Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-07-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κινητικότητα για το Κυπριακό
  • [02] Καλοκαιρινά μπουρίνια
  • [03] Αμφίρροπα τα αποτελέσματα στο Μεξικό
  • [04] Βυθισμένη στο θρήνο
  • [05] Τελεσίγραφο στο Ισραήλ
  • [06] Ανάσα από το 2007
  • [07] Αυξήσεις στα καύσιμα
  • [08] Συνέδριο για τη Βιομηχανία
  • [09] Καθηλωμένο το Discovery

    [01] Πολιτική

    Διερευνητική περιοδεία του αναπληρωτή ΓΓ του ΟΗΕ

    Κινητικότητα για το Κυπριακό

    3/7/2006 7:54:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/7/2006 8:28:28 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, αρμόδιος για τις Πολιτικές Υποθέσεις, Ιμπραχίμ Γκαμπάρι έφθασε στην Τουρκία, πρώτο σταθμό της περιοδείας του με αντικείμενο την επανεκκίνηση των συνομιλιών για μια διευθέτηση του Κυπριακού, μια περιοδεία που θα τον οδηγήσει ακόμη στην Ελλάδα και την Κύπρο.

    Ο Ιμπραχίμ Γκαμπάρι θα συναντήσει πρώτα Τούρκους αξιωματούχους στην Άγκυρα και στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Αθήνα, όπου θα παραμείνει έως τις 5 Ιουλίου. Ακολούθως, θα μεταβεί στην Κύπρο, όπου θα παραμείνει από τις 6 έως τις 9 Ιουλίου και θα συναντήσει τον Κύπριο πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο και τον επικεφαλής της τουρκοκυπριακής κοινότητας Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Στο μεταξύ, οι κ.κ. Παπαδόπουλος και Ταλάτ αναμένεται να συναντηθούν σήμερα, για πρώτη φροά εδώ και δύο χρόνια, στο πλαίσιο της πρώτης συνεδρίασης της Διερευνητικής Επιτροπής για την Τύχη των Αγνοουμένων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα στην Κύπρο, Μαϊκλ Μόλλερ. Οι δύο άνδρες έχουν να συναντηθούν από τις συνομιλίες του Μπούργκενστοκ, τέλη Μαρτίου του 2004, πριν από το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν. Η παρούσα συνεδρίαση θα γίνει με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής, Κριστόφ Ζιρόντ, ο οποίος γνωστός για τη μεγάλη του εμπειρία σε ανάλογα ανθρωπιστικά θέματα.

    Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι στη σημερινή συνάντηση δεν πρόκειται να συζητηθεί άλλο θέμα, εκτός από την προώθηση των προσπαθειών για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. Πάντως, τα Ηνωμένα Έθνη καταβάλλουν προσπάθειες για να πραγματοποιηθεί στο τέλος της βδομάδας, όταν θα βρίσκεται στην Κύπρο ο βοηθός γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, συνάντηση Παπαδόπουλου-Ταλάτ για συζήτηση φόρμουλας για την επανάληψη των συνομιλιών για το κυπριακό.

    [02] Κοινωνία

    Έντονα καιρικά φαινόμενα και σήμερα

    Καλοκαιρινά μπουρίνια

    3/7/2006 10:48:00 πμ

    Καλοκαιρινά μπουρίνια πλήττουν το τελευταίο 48ωρο ολόκληρη τη χώρα. Έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένονται και σήμερα στη βόρεια Ελλάδα, Μακεδονία, Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια καθώς και στην Αττική. Από αύριο αναμένεται να περιοριστούν τα φαινόμενα στα δυτικά, ενώ θα ενισχυθεί το μελτέμι στο Αιγαίο. Ουσιαστική βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Πέμπτη. Κακοκαιρία, με βροχές, συννεφιά και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, επικρατεί σ ολόκληρη την κεντροδυτική Μακεδονία, όπου από το πρωί το σκηνικό του καιρού είναι φθινοπωρινό. Η θερμοκρασία σημείωσε ραγδαία πτώση, ενώ από νωρίς το πρωί τεράστιες ουρές αυτοκινήτων σχηματίστηκαν στο δρόμο Νέων Μουδανιών Χαλκιδικής - Θεσσαλονίκης (στο ύψος της Καρδίας) με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν μέσα στα οχήματά τους χιλιάδες εκδρομείς του Σαββατοκύριακου, που επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη καθώς από νωρίς το πρωί σημειώθηκαν πέντε καραμπόλες αυτοκινήτων λόγω της ολισθηρότητας του οδοστρώματος από τη βροχόπτωση. Χαλάζι έπεσε στις Καλύβες Χαλκιδικής, ενώ καταιγίδες σημειώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας. Από το μπουρίνι προκλήθηκαν ζημιές κυρίως σε καλλιέργειες σιτηρών, οπωροκηπευτικά και άλλες καλλιέργειες. Στη Θεσσαλονίκη και στις γύρω περιοχές βρέχει κατά διαστήματα, ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 16 και 23 βαθμών Κελσίου. Από τη νεροποντή που έπληξε το πολεοδομικό συγκρότημα χθες το βράδυ πλημμύρισαν υπόγεια διαμερίσματα και καταστήματα στην περιοχή Κορδελιού και σημειώθηκαν συγκρούσεις αυτοκινήτων.

    Οι καταιγίδες στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά καθώς και το βόρειο και κεντρικό Αιγαίο, η σταδιακή ενίσχυση των βοριάδων στο Αιγαίο και η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα. Στην Αττική: λίγες νεφώσεις κατά περιόδους αυξημένες με παροδικές βροχές και καταιγίδες. Από το απόγευμα σχετική βελτίωση. Οι άνεμοι πνέουν βόρειοι μέτριοι και στα ανατολικά ισχυροί ενισχυμένοι από το απόγευμα. Η θερμοκρασία θα φτάσει στους 30 βαθμούς Κελσίου. Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με βροχές και καταιγίδες. Σταδιακή βελτίωση από το απόγευμα. Οι άνεμοι πνέουν ανατολικοί βορειανατολικοί ασθενείς ως μέτριοι και η θερμοκρασία στην πόλη θα φτάσει στους 29 βαθμούς Kελσίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έχει ο καιρός γυρίσματα...

    [03] Κόσμος

    Μικρότερη του 1% η διαφορά είναι

    Αμφίρροπα τα αποτελέσματα στο Μεξικό

    3/7/2006 11:18:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Αναβλήθηκε για την Τετάρτη η ανακοίνωση των επισήμων αποτελεσμάτων για τον νικητή στις προεδρικές εκλογές στο Μεξικό, καθώς τα ποσοστά των δύο υποψηφίων -του δεξιού Φελίπε Καλδερόν και του αριστερού Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ-είναι σχεδόν ισόπαλα και δεν μπορεί να αποδειχθεί με βεβαιότητα ποιός είναι ο νικητής, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Εκλογικού Ινστιτούτου. "Η διαφορά ανάμεσα στον πρώτο και στον δεύτερο είναι τόσο μικρή που δεν είναι δυνατόν ν ανακοινώσουμε τον νικητή υποψήφιο", τόνισε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Λουΐς Ουγάλδε, προσθέτοντας πως η διαφορά είναι μικρότερη του 1%. Από την πλευρά του ο Ομπραδόρ, λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της αναβολής στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, τόνισε πως είναι αυτός που έχει κερδίσει τις εκλογές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στις κάλπες οι Μεξικανοί

    [04] Κόσμος

    36 νεκροί από τις πλημμύρες στην Κίνα

    Βυθισμένη στο θρήνο

    3/7/2006 9:10:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις τελευταίες μέρες στην Κίνα. Αιτία οι καταρρακτώδεις καλοκαιρινές καταιγίδες που πλήττουν διάφορα σημεία της χώρας και έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

    Στην περιοχή Ζαοτονγκ, στη νοτιοδυτική επαρχία Γιουνάν, οι καταιγίδες και το χαλάζι προκάλεσαν εκτεταμένες πλημμύρες και κατολισθήσεις. Στην περιοχή αυτή έχουν σκοτωθεί 11 άνθρωποι, εννέα τραυματίστηκαν και έξι αγνοούνται. Στη γειτονική επαρχία Σετσουάν, οι καταιγίδες προκάλεσαν κατολισθήσεις λάσπης και πλημμύρες που στοίχισαν τη ζωή 14 ανθρώπων. Άλλοι οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Λιαονινγκ, στα βορειοδυτικά της χώρας, όπου υποχώρησαν φράγματα, με συνέπεια να προκληθούν πλημμύρες που κατέστρεψαν πολλά σπίτια στην πόλη Χουλουντάο. Καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις πλήττουν επίσης την κεντρική επαρχία Χενάν, όπου υποχώρησαν δύο φράγματα στην πόλη Γιουζου.

    Οι Κινέζοι μετεωρολόγοι προειδοποιούν τους πολίτες ότι θα πρέπει να περιμένουν επιδείνωση των καιρικών συνθηκών τις προσεχείς ημέρες.

    [05] Μ. Ανατολή

    Πρωϊνή εισβολή στα εδάφη της Γάζας

    Τελεσίγραφο στο Ισραήλ

    3/7/2006 9:37:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/7/2006 11:09:34 πμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Άλλη μία ημέρα βίας και αγωνίας ξημέρωσε στα εδάφη της Μέσης Ανατολής. Οι Ισραηλινοί "καλημέρισαν" του Παλαιστινίους με χερσαία εισβολή στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Η παρουσία των νέων αυτών δυνάμεων ερμηνεύεται ως προετοιμασία επέκτασης των στρατιωτικών επιχειρήσεων, αν και ο ισραηλινός στρατός προσπαθεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες. "Δεν πρόκειται για μαζική εισβολή. Είναι μία επιχείρηση για τον εντοπισμό σηράγγων και εκρηκτικών κοντά στο μεθοριακό φράχτη", περιέγραψε πηγή του ισραηλινού στρατού τη μετακίνηση μεγάλου αριθμού αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού και εκσκαφέων από το Νιζμίτ Χιλ προς την παλαιστινιακή κωμόπολη Μπέιτ Χανούν, διαμέσου της μεθοριακής γραμμής.

    Αλλά και η νύχτα που πέρασε κάθε άλλο παρά ήρεμη ήταν. Μετά την αεροπορική επιδρομή εναντίον του γραφείου του Παλαιστίνιου πρωθυπουργού, το Σάββατο, σειρά είχε ένα κτήριο στην Μπέιτ Λαχίγια, στη βόρεια Γάζα, όπου στεγάζεται γραφείο του ισλαμικού κινήματος Χαμάς. Το κτήριο χτυπήθηκε από βλήματα όλμων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ελαφρά τρεις Παλαιστίνιοι. Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι διεξήγαγε επιδρομές τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα με στόχους κατά των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ-Ακσα, όμως δεν έγινε λόγος για θύματα από τις επιδρομές.

    Άλλοι δύο Παλαιστίνιοι ένοπλοι σκοτώθηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες κατά τη διάρκεια συμπλοκής στο διεθνές αεροδρόμιο της Γάζας, στη Νταχανίγια το οποίο δεν λειτουργεί και τώρα χρησιμοποιείται από τις ισραηλινές δυνάμεις, έπειτα από την εισβολή στη λωρίδα της Γάζας.

    Στο μεταξύ, οι τρεις ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις που υποστηρίζουν ότι κρατούν όμηρο τον Ισραηλινό δεκανέα, έδωσαν σήμερα προθεσμία στο Ισραήλ μέχρι τις 03.00 (ώρα Γκρίνουιτς) της Τρίτης, για να ανταποκριθούν στα αιτήματά τους για την απελευθέρωση των 500 Παλαιστινίων κρατουμένων, προειδοποιώντας για "συνέπειες" στην περίπτωση που αυτά δεν εισακουστούν.

    Επίσημη αντίδραση δεν έχει υπάρξει από την ισραηλινή κυβέρνηση, όμως ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Όλμερτ έχει ήδη απορρίψει το ενδεχόμενο ανταλλαγής του συλληφθέντα Ισραηλινού στρατιώτη με τους Παλαιστίνιους κρατουμένους. "Δεν έχουμε καμία πρόθεση να υποχωρήσουμε στον εκβιασμό. Όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι αν υποχωρήσουμε σήμερα στην τρομοκρατία, αυτό θα σημαίνει ενθάρρυνση τρομοκρατικών ενεργειών στο μέλλον", υπογράμμισε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, προσθέτοντας πως οι εντολές του προς το στρατό ως προς την "καταδίωξη των τρομοκρατών" είναι σαφείς: "Θα κάνουμε τα πάντα για να απελευθερώσουμε το στρατιώτη.... Επαναλαμβάνω: ουδείς θα ξεφύγει", επέμεινε ο Όλμερτ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Γενικεύονται οι ισραηλινές επιθέσεις

    [06] Οικονομία

    Αλογοσκούφης: Ανετότερη η πολιτική του χρόνου

    Ανάσα από το 2007

    3/7/2006 7:46:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ-Ελεύθερος Τύπος

    Σημαντική ενίσχυση στα εισοδήματα μισθωτών και συνταξιούχων από το 2007, με έμφαση σε αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη, προαναγγέλλει ο υπουργός Οικονομίας σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής. "Το επόμενο διάστημα η έμφαση θα δοθεί στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και στην ελάφρυνση κάποιων στρωμάτων της κοινωνίας, κάτι που έχει υποσχεθεί η Νέα Δημοκρατία για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης αλλά και οικονομικής αποτελεσματικότητας", δήλωσε ο Γιώργος Αλογοσκούφης, προσθέτοντας πως "θα είναι ανετότερη η πολιτική του χρόνου, όπου θα δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση σε αυτούς που έχουν περισσότερο ανάγκη".

    Όπως ανάφερε, το 2007 θα ξεκινήσει η διαδικασία φορολογικής ελάφρυνσης των μισθωτών, ενώ για την εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο τα περιθώρια θα είναι πιο άνετα σε σχέση με το 2006. Επιπλέον από την 1/1/2007 θα δοθεί σε δύο δόσεις το υπόλοιπο των αυξήσεων στο ΕΚΑΣ και στις συντάξεις του ΟΓΑ, ώστε την 1/1/2008 οι αγροτικές συντάξεις να φτάσουν τα 330 ευρώ και το ΕΚΑΣ στα 230 ευρώ.

    Σχολιάζοντας στις αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ για αφελληνισμό των επιχειρήσεων, ο υπουργός Οικονομίας αφού επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας κατάλληλου περιβάλλοντος για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα μας αλλά και εξωστρέφειας της εθνικής οικονομίας, τόνισε ότι "Πρέπει να φύγουμε από τη λογική της μικρής Ελλάδας": "Θα πρέπει να παίξουμε το ρόλο μας, όπως όλες οι χώρες που άνοιξαν τις οικονομίες τους [...] Η Ιρλανδία για παράδειγμα, υπενθύμισε στήριξε το οικονομικό της θαύμα στις ξένες επενδύσεις. Κανείς δεν μίλησε για τον αποϊρλανδισμό της ιρλανδικής οικονομίας. Εδώ μιλάμε συνέχεια για αφελληνισμούς", παρατήρησε.

    Όσον αφορά στην εξαγορά της τουρκικής Finasbank από την Εθνική Τράπεζα, ο υπουργός Οικονομίας σχολίασε ότι "η επέκταση της Εθνικής στην Τουρκία είναι συμβατή με τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική για επέκταση των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη", ενώ επανέλαβε την εμπιστοσύνη του στη διοίκηση της Εθνικής.

    Για την αποκρατικοποίηση της Εμπορικής Τράπεζας, κατέστησε σαφές ότι η κυβέρνηση θα λάβει τη σχετική απόφαση, εξετάζοντας τις προσφορές με βάση της αξία τους σε ρευστό ή σε ισοδύναμο ρευστού, δηλαδή τι αξίζουν οι μετοχές αν τις εκποιήσουμε εκείνη τη στιγμή και όχι με την τιμή που έχει στο χρηματιστήριο εκείνη τη στιγμή.

    Εξάλλου ο κ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε σημαντική και ήπια τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία."Πρέπει πρώτα να γίνουν οι διαρθρωτικές αλλαγές για να μην πετάμε χρήματα στο βρόντο. Πρώτα να βελτιωθεί η κατάσταση λειτουργίας και μετά να δούμε για τα θέματα της χρηματοδότησης", σχολίασε.

    Αναφερόμενος στις προσλήψεις στον τομέα της Υγείας, επισήμανε ότι θα πρέπει να γίνουν μέσω ΑΣΕΠ, με βάση τα κονδύλια που προβλέπει ο φετινός και ο επόμενος προϋπολογισμός.

    Ο υπουργός Οικονομίας θα έχει σήμερα το πρωί έχει συνεργασία με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    [07] Οικονομία

    Τουλάχιστον 2 λεπτά το λίτρο

    Αυξήσεις στα καύσιμα

    3/7/2006 9:00:00 πμ

    Ακριβότερη κατά τουλάχιστον 2 λεπτά το λίτρο πωλείται η βενζίνη καθώς πέρασε στην αγορά η πρώτη δόση αναπροσαρμογής του Eιδικού Φόρου Kατανάλωσης, που ανέρχεται σε τουλάχιστον 2 λεπτά το λίτρο. Η αμόλυβδη βενζίνη πωλείται πλέον πάνω από ένα ευρώ το λίτρο, ενώ φτάνει και το 1,2 ευρώ στην επαρχία και κυρίως στα νησιά.

    [08] Οικονομία

    "Προς την Οικονομία της γνώσης"

    Συνέδριο για τη Βιομηχανία

    3/7/2006 8:47:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Την έναρξη των εργασιών του 3ου Συνεδρίου Βιομηχανίας που διοργανώνει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος με θέμα "Ελληνική Βιομηχανία: Προς την Οικονομία της γνώσης", θα κηρύξει στις 10.30 το πρωί, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας. Θα μιλήσουν, επίσης, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου, ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Μάκης Παπαδόπουλος και η βουλευτής του ΣΥΝ Ασημίνα Ξηροτύρη. Από τους κοινωνικούς φορείς, μεταξύ άλλων, παρεμβάσεις θα κάνουν ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος και ο πρόεδρος ΓΣΕΕ Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

    Φιλοδοξία του ΤΕΕ είναι ο διάλογος που θα προκαλέσει το συνέδριο να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας βιομηχανικής πολιτικής και ευρύτερα, μιας αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας στο νέο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Εκτός από τους σημαντικούς προσκεκλημένους ομιλητές και τις συνεδρίες για τα επιμέρους θέματα, έχουν προγραμματιστεί πέντε "στρογγυλά τραπέζια" με συμμετοχή νυν και πρώην υπουργών, βουλευτών, εκπροσώπους φορέων των κοινωνικών εταίρων, καθώς και στελέχη επιχειρήσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Τις συζητήσεις αυτές θα συντονίσουν γνωστοί δημοσιογράφοι από όλο το φάσμα των ΜΜΕ. Επίσης, Σε παράλληλες συνεδριάσεις θα παρουσιασθούν 38 εξειδικευμένες εργασίες, ομαδικές ή ατομικές, νέων ερευνητών γύρω από τα θέματα του Συνεδρίου.

    Σχετικά Links:

    ΤΕΕ

    [09] Τεχνολογία

    Καθηλωμένο το Discovery

    3/7/2006 11:16:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - BBC

    Για μία ακόμη φορά αναβλήθηκε η εκτόξευση του διαστημικού λεωφορείου Discovery, που ήταν προγραμματισμένη για την Κυριακή στις 18.26 (ώρα Ελλάδας). Αιτία οι άσχημες καιρικές συνθήκες, όπως και το Σάββατο, οπότε είχε προκύψει και τεχνικό πρόβλημα στο σκάφος. Ως εκ τούτου, η NASA αποφάσισε να σταματήσει τις προσπάθειες και να επιχειρήσουν εκ νέου εκτόξευση την Τρίτη, πάντα από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ. Σε περίπτωση που δεν εκτοξευθεί έως την Τετάρτη, το σύστημα παραγωγής ηλεκτρισμού του Discovery θα πρέπει να ανανεωθεί, κάτι που σημαίνει περαιτέρω καθυστέρηση. Ωστόσο, η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ πιέζεται από χρονικούς περιορισμούς. Για να έχει επιτυχία η εκτόξευση του σκάφους, για να προσεγγίσει δηλαδή τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), αυτή θα πρέπει να γίνει με το φως της ημέρας και ταυτόχρονα να υπάρχουν οι συγκυρίες που θα επιτρέψουν στο σκάφος να μπει σε σωστή τροχιά. Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά την τραγωδία του Columbia, το 2003, η NASA είναι ιδιαίτερα προσεκτική όσον αφορά σε θέματα ασφάλειας.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Weather frustrates shuttle again

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αναβλήθηκε η εκτόξευση του Discovery

    Σχετικά Links:

    NASA


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 3 July 2006 - 8:50:46 UTC