Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-05-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προκριματικές εκλογές
  • [02] Ανάπτυξη και επιμόρφωση στη Περιφέρεια
  • [03] Στα Ιωάννινα ο Παπούλιας
  • [04] Βαριές κατηγορίες
  • [05] Σώο βρέθηκε το 5χρονο αγοράκι
  • [06] Σταματούν οι έρευνες
  • [07] Ολοκληρώνονται οι εργασίες
  • [08] Διπλωματικός μαραθώνιος
  • [09] Επιχείρηση για τη σύλληψη Μλάντιτς
  • [10] "Κουνήθηκε" το Ιράν
  • [11] Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις
  • [12] Πολύνεκρες επιθέσεις στο Ιράκ
  • [13] Μνημόνιο συνεργασίας
  • [14] "Χρυσός" ο Μάρας
  • [15] Καμπιονάτο: Παράταση στην αγωνία

    [01] Πολιτική

    "Γιορτή Δημοκρατίας οι εκλογικές διαδικασίες"

    Προκριματικές εκλογές

    7/5/2006 2:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/5/2006 7:27:37 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Γιορτή για τη δημοκρατία και τους δημοκρατικούς θεσμούς, χαρακτήρισε ο Γιώργος Παπανδρέου από τα Μέγαρα, τη διαδικασία των προκριματικών εκλογών που διεξάγονται σε 17 δήμους της χώρας για την επιλογή υποψηφίων δημάρχων. Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η διαδικασία δίνει δύναμη στην τοπική κοινωνία και πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ στέλνει το μήνυμα πως κάνει τις μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ανάγκη ο τόπος. Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τα μέλη και τους φίλους του ΠΑΣΟΚ να προχωρήσουν με ενότητα στην εκλογική μάχη της αυτοδιοίκησης, ενώ επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ κάνει πράξη τις υποσχέσεις του για ανοιχτό και δημοκρατικό κόμμα , εν αντιθέσει με την Κυβέρνηση της ΝΔ που άλλα λέει και άλλα κάνει. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση για την υποψηφιότητα Μουσουλμάνας Γκιουλμπαέζ Καραχασάν στην υπερνομαρχία Ξάνθης Καβάλας Κομοτηνής, από το ΠΑΣΟΚ.

    Διαμάχη για την Καραχασάν

    Απατώντας ουσιαστικά στις χθεσινές αιτιάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που από την Κεφαλονιά, κατηγόρησε τον Υπουργό Μακεδονίας - Θράκης για διαχωρισμούς και φακελώματα ο Γ. Καλαντζής, τόνισε σήμερα ότι:

    "Το θέμα έχει τελειώσει υπό την έννοια ότι ο κ.Παπανδρέου έκανε την επιλογή του. Τελικός κριτής θα είναι ο λαός της Δράμας της Καβάλας και της Ξάνθης. Το αποτέλεσμα θα κρίνει όλους εμάς για τις θέσεις τις οποίες πήραμε. Θα περιμένουμε λοιπόν το αποτέλεσμα και επειδή το αποτέλεσμα θα είναι συντριπτικά εναντίον του ψηφοδελτίου, που υπέδειξε ο κ. Παπανδρέου, τότε θα έρθει η ώρα να δώσει εξηγήσεις για την επιλογή του αυτή".

    Την υποστήριξη εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ της κ. Καραχασάν σχολίασε και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Ανθιμος στο κυριακάτικο κήρυγμά του.

    "Δεν μπορώ να πάρω θέση για το θέμα αυτό. Δεν μπορώ μέσα μου να το ανεχθώ, αλλά όμως, επειδή έχει πολιτική χροιά θα σας πω μόνο τούτο, αν είναι σωστό αυτό σαν πράξη και ενέργεια, θα το αποδείξει το εκλογικό σώμα της περιοχής".

    Την υποψηφιότητα Καραχασάν σχολίασε από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, τονίζοντας ότι αργά ή γρήγορα ο Γιώργος Παπανδρέου θα αναγνωρίσει το λάθος του.

    Την υπεράσπιση της Μουσουλμάνας δικηγόρου ανέλαβαν από πλευράς ΠΑΣΟΚ, τα υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος.

    "Όλες οι Ελληνίδες και οι όλοι οι Έλληνες πολίτες ανεξαρτήτως θρησκεύματος έχουν ίσα δικαιώματα και πρέπει να μετέχουν ενεργά και ισότιμα στην πολιτική ζωή της χώρας. Απορώ γιατί δημιουργούν ορισμένοι θέμα και μάλιστα χωρίς να ξέρουν τα δεδομένα της περιοχής" δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ σε ότι αφορά την αντίδραση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι η εκκλησία θα πρέπει να περιοριστεί στα δικά της θέματα τα οποία είναι πολύ σημαντικά.

    Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Άκης Τσοχατζόπουλος επισημαίνοντας ότι παρά τις οποιεσδήποτε ευαισθησίες και τις αντιδράσεις, που υπάρχουν, πρέπει να γίνει αποδεκτό το δικαίωμα ενός πολιτικού κόμματος να κάνει επιλογές , που να κατοχυρώνουν έμπρακτα τις αξίες και τις αρχές του..

    Ντροπή, χαρακτήρισε τις όποιες αντιδράσεις το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Τσούρας, προσθέτοντας ότι "η δεξιά ξαναθυμήθηκε τον παλιό εαυτό της να διαχωρίζει τους Έλληνες σε κατηγορίες".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απάντηση από την Κεφαλονιά

    [02] Πολιτική

    Ανάπτυξη και επιμόρφωση στη Περιφέρεια

    7/5/2006 12:20:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Στην απόφαση της Κυβέρνησης για αποκέντρωση και στην επιμόρφωση των υπαλλήλων, αναφέρθηκε ο Υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινιάζοντας, στη Κέρκυρα, το Περιφερειακό Ινστιτούτο Επιμόρφωσης Δημοσίων Υπαλλήλων Ιονίων νήσων. Ο κ. Παυλόπουλος, έκανε αναφορά και στο γενικότερο σχεδιασμό του υπουργείου, για την ανάπτυξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στη Περιφέρεια.

    [03] Πολιτική

    Για την επέτειο λήξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

    Στα Ιωάννινα ο Παπούλιας

    7/5/2006 10:12:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/5/2006 10:16:41 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στις εκδηλώσεις που διοργανώνει η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, στο Χάνι Δελβινακίου για την επέτειο της λήξης του Β Παγκοσμίου Πολέμου, την Τρίτη 9 Μαΐου, θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Το ηρώο, είναι αφιερωμένο στους πεσόντες του Β Παγκοσμίου Πολέμου στις τρεις ενότητές του, δηλαδή, την ιταλική εισβολή, τη γερμανική κατοχή και την Εθνική Αντίσταση. Ο δήμος Δελβινακίου σκοπεύει στο επόμενο διάστημα να δημιουργήσει στον ίδιο χώρο μουσείο εκθεμάτων από τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, ενώ στις προθέσεις του είναι να καθιερωθεί το Δελβινάκι ως πανελλαδικός τόπος εορτασμού της 9ης Μαΐου. Ο Κάρολος Παπούλιας μετά την εκδήλωση θα επισκεφθεί το δημαρχείο Δελβινακίου και θα τιμηθεί από το δημοτικό συμβούλιο για την προσφορά του στην Εθνική Αντίσταση, ενώ θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης.

    [04] Κοινωνία

    Για τους συλληφθέντες στα επεσόδια

    Βαριές κατηγορίες

    7/5/2006 4:56:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/5/2006 7:02:28 μμ)

    Πηγή: NET-NET 105,8

    Ποινική δίωξη για 4 κακουργήματα και 6 πλημμελήματα, άσκησε ο Eισαγγελέας Ιωάννης Διώτης, στους 17 συλληφθέντες για τα επεισόδια στη χθεσινή πορεία του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ. Οι κατηγορίες που θα προσωποποιηθούν στο στάδιο της ανάκρισης είναι παράβαση του νόμου περί εκρηκτικών υλών, έκρηξη κατά συρροή, εμπρησμός και ληστεία σε βαθμό κακουργήματος. Ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ένας ανήλικος και ένας Ουκρανός. Οι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν σε τακτικό ανακριτή προκειμένου να απολογηθούν. Κατά τα επεισόδια προκλήθηκαν ζημιές σε δέκα καταστήματα στην οδό Ερμού, σε δύο Τραπεζών στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, ενώ καταστράφηκε ολοσχερώς ένα περιπολικό. Παράλληλα τραυματίστηκαν 5 αστυνομικοί και 5 πολίτες.

    Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες

    Την ίδια στιγμή ραντεβού σε περίπου ενάμιση χρόνο έδωσαν οι διοργανωτές του 4ου Ευρωπαικου Κοινωνικου Φορουμ, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι στο πρωην αεροδρόμιο του Ελληνικού.

    Ολοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τη μεγάλη, όπως είπαν, συμμετοχή τόσο στις εργασίες όσο και στη χθεσινή αντιπολεμική πορεία.

    Το πλήθος, έστειλε το μήνυμα της συμφιλίωσης των λαών, της ειρήνης, της συνεργασίας, της προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου και της επίλυσης της κρίσης στο Ιράν, δια της διπλωματικής οδού.

    Παράλληλα στη διακήρυξη των κινημάτων οι συμμετέχοντες στο 4ο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ, εναντιώνονται σε κάθε προσπάθεια επαναφοράς της απορριφθείσας Συνταγματικής Συνθήκης της Ευρώπης.

    "Αγωνιζόμαστε για μια άλλη Ευρώπη, φεμινιστική, οικολογική, μια Ευρώπη ανοιχτή, της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της βιώσιμης ανάπτυξης, της επάρκειας σε τρόφιμα, της αλληλεγγύης, με σεβασμό στα δικαιώματα των μειονοτήτων και της αυτοδιάθεσης των λαών", τονίζετε επίσης στη διακήρυξη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ολοκληρώνονται οι εργασίες

    [05] Κοινωνία

    Αγνοείται από το Σάββατο στην Πέρδικα Ιωαννίνων

    Σώο βρέθηκε το 5χρονο αγοράκι

    7/5/2006 10:45:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/5/2006 11:52:55 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σώο εντοπίστηκε το πρωί της Κυριακής ο 5χρονος Μιχάλης Μπαλαμάτσης, που αγνοείται από το Σάββατο στην Πέρδικα Ιωαννίνων. Το παιδί που διανυκτέρευσε στο ύπαιθρο 1,5 χλμ έξω από το χωριό, εντοπίστηκε στις 9 παρά τέταρτο το πρωί από τη θερμική κάμερα ελικοπτέρου της Πολεμικής Αεροπορίας. Το αγοράκι είναι πολύ καλά στην υγεία του, αλλά τρομαγμένος, είχε κρυφτεί για να περάσει τη νύχτα ανάμεσα σε πέτρες και ήταν πολύ δύσκολο να εντοπιστεί. Για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ιωαννίνων. Στις ολονύκτιες έρευνες συμμετείχαν ισχυρές δυνάμεις της Αστυνομίας και η ΕΜΑΚ Ιωαννίνων.

    [06] Κοινωνία

    Για το φορτηγό πλοίο "Αλέξανδρος Τ"

    Σταματούν οι έρευνες

    7/5/2006 1:03:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Σταμάτησαν οι έρευνες για τον εντοπισμό των 26 αγνοουμένων ναυαγών του ελληνικού ιδιοκτησίας φορτηγού πλοίου "Αλέξανδρος Τ", το οποίο αντιμετώπισε από το βράδυ της Τετάρτης ειροή υδάτων και βυθίστηκε στα ανοικτά των ακτών της Νοτίου Αφρικής. Ο πλοίαρχος και 25 μέλη του πληρώματος του πλοίου πιστεύεται ότι έπεσαν στην θάλασσα ανοικτά του Πορτ Ελίζαμπεθ. Διασώστες βρήκαν αρκετές άδειες σωσίβιες λέμβους. Επτά από τα 33 μέλη του πληρώματος διεσώθησαν, ο τελευταίος ναυτικός που διασώθηκε βρέθηκε μέσα σε μια σωσίβια λέμβο την Πέμπτη αφού εντοπίσθηκε από αεροσκάφος της νοτιοαφρικανικής πολεμικής αεροπορίας. Σύμφωνα με το νοτιοαφρικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Sapa, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι διακόπησαν το Σάββατο οι έρευνες, στην οποία μετείχαν παραπλέοντα εμπορικά σκάφη, ένα αεροπλάνο και άλλα πλωτά και εναέρια μέσα, και θα ξαναρχίσουν μόνον εάν υπάρξουν νέες πληροφορίες για επιζώντες ή σωσίβιες λέμβους.

    Αισιόδοξοι΄ήταν οι διασώστες όσον αφορά τις πιθανότητες επιβίωσης των 26 ναυαγών, αφού όλοι φέρονταν να φορούν σωσίβια και η θερμοκρασία του νερού ήταν ανάμεσα στους 16 και τους 18 βαθμούς Κελσίου.

    Οι ελπίδες άρχισαν να σβήνουν για τα μέλη του πληρώματος -συνολικά 4 Έλληνες, 4 Ρουμάνους, έναν Ουκρανό και 24 Φιλιππινέζους-, όταν σημειώθηκε ραγδαία επιδείνωση του καιρού.

    Το φορτηγό "Αλέξανδρος Τ", κατασκευής 1989, μετέφερε από τη Βραζιλία στην Κίνα 155.000 τόνους σιδηρομετάλλευμα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Χωρίς αποτέλεσμα οι έρευνες

    Ναυάγιο με Έλληνες ναυτικούς

    [07] Κοινωνία

    Με την συνέλευση των κινημάτων

    Ολοκληρώνονται οι εργασίες

    7/5/2006 12:33:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/5/2006 5:27:13 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8

    Οι εργασίες του 4ου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ συνεχίζονται και ολοκληρώνονται την Κυριακή στον χώρο του πρώην δυτικού αεροδρομίου με την συνέλευση των κινημάτων. Την ίδια ώρα, στον εισαγγελέα προσήχθησαν το πρωί 17 άτομα, που συνελήφθησαν στα επεισόδια που σημειώθηκαν στην αντιπολεμική πορεία του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Φόρουμ στην Αθήνα, ενώ από τους άλλους 26 προσαχθέντες αναμένεται να κρατηθούν τουλάχιστον 3. Κατά τα επεισόδια που προκάλεσαν ομάδες νεαρών κουκουλοφόρων, τραυματίστηκαν 5 αστυνομικοί και 5 πολίτες, καταστράφηκε ένα περιπολικό και προξενήθηκαν ζημιές σε καταστήματα και τράπεζες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αντιπολεμικό μήνυμα

    [08] Κόσμος

    Για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

    Διπλωματικός μαραθώνιος

    7/5/2006 6:07:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ-Reuters

    Στην πιο κρίσιμη φάση εισέρχονται οι διπλωματικές διεργασίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ελπίζουν ότι στην αυριανή συνεδρίαση των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, θα υπάρξει κοινός τόπος με τη Κίνα και τη Ρωσία ώστε κατά την συνεδρίαση της ολομέλειας την Τρίτη να υπάρξει ομόφωνη καταδικαστική απόφαση. Η Τεχεράνη παραμένει αμετακίνητη στις θέσεις της δηλώνοντας πως δεν θα αναστείλει το πυρηνικό της πρόγραμμα ενώ απειλεί να εγκαταλείψει την Συνθήκη για την μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων. Την ίδια ώρα, ο Τζορτζ Μπους καλεί τη διεθνή κοινότητα "να πάρει στα σοβαρά" τις απειλές του προέδρου του Ιράν εναντίον του Ισραήλ.

    Ανυποχώρητο το Ιράν

    "Η Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών (TNP) δεν έχει αξία αν απειλεί τα δικαιώματα του Ιράν, υποστήριξε ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, μιλώντας σε συγκέντρωση διοικητών της ισλαμικής πολιτοφυλακής, προσθέτοντας πως "αν η υπογραφή της Συνθήκης απειλεί τα δικαιώματα ενός έθνους, ουδεμία εγκυρότητα έχει για αυτό το έθνος ".

    Αν το Ιράν κάνει πράξη την μονίμως επαναλαμβανόμενη απειλή του περί απόσυρσης από τη Διεθνή Συνθήκη μη Διάδοσης των Πυρηνικών αυτομάτως η διεθνής κοινότητα δεν θα μπορεί μέσω της νόμιμης οδού να ελέγχει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης

    Την ίδια ώρα ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών,Χαμίντ Ρεζά Ασεφί, επανέλαβε ότι παρά τις διεθνείς πιέσεις η χώρα του δεν πρόκειται να αναστείλει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε μέτρα λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας ενάντια στο πυρηνικό του πρόγραμμα θα σπρώξουν την Τεχεράνη προς την αναμέτρηση με τη Δύση και όχι στη συνεργασία με την Διεθνή Επιτροπή Ατομικής Ενεργείας.

    Πάντως λίγες ώρες πριν τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των πέντε μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ιδιαίτερο ενδιαφέρον αποκτά δημοσίευμα των Λονδρέζικων Τάιμς σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμουντ Αχμαντινετζαντ θεωρείται persona non grata στο προσεχές Μουντιάλ ποδοσφαίρου και η διεθνής κοινότητα ψάχνει τρόπους να του απαγορεύσει την είσοδο στη Γερμανία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

    [09] Κόσμος

    Στην περιοχή Βάλιεβο

    Επιχείρηση για τη σύλληψη Μλάντιτς

    7/5/2006 5:37:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ-Reuters

    Μεγάλη επιχείρηση του Σερβικού στρατού και της αστυνομίας βρίσκεται σε εξέλιξη από το μεσημέρι στην περιοχή του Βάλιεβο νοτιοδυτικά του Βελιγραδίου για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Σερβοβόσνιου στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς. Η αστυνομική επιχείρηση διεξάγεται στην περιφέρεια αλλά και μέσα στην ίδια την πόλη με τη συμμετοχή ελικοπτέρων της αστυνομίας. Να υπενθυμίσουμε ότι πρόσφατα διεκόπησαν οι συζητήσεις για την ενταξιακή πορεία της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω του ότι το Βελιγράδι δεν είχε προχωρήσει τις έρευνες για τη σύλληψη και παράδοση του Μλάντιτς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Το γεγονός είχε δημιουργήσει πολιτική κρίση στη Σερβία, καθώς παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης, Μιρόλιουμπ Λάμπους, αρχηγός του δεύτερου μεγαλύτερου κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση Κουστούνιτσα για "προδοσία του σερβικού λαού".

    Νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος της Σερβίας και αρχηγός του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος (DS) Μπόρις Τάντιτς, είχε εκφράσει την προσδοκία ότι η σερβική κυβέρνηση θα εκπληρώσει την τελευταία υποχρέωσή της προς το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης και θα παραδώσει έως τις 10 Μαΐου τον Ράτκο Μλάντιτς.

    Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση Κουστούνιτσα ότι είναι υπεύθυνη για την αποτυχία εκπλήρωσης της υποχρέωσης προς τη διεθνή δικαιοσύνη προσθέτοντας ότι αυτό το γεγονός απειλεί το μέλλον των πολιτών της χώρας.

    [10] Κόσμος

    Μεγέθους 5,2 της κλίμακας Ρίχτερ

    "Κουνήθηκε" το Ιράν

    7/5/2006 12:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/5/2006 2:13:35 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 της κλίμακας Ρίχτερ συγκλόνισε την Κυριακή την πόλη Ζαράντ, στην επαρχία Κερμάν, νότια του Ιράν, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση στην Τεχεράνη. Εξήντα τέσσερα άτομα τραυματίσθηκαν ελαφρά, ενώ 14 μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Η δόνηση σημειώθηκε στις 09.20 (ώρα Ελλάδος). Το Ιράν είναι σεισμογενής χώρα. Συγκεκριμένα, τον περασμένο Μάρτιο έχασαν τη ζωή τους 70 άτομα από σεισμό που συγκλόνισε τις δυτικές περιοχές της χώρας. Περίπου 31.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2003 από ισχυρό σεισμό στην πόλη Μπαμ, ενώ περισσότερα από 600 άτομα σκοτώθηκαν πέρυσι τον Φεβρουάριο από σεισμό που έπληξε την πόλη Ζαράντ.

    [11] Κόσμος

    Για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

    Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

    7/5/2006 10:40:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/5/2006 6:27:19 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, BBC, ΑΠΕ

    Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση των εκπροσώπων των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. "Η Συνθήκη Μη Διάδοσης των Πυρηνικών (TNP) δεν έχει αξία αν απειλεί τα δικαιώματα του Ιράν", τόνισε την Κυριακή ο Ιρανός πρόεδρος Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Την ίδια ώρα, το Ιράν επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να αναστείλει τη διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε μέτρα λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας ενάντια στο πυρηνικό του πρόγραμμα θα σπρώξουν την Τεχεράνη προς την αναμέτρηση με τη Δύση και όχι στη συνεργασία με την ΙΑΕΑ. Εν τω μεταξύ, την Δευτέρα επαναλαμβάνουν τις συνομιλίες για το περιεχόμενο της νέας απόφασης, ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία προσπαθώντας να γεφυρώσουν το χάσμα που τους χωρίζει με την Κίνα και τη Ρωσία. Την ίδια ώρα, οι ηγέτες των αραβικών κρατών του Κόλπου που συνεργάζονται με τις Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν το Ιράν να αποδείξει πως το πυρηνικό του πρόγραμμα είναι για ειρηνικούς σκοπούς, ώστε να αποφευχθεί ένας νέος πόλεμος στην περιοχή. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να πάρει στα σοβαρά τις απειλές του προέδρου του Ιράν εναντίον του Ισραήλ. Τέλος, η Τεχεράνη απέρριψε τις κατηγορίες της Ε.Ε περί παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν και ειδικά όσον αφορά τις εκτελέσεις σε Ιρανικές φυλακές.

    Παράλογες και ανάρμοστες οι κατηγορίες της Ε.Ε

    Ο εκπρόσωπος του Ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Χάμιντ Ρεζά-Ασεφί χαρακτήρισε τις κατηγορίες της ΕΕ περί παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν και ειδικά όσον αφορά τις εκτελέσεις σε Ιρανικές φυλακές ως "παράλογες και ανάρμοστες".

    "Οι εκτελέσεις στο Ιράν αποφασίζονται και εκτελούνται, βάσει των θρησκευτικών κριτηρίων αλλά και σύμφωνα με τις διεθνείς συνθήκες για τα πολιτικά και ανθρώπινα δικαιώματα, για τα ιδιαιτέρως ειδεχθή εγκλήματα. Οι υποθέσεις που καταλήγουν σε εκτελέσεις εκτιμώνται από δικαστήρια, ακυρωτικά δικαστήρια και τελικά από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας", είπε χαρακτηριστικά ο Ιρανός εκπρόσωπος.

    Από την πλευρά της, η ΕΕ εξέφρασε έντονη ανησυχία για την κατάσταση σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ιράν, δίνοντας έμφαση στις πάνω από 10 εκτελέσεις που φέρονται να έγιναν στην φυλακή Εβίν του Ιράν τον περασμένο μήνα και την δίωξη του υπέρμαχου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Αμπντολφατάχ Σολτάνι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δεν τα βρήκαν για δεύτερη φορά

    [12] Ιράκ

    Βία δίχως τέλος

    Πολύνεκρες επιθέσεις στο Ιράκ

    7/5/2006 10:18:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/5/2006 5:17:28 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, BBC, ΑΠΕ

    Νέες πολύνεκρες επιθέσεις παγιδευμένων αυτοκινήτων σημειώθηκαν στο Ιράκ. Τουλάχιστον 21 άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλλα 52 τραυματίστηκαν όταν εξερράγη παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά σε κεντρικό σταθμό λεωφορείων στην ιερή για τους σιίτες πόλη Κερμπάλα. Η πόλη βρίσκεται 110 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης και φιλοξενεί δύο από τα πιό σημαντικά Σϊτικά τεμένη. Νωρίτερα, άλλα δύο παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν το πρωί στη Βαγδάτη με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 9 άνθρωποι και 20 να τραυματιστούν. Η πρώτη επίθεση εκδηλώθηκε στην σουνιτική συνοικία Αντχαμίγια και είχε στόχο ιρακινή στρατιωτική περίπολο. Από την έκρηξη σκοτώθηκαν 8 άνθρωποι και 15 τραυματίστηκαν. Το δεύτερο παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχτηκε βόρεια Βαγδάτη με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας πολίτης και να τραυματιστούν πέντε. Στην περιοχή όπου έγινε η έκρηξη βρίσκονται τα γραφεία μιας φιλοκυβερνητικής εφημερίδας και ένα μεγάλο σουνιτικό τέμενος. Σύμφωνα με το ιρακινό υπουργείο Εσωτερικών το τελευταίο 24ωρο στη Βαγδάτη βρέθηκαν οι σοροί 42 ανθρώπων που έφεραν τραύματα από σφαίρες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συντριβή βρετανικού ελικοπτέρου

    [13] Οικονομία

    Μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου

    Μνημόνιο συνεργασίας

    7/5/2006 6:51:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Μνημόνιο ενεργειακής συνεργασίας στους τομείς τού φυσικού αερίου και του πετρελαίου υπέγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, κατά την επίσημη επίσκεψη του στην Αίγυπτο. Ο κ. Σιούφας επισήμανε ότι οι δύο χώρες προσδοκούν πολλά από αυτή τη συνεργασία και ότι η Ελλάδα μετατρέπεται σε δίαυλο μεταφοράς φυσικού αερίου από τις χώρες παραγωγής τής ευρύτερης περιοχής προς τα μεγάλα ευρωπαϊκά κέντρα κατανάλωσης.

    Παράλληλα ο κ. Σιούφας επισήμανε ότι μετά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια και του Πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή στην Αίγυπτο, η σημερινή υπογραφή του Μνημονίου, επιβεβαιώνει με τον καλύτερο τρόπο τη βούληση των δυο χωρών για ενίσχυση των άριστων παραδοσιακών σχέσεων μεταξύ τους.

    Τέλος, συνεχάρη την Αιγυπτιακή κυβέρνηση για την κατασκευή και λειτουργία της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης.

    [14] "Χρυσός" ο Μάρας

    7/5/2006 6:58:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/5/2006 7:48:04 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μετά από μία εξαιρετική εμφάνιση ο Βλάσης Μάρας κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο μονόζυγο, στον τελικό των ατομικών αγωνισμάτων του 27ου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ενόργανης γυμναστικής Ανδρών/Εφήβων, το οποίο ολοκληρώθηκε απόψε στον Βόλο. Η νίκη του Μάρα συνιστά ισοφάριση ενός "αρχαίου" ρεκόρ στην Ιστορία της διοργάνωσης, το οποίο κατείχε ο Δυτικογερμανός Έμπερχαρντ Γκίνγκερ, που είχε κατακτήσει τρεις φορές τον τίτλο στο μονόζυγο (Γκρενόμπλ-1973, Βέρνη-1975, Ρώμη-1981). Ομοίως, ο Μάρας πέτυχε το ίδιο, καταλαμβάνοντας τις πρώτες θέσεις, το 2002 στην Πάτρα, το 2004 στη Λιουμπλιάνα και το 2006 στον Βόλο. Στα αξιοσημείωτα του τελικού ήταν η πτώση όλων των αθλητών στο όργανο, που κατετάγησαν από την 4η θέση και κάτω. Τη δεύτερη θέση πήρα ο Ρώσος Κοροκαρντίν, ενώ ο Ελβετός Σέρερ κατέλαβε την 3η θέση.

    Τα αποτελέσματα

    1. Βλάσης Μάρας ΕΛΛΑΔΑ 15.725

    2. Σεργκέι Κοροκόρντιν Ρωσία 15.550

    3. Κριστόφ Σέρερ Ελβετία 15.525

    4. Γιαν Κουσερά Γαλλία 15.150

    5. Ιγκόρ Κασίνα Ιταλία 14.400

    6. Επκε Ζόντερλαντ Ολλανδία 14.200

    7. Αλιάζ Πέγκαν Σλοβενία 14.050

    8. Ρόμαν Κουλέσα Πολωνία 11.750

    [15] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Καμπιονάτο: Παράταση στην αγωνία

    7/5/2006 7:37:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Την 38η και τελευταία αγωνιστική του ιταλικού πρωταθλήματος θα κριθούν όλα για την κατάκτηση του τίτλου και την 4η θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ. Η Γιουβέντους επικράτησε με 2-1 της Παλέρμο και κράτησε τη διαφορά των τριών βαθμών από τη δεύτερη Μίλαν που επικράτησε με 3-2 εκτός έδρας της Πάρμα και όλα θα κριθούν την 38η αγωνιστική του ιταλικού πρωταθλήματος όσον αφορά την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Η "Γιούβε" αγωνίζεται εκτός έδρας με την αδιάφορη Ρετζίνα, ενώ οι "ροσονέρι" θα υποδεχτούν τη Ρόμα, με τους πρώτους να θέλουν νίκη και ήττα της "γηραιάς κυρίας" για να πανηγυρίσουν αυτοί τον τίτλο καθώς σε ισοβαθμία η Μίλαν υπερτερεί. Την 3η θέση και τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ έχει καπαρώσει η Ίντερ, η οποία αναδείχτηκε ισόπαλη 1-1 με την Σιένα, ενώ το 4ο εισιτήριο θα κριθεί επίσης της τελευταία αγωνιστική. Η 4η της βαθμολογίας Φιορεντίνα συνέτριψε με 5-2 την Ρετζίνα και κράτησε τους δύο πόντους διαφορά από την 5η Ρόμα που νίκησε με 1-0 το Τρεβίζο. Οι "βιόλα" αγωνίζονται στην τελευταία αγωνιστική εκτός έδρας με το Κίεβο, ενώ οι "Ρωμαίοι" θα αγωνιστούν εκτός έδρας με τη Μίλαν, και θα θελήσουν νίκη και παράλληλα ήττα της Φιορεντίνα.Όσον αφορά τη μάχη για την παραμονή, η άτυχη που θα οδηγήσει τις Λέτσε και Τρεβίζο στη Serie B είναι η Μεσίνα, που ηττήθηκε με 2-1 επί της Έμπολι.

    Τα αποτελέσματα της 37ης ημέρας

    Ασκολι-Λάτσιο 1-4 (30΄ Φεράντε - 7΄ Στεντάρντο, 11΄ πεν. Όντο, 20΄ Πάντεφ, 57΄ Ρόκι)

    Φιορεντίνα-Ρετζίνα 5-2 (25΄ Φιόρε, 28΄, 64΄ Τόνι, 35΄ Γιόργκενσεν, 65΄ Μποζίνοφ - 82΄, 84΄ πεν. Αμορούζο) Ιντερ-Σιένα 1-1 (60΄ Κρουζ - +90΄ Γκασταλδέλο)

    Γιουβέντους-Παλέρμο 2-1 (31΄ Νέντβεντ, 51΄ Ιμπραϊμοβιτς - 62΄ Γκοντέας)

    Λέτσε-Κιέβο 0-0

    Λιβόρνο-Σαμπντόρια 0-0

    Μεσίνα-Εμπολι 1-2 (89΄ Νοτσερίνο - 2΄, 70΄ Πότσι)

    Πάρμα-Μίλαν 2-3 (54΄, 89΄ Κοράντι - 29΄ πεν. Κακά, 44΄ Καφού, 56΄ Ζέεντορφ)

    Ρόμα-Τρεβίζο 1-0 (36΄ Τομάζι)

    Ουντινέζε-Κάλιαρι 2-0 (15΄ Ιακουίντα, 68΄ Μπαρέτο)

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (σε 37 αγώνες)

    Γιουβέντους 88

    Μίλαν 85

    Ιντερ 75

    Φιορεντίνα 71

    Ρόμα 69

    Λάτσιο 59

    Κιέβο 54

    Παλέρμο 49

    Λιβόρνο 48

    Πάρμα 45

    Εμπολι 45

    Ουντινέζε 43

    Σαμπντόρια 41

    Ρετζίνα 41

    Ασκολι 40

    Κάλιαρι 38

    Σιένα 38

    Μεσίνα 31

    Λέτσε 26

    Τρεβίζο 18


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 7 May 2006 - 16:53:42 UTC