Read the UN Convention on the Law of the Sea (10 December 1982) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-07-11

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις για το Κυπριακό
  • [02] Συνάντηση Παπανδρέου με αλ Άσαντ
  • [03] Στο Μαξίμου η προετοιμασία των εκλογών
  • [04] Νέες διώξεις για το παραδικαστικό
  • [05] Επεκτείνεται ο Προαστιακός
  • [06] Συνεχίζεται η εξέταση των ανηλίκων
  • [07] Περιπετειώδης καταδίωξη
  • [08] Εκπαιδευτικές ευκαιρίες για όλους
  • [09] Διακοπή κυκλοφορίας στην Κακιά Σκάλα
  • [10] Μπαράζ εκρήξεων στην Ινδία
  • [11] Απειλές από τους Τσετσένους αυτονομιστές
  • [12] Υπό τον πλήρη έλεγχο των Ισλαμιστών το Μογκαντίσου
  • [13] Διχασμένο το Σ.Α. για τη Β. Κορέα
  • [14] Κόντρα για τις συντάξεις
  • [15] Νέες εγκαταστάσεις για την "Παπαστράτος"
  • [16] Αποδέχθηκε την τροποποίηση η ΕΠΟ
  • [17] Στην Πρέβεζα οι Stranglers
  • [18] "Ξεπερνώντας τα όρια"
  • [19] "Ασφαλές Καλοκαίρι 2006"
  • [20] Η τεχνολογία στην υπηρεσία του... shopping!

    [01] Πολιτική

    Του Τ. Παπαδόπουλου με την αντιπολίτευση

    Συναντήσεις για το Κυπριακό

    11/7/2006 1:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/7/2006 4:36:01 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Διαδοχικές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης είχε, την Τρίτη, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσος Παπαδόπουλος, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αθήνα. Ήδη είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τον οποίο ενημέρωσε για όλες τις εξελίξεις. Σε δηλώσεις του αμέσως μετά ο κ. Παπανδρέου είπε πως συμφωνεί απόλυτα με τη θέση του κ. Παπαδόπουλου ότι στις τεχνικές επιτροπές πρέπει να συζητηθούν όχι μόνο θέματα καθημερινότητας, αλλά και θέματα ουσίας. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ακόμη ότι πρέπει να αξιοποιηθεί το νέο αυτό ξεκίνημα, καθώς και η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας. Ο Κύπριος Πρόεδρος συναντήθηκε και με τη γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, η οποία υπογράμμισε την ευθύνη της Ε.Ε. στην επίλυση του Κυπριακού. Μετά τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του ΣΥΝ, ο επικεφαλής της, Νίκος Κωνσταντόπουλος, υπογράμμισε την αναγκαιότητα ύπαρξης μιας εθνικής στρατηγικής. Το Κυπριακό απασχόλησε και τις συνομιλίες της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη, με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τσαρλς Ρις.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δημοσιεύματα, που κάνουν λόγο για απόκλιση στις θέσεις Αθήνας και Λευκωσίας, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, τόνισε ότι η δήλωση του Πρωθυπουργού για το θέμα "είναι σαφής και δεν επιτρέπει να υπάρχει καμία απολύτως αμφισβήτηση" και πρόσθεσε ότι υπάρχει στενή και συνεχής συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

    Η κ. Μπακογιάννη δέχθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών τον Αμερικανό Πρέσβη, κατόπιν αιτήματός του. Ο κ. Ρις χαρακτήρισε τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των κ.κ. Παπαδόπουλου και Ταλάτ, "θετική εξέλιξη" και "πρόοδο", ενώ εξέφρασε την πεποίθηση της Ουάσινγκτον ότι μπορεί να χρησιμεύσει ως φόρμουλα που θα οδηγήσει σε επίλυση του προβλήματος.

    Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Παπαδόπουλο απηύθυνε μήνυμα προς την Τουρκία ότι "είναι απολύτως απαραίτητο να τηρήσει τις υποσχέσεις της, όλα τα προαπαιτούμενα της πορείας της προς την Ε.Ε. ως μια χώρα που πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο να τηρεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Κύπρο και την Ελλάδα και βεβαίως να ακολουθεί το ευρωπαϊκό κεκτημένο".

    "Δεν μπορούμε να μιλάμε για κοινή οικογένεια όταν υπάρχουν στρατεύματα κατοχής στην Κύπρο" υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου. "Πιστεύω ότι η φιλανδική Προεδρία δίνει μια νέα ευκαιρία ιδιαίτερα στην Ελλάδα να παίξει ένα ρόλο στη διαμόρφωση ενός νέου οδικού χάρτη τύπου Ελσίνκι που θα δώσει διέξοδο στο μπλοκάρισμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή μεταξύ Κύπρου, Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης" σημείωσε.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με τον Κύπριο Πρόεδρο, ανέφερε πως το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ της διζωνικής, δικοινοτικής λύσης και σημείωσε ότι η Ε.Ε. πρέπει να δείξει μεγαλύτερη προσοχή στο Κυπριακό, καθώς φέρει ευθύνη στην εξεύρεση λύσης.

    "Εκτιμάμε ότι ήταν θετική η συμφωνία που επήλθε μεταξύ του κ. Παπαδόπουλου και του κ. Ταλάτ", δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Κωνσταντόπουλος σημειώνοντας ότι ένα μέλος της Ε.Ε., όπως η Κυπριακή Δημοκρατία, θα ήταν παράδοξο η Κύπρος να παραμένει διαμελισμένη από στρατό κατοχής μιας χώρας, που θέλει να γίνει μέλος της Ε.Ε.".

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, παρέθεσε γεύμα προς τιμήν του Κύπριου Προέδρου, στο οποίο παρακάθησαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, Ντόρα Μπακογιάννη και Γιώργος Λιλλήκας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χ. Πασιαρδής, καθώς και διπλωματικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες και των δύο χωρών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Άριστη η συνεργασία

    [02] Πολιτική

    Πρωτοβουλία για ειρήνευση στη Μ. Ανατολή

    Συνάντηση Παπανδρέου με αλ Άσαντ

    11/7/2006 7:13:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η κατάσταση στο Ιράκ, η γενικότερη κατάσταση στη Μέση Ανατολή, αλλά κυρίως οι εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, ο Γιώργος Παπανδρέου, που επισκέφτηκε τη χώρα στα πλαίσια πρωτοβουλίας που έχει αναλάβει για τα θέματα της Μέσης Ανατολής, με την ιδιότητά του ως προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς. "Είχαμε την ευκαιρία με το Σύρο πρόεδρο να εξετάσουμε την κατάσταση στο Ιράκ και το πώς σταδιακά θα εξέλθουμε από το καθεστώς κατοχής για να περάσουμε σε ένα νέο κράτος ειρήνης, συνεργασίας και σταθερότητας για την ευρύτερη περιοχή. Το βασικό θέμα που συζητήσαμε ήταν η κρίση στη Γάζα. Μια κρίση που πρέπει να εκτονωθεί και που η Συρία μπορεί να διαδραματίσει ένα σημαντικό ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση. Είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε τις λεπτομέρειες για να εκτονωθεί η κρίση και να ξεκινήσει η ειρηνευτική διαδικασία εκ νέου στην περιοχή", επισήμανε στις δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Πέραν του Σύρου προέδρου, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον Φαρούκ αλ Σάραα, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, ο οποίος και τον ενημέρωσε κυρίως για τις εσωτερικές εξελίξεις. Ο κ. Παπανδρέου έθεσε εκ νέου την πρόταση για μια περιφερειακή συνδιάσκεψη για το Μεσανατολικό, την οποία είχε διατυπώσει πριν λίγες μέρες στις επαφές του με Παλαιστίνιους και Ισραηλινούς αξιωματούχους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στη Δαμασκό ο Γ. Παπανδρέου

    [03] Πολιτική

    Ενημέρωση από τον Υπουργό Εσωτερικών

    Στο Μαξίμου η προετοιμασία των εκλογών

    11/7/2006 2:00:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/7/2006 6:26:51 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Η προετοιμασία των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών βρέθηκε στο επίκεντρο της Κυβερνητικής Επιτροπής, που συνεδρίασε, την Τρίτη, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή. Ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, ενημέρωσε τα κυβερνητικά στελέχη, για τις ενέργειες, που έχουν γίνει, με στόχο την ομαλή και απρόσκοπτη διεξαγωγή τους. Στο μεταξύ, είναι έτοιμη η σχετική ρύθμιση, ώστε στις δημοτικές εκλογές του 2010 να ψηφίσουν και οι μετανάστες, που βρίσκονται πάνω από 5 χρόνια στη χώρα μας, κάτι το οποίο ο κ. Παυλόπουλος χαρακτήρισε "σημαντική τομή". Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι στις δημοτικές εκλογές θα ψηφίσουν και οι πολίτες των χωρών της Ε.Ε. και πρόσθεσε ότι οι σχετικοί κατάλογοι θα είναι έτοιμοι μέσα στο καλοκαίρι.

    [04] Κοινωνία

    Σε βαθμό κακουργήματος

    Νέες διώξεις για το παραδικαστικό

    11/7/2006 2:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/7/2006 7:28:29 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Την άσκηση ποινικών διώξεων κατά δύο εισαγγελικών λειτουργών για εμπλοκή στο αποκαλούμενο παραδικαστικό κύκλωμα ζήτησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς. Η δίωξη γίνεται κατά ενός αντεισαγγελέα Εφετών και μιας εισαγγελέως Πρωτοδικών και αφορά αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος, που διαπράχθηκαν από τους δυο το διάστημα που υπηρετούσαν στην Κρήτη. Συγκεκριμένα και οι δυο κατηγορούνται για κατάχρηση εξουσίας, ενώ για τον αντεισαγγελέα Εφετών παραγγέλθηκε ακόμα η άσκηση ποινικής δίωξης για το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα αλλά και γι αυτά της παράβασης καθήκοντος και της αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης. Νωρίτερα ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας, είχε ενημέρωσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πορεία της κάθαρσης στο χώρο της δικαιοσύνης.

    Ενημέρωση για θέματα Δικαιοσύνης

    Μετά τη συνάντηση, ο κ. Παπαληγούρας δήλωσε στους δημοσιογράφους:

    " Επισκέφθηκα τον Πρόεδρο, προκειμένου να τον ενημερώσω για τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει η Κυβέρνηση, υλοποιώντας μεθοδικά και αποφασιστικά τους στόχους που έχουμε θέσει, για μια Δικαιοσύνη σύγχρονη, ποιοτική και ταχύρρυθμη και για ένα σωφρονιστικό σύστημα με αναβαθμισμένες υποδομές και ανθρώπινο πρόσωπο. Ενημέρωσα επίσης τον Πρόεδρο για την πορεία της κάθαρσης στη Δικαιοσύνη, την οποία όπως γνωρίζετε παρακολουθεί με ιδιαίτερη ευαισθησία. Ο ίδιος άλλωστε με προέτρεψε να κρατάμε τη? χατζάρα καλά ακονισμένη!"

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφο σχετικά με το αν έχει ληφθεί απόφαση για τις αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης υπογράμμισε:

    "Εννοείτε τις προαγωγές. Όχι, αλλά είναι θέμα ημερών. Αυτό που αξίζει να σημειώσω είναι ότι και φέτος οι επιλογές της Κυβέρνησης θα είναι με βάση την αξιοκρατία, αλλά και την επετηρίδα. Μπορώ να σας βεβαιώσω ότι θα επιλεγούν οι πιο άξιοι μεταξύ των αξίων".

    "Για περίεργη καθυστέρηση της κυβέρνησης, η οποία προφανώς και προετοιμάζει το σχέδιό της σε σχέση με τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις κορυφαίες θέσεις της Δικαιοσύνης", έκανε λόγο ο υπεύθυνος Δικαιοσύνης του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, αναφερόμενος στο ζήτημα των προαγωγών των δικαστικών.

    [05] Κοινωνία

    Σταθμοί σε Άνω Λιόσια, Ασπρόπυργο και Μαγούλα

    Επεκτείνεται ο Προαστιακός

    11/7/2006 6:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/7/2006 7:00:40 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Ακόμη μακρύτερα θα φτάνει από τη Δευτέρα 17 Ιουλίου ο Προαστιακός, τον οποίο χρησιμοποιούν καθημερινά 15.000 επιβάτες. Ο νέοι σταθμοί, που θα μπουν σε λειτουργία, είναι οι: Άνω Λιόσια, Ασπρόπυργο και Μαγούλα και αναμένεται να εξυπηρετήσουν σημαντικά τους κατοίκους της περιοχής καθώς και όσους εργάζονται στο Θριάσιο Πεδίο και το Θριάσιο Νοσοκομείο. Η διαδρομή από το Σταθμό Λαρίσης έως τα Άνω Λιόσια θα διαρκεί 27 λεπτά, έως τον Ασπρόπυργο 32 λεπτά και έως τη Μαγούλα 36 λεπτά, ενώ το εισιτήριο θα κοστίζει 70 λεπτά.

    Σχετικά Links:

    Προαστιακός

    [06] Κοινωνία

    Συνεχίζεται η εξέταση των ανηλίκων

    11/7/2006 5:51:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί η εξέταση των ανήλικων σε Θεσσαλονίκη και Βέροια, για την υπόθεση του μικρού Άλεξ και στη συνεχεία οι ειδικοί θα παραδώσουν το πόρισμα τους στον εισαγγελέα Ημαθίας. Στο μεταξύ, σήμερα κατέθεσαν δύο από τα παιδιά που εμπλέκονται στην υπόθεση. Στη Θεσσαλονίκη κατέθεσε ο μικρός Ρουμάνος και ο μαθητής από τη βόρειο Ήπειρο, στη Βέροια. Μάλιστα, σήμερα, η τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας του Αλεξ, Χριστίνα Αντωνοπούλου, έφερε μαζί της και ένα καρότσι για να γίνει με ακρίβεια η αναπαράσταση. Αλλά και χθες, Δευτέρα, οι παιδοψυχίατροι έκαναν ένα είδος αναπαράστασης, επιχειρώντας με αυτόν τον τρόπο να φωτίσουν σκοτεινές πτυχές της υπόθεσης. Επίσης, στα χέρια της Ασφάλειας βρίσκεται και το ημερολόγιο του μικρού μαθητή απο τη Βόρεια Ήπειρο. Το ημερολόγιο το παρέδωσε ο δικηγόρος της οικογένειας, για να βοηθηθεί το ανακριτικό έργο. Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν, πως στο χέρια της αστυνομίας βρίσκεται και ένα ερασιτεχνικό βίντεο που δείχνει την παρέα των πέντε ανηλίκων, χωρίς όμως να έχει εξακριβωθεί εάν βοήθα στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παραβίαση μυστήριο

    [07] Κοινωνία

    Εμπόρων ναρκωτικών από λιμενικούς

    Περιπετειώδης καταδίωξη

    11/7/2006 5:18:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Ποσότητα χασίς βάρους περίπου 43 κιλών βρήκαν και κατάσχεσαν άνδρες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πατρών, κατά την διενέργεια ελέγχου με την βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου, σε ύποπτο Ι.Χ. επιβατικό αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν δύο αλλοδαποί. Μάλιστα όταν οι λιμενικοί προσπάθησαν να ακινητοποιήσουν το αυτοκίνητο, ο οδηγός του επιχείρησε να ξεφύγει αναπτύσσοντας ταχύτητα με αποτέλεσμα να τραυματίσει έναν λιμενικό ο οποίος προσπάθησε να διακόψει την πορεία του. Μετά από καταδίωξη σε παράδρομους της παραλιακής οδού, άνδρες του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών, κατάφεραν να ακινητοποιήσουν το αυτοκίνητο. Οι λιμενικοί συνέλαβαν τον 21χρονο οδηγό, ενώ ο συνοδηγός, ο οποίος οπλοφορούσε, κατάφερε να ξεφύγει. Το Λιμενικό σε συνεργασία με την Αστυνομία διενεργεί έρευνες για τον εντοπισμό και την σύλληψη του δευτέρου ατόμου.

    [08] Κοινωνία

    Εκπαιδευτικές ευκαιρίες για όλους

    11/7/2006 5:03:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/7/2006 5:47:18 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Στις δράσεις και τα προγράμματα, των Γενικών Γραμματειών Εκπαίδευσης Ενηλίκων και Νέας Γενιάς, αναφέρθηκε, την Τρίτη, η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, σε συνέντευξη Τύπου. Τα προγράμματα δίνουν τη δυνατότητα σε νέους και μεγαλύτερους να καλλιεργήσουν γνώσεις και δεξιότητες μέσα από τα 56 κέντρα εκπαίδευσης ενηλίκων, τους συμβουλευτικούς σταθμούς και τα 48 σχολεία δεύτερης ευκαιρίας, τρία εκ των οποίων λειτουργούν σε σωφρονιστικά καταστήματα. Στα παραπάνω προστίθενται οι 54 Σχολές Γονέων, όπου, όπως σημείωσε η κ. Γιαννάκου, διδάσκουν ψυχίατροι και ψυχολόγοι. Η Υπουργός Παιδείας παρουσίασε το συνολικό μέχρι σήμερα έργο των δύο Γενικών Γραμματειών, προσθέτοντας ότι σε πολλούς τομείς, τα τελευταία δύο χρόνια, οι δράσεις έχουν αυξηθεί κατά 1.600%. Επίσης, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία περιοχή της χώρας, στην οποία δεν έχουν αναπτυχθεί παρόμοιες δράσεις, οι οποίες συμβάλλουν αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των διακρίσεων και τη στήριξη των αλλοδαπών οικογενειών. Όσον αφορά τη Γ.Γ. Νέας Γενιάς, η Υπουργός είπε ότι έχει στραφεί προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης της εκπαίδευσης, της συμμετοχής στα κοινά, με τα Τοπικά Συμβούλια Νέων, αλλά και της επαγγελματικής αποκατάστασης, με τη Θυρίδα Νεανικής Επιχειρηματικότητας.

    Σχετικά Links:

    Υπουργείο Παιδείας

    Γ. Γ. Νέας Γενιάς

    Γ. Γ. Εκπαίδευσης Ενηλίκων

    [09] Κοινωνία

    Στις 11 και 12 Ιουλίου για την τοποθέτηση σήμανσης

    Διακοπή κυκλοφορίας στην Κακιά Σκάλα

    11/7/2006 4:50:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε προσωρινό αποκλεισμό της κυκλοφορίας στην Κακιά Σκάλα για την τοποθέτηση σήμανσης προχωρά στις 11 και 12 Ιουλίου το ΥΠΕΧΩΔΕ. Συγκεκριμένα, την Τρίτη θα αποκλειστεί το ρεύμα προς Αθήνα, από τις 21:00 έως τις 06:00, και η κυκλοφορία των οχημάτων θα εκτραπεί εξ ολοκλήρου στην παλαιά Εθνική Οδό, από το 57ο χλμ (κόμβος Κινέττας) έως το 42ο χλμ (κόμβος Μεγάρων), όπου και θα επανέρχονται στη νέα Εθνική Οδό. Την Τετάρτη, η κυκλοφορία θα αποκλειστεί τις ίδιες βραδινές ώρες, στο ρεύμα προς Κόρινθο, και τα οχήματα, από τον κόμβο των Μεγάρων έως των κόμβο της Κινέττας, θα κινούνται μέσω της παλαιάς Εθνικής Οδού. Η Τροχαία παρακαλεί τους οδηγούς να είναι προσεκτικοί και να ακολουθήσουν τα σήματα και τις υποδείξεις της.

    [10] Κόσμος

    Τουλάχιστον 135 νεκροί και 250 τραυματίες

    Μπαράζ εκρήξεων στην Ινδία

    11/7/2006 5:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/7/2006 7:35:15 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters, Times, ΑΠΕ, Associated Press

    Σειρά εκρήξεων συγκλόνισε, την Τρίτη, τη Βομβάη, από επτά βόμβες, που είχαν τοποθετηθεί σε ισάριθμους σταθμούς της πόλης. Σύμφωνα με την ινδική αστυνομία, τουλάχιστον 135 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 250 τραυματίστηκαν, ενώ οι Αρχές κάνουν λόγο για συντονισμένες τρομοκρατικές επιθέσεις. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν σε γεμάτους από κόσμο σταθμούς, ενώ αμέσως η Βομβάη και το Δελχί τέθηκαν σε κατάσταση συναγερμού. Η λειτουργία των συρμών διακόπηκε σε όλη την πόλη και αποκλείστηκαν όλοι οι σταθμοί. Οι εκρήξεις σημειώθηκαν λίγες ώρες μετά την επίθεση Ισλαμιστών ανταρτών με χειροβομβίδες εναντίον επτά ατόμων, έξι εκ των οποίων τουριστών, στο ινδικό Κασμίρ. Την επίθεση καταδίκασε ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός του Πακιστάν.

    Οι δημοσιογράφοι, που βρέθηκαν στα σημεία των εκρήξεων, κατέγραψαν σκηνές πανικού, ενώ ο κόσμος προσπαθούσε να απομακρύνει τους τραυματίες πάνω σε αυτοσχέδια φορεία.

    Οι προσπάθειες των Αρχών επικεντρώνονται κυρίως στη διάσωση των επιζώντων, με το έργο των σωστικών συνεργείων να δυσχεραίνεται από τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις.

    Τα ΜΜΕ μετέδωσαν ότι ακολούθησε επιχείρηση της αστυνομίας για τον εντοπισμό υπόπτων, ενώ σύμφωνα με τοπικό κανάλι, συνελήφθη ένας ύποπτος.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανάληψη των βομβιστικών επιθέσεων, που σημειώθηκαν όλες σε βαγόνια πρώτης θέσης.

    [11] Κόσμος

    Απειλές από τους Τσετσένους αυτονομιστές

    11/7/2006 1:22:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Μία μόλις μέρα μετά την είδηση, του θανάτου του Τσετσένου πολέμαρχου Σαμίλ Μπασάγεφ, ο εκπρόσωπος των Τσετσένων αυτονομιστών στο εξωτερικό, Μοβλάντι Ουντούγκοφ προειδοποίησε, ότι "ο ιερός πόλεμος κατά της Ρωσίας θα συνεχιστεί". Σε μήνυμά του, που δημοσιεύθηκε σε ιστοσελίδα στο Ίντερνετ ο Ουντούγκοφ αναφέρει, ότι "μία νέα γενιά μουσουλμάνων, οι οποίοι δεν ξεχνούν ποτέ τον ιερό πόλεμο και γνωρίζουν ποιός είναι ο εχθρός, θα αντικαταστήσει αυτούς που χάνονται".

    Σύμφωνα με τους Ρώσους, ο Μπασάγιεφ , "πρώτος στη λίστα των τρομοκρατών", σκοτώθηκε στη διάρκεια επιχείρησης των επίλεκτων δυνάμεων στο χωριό Εκάγιεβο, στην Ιγκουσετία.

    Από την πλευρά τους, οι Τσετσένοι αυτονομιστές, υποστηρίζουν, ότι ο Μπασάγιεφ σκοτώθηκε "κατά λάθος", όταν εξερράγη ένα αυτοκίνητο γεμάτο με εκρηκτικά.

    "Ο Τσετσένος διοικητής είναι νεκρός μετά από τυχαία έκρηξη αυτοκινήτου γεμάτου με εκρητικά. Ο Σαμίλ έγινε μάρτυρας", ανακοίνωσαν χαρακτηριστικά οι αυτονομιστές στην ιστοσελίδα τους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σκοτώθηκε ο Μπασάγιεφ

    [12] Κόσμος

    Υπό τον πλήρη έλεγχο των Ισλαμιστών το Μογκαντίσου

    11/7/2006 11:48:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/7/2006 2:44:32 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: BBC

    Μετά από δύο ημέρες σφοδρών μαχών, που κόστισαν τη ζωή σε περισσότερους από 60 ανθρώπους, παραδόθηκε στους Ισλαμιστές η πλειονότητα των ενόπλων, που πολεμούσαν για τον τελευταίο πολέμαρχο, που είχε μείνει στη σομαλική πρωτεύουσα. Μετά και την παράδοση των μαχητών του Χάσαν Αουάλ Κέιμπιντ η Ένωση των Ισλαμικών Δικαστηρίων ελέγχει πλέον το 90% του Μογκαντίσου. Ένας από τους άνδρες του Κέιμπντιντ, δήλωσε, ότι η παράδοση είχε γίνει πλέον αναγκαία "προκειμένου να υπάρξει δυνατότητα για ειρήνευση" στην περιοχή. Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, ο Κέιμπιντ αποφάσισε κατόπιν εντατικών διαπραγματεύσεων με τους Ισλαμιστές να παραδώσει τους στρατιώτες και τον οπλισμό του. Ωστόσο, συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες για το που βρίσκεται ο πολέμαρχος.

    Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ομάδας του, Σουγκούλ Αλί Γιουσούφ, ο Κέιμπντιντ δραπέτευσε κατά τη διάρκεια της νύχτας, αλλά κανείς δε γνωρίζει που κατευθύνθηκε.

    Άλλη εκδοχή θέλει τον πολέμαρχο να έχει τραυματιστεί και να κρύβεται κάπου στο Μογκαντίσου.

    Πάντως, σύμφωνα με αναφορές ανταποκριτών, η σομαλική πρωτεύουσα είναι σήμερα πιο ήρεμη, ενώ επιτρέπεται και πάλι η κυκλοφορία και είναι δυνατή η μετακίνηση προς το νότο.

    [13] Κόσμος

    Διπλωματικός πυρετός

    Διχασμένο το Σ.Α. για τη Β. Κορέα

    11/7/2006 10:50:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: Reuters-BBC-ΑΠΕ

    Σε πυρετώδεις ρυθμούς συνεχίζονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις για την κρίση που έχει δημιουργηθεί, απόρροια της απόφαση της Βόρειας Κορέας να προχωρήσει σε δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων. Χθες, στη Νέα Υόρκη τα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αποφάσισαν να αναβάλλουν προς το παρόν την ψηφοφορία επί του ιαπωνικού ψηφίσματος με το σκεπτικό να δοθεί χρόνος στην Κίνα να ασκήσει την επιρροή της στη Βόρεια Κορέα. Κι ενώ ο Αμερικανός διαπραγματευτής για το ζήτημα της Πιονγιάνγκ κατέφθανε σήμερα στο Πεκίνο, ενόψει της αποστολής υψηλόβαθμης κινεζικής αντιπροσωπείας στη βορειοκορεατική πρωτεύουσα, η επίσημη εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών διευκρίνιζε ότι η Κίνα απορρίπτει το ιαπωνικό ψήφισμα χαρακτηρίζοντας το ως "υπερβολική ενέργεια που θα πλήξει την ειρήνη και τη σταθερότητα στη χερσόνησο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ασίας, θα ζημιώσει τις προσπάθειες για εξαμερείς συνομιλίες και θα επιφέρει διχασμό στο εσωτερικό του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ". Αντ αυτού πρότεινε μία δήλωση στην οποία καταδικάζονται οι πυραυλικές δοκιμές, χωρίς όμως να γίνεται λόγος για κυρώσεις. Στο μεταξύ και η Νότια Κορέα, η οποία υποδέχθηκε σήμερα μια αποστολή υψηλόβαθμων από την Πιονγιάνγκ, επέκρινε τη στάση της Ιαπωνίας στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας.

    Συνομιλίες επί συνομιλιών

    Υπενθυμίζεται ότι την κρίση πυροδότησε, την περασμένη εβδομάδα, η εκτόξευση βορειοκορεατικών βαλλιστικών πυραύλων, μεταξύ αυτών και ενός διηπειρωτικού Taepodong-2, που το βεληνεκές του εκτιμάται πως φτάνει μέχρι την Αλάσκα. Η Ιαπωνία αντέδρασε άμεσα με την κατάθεση στον ΟΗΕ ενός ψηφίσματος, το οποίο επικαλούταν το άρθρο 7 της Χάρτας και χαρακτήριζε τη Βόρεια Κορέα "απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια". Το ψήφισμα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων, ακόμα και στρατιωτικής επέμβασης.

    Η Ρωσία και η Κίνα, που είναι μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και έχουν δικαίωμα άσκησης βέτο, αντιτάχθηκαν στο σχέδιο, λέγοντας πως σε αυτό το στάδιο αποτελεί ανεύθυνη και μη εποικοδομητική κίνηση.

    Τελικά χθες Ο Κινέζος πρέσβης στον ΟΗΕ δήλωσε πως το ψήφισμα θα επιδείνωνε την κατάσταση και αντέτεινε πως η καλύτερη λύση θα ήταν μια μη δεσμευτική δήλωση από το Συμβούλιο Ασφαλείας που θα καταδίκαζε την ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων και θα απαιτούσε από την Πιονγιάνγκ τον τερματισμό των δοκιμών. Η κινεζική προσέγγιση βρήκε σύμφωνο και το Ρώσο πρέσβη, που συμπλήρωσε πως μια επίσημη δήλωση θα προσέφερε εξαίρετη βάση για ένα ισχυρό μήνυμα προς την κυβέρνηση της Β. Κορέας, αλλά και " τον κατάλληλο ρυθμό δράσης".

    ΗΠΑ, Γαλλία, Βρετανία απέρριψαν το κείμενο της δήλωσης που κυκλοφόρησαν οι Κινέζοι λέγοντας ότι μια μη νομικά δεσμευτική ενέργεια δεν αποτελεί τη "ρωμαλέα" αντίδραση που είναι αναγκαία για την περίσταση. "Δεν αναγνωρίζεται η ύπαρξη απειλής στο κείμενο" δήλωσε ο Βρετανός πρέσβης στον ΟΗΕ.

    Η Ιαπωνία από την πλευρά της ξεκαθάρισε ότι εμμένει στις αρχικές της θέσεις.

    Η Σεούλ χαρακτήρισε απερίσκεπτη και υπεροπτική την αντίδραση του Τόκιο. "Το γεγονός ότι μέλη της ιαπωνικής κυβέρνησης υπονόησαν την πιθανότητα προληπτικού χτυπήματος και χρήσης βίας στην κορεατική χερσόνησο ερμηνεύεται ως ανησυχητική εξέλιξη", δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Ρο Μου-Χιουν της Νοτίου Κορέας, Γιουνγκ Τάε-Χο. "Πρέπει να παραμείνουμε σε εγρήγορση γιατί αυτό φωτίζει την επεκτατική φύση της Ιαπωνίας", πρόσθεσε.

    Στο μεταξύ, σήμερα αναμένονται στη Σεούλ αντιπρόσωποι της Πιονγιάνγκ για τις πρώτες συνομιλίες από το ξέσπασμα της κρίσης. Αξιωματούχοι της νοτιοκορεατικής κυβέρνησης δήλωσαν πως θα αφήσουν κατά μέρος της συνήθεις συνομιλίες επί της διμερούς οικονομικής συνεργασίας, θα διευκρινίσουν πως η ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχεται στην απομονωμένη Βόρεια Κορέα προσωρινά παγώνει και θα ζητήσουν εξηγήσεις για τα φλέγοντα εξοπλιστικά θέματα της γειτονικής χώρας. Κατόπιν θα ανακοινωθεί μια αποτίμηση των συνομιλιών.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC-Security Council split on N Korea

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πιέζουν για κυρώσεις

    [14] Οικονομία

    Κόντρα για τις συντάξεις

    11/7/2006 5:59:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Παραμονή στην εργασία μέχρι τα 75 για τους ασφαλισμένους μετά το 1995, προβλέπει μελέτη του οικονομικού δελτίου της ALPHA BANK, καθώς η γήρανση του πληθυσμού, απειλεί τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού και τα δημοσιονομικά μεγέθη. Κατά της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης, αλλά υπέρ των κινήτρων για παράταση του εργάσιμου βίου εντος των θεσμοθετημένων ορίων τάσσεται το Υπουργείο Απασχόλησης και διαχωρίζει τη θέση του από τη μελέτη, ενώ η ΓΣΕΕ αντιπαραθέτει στοιχειά που αντικρούουν τα συμπεράσματα της έρευνας.

    Κατά Υπουργείο Απασχόλησης-ΓΣΕΕ

    Βαρίδι στο ασφαλιστικό σύστημα και την οικονομική ανάπτυξη μπορεί να αποτελέσει το δημογραφικό πρόβλημα και η γήρανση του πληθυσμού, ενώ πρόβλημα θα προκύψει και στην αγορά εργασίας από την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, τονίζεται σε μελέτη του οικονομικού δελτίου της ALPHA BANK.

    Συμφωνά με άρθρο οι σημερινοί 30ρηδες θα εργάζονται μέχρι τα 75 τους διότι θα το χρειάζονται οι ίδιοι, η οικονομία και το συνταξιοδοτικό σύστημα.

    Το 2050 στη χώρα μας επισημαίνει η μελέτη στους 100 εργαζόμενους οι 54 θα είναι συνταξιούχοι, ενώ το 2005 ήταν 27 και το 1970 μονό 17.

    Οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν ότι η ευελιξία και τα κίνητρα για διατήρηση θέσεων στην αγορά εργασίας μπορούν να έχουν ευνοϊκές επιδράσεις στο ασφαλιστικό σύστημα.

    Το Υπουργείο Απασχόλησης, διαχώρισε τη θέση του από τη μελέτη, με τον Σάββα Τσιτουρίδη, να τονίζει ότι τέτοιες απόψεις διαμορφώνουν κλίμα ανασφάλειας και να επαναφέρει τη πρόταση για παροχή κίνητρων που θα παρατείνουν τον εργάσιμο βίο εντός των θεσμοθετημένων ορίων ηλικίας.

    Πάντως το Υπουργείο δεν αποκλείει την μερική συνταξιοδότηση σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως είναι τα εξειδικευμένα στελέχη όπου θα μπορούν να εργάζονται λαμβάνοντας μέρος της σύνταξής τους.

    Έντονη κριτική στο άρθρο άσκησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος δήλωσε έρευνες της Ομοσπονδίας, κάθε άλλο παρά συνηγορούν σε τέτοιες απόψεις που προκαλούν ψυχώσεις στην ελληνική κοινωνία.

    "Η επιστημονική έρευνα δείχνει ότι για κάθε δύο χρόνια αύξησης των γενικών ορίων ηλικίας κερδίζεται βιωσιμότητα μόνο έξι μηνών για το σύστημα άρα δεν υπάρχει καμία σοβαρή αξία σε μια τέτοια πρόταση", τόνισε χαρακτηριστικά για να προσθέσει "ότι τέτοιες προτάσεις ουσιαστικά καλλιεργούν το έδαφος ώστε να προωθηθούν και να γίνουν αποδεκτές αντικοινωνικές και αντιασφαλιστικές λύσεις στο μέλλον".

    [15] Οικονομία

    Νέες εγκαταστάσεις για την "Παπαστράτος"

    11/7/2006 5:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 11/7/2006 6:49:13 μμ)

    Πηγή: NET, AΠΕ

    Παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα, η εταιρία "Παπαστράτος" εγκαινίασε την κατασκευή των νέων παραγωγικών εγκαταστάσεων της στον Ασπρόπυργο. Οι νέες εγκαταστάσεις της εταιρίας, στην θέση Ήρεμος Τόπος του Ασπροπύργου, θα καλύπτουν έκταση 40 χιλιάδων τ.μ και θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2008. Το ύψος της επένδυσης ξεπερνά τα 100 εκατομμύρια ευρώ και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες μέχρι σήμερα ξένες επενδύσεις που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα με βάση το νέο αναπτυξιακό νόμο του 2004. Με την ολοκλήρωση των εργασιών, η "Παπαστράτος" θα διαθέτει μια από τις πιο σύγχρονες μονάδες παραγωγής προϊόντων καπνού στην Ευρώπη, σε μία έκταση που θα ξεπερνά τα 40.000 τμ. Ο Δημήτρης Σιούφας, στην ομιλία του, υπογράμμισε τις θετικές επιπτώσεις στην περιοχή, τονίζοντας, πως η δημιουργία μιας μονάδας υψηλής τεχνολογίας αναβαθμίζει την ευρύτερη περιοχή, ενώ εξέφρασε την ελπίδα ότι το νέο εργοστάσιο θα αυξήσει τις ποσότητες καπνών ελληνικής παραγωγής που μπορεί να απορροφήσει η "Παπαστράτος". Ακόμα, επεσήμανε, πως "η επένδυση αυτή είναι ορόσημο, για την ίδια την εταιρία και μήνυμα για όλες τις δυναμικές εγχώριες επιχειρήσεις. Και αυτό γιατί αναδεικνύει τις μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης και επιχειρηματικής δραστηριοποίησης, που υπάρχουν στη χώρα μας".

    Δυναμική παρουσία στην ελληνική αγορά

    "Εύχομαι αυτός ο πολυεθνικός όμιλος, ο οποίος σήμερα στεγάζει και θάλπει αυτή την εταιρική μονάδα, να συνεχίσει αυτή την πολιτική για να μην είναι ξεκομμένη η βιομηχανία από την κοινωνία, για να μην είναι ξεκομμένη η ελληνική πραγματικότητα από την επιχειρηματική πρωτοβουλία", τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αναστάσιος Νεράτζης.

    Στη σημασία της επένδυσης αναφέρθηκε και από την πλευρά του και ο διευθύνων σύμβουλος της "Παπαστράτος", Λοράν Μπουασάρ, τονίζοντας, πως "η εταιρία γιορτάζει φέτος 75χρόνια δυναμικής παρουσίας στην ελληνική αγορά. Η έναρξη της κατασκευής ενός νέου, σύγχρονου εργοστασίου αποτελεί όχι μόνο μια κορυφαία στιγμή της επιτυχημένης πορείας της εταιρίας, αλλά και ένα σημαντικό πλεονέκτημα για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία της στην Ελλάδα".

    Η "Παπαστράτος" ιδρύθηκε το 1931 από τους αδελφούς Παπαστράτου και εξαγοράστηκε το 2003 από τη Philip Morris International.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Αποδέχθηκε την τροποποίηση η ΕΠΟ

    11/7/2006 7:10:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πηγή: ΕΠΟ

    Αίσιο τέλος, όπως όλα δείχνουν, θα έχει τις επόμενες μέρες το θέμα που απασχόλησε τη χώρα μας, μετά την ανακοίνωση της FIFA, για ενδεχόμενο ετήσιο αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς ποδοσφαιρικές διοργανώσεις της προσεχούς αγωνιστικής περιόδου. Ο προέδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, Βασίλης Γκαγκάτσης με δήλωσή του πριν από λίγη ώρα, τόνισε ότι η τροποποίηση του άρθρου 29, που αποτελούσε και το "σημείο τριβής" ανάμεσα στην Πολιτεία και την ΕΠΟ, γίνεται αποδεκτή και ουσιαστικά προανήγγειλε την άρση του αποκλεισμού του ελληνικού ποδοσφαίρου από τα διεθνή δρώμενα. "Η ρύθμιση του άρθρου 29 παρ. 12 του νομοσχεδίου για τον επαγγελματικό αθλητισμό, όπως αυτή τροποποιήθηκε, αποτελεί προϊόν συμφωνίας με το Υφυπουργείο Αθλητισμού και είναι αποδεκτή από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία" τόνισε ο κ. Γκαγκάτσης.

    [17] Πολιτισμός

    Στην Πρέβεζα οι Stranglers

    11/7/2006 3:07:00 μμ

    Ένα από τα ιστορικά γκρουπ της ροκ, που μετρά περισσότερα από 30 χρόνια παρουσίας στην παγκόσμια μουσική σκηνή, επιστρέφει στη χώρα μας για μια εμφάνιση μακριά από το φορτωμένο με συναυλίες, κέντρο. Οι Βρετανοί Stranglers θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στη δυτική Ελλάδα και για μία και μόνη συναυλία στην Πρέβεζα, στις 23 Ιουλίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου της πόλης, υποσχόμενοι να περιλάβουν στο set list τους όλες εκείνες τις μεγάλες επιτυχίες τους έκαναν γνωστούς: Always The Sun, Strange Little Girl, All Day And All Of The Night, Golden Brown, Nice n Sleazy, 96 Tears

    Τη συναυλία ανοίγουν οι West Coast.

    Εισιτήρια ήδη προπωλούνται (στη Δημοτική Αγορά) προς 25 ευρώ. Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου: 26820-25325.

    [18] Πολιτισμός

    "Ξεπερνώντας τα όρια"

    11/7/2006 1:23:00 μμ

    Μια σημαντική έκθεση που στοχεύει να παρουσιάσει την πολυμορφία της καλλιτεχνικής πραγματικότητας στη Χιλή σήμερα, πραγματοποιείται στο Νέο Κτήριο του Μουσείου Μπενάκη. Αντιπροσωπευτικό δείγμα των δυνατοτήτων και επιδιώξεών της, τα έργα των 78 σύγχρονων Χιλιανών καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση και τα οποία καλύπτουν πολλούς τομείς της σύγχρονης καλλιτεχνικής δημιουργίας, όπως ζωγραφική, χαρακτική, γλυπτική, φωτογραφία, βίντεο και εγκαταστάσεις. Η έκθεση διαρκεί από τις 12 Ιουλίου έως τις 20 Αυγούστου και η είσοδος είναι ελεύθερη.

    Εξάλλου, για πρώτη φορά, μια τόσο σημαντική έκθεση περνά τα σύνορα της Χιλής, και ταξιδεύει σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Κροατία, η Ρουμανία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Τουρκία και η Ελλάδα.

    Η πρωτοβουλία για την οργάνωση της έκθεσης ανήκει στην Drina Rendic, αντιπρόεδρο του πολιτιστικού οργανισμού Lo Barnechea της Χιλής, ενώ τη γενική επιμέλεια είχε η Patricia Ready. Υπεύθυνη για την παρουσίαση της έκθεσης στην Αθήνα είναι η Gyongyvir Horvath.

    H έκθεση διοργανώνεται από την Πρεσβεία της Χιλής στην Ελλάδα, σε συνεργασία με το Μουσείο Μπενάκη.

    Σχετικά Links:

    Μουσείο Μπενάκη

    [19] Υγεία

    Εκστρατεία του Υπ. Υγείας για ασφαλείς διακοπές

    "Ασφαλές Καλοκαίρι 2006"

    11/7/2006 5:46:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Ένα καλοκαίρι ασφαλές, όπου η διασκέδαση δεν θα θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, επιδιώκει το Υπουργείο Υγείας. Γι αυτό το λόγο ξεκινά εκστρατεία ενημέρωσης με την ονομασία "Ασφαλές καλοκαίρι 2006" και στόχο την καταπολέμηση του ΑΙDS, την προστασία από τον καύσωνα και την ηλιακή ακτινοβολία. Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας θα πραγματοποιηθεί πλήθος εκδηλώσεων για την ενημέρωση του κοινού σε πολλά ελληνικά νησιά.

    Στόχος η ενημέρωση

    "Πρόκειται για μια επικοινωνιακή εκστρατεία που δεν θα εξαντληθεί σε επίπεδο τηλεοπτικών μηνυμάτων, αλλά που θα φροντίσουμε να αναπτυχθεί σε όλο το φάσμα του κοινωνικού και του παραγωγικού ιστού της χώρας, συνδυάζοντας τη μετάδοση μηνυμάτων με την εκπαίδευση στα σχολεία, τους εργασιακούς χώρους, αλλά και την εθελοντική συνεισφορά" τόνισε σχετικά σε συνέντευξη Τύπου, Δημήτρης Αβραμόπουλος, θέτοντας ως πρώτη προτεραιότητα την προστασία από τη μετάδοση του ιού του AIDS.

    "Κύριος στόχος της προσπάθειάς μας είναι η μετάδοση του μηνύματος, ότι το πρόβλημα δεν έχει εκλείψει, ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε και ότι αυτή η πρόκληση μας αφορά άμεσα όλους. Το AIDS δεν κάνει διακρίσεις. Το AIDS είναι ένα ζήτημα, που όπως είπα, μας αφορά όλους, είναι άμεσα συνδεδεμένο με την άσκηση του δικαιώματός μας στη ζωή."

    Τα μέτρα που παίρνει το υπουργείο για την πρόληψη από τη μετάδοση του AIDS είναι, μεταξύ άλλων, η:

    -Διανομή ενημερωτικού υλικού σε παραλίες -Εκδηλώσεις στα νησιά για ενημέρωση κατοίκων και τουριστών -Διανομή φυλλαδίων και προφυλακτικών σε χώρους διασκέδασης -Προβολή μηνυμάτων σε video walls -Δημιουργία περιπτέρων

    Η προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία και τον καύσωνα είναι τα άλλοι δύο στόχοι της εκστρατείας.

    "Η έκθεση στον ήλιο είναι για τους περισσότερους από εμάς μια δραστηριότητα άμεσα συνδεδεμένη με την εικόνα των καλοκαιρινών διακοπών. Το καλοκαίρι όμως, η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι σημαντικά μεγαλύτερη και μπορεί να προκαλέσει επίσης σημαντικές βλάβες στην ανθρώπινη υγεία. Η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο χωρίς την κατάλληλη προφύλαξη, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, όπως είναι ο καρκίνος του δέρματος, τα ηλιακά εγκαύματα, η πρόωρη γήρανση", εξήγησε ο κ. Αβραμόπουλος, αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του Υπουργείου.

    Όσον αφορά την προστασία του πληθυσμού σε περίπτωση καύσωνα, ο Υπουργός Υγείας, επισήμανε ότι ήδη ξεκίνησε η εφαρμογή και η υλοποίηση μέτρων και δράσεων, που περιλαμβάνει τηλεοπτικά σποτ, διανομή ενημερωτικών φυλλαδίων, αφιερώματα σε έντυπα μέσα, ενημερωτικές τηλεοπτικές εκπομπές αλλά και προβολή μηνυμάτων μέσω του Διαδικτύου.

    Οι εκδηλώσεις στα νησιά θα διαρκέσουν όλο το καλοκαίρι και θα ολοκληρωθούν το Σεπτέμβριο.

    [20] Τεχνολογία

    Η τεχνολογία στην υπηρεσία του... shopping!

    11/7/2006 1:52:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ένα... "μαγικό" καθρέφτη για τους αναποφάσιστους καταναλωτές εφηύραν ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ. Ουσιαστικά, ο καθρέφτης αυτός είναι μια οθόνη που αναγνωρίζει τα ρούχα τα οποία κρατά στο χέρι του ο υποψήφιος αγοραστής και τα προσαρμόζει πάνω σ' ένα μοντέλο, έτσι ώστε ο αγοραστής να έχει πλήρη εικόνα για το πώς δείχνει το ρούχο, ώστε να μπορεί εύκολα να αποφασίζει για το τι ακριβώς θα αγοράσει.

    Ο καθρέφτης αυτός λειτουργεί με σύστημα συχνοτήτων ραδιοεντοπισμού, που ήδη χρησιμοποιείται από τα καταστήματα για να "συλλαμβάνονται" οι επίδοξοι κλέφτες ενδυμάτων.

    Η ιταλική αλυσίδα ενδυμάτων Μitu θα είναι η πρώτη που θα εφαρμόσει τον "έξυπνο καθρέπτη" όταν θα ανοίξει το έβδομο κατάστημα της, το φθινόπωρο στο Χονγκ Κονγκ.

    Η ανακάλυψη ανήκει στο Ινστιτούτο Υφαντουργίας και Ενδυμάτων του Πολυτεχνείου του Χονγκ Κονγκ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 11 July 2006 - 16:50:43 UTC