Browse through our Interesting Nodes on Automotive Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-06-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στόχος η συναίνεση
  • [02] Συμφωνία για ενιαίο ωράριο
  • [03] Διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ για τις υποψηφιότητες
  • [04] Παπούλιας-Παπανδρέου για εθνικά θέματα
  • [05] Συνεργασία Καραμανλή-Βουλγαράκη
  • [06] Σύγκρουση φορτηγών πλοίων
  • [07] Με καθυστέρηση οι εξετάσεις
  • [08] Αυξήθηκαν οι αγροτικές εξαγωγές
  • [09] Στην υπηρεσία των επιβατών
  • [10] Διαμαρτυρία για την Παιδεία
  • [11] Εγκληματική αμέλεια
  • [12] Θανατηφόρο τροχαίο
  • [13] Απεργία διαρκείας
  • [14] Απετράπη επίθεση κατά Ερντογάν
  • [15] Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη
  • [16] Θετική στο διάλογο η Τεχεράνη
  • [17] Τέσσερις νεκροί σε Σαμάρα και Βαγδάτη
  • [18] Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βασόρα
  • [19] Ενδοπαλαιστινιακές συγκρούσεις
  • [20] Εγκρίθηκε με ισχυρή πλειοψηφία
  • [21] Αυξήσεις 3,2% στα δίδακτρα
  • [22] Πανιώνιος: "Δεν φοβόμαστε τίποτα"
  • [23] Αιχμές για "στημένα" ματς ελληνικών ομάδων
  • [24] "Μαγικά χαρτάκια" διαρκείας για την Εθνική
  • [25] Έκαναν... σεφτέ οι "Βασιλικές της άμμου"
  • [26] "Ποδαρικό" στην άμμο για Θάλεια-Μαρία
  • [27] Ολυμπιακός: Το παρών και το μέλλον
  • [28] Προχωράνε στο Ζάγκρεμπ οι διεθνείς
  • [29] Τένις: Αποκλείστηκε ο Παγδατής
  • [30] Στα "μπλε" για 4 χρόνια ο "Σέβα"
  • [31] "Βαυαρός" ο Ποντόλσκι
  • [32] 6ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ
  • [33] Διάσκεψη για τον πολιτισμό στη Ν.Α. Ευρώπη
  • [34] Ejekt Festival με New Order
  • [35] Τους φέρνει πιο κοντά το ποδόσφαιρο
  • [36] Πρώτοι πανευρωπαϊκά σε καπνιστές
  • [37] "Μίλησε" η Μόνα Λίζα
  • [38] Το μυστικό του τέλειου γάμου

    [01] Πολιτική

    ΕΣΕΠ για ευρωτουρκικά

    Στόχος η συναίνεση

    1/6/2006 7:16:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/6/2006 5:11:44 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105.8

    Οι ευρωτουρκικές σχέσεις και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της υπουργού Εξωτερικών και με τη συμμετοχή εκπροσώπων των κομμάτων και υπηρεσιακών παραγόντων. Η κ. Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε μετά τη συνεδρίαση, ότι ήταν χρήσιμη και παραγωγική, καθώς -όπως είπε- ακούστηκαν οι γνώμες όλων, ενώ υπογράμμισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό η αναζήτηση συναίνεσης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, έτσι ώστε να ενδυναμώνεται ο κεντρικός εθνικός στόχος. Η κ. Μπακογιάννη ανέφερε ότι ισχύει η προγραμματισμένη επίσκεψή της στην Κωνσταντινούπολη και απηύθυνε έκκληση για υπεύθυνη ενημέρωση του λαού και όχι λαϊκισμούς που οδηγούν σε παραπληροφόρηση. Ο επικεφαλής της επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας Πάνος Καμμένος είπε ότι η σύσκεψη ήταν χρήσιμη και σημαντική και υπήρξε συναίνεση.

    Εθνική υπόθεση

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ στο ΕΣΕΠ Χρήστος Παπουτσής είπε ότι χρειάζεται νέα εθνική στρατηγική , πρωτοβουλίες τόσο στα ευρωπαϊκά όργανα όσο και στο εσωτερικό της χώρας και χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντική την πρωτοβουλία του Γιώργου Παπανδρέου για χάραξη κοινής εξωτερικής πολιτικής στα εθνικά θέματα.

    Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ στο Συμβούλιο Νίκος Κωνσταντόπουλος αναφέρθηκε στο ευρωπαϊκό κεκτημένο και στην υποχρέωση της Τουρκίας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην ΕΕ. Επίσης, απηύθυνε έκκληση για ενίσχυση της διπλωματικής δραστηριότητας, τονίζοντας ότι πρέπει να πούμε 'όχι' στην αδράνεια, ενώ ζήτησε υπευθυνότητα από τα ΜΜΕ γιά τον τρόπο παρουσίασης των θεμάτων εξωτερικής πολιτικής.

    Το θέμα των ελληνοτουρκικών διαφορών βρέθηκε, εξάλλου, στο επίκεντρο της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον πρώην ΥΠΕΞ, Πέτρο Μολυβιάτη, καθώς και του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γιώργο Παπανδρέου.

    Ο κ. Πέτρος Μολυβιάτης εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δεν απάντησε σε ερωτήσεις για το θέμα της Χάγης και επανέλαβε ότι από την πρώτη συνάντηση που είχε με τον κ. Καραμανλή μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο Εξωτερικών, είχε δηλώσει πως συζητούσε και θα συζητά με τον Πρωθυπουργό για όλα τα θέματα.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος αναφερόμενος στην παρουσία τουρκικής ακταιωρού και την Τετάρτη κοντά στα Ίμια, τόνισε ότι το περιστατικό δεν αξιολογείται ως ιδιαίτερα σημαντικό.

    Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι "ο στόχος των θέσεων που εξέφρασαν η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την ανάγκη χάραξης "εθνικής στρατηγικής" ή "νέας στρατηγικής", είναι να αποσπάσουν τη συγκατάθεση και τη συναίνεση του λαού, ενόψει και νέων πιθανών σχεδιασμών". Επίσης, εκτιμά πως έχει αποδειχτεί ότι η κοινή στρατηγική τους είναι και αδιέξοδη και επικίνδυνη για το λαό.

    Εξάλλου, ο γραμματέας του ΣΥΝ Νίκος Χουντής κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να διατυπώσουν με σαφήνεια τις προτάσεις τους στα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Ο κ. Χουντής επισήμανε ότι "ο Συνασπισμός έχει διατυπώσει τις απόψεις του για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής και πρόσφατα, με δηλώσεις του Προέδρου του και των αρμοδίων οργάνων του, έχει τοποθετηθεί επί της ουσίας στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων".

    Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε πως η Άγκυρα αναζητεί ειρήνη και σταθερότητα με την Ελλάδα, εκφράζοντας ικανοποίηση για την επικείμενη επίσκεψη της κ. Ντόρας Μπακογιάννη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Με τιμές ήρωα

    Ενημέρωση για την εξωτερική πολιτική

    [02] Πολιτική

    Στόχος η εφαρμογή του από την 1η Ιουλίου

    Συμφωνία για ενιαίο ωράριο

    1/6/2006 4:48:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/6/2006 7:44:57 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ 1058

    Από την 1η Ιουλίου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ το νέο ωράριο λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών, με βάση τις προτάσεις του υπουργείου και τις τελικές προτάσεις της ΑΔΕΔΥ, τις οποίες θα έχει η Κυβέρνηση στα χέρια της την ερχόμενη Τετάρτη. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος δεν υπάρχει θέμα σπαστού ωραρίου πρωί - απόγευμα, αλλά συμφωνία για ενιαίο ωράριο, ώστε οι δημόσιες υπηρεσίες να είναι ανοικτές για το κοινό τις ίδιες ώρες, χειμώνα - καλοκαίρι και συγκεκριμένα από τις 9:00 το πρωί έως τις 15:00 μετά το μεσημέρι.

    Το θέμα απασχόλησε τη συνάντηση του Υπουργού με το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ. Πλέον απομένει να αποφασιστεί η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης των δημόσιων υπάλληλων, που σύμφωνα με την πρόταση του Υπουργείου θα είναι είτε 07:30 - 15:00, είτε 09:00 - 16:30 το απόγευμα. Οι υπάλληλοι θα μπορούν να επιλέγουν το ωράριο που επιθυμούν υποβάλλοντας σχετική δήλωση στην αρχή κάθε έτους. Από την εφαρμογή του, εξαιρούνται τα νοσοκομεία και τα σχολεία.

    Το θέμα του νέου ωραρίου τέθηκε και κατά τη σημερινή συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών με τον Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Παράλληλα, εξετάστηκε και η πορεία του διαλόγου της Κυβέρνησης με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ, που θα ξεκινήσει την ερχόμενη Τετάρτη με τις σχετικές επαφές του Πρωθυπουργού. Όπως τόνισε ο Προκόπης Παυλόπουλος η χώρα μας πρέπει να προετοιμασθεί για τις μεγάλες προκλήσεις ενόψει και του Δ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

    [03] Πολιτική

    Συνάντηση Παπανδρέου με Σκανδαλίδη

    Διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ για τις υποψηφιότητες

    1/6/2006 5:53:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105.8

    Τις υποψηφιότητες που θα στηρίξει το ΠΑΣΟΚ στους Δήμους Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης αλλά και στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης, αναμένεται να ανακοινώσει αύριο ή μεθαύριο ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης του κόμματος για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες για το Δήμο της Θεσσαλονίκης υποψήφια θα είναι η βουλευτής Χρύσα Αράπογλου και για τη Νομαρχία η Ολυμπιονίκης Βούλα Πατουλίδου, ενώ δεδομένη πρέπει να θεωρείται η υποψηφιότητα του Παναγιώτη Φασούλα για το Δήμο του Πειραιά. Την ίδια ώρα, ο κ. Παπανδρέου συνεχίζει τις επαφές του με μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Σήμερα δέχθηκε στη Χαριλάου Τρικούπη τον βουλευτή Κώστα Σκανδαλίδη, ο οποίος απέφυγε να απαντήσει εάν θα είναι υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας. "Τα χρίσματα τα παίρνουν οι διάκονοι και οι ιερείς και ο πρόεδρος θα πάρει τις αποφάσεις του και θα τις ανακοινώσει", είπε ο κ. Σκανδαλίδης .

    [04] Πολιτική

    Ζήτησε επαφές με Πρωθυπουργό-πολιτικούς αρχηγούς

    Παπούλιας-Παπανδρέου για εθνικά θέματα

    1/6/2006 2:33:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/6/2006 5:51:33 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Τα θέματα εξωτερικής πολιτικής βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γιώργο Παπανδρέου. Όπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου μετά την ωριαία συνάντηση τους, αναλαμβάνει πρωτοβουλία για συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και με τους αρχηγούς των άλλων κομμάτων, ένα αίτημα στο οποίο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανταποκρίθηκε θετικά για λογαριασμό της Κυβέρνησης. "Αν ζητήσει ο κ. Γ.Παπανδρέου συνάντηση με τον πρωθυπουργό, βεβαίως και αυτή θα γίνει, αφού η ΝΔ πάντοτε επεδίωκε και επιδιώκει την εθνική συνεννόηση στα μεγάλα θέματα. Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης διακρίνεται από σοβαρότητα, υπευθυνότητα και συνέπεια, χαράσσεται δε με αποκλειστικό γνώμονα το εθνικό συμφέρον και μακράν των όποιων μικροκομματικών σκοπιμοτήτων", είπε.

    Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Κ. Παπούλιας, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στην κλιμακούμενη ένταση με τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας και εξέφρασε την ανησυχία του. Τόνισε ότι είναι ανάγκη να χαραχθεί μία νέα στρατηγική, η οποία θα εγγυάται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και την ασφάλεια κάθε Έλληνα πολίτη και θα ανοίγει ορίζοντες για συνεργασία και ειρήνη στην περιοχή. Ο δρόμος αυτός, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, υπάρχει, κάτι που ο ίδιος, όπως τόνισε, το γνωρίζει από τη θητεία του ως υπουργός Εξωτερικών και από τις πρωτοβουλίες που είχε αναλάβει τότε.

    Προσερχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Παπανδρέου είχε σύντομο διάλογο με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και μίλησαν για τη χθεσινή ημέρα και την κηδεία του σμηναγού Ηλιάκη, στην οποία παραβρέθηκαν και οι δύο. Ο κ. Παπούλιας και ο κ. Παπανδρέου ανέφεραν ότι ήταν μία συγκινητική ημέρα και χαρακτήρισαν ελάχιστο καθήκον την παρουσία όλων των εκπροσώπων του πολιτικού κόσμου στην κηδεία.

    [05] Πολιτική

    Για θέματα του Υπουργείου Πολιτισμού

    Συνεργασία Καραμανλή-Βουλγαράκη

    1/6/2006 5:32:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συνεργασία με τον υπουργό Πολιτισμού Γιώργο Βουλγαράκη είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Βουλγαράκης δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για θέματα της αρμοδιότητάς του, σημειώνοντας ότι η αξιοποίηση των Ολυμπιακών Ακινήτων βρίσκεται σε καλό δρόμο και πως ήδη έχουν ολοκληρωθεί κάποιοι διαγωνισμοί.

    Επίσης, συζήτησε με τον κ. Καραμανλή για τις χορηγίες καθώς, όπως είπε, υπάρχουν πολλοί που θέλουν να βοηθήσουν αλλά δεν υπάρχει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο, ενώ τον ενημέρωσε και για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού στο φεστιβάλ Αθηνών, στο Ηρώδειο και στην Επίδαυρο. Ο κ. Βουλγαράκης ανέφερε ακόμη ότι συζήτησε με τον κ. Καραμανλή και για τις δυνατότητες του υπουργείου να συμβάλει στη διάδοση του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Τόνισε ακόμη ότι βρίσκεται σε καλό δρόμο και η προσπάθεια για την επιστροφή αρχαίων στην Ελλάδα.

    Ο κ. Βουλγαράκης δεν απάντησε σε ερωτήσεις σχετικά με τη βομβιστική επίθεση εναντίον του. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι σημερινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Θ. Ρουσόπουλου επί του θέματος, ο οποίος τόνισε πως "η συζήτηση έχει ολοκληρωθεί και όποιες εκτιμήσεις είχε να κάνει η Κυβέρνηση για τη βομβιστική επίθεση, τις έχει κάνει".

    [06] Κοινωνία

    Ανοιχτά της Ύδρας

    Σύγκρουση φορτηγών πλοίων

    1/6/2006 3:14:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης ναυτικών βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτά της Ύδρας, μετά τη σύγκρουση του ελληνικού δεξαμενόπλοιου "Άλιος Άρτεμις" με το φορτηγό πλοίο τουρκικών συμφερόντων "Χαν", 16 ναυτικά μίλια ΝΑ του ακρωτηρίου Ζούρβα. Το υπό σημαία Παναμά, πλοίο "Χαν", βυθίστηκε σχεδόν αμέσως μετά τη σύγκρουση, που σημείωθηκε στις 14:00 το μεσημέρι, με αποτέλεσμα το πλήρωμα των 13 Τούρκων ναυτικών να βρεθεί στη θάλασσα. Η ταχύτατη επέμβαση των αρχών οδήγησε στην άμεση διάσωση των επτά ναυτικών, ωστόσο λίγο αργότερα ανασύρθηκε νεκρός άλλος ένας άνδρας. Οι σωστικές προσπάθειες συνεχίζονται για τον εντοπισμό των άλλων πέντε μελών του πληρώματος, των οποίων η τύχη προς το παρόν αγνοείται.

    Άμεση επέμβαση

    Από το Θάλαμο Επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας κινητοποιήθηκαν άμεσα σκάφη του λιμενικού, παραπλέοντα πλοία, ενώ ένα σούπερ πούμα και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, απογειώθηκαν και έσπευσαν στην περιοχή. Σχεδόν αμέσως περισυνελέγησαν σώοι 7 Τούρκοι ναυτικοί, ενώ λίγο αργότερα ανασύρθηκε νεκρός άλλος ένας. Οι έρευνες συνεχίζονται με σύμμαχο και τον καλό καιρό για τον εντοπισμό των υπολοίπων πέντε. Οι επτά διασωθέντες θα μεταφερθούν με ελικόπτερο στο Θριάσιο νοσοκομείο, όπου θα τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, το ελληνικό δεξαμενόπλοιο, ο πλοίαρχος του οποίου ειδοποίησε για το συμβάν, υπέστη μόνο υλικές ζημιές. Τα αίτια της σύγκρουσης παραμένουν ακόμα άγνωστα. Στην περιοχή, την ώρα του δυστυχήματος επικρατούσαν καλές καιρικές συνθήκες.

    Το τουρκικό μοτορσίπ είχε αποπλεύσει από την Τουρκία με φορτίο σιδήρου και τελικό προορισμό την Καζαμπλάνκα, ενώ το ελληνικό τάνκερ μετέφερε πετρέλαιο από τους Αγίους Θεοδώρους στο Ηράκλειο της Κρήτης.

    [07] Κοινωνία

    Βατά χαρακτηρίστηκαν τα θέματα Αρχαίων-Φυσικής

    Με καθυστέρηση οι εξετάσεις

    1/6/2006 10:15:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/6/2006 3:53:15 μμ)

    Πηγή: NET - NET 105,8

    Με περίπου μία ώρα καθυστέρηση ξεκίνησε το πρωί η μετάδοση των θεμάτων στις πανελλαδικές εξετάσεις σε όλη την Ελλάδα. Αιτία ένα τροχαίο στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης που "μπλόκαρε" την έγκαιρη προσέλευση 12 υποψηφίων στο τοπικό εξεταστικό κέντρο. Το τροχαίο συνέβη όταν Ι.Χ. ξέφυγε από την πορεία του με αποτέλεσμα να συγκρουστεί με άλλο αυτοκίνητο. Δύο άτομα τραυματίστηκαν ελαφρά και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Το λεωφορείο με τους μαθητές που ακολουθούσε έμεινε αποκλεισμένο για αρκετή ώρα. Μόλις έφτασε στον προορισμό του στις 8:40, αμέσως ειδοποιήθηκε η αρμόδια διεύθυνση Bβάθμιας εκπαίδευσης που ενημέρωσε με την σειρά της το υπουργείο Παιδείας. Το υπουργείο, εξαιτίας της καθυστερημένης έλευσης στα σχολεία των 12 μαθητών, αποφάσισε να δώσει τα θέματα στα σχολεία όλης της χώρας με μία ώρα καθυστέρηση και οι εξετάσεις άρχισαν λίγα λεπτά μετά τις 9.30.

    Σήμερα, διαγωνίστηκαν οι υποψήφιοι των Ενιαίων Λυκείων στα Αρχαία Ελληνικά θεωρητικής κατεύθυνσης, στη Φυσική θετικής και τεχνολογικής κατεύθυνσης. Τα θέματα ανακοινώθηκαν κανονικά και οι περισσότεροι υποψήφιοι δεν αντιμετώπισαν ιδιαίτερες δυσκολίες.

    Υπενθυμίζουμε ότι στο ειδικό site για τις Εξετάσεις 2006 της ΕΡΤonline, μπορείτε να βρείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εξετάσεων για τα Ενιαία και Τεχνολογικά Λύκεια και οδηγίες προς τους υποψηφίους, ενώ θα είστε οι πρώτοι που θα μάθετε τα θέματα των εξετάσεων απευθείας από το ΥΠΕΠΘ και τις απαντήσεις τους.

    [08] Κοινωνία

    Των ελληνικών προϊόντων

    Αυξήθηκαν οι αγροτικές εξαγωγές

    1/6/2006 7:00:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Στις πρόσφατες εξελίξεις στον αγροτικό τομέα μετά τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος, που παρέστη στη 18η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της Συνομοσπονδίας Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος (ΣΥΔΑΣΕ). Κατά την ομιλία του, ο κ. Μπασιάκος αναφέρθηκε στην αύξηση των εξαγωγών, που παρουσιάζουν τα ελληνικά προϊόντα, και ενημέρωσε τα μέλη της Συνομοσπονδίας για τη διασφάλιση των αγροτικών επιδοτήσεων. Επίσης, αναφέρθηκε στο σημαίνοντα ρόλο της ΣΥΔΑΣΕ μέσα στη νέα ανταγωνιστική παγκοσμιοποιημένη αγορά, ενώ τόνισε ότι πρακτική του Υπουργείου είναι οι κυβερνητικές αποφάσεις να λαμβάνονται μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των αγροτών. Στη συνέλευση, παρέστησαν, επίσης, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Κοντός, και ο γ.γ. του Υπουργείου, κ. Σκιαδάς.

    [09] Κοινωνία

    Συνεργασία Δ ήμου Αθηναίων με ΟΑΣΑ

    Στην υπηρεσία των επιβατών

    1/6/2006 6:23:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Στην απρόσκοπτη κίνηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αποσκοπεί το μνημόνιο συνεργασίας, που υπογράφηκε μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών, παρουσία του υπουργού Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη. Συγκεκριμένα, καθορίστηκε ένα πλαίσιο παροχής υπηρεσιών, με σκοπό την επιτήρηση από την Δημοτική Αστυνομία 87 σημείων του δικτύου αστικών συγκοινωνιών στα όρια του Δήμου Αθηναίων όπου παρατηρείται έντονη και συνεχής, παράνομη στάθμευση οχημάτων. Οι δημοτικοί αστυνόμοι θα επιβάλλουν στους παραβάτες τις ποινές που προβλέπει ο ΚΟΚ, ενώ ο ΟΑΣΑ θα διαθέσει στο προσωπικό της δημοτικής αστυνομίας κάρτες δωρεάν μετακίνησης με τα μέσα μεταφοράς του. Το πρόγραμμα ξεκινά από την Παρασκευή 2 Ιουνίου. Ο υπουργός Μεταφορών τόνισε ότι η συνεργασία αυτή βάζει τα θεμέλια μιας μόνιμης και σταθερής συνεργασίας προς όφελος της κυκλοφορίας και της γρήγορης μετακίνησης των Αθηναίων, καθώς και για τον έλεγχο της παράνομης στάθμευσης.

    Στο μεταξύ, εγκαινιάζεται τα μεσάνυχτα της 1ης Ιουνίου, η νέα νυχτερινή λεωφορειακή γραμμή Γλυφάδα-Περιστέρι (από τις 12.30 μέχρι τις 4.30) και η οποία θα λειτουργεί παράλληλα με τις γραμμές του μετρό, ώστε να διευκολύνονται οι μετακινήσεις των Αθηναίων τις ώρες αυτές.

    [10] Κοινωνία

    Πανεπιστημιακών καθηγητών και φοιτητών

    Διαμαρτυρία για την Παιδεία

    1/6/2006 4:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/6/2006 7:43:26 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια και πορεία προς το υπουργείο Παιδείας πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Πέμπτης πανεπιστημιακοί καθηγητές και φοιτητές. Τα περισσότερα πανεπιστημιακά τμήματα παραμένουν κλειστά εξαιτίας της απεργίας διαρκείας που κήρυξαν από σήμερα οι των διδασκόντων, αλλά και των καταλήψεων που πραγματοποιούν οι φοιτητές. Πανεπιστημιακοί και φοιτητές αντιδρούν στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και ζητούν αύξηση δαπανών για την παιδεία και αυξήσεις στους μισθούς. Κατά την αποχώρηση των διαδηλωτών από το Υπουργείο Παιδείας, σημειώθηκαν επεισόδια μεταξύ αστυνομικών δυνάμεων και φοιτητών. Αποφασισμένη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση, εμφανίστηκε η Υπουργός Παιδείας. "Η κυβέρνηση θα φέρει σε πέρας την πρωτοβουλία που έχει αναλάβει στο χώρο της παιδείας, σεβόμενη πάντα την αντίθετη άποψη", τόνισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θοδωρής Ρουσόπουλος.

    Επεισόδια με την αστυνομία

    Τα επεισόδια ξεκίνησαν κατά την αποχώρηση των φοιτητών και των πανεπιστημιακών καθηγητών από το υπουργείο Παιδείας.

    Άνδρες των ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων στη συμβολή των οδών Μητροπόλεως και Φιλελλήνων ενώ τα επεισόδια συνεχίσθηκαν έξω από τη Βουλή, στην οδό Πανεπιστημίου και έξω από το Πολυτεχνείο.

    Νωρίτερα, έξω από το υπουργείο Παιδείας, οι διαδηλωτές είχαν εκτοξεύσει δεκάδες αυγά και μπουκάλια σε βάρος των αστυνομικών.

    Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων υπέστησαν ζημιές καταστήματα.

    Από επεισόδια σημαδεύτηκε και η πορεία των φοιτητών στο Ηράκλειο και στα Χανιά.

    Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στα Χανιά, δύο φοιτητές τραυματίστηκαν.

    Τα επεισόδια καταδίκασε ο Συνασπισμός.

    Πορείες φοιτητών διοργάνωσαν και οι σύλλογοι στην Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

    Φοιτητές έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις πολλών σχολών, ενώ οι Πανεπιστημιακοί καθηγητές που αντιδρούν στη λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων δηλώνουν αμετακίνητοι.

    Ωστόσο, σε πολλές σχολές ή τμήματα κατά τις γενικές συνελεύσεις η πρόταση για απεργία διαρκείας δεν "πέρασε". Σε άλλα τμήματα οι εκπαιδευτικοί προτίμησαν άλλους τρόπους διαμαρτυρίας, όπως εκδηλώσεις, συλλαλητήρια, κλείσιμο δρόμων κλπ.

    Το ζητούμενο πλέον είναι η εξεταστική. Πρυτανικές αρχές και μερίδα Πανεπιστημιακών που αντιδρούν στο κλείσιμο των σχολών αναζητούν λύσεις. Παράλληλα εξετάζεται το ενδεχόμενο να διευκολυνθούν οι πτυχιακοί φοιτητές.

    Θα προχωρήσουν οι αλλαγές

    Αποφασισμένη να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις στην Ανώτατη Εκπαίδευση εμφανίστηκε η υπουργός Παιδείας, Μαριέττα Γιαννάκου.

    "Εμείς ένα πράγμα ξέρουμε. Ότι υπάρχουν πράγματα που πρέπει ν΄ αλλάξουν. Τα Πανεπιστήμια μας και οι φοιτητές μας μπορούν και δικαιούνται να ανταποκριθούν στα καλύτερα επιστημονικά δεδομένα σε όλο το χώρο της Ευρώπης ", τόνισε η κ. Γιαννάκου, τονίζοντας ότι ο νέος νόμος πλαίσιο θα δοθεί στη δημοσιότητα μέσα στο καλοκαίρι.

    Για αλλαγές που έχουν ως στόχο την αναβάθμιση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

    "Η κυβέρνηση προσεγγίζει το θέμα της Παιδείας με ιδιαίτερο σεβασμό και με μεγάλη προσοχή", συμπλήρωσε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απεργία διαρκείας

    [11] Κοινωνία

    Για το δυστύχημα στην ΤΙΤΑΝ

    Εγκληματική αμέλεια

    1/6/2006 3:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/6/2006 7:47:32 μμ)

    Ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή και απλή σωματική βλάβη από αμέλεια κατά συρροή άσκησε ο εισαγγελέας, σε βάρος του διευθυντή Δημήτρη Δέδε και του τεχνικού ασφαλείας του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ Ιωάννη Κοκκινόπουλο, καθώς και του εργοδηγού - μετόχου της εταιρείας ΜΕΣΚΑ ΟΕ Αναστάσιο Τσίγκρο, για το εργατικό δυστύχημα που έγινε χθες το πρωί. Και οι τρεις αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ με εντολή του ο εισαγγελέας ζήτησε από το Λιμεναρχείο Ελευσίνας που διενεργεί την προανάκριση να πάρει καταθέσεις από τους συγγενείς όλων των θυμάτων του δυστυχήματος. Παράλληλα, έδωσε εντολή να διενεργήσει έρευνα και αυτοψία η Επιθεώρηση Εργασίας, ώστε να εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια του δυστυχήματος που είχε ως αποτέλεσμα δυο νεκρούς και πέντε τραυματίες εργάτες. Στο μεταξύ, δίωρη στάση εργασίας από τις 11 το πρωί μέχρι τη 1 το μεσημέρι κήρυξε για την Παρασκευή, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας-Δυτικής Αττικής σε όλη την περιοχή ευθύνης του, σαν ελάχιστο φόρο τιμής στους νεκρούς και τραυματίες στο εργοστάσιο Τσιμέντων "ΤΙΤΑΝ". Το Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας σε ανακοίνωσή του ζητά "να χυθεί άπλετο φως και να διευκρινιστούν άμεσα οι αιτίες αυτού του σοβαρού ατυχήματος, να καταλογιστούν ευθύνες και οι υπεύθυνοι να τιμωρηθούν παραδειγματικά".

    Ανακοίνωση της ΤΙΤΑΝ

    Η εταιρεία ΤΙΤΑΝ σε σημερινή της ανακοίνωση επισημαίνει ότι συνεργάζεται με τις αρμόδιες αρχές, ώστε να εντοπιστούν τα αίτια του δυστυχήματος και να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο ότι στο μέλλον θα αποκλειστούν οι πιθανότητες επανάληψης ανάλογου συμβάντος. Παράλληλα, υπογραμμίζει ότι με την πολιτική που ακολουθεί, έχει πετύχει τη συστηματική βελτίωση στην ασφάλεια εργασίας και η επίδοσή της στην πρόληψη ατυχημάτων συγκρίνεται ευνοϊκά με την επίδοση του κλάδου στις χώρες της Ευρώπης των '15'.

    Στην ανακοίνωση ακόμη δίνεται το ιστορικό του συμβάντος, καθώς και οι ενέργειες, οι οποίες έγιναν μετά το τραγικό δυστύχημα. Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η ΤΙΤΑΝ ανέθεσε πρόσφατα, στην εταιρεία ΜΕΣΚΑ, βάσει ειδικής μελέτης που εκπονήθηκε από τη σουηδική εταιρεία ΒΜΗ, το έργο της επέκτασης του μηχανήματος φόρτωσης των πλοίων στο εργοστάσιο της Ελευσίνας. Την 31η Μαΐου 2006 οι εργαζόμενοι της εταιρείας ΜΕΣΚΑ προσήλθαν στο χώρο των λιμενικών εγκαταστάσεων του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ στην Ελευσίνα για να προετοιμάσουν, σύμφωνα με τις γραπτές προδιαγραφές του έργου, την έναρξη της υλοποίησής του. Το ατύχημα σημειώθηκε στις 11.00 π.μ. και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο εργαζομένων της εταιρείας ΜΕΣΚΑ και τον τραυματισμό άλλων πέντε, εκ των οποίων οι δύο της εταιρείας ΤΙΤΑΝ. Αμέσως, όπως επισημαίνει η ΤΙΤΑΝ, κλήθηκαν από τους υπεύθυνους του εργοστασίου η Πυροσβεστική Υπηρεσία και το ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι του οποίου τη συγκεκριμένη ημέρα είχαν εξαγγείλει απεργία για τη διεκδίκηση αιτημάτων τους.

    Άμεσα χρησιμοποιήθηκε το ασθενοφόρο της εταιρίας από το εργοστάσιο της Ελευσίνας, ενώ στη συνέχεια κατέφθασε το δεύτερο ασθενοφόρο της εταιρείας από το εργοστάσιο του Καμαρίου, που βρίσκεται σε απόσταση 10 χλμ., καθώς και δύο ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, μετά την παρέμβαση του Δημάρχου Ελευσίνας.

    Στο χώρο του εργοστασίου από την πρώτη στιγμή έσπευσαν διευθυντικά στελέχη της ΤΙΤΑΝ για το συντονισμό όλων των απαιτούμενων ενεργειών και για την άμεση συνεργασία με τις αρμόδιες αρχές για τη διερεύνηση των αιτίων του δυστυχήματος. Επίσης, προσήλθαν άμεσα ο ιατρός εργασίας του εργοστασίου και η βοηθός του για την παροχή πρώτων βοηθειών στους τραυματίες.

    Όλοι οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο Νοσοκομείο, δύο εκ των οποίων κρίθηκε σκόπιμο να χειρουργηθούν άμεσα, ενώ μετά το τέλος του χειρουργείου, λόγω έλλειψης μονάδας εντατικής παρακολούθησης, κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά τους από το Θριάσιο στο "Ερρίκος Ντυνάν". Δεδομένου ότι το Θριάσιο Νοσοκομείο δεν βρισκόταν τη συγκεκριμένη ημέρα σε γενική εφημερία, οι υπόλοιποι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο Metropolitan, μετά και από την σύμφωνη γνώμη του ιατρού εργασίας του εργοστασίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εργατικό δυστύχημα στην "Τιτάν"

    [12] Κοινωνία

    Θανατηφόρο τροχαίο

    1/6/2006 11:18:00 πμ

    Πηγή: NET

    Δύο αστυνομικοί βρήκαν το θάνατο τα ξημερώματα της Πέμπτης, στην Αθήνα, στη συμβολή των οδών Βασιλέως Κωνσταντίνου και Βασιλέως Γεωργίου, στο ύψος του αγάλματος Τρούμαν. Οι αστυνομικοί, που επέστρεφαν στα σπίτια τους με μοτοσικλέτα μετά από υπηρεσία, συγκρούστηκαν με ταξί που παραβίασε τον ερυθρό σηματοδότη. Οι δύο αστυνομικοί μεταφέρθηκαν στον "Ευαγγελισμό", όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός τους.

    [13] Κοινωνία

    Απεργία διαρκείας

    1/6/2006 7:38:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/6/2006 5:17:30 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8

    Σε απεργία διαρκείας προχωρούν από σήμερα οι πανεπιστημιακοί καθηγητές - με κίνδυνο να χαθεί για τους φοιτητές η εξεταστική περίοδος του Ιουνίου - διεκδικώντας περισσότερα κονδύλια για την ανώτατη εκπαίδευση αλλά και διαμαρτυρόμενοι για την ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων. Την ίδια ώρα, πολλές σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ τελούν υπό κατάληψη. Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας φοιτητών και διδασκόντων στα Προπύλαια, οι οποίοι στη συνέχεια θα πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας προς το υπουργείο Παιδείας. Πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται και στην Πολυτεχνική Σχολή Θεσσαλονίκης. Θα ακολουθήσει πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

    Αντιδράσεις και αιτήματα

    Οι πανεπιστημιακοί αντιδρούν στην ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων και στην αξιολόγηση των ΑΕΙ και ζητούν αύξηση των δαπανών για την ανώτατη εκπαίδευση και αυξήσεις στους μισθούς τους.

    Πολλές είναι οι σχολές που τελούν υπό κατάληψη από φοιτητές που, εκτός από το θέμα των μη κρατικών πανεπιστημίων, ζητούν:

    να μην αλλάξει ο νόμος για το πανεπιστημιακό άσυλο, να μην καταργηθούν τα δωρεάν συγγράμματα, να μην μπει πλαφόν στα έτη φοίτησης και να μην απαγορεύεται η μεταφορά μαθημάτων.

    Πάντως, το ερώτημα που απασχολεί όλους είναι τί θα γίνει με την εξεταστική περίοδο.

    Κι ενώ το νομοσχέδιο για το πλαίσιο λειτουργίας των πανεπιστημίων θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Ιούνιο, οι πρυτανικές αρχές και καθηγητές αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να διευκολυνθούν οι πτυχιακοί φοιτητές και όσοι έχουν να παραδώσουν διπλωματική εργασία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απεργία διαρκείας πανεπιστημιακών

    [14] Κόσμος

    Συνελήφθησαν εννέα άτομα

    Απετράπη επίθεση κατά Ερντογάν

    1/6/2006 11:06:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/6/2006 5:44:09 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πιθανή επίθεση εναντίον του Τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απέτρεψε η αστυνομία της Άγκυρας ενώ συνέλαβε εννιά άτομα, ανάμεσά τους και τρεις στρατιωτικούς, γράφει σήμερα ο τουρκικός Τύπος. Ύστερα από έφοδο της αστυνομίας σε διαμέρισμα στα περίχωρα της Άγκυρας, συνελήφθησαν εννέα άτομα, μεταξύ των οποίων δύο στρατιωτικοί καθώς και απόστρατοι, ενώ κατασχέθηκαν πλαστικά εκρηκτικά, δύο πιστόλια και χειροβομβίδες. Σύμφωνα με την εφημερίδα Χουριέτ, που επικαλείται αστυνομικές πηγές, στο διαμέρισμα εντοπίστηκε ακόμη χάρτης με την συνοικία Κετσιερέν, όπου βρίσκεται η κατοικία του Ταγίπ Ερντογάν. Οι εφημερίδες αναφέρουν πως πιθανός στόχος ήταν και ο σύμβουλος του Ερντογάν Τζουνέιντ Ζαπσού. Από τους τρεις στρατιωτικούς που συνελήφθησαν, οι δύο είναι αξιωματικοί και παραδόθηκαν στις στρατιωτικές αρχές.

    Συλλήψεις υπόπτων για τρομοκρατικές επιθέσεις

    Στο μεταξύ, οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν το μεσημέρι, άλλα έξι άτομα στη Σμύρνη και κατέσχεσαν 3,8 κιλά πλαστικών εκρηκτικών, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή. Η αστυνομία υποπτεύεται ότι οι συλληφθέντες ήθελαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις με εκρηκτικούς μηχανισμούς που θα πυροδοτούσαν εξ αποστάσεως στη περιοχή Κορντονμπογιού, όπου βρίσκονται πολλά μπαρ, εστιατόρια και καταστήματα, ανέφερε το πρακτορείο. Η αστυνομία έχει στη διάθεσή της πληροφορίες ότι δύο άνδρες που είχαν φυλακιστεί στο παρελθόν για κλεπταποδοχή για λογαριασμό του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) είχαν καταφέρει να μεταφέρουν λαθραία στη Σμύρνη εκρηκτικές ουσίες. Τα δύο αυτά άτομα συνελήφθησαν σε τερματικό σταθμό λεωφορείων έχοντας στη κατοχή τους την πλαστική εκρηκτική ύλη. Η αστυνομία συνέλαβε άλλους δύο άνδρες που πήγαν εκεί για να τους συναντήσουν και στη συνέχεια δύο ακόμη άτομα που φέρονται ως μέλη του ΡΚΚ.

    Η ένοπλη κουρδική οργάνωση Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν (TAK) ανέλαβε φέτος την ευθύνη για επτά βομβιστικές επιθέσεις και απείλησε με επιθέσεις σε τουριστικούς στόχους στην Τουρκία.

    [15] Κόσμος

    Τουλάχιστον 14 οι τραυματίες

    Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη

    1/6/2006 2:11:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

    Ισχυρή έκρηξη που προκλήθηκε από διαρροή φυσικού αερίου, σε κτίριο πέντε ορόφων συγκλόνισε το πρωί την Κωνσταντινούπολη. Η αστυνομία δεν έχει ανακοινώσει προς το παρόν τον ακριβή αριθμό τραυματιών, ωστόσο το τηλεοπτικό δίκτυο NTV κάνει λόγο για 14 ανθρώπους και αποδίδει την έκρηξη σε πυρκαγιά που προκλήθηκε στο υπόγειο. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή η έκρηξη σημειώθηκε στη συνοικία Ουσκουντάρ, στην ασιατική πλευρά της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας.

    [16] Κόσμος

    Αρνείται όμως να διακόψει τον εμπλουτισμό ουρανίου

    Θετική στο διάλογο η Τεχεράνη

    1/6/2006 11:54:00 πμ

    Έτοιμη να προχωρήσει σε διάλογο με τις ΗΠΑ εμφανίζεται η Τεχεράνη αλλά αρνείται να διακόψει τον εμπλουτισμό ουρανίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών. "Υποστηρίζουμε ένα δίκαιο και αμερόληπτο διάλογο, αλλά δεν θα συζητήσουμε για τα νόμιμα και τα ακατάλυτα δικαιώματά μας", δήλωσε ο Μανουσέρ Μοτακί, σε μια πρώτη αντίδραση, στη πρόταση της Ουάσιγκτον για απευθείας συνομιλίες για το πυρηνικό της πρόγραμμα. Ωστόσο εκλαμβάνοντας ως άρνηση την απάντηση της Τεχεράνης, ο Λευκός Οίκος μέσω της αναπληρώτριας εκπρόσωπου Ντάνα Περίνο, τόνισε ότι ελπίζει αυτή να μην είναι η τελευταία της λέξη, και να εξετάσει πιο προσεχτικά την πρόταση τις προσεχείς ημέρες. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Κίνας, Χου Τζιντάο εξέφρασε την ικανοποίησή του στον Τζορτζ Μπους για την αμερικανική πρόταση, τονίζοντας ότι το Πεκίνο είναι έτοιμο να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο στην ταχεία επανάληψη των συνομιλιών. Στη Βιέννη συναντώνται σήμερα εκπρόσωποι των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας, για να συζητήσουν για μια κοινή πρόταση προς την Τεχεράνη.

    Υπέρ της πρότασης η διεθνής κονότητα

    Υπέρ της πρότασης των ΗΠΑ για απευθείας διάλογο με το Ιράν τάχθηκαν Κίνα, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Ισραήλ.

    Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, χαιρέτησε την πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον, ωστόσο εξέφρασε την πάγια θέση του Πεκίνου για μη "αυθαίρετη χρήση κυρώσεων", κατά της Τεχεράνης.

    Ως "πραγματική ευκαιρία" χαρακτήρισαν την πρόταση Ρωσία και Βρετανία και κάλεσαν το Ιράν να απαντήσει θετικά.

    Ωστόσο, εκφράζοντας μια δεύτερη σκέψη, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, εμφανίστηκε πιο συγκρατημένος, λέγοντας ότι οι απευθείας συνομιλίες μεταξύ των δυο κρατών αποτελεί δική τους επιλογή, που αν γίνει πραγματικότητα "δε θα απογοητεύσει κανένα".

    Ως ένα σημαντικό βήμα για την αποκλιμάκωση της έντασης χαρακτήρισε την πρόταση ο Γάλλος πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν.

    Υπέρ και η υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Τζίπι Λίβνι η οποία εκτίμησε πως τέτοιες πρωτοβουλίες ενισχύουν την θέση των ΗΠΑ διεθνώς.

    Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις είχε ενημερώσει σχετικά την Ισραηλινή ομόλογό της, πριν ο Πρόεδρος Μπους ανακοινώσει την απόφασή του.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έτοιμες να συζητήσουν για το Ιράν οι ΗΠΑ

    [17] Ιράκ

    Και 21 τραυματίες στην έκρηξη στη Βαγδάτη

    Τέσσερις νεκροί σε Σαμάρα και Βαγδάτη

    1/6/2006 9:43:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δύο Ιρακινές σκοτώθηκαν χθες Τετάρτη σε επεισόδιο κοντά σε σημείο ελέγχου των συμμαχικών στρατευμάτων στη Σαμάρα, 125 χιλιόμετρα βόρεια της Βαγδάτης, ανακοίνωσε ο αμερικανικός στρατός. "Ένα αυτοκίνητο μπήκε σε απαγορευμένη ζώνη κοντά σε παρατηρητήριο της Συμμαχίας. Ο οδηγός αγνόησε τα ηχητικά και οπτικά σήματα και δεν σταμάτησε με αποτέλεσμα οι στρατιώτες να πυροβολήσουν για να το ακινητοποιήσουν. Το αυτοκίνητο σταμάτησε, άλλαξε κατεύθυνση και εγκατέλειψε την περιοχή", διευκρινίζεται στην ανακοίνωση. "Αργότερα, οι συμμαχικές δυνάμεις ενημερώθηκαν από την αστυνομία ότι δύο γυναίκες, από τις οποίες η μία ήταν έγκυος, υπέκυψαν στα τραύματά τους σε νοσοκομείο της Σαμάρα", επισημαίνεται στην ανακοίνωση Ήδη διεξάγεται έρευνα για τις συνθήκες του περιστατικού. Εξάλλου δύο νεκροί και 21 τραυματίες είναι ο απολογισμός έκρηξης βόμβας νωρίς το πρωί σε πλατεία στο κέντρο της Βαγδάτης, όπου συγκεντρώνονται εργάτες, ανακοίνωσε αστυνομική πηγή. Η επίθεση αυτή σημειώνεται μετά το αιματηρό τριήμερο που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 120 ανθρώπους, μόνο στην ιρακινή πρωτεύουσα.

    [18] Ιράκ

    Για ένα μήνα

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Βασόρα

    1/6/2006 12:06:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, για τουλάχιστον ένα μήνα, κηρύχθηκε σήμερα στη Βασόρα, τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη του Ιράκ. Ο πρωθυπουργός, Νούρι αλ Μάλικι, συνοδευόμενος από τον σουνίτη αντιπρόεδρο Τάρεκ αλ-Χασεμί, μετέβη στην πόλη σε μία προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων ασφάλειας που αντιμετωπίζει η πόλη αυτή του νοτίου Ιράκ, λόγω της διένεξης μεταξύ αντιπάλων σιιτικών ομάδων, γεγονός που απειλεί και τις ζωτικής σημασίας εξαγωγές πετρελαίου. Στον κλοιό της βίας ασφυκτιά και η Βαγδάτη, όπου σήμερα από επίθεση με βλήματα όλμου στα νότια προάστια της βρήκαν το θάνατο εννέα άνθρωποι και άλλοι 17 τραυματίστηκαν. Επίσης 42 πτώματα βρέθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες σε διαφορετικές περιοχές της ιρακινής πρωτεύουσας. Τα περισσότερα από αυτά έφεραν τραύματα από σφαίρες και σημάδια βασανισμού. Από τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά την επίθεση σε τέμενος σιιτών στη Σαμάρα, εκατοντάδες πτώματα έχουν βρεθεί στη Βαγδάτη και σε άλλες πόλεις του Ιράκ, θύματα δολοφονιών για θρησκευτικούς λόγους.

    Μπους: Οι υπεύθυνοι της σφαγής θα τιμωρηθούν

    Στην Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους δήλωσε "ταραγμένος" από τις καταγγελίες για σφαγή 24 αμάχων πολιτών από Αμερικανούς πεζοναύτες τον περασμένο Νοέμβριο στην ιρακινή πόλη Χαντίθα και διαβεβαίωσε ότι οι ένοχοι θα τιμωρηθούν, εάν επαληθευτούν τα γεγονότα.

    Οι πληροφορίες του περιοδικού "Time" που δημοσιεύτηκαν τον Μάρτιο, καθώς και πολλές μαρτυρίες αυτοπτών, αμφισβήτησαν την επίσημη εκδοχή των γεγονότων - σύμφωνα με την οποία οι Ιρακινοί σκοτώθηκαν από την έκρηξη βόμβας- και αναφέρουν ότι οι άοπλοι πολίτες χτυπήθηκαν εν ψυχρώ από πεζοναύτες σε αντίποινα για τη δολοφονία ενός συναδέλφου τους.

    Την εκδοχή αυτή έρχονται να ενισχύσουν με σημερινό δημοσίευμά τους και οι "New York Times" επικαλούμενοι αμερικανική στρατιωτική έρευνα που βρήκε στοιχεία τα οποία καταδεικνύουν πως και τα 24 θύματα, περιλαμβανομένων γυναικών και παιδιών, έφεραν τραύματα από σφαίρες, γεγονός που αντιφάσκει με τους ισχυρισμούς των Αμερικανών πεζοναυτών.

    [19] Μ. Ανατολή

    Ενδοπαλαιστινιακές συγκρούσεις

    1/6/2006 8:22:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - ΑΠΕ

    Τουλάχιστον τρία μέλη της Φατάχ τραυματίστηκαν χθες το βράδυ, σε ανταλλαγή πυρών που ξέσπασε ανάμεσα σε υποστηρικτές της Χαμάς και της Φατάχ, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας. Συγκεκριμένα, η μάχη έγινε στην κωμόπολη Χαν Γιούνες και αποτελεί καθοριστικό πλήγμα στην εύθραυστη ηρεμία που επικρατούσε στα Παλαιστινιακά Εδάφη από την περασμένη εβδομάδα, όταν ο πρόεδρος Αμπάς, ηγέτης της Φάταχ, συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό Ισμαήλ Χανίγια, της Χαμάς, και άρχισαν συνομιλίες για τον τερματισμό της βίας στη Γάζα. Υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη διάρκεια ταραχών μεταξύ μελών της Φάταχ και της Χαμάς στα Παλαιστινιακά Εδάφη, από τον Μάρτιο, γεγονός που έχει προκαλέσει φόβους για εμφύλιο σπαραγμό των Παλαιστινίων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κατάπαυση ή δημοψήφισμα

    [20] Οικονομία

    Η αύξηση του μ.κ. της Εθνικής Τράπεζας

    Εγκρίθηκε με ισχυρή πλειοψηφία

    1/6/2006 5:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/6/2006 6:32:57 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕτ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Με ισχυρή πλειοψηφία, εγκρίθηκε από τη δεύτερη επαναληπτική γενική συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας, η αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά τρία δισεκατομμύρια ευρώ. Ένα μέρος από το ποσό θα χρησιμοποιηθεί για την εξαγορά της τουρκικής τράπεζας Finansbank, ενώ το υπόλοιπο θα χρησιμοποιηθεί για μελλοντικές επιλεκτικές εξαγορές στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Οι παλαιοί μέτοχοι της Εθνικής Τράπεζας θα αποκτήσουν τέσσερις νέες μετοχές για κάθε δέκα παλαιές στην τιμή των 22,11 ευρώ ανά μετοχή. Η συνεδρίαση ηταν επεισοδιακή καθώς ορισμένοι μέτοχοι εξέφρασαν αντιρρήσεις για την εξαγορά της τουρκικής τράπεζας ως κίνηση υψηλού ρίσκου. Αλλοι πάλι δήλωσαν οτι στηρίζουν τη στρατηγική της διοίκησης. Αντιρρήσεις εξέφρασε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής (ΣΥΕΤΕ) Σταύρος Κούκος.

    Απαντήσεις Αράπογλου-Διαφωνίες Κούκου

    Πριν την ψήφιση και απατώντας σε ερωτήσεις μετόχων για την εξαγορά της Finansbank, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Τάκης Αράπογλου, υπογράμμισε ότι, η Εθνική θα παραμένει ανεξάρτητη, ακολουθεί αυτόνομη πορεία και δεν τίθεται θέμα αφελληνισμού της.

    Απατώντας στους επικριτές της εξαγοράς, ο κ. Αράπογλου, επισήμανε πως η εξαγορά δεν αποτελεί πείραμα αλλά ουσιαστική κίνηση επέκτασης, που εγκρίθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προσθέτοντας ότι στην ομιλία του ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής απάντησε σε όλες τις ανακρίβειες που είδαν το φως της δημοσιότητας.

    "Διαλέξαμε την σωστή ευκαιρία, το σωστό μέγεθος και πραγματοποιούμε μια επένδυση μακροπρόθεσμη, που δεν επηρεάζεται από βραχυπρόθεσμες και πρόσκαιρες γεωπολιτικές εξελίξεις, τόνισε ο κ. Αράπογλου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η χθεσινή εξαγορά της τουρκικής τράπεζας Denizbank από τη γαλλο-βελγική Dexia επιβεβαιώνει ότι η Εθνική αγόρασε σε καλύτερη τιμή μια μεγαλύτερη και καλύτερη τράπεζα.

    Αντίθετη άποψη εξέφρασε ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων της Εθνικής (ΣΥΕΤΕ) Σταύρος Κούκος, ο οποίος κατηγόρησε την διοίκηση για καθυστερημένη ενημέρωση και χαρακτηρίζοντας την επένδυση, επικίνδυνη για τα συμφέροντα των μετόχων και της τράπεζας λόγω του μεγάλου γεωπολιτικού ρίσκου της Τουρκίας αλλά και της μη σωστής εκτίμησης του συναλλαγματικού κινδύνου.

    Ανακοίνωσε επίσης ότι θα προσφύγει στις δικαστικές και εποπτικές αρχές για να θέσει ζήτημα νομιμότητας της σημερινής γενικής συνέλευσης, καθώς δεν είχε την απαιτούμενη απαρτία.

    Συνεχίζεται η αντιπαράθεση

    Ωστόσο η εξαγορά της Finansbank, παραμένει στην πολιτική επικαιρότητα, καθώς σήμερα και κατά τη διάρκεια, ενημέρωσης των κοινοβουλευτικών επιτροπών Οικονομικών και Ευρωπαϊκών υποθέσεων, ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης άσκησε έντονη κριτική στο ΠΑΣΟΚ, ότι αντιπολιτεύεται επιχειρηματικές κινήσεις.

    Απευθυνόμενος στους βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Αλογοκούφης μίλησε για φοβίες και φοβικά σύνδρομα και τόνισε ότι το να εμφανίζεται ένα κόμμα να αντιπολιτεύεται μια μεγάλη επιχείρηση, όπως η Εθνική Τράπεζα ή ο ΟΤΕ, την ώρα που είναι γνωστό ότι οι επιχειρηματικές κινήσεις τους θίγουν τους ανταγωνιστές τους, δημιουργεί και άλλα ερωτήματα.

    Για την εξαγορά της Finansbank, ο κ. Αλογοσκούφης παρατήρησε ότι η διοίκηση της ΕΤΕ, είχε ενημερώσει την κυβέρνηση και είχε πάρει καταρχήν το πράσινο φως, για την επένδυση στην Τουρκία, είπε.

    Η υπεύθυνη του Τομέα Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ, Βάσω Παπανδρέου, έκανε λόγο για αγορά σκάνδαλο της κυβέρνησης και της Διοίκησης της Εθνικής, ειδικά όπως τόνισε μετά την αποκάλυψη ότι άλλες ευρωπαϊκές τράπεζας προχώρησαν σε εξαγορά τουρκικής τράπεζας σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

    "Το σκάνδαλο γίνεται ακόμη μεγαλύτερο με τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στη Γενική Συνέλευση των μετόχων" πρόσθεσε, συμπληρώνοντας ότι πλέον επιβάλλεται να επιληφθούν οι αρμόδιες αρχές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Υπέρ της Εθνικής ο Γκαργκάνας

    Φιλόδοξο σχέδιο η εξαγορά της Finansbank

    [21] Οικονομία

    Αντιδρούν τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια

    Αυξήσεις 3,2% στα δίδακτρα

    31/5/2006 11:46:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στο 3,2% θα είναι η αύξηση στα δίδακτρα για την επόμενη σχολική χρονιά, για όλες τις τάξεις, πλην της πρώτης τάξης νηπιαγωγείου, δημοτικού και γυμνασίου. Τη σχετική απόφαση υπέγραψε ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιάννης Παπαθανασίου, ο οποίος υπενθύμισε ότι η αύξηση αυτή αφορά το σύνολο των διδάκτρων και τα βασικά και τα προαιρετικά μαθήματα, καθώς και τα μεταφορικά, όλα ανεξαιρέτως, όπως προβλέπει ο νόμος.

    Ο Σύνδεσμος Ιδρυτών Ελληνικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του σχετικά με το ύψος της αύξησης αναφέροντας ότι δεν απεικονίζει τις αυξήσεις που έχουν δοθεί από τις επιχειρήσεις, μιας και δεν έχουν ενσωματωθεί οι αυξήσεις ωρίμανσης, τα επιδόματα γάμου, καθώς και οι αυξήσεις οικογενειακών επιδομάτων των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων, ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για το κόστος του πετρελαίου κίνησης των σχολικών αυτοκινήτων και της θέρμανσης. Τα εκπαιδευτήρια σκοπεύουν να ζητήσουν από το υπουργείο να δικαιολογήσει το πως ακριβώς υπολογίστηκε η αύξηση που ανακοινώθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες παραγόντων της αγοράς, οι αυξήσεις για τα δίδακτρα που είναι ελεύθερα, αναμένεται να κυμανθούν μεταξύ 5 και 7%, ενώ δεν αποκλείεται να είναι και ακόμα υψηλότερο το ποσοστό αυτό σε ορισμένα εκπαιδευτήρια.

    [22] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πανιώνιος: "Δεν φοβόμαστε τίποτα"

    1/6/2006 6:56:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στη χθεσινοβραδινή εκπομπή "Έρευνα" του MEGA, η οποία ασχολήθηκε εκτενώς με το σκάνδαλο των "στημένων" αγώνων και τα γραφεία στοιχημάτων, ακούστηκαν πολλά για τον αγώνα του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ του Πανιωνίου με την Δυναμό Τιφλίδας. Η απάντηση των "κυανέρυθρων" ήρθε από τον Αχιλλέα Μπέο, ο οποίος προέβη σε δήλωση μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Πανιωνίου, όπου μεταξύ άλλων επιτίθεται στους συντελεστές της εκπομπής, αναφέρει ότι οι νομικοί σύμβουλοι της ΠΑΕ θα ζητήσουν την κασέτα για να την επεξεργαστούν και τονίζει πως ο "κόσμος του Πανιωνίου δεν έχει τίποτα απολύτως να φοβηθεί". Και στην συνέχεια λέει: "Γιατί απλά από καμία έρευνα δεν προκύπτει κανένα στοιχείο εμπλοκής της ΠΑΕ. Κάτι που περίτρανα αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ο επίσημος Πανιώνιος ουδέποτε έχει κληθεί από την UEFA να ενημερώσει ή να καταθέσει". Και προς το τέλος, αναφερόμενος στον αγώνα που είχαν δώσει οι "κυανέρυθροι" με την Ντιναμό Τιφλίδας για το Κύπελλο UEFA την 1η Δεκεμβρίου 2004, προσθέτει: "Για τελευταία φορά τονίζουμε ότι ο Πανιώνιος έκανε το καθήκον του και κέρδισε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα εντός του αγωνιστικού χώρου. Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται".

    [23] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Αιχμές για "στημένα" ματς ελληνικών ομάδων

    1/6/2006 11:30:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΜEGA

    Ο καπνός από τη φωτιά που "άναψε" το σκάνδαλο των στημένων αγώνων του πρωταθλήματος της γειτονικής Ιταλίας, φαίνεται ότι σιγά σιγά θα αρχίσει να σκεπάζει και την ατμόσφαιρα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο επικεφαλής των ερευνών της UEFA για "στημένους" αγώνες, Πίτερ Λιμάχερ σε δηλώσεις του στην εκπομπή "Έρευνα" του MEGA, αναφερόμενος στην αναμέτρηση Πανιώνιος-Ντιναμό Τιφλίδας του Κυπέλλου UEFA της περιόδου 2004-05, χαρακτήρισε την εν λόγω αναμέτρηση ως "το απόλυτο παράδειγμα ενός ανώμαλου αγώνα".

    Μπέος: "Ουδέν μεμπτόν στον αγώνα"

    Εκτός όμως από το ματς της Νέας Σμύρνης ο κ. Λιμάχερ άφησε σαφείς αιχμές και για έναν ακόμη ευρωπαϊκό αγώνα ελληνικής ομάδας, ο οποίος διεξήχθη το καλοκαίρι της επόμενης αγωνιστικής περιόδου, χωρίς όμως να ξεκαθαρίσει σε ποιο παιχνίδι και σε ποια ομάδα αναφέρεται, αφού εκείνη την περίοδο οι δύο ελληνικές ομάδες, που έδωσαν ευρωπαϊκά ματς ήταν ο Παναθηναϊκός (με τη Βίσλα Κρακοβίας για τον γ΄ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ) και το Αιγάλεω (με τη Ζαλγκίρις Βίλνιους για τον γ΄ γύρο του Κυπέλλου Ιντερτότο).

    Από την πλευρά του Πανιωνίου ο μέχρι χθες- "ισχυρός άνδρας" του Πανιωνίου, Αχιλλέας Μπέος, τόνισε ότι δεν υπάρχει κάτι μεμπτό στον αγώνα της ομάδας, ενώ ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Αιγάλεω, Θωμάς Μητρόπουλος, τόνισε ότι η ομάδα του δεν έχει καμία σχέση, αφού αγωνίστηκε με πολλούς νεαρούς παίκτες στις αναμετρήσεις με τη λιθουανική ομάδα. Ο κ. Λιμάχερ πάντως δήλωσε, ότι σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις από την UEFA για το θέμα.Σύμφωνα πάντως με τις προβλεπόμενες ποινές, ο κ. Λιμάχερ ξεκαθάρισε ότι τα πρόστιμα δεν αποτελούν επαρκή τιμωρία, αφού προκειμένου να παταχθεί το φαινόμενο, ο άνθρωπος της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαικής Ομοσπονδίας υπογράμμισε, ότι πρέπει να επιβάλλεται αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις ή ακόμη αφαίρεση βαθμών και υποβιβασμός.

    [24] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Μαγικά χαρτάκια" διαρκείας για την Εθνική

    1/6/2006 11:11:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πηγή: EΠΟ

    Στο ξεκίνημα της προσπάθειας διατήρησης της Εθνικής των σκήπτρων της "Γηραιάς Ήπειρου", που κατέκτησε πριν από δύο χρόνια στα γήπεδα της Πορτογαλίας, η "επίσημη αγαπημένη των Ελλήνων" έχει την ανάγκη τη συμπαράσταση όλων των φιλάθλων. Για αυτό και οι λάτρεις της Εθνικής θα έχουν από σήμερα την ευκαιρία να προμηθευτούν τα εισιτήρια διαρκείας για τους έξι εντός έδρας αγώνες των παιδιών του Ότο Ρεχάγκελ στην προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2008 με τη Νορβηγία, την Τουρκία, τη Μολδαβία, τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη, την Ουγγαρία και τη Μάλτα.Άρχισε η διάθεση των εισιτηρίων διαρκείας της Εθνικής για τους της. Προτεραιότητα στην απόκτηση εισιτηρίων διαρκείας που θα διατίθενται από την Πέμπτη 1 Ιουνίου μέχρι και το Σάββατο 10 Ιουνίου έχουν οι παλαιοί κάτοχοι, ενώ από τη Δευτέρα 12 Ιουνίου η πώληση θα είναι ελεύθερη για όλους τους φιλάθλους, που επιθυμούν να συμπαρασταθούν στην προσπάθεια της Εθνικής να υπερασπίσει τον τίτλο της πρωταθλήτριας Ευρώπης. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο κάθε φίλαθλος μπορεί να προμηθευτεί έως 3 εισιτήρια διαρκείας.

    Οι κατηγορίες και οι τιμές των εισιτηρίων διαρκείας

    Κατηγορία Α, Θύρες 30, 31, 33: τιμή 400 ευρώ Κατηγορία Β, Θύρες 14, 15: τιμή 250 ευρώ Κατηγορία Γ, Θύρες 12, 16, 17: τιμή 175 ευρώ Κατηγορία Δ, Θύρες 19, 20, 21, 22, 23, 24: τιμή 100 ευρώ Ο κάθε φίλαθλος μπορεί να προμηθευτεί έως 3 εισιτήρια διαρκείας. Η ΕΠΟ προσφέρει στους φιλάθλους με την αγορά εισιτηρίου διαρκείας τη διαφορά ενός απλού εισιτηρίου, καθώς οι τιμές των απλών εισιτηρίων ανά κατηγορία είναι: 80, 50, 35 και 20 ευρώ. Η διάθεση των εισιτηρίων διαρκείας θα πραγματοποιείται από Δευτέρα έως Παρασκευή και στο χρονικό διάστημα 09.00-17.00: -Από τα εκδοτήρια του γηπέδου Καραϊσκάκη που βρίσκονται έξω από τις θύρες 17 και 25 (πλησίον σταθμού ΗΣΑΠ) -Από εκδοτήριο στον πεζόδρομο της οδού Κοραή στην Αθήνα -Από τα γραφεία της Ε.Π.Ο. (Λ. Συγγρού 137-2ος όροφος) Τα Σάββατα τα εισιτήρια διαρκείας θα διατίθενται μόνο από τα εκδοτήρια του γηπέδου Καραϊσκάκη και της οδού Κοραή (ώρες 10.00-14.00).

    Πρωταθλητές με την κάρτα της "Πειραιώς"

    Η Ε.Π.Ο. για την διευκόλυνση των φιλάθλων εξασφάλισε, σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς, τις εξής προσφορές: -Οι κάτοχοι της πιστωτικής κάρτας Πειραιώς Champions Card θα μπορούν να εξοφλούν τα εισιτήρια διαρκείας σε 12 άτοκες δόσεις. -Οι κάτοχοι των πιστωτικών καρτών Πειραιώς Visa και Πειραιώς Mastercard θα μπορούν να εξοφλούν τα εισιτήρια διαρκείας σε 4 άτοκες δόσεις. -Οι κάτοχοι πιστωτικών καρτών άλλων τραπεζών θα εξοφλούν χωρίς δόσεις. Οι φίλαθλοι θα μπορούν να τηλεφωνούν στον αριθμό 210-20.05.200 για να πληροφορούνται όλες τις λεπτομέρειες για τη διάθεση των εισιτηρίων διαρκείας της Εθνικής Ομάδας.

    [25] Βόλεϊ

    Έκαναν... σεφτέ οι "Βασιλικές της άμμου"

    1/6/2006 1:34:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μία μικρή αδιαθεσία που ένιωσε στο τρίτο σετ η διεθνής Βάσω Καραντάσιου στον πρώτο αγώνα της στο κυρίως ταμπλώ του "INFOTE Athens Open", δεν στάθηκε αρκετή να εμποδίσει τις Καραντάσιου / Αρβανίτη (Νο7) να φτάσουν στην πρώτη τους νίκη στη διοργάνωση τουπαγκόσμιου σιρκουί. Στους αγώνες που άρχισαν χθες στις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις του μπιτς βόλεϊ στο Φάληρο, οι διεθνείς μας προηγήθηκαν των Γερμανίδων Γκόλερ / Λούντβιχ (Νο 26), αλλά στη συνέχεια ισοφαρίστηκαν 1-1. Στο 11-12 του ταϊ μπρεϊκ το alter ego της Βίκυς Αρβανίτη αισθάνθηκε μικρή αδιαθεσία, ζήτησε και πήρε ιατρικό ταίμ άουτ και... επέστρεψε στην άμμο δριμύτερη. Με ένα σερί 4-0 τα χρυσά κορίτσια της Εθνικής επιρκάτησαν με 2-1 (21-18, 17-21, 15-12) και προκρίθηκαν στο β γύρο. Εκεί στις 21:00 (ΕΤ-1) οι πρωταθλήτριες Ευρώπης θα αντιμετωπίσουν τις νεαρές Βραζιλιάνες Ρουφίνο και Καρολίνα Σαλγκάδο, που στα προκριματικά απέκλεισαν τις διεθνείς Κίτσου / Γκαραγκούνη.

    [26] Βόλεϊ

    "Ποδαρικό" στην άμμο για Θάλεια-Μαρία

    1/6/2006 12:02:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Με το δεξί" ξεκίνησαν τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις στο κυρίως ταμπλό του τουρνουά του παγκοσμίου σιρκουί "INFOTE Athens Open", που διεξάγεται από χθες στο Φαληρικό "κόσμημα" των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων μπιτς βόλεϊ, οι διεθνείς Μαρία Τσιαρτσιάνη και Θάλεια Κουτρουμανίδου (Νο 9), Το ελληνικό δίδυμο σημείωσε την πρώτη τους νίκη επικρατώντας των Γαλλίδων, Φορέ / Σαπρό (Νο 24) με 2-0 (21-17, 21-15), στον α΄ γύρο του. Στις 22:00 το βράδι (ΕΤ-1) οι πρωταθλήτριές μας θα αντιμετωπίσουν τις Κινέζες, Ζι / Λ. Γουάνγκ (Νο 25). Αντίθετα οι Κατερίνα Νικολαΐδου / Φένια Παπαγεωργίου (Νο 21), που αγωνίζονται με κάρτα ελευθέρας συμμετοχής στη διοργάνωση δεν τα κατάφεραν απέναντι στις έμπειρες πρωταθλήτριες της Ελβετίας Κουν / Σβερ (Νο 12), από τις οποίες ηττήθηκαν με 2-0 (21-19, 21-9) και πλέον θα συνεχίσουν στο ταμπλό των ηττημένων την προσπάθεια τους κόντρα στην ομάδα που θα χάσει από την αναμέτρηση του ζευγαριού Αντριάνα Μπεχάρ / Σέλντα (Βραζιλία, Νο 5) Κουσουχάρα / Ουράτα (Ιαπωνία, Νο 28).

    Η ώρα των "χρυσών κοριτσιών"

    Στη μάχη της διάκρισης ρίχνεται στις 12:30 και η τρίτη ελληνική ομάδα στην διοργάνωση, αυτή των χρυσών κοριτσιών του ελληνικού μπιτς βόλεϊ, Βάσω Καραντάσιου / Βίκυ Αρβανίτη (Νο 7). Οι πρωταθλήτριες Ευρώπης στην πρεμιέρα των αγωνιστικών τους υποχρεώσεων αναμένεται να έχουν εύκολο έργο απέναντι στις Γερμανίδες, Γκόλερ / Λούντβιχ (Νο 26).

    [27] Βόλεϊ

    Ολυμπιακός: Το παρών και το μέλλον

    1/6/2006 7:40:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το παρόν και το μέλλον άρχισε να σχεδιάζει ο Ολυμπιακός στο Βόλεϊ για τη νέα περίοδο. Οι "ερυθρόλευκοι" προχώρησαν στην ανανέωση των συμβολαίων του Αντώνη Τσακιρόπουλου και Άκη Χατζηαντωνίου (έληγαν τα συμβόλαια τους το καλοκαίρι) και παράλληλα προχώρησαν στην απόκτηση του 18χρονου αρχηγού της Εθνικής Εφήβων, ακραίου Νίκου Αγγελόπουλου, (2.02μ.) με πενταετές συμβόλαιο. "Είναι μεγάλη μου τιμή που ο Ολυμπιακός μου έδωσε την ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί του. Ελπίζω ανταποκριθώ στις προσδοκίες του και να δικαιώσω όλους όσους συντέλεσαν στην επιλογή μου. Θα προσπαθήσω να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό. Είναι μεγάλη πρόκληση για μένα και ελπίζω αυτή την πενταετία να καταφέρω να εδραιωθώ στην ομάδα με όποιο τρόπο γίνεται. Είναι άλλωστε όνειρο κάθε νέου αθλητή να αγωνιστεί σε μία μεγάλη ομάδα και τώρα που μου δόθηκε η ευκαιρία δεν έχω σκοπό να την αφήσω να πάει χαμένη", ήταν οι πρώτες δηλώσεις του νεαρού αθλητή.

    [28] Βόλεϊ

    Προχωράνε στο Ζάγκρεμπ οι διεθνείς

    1/6/2006 1:28:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στο κυρίως ταμπλό του όπεν τουρνουά μπιτς βόλεϊ του παγκόσμιου σιρκουί "World Tour 2006" προκρίθηκαν χθες το βράδι οι διεθνείς Θάνος Μιχαλόπουλος / Μάνος Ξενάκης, που στον τελευταίο αγώνα των προκριματικών έκαμψαν με 2-1 (21-17, 11-21, 15-11) σε 50 την αντίσταση των Σουηδών Μπεργκ / Σβένσον. Στην πρεμιέρα πάντως οι διεθνείς μας αναμένεται να έχουν εξαιρετικά δύσκολο έργο, αφού σε λίγη ώρα θα αντιμετωπίσουν τους πρώην πρωταθλητές κόσμου και Νο 8 του ταμπλό, την ομάδα των Μπαρακέτι / Κόντε από την Αργεντινή. Στο ίδιο τουρνουά το ελληνικό δίδυμο των Κνάπεκ / Μούρτζιου κατέλαβε την 41η θέση κερδίζοντας 18 βαθμούς.

    [29] Τένις: Αποκλείστηκε ο Παγδατής

    1/6/2006 5:43:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Θύμα έκπληξης έπεσε ο Μάρκος Παγδατής στο Ρολάν Γκαρός. Ο Κύπριος τενίστας αποκλείστηκε στο δεύτερο γύρο του φημισμένου τουρνουά, που αποτελεί ένα από τα τέσσερα γκραν σλαμ, καθώς ηττήθηκε από τον Γάλλο Ζουλιάν Μπενετό, Νο 95 στην παγκόσμια κατάταξη, ο οποίος πήρε την πρόκριση για τους "32" της διοργάνωσης. Το παιχνίδι ήταν συγκλονιστικό με τον Παγδατή να ξεκινάει καλά και να παίρνει άνετα το πρώτο σετ με 6-3. Η απάντηση του Γάλλου ήταν άμεση, αφού πήρε τα επόμενα δύο με 4-6 και 3-6. Στο τέταρτο σετ ο Κύπριος τενίστας βρέθηκε να χάνει με 5-2, αλλά με μία μεγάλη αντεπίθεση κατάφερε να ανατρέψει την κατάσταση και να πάρει το σετ με 7-6. Όλα κρίθηκαν στο 5ο σετ, όπου ο Μπενετό αποδείχτηκε πιο αποτελεσματικός και κατάφερε να το πάρει με 6-4 και να πάρει την πρόκριση για τον επόμενο γύρο.

    [30] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Στα "μπλε" για 4 χρόνια ο "Σέβα"

    1/6/2006 10:33:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Αίσιο τέλος είχε χθες το βράδι το σήριαλ της απόκτησης Ουκρανού άσου της Μίλαν, Αντρεϊ Σεφτσένκο από την Τσέλσι, καθώς ο επεισοδιακός αρραβώνας του "Σέβα" κατέληξε σε "γάμο" με την αγγλική ομάδα. Ο διεθνής της Ουκρανίας μετά τις καθιερωμένες ιατρικές εξετάσεις, συμφώνησε στους προσωπικούς όρους του συμβολαίου του και υπέγραψε το 4ετές συμβόλαιο συνεργασίας, που θατου αποφέρει πολλά εκατομμύρια ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό. Η πρωταθλήτρια Αγγλίας, που δεν έκανε γνωστούς τους οικονομικούς όρους της συμφωνίας, αρκέστηκε κατά την επίσημη ανακοίνωση του παίκτη να τονίσει απλά ότι το κόστος της αποτελεί ρεκόρ για τον σύλλογο. Ενδεικτικό πάντως είναι το γεγονός ότι η μέχρι στιγμής ακριβότερη μεταγραφή των "μπλε" ήταν αυτή του Μικαέλ Εσιέν, ο οποίος αποκτήθηκε τον περασμένο Αύγουστο από τη Λιόν έναντι του ποσού των 37,95 εκατ. ευρώ.

    Ήρθε στην Τσέλσι την κατάλληλη στιγμή

    Στο σωστό timing της μεταγραφής αλλά και στην σωστή καθοδήγηση του κ. Μουρίνιο στάθηκε κυρίως στις δηλώσεις του μετά την υπογραφή του συμβολαίου του ο Ουκρανός στραϊκερ, που δεν έκρυψε την ανακούφισή του, που τακτοποιήθηκε το θέμα της μεταγραφής του πριν από το Μουντιάλ στο οποίο πλέον θα μπορεί να αγωνιστεί απερίσπαστος: "Βρίσκομαι εδώ για την πρόκληση και τη συγκίνηση του να αγωνίζομαι στην πρέμιερ λιγκ" τόνισε αρχικά ο Σέβα, στις πρώτες τους δηλώσεις ως παίκτης της πρωταθλήτριας Αγγλίας και συνέχισε:

    "Πηγαίνω από ένα μεγάλο σύλλογο σε έναν άλλο και έρχομαι σε μια ομάδα πρωταθλητών. Υπάρχει μια σωστή στιγμή για να πάει κανείς σε έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο και νομίζω ότι ήρθα εδώ την κατάλληλη στιγμή. Το Τσάμπιονς Λιγκ πρέπει να είναι ένας ρεαλιστικός στόχος για την επόμενη σεζόν, αλλά δεν είναι μόνο το Τσάμπιονς Λιγκ. Η Τσέλσι πηγαίνει και για την κατάκτηση του τρίτου συνεχούς τίτλου της στην πρέμιερσιπ και μου αρέσει η νοοτροπία του συλλόγου, η οποία αφορά στη θέληση για νίκη σε κάθε παιχνίδι.

    Τα τελευταία χρόνια παρακολουθώ προσεκτικά την καριέρα του κ. Μουρίνιο και έχω εντυπωσιαστεί πολύ από τον τρόπο, με τον οποίο καθοδηγεί τεχνικά. Βάζει την ηθική της ομάδας πάνω από την ατομική έκφραση και πιστεύω ότι με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται οι μεγάλες ομάδες. Εάν τα χρήματα ήταν το κίνητρό μου για να έρθω εδώ, πιθανότατα θα είχα μείνει στο Μιλάνο. Χαίρομαι που η διοίκηση της Τσέλσι κατάφερε να κλείσει το θέμα πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο. Πλέον μπορώ να πάω στη Γερμανία με καθαρό μυαλό και υπερήφανος που είμαι παίκτης της Τσέλσι" υπογράμμισε ο "Σέβα"

    Τον ήθελε σαν τρελός ο Μουρίνιο

    Η πολύτιμη υπογραφή του 29χρονου Ουκρανού σταρ, όχι μόνο αποτέλεσε ένα ακόμη βήμα στη λαμπερή καριέρα του Αντρεϊ Σεφτσένκο, αλλά σύμφωνα με τα λόγια του Ζοσέ Μουρίνιο έδωσε "σάρκα και οστά" σε ένα μεγάλο όνειρο του Πορτογάλου τεχνικού. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του τιμονιέρη της πρωταθλήτριας Αγγλίας για τη σπουδαία μεταγραφή του "Σέβα", για τον οποίο το στόμα του κ. Μουρίνιο "στάζει μέλι": "Σήμερα είναι μια ημέρα, όπου το όνειρο έγινε πραγματικότητα. Ο Αντρέι ήταν πάντα η πρώτη επιλογή μου για την Τσέλσι, από τη στιγμή που ήρθα στην ομάδα. Στο παρελθόν δεν ήταν δυνατή η απόκτησή του, ωστόσο τώρα έγινε πραγματικά.

    Διαθέτει σπουδαίες αρετές, φιλοδοξία, πειθαρχία, γνώση σε θέματα τακτικής και, φυσικά, είναι ένας σπουδαίος σκόρερ. Δεν χρειάστηκε να τον συναντήσω, προκειμένου να τον πείσω για την Τσέλσι. Κατά τον ίδιο τρόπο, δεν χρειάστηκε να μιλήσουμε πολύ για τους λόγους, για τους οποίους τον ήθελα. Όλοι τον ξέρουν ως παίκτη, ενώ χωρίς αμφιβολία μπορεί να παίξει στο σύστημα τακτικής της Τσέλσι. Η Μίλαν είναι ένας μεγάλος σύλλογος, ένας σπουδαίος σύλλογος, αλλά το να αφήσει τη Μίλαν για την Τσέλσι αποτελεί μια μεγάλη δήλωση για το που είναι η Τσέλσι. Είναι ένας πρωταθλητής και έρχεται σε μια ομάδα πρωταθλητών. Έχω ήδη μιλήσει σε ορισμένους από τους παίκτες μας και ανυπομονούν να αγωνιστούν μαζί του. Οι σπουδαίοι παίκτες θέλουν να παίζουν μαζί με άλλους σπουδαίους παίκτες."

    [31] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Βαυαρός" ο Ποντόλσκι

    1/6/2006 4:26:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην Μπάγερν Μονάχου θα συνεχίσει την καριέρα του ο Λουκάς Πόντολσκι. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κολονίας, Βολφγκάνγκ Όβερατ, (εκεί αγωνιζόταν ο 20χρονος παίκτης), οι δύο πλευρές συμφώνησαν με τους "Βαυαρούς" για την παραχώρηση του. "Έχουμε συμφωνήσει. Ευχόμαστε καλή τύχη στον Πόλντι, που θα αγωνιστεί στην Μπάγερν" δήλωσε χαρακτηριστικά ο Οβερατ. Πάντως δεν έγιναν γνωστό το οικονομικό μέρος και η διάρκεια του συμβολαίου του παίκτη. Σύμφωνα με τον γερμανικό Τύπο, οι απαιτήσεις της Κολονίας -που υποβιβάστηκε στην Β` κατηγορία- έφταναν στα 12 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο 20χρονος Ποντόλσκι, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Πολωνία, μετρά ήδη 24 συμμετοχές και 12 γκολ με την φανέλα των "πάντσερ".

    [32] Πολιτισμός

    Στην Τεχνόπολη μέχρι τις 4 Ιουνίου

    6ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ

    1/6/2006 6:48:00 μμ

    Πηγή: Δήμος Αθηναίων

    Σε θεσμό για τη μουσική ζωή της Αθήνας έχει εξελιχθεί το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Τζαζ που οργανώνεται κάθε χρόνο στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, στο Γκάζι. Κάθε χρονιά την ευθύνη της οργάνωσης έχει η προεδρεύουσα χώρα στο συμβούλιο της Ε.Ε. - φέτος είναι η σειρά της Αυστρίας. Για τη διοργάνωση του Φεστιβάλ συμβάλλουν σημαντικά οι ξένες πρεσβείες στην Αθήνα και τα μορφωτικά ινστιτούτα των ξένων χωρών.

    Το φετινό Φεστιβάλ πραγματοποιείται από τις 31 Μαΐου ως τις 4 Ιουνίου, με τη συμμετοχή σημαντικών συγκροτημάτων και καλλιτεχνών από 14 ευρωπαϊκές χώρες, που εκπροσωπούν όλα τα είδη της τζαζ.

    Η ώρα έναρξης των συναυλιών έχει καθοριστεί για τις 21.00 κάθε βράδυ και η διάρκειά τους είναι ως τα μεσάνυχτα. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη. Τεχνόπολις Δήμου Αθηναίων, Πειραιώς 100 Γκάζι. Τηλ: 210-3453548

    Το πρόγραμμα αναλυτικά

    ΤEΤΑΡΤΗ 31/05

    21.00 "FALB FICTION" (Αυστρία) Viola Falb (σαξόφωνο), Philipp Jagschitz (πιάνο), Christian Wendt (μπάσο), Herbert Pirker (ντραμς)

    "Waiting for Falb Fiction" είναι ο τίτλος του πρόσφατου δισκογραφικού ντεμπούτου των Falb Fiction, ενός συγκροτήματος νέων μουσικών από την Αυστρία, επικεφαλής του οποίου είναι η σαξοφωνίστρια και συνθέτρια Viola Falb. Η μουσική του γκρουπ είναι σύγχρονη τζαζ, με original συνθέσεις που έχουν "εξαίρετη αρχιτεκτονική", όπως παρατήρησε ο θρυλικός πιανίστας της μοντέρνας τζαζ Keith Tippett. Η μουσική, γραμμένη από την Viola Falb, δεν είναι παρά εικόνες, εμπειρίες και μνήμες που μεταμορφώνονται σε σύγχρονο ήχο, με μέρη που εναλλάσσουν σύνθεση και αυτοσχεδιασμό, δίνοντας την ευκαιρία σε όλα τα μέλη του γκρουπ να παίξουν ως ομάδα αλλά και να δώσουν τον προσωπικό τους χαρακτήρα στη μουσική. Αισθητικά, η μουσική των Falb Fiction κινείται στη νέα παράδοση της τζαζ σε συνδυασμό με groovy nu κατευθύνσεις, ωραίες μελωδίες και ιδιαίτερες αρμονίες και ρυθμούς. Στη σκηνή, η αλληλεπίδραση των μουσικών είναι εξαιρετική που, παρά το νεαρό της ηλικίας τους, έχουν μεγάλη εμπειρία από live σε αρκετά φεστιβάλ και τζαζ κλαμπ της Ευρώπης.

    22.00 "VIKTOR TOTH TERCETT" (Ουγγαρία) Viktor Toth (άλτο σαξόφωνο), Gyorgy Orbοn (μπάσο), Gyorgy Jeszenszky (ντραμς), Todd Williams (φωνή)

    Απόφοιτος του τζαζ τμήματος της φημισμένης Ferenc Liszt Academy of Music, o 29χρονος σαξοφωνίστας Viktor Toth δημιούργησε το πρώτο του γκρουπ όταν ήταν ακόμη φοιτητής, συμμετέχοντας παράλληλα σε πολλά ποπ και acid jazz σχήματα. Η συνεργασία του με την Budapest Jazz Orchestra ήταν αυτονόητη - υπήρξε μέλος της επί δύο χρόνια -ενώ παράλληλα, έπαιζε με τα συγκροτήματα των πιο γνωστών Ούγγρων τζάζμεν. Από το 2002, δημιουργεί τα δικά του σχήματα όπως το κουαρτέτο σαξοφώνων Road Six Sax και το Project 11. Το Tercett είναι το βασικό νέο του γκρουπ από το 2004 και με αυτό ερμηνεύει κυρίως δικές του original συνθέσεις. Το σχήμα αυτό, με βασική συμμετοχή του Todd Williams (τραγούδι, απαγγελία και ραπ) έκανε το ντεμπούτο του στη σκηνή του Sziget Festival τον Αύγουστο του 2004, και καλλιέργησε μια μουσική που διακρίνεται για τη μελωδικότητά της αλλά και για την ελευθερία στο να ενσωματώνει ποικίλα στοιχεία μέσα από τις ιστορίες που "διηγείται" ο Todd Williams - και ανάλογα με την ενέργεια της στιγμής και το ύφος της παράστασης / συναυλίας. Το γκρουπ κυκλοφόρησε το πρώτο του άλμπουμ τον Απρίλιο του 2005 (από την εταιρία Gramy), που έγινε αποδεκτό με πολύ καλές κριτικές. Σήμερα, θεωρείται ένα από τα πιο αξιόλογα συγκροτήματα στη μουσική και την πολιτιστική σκηνή της Βουδαπέστης, πράγμα που αποδεικνύεται από τις συνεχείς εμφανίσεις του σε πολλά ευρωπαϊκά τζαζ φεστιβάλ

    ΠΕΜΠΤΗ 1 ΙΟΥΝΙΟΥ

    21.00 NONO GARCIA FLAMENCO-JAZZ QUARTET (Ισπανία) Nono Garcia (κιθάρα), Antonio Serrano (φυσαρμόνικα), Norman Hogue (τρομπόνι), Guillermo McGuill (κρουστά)

    Ο Nono Garcia είναι από τους μουσικούς που ασχολούνται συστηματικά και επίμονα με τη σύμμειξη των ιδιωμάτων του φλαμένκο και της τζαζ στην Ισπανία. Κιθαρίστας επιδέξιος και μουσικός με φρέσκιες ιδέες, έπαιζε με το διάσημο γκρουπ Vaya Con Dios ως τη στιγμή που αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό του συγκρότημα για να εξελίξει τη μουσική του με έναν μοντέρνο και δημιουργικό τρόπο. Το 2002 οι κριτικοί μουσικής τον βράβευσαν για την πρωτοτυπία του στην προσέγγιση του νέου φλαμένκο - πράγμα που γίνεται με τη σύμμειξη ηχορυθμιών τζαζ, μπλουζ αλλά και βραζιλιάνικης ή άλλης λάτιν μουσικής. Μαζί του, ο Nono Garcia έχει πάντα τον Antonio Serrano, έναν δεξιοτέχνη της φυσαρμόνικας, που χρησιμοποιεί με πρωτότυπο τρόπο αυτό το όργανο στο φλαμένκο - ή στην προερχόμενη από το φλαμένκο μουσική - και ο οποίος συνεργαζόταν με τα γκρουπ του διάσημου Paco De Lucia. Ο τρομπονίστας Norman Hogue που είναι Αμερικανός, έχει παίξει με μεγάλους μουσικούς της τζαζ ή της λάτιν, όπως ο Lionel Hampton ή ο Tito Puente. Σε ένα ταξίδι του στην Ισπανία, με το γκρουπ του Ray Barretto, αποφάσισε να εγκατασταθεί εκεί, γιατί το μουσικό κλίμα του ταίριαζε καλύτερα! Τέλος, το κουαρτέτο του Nono Garcia συμπληρώνεται από τον Guillermo McGuill στα κρουστά, ο οποίος είναι μετρ στο φλαμένκο, αλλά και συνθέτης χορευτικών κομματιών αυτού του είδους, καθώς και συνεργάτης του Αμερικανού σαξοφωνίστα Dave Liebman

    22.00 "GREG LAMY QUARTET" (Λουξεμβούργο) Greg Lamy (κιθάρα), Paul Wiltgen (ντραμς), Johannes Muller (σαξόφωνο), Marc Demuth (μπάσο)

    Ο κιθαρίστας Greg Lamy είναι Αμερικανός από τη Νέα Ορλεάνη, που ζει, κινείται και δημιουργεί ωστόσο ανάμεσα στο Λουξεμβούργο και τις Βρυξέλλες. Εκεί σπούδασε κλασική και ηλεκτρική κιθάρα στα τέλη του 80 και ειδικεύτηκε στην τεχνοτροπία της τζαζ. Όπως πολλοί μουσικοί της γενιάς του φοίτησε επιπλέον στο Berklee College of Music της Βοστώνης και από το 2001 δημιούργησε το Greg Lamy Quartet με βάση το Βέλγιο. Το ρεπερτόριο τόσο του ίδιου όσο και του γκρουπ του αποτελείται από τζαζ στάνταρντς και προσωπικές του συνθέσεις, με προσέγγιση που χαρακτηρίζεται από σοβαρή γνώση και αίσθηση της τζαζικής παράδοσης, ερμηνευμένης με ιδιαίτερο συναίσθημα. Το Greg Lamy Quartet βρίσκεται σε ανοδική πορεία - οι εμφανίσεις του σε διεθνή κλαμπς και φεστιβάλ της Ευρώπης συνεχώς πολλαπλασιάζονται-, ενώ ο ίδιος ο κιθαρίστας συνεργάζεται πολύ τακτικά με συμπατριώτες του, Αμερικανούς τζάζμεν.

    23.00 ENRICO RAVA (Ιταλία) Enrico Rava (τρομπέτα), Giancula Petrella, Stefano Bollani, Rosario Bonaccorso και Roberto Gatto.

    Το όνομα του Enrico Rava συνδέεται αυτόματα με την έννοια "ιταλική τζαζ". Τρομπετίστας με πλούσια και δημιουργική καριέρα, που διατρέχει όλα τα είδη και τα στυλ του μουσικού αυτού είδους. Γεννημένος πριν από 67 χρόνια στην Τεργέστη, ξεκίνησε να παίζει τρομπόνι και παραδοσιακή τζαζ, όμως η επίδραση του Miles Davis τον έκανε ν αλλάξει όργανο και μουσικό γούστο! Η τρομπέτα τον οδήγησε στην μοντέρνα τζαζ. Έτσι, στις αρχές του 60 βρέθηκε να παίζει με μουσικούς που ήταν ήδη σταρ, όπως ο Chet Baker, ή έμελλαν να γίνουν, όπως ο Gato Barbieri και ο Steve Lacy. Σύντομα βρέθηκε μέσα στην πρωτοπορία της free jazz, γεγονός που τον οδήγησε στην Αμερική (οι συνεργασίες του εκεί, με Roswell Rudd, Marion Brown, Rashied Ali, Cecil Taylor, Charlie Haden, Carla Bley και Jazz Composers Orchestra, είναι πια ιστορικές, όσο και η συμμετοχή του στα πρώτα ουσιαστικά βήματα της ευρωπαϊκής free jazz). Από το 1972, οπότε κυκλοφόρησε το πρώτο προσωπικό του άλμπουμ, "Il giro del giorno in 80 mondi", ο Enrico Rava έχει στο ενεργητικό του αρκετές δεκάδες δίσκους και πλήθος συνεργασίες με Ευρωπαίους, Αμερικανούς κ.λ.π. μουσικούς της τζαζ (π.χ. Franco DAndrea, Enrico Pieranunzi, Massimo Urbani, Paolo Fresu, Stefano Bollani, Roberto Gatto, John Abercrombie, Roswell Rudd, Miroslav Vitous, Richard Galliano, J.F. Jenny-Clark, Misha Mengelberg, Dino Saluzzi, Lee Konitz, Martial Solal, Charlie Mariano, Cecil Taylor, Jimmy Lyons, Archie Shepp κ.ά), σε ποικιλόμορφα στυλ, που το κοινό τους χαρακτηριστικό είναι ένα: η φωτιά της τζαζ δεν σβήνει με την πάροδο του χρόνου. Εταιρίες όπως ECM, Black Saint / Soul Note, CAM, Label Bleu κ.ά. θεωρούν την μουσική του Enrico Rava ως ουσιώδες μέρος του ρεπερτορίου τους. Όντας πάντα μπροστά, συνεχίζει ακάθεκτος να παίζει με ένα κουιντέτο που αποτελείται από τους Gianluca Petrella, Stefano Bollani, Rosario Bonaccorso και Roberto Gatto.

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 2 ΙΟΥΝΙΟΥ

    21.00 "WLODEK PAWLIK TRIO" (Πολωνία) Wlodek Pawlik (πιάνο), Cezary Konrad (ντραμς), Pawel Panta (κοντραμπάσο)

    Ο πιανίστας Wlodek Pawlik είναι ένας από τους πιο δραστήριους μουσικούς της σύγχρονης πολωνικής τζαζ σκηνής. Από τα τέλη του70 και τις αρχές του 80, οπότε σπούδαζε στην Μουσική Ακαδημία της Βαρσοβίας και αργότερα στην Hochschule fur Musik und Darstellende Kunst του Αμβούργου, το ενδιαφέρον του επικεντρωνόταν στην τζαζ, έχοντας ανοιχτό τον κόσμο του και για άλλες μουσικές κατευθύνσεις (πράγμα που είναι σύνηθες για την Πολωνική μουσική σκηνή). Οι εμφανίσεις και οι διακρίσεις έρχονταν η μία μετά την άλλη και οι διεθνείς συνεργασίες αποτέλεσαν ένα χαρακτηριστικό μέρος της δραστηριότητάς του (σταθερά με Αμερικανούς μουσικούς όπως ο Billy Hart ή ο Randy Brecker, από τις αρχές της δεκαετίας του 90 ως τις μέρες μας). Η προσωπική του δισκογραφία αριθμεί περί τα 15 άλμπουμ, ενώ συνεργάζεται με το αμερικάνικο συγκρότημα Western Jazz Quartet, παίζοντας σε πολλές χώρες του κόσμου. Συνθέτει συμφωνική μουσική και έργα δωματίου, μουσική για κινηματογράφο, τζαζ, γράφει τραγούδια κλπ. Συχνά ηχογραφεί για το ραδιόφωνο και την τηλεόραση και συμμετέχει στα σημαντικότερα τζαζ φεστιβάλ συνεργαζόμενος με διάσημους μουσικούς όπως οι Richie Cole, Herb Geller, Scott Hamilton, Tom Knific, Billy Hart κ.ά. Το τρίο του αποτελεί ένα από τα βασικά εκφραστικά του μέσα και "οχήματα" εδώ και πολλά χρόνια. Με αυτό έχει ηχογραφήσει τρία άλμπουμς (μέσω αυτών έχει πάρει το προσωνύμιο "Horowitz της τζαζ"!),καθώς και τέσσερα σόλο άλμπουμς, (το πιο πρόσφατο λέγεται "Anhelli" και είναι εμπνευσμένο από ένα ρομαντικό ποίημα του Juliusz Slowacki)

    22.00 THOMAS CLAUSEN BRAZIL TRIO (Δανία) Thomas Clausen (πιάνο), Fernando de Marco (μπάσο), Afonso Correa (ντραμς, κρουστά)

    Στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, το τρίο αποτελεί το βασικό σχήμα του πιανίστα Thomas Clausen, με το οποίο παίζει τη δική του μουσική (μια δημιουργική ανάμειξη τζαζ, ευρωπαϊκής και λατινοαμερικάνικης - βραζιλιάνικης φυσικά- μουσικής. Ο Thomas Clausen θεωρείται από τους πιο σπουδαίους σύγχρονους τζάζμεν της Δανίας. Πιανίστας και συνθέτης με εξαιρετικές ικανότητες, έχει μια συνεχή δραστηριότητα από τις αρχές της δεκαετίας του 80. Το ταλέντο του το διέκρινε πρώτος ο μεγάλος σαξοφωνίστας Dexter Gordon, πράγμα που τον οδήγησε στα διάφορα projects του διάσημου τρομπετίστα / συνθέτη Palle Mikkelborg, αλλά και στη συνεργασία με θρυλικούς Δανούς τζάζμεν, όπως ο αξέχαστος μπασίστας Niels Henning Orsted Pedersen (NHOP). Ως πιανίστας, στο θρυλικό κλαμπ Jazzhuis Montmartre της Κοπεγχάγης, έπαιξε με τους Ben Webster, Jan Garbarek, Elvin Jones, Chet Baker, Lee Konitz, Stan Getz, Joe Henderson, Jackie McLean, Johnny Griffin και πολλούς άλλους τζαζ σταρς. Από τα τέλη του ΄70 έχει το δικό του τρίο, με το οποίο άρχισε να δημιουργεί τα προσωπικά του άλμπουμ. Το τρίο αυτό ανανεώθηκε στα τέλη του ΄80 κάνοντας σημαντικές συνεργασίες με τον βιμπραφωνίστα Gary Burton και σταθεροποίησε τη θέση του Thomas Clausen στη σύγχρονη τζαζ. Από τα μέσα του ΄90, ο Clausen πήγε ένα βήμα μπροστά σχηματίζοντας το Brazil Quartet Trio, κάνοντας έτσι την δική του τζαζ πιο δυναμική και πιο αναγνωρίσιμη

    23.00 "FABIAN KALLERDAHL GALORE" (Σουηδία) Fabian Kallerdahl (πιάνο), Per Flamman Westling (κιθάρα), Stefan Wingefors (μπάσο), Lars Lade Kjellfelt (ντραμς).

    Ο πιανίστας Fabian Kallerdahl είναι από τα πιο ραγδαία ανερχόμενα ονόματα στη σύγχρονη σουηδική τζαζ σκηνή. Πρόσφατα διακρίθηκε ξεχωριστά στον καθιερωμένο ετήσιο θεσμό της πατρίδας του, "Jazz in Sweden", πράγμα που του δίνει (ανάμεσα στα άλλα) ένα συμβόλαιο με τη δισκογραφική Caprice Records και μια πανεθνική περιοδεία το φθινόπωρο του 2006. Από τις πιο δυναμικές παρουσίες της σουηδικής τζαζ, έχει φανεί τα τελευταία χρόνια τόσο από το δικό του γκρουπ, το τρίο MusicMusicMusic, όσο και από τη συμμετοχή του στο κουαρτέτο του Andreas Gidlund. Γεννημένος στο Γκέτενμποργκ το 1977, ο Fabian Kallerdahl άρχισε να παίζει πιάνο από τα επτά του χρόνια και έκτοτε η πορεία του είναι γεμάτη από μουσικές σπουδές ως το ανώτατο επίπεδο. Το βασικό του σχήμα τα τελευταία χρόνια αποτελεί το γκρουπ MusicMusicMusic, που έχει ξεχωρίσει χάρη στο ταλέντο των μελών του (εκτός του Fabian Kallerdahl στο πιάνο, είναι ο Josef Kallerdahl στο μπάσο και ο Michael Edlund στα ντραμς), το οποίο αντικατοπτρίζεται στα άλμπουμς του, με συνθέσεις του Kallerdahl, αλλά και σύγχρονα τζαζ στάνταρντς (Parker, Coltrane κ.ά.). Για το πρόσφατο project "Jazz in Sweden", ο Fabian Kallerdahl έφτιαξε ένα κουαρτέτο με τον Per Flamman Westling (κιθάρα), τον Stefan Wingefors (μπάσο), και τον Lars Lade Kjellfelt (ντραμς). Όλα τα κομμάτια, εκτός από ένα, είναι συνθέσεις του ίδιου, προδιαγράφοντας λαμπρό μέλλον

    ΣΑΒΒΑΤΟ 3 ΙΟΥΝΙΟΥ

    21.00 JOAN SHIELDS - GERMAN LEMA (Ιρλανδία) Joan Shields (τραγούδι), German Lema (πιάνο)

    H Joan Shields μεγάλωσε στη Δυτική Ιρλανδία όπου και σπούδασε κλασσικό πιάνο, ενώ αποφάσισε να κάνει και σπουδές φωνητικής, ανακαλύπτοντας έτσι τη τζαζ. Γρήγορα η φωνή της έγινε το βασικό της όργανο. Σπούδασε τραγούδι με διεθνούς φήμης δασκάλους και διδάχθηκε να παρουσιάζει επαγγελματικά τη μουσική και τη τζαζ στο Σύγχρονο Κέντρο Μουσικής Newpark του Δουβλίνου. ΄Εχει λάβει μέρος σε μουσικές εκδηλώσεις και συναυλίες στο Δουβλίνο, τη Δυτική Ιρλανδία και το Παρίσι. Ο πιανίστας German Lema ολοκλήρωσε πρόσφατα τις σπουδές του στη τζαζ, με άριστα, στο Σύγχρονο Κέντρο Μουσικής Newpark του Δουβλίνου, αφού είχε φοιτήσει στην Αμερικανική Σχολή Μουσικής του Παρισιού. Έχει δώσει παραστάσεις και μαθήματα διεθνώς, από τη γενέτειρά του την Αργεντινή μέχρι την Παραγουάη, τη Βενεζουέλα, το Παρίσι και το Δουβλίνο και είναι ιδρυτικό μέλος του "Estudio de Jazz", του πρώτου Ινστιτούτου Τζαζ της Παραγουάης. Έχει γράψει μουσική για το ραδιόφωνο, την τηλεόραση και τον κινηματογράφο.

    22.00 PEDRO MOREIRA (Πορτογαλία) Pedro Moreira (σαξόφωνο), Joao Moreira (τρομπέτα), Andre Fernandes (κιθάρα), Bernardo Moreira (μπάσο), Andre Machado (ντραμς).

    Ο Pedro Moreira είναι ένας από τους ξεχωριστούς τζάζμεν της Πορτογαλίας. Οι δραστηριότητές του εκτείνονται σε όλο το εύρος της μουσικής πράξης: ερμηνεία, σύνθεση, ενορχήστρωση, διεύθυνση και διδασκαλία. Εκτός από το να παίζει με τα δικά του γκρουπ, συμμετέχει σε ορχήστρες και projects άλλων μουσικών, και συνθέτει σε ευρεία γκάμα για μικρά γκρουπ, για μεγάλες ορχήστρες και μουσική δωματίου. Γεννήθηκε στη Λισσαβώνα το 1969 και άρχισε να μαθαίνει μουσική από τα 12 χρόνια του. Ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του 80 είχε το δικό του τζαζ γκρουπ, όπου έπαιζε σαξόφωνο, με το οποίο εμφανίστηκε σε όλα τα σημαντικά φεστιβάλ της χώρας του και αργότερα στην Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική κ.ά. Ως μουσικός διευθυντής της μεγάλης ορχήστρας του Hot Club της Πορτογαλίας έως το 1991, ο Pedro Moreira είχε την ευκαιρία αφ ενός να παρουσιάζει τη μουσική του πολύ συχνά και αφ ετέρου να ηχογραφήσει και ένα άλμπουμ με σημαντικούς Αμερικανούς τζάζμεν όπως οι Benny Golson, Eddie Henderson και Curtis Fuller. Από το 1996, ζει στη Νέα Υόρκη, όπου συνεχίζει ανελλιπώς να συνθέτει και να παίζει σαξόφωνο κάνοντας παράλληλα ανώτερες σπουδές στη σύγχρονη μουσική. Έχει συνεργαστεί με τον Herbie Hancock στο σπουδαίο άλμπουμ "Gershwins World", καθώς και με τον Wayne Shorter στο άλμπουμ "Alegria". Ανάμεσα στις άλλες συνεργασίες του, ξεχωρίζουν αυτές με τους Dave Liebman, Joe Chambers, Bobby Short κ.ά.

    23.00 AMINA FIGAROVA (Ολλανδία) Amina Figarova (πιάνο), Bart Platteau (φλάουτο), Wiro Mahieu (κοντραμπάσο), Joost van Schaik (ντραμς), Marcel Robert Reijs (σαξόφωνο).

    Το όνομα της Amina Figarova συνδέεται με δημιουργικές στιγμές μουσικής σύνθεσης και πιανιστικής προσέγγισης, σε ότι αφορά τη τζαζ που προέρχεται από την Ευρώπη ή από τον ευρύτερο χώρο πέριξ αυτής. Με καταγωγή από το Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου έμαθε να παίζει πιάνο και να συνθέτει από πολύ μικρή ηλικία, ζει στο Ρότερνταμ, το οποίο αποτελεί και τη βάση της. Η εγκατάστασή της στην Ευρώπη συνέβαλε στην ανάδειξη του ταλέντου της, κάνοντας την περιζήτητη. Έτσι, ως όνομα, ακούστηκε σε φεστιβάλ και κλαμπς όπως στα The North Sea Jazz Festival, New Orleans Jazz Festival, Capetown International Jazzfestival, Salvador Bahia Jazz Festival, Yoshis, Blue Note Jazz Club κ.ά. Το πρώτο της άλμπουμ, "Attraction", που κυκλοφόρησε το 1994, αποτέλεσε το ουσιαστικό ξεκίνημα για την καριέρα της ως πιανίστριας και συνθέτριας, καθώς το υλικό του ήταν αποκλειστικά δικό της (πράγμα που ισχύει και στα μετέπειτα άλμπουμς της). Τον Μάρτιο του 2000 προσεκλήθη για συναυλίες στο Σαν Φρανσίσκο, όπου ξεκίνησε το γκρουπ της, με το όνομα Amina Figarova International Band. Από τότε έχει εκδόσει δυο live άλμπουμς. Επίσης, σε συνεργασία με τους Kim Prevost και Bill Solley από τη Νέα Ορλεάνη, δημιούργησε το άλμπουμ "On Canal Street", ενώ παράλληλα έκανε και εμφανίσεις με την τραγουδίστρια Denise Jannah και το γκρουπ American All Stars Band (με τους James Moody, Nathan Davis, Claudio Roditi, Larry Corryell κ.ά.). Αυτή την εποχή η Amina Figarova έχει δυο μόνιμα γκρουπ: το σεπτέτο της, με μουσικούς από την Ολλανδία και το Βέλγιο, και το Amina Figarova International Quintet. Πρόσφατα κυκλοφόρησε το άλμπουμ της, "September Suite"

    ΚΥΡΙΑΚΗ 4 ΙΟΥΝΙΟΥ

    21.00 "DIDIER LABBE QUARTET" (Γαλλία) Didier Labbe (σαξόφωνα, φλάουτο), Didier Dulieus (ακορντεόν), Laurent Guitton (τούμπα), Eric Boccalini (ντραμς, κρουστά)

    Το γκρουπ του Didier Labbe είναι από την Τουλούζη και έχει ήδη κλείσει μια δεκαετή πορεία στον χώρο της σύγχρονης τζαζ που προσεγγίζει τις διεθνικές μουσικές παραδόσεις - και ειδικά αυτές της Μεσογείου και των Βαλκανίων - δίνοντας προτεραιότητα στην έκφραση του πάθους και στον λαϊκό χαρακτήρα αυτής της μουσικής. Ο αυτοσχεδιασμός, οι ισχυροί ρυθμοί και οι γοητευτικές μελωδίες είναι το "όπλο" του γκρουπ στο διαπολιτισμικό του αυτό ταξίδι. Έτσι, μέσα από διαφορετικούς ήχους και αρχικές "πηγές", το Didier Labbe Quartet προσφέρει μια αρμονική μουσική διασταύρωση που μένει μακριά από όποια "ελιτίστικη" και "ακαδημαϊκή" προσέγγιση της τζαζ. Σαν γκρουπ, έχουν εκδόσει μέχρι στιγμής τρία άλμπουμ (τα "Alcantara", "Zadar" και "Tous au souk") που αντικατοπτρίζουν πλήρως την μουσική τους προσέγγιση ενώ στο ενεργητικό τους έχουν πολλές εμφανίσεις σε διάφορα Φεστιβάλ ανά τον κόσμο, καθώς και σε εθνικές και άλλες μουσικές σκηνές. Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί η συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις και άλλων μορφών τέχνης όπως το θέατρο και ο χορός. Το Didier Labbe Quartet στην εμφάνισή του εδώ επικεντρώνεται σε κομμάτια από τον τελευταίο του δίσκο

    22.00 PHIL ABRAHAM (Βέλγιο) Phil Abraham (τρομπόνι / φωνητικά), Michel Herr (πιάνο), Jean-Louis Rassinfosse (μπάσο), Stephane Galland (ντραμς).

    Ο Phil Abraham έχει κάνει κλασικές μουσικές σπουδές (πιάνο, κιθάρα, αρμονία), όμως αυτό που τελικά τον τράβηξε και τον έκανε να διακριθεί ήταν η τζαζ, με κύριο εκφραστικό "όχημα" το τρομπόνι. Σ αυτό το μουσικό όργανο είναι αυτοδίδακτος ακολουθώντας όλη την εξέλιξη της τζαζ, βήμα προς βήμα, από την πιο παραδοσιακή ως την πιο μοντέρνα. Τον συναντάμε πλάι σε σπουδαίους μουσικούς κάθε είδους και στυλ (Michel Petrucciani, Charles Aznavour, Claude Nougaro, Clark Terry, Hal Singer, Mino Cinelu, Toots Thielemans, John Surman, Art Farmer, Paolo Fresu, Dusko Goykovich, Benny Bailey, Daniel Humair, Maria Schneider, John Lewis, Didier Lockwood, Dee Dee Bridgewater, Claudio Roditi, Michel Legrand, Lucky Peterson κ.ά.), πράγμα που δηλώνει την εκφραστική του άνεση μέσα στο σύνολο της τζαζ. Από τα τέλη της δεκαετίας του 80 ως τις μέρες μας, η καλλιτεχνική πορεία του είναι γεμάτη με διακρίσεις, είτε μέσα από live, είτε από δισκογραφικές παρουσίες. Ξεχωριστή σημασία αποτελεί το γεγονός ότι υπήρξε ο πρώτος Βέλγος μουσικός που ενσωματώθηκε στην γαλλική Orchestre Nationale de Jazz για έξι χρόνια (υπό τη διεύθυνση του Laurent Cugny και του Didier Levallet). Επίσης, πήρε τη θέση του βετεράνου τζαζ τρομπονίστα Bob Brookmeyer στο γκρουπ του Michel Petrucciani, συμμετείχε στο άλμπουμ "Jazznavour" του διάσημου Charles Aznavour και, πριν από δυο χρόνια, ήταν μέλος της Διεθνούς Big Band του Γιουγκοσλάβου τρομπετίστα Dusko Goykovich. Πέρα από την καριέρα του ως μουσικός, ο Phil Abraham διακρίνεται και για το διδακτικό του έργο τόσο στο Βασιλικό Ωδείο των Βρυξελλών όσο και αλλού...

    23.00 ΛΗΤΩ ΒΟΓΙΑΤΖΟΓΛΟΥ (Ελλάδα) Λητώ Βογιατζόγλου (πιάνο), Γιάννης Παπαναστασίου (σαξόφωνα), Πέτρος Βαρθακούρης (μπάσο), Νίκος Σιδηροκαστρίτης (ντραμς).

    Όταν το 1986 η Λητώ Βογιατζόγλου κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ, "Tili, Tili, Tili", ήταν φανερό ότι είχαμε μια γνήσια καλλιτεχνική παρουσία και δημιουργική φωνή στον χώρο της ελληνικής τζαζ. Το άλμπουμ αυτό, με Γάλλους μουσικούς και ηχογραφημένο στην Γαλλία (όπου η ίδια ήταν εγκατεστημένη τα προηγούμενα 10 χρόνια, σπουδάζοντας τζαζ και αυτοσχεδιασμό, παίζοντας και διδάσκοντας παράλληλα), ξεχώριζε για την ποιότητά του και, κυρίως, έκανε καθαρό ότι η Λητώ είχε μια ιδιαίτερη συνθετική ικανότητα, που συνδύαζε πρωτότυπες μελωδικές αρετές με τη δόμηση της σύγχρονης τζαζ. Η περιορισμένη κυκλοφορία του "Tili, Tili, Tili" αλλά και μια γενικότερη αλλαγή στα μουσικά "ήθη" της χώρας μας, είχε ως αποτέλεσμα η Λητώ Βογιατζόγλου να στραφεί περισσότερο στη διδασκαλία της μουσικής και στην παραγωγή ραδιοφωνικών εκπομπών, κάνοντας μόνο περιορισμένες και επιλεγμένες live εμφανίσεις και μία ακόμα δισκογραφική συμμετοχή. Τα τελευταία χρόνια, δουλεύει συστηματικά τη μουσική της, παρέα με παλιούς και νέους συνεργάτες της, όπως ο ντράμερ Νίκος Σιδηροκαστρίτης, ο σαξοφωνίστας Γιάννης Παπαναστασίου και ο μπασίστας Πέτρος Βαρθακούρης, με αποτέλεσμα να έχει φτιαχτεί μια ωραία και δυνατή ομάδα / γκρουπ, που παίζει ωραία και original ελληνική τζαζ

    [33] Πολιτισμός

    Βελτίωσης της πολιτιστικής συνεργασίας

    Διάσκεψη για τον πολιτισμό στη Ν.Α. Ευρώπη

    1/6/2006 2:06:00 μμ

    Η διερεύνηση των δυνατοτήτων βελτίωσης της πολιτιστικής συνεργασίας στη νοτιανατολική Ευρώπη με στόχο την προώθηση της κοινής ευρωπαϊκής κληρονομιάς βρίσκεται στο επίκεντρο της Διάσκεψης με θέμα "Διάδοση πολιτιστικής κληρονομιάς: ένα νέο όραμα για τη Νοτιανατολική Ευρώπη", που διοργανώνεται σήμερα και αύριο υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κροατίας, Στιέπαν Μέσιτς, στην κροατική πόλη Οπάτια. Στη συνάντηση, στην οποία μετέχουν οι Πρόεδροι της Αλβανίας Αλφρεντ Μοϊσίου, της Βουλγαρίας Γκεόργκι Παρβάνοφ, της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, του Μαυροβουνίου Φίλιπ Βουγιάνοβιτς, ο προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης Σουλεϊμάν Τίχιτς και υπουργοί και εκπρόσωποι της Ελλάδας, της Σλοβενίας, της Τουρκίας, της Ρουμανίας, και εκπρόσωποι της UNESCO, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση της πληροφόρησης για τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες με σκοπό την επίτευξη ισχυρότερης περιφερειακής συνεργασίας και συνέργιας στον τομέα του πολιτισμού. Μεταξύ άλλων εξετάζονται θέματα που αφορούν την επιστροφή και την προστασία των πολιτιστικών αγαθών.

    Η Διάσκεψη αποτελεί συνέχεια της συνάντησης των αρχηγών κρατών των χωρών της Νοτιανατολικής Ευρώπης τον Μάιο του 2005, στη Βάρνα της Βουλγαρίας, με θέμα "Πολιτιστικοί Διάδρομοι" και στόχο την ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου του πολιτισμού και της επιστήμης στην ανάπτυξη της Νοτιανατολικής Ευρώπης. Οι συμμετέχοντες στη Διάσκεψη θα επισκεφθούν την παλαιοχριστιανική βασιλική του Ευφρασίου στην πόλη Πόρετς, ένα από τα έξι μνημεία στην Κροατία που έχουν ανακηρυχθεί παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά από την UNESCO.

    [34] Πολιτισμός

    Ejekt Festival με New Order

    1/6/2006 9:29:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/6/2006 11:31:59 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Το δεύτερο Ejekt Festival, "το πρώτο φεστιβάλ του καλοκαιριού" είναι εδώ! Headliners της ζωντανής σκηνής όπως είναι ήδη γνωστό - οι New Order, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, οι οποίοι θα ερμηνεύσουν επιτυχίες όπως τα "Blue Monday", "True Faith" και "World In Motion". Και δεν θα είναι μόνο αυτοί! Όσοι βρεθούν στο φεστιβάλ, θα απολαύσουν και μερικά από τα πιο γνωστά και ανερχόμενα σχήματα της σύγχρονης μουσικής σκηνής: Hooverphonic, Radio 4 και FILM. Εξάλλου, οι φίλοι της dance μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν τον James Lavelle (o mastermind του project UNKLE), τον Γάλλο Vitalic σε live set, την επίσης Γαλλίδα Miss Kittin, τον Βορειοιρλανδό dj Phil Kieran και τις Ελληνίδες Marsheaux. Ραντεβού, λοιπόν, το Σάββατο, 3 Ιουνίου, στις Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις Ελληνικού (Γήπεδα Baseball / Ξιφασκίας) στο Πρώην Δυτικό Αεροδρόμιο.

    Πάρτυ μέχρι πρωίας!

    Από τις πλέον επιτυχημένες μπάντες της τελευταίας 25ετίας, οι New Order αναδείχθηκαν από τις στάχτες των θρυλικών Joy Division.

    Συνδυάζοντας την new wave αισθητική που κυριαρχούσε στα 80's με την τότε underground dance κουλτούρα, οι New Order κατάφεραν να δημιουργήσουν, πριν από όλους τους άλλους, χορευτική μουσική που απευθυνόταν τόσο στο σώμα όσο και στο μυαλό.

    Με την καριέρα τους σε ανοδική πορεία αλλά και με νέο δίσκο καταφθάνουν οι Βέλγοι Hooverphonic, ένα από τα πιο αγαπημένα σχήματα στη χώρα μας.

    Οι Αμερικανοί Radio 4, αφού άλλαξαν κιθαρίστες, περιόδευσαν με τους Raveonettes και τους Libertines, έπαιξαν στο Coachella και σε πολλά άλλα φεστιβάλ, εμφανίζονται και στην Αθήνα!

    Τέλος, οι ανερχόμενοι, δικοί μας Film θα έχουν τη πρώτη εμφάνιση εντός πόλης σε καλοκαιρινό event εδώ και πολλούς μήνες, ενώ, κυκλοφορεί το δεύτερό τους άλμπουμ, Angel B.

    Εισιτήρια μπορείτε να προμηθευτείτε (προπώληση: 47 ευρώ, ταμείο: 55 ευρώ) στα εξής σημεία:

    www.i-ticket.gr και συνεργαζόμενοι κινηματογράφοι: Odeon Cosmopolis (Λ. Κηφισίας, Μαρούσι) και Odeon Star City (Λ. Συγγρού, Ν. Κόσμος) www.ticketshop.gr και συνεργαζόμενα δισκοπωλεία Virgin Megastores δισκοπωλεία Metropolis

    Σχετικά Links:

    Ejekt Festival

    [35] Υγεία

    Έρευνα του βρετανικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας

    Τους φέρνει πιο κοντά το ποδόσφαιρο

    1/6/2006 3:22:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: BBC

    Περισσότερο τρυφερούς και συναισθηματικούς φαίνεται πως κάνει τους άνδρες το ποδόσφαιρο. Σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα του βρετανικού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, τα δύο τρίτα των ανδρών, που πήραν μέρος, δήλωσαν, ότι το ποδόσφαιρο κάνει πιο εύκολο το να μοιραστούν τα συναισθήματά τους με άλλους άνδρες. Το 76% σε σύνολο 500 από ανδρών από 18-70 ετών, που συμμετείχαν στην έρευνα, απάντησε, ότι αισθανόταν άνετα να αγκαλιάσει έναν άνδρα φίλο του, την ώρα, που θα παρακολουθούσαν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα. Ωστόσο, παραδέχτηκαν σε ποσοστό 75%, ότι ποτέ δεν έχουν κλάψει για ένα ματς, παρότι μπορεί να εκνευριστούν πάρα πολύ. "Είναι πολύ ενθαρρυντικό, ότι το ποδόσφαιρο διευκολύνει τους άνδρες να μιλήσουν για τα συναισθήματά τους, καθώς, παραδοσιακά οι άνδρες πολύ σπανιότερα σε σχέση με τις γυναίκες μοιράζονται τις πολύ προσωπικές τους σκέψεις", τόνισε ο διευθυντής του Ινστιτούτου δρ Άντριου Μακ Κούλοχ.

    Λιγότερο παθιασμένοι με τη μπάλα

    Την ίδια ώρα η έρευνα συμπεριφοράς σχετικά με το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, φανερώνει, ότι ίσως τελικά οι άνδρες να μην είναι όσο παθιασμένοι πιστεύεται με το ποδόσφαιρο.

    Σχεδόν τα δύο τρίτα απάντησαν, ότι πολύ ευχαρίστως θα έχαναν τους αγώνες της εθνικής Αγγλίας, προκειμένου να κάνουν σεξ, ενώ μόνο το 27% δήλωσε το αντίθετο.

    Επίσης το 86% δήλωσε, ότι θα προτιμούσε να βρίσκεται μπροστά στη γέννηση του πρώτου του παιδιού, παρά να παρακολουθεί κάποιο αγώνα της εθνικής φστο παγκόσμιο Κύπελλο.

    Το Μουντιάλ, όπως φαίνεται ξυπνάει στους άνδρες την ανάγκη για άθληση, καθώς το 70% απάντησε, ότι προτιμά να παίζει ποδόσφαιρο παρά να παρακολουθεί, ενώ το 34% σκοπεύει να παίξει περισσότερο ποδόσφαιρο ενόψει του Κυπέλλου.

    Ωστόσο, το 59% υποστήριξε, ότι θα καταναλώσει περισσότερο αλκοόλ κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ, γεγονός, που έκανε τους υπεύθυνους του Ινστιτούτου να προειδοποιήσουν, ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρόκληση αγχωτικών καταστάσεων και καταθλιπτικών σκέψεων.

    Αναφερόμενος στα υπόλοιπα πορίσματα της έρευνας ο δρ Μακ Κούλοχ τα χαρακτήρισε ενθαρρυντικά, ενώ από την πλευρά της και η επικεφαλής του τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Νορθούμπρια, δρ Σάντυ Γούλφσον, τόνισε, ότι το ποδόσφαιρο όντως έχει θετική επίδραση στην ψυχολογία των ανδρών, αλλά και των γυναικών.

    Εξάλλου, όπως πρόσθεσε "πολλές καλές φιλίες ή ακόμα και γάμοι προέκυψαν με αφορμή το ποδόσφαιρο".

    [36] Υγεία

    Πρώτοι στις "κακές συνήθειες"

    Πρώτοι πανευρωπαϊκά σε καπνιστές

    31/5/2006 11:52:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Η Ελλάδα είναι η πρώτη σε καπνιστές χώρα σε όλη την Ευρώπη και τρίτη στον κόσμο, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος. "Το 43% του ελληνικού πληθυσμού καπνίζει", είπε ο αντινομάρχης Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Μιχάλης Τζόλλας και υπογράμμισε ότι σκοπός της σημερινής εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση του κόσμου για την προστασία των παθητικών καπνιστών και την καλύτερη εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται για το θέμα από τις σχετικές υγειονομικές διατάξεις. Στη Θεσσαλονίκη, με κοινή πρωτοβουλία της Νομαρχίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, και του νοσοκομείου "Παπανικολάου", αναμένεται να δημιουργηθεί ένα εξωτερικό ιατρείο πρόληψης και διακοπής του καπνίσματος. Σε αυτό θα μπορούν να προσέρχονται όσοι επιθυμούν να σταματήσουν το κάπνισμα, προκειμένου να παρακολουθούνται από τους υπεύθυνους γιατρούς.

    "Καπνός - θανατηφόρος σε οποιαδήποτε μορφή"

    Στο μεταξύ, ο αριθμός των καπνιστών στην ΕΕ έχει μειωθεί από το 33% το 2002 σε 27% το φθινόπωρο του 2005, ενώ το 80% των Ευρωπαίων δηλώνει πλέον ότι επιθυμεί την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Τα συμπεράσματα αυτά συνάγονται από την τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα.

    Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, ο αριθμός των ατόμων που δηλώνουν ότι δεν έχουν καπνίσει ποτέ αυξήθηκε από το 42% το 2002 σε 47% το 2005. Ακόμη, το 57% των γυναικών δηλώνουν ότι δεν έχουν καπνίσει ποτέ. Στους άνδρες το ποσοστό αυτό φτάνει το 35%. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει επίσης ότι ο αριθμός των ατόμων που έχουν σταματήσει το κάπνισμα αυξήθηκε από το 19% το 2002 σε 22% το 2005.

    Επίσης, οι περισσότεροι πολίτες στην ΕΕ υποστηρίζουν την απαγόρευση του καπνίσματος στα γραφεία, στα καταστήματα και σε κάποιους άλλους δημόσιους χώρους, αλλά είναι μοιρασμένοι ως προς την απαγόρευση του τσιγάρου στα εστιατόρια και τα μπαρ. Σφυγμομέτρηση του Ευρωβαρόμετρου σε 25 χιλιάδες πολίτες των χωρών μελών της ΕΕ δείχνει ότι οι τέσσερις στους πέντε υποστηρίζουν την απαγόρευση του καπνίσματος στους χώρους εργασίας, στα καταστήματα και σε άλλα σημεία εντός ή εκτός. Ωστόσο το 56% των ερωτηθέντων υποστηρίζει το κάπνισμα στα εστιατόρια έναντι του 40% που θεωρεί πως το τσιγάρο πρέπει να απαγορεύεται και στα μπαρ.

    Οι απαντήσεις διαφέρουν πολύ από χώρα σε χώρα για παράδειγμα το 37% των ερωτηθέντων στην Τσεχία υποστηρίζει την απαγόρευση του καπνίσματος στα μπαρ αλλά στην ίδια ερώτηση θετικά απαντά το 88% των ερωτηθέντων Ιταλών.

    Σημειώνεται ότι η Ιρλανδία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που επέβαλε απαγόρευση του καπνίσματος το 2004 σε όλους τους δημόσιους χώρους. Στη Σουηδία η απαγόρευση περιορίζεται στα εστιατόρια ενώ στην Ιταλία και τη Σκωτία δεν επιτρέπεται το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους.

    Με βασικό σύνθημα "Καπνός - θανατηφόρος σε οποιαδήποτε μορφή" πραγματοποιήθηκαν διάφορες εκδηλώσεις ανά την Ευρώπη. Στόχος της φετινής εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης είναι να αναδειχθεί πόσο θανατηφόρος είναι ο καπνός σε όλες τις μορφές του όπως τα τσιγάρα, τα πούρα, ο "ελαφρύς" καπνός και οι αναφορές για χαμηλή περιεκτικότητα σε πίσσα. Τέλος, η Κομισιόν προτίθεται να παρουσιάσει στα τέλη του 2006 μια "Πράσινη Βίβλο" με σκοπό να εξεταστούν οι συνέπειες του παθητικού καπνίσματος για την υγεία του ανθρώπου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στόχος η μείωση των ανήλικων καπνιστών

    [37] Τεχνολογία

    "Μίλησε" η Μόνα Λίζα

    1/6/2006 11:55:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: Reuters

    Μπορεί το μυστήριο, που κρύβεται στο χαμόγελό της να μην αποκαλυφθεί ποτέ, τώρα πια, όμως, χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία μπορούμε ...να ακούσουμε τη φωνή της Μόνα Λίζα. Η αινιγματική φιγούρα στον πίνακα του Λεονάρντο ντα Βίντσι "μίλησε" χάρη στον δρ Ματσούμι Σουζούκι, Ιάπωνα επιστήμονα, που ειδικεύεται στην ακουστική. Ο Σουζούκι, που κυρίως ασχολείται με εγκληματολογικές έρευνες, μέτρησε το πρόσωπο και τα χέρια της Μόνα Λίζα για να υπολογίσει το ύψος της και να δημιουργήσει ένα μοντέλο του κρανίου της. "Εφόσον καταφέρουμε κάτι τέτοιο, έπειτα μπορούμε να δημιουργήσουμε μια φωνή, που θα μοιάζει πολύ με εκείνη του προσώπου, που μας ενδιαφέρει", δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Τόκυο, ο Ιάπωνας επιστήμονας, προσθέτοντας, ότι με την ομάδα του έχουν καταφέρει, ήδη, να δημιουργήσουν τις φωνές πολλών διασημοτήτων και μάλιστα έμοιαζαν τόσο πολύ με τις αληθινές, που χρησιμοποιήθηκαν σε μεταγλωττίσεις στον κινηματογράφο.

    Με πιστότητα 90% η αναπαραγωγή της φωνής της

    "Είμαι η Μόνα Λίζα. Η πραγματική μου ταυτότητα θα καλύπτεται πάντα από ένα πέλπο μυστηρίου". Με αυτά τα λόγια συστήνεται η αινιγματική γυναίκα, σε όποιον επισκεφθεί τη διεύθυνση http://promotion.msn.co.jp/davinci/voice.htm.

    Όπως υποστηρίζει ο Σουζούκι, αν και η φωνή κάθε ατόμου είναι μοναδική, ο ίδιος έχει καταφέρει να προσεγγίσει σε ποσοστό ακριβείας 90% τον τόνο της φωνή της Μόνα Λίζα.

    Σύμφωνα με τον Σουζούκι η φωνή της ήταν σχετικά μπάσα λόγω του σχήματος της κάτω γνάθου, και η έντασή της ήταν μεσαία, πράγμα, που οφείλεται στο ότι εξέχει το πηγούνι της.

    Η επιστημονική ομάδα χρησιμοποίησε στη δημιουργική διαδικασία, τη φωνή μιας Ιταλίδας για να προσδώσει την κατάλληλη προσωδία στη φωνή της Μόνα Λίζα.

    Ο Σουζούκι αποκάλυψε ακόμη, πως έβαλαν τη Μόνα Λίζα να μιλήσει κινέζικα, αλλά κατέληξαν πως δεν ταίριαζε στο προφίλ της.

    Η ομάδα προσπάθησε να δημιουργήσει και η φωνή του ίδιου του Ντα Βίντσι, όμως αυτό το εγχείρημα δεν ευδοκίμησε, καθώς, όπως ανέφερε ο Ιάπωνας επιστήμονας έπρεπε να δουλέψουν με βάση αυτοπροσωπογραφίες του ζωγράφου, στις οποίες εμφανιζόταν με μούσι με αποτέλεσμα να μη μπορούν να έχουν σαφή εικόνα για το σχήμα του προσώπου του.

    [38] Ζωής ...σΤάσεις

    Βρίσκεται στα καβγαδάκια

    Το μυστικό του τέλειου γάμου

    1/6/2006 1:30:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Ένα καβγαδάκι την ημέρα, τον χωρισμό τον κάνει πέρα! Αυτό ισχυρίζονται οι Φρανκ και Αννίτα Μίλφορντ , που ζουν παντρεμένοι εδώ και 78 χρόνια. Οι δυο τους, που αποτελούν το μεγαλύτερο εν ζωή παντρεμένο ζευγάρι στη Βρετανία, έχουν βάλει πλέον στόχο να σπάσουν το ρεκόρ έγγαμου βίου όλων των εποχών στη χώρα, που ανέρχεται στα 80 χρόνια. Όπως εξηγεί ο Φρανκ το ελιξίριο της ανανέωσης στη σχέση τους είναι, ότι δεν κοιτάζονται πάντα στα μάτια και μια φορά την ημέρα τσακώνονται για κάτι. Ωστόσο, όπως προσθέτει οι μικροδιαφωνίες αυτές έρχονται και παρέρχονται και είναι πάντα εκεί ο ένας για τον άλλο. "Στις μέρες μας οι γάμοι δε διαρκούν πολύ, αλλά δε μπορούμε να καταλάβουμε γιατί", δήλωσε από την πλευρά της, η Αννίτα. Και για την ιστορία να σας πούμε, ότι ο Φράνκ και η Αννίτα γνωρίστηκαν σε μια βραδιά χορού στο Πλύμουθ του Ντέβον και παντρεύτηκαν δύο χρόνια αργότερα στις 26 Μαΐου 1928.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 1 June 2006 - 16:51:24 UTC