Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-07-29

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα οικοδόμησης ασφάλειας
  • [02] Τροποποιήσεις δρομολογίων του ΟΣΕ
  • [03] Σύγκρουση ΚΤΕΛ με ΙΧ
  • [04] Δολοφονήθηκε Σομαλός υπουργός
  • [05] Ένας μήνας προθεσμία στον Ιράν
  • [06] Διεθνή δύναμη, το ταχύτερο
  • [07] Χτυπήθηκαν πρόσφυγες
  • [08] Πεντά-σφαιρος ο Ολυμπιακός
  • [09] Ντύθηκε στα "βυσσινί" ο Μπασιλά
  • [10] Κανονικά στο πρωτάθλημα Άρης, Ηρακλής
  • [11] Με το "αριστερό" η Εθνική
  • [12] Ληστεία στο Π. Φάληρο

    [01] Πολιτική

    Επίσκεψη αρχηγού ΓΕΕΘΑ στην Άγκυρα

    Μέτρα οικοδόμησης ασφάλειας

    28/7/2006 10:58:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Στην πραγματοποίηση άσκησης παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας με τη συμμετοχή ελληνικών και τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων, συμφώνησαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, ναύαρχος Χηνοφώτης και ο Τούρκος επιτελάρχης, στρατηγός Χιλμί Οσκιόκ, κατά την επίσκεψη του κ. Χηνοφώτη, στην Άγκυρα. Στην άσκηση, από ελληνικής πλευράς, σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, θα πάρει μέρος ειδική μονάδα της Πολεμικής Αεροπορίας.

    Οι δύο άνδρες εκτός από τα διάφορα στρατιωτικά θέματα στα πλαίσια των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο χώρες, συζήτησαν και τις παγκόσμιες στρατιωτικές εξελίξεις.

    Τη συνάντηση τους κλήθηκε να σχολιάσει ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τομ Κέισι. Αφού διευκρίνισε ότι δεν γνωρίζει λεπτομέρειες γύρω από την συγκεκριμένη συνάντηση, ωστόσο είπε πως οι ΗΠΑ την αποτιμούν θετικά και πως στηρίζουν την επίλυση των όποιων διαφορών υφίστανται μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

    Ολοκληρώνοντας την επίσκεψη του στην Τουρκία, ο ναύαρχος Χηνοφώτης επισκέφθηκε το Φανάρι, όπου έγινε δεκτός, από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο Φανάρι ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ

    [02] Κοινωνία

    Ματαιώσεις και προσθήκες

    Τροποποιήσεις δρομολογίων του ΟΣΕ

    29/7/2006 10:14:00 πμ

    Σε σημαντικές τροποποιήσεις των δρομολογίων του αναγκάζεται να προχωρήσει ο ΟΣΕ, εξαιτίας των έργων που συνεχίζονται στο Σιδηροδρομικό Κόμβο Αχαρνών. Συγκεκριμένα:

    - Δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 1531, 1533, 1536, 1537, 1540, 1545, 1546, 1547, 1548, 1549, 1556, 1557, 2532, 2533, 2536 και 2541 στη διαδρομή Πειραιώς- Αθηνών - Χαλκίδας και αντίστροφα.

    - Δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών 1541, 1544, 1554, 1555, 2530 και 2531 στο τμήμα μεταξύ Πειραιώς - Αθηνών - Αχαρνών και αντίστροφα.

    - Τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών Αθηνών - Κορίνθου - Αθηνών 4329, 4344, 4345, 4353 και 4360 θα πραγματοποιούνται μόνο στο τμήμα μεταξύ Κορίνθου - Δουκ. Πλακεντίας - Κορίνθου.

    Όσοι επιβάτες έχουν προαγοράσει εισιτήρια κατά το χρονικό διάστημα που προαναφέρθηκε και δεν επιθυμούν να ταξιδέψουν λόγω των παραπάνω μεταβολών, θα τους επιστρέφεται ολόκληρο το αντίτιμο των εισιτηρίων.

    Επίσης, ο ΟΣΕ ανακοίνωσε ότι από την προσεχή Τρίτη, 1 Αυγούστου επανακυκλοφορούν οι αμαξοστοιχίες Αγ. Αναργύρων - Λουτρακίου - Αγ. Αναργύρων, ενώ οι αμαξοστοιχίες 304 και 305 θα επεκτείνουν το σιδηροδρομικό δρομολόγιό τους και στο τμήμα Αγ. Αναργύρων - Κορίνθου - Αγ. Αναργύρων.

    Τέλος, ανακοινώθηκε η προσθήκη ενός επιπλέον δρομολογίου καθημερινά από την Κυριακή, 30 του μηνός, στον άξονα Κόρινθος-Αθήνα, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο αυξημένος όγκος των επιβατών. Το δρομολόγιο θα έχει ώρα αναχώρησης από Κόρινθο 19.05, άφιξη στον σταθμό της Κηφισίας 20.06 και τελικό προορισμό τον σταθμό Λαρίσης στις 20.28.

    Επίσης, από την Κυριακή και μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου τίθεται σε ισχύ ένα επιπλέον δρομολόγιο κάθε Κυριακή με ώρα αναχώρησης από Κόρινθο 21.28 και άφιξη στο σταθμό Λαρίσης 22.46.

    Σχετικά Links:

    ΟΣΕ

    [03] Κοινωνία

    Μια γυναίκα σκοτώθηκε, ένας άνδρας τραυματίστηκε

    Σύγκρουση ΚΤΕΛ με ΙΧ

    28/7/2006 7:52:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μια γυναίκα σκοτώθηκε και ένας άνδρας τραυματίστηκε σήμερα το απόγευμα, σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στο 28ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Αθηνών - Κορίνθου, όταν λεωφορείο του ΚΤΕΛ Αρκαδίας συγκρούσθηκε με αυτοκίνητο. Το ΙΧ προπορευόταν του λεωφορείου, όταν στο σημείο μετά τα διόδια της Ελευσίνας, στο ρεύμα προς Κόρινθο, κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες, τα δυο οχήματα συγκρούσθηκαν. Και τα δύο θύματα επέβαιναν στο ΙΧ. Προανάκριση για το δυστύχημα διενεργεί η Τροχαία Ελευσίνας.

    [04] Κόσμος

    Ταραχές στη Μπαϊντόα

    Δολοφονήθηκε Σομαλός υπουργός

    29/7/2006 10:18:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Επεισοδιακές διαδηλώσεις στους δρόμους της πόλης Μπαϊντόα πυροδότησε η δολοφονία του υπουργού της προσωρινής κυβέρνησης της Σομαλίας, Αμπτάλα Ισαάκ Ντιρόου. Ο Ντιρόου, που ήταν αρμόδιος για το Σύνταγμα και το Ομοσπονδιακό Σύστημα, δέχθηκε μια σφαίρα στο κεφάλι από ένοπλους την ώρα που έβγαινε από τέμενος της πόλης, μετά την προσευχή της Παρασκευής. Ο θάνατος του κατέβασε στους δρόμους εκατοντάδες Σομαλούς, οι όποιοι άφησαν πίσω τους σωρούς από φλεγόμενα λάστιχα και λεηλατημένα μαγαζιά.

    Οι φόβοι για ενδεχόμενη κλιμάκωση της έντασης στη χώρα στην οποία ένοπλοι ισλαμιστές απειλούν την προσωρινή κυβέρνηση και έχουν πάρει υπό τον έλεγχό τους την πρωτεύουσα Μογκαντίσου και ένα τμήμα στη νότια Σομαλία, είναι έκδηλοι. Μάλιστα, η προσγείωση ενός δεύτερου φορτηγού αεροπλάνου στην Μογκαντίσου έδωσε τροφή στις φήμες ότι οι δυνάμεις των ανταρτών παραλαμβάνουν κι άλλα όπλα.

    Ο Ντιρόου συγκαταλεγόταν μεταξύ των 19 υπουργών της κυβέρνησης που υπέβαλαν την Πέμπτη την παραίτηση τους σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποτυχία του πρωθυπουργού Αλι Μοχάμεντ Γκεντι να σημειώσει πρόοδο στις συνομιλίες με τους αντάρτες της Ενωσης Ισλαμικών Δικαστηρίων, που ελέγχουν το Μογκαντίσου.

    Η προσωρινή κυβέρνηση σχηματίστηκε το 2004 στην 14η προσπάθεια να αποκατασταθεί μία κεντρική διοίκηση στο κράτος αυτός στο Κέρας της Αφρικής όπου επικρατεί χάος μετά από την απομάκρυνση του Μοχάμεντ Σιάντ Μπαρέ το 1991. Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση ελέγχει μόνο ένα μικρό μέρος της χώρας και έχει μεταφέρει την έδρα της στη Μπαϊντόα.

    [05] Μ. Ανατολή

    Σχέδιο ψηφίσματος προωθούν οι ΗΠΑ

    Ένας μήνας προθεσμία στον Ιράν

    29/7/2006 10:34:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σχέδιο ψηφίσματος που θα δίνει διορία στο Ιράν μέχρι τις 31 Αυγούστου προκειμένου να διακόψει τις εργασίες εμπλουτισμού ουρανίου αναμένεται να παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, όπως ανακοίνωσε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό, Τζον Μπόλτον.

    Ο Μπόλτον δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το κείμενο αυτό αποτελεί "αναγκαστική διαταγή" για το Ιράν και στην περίπτωση που η Τεχεράνη δεν συμμορφωθεί με τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας "το Συμβούλιο Ασφαλείας θα μελετήσει την επιβολή κυρώσεων".

    Στο μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κάλεσε την Τεχεράνη να εξετάσει "το συντομότερο δυνατό" τις προτάσεις των "6" (τα πέντε μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ και η Γερμανία) και να ανταποκριθεί θετικά σε αυτές. Την προσεχή εβδομάδα, αναμένεται να μεταβεί στο Ιράν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ, ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του Χάσαν Ροχάνι, πρώην υπευθύνου του ιρανικού πυρηνικού φακέλου. Σύμφωνα με τον γερμανικός τύπος, ο Φίσερ θα εκφωνήσει ομιλία για τις ιρανο-ευρωπαϊκές σχέσεις την ερχόμενη Τρίτη στο κέντρο στρατηγικών μελετών της Τεχεράνης.

    Το Ιράν έχει ανακοινώσει ότι θα δώσει την απάντησή του στις 22 Αυγούστου.

    [06] Μ. Ανατολή

    Σχέδιο Μπους-Μπλερ για Λίβανο

    Διεθνή δύναμη, το ταχύτερο

    28/7/2006 9:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 29/7/2006 11:06:01 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters-Associated Press

    Την αποστολή το ταχύτερο δυνατό στη μεθόριο Ισραήλ-Λιβάνου πολυεθνικής δύναμης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ζήτησαν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, μετά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Λευκό Οίκο. Στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν, οι δύο ηγέτες παρέμειναν σταθεροί στη θέση τους περί επείγουσας εκεχειρίας υπογραμμίζοντας τη σημασία του ρόλου της διεθνούς δύναμης, τόσο στη σταθεροποίηση της κατάστασης, όσο και στην παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας. Οι δυο άνδρες τόνισαν ότι οι χώρες τους επιδιώκουν την επίτευξη "διαρκούς ειρήνης" και ότι θα εργαστούν από κοινού για να ληφθεί το συντομότερο δυνατό απόφαση από τα Ηνωμένα Έθνη. Επίσης κατηγόρησαν για άλλη μια φορά Ιράν και Συρία, για υποστήριξη της Χεζμπολάχ. Ο Τζορτζ Μπους ανακοίνωσε ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, θα επιστρέψει το Σάββατο στη Μέση Ανατολή για διαβουλεύσεις με Ισραηλινούς και Λιβανέζους αξιωματούχους σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης, ενώ ο Τόνι Μπλερ είπε πως την Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, προκειμένου να συζητηθούν λεπτομέρειες για το σχηματισμό της πολυεθνικής δύναμης.

    'Ο ιδανικότερος τρόπος' - Απειλές προς Ιράν και Συρία

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, με τον Βρετανό πρωθυπουργό στο πλευρό του, σημείωσε πως το ζητούμενο είναι η υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα συνεδριάσει την ερχόμενη εβδομάδα, "ενός ψηφίσματος βάσει του άρθρου 7, που θα προσφέρει πλαίσιο για επείγουσα παύση των εχθροπραξιών και παροχή εντολής για την πολυεθνική δύναμη". "Η δύναμη σταθεροποίησης θα φροντίσει για την εφαρμογή των αποφάσεων, ενώ θα ενισχύσει το στρατό του Λιβάνου στην απόκτηση του έλεγχου σε όλα τα εδάφη της χώρας", πρόσθεσε ο πρωθυπουργός της Βρετανίας. "Είναι μια στιγμή έντονης αντιπαράθεσης στη Μέση Ανατολή. Όμως ο στόχος μας είναι να μετατραπεί σε ευκαιρία για μια ευρύτερη αλλαγή στην περιοχή" είπε ο Τζορτζ Μπους και πρόσθεσε πως ο ίδιος και ο Τόνι Μπλερ πιστεύουν πως αυτός είναι ο "ιδανικότερος τρόπος προσέγγισης" και πως σκοπεύουν να κάνουν "ό,τι είναι δυνατό για να επιτευχθεί μέσα από αυτή τη διαδικασία, μια διαρκής ειρήνη ".

    Όπως σημείωσαν, αμερικανική και βρετανική κυβέρνηση έθεσαν δέσμη προτεραιοτήτων με στόχο τη διαχείριση της κρίσης: την άμεση προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας, τον τερματισμό της βίας, τον επαναπατρισμό των προσφύγων και την παροχή βοήθειας για την ανοικοδόμηση του πληγεισών περιοχών.

    Επίσης, κατηγόρησαν ξανά το Ιράν και τη Συρία , για υποστήριξη της Χεζμπολάχ. "Στο Λίβανο, η Χεζμπολάχ και οι Ιρανοί και Σύριοι υποστηρικτές της είναι πρόθυμοι να σκοτώσουν και να προσφύγουν στη βία προκειμένου να σταματήσουν την εξάπλωση της δημοκρατίας και της ειρήνης. Όμως δεν πρόκειται να επιτύχουν" είπε ο Αμερικανός πρόεδρος και κάλεσε αφενός, τη Συρία να συμμετάσχει ενεργά για να επιτευχθεί ειρήνη στη Μέση Ανατολή, αφετέρου το Ιράν να εγκαταλείψει τις πυρηνικές του φιλοδοξίες.

    Ο Μπλερ δήλωσε ότι τα δυο καθεστώτα έχουν την επιλογή, είτε να φανούν "υπεύθυνα μέλη της διεθνούς κοινότητας ή να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο επιδείνωσης της σύγκρουσης ".

    Από την Κουάλα Λουμπούρ της Μαλαισίας, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις είχε δηλώσει από το μεσημέρι έτοιμη να επιστρέψει στη Μέση Ανατολή "την κατάλληλη στιγμή". Αυτή η στιγμή είναι τελικά το Σάββατο και αποστολή της είναι να συζητήσει με αξιωματούχους των δύο πλευρών επί της διαμόρφωσης σχεδίου ειρήνευσης.

    Στο μεταξύ, οι εκπρόσωποι των χωρών που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην πολυεθνική ειρηνευτική δύναμη του Λιβάνου θα λάβουν μέρος σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Άναν. Σκοπός να διευκρινιστεί το είδος της δύναμης που θα αναπτυχθεί στην περιοχή (υπολογίζεται ότι θα είναι μεταξύ 10 και 20 χιλιάδες) και η εντολή που θα έχει. Οι χώρες που θα συμμετάσχουν δεν έχουν ανακοινωθεί, όμως, όπως διέρρευσε τις ΗΠΑ θα εκπροσωπήσει ο Νίκολας Μπερνς, περά το ότι η Ουάσινγκτον έχει αποκλείσει την πιθανότητα να στείλει στρατιώτες. Απόψε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι μόλις πάρει έγκριση από το Κογκρέσο θα χορηγήσει το ποσό των 10 εκατομμυρίων δολαρίων στο λιβανέζικο στρατό. Οι ΗΠΑ ήδη παρέχουν οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ ύψους 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως.

    Η ΕΕ στηρίζει τις προτάσεις Σινιόρα

    Την ίδια ώρα, η ΕΕ αντιπροτείνει το σχέδιο για τον άμεσο τερματισμό της βίας, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Φουάντ Σινιόρα. Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Έρκι Τουομιόγια, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το τρέχον εξάμηνο χαρακτήρισε το σχέδιο ως "μια καλή βάση για την επίτευξη συμφωνίας" και επανέλαβε τη δέσμευση της ΕΕ "να ενεργήσει για τον άμεσο τερματισμό των εχθροπραξιών και για μια σταθερή εκεχειρία".

    Το σχέδιο του Σινιόρα, που έλαβε την ομόφωνη έγκριση του υπουργικού συμβουλίου που σημειωτέον περιλαμβάνει και δύο μέλη της Χεζμπολάχ, προβλέπει την αμοιβαία ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου και την ειρήνευση στα κοινά τους σύνορα. Επίσης, προβλέπει ότι η λιβανέζικη κυβέρνηση θα ασκεί τον πλήρη έλεγχο στο νότο της χώρας και ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα αναλάβει να θέσει τα αγροκτήματα της Σεμπάα υπό τη δικαιοδοσία του Οργανισμού.

    Όσον αφορά την ανάπτυξη πολυεθνικής δύναμης κατά μήκος των συνόρων με το Ισραήλ, ο Τουομιόγια είπε ότι ο βασικός κορμός της θα προέρχεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά ότι "θα πρέπει να είναι μια πραγματική πολυεθνική δύναμη". Ερωτώμενος για την έλλειψη υποστήριξης από την πλευρά των ΗΠΑ ο Φινλανδός υπουργός απάντησε ότι η ΕΕ "δεν μπορεί να κάνει θαύματα".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Χτυπήθηκαν πρόσφυγες

    Οι ερμηνείες της Διάσκεψης

    Αγριεύουν οι μάχες

    [07] Μ. Ανατολή

    "Aπάντηση" μεγάλου βεληνεκούς

    Χτυπήθηκαν πρόσφυγες

    28/7/2006 8:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/7/2006 11:18:39 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, BBC, Reuters, ΑΠΕ

    Σε νέα σκληρότερη φάση φαίνεται πως μπαίνει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή, με το ανελέητο σφυροκόπημα των ισραηλινών δυνάμεων στο Λίβανο να μην έχει τέλος. Το Ισραήλ ενέτεινε τις αεροπορικές επιδρομές στον Λίβανο, πλήττοντας κατά τη διάρκεια της νύκτας της Πέμπτης πάνω από 130 στόχους, όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού και οι στόχοι που επλήγησαν ήταν τουλάχιστον οι διπλάσιοι σε σχέση με τις περισσότερες προηγούμενες ημέρες από την έναρξη των επιθέσεων. Την Παρασκευή άλλοι 14 άνθρωποι προστέθηκαν στη μακάβρια λίστα με τα θύματα του πολέμου, από τη λιβανική πλευρά. Στο στόχαστρο των ισραηλινών πυρών μπήκε κομβόι με αμάχους, που προσπαθούσαν να ξεφύγουν από την κόλαση του πολέμου, που μαίνεται στο Νότιο Λίβανο. Αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν δύο άνθρωποι, ένας δημοσιογράφος και ο οδηγός του. Από την πλευρά της η Χεζμπολάχ άρχισε να χρησιμοποιεί πυραύλους "Khaibar 1", που είναι μεγαλύτερου βεληνεκούς και πιο ισχυροί, ενώ συνέχισε και τη ρίψη ρουκετών στο Ισραηλινό έδαφος, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν έξι άνθρωποι. Ένας από τους στόχους της σιιτικής οργάνωσης ήταν και νοσοκομείο στη Ναχαρίγια, όπου δε σημειώθηκαν τραυματισμοί. Στο μεταξύ, στη Μέση Ανατολή θα επιστρέψει το Σάββατο η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις, προκειμένου να συναντηθεί με Ισραηλινούς και Λιβανέζους αξιωματούχους σε μια προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για την έξοδο από την κρίση, όπως ανακοίνωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους μετά τη συνάντηση που είχε στο Λευκό Οίκο με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Τόνι Μπλερ.

    "Μειώνει" την απόσταση η Χεζμπολάχ

    Το κομβόι είχε οργανωθεί από την αυστραλιανή πρεσβεία και προσπαθούσε να πάει στην Τύρο από το χωριό Ρμέις, όπου έχουν παγιδευτεί εκατοντάδες άμαχοι. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, ήταν ξεκάθαρο πως το κομβόι μετέφερε αμάχους και εκπροσώπους του Τύπου και πως ορισμένοι δημοσιογράφοι είχαν επικοινωνήσει με τους Ισραηλινούς και τους είχαν ειδοποιήσει για τη μετακίνηση. Οι δύο τραυματίες είναι καλά στην υγεία τους.

    Στο μεταξύ, ιδιαίτερα σφοδρές ήταν οι από αέρος επιθέσεις σε χωριά κοντά στην Τύρο. Τουλάχιστον 70 επιθέσεις εξαπέλυσαν οι Ισραηλινοί στην κοιλάδα του Μπεκά, ενώ σποραδικές ήταν οι μάχες στην Μπιντ Τζιμπέιλ, όπου σύμφωνα με πηγή από τον ισραηλινό στρατό, σκοτώθηκαν 12 μαχητές της Χεζμπολάχ.

    Από την πλευρά της η σιιτική οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση πυραύλων εναντίον της πόλης Αφούλα στο βόρειο Ισραήλ. Η Αφούλα απέχει 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα με το Λίβανο και είναι το πιο μακρινό σημείο που έχει χτυπήσει μέχρι στιγμής η Χεζμπολάχ.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η οργάνωση, επρόκειτο για πυραύλους τύπου "Khaibar 1" με τους οποίους "εγκαινιάζεται μια νέα φάση στη σύγκρουση" με το Ισραήλ. Πύραυλοι εκτοξεύτηκαν και εναντίον της Τιβεριάδας, που βρίσκεται στα βόρεια της Αφούλα.

    Επίσης, η σιιτική οργάνωση εκτόξευσε τουλάχιστον 90 πυραύλους εναντίον των πόλεων Σάφεντ, Κιριάτ Σιμόνα, Ναχαρίγια, Ρος Πίνα και Καρμιέλ, στο βόρειο Ισραήλ.

    Στο μεταξύ, όπως μετέδωσε ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι του Ισραήλ, ο αρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού του Ισραήλ, στρατηγός Νταν Χαλούτζ, ένιωσε αδιαθεσία και εισήχθη σε νοσοκομείο για εξετάσεις. Σύμφωνα με το κανάλι, ο στρατηγός ένιωσε πόνους στο στήθος. Αργότερα το δεύτερο κανάλι της δημόσιας ισραηλινής τηλεόρασης ανέφερε ότι ο Χαλούτζ πήρε εξιτήριο.

    Οξύνεται η ανθρωπιστική κρίση

    Παράλληλα, "απαράδεκτη" χαρακτηρίζει η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού την κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί χιλιάδες άμαχοι, που έχουν μπλοκαριστεί στο νότιο Λίβανο και καλεί τον ισραηλινό στρατό να τους σεβαστεί, ενώ παράλληλα καταδικάζει και τις επιθέσεις με πυραύλους, που εκτοξεύει η Χεζμπολάχ. Παράλληλα, η Ύπατη Αρμοστία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (HCR) σκοπεύει να πραγματοποιήσει, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, μία αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Λίβανο μέσω της Συρίας, όπως ανακοίνωσε σήμερα η εκπρόσωπος του οργανισμού, Τζένιφερ Παγώνη.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, οι νεκροί στο Λίβανο είναι 459, ενώ την Πέμπτη ο υπουργός Υγείας της χώρας είχε εκφράσει φόβους ότι είναι τουλάχιστον 600, αλλά πολλοί είναι ακόμα θαμμένοι κάτω από τα ερείπια. Μάλιστα, όπως βεβαίωσε ο συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, Γιάν 'Εγκελαντ το ένα τρίτο των αμάχων θυμάτων είναι παιδιά. Παράλληλα, ο κ. Έγκελαντ απηύθυνε έκκληση για εκεχειρία 72 ωρών ανάμεσα το Ισραήλ και την Χεζμπολάχ, ώστε να μεταφερθούν οι τραυματίες και να αποσταλούν τα είδη πρώτης ανάγκης και τα φάρμακα στη ζώνη της σύγκρουσης.

    Ο συντονιστής του ΟΗΕ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι έκανε την πρόταση αυτή ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και ότι θα προσεγγίσει τις ισραηλινές αρχές και την Χεζμπολάχ για να επιτύχει την εκεχειρία.

    Ωστόσο, ο ΟΗΕ αποφάσισε να εκκενώσει ορισμένες θέσεις που κατέχουν παρατηρητές του στο νότιο Λίβανο για λόγους ασφαλείας, "ύστερα από τους (ισραηλινούς) βομβαρδισμούς των τελευταίων ημερών", όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του δανικού στρατού που δόθηκε στην δημοσιότητα στην Κοπεγχάγη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Άμεση κατάπαυση του πυρός

    Συνεχίζονται οι επιδρομές

    [08] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πεντά-σφαιρος ο Ολυμπιακός

    28/7/2006 9:56:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Εξαιρετική για ακόμα ένα παιχνίδι η εμφάνιση του Ολυμπιακού Ολυμπιακός στη διάρκεια των φιλικών αγώνων προετοιμασίας που δίνει επί αυστριακού εδάφους. Παίζοντας εκπληκτικό, γρήγορο και ουσιώδες ποδόσφαιρο, οι "ερυθρόλευκοι" συνέτριψαν την Μπλάκμπερν με 5-0 με 5-0 κι έδειξαν ότι η δουλειά που γίνεται στο Ζέεφελντ αποδίδει καρπούς, αν κι ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας τους.

    Μονόλογος

    Το παιχνίδι ήταν ένας μονόλογος του Ολυμπιακού, αφού η Μπλάκμπερν έδειξε πως δεν μπορούσε να ακολουθήσει. Ο Νορβηγός τεχνικός παρέταξε τους 10 από τους 11 παίκτες που ξεκίνησαν με τη Βέρντερ Βρέμης (μοναδική αλλαγή ήταν ο Νικοπολίδης αντί του Μπούτινα) κι όπως ακριβώς με τους Γερμανούς, έτσι και στο σημερινό φιλικό, οι "ερυθρόλευκοι" έκαναν ότι ήθελαν στον αγωνιστικό χώρο. Παράλληλα ο βαρύς αγωνιστικός χώρος λόγω της βροχής δεν επηρέασαν καθόλου τους παίκτης του Ολυμπιακού.

    Πρέσινγκ σε όλους του χώρους, και σωστή τακτική. Στο πρώτο 15λεπτο ο Ολυμπιακός ήταν απειλητικός, αλλά δεν μπόρεσε να ανοίξει το σκορ, αφού οι ευκαιρίες των Ριβάλντο στο 7 (απευθείας φάουλ με τον τερματοφύλακα της αγγλικής ομάδας να αποκρούει δύσκολα), και Οκκά δεν βρήκαν στόχο. Αυτό έγινε στο 19 χάρη σ ένα πολύ όμορφο γκολ του Παντελή Καφέ με ψηλοκρεμαστό σουτ έξω από την περιοχή.

    Από ενα λάθος του Ματέο στο 32ο λεπτό, ο Ολυμπιακός πέτυχε το 2-0. Πρωταγωνιστής και πάλι ο Ριβάλντο, ο οποίος τροφοδότησε τον Οκκά, ο οποίος με τη σειρά του έβγαλε τη σέντρα. Στην πορεία της μπάλας βρέθηκε ο Τζόρτζεβιτς, ο οποίος με κεφαλιά «νίκησε» τον Φρίντελ.

    Στο δεύτερο ημίχρονο υπήρξε το ίδιο σκηνικό. Στο 50 οι "ερυθρόλευκοι" κατάφεραν να πετύχουν και τρίτο γκολ, προϊόν της άψογης συνεργασίας των δύο Κύπριων επιθετικών, Κωνσταντίνου και Οκκά. Ο πρώτος έβγαλε τη σέντρα από δεξιά και ο συμπατριώτης του με εξαιρετικό βολ πλανέ πέτυχε το 3-0.

    Το όνομα του στον πίνακα τον σκόρερ έβαλε και ο Κωνσταντίνου στο 62. Από σουτ του Καφέ ο Κύπριος φορ βρέθηκε στην πορεία της μπάλας και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα. Το...κερασάκι στην τούρτα έβαλε στο 83ο λεπτό ο Ταραλίδης με εξαιρετικό αριστερό πλασέ, με το οποίο πέρασε τη μπάλα πάνω από τον Φρίντελ (5-0).

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης, Ζεβλάκοφ (86΄ Πάντος), Μπουλούτ (50΄ Ντομί), Ουαντού, Ανατολάκης, Στολτίδης (77΄ Ταραλίδης), Καφές (70΄ Μάριτς), Ριβάλντο, Τζόρτζεβιτς, Οκκάς (70΄ Καστίγιο), Κωνσταντίνου (80΄ Μπόρχα)

    ΜΠΛΑΚΜΠΕΡΝ: Φρίντελ, Γκρέι, Κιζανισβίλι, Ματέο, Μοκοένα, Τζέφερς, Σάβατζ (46΄ Πέντερσεν), Αγκατέ, Ριντ, Τοντ, Πέτερς

    *Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Κύπρου ενημέρωσε σήμερα την ΠΑΕ Ολυμπιακός για την κλήση των Γιάννη Οκκά και Μιχάλη Κωνσταντίνου στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας τους, για δύο αγώνες. Ο πρώτος θα είναι φιλικός κι έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 16 Αυγούστου με τη Ρουμανία, ενώ ο δεύτερος είναι επίσημος κι αφορά αυτόν με τη Σλοβακία στις 2 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2008.

    [09] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ντύθηκε στα "βυσσινί" ο Μπασιλά

    28/7/2006 8:24:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Παίκτης της Λάρισας είναι από σήμερα ο Κριστιάν Μπασιλά. Ο Γάλλος μέσος συμφώνησε σε όλα με τη διοίκηση της ΑΕΛ και υπέγραψε συμβόλαιο διετούς διάρκειας. Μάλιστα το απόγευμα της Παρασκευής έκανε την πρώτη του προπόνηση με τους "βυσσινί" στις εγκαταστάσεις των Δένδρων. Η απόκτηση του 29χρονου πρώην παίκτη της Σάντερλαντ, αποτελεί την πιο ακριβοπληρωμένη μεταγραφή στην ιστορία του συλλόγου της Λάρισας, αφού δαπανήθηκε περίπου 1εκ. ευρώ για την απόκτησή του.

    Το προφίλ

    Ο Κριστιάν Μπασιλά γεννήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 1977 στο Παρίσι. Έχει ύψος 1.92, βάρος 83 κιλά και είναι 12 φορές διεθνής με την Εθνική ομάδα κάτω των 21 ετών της Γαλλίας. Έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο σε ηλικία 19 χρονών με τη φανέλα της Λιόν στις 29/11/1996 στην εκτός έδρας ήττα από τη Στρασμπούρ (3-0), όντας ένα από τα μεγαλύτερα ανερχόμενα ταλέντα της χώρας. Στα 20 του είχε ήδη γίνει βασικό και αναντικατάστατο μέλος στη βασική ενδεκάδα της ομάδας με την οποία πανηγύρισε δύο εξόδους στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ, πριν πάρει μεταγραφή στη Ρεν το καλοκαίρι του 1999. Εκεί παρέμεινε για ενάμιση χρόνο, ακολούθησε ένα εξάμηνο μετανάστευσης στην Πρέμιερ Λιγκ (ως δανεικός στη Γουέστ Χαμ) πριν την επιστροφή στην πατρίδα για λογαριασμό της Στρασμπούρ, με τη φανέλα της οποίας καθιερώθηκε και έκανε σπουδαία καριέρα στα γήπεδα της Γαλλίας για σχεδόν τέσσερις σεζόν. Τον περασμένο Αύγουστο έγινε "μήλον της έριδος" για τρεις ευρωπαϊκούς συλλόγους, αλλά τελικά η Σάντερλαντ κέρδισε στο νήμα τις Οσέρ και Φιορεντίνα την κούρσα για την απόκτησή του. Έτσι ο 29χρονος άσος επέστρεψε στην Αγγλία, αλλά μόλις για 13 αγώνες, αφού ο υποβιβασμός της ομάδας τον οδήγησε σε αναζήτηση καλύτερης τύχης. Ο Μπασιλά έρχεται στη Λάρισα με τα διαπιστευτήρια μιας επιτυχημένης θητείας σε δύο από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης - το αγγλικό και το γαλλικό - και η προσθήκη του δίνει αναμφίβολα ακόμη μεγαλύτερη ποιότητα στο υπάρχον ρόστερ της ΑΕΛ.

    Σεζόν Ομάδα Συμμ. Γκολ

    1996-97 Λιόν 1 -

    1997-98 Λιόν 21 -

    1998-99 Λιόν 22 1

    1999-00 Ρεν 23 1

    2000-01 Ρεν 1 -

    2000-01 Γουέστ Χαμ 3 -

    2001-02 Στρασμπούρ 33 3

    2002-03 Στρασμπούρ 31 3

    2003-04 Στρασμπούρ 34 4

    2004-05 Στρασμπούρ 23 -

    2005-06 Στρασμπούρ 1 -

    2005-06 Σάντερλαντ 17 -

    [10] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Κανονικά στο πρωτάθλημα Άρης, Ηρακλής

    28/7/2006 9:30:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Άρης και ο Ηρακλής θα συμμετάσχουν κανονικά το παρών στο ερχόμενο Πρωτάθλημα της Α Εθνικής, αφού η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού χορήγησε στις δύο ομάδες το πιστοποιητικό συμμετοχής. Κανονικά θα μετάσχουν στο Πρωτάθλημα της Β Εθνικής οι Εθνικός Μάνης, Καλλιθέα και Πας Γιάννινα και σε αυτό της Γ Εθνικής ο Απόλλων Σμύρνης και στην Παναχαϊκή. Αντίθετα δεν χορηγήθηκε πιστοποιητικό στον Ακράτητο και τον Λήλη Βασιλικού.

    Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, μετά την σημερινή της συνεδρίαση, ανακοίνωσε τα εξής:

    Χορήγησε πιστοποιητικό συμμετοχής στα πρωταθλήματα, Α, Β και Γ Εθνικής, τις περιόδου 2006-2007, στις παρακάτω ομάδες:

    Α Εθνική: ΠΑΕ Άρης και ΠΑΕ Ηρακλής.

    Β Εθνική: ΠΑΕ Εθνικός Μάνης, ΠΑΕ Καλλιθέα και ΠΑΕ ΠΑΣ Γιάννινα.

    Γ Εθνική: ΠΑΕ Απόλλων Σμύρνης και ΠΑΕ Παναχαϊκή.

    Δεν χορήγησε πιστοποιητικό τις εξής ομάδες: ΠΑΕ Ακράτητος και ΠΑΕ Λήλας Βασιλικού.

    Η Επιτροπή θα συνεχίσει, την προσεχή Τετάρτη 2-8-2006, τη συμπληρωματική εξέταση των φακέλων, για τις εξής ομάδες: ΠΑΕ Νίκη Βόλου, ΠΑΕ Προοδευτική, ΠΑΕ Χαϊδάρι, ΠΑΕ Ατσαλένιος, ΠΑΕ Ο.Φ. Ιεράπετρας, ΠΑΕ Άγιος Δημήτριος, ΠΑΕ ΑΣΚ Ολυμπιακός, ΤΑΠ Τρίκαλα και ΠΑΕ Δόξα Δράμας.

    Τέλος, η ΕΕΑ μετά από έλεγχο των δικαιολογητικών, εγκρίνει την συμμετοχή στα έντυπα προγράμματος των "Παιχνιδιών στοιχημάτων προκαθορισμένης απόδοσης", και για τις παρακάτω ομάδες: ΠΑΕ Ηρακλής, ΠΑΕ Καλλιθέα, ΠΑΕ Εθνικός Μάνης και ΠΑΕ Εθνικός Αστέρας.

    [11] Βόλεϊ

    Με το "αριστερό" η Εθνική

    28/7/2006 7:47:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δεν μπόρεσε να ξεκινήσει με το δεξί τις υποχρεώσεις της στο τουρνουά του Ευρωπαϊκού Λιγκ που γίνεται στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας η Εθνική Ελλάδας. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν μπόρεσε να κάνει την επιθυμία του Κώστα Χαριτωνίση πράξη, αφού γνώρισε την ήττα από την Γερμανία με 1-3 σετ (20-25, 25-16, 25-27, 26-28). Το παιχνίδι έγινε το εντυπωσιακό, πλην άδειο, Topsportscentrum μέσα σε αποπνικτική ζέστη και υγρασία, με την Εθνική μας να μην ξεκινάει καλά αφού έχασε το πρώτο σετ. Εντυπωσιακή στο δεύτερο ισοφάρισε εύκολα, αλλά έχασε στις λεπτομέρειες τα δύο επόμενα και γνώρισε τελικά την ήττα. Η επόμενη μάχη της Εθνικης για το Ευρωπαϊκό Λίγκ, γίνεται στο ίδιο γήπεδο, την ίδια ώρα (17.00μμ), κόντρα στην Σλοβακία, ενώ οι Ολλανδοί θα παίξουν στις 20.00 με τους Γερμανούς. Οι αγώνες, ολοκληρώνονται την Κυριακή, με τις αναμετρήσεις της Ελλάδας με την γηπεδούχο Ολλανδία και της Σλοβακίας με την Γερμανία.

    Ελλάδα (Κώστας Χαριτωνίδης): Προυσαλης, Ν. Ρουμελιώτης 15, Σμαραγδής 13, Πανταλέων 8, Λάππας 15, Κ. Ρουμελιώτης 3 , Μπαμπαλιούτας (λ. 76%), Τσέργκας 4, Σμαραγδής 13, Πετρόγλου 3

    Γερμανία (Στελιαν Μοσουλέσκου): Γκούντορ 10, Ντούνες 8, Ντεϊνε 8, Κρόμ 21, Μπόμε 8, Μπακουμόφσκι 12, Σπαθ (λ. 75%), Σβάρτς 1, Φίσερ 2

    [12] Κοινωνία

    Τραυμάτισαν τον ταμία

    Ληστεία στο Π. Φάληρο

    28/7/2006 10:50:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Δυο ένοπλοι ληστές εισέβαλαν στο υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας στο Παλαιό Φάληρο, λίγο πριν από τις δυο το μεσημέρι. Οι άγνωστοι με την απειλή πιστολιών ακινητοποίησαν υπαλλήλους και πελάτες και επιχείρησαν να πάρουν τα χρήματα από το ταμείο. Είδαν όμως τον έναν ταμία να μιλάει στο τηλέφωνο και νομίζοντας ότι επικοινωνούσε με την Αστυνομία, ο ένας τον πυροβόλησε με αποτέλεσμα να τον τραυματίσει στο πόδι. Στη συνέχεια άρπαξαν περίπου 30.000 ευρώ και διέφυγαν με μοτοσικλέτα. Ο ταμίας διακομίστηκε με ασθενοφόρο στο Γενικό Κρακτικό Νίκαιας όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 29 July 2006 - 8:50:31 UTC