Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-08-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Η Ρωσία ευχαριστεί την Ελλάδα
  • [02] Μέτρα κατά της γραφειοκρατείας
  • [03] Διάλογος για τις πορείες
  • [04] Στην Κάλυμνο ο Υπουργός Υγείας
  • [05] Έρχεται καύσωνας
  • [06] Τραγωδία στην Ιεράπετρα
  • [07] Επτά πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας
  • [08] Εξιχνιάστηκε έγκλημα στον Πειραιά
  • [09] Εκοιμήθη ο μητροπολίτης Κορίνθου
  • [10] Πυρκαγιές σε όλη τη χώρα
  • [11] Οι βάσεις για τα ΑΕΙ -ΤΕΙ
  • [12] Προληπτική προσγείωση στη Βοστώνη
  • [13] Παραιτήθηκε η Κυβέρνηση της Τσεχίας
  • [14] Φονικές πλημμύρες στην Αιθιοπία
  • [15] Πήρε την έγκριση της Κομισόν η Credit Agricole
  • [16] Ισχυρή η ανάπτυξη
  • [17] Κοντά στον ΠΑΟ ο Σαλπιγγίδης;
  • [18] Ανακοίνωσε Ρίβας ο Ηρακλής
  • [19] Τα "Πρέσπεια" αφιερωμένα στον Ελύτη
  • [20] Έκθεση εικόνων της Συλλογής Βελιμέζη στο Λονδίνο

    [01] Πολιτική

    Ευχαριστήρια επιστολή στον Πρωθυπουργό

    Η Ρωσία ευχαριστεί την Ελλάδα

    16/8/2006 4:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/8/2006 4:43:25 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ευχαριστήρια επιστολή στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για τη συμβολή της Ελλάδας στη μεταφορά Ρώσων πολιτών από τη Βηρυτό στην Κύπρο με ελληνικά πλοία, απέστειλε ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Βντόβιν. Στην επιστολή, ο πρέσβης εκφράζει "την ειλικρινή ευγνωμοσύνη της χώρας του για τον αποτελεσματικό ρόλο της ελληνικής κυβέρνησης στην πρόσφατη ανθρωπιστική επιχείρηση". Αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι ο "καλός φίλος στην ανάγκη φαίνεται" ο κ. Βντόβιν σημειώνει επίσης, ότι περισσότεροι από 250 Ρώσοι πολίτες αισθάνθηκαν την ελληνική ανθρωπιστική δέσμευση και την βαθιά αλληλεγγύη των ναυτικών της Ελλάδας.

    [02] Πολιτική

    Αυτεπαγγέλτως θα αναζητούνται 208 πιστοποιηττικά

    Μέτρα κατά της γραφειοκρατείας

    16/8/2006 4:18:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Συνολικά 208 δικαιολογητικά ή πιστοποιητικά θα αναζητούνται πλέον αυτεπαγγέλτως από τη Δημόσια Διοίκηση στο πλαίσιο των μέτρων κατά της γραφειοκρατίας που παίρνει το Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου ο πολίτης να δαπανά λιγότερο χρόνο για την ολοκλήρωση μιας διοικητικής διαδικασίας και με τη λιγότερη δυνατή ταλαιπωρία, δεδομένου ότι απευθύνεται μόνον στην υπηρεσία που εκδίδει την τελική διοικητική πράξη. Ο πολίτης δεν θα υποβάλλει πλέον στη Δημόσια Διοίκηση διακόσια οκτώ πιστοποιητικά, για μία σειρά διαδικασιών από τις συνηθέστερες της καθημερινότητάς του. Αντ αυτού, οι δημόσιες υπηρεσίες που εκδίδουν την τελική διοικητική πράξη οφείλουν να αναζητούν υπηρεσιακά τα 208 αυτά δικαιολογητικά ή πιστοποιητικά. Αντίγραφο του ποινικού μητρώου, πιστοποιητικά γέννησης και οικογενειακής κατάστασης, πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης, η φορολογική ενημερότητα, βεβαιώσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, πιστοποιητικά από 17 ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, ΤΣΑΥ, ΝΑΤ κλπ.), πιστοποιητικά σπουδών, είναι μερικά από τα 208 πιστοποιητικά που πλέον δεν προσκομίζονται από τον πολίτη, αλλά αναζητούνται υπηρεσιακά από τις υπηρεσίες.

    Ωστόσο, η αυτεπάγγελτη αναζήτηση πιστοποιητικών δεν αφορά μόνο τους πολίτες αλλά και τις επιχειρήσεις, δεδομένου ότι αρκετά πιστοποιητικά, αρμοδιότητας ιδίως του Υπουργείου Ανάπτυξης, αναζητούνται υπηρεσιακώς. Συνεπώς, εξοικονομείται πολύτιμος χρόνος και χρήμα και για τις επιχειρήσεις και ενισχύεται η ανταγωνιστικότητά τους.

    Επιπλέον, με σχετική διάταξη του ν. 3448/2006, προβλέπεται η υποχρεωτική αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών, τα οποία επίσης καθορίζονται με κοινές αποφάσεις του υπουργού Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, χωρίς να απαιτείται σχετική εξουσιοδότηση του πολίτη. Και αυτό γιατί παρατηρήθηκε στην πράξη ότι ορισμένες υπηρεσίες προέτρεπαν τους πολίτες να αναζητήσουν οι ίδιοι τα δικαιολογητικά αυτά, χωρίς καν σε πολλές περιπτώσεις να τους ενημερώνουν για τη δυνατότητα της αυτεπάγγελτης αναζήτησής τους. Η διάταξη αυτή τίθεται σε ισχύ από 1.9.2006 με 11 έγγραφα του Υπουργείου Δικαιοσύνης που αναζητούνται, υποχρεωτικά, αυτεπαγγέλτως από τις υπηρεσίες.

    [03] Πολιτική

    Στο κέντρο της Αθήνας

    Διάλογος για τις πορείες

    16/8/2006 1:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/8/2006 4:14:10 μμ)

    Πηγή: ΝΕτ 105,8-ΑΠΕ

    Επιστολή - πρόσκληση για διάλογο στις αρχές Σεπτεμβρίου, με θέμα τις διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας, απέστειλε σε πολιτικά κόμματα και φορείς, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας. Όπως επισημαίνει στην επιστολή του ο υπουργός, στόχος όλων θα πρέπει να είναι η διευκόλυνση της καθημερινότητας του πολίτη και η ακώλυτη οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα της πόλης. Σύμφωνα με τον κ. Πολύδωρα, ο διάλογος είναι απαραίτητος, ώστε να διαμορφωθεί ένα κοινό πολιτικό πλαίσιο που θα θέσει τις αρχές, για την χωρίς προβλήματα για τους πολίτες και τους επισκέπτες της πόλης, άσκηση του Συνταγματικού δικαιώματος της διαμαρτυρίας. Γι αυτό το λόγο ο Υπουργός προτείνει οι μικρές διαδηλώσεις και πορείες να πραγματοποιούνται σε μία λωρίδα κυκλοφορίας χωρίς να κλείνει όλος ο δρόμος και χωρίς να διακόπτεται η κυκλοφορία.

    Παράπονα πολιτών οδήγησαν στην πρόταση

    Σε ανάλογη πρόταση είχε προβεί και παλιότερα ο Υπουργός καθώς όπως αναφέρει στην επιστολή του, σε συνέντευξή του στις 26/6/2006, ανταποκριμένος στα παράπονα των πολιτών, είχε ζητήσει από όλους τους φορείς και τα πολιτικά κόμματα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους, ώστε να μην ταλαιπωρούνται η πόλη και οι πολίτες από μικρές διαδηλώσεις.

    Εκτός του κ. Πολύδωρα και ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηνών κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ανταποκρινόμενος στα αιτήματα των πολιτών για θεραπεία της κατάστασης, κατέστησε το ζήτημα αυτό ως ένα από τα θέματα του προεκλογικού διαλόγου.

    Παράλληλα όπως τονίζει ο Υπουργός στην επιστολή του, την δυσφορία τους στην κινητοποίηση μικρών ομάδων που δημιουργούν "έμφραγμα" στο κέντρο της πρωτεύουσας έχουν εκφράσει με επερωτήσεις του στη Βουλή, αρκετοί βουλευτές, αλλά και με άρθρα τους επώνυμοι δημοσιογράφοι.

    Η επιστολή απευθύνεται στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ, τον ΣΥΝ, το ΛΑΟΣ, το Δήμαρχο Αθηναίων, το ΕΒΕΑ, τον ΣΕΒ, τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, καθώς και τους υποψηφίους δημάρχους του Δήμου Αθηναίων Ν.Κακλαμάνη, Κ.Σκανδαλίδη, Σπ.Χαλβατζή και Αλ.Τσίπρα.

    Μικτές αντιδράσεις

    Αρνητική ήταν η απάντηση του ΚΚΕ και του Συνασπισμού.

    "Η πρόσκληση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης επιστρέφεται ως απαράδεκτη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, καλώντας την Κυβέρνηση να μην επιχειρήσει με κανέναν τρόπο να περιορίσει το δικαίωμα της συλλογικής έκφρασης και της διαδήλωσης».

    Επικρίσεις κατά του υπουργού Δημοσίας Τάξεως Β. Πολύδωρα, διατύπωσε με δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου και μέλος της ΠΓ του ΣΥΝ Ν. Βούτσης. Ο κ. Βούτσης, μεταξύ άλλων, κατηγορεί τον κ. Πολύδωρα ότι λειτουργεί ως επικοινωνιακός μηχανισμός του υποψηφίου Δημάρχου Ν. Κακλαμάνη.

    Θετικά έκρινε την πρόταση, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος που είχε ήδη θέσει το θέμα στους υποψήφιους δημάρχους Αθηνών κατά τις συναντήσεις που είχε μαζί τους στο πλαίσιο της προεκλογικής τους εκστρατείας.

    Το ΕΒΕΑ θα παρουσιάσει τις προτάσεις του κατά τη διάρκεια τη σύσκεψης.

    [04] Πολιτική

    Αιφνιδιαστική επίσκεψη

    Στην Κάλυμνο ο Υπουργός Υγείας

    16/8/2006 4:48:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Το νοσοκομείο της Καλύμνου επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά ο υπουργός υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ο Υπουργός είχε συνεργασία με τη διοίκηση του Νοσοκομείου, συναντήθηκε με εκπροσώπους των εργαζομένων, ιατρούς και νοσηλευτές και ευχήθηκε καλή ανάρρωση σους ασθενείς και τους συγγενείς τους. Σε δηλώσεις του, ο Υπουργός επαίνεσε τις προσπάθειες που καταβάλουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές σημειώνοντας, ότι χάρη σε εκείνους το Νοσοκομείο λειτουργεί με επάρκεια την εορταστική περίοδο που διανύουμε. Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι θα αντιμετωπιστούν άμεσα οι ελλείψεις σε προσωπικό, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού των υποδομών και λειτουργίας νέων πτερύγων στο Νοσοκομείο, προκειμένου να λειτουργήσει με απόλυτη πληρότητα και επάρκεια, προσφέροντας χρήσιμες ιατρικές υπηρεσίες στους πολίτες της Καλύμνου και της ευρύτερης περιοχής. Τέλος χαρακτήρισε σωστά και δίκαια τα αιτήματα που του έθεσαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, του ιατρικού και του νοσηλευτικού προσωπικού, επισημαίνοντας ότι αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

    [05] Κοινωνία

    Από την Πέμπτη μέχρι και την Κυριακή

    Έρχεται καύσωνας

    16/8/2006 12:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/8/2006 2:22:52 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Ανεβαίνει σημαντικά ο υδράργυρος τις επόμενες ημέρες με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία να προβλέπει ότι μέχρι την Κυριακή, η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς Κελσίου. Η άνοδος θα αρχίσει ουσιαστικά από την Πέμπτη με την ζέστη και το βοριαδάκι να είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού για τις επόμενες ημέρες. Τα καιρικά φαινόμενα δεν θα παρουσιάσουν ιδιαίτερη μεταβολή την Παρασκευή. Όμως από το Σάββατο οι συνθήκες θα προκαλέσουν καύσωνα. Στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς. Πάντως από σήμερα μέχρι την Τρίτη, οπότε θα υποχωρήσει ο καύσωνας, το βοριαδάκι θα συμβάλει ώστε η ζέστη να γίνει όσο το δυνατόν πιο υποφερτή.

    Άνοδος από την Παρασκευή πτώση από την Τρίτη

    Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ, η θερμοκρασία στη χώρα θα παρουσιάσει βαθμιαία άνοδο από την Παρασκευή 18/8/2006.

    Συγκεκριμένα την Παρασκευή και το Σάββατο η μέγιστη τιμή στη δυτική Ελλάδα και τη Μακεδονία θα φθάσει τους 39 και κατά τόπους τους 40 βαθμούς Κελσίου.

    Την Κυριακή και τη Δευτέρα είναι πιθανό στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά η θερμοκρασία να φθάσει τους 41 και τοπικά τους 42 βαθμούς Κελσίου.

    Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να αρχίσει την Τρίτη από τη βορειοδυτική Ελλάδα.

    Μετρά και συμβουλές από το Δήμο της Αθήνας

    Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που αναμένεται να επικρατήσουν στην περιοχή της πρωτεύουσας τις επόμενες ημέρες, ο Δήμος Αθηναίων έθεσε σε ισχύ μέτρα για την προστασία των πολιτών διαθέτοντας συνολικά 26 κλιματιζόμενους χώρους, που θα παραμένουν ανοιχτοί τις 8 το πρωί και μέχρι τις 8 το βράδυ, από την ερχόμενη Παρασκευή 18 Αυγούστου και για όσες μέρες θα επικρατήσουν οι συνθήκες καύσωνα.

    Από την Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας και Υγείας του Δήμου Αθηναίων συνιστάται ιδιαίτερα σε ηλικιωμένους και άτομα με καρδιοαναπνευστικά προβλήματα:

    - να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο -να παραμένουν σε σκιασμένους και δροσερούς χώρους -να αποφεύγουν την σωματική καταπόνηση και κόπωση και -να καταναλώνουν άφθονες ποσότητες νερού.

    Απευθύνεται δε έκκληση στους δημότες που έχουν συγγενείς με προβλήματα υγείας ή γνωρίζουν μοναχικά και ηλικιωμένα άτομα να επικοινωνούν τακτικά μαζί τους, έτσι ώστε να τους παράσχουν άμεσα κάθε δυνατή βοήθεια και συνδρομή.

    [06] Κοινωνία

    Βρετανός έπεσε στο κενό μαζί με τα παιδιά του

    Τραγωδία στην Ιεράπετρα

    16/8/2006 11:45:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/8/2006 2:02:25 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Σε οικογενειακή τραγωδία εξελίχθηκε ο διαπληκτισμός ενός ζεύγους Βρετανών που βρισκόταν για διακοπές στην Ιεράπετρα. Σύμφωνα με την αστυνομία, ένας 32 χρόνος Βρετανός, μετά από έντονη λογομαχία με τη σύζυγο του πήρε τα δυο ανήλικα παιδιά του και έπεσε στο κενό από τον τέταρτο όροφο δωματίου που διέμενε. Αποτέλεσμα να σκοτωθεί το 6χρονο αγοράκι του και να τραυματιστεί ελαφρά η 2 χρονη κόρη του. Ο ίδιος τραυματίστηκε σοβαρά και νοσηλεύεται φρουρούμενος στο γενικό νοσοκομείο Ιεράπετρας. Η τραγωδία σημειώθηκε στις 11.30 το βράδυ ανήμερα της Τρίτης. Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Ιεράπετρας.

    [07] Κοινωνία

    Επτά πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας

    16/8/2006 5:45:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Επτά πυρκαγιές εκδηλώθηκαν από το μεσημέρι και μετά σε δασικές περιοχές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας ενώ ένα πυροσβεστικό όχημα παγιδεύτηκε και πήρε φωτιά, λίγο πριν τις 5 το απόγευμα στην Άνω Γλυφάδα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν τρεις πυροσβέστες που αποτελούσαν το πλήρωμα, χωρίς ευτυχώς, τελικά, να πάθουν το παραμικρό. Η μεγαλύτερη πυρκαγιά, πάντως, που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 12.20 μ.μ., είναι στον Πιτροφό Άνδρου, η οποία έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων και μέχρι αργά το μεσημέρι απειλούσε κατοικημένη περιοχή. Η φωτιά μαίνεται σε περιοχή με πουρνάρια και χαμηλή βλάστηση, αλλά είναι δύσκολη η κατάσβεσή της καθώς οι δυνατοί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή δεν επιτρέπουν την επέμβαση των πυροσβεστικών αεροσκαφών και το βάρος των προσπαθειών έχει πέσει στις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης. Από την πρώτη στιγμή στον τόπο της πυρκαγιάς κατέφτασαν 19 πυροσβέστες με 4 οχήματα και 30 άνδρες πεζοπόρο τμήμα, ενώ αργά το μεσημέρι έφθασαν ενισχύσεις από την Αθήνα - 15 πυροσβέστες με 5 οχήματα και 50 άνδρες πεζοπόρο τμήμα.

    Η πυρκαγιά στην Άνω Γλυφάδα εκδηλώθηκε στις 14:50 στη διασταύρωση των οδών Σουλίου και Ιλίου και έκαιγε πεύκα και ελιές κοντά σε σπίτια, τα οποία ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν κινδύνευσαν άμεσα. Κατά τη διάρκεια της προσπάθειας να μην πλησιάσουν οι φλόγες στην κατοικημένη περιοχή, εγκλωβίστηκε το όχημα της Πυροσβεστικής και καταστράφηκε από τις φλόγες. Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 45 πυροσβέστες με 15 οχήματα, τέσσερα πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο, ενώ η φωτιά λίγο μετά τις 5 μμ τέθηκε υπό μερικό έλεγχο.

    Στις 2.30 το μεσημέρι εκδηλώθηκαν τέσσερις πυρκαγιές: μία στη Χρυσούπολη Καβάλας, η οποία καίει πουρνάρια και ξερά χόρτα, μία στην περιοχή Τσαρτσαλή Θήβας η οποία εκδηλώθηκε σε χωματερή, μία στον Αρχάγγελο Πρέβεζας που καίει πουρνάρια και μία στο Νέο Περιβόλι Λάρισας η οποία καίει σιτοκαλαμιές.

    Ήδη έχουν τεθεί υπό μερικό έλεγχο οι πυρκαγιές στη Θήβα και στην Πρέβεζα. Στις 3.30 εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δασική έκταση στον Άγιο Αιμιλιανό, στο Πόρτο Χέλι Αργολίδας. Και η φωτιά αυτή τέθηκε υπό μερικό έλεγχο γύρω στις 4.30 μμ.

    Εξάλλου από χθες έχει εκδοθεί ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που προειδοποιεί για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς λόγω ζέστης και ισχυρών ανέμων. Για το λόγο αυτό οι αρχές κάνουν έκκληση στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πυρκαγιές σε όλη τη χώρα

    [08] Κοινωνία

    Εξιχνιάστηκε έγκλημα στον Πειραιά

    16/8/2006 5:15:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δύο νεαροί Αλβανοί είναι οι δράστες της ανθρωποκτονίας με θύμα την 86χρονη Μαριάνθη Καστρινάκη, που είχε διαπραχθεί στις 16 Μαρτίου 2006 στο σπίτι της, στην οδό Μακεδονίας 156 στην Αγία Σοφία του Πειραιά. Οι δράστες, 20 και 21 ετών, έπνιξαν με τα χέρια τους την ηλικιωμένη γυναίκα, όταν αυτή αντελήφθη ότι είχαν μπει στο σπίτι της για να τη ληστέψουν. Η υπόθεση εξιχνιάστηκε από το τμήμα εγκλημάτων κατά ζωής της Ασφάλειας Αττικής και οι δράστες συνελήφθησαν. Όπως προέκυψε από την προανάκριση, οι δυο νεαροί Αλβανοί είχαν μπει στο σπίτι της γυναίκας από την αυλόπορτα που βρήκαν ανοιχτή και στη συνέχεια από την επίσης ανασφάλιστη πόρτα της κουζίνας. Αφού έψαξαν πήραν 800 ευρώ αλλά κάποια στιγμή η 86χρονη ξύπνησε και τότε οι δράστες της επιτέθηκαν και την έπνιξαν. Αμέσως μετά διέφυγαν στην Αλβανία όπου έμειναν για αρκετό διάστημα. Στον τόπο του εγκλήματος όμως είχαν βρεθεί τα δακτυλικά αποτυπώματα του ενός από τους δράστες ο οποίος αναζητούνταν για κλοπές. Οι δύο νεαροί επέστρεψαν πριν από ένα μήνα στην Ελλάδα και προχθές εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν, ο ένας στον Πειραιά και ο άλλος στο Νέο Κόσμο.

    Ήδη για τον έναν που είναι σεσημασμένος, διαπιστώθηκε ότι εμπλέκεται και σε δύο κλοπές αυτοκινήτων και μια διάρρηξη και κλοπή σε σπίτι. Ερευνάται η συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις, ενώ σήμερα οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πειραιά.

    [09] Κοινωνία

    Σε ηλικία 87 ετών

    Εκοιμήθη ο μητροπολίτης Κορίνθου

    16/8/2006 2:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/8/2006 5:36:22 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Την τελευταία του πνοή άφησε στις έξι και μισή το πρωί σε ηλικία 87 ετών, ο μητροπολίτης Κορίνθου Παντελεήμων, στην εξοχική κατοικία που διατηρούσε στο Σίγρι της Μυτιλήνης. Επί 41 χρόνια, στον επισκοπικό θρόνο της Κορίνθου, είχε μεγάλο συγγραφικό έργο, για το οποίο βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών το 1995. Ο μακαριστός μητροπολίτης αντιμετώπιζε το τελευταίο διάστημα σοβαρά προβλήματα υγείας. Η εξώδιος ακολουθία θα ψαλεί την Πέμπτη στις 12 το μεσημέρι στη μονή Λειμώνος της Μυτιλήνης, όπου και θα ταφεί μετά από προσωπική του επιθυμία, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ.Χριστοδούλου.

    41 χρόνια προσφοράς

    Ο Μητροπολίτης Κορίνθου, Σικιώνος, Ζεμενού, Ταρσού και Πολυφέγγους κ. Παντελεήμων (Καρανικόλας) γεννήθηκε το 1919 στο Κρανίδι Ερμιονίδος.

    Σπούδασε στην Θεολογική σχολή Αθηνών και στο Βασιλικό Πανεπιστήμιο Λονδίνου.

    Διετέλεσε Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μ. Χίου και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Π. Σ. Ε.

    Το 1958 εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος Αχαΐας. Το 1965 εξελέγη Μητροπολίτης Κορίνθου. Συνέγραψε πολυάριθμα έργα.

    Το 1990 ανακηρύχθηκε Επίτιμος Διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και ήταν μέλος του Φιλολογικού Συλλόγου "Παρνασσός".

    Το 1995 βραβεύτηκε για το συγγραφικό του έργο από την Ακαδημία Αθηνών.

    [10] Κοινωνία

    Η μεγαλύτερη στην Άνδρο

    Πυρκαγιές σε όλη τη χώρα

    16/8/2006 1:42:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΝΕτ -ΑΠΕ

    Οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι, στάθηκαν οι βασικές αιτίες για το ξέσπασμα πυρκαγιών σε πολλές περιοχές της χώρας. Σε εξέλιξη βρίσκονται έξι μέτωπα φωτιάς, με το μεγαλύτερο να μαίνεται στην περιοχή Πιτροφός, στην Άνδρο. Λόγω των ισχυρών ανέμων δεν επιτρέπεται η πτήση πυροσβεστικών αεροπλάνων και ελικοπτέρων, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνονται οι προσπάθειες κατάσβεσης από την Πυροσβεστική. Σε εξέλιξη βρίσκονται και φωτιές σε χωματερή στη Θήβα, την Χρυσούπολη Καβάλας, την Πρέβεζα, στη θέση Αρχάγγελος, στην Λάρισα στην περιοχή Νέο Περιβόλι αλλά και στην Αττική στην Άνω Γλυφάδα. Με ανακοίνωσή της, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προειδοποιεί για υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, αύριο Πέμπτη, στις περιοχές Ανατολικής και Δυτικής Αττικής, Αθηνών-Πειραιώς, Εύβοιας, Σπετσών, Ικαρίας, Σάμου, Καρπάθου, Χίου και Κυκλάδων.

    [11] Κοινωνία

    Κανονικά η έναρξη της σχολικής χρονιάς

    Οι βάσεις για τα ΑΕΙ -ΤΕΙ

    16/8/2006 1:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/8/2006 2:49:34 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Στο τέλος φτάνει η αγωνία χιλιάδων υποψηφίων μαθητών για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ, καθώς όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου, θα αναρτηθούν στα σχολεία οι βάσεις εισαγωγής για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία κάνουν λόγο για αυξομειώσεις σε όλα τα επιστημονικά πεδία με υψηλές βάσεις εισαγωγής για τα περιζήτητα τμήματα. Παράλληλα με ανακοίνωσή του το Υπουργείο διαψεύδοντας τις φήμες για αναβολή έναρξης της σχολικής χρονιάς, τονίζει ότι τα μαθήματα θα ξεκινήσουν κανονικά στις 11 Σεπτεμβρίου και καλεί όλους τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να παρουσιαστούν κανονικά στα σχολεία τους.

    Ψηλά τα περιζήτητα τμήματα

    Το αργότερο την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου, αναμένεται να δοθεί τέλος στην αγωνία των χιλιάδων υποψηφίων με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

    Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, την ανακοίνωση των βάσεων καθυστερεί ο έλεγχος για να διαπιστωθεί ποιοι υποψήφιοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εισαγωγής, που θεσπίστηκαν φέτος και είναι η βάση του 10 ή τα 10.000 μόρια.

    Πάντως σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις των βαθμολογητών αυξομειώσεις των βάσεων θα παρατηρηθούν και στα 5 επιστημονικά πεδία, ενώ και φέτος θα κινηθούν ψηλά τα περιζήτητα τμήματα.

    Ενδεικτικά στο 1ο επιστημονικά πεδίο ψηλά θα κινηθούν οι νομικές σχολές, στο 2ο και 4ο οι πολυτεχνικές σχολές και τα τμήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, στο 3ο οι ιατρικές σχολές και στο 5ο επιστημονικό πεδίο, οι οικονομικές σχολές αλλά και τα ΤΕΙ με συναφές αντικείμενο σπουδών.

    Ψηλά θα κινηθούν οι βάσεις και στις στρατιωτικές σχολές και τα παιδαγωγικά τμήματα καθώς οι υποψήφιοι επιδιώκουν την άμεση επαγγελματική αποκατάσταση.

    [12] Κόσμος

    Προληπτική προσγείωση στη Βοστώνη

    16/8/2006 6:43:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Στο αεροδρόμιο της Βοστόνης προσγειώθηκε τελικά η πτήση 923 της "United Airlines" από το Λονδίνο προς την Ουάσινγκτον, επειδή οι αρχές ασφάλειας για την Πολιτική Αεροπορία πρόσεξαν μία γυναίκα επιβάτη που δεν τηρούσε τους κανονισμούς ασφάλειας. Η γυναίκα στη διάρκεια της πτήσης ήλθε σε σύγκρουση με δύο ακόμα επιβάτες, μετέδωσε το δορυφορικό δίκτυο CNN. Στην ιστοσελίδα της αεροπορικής εταιρείας γράφηκε ότι στην πτήση 923, σήμερα, σημειώθηκε συμβάν που άπτεται του "τομέα της εξυπηρέτησης των επιβατών". Στην Ουάσινγκτον το αεροσκάφος αυτό αναμενόταν γύρω στις 18.00 ώρα Ελλάδας. Ήδη, έχει προσγειωθεί στη Βοστόνη και οι επιβάτες του έχουν αποβιβαστεί. Όπως διέρρευσε από ανώνυμες πηγές δεν προέκυψε απειλή για την ασφάλεια του αεροπλάνου ενώ ο πιλότος ήταν αυτός που "προληπτικώς" πρόκρινε την προσγείωση στο αεροδρόμιο Λόγκαν της Βοστόνης.

    [13] Κόσμος

    2,5 μήνες μετά από τις βουλευτικές εκλογές

    Παραιτήθηκε η Κυβέρνηση της Τσεχίας

    16/8/2006 4:32:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την προαναγγελθείσα από χθες παραίτηση της Κυβέρνησής του, 2,5 μήνες μετά από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου επέδωσε σήμερα στον Πρόεδρο της Τσεχίας Βάτσλαβ Κλάους ο απερχόμενος αριστερός πρωθυπουργός, Γίρι Πάρουμπεκ του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος. Ο Τσέχος Πρόεδρος απεδέχθη την παραίτηση και επιφόρτισε την απερχόμενη Κυβέρνηση να διεκπεραιώσει τα καθήκοντά της μέχρι το διορισμό της νέας Κυβέρνησης της Τσεχίας. Η παραίτηση ανοίγει το δρόμο στον Μίρεκ Τοπολάνεκ, ηγέτη του δεξιού κόμματος Λαϊκοί Δημοκράτες να αναλάβει τη θέση του Πρωθυπουργού. Ο Τοπολάνεκ κέρδισε τις περισσότερες ψήφους αλλά όχι την πλειοψηφία στις εκλογές του Ιουνίου , και το τσεχικό κοινοβούλιο είχε παραλύσει αφού και η δεξιά και η αριστερή πτέρυγα κατείχαν τον ίδιο αριθμό θέσεων στην Κάτω Βουλή. Εάν διοριστεί από τον Πρόεδρο Κλάους στη θέση του νέου Πρωθυπουργού της Τσεχίας, ο Τοπολάνεκ θα πρέπει να κερδίσει την υποστήριξη του Κοινοβουλίου στην Κυβέρνηση μειοψηφίας που σχηματίζει, κάτι που, όπως και ο ίδιος ανέφερε, θα είναι πολύ δύσκολο. Από την πλευρά του ο απερχόμενος Πάρουμπεκ ανέφερε ότι αναμένει την εξεύρεση μιας λύσης μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα. "Αναμένω ότι θα έχουμε όλα όσα χρειαζόμαστε για να γίνει μια συνάντηση με τον κ. Τοπολάνεκ και την ομάδα του μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Έτσι πιστεύω ότι μπορούμε να συναντηθούμε τη Δευτέρα ή την Τρίτη και να κλείσουμε την υπόθεση", τόνισε μιλώντας στον Τύπο ο Πάρουμπεκ. Σημειώνεται πάντως ότι και οι δύο πολιτικοί, τις τελευταίες ημέρες συζήτησαν και το ενδεχόμενο διενέργειας νέων πρόωρων εκλογών για να βγει η χώρα από το πολιτικό αδιέξοδο.

    [14] Κόσμος

    Έφτασαν τους 194 οι νεκροί

    Φονικές πλημμύρες στην Αιθιοπία

    16/8/2006 1:22:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ- BBC

    Σε 194 ανέρχονται οι νεκροί από τις τελευταίες πλημμύρες, που έπληξαν τη νότια Αιθιοπία, όταν έσπασαν τα φράγματα του ποταμού Όμο, ενώ 6.000 άνθρωποι έχουν παγιδευτεί και χρειάζονται επειγόντως βοήθεια. Στο μεταξύ, εκφράζονται φόβοι ότι συνολικά 700 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους τον τελευταίο μήνα από τις πλημμύρες που έχουν πλήξει το βόρειο, νότιο και ανατολικό τμήμα της χώρας. Μόνο την περασμένη εβδομάδα στην πόλη Ντίρε Ντάουα στην ανατολική Αιθιοπία ο ποταμός Ντεσατού πλημμύρισε με αποτέλεσμα 254 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, 250 να αγνοούνται και ακόμη 10.000 να αναγκαστούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.

    [15] Οικονομία

    Για την απόκτηση ελέγχου της Εμπορικής Τράπεζας

    Πήρε την έγκριση της Κομισόν η Credit Agricole

    16/8/2006 7:07:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την εγκριτική απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την απόκτηση του ελέγχου της Εμπορικής Τράπεζας ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε η γαλλική Crdit Agricole. Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, την οποία απέστειλε η Εμπορική Τράπεζα στη διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, η δημόσια πρόταση προς τους μετόχους της Εμπορικής γνωστοποιήθηκε με την απλοποιημένη διαδικασία στην Κομισιόν, η οποία εξέδωσε την απόφασή της στις 11 Αυγούστου. Η Επιτροπή αποφάσισε ότι η συναλλαγή εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΚ) 139/2004 του Συμβουλίου και της παραγράφου 5 (γ) της Ανακοίνωσης της Κομισιόν σχετικά με την απλοποιημένη διαδικασία για την εξέταση ορισμένων συγκεντρώσεων. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να κηρύξει τη συναλλαγή συμβατή με την κοινή αγορά και τη Συμφωνία του ΕΟΧ σύμφωνα με το άρθρο 6 (1) (β) του Κανονισμού (ΕΚ) 139/2004 του Συμβουλίου. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη εγκρίνει την απόκτηση ελέγχου της Εμπορικής από την Credit Agricole, σύμφωνα με το Ν. 2076/1992. Η ολοκλήρωση της εξωχρηματιστηριακής μεταβίβασης και η εκκαθάριση της μεταβίβασης των μετοχών της Εμπορικής, οι οποίες προσφέρθηκαν εγκύρως μέχρι τις 7 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε στις 16 Αυγούστου.

    [16] Οικονομία

    Στα 4,1% το ΑΕΠ

    Ισχυρή η ανάπτυξη

    16/8/2006 1:05:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Ισχυρή παραμένει η ανάπτυξη στη χώρα μας παρά τη δύσκολη διεθνή οικονομική συγκυρία λόγο των υψηλών τιμών των καυσίμων. Όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας το ΑΕΠ στη χώρα μας αυξήθηκε στο β΄ τρίμηνο του έτους κατά 4,1%, ενώ ανάλογη επίδοση είχε και το α΄ τρίμηνο του έτους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 14% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2005 και η τελική κατανάλωση κατά 3,5%. Οι εξαγωγές κατέγραψαν μείωση της τάξεως του 0,7% ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 6,6%. Βασικοί τροφοδότες της ανάπτυξης οι ιδιωτικές επενδύσεις με αιχμή την οικοδομική δραστηριότητα. Ο στόχος του προϋπολογισμού προβλέπει φέτος ρυθμό ανάπτυξης 3,8%.

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Κοντά στον ΠΑΟ ο Σαλπιγγίδης;

    16/8/2006 6:02:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της μεταγραφής του Δημήτρη Σαλπιγγίδη από τον ΠΑΟΚ, φαίνεται πλέον πως είναι ο Παναθηναϊκός. Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών έχουν μπει στο τελικό στάδιο. Οι "πράσινοι" φέρεται να έχουν κάνει νέα βελτιωμένη πρόταση στους ανθρώπους του "δικεφάλου του Βορρά", ύψους 1,7 εκατομμυρίων ευρώ και παράλληλα την τα δικαιώματα τριών ποδοσφαιριστών σαν αντάλλαγμα. Τα ονόματα που αναφέρονται είναι αυτά των Τόργκελε, Χαραλαμπίδη και Τσίγκα , τον πρώτο με συμβόλαιο τριών ετών, τον δεύτερο για δυο χρόνια και τον τελευταίο δανεικό για ένα χρόνο. Το θέμα αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες ώρες ή έστω αύριο, τελευταία ημέρα της μεταγραφικής περιόδου με τον ΠΑΟ να είναι πλέον πολύ κοντά στο να αποκτήσει τον πρώτο σκόρερ του περσινού πρωταθλήματος.

    Δανεικός στον Ατρόμητο ο Άντερσον

    Με φανέλα του Ατρομήτου θα αγωνίζεται ο Άντερσον, αφού οριστικοποιήθηκε η μεταγραφή του στην ομάδα της Περιστερίου υπό τη μορφή του δανεισμού από τον Παναθηναϊκό για ένα χρόνο. Σήμερα το μεσημέρι υπήρξε συνάντηση των δύο πλευρών, μπήκαν οι υπογραφές και έτσι ο Βραζιλιάνος μέσος τίθεται άμεσα στη διάθεση του Γιώργου Παράσχου.

    Ο Βραζιλιάνος μέσος επιστρέφει έτσι στα "παλιά του λημέρια", καθώς έχει αγωνιστεί τόσο στον Ατρόμητο την περίοδο 2002-03, όταν η ομάδα του Περιστερίου βρισκόταν στη Β Εθνική, όσο και στη Χαλκηδόνα από το καλοκαίρι του 2003. Τον Ιανουάριο του 2005 πήρε μεταγραφή για τον Παναθηναϊκό, όμως ένας σοβαρός τραυματισμός δεν του επέτρεψε να αγωνιστεί μέχρι σήμερα. Τώρα έχει αποθεραπευθεί και αυτός ο χρόνος στον Ατρόμητο θα είναι το "τεστ", προκειμένου να διαπιστώσουν οι «πράσινοι» αν μελλοντικά μπορούν να υπολογίζουν στη βοήθειά του.

    Πριν έρθει στην Ελλάδα ο Άντερσον είχε αγωνιστεί στη Βιτόρια Μπαϊα, τη Σάο Πάουλο, τη Βίλα Νόβα και στο πρωτάθλημα των ΗΠΑ.

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ανακοίνωσε Ρίβας ο Ηρακλής

    16/8/2006 7:13:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την απόκτηση του Αργεντινού μέσου Εμανουέλ Μπενίτο Ρίβας, ανακοίνωσε η ΠΑΕ Ηρακλής. Ο Ρίβας, που είναι 23 ετών (17/03/1983, ύψος 1,76), υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας διάρκειας δύο ετών, ενώ τα δικαιώματά του ανήκουν στην αργεντίνικη Ιντεπεντιέντε. Στην περίπτωση που ο Ηρακλής θελήσει να διατηρήσει και μετά την διετία τα δικαιώματα του ξένου ποδοσφαιριστή, θα πρέπει να καταβάλει άλλες 300.000 ευρώ. Ο Ρίβας αγωνιστικά θα καλύψει την θέση του Παναγιώτη Λαγού και αποτελεί μία επιλογή του Σάββα Κωφίδη. Ο προπονητής του Ηρακλή θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου στο προπονητικό κέντρο της ομάδας στη Μίκρα (αίθουσα Τύπου) μεθαύριο Παρασκευή στις 12:00 το μεσημέρι, με την ευκαιρία της έναρξης του πρωταθλήματος και την έναρξη των επίσημων υποχρεώσεων της ομάδας σ αυτό.

    [19] Πολιτισμός

    Με αφορμή τα 10 χρόνια από το θάνατό του

    Τα "Πρέσπεια" αφιερωμένα στον Ελύτη

    16/8/2006 6:52:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Στον Νομπελίστα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη είναι αφιερωμένες οι φετινές εκδηλώσεις "Πρέσπεια", με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από το θάνατό του. Οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται για 17η συνεχή χρονιά στην ακριτική Φλώρινα, ξεκινούν την Πέμπτη 24 Αυγούστου, στις 8 το βράδυ, με τα εγκαίνια της έκθεσης χαρακτικών του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, αφιερωμένη στον Οδυσσέα Ελύτη, που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Φλώρινας, ενώ στις 9 το βράδυ στο Κτίριο Εξάρχου Φλώρινας, θα δοθεί συναυλία με τίτλο "Από τη Σαπφώ στον Ελύτη", από τους Σπύρο Σακκά και Γιώργο Κουρωπό στο πιάνο, ενώ θα συμμετάσχει με απαγγελία και η ποιήτρια Ιουλίτα Ηλιοπούλου, σύντροφος του ποιητή Οδ. Ελύτη. Την Παρασκευή 25 Αυγούστου, στη βασιλική βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Αχιλλείου, θα δοθεί μία συναυλία σε δυο μέρη: Στο πρώτο μέρος ο συνθέτης Ηλίας Ανδριόπουλος με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΡΤ θα παρουσιάσει το έργο του "Προσανατολισμοί" σε ποίηση Οδυσσέα Ελύτη. Ερμηνεύει η Νένα Βενετσάνου και διαβάζει ο Αλέξης Κωστάλας. Στο δεύτερο μέρος, η Άλκηστη Πρωτοψάλτη θα παρουσιάσει "a capella" δύο τραγούδια από το "Μονόγραμμα" του Ελύτη και στη συνέχεια έναν κύκλο τραγουδιών από το μεγάλο ρεπερτόριό της.

    [20] Πολιτισμός

    Από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού

    Έκθεση εικόνων της Συλλογής Βελιμέζη στο Λονδίνο

    16/8/2006 6:20:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Η έκθεση "Λατρεία και πάθος: Εικόνες από τη συλλογή Βελιμέζη" παρουσιάζεται, με αφορμή το 21ο Διεθνές Συνέδριο Βυζαντινών Σπουδών, από τις 21 Αυγούστου έως τις 21 Σεπτεμβρίου 2006 και οργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού με τη συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη και της Βρετανικής Βιβλιοθήκης. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα Sir John Ritblat Treasures of the British Library, όπου εκτίθενται, μεταξύ άλλων θησαυρών, η Magna Carta και ο Σιναϊτικός Κώδικας από τη Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά. Θα εκτεθούν επιλεγμένες εικόνες της Συλλογής Βελιμέζη, η οποία συγκροτήθηκε κατά την περίοδο 1936-46 από τον Αιμίλιο Βελιμέζη (1902-1946). Η συλλογή αριθμούσε αρχικά 90 εικόνες από διάφορες περιοχές του ελλαδικού χώρου, που χρονολογούνται ανάμεσα στον 15ο και τον 19ο αιώνα.

    Σημαντικά έργα

    Οι παλαιότερες εικόνες ανήκουν σε εκλεκτά εργαστήρια ζωγράφων της βενετοκρατούμενης Κρήτης (15ος - 16ος αι.), όπου η ζωγραφική των εικόνων γνώρισε μεγάλη άνθηση ως μορφή τέχνης. Η "Παναγία Οδηγήτρια", η "Παναγία Γλυκοφιλούσα" του κύκλου του Ανδρέα Ρίτζου, ο "Θρίαμβος της Ορθοδοξίας", ο "Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής" και η εικόνα όπου εικονογραφούνται οι στροφές του "Ακάθιστου Ύμνου" προς την Παναγία, είναι από τα λαμπρότερα δείγματα των εργαστηρίων αυτών. Σημαντικός αριθμός εικόνων της συλλογής προέρχεται από εργαστήρια ζωγράφων Κρητικής καταγωγής - όπως ο Εμμανουήλ Τζάνες - που κατέφυγαν στα Ιόνια νησιά και τη Βενετία μετά την άλωση του Χάνδακα (Ηράκλειον) από τους Οθωμανούς (1669).

    Το σημαντικότερο έργο αυτής της περιόδου, και συγχρόνως το σπουδαιότερο της Συλλογής Βελιμέζη που θα παρουσιαστεί στην έκθεση, είναι η εικόνα με τη μορφή μικρού αλταρίου, που απεικονίζει την παράσταση "το Πάθος του Χριστού - Πιετά με Αγγέλους", έργο δυτικού χαρακτήρα του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (Εl Greco). Ο μεγάλος ζωγράφος βασίστηκε στην τεχνική των Κρητικών εικόνων και ολοκλήρωσε τη συγκεκριμένη δημιουργία λίγο πριν αναχωρήσει από την Κρήτη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 16 August 2006 - 16:50:47 UTC