Visit the Web Pages Hosted by HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-09-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Καραμανλή - Μπακογιάννη
  • [02] Η προεκλογική κίνηση
  • [03] Στην Ελλάδα ο Μπερίσα
  • [04] Βαριές κατηγορίες
  • [05] Μ. Γιαννάκου: "Έγινε κανονικά η επιμόρφωση"
  • [06] Βυθίστηκε πλοίο στη Διώρυγα του Σουέζ
  • [07] Την Πέμπτη η συνάντηση Σολάνα - Λαριτζανί
  • [08] Συνάντηση Μπους - Ερντογάν
  • [09] Έκρηξη βόμβας σε στάση λεωφορείου
  • [10] Φονικό το καλοκαίρι για το Βέλγιο
  • [11] Κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ
  • [12] Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει το πετρέλαιο
  • [13] Ένα τεράστιο μηδενικό!
  • [14] "Τεσσάρα" και έκπληξη
  • [15] "Γκάζωσε" στο β' ημίχρονο
  • [16] Φαβορί με το "καλήμέρα"!
  • [17] Μπροστά εντάξει, πίσω θέλει τάξη!
  • [18] Μην υποτιμάται την ΑΕΚ
  • [19] Χωρίς Ανρί η Άρσεναλ
  • [20] "Η Κλοπή της Ιστορίας"
  • [21] Ηλεκτρονικοί κιθαρωδοί και αυλητές
  • [22] "Διακυβέρνηση στο Ιντερνετ"
  • [23] Όταν η Λυσιστράτη εμπνέει!
  • [24] Μαμά για δεύτερη φορά

    [01] Πολιτική

    Στο επίκεντρο η ελληνική προεδρία στο Σ.Α. του ΟΗΕ

    Συνάντηση Καραμανλή - Μπακογιάννη

    13/9/2006 10:17:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Συνεργασία με τον Πρωθυπουργό θα έχει σήμερα η Υπουργός Εξωτερικών. Χθες η Ντόρα Μπακογιάννη έστειλε μήνυμα προς την Άγκυρα να μην παραγνωρίζει τον προβληματισμό που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με την ένταξή της, ενώ ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής για τις εξελίξεις στο Λίβανο, χαρακτήρισε την κατάσταση σύνθετη και πολύπλοκη. "Το στοίχημα για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή είναι πολύ δύσκολο, μπορεί όμως να κερδηθεί. Πρέπει άμεσα να τεθεί σε εφαρμογή η απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας, γιατί μόνο αυτή είναι η ρεαλιστική μέθοδος για την εκτόνωση της κρίσης στη περιοχή", τόνισε η Υπουργός Εξωτερικών ενώ ενημέρωσε την Επιτροπή και για τις προτεραιότητες της Κυβέρνησης σε σχέση με την ανάληψη της προεδρίας του ΣΑ του ΟΗΕ από την χώρα μας. Η κ. Μπακογιάννη επεσήμανε ότι η Ελλάδα, έχει ιδιαίτερη και διακριτή συμβολή στην προσπάθεια για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και παράλληλα όπως είπε, σχεδιάζει την συμμετοχή της στην ανοικοδόμηση του Λιβάνου. Όπως είπε η Υπουργός Εξωτερικών, "η προσφορά της χώρας μας στην ανθρωπιστική βοήθεια ανέρχεται σε 5 εκατ. ευρώ", ενώ, αναφορικά με την ελληνική φρεγάτα Κανάρης που βρίσκεται στη περιοχή του Λιβάνου, υπογράμμισε ότι αυτή τη στιγμή κάνει νηοψίες και όχι επιτήρηση.

    Η Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι η συμβολή της ΕΕ. δεν ήταν αυτή που προσδοκούσε η διεθνής κοινή γνώμη, πρόσθεσε όμως, ότι μπορεί και πρέπει να είναι ο καταλύτης ώστε να αξιοποιηθούν όλα τα νέα δεδομένα και να διαμορφωθούν καλύτερες συνθήκες.

    Απαντώντας στις επικρίσεις ότι στο πλαίσιο της περιοδείας της στη Μέση Ανατολή, δεν είχε συναντηθεί με την συριακή ηγεσία, η κ. Μπακογιάννη αντέτεινε ότι «έχουμε επαφή με τους Σύριους και στόχος μας είναι να είναι συνομιλητές μας το σύνολο των εμπλεκομένων». Παράλληλα κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να δείξουν σωφροσύνη, ενώ αναφερόμενη ειδικά στην Συρία τόνισε ότι πρέπει να εκπληρώσει τις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ, σχετικά με τη δράση των παραστρατιωτικών οργανώσεων συμπληρώνοντας ότι, η Δαμασκός μπορεί να έχει και εποικοδομητικό ρόλο για την απελευθέρωση των δύο ισραηλινών στρατιωτών.

    Κριτική κατά της Κυβέρνησης άσκησε ο συντονιστής Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος υποστηρίζοντας ότι η Ελλάδα είναι θεατής στις εξελίξεις. Ταυτόχρονα, αναφέρθηκε στο Κυπριακό και στη στάση του Κύπριου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου τονίζοντας ότι υπάρχουν εξελίξεις που το συνδέουν χρονικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και την τελωνειακή ένωση, την ίδια ώρα που, όπως υποστήριξε, η Ελλάδα είναι θεατής στις εξελίξεις, και μόνο ακούει και επεξεργάζεται τις ειδήσεις από τα ΜΜΕ. "Ανησυχούμε πολύ. Οι σχέσεις της ελληνικής Κυβέρνησης με την κυπριακή είναι στο σημείο μηδέν", συμπλήρωσε ο κ Λοβέρδος.

    Ο πρώην Πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος είπε ότι στο Λίβανο έγιναν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και ανακοίνωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία ώστε μαζί με άλλους βουλευτές να έρθει το θέμα στο Διεθνές Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Απαντώντας στον κ. Λοβέρδο, η κ. Μπακογιάννη ανέφερε: "Ανήκω σε μια Κυβέρνηση που δεν παίρνει εντολή να κάνει συνδιασκέψεις. Οι πρωτοβουλίες παίρνονται για να έχουν αποτέλεσμα και όχι για να το γράψουν εφημερίδες. Η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται για να υψώσουμε τους τόνους για εσωτερική κατανάλωση. Είμαστε χώρα που και πρωτοβουλίες πήρε και στο παρελθόν και τώρα και συνομιλεί με όλους. Έχει κύρος, πολιτεύεται με πολιτική αρχών και έχει την δυνατότητα να είναι αξιόπιστη και να έχει συνομιλητές".

    Τέλος αναφορικά με την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η κ Μπακογιάννη τόνισε ότι κάναμε μια πλήρη προετοιμασία, είμαστε έτοιμοι και ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο είναι και παραμένει ο οδηγός των ενεργειών μας ώστε με την μεγαλύτερη διεθνή συνεργασία να συμβάλουμε στην ειρήνη.

    [02] Πολιτική

    Η προεκλογική κίνηση

    12/9/2006 8:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 12/9/2006 9:33:06 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Κορυφώνεται ο προεκλογικός αγώνας των υποψηφίων Νομαρχών και Δημάρχων, ενόψει των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου. Ο ένας μετά τον άλλο οι υποψήφιοι παρουσιάζουν τα ψηφοδέλτιά τους και τη διακήρυξη των συνδυασμών τους. Στην Αθήνα ο Νικήτας Κακλαμάνης ανακοίνωσε την Τρίτη τους υπόλοιπους υποψηφίους του ψηφοδελτίου του, ενώ στη Θεσσαλονίκη, εκτός ΠΑΣΟΚ τέθηκαν οι Παναγιώτης Αβραμόπουλος και Λάζαρος Βασιλείαδης, γιατί συμμετέχουν στην κίνηση "Πρωτοβουλία για τη Θεσσαλονίκη" επικεφαλής της οποίας είναι ο Γιάννης Μπουτάρης.

    Οι υποψήφιοι Νομάρχες

    Στην Αθήνα μνημόνιο συνεργασίας με την UNISEF υπέγραψε η Υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιά. στο οποίο προβλέπεται η χρήση χώρων στο Πεδίο του Άρεως από την οργάνωση.

    Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του υποψήφιου για την Υπερνομαρχία Αθηνών Πειραιώς Αργύρη Ντινόπουλου ο οποίος χαρακτήρισε ατόπημα εκ μέρους της κ. Γεννηματά να χρησιμοποιήσει το έργο της UNICEF για προεκλογικούς λόγους.

    Το νοσοκομείο "Γεώργιος Γεννηματάς" επισκέφθηκε η υποψήφια Νομάρχης Αθηνών Φωτεινή Πιπιλή, η οποία συνοδευόμενη από το διοικητή του Νοσοκομείου Αντώνη Αυγερινό, μίλησε με συγγενείς, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και σίτιση και ζήτησε να περιηγηθεί τους χώρους των μαγειρείων και των εξωτερικών ιατρείων.

    Μετά από την επίσκεψή της, η κα Πιπιλή δήλωσε: "Έρχομαι σε ένα πολύ γνωστό μου χώρο, το Γενικό Κρατικό «Γεώργιος Γεννηματάς», την κορωνίδα της Δημόσιας Υγείας, γιατί ως δημοσιογράφος έχω καλύψει μεγάλα δυσάρεστα γεγονότα εδώ. Όμως, με χαρά, διαπιστώνω την αναβάθμιση των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και τη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των ασθενών του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού." Τους εργαζόμενους στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός συνάντησε το πρωί ο υποψήφιος Υπερνομάρχης Γιώργος Μαυρίκος, τους οποίους κάλεσε να καταψηφίσουν τους συνδυασμούς της ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και του Συνασπισμού και να εμπιστευτούν το ψηφοδέλτιο της ΝΑΣ.

    Το απόγευμα ο υποψήφιος του ΚΚΕ, πραγματοποίησε με μέλη του συνδυασμού, συμβολική διαμαρτυρία έξω από το βιβλιοπωλείο «Πάλης» με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς και των εξόδων που συνεπάγεται αυτό για τους γονείς, για σχολεικά είδη. Πιο στενή συνεργασία ΟΚΑΝΑ και τοπικής αυτοδιοίκησης ζήτησε ο υποψήφιος Υπερνομάρχης Γιάννης Πανούσης. "Αυτό που χρειάζεται σήμερα είναι αυτό το πρόγραμμα να ανοίξει, να αγκαλιάσει όλους τους Δήμους της Αθήνας, του Πειραιά και όλης της Ελλάδας. Καλώ την Ελληνική Κυβέρνηση να ενημερώσει τις Νομαρχίες και τους Δήμους της χώρας, ότι μπορούν να καταρτίσουν προγράμματα επαγγελματικής αποκατάστασης απεξαρτημένων ατόμων, τα οποία μπορούν να χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση" δήλωσε αμέσως μετά το τέλος της επίσκεψης

    Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι

    Με την παρουσίαση 31 υποψήφιων δημοτικών συμβούλων, ολοκλήρωσε τη δημοσιοποίηση του ψηφοδελτίου του ο Νικήτας Κακλαμάνης. Ανάμεσα τους ο νυν δήμαρχος Αθηναίων Θεόδωρος Μπεχράκης και η Υβέτ Τσάρβις, δημοτική σύμβουλος μέχρι σήμερα με τον Χρήστο Παπουτσή.

    Ο κ. Κακλαμάνης επεσήμανε ότι αρκετοί από τους υποψηφίους των οποίων τα ονόματα ανακοινώθηκαν σήμερα, υπηρετούν ήδη το δήμο Αθηναίων και η εμπειρία και η τεχνογνωσία τους θα είναι πολύτιμη για να προχωρήσει με ταχύτητα η υλοποίηση του προγράμματος του συνδυασμού.

    Παράλληλα εξέφρασε τη λύπη του που ο Τέρενς Κουίκ και ο Φώτης Σεργουλόπουλος δεν θα μπορέσουν τελικά να είναι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι, λόγω της πρόσφατης απόφασης του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

    Την εκλογική διακήρυξη του συνδυασμού του Συμπαράταξη για την Αθήνα παρουσίασε ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Χαλβατζής, ο οποίος ζήτησε από τους πολίτες να ενισχύσουν την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης στο Δήμο της Αθήνας και γενικότερα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα ανοίξει το δρόμο για βαθύτερες αλλαγές, που θα φτάνουν μέχρι το επίπεδο της εξουσίας.

    Τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους του συνδυασμού της παρουσίασε η υποψήφια δήμαρχος Πειραιά Ελπίδα Παντελάκη Ανάμεσα στους υποψηφίους και ο ηθοποιός Απόστολος Γκλέτσος.

    [03] Πολιτική

    Ώθηση στις διμερείς σχέσεις

    Στην Ελλάδα ο Μπερίσα

    12/9/2006 8:53:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Την Ελλάδα επισκέπτεται επίσημα ο Πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα. Σε ειδική εκδήλωση στο εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Αθήνας, ο κ. Μπερίσα αναφέρθηκε στις άριστες οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και στις προοπτικές περαιτέρω ενίσχυσής τους, καθώς το διμερές εμπόριο ξεπερνάει τα 360 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν το 17,5% της αλβανικής τραπεζικής αγοράς και η Αλβανία βρίσκεται στη δωδέκατη θέση της λίστας των εξαγωγών της χώρας μας. Ο κ. Μπερίσα έγινε δεκτός και από την Πρόεδρο της Βουλής, Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα.

    Η Πρόεδρος της Βουλής, τόνισε στον Αλβανό Πρωθυπουργό, ότι η Ελλάδα είναι θερμός υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Αλβανίας, εκφράζοντας την ευχή σύντομα να επικυρωθεί το σύμφωνο σύνδεσης και σταθερότητας που υπέγραψε η γείτονα χώρα με την Ευρώπη Ένωση, τον περασμένο μήνα.

    Από την πλευρά του ο κ. Μπερίσα εξέφρασε τη βαθιά του ευγνωμοσύνη, μεταξύ άλλων και προς το Ελληνικό Κοινοβούλιο, για την ισχυρή υποστήριξη που έδωσε στην Αλβανία και τον Αλβανικό λαό τα χρόνια μετά την πτώση της δικτατορίας, ενώ ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη στήριξη στην πορεία της χώρας του προς την Ευρώπη.

    Τέλος, σε ό,τι αφορά στην ελληνική μειονότητα της Αλβανίας ο κ. Σάλι Μπερίσα υπογράμμισε την αποφασιστικότητά του να εργαστεί για την εδραίωση και παγίωση των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, αλλά και των άλλων μειονοτήτων.

    Την Τετάρτη ο κ. Μπερίσα, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια και τον Πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟκ Γιώργο Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Σαλί Μπερίσα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, σημείωσε ότι θα δώσει "νέα ώθηση στις διμερείς σχέσεις, που βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Οι επαφές είναι πυκνές και συχνές σε κυβερνητικό επίπεδο και η προστασία των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας και η πρόοδός της είναι θέμα ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος, το οποίο θα πρέπει να συνεχίσει να αντιμετωπίζεται στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που συνεπάγεται η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας".

    [04] Κοινωνία

    Για το σκάνδαλο διαφθοράς

    Βαριές κατηγορίες

    13/9/2006 11:23:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στον ανακριτή οδηγούνται οι τρεις συλληφθέντες στην υπόθεση εκβιασμού της εταιρίας ΜΕΒΓΑΛ, αντιμετωπίζοντας βαρύτατες κατηγορίες. Την Παρασκευή ο γενικός διευθυντής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Παναγιώτης Αδαμόπουλος, ο Κώστας Κωνσταντινίδης, έμπορος, και ο Παναγιώτης Αναγνωστόπουλος, εκτελωνιστής, θα απολογηθούν για το κακούργημα της εκβίασης και της παθητικής δωροδοκίας. Ο κ. Αδαμόπουλος τέθηκε σε διαθεσιμότητα έως ότου ολοκληρωθεί το έργο της Δικαιοσύνης, ενώ ο κ. Αναγνωστόπουλος αποπέμφθηκε από το ΔΣ του ΙΚΑ. Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η Ένορκη Διοικητική Εξέταση του ΙΚΑ για καταβολή μειωμένων ενσήμων από κατασκευαστικές εταιρίες καθώς και έρευνα των επιθεωρητών υγείας για στημένους διαγωνισμούς προμήθειας αναλώσιμων υλικών σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Οι υποθέσεις διαφθοράς έχουν πυροδοτήσει πολιτική αντιπαράθεση με την Κυβέρνηση να προχωράει σε αλλαγή των διαδικασιών για τις κρατικές προμήθειες, με στόχο -όπως επισημαίνει- να καταστούν απλούστερες και πιο διαφανείς. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος τόνισε πως δεν πρόκειται να συγκαλυφθεί, ενώ η αντιπολίτευση κάνει λόγο για αδυναμία πάταξης της διαφθοράς. Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης, υπογράμμισε ότι είναι ξεκάθαρο το μήνυμα για μηδενική ανοχή σε τέτοια φαινόμενα και πρόσθεσε ότι όλα τα στοιχεία έρχονται στο φως με πρωτοβουλία της Κυβέρνησης και όσοι παρανομούν θα τιμωρούνται.

    Ομοβροντία κριτικής

    Ομοβροντία κριτικής από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που κάνουν λόγο για κατάσταση γενικευμένης διαφθοράς και για διάτρητο σύστημα ελέγχων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Από το ΠΑΣΟΚ, ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 τόνισε ότι το θέμα της διαφθοράς είναι πρωτίστως πολιτικό και θεσμικό και κατηγόρησε την Κυβέρνηση για κομματικές επιλογές στη Δημόσια Διοίκηση.

    Ο υποψήφιος του ΚΚΕ για την Υπερνομαρχία Αθήνας-Πειραιά, Γιώργος Μαυρίκος καταλόγισε μέσω της ΝΕΤ 105,8 ευθύνες για έξαρση της διαφθοράς τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ.

    Για ροκάνισμα δημοσίου χρήματος, μέσω προμηθειών, έργων και κοινοτικών κονδυλίων, έκανε λόγο μιλώντας στη ΝΕΤ ο Νίκος Κωνσταντόπουλος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σκάνδαλο διαφθοράς

    [05] Κοινωνία

    Απεργιακές κινητοποιήσεις δασκάλων

    Μ. Γιαννάκου: "Έγινε κανονικά η επιμόρφωση"

    12/9/2006 8:19:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Με απεργίες ετοιμάζονται να υποδεχτούν οι δάσκαλοι τη νέα σχολική χρονιά, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα. Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας έχει εξαγγείλει απεργιακές κινητοποιήσεις από τη Δευτέρα 18 του μηνός ως την Παρασκευή 22 και στις 20 έχει προγραμματιστεί πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας, καθώς οι δάσκαλοι διαμαρτύρονται για οικονομικά αιτήματα και να υποστηρίζουν ότι δεν επιμορφώθηκαν επαρκώς στα νέα βιβλία. Πάντως το υπουργείο Παιδείας από την πλευρά του, υποστηρίζει ότι η επιμόρφωση έγινε κανονικά και συμπληρώνει ότι τα κενά στις θέσεις των εκπαιδευτικών θα καλυφθούν με αναπληρωτές που επίσης έχουν επιμορφωθεί στα καινούργια βιβλία. Την Τρίτη η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, συναντήθηκε σήμερα με το προεδρείο του ΤΕΙ Μεσολογγίου, σε μία συνάντηση επιστημονικού χαρακτήρα, όπως την χαρακτήρισε η υπουργός. "Είναι ευκαιρία πια τα ΤΕΙ να ανταποκριθούν και επί της ουσίας και από κάθε άποψη σ΄ αυτό που ζητάει η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση" είπε η υπουργός, τονίζοντας, ότι στα μέσα Οκτωβρίου αναμένει να είναι έτοιμη η Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού που θα φέρει τις προτάσεις για τον ανασχεδιασμό των ΤΕΙ. Στη συνέχεια, αυτή η πρόταση θα πρέπει να περάσει από το Συμβούλιο Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και από το αρμόδιο Τμήμα του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας και μετά θα αρχίσει η εφαρμογή.

    Θα εξαντληθούν οι δυνατότητες διαλόγου

    Σχετικά με όσα καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί για 3.000 κενά μόνο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η κα. Γιαννάκου απάντησε ότι "ότι ορισμένοι λένε ορισμένα πράγματα δε σημαίνει ότι ανταποκρίνονται και στην αλήθεια", προσθέτοντας ότι τα κενά δημιουργούνται διότι υπάρχουν λόγοι ασθενειών κλπ. Επίσης, τόνισε ότι το υπουργείο Παιδείας έχει εξασφαλίσει από το υπουργείο Οικονομικών όλες τις αναγκαίες πιστώσεις και μπορεί να κάνει τις αντικαταστάσεις.

    Σχετικά με την επιμόρφωση πάνω στα νέα βιβλία είπε, ότι "όλοι όσοι συμμετείχαν ομολογούν ότι ποτέ δεν είχε γίνει τόσο καλή επιμόρφωση και εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς".

    Τέλος, η υπουργός αναφερόμενη στο σχέδιο νόμου για τα πανεπιστήμια τόνισε ότι "η κυβέρνηση δε σταματά να προχωρεί επειδή υπάρχουν ορισμένοι που δεν θέλουν το ένα ή το άλλο. Αν πραγματικά θέλουν να προχωρήσουμε στα ζητήματα Παιδείας, πρέπει να προσέλθουν σε ουσιαστικό διάλογο", είπε, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλες τις δυνατότητες διαλόγου.

    Δεν αλλάζει το "10"

    Στο μεταξύ, απαντώντας σε σχετικά επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΝ, Αλέκου Αλαβάνου, η κα. Γιαννάκου δήλωσε, πως "η κυβέρνηση δε μεταβάλει την πολιτική της αναφορικά με τη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ και στα ΤΕΙ", σημειώνοντας ότι η απόφαση για το "10" υπακούει σε συγκεκριμένους όρους, προϋποθέσεις και κριτήρια, που ισχύουν σε όλο τον κόσμο.

    Από την πλευρά του, ο κ. Αλαβάνος χαρακτήρισε αυθαίρετο το μέτρο, σημειώνοντας ότι όσοι δεν περνάνε το "10" μπορούν να γραφούν επί πληρωμή σε ξένα πανεπιστήμια και σε Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, ότι η βάση του "10" αποτελεί ταξική επιλογή.

    "Δε στέκουν τα περί ταξικής πολιτικής" ανταπάντησε η υπουργός Παιδείας, τονίζοντας ότι σε καμιά χώρα της ΕΕ δεν μπορεί να μπει κάποιος σε ΑΕΙ χωρίς προϋποθέσεις.

    [06] Κόσμος

    Βυθίστηκε πλοίο στη Διώρυγα του Σουέζ

    13/9/2006 8:24:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/9/2006 9:04:54 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Δύο ναυτικοί έχασαν τις ζωές τους, έξι τραυματίσθηκαν και περίπου πέντε εξακολουθούν να αγνοούνται μετά το ναυάγιο του πλοίου Χατάμπ, το οποίο χρησιμοποιούσε εργασίες συντήρησης στη Διώρυγα του Σουέζ, τα ξημερώματα της Τετάρτης. "Για περίπου μια ώρα είχε διακοπεί η διέλευση των πλοίων", δήλωσε ο πρόεδρος της αρχής διαχείρισης της Διώρυγας, Μαχμούντ Άμπντελ Ουάχαμπ. Ο διάπλους των πλοίων, ο οποίος είχε διακοπεί καθώς λάμβανε χώρα επιχείρηση διάσωσης των μελών του πληρώματος, αποκαταστάθηκε στο ένα της κανάλι. Το κανάλι στο οποίο σημειώθηκε το δυστύχημα παραμένει κλειστό. Περίπου 45 μέλη του πληρώματος διασώθηκαν. Τα αίτια του ναυαγίου, που σημειώθηκε περίπου στις 04:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδος) κοντά στην πόλη Ισμαϊλία, παραμένουν αδιευκρίνιστα, πάντως οι αρχές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να υπήρξε σύγκρουση με άλλο σκάφος ή να σημειώθηκε κάποιο τεχνικό πρόβλημα. Εκφράζονται φόβοι ότι οι αγνοούμενοι ναυτικοί έχουν πνιγεί.

    [07] Κόσμος

    Την Πέμπτη η συνάντηση Σολάνα - Λαριτζανί

    13/9/2006 10:53:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Γαλλικό πρακτορείο, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Χαβιέρ Σολάνα θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον Ιρανό διαπραγματευτή για τα πυρηνικά, Αλί Λαριτζανί. "Επιβεβαιώνουμε ότι η συνάντηση θα γίνει την Πέμπτη, αλλά θα ορίσουμε τον τόπο διεξαγωγής της το απόγευμα της Τετάρτης ή το πρωί της Πέμπτης", τόνισε η εκπρόσωπος του Σολάνα, Χριστίνα Γκάλαχ. Το Ιράν, σε μία εμφανή προσπάθεια να αποφύγει τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφάλειας του ΟΗΕ, δήλωσε έτοιμο να αναστείλει τον εμπλουτισμό ουρανίου για δύο μήνες, αλλά αρνείται να παγώσει επ' αόριστον το πυρηνικό του πρόγραμμα. Ο Σολάνα, που διαπραγματεύεται εξ ονόματος των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας, έχει προτείνει στους Ιρανούς ένα πρόγραμμα οικονομικής και πολιτικής συνεργασίας, σε αντάλλαγμα για την διακοπή του εμπλουτισμού ουρανίου.

    [08] Κόσμος

    Στις 2 Οκτωβρίου

    Συνάντηση Μπους - Ερντογάν

    13/9/2006 10:03:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στις 2 Οκτωβρίου θα συναντηθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Ουάσινγκτον. Κύριο θέμα της συζήτησης των δύο ανδρών θα είναι οι προσπάθειες αντιμετώπισης του PKK, της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης που οι κυβερνήσεις των δύο χωρών θεωρούν τρομοκρατική. Ο εκπρόσωπος του προέδρου των ΗΠΑ Τόνι Σνόου δήλωσε ότι "οι δύο άνδρες θα συζητήσουν ακόμη σχετικά με τον ευρύτερο "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας" και τις "δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις" στην Μέση Ανατολή.

    [09] Κόσμος

    11 νεκροί - 13 τραυματίες

    Έκρηξη βόμβας σε στάση λεωφορείου

    13/9/2006 8:47:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/9/2006 9:25:45 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Έντεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ αυτών και πέντε παιδιά και δέκατρεις τραυματίστηκαν σοβαρά, όταν εξερράγη βόμβα σε στάση λεωφορείου στην κουρδική πόλη Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας, την Τρίτη το βράδυ. "Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε στάση κεντρικής οδικής αρτηρίας κοντά σε ένα πάρκο και η έκρηξη έγινε από απόσταση με τη βοήθεια ενός κινητού τηλεφώνου", δήλωσε εκπρόσωπος της τουρκικής Αστυνομίας. Ουδεμία οργάνωση έχει αναλάβει μέχρι στιγμής την ευθύνη για την έκρηξη, αλλά οι αρχές υποπτεύονται ότι είναι έργο Κούρδων ανταρτών. Σύμφωνα με τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα, κατά την διάρκεια της νύκτας υπέκυψε στα τραύματά του σε νοσοκομείο ένα κορίτσι 1 έτους. Τούρκοι στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν κλείσει τις εισόδους και εξόδους του Ντιγιάρμπακιρ. Τον περασμένο μήνα, μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων σε τουριστικά θέρετρα στη νότια και την δυτική Τουρκία κόστισαν τις ζωές τριών ανθρώπων. Την ευθύνη είχε αναλάβει μια οργάνωση που θεωρείται ότι έχει διασπασθεί από το Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), τα Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν (TAK).

    [10] Κόσμος

    Σε 940 υπολογίζονται οι θάνατοι λόγω ζέστης

    Φονικό το καλοκαίρι για το Βέλγιο

    12/9/2006 8:47:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τέσσερα διαδοχικά "κύματα" καύσωνα το καλοκαίρι στο Βέλγιο συνετέλεσαν καίρια να χάσουν τη ζωή τους συνολικώς 940 πολίτες, εκτιμά το βελγικό υπουργείο Υγείας, στις Βρυξέλλες.

    Μόνον στο πρώτο από τα "κύματα" που ξεκίνησε την 12η Ιουνίου και διήρκεσε μία ολόκληρη εβδομάδα, ο καύσωνας ήταν η αιτία θανάτου για επιπλέον 144 ανθρώπους σε σχέση με πέρυσι. Σε τρία ακόμα "κύματα" καύσωνα (2-5 Ιουλίου, 17-22 Ιουλίου και τέλος 24-28 Ιουλίου) καταγράφηκαν επιπλέον 739 θάνατοι πολιτών. Οταν όμως οριστικοποιηθούν και τα στοιχεία για τους θανάτους πολιτών μέσα στον Αύγουστο, προβλέπεται από τις βελγικές αρχές ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από υπερβολική ζέστη, θα κυμανθεί γύρω στους 940.

    Σημειωτέον ότι στο Βέλγιο καταγράφονται από την Κεντρική Ληξιαρχική Υπηρεσία το 98,8% των θανάτων, ετησίως. Για το υπόλοιπο 1,2% των θανάτων από τη νομοθεσία δεν είναι υποχρεωτική η γνωστοποίηση στην Κεντρική Ληξιαρχική Υπηρεσία του θανάτου, ενώ στο ποσοστό αυτό περιλαμβάνονται ασφαλώς κι οι θάνατοι πολλών "μοναχικών" ανθρώπων.

    [11] Ιράκ

    Εξήντα νεκροί σε διάφορα σημεία της Βαγδάτης

    Κλιμάκωση της βίας στο Ιράκ

    13/9/2006 9:07:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/9/2006 10:16:37 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 33 τραυματίστηκαν από την έκρηξη βόμβας σε σταθμευμένο αυτοκίνητο στην κεντρική Βαγδάτη, κατά την διάρκεια της πρωινής κίνησης στην ιρακινή πρωτεύουσα, ανακοίνωσαν πηγές της Αστυνομίας. Η έκρηξη έγινε κοντά στην έδρα της Τροχαίας, που βρίσκεται σε ελάχιστη απόσταση από το εθνικό στάδιο της ιρακινής πρωτεύουσας και είχε στόχο περιπολικά της ιρακινής αστυνομίας, δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας, προσθέτοντας ότι μεταξύ των νεκρών είναι και δύο αστυνομικοί. Από την έκρηξη τραυματίστηκαν άλλοι δύο αστυνομικοί. Στο μεταξύ η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι το τελευταίο 24ωρο βρέθηκαν σε διάφορα σημεία της Βαγδάτης 60 Ιρακινοί νεκροί ,παρά τα αυξημένα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί εδώ και ένα μήνα για την προστασία των κατοίκων και την πάταξη της βίας. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Αστυνομίας, οι περισσότεροι από τους 60 Ιρακινούς έφεραν τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι, αλλά και ίχνη βασανιστηρίων. Τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι καθημερινά τουλάχιστον 100 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κατά μέσο όρο στο Ιράκ.

    [12] Οικονομία

    Σταθεροποιητικές τάσεις εμφανίζει το πετρέλαιο

    13/9/2006 9:23:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Σταθεροποιητικές τάσεις κάτω από τα 64 δολάρια το βαρέλι εμφανίζουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις αγορές της Ασίας καθώς περιορίζονται οι ανησυχίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η Διεθνής Υπηρεσία Ενεργείας προβλέπει μικρότερη αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης σε πετρέλαιο. Στην αγορά της Σιγκαπούρης η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου είχε διαμορφωθεί το πρωί στα 63,79 δολάρια από τα 63,76 δολάρια που είχε κλείσει χθες το βράδυ στην Νέα Υόρκη. Στην πτώση της τιμής συνέβαλαν η πρόταση του Ιράν να συζητήσει τη διακοπή του προγράμματος εμπλουτισμού ουρανίου για δύο μήνες και η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενεργείας που προβλέπει μικρότερη ζήτηση πετρελαίου από ότι προβλεπόταν, εκτιμά ο αναλυτής Τέτσου Εμόρι της εταιρίας "Mitsui Bussan Futures" στο Τόκιο.

    [13] Ένα τεράστιο μηδενικό!

    13/9/2006 12:51:00 πμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Από ένα δοκάρι για κάθε ομάδα είναι οι καλύτερες στιγμές του αγώνα του "Φίλιπς Στάντιον", καθώς Αϊντχόβεν και Λίβερπουλ, έμειναν χωρίς τέρματα και μοιράστηκαν τους βαθμούς της πρώτης αγωνιστικής του Τσάμπιονς Λιγκ. Στο 9 ο Κονέ σημάδεψε το δοκάρι και έχασε σπουδαία ευκαιρία για τους γηπεδούχους, ενώ χρειάστηκε να περάσει σχεδόν όλος υπόλοιπος αγώνας για να ισοφαρίσει η Λίβερπουλ. Στο 89 ο Τζέραρντ ήταν εκείνος που έστειλε για δεύτερη φορά στον αγώνα, την μπάλα στο δοκάρι, έτσι οι δύο ομάδες έμειναν χωρίς τέρματα.

    Διαιτητής: Μάσιμο Μπουζάκα (Ελβετία)

    ΑΪΝΤΧΟΒΕΝ: Γκόμες, Κρόμκαμπ, Αλεξ, Ράιζιγκερ, Σαλσίντο, Σίμονς, Μέντες, Αφελάι (74΄ Βαϊρίνεν), Κουλίνα (63΄ Αϊσάτι), Φαρφάν, Κονέ ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Ρέινα, Φίναν, Κάραγκερ, Αγκερ, Φάμπιο Αουρέλιο (82΄ Γκονζάλες), Γουόρνοκ, Σισόκο (62΄ Τσάμπι Αλόνσο), Πέναντ, Μπέλαμι (72΄ Τζέραρντ), Κάιτ, Ζέντεν

    Ούτε καν δοκάρια!

    Το δεύτερο 0-0 της πρώτης ημέρας της πρεμιέρας, ήρθε στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στην Γαλατασαράι και την Μπορντό και δεν είχε ούτε καν ένα δοκάρι. Οι δύο ομάδες δεν προσέφεραν ιδιαίτερες συγκινήσεις στους Τούρκους που βρέθηκαν στο γήπεδο και το χειρότερο είναι πως δεν έδειξαν να θέλουν κάτι περισσότερο από αυτό το ισόπαλο αποτέλεσμα που σε συνδυασμό με την ισοπαλία στο άλλο ματς, βάζει "φωτιά" στον όμιλο από την πρώτη κιόλας αγωνιστική του ημέρα, καθώς αφήνει ανοιχτές ελπίδες ακόμη και στις θεωρητικά υποδεέστερες ομάδες.

    Διαιτητής: Ρομπέρτο Ροζέτι (Ιταλία) Κίτρινες: Ντικάς

    ΓΑΛΑΤΑΣΑΡΑΪ: Μοντραγκόν, Σαμπρί, Σονγκ, Τόμας, Φερχάτ, Χασάν Σας (76΄ Τζιχάν), Ιναμότο, Ιλιτς (76΄ Τοπάλ), Αρντά Τουράν, Ουμίτ Καράν (61΄ Χασάν Καμπσέ), Νεκατί ΜΠΟΡΝΤΟ: Ραμέ, Ζιριετί, Ζεμαλί, Πλανίς, Μαράνζ, Φομπέρ, Ντικάς, Μικού, Βέντελ, Νταρσβίλ (85΄ Λαλάντ), Τσαμάχ (85΄ Εντιξον Περέα)

    [14] "Τεσσάρα" και έκπληξη

    13/9/2006 12:34:00 πμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο δεύτερος εξπρές θρίαμβος της πρώτης αγωνιστικής των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ, μετά από εκείνον της Ρόμα, ήταν εκείνος της Μπάγερν. Οι πρωταθλητές Γερμανίας έμειναν στο 0-0 απέναντι στην Σπαρτάκ Μόσχας για ένα ημίχρονο, όμως φαίνεται πως η ανάπαυλα τους έκανε καλό. Τρία λεπτά μετά την σέντρα του δευτέρου μέρους, ο Πιζάρο άνοιξε το σκορ και έδιωξε το άγχος της επιτακτικής νίκης από τους συμπαίκτες του, με αποτέλεσμα η νίκη αυτή να έρθει πολύ πιο εύκολα από ότι φαινόταν λίγα λεπτά νωρίτερα. Στο 51 ο Σάντα Κρουζ διπλασίασε τα τέρματα της Μπάγερν και στο 71 ο Σβαϊνστάιγκερ έκανε το 3-0. Το τελικό αποτέλεσμα διαμόρφωσε ο Σαλιχάμιτζιτς στο 84

    Διαιτητής: Αλμπέρτο Ουντιάνο Μαγιένκο Κίτρινες: Λούσιο - Μπίστροφ

    ΜΠΑΓΕΡΝ: Καν, Σανιόλ, Λούσιο, Φαν Μπούιτεν, Λαμ, Σάντα Κρουζ (81΄ Καρίμι), Χάργκριβς, Φαν Μπόμελ (74΄ Σολ), Σβαϊνστάιγκερ, Πιζάρο (70΄ Σαλιχάμιτζιτς), Ποντόλσκι ΣΠΑΡΤΑΚ: Κοβαλέβσκι, Γίρανεκ (31΄ Σίσκιν), Γκέντερ, Στραντσλ, Ροντρίγκες, Μπίστροφ, Κόβατς (62΄ Μπαζένοφ), Μότσαρτ, Κόβαλτσιουκ, Τιτόφ, Παβλιουτσένκο

    Σπουδαία νίκη η Σπόρτινγκ

    Η σημαντικότερη και μια από τις απρόσμενες νίκες της πρεμιέρας του Τσάμπιονς Λιγκ, ήταν εκείνη της Λισσαβώνας, όπου η Σπόρτινγκ Λισσαβώνας επικράτησε της Ίντερ με 1-0. Οι γηπεδούχοι δίκαια πήραν την νίκη δεδομένου πως ήταν καλύτεροι στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα και αιφνιδίασαν την Ίντερ που δεν μπόρεσε να αντιδράσει. Το μοναδικό τέρμα της συνάντησης σημείωσε ο Κανείρα στο 64' και οι ελπίδες της Ίντερ σβήστηκαν ολοκληρωτικά τέσσερα λεπτά αργότερα, όταν ο Βιεϊρά αντίκρυσε την δεύτερη κίτρινη κάρτα και αποβλήθηκε.

    Διαιτητής: Αλέν Χάμερ (Λουξεμβούργο) Κίτρινες: Λίεντσον, Μουτίνιο - Κόρντομπα, Τόλντο, Βιεϊρά Κόκκινη: Βιεϊρά (68΄, 2η κίτρινη)

    ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ: Ρικάρντο, Αμπελ, Τόνελ, Αντερσον Πόλγκα, Κανέιρα, Νάνι (83΄ Τέλο), Βελόσο, Ρομανιόλι (66΄ Αλεσάντρο), Μουτίνιο, Τζαλό, Λίεντσον ΙΝΤΕΡ: Τόλντο, Μάικον, Κόρντομπα, Σάμουελ, Γκρόσο (80΄ Ζανέτι), Φίγκο (66΄ Γκονζάλες), Βιεϊρά, Ντακούρ, Στάνκοβιτς, Αντριάνο (71΄ Κρέσπο), Ιμπραϊμοβιτς

    [15] "Γκάζωσε" στο β' ημίχρονο

    13/9/2006 12:22:00 πμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μέχρι το 67 άντεξε η Σαχτάρ να ανθίσταται και μέχρι τότε άντεξε και η Ρόμα να χασομεράει μέσα στον αγωνιστικό χώρο του "Ολίμπικο". Ο Ταντέι μετά από άστοχη προσπάθεια του Τότι βρέθηκε με την μπάλα σε ευνοϊκή θέση και δεν αστόχησε λύνοντας έτσι τον γόρδιο δεσμό που είχαν δημιουργήσει οι Ουκρανοί για τους Ιταλούς σε ολόκληρο το πρώτο ημίχρονο και σε μισό από το δεύτερο. Σε όλο αυτό το διάστημα η Σαχτάρ αντιμετώπισε αρκετά έξυπνα την Ρόμα και περισσότερο την παρεμπόδιζε παρά την απειλούσε, το γκολ του Ταρντέι όμως άλλαξε τα δεδομένα και έδιωξε το άγχος, κάτι που φάνηκε καθαρά αργότερα, από το γεγονός πως ακολούθησαν άλλα τρία τέρματα. Ο αρχηγός της Ρόμα, επανόρθωσε μετά το άστοχο σουτ του στο 1-0, στο 76΄, αξιοποιώντας την πολύ όμορφη σέντρα του Ταντέι (2-0). Ο Ντε Ρόσι στο 79΄ ανέβασε τον δείκτη του σκορ σε 3-0 ενώ το τελικό 4-0 διαμόρφωσε ο Πιζάρο στο 89΄.

    Διαιτητής: Μπερντράντ Λαγιέκ (Γαλλία) Κίτρινες: Ακιλάνι - Μαρικά, Τίμοσιουκ, Χούμπσμαν

    ΡΟΜΑ: Ντόνι, Πανούτσι, Φεράρι, Κίβου, Τονέτο, Ταντέι, Ντε Ρόσι, Περότα, Ακουιλάνι (62΄ Πιζάρο), Μαντσίνι (87΄ Κασέτι), Τότι (80΄ Μοντέλα) ΣΑΧΤΑΡ: Σούτκοφ, Σρνα, Χούμπσμαν, Λεβαντόφσκι, Ρατ, Ματούζαλεμ (72΄ Γκάι, 81΄ Γιάντσον), Μαρικά, Τίμοσιουκ, Ελάνο, Ντουλιάι, Μπραντάο (63΄ Αγκαχόβα)

    [16] Φαβορί με το "καλήμέρα"!

    13/9/2006 12:14:00 πμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με πέντε διαφορετικούς σκόρερ η Μπαρτσελόνα έκανε ντεμπούτο σαν πραγματική πρωταθλήτρια Ευρώπης και συνέτριψε την σαφώς υποδεέστερη ομάδα του πρώτου ομίλου, την Λέσφκι. Οι Ισπανοί δεν συνάντησαν δυσκολίες από το ξεκίνημα μέχρι και το τέλος. Το σκορ άνοιξε ο Ινιέστα στο 7 και το ημίχρονο ολοκληρώθηκε με το "φτωχο" 2-0 το οποίο διαμόρφωσε ο Ζιουλί. Στο 49 ο Πυγιόλ έκανε το 3-0 και στο 58 ο Ετό πρόσθεσε το όνομά του στην λίστα με τους σκόρερ. Το τελικό 5-0 διαμόρφωσε ο Ροναλντίνιο τρία λεπτά μετά την συμπλήρωση των 90 λεπτών.

    Διαιτητής: Κόνραντ Πλάουτζ (Αυστρία) Κίτρινες: Τζ.Ιβάνοφ, Μιλάνοφ

    ΜΠΑΡΤΣΕΛΟΝΑ: Βαλντές, Μπελέτι, Πουγιόλ, Τιράμ (80΄ Ολεγκέρ), Φαν Μπρόνκχορστ, Ζιουλί (63΄ Γκουντγιόνσεν), Μότα, Ντέκο, Ινιέστα (72΄ Τσάβι), Ετό, Ροναλντίνιο ΛΕΦΣΚΙ ΣΟΦΙΑΣ: Πέτκοφ, Μιλάνοφ, Τοπουζάκοφ, Τόμασιτς, Σ.Ανγκέλοφ, Μπορομίροφ (63΄ Μίνεφ), Τελκίσκι, Μπάρντον, Ερομοϊγκμπε, Γιόβοφ (70΄ Μ.Ιβάνοφ), Ε.Ανγκέλοφ (46΄ Τζ.Ιβάνοφ)

    Ένα εύκολο 2-0

    Η Τσέλσι παρά το ότι δεν έκανε αντίστοιχο θρίαμβο με την Μπαρτσελόνα, πήρε την νίκη και τους τρεις βαθμούς απέναντι στην Βέρντερ Βρέμης με σχετική άνεση, έστω και αν βρέθηκε σε όχι και τόσο καλή ημέρα. Στο 24' ο Εσιέν άνοιξε το σκορ μετά από τραγικό λάθος της άμυνας της γερμανικής ομάδας, ενώ το τελικό 2-0 διαμόρφωσε ο Μπάλακ στο 68' σημειώνοντας το πρώτο του "ευρωπαϊκό" γκολ με την φανέλα της Τσέλσι με πέναλτι. Η Βέρντερ προσπάθησε στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου να αντιδράσει όμως μια καλή κεφαλιά του Κλόζε πέρασε ελάχιστα άουτ και μια δεύτερη λίγο αργότερα σταμάτησε στο δοκάρι. Διαιτητής του αγώνα ήταν ο Κύρος Βασσάρας που δεν έδωσε πέναλτι σε ανατροπή του Λάμπαρντ, είδε όμως την παράβαση στην φάση η οποία απέφερε το 2-0. Η Τσέλσι είχε ευκαιρία να κάνει και το 3-0 όμως ο Λάμπαρντ λίγο πριν το φινάλε είδε την μπάλα να σταματά στο δοκάρι μετά την προσπάθειά του.

    Διαιτητής: Κύρος Βασσάρας Κίτρινες: Τέρι, Ντρογκμπά, Λάμπαρντ, Τζ.Κόουλ - Μπάουμαν

    ΤΣΕΛΣΙ: Τσεχ, Μπουλαρούζ, Τέρι, Καρβάλιο, Α.Κόουλ, Εσιέν, Μακελελέ, Μπάλακ (90΄ Όμπι Μίκελ), Λάμπαρντ, Σεβτσένκο (81΄ Τζ. Κόουλ), Ντρογκμπά (86΄ Καλού) ΒΕΡΝΤΕΡ: Ράινκε, Φριτζ, Πάσανεν, Νάλντο, Βόμε, Φρινγκς, Μπάουμαν (86΄ Ζιντάν), Ντιέγκο, Μπορόφσκι, Κλόζε, Κλάζνιτς (66΄ Αλμέιδα)

    [17] Μπροστά εντάξει, πίσω θέλει τάξη!

    12/9/2006 11:36:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Έβαλε τα χέρια του και έβγαλε τα μάτια του ο Ολυμπιακός στην πρεμιέρα του Τσάμπιονς Λιγκ, απέναντι στην Βαλένθια! Οι "ερυθρόλευκοι" ηττήθηκαν με 4-2 από τους Ισπανούς που αποδείχτηκε πως ήξεραν καλύτερα τι ζητούσαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο του Καραϊσκάκη, σε αντίθεση με τους παίκτες του Σόλιντ. Η ομάδα του Πειραιά παρά το ότι προηγήθηκε στο 28 με τον Κωνσταντίνου, δέχτηκε δύο γκολ μέσα σε πέντε λεπτά από τον Φερνάντο Μοριέντες και πλέον βρέθηκε να κυνηγά και να ξεκινά μια υπερπροσπάθεια για να ισοφαρίσει. Η προσπάθεια αυτή απέδωσε στο 66 όταν ο Καστίγιο ισοφάρισε σε 2-2, όμως στο 85 ο Αλμπιόν έκανε το 3-2 και την συντριβή του Ολυμπιακού ολοκλήρωσε ο Μοριέντες, ολοκληρώνοντας παράλληλα και το προσωπικό του σόου, σημειώνοντας στο 90 χατ τρικ.

    Ιδανικό ξεκίνημα στον πρώτο του αγώνα στο φετινό Τσάμπιονς Λιγκ πραγματοποίησε ο Ολυμπιακός. Στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης με την Βαλένθια έδειχνε πως μπορούσε να την αντιμετωπίσει στα ίσια και να είναι η ομάδα που θα σημειώσει το πρώτο γκολ του ματς. Επιθυμία που πήρε σάρκα και οστά στο 28' όταν ο Στολτίδης βρήκε με εξαιρετική μπαλιά τον Κωνσταντίνου μέσα στην περιοχή του Κανιθάρες. Ο Κύπριος κατέβασε την μπάλα με μοναδικό τρόπο και με προβολή άνοιξε το σκορ, δυστυχώς όμως τα καλά τουλάχιστον για το πρώτο μέρος σταμάτησαν εκεί για τον Ολυμπιακό. Από το αμέσως επόμενο λεπτό οι παίκτες του Σόλιντ, σαν να θεώρησαν πως το 1-0 ήταν αρκετό, άλλαξαν άρδην τον τρόπο με τον οποίο αγωνίζονταν και υπέκυψαν στις διαθέσεις των Ισπανών που μοιραία ήθελαν ν βγουν μπροστά και να πετύχουν την γρήγορη ισοφάριση.

    Και έτσι ακριβώς έγινε! Η ολιγωρία στο κέντρο και στην άμυνα του Ολυμπιακού ήταν απίστευτη και έξι λεπτά μετά το γκολ του Κωνσταντίνου, ο Μοριέντες δέχτηκε μια πάσα από αυτές που χαρακτηρίζονται μισό γκολ από τον Βίγια και έκανε το 1-1. Πέντε λεπτά μετά το πρώτο γκολ των Ισπανών ήρθε και το δεύτερο και ο Ολυμπιακός είχε χάσει πλέον κάθε επαφή με τον αγώνα. Στο 39' ο Ανγκούλο έφυγε μόνος του στην επίθεση και πλάσαρε τον Νικοπολίδη, αναγκάζοντάς τον να διώξει την μπάλα με το πόδι. Στην συνέχεια της φάσης ο Ουαντού έμεινε παρατηρητής στην προσπάθεια του Μοριέντες, έτσι ο Ισπανός έκανε το 2-1.

    Στην επανάληψη οι "ερυθρόλευκοι" έδειξαν στοιχεία ανάκαμψης και άφησαν πίσω τους την κακή εικόνα του πρώτους μέρους, όπου αν δεν υπήρχε ο Νικοπολίδης το σκορ θα είχε πάρει διαστάσεις από νωρίς. Η είσοδος του Πάντου στην θέση του τραυματία Ζεβλάκοφ, κράτησε τον Βίγια αρκετά μακριά από την περιοχή του Νικοπολίδη με εξαίρεση την πρώτη φάση του δευτέρου ημιχρόνου, όταν ο τερματοφύλακας του Ολυμπιακού έσωσε το σουτ του. Στην αμέσως επόμενη φάση ο Κωνσταντίνου έπιασε μια εξαιρετική κεφαλιά, όμως ακόμη ομορφότερη ήταν η απόκρουση του Κανιθάρες και στο 63' ο Ισπανός γκολκίπερ έδιωξε σε κόρνερ φάουλ του Ριβάλντο.

    Στο 66' ο Καστίγιο που μαζί με τον Κωνσταντίνου ήταν οι καλύτεροι πάικτες του Ολυμπιακού πήρε εκπληκτικά την μπάλα με το στήθος μέσα στην περιοχή και με σουτ το οποίο δεν σκέφτηκε καθόλου, σημείωσε το 2-2 για να δώσει νέο αέρα τόσο στην ομάδα, όσο και στην εξέδρα που μέχρι τότε παρέμενε μουδιασμένη. Και ενώ η εξέδρα όντως ανέβηκε, η ομάδα δεν ανέβηκε όσο θα έπρεπε. Η "ταφόπλακα" μάλιστα ήταν η απίστευτη χαμένη ευκαιρία του Ριβάλντο στο 75' όταν μόνος το έγινε αποδέκτης της μπάλας και με το αριστερό πόδι αστόχησε απελπίστηκα προ κενής εστίας.

    Το αποτέλεσμα ήταν να έρθουν οι δύο στημένες φάσεις, τα δύο κόρνερ του Ρεγκέιρο από την δεξιά πλευρά της εστίας του Νικοπολίδη, με τα οποία η Βαλένθια πήρε την νίκη και μάλιστα με θριαμβευτικό σκορ. Στο πρώτο κόρνερ η σύγχυση μέσα στα καρέ των "ερυθρολεύκων" έφερε την μπάλα στον Αλμπιόλ που με δυνατό σουτ δεν άφησε περιθώρια αντίδρασης σε κανέναν αμυντικό και στο δεύτερο ο Μοριέντες πήδηξε πιο ψηλά από κάθε αμυντικό και με κεφαλιάς διαμόρφωσε το τελικό 4-2. Ο Ολυμπιακός στην πρεμιέρα του στο Τσάμπιονς Λιγκ έδειξε πως επιθετικά μπορεί να κάνει αρκετά καλά πράγματα έχοντας σε καλή ημέρα Κωνσταντίνου και Καστίγιο. Έδειξε όμως παράλληλα πως δεν μπορεί να εμπιστευτεί την αμυντική του λειτουργία προκειμένου να οχυρώσει τα καλά αποτελέσματα. Νευρικός και νωθρός σε χρονικά σημεία που θα έπρεπε να φορτσάρει για να διεκδικήσει την νίκη, δηλαδή μετά τα δύο γκολ που σημείωσε, άφησε περιθώρια αντίδρασης στον αντίπαλο και η Βαλένθια που πιθανότατα είναι η καλύτερη ομάδα του ομίλου, δεν άφησε καμία από τις ευκαιρίες της να πάει χαμένη.

    Διαιτητής: Τέριε Χάουγκε (Νορβηγία) Κίτρινες: Ουαντού - Εντού

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (Τροντ Σόλιντ): Νικοπολίδης, Ζεβλάκοφ (46΄ Πάντος), Ντομί, Ουαντού, Ανατολάκης (69΄ Ζούλιο Σέζαρ), Στολτίδης, Καφές, Καστίγιο, Κωνσταντίνου, Ριβάλντο, Τζόρτζεβιτς. ΒΑΛΕΝΘΙΑ (Κίκε Σάντσεθ Φλόρες): Κανιθάρες, Μιγκέλ, Μορέτι, Αγιάλα, Αλμπιόλ, Μαρτσένα, Εντού, Γκαβιλάν (72΄ Σίλβα), Ανγκούλο, Βίγια (81΄ Ρεγκέιρο), Μοριέντες (90΄ Χόρχε Λόπες).

    [18] Μην υποτιμάται την ΑΕΚ

    12/9/2006 9:38:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο Κάρλο Αντσελότι ήταν κατηγορηματικός: «Πρώτος στόχος της Μίλαν φέτος είναι η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ», όπως υποστήριξε στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου πριν από αγώνα της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Οι «ροσονέρι» ξεκίνησαν το πρωτάθλημα με -8 βαθμούς λόγω της εμπλοκής τους στο σκάνδαλο «μοτζιόπολι» κι είναι φυσικό να ενδιαφέρονται λίγο περισσότερο απ΄ότι... συνήθως για την ευρωπαϊκή επιτυχία. Στην προσπάθειά τους αυτή, πρώτη αντίπαλος θα είναι η ΑΕΚ την οποία φιλοξενούν αύριο (21:45, ΝΕΤ) στο «Τζουζέπε Μεάτσα». Μια ελληνική ομάδα που «θέλει προσοχή και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να υποτιμηθεί, όσο κι αν ο αγώνας θεωρείται εύκολος. Οσες ομάδες μας αντιμετωπίσουν θα κυνηγήσουν την έκπληξη κι αυτό τις κάνει επικίνδυνες. Εναντίον τους πρέπει να δείξουμε την ίδια προσοχή, όπως και όταν παίζουμε με αντιπάλους τις κορυφαίες της Ευρώπης» όπως τονίζει ο Αντσελότι, που επίσης ξεχώρισε το Νίκο Λυμπερόπουλο και αναφερόμενος γενικότερα στην Ενωση, είπε: «Δεν πρόκειται να παρουσιαστεί με ηττοπάθεια, αφού διαθέτει πολύ καλούς παίκτες, ικανούς και αποφασισμένους να κάνουν το καλύτερο δυνατό. Οπως πάντα, δηλαδή, μας περιμένει μία μάχη»

    Παράλληλα, ο Ιταλός τεχνικός έδειξε διατεθειμένος να προβεί σε αλλαγές. «Δεν αποκλείω τίποτα. Ισως παίξει κι ο Ολιβέιρα από το πρώτο λεπτό. Γιατί όχι; Πάντως, όποιος και να αγωνιστεί, το σύστημά μας θα παραμείνει το ίδιο». Παρών στη συνέντευξη Τύπου και ο παίκτης-σύμβολο των «ροσονέρι», ο Πάολο Μαλντίνι που έχει ήδη συμπληρώσει 20 χρόνια επαγγελματικής καριέρας με τη Μίλαν. «Μας περιμένει ένα μεγάλο ταξίδι στο Τσάμπιονς Λιγκ, αφού φέτος έχουμε κίνητρο να κυνηγήσουμε ακόμη πιο δυνατά το τρόπαιο. Ολο το ενδιαφέρον του κόσμου στρέφεται γύρω από αυτήν τη διοργάνωση. Προσωπικά, νιώθω καλά και γι΄αυτό είμαι στη διάθεση του προπονητή για τον αυριανό αγώνα. Μπορώ να "βγάλω" δύο ή και παραπάνω συνεχόμενους αγώνες, αν δεν μου παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα. Δεν χρειάζεται να λέμε ότι ο κάθε παίκτης πρέπει να δώσει τον καλύτερο εαυτό του στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ποιος δεν έχει ονειρευτεί αυτό το τρόπαιο; Νομίζω πως η Μπαρτσελόνα είναι το φαβορί, ενώ η Τσέλσι δεν προχώρησε τα προηγούμενα χρόνια μόνο και μόνο επειδή βρήκε τη Μπαρτσελόνα απέναντί της».

    [19] Χωρίς Ανρί η Άρσεναλ

    12/9/2006 8:08:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Πρόβλημα της τελευταίας στιγμής και μάλιστα εξαιρετικά σοβαρό, προέκυψε για τον Αρσέν Βενγκέρ και την Αρσεναλ. Πιο συγκεκριμένα, όπως έγινε σήμερα γνωστό, ο Τιερί Ανρί τραυματίσθηκε στην προπόνηση και δεν θα παίξει στον αυριανό εκτός έδρας αγώνα με το Αμβούργο για την πρεμιέρα του τσάμπιονς λιγκ. Μάλιστα, η απουσία του Γάλλου άσου, επιδεινώνει τον προβληματισμό του Αλσατού τεχνικού σχετικά με την 11αδα των «κανονιέρηδων», αφού ο έμπειρος τεχνικός δεν μπορεί να υπολογίζει, στους επίσης τραυματίες, Γκαέλ Κλισί, Φιλίπ Σεντερος, Αμπου Ντιαμπί και Λαουρέν. Κατά συνέπεια και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, το επιθετικό «δίδυμο» της Αρσεναλ θα αποτελέσουν οι Εμάνουελ Αντεμπαγιόρ και Ρόμπιν Φαν Πέρσι, ενώ στην αποστολή συμπεριελήφθη και ο νεαρός διεθνής, Θίο Γουόλκοτ. Παράλληλα, ο Βενγκέρ θα παρατάξει πιθανότατα στο αρχικό σχήμα τον νεοαποκτηθέντα, Γουιλιάμ Γκαλάς, ενώ ανάλογα με την εξέλιξη του αγώνα θα χρησιμοποιηθεί και ο Ζούλιο Μπαπτίστα.

    [20] Πολιτισμός

    "Η Κλοπή της Ιστορίας"

    13/9/2006 11:37:00 πμ

    Το παράνομο εμπόριο αρχαιοτήτων, η έκταση του φαινομένου της αρχαιοκαπηλίας διεθνώς και η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι οι άξονες στους οποίους κινείται η έκθεση multimedia με τίτλο "Η Κλοπή της Ιστορίας", η οποία φιλοξενείται στο Nέο Μουσείο Μπενάκη, από τις 13 Σεπτεμβρίου έως και τις 22 Οκτωβρίου 2006. Ήδη, η έκθεση έχει φιλοξενηθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Κύπρου, ενώ τμήμα της πρόκειται να παρουσιαστεί και στα Αρχαιολογικά Μουσεία της Κορίνθου και της Νεμέας. Υπολογίζεται δε ότι την έχουν ήδη επισκεφθεί περισσότεροι από 20.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Η έκθεση ταξιδεύει τον επισκέπτη από την λεηλασία του αρχαιολογικού μουσείου της Βαγδάτης και τον τεμαχισμό ιερών αγαλμάτων σε ναούς της Καμπότζης, έως την πώληση αρχαίων αντικειμένων από την Ελλάδα, σε οίκους δημοπρασίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

    Ντοκιμαντέρ και διαδραστικά παιχνίδια

    Η έκθεση πραγματοποιείται σε μια εποχή κατά την οποία έχει ανοίξει μία μεγάλη συζήτηση διεθνώς για τις ηθικές αρχές που πρέπει να διέπουν τη λειτουργία των μεγάλων μουσείων της Δύσης και τα μέτρα για την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

    Η "Κλοπή της Ιστορίας" απευθύνεται στο ευρύ κοινό και παρουσιάζεται στα ελληνικά και στα αγγλικά. Καθ όλη τη διάρκεια της έκθεσης προβάλλονται, στον ίδιο χώρο, ντοκιμαντέρ με θέμα την αρχαιοκαπηλία και την παράνομη διακίνηση αρχαιοτήτων.

    Επίσης, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να παίξει με τρία διαδραστικά παιχνίδια σε υπολογιστή.

    Σχετικά Links:

    Μουσείο Μπενάκη

    [21] Τεχνολογία

    Ηλεκτρονικοί κιθαρωδοί και αυλητές

    12/9/2006 8:29:00 μμ

    Μελωδίες και τραγούδια από την αρχαία Ελλάδα, όπως πιθανώς παρουσιάζονταν σε γιορτές και συνεστιάσεις χιλιάδες χρόνια πριν την εποχή μας, έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν οι επισκέπτες της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, μέσω ενός πρωτότυπου προγράμματος προσομοίωσης που έχει δημιουργήσει το τμήμα Πληροφορικής του ΑΠΘ.

    Πρόκειται για τη μελέτη "Μοντελοποίηση και σύνθεση αρχαιοελληνικής μουσικής", με υπεύθυνο τον καθηγητή του τμήματος Πληροφορικής, Διονύση Πολίτη, που παρουσιάζεται μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή στο περίπτερο 7, και περιλαμβάνει δύο προγράμματα: την παρουσίαση αρχαιοελληνικής κιθάρας και του "Αρίωνα", που μετατρέπει τις νότες της αρχαιοελληνικής σημειογραφίας σε αυτές της δυτικοευρωπαϊκής σημειογραφίας (πεντάγραμμο).

    Η ηλεκτρονική απεικόνιση της αρχαίας κιθάρας στηρίζεται σε πληροφορίες από συγγράμματα και αγγειογραφίες που έχουν διασωθεί μέχρι σήμερα, ενώ πάνω σε αυτή δίνεται η δυνατότητα στο χρήστη να αγγίξει (μέσω του ποντικιού) τις χορδές και να δημιουργήσει ήχους και μελωδίες, όπως ακριβώς θα ακούγονταν εάν την είχε στα χέρια του.

    Η εφαρμογή του προγράμματος αυτού, που συμπληρώνεται με πληροφορίες για την ιστορία της αρχαίας ελληνικής μουσικής και φωτογραφίες οργάνων, έχει κυρίως εκπαιδευτικό χαρακτήρα, έτσι ώστε να γνωρίσει το κοινό τα αρχαία ελληνικά όργανα, δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ, ο υποψήφιος διδάκτορας, Δημήτρης Μαργονάκης.

    Ωστόσο, υπάρχει και το ακουστικό κομμάτι της μελέτης, ο "Αρίωνας", μέσα από το οποίο ο χρήστης μπορεί να ακούσει γνήσια αρχαιοελληνικά τραγούδια, αλλά και να συνθέσει δικά του.

    Το πρόγραμμα αναπαράγει, με τον ήχο του αυλού αλλά και φωνητικών, τρεις αρχαιοελληνικές μελωδίες: την "Επίκληση της Καλλιόπης και του Απόλλωνα", την "Επίκληση της Μούσας" και το "Τραγούδι του Σείκιλου", οι οποίες στηρίζονται σε μερικές από τις σπάνιες παρτιτούρες - των Πυθαγόρα, Ταραντίνου κ.α. - που έχουν διασωθεί σε πάπυρους και έχουν μελετηθεί από ιστορικούς και αρχαιολόγους.

    "Η αρχαιοελληνική μουσική ήταν μονοφωνική - δηλαδή παιζόταν με ένα όργανο και έναν τραγουδιστή - και στηριζόταν κυρίως στον αυτοσχεδιασμό, και αυτός είναι ο λόγος που δεν καταγραφόταν και δεν διασώζεται στις μέρες μας", εξηγεί ο κ. Μαργονάκης.

    Η λειτουργία του "Αρίωνα" στηρίζεται στην αντιστοιχία, μετατροπή και μεταφορά της κάθε αρχαιοελληνικής νότας και των στίχων στο σύγχρονο πεντάγραμμο, μέσω της γλώσσας προγραμματισμού c-sound.

    Το πρόγραμμα μπορεί να βρει και πρακτική εφαρμογή, καθώς δίνει τη δυνατότητα σύνθεσης, μέσω της αντίστροφης μετατροπής από το δυτικό πεντάγραμμο στις αρχαιοελληνικές νότες, παράγοντας την ίδια μελωδία σε αντιστοιχία με ένα αρχαιοελληνικό όργανο.

    Σύμφωνα με τον κ. Μαργονάκη, μελλοντικά πρόκειται να προστεθούν στο πρόγραμμα και άλλα αρχαιοελληνικά όργανα, πνευστά και έγχορδα, όπως λύρα, τρίχορδο, ύδραυλις κ.α., ενώ θα επιχειρηθεί και η οπτική απεικόνιση των αρχαίων Ελλήνων οργανοπαιχτών και τραγουδιστών, με 3D Animation.

    [22] Τεχνολογία

    "Διακυβέρνηση στο Ιντερνετ"

    12/9/2006 8:09:00 μμ

    Θέματα που αφορούν την προετοιμασία διεξαγωγής του "1ου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση στο Ιντερνετ", που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από 30 Οκτωβρίου έως τις 2 Νοεμβρίου 2006, συζήτησε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Μιχάλης Λιάπης με τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και Γραμματέα της WSIS (Παγκόσμια Διάσκεψη για την Κοινωνία της Πληροφορίας) κ. Nitin Desai, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα.

    Στη διάρκεια της συνάντησης ο αξιωματούχος του ΟΗΕ εξέφρασε στον κ. Λιάπη την πλήρη ικανοποίησή του για το υψηλό επίπεδο οργάνωσης και παρεχόμενων υπηρεσιών, καθώς και την άρτια υποδομή των συνεδριακών χώρων στην Ελλάδα. Παράλληλα τον διαβεβαίωσε ότι η χώρα μας θα έχει την πλήρη στήριξη των Ηνωμένων Εθνών προκειμένου να στεφθεί με επιτυχία το 1ο αυτό Παγκόσμιο Φόρουμ.

    Στόχος του Φόρουμ, στο οποίο εκτιμάται ότι θα πάρουν μέρος πάνω από 500 άτομα και τις εργασίες του θα ανοίξει ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Λιάπης, είναι η μείωση του ψηφιακού χάσματος που θα παρέχει τη δυνατότητα στους πολίτες να χρησιμοποιούν τις νέες τεχνολογίες για να ενταχθούν στην κοινωνία της Πληροφόρησης.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Λιάπης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Ελλάδα διοργανώνει το 1ο Παγκόσμιο Φόρουμ για το Ιντερνετ, με την πλήρη υποστήριξη του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών και σημείωσε ότι το διαδίκτυο σήμερα έχει αλλάξει ριζικά το πεδίο γνώσεων και είναι ένα χρήσιμο εργαλείο για την υποστήριξη και την προώθηση της ελευθερίας της γνώσης και την ανάπτυξη ενός διαλόγου μεταξύ των φορέων έτσι ώστε να μειωθεί το ψηφιακό χάσμα.

    [23] Παράξενα

    Όταν η Λυσιστράτη εμπνέει!

    13/9/2006 9:32:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Το ίδιο μέσο άσκησης πίεσης με εκείνο που εμπνεύστηκε η "Λυσιστράτη" του Αριστοφάνη σκέφτηκαν οι εξοργισμένες πλέον από τα εγκλήματα και τη βία σύζυγοι και σύντροφοι των μελών των συμμοριών της πόλης Περέιρα της Κολομβίας. Αποκαλώντας την "απεργία των σταυρωμένων ποδιών", ανακοίνωσαν ότι θα απέχουν από τα "συζυγικά τους καθήκοντα" μέχρι να πείσουν τους άνδρες τους να καταθέσουν τα όπλα. Επιπλέον, δήλωσαν ότι θα ηχογραφήσουν ένα τραγούδι για τον τοπικό ραδιοσταθμό, με το οποίο θα απευθύνουν έκκληση και σε άλλες να μιμηθούν το παράδειγμα τους. Και όλα αυτά, στην Κολομβία, όπου οι δολοφονίες και οι ένοπλες απαγωγές παραμένουν ένα τεράστιο πρόβλημα, με τους έμπορους κοκαΐνης και τις ένοπλες συμμορίες να ελέγχουν μεγάλες περιοχές της χώρας.

    Αποχή... μέχρι τελικής πτώσης!

    "Συναντηθήκαμε με τις συζύγους και τις συντρόφους των μελών συμμορίας και επειδή ανησυχούν ότι ορισμένοι δεν θα καταθέσουν τα όπλα τους, ήρθε η ιδέα της αγρυπνίας ή της αποχής από το σεξ", δήλωσε ο εκπρόσωπος του δημάρχου, Τζούλιο Σεζάρ Γκόμες.

    "Το μήνυμα που στέλνουν είναι 'καταθέστε τα όπλα'. Εάν δεν 'συμμορφωθούν', εκείνες θα αποφασίσουν πώς, πότε και πού θα λήξουν την απεργία τους", δήλωσε ο εκπρόσωπος του δημάρχου.

    Ο ίδιος πρόσθεσε ότι στην πόλη, το 2005 καταγράφηκαν 480 φόνοι.

    [24] Ζωής ...σΤάσεις

    Μαμά για δεύτερη φορά

    13/9/2006 9:59:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Το δεύτερο παιδί της, και αυτό αγοράκι, γέννησε την Τρίτη η πρίτνεϊ Σπίαρς. Επικαλούμενο πηγές του περιβάλλοντος της 24χρονης τραγουδίστριας της ποπ μουσικής, το αμερικανικό τηλεοπτικό μουσικό δίκτυο MTV μετέδωσε ότι το μωρό γεννήθηκε με καισαρική, αργά το βράδυ,σε νοσοκομείο του Λος Άντζελες. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για τη γέννηση του μωρού, αλλά πολλά αμερικανικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι η Σπίαρς και ο 28χρονος σύζυγός της Κέβιν Φεντερλάιν έγιναν για δεύτερη φορά γονείς. Ο πρώτος τους γιος, Σον Πρέστον, γεννήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου του 2005.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: 'Baby one more time' for Spears

    Σχετικά Links:

    Britney Spears


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 13 September 2006 - 8:51:29 UTC