Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-07-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Όλοι μηχανογραφικό
  • [02] Αναμένονται διώξεις σε ενηλίκους
  • [03] Εκδήλωση για τον Ελευθέριο Βενιζέλο
  • [04] Φονικές πλημμύρες στη Ρουμανία
  • [05] Στις κάλπες οι Μεξικανοί
  • [06] Συντριβή μικρού αεροσκάφους
  • [07] Επιθέσεων συνέχεια στη Βαγδάτη
  • [08] Αναβλήθηκε η εκτόξευση του Discovery
  • [09] Σοκολατένιος παράδεισος στο Άμστερνταμ

    [01] Κοινωνία

    Παίζουν ρόλο τα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας

    Όλοι μηχανογραφικό

    2/7/2006 12:07:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/7/2006 6:09:35 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8- ΝΕΤ

    Δικαίωμα να υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έχουν όλοι οι υποψήφιοι, ανεξάρτητα αν έχουν συγκεντρώσει το όριο του 10. Αυτό αναφέρει επείγουσα εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας που εστάλη, ήδη, στις διευθύνσεις και τα γραφεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Η εγκύκλιος διευκρινίζει, ότι για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία επιλογής, οι υποψήφιοι απαιτείται να έχουν συγκεντρώσει γενικό βαθμό πρόσβασης τουλάχιστον 10 ή να έχουν συγκεντρώσει το μισό του μέγιστου αριθμού μορίων που απαιτείται για κάθε σχολή ή τμήμα. Έτσι, είναι δυνατόν υποψήφιος με βαθμό πρόσβασης κάτω του 10 να εισαχθεί στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εφόσον συγκεντρώσει τουλάχιστον το μισό του μέγιστου συνολικού αριθμού μορίων. Τα συνολικά μόρια υπολογίζονται μόνο μετά την κατάθεση των μηχανογραφικών δελτίων, αφού οι υποψήφιοι εκδηλώσουν τις προτιμήσεις τους, λαμβανομένης υπ όψιν της βαρύτητας των εξετασθέντων μαθημάτων σε κάθε πεδίο και κατεύθυνση.

    Πιο συγκεκριμένα, υποψήφιος με γενικό βαθμό πρόσβασης κάτω του 10 και καλές επιδόσεις στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του πεδίου, μπορεί να συγκεντρώσει πάνω από 10.000 μόρια και να έχει δικαίωμα εισαγωγής. Επίσης, υποψήφιος με γενικό βαθμό πρόσβασης πάνω από 10 και χαμηλές επιδόσεις στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας του πεδίου, να έχει συγκεντρώσει λιγότερα από 10.000 μόρια επίσης έχει το δικαίωμα εισαγωγής.

    "Δεν υπήρξε υπαναχώρηση"

    Δεν υπήρξε καμιά υπαναχώρηση, όλα προβλέπονται στη νομοθεσία, τόνισε μιλώντας στη ΝΕΤ 105,8 για το θέμα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Ανδρέας Καραμάνος

    Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Γιώργος Παπανικολάου, ο οποίος τόνισε, πως "σωστά εκλήθησαν μαθητές να υποβάλουν μηχανογραφικό δελτίο παρότι δεν έχουν πιάσει τη βάση γιατί υπάρχει ενδεχόμενο να συγκεντρώσει κάποιος 10.000 μόρια που απαιτούνται, ενώ ο μέσος όρος βαθμολογίας των μαθημάτων να είναι κατώτερος του 10. Η περίπτωση αυτή αφορά περίπου, όπως εκτιμάται, 2.500 μαθητές".

    Οι υποψήφιοι για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα κληθούν να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία από τις 10 έως τις 21 Ιουλίου.

    [02] Κοινωνία

    Αναμένονται διώξεις σε ενηλίκους

    2/7/2006 5:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 2/7/2006 6:13:35 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στην άσκηση ποινικών διώξεων σε ενήλικους, που εμπλέκονται στην υπόθεση της εξαφάνισης του 11χρονου Άλεξ, αναμένεται να προχωρήσει ο εισαγγελέας Ημαθίας τις επόμενες ημέρες. Ακόμα δεν είναι γνωστό αν οι διώξεις θα είναι για πλημελληματικές πράξεις, όπως η απόκρυψη στοιχείων, ή θα γίνουν διώξεις για σημαντικότερες πράξεις, οι οποίες θα οδηγήσουν και σε κάποια ασφαλή συμπεράσματα για το τι απέγινε ο 11 χρόνος μαθητής. Στο μεταξύ, από την Τρίτη ξεκινά και η εξέταση από τους ειδικούς παιδοψυχολόγους των καταθέσεων των πέντε ανηλίκων που εμπλέκονται στην υπόθεση, σε συνεργασία με την Χριστίνα Αντωνόπουλου, τεχνικό λειτουργό της οικογένειας. Στα μέσα της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσουν και οι συνεδρίες με τους μικρούς μαθητές, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην Θεσσαλονίκη, ενώ οι ειδικοί παιδοψυχολόγοι θα επισκεφθούν και τις οικογένειες των μαθητών στην Βέροια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεχίζονται οι καταθέσεις

    Νέες αποκαλύψεις για τον Άλεξ

    [03] Κοινωνία

    Εκδήλωση για τον Ελευθέριο Βενιζέλο

    2/7/2006 6:29:00 μμ

    Εκδήλωση μνήμης για τον Ελευθέριο Βενιζέλο τον πολιτικό που υπήρξε ο πρωτεργάτης της πολιτικής και οικονομικής ανόρθωσης της Ελλάδας, οργάνωσαν στο Δημοτικό Γυμναστήριο Σπάτων η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και οι Σύλλογοι Κρητών Ανατολικής Αττικής, σε συνεργασία με τον Δήμο Σπάτων, με την ευκαιρία συμπλήρωσης 70 χρόνων από το θάνατό του. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Βενιζέλος" με την παρουσία μελών της κυβέρνησης, βουλευτών, νομαρχιακών και δημοτικών συμβούλων της περιοχής. Ο Νομάρχης Ανατολικής Αττικής Λεωνίδας Κουρής και ο Δήμαρχος Σπάτων Αθανάσιος Τούντας στις ομιλίες τους ανέφεραν ότι ο Ελευθέριος Βενιζέλος θα πρέπει να είναι παράδειγμα για όσους ασχολούνται με την πολιτική. Με Κρητικές μαντινάδες άνοιξε την ομιλία του για τον μεγάλο έλληνα πολιτικό ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Κρητών Παντελής Ασπραδάκης.

    Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με Κρητικούς χορούς από το Συγκρότημα του Διονύσιου Κορνηλάκη ενώ τραγούδια για τον Ελευθέριο Βενιζέλο ερμήνευσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

    [04] Κόσμος

    Μεγάλες υλικές καταστροφές

    Φονικές πλημμύρες στη Ρουμανία

    2/7/2006 3:17:00 μμ

    Σφοδρές βροχοπτώσεις και πλημμύρες πλήττουν τη Ρουμανία με αποτέλεσμα μέχρι στιγμής έξι άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και ακόμα έξι να αγνοούνται. Όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών στο Βουκουρέστι ανακοίνωσε λόγω των βροχοπτώσεων από τη περιοχή της Σουτσάβα στα βόρεια της χώρας απομακρύνθηκαν 535 άνθρωποι. Περιοχές στη Κονστάτζα στη Μαύρη Θάλασσα και στη πρωτεύουσα Βουκουρέστι πλημμύρισαν, αφού μέσα σε λίγη ώρα η ποσότητα του νερού έφθασε τα 50 λίτρα ανά τετραγωνικό μέτρο. Στρατιωτικές δυνάμεις αναζητούν τους αγνοούμενους και προσπαθούν να απομακρύνουν τα διάφορα αντικείμενα και συντρίμια από τις πληγείσες περιοχές. Αναφέρεται, ότι περίπου 2.700 σπίτια σε 45 κοινότητες πλημμύρισαν η καταστράφηκαν ενώ μεγάλες περιοχές έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό.

    Παρόμοια καιρικά φαινόμενα έπληξαν τη χώρα πριν από δύο εβδομάδες και άφησαν πίσω 17 νεκρούς, ενώ στο μεσοδιάστημα ένα κύμα καύσωνα στοίχισε τη ζωή σε 18 ανθρώπους.

    Στο μεταξύ βροχές και πλημμύρες έπληξαν και τη Βουλγαρία κυρίως στις ακτές της Μαύρης Θάλασσας.

    Περίπου 40 τουρίστες χρειάστηκε να διασωθούν, αφού η κατασκήνωσή τους πλημμύρισε κοντά στο Μπουργκάς, ενώ πλημμύρισαν οι αίθουσες υποδοχής σε πολλά ξενοδοχεία σε παραθαλάσσια θέρετρα στο Νέσεμπαρ, Όμπζορ και Πριμόρσκο.

    Επίσης, μεγάλα τμήματα του οδικού δικτύου έχουν καλυφθεί από νερά.

    [05] Κόσμος

    Στις κάλπες οι Μεξικανοί

    2/7/2006 7:16:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC, ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Το νέο Πρόεδρο της χώρας και διάδοχο του Βινσέντε Φοξ καλούνται να αναδείξουν οι περίπου 71 εκατομμύρια Μεξικανοί ψηφοφόροι. Επικρατέστεροι, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, είναι ο υποψήφιος της αριστεράς, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, πρώην δήμαρχος της πόλης του Μεξικού και ο πρώην υπουργός Ενέργειας, προερχόμενος από το χώρο της δεξιάς, Φελίπε Καλντερόν. Ο 52χρονος Ομπραδόρ υποσχέθηκε να βοηθήσει τους αδύνατους και να καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία, ενώ έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των φτωχών στρωμάτων. Ο Καλντερόν είναι γόνος μεγάλης πολιτικής οικογένειας της χώρας. Έχει τελειώσει το Χάρβαρντ και υποστηρίζεται από τους επιχειρηματίες. Οι αναλυτές, πάντως, εκτιμούν ότι κανείς δε θα καταφέρει να εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία.

    Τη Δευτέρα το πρωί τα επίσημα αποτελέσματα

    Τρίτος στις δημοσκοπήσεις, έρχεται ο Ρομπέρτο Μαδράσο, υποψήφιος του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI), που κυβέρνησε το Μεξικό για 71 χρόνια και ακολουθούν η Πατρίσια Μερκάδο, με το Κοινωνικό Δημοκρατικό και Αγροτικό Εναλλακτικό κόμμα και ο Ρομπέρτο Κάμπα με τη Νέα Συμμαχία.

    Τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν στις 07:00 της Δευτέρας εάν η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων είναι μεγαλύτερη από 1%.

    Ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Εκλογικού Ινστιτούτου (IFE) Λουίς Ουγκάλντε κάλεσε τους υποψήφιους να μην προαναγγείλουν τη νίκη τους πριν από την ανακοίνωση των επισήμων αποτελεσμάτων.

    Για πρώτη φορά θα ψηφίσουν και χιλιάδες Μεξικανοί που ζουν στις ΗΠΑ.

    "Προσωπική" υπόθεση

    Σημείο αιχμής των προεκλογικών υποσχέσεων, είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και η ώθηση της οικονομίας.

    Πάντως, την προεκλογική εκστρατεία σημάδεψαν οι εκατέρωθεν βολές μεταξύ των δύο κυρίων υποψηφίων, αλλά και η έξαρση της βίας στους κόλπους του οργανωμένου εγκλήματος και τα διακίνησης ναρκωτικών.

    Ο Καλντερόν παρομοίασε τον Ομπραδόρ με τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, λέγοντας, πως είναι επικίνδυνος για το Μεξικό. Ως απάντηση ο Ομπραδόρ κατηγόρησε τον Καλντερόν για διαφθορά, ότι δηλαδή έδινε συμβόλαια της Κυβέρνησης στο γαμπρό του, κάτι που ο Καλντερόν αρνείται.

    Πάντως όποιος και αν νικήσει θα έχει ένα δύσκολο έργο καθώς θα κληθεί να κυβερνήσει μία χώρα στην οποία το 50% του πληθυσμού ζει με λιγότερα από πέντε δολάρια την ημέρα, να καταπολεμήσει το μεγάλο παράνομο μεταναστευτικό κύμα προς τις ΗΠΑ, αλλά και να καταπολεμήσει το πρόβλημα της διακίνησης ναρκωτικών.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Mexico holding presidential vote

    CNN: Mexicans vote for new president

    [06] Κόσμος

    Με τέσσερις νεκρούς

    Συντριβή μικρού αεροσκάφους

    2/7/2006 3:51:00 μμ

    Ελαφρού τύπου αεροσκάφος συνετρίβη στο λιμάνι του Αμβούργου της βόρειας Γερμανίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τέσσερις άνθρωποι. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προς το παρόν δεν έχουν διευκρινιστεί τα αίτια της συντριβής του Havilland Beaver DHC-2, ενώ φλεγόμενα τμήματα του αεροσκάφους βρέθηκαν στη περιοχή Βίλχελμσμπουργκ της πόλης. Στην ανακοίνωση δεν αναφέρεται από πού είχε αναχωρήσει το αεροσκάφος και ποιος ήταν ο τελικός προορισμός του.

    [07] Ιράκ

    Με δύο νεκρούς και επτά τραυματίες

    Επιθέσεων συνέχεια στη Βαγδάτη

    2/7/2006 11:46:00 πμ

    Νέες επιθέσεις συγκλονίζουν την ιρακινή πρωτεύουσα μία ημέρα μετά το μακελειό στο Σαντρ Σίτι, όπου από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σκοτώθηκαν 66 άνθρωποι. Σήμερα στην νέα έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σημειώθηκε κέντρο της Βαγδάτης με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και ακόμη επτά να τραυματιστούν. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος της αστυνομίας, "το αυτοκίνητο ήταν σταθμευμένο στην περιοχή Καράντα, στο κέντρο της Βαγδάτης και εξερράγη στις 08.10 (τοπική ώρα), με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο περαστικοί και να τραυματιστούν επτά". Λίγο αργότερα ακολούθησε βομβιστική επίθεση σε λαϊκή αγορά στην περιοχή αλ-Χουρέγια της βόρειας Βαγδάτης. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες υπάρχουν δεκάδες νεκροί και τραυματίες και προκλήθηκαν ζημιές σε κτίρια στη περιοχή.

    [08] Τεχνολογία

    Λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών

    Αναβλήθηκε η εκτόξευση του Discovery

    2/7/2006 1:02:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: BBC- ΑΠΕ

    Αναβλήθηκε τελικά η εκτόξευση του διαστημικού σκάφους Discovery, που ήταν προγραμματισμένη για τις 22:48 το βράδυ του Σαββάτου, λόγω δυσμενών μετεωρολογικών συνθηκών, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της NASA. Ειδικότερα, η θύελλα και τα πυκνά σύννεφα πάνω από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι στη Φλόριντα δεν επέτρεψαν την εκτόξευση του, η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί την Κυριακή στις 18:26 ώρα Ελλάδας. Υπενθυμίζουμε, ότι χθες είχε ανακύψει και τεχνικό πρόβλημα στο διαστημικό σκάφος, καθώς δε λειτουργούσε ένας θερμοστάτης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τεχνικό πρόβλημα για το Discovery

    [09] Παράξενα

    Σοκολατένιος παράδεισος στο Άμστερνταμ

    2/7/2006 2:36:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Ένα πάρκο αλλιώτικο από τα άλλα θα έχουν τη δυνατότητα να επισκέπτονται σε λίγο καιρό οι κάτοικοι του Άμστερνταμ. Δεν πρόκειται για μια νέα μικρή όαση πρασίνου, αλλά για ένα χώρο αποκλειστικά αφιερωμένο στη σοκολάτα. Η έμπνευση για τη δημιουργία αυτού του σοκολατένιου πάρκου προέκυψε από το παιδικό βιβλίο του Roald Dahl "Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας". Ακριβώς, όπως και το Εργοστάσιο, το πάρκο θα είναι κυρίως υπόγειο. Ειδικότερα, θα χτιστεί σε μία μη χρησιμοποιούμενη πια σιδηροδρομική σήραγγα, η οποία παραδόθηκε από την πόλη του Άμστερνταμ κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής. Το πάρκο, θα διαθέτει, ακόμα, ένα γυάλινο ανελκυστήρα, ένα σιντριβάνι σοκολάτας και θα παράγει μικρές ποσότητες σοκολάτας, όπως ακριβώς αναφέρεται και στο βιβλίο του Dahl σοκολάτα. Τα έξοδα κατασκευής του αναμένεται να φτάσουν τα 20.000.000 ευρώ, ενώ υπολογίζεται, ότι θα αρχίσει να λειτουργεί σε περίπου δύο με τρία χρόνια. Κι αν δε μπορείτε να περιμένετε μέχρι τότε μπορείτε να πάρετε μια γεύση του πώς θα είναι το πάρκο σοκολάτας εδώ.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 2 July 2006 - 16:50:43 UTC