Browse through our Collection of Greek Indexers for: FTP Servers, Libraries & WWW Sites Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-05-10

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναινετικός διάλογος
  • [02] Προτάσεις για την Αναθεώρηση
  • [03] Ετήσιο μνημόσυνο του Κ. Καραμανλή
  • [04] Συναντήσεις Ζοσπέν
  • [05] Νταμπλούχος ο Ολυμπιακός
  • [06] Ο θριαμβευτής και ο ηττημένος
  • [07] Έγραψε ιστορία
  • [08] Γ’ Εθνική: Σταθερή η τριάδα
  • [09] Sweep με κατοστάρα ο ΠΑΟ
  • [10] Όλα ίσια στην Πυλαία
  • [11] Ταχυδρομική "Ψυχεδέλεια"
  • [12] Φεστιβάλ Πηνειού
  • [13] Φακοί κατά του "οπτικού στρες"

    [01] Πολιτική

    Για το ασφαλιστικό

    Συναινετικός διάλογος

    10/5/2006 7:26:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Σε συναινετικό κλίμα μεταξύ Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ξεκίνησε ο διάλογος για το ασφαλιστικό, στην επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής. Το ΚΚΕ απέχει από την όλη διαδικασία, ενώ ο Συνασπισμός χαρακτήρισε "υπονομευμένο" το διάλογο και δήλωσε ότι "πρόκειται να ακούσει όλες τις φωνές", επιφυλασσόμενος για την παρουσία του ανάλογα με την πορεία της συζήτησης. Τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, όσο και ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης, διαβεβαίωσαν ότι πρόθεση της Kυβέρνησης είναι η διαμόρφωση ενός συστήματος κοινωνικής ασφάλισης "δίκαιου, οικονομικά ορθολογικού, βιώσιμου και ανθεκτικού μέσα στο χρόνο", το οποίο ωστόσο να διατηρεί και τον δημόσιο, υποχρεωτικό και αναδιανεμητικό χαρακτήρα που έχει σήμερα, με τριμερή χρηματοδότησή του από το κράτος, τους εργοδότες και τους εργαζόμενους.

    "Δίκαιες και σταδιακές οι μεταρρυθμίσεις"

    Ο κ. Αλογοσκούφης σκιαγράφησε το μέγεθος του υφιστάμενου προβλήματος σημειώνοντας ότι, βάσει των υφιστάμενων μελετών, το αναλογιστικό έλλειμμα στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης ξεπερνά τα 400 δισ. ευρώ, ήτοι το 200% του ΑΕΠ, ενώ το 2050 οι δαπάνες για συντάξεις θα ανέρχονται στο 25% του ΑΕΠ από το 13% όπου βρίσκονται σήμερα. "Αν και πολλοί θα πούνε ότι το πρόβλημα δεν είναι άμεσο, η πραγματικότητα είναι ότι βρίσκεται αρκετά κοντά μας για να αποφασίσουμε να κάνουμε κάτι", επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών. Παράλληλα, επέρριψε την ευθύνη για την διόγκωση του ελλείμματος κυρίως στις "αλόγιστες υποσχέσεις" της δεκαετίας του '80, αλλά και στην απροθυμία των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ της περιόδου 1993-2004 να συνεχίσουν τις μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, που δρομολόγησε η τριετία Μητσοτάκη - σε συνδυασμό πάντα με το δημογραφικό πρόβλημα.

    Οι αιτιάσεις αυτές του κ. Αλογοσκούφη οδήγησαν τον εισηγητή του Συνασπισμού Γιάννη Δραγασάκη να σημειώσει ότι "η ανάλυση αυτή οδηγεί σε περιορισμό των ασφαλιστικών δικαιωμάτων". "Αν οι Έλληνες έκαναν περισσότερα παιδιά, με ανεργία 18% των νέων, θα ήταν καλύτερα το ασφαλιστικό;" αναρωτήθηκε ο κ. Δραγασάκης για να διευκρινίσει αργότερα ότι εφόσον ο διάλογος γίνει με βάση την συγκεκριμένη ανάλυση, το κόμμα του δεν πρόκειται να συμμετάσχει. "Το Ασφαλιστικό είναι πρόβλημα πολιτικό και κοινωνικό, όχι τεχνικό ή μεταφυσικό", σημείωσε χαρακτηριστικά.

    Ο υπουργός Απασχόλησης Σάββας Τσιτουρίδης έκρινε αναγκαία την αναχαίτιση του κλίματος φοβίας και πανικού που καλλιεργείται στην ελληνική κοινωνία από ορισμένες πλευρές. Δεν "σκάει αύριο η βόμβα", ούτε νιώθουμε ότι "έχουμε στα χέρια μας μια καυτή πατάτα που θέλουμε να την περάσουμε σε άλλους", είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι "δεν είναι πρόθεση της Κυβέρνησης να επιβάλει λύσεις, ούτε και τώρα, ούτε και την επόμενη τετραετία" και τόνισε ότι "οι όποιες αλλαγές δεν θα αιφνιδιάσουν κανέναν, θα είναι δίκαιες και σταδιακές". "Η μεταρρύθμιση γίνεται και για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, καθώς πιστεύουμε ότι το σημερινό σύστημα επιβαρύνει εκείνους για την προστασία των οποίων δημιουργήθηκε - τους οικονομικά αδύνατους. Θα αφορά πρώτιστα τους αδικημένους και θα τους αφορά θετικά", διαβεβαίωσε ο κ. Τσιτουρίδης.

    Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ μίλησε ο υπεύθυνος Κοινωνικών Υποθέσεων Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επεσήμανε ότι, σε αντιδιαστολή με τις ομιλίες των δύο υπουργών της κυβέρνησης, η αξιωματική αντιπολίτευση θεωρεί πως "ο στόχος της πλήρους απασχόλησης είναι συνυφασμένος με τη βιωσιμότητα και τη διανεμητική λειτουργία του συνταξιοδοτικού συστήματος". Ο κ. Βενιζέλος έθεσε επτά προϋποθέσεις για συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στο διάλογο για το Ασφαλιστικό: Την τήρηση των υφιστάμενων υποχρεώσεων του κράτους έναντι του ΙΚΑ και των άλλων ταμείων, την συνεπή εφαρμογή της ισχύουσας ασφαλιστικής νομοθεσίας, την ενεργοποίηση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής με εγγυήσεις ανεξαρτησίας και διαφάνειας, την παύση ενεργειών "σκόπιμης και συστηματικής επιβάρυνσης του ΙΚΑ ή άλλων ταμείων προκειμένου να διευκολυνθεί η κερδοφορία επιχειρήσεων", την αναλυτική ενημέρωση της Βουλής για το πολιτικό πλαίσιο των κυβερνητικών προτάσεων, την αναγνώριση του κρίσιμου ρόλου των κοινωνικών εταίρων και την ενθάρρυνση του μεταξύ τους διαλόγου αντί της υπονόμευσής του με "λάθος μηνύματα προς την πλευρά της εργοδοσίας", καθώς και την παύση της "ακατάσχετης και σκόπιμης κινδυνολογίας γύρω από τα ασφαλιστικά δικαιώματα, που δημιουργεί κύματα πρόωρης συνταξιοδότησης".

    Ο Γιώργος Αλογοσκούφης χαρακτήρισε "θετική" την κατ' αρχήν έκφραση πρόθεσης του ΠΑΣΟΚ να συμμετέχει στο διάλογο. "Δεχόμαστε τις αυτονόητες προϋποθέσεις με καλή διάθεση και ελπίζουμε να μην χρησιμοποιηθούν προσχηματικά κατά την εξέλιξη του διαλόγου", ανέφερε ο υπουργός. "Θεωρώ ότι, όταν λένε οι υπουργοί ότι αποδέχονται τις προϋποθέσεις που βάζουμε, το λένε μετά λόγου γνώσεως. Αν είναι έτσι, χαιρετίζουμε εμείς την προσχώρηση της Κυβέρνησης στις θέσεις και προϋποθέσεις του ΠΑΣΟΚ", απάντησε ο κ. Βενιζέλος.

    Από την πλευρά του, ο εισηγητής του Συνασπισμού Γιάννης Δραγασάκης σχολίασε λέγοντας ότι "η Κυβέρνηση ψάχνει να δει εάν μπορεί να οργανώσει μια 'συμμαχία των προθύμων' - εξ ου και το γλυκό κλίμα - μια συμμαχία εν εξελίξει".

    Ο ανεξάρτητος βουλευτής Στέφανος Μάνος κατέθεσε πρόταση να αναβληθεί για μερικούς μήνες ο διάλογος, προκειμένου να ολοκληρωθεί η μηχανογράφηση στο σύνολο των ασφαλιστικών φορέων και να καταρτισθεί το μητρώο των ασφαλισμένων. Ο κ. Μάνος αναφέρθηκε εξάλλου και στις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, βάσει των οποίων το αναλογιστικό χρέος δεν είναι 200% επί του ΑΕΠ, αλλά 700%. "Όταν υπάρχουν τόσο τεράστιες αποκλίσεις, είναι φανερό πόση δουλειά πρέπει να γίνει. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης, που μετά από 26 μήνες δεν μπόρεσε να κάνει το μητρώο των ασφαλισμένων ή να μηχανογραφήσει όλα τα ταμεία. Πριν βιαστούμε να ανοίξουμε συζητήσεις καφενείου χωρίς στοιχεία, η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει ό,τι έχει στη διάθεσή της και να επισπεύσει την παρουσίαση των στοιχείων που τόσο καιρό δεν έχει κάνει, ώστε να ξέρουμε τι μας γίνεται", υπογράμμισε ο κ. Μάνος.

    Η συζήτηση στην επιτροπή ολοκληρώθηκε και θα συνεχίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα για τα επόμενα δύο χρόνια με την ακρόαση κοινωνικών φορέων .

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διάλογος και απεργίες

    [02] Πολιτική

    Από το ΠΑΣΟΚ

    Προτάσεις για την Αναθεώρηση

    10/5/2006 9:37:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Πρόταση άμεσης εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου εν όψει του διαλόγου για την αναθεώρηση του Συντάγματος, τονίζοντας την ανάγκη καθαρής λύσης με σκοπό την αποσύνδεση της εκλογής του από τη διάλυση της Βουλής. Μιλώντας στην πανηγυρική συνεδρίαση της επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για την αναθεώρηση του Συντάγματος ο κ. Παπανδρέου κατηγόρησε την Κυβέρνηση και προσωπικά τον Πρωθυπουργό ότι δεν σέβονται το Σύνταγμα και έφερε ως παραδείγματα τις αντιδράσεις στελεχών της ΝΔ στην υποψηφιότητα της κυρίας Καρά Χασάν και το θέμα υποκλοπών. Σκοπός της ΝΔ, επεσήμανε ο κ. Παπανδρέου, μέσα από την αναθεώρηση είναι η συγκέντρωση και ο έλεγχος της εξουσίας. Εν αντιθέσει με το ΠΑΣΟΚ που στοχεύει σε μια αναθεώρηση από τον πολίτη για τον πολίτη, μακριά από λογικές επικοινωνιακές τακτικισμού και λαϊκισμού. Παρουσιάζοντας τις προτάσεις το ΠΑΣΟΚ μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην ίδρυση μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών Πανεπιστημίων, την έναρξη διαλόγου μεταξύ των κομμάτων για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος, στην ενίσχυση της αποκέντρωσης, στην καθιέρωση δημοψηφισμάτων και στη συνταγματική κατοχύρωση του εγγυημένου επιπέδου αξιοπρεπούς διαβίωσης για όλους.

    [03] Πολιτική

    Αποκαλυπτήρια προτομής του

    Ετήσιο μνημόσυνο του Κ. Καραμανλή

    10/5/2006 9:34:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Το ετήσιο μνημόσυνο του Κωνσταντίνου Καραμανλή έγινε το απόγευμα στη Φιλοθέη στο χώρο του Ιδρύματος, που φέρει το όνομα του ιδρυτή της Νέας Δημοκρατίας. Ακολούθως, έγιναν τα αποκαλυπτήρια προτομής του Κωνσταντίνου Καραμανλή στην πλατεία στη συμβολή των οδών Ελευθερίου Βενιζέλου και 25ης Μαρτίου, στη Φιλοθέη. Ο δήμαρχος Θεόφραστος Οικονομίδης που έκανε τα αποκαλυπτήρια της προτομής αναφέρθηκε στην πολιτική προσωπικότητα του Κωνσταντίνου Καραμανλή, ενώ ο κ. Αχιλλέας Καραμανλής ευχαρίστησε τον γλύπτη Τάσο Βικέλα, ο οποίος ήταν φίλος του εκλιπόντος και τον καλλιτέχνη Μιχάλη Βαφειάδη, ο οποίος διαμόρφωσε το χώρο που στήθηκε η προτομή. Στο μνημόσυνο, όπως και στα αποκαλυπτήρια της προτομής, παραβρέθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής συνοδευόμενος από τη σύζυγο του Νατάσα και τη μητέρα του, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, και αρκετοί υπουργοί, μεταξύ των οποίων οι κ.κ Προκόπης Παυλόπουλος, Μιχάλης Λιάπης, Αναστάσης Παπαληγούρας, ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης και ο πρώην υπουργός Πέτρος Μολυβιάτης.

    [04] Πολιτική

    Συναντήσεις Ζοσπέν

    10/5/2006 10:00:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και τον Κώστα Σημίτη συναντήθηκε διαδοχικά το πρωί ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Λιονέλ Ζοσπεν, που ήρθε στην Αθήνα για να παραστεί στην παρουσίαση του βιβλίου του με τον τίτλο "Ο κόσμος όπως τον βλέπω". Ο Κάρολος Παπούλιας τον υποδέχτηκε με αναφορά σε ένα περιστατικό του 1978, στην Εύβοια, όπου παραθέριζε ο Λιονέλ Ζοσπέν. Πριν αναχωρήσει για το Παρίσι ο κύριος Ζοσπέν απόλαυσε μαζί με τον Πρέσβη της Γαλλίας μία βόλτα και έναν καφέ στο Κολωνάκι.

    Χθες το βράδυ στο Γαλλικό ινστιτούτο παρουσιάστηκε το νέο βιβλίο του από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου. Στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σοσιαλιστές. Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε το βιβλίο "εγχειρίδιο" για τον σοσιαλισμό παρότι γράφεται, όπως είπε, από γαλλική σκοπιά. Τόνισε ότι σήμερα πρέπει να ανακαλύψουμε ξανά τη δημοκρατία - που δεν είναι δεδομένη - με τη συμμετοχή των πολιτών και να διασφαλίσουμε το κοινωνικό κράτος. Υπογράμμισε επίσης ότι εάν ο σοσιαλισμός μπόρεσε να εκπολιτίσει τον καπιταλισμό σήμερα καλείται να εκπολιτίσει την παγκοσμιοποίηση. Οι σοσιαλιστές είπε, δεν αρνούνται την αγορά αλλά επιδιώκουν μια αγορά που ρυθμίζεται από κανόνες και αξίες και υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον.

    [05] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Κόκκινο" έπος

    Νταμπλούχος ο Ολυμπιακός

    10/5/2006 8:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/5/2006 11:03:18 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ο Ολυμπιακός ήταν ο μεγάλος νικητής στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, αφού στον τελικό που έγινε στο Παγκρήτιο επικράτησε της ΑΕΚ με 3-0. Έτσι οι "ερυθρόλευκοι" τελείωσαν με τον καλύτερο τρόπο την προσπάθεια τους στο φετινό μαραθώνιο του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου, κατακτώντας το τρόπαιο και στους δύο θεσμούς και παίρνοντας το νταμπλ. Αυτό είναι το το 22ο Κύπελλο που κατακτά η ομάδα του Πειραιά στην ιστορία της. Μεγάλος πρωταγωνιστής για τον Ολυμπιακό, ο αρχηγός της ομάδας, Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, ο οποίος κάλυψε με τον καλύτερο τρόπο την απουσία του Ριβάλντο. Τα γκολ των θριαμβευτών πέτυχαν οι Κωνσταντίνου στο 51, Ίβιτς (αυτογκόλ) στο 61 και Καστίγιο με εξαιρετική προσωπική ενέργεια στο 89 της αναμέτρησης. Παράλληλα ο Ολυμπιακίος κατάφερε να για πρώτη φορά, από τότε που καθιερώθηκε η Α Εθνική κατηγορία, να γίνει η πρώτη ομάδα που κατακτά για δεύτερο συνεχόμενο νταμπλ. MVP του τελικού αναδείχτηκε ο Μιχάλης Κωνσταντίνου, ο οποίος άνοιξε το δρόμο για τον Ολυμπιακό, ανοίγοντας το σκορ για την ομάδα του.

    Έφεση στην άμυνα

    Αρκετά δυνατό και καλό σε ρυθμό ήταν το πρώτο μέρος. Οι δύο ομάδες στο πρώτο μέρος έπαιξαν πιο σφιχτά καθώς φύλαξαν περισσότερο τα νώτα τους. Παρ όλα αυτά το παιχνίδι είχε ρυθμό αν και οι φάσεις απέναντι στις δύο εστίες ήταν ελάχιστες. Από μεριάς του Ολυμπιακού η καλύτερη στιγμή ήταν με τον Κωνσταντίνου, με το σουτ που έκανε να περνάει άουτ, ενώ από μεριάς ΑΕΚ ο Κατσουράνης έχασε μεγάλη ευκαιρία για να δώσει το προβάδισμα στην ομάδα του, όταν βρέθηκε σε πλεονεκτική θέση στο κέντρο περιοχής αλλά ο Νικοπολίδης αντέδρασε σωστά στο σουτ που έκανε.

    Η ΑΕΚ ξεκίνησε καλύτερα τον αγώνα και στο δεκάλεπτο πήρε τον χώρο του κέντρου. Η πρώτη καλή φάση ήρθε για την ΑΕΚ στο 10 όταν μετά από κόρνερ του Λάκη ο Τσιρίλο έπιεσε το σουτ αλλά η μπάλα πέρασε άουτ. Η απάντηση του Ολυμπιακού ήταν άμεση. Στο 11 μετά από σέντρα του Τζόρτσεβιτς, η μπάλα πέρασε από όλους τους αμυντικούς της «Ένωσης» και ο Κωνσταντίνου που βρέθηκε στην πορεία, έπιασε το σουτ αλλά το σουτ που έκανε πέρασε άουτ. Στο 17 η ΑΕΚ διαμαρτυρήθηκε όταν ο Λυμπερόπουλος πήρε την πάσα από τον Κατσουράνη και βρέθηκε μόνος του, αλλά ο βοηθός, σε μία οριακή θέση, τον υπέδειξε οφσάιντ.

    Η μπάλα στα υπόλοιπα λεπτά πήγαινε πάνω-κάτω και στο 20 ο Ολυμπιακός έφτασε σε μία ακόμα καλή στιγμή. Από τα αριστερά και πάλι ο Τζόρτζεβιτς, πέρασε με ωραία μπαλιά τον Καφέ λίγο έξω από την μεγάλη περιοχή με το σουτ του να περνάει πάνω από την εστία του Σορεντίνο. Η πρώτη μεγάλη ευκαιρία για την ΑΕΚ ήρθε στο 26. Ο Λάκης πέρασε από τα δεξιά, ξεπέρασε τον αντίπαλο του και έβγαλε στο κέντρο της μεγάλης περιοχής αμαρκάριστο τον Κατσουράνη, ο οποίος σούταρε αλλά ο Νικοπολίσης με τα ακροδάχτυλα έστειλε την μπάλα κόρνερ.

    "Τζόλε" ο κορυφαίος, "μαγεία" από Νέρι

    Με το καλησπέρα στο δεύτερο μέρος η ΑΕΚ έφτασε πολύ κοντά στο να πετύχει γκολ. Μόλις στο 48 μετά από κόντρα η μπάλα έφτασε στον Λυμπερόπουλο αλλά το πλασέ του κατέληξε ελάχιστα άουτ.

    Μέχρι το 61 φάεις μεγάλες δεν υπήρξαν, αλλά σε εκείνο το λεπτό ο Ολυμπιακός κατάφερε να ανοίξει το σκορ με τον Κωνσταντίνου. Μαυρογενίδης και Καφές συνδυάστηκαν πολύ καλά στα δεξία, ο τελευταίας έδωσε την μπαλιά στον Κύπριο και εκείνος από το ύψος της μικρής περιοχής δεν δυσκολεύτηκε να νικήσει τον Σορεντίνο και να "γράψει" το 1-0 για την ομάδα του.

    Η ΑΕΚ ανοίχτηκε και προσπάθησε να φτάσει με αξιώσεις στην αντίπαλη περιοχή προκειμένου να φτάσει στην ισοφάριση. Από την άλλη οι "ερυθρόλευκοι" βγήκαν στις αντεπιθέσεις και στο 71 κατάφερε να διπλασιάσουν τα τέρματα τους και με λίγη τύχη. Ο Ολυμπιακός κέρδισε φάουλ το οποίο εκτέλεσε ο κορυφαίος της ομάδας Τζόρτζεβιτς, ο Ίβιτς προσπάθησε να διώξει αλλά έστειλε τη μπάλα στα αντίπαλα δίχτυα, γράφοντας το 2-0 για τους "ερυθρόλευκους". Το "κερασάκι στην ερυθρόλευκη" τούρτα έβαλε ο Νέρι Καστίγιο, ο οποίος με εξαιρετική προσωπική ενέργεια και αφού πέρασε τους πάντες στην άμυνα, «έγραψε» το 3-0 και έδωσε θριαμβευτικό τόνο στην κατάκτηση του τροπαίου του Ολυμπιακού στο Κύπελλο Ελλάδας.

    Διαιτητής: Τεροβίτσας (Αιτωλοακαρνανίας)

    Κίτρινες: Τουρέ, Κωνσταντίνου, Καφές - Τσιρίλο, Γεωργέας, Δέλλας, Κατσουράνης

    Οι συνθέσεις:

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης, Μαυρογενίδης, Μπουλούτ, Σούρερ, Ανατολάκης, Στολτίδης, Τουρέ (67 Μάριτς), Καφές, Οκκάς (78 Καστίγιο), Κωνσταντίνου (92 Ντάνι), Τζόρτζεβιτς.

    ΑΕΚ: Σορεντίνο, Γεωργέας, Τζιωρτζιόπουλος, Δέλλας (70 Σοάρες), Τσιρίλο, Εμερσον, Κατσουράνης, Ίβιτς, Λάκης, Λυμπερόπουλος (84 Αλεξόπουλος), Ζούλιο Σέζαρ (78 Καπετάνος).

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ο θριαμβευτής και ο ηττημένος

    Έγραψε ιστορία

    Στην ΕΡΤ οι δύο "αιώνιοι"

    [06] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ο θριαμβευτής και ο ηττημένος

    10/5/2006 10:55:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε πελάγη ευτυχίας ήταν ο τεχνικός του Ολυμπιακού, Τροντ Σόλιντ, λίγο μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου και του νταμπλ της ομάδας του. Στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο Νορβηγός τεχνικός μίλησε για την παρουσία των "ερυθρόλευκων" φιλάθλων που βοήθησε την ομάδα του πολύ και τους έδωσε συγχαρητήρια τόσο κατά τη διάρκεια του αγώνα, όσο και μετά από τη λήξη του. Στον αγωνιστικό τομέα, τόνισε πως καταλητικό ρόλο για την επικράτηση της ομάδας του έπαιξε η εσωτερική αλλαγή στις αρχές του δευτέρου μέρος, Από τη μεριά του, ο τεχνικός της ΑΕΚ, Φερνάντο Σάντος, είπε πως το τελικό αποτέλεσμα ήταν βαρύ, σύμφωνα με τις προσπάθειες των παικτών του, τόνισε πως δεν έπαιξε ρόλο το γεγονός της απόφασης του να φύγει από τον πάγκο της ομάδας και τόνισε πως πρέπει οι παίκτες να τα δώσουν όλα για το παιχνίδι της Κυριακής με την Ξάνθη για το πρωτάθλημα προκειμένου να πάρουν τη δεύτερη θέση και να οδηγηθούν στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Σάντος: "Θέλω να συγχαρώ τους παίκτες μου. Τα έδωσαν όλα. Δημιούργησαν 3-4 ευκαιρίες για να σκοράρουν, αλλά δεν τα κατάφεραν, σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό. Σε τέτοια παιχνίδια έχει σημασία ποιός σκοράρει πρώτος. Μετά το πρώτο γκολ η ομάδα αντέδρασε καλά, μπήκε όμως το δεύτερο κι αυτό ήταν που έφερε πρόβλημα. Είμαστε στενοχωρημένοι, γιατί θέλαμε πολύ να κερδίσουμε αυτό το παιχνίδι.

    Τώρα πρέπει να το ξεπεράσουμε, γιατί έχουμε την Κυριακή ένα σημαντικό παιχνίδι για την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Πρέπει να ανεβάσουμε το ηθικό των παικτών για να φτάσουμε στη νίκη. Σήμερα ο κόσμος μας στήριξε πολύ και είναι σημαντικό να το κάνει αυτό και την Κυριακή. Στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν αδικίες, όμως για μένα το αποτέλεσμα ήταν βαρύ σύμφωνα με τις προσπάθειες των παικτών μου».

    Σε ερώτηση, αν η απόφασή του να ανακοινώσει την αποχώρησή του από την ΑΕΚ πριν από τον τελικό, επηρέασε τους ποδοσφαιριστές του, απάντησε: "Όχι. Την απάντηση την έδωσαν οι ίδιοι οι παίκτες μέσα στο γήπεδο. Αν είχαν επηρεαστεί, δεν θα είχαν για 60 λεπτά αυτή την απόδοση".

    Ο προπονητής της ΑΕΚ ρωτήθηκε ακόμη, αν οι τρεις εφετινές ήττες από τον Ολυμπιακό με τον τελικό απολογισμό 9-1 σε γκολ, αντιπροσωπεύει τη διαφορά ανάμεσα στις δύο ομάδες κι ο Πορτογάλος είπε: "Όχι, δεν πιστεύω ότι είναι αυτή η διαφορά. Στο δεύτερο παιχνίδι στο γήπεδο Καραϊσκάκη ο Ολυμπιακός ήταν ανώτερος, αλλά σήμερα δεν αξίζαμε αυτό το αποτέλεσμα".

    Είπε ακόμη πως την απόφασή του να αποχωρήσει την γνώριζαν από καιρό οι άνθρωποι της ομάδας (οι «ενδιαφερόμενοι» είπε συγκεκριμένα), ενώ αρνήθηκε να απαντήσει αν αποχωρεί λόγω έλλειψης ευρωπαϊκής προοπτικής της ομάδας.

    Σόλιντ: "Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους τους φιλάθλους που ήρθαν μέχρι εδώ. Ήταν μια φοβερή αίσθηση, τόσο στη διάρκεια του αγώνα, όσο και μετά τη λήξη του. Το πρώτο ημίχρονο ήταν πολύ δύσκολο για εμάς, λόγω της τακτικής που ακολούθησε η ΑΕΚ. Δεν είχαμε καλή κυκλοφορία της μπάλας, ενώ οι ευκαιρίες που έγιναν κι από τις δύο ομάδες ήταν λίγες", τόνισε αρχικά ο Τροντ Σόλιντ και στη συνέχεια πρόσθεσε: "Στην επανάληψη κάναμε μία μικρή εσωτερική αλλαγή στον χώρο της μεσαίας γραμμής, αρχίσαμε να μπαίνουμε στο παιχνίδι, ενώ υπήρχε η αίσθηση ότι με το πρώτο γκολ θ άλλαζε η εικόνα. Οι δύο πρώτες αλλαγές που κάναμε μας βοήθησαν και μας έκαναν πιο δυνατούς. Οπως είπα και στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου, σ΄ ένα τελικό πρέπει ν αρπάζεις τις στιγμές που θα έχεις μέσα στο παιχνίδι".

    Για λογαριασμό των παικτών του Ολυμπιακού μίλησε ο Μιχάλης Κωνσταντίνου: "Αφιερώνουμε το Κύπελλο στον κόσμο. Θέλαμε μετά το πρωτάθλημα να κατακτήσουμε το νταμπλ και τα καταφέραμε. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους και πάνω απ όλα στον υπέροχο κόσμο μας".

    [07] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Έγραψε ιστορία

    10/5/2006 9:36:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/5/2006 9:45:49 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Για πρώτη φορά, από τότε που καθιερώθηκε η Α Εθνική κατηγορία, κατάφερε ο Ολυμπιακός να γίνει η πρώτη ομάδα που κατακτά δεύτερο συνεχόμενο νταμπλ. Ποτέ άλλοτε από το 1959 και μετά δεν συνέβη κάτι τέτοιο. Πριν την Α Εθνική, η μοναδική ομάδα που είχε να επιδείξει σερί σε νταμπλ ήταν πάλι ο Ολυμπιακός, που είχε πετύχει τα τρία συνεχόμενα (1957, 1958, 1959), με την ομάδα που είχε κατακτήσει τα έξι σερί πρωταθλήματα (1954-1959). Καμία άλλη φορά, σε ολόκληρη την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, δεν υπήρξε συνεχόμενο νταμπλ.

    Τερματοφύλακας των τριών συνεχόμενων νταμπλ του Ολυμπιακού ήταν ο σημερινός γενικός αρχηγός της ομάδας, Σάββας Θεοδωρίδης. Αυτός και οι συμπαίκτες του την εποχή εκείνη (Ρωσσίδης, Μπέμπης, Κοτρίδης, Υφαντής, Στεφανάκος, Πολυχρονίου, Σούλης, Ξανθόπουλος, Ιωάννου, Ποσειδών, Γκαβέζος κ.α.) κατέχουν το σχετικό ρεκόρ και τώρα ήρθε ο Αντώνης Νικοπολίδης να το ισοφαρίσει, καθώς πέρα από το περσινό και εφετινό νταμπλ με τον Ολυμπιακό, κατέκτησε το νταμπλ και πρόπερσι, στην τελευταία του χρονιά με τον Παναθηναϊκό.

    Η ΑΕΚ ήταν η πρώτη ομάδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου που κατέκτησε νταμπλ, την περίοδο 1938-39, με ηγέτη τον θρυλικό Κλεάνθη Μαρόπουλο, όμως από τότε μόνο μία φορά επανέλαβε το ίδιο κατόρθωμα. Αντίθετα, ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που έχει πετύχει τα περισσότερα νταμπλ και ακολουθεί ο Παναθηναϊκός. Αυτές οι τρεις ομάδες είναι οι μοναδικές που έχουν να επιδείξουν την κατάκτηση Πρωταθλήματος και Κυπέλλου την ίδια χρονιά.

    Συνολικά είναι το 21ο νταμπλ που σημειώνεται στο ελληνικό ποδόσφαιρο και το 12ο του Ολυμπιακού.

    Αναλυτικά:

    Ο Ολυμπιακός 12 φορές (1947, 1951, 1954, 1957, 1958, 1959, 1973, 1975, 1981, 1999, 2005, 2006), ο Παναθηναϊκός 7 φορές (1969, 1977, 1984, 1986, 1991, 1995, 2004) και η ΑΕΚ 2 φορές (1939, 1978).

    Αναλυτικά όλοι οι τελικοί του Κυπέλλου Ελλάδας και οι σκόρερ:

    1931-32: AEK - APHΣ 5 - 3

    Σκόρερ: 5 Hλιάσκος, 8, 65 Mπαλτάς, 70 (αυτογκόλ) Oικονόμου, 78 Nεγρεπόντης

    - 40, 43, 80 Kίτσος

    1932-33: EΘNIKOΣ - APHΣ 2-1

    Σκόρερ: 54 I.Tσιριτάκης, 55 Aλεξόπουλος - 48 Kαλτέκης

    Πρώτος αγώνας: 2-2 (I.Tσιριτάκης, Δεληγιώργης - Aγγελάκης, Kίτσος)

    1933-38: Δεν έγινε

    1938-39: AEK - ΠAOK 2-1

    Σκόρερ: 43 Xατζησταυρίδης, 73 Mανέτας - 31 Iωαννίδης

    1939-40: ΠANAΘHNAΪKOΣ - APHΣ 3-1

    Σκόρερ: 9 K.Mπαλτάσης, 10 Tριανταφύλλης, 13 Mηγιάκης - 61 Xατζηνικολάου

    1940-46: Δεν έγινε

    1946-47: OΛYMΠIAKOΣ - HPAKΛHΣ 5-0

    Σκόρερ: 13, 31, 38 Bάζος, 17 Bασιλείου, 79 Xατζησταυρίδης

    1947-48: ΠANAΘHNAΪKOΣ - AEK 2-1

    Σκόρερ: 16, 49 Σίμος - 20 Mαρόπουλος

    1948-49: AEK - ΠANAΘHNAΪKOΣ 2-1 (στην παράταση)

    Σκόρερ: 38, 105 Πατάκας - 69 Φυλακτός

    1949-50: AEK - APHΣ 4-0

    Σκόρερ: 6 Mαρόπουλος, 45 Γούλιος, 63, 67 Kουντούρης

    1950-51: OΛYMΠIAKOΣ - ΠAOK 4-0

    Σκόρερ: 27 Mουράτης, 66 Δαρίβας, 75, 80 Δρόσος

    1951-52: OΛYMΠIAKOΣ - ΠANIΩNIOΣ 2-0

    Σκόρερ: 5 Δαρίβας, 68 Kανσός

    Πρώτος αγώνας: 2-2 (30 Kοπανίδης, 90 Δρόσος - 34, 60 Tσολιάς)

    1952-53: OΛYMΠIAKOΣ - AEK 3-2

    Σκόρερ: 21 Kοπανίδης, 37 Kανσός, 79 Δαρίβας - 83 Σεραφείδης, 88 Kανάκης

    1953-54: OΛYMΠIAKOΣ - ΔOΞA ΔPAMAΣ 2-0

    Σκόρερ: 31 Δρόσος, 38 Δαρίβας

    1954-55: ΠANAΘHNAΪKOΣ - ΠAOK 2-0

    Σκόρερ: 21 Kουρτζίδης, 31 Πανάκης

    1955-56: AEK - OΛYMΠIAKOΣ 2-1

    Σκόρερ: 22 Xανιώτης, 67 Kανάκης - 26 Δαρίβας

    1956-57: OΛYMΠIAKOΣ - HPAKΛHΣ 2-0

    Σκόρερ: 38 Kοτρίδης, 73 Yφαντής

    1957-58: OΛYMΠIAKOΣ - ΔOΞA ΔPAMAΣ 5-1

    Σκόρερ: 22 Γκαβέτσος, 43 Mπέμπης, 63, 87 Πολυχρονίου, 89 Yφαντής - 52

    Nαλπάντης

    1958-59: OΛYMΠIAKOΣ - ΔOΞA ΔPAMAΣ 2-1

    Σκόρερ: 52 Yφαντής, 59 Mπέμπης - 47 Γεωργιάδης

    1959-60: OΛYMΠIAKOΣ - ΠANAΘHNAΪKOΣ 3-0

    Σκόρερ: 25, 35 Πολυχρονίου, 82 Σιδέρης

    Πρώτος αγώνας: 1-1 (50 Mπέμπης - 16 Παπαεμμανουήλ)

    1960-61: OΛYMΠIAKOΣ - ΠANIΩNIOΣ 3-0

    Σκόρερ: 34 K.Παπάζογλου, 69, 88 Σιδέρης

    1961-62: Διακόπηκε ο τελικός στην παράταση (97)

    (OΛYMΠIAKOΣ - ΠANAΘHNAΪKOΣ 0-0)

    1962-63: OΛYMΠIAKOΣ - ΠIEPIKOΣ 3-0

    Σκόρερ: 30 Πολυχρονίου, 39 Aρ.Παπάζογλου, 65 Σιδέρης

    1963-64: Δεν έγινε

    Διακόπηκε ο ημιτελικός Παναθηναϊκός - Oλυμπιακός 0-0 στο 117

    1964-65: OΛYMΠIAKOΣ - ΠANAΘHNAΪKOΣ 1-0

    Σκόρερ: 5 Σιδέρης

    1965-66: AEK - OΛYMΠIAKOΣ 2-0 (άνευ αγώνα)

    1966-67: ΠANAΘHNAΪKOΣ - ΠANIΩNIOΣ 1-0

    Σκόρερ: 56 Γραμμός

    1967-68: OΛYMΠIAKOΣ - ΠANAΘHNAΪKOΣ 1-0

    Σκόρερ: 75 Π.Bασιλείου

    1968-69: ΠANAΘHNAΪKOΣ - OΛYMΠIAKOΣ 1-1 (στην παράταση)

    O νικητής μετά από κλήρωση

    Σκόρερ: 56 Δομάζος - 49 Σιδέρης

    1969-70: APHΣ - ΠAOK 1-0

    Σκόρερ: 8 Kεραμιδάς

    1970-71: OΛYMΠIAKOΣ - ΠAOK 3-1

    Σκόρερ: 18 Aγγελής, 43 Γιούτσος, 82 Παμπουλής - 47 Σαράφης

    1971-72: ΠAOK - ΠANAΘHNAΪKOΣ 2-1

    Σκόρερ: 2, 88 Kούδας - 89 Παπαδημητρίου

    1972-73: OΛYMΠIAKOΣ - ΠAOK 1-0

    Σκόρερ: 46 Aγγελής

    1973-74: ΠAOK - OΛYMΠIAKOΣ 2-2 (4-3 στα πέναλτι)

    Σκόρερ: 50 Παρίδης, 72 Aσλανίδης - 19 Tριαντάφυλλος, 79 Kρητικόπουλος

    1974-75: OΛYMΠIAKOΣ - ΠANAΘHNAΪKOΣ 1-0

    Σκόρερ: 35 Δαβουρλής

    1975-76: HPAKΛHΣ - OΛYMΠIAKOΣ 4-4 (6-5 στα πέναλτι)

    Σκόρερ: 25, 102 Xατζηπαναγής, 72 Kουσουλάκης, 111 Γκέσιος - 60 Σιώκος,

    81 Bιέρα, 115Kαραβίτης, 119 Γκλέζος

    1976-77: ΠANAΘHNAΪKOΣ - ΠAOK 2-1

    Σκόρερ: 29 Παπαδημητρίου, 83 Bακάλης - 43 Tερζανίδης

    1977-78: AEK - ΠAOK 2-0

    Σκόρερ: 56 Mπάγεβιτς, 80 Mαύρος

    1978-79: ΠANIΩNIOΣ - AEK 3-1

    Σκόρερ: 51 Aναστόπουλος, 67 Λίμα, 87 Παθιακάκης - 3 Mαύρος

    1979-80: KAΣTOPIA - HPAKΛHΣ 5-2

    Σκόρερ: 41 Σημαιοφορίδης, 49 Δίντσικος, 70, 87, 90 Tσιρώνης - 16

    Kαλαμπάκας, 80Mαυροδουλάκης

    1980-81: OΛYMΠIAKOΣ - ΠAOK 3-1

    Σκόρερ: 18 (αυτογκόλ) Δαμανάκης, 63 Oρφανός, 87 Kουσουλάκης - 62 Δαμανάκης

    1981-82: ΠANAΘHNAΪKOΣ - ΛAPIΣA 1-0

    Σκόρερ: 49 Xαραλαμπίδης

    1982-83: AEK - ΠAOK 2-0

    Σκόρερ: 27 Mαύρος, 80 Bλάχος

    1983-84: ΠANAΘHNAΪKOΣ - ΛAPIΣA 2-0

    Σκόρερ: 18 Θ.Δημόπουλος, 39 Aντωνίου

    1984-85: ΛAPIΣA - ΠAOK 4-1

    Σκόρερ: 39, 73 Zιώγας, 47 Kμιέτσικ, 75 Bαλαώρας - 56 Σκαρτάδος

    1985-86: ΠANAΘHNAΪKOΣ - OΛYMΠIAKOΣ 4-0

    Σκόρερ: 24 Bλάχος, 52 Xρ.Δημόπουλος, 58, 78 Σαραβάκος

    1986-87: OΦH - HPAKΛHΣ 1-1 (4-2 στα πέναλτι)

    Σκόρερ: 34 Xαραλαμπίδης - 30 Kωφίδης

    1987-88: ΠANAΘHNAΪKOΣ - OΛYMΠIAKOΣ 2-2 (4-3 στα πέναλτι)

    Σκόρερ: 33 Σαραβάκος, 102 Xρ.Δημόπουλος - 58, 99 Φούνες

    1988-89: ΠANAΘHNAΪKOΣ - ΠANIΩNIOΣ 3-1

    Σκόρερ: 8 Mαυρίδης, 45 Xρ.Δημόπουλος, 48 Σαραβάκος - 36 Zάκκας

    1989-90: OΛYMΠIAKOΣ - OΦH 4-2

    Σκόρερ: 12, 69 Tσαλουχίδης, 29, 89 Nτέταρι - 48 Bλαστός, 53 Tσίμπος

    1990-91: AΘHNAΪKOΣ - ΠANAΘHNAΪKOΣ 0-3

    Σκόρερ: 70 Kουρμπανάς, 78 Bαζέχα, 88 Bλάχος

    ΠANAΘHNAΪKOΣ - AΘHNAΪKOΣ 2-1

    Σκόρερ: 71 Σαραβάκος, 84 Kουρμπανάς - 44 Zώταλης

    1991-92: ΠAOK - OΛYMΠIAKOΣ 1-1

    Σκόρερ: 52 Σκαρτάδος - 63 Tσαλουχίδης

    OΛYMΠIAKOΣ - ΠAOK 2-0

    Σκόρερ: 21 Λιτόφτσενκο, 62 Tσαλουχίδης

    1992-93: ΠANAΘHNAΪKOΣ - OΛYMΠIAKOΣ 1-0

    Σκόρερ: 13 Bαζέχα

    1993-94: ΠANAΘHNAΪKOΣ - AEK 3-3 (7-5 στα πέναλτι)

    Σκόρερ: 32 Bαζέχα, 53 (αυτογκόλ) Mανωλάς, 116 Mάρκος - 72, 95 Aλεξανδρής,

    77Δημητριάδης

    1994-95: ΠANAΘHNAΪKOΣ - AEK 1-0 (στην παράταση)

    Σκόρερ: 113 Bαζέχα

    1995-96: AEK - AΠOΛΛΩN 7-1

    Σκόρερ: 11, 34 Mπατίστα, 22, 48, 76 Tσιάρτας, 60 Kετσπάγια, 89 Kωστής -

    78 Mπάρνιακ

    1996-97: AEK - ΠANAΘHNAΪKOΣ 0-0 (5-3 στα πέναλτι)

    1997-98: ΠANIΩNIOΣ - ΠANAΘHNAΪKOΣ 1-0

    Σκόρερ: 53 Nαλιτζής

    1998-99: OΛYMΠIAKOΣ - ΠANAΘHNAΪKOΣ 2-0

    Σκόρερ: 53 Mαυρογενίδης, 89 Oφορίκουε

    1999-00: AEK - IΩNIKOΣ 3-0

    Σκόρερ: 38 Nικολαΐδης, 77 Πέτκοφ, 83 Mαλαδένης

    2000-01: ΠAOK - OΛYMΠIAKOΣ 4-2

    Σκόρερ: 4 Eγκωμίτης, 32 B. Mπορμπόκης, 46 Γ.X.Γεωργιάδης, 85 Nαλιτζής - 78

    Tζόρτζεβιτς, 92 Xούτος

    2001-02: AEK - OΛYMΠIAKOΣ 2-1

    Σκόρερ: 52 Σ. Kωνσταντινίδης, 82 Ίβιτς - 70 Tζιοβάνι

    2002-03: ΠAOK - APHΣ 1-0

    Σκόρερ: 25 Γ.Χ.Γεωργιάδης

    2003-04: ΠANAΘHNAΪKOΣ - OΛYMΠIAKOΣ 3-1

    Σκόρερ: 3 Παπαδόπουλος, 68, 80 Kωνσταντίνου - 65 Tζιοβάνι

    2004-05: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΡΗΣ 3-0

    Σκόρερ: 56, 90 Τζόρτζεβιτς, 70 Ριβάλντο

    2005-06: ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΑΕΚ 3-0

    Σκόρερ: 61 Κωνσταντίνου, 71 (αυτογκόλ) Ίβιτς, 90 Καστίγιο

    ΟΙ ΤΡΟΠΑΙΟΥΧΟΙ

    ΟΜΑΔΑ ΤΡΟΠΑΙΑ

    Ολυμπιακός 22

    Παναθηναϊκός 16

    ΑΕΚ 12

    ΠΑΟΚ 4

    Πανιώνιος 2

    Άρης 1

    Ηρακλής 1

    Εθνικός 1

    Λάρισα 1

    ΟΦΗ 1

    Καστοριά 1

    [08] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Γ Εθνική: Σταθερή η τριάδα

    10/5/2006 7:47:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τίποτα δεν άλλαξε στην 3άδα της κορυφής στα παιχνίδια της 32ης αγωνιστικής στη Γ Εθνική. Ο Αστέρας Τρίπολης, που έχει πάρει ήδη την άνοδο στην Β Εθνική πήρε μία ακόμα νίκη, ενώ η μάχη για τη δεύτερη θέση και το εισιτήριο για την Β Εθνική συνεχίστηκε, αφού τόσο ο δεύτερος Εθνικός όσο και ο 3ος με ένα βαθμό πίσω Μεσσηνιακός συνέχισαν με νίκες. Όσον αφορά τη μάχη της παραμονής σε πιο δύσκολη θέση βρίσκονται οι Άγιος Δημήτριος, Απόλλων Αθηνών και Βύζας μετά τα αποτελέσματα.

    Τα αποτελέσματα

    Εθνικός Πειραιώς-Θύελλα Πατρών 2-0

    Βύζας Μεγάρων-Παναιτωλικός 1-0

    Αστέρας Τρίπολης-Αγιος Δημήτριος 2-0

    Διαγόρας Ρόδου-Κερατσίνι 0-0

    Ιωνία 2000 Χανίων-Λήλας Βασιλικού 0-2

    Μεσσηνιακός-Ρόδος 2-1

    Αχαρναϊκός-Απόλλων Αθηνών 0-1

    Ατσαλένιος-Αχαϊκή 2-0 (α.α.)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

    1. Αστέρας Τρίπολης 31 70

    2. Εθνικός 30 62

    3. Μεσσηνιακός 30 61

    4. Ατσαλένιος 30 48

    5. Χαλκίδα/Λήλας 30 46

    6. Θύελλα Πατρών 30 44

    7. Παναιτωλικός 30 42

    . Διαγόρας 30 42

    9. Αχαρναϊκός 30 41

    10. Ρόδος 30 38

    11. Αιολικός 30 37

    12. Αγιος Δημήτριος 31 36

    13. Απόλλων Αθ. 30 34

    14. Βύζας 30 32

    15. Κερατσίνι 30 22

    16. Ιωνία Χανίων 30 21

    17. Αχαϊκή 30 20

    [09] Μπάσκετ

    Sweep με κατοστάρα ο ΠΑΟ

    10/5/2006 11:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 10/5/2006 11:44:51 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στην ημιτελική φάση των πλέι οφ, όπως αναμενόταν άλλωστε, πέρασε ο Παναθηναϊκός. Οι "πράσινοι" επικράτησαν στο κλειστό του Ελληνικού του Πανιωνίου με το επιβλητικό 104-86, έκαναν το 2-0 νίκες στην προημιτελική φάση και πήραν με άνεση την πρόκριση για τα ημιτελικά των πλέι οφ. Αντίπαλος του Παναθηναϊκού θα είναι ο Άρης, ο οποίος πήρε την πρόκριση μετά και τη δεύτερη νίκη του επί του Πανελληνίου εκτός έδρας. Ο ΠΑΟ θα έχει το πλεονέκτημα έδρας. Οριστικά την 8η θέση κατέλαβε ο Πανιώνιος, καθώς δεν προβλέπονται αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 5-8. Τα δεκάλεπτα: 22-27, 43-50, 65-78, 86-104. Στο πρώτο μέρος ο Πανιώνιος προσπάθησε να κοντράρει τους πρωταθλητές καθώς βρισκόταν σχετικά κοντά στο σκορ (22-27, 43-50). Στο δεύτερο ημίχρονο η ανωτερότητα του Παναθηναϊκού ήταν σαφής. Χάρις την επιθετική πολυφωνία, έξι παίκτες με διπλάσιο αριθμό πόντων, σε συνδυασμό με τα ριμπάουντ, οι "πράσινοι" πάτησαν γκάζι και κατάφεραν να φτάσουν με άνεση στο επιβλητικό 86-104 και να πάρουν την πρόκριση για τα ημιτελικά. Μελανό σημείο ο τραυματισμός του Βλάντο Στσεπάνοβιτς, ο οποίος αποχώρησε τραυματίας μετά από ενάμιση λεπτό παρουσίας στο παιχνίδι ("γύρισε" το πόδι του).

    Διαιτητές: Μαστραφτσής, Τανατζής, Αφεντουλίδης

    Οι συνθέσεις:

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (ΝΙΚΟΣ ΛΙΝΑΡΔΟΣ): Βασιλόπουλος 10 (1), Περπέρογλου 2, Εϊβερι 14 (2), Αγγελόπουλος 9 (1), Ηλιάδης 10, Οικονόμου 4, Μαυροειδής 10, Ταπούτος 8, Οουενς 19.

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (ΖΕΛΙΚΟ ΟΜΠΡΑΝΤΟΒΙΤΣ): Αλβέρτης 7 (1), Σάκοτα 3 (1), Παπανικολάου 2, Λάκοβιτς 10 (1), Μπατίστ 13, Φέμερλινγκ 5, Χατζηβρέττας 17 (3), Σπανούλης 7 (1), Τσαρτσαρής 15, Διαμαντίδης 15 (2), Στσεπάνοβιτς, Τομάσεβιτς 10.

    [10] Μπάσκετ

    Όλα ίσια στην Πυλαία

    10/5/2006 10:17:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ραντεβού στο κλειστό του Αγίου Θωμά έδωσαν ΠΑΟΚ και Μαρούσι, προκειμένου να φανεί ποιος θα πάρει το εισιτήριο για τα ημιτελικά των πλέι οφ. Ο ΠΑΟΚ, μετά από μία μεγάλη αντεπίθεση στο 4ο δεκάλεπτο, κατάφερε να επικρατήσει του Αμαρουσίου με 69-66 στο κλειστό της Πυλαίας και να ισοφαρίσει σε 1-1 τις μεταξύ τους αναμετρήσεις στην προημιτελική φάση των πλέι οφ. Πλέον το εισιτήριο για την πρόκριση στα ημιτελικά θα κριθεί σε τρίτο παιχνίδι στο κλειστό του Αγίου Θωμά το ερχόμενο Σάββατο. Τα δεκάλεπτα: 11-14, 32-37, 46-57, 69-66. Στο παιχνίδι, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να κάνει τη μεγάλη ανατροπή και να πάρει το ροζ φύλλο αγώνα. Επί τρία δεκάλεπτα και κάτι παραπάνω το Μαρούσι κρατούσε άνετα το υπέρ του προβάδισμα, (στα τρία δεκάλεπτα 11-14, 32-37, 46-57) ενώ στο 32 λεπτό της αναμέτρησης η διαφορά υπέρ της πμάδας του Παναγιώτη Γιαννάκη έφτασε και τους 14 πόντους (48-62). Κάπου εκεί όμως ο ΠΑΟΚ «ξύπνησε». Από τη μία η ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου που είχε σε μεγάλη ημέρα τον Σίμονς (πέτυχε 22 πόντους με 3 τρίποντα) και, από την άλλη η ολική καθίζηση του Αμαρουσίου (πέτυχε 8 πόντους στα υπόλοιπα λεπτά), έδωσαν την δυνατότητα στον ΠΑΟΚ να κάνει την μεγάλη ανατροπή, να πάρει τη νίκη με 69-66 και να τα δώσει όλα για την πρόκριση στο 3ο παιχνίδι.

    Διαιτητές: Χριστοδούλου, Σχινάς, Ταβουλαρέας

    ΠΑΟΚ (Σούλης Μαρκόπουλος): Ξανθόπουλος, Βασιλειάδης 15, Μακσάντεφ 7 (1), Ζούγιοβιτς 3 (1), Γκαγκαλούδης 13 (2), Μαυροκεφαλίδης 5, Σίμονς 22 (3), Αλέκσιτς 2, Εντιαγέ 2

    ΜΑΡΟΥΣΙ (Παναγιώτης Γιαννάκης): Μπλάκνεϊ 23 (5), Νικολαϊδης 4 (1), Μπουντούρης, Κυρίτσης 14 (1), Σέκουλιτς 4, Χόμαν 5, Στεφανίδης, Κολώκας, Καϊμακόγλου 8 (2), Νοέας 8 (2)

    [11] Πολιτισμός

    1η Διεθνής έκθεση Mail Art

    Ταχυδρομική "Ψυχεδέλεια"

    10/5/2006 10:15:00 μμ

    Την 1η Διεθνή έκθεση Mail Art στην Ελλάδα παρουσιάζει από 12 έως 30 Μαΐου 2006 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων "Μελίνα", ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων.

    Το mail art (ταχυδρομική τέχνη) είναι σχεδόν ξένος θεσμός στη χώρα μας ωστόσο ευρύτατα γνωστός σ όλον τον κόσμο. Το 1965 που πρωτοεμφανίστηκε στην Νέα Υόρκη, από τον Ray Johnson. Είναι ένα παγκόσμιο καλλιτεχνικό κίνημα που βασίζεται κυρίως στην ανταλλαγή έργων μεταξύ των δημιουργών, παίρνοντας το όνομά του από το μέσο διακίνησης των έργων που είναι το ταχυδρομείο.

    Σήμερα είναι ίσως το μεγαλύτερο κίνημα σε έκταση και αριθμό συμμετεχόντων που δημιουργήθηκε ποτέ στην ιστορία της τέχνης. Η ταχυδρομική τέχνη ξεκίνησε ως κίνημα αντίστασης ενάντια στα κακώς έχοντα, τα στεγανά και την βιομηχανία στον κόσμο της τέχνης. Βασίζεται κυρίως στην ανταλλακτική πρακτική μεταξύ των καλλιτεχνών, και σχεδόν απουσιάζει η σχέση με το χρήμα. Οι διοργανωτές βάζουν τις προδιαγραφές της έκθεσης, σε χώρο που έχουν προαναγγείλει, αναλαμβάνουν την ευθύνη της διοργάνωσης, και αποστέλλουν πίσω στους συμμετέχοντες τα ντοκουμέντα του γεγονότος (κατάλογο, λίστα συμμετοχών, φωτογραφίες εγκαινίων, δημοσιεύματα κ.λ.π.). Οι καλλιτέχνες δεν πληρώνουν καμιά χρηματική συμμετοχή αλλά χαρίζουν το έργο τους στον διοργανωτή, εκτός και αν οι προϋποθέσεις συμμετοχής έχουν τεθεί διαφορετικά. Τα έργα φθάνουν μέσω ταχυδρομείου και συνήθως χωρίς κορνίζες, πράγμα που απαλλάσσει τους καλλιτέχνες από τις διαδικασίες εξαγωγής έργου τέχνης, που απαιτούν χρόνο και χρήμα.

    Στην έκθεση που φέρει τον τίτλο "Ψυχεδελεια" μετέχουν 235 καλλιτέχνες, από 36 χώρες και τα έργα ξεπερνούν τα 360. Να σημειωθεί ότι στη διάρκειά της στην Ελασσόνα τον Φεβρουάριο την επισκέφθηκαν φιλότεχνοι και όχι μόνο, από όλη την Ελλάδα που ξεπέρασαν τους 5000. Τα έργα δεν πωλούνται, αλλά οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με έργα καλλιτεχνών από διαφορετικές κουλτούρες και χώρες, καλλιτέχνες που ανήκουν στους πλέον επώνυμους, αλλά και απλά δημιουργικούς ανθρώπους με αγάπη για την τέχνη.

    Εγκαίνια: Παρασκευή 12 Μαϊου 2006, στις 19:30 Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων "Μελίνα": Ηρακλειδών 66 και Θεσσαλονίκης - Θησείο, τηλ.: 210 34 52 150 Ωρες λειτουργίες: 9π.μ. 1μ.μ. και 5μ.μ.-9μ.μ. εκτός Κυριακής απογεύματος και Δευτέρας

    [12] Πολιτισμός

    Φεστιβάλ Πηνειού

    10/5/2006 6:04:00 μμ

    Ο ποταμός Πηνειός ταξιδεύει σ ολόκληρη την Ελλάδα, κάνοντας μια μικρή στάση στην πλατεία Συντάγματος, την Τετάρτη 17 Μαΐου και ώρα 11 π.μ. Σκοπός του να ευαισθητοποιήσει αλλά και να συναντήσει "συμμάχους", όλους εκείνους που ανησυχούν για τη φύση και τον πολιτισμό. Το Φεστιβάλ Πηνειού θα γνωστοποιήσει το πρόγραμμα του στους Αθηναίους, στο κέντρο της Αθήνας (Ερμού και Νίκης), με θεατρικό δρώμενο και με τη συνοδεία μουσικής και τραγουδιών από τις γειτονιές της Μεσογείου, αλλά και γλυκά φιλέματα, προσκαλώντας τους στις όχθες του Πηνειού στις 11 έως 17 Ιουνίου σε μια γιορτή πολιτισμού, οικολογίας και ψυχαγωγίας.

    Ο Πηνειός υπήρξε παλιότερα τα γραφικότερο κομμάτι της Λάρισας αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Η πέτρινη γέφυρα με τις εννέα καμάρες και τα φυσικά άλση δάση στις όχθες του συγκέντρωναν τους Λαρισαίους στις γιορτές και τους περιπάτους.

    Στο πέρασμα των χρόνων και την αδιαφορία των αρμοδίων ο Πηνειός περιορίστηκε μόνο στην άρδευση του Θεσσαλικού κάμπου και έχασε τον πολιτιστικό ψυχαγωγικό του ρόλο.

    Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν έργα ανάπλασης στο τμήμα του ποταμού που διασχίζει την πόλη της Λάρισας και διαμορφώθηκε χώρος αναψυχής κατά μήκος του ποταμού, για τους κατοίκους της περιοχής.

    Η οικολογική αναβάθμιση του ποταμού είναι το βασικό στοιχείο του πολιτισμού. Η προστασία της υπάρχουσας υδροχαρούς κυρίως βλάστησης, το καθιστά μνημείο της φύσης.

    Ο Πηνειός είναι το μοναδικό ποτάμι στην Ελλάδα που διασχίζει μια πόλη. Στις όχθες του πραγματοποιείται και φέτος 11 με 17 Ιουνίου το "Φεστιβάλ Πηνειού" το οποίο συνδιοργανώνεται από 55 φορείς, ο οποίος θα έχει ξεχωριστά το δικό του περίπτερο κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ παρουσιάζοντας τις δράσεις τους με εκδηλώσεις, έντυπο υλικό, μουσικά και θεατρικά δρώμενα, ταινίες κλπ.

    Φέτος το φεστιβάλ Πηνειού φιλοξενεί "παραποτάμιες" πόλεις της Ευρώπης, με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών, σχετικά με τον πολιτισμό και την οικολογία. Προτείνει εναλλακτικό οικολογικό τουρισμό σε συνδυασμό με την ψυχαγωγία. Στόχος είναι η διαμόρφωση συνείδησης για την οικολογική ισορροπία του ποταμού και η προσέλκυση τουριστών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

    Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μουσικές, θεατρικές, χοροακροβατικές, αθλητικές εκδηλώσεις (τοξοβολία, Mountain Bike, αναρρίχηση, πίστα δυσκολίας, κωπηλασία κλπ).

    [13] Υγεία

    Φακοί κατά του "οπτικού στρες"

    10/5/2006 10:05:00 μμ

    Φακοί γυαλιών κατά του "οπτικού στρες" κυκλοφόρησαν πρόσφατα και στην Ελλάδα. Πρόκειται για τους φακούς κατά της κόπωσης (anti fatigue) που συνιστώνται για άτομα ηλικίας 20-40 ετών τα οποία διαβάζουν πολλές ώρες. Οι φακοί αυτοί δεν προκαλούν οπτικό στρες το οποίο οφείλεται στις συσπάσεις των οφθαλμών όταν αυτοί εστιάζουν σε ένα σημείο την ώρα που διαβάζουν με αποτέλεσμα την πρόκληση πονοκεφάλων. Ο μυς του ματιού δεν κάνει σύσπαση για να εστιάσει και δεν προκαλείται κόπωση.

    Αυτά επισήμαναν ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου Οπτικών και Οπτομετρών Βορείου Ελλάδος, Ελευθέριος Καραγεωργιάδης και Παναγιώτης Ζωγράφος κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου με αφορμή την 5η επιστημονική διημερίδα του Συλλόγου η οποία θα πραγματοποιηθεί 13-14 Μαϊου στον Μαρμαρά της Χαλκιδικής. Οι φακοί αυτοί μπορούν να χρησιμοποιηθούν και από ανθρώπους με μυωπία αλλά και από άτομα που δεν έχουν πρόβλημα με την όραση.

    Εξέλιξη σημειώθηκε και στην τεχνολογία των πολυεστιακών γυαλιών με τη χρήση νέου τύπου φακών που εγγυώνται άμεση προσαρμογή του ατόμου που θα τα χρησιμοποιήσει για πρώτη φορά αλλά και μεγαλύτερη άνεση σε αυτούς που χρησιμοποιούσαν παλαιού τύπου. Το κύριο πρακτικό αποτέλεσμα είναι ότι φακοί αυτού του τύπου προσφέρουν αυξημένο οπτικό πεδίο σε όλες τις αποστάσεις. Το δεύτερο χαρακτηριστικό τους είναι ότι φτιάχνονται σύμφωνα με τη συνταγή για το συγκεκριμένο σκελετό και για το συγκεκριμένο τρόπο που φοράει κανείς τα γυαλιά του. Αυτό επιτυγχάνεται με επιπλέον μετρήσεις που κάνει ο οπτικός-οπτομέτρης κατά την παραγγελία των γυαλιών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 10 May 2006 - 20:54:39 UTC