Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-07-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις Παπανδρέου
  • [02] Στήριξη των καταναλωτών
  • [03] Στο 4% η ψαλίδα
  • [04] Πυρά από τη Θεσσαλονίκη
  • [05] Κόντρα για τον Αχελώο
  • [06] Αντίδραση Παπαρήγα για ΣΕΒ
  • [07] Αθανασάκης: "Η ζημιά έχει γίνει"
  • [08] Ορφανός: "Αρχίζει μία νέα εποχή"
  • [09] Άγκυρα ...για δύο πλοία
  • [10] Βρέθηκε το φορτηγό
  • [11] Σύλληψη για κατασκοπεία
  • [12] Διαμαρτυρία εργαζομένων στα Φωσφορικά
  • [13] Πυρκαγιά σε διαμέρισμα στην Ομόνοια
  • [14] Επιθεώρηση στον Πειραιά
  • [15] Στην τελική φάση οι παιδοψυχολόγοι
  • [16] Μήνυμα προς Ιράν
  • [17] Εγκαινιάστηκε ο αγωγός Μπακού-Τσεϊχάν
  • [18] Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες
  • [19] Φονικό χτύπημα τυφώνα στις Φιλιππίνες
  • [20] Στη Γερμανία ο Μπους
  • [21] Σε ισραηλινό κλοιό
  • [22] Φουντώνει η διεθνής ανησυχία
  • [23] Φρένο στο Ενιαίο Ταμείο από το ΣτΕ
  • [24] Ενημέρωση Πρωθυπουργού από τον Αλογοσκούφη
  • [25] "Καίει" το πετρέλαιο
  • [26] Η Εμπορική αξιολόγησε τις προσφορές
  • [27] Επιχορηγήσεις στις επιχειρήσεις ένδυσης
  • [28] ΑΕΚ: Δύσκολα του Ιμπαγάσα
  • [29] Η ΕΠΟ αναγνώρισε την Σούπερ Λίγκα
  • [30] Στις 11 Οκτωβρίου η πρεμιέρα την Α1
  • [31] "Έκλεισε" Γιαβτόκας ο Παναθηναϊκός
  • [32] Παγκόσμιο τίτλο βλέπει ο Τσινόμπιλι
  • [33] Έχασε, αλλα ελπίζει ο Απόλλων Λ.
  • [34] H μοναξιά εχθρός της καρδιάς

    [01] Πολιτική

    Συναντήσεις Παπανδρέου

    13/7/2006 2:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/7/2006 6:26:21 μμ)

    Διαδοχικές συναντήσεις με εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων με αντικείμενο θέματα σχετικά με την οικονομία και την ακτοπλοΐα έχει σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Ο Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε το πρωί με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και στη συνέχεια με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, την Ένωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας και την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών. Θέματα που σχετίζονται με την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος από την Τράπεζα της Ελλάδος καθώς και τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο αυτό σχετικά με τον ανταγωνισμό, τα επιτόκια, τις προμήθειες αλλά και την εξέλιξη του δανεισμού των νοικοκυριών, συζητήθηκαν στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Βουλή, μεταξύ του Γιώργου Παπανδρέου και του Νίκου Γκαργκάνα, παρουσία και της υπευθύνου του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Βάσως Παπανδρέου. Απο το ΠΑΣΟΚ τονίζεται ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι υπέρ της ανεξαρτησίας της Τράπεζας της Ελλάδας και του ρόλου της που αφορά και την αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης της Οικονομίας. "Το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ της ενίσχυσης του εποπτικού ρόλου της Τράπεζας της Ελλάδος, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική στην εποπτεία του τραπεζικού συστήματος, καθώς υπάρχουν προβλήματα που αφορούν τον ανταγωνισμό των τραπεζών, τον υπερδανεισμό των νοικοκυριών, τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια καταθέσεων και χορηγήσεων, καθώς και τις προμήθειες που επιβάλλονται στις συναλλαγές".

    Η συνάντηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) έγινε μετά από πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου. Στη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν και οι Τομέαρχες του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Πάγκαλος και Βάσω Παπανδρέου έγινε ανταλλαγή απόψεων γύρω από θέματα τουρισμού.

    Όπως ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Σταύρος Ανδρεάδης, τα μέλη του Συνδέσμου έκαναν λόγο για την ανάγκη συγκεκριμένων δράσεων που θα δώσουν περαιτέρω δυναμική στο ελληνικό τουριστικό προϊόν και παρέδωσαν στον κ. Παπανδρέου την πρόσφατη μελέτη του ΣΕΤΕ για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού. Μάλιστα από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ δόθηκε ιδιαίτερη σημασία σε θέματα που απασχολούν την τουριστική βιομηχανία με τις δυο πλευρές να ανανεώνουν εκ νέου το ραντεβού τους για το μέλλον.

    Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας, Στέλιος Σαρρής μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον κ. Παπανδρέου σε δηλώσεις του αναφερόμενος στις τιμές των εισιτηρίων υπογράμμισε ότι τα 2 τελευταία χρόνια το πετρέλαιο έχει αυξηθεί κατά 75% και πως αν αυτό ληφθεί υπόψη θα δούμε ότι ο ναύλος βρίσκεται σε υποτιμημένα επίπεδα. Το όριο του ναύλου σήμερα είναι ναύλος επιβίωσης. Τόνισε ακόμη ότι τα προβλήματα και κυρίως οι καθυστερήσεις που παρουσιάζονται συμβαίνουν κάθε χρόνο.

    [02] Πολιτική

    Στήριξη των καταναλωτών

    13/7/2006 2:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/7/2006 7:42:58 μμ)

    Πηγή: NET - NET 105,8

    Στη δημιουργία ενός κινήματος αντί-ακρίβειας , αμέσως μετά το τέλος των εκπτώσεων, συμφώνησαν την Πέμπτη η υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς, εμπορικοί σύλλογοι και καταναλωτικές οργανώσεις. Στη συνάντηση συμμετείχαν η υπερνομάρχης Αθηνών- Πειραιώς, Φώφη Γεννηματά, ο νομάρχης Πειραιώς, Γιάννης Μίχας, οι πρόεδροι των Εμπορικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιά και εκρόσωποι της ΕΚΠΟΙΖΩ και του ΙΝΚΑ. Αναφερομένη ειδικότερα στις θερινές εκπτώσεις, που ξεκινούν την ερχόμενη εβδομάδα, η κ. Γεννηματά σημείωσε ότι στόχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι αληθινές εκπτώσεις χωρίς φαινόμενα κερδοσκοπίας. Στο μεταξύ, με τον πρόεδρο του Φεστιβάλ Αθηνών, Γιώργο Λούκο, συναντήθηκε το πρωί ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος τόνισε ότι εάν εκλεγεί, η ανάδειξη της πολιτιστικής Αθήνας θα είναι στην κορυφή των προτεραιοτήτων του. Εξάλλου, συνάντηση με τον Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνταγματολόγο Δημήτρη Τσάτσο, είχε σήμερα ο υποψήφιος Δήμαρχος της Αθήνας, Κώστας Σκανδαλίδης, για θέματα ανάπτυξης.

    Επαφές υποψηφίων

    Οι προτεραιότητες του Συνδυασμού του υποψήφιου δημάρχου Αθηνών, Νικήτα Κακλαμάνη, στον τομέα του πολιτισμού βρέθηκαν στο επίκεντρο σημερινής συνάντησής του με τον Πρόεδρο του Φεστιβάλ Αθηνών, Γιώργο Λούκο.

    Όπως δήλωσε ο κ. Κακλαμάνης μετά τη συνάντηση, στόχος του Συνδυασμού του είναι να γίνει η Αθήνα μητρόπολη, όχι μόνο του αρχαίου αλλά και του σύγχρονου πολιτισμού.

    Από την πλευρά του, ο Κώστας Σκανδαλίδης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνταγματολόγο Δημήτρη Τσάτσο.

    Στη διάρκεια της συζήτησης, ο υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας επεσήμανε ότι πρέπει να υπάρξει σαφής διάκριση της αναπτυξιακής πολιτικής που πρέπει να αναλάβει η δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση και της πολιτικής εξυπηρέτησης του πολίτη και των κοινωνικών υπηρεσιών που πρέπει να αναλάβει η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση.

    Ο κ. Σκανδαλίδης έκανε επίσης λόγο για αλλαγές που έπρεπε να γίνουν με μεγαλύτερους ρυθμούς.

    Στο Ογκολογικό Νοσοκομείο ΙΚΑ περιόδευσε την Πέμπτη ο Σπύρος Χαλβατζής υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη "Συμπαράταξη για την Αθήνα", όπου δήλωσε: "Επιβεβαιώνονται οι μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στο σύστημα Υγείας. Σε όλες τις συναντήσεις μας, σε όλες τις συζητήσεις μας υπογραμμίζεται η ανάγκη για την κάλυψη νοσηλευτικού και άλλου προσωπικού που λείπει".

    Παράλληλα, σημείωσε ότι η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" θα συνεχίσει την προσπάθεια για "μια υγεία δωρεάν, ισότιμα δοσμένη, αναβαθμισμένη, με ποιοτικά χαρακτηριστικά".

    "Ενώ οι κ.κ. Κακλαμάνης και Σκανδαλίδης επισκέπτονται τον πρωθυπουργό αναζητώντας τα προεκλογικά κέρδη των φλας, κάποιες από τις πιο σοβαρές κοινωνικές υποδομές των ΟΤΑ κινδυνεύουν αφήνοντας χωρίς δουλειά χιλιάδες συμβασιούχους και στερώντας από τους πολίτες πολύτιμες υπηρεσίες", δήλωσε από την πλευρά του, ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας και επικεφαλής του συνδυασμού "Ανοιχτή Πόλη", Αλέξης Τσίπρας.

    [03] Πολιτική

    Στο 4% η ψαλίδα

    13/7/2006 11:36:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Διεύρυνση της διαφοράς μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ εμφανίζει η δημοσκόπηση της VPRC, που έγινε για λογαριασμό του ΣΚΑΙ. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η Νέα Δημοκρατία στην πρόθεση ψήφου προηγείται του ΠΑΣΟΚ με 4%, ενώ ο Κώστας Καραμανλής προηγείται του Γιώργου Παπανδρέου στο ερώτημα, ποιον θεωρείτε καταλληλότερο για πρωθυπουργό. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, αν γίνονταν σήμερα εκλογές, η ΝΔ θα συγκέντρωνε 42%, το ΠΑΣΟΚ 38%, το ΚΚΕ 8,5%, ο ΣΥΝ 4,5% και o ΛΑΟΣ 4,5%. Στο ερώτημα "ποιόν θεωρείτε καταλληλότερο πρωθυπουργό", το 45% των ερωτηθέντων επιλέγουν τον Κώστα Καραμανλή, έναντι του 22% που προτιμούν το Γιώργο Παπανδρέου. Στο ερώτημα "ποιος φταίει για την κακή κατάσταση της οικονομίας" το 16% αποδίδει την ευθύνη στη ΝΔ και το 37% στο ΠΑΣΟΚ, ενώ, το 40% των ερωτηθέντων θεωρεί συνυπεύθυνα τα δύο μεγάλα κόμματα και εκφράζει την απογοήτευσή του.

    Η διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων διευρύνθηκε κατά μία ποσοστιαία μονάδα, καθώς στην προηγούμενη δημοσκόπηση της εταιρείας για τον Ιούνιο, η Νέα Δημοκρατία συγκέντρωνε το 41,5% εκατό έναντι 38,5% του ΠΑΣΟΚ.

    [04] Πολιτική

    "Επικίνδυνη η κυβέρνηση"

    Πυρά από τη Θεσσαλονίκη

    12/7/2006 11:55:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Απο τη Θεσσαλονίκη, ο Γιώργος Παπανδρέου κήρυξε την έναρξη του προεκλογικού αγώνα του ΠΑΣΟΚ για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη βεβαιότητα του για νίκη των υποψηφίων που στηρίζει το κόμμα του και εξαπέλυσε σκληρή επίθεση εφ όλης της ύλης εναντίον της κυβέρνησης , κάνοντας λόγο για αναξιόπιστη πολιτική.

    Χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση επικίνδυνη ο κ. Παπανδρέου είπε ότι πέτυχε να μετατρέψει την Ελλάδα σε πρωταθλήτρια απαισιοδοξίας στην Ευρώπη.

    Αναφερόμενος στις υποκλοπές κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι συγκαλύπτει το μεγαλύτερο μεταπολιτευτικό σκάνδαλο, προανήγγειλε έλεγχο για την ΕΥΠ και χαρακτήρισε απαράδεκτη την καθυστέρηση στην έκδοση του πορίσματος για την πτώση του Σινούκ.

    Τέλος πρότεινε την συνταγματική κατοχύρωση εγγυημένου, αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για κάθε Έλληνα πολίτη.

    Απαντώντας ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσσόπουλος κατηγόρησε τον Γιώργο Παπανδρέου για παράσταση ανεύθυνου λαϊκισμού απο την Θεσσαλονίκη των μεγάλων έργων, που κάθε χρόνο εξαγγέλλονταν, αλλά ποτέ δεν ξεκίνησαν.

    [05] Πολιτική

    Κατά τη συζήτηση του ν/σ του Εθνικού Κτηματολογίου

    Κόντρα για τον Αχελώο

    12/7/2006 11:24:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8-ΑΠΕ

    Mε τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ, που ψηφίζει τόσο το νομοσχέδιο για το Κτηματολόγιο επί της αρχής του, όσο και τις τροπολογίες για τη μεταφορά του γηπέδου του Παναθηναϊκού στον Ελαιώνα και για την εκτροπή του Αχελώου, όχι όμως και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων, ξεκίνησε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου για το Εθνικό Κτηματολόγιο. Το νομοσχέδιο αλλά και τις δύο τροπολογίες καταψηφίζουν ΚΚΕ και ΣΥΝ, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των εισηγητών τους.

    Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς επέκρινε το ΠΑΣΟΚ για ασυνέπεια και υποκρισία λέγοντας, ότι δεν μπορεί να στηρίζει την εκτροπή του Αχελώου και να αρνείται να στηρίξει τη διαχείριση των υδάτινων πόρων -που περιλαμβάνει και έργα μεταφοράς νερού- καθώς αυτά τα δύο είναι αλληλένδετα.

    Νωρίτερα ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Βερελής διαφώνησε με την επίσημη θέση του κόμματός του λέγοντας ότι δεν υπερψηφίζει τις τροπολογίες.

    Στην παρέμβασή του ο Γιώργος Σουφλιάς υπενθύμισε στον κ. Βερελή ότι η εκτροπή του Αχελώου ήταν θέση του Ανδρέα Παπανδρέου.

    Στο μεταξύ, με αφορμή τη συζήτηση της τροπολογίας συνεδρίασε εκτάκτως η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή η οποία κάλεσε τα κόμματα και τους εκπροσώπους του κοινοβουλίου, να σταθούν με υπευθυνότητα στις τροπολογίες που κατατέθηκαν και να τις υπερψηφίσουν, ώστε να αντιμετωπισθεί οριστικά το σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα της Θεσσαλίας και να ολοκληρωθεί ένα σημαντικό έργο πολλαπλής σκοπιμότητας, για το οποίο δαπανήθηκαν ήδη πολλές εκατοντάδες εκατομμυρίων ευρώ.

    [06] Πολιτική

    "Θα μας βρείτε αντιπάλους στο ασφαλιστικό"

    Αντίδραση Παπαρήγα για ΣΕΒ

    12/7/2006 11:18:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Την αντίδραση της Αλέκας Παπαρήγα προκάλεσε η αναφορά του προέδρου του ΣΕΒ Δημήτρη Δασκαλόπουλου ότι υπάρχει ατολμία σε όλα τα πολιτικά κόμματα για μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό ζήτημα. Η κ. Παπαρήγα μετά από συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του Φορέα Προστασίας του Εθνικού Πάρκου Σχοινιά, στον Περισσό δήλωσε οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί ο ΣΕΒ είναι αντιλαϊκές και επεσήμανε ότι θα βρουν αντίπαλο τους το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος.

    "Αν υπάρχει ένα κόμμα που διεκδικεί ριζικές αλλαγές και ουσιαστικές ριζικές μεταρρυθμίσεις είναι το ΚΚΕ. Δεν φοβόμαστε τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει ο ΣΕΒ. Είμαστε αντίπαλοι αυτών των μεταρρυθμίσεων γιατί θα πλήξουν το βιοτικό επίπεδο και τα δικαιώματα των εργαζομένων" είπε η κ. Παπαρήγα.

    Σχετικά με τη διάσωση του "Εθνικού Πάρκου Σχοινιά Μαραθώνα" η γ.γ. του ΚΚΕ σχολίασε ότι "παραδίδονται τα φιλέτα στις ιδιωτικές εταιρίες» και πρόσθεσε ότι «υποστηρίζουμε τις ελεύθερες και ανοιχτές παραλίες για το λαό, χωρίς καμία επιβάρυνση, που ταυτόχρονα είναι προστατευμένες από κάθε αλλαγή χρήσης του περιβάλλοντος ή από κάθε κακοποίηση ή περιβαλλοντική φθορά.

    [07] Πολιτική

    Αθανασάκης: "Η ζημιά έχει γίνει"

    12/7/2006 8:49:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Πάει πολύ η κυβέρνηση να ζητάει και τα ρέστα, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, αναφερόμενος στις σημερινές δηλώσεις του αναπληρωτή κυβερνητικού εκπροσώπου, κ. Αντώναρου σχετικά με το θέμα που δημιούργησε η κυβέρνηση και ο κ. Ορφανός". Στην περίπτωση αυτή, πρόσθεσε ο κ. Αθανασάκης "δεν ισχύει το τέλος καλό όλα καλά", διότι, όπως ανέφερε, "η ζημιά έχει γίνει". Τόνισε επίσης ότι αυτό έγινε λόγω των χειρισμών της κυβέρνησης, καθώς επίσης και "των λανθασμένων πολιτικών της, της ανεπάρκειας και της ανικανότητάς της". Η κυβέρνηση, ανέφερε, εξάλλου, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να ακολουθεί πάντα την τακτική της γάτας που κρύβει ότι μπορεί να κρύψει, γιατί ορισμένα πράγματα δεν κρύβονται.

    [08] Πολιτική

    Ορφανός: "Αρχίζει μία νέα εποχή"

    12/7/2006 8:46:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Λίγη ώρα πριν την ανακοίνωση της FIFA και την άρση του αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από της Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ο Υφυπουργός Πολιτισμού, αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού, εξέφρασε την πεποίθηση του ότι θα αντιστραφεί το κλίμα που επικρατεί όταν οι Έλληνες πολίτες διαπιστώσουν πως με το νέο νόμο αρχίζει μια άλλη εποχή. Απαντώντας σε ερωτήσεις που του τέθηκαν σήμερα σχετικά με το αθλητικό νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε από τη Βουλή, καθώς και το θέμα της FIFA, ο κ. Ορφανός, δήλωσε: "Επικυρώσαμε ότι είχαμε συμφωνήσει με τη FIFA στις 29 Μαΐου και είχαν επιβεβαιωθεί με την επιστολή που έστειλα στην Εκτελεστική Επιτροπή της και την απόφαση που έλαβε αυτή στις 5 Ιουνίου", τόνισε στην αρχή ο κ. Ορφανός, ενώ πρόσθεσε: "Σήμερα, έχουμε ολοκληρώσει, άρα εντός του πλαισίου που έθετε αυτή η συμφωνία. Περιμένουμε την επίσημη ανακοίνωση της FIFA, όμως οι πληροφορίες μας είναι θετικές". Τέλος, όταν ρωτήθηκε εάν σέβεται η FIFA την Ελλάδα, απάντησε: "Όσες συζητήσεις κάναμε, έγιναν με σεβασμό και από τις δύο πλευρές. Κάναμε όλα όσα ήταν απαραίτητα. Ήδη έχουμε στείλει στη FIFA και την UEFA την τροπολογία που είναι πλέον νόμος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, γίνονται οι διαδικασίες, που είναι απαραίτητες για να μας σταλεί και επίσημα η απάντηση που περιμένουμε".

    Όταν ο υφυπουργός ρωτήθηκε σχετικά με τη γεύση που του άφησε αυτή η ιστορία, υπογράμμισε: "Είναι πολλά αυτά που θα ήθελα να σχολιάσω, αλλά δεν είναι η κατάλληλη ώρα. Θα έρθει και αυτή η στιγμή, που θα αναφερθώ σε δράσεις, την προσωπική αντιμετώπιση που μου έγινε, το πώς αντιμετώπισαν τη χώρα άνθρωποι από το εσωτερικό της, αλλά όχι τώρα".

    Όσον αφορά στον θόρυβο που προκλήθηκε ο κ. Ορφανός επισήμανε, μεταξύ άλλων: "Έχω διαπιστώσει ότι οι Έλληνες πολίτες έχουν διαφορετική άποψη από αυτή, που εμφάνιζαν τα πρωτοσέλιδα και επιτρέψτε μου να το λέω αυτό, με πολύ σοβαρότητα και σεβασμό σε αυτούς οι οποίοι γράφουν κάθε μέρα".

    Παράλληλα, σε ερώτηση που του υποβλήθηκε σχετικά με το αν το ελληνικό ποδόσφαιρο αποκατασταθεί στη συνείδηση του απλού Έλληνα, απάντησε: "Η θέση του ελληνικού ποδοσφαίρου ήταν ξεκαθαρισμένη. Η κατάκτηση του EURO 2004 ήταν μία επιτυχία της Εθνικής μας ομάδας. Μιλάμε, όμως, για τις δομές του ποδοσφαίρου. Τώρα βάζουμε στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, γενικά στον επαγγελματικό αθλητισμό, καινούργιες δομές, σε κατεύθυνση οργάνωσης, σε ενίσχυση και στήριξη των πιο αδυνάμων ομάδων της Α Εθνικής, αλλά και Β και Γ Εθνικής κατηγορίας, ώστε να γίνουν τα πρωταθλήματα πιο ανταγωνιστικά, να αναλαμβάνουν οι διοικούντες τις ευθύνες τους απέναντι στα θέματα, της βίας, του ντόπινγκ και γενικά των όσων αντιμετωπίζουμε. Αυτά περιέχονται στο νόμο, τον οποίο ψήφισε χθες η Βουλή και τα οποία δυστυχώς επισκίασε ένα γεγονός με αποτέλεσμα όλα τα υπόλοιπα να μη γίνουν γνωστά στους Έλληνες πολίτες".

    Ακόμη, ο κ. Ορφανός πρόσθεσε: "Όταν διαπιστώσουν τι νομοθετήσαμε, όχι μόνο θα αντιστραφεί η εικόνα γενικά στον Έλληνα πολίτη, που ήδη γνωρίζει ότι το Υφυπουργείο Αθλητισμού δίνει μάχη για την κάθαρση στο χώρο του αθλητισμού και ιδιαίτερα του ποδοσφαίρου, αλλά κυρίως θα διαπιστώσει ότι ξημέρωσε μια άλλη μέρα, αρχίζει μια άλλη εποχή. Σίγουρα αυτά που περιλαμβάνονται στο νόμο είναι πρωτοποριακά και όσον αφορά την οργάνωση, αλλά και τη διαφάνεια». Αμέσως μετά αναφέρθηκε σε μια συμφωνία που έγινε με τις ΠΑΕ: «Κάθε μέλος της Ένωσης, είτε της Α Εθνικής, είτε της Β, Γ Εθνικής κατηγορίας, μπορεί να ζητήσει ειδικό έλεγχο διαφάνειας, με δικό του ορκωτό ελεγκτή. Και αυτό το αποδέχτηκαν όλοι. Όπως ήδη σας ανέφερα σίγουρα μπαίνουμε σε μια καινούργια εποχή. Θα δούμε στην πράξη πώς θα λειτουργήσει και τι αποτελέσματα θα έχουμε. Όμως σίγουρα θα είναι καλύτερα, γιατί όπως φαίνεται και οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ κατάλαβαν ότι δεν αρκεί να πηγαίνει καλά η ομάδα κάποιου, αλλά επιβάλλεται να πάει καλά συνολικά το ποδόσφαιρο, ως άθλημα και αν θέλετε και ως επενδυτικό προϊόν".

    [09] Κοινωνία

    Ακινητοποιημένα "Β.Κορνάρος" και "Speed Runner"

    Άγκυρα ...για δύο πλοία

    13/7/2006 1:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/7/2006 3:32:19 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Βλάβη στον καταπέλτη σημειώθηκε το πρωί στο πλοίο "Βιτσέντζος Κορνάρος", τη στιγμή που αγκυροβολούσε, καθώς προσέκρουσε στην προβλήτα του λιμανιού του Διαφανίου με αποτέλεσμα να υποστεί υλικές ζημιές και να απαγορευτεί ο απόπλους του προκειμένου να γίνει επιθεώρηση. Το πλοίο αναμένεται να αποπλεύσει στις 17.00 με 121 επιβάτες και με προορισμούς την Κω, την Κάλυμνο, τη Σάμο και τη Θεσσαλονίκη. Εξάλλου στο λιμάνι του Πειραιά παραμένει δεμένο το πλοίο "Speed Runner", μετά τη βλάβη που υπέστη χθες στη Σίφνο. Οι επιβάτες θα αναχωρήσουν με τρία άλλα πλοία, που δρομολογήθηκαν απο το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για Μήλο, Φολέγανδρο και Σίφνο. Τέλος δε θα εκτελέσει το δρομολόγιο του το βράδυ για Χανιά το πλοίο "Λατώ", οι επιβάτες του οποίου θα ταξιδέψουν με το "Πρέβελη". Στο μεταξύ θέματα του Υπουργείου Ναυτιλίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον Μανώλη Κεφαλογιάννη. Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας τόνισε ότι το Λιμενικό Σώμα και το ΥΕΝ έχουν πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την εξυπηρέτηση των πολιτών που κινούνται από και προς τη νησιωτική Ελλάδα και το λιμάνι του Πειραιά λειτουργεί καλύτερα σε σχέση με άλλα χρόνια. Σύμφωνα με τον Υπουργό τους τελευταίους μήνες, από το Πάσχα και μετά, έχουν μετακινηθεί με πλοία δυο εκατομμύρια επιβάτες και πρόσθεσε ότι τους επόμενους μήνες αναμένεται να μετακινηθούν ακόμη έξι εκατομμύρια επιβάτες. Εξάλλου όπως ανέφερε ο κ. Κεφαλογιάννης υπάρχουν κάποιες βλάβες και υπάρχει μέριμνα για να αντικαθίστανται τα πλοία από άλλα της ίδιας εταιρίας. Τέλος, ανέφερε ότι οι τελευταίες βλάβες αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά για τα οποία ελήφθη μέριμνα.

    "Πρέβελη" αντί για "Λατώ" από τον Πειραιά

    Το πλοίο "Λατώ" της ΑΝΕΚ, που επρόκειτο να εκτελέσει σήμερα στις 21.00 το δρομολόγιο Πειραιάς - Χανιά παρουσίασε μηχανική βλάβη. Οι επιβάτες του "Λατώ" θα εξυπηρετηθούν από το πλοίο "Πρέβελη" το οποίο έρχεται από το λιμάνι του Ρεθύμνου γι αυτό το σκοπό και θα αποπλεύσει από το λιμάνι του Πειραιά στις 21.30 σήμερα. Οι επιβάτες που θα ταξίδευαν με το "Πρέβελη" από το Ρέθυμνο θα μεταφερθούν με πούλμαν από το Ρέθυμνο στη Σούδα και θα ταξιδέψουν με προορισμό τον Πειραιά με το πλοίο "Λισσός". Το δρομολόγιο του "Πρέβελη" απο το Ρέθυμνο ήταν προγραμματισμένο να γίνει ώρα 20.00 σήμερα, ενώ το "Λισσός" θα αποπλεύσει από το λιμάνι της Σούδας στις 21.00.

    [10] Κοινωνία

    Από τη χθεσινή ληστεία σε αποθήκη εταιρείας όπλων

    Βρέθηκε το φορτηγό

    13/7/2006 11:00:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/7/2006 12:33:00 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας για τον εντοπισμό των πέντε κουκουλοφόρων που λήστεψαν χθες αποθήκη εμπορίας κυνηγετικών όπλων στο Μενίδι και έκλεψαν 15 καραμπίνες και 17 κούτες με 8.500 φυσίγγια. Το πρωί, βρέθηκε στη διασταύρωση των οδών Βαΐου Κρήτης και Κασπίας στο Μενίδι, εγκαταλελειμμένο το φορτηγό της εταιρείας. Το φορτηγό μεταφέρθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής προκειμένου να το εξετάσουν ειδικοί για τυχόν αποτυπώματα των δραστών. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις καταθέσεις των εργαζομένων, οι δράστες δεν μιλούσαν πολύ καλά ελληνικά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ληστεία σε αποθήκη εταιρείας όπλων

    [11] Κοινωνία

    Σύλληψη για κατασκοπεία

    13/7/2006 3:55:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ένας πρώην έφεδρος αξιωματικός του στρατού συνελήφθη με τις κατηγορίες της κατασκοπίας και της παραβίασης μυστικών της πολιτείας γιατί διοχέτευε στο διαδίκτυο εμπιστευτικά έγγραφα στρατιωτικού περιεχομένου. Συγκεκριμένα, η Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος διαπίστωσε ότι ο 30χρονος, νυν ιδιωτικός υπάλληλος, διατηρούσε στον υπολογιστή του τα απόρρητα έγγραφα, τα οποία διακινούσε μέσω προγράμματος ανταλλαγής αρχείων. Εντός της ημέρας θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών.

    [12] Κοινωνία

    Συνάντηση με τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης

    Διαμαρτυρία εργαζομένων στα Φωσφορικά

    13/7/2006 12:44:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συγκέντρωση και πορεία στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, πραγματοποίησαν το πρωί οι εργαζόμενοι της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων της Θεσσαλονίκης, συνοδευόμενοι και από τον Πρόεδρο και μέλη της Διοίκησης του ΕΚΘ, ζητώντας την επαναλειτουργία του εργοστασίου. Αντιπροσωπεία των εργαζομένων συναντήθηκε με τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Γιώργο Καλαντζή, ο οποίος μεσολάβησε για να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του Πρόεδρου των Εργαζομένων Γιώργου Μιχαηλίδη με τον Υπουργό Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη. Όπως δήλωσε ο κ. Μιχαηλίδης, ο κ. Τσιτουρίδης τον διαβεβαίωσε ότι επίκεινται ανακοινώσεις από την εταιρεία "ίσως και αύριο", ενώ δεσμεύτηκε ότι εάν δεν γίνουν "θα προβεί ο ίδιος σε ενημέρωση τους, από την ερχόμενη εβδομάδα". Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, ο Υπουργός Απασχόλησης του μετέφερε, ότι "ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Αλογοσκούφης δέχτηκε να δοθούν προς τις Τράπεζες οι κρατικές εγγυήσεις που ζητούσαν, για να μπουν τα δάνεια σε ειδικό καθεστώς με επιδοτούμενο επιτόκιο" ώστε να γίνει με ευνοϊκούς όρους η αποπληρωμή τους.

    [13] Κοινωνία

    Ένας άνθρωπος νεκρός

    Πυρκαγιά σε διαμέρισμα στην Ομόνοια

    13/7/2006 10:40:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Απανθρακωμένος βρέθηκε ένας άνθρωπος, αγνώστων στοιχείων σε διαμέρισμα στην Ομόνοια, στην οδό Γερανίου 39. Σύμφωνα με την πυροσβεστική στο διαμέρισμα, το οποίο βρίσκεται στο 2ο όροφο, η πυρκαγιά ξέσπασε τα ξημερώματα κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Στον τόπο της φωτιάς μετέβησαν 24 πυροσβέστες με 8 οχήματα, που συμμετείχαν στην κατάσβεση. Από την πυροσβεστική διενεργείται έρευνα.

    [14] Κοινωνία

    Επιθεώρηση στον Πειραιά

    12/7/2006 9:16:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Την αναχώρηση των πλοίων επιθεώρησε νωρίς το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά κλιμάκιο της ηγεσίας του Λιμενικού Σώματος, χωρίς να διαπιστώσει προβλήματα. Μοναδική παραφωνία το πλοίο "Speed Runner", το οποίο υπέστη μηχανική βλάβη στο λιμάνι της Σίφνου, έτσι, οι επιβάτες για Σέριφο, Σίφνο, Κίμωλο και Μήλο, αναγκάστηκαν να ακυρώσουν τα εισιτήριά τους και να αναζητήσουν άλλο πλοίο. Το "Speed Runer" κατέπλευσε το απόγευμα στον Πειραιά, με καθυστέρηση τεσσάρων ωρών: Πάντως, σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρία, θα κάνει κανονικά τα δρομολόγια της Πέμπτης. Μέχρι την Παρασκευή αναμένεται να αποκατασταθεί η βλάβη και στο πλοίο Άγιος Γεώργιος που παραμένει δεμένο στον Πειραιά. Το δρομολόγιό του για Δυτικές Κυκλάδες, εκτελεί προσωρινά το πλοίο Θεόφιλος. Στο μεταξύ, τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στις ναυτιλιακές εταιρείες σε περίπτωση μη ενημέρωσης του επιβατικού κοινού για τροποποιήσεις, καθυστερήσεις και ματαιώσεις προγραμματισμένων δρομολογίων, τριπλασιάζονται, όπως έχει ανακοινώσει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Ανάλογα με την περίπτωση, τα πρόστιμα μπορεί να φθάσουν και τα 90.000 ευρώ. Ήδη, για τα πλοία "Άγιος Γεώργιος", "Θεόφιλος" και "High Speed 3" έχουν σχηματιστεί φάκελοι και διερευνάται εάν φέρουν ευθύνη για την ταλαιπωρία του επιβατικού κοινού τις τελευταίες ημέρες.

    Εν τω μεταξύ, με το σύνθημα "Ενημερώνομαι σωστά και διεκδικώ τα δικαιώματά μου", η Υπερνομαρχία Αθήνας-Πειραιά, σε συνεργασία με την Ένωση Καταναλωτών Ελλάδος θα μοιράσει και φέτος το καλοκαίρι στους ταξιδιώτες του μεγάλου λιμανιού ενημερωτικά φυλλάδια για ευχάριστες αλλά και ποιοτικές διακοπές. Έτσι, την Παρασκευή το πρωί, στις 8,30, η Υπερνομάρχης Φώφη Γεννηματά, ο Νομάρχης Πειραιά Γιάννης Μίχας και ο πρόεδρος της Ενωσης Καταναλωτών Ελλάδος Μιχάλης Τσιφάκης θα βρίσκονται στην προβλήτα του Αργοσαρωνικού και στη συνέχεια στην Ακτή Κονδύλη προκειμένου να ενημερώσουν τους πολίτες-καταναλωτές για τα δικαιώματά τους, πριν ξεκινήσουν και αφού βρεθούν στον τόπο των διακοπών τους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Με κυρώσεις απειλεί το ΥΕΝ

    [15] Κοινωνία

    Πληροφορίες μιλούν για δύο ενήλικες

    Στην τελική φάση οι παιδοψυχολόγοι

    12/7/2006 9:06:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στην τελική φάση βρίσκεται η εξέταση των πέντε ανηλίκων, που εμπλέκονται στην υπόθεση της εξαφάνισης του μικρού Άλεξ, από τους παιδοψυχολόγους σε Θεσσαλονίκη και Βέροια. Η εξέταση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος της εβδομάδας. Στη συνέχεια οι ειδικοί θα παραδώσουν το πόρισμά τους στον εισαγγελέα Ημαθίας και θα ασκηθούν οι πρώτες ποινικές διώξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες στην υπόθεση εμπλέκονται τουλάχιστον δύο ενήλικες. Οι παιδοψυχολόγοι θα επισκεφτούν και τα σπίτια των οικογενειών των ανηλίκων για μια νέα εξέταση σε φιλικότερο περιβάλλον. Στην Ασφάλεια Ημαθείας στο μεταξύ συνεχίζεται η εξέταση των καταθέσεων που μπορούν να ρίξουν φως στην υπόθεση. Εντύπωση ωστόσο έχει προκαλέσει η μέθοδος με την οποία η τεχνική σύμβουλος της οικογένειας του Άλεξ, Χριστίνα Αντωνοπούλου, εξετάζει τους ανήλικους, καθώς χρησιμοποιεί αντικείμενα και εικόνες, που σχετίζονται άμεσα με τις καταθέσεις των παιδιών. Μια κούκλα, ένα καρότσι και φωτογραφίες από το ερειπωμένο σπίτι όπου είχαν επικεντρωθεί οι έρευνες θα βοηθήσουν όπως υποστηρίζει στην ανακάλυψη της αλήθειας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεχίζεται η εξέταση των ανηλίκων

    [16] Κόσμος

    Μήνυμα προς Ιράν

    13/7/2006 5:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/7/2006 6:17:04 μμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - BBC - ΑΠΕ

    Η Τεχεράνη δεν έχει απεριόριστο χρόνο στη διάθεσή της, όσον αφορά στην επίλυση της διαμάχης που έχει ξεσπάσει σχετικά με το πυρηνικό της πρόγραμμα, προειδοποίησε από τη Γερμανία ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα, την πρώτη από τότε που ανέλαβε την καγκελαρία η Άγγελα Μέρκελ. Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν στο Στραλσουντ, ο Τζορτζ Μπους τόνισε επίσης ότι, στο περιθώριο της επικείμενης Συνόδου Κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8), θα ζητήσει από τον Ρώσο ομόλογό του να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις όσον αφορά στις πολιτικές και ατομικές ελευθερίες, ενώ, η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι θα πιέσει τον Βλάντιμιρ Πούτιν να επικυρώσει τον ενεργειακό χάρτη. Σχετικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει το δικαίωμα της αυτοπροστασίας, αλλά δεν πρέπει να εξασθενήσει τη λιβανική κυβέρνηση. Έκκληση για αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή, ζητά η κα Μέρκελ.

    "Δεν μπορούν να μας εξαντλήσουν"

    "Οι Ιρανοί πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να μας εξαντλήσουν περιμένοντας", σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος. "Είπαμε 'σε λογικό χρονικό διάστημα'. Δηλαδή σε εβδομάδες, όχι σε μήνες. Προφανώς δεν μας πιστεύουν. Τώρα εμείς πηγαίνουμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ", πρόσθεσε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι η Τεχεράνη δεν έχει απαντήσει ακόμη στις προτάσεις των μεγάλων δυνάμεων για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

    Από την πλευρά της, η Άγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι θα χρειαστεί να γίνουν "άλλα βήματα" εάν το Ιράν δεν απαντήσει στις προτάσεις αυτές.

    "Έγινε στο Ιράν μία καλή πρόταση για την ανάπτυξή του, αλλά εάν δεν ανταποκριθεί και εάν ελπίζει ότι η διεθνής κοινότητα θα δεχθεί να διχασθεί στο θέμα αυτό, πλανάται", τόνισε η ίδια, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα να συνεχίσει αυτή την πορεία αλληλέγγυα, και πρόσθεσε ότι "η πόρτα των διαπραγματεύσεων δεν έχει κλείσει".

    "Απαραίτητες οι κοινές αξίες"

    "Θα είμαι κατηγορηματικός στην πίστη που έχω σε ορισμένους δημοκρατικούς θεσμούς, στην πεποίθησή μου ότι εκεί πέρα είναι απαραίτητη μία ενεργή κοινωνία των πολιτών", είπε ο Τζορτζ Μπους, αναφερόμενος στη Ρωσία.

    "Πιστεύω ότι η δουλειά μας είναι να συνεχίσουμε να υπενθυμίζουμε στη Ρωσία ότι, εάν θέλει να συνεχίσουμε να έχουμε καλές σχέσεις, θα πρέπει να έχουμε και κοινές αξίες", δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ και πρόσθεσε ότι με την ευκαιρία του G8 που αρχίζει το Σάββατο στην Αγία Πετρούπολη, θα πει στον Βλάντιμιρ Πούτιν ότι πρέπει να επιτραπεί στις μη κυβερνητικές οργανώσεις να λειτουργούν στη Ρωσία "χωρίς να απειλούνται".

    Από την πλευρά της, η κα Μέρκελ κάλεσε τη Ρωσία να επικυρώσει τον ενεργειακό χάρτη, ο οποίος όπως είπε παρέχει "μεγάλη ασφάλεια", αν και παραδέχθηκε ότι η Ρωσία "υπήρξε πάντα αξιόπιστος εταίρος".

    Σημειώνεται ότι η Ρωσία υπέγραψε τον χάρτη το 1994, αλλά δεν τον έχει ακόμη επικυρώσει, φοβούμενη ότι αυτό θα την υποχρεώσει να αναθεωρήσει το μονοπώλιο του ημιδημόσιου ενεργειακού γίγαντα Gazprom όσον αφορά τη διανομή αερίου στο εξωτερικό.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC : Bush to press Putin on freedoms

    CBS News : Bush In Germany, But Focus On Mideast

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Φουντώνει η διεθνής ανησυχία

    Στη Γερμανία ο Μπους

    [17] Κόσμος

    Εγκαινιάστηκε ο αγωγός Μπακού-Τσεϊχάν

    13/7/2006 2:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/7/2006 6:51:46 μμ)

    Παρουσία 650 υψηλών προσκεκλημένων, εκπροσώπων από 30 κράτη και κάτω απο δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έγινε στο τούρκικο λιμάνι Τσεϊχάν η τελετή εγκαινίων της ολοκλήρωσης του έργου του πετρελαιαγωγού Μπακού - Τυφλίδα- Τσεϊχάν, που μεταφέρει τα πετρέλαια της Κασπίας, και ο οποίος θα τροφοδοτεί τη Δύση με πετρέλαιο από την Κεντρική Ασία. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, ο οποίος είχε χθες το βράδυ κατ ιδίαν συνάντηση με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ομόλογό του Χιλμί Μεχμέτ Γκιουλέρ. Τον κ. Σιούφα συνοδεύει ο γ.γ. του ΥΠΑΝ Νίκος Στεφάνου. Η πρωτοφανής δαπάνη για την τελετή των εγκαινίων ανέρχεται σε 3,5 εκατομμύρια δολάρια και σ αυτή παραβρέθηκαν εκπρόσωποι απο 30 χώρες και 130 δημοσιογράφοι. Οι ξένοι επίσημοι έφτασαν αρχικά στην Κωνσταντινούπολη όπου ο Πρόεδρος της Τουρκίας Αχμέτ Σεζέρ παρέθεσε λαμπρό δείπνο στο παλάτι Τσιραγκάν. Στη συνέχεια με ειδικές πτήσεις μεταφέρθηκαν στη βάση του Ιντσιρλίκ και απο κει οδικώς στο Τσεϊχάν.

    Συνάντηση Σιούφα - Ερντογάν

    Στην κατ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον υπουργό Ενέργειας Χιλμί Μεχμέτ Γκιουλέρ, ο κ. Σιούφας μετέφερε τις ευχές του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για τα εγκαίνια. Ο κ. Ερντογάν ζήτησε να πληροφορηθεί την πρόοδο του έργου του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου και εξέφρασε την επιθυμία να ολοκληρωθεί το γρηγορότερο .Ο Υπουργός Ανάπτυξης είχε επίσης συναντήσεις με τον Ευρωπαίο Επίτροπο για την Ενέργεια Άντρις Πιμπάλγκς και τους ομολόγούς του απο την Ιταλία, το Αζερμπαϊτζάν και την Αλβανία.

    Για "ιστορική ημέρα και εγκαίνια του αιώνα" μιλά ο τουρκικός Τύπος. Απο τη λειτουργία του αγωγού η Τουρκία προσδοκά έσοδα 300 εκατομμυρίων δολαρίων καθώς και σημαντική ενίσχυση της θέσης της στη σκακιέρα της γεωπολιτικής. Οι Πρόεδροι Τουρκίας, Αζερμπαϊτζάν και Γεωργίας καθώς και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισαν στις ομιλίες τους τη σημασία του έργου.

    Το έργο χρειάστηκε σχεδόν 15 χρόνια για να ολοκληρωθεί, απο το 1991 που πρωτοσυζητήθηκε η ιδέα. Ο αγωγός θα μπορεί να μεταφέρει έως και 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα. Είναι μήκους 1.768 χιλιομέτρων και περνά απο τουλάχιστον οκτώ περιοχές όπου σημειώνονται πολιτικές εντάσεις, κάτι που δεν ισχύει για τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

    Ο αγωγός Μπακού Τσεϊχάν κόστισε 3,5 δισεκατομμύρια δολάρια και ανήκει σε κοινοπραξία 11 ενεργειακών κολοσσών, με επικεφαλής τη ΒΡ και με τη συμμετοχή των κρατικών εταιριών πετρελαίου Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν.

    [18] Κόσμος

    Νέος διπλωματικός μαραθώνιος για τα πυρηνικά

    Σε αδιέξοδο οι συνομιλίες

    13/7/2006 9:21:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/7/2006 11:35:46 πμ)

    Σε αδιέξοδο κατέληξαν οι συνομιλίες της Νότιας Κορέας και της Βόρειας Κορέας που έγιναν για πρώτη φορά σε υπουργικό επίπεδο, αφότου η Πιονγιάνγκ προχώρησε στην εκτόξευση πυραύλων. Αξιωματούχος του υπουργείου για Ενοποίηση της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι οι συνομιλίες οδηγήθηκαν σε κατάρρευση, προσθέτοντας ότι η αντιπροσωπεία της Βόρειας Κορέας θα επιστρέψει στην Πιονγιάνγκ αργότερα σήμερα, μία ημέρα νωρίτερα απ ότι είχε αρχικά προγραμματιστεί. Σε σημερινή ανακοίνωσή της η Πιονγιάνγκ αναφέρει ότι για την αποτυχία των υπουργικών συνομιλιών ευθύνεται η Νότια Κορέα, η οποία και θα πληρώσει βαρύ τίμημα για την κατάρρευσή τους, όπως επισημαίνει. Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός διαπραγματευτής στο πυρηνικό ζήτημα της Β. Κορέας Κρίστοφερ Χιλ ανακοίνωσε ότι η Κίνα δεν κατάφερε να πείσει την Πιονγιάνγκ να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. "Ειλικρινά δεν είχαμε καμία πρόοδο", ανέφερε ο Χιλ ερωτηθείς από το Πεκίνο από το δίκτυο CNN, λίγο μετά την συνάντησή του με Κινέζους αξιωματούχους. "Οι Κινέζοι δεν έχουν καμία απολύτως θετική πληροφόρηση από την Πιονγιάνκ", πρόσθεσε. Ο Χιλ δήλωσε πως κατόπιν αυτού είναι πεπεισμένος ότι θα υπάρξει ένα "ισχυρό και πολύ σαφές μήνυμα" προς την Πιονγιάνγκ από τα Ηνωμένα Έθνη. Στο μεταξύ η Κίνα επέκρινε την Ιαπωνία τονίζοντας ότι "χύνει λάδι στην φωτιά" θέτοντας το θέμα ενός προειδοποιητικού πλήγματος κατά της Βόρειας Κορέας μετά τις πυραυλικές δοκιμές της τελευταίας και προειδοποίησε ότι αυτό θα έχει σοβαρές συνέπειες στις διεθνείς προσπάθειες για εκτόνωση της κρίσης. "Η πρακτική αυτή είναι εξαιρετικά ανεύθυνη και ακατανόητη και μόνο σοβαρές συνέπειες θα έχει στις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται διεθνώς ενώ θα επιταχύνει τις εντάσεις στην ΒΑ Ασία", αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζιάνγκ Γιου.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Reuters: No breakthrough on N.Korea: US

    SKY NEWS: 'Pouring Oil On Fire'

    BBC NEWS: Cool response to N Korea UN draft

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διχασμένο το Σ.Α. για τη Β. Κορέα

    [19] Κόσμος

    Εξι νεκροί και τρεις αγνοούμενοι

    Φονικό χτύπημα τυφώνα στις Φιλιππίνες

    13/7/2006 8:57:00 πμ

    Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και τρεις αγνοούνται μετά το πέρασμα του τυφώνα Bilis ("ταχύτητα" στα φιλιππινέζικα) που έπληξε από την Τρίτη τις βόρειες Φιλιππίνες και ήδη κατευθύνεται προς την Ταϊβάν, ανακοινώθηκε σήμερα από τις αρχές στη Μανίλα. Μία μητέρα και τα τρία παιδιά της έχασαν την ζωή τους όταν καταπλακώθηκαν από ένα δένδρο βορειοδυτικά της πρωτεύουσας. Επίσης, μία γυναίκα 61 ετών πνίγηκε και ένας 54χρονος υπήρξε θύμα κατολίσθησης του εδάφους στο βόρειο τμήμα της χώρας, όπως ανακοινώθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. Από τις πλημμύρες που προκλήθηκαν από τον τυφώνα παρέλυσαν πολλές περιοχές και περίπου 300 άτομα αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Οι ταχύτητα των ανέμων του τυφώνα έφθανε τα 120 χιλιόμετρα την ώρα.

    [20] Κόσμος

    Τα φλέγοντα διεθνή θέματα επί τάπητος

    Στη Γερμανία ο Μπους

    13/7/2006 10:20:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και στις προσπάθειες να πειστεί η Τεχεράνη να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο για πολιτικά και οικονομικά κίνητρα προκειμένου να εγκαταλείψει τον εμπλουτισμό ουρανίου, στις εξελίξεις στο Μεσανατολικό, στην κατάσταση στο Ιράκ, αλλά και στις πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας, αναμένεται να επικεντρωθούν οι συνομιλίες του Αμερικανού Προέδρου, Τζορτζ Μπους, με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος βρίσκεται από το βράδυ της Τετάρτης στη Γερμανία, για μία επίσκεψη που στόχο έχει να υπογραμμίσει τη βελτίωση των σχέσεων με την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Τζορτζ Μπους στη Γερμανία, από τότε που η Άγκελα Μέρκελ ανέλαβε την καγκελαρία. Επόμενος σταθμός του Αμερικανού Προέδρου θα είναι η Ρωσία, όπου θα λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Οκτώ (G8) που θα πραγματοποιηθεί στην Αγία Πετρούπολη. Σήμερα ο Πρόεδρος Μπους θα έχει συνομιλίες με την Καγκελάριο Μέρκελ, η οποία έχει ήδη επισκεφθεί δύο φορές τις ΗΠΑ. Μάλιστα, πολιτικοί αναλυτές, τονίζουν ότι οι ΗΠΑ είναι ο πιο σημαντικός σύμμαχος της Γερμανίας, εκτός ΕΕ.

    Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας

    Η επίσκεψη ακολουθεί τις "απογοητευτικές", όπως χαρακτηρίστηκαν, συνομιλίες που είχαν την Τρίτη στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών για τα πυρηνικά Αλί Λαριτζανί και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας Χαβιέρ Σολάνα.

    Ο Αμερικανός Πρόεδρος και η σύζυγός του Λόρα έφθασαν με το προεδρικό αεροσκάφος στις 22:33 ώρα Ελλάδας της Τετάρτης στο Ροστόκ και στη συνέχεια με ελικόπτερο μετέβησαν στο θέρετρο της Βαλτικής, Χάιλιγκενταμ, όπου θα κάνουν δύο διανυκτερεύσεις. Λίγο νωρίτερα είχε φθάσει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράϊς.

    Τα μέτρα ασφαλείας είναι ιδιαίτερα αυστηρά, καθώς χιλιάδες Γερμανοί διαδηλωτές ετοιμάζονται να δηλώσουν βροντερά την αντίθεσή τους στην επίσκεψη του Μπους στη Γερμανία. Για το λόγο αυτό οι Αρχές έχουν επιστρατεύσει περίπου 12.000 αστυνομικούς, ενώ ελικόπτερα θα πραγματοποιούν περιπόλους από αέρος.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: President Bush in Germany visit

    [21] Μ. Ανατολή

    Αποκλεισμός από αέρος και θαλάσσης

    Σε ισραηλινό κλοιό

    13/7/2006 8:06:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/7/2006 7:28:01 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, Reuters, ΝΕΤ

    Κλιμακώνονται οι ισραηλινές επιχειρήσεις στο Λίβανο και η φωτιά που άναψε στη Μέση Ανατολή, ύστερα από την απαγωγή δύο Ισραηλινών στρατιωτών από τη Χεζμπολάχ, φουντώνει. Το Ισραήλ προχώρησε σήμερα σε ναυτικό αποκλεισμό του Λιβάνου, ενώ λίγο νωρίτερα έπληξε το αεροδρόμιο της Βηρυτού, αναγκάζοντας τις αρχές να εκτρέψουν τις πτήσεις σε άλλα αεροδρόμια της Μέσης Ανατολής. Αεροπλάνα και εγκαταστάσεις του αεροδρομίου δεν επλήγησαν, ωστόσο η χώρα αποκλείστηκε από αέρος. Λίγο αργότερα, ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν ένα μικρό στρατιωτικό αεροδρόμιο στα βόρεια του Λιβάνου, ενώ ισραηλινό αεροσκάφος βομβάρδισε και λιβανική στρατιωτική βάση στην κοιλάδα της Μπεκκά στα σύνορα με τη Συρία. Οι αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο, ως τώρα, έχουν στοιχήσει τη ζωή 52 πολιτών, πολλοί εκ των οποίων παιδιά και έχουν προκαλέσει τον τραυματισμό άλλων 100. Στο μεταξύ, η απάντηση της Χεζμπολάχ στο σημερινό βομβαρδισμό του αεροδρομίου ήταν η ρίψη 60 ρουκετών, τύπου κατιούσα, κατά μήκος των βορείων συνόρων με το Ισραήλ, με κύριους στόχους την πόλη Ναχαρίγια και το αεροδρόμιο της Κιριάτ, Σμόνα. Οι ρίψεις των ρουκετών είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί μία 40χρονη Ισραηλινή και να τραυματιστούν άλλοι τέσσερις άνθρωποι. Αργότερα, η Χεζμπολάχ χτύπησε με ρουκέτες την πόλη Σάφεντ, προκαλώντας το θάνατο δύο και το σοβαρό τραυματισμό 11 ανθρώπων. Παράλληλα, η οργάνωση προειδοποίησε, ότι αν το Ισραήλ συνεχίσει να χτυπά τη Βηρυτό ή τα νότια προάστια, θα "απαντήσουν" βομβαρδίζοντας τη Χάιφα, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Ισραήλ. Ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, εξέφρασε φόβους, ότι μπορεί να ξεσπάσει "περιφερειακός πόλεμος", ο οποίος θα απομάκρυνε τις ελπίδες για ειρήνη, σταθερότητα και ασφάλεια στη Μέση Ανατολή.

    "Μήνυμα" στο Λίβανο

    Στο μεταξύ, το Ισραήλ ανακοίνωσε σήμερα πως τα πολεμικά του πλοία βρίσκονται στα χωρικά ύδατα του Λιβάνου και έχουν επιβάλει ναυτικό αποκλεισμό στο Λίβανο, ενώ όπως μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο, σκοπεύουν να επιβάλουν γενικό αποκλεισμό, αεροπορικό, θαλάσσιο και χερσαίο. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση αυτού του σχεδίου.

    Την Τετάρτη ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν τουλάχιστον 12 γέφυρες και ύποπτες θέσεις της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο.

    Ακόμα, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε τις λιβανικές αρχές να απομακρύνουν όλους τους κατοίκους από τα νότια προάστια της Βηρυτού όπου, όπως πιστεύει, κατοικεί και ο ηγέτης της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χάσαν Νασράλα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται από το στρατό, αν θα πραγματοποιήσει επίθεση για την εξόντωση του Νασράλα.

    Ο σημερινός βομβαρδισμός του αεροδρομίου, που πρόσφατα πήρε το όνομα του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, ο οποίος δολοφονήθηκε τον Φεβρουάριο του 2005, σημειώθηκε αφού προηγήθηκε 24ωρος ισραηλινός αεροπορικός βομβαρδισμός κυρίως γεφυρών που συνδέουν το νότιο Λίβανο με την υπόλοιπη χώρα. Ισραηλινά αεροσκάφη πετούν ακόμη πάνω από τη Βηρυτό και ο λιβανικός στρατός απέκλεισε τους δρόμους που οδηγούν στην πρωτεύουσα.

    Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού, το αεροδρόμιο της Βηρυτού έγινε στόχος γιατί "χρησιμεύει ως κέντρο μεταφοράς όπλων και εφοδίων για την τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ".

    Στο μεταξύ, σε νότιο προάστιο της λιβανικής πρωτεύουσας, πραγματοποιήθηκε ισραηλινή αεροπορική επίθεση, εναντίον προπύργιου της Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Χεζμπολάχ οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν τη συνοικία Χαρέτ Χρέικ και το κτήριο όπου στεγάζεται το αλ Μανάρ, το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και πηγές των δυνάμεων ασφαλείας, από την επίθεση τραυματίστηκαν έξι άνθρωποι.

    Παράλληλα, ισραηλινά αεροσκάφη κατέστρεψαν χώρο προσευχής και συγκέντρωσης σιιτών στο Μπουντάι κοντά στο Μπααλμπέκ, στον ανατολικό Λίβανο, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας μαχητής της Χεζμπολάχ και να τραυματιστούν άλλα τέσσερα άτομα.

    Ως απάντηση, η Ισλαμική Αντίσταση, το στρατιωτικό σκέλος της Χεζμπολάχ, ανακοίνωσε πως εκτόξευσε πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς "Raad-1" εναντίον ισραηλινής αεροπορικής βάσης στο βόρειο Ισραήλ.

    Κατηγορεί Συρία και Ιράν

    Στο μεταξύ, το Ισραήλ κατηγόρησε την Τεχεράνη και τη Δαμασκό ως υπεύθυνες για την κλιμάκωση της βίας στο νότιο Λίβανο. Όπως δήλωσε ο ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, Γιντεόν Μείρ "η Χεζμπολάχ δεν μπορεί να δράσει στο Λίβανο χωρίς τη σαφή υποστήριξη της Συρίας".

    Ο Μείρ υποστήριξε ακόμη, ότι το. Ισραήλ διαθέτει πληροφορίες, που θέλουν τη Χεζμπολάχ να επιθυμεί να μεταφέρει τους δύο ισραηλινούς στρατιώτες που κρατά ομήρους στο Ιράν.

    Επίθεση στη Γάζα

    Στη Γάζα, κατά τη διάρκεια της νύχτας, ισραηλινά F16 έπληξαν με ρουκέτες το, ελεγχόμενο από τη Χαμάς, υπουργείο Εξωτερικών, προκαλώντας τον τραυματισμό 10 ανθρώπων, αλλά και μεγάλη πυρκαγιά στο κτήριο. Οι περισσότεροι από τους τραυματίες είναι παιδιά κάτω των 12 ετών. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ισραηλινά μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη και μαχητικά F16 εκτελούσαν πτήσεις πάνω από την Πόλη της Γάζας, όταν τρεις πύραυλοι εκτοξεύτηκαν εναντίον της περιοχής Ρεμάλ. Ακολούθησε μία σειρά εκρήξεων και ολόκληρη η περιοχή σκεπάστηκε από καπνούς και σκόνη.

    Δε συζητούν την ανταλλαγή κρατουμένων

    Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Εχούντ Ολμέρτ, έδωσε χθες το "πράσινο φως" για μαζική στρατιωτική επιχείρηση στο νότιο Λίβανο, σε αντίποινα για τη σύλληψη δύο Ισραηλινών στρατιωτών από αντάρτες της Χεζμπολάχ. Η ισραηλινή κυβέρνηση προειδοποίησε ότι θα δώσει "σκληρή" απάντηση και κατέστησε υπεύθυνη την κυβέρνηση του Λιβάνου για την τύχη των δύο στρατιωτών και τις επιθέσεις που γίνονται από αντάρτες της Χεζμπολάχ. Μάλιστα, το Ισραήλ κινητοποίησε περίπου 6.000 εφέδρους για την επιχείρηση στο Λίβανο.

    Παράλληλα, ο Ισραηλινός υπουργός Δικαιοσύνης, Χαΐμ Ραμόν, δήλωσε πως ο Λίβανος θα πληρώσει "βαρύ τίμημα" για την "πράξη πολέμου" που αποτελεί η απαγωγή των δύο στρατιωτών που βρίσκονταν σε ισραηλινό έδαφος από τη Χεζμπολάχ. "Οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει", τόνισε ο υπουργός μιλώντας στο στρατιωτικό ραδιόφωνο.

    Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Φαουάντ Σινιόρα, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του ούτε γνώριζε τίποτα για τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ, ούτε τις εγκρίνει, ούτε αποδέχεται την ευθύνη που τις αποδίδεται από την ισραηλινή πλευρά. Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ οργάνωσης, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα δήλωσε ότι οι δύο στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν για να γίνει ανταλλαγή με κρατουμένους σε ισραηλινές φυλακές, κάτι που αρνείται να διαπραγματευτεί το Τελ Αβίβ.

    "Δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε με τρομοκρατικές οργανώσεις", δήλωσε ο Γιντεόν Μέιρ, υψηλόβαθμο στέλεχος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας, πως "περιμένουμε την άμεση απελευθέρωση των τριών ανδρών, του Γκιλάντ Σαλίτ στη Λωρίδα της Γάζας και των δύο στρατιωτών στο νότιο Λίβανο, χωρίς όρους. Δεν υπάρχει ανταλλαγή αιχμαλώτων".

    Παράλληλα, συνεδριάζει εκτάκτως, για δεύτερη φορά μέσα σε 24 ώρες, το υπουργικό συμβούλιο του Λιβάνου.

    Στο μεταξύ, από τα ισραηλινά πυρά υπέστη σοβαρή πληγή και ο τουρισμός του Λιβάνου και οι μεγάλες προσδοκίες της κυβέρνησης για μία καλή τουριστική περίοδο στο Λίβανο πήραν τέλος με τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές.

    Ήδη, εκατοντάδες Άραβες τουρίστες σπεύδουν να εγκαταλείψουν το Λίβανο και κατευθύνονται οδικώς προς τα σύνορα με τη Συρία, απ όπου θα αναχωρήσουν αεροπορικώς για τις χώρες τους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Φουντώνει η διεθνής ανησυχία

    Σκηνικό πολέμου

    [22] Μ. Ανατολή

    Για πολεμική πράξη μιλά η Γαλλία

    Φουντώνει η διεθνής ανησυχία

    13/7/2006 2:33:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/7/2006 7:12:53 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ 105.8, Reuters

    Με αγωνία η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, που κλιμακώνονται ανησυχητικά μετά τις ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές στο Λίβανο, ενώ το Σάββατο θα συναντηθούν στο Κάιρο οι Άραβες υπουργοί Εξωτερικών, για να συζητήσουν για τις ισραηλινές επιθέσεις στο Λίβανο και τα παλαιστινιακά εδάφη. Στο μεταξύ, η αιγυπτιακή αεροπορική εταιρία Air Sinai, ως αντίδραση στις ισραηλινές επιθέσεις, ματαίωσε τις πτήσεις στο Ισραήλ. "Δυσανάλογη πολεμική πράξη" χαρακτήρισε τους βομβαρδισμούς του ισραηλινού στρατού στο Λίβανο η Γαλλία. Όπως τόνισε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί, "φυσικά καταδικάζουμε τέτοιες δυσανάλογες πολεμικές ενέργειες, οι οποίες εμπεριέχουν δύο σοβαρές επιπτώσεις: να παρεμποδίσουν οποιονδήποτε θέλει να εισέλθει στο έδαφος του Λιβάνου είτε δια θαλάσσης είτε μέσω της Συρίας και να αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο να ξαναπέσουν στα δύσκολα χρόνια του πολέμου και να χάσει ο Λίβανος το τρένο που θα οδηγούσε στην ανοικοδόμηση της χώρας". "Η μόνη λύση είναι η επιστροφή στη λογική και για τις δύο πλευρές", προσέθεσε ο Γάλλος υπουργός. Τις επιθέσεις καταδίκασε και η Ρωσία, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση ηρεμίας. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Τόνι Μπλερ, ζήτησε από τις δύο πλευρές να δείξουν αυτοσυγκράτηση και να καθίσουν το συντομότερο δυνατό στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

    Πρωτοβουλία από τον ΟΗΕ

    Την ίδια ώρα, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του, ο γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν στέλνει ομάδα αξιωματούχων του Οργανισμού προκειμένου να πιέσουν τις αντιμαχόμενες πλευρές για αποκλιμάκωση της έντασης.

    Στο μεταξύ, στη Μέση ανατολή μεταβαίνει ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Χαβιέ Σολάνα. Σε δηλώσεις του ο Σολάνα, ανέφερε, ότι είναι σε συνεχή επικοινωνία με όλα τα μέρη και τον γγ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν. Όπως δήλωσε, η εκπρόσωπός του, η ακριβής ημερομηνία του ταξιδιού του θα καθοριστεί σύντομα.

    Ανησυχεί η ΕΕ

    Στο μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε λόγο για "δυσανάλογη" την στρατιωτική επιχείρηση από πλευράς του Ισραήλ και κατήγγειλε ως απαράδεκτο τον αποκλεισμό που επέβαλε το εβραϊκό κράτος στο Λίβανο. "Η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι εξαιρετικά ανήσυχη από την προσφυγή του Ισραήλ σε μια δυσανάλογη απάντηση κατά του Λιβάνου λόγω των επιθέσεων της Χεζμπολάχ στο Ισραήλ", αναφέρει χαρακτηριστικά, η φινλανδική προεδρία σε σχετική της ανακοίνωση.

    Επίσης, η Η ΕΕ προειδοποιεί κατά κάθε "ενέργειας αντίθετης προς τους διεθνείς κανόνες σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα".

    Ακόμη, η φινλανδική προεδρία επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς την Χεζμπολάχ να απελευθερώσει τους ισραηλινούς στρατιώτες "αμέσως και χωρίς προϋποθέσεις" και να θέσει τέλος στις επιθέσεις της κατά του εβραϊκού κράτους. Καλεί, τέλος, "από όλες τις χώρες της περιοχής να εργαστούν για την αποκατάσταση της ηρεμίας για να αποφευχθεί η επιπλέον κλιμάκωση της βίας μέχρι το βαθμό της κατάστασης πολέμου

    "Το Ισραήλ έχει τι δικαίωμα να αμύνεται" λένε οι ΗΠΑ

    Έκκληση για αυτοσυγκράτηση προς όλες τις πλευρές, απηύθυναν οι ΗΠΑ, αναγνωρίζοντας ωστόσο στο Ισραήλ το δικαίωμα να αμύνεται, όπως δήλωσε από τη Γερμανία εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, ο οποίος τόνισε ότι η ένταση "ξεκίνησε με την εκτόξευση πυραύλων της Χεζμπολάχ εναντίον του Ισραήλ και με την απαγωγή των δυο Ισραηλινών στρατιωτών Οι ενέργειες της Χεζμπολάχ είναι κατά των συμφερόντων του λιβανικού λαού", πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος σύμφωνα με τον οποίο "Σύροι και Ιρανοί έχουν μερίδιο ευθύνης λόγω του ότι προσφέρουν καταφύγιο στη Χεζμπολάχ". Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Μπους, δήλωσε ότι το Ισραήλ "έχει το δικαίωμα να αμύνεται, αλλά δεν μπορεί να αποδυναμώνει την κυβέρνηση του Λιβάνου".

    Σε επικοινωνία με τις ελληνικές πρεσβείες

    Την ιδιαίτερη ανησυχία της ελληνικής Κυβέρνησης για τις δραματικές εξελίξεις στα σύνορα Ισραήλ - Λιβάνου εξέφρασε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. Ο Γιώργος Κουμουτσάκος, τόνισε ότι είναι απολύτως αναγκαία η απελευθέρωση από τη Χεζμπολάχ των Ισραηλινών ομήρων, επισημαίνοντας ότι "η Αθήνα καλεί το Τελ Αβίβ να αποφύγει την υπέρτατη χρήση βίας".

    Παράλληλα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με όλες τις πρεσβείες μας στη Μέση Ανατολή, ενώ έχει ενεργοποιηθεί η Επιτροπή Διαχείρισης Ανθρωπιστικών Κρίσεων στο υπουργείο. Στο Λίβανο βρίσκεται απροσδιόριστος αριθμός Ελλήνων στελεχών επιχειρήσεων και τουριστών.

    "Η ανεξέλεγκτη κατάσταση που τείνει να επικρατήσει, αν δεν τιθασευτεί αμέσως, ενδέχεται να οδηγήσει σε γενικότερη ανάφλεξη της περιοχής της Μέσης Ανατολής", τόνισε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, προσθέτοντας, πως "η Ελλάδα εκφράζει τη μεγάλη ανησυχία και τον έντονο προβληματισμό της" και τόνισε την ανάγκη να επιδειχθεί "ψυχραιμία, αυτοσυγκράτηση και υπευθυνότητα".

    Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Άμυνας του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, κάλεσε την Κυβέρνηση "να ζητήσει την άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, προκειμένου να αναληφθούν νέες διεθνείς πρωτοβουλίες για την ειρήνη στην περιοχή".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε ισραηλινό κλοιό

    [23] Οικονομία

    Φρένο στο Ενιαίο Ταμείο από το ΣτΕ

    13/7/2006 3:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/7/2006 3:44:20 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την λειτουργία του νέου Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) διαβεβαίωσε η Κυβέρνηση με αφορμή τη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει αντισυνταγματική τη ρύθμιση η οποία προβλέπει διαχείριση από σωματεία ή ενώσεις προσώπων. Από την πλευρά της η ΟΤΟΕ εκφράζει την ικανοποίησή της για την κρίση του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου καθώς ήδη είχαν διατυπώσει ενστάσεις απο τη δημιουργία του νέου ταμείου. Από την πλευρά του ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης χαρακτήρισε νομικού χαρακτήρα το θέμα που έχει προκύψει με το ΕΤΑΤ μετά την γνωμοδότηση του ΣτΕ και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο θα προβεί σε όλες τις αναγκαίες βελτιώσεις ακόμη και σε νέο Προεδρικό Διάταγμα ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Τσιτουρίδη κάλεσε την Κυβέρνηση να προχωρήσει σε ουσιαστικό διάλογο με τους τραπεζικούς υπαλλήλους.

    Μη νόμιμο

    Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε μη νόμιμο έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος που αφορά τη σύσταση του νέου Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) και τη διαχείριση των υποθέσεων των Ταμείων Επικουρικής Ασφάλισης του προσωπικού των πιστωτικών ιδρυμάτων. Η απόφαση αυτή μπλοκάρει τη ρύθμιση της Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό των Τραπεζών και ως εκ τούτου την πώληση της Εμπορικής Τράπεζας, που διέπεται από την προϋπόθεση επίλυσης του Ασφαλιστικού. Ωστόσο ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, ερωτηθείς μετά τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό εάν η απόφαση του ΣτΕ εμποδίζει την πώληση της Εμπορικής, δήλωσε ότι "δεν υπάρχει απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αλλά μία διαδικασία σε εξέλιξη".

    Η ρύθμιση της κυβέρνησης προέβλεπε την ένταξη των κύριων ταμείων των τραπεζοϋπαλλήλων στο ΙΚΑ και των επικουρικών τους ταμείων στο ΕΤΑΤ, το οποίο τώρα μετά την απόφαση του ΣτΕ, βρίσκεται "στον αέρα". Μάλιστα, το Ασφαλιστικό της Εμπορικής, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές της OΤOΕ, ήταν ο βασικός λόγος προώθησης του ΕΤΑΤ, ώστε να προχωρήσει όσο το δυνατόν συντομότερα η πώληση της Τράπεζας. Στην ίδια απόφαση του ΣτΕ επισημαίνεται ότι είναι συνταγματικά ανεκτή η ρύθμιση αυτή, μόνο για τους Οργανισμούς και τους ειδικούς λογαριασμούς που δεν λειτουργούν υπό τη μορφή σωματείου ή ενώσεως προσώπων, αλλά ούτε έχουν συσταθεί με συλλογική σύμβαση εργασίας.

    "Η γνωμοδότηση του ΣτΕ αποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα των κυβερνητικών αποτυχιών, που διαφημίζονται ως μεταρρυθμίσεις", δήλωσαν η υπεύθυνη του Τομέα Απασχόλησης του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη και η συντονίστρια του Τομέα Εύη Χριστοφιλοπούλου.

    "Έξι μήνες τώρα η Κυβέρνηση της ΝΔ δεν έκανε τίποτα άλλο από το να προδικάζει με βεβαιότητα την απόφαση του ΣτΕ, να πολιτεύεται με αδιαλλαξία και αυταρχισμό και να προκαλεί θύελλα απεργιακών κινητοποιήσεων. Σήμερα εισπράττει τα επίχειρα. Την καλούμε έστω και αυτή τη στιγμή να ακούσει τις απόψεις της αντιπολίτευσης και των συνδικάτων", τόνισαν.

    [24] Οικονομία

    Για οικονομία, ECOFIN και Eurogroup

    Ενημέρωση Πρωθυπουργού από τον Αλογοσκούφη

    13/7/2006 11:55:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Για τα αποτελέσματα του ECOFIN και το Eurogroup καθώς και τα αποτελέσματα της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο του 2006 ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό ο Υπουργός Οικονομίας. Ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης τόνισε ότι "η εξέλιξη της πραγματικής οικονομίας και της ανάπτυξης είναι ικανοποιητική" και πρόσθεσε ότι τόσο στην απασχόληση όσο και στην πορεία του προϋπολογισμού οι εξελίξεις είναι καλύτερες από τους στόχους. Αυτό, σημείωσε, δεν σημαίνει ότι τελειώνουμε με τον προϋπολογισμό. Πρέπει και το επόμενο εξάμηνο να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για συγκράτηση δαπανών και βελτίωση των εσόδων, ώστε να έχουμε ικανοποιητικά αποτελέσματα και αν είναι δυνατόν καλύτερα από τους στόχους. Σε σχετική ερώτηση για τα τιμολόγια στις ΔΕΚΟ, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι όλα τα θέματα θα συζητηθούν στη διυπουργική επιτροπή. Στόχος, όπως είπε, είναι η εφαρμογή του νόμου για τις ΔΕΚΟ. Αυτή τη στιγμή, πρόσθεσε, δεν τίθεται θέμα τιμολογίων, αλλά η εφαρμογή των κανόνων ώστε να μειωθούν τα ελλείμματα και να πάψει η αφαίμαξη του έλληνα φορολογούμενου. Σε ερώτηση για το εάν η απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί πρόβλημα στην ιδιωτικοποίηση της Εμπορικής, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι δεν υπάρχει απόφαση, αλλά μία διαδικασία σε εξέλιξη και πρόσθεσε ότι σε όλα τα Προεδρικά Διατάγματα υπάρχει ένας διάλογος με το ΣτΕ για το καλύτερο δυνατό αποτελέσματα.

    [25] Οικονομία

    "Καίει" το πετρέλαιο

    13/7/2006 12:19:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Νέα ιστορικά ρεκόρ σημείωσαν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, λόγω της επιδείνωσης της κρίσης στις σχέσεις Ισραήλ-Λιβάνου και της παραπομπής του φακέλου για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Αυγούστου του αμερικανικού ελαφρού αργού ανήλθε, σε ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά την επίσημη λήξη της χθεσινής συνεδρίασης στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, ακόμα και στα 75,89 δολάρια το βαρέλι, καταρρίπτοντας το προηγούμενο ρεκόρ των 75,78 δολαρίων που σημειώθηκε την περασμένη Παρασκευή. Στο International Petroleum Exchange, στο Λονδίνο, η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Αυγούστου του αργού τύπου Brent ανήλθε σε νέα ιστορικά επίπεδα ρεκόρ, στα 75,60 δολάρια το βαρέλι. "Το ισραηλο-παλαιστινιακό πρόβλημα πέρασε σε δεύτερο πλάνο λόγω του Ιράκ και του Ιράν, αλλά είναι ο πυρήνας όλων των προβλημάτων που σχετίζονται με το πετρέλαιο", τόνισε ο αναλυτής της Mitsubishi Corp., στο Τόκιο, για θέματα ενέργειας Τόνι Νάναν.

    [26] Οικονομία

    Υπέρ και Κατά

    Η Εμπορική αξιολόγησε τις προσφορές

    12/7/2006 11:49:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τις προσφορές της Credit Agricole και της Τράπεζας Κύπρου για την αγορά όλων των μετοχών της Εμπορικής μελέτησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας, στη σημερινή του συνεδρίαση. Συγκεκριμένα για την Credit Agricole, η Εμπορική θεωρεί αξιόλογη την επιχειρηματική στρατηγική της, πλεονέκτημα την ενσωμάτωση σε ένα τέτοιο μεγάλο όμιλο και ότι η πρόταση δεν θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση εντός του ομίλου.

    Για την Τράπεζα Κύπρου το διοικητικό συμβούλιο της Εμπορικής γνωμάτευσε ότι είναι θετικό το υψηλό τίμημα που προσφέρει, όπως επίσης και το ότι δεν πρόκειται και σε αυτή την περίπτωση η προσφορά να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση, ενώ αν και κρίνει αξιόλογη την πρόταση, θεωρεί ότι κάποιες πτυχές της στρατηγικής δεν εξειδικεύονται πλήρως.

    [27] Οικονομία

    Επιχορηγήσεις στις επιχειρήσεις ένδυσης

    12/7/2006 7:54:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Νέο πρόγραμμα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων κλωστοϋφαντουργίας, ένδυσης και υπόδησης, ανακοίνωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας στο προεδρείο της ελληνικής και της διεθνούς ομοσπονδίας ένδυσης. Το πρόγραμμα, το οποίο θα δοθεί στη δημοσιότητα την επόμενη εβδομάδα, απευθύνεται στις μεταποιητικές επιχειρήσεις των τριών κλάδων και η επιχορήγηση θα φτάνει το 50%. Τα κονδύλια που θα διατεθούν για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κλωστοϋφαντουργίας-ένδυσης, θα φτάνουν τα 25 εκατομμύρια ευρώ. Ο υπουργός τόνισε ότι "ο κλάδος και της ένδυσης και της υπόδησης έχει μέλλον στην Ελλάδα, αρκεί οι επιχειρήσεις να προσαρμοστούν στην καινούρια πραγματικότητα". Αναφερόμενος στο 22ο Παγκόσμιο Συνέδριο Ένδυσης, που έγινε στις 18-20 Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε, πως προέβαλε τον κλάδο και την ελληνική δημιουργία.

    Από την πλευρά του, ο γγ Βιομηχανίας Σπύρος Παπαδόπουλος, επεσήμανε τα εξής: "για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των επιχειρήσεων της κλωστοϋφαντουργίας, ένδυσης και δέρματος θα υπάρξει ειδικό σχέδιο ενίσχυσης στο πλαίσιο του γενικότερου προγράμματος De minimis για τη χρηματοδότηση ειδικών επιχειρηματικών προγραμμάτων των αντίστοιχων μικρομεσαίων επιχειρήσεων".

    Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ένδυσης Βασίλης Μασέλος, τόνισε, ότι το πρόγραμμα για τις μεταποιητικές επιχειρήσεις κλωστοϋφαντουργίας, ένδυσης και υπόδησης, θα ενισχύσει τον κλάδο, υπογραμμίζοντας, πως "είναι η πρώτη φορά που αρχίζει και διαμορφώνεται μια πραγματική βιομηχανική πολιτική την οποία μπορούν να εκμεταλλευτούν οι κλάδοι".

    [28] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    ΑΕΚ: Δύσκολα του Ιμπαγάσα

    13/7/2006 5:15:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πολύ δύσκολα είναι το ενδεχόμενο απόκτησης του Άριελ Ιμπαγάσα από την ΑΕΚ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας "Marca", ο άσος της Ατλέτικο Μαδρίτης δεν επιθυμεί να ενταχθεί στο δυναμικό της ΑΕΚ, καθώς προτιμά να παραμείνει στην Ισπανία και σε μία άλλη ομάδα της Πριμέρα Ντιβισιόν. Μάλιστα, χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ: "Ο Ιμπαγάσα δεν θέλει να μεταναστεύσει στην Ελλάδα". Και στο κείμενο αναφέρεται επίσης: "Ο Αριέλ θέλει να παίξει μόνο στην Ισπανία και ενημέρωσε τον εκπρόσωπό του και την Ατλέτικο πως για το λόγο αυτό φαίνεται ν απορρίπτει την πρόταση της ΑΕΚ. Βέβαια, δεν υπάρχει άλλη πρόταση, αφού η Μαγιόρκα δεν ενδιαφέρεται πλέον". Επίσης φιλοξενείται και δήλωση του εκπροσώπου του παίκτη, Αλεξάντερ Καμάνο, που τονίζει: "Η Ατλέτικο δεν φέρεται καλά στον Αριέλ".

    Η "πρώτη" του Λαγού

    Στα υπόλοιπα, την πρώτη του προπόνηση με τη φανέλα της ΑΕΚ έκανε την Πέμπτη το πρωί στο Φλάκαου, ο Παναγιώτης Λαγός. Ο προπονητής της "Ένωσης", Σέρα Φερέρ, είδε με μεγάλο χαρά να γυμνάζονται κανονικά και οι Παναγιώτης Κονέ, Χρήστος Μπούρμπος, Στέφανο Σορεντίνο. Οι "κιτρινόμαυροι" χωρίστηκαν σε τρία γκρουπ, ωστόσο, ατομικό πρόγραμμα ακολούθησαν γι άλλη μια μέρα οι Πλιάτσικας και Αλεξόπουλος.

    [29] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Η ΕΠΟ αναγνώρισε την Σούπερ Λίγκα

    12/7/2006 9:37:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εγκρίθηκε η αναγνώριση της Επαγγελματικής Ένωσης Α Εθνικής (Super League) ως μέλος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, και στην προσεχή γενική συνέλευση των μελών Ενώσεων της ΕΠΟ θα τεθεί προς επικύρωση η σχετική απόφαση. Η Ομοσπονδία αποφάσισε επίσης την ανανέωση των συμβάσεων των ομοσπονδιακών τεχνικών και των περιφερειακών προπονητών ως τις 30/06/2007. Ομοσπονδιακοί προπονητές είναι οι Στέλιος Αποσπόρης (Ελπίδων), Νίκος Νιόπλιας (Νέων), Γιώργος Σεμερτζίδης (Παίδων), Νίκος Σαργκάνης (τερματοφυλάκων) και Δημήτρης Μπατσίλας (Γυναικών), ενώ περιφερειακοί, που ταυτόχρονα εκτελούν και χρέη βοηθών στους ομοσπονδιακούς, είναι οι Αλέξης Αλεξίου, Μιχάλης Ιορδανίδης, Γιώργος Κοκολάκης και Γρηγόρης Χαραλαμπίδης. Παράλληλα, στα θέματα που κυρίως απασχόλησαν το διοικητικό συμβούλιο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στη σημερινή συνεδρίασή του ζητήθηκε η σύγκλιση έκτακτης γενικής συνέλευσης στις 18 Αυγούστου για να προσαρμοστεί το καταστατικό και οι κανονισμοί της Ομοσπονδίας στη νέα διάταξη του νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή, καθώς και η έγκριση του αγωνιστικού προγράμματος στο Κύπελλο Ελλάδας για την περίοδο 2006-2007.

    Ο Βασίλης Γκαγκάτσης ενημέρωσε τα μέλη του Δ.Σ. για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τον αθλητικό νόμο που ψηφίστηκε χθες το βράδυ στη Βουλή, αλλά και τις συζητήσεις που έγιναν όλο το τελευταίο χρονικό διάστημα με αφορμή την απόφαση της FIFA για αποκλεισμό της ΕΠΟ από μέλος της. Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΠΟ, "ανοίγει μια νέα σελίδα για το ελληνικό ποδόσφαιρο και χρειάζεται να γίνει μεγάλη προσπάθεια απ΄ όλους μας για την πρόοδο του αθλήματος. Σε αυτή την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς και πρέπει όλοι μαζί, με ομοψυχία, να κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό, έτσι ώστε το ποδόσφαιρό μας να τύχει περαιτέρω αναβάθμισης και διεθνούς αναγνώρισης και καταξίωσης».

    Το Δ.Σ. αποφάσισε να διεξαχθεί έκτακτη γενική συνέλευση των Ενώσεων μελών της ΕΠΟ για προσαρμογή του καταστατικού και των κανονισμών της Ομοσπονδίας στη νέα διάταξη του νόμου που ψηφίστηκε στη Βουλή. Η γενική συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στις 18 Αυγούστου 2006 (10.00), στα γραφεία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

    Εγκρίθηκε το αγωνιστικό πρόγραμμα του Κυπέλλου Ελλάδος, για την αγωνιστική περίοδο 2006-2007, που προβλέπει τα εξής:

    -Η κλήρωση για τις τέσσερις πρώτες φάσεις της διοργάνωσης θα διεξαχθεί στις 17/08/2006 ενώ σημειώνεται ότι οι αγώνες είναι νοκ-άουτ και θα διεξαχθούν στις έδρες των ομάδων που θα προέρχονται από κατώτερες κατηγορίες. Από την πέμπτη (5η) φάση και μετά οι αγώνες, εκτός του τελικού, θα είναι διπλοί στις έδρες και των δύο ομάδων. Η κλήρωση για τους αγώνες μετά την πέμπτη (5η) φάση και έως την ημιτελική φάση (7η) θα διενεργηθεί μετά την ολοκλήρωση της τέταρτης (4ης) φάσης.

    -Η πρώτη φάση θα διεξαχθεί στις 26-27/08/2006 με ομάδες Γ΄ Εθνικής Κατηγορίας

    -Η δεύτερη φάση θα διεξαχθεί στις 20/09/2006, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι ομάδες της Β΄ Εθνικής Κατηγορίας. Τα ζευγάρια υποχρεωτικά θα συμπεριλαμβάνουν μία (1) ομάδα από τη Γ΄ Εθνική και μία (1) από τη Β΄ Εθνική κατηγορία

    -Η τρίτη φάση θα διεξαχθεί στις 27/09/2006 και σε αυτή θα συμμετάσχουν τέσσερις ομάδες που θα έχουν προκριθεί από τη δεύτερη (2η) φάση ενώ θα εξαιρεθούν οι άλλες δεκατέσσερις ομάδες, που θα περάσουν άνευ αγώνος στην τέταρτη (4η) φάση

    -Η τέταρτη φάση θα διεξαχθεί στις 08/11/2006 με τη συμμετοχή και των ομάδων της Α΄ Εθνικής Κατηγορίας

    -Η πέμπτη φάση του θεσμού θα διεξαχθεί στις 20/12/2006 και στις 10/01/2007

    -Η έκτη (προημιτελική) φάση θα διεξαχθεί στις 17/01/2007 και στις 31/01/2007,

    -Η έβδομη (ημιτελική) φάση θα διεξαχθεί στις 28/02/2007 και στις 18/04/2007

    -Ο τελικός της διοργάνωσης είναι προγραμματισμένος για τις 05/05/2007, στο Πανθεσσαλικό Στάδιο

    Ακόμη, τα τηλεοπτικά δικαιώματα των αγώνων της Εθνικής Ανδρών για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2010 εκχωρήθηκαν στον τηλεοπτικό σταθμό Mega Channel για τις μεταδόσεις εντός Ελλάδος, και στην εταιρία Sportfive για τις μεταδόσεις εκτός Ελλάδος. Οι μετεγγραφές των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών θα διαρκέσουν από 01/07/2006 έως 17/08/2006, ενώ η έναρξη του πρωταθλήματος της Δ΄ Εθνικής Κατηγορίας ορίστηκε για τις 17/09/2006.

    Τέλος, ύστερα από κοινό αίτημα της ΑΕ Χανίων και του ΑΟ Χανίων, αποφασίστηκε να συμμετάσχει στο προσεχές πρωτάθλημα Δ΄ Εθνικής το σωματείο ΑΟ Χανίων, ως δευτεραθλήτρια ομάδα του τοπικού πρωταθλήματος, λόγω της οικονομικής αδυναμίας της ΑΕ Χανίων να συμμετάσχει στη διοργάνωση.

    [30] Μπάσκετ

    Στις 11 Οκτωβρίου η πρεμιέρα την Α1

    13/7/2006 4:44:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το εναρκτήριο τζάμπολ της σεζόν 2006-7 για το Πρωτάθλημα της Α1 μπάσκετ των ανδρών θα γίνει στις 11 Οκτωβρίου. Οι αγώνες της πρεμιέρας των 14 ομάδων θα γίνουν Τετάρτη και όχι το Σαββατοκύριακο, λόγω των δημοτικών εκλογών, όπως και οι αναμετρήσεις της 2ης αγωνιστικής, οι οποίες ορίστηκαν για την Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου. Η κανονική περίοδος της Α1 θα ολοκληρωθεί στις 18 Απριλίου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΕΣΑΚΕ, τα πλέι οφ θα αρχίσουν τον Μάιο και η στέψη του πρωταθλητή προγραμματίζεται από τις 16 έως τις 20 Ιουνίου. Πάντως το γεγονός πως από το τέλος της κανονικής περιόδου μέχρι και την έναρξη των πλέι οφ θα υπάρξει ένα αρκετά μεγάλο διάστημα που θα είναι "κενό", αναμένεται να προκαλέσει αντιδράσεις από τα σωματεία, καθώς θα μείνουν εκτός αγωνιστικού ρυθμού οι παίκτες. Για τις 6 Σεπτεμβρίου προγραμματίστηκε η κλήρωση του πρωταθλήματος. Η εκδήλωση της κλήρωσης του ΕΣΑΚΕ θα διεξαχθεί, όπως και πέρυσι, στην Αθήνα.

    [31] Μπάσκετ

    "Έκλεισε" Γιαβτόκας ο Παναθηναϊκός

    13/7/2006 12:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/7/2006 2:34:01 μμ)

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΕΡΑ ΣΠΟΡ

    Έτοιμος για μεγάλα πράγματα δείχνει ο φετινός Παναθηναϊκός, ο οποίος όπως όλα δείχνουν ετοιμάζεται να ψηλώσει ακόμη περισσότερο, με την απόκτηση του Λιθουθανού "γίγαντα", Ρομπέρτας Γιαβτόκας. Ο νταμπλούχος Ελλάδας με μία αστραπιαία κίνηση "έκλεψε" μέσα από τα χέρια των Σαν Αντόνιο Σπερς, τον άσο της Λιέτοβος Ρίτας και μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα. Ο Γιαβτόκας, που μαζί με το συμπατριώτη του Ραμούνας Σισκάουσκας και το Δήμο Ντικούδη θα αποτελέσει το τρίτο φετινό απόκτημα του "τριφυλλιού", είχε επιλεγεί από το Σαν Αντόνιο στο Νο 56 του ντραφτ το 2001, αγωνίστηκε σε 20 αναμετρήσεις της Λιέτουβος Ρίτας στην Ευρωλίγκα, έχοντας μέσο όρο 9.6 πόντους, 8.2 ριμπάουντ, 0.9 ασίστ, 0.9 κλεψίματα και 1.9 κοψίματα ανά αγώνα.

    Στα... σκαριά και νεά μεταγραφή

    Με δηλώσεις του στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ σπορ, ο πρόεδρος της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Παύλος Γιαννακόπουλος επιβεβαίωσε ότι οι "πράσινοι" βρίσκονται κοντά στην απόκτηση του Λιθουανού σέντερ, Ρομπέρτας Γιαβτόκας και δεν απέκλεισε το νεδεχόμενο να αποκτηθεί ένας ακόμη παίκτης: "Είμαστε κοντά στην απόκτηση του Γιαβτόκας. Ακόμη δεν είναι ανακοινώσιμο. Ελπίζω στο τέλος της εβδομάδας να έχει κλείσει το θέμα. Ακολουθούμε, τις εντολές του προπονητή. Ίσως αποκτηθεί άλλος ένας παίκτης".

    Παράλληλα ο κ. Π. Γιαννακόπουλος αναφερόμενος στο σίριαλ...Λάκοβιτς τόνισε: "Λυπάμαι για τον παίκτη. Μας έστειλε το συμβόλαιο του υπογεγραμμένο. Εγώ το υπέγραψα και στο έστειλα πίσω. Τώρα αν άλλαξε άποψη την τελευταία στιγμή, δεν μπορώ να το γνωρίζω. Ο Παναθηναϊκός δεν έχει ανάγκη κανένα Λάκοβιτς. Θα γίνουν οι κινήσεις που πρέπει και οι αντίπαλοί μας θα βλέπουν για πολλά χρόνια ακόμα την πλάτη μας" υπογράμμισε ο ισχυρός άνδρας του νταμπλούχου, που ξεκαθάρισε επίσης ότι ουδέποτε υπήρξε ενδιαφέρον του "τριφυλλιού" για τον Μασιγιάουσκας: "Δεν ενδιαφερθήκαμε ποτέ για τον Μασιγιάουσκας. Δεν ήταν στις προτιμήσεις μας. Θέλουμε και οι ανταγωνιστές μας να ενισχυθούν. Θα είναι καλύτερο για όλους μας και για τον Παναθηναϊκό και θα ανέβει το επίπεδο του πρωταθλήματος".

    Τέλος ο κ. Γιαννακόπουλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην τιμωρία που επέβαλλε στον Παναθηναϊκό το αρμόδιο όργανο του ΕΣΑΚΕ, με αφορμή τα επεισόδια που έγιναν στο τελευταίο παιχνίδι των τελικών με τον Ολυμπιακό: "Είναι άδικο για δυο-τρεις ανεγκέφαλους να τιμωρείται ένα σωματείο. Κατέβηκα από την θέση που καθόμουν και πήγα στον πάγκο του Ολυμπιακού, για να προστατέψω τους παίκτες. Κάποια στιγμή πρέπει να γίνει κάτι. Όταν πιάνονται οι ανεγκέφαλοι πρέπει να μπαίνουν φυλακή. Αν δεν μπαίνουν φυλακή, τότε θα συνεχίζονται να γίνονται αυτά τα πράγματα. Όταν είχε χτυπηθεί το πούλμαν του Παναθηναϊκού, ο δράστης δεν δικάστηκε ποτέ".

    [32] Μπάσκετ

    Παγκόσμιο τίτλο βλέπει ο Τσινόμπιλι

    13/7/2006 6:21:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε ρόλο προφήτη, ο άσος της Εθνικής Αργεντινής, ο Μάνου Τσινόμπιλι προέβλεψε πως η ομάδα του θα κατακτήσει Μουντομπάσκετ της Ιαπωνίας και θα στεφθεί Παγκόσμια Πρωταθλήτρια. Όπως είχε γίνει και στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Σερβίας/Μαυροβουνίου, όταν τότε ο αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας, Μιχάλης Κακιούσης, είχε προβλέψει πως το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα στεφθεί Πρωταθλήτρια Ευρώπης. Κάτι που και έγινε. Ο γκαρντ των Σαν Αντόνιο Σπερς και κορυφαίος παίκτης της Αργεντινής στο Ολυμπιακό Τουρνουά της Αθήνας, όταν και η "σελέστε" πήρε το χρυσό μετάλλιο, δήλωσε πως είναι έτοιμος να οδηγήσει την ομάδα του στην κορυφή του παγκόσμιου μπάσκετ. "Αν πρέπει να κάνω μία πρόβλεψη, τότε αυτή είναι πως θα είμαστε πρωταθλητές. Η Αργεντινή θα στεφθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια", υπογράμμισε ο γκαρντ των Σαν Αντόνιο Σπερς.

    Η Αργεντινή έχει κληρωθεί στον Α όμιλο μαζί με τη "χάλκινη" του Ευρωμπάσκετ 2005- Γαλλία, τις θεωρητικά κατώτερες Βενεζουέλα, Νιγηρία, Λίβανο, αλλά και την "προβληματική" Σερβία/Μαυροβούνιο. Για τον Τζινόμπιλι και την παρέα τους, πάντως, οι Σέρβοι είναι αυτοί, οι οποίοι, στο μεταξύ τους τελικό στο Μουντομπάσκετ 2002 της Ινδιανάπολης, τους είχαν στερήσει τον τίτλο, μετά από ένα αμφισβητούμενο σφύριγμα του Έλληνα διαιτητή, Νίκου Πιτσίλκα. Ως γνωστόν... η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο και ο αποκλεισμός της Σερβίας από τους "8" του Ευρωμπάσκετ τον περασμένο Σεπτέμβρη καθόλου δεν συγκινεί τους Αργεντινούς. "Σ ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα πρέπει να είσαι σε καλή κατάσταση και πανέτοιμος για κάθε αγώνα. Οι ΗΠΑ, η Ισπανία και η Λιθουανία έχουν πολύ ισχυρές ομάδες, αλλά εμείς αισθανόμαστε εμπιστοσύνη στη δική μας ομάδα" κατέληξε ο Τζινόμπιλι σε δηλώσεις του από τη Μάλαγα, όπου θα παραμείνει μέχρι το ερχόμενο Σάββατο για μία διοργάνωση μπάσκετ στην Κόστα ντελ Σολ.

    [33] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Έχασε, αλλα ελπίζει ο Απόλλων Λ.

    13/7/2006 10:45:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ολοκληρώθηκαν χθες οι αναμετρήσεις του α γύρου των προκριματικών του Τσάμπιοςν Λίγκ, όπου τέσσερις ακόμη ομάδες έκαναν το πρώτο βήμα για την πρόκρισή τοςυ στην επόμενη φάση. Ο Απόλλωνας Λεμεσού παρά την ήττα του με 1-0 από την Κόρκ Σίτι στο Εϊρε, διατηρεί ακέραιες τις ελπίδες του, καθώς οι Κύπριοι πρωταθλητές μπορούν να το ανατρέψουν στον εντός έδρας επαναληπτικό και να "σφραγίσουν" την πρόκρισή του στην επόμενη φάση της διοργάνωσης. Η αυλαία της πρώτης φάσης θα ολοκληρωθεί για τις 22 ομάδες την Τετάρτη 19/7/2006.

    Οι χθεσινές αναμετρήσεις

    Μέταλουργκς Λιεπάγια (Λετονία)-Ακτόμπε (Καζακστάν) 1-0

    Μιλικόσκι (Φινλανδία)-Γιάνσαντφρεϊντ (Ουαλία) 1-0

    Κορκ Σίτι (Ιρλανδία)-Απόλλων Λεμεσού (ΚΥΠΡΟΣ) 1-0

    Σαχτιόρ Σαλιγκόρσκ (Λευκορωσία)-Σιρόκι Μπρίγεγκ (Βοσνία/Ερζεγοβίνη) 0-1

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προβάδισμα πρόκρισης για έξι

    [34] Υγεία

    Έρευνα Δανών επιστημόνων

    H μοναξιά εχθρός της καρδιάς

    13/7/2006 6:17:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: BBC

    Μπορεί το γνωστό τραγούδι να υποστηρίζει, ότι είναι "πιο καλή η μοναξιά", φαίνεται, όμως, πως το να ζει κάποιος μόνος του έχει περισσότερους κινδύνους, παρά οφέλη. Σύμφωνα με Δανούς επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Aarhus Sygeus, οι άνδρες και οι γυναίκες, που ζουν χωρίς σύντροφο έχουν αυξημένες πιθανότητες για εμφάνιση σοβαρών καρδιακών παθήσεων. Η εξήγηση βρίσκεται, στο ότι εργένηδες και εργένισσες αναπτύσσουν επιβλαβείς συνήθειες, όπως το κάπνισμα και δεν ακολουθούν σωστή διατροφή.

    Οι Δανοί ερευνητές μελέτησαν περισσότερες από 138.000 περιπτώσεις ατόμων από το Aarhus.

    Όπως προέκυψε μεταξύ 2000 και 2002, 646 ασθενείς είτε διαγνώσθηκαν με στηθάγχη, είτε υπέστησαν καρδιακή προσβολή, είτε πέθαναν από σοβαρή καρδιακή πάθηση. Η ηλικία και η μοναχική ζωή ήταν οι δύο κύριοι παράγοντες, που ευθύνονται για αυτές τις καταστάσεις, που εντάσσονται στο οξύ στεφανιαίο σύνδρομο.

    Ειδικότερα, οι γυναίκες άνω των 60 ετών, που ζουν μόνες, αν και αποτελούσαν το 5% του πληθυσμού, αντιπροσώπευαν το 1/3 των θανάτων από το σύνδρομο μέσα σε 30 ημέρες από τη διάγνωση του. Τα υπόλοιπα 2/3 είναι άνδρες άνω των 50%, που αποτελούσαν μόλις το 8% του πληθυσμού.

    Λιγότερες πιθανότητες να απειληθούν από το σύνδρομο είχαν όσοι ζούσαν μαζί με σύντροφο, είχαν υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης και εργάζονταν.

    Επίσης στις κατηγορίες μειωμένου κινδύνου άνηκαν και οι διαζευγμένες γυναίκες.

    Ωστόσο, σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας, Kirsten Nielsen υπάρχει και κάτι ακόμα, που απασχολεί τους επιστήμονες και δεν έχουν καταφέρει να το εξηγήσουν. Πρόκειται για έρευνες, που πραγματοποιήθηκαν σε πιθήκους και φανέρωσαν, ότι, όταν τα ζώα, που ζούσαν απομονωμένα εμφάνιζαν αυξημένο κίνδυνο αρτηριοσκλήρυνσης.

    Όπως επεσήμανε η Nielsen οι άνθρωποι, που ζουν μόνοι τους θα έπρεπε να ενημερωθούν για τους κινδύνους, που έχει η κατάσταση αυτή και να λάβουν συμβουλές για την αντιμετώπισή τους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 13 July 2006 - 16:51:17 UTC