Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-07-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αίρεται η απαγόρευση!
  • [02] Συνάντηση Παπαδόπουλου - Γκαμπάρι
  • [03] Κόκκαλης: "Να παρέμβει ο Πρωθυπουργός"
  • [04] Σε Ρόδο και Τήλο ο Γ. Παπανδρέου
  • [05] Συνάντηση Παυλόπουλου με Κακλαμάνη και Μπεχράκη
  • [06] Στην Ισλανδία ο Κ. Παπούλιας
  • [07] "Η Αθήνα αλλάΖΕΙ!" για τον Κ. Σκανδαλίδη
  • [08] Συνάντηση Μπακογιάννη - Ζαμπάρι
  • [09] Πλαίσιο αξιολόγησης και στο Υπ. Εθνικής Αμυνας
  • [10] Κρίσιμη συνεδρίαση
  • [11] Μάχη με τις φλόγες
  • [12] Συνεδρίασαν οι Πρυτάνεις
  • [13] Βυθίστηκε Καναντέρ
  • [14] Σιωπηρή διαμαρτυρία για τον Άλεξ
  • [15] Συνεδρίαση των Πρυτάνεων
  • [16] Έρευνες για τα αίτια συντριβής του ΜΙ- 35
  • [17] Εντατικότεροι έλεγχοι στην αγορά
  • [18] Ενίσχυση των επενδύσεων
  • [19] Άκαρπη η συνάντηση τραπεζιτών-ΟΤΟΕ
  • [20] Επαφές ΟΤΟΕ-τραπεζιτών
  • [21] Παρέμβαση Καραμανλή ζήτησε ο Κόκκαλης
  • [22] Έκλεισε Ντικούδη ο ΠΑΟ
  • [23] Στην Φενερμπαχτσέ ο Ζίκο
  • [24] Ένα καλοκαίρι με τον Ρέμπραντ
  • [25] Σημαντική ανακάλυψη για το σύνδρομο Down
  • [26] Μια σταλιά γήπεδο
  • [27] Παγωτό φωτιά
  • [28] Μπάλες για γερά πόδια

    [01] Πολιτική

    Με σημερινή τροπολογία του κ. Ορφανού

    Αίρεται η απαγόρευση!

    6/7/2006 12:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/7/2006 7:36:47 μμ)

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Αισιοδοξία ότι ίσως και εντός της ημέρας η FIFA θα άρει την προειδοποίησή της για αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, εκφράζεται στο υφυπουργείο Αθλητισμού μετά την τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός. Η συγκεκριμένη τροπολογία, που ήρθε μετά από δεκάδες άλλες που επίσης κατέθεσε ο Υφυπουργός αυτές τις ημέρες, στην ουσία κατοχυρώνει το αυτοδιοίκητο και την ανεξαρτησία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Αμέσως μετά την σχετική ενημέρωση που έλαβε η Διεθνής Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, ξεκίνησε η συνεδρίαση της Επιτροπής Ανάγκης, η οποία ενδεχομένως και σήμερα να ανακοινώσει την άρση του αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων.

    Η προσθήκη του κ. Ορφανού, αναφέρει τα εξής: "Ειδικά για το άθλημα του ποδοσφαίρου, όλα τα θέματα λειτουργίας και οργάνωσης του αθλήματος και της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, ρυθμίζονται αυτόνομα από τα όργανά της, σύμφωνα με το καταστατικό και τους κανονισμούς της, όπως αυτοί καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου, ακόμη και αν προβλέπονται διαφορετικές ρυθμίσεις στο νόμο 2725/1999 όπως ισχύει, και στην εν γένει αθλητική νομοθεσία. Θέματα οικονομικού ελέγχου και διαφάνειας, ελέγχου νομιμότητας, δημόσιας τάξης και ασφάλειας, υπόκεινται στην αποκλειστική ρυθμιστική αρμοδιότητα του κράτους".

    Σημειώνεται ότι τέτοια ρύθμιση είχε ζητήσει χθες ο πρόεδρος της ΕΠΟ, Β. Γκαγκάτσης, προκειμένου να αρθεί ο αποκλεισμός του ελληνικού ποδοσφαίρου που επέβαλλε η FIFA - αλλά και το ΠΑΣΟΚ. "Η αξιοπιστία σας έχει τρωθεί θανασίμως, το ίδιο και το κύρος της χώρας. Το νομοσχέδιο είναι ένα τέρας, ένας χαμαιλέοντας που αλλάζει χρώμα κάθε στιγμή και το παρουσιάζετε θριαμβολογώντας σαν ρωμαίος ύπατος", παρατήρησε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Λιάνης, ενώ ο εισηγητής του κόμματος, Σάββας Εμινίδης, σχολίασε σκωπτικά, "Κάθε ώρα έρχεται ένα νομοσχέδιο και ένα χαρτί. Ετοιμάζετε νέα τροπολογία που θα συμπληρώσει την επόμενη που θα ρθει".

    "Οι τελευταίοι που θα μπορούσαν να μιλήσουν για αξιοπιστία, είναι το ΠΑΣΟΚ" απάντησε ο Γιώργος Ορφανός. "Μας αφήσατε 250 εκ. ευρώ χρέη, απλήρωτα τα ερασιτεχνικά σωματεία. Δεν τιμωρήσαμε εμείς τις ελληνικές ομάδες, αλλά η FIFA, η οποία και θα αποφασίσει". Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Αγγελος Τζέκης, επανέλαβε ότι η αντιπαράθεση υπουργείου-ΕΠΟ, ήταν για το ποιος θα κρατήσει την εξουσία, προκειμένου να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα που εκπροσωπεί. "Το είδαμε χθες και στη συζήτηση με τους φορείς. Μεγάλα συμφέροντα ήθελαν να πάρουν όλες τις αρμοδιότητες από την ΕΠΟ για να είναι αυτά τα αφεντικά. Τελικά, ήρθε το χαρτί, ότι κουμανταδόρος είναι η ΕΠΟ - δηλαδή η παγκόσμια Ομοσπονδία -και το ελληνικό Κοινοβούλιο δεν έχει κανένα ρόλο. Έχει ευθύνες, όμως και η αξιωματική αντιπολίτευση. Δεν άκουσα το ΠΑΣΟΚ να μας πει, εάν θα υπερασπιστεί το νόμο 2725/1999 που το ίδιο ψήφισε και που αυτή η νέα τροπολογία τον καταργεί για χάρη της ΕΠΟ", συμπλήρωσε ο κος Τζέκης.

    "Γιατί μας ταλαιπωρήσατε τελικά; Ο διαχωρισμός των αρμοδιοτήτων μεταξύ Πολιτείας και ΕΠΟ ήταν αυτονόητος - είναι πράγματα που η χώρα μας είχε συνηθίσει να τα παντρεύει", παρατήρησε η Ασημίνα Ξυροτήρη εκ μέρους του Συνασπισμού. "Η διαδικασία αυτή, ήταν για να μην μπορέσουμε να μπούμε στα υπόλοιπα του νομοσχεδίου που είναι επί της ουσίας. Στο άρθρο 12 ευνοείτε σκανδαλωδώς τις μεγάλες εταιρείες - δεσμεύεστε για ρύθμιση των χρεών τους, χωρίς να έχει γίνει η διαπίστωση των χρεών αυτών (?) Ο σφιχτός εναγκαλισμός του ποδοσφαίρου από το κράτος, με την κατανομή των επιχορηγήσεων, εξακολουθεί να υπάρχει παρά τη νέα ρύθμιση".

    "Η σημερινή συνεδρίαση, υπήρξε εξόχως σημαντική, καθώς ένα πρόβλημα δεκαετιών, βρίσκει τη λύση του", υποστήριξε ο γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Απόστολος Σταύρου. "Όλοι οι συνάδελφοι συνέβαλαν θετικά και στην εξεύρεση της λύσης και τη σωστή επεξεργασία των διατάξεων του νομοσχεδίου και θέλω να υπενθυμίσω στον κο Λιάνη, ότι το έργο κανενός δεν απαξιώνεται, ούτε ευτελίζεται. Χαίρομαι που οι συνάδελφοι δεν μίλησαν με κομματικά κριτήρια και ούτε προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν ένα θέμα που ταλάνιζε την Πολιτεία".

    "Το να αγωνίζεται να βρει κανείς λύση, δεν αποτελεί διασυρμό, και η πράξη του κου Ορφανού, υπήρξε πράξη ευθύνης και γενναιότητας. Πιστεύω ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε αυτή η σημαντική ρύθμιση και το νομοσχέδιο να ψηφισθεί ομόφωνα", συμπλήρωσε ο κος Σταύρου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κόκκαλης: "Να παρέμβει ο Πρωθυπουργός"

    Κρίσιμη συνεδρίαση

    Αναζητείται λύση

    [02] Πολιτική

    Ικανοποιημένος δήλωσε ο αναπληρωτής γ.γ. του ΟΗΕ

    Συνάντηση Παπαδόπουλου - Γκαμπάρι

    6/7/2006 2:58:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/7/2006 3:12:06 μμ)

    Ικανοποιημένος δήλωσε από την πρώτη συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Τάσο Παπαδόπουλο ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Ιμπραχίμ Γκαμπάρι που έφτασε στη Λευκωσία με στόχο τη διερεύνηση των δυνατοτήτων επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού. Ο κ. Γκαμπάρι, που χαρακτήρισε τη συνάντηση "πολύ καλή", θα συναντηθεί σε λίγη ώρα με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ενώ αύριο θα έχει εκ νέου επαφές και με τους δύο. Όπως δήλωσε ο κ. Γκαμπάρι, για τα αποτελέσματα των επαφών του θα υποβάλει έκθεση στον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν. Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι συνομιλίες που θα έχει στην Κύπρο θα συμπληρώσουν και θα δώσουν συνέχεια στην εργασία που κάνει ήδη στο νησί ο ειδικός αντιπρόσωπος του γ.γ. του ΟΗΕ, Μάικλ Μόλερ ενώ τόνισε ότι προσδοκά να έχει παραγωγικές συνομιλίες με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη. Ανέφερε επίσης ότι βρίσκεται στην Κύπρο για πρώτη φορά και ότι μεταφέρει χαιρετισμούς από τον κ. Ανάν.

    Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς επέμεινε στις πάγιες θέσεις της Άγκυρας, θέτοντας την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων ως προϋπόθεση για την εφαρμογή της Τελωνειακής Ένωσης. "Η Ευρωπαϊκή Ένωση τιμά και εννοεί τις συμφωνίες της", ήταν η απάντηση της Αθήνας με δηλώσεις του εκπροσώπου του Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργου Κουμουτσάκου που σημείωσε ακόμα ότι η "η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει στην Τουρκία συγκεκριμένες προϋποθέσεις τις οποίες πρέπει σε συγκεκριμένο χρόνο να υλοποιήσει". Σχετικά με την συμφωνία για το μορατόριουμ των πτήσεων στο Αιγαίο ο υπουργός Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης δήλωσε ότι "έίναι μειωμένες αισθητά οι παραβιάσεις. Είμαστε σε συνεχή επαφή με το Υπουργείο Εξωτερικών. Πιστεύω να υπάρξει προσαρμογή στα Μ.Ο.Ε".

    Το Κυπριακό βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ Κοντολίζας Ράιτ με τον Τούρκο ομόλογό της Αμπντουλάχ Γκιουλ, στην Ουάσιγκτον. Σε μια ελαφρά μεταστροφή της στάσης τους, οι ΗΠΑ ζήτησαν μεν άρση της απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, αλλά στο πλαίσιο μιας κοινά αποδεκτής λύσης. Κάλεσαν δε την Άγκυρα να εφαρμόσει το πρωτόκολλο τελωνειακής σύνδεσης. "Ενθαρρύνουμε την Ελλάδα και την Τουρκία να επιλύσουν όποιες διαφορές έχουν", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά την συνάντηση Ράις - Γκιούλ στην Ουάσιγκτον ενώ αναφέρθηκε στην καλή προσωπική σχέση των δύο Πρωθυπουργών, Καραμανλή και Ερντογάν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στη Λευκωσία ο Γκαμπάρι

    Στην Αθήνα ο Γκαμπάρι

    [03] Πολιτική

    Κόκκαλης: "Να παρέμβει ο Πρωθυπουργός"

    6/7/2006 7:17:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Αναφερόμενος στο θέμα που έχει προκύψει με τον αποκλεισμό της ΕΠΟ από τους κόλπους της FIFA και στο περιθώριο της εκδήλωσης για την παρουσίαση της νέας φανέλας του Ολυμπιακού, ο Πρόεδρος του συλλόγου, κ. Σωκράτης Κοκκάλης τόνισε σε δηλώσεις του πως το θέμα είναι πολύ σοβαρό και πως είναι θέμα Πρωθυπουργού στο να παρέμβει. "Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, αλλά πιστεύω ότι την τελευταία στιγμή θα παρέμβει ο πρωθυπουργός, που είναι και φίλαθλος -όχι της δικής μας ομάδας αλλά δεν έχει σημασία- για να δώσει την λύση. Αυτήν την φορά γίναμε διεθνώς ρεζίλι και θα ξαναγίνουμε παίρνοντας το πίσω. Δεν είναι θέμα Ορφανού, είναι θέμα πρωθυπουργού να παρέμβει και πιστεύω ότι θα το κάνει, είπε ο πρόεδρος του Ολυμπιακού".

    Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ομιλιών, ζητήθηκε από τον Σωκράτη Κόκκαλη να κάνει ένα σχόλιο για τον αποκλεισμό της ΕΠΟ από τους κόλπους της FIFA και αν ως Ολυμπιακός, που πλήττεται άμεσα, σκοπεύει να προβεί σε κάποιες ενέργειες. Ο πρόεδρος των πρωταθλητών και κυπελλούχων Ελλάδας απάντησε:

    «Επί του συγκεκριμένου θέματος κανένα σχόλιο, γιατί το θέμα είναι τέτοιο που δεν επιδέχεται σχόλια. Ξεφεύγει από τα ποδοσφαιρικά θέματα. Είναι κάτι που εδώ και μήνες αιωρείται, για να συμμορφωθούμε με τους κανονισμούς της FIFA. Τα καταστατικά σε όλες τις χώρες είναι πλήρως εναρμονισμένα με το καταστατικό της FIFA. Από τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και τη Γερμανία μέχει τη Ζιμπάμπουε και την Ουγκάντα.

    Η Ελλάδα θέλησε πάλι να βρεθεί στα πρωτοσέλιδα των ξένων εφημερίδων και στα τηλεοπτικά δίκτυα με αρνητικό τρόπο. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό, αλλά πιστεύω ότι την τελευταία στιγμή θα παρέμβει ο πρωθυπουργός, που είναι και φίλαθλος -όχι της δικης μας ομάδας, αλλά δεν έχει σημασία- για να δώσει την λύση. Θέλω να πιστεύω ότι εντός των ημερών θα δοθεί η λύση. Και στο παρελθόν έχουν γίνει προσπάθειες να νομοθετήσουμε διαφορετικά από τη FIFA. Η FIFA λέει ένα απλό πράγμα. Υπεύθυνη για όλα στο ποδόσφαιρο είναι η Ομοσπονδία της κάθε χώρας και πως δεν είναι υπόθεση της Πολιτείας να αναμειγνύεται. Όπως εμείς δεν αναμειγνυόμαστε στην πολιτική, έτσι και οι πολιτικοί δεν θέλουμε να αναμειγνύονται στο ποδόσφαιρο».

    Νέες φανέλες, ίδια δεδομένα Η εκδήλωση για την παρουσίαση των τριών νέων εμφανίσεων (η κλασική ερυθρόλευκη, η άσπρη και μια προς το χρώμα του χρυσού), που έγινε σε αίθουσα του γηπέδου Καραϊσκάκη, άνοιξε με ομιλία του Σωκράτη Κόκκαλη, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε για τη νέα αγωνιστική περίοδο: "Είμαι βέβαιος πως και μ αυτή τη φανέλα θα πετύχουμε τους στόχους μας, θα κατακτήσουμε πρωταθλήματα και κύπελλα. Η συμφωνία με τη Vodafone είναι ανάμεσα σε δύο σημαντικές εταιρείες. Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη αθλητική οργάνωση της χώρας και ιδιαίτερα στο ποδόσφαιρο έχει αποδείξει την κυριαρχία του. Τα χρώματα των δύο εταιρειών συμπίπτουν. Η χρονιά θα αρχίσει καλά και θα τελειώσει ακόμη καλύτερα".

    Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι δύο αντιπρόεδροι της ΠΑΕ, Γιώργος Λούβαρης και Πέτρος Κόκκαλης, μέλη του Δ.Σ., ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Λεωνίδας Θεοδωρακάκης, ο γενικός διευθυντής της ΠΑΕ Γιάννης Χρυσικόπουλος, ο γενικός αρχηγός της ομάδας Σάββας Θεοδωρίδης, ο προπονητής Τροντ Σόλιντ, πολλοί παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές και οι Αντώνης Νικοπολίδης, Ιεροκλής Στολτίδης, Τάσος Πάντος, Παντελής Καφές, που παρουσίασαν τις τρεις φανέλες, την ερυθρόλευκη, την άσπρη και μια στο χρώμα του χρυσού, καθώς και αυτή του τερματοφύλακα στο χρώμα του ανοιχτού μπλε.

    [04] Πολιτική

    Σε Ρόδο και Τήλο ο Γ. Παπανδρέου

    6/7/2006 7:06:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Περιοδεία σε Ρόδο και Τήλο πραγματοποιεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου. Το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε στη Ρόδο σε διεθνές συνέδριο, που συνδιοργανώνουν τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Fraser Valley του Καναδά. Έπειτα επισκέφθηκε την Τήλο και μετά πήγε ξανά στη Ρόδο για να παραστεί σε σύσκεψη κομματικών στελεχών. Αναχωρώντας από την Τήλο, χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες της Δωδεκανήσου, ως "ένα ακόμα παράδειγμα της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας που πάει τη χώρα πίσω, στην απομόνωση και την εγκατάλειψη". "Καταδικάζουμε την πολιτική αυτή και τις κομματικές παρεμβάσεις της Νέας Δημοκρατίας που δε βοηθούν την ευρύτερη περιοχή, αλλά προσπαθούν να τιμωρήσουν και να παίξουν κομματικά παιχνίδια σε βάρος των νησιών", δήλωσε επίσης ο κ. Παπανδρέου.

    Να αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες

    Μιλώντας στο διεθνές συνέδριο, που συνδιοργανώνουν τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Fraser Valley του Καναδά, ο Γιώργος Παπανδρέου, αναφερόμενος στο επίκαιρο ζήτημα της αναμόρφωσης του εκπαιδευτικού συστήματος, τόνισε ότι οι νέες τεχνολογίες μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά προς αυτήν την κατεύθυνση, προσδιορίζοντας μάλιστα το ρόλο του σπουδαστή και του εκπαιδευτικού.

    Επίσης, κατηγόρησε την Κυβέρνηση για αυταρχικές και αντιδημοκρατικές μεθόδους, που υπονομεύουν κάθε αξιέπαινη αναπτυξιακή πρωτοβουλία στην Περιφέρεια.

    Ακόμα, παρακολούθησε από κοντά τη λειτουργία συστήματος τηλεϊατρικής στο αγροτικό ιατρείου του νησιού ενώ τάχθηκε υπέρ των μελών του δημοτικού συμβουλίου της Τήλου για την υπόθεση της απειλής κατάσχεσης των περιουσιακών τους στοιχείων, επειδή αποφάσισαν και δρομολόγησαν ταχύπλοο σκάφος προς διευκόλυνση της ακτοπλοϊκής του σύνδεσης με την Ρόδο.

    [05] Πολιτική

    Για τα ζητήματα του Δήμου Αθηναίων

    Συνάντηση Παυλόπουλου με Κακλαμάνη και Μπεχράκη

    6/7/2006 6:21:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Με το Δήμαρχο Αθηναίων Θεόδωρο Μπεχράκη και τον υποψήφιο Δήμαρχο Αθηναίων με τη ΝΔ, Νικήτα Κακλαμάνη, συναντήθηκε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι θα επιθυμούσε να έχει συναντήσεις και με τους άλλους υποψήφιους, καθώς όπως είπε "το Υπουργείο Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης είναι το Υπουργείο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης". Με τον Νικήτα Κακλαμάνη, ο κ. Παυλόπουλος συζήτησαν κυρίως το θέμα της μητροπολιτικής οργάνωσης στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ένα ζήτημα, που όπως είπε ο υπουργός, συζητάνε και με άλλους Δημάρχους. Επίσης είπε πως "αυτή η οργάνωση θα δώσει άλλη πνοή στη διαδημοτική συνεργασία", εξηγώντας, πως με τη μητροπολιτική οργάνωση "δε θίγεται η αυτοτέλεια των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι συνεργάζονται. Μιλάμε για μητροπολιτικές συνεργασίες οι οποίες έχουν ως στόχο και να ενδυναμώσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και να διευκολύνουν την καθημερινότητα του πολίτη". Σχετικά με την ως τώρα συνεργασία του με το νυν Δήμαρχο Αθηναίων, ο υπουργός τόνισε ότι ήταν πάρα πολύ καλή και "πολλά από τα εκκρεμή θέματα που είχαν αφεθεί, ιδίως οικονομικά θέματα του Δήμου Αθηναίων, λύθηκαν", προσθέτοντας πως λύνονται σταδιακά και εκείνα τα οποία έχουν απομείνει. Όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, η συζήτηση κυρίως επικεντρώθηκε στα "ανοιχτά μέτωπα τα οποία υπήρχαν στα οικονομικά ζητήματα", καθώς όπως είπε οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν είχαν αφήσει σε καλή κατάσταση την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όπως είπε, διαπίστωσαν ότι πλέον έχει μπει τάξη.

    Επίσκεψη στην Κυψέλη

    Από την πλευρά του, ο κ. Κακλαμάνης τόνισε ότι ως υπουργός Υγείας είχε εξαίρετη συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών, προσθέτοντας, πως ελπίζει "αυτή η συνεργασία που είχαμε ως Υπουργοί, εφόσον οι συμπολίτες μου με επιλέξουν στις 15 Οκτωβρίου να τους εκπροσωπήσω στον Δήμο της Αθήνας, να συνεχισθεί για το καλό της πόλης μας και των συμπολιτών μας".

    Ο Θεόδωρος Μπεχράκης ευχαρίστησε τον κ. Κακλαμάνη που πήρε την πρωτοβουλία να τον καλέσει στη συνάντηση, ενώ ευχαρίστησε και τον κ. Παυλόπουλο, λέγοντας, πως αισθάνεται ότι τον έχει πάντα δίπλα του "σε κάθε ενέργεια και σε κάθε πρόβλημα που απασχολεί το Δήμο μας".

    Στο μεταξύ, ο Νικήτας Κακλαμάνης επισκέφτηκε την Κυψέλη, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματα της πλέον πυκνοκατοικημένης περιοχής της Ευρώπης. Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, είπε πως θα επαναλάβει την επίσκεψή του στην περιοχή, έχοντας συγκεκριμένες προτάσεις.

    [06] Πολιτική

    Θερμότατη υποδοχή

    Στην Ισλανδία ο Κ. Παπούλιας

    6/7/2006 4:11:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Θερμότατη υποδοχή επεφύλαξε ο πρόεδρος της Ισλανδίας Ολαφουρ Ράγκναρ Γκρίμσον, στον Έλληνα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος βρίσκεται σήμερα στο Ρέικιαβικ στο πλαίσιο τετραήμερη επίσημης επίσκεψης. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Έλληνα αρχηγού κράτους στο δεύτερο μεγαλύτερο ευρωπαϊκό νησί, σε ανταπόδοση της επίσκεψης του κ. Γκρίμσον στην Ελλάδα το 2001.

    Οι κ.κ. Παπούλιας και Γκρίμσον επιβεβαίωσαν τις καλές σχέσεις Ελλάδας και Ισλανδίας και υπογράμμισαν τις προοπτικές ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, κυρίως στον εμπορικό και τον οικονομικό τομέα, όπως για παράδειγμα στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, της φαρμακοβιομηχανίας και στον τραπεζικό χώρο, πέραν φυσικά των προϊόντων αλιείας που εισάγονται από την Ισλανδία στην Ελλάδα.

    Ο κ. Γκρίμσον έκανε επίσης λόγο για τις δυνατότητες στρατηγικής συνεργασίας στον επιχειρηματικό τομέα μεταξύ των δύο χωρών στην περιοχή της Κεντρικής και της Νότιας Ευρώπης, ιδιαίτερα δε στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία.

    Κατά τ άλλα ο πρόεδρος της Ισλανδίας έπλεξε το εγκώμιο του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, περιγράφοντας τον ως πολιτικό άνδρα που επέδειξε θάρρος και έδωσε αγώνες για την ελευθερία και τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Ο κ. Γκρίμσον αναφέρθηκε επίσης στην αγάπη του προς την Ελλάδα, την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό και στάθηκε ιδιαίτερα στη συνεργασία που είχε στη δεκαετία του ΄80 με τον τότε πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των "6" για τον πυρηνικό αφοπλισμό

    Χαρακτηριστικό του κλίματος στις ελληνοϊσλανδικές συνομιλίες ήταν και το γεγονός ότι για πρώτη φορά κοινή συνέντευξη δύο προέδρων δόθηκε στο προαύλιο χώρο του Προεδρικού Μεγάρου κάτω από έναν λαμπρό ήλιο. Ο Κάρολος Παπούλιας σημείωσε το γεγονός ότι οι δηλώσεις γίνονται σε ένα περιβάλλον με φως, θάλασσα και βουνό που θυμίζουν ελληνικό νησί και προοιωνίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Εξάλλου, Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντώντας σε ερώτηση πώς βλέπει το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων δήλωσε ότι το πρόβλημα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας εξαρτάται από την πρόοδο που θα επιτελέσει στην εκπλήρωση των όρων που έχει θέσει η ΕΕ. "Δεν μπορώ, είπε, να εκτιμήσω αν η Τουρκία θα μπορέσει να εκπληρώσει αυτές της τις υποχρεώσεις. Η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και της ευχόμαστε τα καλύτερα. Αλλά αυτό εξαρτάται από την Τουρκία, την τουρκική κυβέρνηση και τον τουρκικό λαό", πρόσθεσε.

    Ο πρόεδρος της Ισλανδίας ερωτηθείς για το Κυπριακό και τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή στη μεγαλόνησο απάντησε ότι το ζήτημα είναι πολυσύνθετο. Η Ισλανδία, είπε, έχει στενές σχέσεις με την Κύπρο και επιθυμεί την περαιτέρω ανάπτυξή τους.

    Αργότερα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Εθνικό Μουσείο του Ρέικιαβικ και ακολούθως παρακάθισε σε γεύμα που του παρέθεσε ο δήμαρχος της πόλης στο κτίριο Χόφντι, ένα ιστορικό κτίριο που κατά καιρούς φιλοξένησε προσωπικότητες, όπως ο Γουίνστον Τσόρτσιλ και η ηθοποιός Μάρλεν Ντίτριχ, αλλά και την ιστορική συνάντηση Ρέιγκαν-Γκορμπατσώφ το 1989.

    Το ημερήσιο πρόγραμμα του κ. Παπούλια, ο οποίος σημειωτέον προσκάλεσε τον Ισλανδό ομόλογό του να επισκεφθεί την Ελλάδα, περιλαμβάνει ξεναγήσεις στο σταθμό παραγωγής γεωθερμικής ενέργειας και το βράδυ επίσημο δείπνο που θα παραθέσει προς τιμήν του ο κ. Γκρίμσον.

    [07] Πολιτική

    Ο συνδυασμός του υποψηφίου του ΠΑΣΟΚ

    "Η Αθήνα αλλάΖΕΙ!" για τον Κ. Σκανδαλίδη

    6/7/2006 3:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/7/2006 4:30:05 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    "Η Αθήνα αλλάΖΕΙ! Είναι δέσμευση", είναι το όνομα του συνδυασμού του υποψήφιου με το ΠΑΣΟΚ δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Σκανδαλίδη, το οποίο ανακοίνωσε ο ίδιος σήμερα σε εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Ο κ. Σκανδαλίδης, στην ομιλία του δεσμεύτηκε, ότι από τον επόμενο χρόνο, εάν θα εκλεγεί, τα διαμερισματικά Συμβούλια θα μετατραπούν σε δημοτικά Συμβούλια γειτονιάς, με αρμοδιότητα και αντίστοιχους πόρους στους κρίσιμους τομείς της καθημερινότητας. Κάθε διαμέρισμα θα έχει τον δικό του αντιδήμαρχο, με δικαίωμα υπογραφής και εκταμίευσης. Επίσης, τόνισε ότι σε πρώτο πλάνο μπαίνει η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στην πόλη με αποφάσεις για το ρυθμιστικό σχέδιο, τη διαχείριση σκουπιδιών, το κυκλοφοριακό πρόβλημα και τους πνεύμονες πρασίνου. Επίσης, ο κ. Σκανδαλίδης είπε, πως στις δεσμεύσεις του είναι η υλοποίηση ενός χρηματοδοτικού σχήματος για την αξιοποίηση των εγκαταλειμμένων και διατηρητέων κτηρίων, των ελεύθερων χώρων, η απομάκρυνση των εγκαταλειμμένων αυτοκινήτων από τους δρόμους κ.λπ. Επίσης, υποσχέθηκε πως αν δεν γίνει η Αθήνα μια πόλη καθαρή, αυτό θα πρέπει να αποτελέσει αιτία εξοστρακισμού του δημάρχου.

    Στο συνδυασμό του κ. Σκανδαλίδη είναι και δημοτικοί σύμβουλοι του συνδυασμού "Όμορφη πόλη" του Χρήστου Παπουτσή, οι οποίοι επιθυμούν να συνεχίσουν με τον συνδυασμό του κ. Σκανδαλίδη. Πρόκειται για τους: Γ. Αρσένη, Π. Ζούνη, Κ. Καψή, Π. Μπέη, Κ. Παταβούκα, Α. Ροκόφυλλου, Γ. Σωτηρόπουλου και Υ. Τζάρβις.

    Επίσης ανακοινώθηκαν τα ονόματα, των εκλεγμένων κατά δημοτικά διαμερίσματα, διαμερισματικών συμβούλων.

    [08] Πολιτική

    Σε φιλικό και εγκάρδιο κλίμα η συνάντηση

    Συνάντηση Μπακογιάννη - Ζαμπάρι

    6/7/2006 2:01:00 μμ

    Πηγή: ΕΡΑ

    Φιλική και εγκάρδια ήταν η συνάντηση που είχε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη με τον Ιρακινό ομόλογό της Χοσιάρ Ζαμπάρι. Η Υπουργός τόνισε, ότι υπάρχουν ιστορικά φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τόνισε ότι η Ελλάδα με συνέπεια υποστηρίζει την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. Η κα. Μπακογιάννη πρόσθεσε ακόμη ότι τα σύνορα του Ιράκ πρέπει να είναι σεβαστά από όλους και η Αθήνα επιθυμεί να υπάρχει σεβασμός των συνόρων απ όλες τις γειτονικές χώρες που οφείλουν να απέχουν από παρεμβάσεις. Τέλος η Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε, ότι η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένας οικονομικός και εμπορικός εταίρος του Ιράκ και η Ελλάδα θέλει και μπορεί να ενισχύσει την οικονομική της δραστηριότητα στο Ιράκ. Από την πλευρά του ο Ιρακινός Υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι δεν πτοούν την εκλεγμένη δημοκρατικά Κυβέρνηση του οι προκλήσεις που βρίσκονται προ των πυλών, μια Κυβέρνηση που είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει τους κινδύνους. Προτεραιότητά της είναι η εσωτερική ασφάλεια που χωρίς αυτή δεν μπορεί να γίνει κανένα βήμα. Τέλος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Ζαμπάρι ανέφερε ότι δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής παραβάσεις στο βόρειο τμήμα του Ιράκ σύμφωνα με πληροφορίες του, από τουρκικές δυνάμεις, αν όμως γίνει κάτι τέτοιο στο μέλλον η θέση του Ιράκ θα διαφοροποιηθεί και θα επιζητήσει τη μη επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας. Τέλος ο Ιρακινός Υπουργός ευχαρίστησε την χώρα μας για την πολιτική, ανθρωπιστική και στρατιωτική υποστήριξη που έχει προσφέρει στο Ιράκ. Νωρίτερα ο κ. Ζεμπάρι είχε γίνει δεκτός και απο τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο Μαξίμου ο Ιρακινός ΥΠΕΞ

    [09] Πολιτική

    Συνάντηση Παυλόπουλου-Μεϊμαράκη

    Πλαίσιο αξιολόγησης και στο Υπ. Εθνικής Αμυνας

    6/7/2006 1:28:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Το σχέδιο για το κοινό πλαίσιο αξιολόγησης, το οποίο σταδιακά περνά σε όλα τα Υπουργεία, εξέτασαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας και Εσωτερικών, Ευάγγελος Μεϊμαράκης και Προκόπης Παυλόπουλος. Το πλαίσιο περιλαμβάνει τις διαρθρωτικές αλλαγές που αφορούν τους δημοσίους υπαλλήλους, και το οποίο αποβλέπει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας το πλαίσιο ξεκινά από το χώρο των στρατιωτικών νοσοκομείων, ενώ η συμμετοχή του Υπουργείου εντάσσεται στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών προς τον πολίτη, την άρση της γραφειοκρατίας και το νοικοκύρεμα στο ευρύτερο δημόσιο τομέα, όπως δήλωσαν οι δύο υπουργοί. Παράλληλα, οι κύριοι Μεϊμαράκης και Παυλόπουλος γνωστοποίησαν ότι εξετάζουν το ενδεχόμενο συμμετοχής του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, τα οποία, όπως τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών, διαθέτοντας την υποδομή, θα τα μεταμορφώσουμε σε κέντρα ολοκληρωμένων συναλλαγών. Όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, "η αποκέντρωση, η τόνωση της Αυτοδιοίκησης, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η καλυτέρευση της δημόσιας διοίκησης, αναβαθμίζουν την ποιότητα της δημοκρατίας μας".

    Με αφορμή τις συνεχιζόμενες παραβάσεις των Κανόνων Εναέριας Κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών από τουρκικά αεροσκάφη, παρά το μορατόριουμ στο Αιγαίο, ο κ. Μεϊμαράκης, αφού παρατήρησε ότι έχουν μειωθεί αισθητά, επισήμανε ότι παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση και εκτίμησε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας θα προσαρμοστεί στο μνημόνιο και στα νέα μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που έχουν συμφωνηθεί.Τέλος, οι δύο υπουργοί δεν θέλησαν να σχολιάσουν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς, όπως είπαν, δεν είναι του τομέα ευθύνης τους.

    [10] Πολιτική

    Στη Βουλή για το αθλητικό νομοσχέδιο

    Κρίσιμη συνεδρίαση

    6/7/2006 12:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/7/2006 5:13:19 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Συνεχίζεται για τρίτη ημέρα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, της Βουλής η συζήτηση επί του αθλητικού νομοσχεδίου. Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός κατέθεσε νέες νομοτεχνικές βελτιώσεις, επί της επίμαχης διάταξης, με το ΠΑΣΟΚ να ζητάει τη διακοπή των εργασιών της Επιτροπής, ώστε να τις μελετήσει. Στόχος του Υφυπουργείου είναι να ρυθμιστεί άμεσα η εκκρεμότητα, για να αγωνιστούν κανονικά οι ελληνικές ομάδες στις διεθνείς διοργανώσεις. Η τελική διαμόρφωση τη ρύθμισης θα σταλεί στη συνέχεια στην Παγκόσμια Ομοσπονδία, η οποία ζητεί την υπογραφή μνημονίου, που θα αναφέρεται ρητά ότι η Πολιτεία δεν θα έχει καμία παρέμβαση στα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αίρεται η απαγόρευση!

    Αναζητείται λύση

    [11] Κοινωνία

    Σε Ρέθυμνο, Σαλαμίνα, Τζια και Μαραθώνα

    Μάχη με τις φλόγες

    6/7/2006 5:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/7/2006 6:54:43 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη πυρκαγιά στα νότια του νομού Ρεθύμνου, στην περιοχή Σέλια, η οποία κατακαίει ελαιώνες και απειλεί σπίτια και ξενοδοχειακές μονάδες. Σύμφωνα με μαρτυρίες, η φωτιά ξεκίνησε στις 10:30 π.μ. από δασική έκταση στην άκρη του χωριού και πήρε γρήγορα διαστάσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων, που πνέουν στην περιοχή, έντασης 8 μποφόρ, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστών, που έχουν σπεύσει από όλη την Κρήτη, και δεν επιτρέπει τη συμμετοχή πυροσβεστικών αεροσκαφών. Η πυρκαγιά έφτασε έως και τις αυλές εξοχικών κατοικιών, ενώ τα ξενοδοχεία της περιοχής εκκενώθηκαν από τους τουρίστες. Στο μεταξύ, υπό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές, που ξέσπασαν σε Σαλαμίνα, Τζια και λίμνη του Μαραθώνα. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της φωτιάς στην Τζια, σημειώθηκε το ατύχημα με το αεροσκάφος Καναντέρ, που κατά τη διάρκεια υδροληψίας προσέκρουσε σε κύμα, με αποτέλεσμα να βυθιστεί.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Βυθίστηκε Καναντέρ

    [12] Κοινωνία

    Για το προσχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας

    Συνεδρίασαν οι Πρυτάνεις

    6/7/2006 2:19:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/7/2006 7:07:19 μμ)

    Για "σημαντική κρίση" στο χώρο της Παιδείας κάνουν λόγο σε ψήφισμά τους οι πρυτάνεις των ΑΕΙ, που πραγματοποίησαν, την Πέμπτη, έκτακτη σύνοδο στο Καστρί με αντικείμενο το προσχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας για την ανώτατη εκπαίδευση. Οι πρυτάνεις καλούν όλες τις πλευρές να επιδείξουν σύνεση, τονίζοντας ότι οι προτάσεις τους μπορούν να αποτελέσουν βάση για διάλογο και ζήτησαν με συναίνεση να ξεκινήσει διάλογος προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση. Διάλογο από μηδενική βάση ζήτησε μιλώντας στη ΝΕΤ 105.8 ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργος Μπαμπινιώτης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ, ενώ παράλληλα πρότεινε να μην ισχύσει εφέτος επακριβώς το μέτρο της βαθμολογικής βάσης του "10" για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Για "σύγχυση" έκανε λόγο από την πλευρά της η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι είχε ήδη υπάρξει ομοφωνία των πρυτάνεων, κι ότι "ο καθένας μπορεί να αλλάζει άποψη".

    Στο μεταξύ, την κατάργηση της βαθμολογικής βάσης του "10" ζητούν ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, που έχουν προγραμματίσει απεργιακές κινητοποιήσεις κατά την έναρξη του διδακτικού έτους, ζητώντας την ενίσχυση της δημόσιας Παιδείας ενώ σταδιακή εφαρμογή της βάσης του "10" για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προτείνουν οι δήμαρχοι 38 πόλεων, που φιλοξενούν ΤΕΙ. Οι δήμαρχοι ζήτησαν επίσης τη γενναία μείωση του αριθμού των εισακτέων στα ΤΕΙ Αθηνών, Πειραιά και Θεσσαλονίκης προς όφελος των περιφερειακών, τα οποία απειλούνται με κλείσιμο σχολών και τμημάτων, ελλείψει σπουδαστών.

    Σε σύσκεψη που συγκάλεσε η ΚΕΔΚΕ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, οι δήμαρχοι τόνισαν ότι η καθιέρωση της βάσης του "10" για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ θα επιφέρει σοβαρές συνέπειες στη βιωσιμότητα των περιφερειακών τεχνολογικών ιδρυμάτων και θα πλήξει πολλαπλά τις τοπικές κοινωνίες. Από τη μεριά του το ΚΚΕ καταγγέλλει την ΚΕΔΚΕ, που αξιώνει - όπως τονίζεται στην ανακοίνωση - να μην ισχύσει η εισαγωγική βάση, όχι από τη σκοπιά του δίκιου των νέων, αλλά με βάση τις "αρνητικές συνέπειες που δημιουργούνται για τις πόλεις τους". Εξάλλου ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας τα στατιστικά στοιχεία με τις βαθμολογικές επιδόσεις που πέτυχαν οι υποψήφιοι που εξετάστηκαν στα ειδικά μαθήματα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεδρίαση των Πρυτάνεων

    [13] Κοινωνία

    Σώοι οι δύο χειριστές του

    Βυθίστηκε Καναντέρ

    6/7/2006 12:17:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/7/2006 5:30:15 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Πυροσβεστικό αεροπλάνο, τύπου Καναντέρ βυθίστηκε, στις 9:30 το πρωί της Πέμπτης, κοντά στη νήσο Πάτροκλος, στο Σαρωνικό, όταν, κατά τη διάρκεια υδροληψίας, προσέκρουσε σε κύμα με αποτέλεσμα να εισρεύσουν ύδατα. Οι δύο χειριστές είναι καλά, καθώς πρόλαβαν να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος και μεταφέρθηκαν στη στεριά με ελικόπτερο Σούπερ Πούμα. Το Καναντέρ, που συμμετείχε στην επιχείρηση για την κατάσβεση πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε το πρωί στην Τζια, προσθαλασσώθηκε για να ανεφοδιαστεί με νερό, αλλά στη συνέχεια δεν κατάφερε να απογειωθεί. Φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού επιχειρεί τώρα να εντοπίσει το βυθισμένο σκάφος με το σόναρ (ειδικές συσκευές), προκειμένου να ανελκυθεί το συντομότερο δυνατό. Αν και το βάθος της περιοχής, δεν καθιστά την ανέλκυση του αεροσκάφους απαγορευτική, ωστόσο, εκφράζονται ανησυχίες για την κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται εάν και εφόσον ανελκυθεί.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μάχη με τις φλόγες

    [14] Κοινωνία

    Πραγματοποιεί η μητέρα του

    Σιωπηρή διαμαρτυρία για τον Άλεξ

    6/7/2006 5:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/7/2006 6:20:27 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Συνεχίζει τη σιωπηρή της διαμαρτυρία η μητέρα του Άλεξ, Νατέλα Σιαΐνη, έξω από τα σπίτια των πέντε ανηλίκων, που φέρεται να εμπλέκονται στην υπόθεση. Κρατώντας ένα πανό με τις λέξεις: "Πού είναι ο μοναχογιός μου; Λύστε τη σιωπή σας", η μητέρα του 11χρονου απευθύνει έκκληση σε όσους γνωρίζουν στοιχεία και πληροφορίες για την υπόθεση της εξαφάνισης του γιού της, να τα καταθέσουν στις αστυνομικές Αρχές. Στο μεταξύ, ο δικηγόρος της οικογένειας του Άλεξ, Πυθαγόρας Ιερόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στους δημοσιογράφους, έκανε λόγο για ανθρωποκτονία από πρόθεση και ανακοίνωσε ότι η εισαγγελική Αρχή της Βέροιας έδωσε την έγκριση για να εξεταστούν οι πέντε ανήλικοι από την τεχνική σύμβουλο της οικογένειας του Άλεξ, Χριστίνα Αντωνοπούλου, ξεχωριστά από τους ψυχολόγους και ψυχίατρους, που έχουν οριστεί. Την Πέμπτη, οι παιδοψυχολόγοι εξέτασαν, στη Θεσσαλονίκη, το πρώτο από τα πέντε παιδιά, που εμπλέκονται στην υπόθεση, ενώ τις προηγούμενες ημέρες, οι εμπειρογνώμονες εξέτασαν συγγενείς των παιδιών. Την ίδια ώρα, η Ασφάλεια Ημαθίας επανεξετάζει τις καταθέσεις ατόμων, που εμπλέκονται στην υπόθεση, και συνεχίζει τις έρευνες για να εξακριβώσει σε ποιο βαθμό εμπλέκονται ενήλικες στην υπόθεση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καταθέτουν οι γονείς των ανηλίκων

    [15] Κοινωνία

    Για το προσχέδιο του νόμου πλαίσου

    Συνεδρίαση των Πρυτάνεων

    6/7/2006 12:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/7/2006 4:00:05 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Το προσχέδιο νόμου του Υπουργείου Παιδείας, για την Ανώτατη Εκπαίδευση, βρίσκεται στο επίκεντρο της Συνόδου των Πρυτάνεων που πραγματοποιείται από το πρωί στο Καστρί. Στη συνεδρίαση, που δεν παρίστανται οι Πρυτάνεις του Ιόνιου, του Μακεδονικού και του Πάντειου πανεπιστήμιου, αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις, για τις αλλαγές που προτείνει το Υπουργείο στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

    [16] Κόσμος

    Στην Πάφο

    Έρευνες για τα αίτια συντριβής του ΜΙ- 35

    6/7/2006 11:05:00 πμ

    Συνεχίζονται σήμερα οι έρευνες στην Πάφο και συγκεκριμένα στο χώρο όπου χθες κατέπεσε και συνετρίβη το μαχητικό ελικόπτερο ΜΙ- 35 της Εθνικής Φρουράς Κύπρου και που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους ο Κύπριος εκπαιδευόμενος σμηναγός, Ανδρέας Παπασωζόμενος, 31 ετών και ο Ρώσος εκπαιδευτής, σμήναρχος, Γιούρι Ολέινικ, 46 ετών. Την περιοχή αναμένεται να επιθεωρήσουν Έλληνες και Ρώσοι εμπειρογνώμονες, προτού αρχίσει η περισυλλογή των τεκμηρίων για εργαστηριακές εξετάσεις. Πάντως, ουσιαστικές απαντήσεις για τα αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου αναμένονται από την εξέταση των δεδομένων, που καταγράφηκαν στο μαύρο κουτί, το οποίο ανασύρθηκε από τα συντρίμμια. Ο Υπουργός Άμυνας της Κύπρου, Φοίβος Κλόκαρης, δήλωσε ότι στόχος είναι οι έρευνες να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, ώστε να διαφανεί κατά πόσον η πτώση οφείλεται σε ανθρώπινο λάθος ή βλάβη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έπεσε ελικόπτερο στην Πάφο

    [17] Οικονομία

    Συνάντηση Σιούφα-Γεννηματά

    Εντατικότεροι έλεγχοι στην αγορά

    6/7/2006 6:56:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Τη διαβεβαίωση ότι οι έλεγχοι στην αγορά τροφίμων παραμένουν αρμοδιότητα των Νομαρχιών, έλαβε από τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, η υπερνομάρχης Φώφη Γεννηματά. Η εν λόγω διαβεβαίωση ήρθε με αφορμή την έκδοση, μέσα στις επόμενες ημέρες από το υπουργείο Ανάπτυξης, Κοινής Υπουργικής Απόφασης, με την οποία προσαρμόζεται η σχετική νομοθεσία στα κοινοτικά πρότυπα. Σε αυτό το πλαίσιο προβλέπεται και ενοποίηση των προστίμων που επιβάλλονται από τις νομαρχίες και τον ΕΦΕΤ.

    Συνεχίζουμε τους ελέγχους χωρίς κανένα περιορισμό, διευκρίνισε η υπερνομάρχης, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης εξέφρασε την επιθυμία του Υπουργείου για συστηματική και δημιουργική συνεργασία και συντονισμό των εμπλεκόμενων φορέων ώστε να καταστούν αποτελεσματικότεροι οι έλεγχοι.

    Στη συνάντηση συζητήθηκε και το θέμα ενίσχυσης του προσωπικού στις νομαρχίες το καλοκαίρι, αλλά και η πραγματοποίηση ελέγχων και κατά τις νυχτερινές ώρες και κατά τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες. Το επόμενο διάστημα θα υπάρξει συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης Προκόπη Παυλόπουλο και με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών και με την εκπροσώπηση της ΑΔΕΔΥ έτσι ώστε οι έλεγχοι να είναι πραγματικά 24 ώρες το 24ωρο.

    [18] Οικονομία

    Το Σεπτέμβριο ο νέος αναπτυξιακός νόμος

    Ενίσχυση των επενδύσεων

    6/7/2006 5:26:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Το Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί ο νέος νόμος για την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ από το νέο έτος και θα αφορά την προγραμματική περίοδο 2007-201. Το περιεχόμενο του νέου νομοσχέδιου, που θα προβλέπει ανώτατα όρια επιχορηγήσεων που θα κυμαίνονται από 30% του ύψους της επένδυσης έως και 60% για τις μικρές επιχειρήσεις, εξετάστηκε σήμερα στη σύσκεψη των υπουργών Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη και Ανάπυξης Δημήτρη Σιούφα.

    Μετά τη σύσκεψη, ο κ. Αλογοσκούφης έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τα αποτελέσματα του υφιστάμενου νόμου, ο οποίος όπως τόνισε, είχε εντυπωσιακά αποτελέσματα σε ό, τι αφορά την ώθηση των ιδιωτικών επενδύσεων. Οσον αφορά στο διάδοχο νόμο σημείωσε την έμφαση που δίνει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στην περιφερειακή σύγκλιση.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας τόνισε ότι ο υφιστάμενος επενδυτικός νόμος που τέθηκε σε εφαρμογή το 2004 ήταν ο πιο ρωμαλέος και ο πιο αποτελεσματικός νόμος που είχε η χώρα τις τελευταίες δεκαετίες. Αποτέλεσμα του, όπως είπε ο υπουργός, είναι η αύξηση του ΑΕΠ κατά 4,1% το α τρίμηνο του 2006 και η σημαντική αύξηση των εξαγωγών των ελληνικών προϊόντων. Στο ίδιο πλαίσιο θα κινείται όπως είπε και ο νέος αναπτυξιακός νόμος της χώρας που θα ισχύσει από την 1.1.2007.

    [19] Οικονομία

    24ωρη απεργία για τη Δευτέρα εξήγγειλε η ΟΤΟΕ

    Άκαρπη η συνάντηση τραπεζιτών-ΟΤΟΕ

    6/7/2006 4:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/7/2006 5:05:34 μμ)

    Άκαρπη απέβη και η νέα συνάντηση των εκπροσώπων των τραπεζών με τους συνδικαλιστές της ΟΤΟΕ για την υπογραφή της κλαδικής σύμβασης εργασίας, καθώς απο την πλευρά των τραπεζιτών δεν έχει οριστεί η διαπραγματευτική ομάδα που θα διεξάγει τις συνομιλίες με τους εργαζομένους. Μετά την εμπλοκή που προέκυψε στις συνομιλίες την Τρίτη, απο την απουσία των εκπροσώπων των τραπεζών στην δεύτερη διαπραγματευτική συνάντηση η ΟΤΟΕ εξήγγειλε 24ωρη απεργία για τη Δευτέρα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επαφές ΟΤΟΕ-τραπεζιτών

    [20] Οικονομία

    Νέες διαπραγματεύσεις από το πρωί

    Επαφές ΟΤΟΕ-τραπεζιτών

    6/7/2006 12:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/7/2006 4:55:48 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή κλαδικής σύμβασης με την ΟΤΟΕ, επανήλθαν οι εκπρόσωποι των τραπεζών. Η πρόσκληση προς τους εργαζόμενους εστάλη το πρωί, τρεις ημέρες πριν την έναρξη της απεργιακής κινητοποίησης που εξήγγειλε η ΟΤΟΕ, προκειμένου να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τους εκπροσώπους των πιστωτικών ιδρυμάτων. Σε εξέλιξη η συνεδρίαση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κλειστές οι τράπεζες τη Δευτέρα

    [21] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Παρέμβαση Καραμανλή ζήτησε ο Κόκκαλης

    6/7/2006 2:57:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Εξαιρετικά σοβαρό χαρακτήρισε το θέμα του αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, ο Σωκράτης Κόκκαλης κατά την διάρκεια της παρουσίασης της νέας φανέλας του Ολυμπιακού και για αυτόν τον λόγο εξέφρασε την πεποίθησή του πως ο Πρωθυπουργός της χώρας θα κάνει την αναγκαία, όπως την χαρακτήρισε παρέμβασή του. Ο Κόκκαλης ήταν σκληρός στην κριτική του για τις κινήσεις που έγιναν από ελληνικής πλευράς και τόνισε πως γίναμε ρεζίλι διεθνώς και θα ξαναγίνουμε, παίρνοντας όλα αυτά πίσω. Χαρακτηριστικά δε ανέφερε ότι όλες οι χώρες του κόσμου έχουν εναρμονίσει τα καταστατικά τους γύρω από το ποδόσφαιρο με την FIFA και τα παραδείγματα που έδωσε ήταν η Ζιμπάμπουε, η Ουγκάντα και η Γκάνα, καταλήγοντας πως η Ελλάδα βρήκε ξανά τρόπο να γίνει πρωτοσέλιδο και πρώτο θέμα σε ξένα δίκτυα, με αρνητικό λόγο.

    [22] Μπάσκετ

    Έκλεισε Ντικούδη ο ΠΑΟ

    6/7/2006 5:40:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Παίκτης του Παναθηναϊκού θα είναι από τη νέα περίοδο και για τα επόμενα δύο χρόνια ο Δήμος Ντικούδης. Ο Έλληνας πάουερ φόργουορντ απάντησε θετικά στην πρόταση των νταμπλούχων Ελλάδας, καθώς σήμερα το μεσημέρι ξεπεράστηκαν και οι τελευταίες μικροδιαφορές στους όρους του συμβολαίου. Πλέον το μόνο που απομένει είναι ο Ντικούδης να στείλει υπογεγραμμένο το συμβόλαιο στα γραφεία του Παναθηναϊκού, κάτι που αναμένεται να γίνει μέχρι το βράδυ της Πέμπτης. Οι ετήσιες αποδοχές του Δήμου Ντικούδη ανέρχονται στα 850.000 ευρώ. Ο διεθνής Έλληνας μπασκετμπολίστας επιστρέφει έτσι στην Ελλάδα, μετά από τρία χρόνια παρουσίας του στα ξένα ευρωπαϊκά γήπεδα σε Βαλένθια-ΤΣΣΚΑ-Βαλένθια, ενώ πριν φύγει για το εξωτερικό, φορούσε τη φανέλα της ΑΕΚ. Σημαντικό ρόλο στην απόφασή του να επιλέξει τον Παναθηναϊκό έπαιξε το γεγονός πως η ομάδα χαίρει σεβασμού στην Ευρώπη, ενώ το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκα θα διεξαχθεί το 2007 στην Αθήνα και το ΟΑΚΑ. Αύριο θα ενσωματωθεί στην αποστολή της Εθνικής, η οποία αναχωρεί για το Καρπενήσι, όπου θα διεξαχθεί το βασικό στάδιο της προετοιμασίας ενόψει του Παγκοσμίου πρωταθλήματος της Ιαπωνίας.

    [23] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στην Φενερμπαχτσέ ο Ζίκο

    6/7/2006 3:08:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Στην Τουρκία και συγκεκριμένα την Φενερμπαχτσέ θα συνεχίσει την καριέρα του ο Βραζιλιάνος τεχνικός, Ζίκο. Ο 53χρονος προπονητής που ολοκλήρωσε την συνεργασία του με την Ιαπωνία, όταν η ομάδα αποκλείστηκε από την συνέχεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γερμανίας, βρέθηκε στην Τουρκία και αφού περιηγήθηκε από τους ανθρώπους της ομάδας στις εγκαταστάσεις και παρακολούθησε και μια προπόνηση, αποφάσισε να υπογράψει την νέα του συμφωνία. Ο Ζίκο αντικαθιστά τον Κριστόφ Ντάουμ και θα είναι ο προπονητής που θα συνδυάσει το όνομά του με τους εορτασμούς για τα 100 χρόνια της τουρκικής ομάδας.

    [24] Πολιτισμός

    Ένα καλοκαίρι με τον Ρέμπραντ

    6/7/2006 7:22:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-Γερμ.Πρακτορείο

    Μια έκθεση με τον τίτλο "Ένα καλοκαίρι γεμάτο Ρέμπραντ" ξεκινά στο μουσείο Μαουσίτσους στη Χάγη. Ορισμένοι από τους πίνακες του Ρέμπραντ έχουν αποκατασταθεί πλήρως ειδικά για τις ανάγκες αυτής της έκθεσης που θα ξεκινήσει στις 18 Σεπτεμβρίου.

    Μεταξύ των έργων που θα εκτεθούν είναι το διάσημο έργο "Ο ύμνος του Σίμωνα", που φιλοτεχνήθηκε το 1631 λίγο πριν ο Ρέμπραντ μετακομίσει στο Άμστερνταμ. Στα εκθέματα θα συμπεριληφθεί και η αυτοπροσωπογραφία του, την οποία ζωγράφισε ο καλλιτέχνης το 1669 λίγο πριν από το θάνατο του. Ο Ρέμπραντ σ αυτό το έργο έχει βάλει ένα μαύρο πλαίσιο, το οποίο δεν φαίνεται γιατί καλύπτεται από την κορνίζα.

    Κάθε έργο θα συνοδεύεται από λεπτομερές επεξηγηματικό φυλλάδιο που θα αναφέρεται όχι μόνο στον πίνακα και την ιστορία του, αλλά και στη διαδικασία συντήρησης και αποκατάστασης.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Μauritshuis Μuseum

    [25] Υγεία

    Σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες

    Σημαντική ανακάλυψη για το σύνδρομο Down

    6/7/2006 1:50:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: BBC

    Το γονίδιο, που ευθύνεται για το σύνδρομο Down, υποστηρίζουν, ότι ανακάλυψαν οΑμερικανοί επιστήμονες. Συγκεκριμένα, εντόπισαν ένα γονίδιο το οποίο αν υπάρχει σε μεγαλύτερη αναλογία από το κανονικό, μπορεί να εμποδίσει τη σωστή λειτουργία ορισμένων κυττάρων του εγκεφάλου. Το επόμενο βήμα σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα από το Νευρολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, είναι να βρουν το μηχανισμό, που βρίσκεται πίσω από αυτή τη διαδικασία. Όπως προσθέτουν, αν γίνει αυτό, θα ανοίξει ο δρόμος για να "αντιμετωπίσουν" το γονίδιο και να σταματήσουν ή και να αναστείλουν τη την εξασθένηση της πνευματικής διαύγειας, που προκαλείται το σύνδρομο. Όπως σημειώνεται τα άτομα με σύνδρομο Down, έχουν τρία αντίγραφα του χρωμοσώματος 21, αντί για δύο, που είναι το κανονικό και η κατάσταση αυτή ονομάζεται χρωμοσωμία 21. Πολλοί πάσχοντες από το σύνδρομο εμφανίζουν άνοια στην ηλικία των 40, ασθένεια, που μοιάζει με την πρόωρη εκδήλωση Αλτσχάιμερ. Τόσο στο σύνδρομο Down όσο και στο Αλτσχάιμερ, εγκεφαλικά κύτταρα ή νευρόνια υπεύθυνα για τη μάθηση, τη μνήμη και τη συγκέντρωση, αρρρωσταίνουν και πεθαίνουν.

    Αναζητώντας τις αιτίες

    Όπως επεσήμανε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Γουίλιαν Μόμπλι, η ομάδα από την αρχή είχε επικεντρώσει την το ενδιαφέρον της στα συγκεκριμένα νευρόνια και στο γιατί στις συγκεκριμένες περιπτώσεις δρουν διαφορετικά.

    Για να το εξακριβώσουν ξεκίνησαν έρευνες σε ποντίκια από τις οποίες προέκυψε, ότι τα ποντίκια, που είχαν τρία αντίγραφα του γονιδίου App (πρόδρομη πρωτεΐνη του αμυλοειδούς) στο χρωμόσωμα 21 είχαν μεγαλύτερα νευρόνια από τα ποντίκια, που είχαν δύο αντίγραφα του γονιδίου.

    Σύμφωνα με τον Μόμπλι το γονίδιο App προκαλεί την καταστροφή των κυττάρων, επειδή διακόπτει τη μεταξύ τους επικοινωνία, που είναι να απαραίτητη για να παραμένουν υγιή.

    Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι αν και είναι γνωστό, ότι μια μετάλλαξη στο App ευθύνεται για το πρώιμο Αλτσχάιμερ, ακόμη και η ύπαρξη τριών του αντιγράφων του σε ένα χρωμόσωμα έχει βλαβερές συνέπειες για τον εγκέφαλο.

    Όλα αυτά τα γονίδια υπάρχουν στο χρωμόσωμα 21 και αδιαμφισβήτητα κατά κάποιο τρόπο συμβάλουν στην κλινική εικόνα, που παρουσιάζουν τα άτομα με σύνδρομο Dοwn, εξηγεί ο Μόμπλι. "Η πρόκληση είναι συγκεκριμένες ανωμαλίες να συνδεθούν με συγκεκριμένα γονίδια", επεσήμανε.

    Όπως αναφέρει ο καθηγητής αν καταφέρουν να περιορίσουν την ισχύ του γονιδίου θα μπορέσουν να βοηθήσουν αποτελεσματικά τα άτομα με σύνδρομο Down. Πολύ ενδιαφέρουσα χαρακτήρισε την έρευνα η καθηγήτρια Ελίζαμπεθ Φίσερ, του Ινστιτούτου Νευρολογίας του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, προσθέτοντας, ότι μπορεί να βοηθήσει να εξηγήσουμε γιατί οι άνθρωποι με σύνδρομο Down, εμφανίζουν εγκεφαλικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νόσου του Αλτσχάιμερ.

    [26] Τεχνολογία

    Μια σταλιά γήπεδο

    6/7/2006 11:13:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Δε φαίνεται με γυμνό μάτι και σίγουρα δεν προσφέρεται για αγώνες, αδιαμφισβήτητα, όμως, τραβά τα βλέμματα πάνω του! Μιλάμε για το πιο μικρό γήπεδο ποδοσφαίρου στον κόσμο, που δημιούργησε ένας Γερμανός επιστήμονας με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας. Συγκεκριμένα το εν λόγω γήπεδο είναι τόσο ...μικροκαμωμένο που μαζί με ακόμα 19.999 όμοια του, μπορούν να χωρέσουν σε μια τρίχα από τα μαλλιά σας. Οι διαστάσεις του είναι 500Χ380 νανόμετρα και μπορείτε μόνο να το δείτε μέσα από ένα ειδικό μικροσκόπιο. Αρκεί να σημειώσουμε, ότι το ένα νανόμετρο είναι ένα τρισεκατομμυριοστό του μέτρου. Ο δημιουργός του Στέφαν Τέλενκαμπ από το Πανεπιστήμιο του Καϊζερσλάουτεν, χρειάστηκε μια ολόκληρη μέρα για να χαράξει το σχέδιο του γηπέδου σε ένα μικροσκοπικό κομμάτι ακρυλικού γυαλιού, χρησιμοποιώντας μια ηλεκτρονική ακτίνα. Ο ίδιος δηλώνει πολύ περήφανος για το κατασκεύασμα του, ωστόσο υπάρχει κάτι, που τον προβληματίζει έντονα. Δεν ξέρει πώς μπορεί να μοιραστεί με το ευρύ κοινό την εφεύρεσή του. "Δε μπορώ να κάνω μια έκθεση", ώστε όλοι να δουν το νανο-γήπεδο, δηλώνει ο Τέλενκαμπ, με ένα μικρό παράπονο, προσθέτοντας, ότι προς το παρόν "θα μείνει κλεισμένο στο συρτάρι του".

    [27] Παράξενα

    Παγωτό φωτιά

    6/7/2006 3:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/7/2006 4:42:23 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Ακολουθώντας τη θεωρία, ότι τα αντίθετα έλκονται ένας ζαχαροπλάστης από τη Βόρεια Καρολίνα των ΗΠΑ, αποφάσισε να ενώσει τον πάγο με τη φωτιά και να δημιουργήσει ένα καυτό παγωτό. Φαίνεται, όμως, ότι στην περίπτωση του, η γνωστή θεωρία όχι μόνο δεν επαληθεύθηκε, αλλά μάλλον άναψε φωτιές τόσο στον ίδιο, όσο και στους πελάτες του! Η γεύση, που δημιούργησε ο Scott Wilson και της έδωσε το όνομα Cold Sweat είναι τόσο δυνατή, που όταν έφαγε την πρώτη κουταλιά, αποφάσισε να βάζει τους πελάτες του να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση πριν να τη δοκιμάσουν, ενώ δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση να το καταναλώσουν παιδιά κάτω των 18 ετών χωρίς την άδεια του κηδεμόνα τους, γυναίκες σε εγκυμοσύνη και άτομα με προβλήματα υγείας. Επιπλέον, αν εκείνοι εμφανίζονται τόσο θαρραλέοι και δε φοβούνται να υπογράψουν, εκείνος προχωρά σε περαιτέρω προειδοποιήσεις. Όπως παραδέχεται, ούτε ο ίδιος δεν τρώει άλλο από το Cold Sweat, ενώ δεν ξέρει αν θα φτιάξει καινούρια δόση, όταν τελειώσει.

    Παρά τις προειδοποιήσεις του ζαχαροπλάστη, δεκάδες είναι οι τολμηροί, που υπογράφουν τη δήλωση προκειμένου να δοκιμάσουν το Cold Sweat, το οποίο, ωστόσο δε βρίσκεται ακόμα στην κορυφή των προτιμήσεων. Πάντως, σύμφωνα με μαρτυρίες πελατών, που μπήκαν στον πειρασμό, το εν λόγω παγωτό είναι σκέτη φωτιά και θα το σκεφτούν σοβαρά να ξαναδοκιμάσουν.

    Κι αν αναρωτιέστε για τη συνταγή να σας πούμε, ότι εκτός από γάλα, ζάχαρη και τα άλλα συνήθη συστατικά ενός παγωτού, περιλαμβάνει δύο είδη καυτής σάλτσας και τρία είδη πιπεριού.

    [28] Παράξενα

    Μπάλες για γερά πόδια

    6/7/2006 4:32:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    "Εσείς μπορείτε να την κλωτσήσετε;" Αυτή την επιγραφή έφεραν ποδοσφαιρικές μπάλες δεμένες σε φανοστάτες και δέντρα σε διάφορα σημεία του Βερολίνου, προκαλώντας τους περαστικούς. Πολλοί ήταν εκείνοι, που επηρεασμένοι κι από το κλίμα του Μουντιάλ αποδέχθηκαν την πρόκληση και τόλμησαν να τις κλωτσήσουν. Μόνο, που δεν ήταν τυχαίες μπάλες, ήταν για γερά πόδια, αφού δεν είχαν αέρα, αλλά τσιμέντο στο εσωτερικό τους. Το αποτέλεσμα ήταν οι επίδοξοι γκολτζήδες να βρεθούν στο νοσοκομείο. Παράλληλα, η Αστυνομία του Βερολίνου ξεκίνησε έρευνα για να βρει, αυτούς, που εμπνεύστηκαν την ποδοσφαιρική φάρσα και ήδη πραγματοποίησε δύο συλλήψεις. Συγκεκριμένα συνέλαβε έναν 26χρονο κι έναν 29χρονο, οι οποίοι τώρα θα βρεθούν αντιμέτωποι με τη Δικαιοσύνη.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 6 July 2006 - 16:50:58 UTC