Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-06-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προβάδισμα 2,5 μονάδων η ΝΔ
  • [02] Κριτική εφ' όλης της ύλης
  • [03] Συνάντηση Μπακογιάννη - Σαρκοζί
  • [04] "Ένα τραγούδι για τον Ανδρέα"
  • [05] Απεργία συμπαράστασης
  • [06] Αυτοκτονία ο θάνατος Τσαλικίδη
  • [07] Πρώτη ποινή για Βαβύλη
  • [08] Μπουρίνι έπληξε τη Θεσσαλονίκη
  • [09] Καταθέτουν για τον Άλεξ
  • [10] Θανάσιμος τραυματισμός 3χρονου
  • [11] Ξεκίνησε η δίκη του Βαβύλη
  • [12] Απειλούν να τους εκτελέσουν
  • [13] Στις 23/6 η πρώτη δόση του ΛΑΦΚΑ
  • [14] Προς εξαγορά της Εμπορικής
  • [15] Χρυσοφόρος Κλιμτ
  • [16] Ο υπεραθλητής των μικροτσίπ
  • [17] "Κινητές" απάτες
  • [18] Διαγωνισμός φριχτού αφεντικού
  • [19] Κόλλυβα για όλους

    [01] Πολιτική

    Σύμφωνα με δημοσκόπηση της MRB

    Προβάδισμα 2,5 μονάδων η ΝΔ

    21/6/2006 3:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/6/2006 3:42:08 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Προβάδισμα δυόμισι μονάδων της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΠΑΣΟΚ, καταγράφει η εξαμηνιαία έρευνα της εταιρείας MRB. Ο Κώστας Καραμανλής προηγείται του Γιώργου Παπανδρέου, στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ενώ αυξημένη καταγράφεται και η διαφορά της Νέας Δημοκρατίας από το ΠΑΣΟΚ στην παράσταση νίκης. Η ανεργία και η ακρίβεια αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. "Η κυβέρνηση χαίρεται που σε δύσκολες συνθήκες, η πλειοψηφία των πολιτών κατανοεί τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, σχολιάζοντας τα στοιχεία της δημοσκόπησης. Από την άλλη πλευρά, η γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σχολίασε τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης. "Το κεντρικό μήνυμα από αυτή τη μέτρηση όπως και από όλες τις μετρήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας είναι η βαθιά αβεβαιότητα και ανασφάλεια που αισθάνονται οι Έλληνες πολίτες ως συνέπεια της συντηρητικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, η μεγάλη διάψευση, απογοήτευση και αντίθεση που έχουν με τις πολιτικές που υλοποιούνται", είπε χαρακτηριστικά η κα Ξενογιαννακοπούλου.

    Τα ποσοτικά χαρακτηριστικά

    Υπέρ των μεταρρυθμίσεων τάσσεται η πλειοψηφία των πολιτών σύμφωνα με την έρευνα της MRB.

    Στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ, προηγείται με 2,5% του ΠΑΣΟΚ, αυξάνοντας τη διαφορά σε σχέση με την έρευνα του Δεκεμβρίου που ήταν 2,2%.

    Ειδικότερα, η ΝΔ συγκεντρώνει το 36,6% της προτίμησης των ερωτηθέντων, 34,1% το ΠΑΣΟΚ, 7,3% το ΚΚΕ, 3,1%, ο ΣΥΝ, 3,9% ο ΛΑΟΣ και 13,1% Λευκό-άκυρο-

    Στην παράσταση νίκης η ΝΔ συγκεντρώνει το 59,9% και το ΠΑΣΟΚ 25%. Η διαφορά μεταξύ των δυο κομμάτων φθάνει στο 34,9% έναντι του 29,9% που ήταν τον περασμένο Δεκέμβριο.

    Στις αυθόρμητες απαντήσεις και στην ερώτηση ποιον θεωρείται καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο Κώστας Καραμανλής προηγείται με 35,4% του Γιώργου Παπανδρέου που συγκεντρώνει 24,5%, ενώ μεταξύ των δύο, τον Κώστα Καραμανλή προτιμά το 43,1% των ερωτηθέντων και τον Γιώργο Παπανδρέου το 34%.

    Στις εκτιμήσεις για την εκλογική δύναμη των κομμάτων στις επόμενες εκλογές, το 39,8% των πολιτών που έλαβαν μέρος στην έρευνα πιστεύουν ότι η ΝΔ θα είχε την απαραίτητη εκλογική δύναμη για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση ενώ για το ΠΑΣΟΚ το 15,1%.

    Για την εικόνα της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι ερωτηθέντες έχουν θετική εντύπωση για την κυβέρνηση σε ποσοστό 31,9%, για το ΠΑΣΟΚ 25,9%. Η αρνητική εντύπωση για την κυβέρνηση φθάνει το 67,5% ενώ για το ΠΑΣΟΚ το 73,5%

    Όσο για την εικόνα των πολιτικών αρχηγών ο Κώστας Καραμανλής είναι πιο δημοφιλής σε ποσοστό 42,6%, ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 37,3%, η Αλέκα Παπαρήγα με 18,4%,ο Αλέκος Αλαβάνος 15,7% και ο Γιώργος Καρατζαφέρης 16,8%.

    Στην ερώτηση ποιο από τα δυο κόμματα έχει τη μεγαλύτερη ικανότητα διακυβέρνησης, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 37,7% έναντι 34,6% του Πασοκ. 7η ΚΑΡΤΑ

    Η ανεργία σε ποσοστό 67,3% και η ακρίβεια με 62,6% αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και ακολουθούν η υγεία με 32,5%, η παιδεία με 25,4% και η οικονομία με 16,2%.

    Η έρευνα των τάσεων της MRB διενεργήθηκε από 30 Μαίου εως 12 Ιουνίουκαι με χρήση ερωτηματολογίου και κάλπης και συμμετείχαν πανελλαδικά 2000 άτομα.

    [02] Πολιτική

    Από τον πρόεδρο του Συνασπισμού

    Κριτική εφ' όλης της ύλης

    21/6/2006 5:52:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Κριτική σε υψηλούς τόνους άσκησε την Τετάρτη στην Κυβέρνηση, αλλά και στις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος, σε συνέντευξη Τύπου εφ όλης της ύλης. Ο κ. Αλαβάνος κατήγγειλε την Κυβέρνηση ότι επιτίθεται στο δημόσιο τομέα και στο κοινωνικό κράτος και οι μεταρρυθμίσεις της δεν είναι τίποτε άλλο παρά βάναυση επίθεση στα κεκτημένα δεκαετιών. Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του Συνασπισμού, είπε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για πολιτική συνεργασία αλλά μόνο για κοινή δράση σε ορισμένους τομείς. "Για να υπάρξει πολιτική συνεργασία θα πρέπει να γίνουν δραματικές αλλαγές (στο ΠΑΣΟΚ) και να υπάρξουν νέα δεδομένα, κάτι που τώρα δεν υπάρχει" επισήμανε. Παράλληλα παραδέχθηκε ότι η προσωπική του στάση έναντι του ΚΚΕ έχει αλλάξει και για τον λόγο αυτό έχει γίνει έντονα επικριτικός κατά του Περισσού. "Όποιος δεν αποδέχεται τις επεξεργασίες του Περισσού είναι συμβιβασμένος ή πράκτορας του εχθρού", δήλωσε χαρακτηριστικά. Αναφερόμενος στο φαινόμενο του ΛΑΟΣ εξέφρασε την ανησυχία του γιατί ο εθνικισμός και ο ρατσισμός προσπαθούν να βρουν ερείσματα στα λαϊκά στρώματα.

    Ο κ. Αλαβάνος που συμπλήρωσε ενάμιση χρόνο στην ηγεσία του ΣΥΝ είπε ότι αυτό το διάστημα, ο ίδιος και το κόμμα του προσπάθησαν να συσπειρώσουν ευρύτερες ριζοσπαστικές δυνάμεις, ενώ για τις δημοτικές εκλογές τόνισε ότι δεν πρέπει να εξελιχθούν σε δημοσκόπηση μεταξύ των κομμάτων αλλά να δοθούν ορισμένες απαντήσεις όπως π.χ. για τα προβλήματα του περιβάλλοντος.

    Σε ερώτηση για το τι θα πράξει ο ΣΥΝ στον δεύτερο γύρο των εκλογών ο κ. Αλαβάνος είπε ότι το κόμμα του έχει γενικές πολιτικές κατευθύνσεις αλλά οι τοπικές κοινωνίες είναι αυτές που θα αποφασίσουν.

    Παράλληλα τόνισε ότι σε περίπτωση αποτυχίας του κόμματός του, δεν θα διστάσει να κάνει την αυτοκριτική του και να αναλάβει τις ευθύνες του.

    Σχετικά με τα ελληνοτουρκικά επανέλαβε ότι η χώρα πρέπει να αξιοποιήσει το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το διεθνές δίκαιο, το δικαστήριο της Χάγης και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Ταυτόχρονα, ζήτησε δραστική μείωση των εξοπλισμών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ένα F-16 όπως αυτό που έπεσε στο Αιγαίο αντιστοιχεί με 1.200 σχολικές αίθουσες ή 160 κλίνες στα νοσοκομεία.

    [03] Πολιτική

    Η μετανάστευση στις χώρες της Νότιας Ευρώπης

    Συνάντηση Μπακογιάννη - Σαρκοζί

    21/6/2006 4:44:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/6/2006 6:34:47 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    "Εάν η Τουρκία υιοθετήσει μια ευρωπαϊκή συμπεριφορά, με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αναγνώριση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης σχετικά με την ρύθμιση των αμφισβητήσεων κυριαρχίας στο Αιγαίο - δεν θα υπάρχει πλέον καμία διαφορά μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας", δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε η Ντόρα Μπακογιάννη στην γαλλική εφημερίδα Le Figaro. Στο Παρίσι, όπου βρίσκεται, η Ελληνίδα ΥΠΕΞ συναντήθηκε την Τετάρτη με τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Νικολά Σαρκοζί και συζήτησαν -όπως δήλωσε η κ. Μπακογιάνννη- το ζήτημα της μετανάστευσης, καθώς και όλα τα θέματα αιχμής της ευρωπαϊκής επικαιρότητας (διεύρυνση, Ευρωσύνταγμα και ευρω-τουρκικά). Επίσης, συνάντηση είχε η κα Μπακογιάννη με τον Γάλλο ομόλογό της Φιλιπ Ντουστ Μπλαζί και συζήτησαν για τις διμερείς αλλά και την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας. Την ίδια ώρα, θετικές θεωρεί ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ, τις θέσεις της Ελληνίδας ομολόγου του για την λύση του Κυπριακού, καθώς, όπως υποστήριξε, "η Ελλάδα για πρώτη φορά δήλωσε ξεκάθαρα ότι εμπλέκεται στο Κυπριακό". Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας επιμένει στη σκληρή του στάση. "Δεν πρόκειται η Τουρκία να θυσιάσει τη βόρεια Κύπρο για να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση", τόνισε ο Ταγίπ Ερντογάν σε συνέντευξή του στο κρατικό κανάλι.

    Εν τω μεταξύ, την Πέμπτη, πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα, ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος θα συναντηθεί με την Ντόρα Μπακογιάννη και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ.Παπούλια.

    Στις 3 Ιουλίου θα γίνει στην Λευκωσία η συνάντηση του Πρόεδρου Τάσσου Παπαδόπουλου με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλι Ταλάτ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παρέμβαση Παπούλια

    [04] Πολιτική

    Λαϊκή συναυλία την Κυριακή 25 Ιουνίου

    "Ένα τραγούδι για τον Ανδρέα"

    21/6/2006 3:44:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ,

    Λαϊκή συναυλία με τίτλο "Ένα τραγούδι για τον Ανδρέα" θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 25 Ιουνίου, στις 8.30 το βράδυ στο γήπεδο του μπέιζμπολ στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις του Ελληνικού, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων προς τιμήν του Ανδρέα Παπανδρέου, δέκα χρόνια από τον θάνατό του. Η γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σε συνέντευξη που έδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης, τόνισε ότι "σκοπός τής συναυλίας είναι οι νέοι να έλθουν κοντά στο έργο και να γνωρίσουν τις ειδικές πτυχές της ζωής και της δράσης του πολιτικού ηγέτη, που σφράγισε με την παρουσία του την πολιτική ζωή τού τόπου". Την καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος έχει ο Χρήστος Νικολόπουλος. Σκηνοθετεί ο Γιάννης Κακλέας και παρουσιάζει ο δημοσιογράφος Προκόπης Δούκας. Στη συναυλία της Κυριακής θα συμμετέχουν αφιλοκερδώς πολλοί καλλιτέχνες, ενώ η είσοδος είναι δωρεάν για το κοινό.

    Δηλώσεις

    "Οι εκδηλώσεις τιμής στον Ανδρέα Παπανδρέου έχουν στόχο την ανάδειξη ειδικών πτυχών της ζωής του και των διαχρονικών αξιών και αρχών που εξέφραζε ο Ανδρέας Παπανδρέου", δήλωσε η κα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν, για την ανιδιοτελή τους προσφορά.

    "Η παρουσία μου την Κυριακή είναι αυτονόητη, όχι διότι διετέλεσα υπουργός Πολιτισμού της τελευταίας κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου. Με τα χρόνια έχει εμπεδωθεί η πίστη μου ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου είναι ο μεγαλύτερος Ελληνας πολιτικός μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η πολιτική του Ανδρέα Παπανδρέου εξαφάνισε τη φοβία του χωροφύλακα, ισορρόπησε την εξωτερική πολιτική της χώρας, έβαλε στο λεξιλόγιο την περιφερειακή ανάπτυξη, ενώ η αναδιανομή 1981-1985 ισορρόπησε την κοινωνία", είπε ο Θάνος Μικρούτσικος.

    Δεν αντιλαμβάνομαι τη συναυλία ως κομματική εκδήλωση, αλλά ως τιμή σε ένα πρόσωπο που λάτρευε το τραγούδι και όταν συνομιλούσε μαζί σου ένιωθες πως είσαι το κέντρο του κόσμου, γιατί άκουγε τα λόγια σου και την καρδιά σου, ανέφερε ο Γιώργος Νταλάρας, ο οποίος δήλωσε εντυπωσιασμένος από τον πολιτικό πολιτισμό που διαμορφώνεται στη χώρα και που σηματοδοτήθηκε μεταξύ άλλων, σύμφωνα με όσα είπε, από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Ζάππειο Μέγαρο, όπου πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις τιμής στον Ανδρέα Παπανδρέου.

    Για την αγάπη που είχε για το λαϊκό τραγούδι και για το ζεϊμπέκικο ο Ανδρέας Παπανδρέου μίλησε ο Χρήστος Νικολόπουλος, ενώ ο σκηνοθέτης Γ. Κακλέας είπε ότι "η συναυλία θα είναι ταυτόχρονα και μία αναπαράσταση της ιστορίας της Ελλάδας μέσα από το βλέμμα του Ανδρέα Παπανδρέου".

    Οι καλλιτέχνες που θα συμμετάσχουν

    Με αλφαβητική σειρά, είναι:

    Γιώργος Ανδρέου Ηλίας Ανδριόπουλος Μελίνα Ασλανίδου Καίτη Γαρμπή Νίκος Δημητράτος Χρήστος Θηβαίος Αντώνης Καλογιάννης Μελίνα Κανά Γιάννης Κούτρας Λαϊκή ορχήστρα "Μίκης Θεοδωράκης" -με απόφαση του συνθέτη, όπως Λουδοβίκος των Ανωγείων Κώστας Μακεδόνας Ηλίας Μακρής Λαυρέντης Μαχαιρίτσας Θάνος Μικρούτσικος Δημήτρης Μπάσης Γιώργος Νταλάρας το "Τρίφωνο" και χορευτικά συγκροτήματα από τη Χίο, την Κρήτη και τον Πόντο

    [05] Κοινωνία

    Απεργία η ΑΔΕΔΥ στάση εργασίας η ΓΣΕΕ

    Απεργία συμπαράστασης

    21/6/2006 3:35:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/6/2006 4:58:48 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Θα υπολειτουργήσει αύριο ο δημόσιος τομέας καθώς η ΑΔΕΔΥ με 24ωρη απεργία συμμετέχει στο πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο. Οι ομοσπονδίες των ΔΕΚΟ και ο ιδιωτικός τομέας, με απόφαση της ΓΣΕΕ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 12 μέχρι τις 15.00 μετά το μεσημέρι. Προβλήματα αναμένεται να δημιουργηθούν και στις μεταφορές των Αθηναίων, ιδιαίτερα τις μεσημβρινές ώρες. Τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχουν εξαγγείλει στάση εργασίας στο Μετρό από τις 5 μέχρι τις 8 το πρωί, ο ηλεκτρικός από τη 13.00 μέχρι τις 15.00 και ο προαστιακός από τις 12.00 μέχρι τις 15.00. Τρόλεϊ, λεωφορεία και τραμ θα λειτουργήσουν κανονικά. Λόγω της στάσης των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας από τις 12.00 μέχρι τις 16.00 αναμένεται να ακυρωθούν ή να αλλάξει η ώρα αναχώρησης πολλών πτήσεων. Η ΠΟΣΠΕΡΤ έχει εξαγγείλει στάση εργασίας από τις 12.00 μέχρι τις 15.00 μετά το μεσημέρι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Το σχέδιο-πλαίσιο για ΑΕΙ-ΤΕΙ

    Ακυρώσεις πτήσεων

    [06] Κοινωνία

    Σύμφωνα με το πόρισμα του Άρειου Πάγου

    Αυτοκτονία ο θάνατος Τσαλικίδη

    21/6/2006 4:36:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/6/2006 7:21:17 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Σε αυτοκτονία, η οποία έχει σχέση με την υπόθεση των υποκλοπών, αποδίδει το θάνατο του Κώστα Τσαλικίδη ο εισαγγελέας Διώτης που παρέδωσε το πόρισμά του στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Λινό. Στο πόρισμα αναφέρεται επίσης, ότι δεν εντοπίζεται η παρουσία τρίτων στην αυτοκτονία του. Αντίθετα, ο τεχνικός διευθυντής της Vodafone, Νίκος Μαστοράκης, κατέθεσε στην Επιτροπή της Βουλής, ότι ο Τσαλικίδης δεν είχε καμία σχέση με τις υποκλοπές και υποστήριξε ότι ο θάνατος του την περίοδο που είχε εντοπιστεί το παράνομο λογισμικό, αποτελεί τραγική σύμπτωση. Πρόσθεσε δε ότι ουδέποτε έγινε σύσκεψη για την υπόθεση των υποκλοπών παρουσία του.

    Ήξερε για τις υποκλοπές

    Καθαρή αυτοκτονία χωρίς συμμετοχή άλλου προσώπου που την προετοίμαζε μέρες πριν και οδηγήθηκε σε αυτήν υπό το βάρος της γνώσης για τις υποκλοπές, είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει το πόρισμα του Εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη για τις συνθήκες θανάτου του Κώστα Τσαλικίδη.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία του πορίσματος, ο Τσαλικίδης γνώριζε για το θέμα των υποκλοπών από τον Ιανουάριο του 2004, πριν ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Γιώργος Κορωνιάς ενημερώσει την κυβέρνηση.

    Επίσης, προκύπτει ότι προετοίμαζε την αυτοκτονία του, καθώς ο ίδιος είχε αγοράσει το σκοινί με το οποίο κρεμάστηκε στις 9 Μαρτίου 2004 ενώ χωρίς πίεση απέστειλε το τελευταίο e-mail του, με τεχνικά ζητήματα που είχε αρχίσει να συντάσσει από τις 7 Μαρτίου.

    Όπως αναφέρετε, το τελευταίο τηλεφώνημα που έκανε από το σπίτι του, ήταν προς το κέντρο του Κηφισού της Vodafone-γραμμή απομακρυσμένης πρόσβασης- και δεν ήταν κατ΄ ανάγκη φωνητική επικοινωνία.

    Πολύ πιθανόν να συνδέθηκε με τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή στην εταιρία για να πάρει στοιχεία ώστε να ολοκληρώσει το τελευταίο e-mail.

    Τέλος στο πόρισμα αναφέρετε ότι ο Τσαλικίδης είχε ενεργοποιήσει την υπηρεσία ενημέρωσης μηνυμάτων και αναπάντητων κλήσεων. Λίγη ώρα μετά τον θάνατό του, του τηλεφώνησε ο πατέρας του. Έτσι ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία και εμφανίστηκε η ψευδοκλήση.

    Η δικογραφία διαβιβάστηκε στον 24ο τακτικό ανακριτή Γιώργο Ακτίπη, για να συσχετιστεί με την κύρια ανάκριση για την υπόθεση των υποκλοπών, ενώ τόσο ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, όσο και οι αρχές του εφετείου Αθηνών μελετούν το ενδεχόμενο να παραπέμψουν σε ειδικό εφέτη ανακριτή την όλη έρευνα λόγω της σπουδαιότητά της.

    Συνεχίζονται οι καταθέσεις

    Εν τω μεταξύ συνεχίστηκε σήμερα για δεύτερη ημέρα η ακρόαση από την επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, του τεχνικού διευθυντή της Vodafone, Νίκου Μαστοράκη.

    Αναφερόμενος στα σχεδιαγράμματα του Κ. Τσαλικίδη, όπως δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, ο κ. Μαστοράκης επανέλαβε ότι δεν προκύπτει ουδεμία σχέση με το θέμα του παράνομου λογισμικού, αλλά ότι τα σχεδιαγράμματα σχετίζονται με δομές δικτύου.

    Παράλληλα, ανέφερε ο Τσαλικίδης δε συμμετείχε ποτέ σε καμία σύσκεψη στη Vodafone, για την υπόθεση των υποκλοπών.

    Ο κ. Μαστοράκης διαβεβαίωσε, ότι με βάση την έρευνα των τελευταίων δύο μηνών, οι τεχνικοί της εταιρίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν άλλοι αριθμοί, που παρακολουθούντο πέραν αυτών που δημοσιοποιήθηκαν μέχρις στιγμής.

    Ο κ. Μαστοράκης ερωτώμενος από τον τέως πρόεδρο της Βουλής Απ. Κακλαμάνη να εξηγήσει τμήμα της κατάθεσής του στην ΑΔΑΕ στις 4/2/2006, βάσει της οποίας, δεν είναι γνωστό στη Vodafone εάν πράγματι διενεργήθηκαν υποκλοπές, διευκρίνισε ότι, αυτό που βρέθηκε είναι μηχανισμοί που είχαν τη δυνατότητα για διενέργεια υποκλοπών, αλλά όχι το αντικείμενο των υποκλοπών, δηλαδή οι συνομιλίες.

    "Δεν έχουμε το προϊόν του εγκλήματος", είπε χαρακτηριστικά.

    Παράλληλα, διευκρίνισε ότι χρειάζεται άρση απορρήτου για να διαπιστωθεί ποιές συνομιλίες είχαν καταγραφεί από τον παρακολουθούμενο αριθμό του Πρωθυπουργού.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Βασίλης Μαγγίνας, αμφισβήτησε τον ισχυρισμό του κ. Μαστοράκη ,ότι η Vodafone δεν είναι σε θέση ούτε σήμερα να γνωρίζει ποιες ακριβώς συνομιλίες υπεκλάπησαν από τον παρακολουθούμενο αριθμό του Πρωθυπουργού.

    Ο τεχνικός διευθυντής της Ericsson, Χρίστος Ξανθόπουλος, στην πρώτη του κατάθεση ενώπιον της επιτροπής, αποκάλυψε ότι οι υποκλοπείς χρησιμοποίησαν το σύστημα διορθώσεων της εταιρείας για να εισάγουν το παράνομο λογισμικό.

    Όπως εξήγησε, το σύστημα της Ericsson είναι ανοικτό ώστε να μπορεί κάποιος τεχνικός της εταιρείας , όποτε χρειάζεται, να μπορεί να διορθώσει τα λάθη που εντοπίζονται στο δίκτυο σε όλο τον κόσμο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεχίζονται οι καταθέσεις για τις υποκλοπές

    [07] Κοινωνία

    22 μήνες για πλαστογραφία

    Πρώτη ποινή για Βαβύλη

    21/6/2006 3:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/6/2006 6:41:21 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Ποινή φυλάκισης 22 μηνών επέβαλε στον Απόστολο Βαβύλη το τέταρτο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών για την υπόθεση πλαστογραφίας, που αφορά στην έκδοση πλαστού δελτίου ταυτότητας, στο όνομα Απόστολος - Παύλος Φωκάς. Ο συγκατηγορούμενός του, απόστρατος αξιωματικός της αστυνομίας, Γιάννης Τριανταφυλλάκης, ο οποίος αντιμετώπιζε την κατηγορία της συνέργειας σε υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης, αθωώθηκε από το δικαστήριο, καθώς δεν αποδείχτηκε δόλος στην πράξη του.

    "Ήμουν απελπισμένος"

    Μεταμελημένος παρουσιάστηκε ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών ο Απόστολος Βαβύλης.

    Την πλαστή ταυτότητα με το όνομα Απόστολος Φωκάς που εξέδωσε τον Ιούλιο του 2000 από το Αστυνομικό τμήμα Καπανδριτίου, ισχυρίστηκε πως τη χρησιμοποίησε μόνον για να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα, μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης από ιταλικό δικαστήριο.

    "Ήμουν απελπισμένος. Έπρεπε οπωσδήποτε να ταξιδέψω για τη δουλειά μου. Δυστυχώς δεν είχα κανέναν άλλο τρόπο για να ζήσω. Έπρεπε να περάσω τα σύνορα. Δεν έκανα όμως κακό σε κανέναν" δήλωσε.

    Το δικαστήριο ωστόσο του επέβαλλε ποινή φυλάκισης 22 μηνών, ενώ αθώωσε τον συγκατηγορούμενό του απόστρατο αξιωματικό της Αστυνομίας Γιάννη Τριανταφυλλάκη, ο οποίος μεσολάβησε για την άμεση έκδοση της ταυτότητας, χωρίς όμως να γνωρίζει για τα πλαστά έγγραφα.

    Ο Τριανταφυλλάκης ισχυρίστηκε ότι το μόνο που γνώριζε ήταν ότι η ταυτότητα προοριζόταν για κάποιον φίλο του Βαβύλη ονόματι Φωκά.

    Ο Απόστολος Βαβύλης μετά την καταδίκη του, οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ξεκίνησε η δίκη του Βαβύλη

    [08] Κοινωνία

    Με πολλά προβλήματα

    Μπουρίνι έπληξε τη Θεσσαλονίκη

    21/6/2006 2:27:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Πολλά προβλήματα προκάλεσε το ξαφνικό μπουρίνι, που έπληξε τη Θεσσαλονίκη, την Τρίτη. Από τους ισχυρούς ανέμους κόπηκαν κλαδιά και δέντρα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε τρεις κλήσεις για άντληση υδάτων, στην περιοχή του Καβαλαρίου, ενώ όσοι βρίσκονταν στο κολυμβητήριο της πόλης κινδύνευσαν από κατάρρευση σκαλωσιάς. Το μπουρίνι δημιούργησε προβλήματα και στα δίκτυα ηλεκτροδότησης και αποχέτευσης της πόλης καθώς και σε καλλιέργειες στους νομούς Θεσσαλονίκης, Σερρών και Χαλκιδικής. Στο νομό Σερρών, η χαλαζόπτωση προκάλεσε καταστροφές σε 150.000 στρέμματα, κυρίως με βαμβάκι, ενώ στη Σιθωνία Χαλκιδικής προκλήθηκαν ζημιές κυρίως σε ελαιόδενδρα. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, οι απότομες μεταβολές του καιρού θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

    [09] Κοινωνία

    Τρεις ακόμη ανήλικοι, παρουσία Εισαγγελέα

    Καταθέτουν για τον Άλεξ

    21/6/2006 1:00:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Με τις καταθέσεις των δύο ανηλίκων ελληνικής καταγωγής, που εμπλέκονται στην εξαφάνιση του Άλεξ Μεχισβίλι, στη Βέροια, συνεχίζονται οι έρευνες της αστυνομίας για την υπόθεση. Τη Δευτέρα, είχαν καταθέσει δύο ακόμη παιδιά, ενώ τα υπόλοιπα τρία είχαν πάρει 48ωρη προθεσμία προκειμένου να ενημερωθούν και οι δικηγόροι τους. Τα δύο παιδιά θα απαντήσουν στις ερωτήσεις των αστυνομικών και του Εισαγγελέα παρουσία των δικηγόρων και των γονέων τους, ενώ αργότερα θα καταθέσει και το πέμπτο παιδί της παρέας, ρουμανικής καταγωγής, επίσης παρουσία του δικηγόρου και των γονέων του. Στο μεταξύ, ο δικηγόρος της οικογένειας του 11χρονου πήγε εκ νέου, την Τετάρτη, στην Ασφάλεια Βέροιας. Εξερχόμενος του κτηρίου δε θέλησε να δώσει λεπτομέρειες για την επίσκεψή του και αρκέστηκε να πει: "Ήρθα για ενημέρωση".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κατέθεσαν δύο ανήλικοι

    [10] Κοινωνία

    Άφαντος ο οδηγός του Ι. Χ που το χτύπησε

    Θανάσιμος τραυματισμός 3χρονου

    21/6/2006 9:34:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/6/2006 12:49:39 μμ)

    Τροχαίο δυστύχημα με θύμα ένα αγοράκι 3 ετών, παιδί αθίγγανων, έγινε χθες στις 9.15 το βράδυ στη διασταύρωση των οδών Αλαμάνας και Παλαμιδίου στον Κολωνό. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από την Τροχαία, το παιδάκι περνούσε το δρόμο μαζί με τη μητέρα του όταν ένα ΙΧ αυτοκίνητο, στο οποίο επέβαιναν αλλοδαποί ασιατικής καταγωγής, το παρέσυρε με αποτέλεσμα να το τραυματίσει θανάσιμα. Ο οδηγός και οι επιβάτες του αυτοκινήτου παρέλαβαν το αγοράκι για να το μεταφέρουν στο νοσοκομείο, αλλά στο δρόμο συνάντησαν ασθενοφόρο και το παρέδωσαν στους τραυματιοφορείς. Το παιδί διακομίστηκε σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του, ενώ ο οδηγός και οι επιβάτες του αυτοκινήτου εξαφανίστηκαν και αναζητούνται από την Τροχαία Κολωνού, που διενεργεί προανάκριση.

    [11] Κοινωνία

    Στο Τέταρτο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών

    Ξεκίνησε η δίκη του Βαβύλη

    21/6/2006 11:55:00 πμ

    Πηγή: NET

    Με καταθέσεις μαρτύρων ξεκίνησε, την Τετάρτη, στο Τέταρτο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, η δίκη του Απόστολου Βαβύλη, που κατηγορείται για πλαστογραφία, για την έκδοση πλαστού δελτίου ταυτότητας στο όνομα Απόστολος-Παύλος Φωκάς. Συγκατηγορούμενοι του Βαβύλη, είναι ο απόστρατος ταξίαρχος της Ελληνικής Αστυνομίας, Γιάννης Τριανταφυλλάκης, ο ιδιωτικός υπάλληλος, Στέφανος-Νίκος Μπονάτης, καθώς και ο αρχιμανδρίτης Ιωνάς.

    [12] Ιράκ

    Οργάνωση ελεγχόμενη από την Αλ Κάιντα του Ιράκ

    Απειλούν να τους εκτελέσουν

    21/6/2006 2:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/6/2006 6:03:29 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Τέσσερις Ρώσους ομήρους απειλεί ότι θα εκτελέσει οργάνωση ελεγχόμενη από την Αλ Κάιντα του Ιράκ, επειδή η Μόσχα δεν ικανοποίησε την αξίωσή της να αποσυρθεί από την Τσετσενία και να απελευθερώσει τους μουσουλμάνους κρατουμένους. Η Ρωσία κάλεσε τους απαγωγείς να μην διαπράξουν το "ανεπανόρθωτο" και να διαφυλάξουν τη ζωή" των ρώσων ομήρων. "Αφού δώσαμε στη ρωσική κυβέρνηση διορία 48 ωρών για να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας και αφού δεν το έπραξε, το ισλαμικό δικαστήριο του Συμβουλίου της Σούρα των Μουτζαχεντίν αποφάσισε να τους σκοτώσει τους ομήρους", αναφέρει ανακοίνωση σε ισλαμιστική ιστοσελίδα στο Internet. Η αυθεντικότητα της ανακοίνωσης δεν έχει εξακριβωθεί, ούτε προσδιορίζεται το πότε θα εκτελεσθούν οι όμηροι. Στις 3 Ιουνίου απήχθησαν τέσσερα μέλη της ρωσικής πρεσβείας στο Ιράν από ενόπλους που ακινητοποίησαν το αυτοκίνητό τους σε μία συνοικία της Βαγδάτης, ενώ ένας πέμπτος υπάλληλος της πρεσβείας πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε. Η Αλ Κάιντα του Ιράκ έχει σκοτώσει δεκάδες ξένους ομήρους, σε πολλές περιπτώσεις δι αποκεφαλισμού.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έκρηξη βόμβας στη Βαγδάτη

    Αποχωρεί από το Ιράκ η Ιαπωνία

    [13] Οικονομία

    Δικαιούχοι περισσότεροι από 265.000 συνταξιούχοι

    Στις 23/6 η πρώτη δόση του ΛΑΦΚΑ

    21/6/2006 5:04:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την πρώτη δόση επιστροφής των ποσών που παρακρατήθηκαν από τη σύνταξη τους κατά τα παρελθόντα έτη ως μηνιαία εισφορά του ΛΑΦΚΑ, θα πάρουν περισσότεροι από 265 χιλιάδες συνταξιούχοι στις 23 Ιουνίου 2006. Όπως ανακοίνωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου οι δικαιούχοι να εντοπίσουν ευκολότερα το ποσό της επιστροφής στους λογαριασμούς τους, το ποσό της πρώτης δόσης θα δοθεί μαζί με την σύνταξη για το μήνα Ιούλιο και με το επίδομα αδείας. Τα χρήματα που θα καταβληθούν σε 267.655 συνταξιούχους και είχαν παρακρατηθεί κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2001 έως 30-6-2004, όταν και υπήρξε αλλαγή με νομοθετική ρύθμιση από την Κυβέρνηση, υπενθυμίζεται ότι απαλλάσσονται από κάθε φόρο, κράτηση και εισφορά υπέρ του Δημοσίου.

    Το Γενικό Λογιστήριο επισημαίνει ότι δικαιούχοι επιστροφής είναι και οι κληρονόμοι των συνταξιούχων που έχουν αποβιώσει, ακόμα και αν δεν έχει μεταβιβασθεί σε αυτούς η σύνταξη. Σε αυτή την περίπτωση κατά την οποία δεν έχει μεταβιβαστεί η σύνταξη, η επιστροφή του ποσού θα γίνει με έκδοση χρηματικού εντάλματος μέσω της ΔΟΥ στην οποία ανήκουν οι κληρονόμοι.

    Τα ποσά θα επιστραφούν στους δικαιούχους σε εξαμηνιαίες δόσεις με αρχή την 1-7-2006. Οι δικαιούχοι θα πάρουν στις 23-6-2006 την πρώτη δόση ή ολόκληρο το ποσό - εφάπαξ μέχρι διακόσια ευρώ.

    [14] Οικονομία

    Συνάντηση Αλογοσκούφη με διοίκηση τράπεζας Κύπρου

    Προς εξαγορά της Εμπορικής

    21/6/2006 1:48:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/6/2006 3:07:29 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Με εκπροσώπους της τράπεζας Κύπρου, που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την εξαγορά της Εμπορικής Τράπεζας, συναντήθηκε το πρωί της Τετάρτης, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης. Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Ανδρέας Ηλιάδης, η "Κύπρου" έχει τη δυνατότητα να παρουσιάσει αυτόνομη πρόταση, συγκρίσιμη και ανταγωνιστική για το 100% της Εμπορικής. Η προσφορά θα υποβληθεί μέχρι το απόγευμα της Τετάρτης, στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και θα είναι περίπου στα 28 ευρώ για κάθε μετοχή της Εμπορικής. Νωρίτερα, ο κ. Αλογοσκούφης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό, για το σχεδιασμό του Δ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης και το εθνικό στρατηγικό σχέδιο 2007-2013. Μετά το τέλος της συνάντησης, ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε ότι είναι τεράστια αναπτυξιακή ευκαιρία το Δ' ΚΠΣ, ενώ το εθνικό στρατηγικό σχέδιο 2007- 2013 επικεντρώνεται στην περιφέρεια, στους ανθρώπινους πόρους και τις νέες τεχνολογίες και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στο καλοκαίρι. "Πρέπει να διορθωθούν τα λάθη που έγιναν στη διαχείρηση των κονδυλίων του Τρίτου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε διαρκή διαβούλευση και συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ", είπε χαρακτηριστικά.

    Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Οικονομίας μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στο Τρίτο Εθνικό Αναπτυξιακό Συνέδριο, υπογράμμισε ότι τα 20,1 δισ. ευρώ που εξασφάλισε η Κυβέρνηση είναι ίσως η τελευταία μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία για την χώρα και δεν πρέπει να πάει χαμένη. "Στόχος της Κυβέρνησης είναι να φτάσουμε σε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό μέχρι το 2010", σημείωσε ο κ. Αλογοσκούφης. Με βάση τα προσωρινά στοιχεία, που θα ανακοινώσει επίσημα τις επόμενες μέρες η Στατιστική Υπηρεσία, η ανεργία μειώθηκε στο 9,5% το Α τρίμηνο του 2006.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ενδιαφέρον και από την Τράπεζα Κύπρου

    [15] Πολιτισμός

    Τιμή ρεκόρ για την "Αντέλ Μπλοχ-Μπάουερ"

    Χρυσοφόρος Κλιμτ

    21/6/2006 1:29:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters-AP-Γαλλικό Πρακτορείο

    Στην κατοχή του Αμερικανού μεγιστάνα Ρόναλντ Λόντερ, του ιδιοκτήτη του γνωστού ομίλου καλλυντικών Estee Lauder, πέρασε το διάσημο πορτρέτο "Αντέλ Μπλοχ-Μπάουερ", έργο του 1907 του Γκούσταβ Κλιμτ (1862-1918) έναντι 135 εκατομμυρίων δολαρίων, τιμή η οποία θεωρείται η υψηλότερη για πίνακα ζωγραφικής στα χρονικά των δημοπρασιών.

    Η προσωπογραφία, που αποτελεί ένα από τα αριστουργήματα του Αυστριακού μοντερνιστή κι ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα έργα του 20ου αιώνα, παρουσιάζει σε χρυσό εικαστικό ψηφιδωτό φόντο, την Αντέλ Μπλοχ-Μπάουερ, σύζυγο εβραίου βιομήχανου ζάχαρης και οικοδέσποινα ενός λογοτεχνικού φιλολογικού σαλονιού της Βιέννης.

    Ο πίνακας αυτός μαζί με άλλα τέσσερα έργα του Κλιμτ, που κοσμούσαν το Μουσείο Belvedere της Βιέννης επί 60 χρόνια, πέρασαν στην κυριότητα απογόνου της Μπάουερ και συγκεκριμένα στην 90χρονη ανιψιά της, Μαρία Αλτμαν, έπειτα από σκληρή δικαστική διαμάχη με τις αυστριακές αρχές, η οποία έληξε υπέρ της Αλτμαν, στις αρχές του 2006.

    Σημειωτέον ότι η Μπάουερ που πέθανε το 1925, άφησε διαθήκη στην οποία όριζε να δοθούν οι πίνακες στο αυστριακό κράτος μετά τον θάνατο του συζύγου της. Όμως μεσολάβησε ο Β Παγκόσμιος Πόλεμος, ο σύζυγος της Φερντιναντ Μπλοχ-Μπάουερ εκδιώχθηκε από τους Ναζί οι οποίοι δήμευσαν την περιουσία τους. Στην Ελβετία, όπου κατέφυγε μαζί με την ανιψιά του συνέταξε, προτού πεθάνει το 1945, νέα διαθήκη στην οποία της κληροδοτούσε τη συλλογή των έργων. Εν έτι 2000 πια, η Μαρία Αλτμαν, από τις ΗΠΑ όπου είχε μετακομίσει, κίνησε νομικές διαδικασίες για την επιστροφή των έργων. Τελικά τα έργα της δόθηκαν και αυτό είναι το πρώτο που βγαίνει σε δημοπρασία.

    Ο Λόντερ δε δίστασε να ξεπεράσει κατά πολύ τα 104.1 εκατομμύρια δολάρια την προηγούμενη τιμή ρεκόρ στην οποία είχε πωληθεί ένα έργο του Πικάσο από τα 1905, "Το Αγόρι με την Πίπα". Απέκτησε τον πίνακα στο πλαίσιο ιδιωτικής δημοπρασίας, για λογαριασμό της μικρής πινακοθήκης Neue Galerie που ίδρυσε ο ίδιος πριν από πέντε χρόνια στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης, με έργα Γερμανών και Αυστριακών καλλιτεχνών. "Πρόκειται για τη δική μας Μόνα Λίζα. Είναι ένα μοναδικό απόκτημα", δήλωσε.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς αναλυτές, η πώληση αυτή θα σημάνει πλειοδοτικό πόλεμο μεταξύ των μεγάλων μουσείων του κόσμου για την απόκτηση ενός από τα εναπομείναντα τέσσερα έργα, που σύμφωνα με ειδικούς αναμένεται να αποφέρουν στους απογόνους των Μπάουερ περί τα 100 με 150 εκατομμύρια δολάρια συνολικά.

    [16] Τεχνολογία

    Λειτουργία στα 500 GHz

    Ο υπεραθλητής των μικροτσίπ

    21/6/2006 4:32:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: New Scientist - BBC

    Ώθηση στις ταχύτητες των ασύρματων δικτύων, αλλά και υποχώρηση στις τιμές των συσκευών κινητής τηλεφωνίας υπόσχεται η δημιουργία ενός μικροτσίπ από σιλικόνη και γερμάνιο η ταχύτητα λειτουργίας του οποίου εκτοξεύτηκε στο επίπεδο ρεκόρ των 500 GHz, ήτοι ικανό να διεξάγει 500 δισεκατομμύρια πράξεις ανά δευτερόλεπτο. Οι σουπερ επιδόσεις του εν λόγω μικροεπεξεργαστή -εκατονταπλάσιες των συμβατικών τσιπ που χρησιμοποιούνται στους οικιακούς υπολογιστές- επιτεύχθηκαν υπό εργαστηριακές συνθήκες σε θερμοκρασία κοντά στο απόλυτο μηδέν (στους -268.5 C). Αλλά και σε θερμοκρασίες δωματίου δεν απογοήτευσε την ομάδα επιστημόνων από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Τζόρτζια και το Εργαστήριο Μικροηλεκτρονικής της IBM στη Νέα Υόρκη, που διαπίστωσαν τη διεξαγωγή 350 δισεκατομμυρίων πράξεων ανά δευτερόλεπτο. "Πριν από μια δεκαετία ούτε που θα μπορούσαμε να οραματιστούμε λειτουργίες σε αυτές τις ταχύτητες" λέει ο καθηγητής Αλγκρεν της IBM και παραδέχεται πως ο απώτερος στόχος της ομάδας είναι το 1 TeraHertz.

    Επί του παρόντος η πλειοψηφία των μικροτσίπ κατασκευάζονται από σιλικόνη, η οποία όμως δεν τα καταφέρνει σε περιπτώσεις που είναι αναγκαίος μεγάλος αριθμός υπολογισμών σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, όπως στα συστήματα προειδοποίησης για τον κίνδυνο σύγκρουσης στα οχήματα. Για να καλυφθούν αυτές οι ανάγκες οι εταιρείες κατέφυγαν σε πιο ακριβά και δύσχρηστα υλικά. Ο συνδυασμός όμως της σιλικόνης με το γερμάνιο έδωσε τη λύση. Η προσθήκη αυτού του στοιχείου στη σιλικόνη, επέτρεψε στα τσιπ να λειτουργούν με μεγαλύτερη ταχύτητα και λιγότερη ενέργεια. Ημιαγωγοί του είδους χρησιμοποιούνται ήδη στα κινητά τηλέφωνα, ενώ οι επιστήμονες εστιάζουν πλέον στην εξερεύνηση των εκπληκτικών δυνατοτήτων που φαίνεται να προσφέρει αυτός ο συνδυασμός.

    Σχετικά Links:

    IBM

    Georgia Institute of Technology

    [17] Τεχνολογία

    Mε τις αναπάντητες κλήσεις

    "Κινητές" απάτες

    21/6/2006 1:03:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πενία τέχνας κατεργάζεται και οι απατεώνες νέα κόλπα σκαρφίζονται κάθε τόσο για να τα "οικονομούν". Πρόσφατα, έκανε την εμφάνισή του στην κινητή τηλεφωνία της Αυστραλίας ένα νέο κύκλωμα, το οποίο εκμεταλλεύεται τις αναπάντητες κλήσεις.

    Οι αρχές προειδοποιούν όσους έχουν κινητό τηλέφωνο, να μην επιστρέφουν ποτέ τις κλήσεις που δεν πρόλαβαν να απαντήσουν, αν δεν αναγνωρίζουν τον αριθμό, γιατί διατρέχουν τον κίνδυνο να πληρώσουν τον... κούκο αηδόνι.

    Το κόλπο είναι απλό: οι απατεώνες τηλεφωνούν στην τύχη σε διάφορα κινητά και πριν προλάβει ο ιδιοκτήτης τους να απαντήσει την κλήση κλείνουν το τηλέφωνο, αφήνοντας, όμως, έναν αριθμό.

    Στη συντριπτική τους πλειοψηφία, οι περισσότεροι καλούν τον αριθμό για να διαπιστώσουν ποιος τους τηλεφώνησε και μέχρι να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα και να τους πουν, από την άλλη πλευρά, ότι πρόκειται για "λάθος", χρεώνονται με υπερβολικά ποσά, τα οποία και καταλήγουν στους ιδιοκτήτες του αριθμού που άφησαν στο κινητό των θυμάτων τους.

    [18] Παράξενα

    Ο χείριστος των χειρότερων

    Διαγωνισμός φριχτού αφεντικού

    21/6/2006 11:56:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Έναν πρωτότυπο και αμιγώς ...καλοκαιρινό τρόπο βρήκε το αμερικανικό συνδικαλιστικό κίνημα για να διασκεδάσει τη δυσφορία των εργαζομένων απέναντι στα κακότροπα αφεντικά: έναν διαγωνισμό για την ανάδειξη του χειρότερου εργοδότη.

    Η ιδέα ανήκει στην οργάνωση "Εργαζόμενη Αμερική" (Working America), μέλος της γενικής εργατικής συνομοσπονδίας των ΗΠΑ AFL-CIO, που εκπροσωπεί εργάτες μη εγγεγραμμένους σε συνδικαλιστικά σωματεία. Καλεί τους εργαζόμενους να δώσουν στη δημοσιότητα, μέσω του διαδικτύου χώρου της, τα έργα και τις ημέρες των πιο απαράδεκτων, στρυφνών και κακότροπων εργοδοτών και προϊσταμένων, στο πλαίσιο διαγωνισμού με τον τίτλο "Το Κακό μου Αφεντικό". Η χειρότερη ιστορία γραφείου από τις συμμετέχουσες θα χαρίσει στον ταλαίπωρο υφιστάμενο μια εβδομάδα δωρεάν διακοπών.

    Αφήστε λοιπόν τη γκρίνια στους διαδρόμους και μοιραστείτε τα βάσανα σας με άλλους, δείτε ότι δεν είστε οι μόνοι σε αυτόν τον κόσμο που υποφέρετε από εργασιακούς εφιάλτες και προσελκύστε το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στο πρόβλημα, λένε οι εκπρόσωποι της συνδικαλιστικής οργάνωσης. Μόνη προϋπόθεση για συμμετοχή η online εγγραφή στη Working America, που ήδη αριθμεί περί το ένα εκατομμύρια μέλη.

    Σχετικά Links:

    Working America

    [19] Παράξενα

    Κόλλυβα για όλους

    21/6/2006 12:49:00 μμ

    Μια θέση στα ρεκόρ του βιβλίου Γκίνες διεκδικεί ο δήμος Οράστιε της κεντρικής Ρουμανίας, ο οποίος σκοπεύει να παρασκευάσει περισσότερα από δύο τόνους κόλλυβα, την 1η Ιουλίου. Την ημέρα αυτή τιμάται η μνήμη του Βασιλιά της Δακίας Δεκεβάλου, ο οποίος πέθανε το 106. Οι διοργανωτές θα φτιάξουν ποσότητα κολλύβων που θα ξεπεράσει το υφιστάμενο ρεκόρ που κατέχουν οι Ιάπωνες, με την παρασκευάσουν δύο τόνων στη μνήμη των θυμάτων στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Στα κόλλυβα θα είναι σχηματισμένη η μορφή του βασιλιά Δεκεβάλου και θα μοιραστούν στους περαστικούς στο κέντρο της Οράστιε.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 21 June 2006 - 16:51:08 UTC