Read the Latest International Press Articles Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-05-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες Αθήνας-Πειραιά
  • [02] Ερευνούν τα νέα στοιχεία
  • [03] Εργατικό δυστύχημα στην "Τιτάν"
  • [04] Απεργία διαρκείας πανεπιστημιακών
  • [05] Στο νοσοκομείο από... ψύλλους
  • [06] Χτύπημα "δεύτερης γενιάς"
  • [07] Απόγνωση και ελλείψεις
  • [08] Ανακηρύσσει την ανεξαρτησία του το Μαυροβούνιο
  • [09] Έτοιμες να συζητήσουν για το Ιράν οι ΗΠΑ
  • [10] Δεύτερη "καυτή" νύχτα στο Παρίσι
  • [11] Νέα στοιχεία για την πριγκίπισσα Νταϊάνα
  • [12] Επεισόδια για την Παιδεία
  • [13] Εργασιακή ειρήνη για τις ΔΕΚΟ
  • [14] Κρίσιμη η επαναληπτική γ.σ της Εθνικής
  • [15] Θέματα ενέργειας στο Μαξίμου
  • [16] Από 1/6 οι αιτήσεις για το τρίτο παιδί
  • [17] Ολυμπιακός: Μέλος και ο "Stelios"
  • [18] Ακόμη... γκολ βάζει η Βραζιλία
  • [19] Τσέλσι: Άνοιξε ο δρόμος για "Σέβα"
  • [20] Αλλαγή παίκτη θέλουν οι Ισπανοί
  • [21] O "πάπυρος του Δερβενίου" αποκαλύπτεται
  • [22] Έκθεση Ανθρωπογεωγραφία ΙΙI
  • [23] Γέννησε η Μίρα Σορβίνο
  • [24] Ακόμη... γκολ βάζει η Βραζιλία

    [01] Πολιτική

    Της Νέας Δημοκρατίας

    Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες Αθήνας-Πειραιά

    31/5/2006 2:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/5/2006 3:16:36 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Ανακοινώθηκαν, την Τετάρτη, οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας για τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αθήνας-Πειραιά, από το γραμματέα της Κ.Ε. του κόμματος, Λευτέρη Ζαγορίτη. Υποψήφιος για την Υπερνομαρχία είναι ο δήμαρχος Βριλησσίων, Αργύρης Ντινόπουλος, υποψήφια Νομάρχης Αθηνών, η δημοτική σύμβουλος Αθηναίων Φωτεινή Πιπιλή, και υποψήφιος για τη Νομαρχία Πειραιά, ο δήμαρχος Πόρου Σπύρος Σπυρίδων. Οι υποψήφιοι συναντήθηκαν στα γραφεία του κόμματος με τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, παρουσία του κ. Ζαγορίτη. Ο κ. Καραμανλής ζήτησε από τους τρεις υποψηφίους να δώσουν έντιμο, δυναμικό και με πάθος αγώνα, ενώ ο κ. Ζαγορίτης χαρακτήρισε την επιλογή των τριών υποψηφίων "επιλογή ανανέωσης και δράσης που υπακούει στα κριτήρια της αξιοσύνης, της ικανότητας, της προσφοράς και της εντιμότητας". Από την πλευρά τους, οι υποψήφιοι δεσμεύτηκαν ότι θα υπηρετήσουν τα προβλήματα της καθημερινότητας του πολίτη.

    [02] Κοινωνία

    Βρέθηκε το τηλεχειριστήριο

    Ερευνούν τα νέα στοιχεία

    31/5/2006 3:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/5/2006 3:55:22 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Στο μικροσκόπιο της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας το τηλεχειριστήριο και όλα τα νέα στοιχεία από την έκρηξη που σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης, κοντά στο σπίτι του Γιώργου Βουλγαράκη. Το τηλεχειριστήριο βρέθηκε στην πλαγιά του Λυκαβηττού κοντά στο σημείο της έκρηξης. Δύο αυτοκίνητα εντοπίστηκαν εγκαταλελειμμένα στην ευρύτερη περιοχή. Οι έρευνες της Αστυνομίας στρέφονται στην οργάνωση "Επαναστατικός Αγώνας", καθώς τα στοιχεία που έχουν βρεθεί παραπέμπουν σε άλλες ενέργειες της Οργάνωσης. Από την πλευρά του, ο υπουργός Πολιτισμού αποκάλυψε ότι δεχόταν απειλές όλο το τελευταίο διάστημα και εξέφρασε τη βεβαιότητητα ότι οι δράστες της επίθεσης θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. "Η στοχοποίηση του Γιώργου Βουλγαράκη είναι εμφανής σε όποιον παρακολουθεί τη δημοσιότητα των τελευταίων εβδομάδων", τόνισε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Χτύπημα "δεύτερης γενιάς"

    "Τυφλή" βομβιστική επίθεση

    Έκρηξη στο Λυκαβηττό

    [03] Κοινωνία

    Με δύο νεκρούς και πέντε τραυματίες

    Εργατικό δυστύχημα στην "Τιτάν"

    31/5/2006 12:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/5/2006 7:45:57 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Εργατικό δυστύχημα με δύο νεκρούς και πέντε τραυματίες, σημειώθηκε, το μεσημέρι της Τετάρτης, στο εργοστάσιο της τσιμεντοβιομηχανίας "Τιτάν", κατά τη διάρκεια συντήρησης γερανού φόρτωσης τσιμέντου στην προβλήτα των εγκαταστάσεων, όταν αυτός από λάθος χειρισμό έπεσε και καταπλάκωσε τους εργαζόμενους. Όλοι οι τραυματίες, που μεταφέρθηκαν στο Θριάσιο νοσοκομείο, βρίσκονται εκτός κινδύνου. Τη θλίψη της κυβέρνησης για το δυστύχημα και τη συμπαράστασή της προς τους οικείους των θυμάτων, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος, που είπε ότι η πολιτεία συνολικά έχει αντιμετωπίσει το θέμα της πρόληψης εργατικών ατυχημάτων σε ένα πολύ καλό βαθμό. Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Απασχόλησης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, διεμήνυσε ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν όπου χρειάζεται. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας, στη Λιμενική Αρχή Ελευσίνας, που διενεργεί προανάκριση, κρατούνται ο διευθυντής, ο τεχνικός ασφαλείας του εργοστασίου και ο υπεύθυνος του συνεργείου, ενώ αναζητείται ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρείας "ΜΕΣΚΑ Ο.Ε.", που εκτελούσε τις εργασίες. Οι τρεις συλληφθέντες θα οδηγηθούν την Πέμπτη στον εισαγγελέα.

    Στην Ελευσίνα, μετέβη αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Χρήστο Πολυζωγόπουλο, που στη συνέχεια επισκέφθηκε τους τραυματίες.

    Μετά το δυστύχημα, ομάδα επιθεωρητών εργασίας ξεκίνησε έρευνα για να διαπιστωθεί εάν τηρούνταν οι κανόνες ασφαλείας. Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, μόλις μία ημέρα πριν το δυστύχημα, σώμα επιθεωρητών εργασίας είχε ελέγξει τέσσερις από τους εργολάβους με τους οποίους συνεργάζεται η "Τιτάν".

    Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι η εργολαβική εταιρεία "ΜΕΣΚΑ" που είχε αναλάβει για πρώτη ημέρα σήμερα την συντήρηση του γερανού δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

    Από τις αρχές του 2006, συνολικά 46 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους την ώρα της εργασίας τους, ενώ το 2005 σε εργατικά ατυχήματα σκοτώθηκαν 111 άνθρωποι.

    Ζητούν βελτίωση των συνθηκών εργασίας

    Με ανακοίνωσή της, η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για "παντελή έλλειψη μέτρων πρόληψης ασφάλειας στους χώρους εργασίας και η εγκληματική αμέλεια των ελεγκτικών οργάνων του κράτους", προσθέτει ότι η Συνομοσπονδία θα υποβάλει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου και δηλώνει τη συμπαράστασή της στις οικογένειες των εργαζομένων.

    Με δηλώσεις του, ο υπεύθυνος του Τομέα Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τονίζει ότι το δυστύχημα θέτει με επιτακτικό τρόπο το ζήτημα της υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία και της αυστηρής εφαρμογής της νομοθεσίας και προσθέτει: "Τους τελευταίους 27 μήνες αποδιαρθρώθηκαν πλήρως όλοι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ενώ δε φαίνεται στον ορίζοντα καμία κυβερνητική διάθεση ανάληψης πρωτοβουλιών στα θέματα αυτά".

    Από την πλευρά του, το ΚΚΕ χαρακτηρίζει το δυστύχημα "εργοδοτικό και κρατικό έγκλημα", που το αποδίδει στην έλλειψη μέτρων προστασίας, την εντατικοποίηση της εργασίας, την καταπάτηση των ωραρίων, την αδιαφορία για ελέγχους και τη συστηματική ατιμωρησία των ενόχων. Το ΚΚΕ, που εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες και τους συναδέλφους των εργατών, θεωρεί υπεύθυνους την κυβερνητική πολιτική και στις συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ, που, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση "γνωρίζουν τι γίνεται στους τόπους δουλειάς, όμως "θυμούνται" μόνο μετά το έγκλημα".

    Τα συλλυπητήρια του ΣΥΝ για τους νεκρούς εργάτες και τη συμπαράσταση του κόμματος στις οικογένειες των τραυματιών εξέφρασε το μέλος του Πολιτικής Γραμματείας, Δημήτρης Στρατούλης. Ο κ. Στρατούλης κατήγγειλε ότι έγινε ένα νέο έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης, που οφείλεται στην ασυδοσία της εργοδοσίας και στη μη τήρηση εκ μέρους της, των κανόνων ασφαλείας. Παράλληλα ζήτησε να ληφθούν μέτρα για να σταματήσουν οι ανθρωποθυσίες στο βωμό των κερδών των επιχειρηματιών.

    Η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ελευσίνας-Δυτικής Αττικής διαμαρτύρεται με ανακοίνωσή της για "το νέο θανατηφόρο ατύχημα στην πολύπαθη περιοχή" και επισημαίνει ότι η αντίδραση του συνδικαλιστικού κινήματος της περιοχής θα είναι άμεση και δυναμική. Επίσης, καλεί τις επιχειρήσεις να αναθεωρήσουν την πολιτική τους σε ό,τι αφορά τους εργολάβους και να απασχολούν εξειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό για τις σοβαρές και επικίνδυνες εργασίες, ενώ ζητά από την κυβέρνηση να βελτιώσει το νομοθετικό πλαίσιο προς αυτή τη κατεύθυνση.

    Στην ανακοίνωση, που εξέδωσε η εταιρεία "Τιτάν", αναφέρεται:

    "Σήμερα, 31 Μαΐου 2006 στις 11:00 πμ περίπου, στις λιμενικές εγκαταστάσεις του εργοστασίου ΤΙΤΑΝ Ελευσίνας, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένων εργασιών μετασκευής σε μηχάνημα φόρτωσης πλοίων, που εκτελούντο από την εργοληπτική εταιρία ΜΕΣΚΑ βάσει μελέτης του σουηδικού κατασκευαστικού οίκου ΒΜΗ, σημειώθηκε πτώση τμήματος του μηχανήματος.

    Αποτέλεσμα της πτώσης ήταν ο θάνατος δύο εργαζομένων και ο τραυματισμός άλλων πέντε. Η εταιρία TITAN, συγκλονισμένη από το τραγικό συμβάν, συμπαρίσταται στα θύματα και τις οικογένειές τους. Τα αίτια του ατυχήματος ερευνώνται".

    [04] Κοινωνία

    Από την Πέμπτη

    Απεργία διαρκείας πανεπιστημιακών

    31/5/2006 2:16:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/5/2006 4:39:58 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ , ΝΕΤ 105,8

    Σε απεργία διαρκείας προχωρούν από την Πέμπτη οι πανεπιστημιακοί, με κίνδυνο να χαθεί η εξεταστική του Ιουνίου. Οι καθηγητές των ΑΕΙ διαμαρτυρόμενοι για την ίδρυση μη κρατικών Πανεπιστημίων, διεκδικούν αύξηση των κονδυλίων για την ανώτατη εκπαίδευση. Την ίδια ώρα, κινητοποιήσεις έχουμε και στον φοιτητικό χώρο, όπου πολλές σχολές τελούν υπό κατάληψη πολλοί φοιτητικοί σύλλογοι. Την Τετάρτη, φοιτητές απέκλεισαν συμβολικά την οδό Πατησίων στο ύψος του Πολυτεχνείου, ενώ στη Λάρισα φοιτητές απέκλεισαν συμβολικά την Εθνική οδό στο ύψος των διοδίων. Την Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί στα Προπύλαια, κοινή συγκέντρωση και πορεία διδασκόντων και φοιτητών. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, κάλεσε την Κυβέρνηση να δεσμευθεί άμεσα ότι δεν πρόκειται να φέρει καμία αλλαγή στο νομοθετικό πλαίσιο των ΑΕΙ, στα θερινά τμήματα της Βουλής.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κυβερνητική για ανώτατη Παιδεία

    [05] Κοινωνία

    Στο νοσοκομείο από... ψύλλους

    31/5/2006 10:59:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στο νοσοκομείο κατέληξαν οι ένοικοι ολόκληρης πολυκατοικίας, πέντε πυροσβέστες και δύο αστυνομικοί, οι οποίοι εισέπνευσαν εντομοκτόνο που είχε ρίξει στο διαμέρισμά της μια ένοικος της πολυκατοικίας στην οδό Περικλέους 5, στο Χολαργό για να εξολοθρεύσει ψύλλους. Το κωμοτραγικό περιστατικό συνέβη όταν κάτοικοι της περιοχής ειδοποίησαν στις 7.30 το απόγευμα την Πυροσβεστική ότι έβλεπαν καπνούς στο συγκεκριμένο διαμέρισμα. Αμέσως έσπευσαν στο σημείο δύο πυροσβεστικά οχήματα συνοδευόμενα από ένα περιπολικό της Αστυνομίας. Τελικά όπως αποδείχτηκε όμως δεν ήταν καπνός αλλά η εντομοκτόνα σκόνη που αιωρείτο και όταν οι πυροσβέστες και οι αστυνομικοί μπήκαν στο διαμέρισμα και την εισέπνευσαν ένιωσαν λιποθυμικές τάσεις. Τα ίδια όμως συμπτώματα ένιωσαν και οι υπόλοιποι ένοικοι, καθώς η σκόνη είχε απλωθεί πλέον σε όλα τα διαμερίσματα. Ιδιοκτήτρια, ένοικοι πυροσβέστες και αστυνομικοί μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία για τις πρώτες βοήθειες και εξετάσεις. Για το περιστατικό διενεργείται προανάκριση.

    [06] Κοινωνία

    Υποψίες για τον "Επαναστατικό Αγώνα"

    Χτύπημα "δεύτερης γενιάς"

    31/5/2006 7:58:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/5/2006 3:53:06 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Προβληματισμός επικρατεί στην αστυνομίας και ειδικότερα στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, μετά το τυφλό αλλά όπως όλα δείχνουν καλά προετοιμασμένο βομβιστικό χτύπημα κοντά στο σπίτι του Γιώργου Βουλγαράκη, στο Λυκαβηττό. Οι έρευνες των αρχών επικεντρώνονται στους λεγόμενους τρομοκράτες δεύτερης γενιάς και ειδικότερα στην οργάνωση "Επαναστατικός Αγώνας", ενώ ο τρόπος, ο χρόνος και ο τόπος του χτυπήματος οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι δράστες ήθελαν θύματα. Σύμφωνα με τα έως τώρα ευρήματα που περισυλλέχθηκαν στο σημείο της έκρηξης αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, οι αρχές εικάζουν ότι η βόμβα πρέπει να πυροδοτήθηκε με τηλεχειριστήριο και οι δράστες να ήταν παρόντες στο παρακείμενο αλσύλλιο. Στο μικροσκόπιο των ειδικών των εγκληματικών εργαστηρίων, ένα τηλεχειριστήριο που βρέθηκε στο Λόφο Λυκαβηττού αργά το βράδυ της Τρίτης, σκαπτικά εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποίησαν οι δράστες και τα υπολείμματα του εκρηκτικού μηχανισμού. Μέχρι στιγμής καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης. Οι έρευνες στην περιοχή του Λυκαβηττού συνεχίστηκαν και σήμερα για την περισυλλογή πολύτιμων στοιχείων.

    Τρομοκρατική ενέδρα

    Όπως δείχνουν όλα τα στοιχεία η επίθεση ήταν καλά προετοιμασμένη, με τους δράστες να ξέρουν την κάθε κίνηση του Υπουργού.

    Η ενέδρα στήθηκε, περίπου 150 μέτρα μακριά από το σπίτι του

    Η βόμβα είχε τοποθετηθεί, μέσα σε ένα σακ βουαγιάζ που οι δράστες είχαν κρεμάσει πάνω σε ένα ποδήλατο τύπου MOUNTAIN, το οποίο είχε προσδεθεί - ασφαλισθεί σε τσιμεντένιο στύλο ευρισκόμενο ανάμεσα σε δύο σταθμευμένα οχήματα.

    Ξέροντας όλες τις λεπτομέρειες του δρομολογίου που ακολουθεί ο κ. Βουλγαράκης, περίμεναν την αναχώρηση του για να πυροδοτήσουν τον μηχανισμό.

    Ωστόσο η ενέργεια θεωρείται ότι απέτυχε λόγω δύο πιθανών σεναρίων:

    Πρώτον, γιατί την ώρα της έκρηξης περνούσε από το σημείο ένα μαύρο αυτοκίνητο, που οι δράστες νόμισαν ότι ήταν του Υπουργού με αποτέλεσμα να πυροδοτήσουν από λάθος το μηχανισμό.

    Δεύτερον, επειδή οι πυροτεχνουργοί πλησίαζαν για έλεγχο στο σημείο που είχε τοποθετηθεί η βόμβα οι δράστες προτίμησαν να την πυροδοτήσουν, παρά να την ανακαλύψουν οι αστυνομικοί και να ματαιωθεί η ενέργεια που προετοίμαζαν.

    Το ότι οι δράστες μάλλον βρίσκονταν στην περιοχή και πυροδότησαν από μακριά τον μηχανισμό, ενισχύεται από το γεγονός ότι στο Λόφο Λυκαβηττού και σε κοντινή απόσταση από το σημείο της έκρηξης, βρέθηκε τηλεχειριστήριο πιστολοειδούς τύπου, παιδικών παιχνιδιών, το οποίο ενδεχομένως να χρησιμοποιήθηκε για την ενεργοποίηση (από απόσταση) του εκρηκτικού μηχανισμού.

    Παράλληλα στο δασάκι του Λόφου, βρέθηκαν, μια τσάπα και ένα σκαλιστήρι, καινούργια εργαλεία και από την αστυνομία εικάζεται ότι οι δράστες παρίσταναν τις προηγούμενες ημέρες τους κηπουρούς για να κατοπτεύουν το χώρο. Το γεγονός επιβεβαιώνουν και οι μαρτυρίες κατοίκων της περιοχής.

    Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, ερευνά και δύο αυτοκίνητα που εντοπίστηκαν εγκαταλελειμμένα στην ευρύτερη περιοχή.

    Η αστυνομία εκτιμά ότι για τη βόμβα χρησιμοποιήθηκαν περίπου 2 κιλά αμμωνιοδυναμίτιδα.

    Ο Υπουργός, που ήταν και ο στόχος της επίθεσης αποκάλυψε ότι δεχόταν απειλητικά τηλεφωνήματα και επιστολές τους τελευταίους μήνες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Τυφλή" βομβιστική επίθεση

    [07] Κόσμος

    Προσπάθειες για την κάλυψη των αναγκών

    Απόγνωση και ελλείψεις

    31/5/2006 9:22:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ-Reuters

    Ξεπέρασαν του 5.800 οι νεκροί από το φονικό σεισμό στην Ιάβα της Ινδονησίας, την ώρα που εκατοντάδες πολίτες προσπαθούν να εξασφαλίσουν λίγο φαγητό και νερό από τις αποστολές βοήθειας, με αποτέλεσμα κάθε φορά που προσγειώνεται ένα ελικόπτερο να επικρατεί χάος με τους άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας να προσπαθούν να επαναφέρουν την τάξη. Παρά την μεγάλη κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας οι ελλείψεις σε βασικά είδη παραμένουν, καθώς 800 χιλιάδες άνθρωποι έχουν άμεση ανάγκη βοήθειας και 200.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι. Την ίδια, ώρα τα σωστικά συνεργεία σταμάτησαν τις έρευνες για την εξεύρεση επιζώντων.

    Σύμφωνα πάντως με τη Unicef, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην έλλειψη πόσιμου νερού, καθώς όπως δήλωσε ο Τζον Μπαντ, εκπρόσωπος της οργάνωσης αν δεν λυθεί θα δημιουργηθούν προβλήματα υγείας.

    Ήδη η οργάνωση φρόντισε να φτάσουν στις περιοχές Μπαντούλ και Κλατέν που έχουν πληγεί περισσότερο 45 βυτιοφόρα με πόσιμο νερό.

    Την ίδια ώρα μεγάλη είναι η ανησυχία για το ηφαίστειο Μεράπι ,το οποίο το τελευταίο εικοσιτετράωρο δείχνει έντονα σημάδια δραστηριότητας και το οποίο βρίσκεται μόλις 70χλμ από το επίκεντρο του καταστροφικού σεισμού.

    Ο καπνός που βγάζει το "βουνό της φωτιάς" -όπως αποκαλείται- υψώνεται 900 μέτρα πάνω από τον κρατήρα του, διπλάσιο ύψος σε σχέση με τη Δευτέρα, δήλωσε εκπρόσωπος των Αρχών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καταφθάνει βοήθεια στην Ινδονησία

    [08] Κόσμος

    Το Σάββατο σε επίσημη συνεδρίαση της Βουλής

    Ανακηρύσσει την ανεξαρτησία του το Μαυροβούνιο

    31/5/2006 6:45:00 μμ

    Την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου θα ανακηρύξει το ερχόμενο Σάββατο η Βουλή του κράτους, σε επίσημη συνεδρίαση. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν ότι θα απέχουν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι δεν έγιναν αποδεκτές οι ενστάσεις για νοθεία. Στο μεταξύ, τα επίσημα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου, που διεξήχθη στις 21 Μαΐου, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος της Εκλογικής Επιτροπής, Σλοβάκος διπλωμάτης Φράντισεκ Λίπκα. Η εκλογική επιτροπή, αφού εξέτασε όλες τις ενστάσεις, επικύρωσε τα πρακτικά όπου αναφέρεται ότι: "Στο δημοψήφισμα ψήφισαν 419.240 πολίτες που αντιπροσωπεύουν το 86,5% του εκλογικού σώματος. Υπέρ της ανεξαρτησίας τάχθηκε με την ψήφο του το 55,5 % των ψηφισάντων και κατά 44,5%". Ποσοστό το οποίο καλύπτει τον όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που ζητούσε να ταχθεί ποσοστό μεγαλύτερο του 55% των ψηφισάντων υπέρ της ανεξαρτησίας για να είναι έγκυρο το δημοψήφισμα. Στελέχη του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος του Μαυροβουνίου που ηγείτο του "Μετώπου για τη διατήρηση του ενιαίου κράτος με τη Σερβία" δήλωσαν στην εφημερίδα "Ρεπούμπλικα" ότι, αν και δεν αναγνωρίζουν το αποτέλεσμα, θα το σεβαστούν, διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση το θεωρεί έγκυρο. Ο εκπρόσωπος Τύπου της σερβικής κυβέρνησης Σίρτζαν Τζούριτς αμέσως μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων δήλωσε ότι η ανεξαρτητοποίηση του Μαυροβουνίου καθιστά τη Σερβία μοναδικό "κληρονόμο" του ενιαίου κράτους.

    [09] Κόσμος

    Δηλώνει η Κ. Ράις

    Έτοιμες να συζητήσουν για το Ιράν οι ΗΠΑ

    31/5/2006 6:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/5/2006 7:31:45 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters, BBC, ΑΠΕ

    Βήματα προόδου προς τη διπλωματική επίλυση της πολύμηνης κρίσης, που έχει προκύψει με αφορμή το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, διαφαίνεται πως γίνονται καθώς, την Τετάρτη, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ότι η χώρα της είναι έτοιμη να καθίσει στο τραπέζι των συνομιλιών, υπό την προϋπόθεση η Τεχεράνη να αναστείλει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου. Σύμφωνα με την κ. Ράις, οι ΗΠΑ θα συμμετάσχουν στις πολυμερείς συνομιλίες με τις χώρες της Ε.Ε. σημειώνοντας: "Μόλις το Ιράν αναστείλει πλήρως και αποδεδειγμένα τις δραστηριότητές του, οι ΗΠΑ θα προσέλθουν στο τραπέζι [των διαπραγματεύσεων]". Άμεση ήταν η ανταπόκριση της Ε.Ε., που δια στόματος του ύπατου εκπροσώπου της κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Χαβιέ Σολάνα, χαιρέτισε την εξέλιξη χαρακτηρίζοντάς την ως "την πιο ισχυρή και θετική απόδειξη της κοινής θέλησης [Ε.Ε. και ΗΠΑ] για την επίτευξη συμφωνίας με το Ιράν".

    Ελ Μπαραντέι: "Το Ιράν δεν αποτελεί πυρηνική απειλή"

    Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά ο κ. Σολάνα δήλωσε δημόσια ότι θα ήταν ευτυχής εάν οι ΗΠΑ ξεκινούσαν απευθείας συνομιλίες με την Τεχεράνη, θέση την οποία έχουν υποστηρίξει, επίσης, η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία.

    Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, μιλώντας σε συζήτηση, που οργανώθηκε από το Ινστιτούτο Διεθνών Σπουδών Monterey, εκτίμησε ότι το Ιράν δεν αποτελεί άμεση πυρηνική απειλή και ότι οι επόμενες κινήσεις της διεθνούς κοινότητας θα πρέπει να είναι προσεκτικές, προκειμένου να αποφύγει να επαναλάβει τα λάθη στην ενημέρωση, που έγιναν με το Ιράκ και τη Βόρεια Κορέα.

    "Δείτε τη Μέση Ανατολή σήμερα και θα διαπιστώσετε ότι βρίσκεται σε χάος. Δεν πρέπει να προσθέσουμε λάδι σε αυτή τη φωτιά", είπε χαρακτηριστικά ο Ελ Μπαραντέι.

    "Το θέμα των πυρηνικών δεν είναι το μόνο εμπόδιο στη βελτίωση των σχέσεων", τόνισε η κ. Ράις και διευκρίνισε: "Η ιρανική κυβέρνηση υποστηρίζει την τρομοκρατία, εμπλέκεται στη βία στο Ιράκ και υπονομεύει την πλήρη ανεξαρτησία στο Λίβανο".

    Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ πρόσθεσε ότι "το Ιράν μπορεί και θα πρέπει να είναι ένα υπεύθυνο κράτος και όχι το κράτος που προωθεί την τρομοκρατία" συμπληρώνοντας ότι πρόθεση του Τζορτζ Μπους είναι η εγκαθίδρυση μιας νέας και εποικοδομητικής σχέσης μεταξύ του αμερικανικού και του ιρανικού λαού. Ωστόσο, για ακόμη μία φορά αρνήθηκε να αποκλείσει το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράν λέγοντας ότι "όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά".

    Η στροφή αυτή των ΗΠΑ είχε, όπως είναι φυσικό, άμεσο αντίκτυπο στις διεθνείς αγορές με την τιμή του ελαφρού αργού να υποχωρεί κατά 1,88 δολάρια το βαρέλι και του Μπρεντ κατά 1,73 δολάρια το βαρέλι.

    Την Πέμπτη, η κ. Ράις θα βρεθεί στη Βιέννη, όπου θα συναντηθεί με τους εκπροσώπους των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και της Γερμανίας, προκειμένου να συζητήσουν τις εξελίξεις σχετικά με το θέμα του Ιράν.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: US 'prepared to join Iran talks'

    Reuters: Rice says "all options" remain open against Iran

    CNN: U.S. offers direct talks with Iran, with condition

    [10] Κόσμος

    Στα προάστια Μοντφερμέιγ και Κλισί

    Δεύτερη "καυτή" νύχτα στο Παρίσι

    31/5/2006 11:38:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ-Reuters

    Νέες συγκρούσεις ανάμεσα σε νεαρούς Γάλλους αφρικανικής καταγωγής και τις δυνάμεις ασφαλείας ξέσπασαν για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα στα προάστια, Μοντφερμέιγ και Κλισί σου Μπουά, στα ανατολικά του Παρισιού. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν και τουλάχιστον 10 αυτοκίνητα, πυρπολήθηκαν. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν πέντε διαδηλωτές, ανάμεσά τους και ο 18χρονος Μουχιτίν Αλτούν που το περασμένο φθινόπωρο είχε υποστεί σοβαρά εγκαύματα όταν είχε καταφύγει μαζί με άλλους δύο νεαρούς σε έναν υποσταθμό υψηλής τάσης, κυνηγημένοι από την αστυνομία. Οι άλλοι δύο σύντροφοι του Αλτούν είχαν χάσει τότε τη ζωή τους, γεγονός που πυροδότησε βίαια επεισόδια στις υποβαθμισμένες περιοχές της Γαλλίας για έναν μήνα. Ο υπουργός Εσωτερικών, Νικολά Σαρκοζι, υποστήριξε ότι τα επεισόδια ήταν "προμελετημένα" και χαρακτήρισε αλήτες τους νεαρούς. Ο ίδιος μάλιστα προειδοποίησε ότι δεν θα επιτρέψει την "αναταραχή" στα προάστια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα επεισόδια στο Παρίσι

    [11] Κόσμος

    Εντόπισε νέους μάρτυρες η βρετανική αστυνομία

    Νέα στοιχεία για την πριγκίπισσα Νταϊάνα

    31/5/2006 9:45:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Νέους μάρτυρες εντόπισε η βρετανική αστυνομία ενώ ανακάλυψε και νέα στοιχεία στην έρευνά της για τα αίτια και τις συνθήκες του τραγικού δυστυχήματος που προκάλεσε τον θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα και του συντρόφου της Ντόντι αλ Φαγέντ το 1997 στο Παρίσι, γράφουν σήμερα οι βρετανικές εφημερίδες. "Έχουμε νέους μάρτυρες. Διαθέτουμε νέα αποτελέσματα επιστημονικών αναλύσεων, αλλά δεν μπορώ να σας πω ποιοί είναι οι νέοι μάρτυρες", δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνών, σερ Τζον Στίβενς, πρώην διοικητής της αστυνομίας του Λονδίνου σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στις εφημερίδες Ντέιλι Εξπρές και Μίρορ. Σε άλλη συνέντευξη του στον Γκάρντιαν, ο σερ Στίβενς αποκαλύπτει ότι είχε τους τελευταίους δύο μήνες συναντήσεις με τον πολυεκατομμυριούχο Μοχάμεντ αλ Φαγέντ, πατέρα του συντρόφου της Νταϊάνα. Ο θάνατος της "λαίδης Ντι" και του Ντόντι αλ Φαγέντ εξακολουθεί να τροφοδοτεί ποικίλα σενάρια ότι δεν προκλήθηκε από ένα "απλό τροχαίο ατύχημα" ,αλλά ήταν αποτέλεσμα μιας συνωμοσίας. Ο σερ Στίβενς διαβεβαίωσε πάντως ότι "όλες οι θεωρίες περί συνωμοσίας αποτελούν αντικείμενο της έρευνας".

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Diana inquiry 'reveals new leads'

    The Mirror: DIANA CHIEF: WE'VE FOUND FRESH CLUES

    [12] Κόσμος

    Διαδηλώσεις μαθητών - φοιτητών στη Χιλή

    Επεισόδια για την Παιδεία

    31/5/2006 7:10:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/5/2006 4:36:14 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ

    Με δακρυγόνα και αντλίες νερού προσπάθησε να διαλύσει η αστυνομία της Χιλής την πορεία χιλιάδων μαθητών και φοιτητών, που κατέβηκαν στους δρόμους διεκδικώντας καλύτερη ποιότητα στην εκπαίδευση και ίσες ευκαιρίες. Απαντώντας στους άνδρες της αστυνομίας, ομάδα σπουδαστών πέταξε εναντίον τους πέτρες και ακολούθησαν συμπλοκές και δεκάδες συλλήψεις. Οι διαμαρτυρίες των μαθητών ξεκίνησαν πριν από δύο βδομάδες, με καταλήψεις σχολείων σε ορισμένες περιοχές. Γενικεύτηκαν όμως σε όλη τη χώρα, αναγκάζοντας την Μισέλ Μπασελέτ να ανακαλέσει την αρχική της άρνηση για διαπραγματεύσεις. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων τουλάχιστον 725 φοιτητές συνελήφθησαν ενώ 26 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, πρόκειται για τη μεγαλύτερη φοιτητική κινητοποίηση των τελευταίων δεκαετιών.

    Τα επεισόδια ήταν τόσο έντονα που οι συνομιλίες ανάμεσα σε εκπροσώπους της κυβέρνησης και των φοιτητικών οργανώσεων για να αρθεί το αδιέξοδο, χρειάσθηκε να διακοπούν καθώς τα δακρυγόνα εισέρρευσαν στις αίθουσες της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Χιλής, όπου διεξάγονταν.

    Οι διαδηλωτές-μαθητές, φοιτητές και γονείς-ζητούν την τροποποίηση του εκπαιδευτικού συστήματος το οποίο είχε επιβληθεί στην Χιλή στην διάρκεια της χούντας του Αουγκούστο Πινοσέτ (1973-1990), τον τερματισμό της πρακτικής της καταβολής διδάκτρων κατά τις εισαγωγικές εξετάσεις και την παροχή φθηνότερων εισιτηρίων στα μέσα μαζικής μεταφοράς για τους μαθητές και τους φοιτητές.

    Οι διαδηλώσεις αυτές θεωρούνται ως η πρώτη σοβαρή πολιτική δοκιμασία για τη νέα πρόεδρο της χώρας Μισέτ Μπατσελέτ, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της πριν τρεις μήνες.

    [13] Οικονομία

    Διαπίστωσε η Διυπουργική Επιτροπή

    Εργασιακή ειρήνη για τις ΔΕΚΟ

    31/5/2006 1:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/5/2006 6:08:28 μμ)

    Την πορεία εφαρμογής του νόμου για τις ΔΕΚΟ, τις αρμοδιότητες των διοικητικών συμβουλίων τους και την εταιρική διακυβέρνηση σε αυτές συζήτησε η Διϋπουργική Επιτροπή για τις επιχειρήσεις αυτές, που συνεδρίασε σήμερα υπό το Γιώργο Αλογοσκούφη και την συμμετοχή των υπουργών Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, Μιχάλη Λιάπη και Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη. Τα μέλη της Διυπουργικής εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία εφαρμογής του νόμου. Όπως δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης στη συντριπτική πλειοψηφία των ΔΕΚΟ έχουν ολοκληρωθεί οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, με εξαίρεση πέντε μικρές επιχειρήσεις δεν έχουν υπογράψει ακόμα συμφωνία για την εισοδηματική πολιτική κάτι ωστόσο που είναι θέμα χρόνου. Οι αυξήσεις δεν ξεπερνούν το 3% για το 2006 και το 4% για το 2007. Πρόκειται, πρόσθεσε ο κ. Αλογοσκούφης για μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση και πρόσθεσε ότι υπάρχει κλίμα συναίνεσης που ενισχύει την ανάπτυξη της οικονομίας, την απασχόληση και την κοινωνική συνοχή. "Παράλληλα η εφαρμογή του νόμου συμβάλλει στην εξυγίανση των ΔΕΚΟ", κατέληξε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Την ικανοποίησή του για την πορεία εφαρμογής του νόμου εξέφρασε και ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, ο οποίος είπε ότι η εξυγίανση των επιχειρήσεων προχωρεί και πρόσθεσε ότι έχει επιτευχθεί εργασιακή ειρήνη στις επιχειρήσεις αυτές.

    Ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης δήλωσε ότι διάλογος έχει φέρει πολύ καλά αποτελέσματα, ενώ ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Μιχάλης Λιάπης δήλωσε ότι η εφαρμογή της εισοδηματικής πολιτικής της Κυβέρνησης για αυξήσεις 3% φέτος και 4% το 2007 αναμένεται να σημάνει Εργασιακή ειρήνη για μια διετία στις ΔΕΚΟ και τόνισε ότι υπάρχει μόνιμος σταθερός διάλογος και κλίμα συναίνεσης. Επίσης είπε ότι οι συμφωνίες για τις συλλογικές συμβάσεις είναι μεγάλη επιτυχία και ότι διαψεύστηκαν όσοι υποστήριζαν το αντίθετο.

    ΓΣΕΕ: "Ορθή η κριτική των εργαζομένων"

    Η ΓΣΕΕ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι στη σημερινή Διυπουργική Επιτροπή επιβεβαιώθηκε η ορθότητα της κριτικής των συνδικάτων στο νόμο 3429 για τις ΔΕΚΟ και την πρόβλεψή τους για την αναποτελεσματικότητά του. Όπως επισημαίνει η ΓΣΕΕ, δεν χρειαζόταν καμία απολύτως νομοθετική παρέμβαση και καμία απειλή ακύρωσης και κατάργησης των ελεύθερων συλλογικών συμβάσεων εργασίας στις ΔΕΚΟ. Τα συνδικάτα και οι εργαζόμενοι, αναφέρει στην ανακοίνωση, απέδειξαν ότι έχουν τη δυνατότητα να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους λαμβάνοντας υπόψη και τις δυνατότητες και τις ανάγκες των επιχειρήσεων.

    Η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι "στις περισσότερες ΔΕΚΟ υπογράφονται συλλογικές συμβάσεις χωρίς διαχωρισμούς παλαιών και νέων εργαζομένων και πάνω από τα όρια της εισοδηματικής πολιτικής, ακυρώνοντας έτσι στην πράξη το αντεργατικό νομοθέτημα". Σε αυτή την εξέλιξη, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, συνέβαλε αποφασιστικά η υπογραφή της πρόσφατης Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Αύριο θα συνεδριάσει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ για να αξιολογήσει τις εξελίξεις στις ΔΕΚΟ.

    [14] Οικονομία

    Πραγματοποιείται την Πέμπτη 1 Ιουνίου

    Κρίσιμη η επαναληπτική γ.σ της Εθνικής

    31/5/2006 6:23:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αύριο πραγματοποιείται η επαναληπτική έκτακτη γενική συνέλευση της Εθνικής Τράπεζας με θέμα την έγκριση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία εξαγοράς της τουρκικής Finansbank, που είχε αναβληθεί μετά από αίτημα του Συλλόγου Εργαζομένων για περαιτέρω ενημέρωση για την σχετική συμφωνία. Κατηγορηματικά πάντως αντίθετη με την συμφωνία εξαγοράς της τουρκικής τράπεζας Finansbank από την Εθνική Τράπεζα εξακολουθεί να είναι η Αξιωματική Αντιπολίτευση, μια μέρα μετά την ενημέρωση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής από τον διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Τάκης Αράπογλου.

    Για σκάνδαλο της Κυβέρνησης και της διοίκησης της Εθνικής μίλησε η υπεύθυνη του Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι βελγική τράπεζα αγοράζει μεγαλύτερη τράπεζα από την Finasbank στην Τουρκία, κατά 80% φθηνότερα από ότι έχει συμφωνήσει η Εθνική. Η κ. Παπανδρέου τονίζει ότι "η διοίκηση της Εθνικής και η κυβέρνηση πρέπει να μας εξηγήσουν, άμεσα, που θα πάνε τα παραπάνω χρήματα", υπογραμμίζοντας ότι "υπάρχουν ευθύνες και θα αποδοθούν".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με τις εξελίξεις στην Εθνική Τράπεζα, κάλεσε την Κυβέρνηση, σε περίπτωση που προχωρήσει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, να εξασφαλίσει ότι οι αδιάθετες μετοχές των Ταμείων θα έρθουν στα χέρια του Δημοσίου και θα κρατηθεί αυτός έστω ο έλεγχος που υπάρχει και σήμερα στην Εθνική Τράπεζα. Ο κ. Αλαβάνος επισημαίνει ότι η Εθνική Τράπεζα είναι μία στρατηγική τράπεζα στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό τομέα και δεν πρέπει να γίνει αλλοίωση της μετοχικής της σύνθεσης σε βάρος του δημοσίου.

    Εξάλλου, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, μέλος της ΠΓ και υπεύθυνος για την οικονομική και κοινωνική πολιτική του ΣΥΝ, δήλωσε ότι η ανακοίνωση του IFC, χρηματοδοτικού βραχίονα της Παγκόσμιας Τράπεζας, να αποκτήσει το 5-10% των μετοχών της Finansbak προκειμένου να υποβοηθήσει την εξαγορά της από την Εθνική Τράπεζα, έρχεται να υπογραμμίσει την άκρως πολιτική και γεωπολιτική διάσταση του εγχειρήματος. Επισημαίνει επίσης ότι "γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η βασική επιδίωξη είναι, με την εξαγορά αυτή, η Εθνική να παραχωρηθεί πλήρως στους διεθνείς αμερικάνικους χρηματιστικούς κύκλους και τα ξένα κερδοσκοπικά κεφάλαια, προκειμένου, πέραν των άλλων, να υπηρετηθούν βασικοί πολιτικοί και στρατηγικοί στόχοι των ΗΠΑ στην περιοχή".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Φιλόδοξο σχέδιο η εξαγορά της Finansbank

    [15] Οικονομία

    Συνάντηση Καραμανλή-Σιούφα

    Θέματα ενέργειας στο Μαξίμου

    31/5/2006 12:40:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/5/2006 4:32:09 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Ο Δημήτρης Σιούφας ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή στη Φινλανδία και τη συνάντηση που θα έχει με τον Φινλανδό ομόλογό του, ενόψει και της μεγάλης Ευρωμεσογειακής διάσκεψης που θα γίνει στη Ρόδο, στο τρίτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου, με τη συμμετοχή 35 υπουργών Ενέργειας. Στο επίκεντρο των συζητήσεων και η συνάντηση που θα γίνει στη Μόσχα, στις 7 Ιουνίου, με τη συμμετοχή ελληνικών, βουλγαρικών και ρωσικών εταιριών για την συγκρότηση της διεθνούς εταιρίας, που θα κατασκευάσει τον αγωγό Μπουργκάς- Αλεξανδρόπουλη. Τέλος Πρωθυπουργός και Υπουργός συζήτησαν για το Συμβούλιο Ενέργειας της ΕΕ που συγκαλείται 7 και 8 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, αλλά και το φόρουμ των Αθηνών που θα συγκληθεί το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου και στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι ρυθμιστές ενέργειας.

    Στο μεταξύ, σε ημερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης εξέφρασε την αισιοδοξία ότι δε θα υπάρξουν ούτε αυτό το καλοκαίρι προβλήματα στην ομαλή ηλεκτροδότηση της χώρας, ωστόσο, τονίστηκε η ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας, που καταναλώνεται στα κτήρια, και λόγω της ραγδαίας αύξησης των τιμών του πετρελαίου.

    [16] Οικονομία

    Για τη χορήγηση του επιδόματος των 2.000 ευρώ

    Από 1/6 οι αιτήσεις για το τρίτο παιδί

    31/5/2006 5:20:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ξεκινά από την 1η Ιουνίου η καταβολή των αιτήσεων των γονέων, που μετά την 1/1/2006 απέκτησαν τρίτο παιδί, προκειμένου να λάβουν το επίδομα των 2.000 ευρώ. Οι 16.000 δικαιούχοι, αφού καταθέσουν στους δήμους που ανήκουν ληξιαρχική πράξη γεννήσεως ή απόσπασμα δημοτολογίου οικογενειακής κατάστασης, σε 1,5 μήνα το αργότερο θα παραλάβουν το επίδομα.

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ολυμπιακός: Μέλος και ο "Stelios"

    31/5/2006 6:23:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ακόμα ένας πρώην παίκτης του Ολυμπιακού, ο Στέλιος Γιαννακόπουλος, ανανέωσε την κάρτα μέλους του με τον σύλλογο. Μετά τον Τζιοβάνι, ο οποίος πριν από λίγες μέρες έπραξε το ίδιο, ο "Stelios" βρέθηκε στο γήπεδο Καραϊσκάκη και παρέλαβε τη νέα κάρτα από τον υπεύθυνο Εγγραφής Μελών, Αλέξη Κολυβά, Αμέσως μετά την εκδήλωση, ο διεθνής μεσοεπιθετικός της Μπόλτον δήλωσε πως "μακάρι ο Ολυμπιακός να γίνει ο σύλλογος με τα περισσότερα μέλη στην Ευρώπη", ενώ τόνισε πως επιθυμία του είναι να επιστρέψει στον "ερυθρόλευκους". Στα υπόλοιπα, στην Έλλαδα βρίσκεται από το μεσημέρι ο Ουαντού, το νέο μεταγραφικό απόκτημα της ομάδας του Πειραιά και αναμένεται να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και να υπογράψει το νέο τριετές συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό.

    Οι δηλώσεις

    "Μακάρι ο Ολυμπιακός να γίνει ο σύλλογος με τα περισσότερα μέλη στην Ευρώπη. Εγώ θα είμαι μέλος για πάντα. Ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα με τους περισσότερους φιλάθλους. Αυτός ο κόσμος θα πρέπει με αυτό τον τρόπο να στηρίξει τον σύλλογο. Η ανανέωση της εγγραφής του μέλους δεν στηρίζει μόνο οικονομικά τον σύλλογο. Είναι και θέμα ευρωπαϊκού γοήτρου. Είναι σημαντικό για τον Ολυμπιακό να έχει τόσα πολλά εγγεγραμμένα μέλη. Όπως, με πληροφόρησαν τώρα 85.000 φίλοι της ομάδας είναι ήδη μέλη. Γιατί ο Ολυμπιακός να μην ξεπεράσει την Μπαρτσελόνα και την Μπενφίκα;"

    Όπως ο Τζιοβάνι, έτσι και ο Γιαννακόπουλος, εξέφρασε την επιθημία να επιστρέψει στην πειραϊκή ομάδα. "Το μόνο σίγουρο είναι πως επιθυμία μου είναι να επιστρέψω στον Ολυμπιακό", δήλωσε και πρόσθεσε: "Το πότε θα γίνει δεν το ξέρω. Δεν είναι στο χέρι μου να γίνει αυτή τη στιγμή. Θα ήθελα όμως να γίνει σύντομα, αφού διανύω την καλύτερη και πιο ώριμη περίοδο στην ποδοσφαιρική μου καριέρα. Δυστυχώς πάνω από όλα είναι τα συμβόλαια. Όπως γνωρίζετε είμαι δεσμευμένος στην Μπόλτον με συμβόλαιο και όπως έκανα όταν ήμουν στον Ολυμπιακό, θέλω να το σεβαστώ απόλυτα".

    [18] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ακόμη... γκολ βάζει η Βραζιλία

    31/5/2006 8:34:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Επίδειξη δύναμης πραγματοποίησε η πρωταθλήτρια κόσμου Βραζιλία στην Ελβετία λίγες μέρες πριν το εναρκτήριο λάκτισμα του Μουντιάλ 2006, συντρίβοντας την ομάδα της Λουκέρνης με 8-0 σε ένα από τα πολλά χθεσινά φιλικά προετοιμασίας των ομάδων. Στο Μάντσεστερ της Αγγλίας, η οικοδέσποινα ομάδα, υπό το βλέμμα του ομοσπονδιακού τεχνικού, Ότο Ρεχάγκελ, επικράτησε με 3-1 της Ουγγαρίας και έδειξε ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση ενόψει των αγωνιστικών της υποχρεώσεων στο προσεχές Παγκόσμιο Κύπελλο. Νίκη και για την Αργεντινή, που επιβλήθηκε με 2-0 της Ανγκόλα στο φιλικό του ιταλικού Σαλέρνο, αλλά και για την Τυνησία που στο πλαίσιο τετραεθνούς τουρνουά της Τύνιδας κέρδισε με 3-0 τη Λευκορωσία. Για την ίδια διοργάνωση η Ουρουγουάη λύγισε με 2-1 την αντίσταση της Λιβύης. Προβληματισμό προκάλεσαν, ενόψει του σημαντικότερου ποδοσφαιρικού ραντεβού του πλανήτη η ισοπαλία 2-2 της οικοδέσποινας Γερμανίας με την Ιαπωνία, αλλά και η ήττα της Πολωνίας στο Χορζόφ από την αδιάφορη Κολομβία. Χωρίς νικητή, 1-1 έληξε και η αναμέτρηση της Ακτής Ελεφαντοστού με τη Χιλή στο Βιτέλ της Γαλλίας, ενώ αντίθετα η Τσεχία είδε και έπαθε μέχρι να κάμψει με 1-0 στο Γιάμπλονετς την μαχητική Κοστα Ρίκα, με το γκολ του Λόγκβεντς στο 82.

    Τράβηξε... οκτάσφαιρο

    Μήνυμα στους αντιπάλους της ενόψει της τελικής φάσης του Μουντιάλ έστειλε χθες από τη Βασιλεία η πρωταθλήτρια κόσμου Βραζιλία. Η παρέα του Ροναλντίνιο σε μεγάλα κέφια συνέτριψε με 8-0 τη Λουκέρνη και έδειξε κόντρα σε μία ομάδα μικρής δυναμικότητας ότι σε λίγες μέρες θα πάνε στη Γερμανία με στόχο τη διατήρηση των κεκτημένων. Το χορό των γκολ των "βερντεόρο" άνοιξε στο 19 ο άσος της Μίλαν Κακά, ενώ τη σκυτάλη στο σκοράρισμα ανέλαβαν στη συνέχεια οι Αντριάνο (37΄, 85΄), Ρονάλντο (42΄, 59΄), Λούσιο (61΄), Ζουνίνιο (70΄) και Ρομπίνιο (78΄).

    Σε φιλικό που έγινε στην Τύνιδα, στο πλαίσιο τετραεθνούς τουρνουά η Τυνησία επιβλήθηκε 3-0 της Λευκορωσίας. Τα γκολ των Αφρικανών, που προετοιμάζονται για το Μουντιάλ της Γερμανίας, σημείωσαν ο Ναμουσί με πέναλτι στο 35΄, ο Σάντος στο 48΄ και ο Τζεμάα στις καθυστερήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νικητές έπαιξαν από το 88 με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Χάγκουι.

    Στο πλαίσιο της ίδια διοργάνωσης η Ουρουγουάη επικράτησε 2-1 της Λιβύης και στον τελικό του τουρνουά θα παίξει με την Τυνησία. Τα γκολ των νικητών σημείωσαν οι Βινιέρι (16΄) και Αμπρέου (35΄), ενώ για τους Αφρικανούς μείωσε στο 62΄ ο Ταγιέμπ.

    "Βορά στα λιοντάρια" οι Ούγγροι

    Περίπου 55.000 Άγγλοι θεατές απόλαυσαν χθες στο "Θέατρο των Ονείρων" του Μάνστεστερ μια απολαυστική "παράσταση" από τα "λιοντάρια" του Σβεν Γκόραν Έρικσον. Μεταξύ αυτών σε ρόλο "κατασκόπου" στο "Όλντ Τράφορντ" βρέθηκε και ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής, Ότο Ρεχάγκελ ο οποίος είδε την προσεχή μας αντίπαλο στα προκριματικά του Εuro 2008, Ουγγαρία, να "υποκλίνεται" με 3-1 στην ανωτερότητα των Άγγλων.

    Οι γηπεδούχοι θα μπορούσαν να διευρύνουν τη νίκη τους, αν ο Λάμπαρντ δεν έχανε πέναλτι με τον Λάμπαρντ στο 42΄ (απέκρουσε ο Κίραλι). Στο β ημίχρονο όμως οι "Λεοντόκαρδοι" κατάφεραν να φτάσουν τρεις φορές στο γκολ και να πάρουν τη νίκη με τα τέρματα των Τζέραρντ (47΄), Τέρι (50΄) και Κράουτς (83΄). Το γκολ της τιμής για τους Μαγυάρους είχε σημείωσε στο 54΄ ο Νταρντάι.

    Η άσπονδη εχθρός της Αγγλίας και ένα από τα φαβορί για τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας, Αργεντινή επιβλήθηκε 2-0 της Ανγκόλας, σε φιλικό παιχνίδι που έγινε στο Σαλέρνο της Ιταλίας. Σκόρερ των νικητών ήταν ο Μάξι Ροντρίγκες στο 29΄ και ο Χουάν Πάμπλο Σορίν στο 37΄.

    Ισόπαλο 1-1 έληξε το φιλικό ματς της Ακτής Ελεφαντοστού με τη Χιλή, στο Βιτέλ της Γαλλίας. Οι πρωταθλητές Αφρικής, που προετοιμάζονται για την παρθενική συμμετοχή τους σε Παγκόσμιο Κύπελλο, άνοιξαν το σκορ 1-0 στο 71΄ με πέναλτι του Αρούνα Ντιντάνε, όμως δύο λεπτά αργότερα έμειναν με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Ζοκορά. Ετσι οι Νοτιοαμερικάνοι εκμεταλευόμενοι την αριθμητική τος υπεροχή, βρήκαν την ευκαιρία να ισοφαρίσουν στο 77΄ την παρέα των αδελφών Τουρέ με γκολ του Σουάζο.

    Έφυγε με "πονοκέφαλο" ο Κλίνσμαν

    Στο φιλικό του Λεβερκούζεν οι διοργανωτές του φετινού Μουντιάλ, Γερμανοί "κόλλησαν" στο 2-2 με την Ιαπωνία και σίγουρα έβαλαν σε σκέψεις λίγες ημέρες πριν το εναρκτήριο παιχνίδι του Μουντιάλ, τόσο τον ομοσπονδιακό τεχνικό της "νατσιοναλμανσαφτ", Γιούργκεν Κλίνσμαν όσο και τους φίλους των "πάντσερ", που θεωρούν την ομάδα τους φαβορί για τον τίτλο. Οι "καμικάζε" του Βραζιλιάνου Ζίκο, προηγήθηκαν 2-0 χάρη σε τέρματα του Τακαχάρα στο 57΄ και στο 65΄και έδειξαν ότι είναι σχεδόν ετοιμοι για την πρεμιέρα της ποδοσφαιρικής γιορτής. Αντίθετα οι γηπεδούχοι με την "ψυχή στο στόμα" κατάφεραν να ισοφαρίσουν στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα, χάρις στα τέρματα του "συνήθη υπόπτου" Κλόζε (76΄) και του Σβάινσταϊγκερ (80΄).

    Στην τελευταία αναμέτρηση της ημέρας στο πολωνικό Χορζόφ, παρουσία περίπου 25.000 φιλάθλων, η γηπεδούχος ομάδα ηττήθηκε από την Κολομβία με σκορ 2-1 και προβλημάτισε τον τεχνικό της ομάδας Πάβελ Γιάνας. Το σκορ για τους αδιάφορους, αφού έχουν μείνει εκτός της τελικής φάσης του Μουντιάλ, Κολομβιανούς άνοιξε στο 20ο λεπτό ο Μουρίλο, ενώ ο τερματοφύλακας των φιλοξενούμενων Μαρτίνεζ διπλασίασε στο 63΄ με ένα σπάνιο γκολ, τα τέρματα των Λατινοαμερικάνων. Ο Κολομβιανός πορτιέρο, θυμίζοντας τον απίθανο προκάτοχό του Χιγκίτα, έστησε τη μπάλα στην περιοχή του και εκτέλεσε ελεύθερο. Η μπάλα με τη βοήθεια του ανέμου, απογειώθηκε πέρασε πάνω από όλους και αφού χτύπησε μία φορά στο έδαφος κατέληξε στα δίχτυα του εμβρόντητου Πολωνού τερματοφύλακα Κούζακ. Μετά από αυτή την ψυχρολουσία το μοναδικό γκολ των Πολωνών, με το οποίο διαμορφώθηκε το τελικό 2-1, σημείωσε στις καθυστερήσεις του αγώνα ο Γέλεν.

    [19] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Τσέλσι: Άνοιξε ο δρόμος για "Σέβα"

    31/5/2006 5:47:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το σημαντικό βήμα για την μεταγραφή του Αντρέι Σεβτσένκο στην Τσέλσι έγινε σήμερα. Όπως ανακοίνωσαν οι Πρωταθλητές Αγγλίας, η Μίλαν έδωσε το ΟΚ στον Ουκρανό επιθετικό να μεταβεί στο Λονδίνο, προκειμένου να διαπραγματευτεί με τους "μπλε" το θέμα της μετακίνησης του στην Αγγλία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: "Η Τσέλσι μπορεί να επιβεβαίωσει ότι η Μίλαν έδωσε άδεια στον Αντρέι Σεβτσένκο να ταξιδέψει στο Λονδίνο. Δεν έχει επιτευχθεί ακόμη η συμφωνία ανάμεσα σε όλα τα μέρη". Αξίζει να σημειωθεί πως το τηλεοπτικό δίκτυο "Sky Sports" μετέδωσε ότι ο "Σέβα" αναμένεται σήμερα στο "Στάμφορντ Μπριτζ", προκειμένου να περάσει από ιατρικές εξετάσεις. Δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου αναφέρουν ότι ο 29χρονος έχει έρθει σε συμφωνία με τη διοίκηση της Τσέλσι για τους προσωπικούς όρους του συμβολαίου του και πως αναμένεται να υπογράψει για ένα ποσό, το οποίο θα ξεπεράσει τα 30 εκατομμύρια λίρες (43.8 εκατ. ευρώ). Αν ολοκληρωθεί τελικά η μεταγραφή του Σεφτσένκο στην Τσέλσι, τότε θα είναι η ακριβότερη στην Αγγλία, με την προηγούμενη να είναι τα 28,25 εκατομμύρια λίρες που δαπάνησε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, προκειμένου να αποκτήσει τον Ρίο Φέρντιναντ από τη Λιντς το 2002.

    [20] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Αλλαγή παίκτη θέλουν οι Ισπανοί

    31/5/2006 11:18:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Σε μία αναγκαστική αλλαγή παίκτη υποχρεώθηκαν να προχωρήσουν λίγες μέρες πριν το Μουντιάλ οι Ισπανοί, που περιμένουν το "πράσινο φως" της FIFA για την αντικατάσταση του τραυματία Ασιερ Ντελ Ορνο από τον Μαριάνο Πέρνια. Ο 28χρονος Αργεντινός αμυντικός της Χετάφε, Πέρνια που από τη νεά σεζόν θα είναι συμπαίκτης του Γιούρκα Σεϊταρίδη στην Ατλέτικο Μαδρίτης, έχει ισπανικό διαβατήριο και κλήθηκε εσπευσμένα για να καλύψει το κενό που άφησε ο τραυματισμός του Ντελ Όρνο. Ο άσος της Τσέσλι τραυματίστηκε στη γάμπα σε προπόνηση των "φούριας ρόχας" και σύμφωνα με τον ραδιοφωνικό σταθμό της χώρας "Cadena Ser", η απόφαση για την αντικατάστασή του λήφθηκε μετά τις ιατρικές εξετάσεις, στις οποίες υποβλήθηκε στη Βαλένθια.

    [21] Πολιτισμός

    Mε τη βοήθεια της τεχνολογίας αιχμής

    O "πάπυρος του Δερβενίου" αποκαλύπτεται

    31/5/2006 6:32:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Ανασύσταση και εκ νέου μελέτη του κειμένου του παπύρου του Δερβενίου - του αρχαιότερου βιβλίου της δυτικής παράδοσης - επιχειρούν στη Θεσσαλονίκη ειδικοί επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με Έλληνες συναδέλφους τους. Πρόκειται για τον γνωστό -από το Φεβρουάριο του 1962 που αποκαλύφθηκε- πάπυρο που βρέθηκε καμένος, στην παχιά στρώση στάχτης που κάλυπτε τις πλάκες του κιβωτιόσχημου τάφου στο Δερβένι (στον ίδιο όπου βρέθηκε ο εντυπωσιακός χάλκινος κρατήρας με την τέφρα του νεκρού, χρυσό στεφάνι και άλλα σκεύη).

    Ο πάπυρος, που θεωρείται από τους ειδικούς ως το αρχαιότερο διατηρημένο βιβλίο της δυτικής παράδοσης, που φέρει ένα ορφικό κείμενο εκτιμάται ότι γραφτηκε στο δεύτερο μισό του 5ου π.Χ. αιώνα (καθώς θεωρείται ότι γράφηκε πολύ πριν το θάνατο και την καύση του νεκρού που προσδιορίζεται στα 340 π.Χ).

    Οι ειδικοί επιστήμονες με επικεφαλής τον Dirk Obbink του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Διευθυντή και Γενικό Εκδότη του Σχεδίου για τους Παπύρους από τον Οξύρρυγχο, βρέθηκαν χθες στη Θεσσαλονίκη όπου και παρουσίασαν το έργο ενός και πλέον μήνα ερευνητικών διαδικασιών που εκπονούν στην πόλη.

    "Χρησιμοποιήθηκε τεχνολογία αιχμής για ανάγνωση δυσανάγνωστων κειμένων. Η μικροφασματική φωτογράφηση του παπύρου διήρκεσε περί τις τρεις εβδομάδες Χρησιμοποιήσαμε ηλεκτροσκοπική μέθοδο αποκόλλησης των επιπέδων του παπύρου (φύλλων) . Στόχος μας είναι να τεθεί ο πάπυρος και το περιεχόμενο του κειμένου που εμπεριέχει υπόψη της παγκόσμιας πολιτιστικής ανάλυσης με στέρεη πλέον θεμελίωση" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας κ. Οbbink.

    Ένα αλληγορικό υπόμνημα σε ένα θεογονικό ποίημα

    Ο πάπυρος βρέθηκε απανθρακωμένος σε τέσσερα μεγάλα κομμάτια, ενώ υπό μελέτη έχουν τεθεί και οι σχεδόν 200 απανθρακωμένοι σβώλοι (μέρη στάχτης) προκειμένου να "βοηθήσουν" στη μελέτη - αποκρυπτογράφηση του περίφημου κειμένου του παπύρου. Το κείμενο του παπύρου αποτελεί μια φιλοσοφική πραγματεία - δοκιμιακής σχεδόν μορφής - ένα σχόλιο ουσιαστικά πάνω σε ένα ορφικό ποίημα του 5ου π.Χ. αιώνα. Σε αυτό αναλύεται η άποψη των ορφικών (φιλοσοφική θεωρία-δοξασία (;) που διαδόθηκε στην Ελλάδα του 6ου π.Χ. αιώνα από τη Θράκη και συνδέθηκε με τον Θράκα Ορφέα στο πρόσωπο του οποίου αναγνωρίστηκε ο αρχηγέτης και δημιουργός σειράς επικών ποιημάτων με τον τίτλο "Θεογονία") περί της κοσμογονίας, θεογνωσίας, μυστικισμού και θρησκευτικών τελετών.

    "Με την ανάγνωση του κειμένου επανέρχεται το πρόβλημα των σχέσεων φιλοσοφίας και θρησκευτικότητας . Παρά τις τερατολογικές απόψεις του "συγγραφέα" του κειμένου είναι η πρώτη φορά που αρθρώνεται - και καταγράφεται - πως η σωτηρία της ψυχής στην ανθρώπινη φύση εξαρτάται από τη γνώση και την απόλυτη αλήθεια", τόνισε μεταξύ άλλων σχολιάζοντας το υπό νέα ανάγνωση κείμενο του παπύρου και χαρακτηρίζοντας το ως "τύπο Αναξαγόρειας σκέψης" (και γενικότερα Προσωκρατικής θεωρίας της κοσμογονίας) ο διευθυντής του Ινστιτούτου Φιλοσοφικών Ερευνών της Πάτρας κ. Απόστολος Πιερρής που μετέχει στην ερευνητική ομάδα.

    Στην παρουσίαση του έργου των ερευνητών, ο κ. Πιερρής, σχολιάζοντας την επί 40 και πλέον χρόνια ανυπαρξία επίσημης δημοσίευσης-ανάγνωσης του κειμένου του "παπύρου του Δερβενίου", μίλησε για ένα "μείζον σκάνδαλο στα επιστημονικά χρονικά", ενώ σε ερώτηση για το πού το αποδίδει, απάντησε πως "προφανώς οι άνθρωποι που ανέλαβαν την αποκρυπτογράφηση του δεν ήταν ίσοι με το μέγεθος του έργου".

    Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης πάντως εκτίθεται αντίγραφο του παπύρου του Δερβενίου, ενώ σε προθήκες είναι αναρτημένα κείμενα από τις κατά καιρούς - ανεπίσημες μεν - επιστημονικές δε εργασίες αποκρυπτογράφησης του κειμένου .

    Η ομάδα εργασίας δεσμεύτηκε ότι μετά την ολοκλήρωση των μικροφασματικών φωτογραφήσεων και την επίσημη δημοσίευση του κειμένου (προσδιορίζεται σε ένα περίπου χρόνο) θα πραγματοποιηθεί ειδική έκθεση στους χώρους του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

    Παρών στη σημερινή παρουσίαση της ομάδας εργασίας των ξένων επιστημόνων ήταν και ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Π. Δούκας που δήλωσε "αρχαιολάτρης" και απόλυτος υποστηρικτής του πρωτοποριακού προγράμματος φασματοσκοπικής φωτογράφησης του παπύρου, ενώ με την ιδιότητά του ως μέλους της κυβέρνησης δεσμεύτηκε για την όποια έκτακτη επιχορήγηση χρειαστεί, καθώς χαρακτήρισε το θέμα "εθνικής σημασίας".

    [22] Πολιτισμός

    Έως τις 30 Ιουλίου

    Έκθεση Ανθρωπογεωγραφία ΙΙI

    31/5/2006 5:51:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Μουσείο Φρυσίρα

    Συνεχίζεται στο Μουσείο Φρυσίρα η τρίτη κατά σειρά εκδοχή της Ανθρωπογεωγραφίας με έργα της μόνιμης συλλογής, αναδεικνύοντας τους κοινούς τόπους και τις παράλληλες μορφοπλαστικές προτάσεις τόσο στη σύγχρονη ελληνική ζωγραφική όσο και στη γενικότερη ευρωπαϊκή δημιουργία. Η έκθεση παρουσιάζεται και στα δυο κτίρια του Μουσείου έως τις 30 Ιουλίου. Οι ζωγράφοι της συλλογής του Μουσείου Φρυσίρα περιπλανούνται σε ένα ταξίδι στην περιπέτεια της "ανθρωπομορφικής" ζωγραφικής και στη σύγχρονη εικαστική ιστορία του σώματος ως φορέα της ανθρώπινης υπόστασης, των υπαρξιακών εντάσεων, της θνητότητας. Εκφράζουν το σήμερα και καλούν τον επισκέπτη, μέσα από μια όσμωση διαφορετικών καταβολών και εθνοτήτων, σε μια περιήγηση στην εικόνα του ανθρώπου τον 21ο αιώνα και σε ό,τι αυτή υπαινίσσεται. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα - Τρίτη κλειστά, Τετάρτη - Πέμπτη - Παρασκευή 10:00-17:00, Σάββατο- Κυριακή 11:00-17:00.

    Σχετικά Links:

    Μουσείο Φρυσίρα

    [23] Ζωής ...σΤάσεις

    Δεύτερο παιδί για την Αμερικανίδα ηθοποιό

    Γέννησε η Μίρα Σορβίνο

    31/5/2006 7:00:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το δεύτερο παιδί της απόκτησε η βραβευμένη με Οσκαρ ηθοποιός Μίρα Σορβίνο, η οποία αργά το απόγευμα της Τρίτης έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι τον Τζόνι. Τα γεννητούρια έγιναν σε κλινική του Μπεβερλί Χιλς στο Λος Άντζελες και ζυγίζει 3,570 κιλά. Η μητέρα και το μωρό είναι πολύ καλά στην υγεία τους. Η 38χρονη Σορβίνο και ο 24 χρόνος Μπάκους έχουν ακόμα ένα παιδί, ένα κοριτσάκι 2 χρόνων .Η Σορβίνο που είναι κόρη του ηθοποιού Πολ Σορβίνο, έγινε διάσημη μετά τη βράβευση της με το Οσκαρ δεύτερου γυναικείου ρόλου το 1996 για την ερμηνεία της στην ταινία του Γούντι Άλεν, "Ακαταμάχητη Αφροδίτη".

    [24] Ακόμη... γκολ βάζει η Βραζιλία

    31/5/2006 8:34:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Επίδειξη δύναμης πραγματοποίησε η πρωταθλήτρια κόσμου Βραζιλία στην Ελβετία λίγες μέρες πριν το εναρκτήριο λάκτισμα του Μουντιάλ 2006, συντρίβοντας την ομάδα της Λουκέρνης με 8-0 σε ένα από τα πολλά χθεσινά φιλικά προετοιμασίας των ομάδων. Στο Μάντσεστερ της Αγγλίας, η οικοδέσποινα ομάδα, υπό το βλέμμα του ομοσπονδιακού τεχνικού, Ότο Ρεχάγκελ, επικράτησε με 3-1 της Ουγγαρίας και έδειξε ότι βρίσκεται σε καλή κατάσταση ενόψει των αγωνιστικών της υποχρεώσεων στο προσεχές Παγκόσμιο Κύπελλο. Νίκη και για την Αργεντινή, που επιβλήθηκε με 2-0 της Ανγκόλα στο φιλικό του ιταλικού Σαλέρνο, αλλά και για την Τυνησία που στο πλαίσιο τετραεθνούς τουρνουά της Τύνιδας κέρδισε με 3-0 τη Λευκορωσία. Για την ίδια διοργάνωση η Ουρουγουάη λύγισε με 2-1 την αντίσταση της Λιβύης. Προβληματισμό προκάλεσαν, ενόψει του σημαντικότερου ποδοσφαιρικού ραντεβού του πλανήτη η ισοπαλία 2-2 της οικοδέσποινας Γερμανίας με την Ιαπωνία, αλλά και η ήττα της Πολωνίας στο Χορζόφ από την αδιάφορη Κολομβία. Χωρίς νικητή, 1-1 έληξε και η αναμέτρηση της Ακτής Ελεφαντοστού με τη Χιλή στο Βιτέλ της Γαλλίας, ενώ αντίθετα η Τσεχία είδε και έπαθε μέχρι να κάμψει με 1-0 στο Γιάμπλονετς την μαχητική Κοστα Ρίκα, με το γκολ του Λόγκβεντς στο 82.

    Τράβηξε... οκτάσφαιρο

    Μήνυμα στους αντιπάλους της ενόψει της τελικής φάσης του Μουντιάλ έστειλε χθες από τη Βασιλεία η πρωταθλήτρια κόσμου Βραζιλία. Η παρέα του Ροναλντίνιο σε μεγάλα κέφια συνέτριψε με 8-0 τη Λουκέρνη και έδειξε κόντρα σε μία ομάδα μικρής δυναμικότητας ότι σε λίγες μέρες θα πάνε στη Γερμανία με στόχο τη διατήρηση των κεκτημένων. Το χορό των γκολ των "βερντεόρο" άνοιξε στο 19 ο άσος της Μίλαν Κακά, ενώ τη σκυτάλη στο σκοράρισμα ανέλαβαν στη συνέχεια οι Αντριάνο (37΄, 85΄), Ρονάλντο (42΄, 59΄), Λούσιο (61΄), Ζουνίνιο (70΄) και Ρομπίνιο (78΄).

    Σε φιλικό που έγινε στην Τύνιδα, στο πλαίσιο τετραεθνούς τουρνουά η Τυνησία επιβλήθηκε 3-0 της Λευκορωσίας. Τα γκολ των Αφρικανών, που προετοιμάζονται για το Μουντιάλ της Γερμανίας, σημείωσαν ο Ναμουσί με πέναλτι στο 35΄, ο Σάντος στο 48΄ και ο Τζεμάα στις καθυστερήσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νικητές έπαιξαν από το 88 με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Χάγκουι.

    Στο πλαίσιο της ίδια διοργάνωσης η Ουρουγουάη επικράτησε 2-1 της Λιβύης και στον τελικό του τουρνουά θα παίξει με την Τυνησία. Τα γκολ των νικητών σημείωσαν οι Βινιέρι (16΄) και Αμπρέου (35΄), ενώ για τους Αφρικανούς μείωσε στο 62΄ ο Ταγιέμπ.

    "Βορά στα λιοντάρια" οι Ούγγροι

    Περίπου 55.000 Άγγλοι θεατές απόλαυσαν χθες στο "Θέατρο των Ονείρων" του Μάνστεστερ μια απολαυστική "παράσταση" από τα "λιοντάρια" του Σβεν Γκόραν Έρικσον. Μεταξύ αυτών σε ρόλο "κατασκόπου" στο "Όλντ Τράφορντ" βρέθηκε και ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής, Ότο Ρεχάγκελ ο οποίος είδε την προσεχή μας αντίπαλο στα προκριματικά του Εuro 2008, Ουγγαρία, να "υποκλίνεται" με 3-1 στην ανωτερότητα των Άγγλων.

    Οι γηπεδούχοι θα μπορούσαν να διευρύνουν τη νίκη τους, αν ο Λάμπαρντ δεν έχανε πέναλτι με τον Λάμπαρντ στο 42΄ (απέκρουσε ο Κίραλι). Στο β ημίχρονο όμως οι "Λεοντόκαρδοι" κατάφεραν να φτάσουν τρεις φορές στο γκολ και να πάρουν τη νίκη με τα τέρματα των Τζέραρντ (47΄), Τέρι (50΄) και Κράουτς (83΄). Το γκολ της τιμής για τους Μαγυάρους είχε σημείωσε στο 54΄ ο Νταρντάι.

    Η άσπονδη εχθρός της Αγγλίας και ένα από τα φαβορί για τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας, Αργεντινή επιβλήθηκε 2-0 της Ανγκόλας, σε φιλικό παιχνίδι που έγινε στο Σαλέρνο της Ιταλίας. Σκόρερ των νικητών ήταν ο Μάξι Ροντρίγκες στο 29΄ και ο Χουάν Πάμπλο Σορίν στο 37΄.

    Ισόπαλο 1-1 έληξε το φιλικό ματς της Ακτής Ελεφαντοστού με τη Χιλή, στο Βιτέλ της Γαλλίας. Οι πρωταθλητές Αφρικής, που προετοιμάζονται για την παρθενική συμμετοχή τους σε Παγκόσμιο Κύπελλο, άνοιξαν το σκορ 1-0 στο 71΄ με πέναλτι του Αρούνα Ντιντάνε, όμως δύο λεπτά αργότερα έμειναν με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Ζοκορά. Ετσι οι Νοτιοαμερικάνοι εκμεταλευόμενοι την αριθμητική τος υπεροχή, βρήκαν την ευκαιρία να ισοφαρίσουν στο 77΄ την παρέα των αδελφών Τουρέ με γκολ του Σουάζο.

    Έφυγε με "πονοκέφαλο" ο Κλίνσμαν

    Στο φιλικό του Λεβερκούζεν οι διοργανωτές του φετινού Μουντιάλ, Γερμανοί "κόλλησαν" στο 2-2 με την Ιαπωνία και σίγουρα έβαλαν σε σκέψεις λίγες ημέρες πριν το εναρκτήριο παιχνίδι του Μουντιάλ, τόσο τον ομοσπονδιακό τεχνικό της "νατσιοναλμανσαφτ", Γιούργκεν Κλίνσμαν όσο και τους φίλους των "πάντσερ", που θεωρούν την ομάδα τους φαβορί για τον τίτλο. Οι "καμικάζε" του Βραζιλιάνου Ζίκο, προηγήθηκαν 2-0 χάρη σε τέρματα του Τακαχάρα στο 57΄ και στο 65΄και έδειξαν ότι είναι σχεδόν ετοιμοι για την πρεμιέρα της ποδοσφαιρικής γιορτής. Αντίθετα οι γηπεδούχοι με την "ψυχή στο στόμα" κατάφεραν να ισοφαρίσουν στο τελευταίο τέταρτο του αγώνα, χάρις στα τέρματα του "συνήθη υπόπτου" Κλόζε (76΄) και του Σβάινσταϊγκερ (80΄).

    Στην τελευταία αναμέτρηση της ημέρας στο πολωνικό Χορζόφ, παρουσία περίπου 25.000 φιλάθλων, η γηπεδούχος ομάδα ηττήθηκε από την Κολομβία με σκορ 2-1 και προβλημάτισε τον τεχνικό της ομάδας Πάβελ Γιάνας. Το σκορ για τους αδιάφορους, αφού έχουν μείνει εκτός της τελικής φάσης του Μουντιάλ, Κολομβιανούς άνοιξε στο 20ο λεπτό ο Μουρίλο, ενώ ο τερματοφύλακας των φιλοξενούμενων Μαρτίνεζ διπλασίασε στο 63΄ με ένα σπάνιο γκολ τα τέρματα των Λατινοαμερικάνων. Ο Κολομβιανός πορτιέρο θυμίζοντας τον απίθανο προκάτοχό του Χιγκίτα, έστησε τη μπάλα στην περιοχή του και εκτέλεσε ελεύθερο βολέ. Η μπάλα με τη βοήθεια του ανέμου απογειώθηκε, πέρασε πάνω από όλους και αφού χτύπησε μία φορά στο έδαφος κατέληξε στα δίχτυα του εμβρόντητου Πολωνού τερματοφύλακα Κούζακ. Μετά από αυτή την ψυχρολουσία το μοναδικό γκολ των Πολωνών, με το οποίο διαμορφώθηκε το τελικό 2-1, σημείωσε στις καθυστερήσεις του αγώνα ο Γέλεν.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 31 May 2006 - 16:51:00 UTC