Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-08-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείπνο στους βουλευτές
  • [02] Ποιότητα ζωής και υποδομές
  • [03] Αύριο ανακοινώνονται οι βάσεις
  • [04] Συναγερμός στο Άμστερνταμ
  • [05] Προεδρικό σκάνδαλο στο Ισραήλ
  • [06] Στόχος η εξοικονόμηση ενέργειας
  • [07] Ολυμπιακός: Δεν παίρνει εισιτήρια ο ΠΑΟΚ
  • [08] Στους ομίλους η Σπαρτάκ Μόσχας

    [01] Πολιτική

    Δείπνο στους βουλευτές

    23/8/2006 11:39:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Δείπνο σε ομάδα βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας παρέθεσε το βράδυ της Τετάρτης, σε εστιατόριο της Νέας Μάκρης, ο Πρωθυπουργός. Ο Κώστας Καραμανλής, όπως κάθε χρόνο, δεξιώθηκε τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος ενόψει της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στις πυρκαγιές της Χαλκιδικής και της Λακωνίας, σημειώνοντας ότι θα γίνει ότι είναι δυνατόν ώστε να υπάρξει αποκατάσταση των συνεπειών τους. Μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν και οι επικείμενες δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

    [02] Πολιτική

    Ποιότητα ζωής και υποδομές

    23/8/2006 9:19:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τα θέματα της καθημερινότητας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των Αθηναίων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης. Ο Δημήτρης Σιούφας δήλωσε ότι το υπουργείο προωθεί τη δημιουργία γραφείων Καταναλωτή στην Αθήνα, τα οποία θα είναι συνδεδεμένα online με το υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς και την επέκταση του φυσικού αερίου σε 800 σχολεία της Αττικής και στα δημόσια κτήρια, ενώ στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα των διαδηλώσεων.

    Εξάλλου, με σχετική άνεση, όπως δήλωσε ο ίδιος, πέρασε και το κατώφλι του υπουργείου Οικονομίας, ο Νικήτας Κακλαμάνης. Και δεν μετάνιωσε, καθώς απέσπασε την υπόσχεση του Γιώργου Αλογοσκούφη, ότι θα βοηθήσει το δήμο στις απαλλοτριώσεις και θα διαθέσει 127 εκατ. ευρώ για τη διπλή ανάπλαση στο Βοτανικό.

    Στο μεταξύ, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Σκανδαλίδης, δεσμεύθηκε ότι θα παγώσει, εφόσον εκλεγεί, τα δημοτικά τέλη για μια τετραετία, μετά τις συναντήσεις που είχε με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ και με την υπερνομάρχη Αθηνών - Πειραιώς.

    [03] Κοινωνία

    Αναμένονται αυξομειώσεις σε όλα τα πεδία

    Αύριο ανακοινώνονται οι βάσεις

    23/8/2006 9:40:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων για εισαγωγή στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, μπαίνει αύριο με την ανακοίνωση των βάσεων. Τα αποτελέσματα θα μεταδοθούν στη μία το μεσημέρι από την τηλεόραση της ΕΤ-1 και τη ΝΕΤ 105,8. Οι βάσεις εισαγωγής θα είναι επίσης διαθέσιμες στο δικτυακό τόπο της ΕΡΤ για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία αναμένονται αυξομειώσεις σε όλα τα επιστημονικά πεδία, με άλλες σχολές να παρουσιάζουν άνοδο και άλλες πτώση στο ίδιο επιστημονικό πεδίο.

    Μεγάλη άνοδο, αναμένεται να παρουσιάσουν οι νομικές και φιλολογικές σχολές καθώς και τα ΤΕΙ του 2ου, 3ου, 4ου και 5ου επιστημονικού πεδίου.

    Οριακή άνοδο εκτιμάται, ότι θα παρουσιάσουν οι βάσεις στα ΤΕΙ των επιστημών υγείας καθώς και τα πανεπιστημιακά τμήματα, του 2ου, 4ου και 5ου επιστημονικού πεδίου, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, όπου έχει γίνει μείωση του αριθμού των εισακτέων.

    Πτώση ή διατήρηση της περυσινής βάσης τους αναμένεται να εμφανίσουν αρκετά Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά τμήματα της περιφέρειας κυρίως από το 2ο και 4ο επιστημονικό πεδίο.

    Για να πληροφορούνται αν έχουν περάσει και σε ποια σχολή οι υποψήφιοι θα μπορούν να επισκέπτονται το δικτυακό τόπο του υπουργείου Παιδείας, ενώ από το μεσημέρι και μετά, θα μπορούν να τηλεφωνούν στο τετραψήφιο νούμερο 1564 του υπουργείου Εσωτερικών.

    Και στις δύο περιπτώσεις η πληροφορία είναι προσβάσιμη μόνο με την πληκτρολόγηση του οκταψήφιου αριθμού Μαθητικού Δελτίου του κάθε υποψήφιου.

    Σχετικά Links:

    Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων

    [04] Κόσμος

    Ανακρίνονται 12 επιβάτες αμερικανικού αεροσκάφους

    Συναγερμός στο Άμστερνταμ

    23/8/2006 10:25:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ, NET, BBC

    Στο Άμστερνταμ, συνοδεία μαχητικών αεροσκαφών F16, επέστρεψε αεροσκάφος της αμερικανικής εταιρείας Northwest Airlines, το οποίο εκτελούσε πτήση από την ολλανδική πρωτεύουσα για τη Βομβάη, καθώς ο πιλότος του αεροσκάφους εξέπεμψε έκτακτο σήμα, όταν το πλήρωμα ανέφερε ύποπτη συμπεριφορά κάποιων επιβατών. Η ολλανδική αστυνομία συνέλαβε και ανακρίνει 12 από τους 149 επιβάτες της πτήσης 42. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, οι ύποπτοι αντάλλαζαν κινητά τηλέφωνα και δεν ακολουθούσαν τους κανόνες ασφαλείας που τηρούνται εν πτήσει. Ο πιλότος αποφάσισε να επιστρέψει στο Άμστερνταμ, ενώ το αεροσκάφος βρισκόταν πάνω από τον εναέριο χώρο της Γερμανίας. Οι υπόλοιποι επιβάτες φιλοξενούνται ήδη σε ξενοδοχεία κοντά στο Σίπχολ και θα αναχωρήσουν αύριο Πέμπτη για τον προορισμό τους, ενώ όπως αναφέρει η ιστοσελίδα του ΒΒC, η αστυνομία διεξήγαγε ανακρίσεις για την υπόθεση και σε άλλους επιβάτες και σε μήλη του πληρώματος. Πάντως, δεν έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις συλλήψεις. Στο αεροδρόμιο του Σίπχολ τα μέτρα ασφαλείας επέστρεψαν στα κανονικά επίπεδα.

    [05] Μ. Ανατολή

    Προεδρικό σκάνδαλο στο Ισραήλ

    23/8/2006 9:26:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: Reuters, ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Την πόρτα του προεδρικού μεγάρου του Ισραήλ στην Ιερουσαλήμ πέρασε σήμερα η ισραηλινή αστυνομία, προκειμένου να ανακρίνει τον Πρόεδρο της χώρας, Μοσέ Κατσάβ, εναντίον του οποίου έχουν διατυπωθεί κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση μίας πρώην υπαλλήλου της προεδρίας. Σύμφωνα με την καταγγελία της πρώην υπαλλήλου, ο Κατσάβ την εξανάγκασε να συνευρεθούν σεξουαλικά απειλώντας την με απόλυση. Από την πλευρά του ο Μοσέ Κατσάβ, αποκρούει τις κατηγορίες και προσφέρθηκε να συνεργαστεί με τις αστυνομικές αρχές για να διαλευκανθεί η υπόθεση. Ο συνήγορος του Ισραηλινού Προέδρου, Ζιόν Αμίρ, τόνισε, ότι ο πελάτης του είναι αθώος και δεν έχει διαπράξει κανένα παράπτωμα.

    Αρνείται τις κατηγορίες

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ισραηλινής αστυνομίας, Μίκι Ρόζενφελντ, η ανάκριση του Κατσάβ διήρκησε πέντε ώρες, ενώ πιθανότατα θα συνεχιστεί και αύριο, Πέμπτη. Χθες, Τετάρτη, η αστυνομία πραγματοποίησε έρευνα στην κατοικία του Κατσάβ και αφαίρεσε υπολογιστές και διάφορα έγγραφα. Σε περίπτωση που η αστυνομία απαγγείλει τελικά κατηγορίες εναντίον, ο Ισραηλινός Πρόεδρος προστατεύεται από ασυλία, αλλά ενδέχεται να παραπεμφθεί από τη βουλή για ανάρμοστη συμπεριφορά. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Ισραήλ, που ο ανώτατος θεσμός της χώρας δέχεται τόσο βαρύ ηθικό πλήγμα, κάτι που ανάγκασε την Πρόεδρο της Κνεσέτ, Ρουχαμα Αβρααμ, να ζητήσει από τον Κατσαβ να φύγει σε έκτακτες διακοπές.

    Η υπόθεση Κατσάβ είναι η δεύτερη περίπτωση καθώς την περασμένη Κυριακή υποχρεώθηκε σε παραίτηση ο υπουργός Δικαιοσύνης του Ισραήλ, Χάιμ Ραμόν, όταν κατηγορήθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα ότι φίλησε με το ζόρι στο στόμα μια 18χρονη στρατιωτικό σε αποχαιρετιστήρια εκδήλωση την πρώτη ημέρα του πολέμου. Έρευνες όμως γίνονται και σχετικά με την αγορά ενός διαμερίσματος στην Ιερουσαλήμ, αξίας 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων, από τον νυν πρωθυπουργό του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, το 2004.

    Διχασμένη η κοινή γνώμη

    Το σκάνδαλο που κλυδωνίζει το Ισραήλ ξέσπασε τη στιγμή που οι πολίτες του Ισραήλ εμφανίζονται διχασμένοι όσον αφορά τη παραίτηση της κυβέρνησης του Εχούντ Όλμερτ, με αφορμή την αποτυχία στο μέτωπο του Λιβάνου. Πιο συγκεκριμένα, το 34% των Ισραηλινών τάσσεται υπέρ της παραίτησης της κυβέρνησης, έναντι ποσοστού 31% που δηλώνει αντίθετο και 35% που δεν εκφράζει άποψη.

    [06] Οικονομία

    Ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης το υπουργείο

    Στόχος η εξοικονόμηση ενέργειας

    23/8/2006 8:00:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Τους βασικούς άξονες της ενεργειακής στρατηγικής που προωθεί η κυβέρνηση, παρουσίασε ο Υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, μαζί με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου στον καταξιωμένο καθηγητή του MIT, της Βοστώνης, Ηλία Γυφτόπουλο, παρουσία, του πρώην Υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη και του προέδρου του Συμβουλίου Εθνικής Στρατηγικής, Ραφαήλ Μωϋσή. Όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης, ανάμεσα στις βασικές προτεραιότητες της ενεργειακής στρατηγικής της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρισμού με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), η επαρκής και ασφαλής τροφοδοσία, η σταδιακή μείωση της πετρελαϊκής εξάρτησης της χώρας, με την υποκατάσταση του πετρελαίου από το φυσικό αέριο και τις καθαρές μορφές ενέργειας, αλλά και η προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων στις εναλλακτικές πηγές, υπογραμμίζοντας, πως στόχος είναι να καταστεί η χώρα μας από απλός εισαγωγέας, σε διεθνή ενεργειακό δίαυλο. Ακόμα ο κ. Σιούφας επεσήμανε πως από τις πρώτες προτεραιότητες του υπουργείου Ανάπτυξης είναι, όπως ανέφερε, ο μεγάλος εθνικός ενεργειακός, αλλά και πολιτικός στόχος της εξοικονόμησης ενέργειας. Μάλιστα, τόνισε, ότι μέσα στις επόμενες μέρες το υπουργείο ξεκινά τη διανομή φυλλαδίων με τα οποία θα δίνει στους Έλληνες καταναλωτές οδηγίες για την καλύτερη διαχείριση της ενέργειας, ενώ όπως τόνισε, σε συνεργασία με την υπουργό Παιδείας, Μαριέτα Γιαννάκου, θα συνεχιστεί η εκστρατεία ενημέρωσης στους μαθητές.

    Μεγάλα τα περιθώρια

    Από την πλευρά του ο κ. Γυφτόπουλος τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια εξοικονόμησης ενέργειας, όχι με στέρηση των πολιτών από τη χρήση της ενεργείας, αλλά με βελτίωση του βαθμού χρησιμοποιήσεώς της, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι η συστηματική εξοικονόμηση ενεργείας ισοδυναμεί με την ανακάλυψη μιας νέας πηγής για πάντα.

    Ο Πέτρος Μολυβιάτης εξήρε την καθοριστική συμβολή του κ. Γυφτόπουλου στη διαχείριση της πετρελαϊκής κρίσης το 1974-75 αλλά και στην πρόσφατη κρίση με την έξαρση των διεθνών τιμών πετρελαίου, ενώ συνεχάρη τον υπουργό Ανάπτυξης για τις πρωτοβουλίες του στον τομέα της ενέργειας. Επίσης, αναφερόμενος στη συνεργασία των υπουργείων Ανάπτυξης και Εξωτερικών στον τομέα ενέργειας, είπε, πως "η ενεργειακή διπλωματία, αν μπορώ να την πω έτσι, είναι ένας πολύ σημαντικός κλάδος της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας και τα δύο υπουργεία είχαν και συνεχίζουν να έχουν μια πολύ στενή συνεργασία στον τομέα αυτό".

    Ο Ραφαήλ Μωϋσής τόνισε, ότι "το Συμβούλιο Εθνικής Ενεργειακής Στρατηγικής φιλοδοξεί να έχει την τύχη σε 30 χρόνια από σήμερα κάποιος να αναφερθεί στο έργο το οποίο αυτό θα έχει επιτελέσει. Και προς αυτό όλοι μας θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια".

    [07] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ολυμπιακός: Δεν παίρνει εισιτήρια ο ΠΑΟΚ

    23/8/2006 8:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/8/2006 8:40:35 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μόνο φιλάθλους του Ολυμπιακού θα έχει η αναμέτρηση της 10ης Σεπτεμβρίου στο γήπεδο Καραϊσκάκη, στα πλαίσια της 3ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκα, με αντίπαλο τον ΠΑΟΚ. Η "ερυθρόλευκη" ΠΑΕ, μέσω επιστολής που έστειλε ο διευθυντής διαχείρισης εισιτηρίων, Γιάννης Μώραλης, στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ, γνωστοποίησε ότι δεν θα παραχωρήσει στο "δικέφαλο" της Θεσσαλονίκης εισιτήρια για τη μεταξύ τους αναμέτρηση. Αντίστοιχα, οι "ερυθρόλευκοι" δεν θα πάρουν εισιτήρια για τον αγώνα του β γύρου (18η ημέρα) στο γήπεδο της Τούμπας. "Η απόφαση αυτή πάρθηκε στην λογική του να αποφύγουμε τυχόν αντιπαραθέσεις που σίγουρα δεν ευνοούν τη νέα αρχή που όλοι θέλουμε για το νέο πρωτάθλημα", επισημαίνεται στην επιστολή.

    [08] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στους ομίλους η Σπαρτάκ Μόσχας

    23/8/2006 9:11:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το παρών στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ θα δώσει η Σπαρτάκ Μόσχας. Η Ρωσική ομάδα, αν και δυσκολεύτηκε πολύ, κατάφερε τελικά να επικρατήσει της Σλόβαν Λίμπερετς με 2-1 και σε συνδυασμό με το 0-0 στο πρώτο παιχνίδι κατάφερε να πάρει το εισιτήριο για τους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης. Με τον πρώτο αγώνα στο 0-0, η ρεβάνς της ρωσικής πρωτεύουσας έδινε τον πρώτο λόγο στη Σπαρτάκ, που προηγήθηκε στο 23΄ με τον Βραζιλιάνο Μότσαρτ. Στο 72΄ ο Ιβάν Χόντουρ ισοφάρισε με πέναλτι για τους πρωταθλητές Τσεχίας, αλλά τελικά η Σπαρτάκ κατάφερε να πάρει την πολύτιμη νίκη με γκολ του Ρόμαν Παβλιουτσένκο στο 78΄, διαμορφώνοντας το τελικό 2-1. Να σημειωθεί ότι η Σλόβαν αγωνιζόταν από το 57΄ με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Ζαποτότσνι.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 23 August 2006 - 20:51:00 UTC