμε ανάδοχο, θα αρχίσουν άμεσα οι εργασίες. Το κλειδί είναι η απόκτηση του αναδόχου και είναι θέμα μικρού σχετικού χρόνου η υλοποίηση του γηπέδου. Στα μεγάλα έργα το δύσκολο είναι να αποκτήσεις τον ανάδοχο και, από τη στιγμή που γίνει κάτι τέτοιο, η κατασκευή είναι ζήτημα χρόνου".

    [30] Μπάσκετ

    Όλα είναι έτοιμα

    9/10/2006 6:25:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συνέντευξη Τύπου παρέθεσαν οι εκπρόσωποι των ομάδων της Α1 Ανδρών, εν όψει του εναρκτήριου τζάμπολ στο πρωτάθλημα, το οποίο είναι προγραμματισμένο για την ερχόμενη Τετάρτη (11/10). Οι 13 εκ των 14 βασικών προπονητών -απουσίαζε ο Δημήτρης Καρβέλας του Αιγάλεω, που υποφέρει από ψύξη- και ορισμένοι αρχηγοί ομάδων έδωσαν το "παρών" σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, σε μία προσπάθεια να διαφημίσουν το... δικό τους "προϊόν". Στο περιθώριο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η νέα ιστοσελίδα του ΕΣΑΚΕ. Επιπλέον, αίτημα κατέθεσαν επισήμως οι καλαθοσφαιριστές για την αναβολή των αγώνων που έχουν οριστεί κοντά στις εορταστικές ημέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Την ελπίδα να κάθονται δεξιότερα στην αντίστοιχη συνέντευξη Τύπου της επόμενης χρονιάς εξέφρασαν οι βασικοί προπονητές, καθώς στο πάνελ κάθισαν ανάλογα με τη θέση που κατέλαβε η ομάδα τους την αγωνιστική περίοδο 2005-06. Πιο δεξιά δεν υπάρχει, βέβαια, για τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς -όπως ο ίδιος επεσήμανε- καθώς ο Παναθηναϊκός αναδείχτηκε πρωταθλητής Ελλάδας. Τί ευχήθηκαν προπονητές και παίκτες; Καλύτερο θέαμα, περισσότερο κόσμο στα γήπεδα και βέβαια να εκλείψουν τα φαινόμενα βίας. Ζέλικο Ομπράντοβιτς και Πίνι Γκέρσον είχαν διάθεση για χιούμορ έξω από το παρκέ, με τον Ισραηλινό τεχνικό του Ολυμπιακού να εύχεται την αποχώρηση του Ομπράντοβιτς από την τεχνική ηγεσία του Παναθηναϊκού. "Πολύ δύσκολο" απάντησε σε άπταιστα ελληνικά ο "Ζοτς" και πρόσθεσε: "Θα αποχωρήσω από τον πάγκο, μόνο αν διαπιστώσω πως κάποιος φίλαθλος του Παναθηναϊκού πετάξει αντικείμενο στο γήπεδο". Από πλευράς παικτών, το "παρών" έδωσαν ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Μανώλης Παπαμακάριος, ο αρχηγός του Αμαρουσίου, Γιώργος Καράγκουτης, ο αρχηγός της ΑΕΚ, Μάκης Νικολαϊδης, και ο αρχηγός του Πανιωνίου, Νίκος Χατζής.

    Τη συνέντευξη Τύπου προλόγισε ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βασίλης Οικονομίδης: "Η ημέρα ανήκει στους πρωταγωνιστές. Θέλουμε το φετινό πρωτάθλημα να είναι ακόμη περισσότερο ανταγωνιστικό και, με το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα να γίνεται στην Αθήνα, χρειάζεται η υγιής βοήθεια όλων, για να τραβήξουμε την προσοχή όλης της Ευρώπης".

    Ο βασικός προπονητής του πρωταθλητή Ελλάδας, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, τόνισε: "Κάθε χρόνο ο Παναθηναϊκός έχει τους ίδιους στόχους, δηλαδή τα τρία τρόπαια που διεκδικεί. Το ένα το έχουμε σχεδόν κατακτήσει. Μέχρι τώρα δώσαμε τέσσερα καλά παιχνίδια για το Κύπελλο Ελλάδας, αλλά είναι δύσκολο να παίζεις χωρίς κόσμο. Πρέπει να πολεμήσουμε τους χούλιγκανς. Θα είμαι ο πρώτος που θα αποχωρήσει, αν κάποιος φίλαθλος του Παναθηναϊκού πετάξει αντικείμενο στο γήπεδο. Πέρυσι, στους τελικούς με τον Ολυμπιακό έγιναν επεισόδια, όπως και φέτος στο ΑΕΚ-Άρης. Πρέπει να γίνει κάτι και πρέπει να γίνει άμεσα. Το πρωτάθλημα να είναι δίκαιο για όλους, διότι η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη και δεύτερη στον κόσμο".

    Ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού, Πίνι Γκέρσον, δήλωσε: "Αρχικά θα συμφωνήσω με το μήνυμα που έστειλε ο Ζέλικο. Τα αποτελέσματα των αγώνων δεν πρέπει να καθορίζονται από τις ενέργειες των φιλάθλων. Γνωρίζω την κατάσταση στην Ελλάδα. Είμαι εδώ για να αντιμετωπίσω με τον Ολυμπιακό μια πολύ καλή ομάδα κι έναν πολύ καλό προπονητή (αναφερόταν στον Ομπράντοβιτς). Αν φύγει αυτός, όλοι θα πάνε μια καρέκλα πιο εκεί. Ο Ολυμπιακός θέλει να τους κοντράρει όλους σε Ελλάδα και Ευρώπη. Είμαι χαρούμενος που είμαι εδώ".

    Ο Ιταλός τεχνικός του Άρη, Αντρέα Ματσόν, είπε: "Νιώθω καλά και για τον Άρη η φετινή σεζόν είναι πρόκληση. Πέρυσι κατακτήσαμε την τρίτη θέση, αλλά εφέτος θα ήθελα να πάω μια καρέκλα παραπέρα".

    Με τη νέα ιδιότητά του, αυτή του βασικού προπονητή του Αμαρουσίου, ο Λευτέρης Κακιούσης είπε: "Ύστερα από πέντε χρόνια, είμαι σε μια ομάδα που λειτουργεί και πληρώνει. Είναι ευλογία να διαδέχομαι τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Οι στόχοι της ομάδας είναι οι ίδιοι. Να είμαστε ανταγωνιστικοί και να ασχοληθούμε μόνο με το μπάσκετ".

    Ο Αργύρης Πεδουλάκης, ο οποίος τελεί υπό αμφισβήτηση αυτές τις ημέρες στον Πανελλήνιο, δήλωσε: "Θέλουμε να έχουμε διάρκεια, σταθερότητα και σεβασμό προς όλους τους αντιπάλους. Να αποδείξουμε σε όλη την Ευρώπη ότι ως πρωτάθλημα είμαστε έτοιμοι και αξίζουμε να διοργανώσουμε ένα φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα". Εκπροσωπώντας τον ΠΑΟΚ, ο Μπάνε Πρέλεβιτς δήλωσε: "Έχουμε εννέα νέους παίκτες και στην αρχή θα είναι δύσκολο να προσαρμοστούν όλοι μαζί. Όμως, αυτό συμβαίνει και σε άλλες ομάδες που αλλάζουν το ρόστερ τους κάθε χρόνο. Στόχος μας είναι να τερματίσουμε σε μια υψηλότερη θέση".

    Από την πλευρά του, ο νέος προπονητής της ΑΕΚ, Βαγγέλης Αλεξανδρής, δήλωσε: "Τα γεγονότα και η κατάσταση της ΑΕΚ είναι γνωστή. Είναι όμως μια ομάδα με κόσμο, ιστορία και τίτλους. Πρέπει όλοι να τη βοηθήσουμε να πάει ψηλότερα".

    Πρώτη φορά στην Ελλάδα από τη θέση του τεχνικού του Πανιωνίου, ο Λούκα Παβίτσεβιτς επεσήμανε: "Παραδέχομαι ότι είναι τιμή να είμαι ανάμεσα σε αυτούς τους προπονητές και ευχαριστώ τον Πανιώνιο που μου έδωσε την ευκαιρία, παρά το νεαρόν της ηλικίας μου. Η ομάδα έχει πολύ καλή οργάνωση και θα είναι ανταγωνιστική".

    Με την πρόκληση της πρώτης δουλειάς του ως βασικού προπονητή στην Α1, ο τεχνικός της Ολύμπιας Λάρισας, Γιώργος Μπαρτζώκας, επεσήμανε: "Στόχος μας είναι η ομάδα να έχει ένα σοβαρό και ανταγωνιστικό προφίλ. Να είμαστε έτοιμοι πριν από κάθε παιχνίδι και να κάνουμε το βήμα παραπάνω. Να γίνουμε ένα σημαντικό κομμάτι του ελληνικού μπάσκετ".

    Φειδωλός στα λόγια παρουσιάστηκε ο νέος προπονητής του Απόλλωνα Πατρών, Ερέζ Μπίτμαν: "Η ομάδα πρέπει να έχει σταθερότητα εντός κι εκτός γηπέδου, ώστε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά".

    Από τον πάγκο του Απόλλωνα Πατρών, ο Γιάννης Χριστόπουλος μετακόμισε εφέτος στην ΑΕΛ: "Ως νεότερος, θα ήθελα να τονίσω ότι πρέπει να αντιληφθούμε ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές και να φορέσουμε τα παπούτσια τους. Θέλουμε να κερδίσουμε τον κόσμο, αλλά δεν θα είναι άσχημα να πάμε και εμείς τρεις καρέκλες πιο ΄κει".

    Αρτι αφιχθείς στην Ελλάδα, ο τεχνικός του Μακεδονικού, Κώστας Φλεβαράκης δήλωσε: "Είναι δύσκολο να φτιάξεις ομάδα, αλλά πρέπει όλοι να βοηθήσουμε, ώστε τα νέα παιδιά της ομάδας να κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην Α1. Αν αυτό συνδυαστεί και με την παραμονή της ομάδας, θα είναι ό,τι καλύτερο".

    Τέλος, ο Νίκος Βουρνάς, ο προπονητής που οδήγησε στην Α1 την Ολυμπιάδα Πατρών, δήλωσε: "Τόσα χρόνια μας έλεγαν γραφικούς που θέλαμε να ανέβουμε στην Α1, αλλά τα καταφέραμε. Λογική επιθυμία μας είναι η παραμονή. Θέλουμε η Ολυμπιάδα να μπει στην ελίτ του ελληνικού μπάσκετ".

    Ο αρχηγός του Ολυμπιακού, Μανώλης Παπαμακάριος, τόνισε: "Η απώλεια του Ματσιγιάουσκας ήταν ψυχολογικό πλήγμα για την ομάδα, καθώς είχε προσαρμοστεί πολύ γρήγορα. Θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε το κενό του, αν και πρέπει να τονίσω ότι ο Ολυμπιακός δε διαθέτει παίκτη τόσο υψηλού επιπέδου".

    Ο αρχηγός του Αμαρουσίου, Γιώργος Καράγκουτης, είπε: "Το Μαρούσι έχει σοβαρή οργάνωση και θα παραμείνει μεγάλη ομάδα. Φέτος το πρωτάθλημα θα είναι δύσκολο, δεδομένου ότι ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός έχουν ξεφύγει. Όμως, εμείς θέλουμε να νικάμε τις μεγάλες ομάδες. Μας δίνει δύναμη. Ο Τόμας είναι καλός και βελτιώνεται, αλλά δεν είμαι σε θέση να πω αν είναι ο αντί-Μπλάκνεϊ".

    Ο Μάκης Νικολαϊδης για λογαριασμό της ΑΕΚ δήλωσε: "Πριν δέκα χρόνια, όταν ήμουν στην ΑΕΚ, δεν είχα παντρευτεί, ούτε είχα αποκτήσει παιδιά, συν το γεγονός ότι δεν έπαιζα πολύ. Τώρα, γύρισα παντρεμένος με παιδί. Στην ΑΕΚ έχω ζήσει μεγάλες στιγμές και της χρωστούσα κάτι. Γύρισα πιο έμπειρος για να βοηθήσω".

    Τέλος, ο αρχηγός του Πανιωνίου, Νίκος Χατζής, είπε: "Όταν αρχίζει μια σεζόν, δεν ξέρεις που μπορείς να φτάσεις. Αν παίζαμε άλλες 50 φορές με τον ΑΓΟΡ, θα νικούσαμε. Στην ομάδα υπάρχει σωστή οργάνωση και καλό κλίμα. Θα είμαστε έτοιμοι για το πρωτάθλημα".

    [31] Βόλεϊ

    Πρώτη νίκη για Πανελλήνιο

    9/10/2006 9:05:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στο παιχνίδι με το οποίο ολοκληρώθηκε η 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος της Α1 Ανδρών, ο Πανελλήνιος επικράτησε της ΑΕΚ με 3-2 σετ. Αυτή ήταν η πρώτη νίκη για τους "μοκε" στο πρωτάθλημα. Η ομάδα των "Ολυμπιονικών" προηγήθηκε 1-0 και 2-1 απέναντι στην Ενωση, η οποία δεν μπόρεσε να εκμεταλλευτεί το τάι μπρέικ για να "σκαρφαλώσει" στην τρίτη θέση. Τα σετ: 25-23, 19-25, 25-22, 22-25, 15-13.

    Συνολικά τα αποτελέσματα

    Παναθηναϊκός-Παγκράτι 3-1 (25-22, 22-25, 25-19, 25-12) Εθνικός Αλεξ/πολης-Ολυμπιακός 2-3 (24-26, 25-20, 25-19, 25-27, 11-15) Λαμία-ΕΑ Πατρών 2-3 (25-23, 25-13, 23-25, 22-25, 10-15) Ηρακλής-Αρης 3-0 (25-20, 25-23, 25-22) ΠΑΟΚ-Ορεστιάδα 3-0 (33-31, 25-16, 25-21) Πανελλήνιος-ΑΕΚ 3-2 (25-23, 19-25, 25-22, 22-25, 15-13)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 4 αγώνες)

    1. Παναθηναϊκός 9 11-6 . Ηρακλής 9 11-6 . Ολυμπιακός 9 11-6 4. ΠΑΟΚ 8 11-7 5. ΕΑ Πατρών 7 9-7 6. Αρης 6 8-8 . ΑΕΚ 6 9-9 8. Εθνικός Αλεξ/λης 5 8-10 9. Λαμία 4 6-10 . Πανελλήνιος 4 7-10 11. Ορεστιάδα 3 3-10 12. Παγκράτι 2 6-12

    [32] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Εθνική: Με στόχο το απόλυτο

    9/10/2006 9:21:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στη Βοσνία βρίσκεται η Εθνική μας ομάδα (είχε αναχωρήσει στις 17:00 από το Ελευθέριος Βενιζέλος), που την προσεχή Τετάρτη (21.15) θα αντιμετωπίσει το αντίστοιχο συγκρότημα της Βοσνίας/Ερζεγοβίνης στο γήπεδο "Bilino Polje" της πόλης Ζένιτσα, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του EURO 2008. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έχει πετύχει το απόλυτο των νικών στα δύο παιχνίδια με Μολδαβία και Νορβηγία και σκοπεύει στην 3η σερί νίκη της που θα την διατηρήσει στην πρώτη θέση του ομίλου. Στη Βοσνία ταξίδεψαν οι ποδοσφαιριστές, Νικοπολίδης, Χαλκιάς, Σεϊταρίδης, Φύσσας, Ανατολάκης, Κυργιάκος, Πατσατζόγλου, Ζαγοράκης, Γιαννακόπουλος, Καραγκούνης, Μπασινάς, Κατσουράνης, Αμανατίδης, Λυμπερόπουλος, Χαριστέας, Καφές, Σαλπιγγίδης, Γκέκας, Σαμαράς και Βύντρα. Αύριο το βράδυ (20:00) η εθνική θα προπονηθεί στο γήπεδο του αγώνα. Η Ε.Π.Ο. έχει εξασφαλίσει 600 εισιτήρια για τον αγώνα, τα οποία θα διατίθενται από εκδοτήριο στη βόρεια κερκίδα του γηπέδου, την Τετάρτη.

    [33] Πολιτισμός

    "Έφυγε" ο Βαγγέλης Ψυρράκης

    9/10/2006 5:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/10/2006 7:10:28 μμ)

    Την τελευταία του πνοή, στο Νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, ύστερα από σκληρή μάχη με ανίατη ασθένεια άφησε το βράδυ Κυριακής ο δημοσιογράφος Βαγγέλης Ψυρράκης, γραμματέας του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ. Η κηδεία του Βαγγέλη Ψυρράκη θα γίνει αύριο Τρίτη, στις 4 μ.μ. στο Νεκροταφείο Βύρωνα Με αφορμή την απώλεια , του εκλεκτού δημοσιογράφου, ο υπουργός Επικρατείας, Θοδωρής Ρουσόπουλος, με δήλωσή του τόνισε ότι, "η δημοσιογραφία απώλεσε έναν πραγματικό λειτουργό της και δάσκαλο, που αγωνίστηκε με συνέπεια και δέσμευση - με επιστέγασμα τη θητεία του ως Γραμματέας του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ από το 2001 - για την αναβάθμιση της ποιότητας του επαγγέλματος".

    Ο Βαγγέλης Ψυρράκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1936, σπούδασε ελληνική και γαλλική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Λυών και άρχισε τη δημοσιογραφική του καριέρα το 1957.

    Κορυφαίος καλλιτεχνικός συντάκτης, κριτικός κινηματογράφου, θεάτρου και βιβλίου σε εφημερίδες και περιοδικά, ο Βαγγέλης Ψυρράκης διακρινόταν για τη γαλατική του ευγένεια, την προσήλωσή του στο έργο του και την απαράμιλλη αφοσίωσή του στα πολιτιστικά δρώμενα, τα οποία υπηρέτησε ως απλός πνευματικός εργάτης.

    Εργάστηκε ως καλλιτεχνικός συντάκτης και προϊστάμενος του καλλιτεχνικού ρεπορτάζ στις εφημερίδες "ΒΗΜΑ", "ΣΗΜΕΡΙΝΑ", "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ", "ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ", "ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ", "ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ", "ΕΘΝΟΣ", ως επιφυλλιδογράφος στην εφημερίδα "ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ" και ως στέλεχος του γραφείου Αθηνών του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Επίσης, ως κριτικός κινηματογράφου στην εφημερίδα "ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ", ως κριτικός θεάτρου στα "ΣΗΜΕΡΙΝΑ", στον "ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ" και στη "ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ" και ως κριτικός βιβλίου στη "ΜΕΣΗΜΒΡΙΝΗ" και τον "ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ".

    Τέλος, ως ρεπόρτερ, κριτικός και παραγωγός πολιτιστικών εκπομπών στο ΕΙΡΤ, στην ΥΕΝΕΔ και στο Πρώτο και Τρίτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, από το 1963 έως το 2002.

    Δίδαξε δημοσιογραφία (1992-1995) στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και στα σεμινάρια δημοσιογραφίας της Ενώσεως Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

    Την περίοδο 1992-1993 ήταν σύμβουλος τύπου στο Υπουργείο Πολιτισμού. Βραβεύθηκε το 1990 από το Ίδρυμα Μπότση για την επίδοσή του στο πολιτιστικό ρεπορτάζ.

    Από τη συγκρότηση του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ, το 2001, μέχρι σήμερα, υπηρέτησε με συνέπεια και απαράμιλλη εργατικότητα το θεσμό, από τη θέση του γραμματέα του διοικητικού συμβουλίου, πραγματοποιώντας πλήθος εκδηλώσεων για μορφές και αξίες, με στόχο πάντα την ανάδειξη του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ ως αχτίδας πολιτισμού.

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ αποχαιρετά με βαθύτατη θλίψη τον εκλεκτό συνάδελφο, ο οποίος τίμησε με το έργο του την ελληνική δημοσιογραφία και συλλυπείται τις αγαπημένες του κόρες Σόνια και Μαριάντζελα καθώς και τους οικείους του.

    [34] Υγεία

    Μετάγγιση μολυσμένου αίματος

    9/10/2006 6:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 9/10/2006 7:13:26 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Νέα υπόθεση μετάγγισης αίματος μολυσμένου από τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS, έγινε γνωστή την Δευτέρα. Το αίμα μεταγγίστηκε σε ηλικιωμένη που πέθανε μετά από 19 ημέρες, από άλλα αίτια. Την περίπτωση εντόπισε το Συντονιστικό Κέντρο Αιμοεπαγρύπνηση, το οποίο ενημέρωσε αμέσως τη διακομματική επιτροπή για το μοριακό έλεγχο του αίματος, που συνεδρίαζε εκείνη την ώρα στο υπουργείο Υγείας.

    Το περιστατικό αφορά την Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Κοριαλένειου Μπενάκειου Νοσοκομείου του Ερυθρού Σταυρού. Στις 29 Μαρτίου 2006 39χρονος αιμοδότης που έδωσε αίμα στο συγκεκριμένο κέντρο βρέθηκε οροαρνητικός στον ιό του AIDS με τη μέθοδο "Ελάϊζα".

    Στην επόμενη αιμοληψία στις 29 Σεπτεμβρίου 2006, ο αιμοδότης ξαναέδωσε αίμα και βρέθηκε θετικός με μοριακό έλεγχο.

    Σύμφωνα με την πρακτική, έγινε αναδρομικός έλεγχος στο φυλαγμένο ορό από το αίμα που είχε δοθεί το Μάρτιο και μετά από επανέλεγχο βρέθηκε θετικό στον ιό του AIDS και το δείγμα του Μαρτίου.

    Το αίμα χορηγήθηκε στις 30 Μαρτίου σε ασθενή ηλικίας 63 ετών, με αιμάτωμα και εγκεφαλική αιμορραγία, που νοσηλεύονταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

    Όπως αναφέρεται στο έγγραφο που έστειλε το Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων στον υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο, η ασθενής που έλαβε το αίμα πέθανε στις 19 Απριλίου 2006 από εγκεφαλική αιμορραγία και πολυοργανική νόσο, δηλαδή από αιτία άσχετη με την πιθανή μόλυνσή της από τον ιό του AIDS.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 9 October 2006 - 20:51:27 UTC