Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-05-26

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέο μήνυμα Καραμανλή
  • [02] Η αναφορά του πλοιάρχου
  • [03] Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Μητσοτάκη
  • [04] "Στα φάκα" οι καταζητούμενοι
  • [05] Χωρίς ταξί τη Δευτέρα
  • [06] Στήριξη στο Πατριαρχείο Αφρικής
  • [07] Εντατικοί έλεγχοι χωρίς διακρίσεις
  • [08] Προβλήματα από το μπουρίνι
  • [09] Στη Θεσσαλονίκη το βασιλικό ζεύγος της Δανίας
  • [10] Ισόβια για το Μπεσλάν
  • [11] Έληξε ο συνεγαρμός στο Καπιτώλιο
  • [12] Πόλεμος και ειρήνη
  • [13] Στον τόπο του... θεάματος
  • [14] Έντονη αντίδραση για δηλώσεις Μυλωνά
  • [15] Επισήμως παρελθόν ο Σεβτσένκο
  • [16] Μουντιάλ: Χάνει τον πρώτο γύρο ο Ρούνεϊ
  • [17] Μουντιάλ: Αλλαγή αμυντικού στις ΗΠΑ
  • [18] Μουντιάλ: Με Καχίλ τα "καγκουρό"
  • [19] Ανησυχία για το Ηρώδειο
  • [20] "Έφυγε" η Άννα Σικελιανού
  • [21] Επαναστατική δημιουργία νεοαγγειογένεσης
  • [22] Χάνει τον πρώτο γύρο ο Ρούνεϊ
  • [23] «Έκρηξη» Κουπέ
  • [24] Αλλαγή αμυντικού στις ΗΠΑ

    [01] Πολιτική

    Από το βήμα της Βουλής

    Νέο μήνυμα Καραμανλή

    26/5/2006 12:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/5/2006 6:56:24 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Σαφές μήνυμα στην Άγκυρα, ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τέτοιου είδους πρακτικές, έστειλε ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής με την ομιλία του στη Βουλή στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση με θέμα την Παιδεία. Επίσης, ο κ Καραμανλής κάλεσε τη γείτονα να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία "οφείλει να συμβάλει σε εξομάλυνση των διμερών σχέσεων. Μόνο έτσι μπορεί να συνεχίσει το δρόμο προς την Ε.Ε. και αυτό είναι απόλυτα σαφές", είπε ο Πρωθυπουργός. Επίσης, ο κ Καραμανλής έκανε δεκτές τις προτάσεις του Γιώργου Παπανδρέου η Βουλή να υιοθετήσει τα δύο παιδιά του άτυχου πιλότου Κώστα Ηλιάκη και να τιμηθούν σε ειδική εκδήλωση στο Κοινοβούλιο, όλοι οι πεσόντες αεροπόροι στο Αιγαίο εν ώρα καθήκοντος. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου κατηγόρησε την Κυβέρνηση για έλλειψη στρατηγικής και "εξανέμισμα του μερίσματος ειρήνης", που είχε με κόπο αποκτηθεί. Η γγ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα επέκρινε την Τουρκία για τη στάση της και απευθυνόμενη προς τον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είπε, ότι "το ζήτημα δεν είναι να βάλει μυαλό η Τουρκία είτε γιατί αμφισβητεί τα δικαιώματα της Ελλάδας είτε γιατί λένε κόψτε το λαιμό σας, αλλά τι κάνουμε εμείς". Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος , επεσήμανε ότι πρέπει να προχωρήσει άμεσα η σημαντική μείωση των εξοπλισμών των δύο χωρών και κάλεσε την Κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλίες, προκειμένου να κινητοποιηθεί η διαδικασία για εξεύρεση λύσης, στηριγμένη στο Διεθνές Δίκαιο. Αναφερόμενη στο επεισόδιο, η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, είπε ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσει προβλήματα στον τουρισμό της χώρας.

    "Η Άγκυρα να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της"

    Ο Πρωθυπουργός άνοιξε την ομιλία του εκφράζοντας την "απόλυτη θλίψη" του για την απώλεια του σμηναγού Κ. Ηλιάκη, που "έπεσε ανταποκρινόμενος με αυτοθυσία στην αποστολή του, στην προάσπιση συμφερόντων της πατρίδας μας".

    Αναφερόμενος στην "επικίνδυνη κατάσταση" που δημιουργήθηκε στο Αιγαίο, τόνισε ότι "αποτέλεσμα της εγρήγορσης ήταν η ταχεία εκτόνωση της έντασης με πλήρη διασφάλιση δικαιωμάτων και αποκλειστικών δικαιοδοσιών μας στο Αιγαίο".

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε από το βήμα του Κοινοβουλίου ότι το τελευταίο συμβάν στο Αιγαίο οφείλει να προβληματίσει σοβαρά τη γείτονα Τουρκία, να αναθεωρήσει τη στάση της και να εγκαταλείψει οριστικά συμπεριφορές που δεν συνάδουν με σχέσεις καλής γειτονίας.

    Οι πρακτικές αυτές δεν μπορούν να συνεχιστούν , πρόσθεσε ο κ. Καραμανλής και επισήμανε ότι η Άγκυρα "οφείλει να αποδείξει έμπρακτα, ότι προσαρμόζεται στις αρχές και τις αξίες της Ε.Ε.. Να αποδείξει στην πράξη ότι θέλει να είναι καλός γείτονας, όπως θέλουμε και το αποδεικνύουμε οι Έλληνες. Να επιδείξει τον απαιτούμενο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες".

    Επιπλέον, ο Πρωθυπουργός κάλεσε την Τουρκία να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που ανέλαβε προς την Ευρώπη, "όπως ξεκάθαρα ορίζονται στα ευρωπαϊκά κείμενα με τα οποία ξεκίνησε την πορεία της προς την ευρωπαϊκή της προσαρμογή: δηλαδή, το διαπραγματευτικό πλαίσιο, τη δήλωση του περασμένου Σεπτέμβρη και τις εκθέσεις προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής".

    Οι θέσεις της αντιπολίτευσης

    Τη θλίψη τους για το χαμό του Έλληνα πιλότου, Κώστα Ηλιάκη εξέφρασαν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος του Συνασπισμού και η γγ του ΚΚΕ.

    Ειδικότερα αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική ο Γιώργος Παπανδρέου επέκρινε την Κυβέρνηση για έλλειψη στρατηγικής και "εξανέμισμα του μερίσματος ειρήνης", που είχε με κόπο αποκτηθεί, ενώ ζήτησε ενημέρωση για το συμβάν της Τρίτης.

    Στο γενικότερο πλαίσιο των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Παπανδρέου υπερασπίστηκε την πολιτική του Ελσίνκι και υπενθύμισε τη δριμεία κριτική που του είχε ασκηθεί από τη Νέα Δημοκρατία, υποστηρίζοντας ότι η Κυβέρνηση έχει εγκαταλείψει τη στρατηγική αυτή, χωρίς να αντιπροτείνει κάποια καινούργια.

    "Ακόμα και σήμερα δεν αποδέχεστε την επίλυση των προβλημάτων από το Διεθνές Δικαστήριο", την ώρα που "η άλλη μέθοδος, είναι η διμερής διαπραγμάτευση, που γίνεται πάντα σε ένα πλαίσιο ισχύος", ανέφερε χαρακτηριστικά .

    Από την πλευρά της, η γγ του ΚΚΕ επέκρινε την Τουρκία για τη στάση της τονίζοντας ότι "υπάρχουν και είναι διαχρονικές οι ευθύνες της Άγκυρας η οποία αμφισβητεί τα δικαιώματα της Ελλάδας στο Αιγαίο".

    "Πως εξηγείτε ότι ένα χρόνιο πρόβλημα το ΝΑΤΟ, η ΕΕ και οι ΗΠΑ λένε ότι είναι διμερές θέμα", αναρωτήθηκε απευθυνόμενη προς τον Πρωθυπουργό και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης: "το ζήτημα δεν είναι να βάλει μυαλό η Τουρκία είτε γιατί αμφισβητεί τα δικαιώματα της Ελλάδας είτε γιατί λένε κόψτε το λαιμό σας αλλά τι κάνουμε εμείς".

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος εξέφρασε την ευχή "να μην επαναληφθούν τέτοιες καταστάσεις και να μην χάσουμε και άλλα παιδιά σε αυτή την κατάσταση -εικονικού πολέμου- με την Τουρκία γιατί έχουν επιπτώσεις όχι στην εικονική, αλλά στην πραγματική εικόνα".

    Παράλληλα, επανέλαβε την πρόταση του κόμματος του να προχωρήσουν Ελλάδα και Τουρκία σε αμοιβαία μείωση εξοπλισμών, ενώ ζήτησε από την Κυβέρνηση να πάρει άμεσα πρωτοβουλίες για λύση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων στη βάση των διεθνών και ευρωπαϊκών κανόνων και αρχών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παρατείνονται οι έρευνες

    [02] Πολιτική

    Για τη διάσωση του Τούρκου πιλότου

    Η αναφορά του πλοιάρχου

    26/5/2006 1:58:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Λεπτομέρειες για τις συνθήκες υπό τις οποίες έγινε η διάσωση του Τούρκου πιλότου φέρνει η αναφορά του Φιλιππινέζου πλοιάρχου του "Gaz Century". Στην αναφορά την οποία δημοσιεύουν σήμερα οι εφημερίδες "Ελευθεροτυπία" και "Ελεύθερος Τύπος", ο πλοίαρχος αναφέρει, ότι ο Τούρκος πιλότος έφερε όπλο, με το οποίο, όμως δεν απείλησε σε καμία στιγμή τους διασώστες του ή Ελληνες αξιωματικούς, που ανέβηκαν στο υπό παναμαϊκή σημαία πλοίο, αλλά αντίθετα το παρέδωσε, όταν του ζητήθηκε. Συγκεκριμένα, αναφέρεται, ότι στις 13:42 , "ο Τούρκος πιλότος του αεροσκάφους επιβιβάστηκε στο πλοίο μέσω της αριστερής ανεμόσκαλας πιλότου με τη βοήθεια του πληρώματος και οδηγήθηκε στο καρέ των αξιωματικών του πλοίου. Στη συνέχεια του προσφέρθηκαν νερό, ζεστός καφές, καθαρή πετσέτα, κουβέρτα για να τυλιχθεί και στεγνή φόρμα για να αλλάξει. Μιλώντας με τον πρώτο αξιωματικό αρνήθηκε να δώσει το όνομά του και είπε απλώς στον πρώτο αξιωματικό, Φερνάντεζ, ότι η εθνικότητά του είναι τουρκική.

    Ο πρώτος αξιωματικός Φερνάντεζ ειδοποίησε τον πλοίαρχο, ότι ο διασωθείς Τούρκος πιλότος έφερε πιστόλι. Ο πλοίαρχος συμβούλευσε τον πρώτο αξιωματικό Φερνάντεζ να ζητήσει από τον διασωθέντα πιλότο να του παραδώσει το όπλο και ο πιλότος παρέδωσε τα όπλα του στον πρώτο αξιωματικό εκουσίως. Ο πρώτος αξιωματικός Φερναντέζ και ο δεύτερος αξιωματικός Πίνγκολ κράτησαν μετά το όπλο του πιλότου σε ασφαλή θέση.

    Ενημερωθήκαμε από τον διασωθέντα πιλότο, ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να πάει με την ελληνική ομάδα ερευνάς και διάσωσης, αλλά με την τουρκική ομάδα έρευνας και διάσωσης".

    Ακόμη, από την αναφορά προκύπτει, ότι πρώτο στην περιοχή έφτασε το ελληνικό σούπερ πούμα στις 13:45 το μεσημέρι, ενώ το τουρκικό έφτασε 21 λεπτά αργότερα.

    Επίσης, σύμφωνα πάντα με την αναφορά του Φιλιππινέζου πλοιάρχου ο ίδιος έκρινε καλύτερο να παραδώσει τον Τούρκο στους συμπατριώτες του, κάνοντας δεκτό και το αίτημα του ιδίου του πιλότου.

    [03] Πολιτική

    Για την παιδεία και την οικονομία

    Αντιδράσεις για τις δηλώσεις Μητσοτάκη

    26/5/2006 4:42:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ- ΑΠΕ

    Ποικίλα σχόλια αλλά και αντιδράσεις προκάλεσε η εφ όλης της ύλης ομιλία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου του Στάντφορντ. Μεταξύ των άλλων θεμάτων που έθιξε, ήταν και η παιδεία για την οποία μάλιστα πρότεινε την κατάργηση του δωρεάν χαρακτήρα της στον τρίτο κύκλο σπουδών. Με τη φράση "δεν μπορεί ο αιώνιος φοιτητής να επιδοτείται από τον φτωχό έλληνα φορολογούμενο" ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης πρότεινε τη σταδιακή αντικατάσταση της δωρεάν παιδείας με υποτροφίες για τον τρίτο κύκλο σπουδών. Στην παρέμβασή του, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ακόμα στην ελληνική Οικονομία, χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση "μονόδρομο" ωστόσο σημείωσε, ότι η οικονομία εξακολουθεί να είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας και εξέφρασε επιφυλάξεις για την πορεία του ελλείμματος. Σε σημερινές του δηλώσεις ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, δήλωσε, ότι η πορεία της Οικονομίας είναι εξαιρετικά θετική επισημαίνοντας, ότι "αυτό δείχνουν όλοι οι δείκτες και πιστοποιούν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί". "Η ανάπτυξη είναι από τις υψηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η ανεργία μειώνεται και τα ελλείμματα μειώνονται σημαντικά, όπως μειώνεται και το δημόσιο χρέος. Δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να αμφισβητήσει αυτά", πρόσθεσε ο Υπουργός. Απαντώντας στις δηλώσεις του επίτιμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, ο κ Αλογοσκούφης τόνισε, πως είναι γνωστό, ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει διαφορετικές απόψεις. "Δεν πιστεύει στην ήπια προσαρμογή, πιστεύει στα σκληρά μέτρα", πρόσθεσε.

    [04] Κοινωνία

    "Στα φάκα" οι καταζητούμενοι

    26/5/2006 11:09:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Στα χέρια της αστυνομίας είναι από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή οι δύο από τους τρεις κακοποιούς, οι οποίοι προσπάθησαν να μεταφέρουν στην Κέρκυρα από την Αλβανία, μεγάλη ποσότητα χασίς, τα ξημερώματα της Πέμπτης. Αργότερα της Παρασκευή, στην περιοχή Καβαλούρι της Κέρκυρας, συνελήφθη άλλος ένας Αλβανός, που εικάζεται ότι είναι ο τρίτος καταζητούμενος. Οι τρεις άνδρες, τα ξημερώματα της Πέμπτης και ενώ επέβαιναν σε 10μετρο ταχύπλοο σκάφος, είχαν ανοίξει πυρ κατά σκάφους του Λιμενικού Σώματος, που πλησίασε για να τους ελέγξει βόρεια της Κέρκυρας. Κατά τη διάρκεια της καταδίωξης και της ανταλλαγής των πυροβολισμών οι τρεις επιβάτες πέταξαν στη θάλασσα 17 σάκους με χασίς, ενώ στη συνέχεια εγκατέλειψαν στο σκάφος στην περιοχή Αστρακερή και διέφυγαν. Μέσα στο σκάφος που κατασχέθηκε, βρέθηκαν άλλοι 11 σάκοι με χασίς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καταδίωξη εν πλω

    [05] Κοινωνία

    Χωρίς τρόλεϊ από τις 11.00 - 16.00

    Χωρίς ταξί τη Δευτέρα

    26/5/2006 10:22:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Δύσκολες θα είναι οι μετακινήσει των Αθηναίων την ερχόμενη Δευτέρα, καθώς οι αυτοκινητιστές ταξί θα προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία από τις 5.00 το πρωί της Δευτέρας έως τις 5.00 το πρωί της Τρίτης. Οι οδηγοί αντιδρούν στο διπλασιασμό των προστίμων για την παραβίαση των λεωφορειολωρίδων και στην υποχρεωτική χρήση των ζωνών ασφαλείας. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις στατιστικές, τα περισσότερα δυστυχήματα γίνονται στο κέντρο και με μικρές ταχύτητες. Στο μεταξύ, τη Δευτέρα για πέντε ώρες, από τις 11.00 το πρωί έως τις 4.00 το απόγευμα, δεν θα κυκλοφορήσουν ούτε τα τρόλεϊ λόγω της γενικής συνέλευσης των εργαζομένων στον ΗΛΠΑΠ.

    Αυστηρή αστυνόμευση στην Αθήνα

    Παράλληλα, ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών θα παραχωρήσει στο προσωπικό της Δημοτικής Αστυνομίας δελτία ελεύθερης μετακίνησης, σε αντάλλαγμα για την αστυνόμευση των σημείων στους δρόμους όπου παρατηρείται παράνομη στάθμευση ΙΧ προκαλώντας προβλήματα στη διέλευση των λεωφορείων. Έτσι, 500 περίπου υπάλληλοι της δημοτικής αστυνομίας με τη βοήθεια 15 γερανών του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών αναλαμβάνουν να διαφυλάξουν 87 σημεία στην Αθήνα.

    [06] Κοινωνία

    Στήριξη στο Πατριαρχείο Αφρικής

    26/5/2006 6:40:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΝΕΤ- ΑΠΕ

    Τα θέματα του Πατριαρχείου και η ενίσχυση της ιεραποστολής της Αφρικής, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου ΙΙ και της υπουργού Εξωτερικών, Ντόρας Μπακογιάννη. Ο Παναγιότατος ενημέρωσε την κυρία Μπακογιάννη για τα θέματα, που αφορούν στο Πατριαρχείο και η υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε τη στήριξή της στον Πατριάρχη, αλλά και όλη την Ορθοδοξία, στην αφρικανική Ήπειρο για το ιεραποστολικό έργο, που επιτελούν.

    [07] Κοινωνία

    Εντατικοί έλεγχοι χωρίς διακρίσεις

    26/5/2006 6:39:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Εντατικοποίηση των ελέγχων και επιβολή προστίμων χωρίς διακρίσεις ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Δημήτρης Σιούφας, από τις Νομαρχίες όλης της χώρας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που είχε με τους Νομάρχες, την Παρασκευή, συζητήθηκε ο νέος αναπτυξιακός νόμος και η εφαρμογή του στην Περιφέρεια στόχος του οποίου είναι ο διαρκής και απόλυτος συντονισμός και η προσέλκυση δραστηριοτήτων έρευνας και ανάπτυξης, στην Περιφέρεια. Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι ο ΕΦΕΤ θα παραδώσει στις Νομαρχίες ειδικά εξοπλισμένα οχήματα για να κάνουν υγειονομικούς ελέγχους ασφάλειας τροφίμων, ενώ ζητήθηκε από Νομάρχες και Δήμαρχους να ιδρυθούν Γραφεία Ενημέρωσης των Καταναλωτών. Όπως τονίστηκε, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να δίνονται στη δημοσιότητα τα στοιχεία των επιχειρήσεων, που εντοπίζονται να κάνουν παραβάσεις, καθώς έτσι θα προστατεύονται και οι καταναλωτές και οι υγιείς επιχειρήσεις. Σημειώνεται ότι για όλες τις παραβάσεις που εντόπισαν οι ελεγκτές στα κυλικεία των πλοίων, έχουν συνταχθεί εκθέσεις, που θα διαβιβαστούν στη Νομαρχία και τον Εισαγγελέα.

    [08] Κοινωνία

    Καταστροφές από χαλάζι

    Προβλήματα από το μπουρίνι

    26/5/2006 11:58:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/5/2006 12:23:10 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Σοβαρά προβλήματα στην πόλη του Βόλου και σε άλλες περιοχές, δημιούργησε η αλλαγή του καιρού, που επηρέασε τη Μαγνησία και τη Λάρισα. Ο δυνατός άνεμος, η ισχυρή βροχή και το χαλάζι που έπεσε χθες το απόγευμα, μετέτρεψαν τους δρόμους του Βόλου σε χείμαρρους και προκάλεσαν προβλήματα στις καλλιέργειες. Ζημίες σε καλλιέργειες καπνών, σε ακτινίδια, κεράσια και κηπευτικά προκλήθηκαν από χαλάζι, μεγέθους φουντουκιού, και στο νομό Πιερίας, στις περιοχές των Δήμων Αιγινίου και Κολινδρού. Ο ΕΛΓΑ ήδη ξεκίνησε τις διαδικασίες εκτίμησης των ζημιών που αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας.

    Ισχυροί άνεμοι και χαλάζι έπληξαν χθες το απόγευμα τις επαρχίες του Νομού Λάρισας, και κυρίως την επαρχία Τυρνάβου, ως αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών και τη απότομη μεταβολή του καιρού.

    Οι καταστροφές στην γεωργία και την κτηνοτροφία είναι τεράστιες, ενώ για αρκετή ώρα χωριά της επαρχίας έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

    Σε δηλώσεις του,ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Νίκος Κατσαρός, διαβεβαίωσε ότι όλες οι ζημιές που καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ θα καλυφθούν με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο.Οι δε καταστροφές στο φυτικό κεφάλαιο και στις κτηνοτροφικές και άλλες εγκαταστάσεις θα αντιμετωπισθούν από τα ΠΣΕΑ.

    [09] Κοινωνία

    Επισκέφθηκε τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας

    Στη Θεσσαλονίκη το βασιλικό ζεύγος της Δανίας

    26/5/2006 6:04:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια συνάντησε το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο η βασίλισσα της Δανίας Μαργαρίτα και ο πρίγκιπας Χένρικ. Η συνάντηση ήταν ολιγόλεπτη, ενώ το βασιλικό ζεύγος της Δανίας μετά την επιθεώρηση της Προεδρικής Φρουράς και την ανάκρουση των εθνικών ύμνων των δύο χωρών, αναχώρησε για τη Θεσσαλονίκη. Στη συμπρωτεύουσα, η βασίλισσα Μαργαρίτα και ο πρίγκιπας Χένρικ συναντήθηκαν με τον υπουργό Μακεδονίας και Θράκης, Γιώργο Καλατζή, ενώ αργά το μεσημέρι επισκέφθηκαν τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας.

    [10] Κόσμος

    Ισόβια για το Μπεσλάν

    26/5/2006 11:44:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters

    Ισόβια κάθειρξη επέβαλε η ρωσική Δικαιοσύνη στον μοναδικό επιζήσαντα από την ομάδα Τσετσένων αυτονομιστών που κατέλαβε το Σεπτέμβριο 2004 το σχολείο στο Μπεσλάν στην Οσετία, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 331 άνθρωποι. Ο 26χρονος Νουρπάσι Κουλάγιεφ κρίθηκε ένοχος για όλες τις κατηγορίες που τον βάρυναν, μεταξύ των οποίων συμμετοχή σε τρομοκρατική ενέργεια και φόνο. Από την πλευρά τους, οι εισαγγελείς και οι συγγενείς των θυμάτων, ζητούσαν να τού επιβληθεί η θανατική ποινή, αλλά ο δικαστής Ταμερλάν Αγκουζάρεφ τόνισε ότι κάτι τέτοιο αποκλείεται, λόγω της σχετικής απαγόρευσης που έχει επιβάλει η ρωσική κυβέρνηση. Ο Κουλάγιεφ, μέχρι και την τελευταία στιγμή επέμενε ότι είναι αθώος και ότι δεν σκότωσε κανέναν, υποστηρίζοντας ότι "τον ανάγκασαν" να συμμετάσχει στην έφοδο. Στην επιχείρηση συμμετείχαν 32 Τσετσένοι εξτρεμιστές, οι οποίοι κράτησαν περισσότερους από 1.000 ομήρους επί τρεις ημέρες, μέχρις ότου επενέβησαν οι ρωσικές δυνάμεις.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Beslan attacker jailed for life

    CNN: Life jail for Beslan attacker

    [11] Κόσμος

    Μετά από αναφορές για πυροβολισμούς

    Έληξε ο συνεγαρμός στο Καπιτώλιο

    26/5/2006 7:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/5/2006 11:44:10 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ, CNN

    Άνοιξαν ξανά οι πόρτες του Καπιτωλίου στις ΗΠΑ, μετά από την αναστάτωση που προκλήθηκε στο κτήριο, όπου στεγάζεται το αμερικανικό Κονγκρέσο, μετά από αναφορές ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί στο γκαράζ του κτηρίου Ρέιμπερν (απέναντι από το Καπιτώλιο), όπου βρίσκονται τα γραφεία μελών του Κονγκρέσου. Η αστυνομία του Καπιτωλίου ανακοίνωσε ότι ολοκλήρωσε τις έρευνες στο κτήριο Ρέιμπερν, σχεδόν πέντε ώρες μετά την έναρξη των ερευνών. Όπως αναφέρει το CNN, σύμφωνα με πηγές, οι "πυροβολισμοί" προήλθαν από σφυρί με πεπιεσμένο αέρα που χρησιμοποιούσε ένας μηχανικός των ασανσέρ.

    Αμέσως μετά τις αναφορές για πυροβολισμούς οι αστυνομικές δυνάμεις ζήτησαν από τον κόσμο, που βρισκόταν στο κτήριο να παραμείνει στα γραφεία του για όσο διάστημα η αστυνομία του Καπιτωλίου θα ερευνούσε την υπόθεση, ενώ διέταξαν το κλείσιμο πολλών κτηρίων του Κογκρέσου. Τη στιγμή του επεισοδίου η Βουλή των Αντιπροσώπων δε συνεδρίαζε, ενώ η Γερουσία, που είχε μόλις επικυρώσει το διορισμό του στρατηγού Μάικλ Χέιντεν στην αρχηγία της CIA, συνέχισε κανονικά τη συνεδρίασή της. Σημειώνουμε ότι το Κονγκρέσο αποτελείται από δύο σώματα: τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    CNN: Sources say Capitol 'gunfire' likely from air hammer

    ABC: Capitol Offices Reopen After Gunfire Heard

    [12] Μ. Ανατολή

    Προσπάθειες για εξομάλυνση στη Παλαιστίνη

    Πόλεμος και ειρήνη

    26/5/2006 11:36:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/5/2006 11:56:41 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ-Reuters

    Λάδι στη φωτιά ρίχνει στην ήδη τεταμένη κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη, η βομβιστική επίθεση κατά του Αμπού Χάμζα αλ Ματζούμπ, ηγετικού στελέχους της ισλαμικής οργάνωσης Τζιχάντ, στη Σιδώνα του νοτίου Λιβάνου. Από την επίθεση που έγινε με εκρηκτικό μηχανισμό που ήταν τοποθετημένος στο αυτοκινητό του ,τραυματίστηκε θανάσιμα ο αδελφός του, Νιντάλ. Έντονη είναι η ανησυχία ότι η επίθεση εντάσσεται μέσα στα πλαίσια της ενδοπαλαιστινιακής κρίσης. Εν τω μεταξύ, δείγματα της επιθυμίας της να εξομαλυνθεί η κατάσταση στο εσωτερικό των Παλαιστινίων δείχνει η Χαμάς, που ζήτησε ήδη από τους ενόπλους της να αποσυρθούν από τους δρόμους της Γάζας, ώστε να αποφευχθούν οι εσωτερικές συγκρούσεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κατάπαυση ή δημοψήφισμα

    [13] Στον τόπο του... θεάματος

    26/5/2006 4:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/5/2006 4:20:06 μμ)

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Οι ανταποκριτές της Ελληνικής Τηλεόρασης στην Γερμανία σας μεταφέρουν, στον τόπο... του θεάματος! Από την πρώτη ημέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Γερμανίας στην ενότητα αυτή, θα έχετε την ευκαιρία να διαβάζετε τα άρθρα των απεσταλμένων της Ελληνικής Τηλεόρασης στις 12 πόλεις του Μουντιάλ. Όλες οι λεπτομέρειες, τα μυστικά των ομάδων και τα κρίσιμα σημεία των αγώνων μέσα απο τους συντάκτες της ΕΡΤ που είναι παρούσα και σε αυτό το μεγάλο ραντεβού του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

    [14] Οικονομία

    Προειδοποιεί με αντιδράσεις η ΓΣΕΕ

    Έντονη αντίδραση για δηλώσεις Μυλωνά

    26/5/2006 9:45:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Την έντονη αντίδραση της ΓΣΕΕ προκάλεσαν οι προτάσεις του προέδρου των Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος για απελευθέρωση των απολύσεων, ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και μείωση μισθών στις προβληματικές επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι αρνούνται να συζητήσουν, όπως λένε, και την εισήγησή του για αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης και στον εβδομαδιαίο χρόνο απασχόλησης, κατά το βρετανικό μοντέλο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προσκόμισε ο κ. Μυλωνάς στη διάρκεια παρουσίασης μελέτης που εκπόνησε το Τμήμα Τεκμηρίωσης και Μελετών του Συνδέσμου, τη διετία 2003-2004 μονό ένας στους τρεις επιχειρηματικούς κλάδους παρουσιάζει κέρδη προ φόρων και ένας στους δύο μείωση κερδών. Επίσης, ο κ. Μυλωνάς τίχθηκε υπέρ της πρότασης των βρετανών για αύξηση των ορίων ηλικίας στα 68. Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, είπε μεν ότι δεν είναι υπέρ της κατάργησής της, ζήτησε ωστόσο να υπάρχει ευελιξία στην αγορά εργασίας, με τους επιχειρηματίες να έχουν τη δυνατότητα να διαμορφώνουν τα επιχειρηματικά τους σχέδια δίχως περιορισμούς από το υφιστάμενο εργασιακό καθεστώς.

    Από την πλευρά της η ΓΣΕΕ, έκανε λόγο για "νέο αντεργατικό παραλήρημα του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, που ξεπερνάει πλέον κάθε όριο λογικής", τονίζοντας, πως όσοι προσπαθούν να προωθήσουν μία τέτοιου τύπου πολιτική "θα εισπράξουν θύελλα αντιδράσεων και θα βρεθούν απέναντι στο σύνολο της κοινωνίας".

    Συνάντηση Τσιτουρίδη-Φιλτζπάτρικ

    Στο μεταξύ, ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης, συναντήθηκε με τον Βρετανό υφυπουργό Εργασιακών Σχέσεων, Τζιμ Φιλτζπάτρικ. Ο κ. Τσιτουρίδης διαβεβαίωσε τον κ. Φιλτζπάτρικ ότι η Κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της πλήρους απασχόλησης και δεν τίθεται θέμα ορίων ηλικίας για τη σύνταξη.

    Ο Βρετανός υφυπουργός συζήτησε τις βρετανικές προτάσεις για αύξηση των ωρών απασχόλησης από 48 σε 60 εβδομαδιαίως με ατομικά σύμφωνα εργασίας, αλλά και την ευελιξία με ασφάλεια, εργασιακό μοντέλο που συναντά την αντίδραση της ελληνικής πλευράς.

    Στο μοντέλο των Βρετανών, η χωρά μας, μαζί με τη Γάλλια, την Ισπανία, τη Κύπρο, την Πορτογαλία, τη Μάλτα, τη Φινλανδία, τη Σουηδία και πιθανώς την Ιταλία, στο συμβούλιο υπουργών 31 Μάιου θα αντιπροτείνει το τρίπτυχο ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική συνοχή.

    [15] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Επισήμως παρελθόν ο Σεβτσένκο

    26/5/2006 8:05:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Για οικογενειακούς λόγους δήλωσε πως φεύγει από την Μίλαν ο Αντρέι Σεβτσένκο, λίγο μετά την επίσημη ανακοίνωση της διοίκησης της ομάδας του Μιλάνου, πως ο διεθνής Ουκρανός επιθετικός αποχωρεί από τον σύλλογο. Ο Σεβτσένκο αγωνίστηκε στην Μίλαν από το 1999 και τώρα ουσιαστικά ανοίγει μια νέα σελίδα στην καριέρα του, αφού όπως όλα δείχνουν θα την συνεχίσει στην Αγγλία και την Τσέλσι. Αυτό αφού στην ίδια ανακοίνωση της διοίκησης της Μίλαν αναφέρεται επίσης πως θα ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με την Τσέλσι για την παραχώρησή του, με την υποσημείωση όμως πως αυτές δεν θα είναι εύκολες.

    [16] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Μουντιάλ: Χάνει τον πρώτο γύρο ο Ρούνεϊ

    26/5/2006 3:14:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Δεν πρόκειται να λάβει μέρος στην φάση των ομίλων ο Γουέιν Ρούνεϊ. Ο διεθνής Άγγλος επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο οποίος τραυματίστηκε στον αγώνα πρωταθλήματος της 29ης Απριλίου με την Τσέλσι (υπέστη διπλό κάταγμα στο τέταρτο μετατάρσιο του δεξιού ποδιού), υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία, η οποία έδειξε πως δεν ξεπεράσει τον τραυματισμό και δε θα είναι έτοιμος για την αρχική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στην είδηση που μετέδωσε τα "Sky News", πως η για να αποθεραπευτεί πλήρως θα χρειαστεί τουλάχιστον 4 εβδομάδες, δύο μέρες μετά από τον τελικό του Μουντιάλ στις 9 Ιουλίου. Πάντως, όπως αναφέρουν και οι "κόκκινοι διάβολοι", ο Ρούνεϊ θα περάσει και πάλι από εξετάσεις στις 14 Ιουνίου, προκειμένου να αποσαφηνιστεί αν και κατά πόσο θα μπορέσει να μετάσχει στο Μουντιάλ. Αν όλα πάνε καλά, τότε ο 20χρονος άσος θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις προπονήσεις σε δύο εβδομάδες, να πάρει το οκ από το ιατρικό τιμ της Αγγλίας και να μπορέσει να βοηθήσει τα «λιοντάρια» στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη φάση των "16" της διοργάνωσης.

    [17] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Μουντιάλ: Αλλαγή αμυντικού στις ΗΠΑ

    26/5/2006 1:25:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ακόμα ένας παίκτης των ΗΠΑ, ο δεύτερος κατά σειρά, θα χάσει την ευκαιρία να αγωνιστεί στο Μουντιάλ της Γερμανίας. Μετά τον Φράνκι Χάιντουκ, ο οποίος τραυματίστηκε, το παρών δεν θα δώσει και ο αμυντικός της Τσάρλτον, Κόρι Γκιμπς. Ο 26χρονος αμυντικός τραυματίστηκε στο φιλικό παιχνίδι της Αμερικής κόντρα στο Μαρόκο και οι εξετάσεις έδειξαν πως θα μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για αρκετούς μήνες. Στη θέση του αμυντικού της Τσάρλτον, ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Αμερικής Μπρους Αρίνα, κάλεσε τον Γκρεγκ Μπερχάλτερ, ο οποίος αγωνίζεται στην Γερμανία με τη φανέλα της Κότμπους.

    [18] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Μουντιάλ: Με Καχίλ τα "καγκουρό"

    26/5/2006 12:02:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ευχάριστα ήταν νέα για την Εθνική Αυστραλίας και τον Τιμ Καχίλ. Ένα από τα μεγάλα αστέρια των "καγκουρό", ο οποίος δεν έδωσε το παρών στην φιλική αναμέτρηση της Ελλάδας, ξεπέρασε το πρόβλημα τραυματισμού του και θα δώσει κανονικά το παρών στο Μουντιάλ της Γερμανίας. Ο 26χρονος διεθνής μέσος της Έβερτον τραυματίστηκε στις 26 Απριλίου και από τότε δεν έχει παίξει, αλλά σύμφωνα με το ιατρικό επιτελείο της Αυστραλίας προπονείται κανονικά πλέον και θα είναι απόλυτα έτοιμος για τα ματς του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

    [19] Πολιτισμός

    Αφαιρέθηκαν 27 κιλά τσίχλες από το άνω διάζωμα

    Ανησυχία για το Ηρώδειο

    26/5/2006 5:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/5/2006 6:22:11 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: NET, AΠΕ

    Κλειστό θα παραμείνει τον Αύγουστο το Ηρώδειο προκειμένου να συντηρηθεί και να αποκατασταθεί το μνημείο καθώς καθημερινά οι αρχαιολόγοι διαπιστώνουν ότι οι φθορές, που υφίσταται ο χώρος από τους θεατές, είναι μεγάλες. Την Παρασκευή, ο υπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Βουλγαράκης, συνοδευόμενος από τον πρόεδρο του Φεστιβάλ Αθηνών, Γιώργο Λούκο, και την προϊσταμένη της Α ΕΠΚΑ, Άλκηστη Χωρέμη, επισκέφθηκε το χώρο και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι τις προσπάθειες αποκατάστασης του μνημείου. "Ως πρώτο βήμα, τον Αύγουστο το Ηρώδειο θα παραμείνει κλειστό για να μπορέσει και να αναπνεύσει και από την άλλη μεριά επανεξετάζεται το καλλιτεχνικό πρόγραμμα", δήλωσε ο κ. Βουλγαράκης, που τάχθηκε υπέρ της λελογισμένης χρήσης του Ηρωδείου και τόνισε ότι η συντήρηση του μνημείου είναι πρώτης προτεραιότητας. Αξίζει να σημειωθεί, ότι οι υπεύθυνοι του Φεστιβάλ Αθηνών αφαίρεσαν μόνο από τα καθίσματα στο άνω διάζωμα 27 κιλά τσίχλες, γεγονός το οποίο δείχνει ότι η προστασία του μνημείου είναι και δική μας ευθύνη.

    Παράλληλα, ο κ. Βουλγαράκης τόνισε ότι θα πρέπει να εξευρεθούν οι αναγκαίες πιστώσεις, προκειμένου να πραγματοποιούνται έργα, βάσει των εισηγήσεων των ειδικών επιστημόνων και των αρχαιολόγων.

    Όπως τόνισε η κ. Χωρέμη, το μνημείο δεν αντέχει να μη συντηρείται επί μακρό χρονικό διάστημα, καθώς, όπως είπε μετά από μία παράσταση έπεσε ολόκληρη μία καμάρα από πωρόλιθους. Σημειώνεται ότι ο πωρόλιθος είναι ένα εξαιρετικά ευπαθές υλικό, που χρειάζεται συχνή συντήρηση.

    [20] Πολιτισμός

    Σε ηλικία 105 ετών

    "Έφυγε" η Άννα Σικελιανού

    26/5/2006 5:07:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πλήρης ημερών "έφυγε" τα μεσάνυχτα η σύζυγος του μεγάλου Έλληνα ποιητή Άγγελου Σικελιανού, Άννα, συμπληρώνοντας περισσότερο από έναν αιώνα ζωής. Η κηδεία της Άννας Σικελιανού θα γίνει με δαπάνη του Υπουργείου Πολιτισμού, τη Δευτέρα 29 Μαΐου, και ώρα 14:30 στο Α Νεκροταφείο Αθηνών. Με τηλεγράφημά του, τα θερμά του συλλυπητήρια του για το θάνατο της Άννας Σικελιανού εξέφράσε ο Υπουργός Πολιτισμού, Γιώργος Βουλγαράκης. "Η Άννα Σικελιανού, διακριτικά, ευγενικά, εφ όρου ζωής και επίμονα, αλλά ποτέ πιεστικά, έξω από τα φώτα που αλλοιώνουν το έργο, αλλά και με διαρκή φροντίδα να μην ξεχαστεί αυτό το έργο, υπεράσπισε τη μνήμη του συζύγου της Άγγελου Σικελιανού, ενός από τους σπουδαιότερους λυρικούς ποιητές, που είχε η Ελλάδα τον 20ο αιώνα" αναφέρει χαρακτηριστικά. "Το ότι η Άννα Σικελιανού υπήρξε η μούσα του μεγάλου ποιητή για όλη την ώριμη ζωή του είναι κάτι που αφορά μόνο τους δυο τους. Το ότι υπήρξε, όμως, η μούσα του και όταν ο ποιητής δεν ήταν πια εκεί, μας αφορά όλους. Η ζωή της Άννας Σικελιανού υπήρξε ένα μάθημα γενναιοδωρίας. Τώρα που δεν είναι ανάμεσά μας, πέφτει στους δικούς μας ώμους η φροντίδα για το μεγάλο έργο", καταλήγει ο υπουργός Πολιτισμού.

    [21] Υγεία

    Επαναστατική δημιουργία νεοαγγειογένεσης

    26/5/2006 8:36:00 μμ

    Νέα σελίδα στο χώρο της ιατρικής επιστήμης ανοίγει η δημιουργία νέων αγγείων στα κάτω άκρα και την καρδιά, για την αποκατάσταση της αιμάτωσης λόγω απόφραξης, ένα επίτευγμα που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στη χώρα μας στο 1ο Συμπόσιο Αγγειολογίας Αγγειοχειρουργικής που διοργανώνει στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Μαΐου, η Αγγειοχειρουργική Κλινική του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η επαναστατική αυτή δημιουργία των νέων αγγείων θα βοηθήσει παράλληλα στο να μειωθούν οι ακρωτηριασμοί εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο, αφού δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας παράπλευρης κυκλοφορίας του αίματος και διάσωσης ανθρώπινων μελών. Την παρουσίαση της νεοαγγειογένεσης στο 1ο Συμπόσιο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας θα κάνει ο Καθηγητής Philip Chan του Πανεπιστημίου του Sheffield της Μεγάλης Βρετανίας. Στο Συμπόσιο που έχει ως θεματολογία τις "Εξελίξεις στην Αγγειοχειρουργική και Αγγειολογία" είναι προσκεκλημένοι και θα μιλήσουν έγκριτοι Έλληνες και ξένοι επιστήμονες.

    Ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα

    Όπως τόνισε ο πρόεδρος του Συμποσίου, Αθανάσιος Γιαννούκας, Αναπληρωτής Καθηγητής Αγγειοχειρουργικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Διευθυντής της Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, πρόκειται "για επιστημονικό επίτευγμα που δημιουργεί νέες προοπτικές στην αντιμετώπιση των δύσκολων περιπτώσεων της αρτηριοπάθειας. Η ανάπτυξη νέων αγγείων θα επιτυγχάνεται με τη χορήγηση υπό την μορφή ενδομυϊκής ένεσης ουσιών (π.χ. VEGF) που διεγείρουν την νεοαγγειογένεση. Η προσπάθεια στοχεύει στην δημιουργία νέων μικρών αγγείων στα κάτω μέλη όταν οι βασικές αρτηρίες έχουν αποφραχθεί εξαιτίας της αρτηριοπάθειας και δεν υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης για να αποκατασταθεί η αιμάτωση του μέλους λόγω διάχυτης νόσου. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται η δημιουργία παράπλευρης κυκλοφορίας ώστε να διασωθεί το μέλος και να αποφύγει ο ασθενής τον ακρωτηριασμό".

    Η μέθοδος βρίσκεται σε πειραματικό στάδιο με ενθαρρυντικά μέχρι σήμερα αποτελέσματα.

    Μεμονωμένα στην Ευρώπη έχει εφαρμοστεί σε ασθενείς με αποφρακτική αρτηριοπάθεια αλλά και σε καρδιοπαθείς με ανάλογο πρόβλημα. Σύντομα αναμένεται η έναρξη τυχαιοποιημένων μελετών σε ασθενείς και οι επιστήμονες αισιοδοξούν πως δεν είναι μακριά η στιγμή που θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα ο χρόνος για την ευρεία κλινική εφαρμογή του.

    [22] Χάνει τον πρώτο γύρο ο Ρούνεϊ

    26/5/2006 3:25:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/5/2006 4:06:34 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Δεν πρόκειται να λάβει μέρος στην φάση των ομίλων ο Γουέιν Ρούνεϊ. Ο διεθνής Άγγλος επιθετικός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο οποίος τραυματίστηκε στον αγώνα πρωταθλήματος της 29ης Απριλίου με την Τσέλσι (υπέστη διπλό κάταγμα στο τέταρτο μετατάρσιο του δεξιού ποδιού), υποβλήθηκε σε αξονική τομογραφία, η οποία έδειξε πως δεν ξεπεράσει τον τραυματισμό και δε θα είναι έτοιμος για την αρχική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στην είδηση που μετέδωσε τα "Sky News, πως η για να αποθεραπευτεί πλήρως θα χρειαστεί τουλάχιστον 4 εβδομάδες, δύο μέρες μετά από τον τελικό του Μουντιάλ στις 9 Ιουλίου. Πάντως, όπως αναφέρουν και οι "κόκκινοι διάβολοι", ο Ρούνεϊ θα περάσει και πάλι από εξετάσεις στις 14 Ιουνίου, προκειμένου να αποσαφηνιστεί αν και κατά πόσο θα μπορέσει να μετάσχει στο Μουντιάλ. Αν όλα πάνε καλά, τότε ο 20χρονος άσος θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις προπονήσεις σε δύο εβδομάδες, να πάρει το οκ από το ιατρικό τιμ της Αγγλίας και να μπορέσει να βοηθήσει τα "λιοντάρια" στο Παγκόσμιο Κύπελλο στη φάση των "16" της διοργάνωσης.

    [23] «Έκρηξη» Κουπέ

    26/5/2006 4:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/5/2006 5:35:11 μμ)

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μετά την Γερμανία και η Γαλλία φαίνεται πως αντιμετωπίζει προβλήματα εσωτερικού ανταγωνισμού ανάμεσα στους δύο κορυφαίους τερματοφύλακές της. Ο πολύπειρος Φαμπιέν Μπαρτέζ ήταν η επιλογή του Ρεϊμόν Ντομενέκ για την θέση του βασικού, κάτω από τα δοκάρια της Εθνικής, ωστόσο αυτή ήταν μια απόφαση που δεν έτυχε θετικής αποδοχής απο τον έτερο γκολκίπερ της ομάδας, τον Γκρεγκορί Κουπέ. Ο Κουπέ εξερράγη στο άκουσμα της απόφασης και αποχώρησε από την προπόνηση των «τρικολόρ» σε προπονητικό καμπ στις γαλλικές Άλπεις, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το Μουντιάλ. Λίγο αργότερα σε συνέντευξη Τύπου ο τεχνικός της Γαλλίας επιβεβαίωσε πως ο Κουπέ αποχώρησε τόνισε όμως πως επέστρεψε στην συνέχεια και το θέμα πρέπει να θεωρείται λήξαν. Χαρακτηριστικά μάλιστα ο Ντομενέκ, δήλωσε, "Υπήρξε πράγματι ένα πρόβλημα! Ο Γκρεγκορί Κουπέ ήταν για λίγο σε πολύ κακή ψυχολογική κατάσταση και "λύγισε". Τέτοια πράγματα μπορούν να συμβούν", κατέληξε.

    [24] Αλλαγή αμυντικού στις ΗΠΑ

    26/5/2006 2:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 26/5/2006 4:08:20 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ακόμα ένας παίκτης των ΗΠΑ, ο δεύτερος κατά σειρά, θα χάσει την ευκαιρία να αγωνιστεί στο Μουντιάλ της Γερμανίας. Μετά τον Φράνκι Χάιντουκ, ο οποίος τραυματίστηκε, το παρών δεν θα δώσει και ο αμυντικός της Τσάρλτον, Κόρι Γκιμπς. Ο 26χρονος αμυντικός τραυματίστηκε στο φιλικό παιχνίδι της Αμερικής κόντρα στο Μαρόκο και οι εξετάσεις έδειξαν πως θα μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για αρκετούς μήνες. Στη θέση του αμυντικού της Τσάρλτον, ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Αμερικής Μπρους Αρίνα, κάλεσε τον Γκρεγκ Μπερχάλτερ, ο οποίος αγωνίζεται στην Γερμανία με τη φανέλα της Κότμπους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 26 May 2006 - 20:51:04 UTC