Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-04-30

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στάσεις εργασίας για την Πρωτομαγιά
  • [02] Δολιοφθορά "βλέπει" ο ΟΣΕ
  • [03] Έκρηξη σε αστυνομικό τμήμα
  • [04] Κρούσματα μελιταίου στον Ασπρόπυργο
  • [05] Απάντηση Μπους στην Αλ Κάιντα
  • [06] "Έφυγε" ο Τζον Κένεθ Γκαλμπρέϊθ
  • [07] Τραγωδία στο νησί 'Ισκια
  • [08] "Έρχεται ένα καλοκαίρι κόλασης"

    [01] Κοινωνία

    Στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

    Στάσεις εργασίας για την Πρωτομαγιά

    30/4/2006 11:45:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/4/2006 1:29:13 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Ολιγόωρες στάσεις εργασίας έχουν προγραμματιστεί από τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, με αφορμή τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Στην Αθήνα, δε θα κυκλοφορήσουν από την έναρξη της βάρδιας μέχρι 07:30 το πρωί και από 22:00 μέχρι τη λήξη της βάρδιας τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ και τα τρόλεϊ των ΗΛΠΑΠ. Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος (ΗΣΑΠ) και Μετρό θα παραμείνουν ακινητοποιημένα από την έναρξη της βάρδιας μέχρι 09:00 και από 21:00 μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Η νυχτερινή γραμμή τρόλεϊ 11 (Κολιάτσου-Ν. Παγκράτι-Ν. Ελβετία) και οι λεωφορειακές γραμμές EXPRESS του αεροδρομίου θα λειτουργήσουν κανονικά μετά τη λήξη της στάσης εργασίας. Προαστιακός σιδηρόδρομος και τραμ θα λειτουργήσουν κανονικά. Στη Θεσσαλονίκη, τα αστικά λεωφορεία δε θα κυκλοφορήσουν από τις 12 το μεσημέρι, έως τις 16:00. Τα πλοία δε θα κάνουν δρομολόγια από τις 8:00 π.μ. έως τις 12:00 μ.μ., ενώ το ΕΚΑΒ καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα δέχεται μόνο επείγουσες κλήσεις.

    [02] Κοινωνία

    Δολιοφθορά "βλέπει" ο ΟΣΕ

    30/4/2006 3:16:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Αναστάτωση προκλήθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου, μεταξύ των 500 επιβατών της αμαξοστοιχίας 602 που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη. Λίγο μετά το σταθμό της Σίνδου, το τρένο προσέκρουσε σε σιδηροτροχιά, που ήταν τοποθετημένη πάνω στις γραμμές. Λόγω της χαμηλής ταχύτητας του συρμού, αποφεύχθηκε το δυστύχημα, όμως, υπέστη ζημιά η μηχανή. Οι υπεύθυνοι του ΟΣΕ κάνουν λόγο για δολιοφθορά και υπέβαλαν μηνύσεις κατά άγνωστων.

    [03] Κοινωνία

    Με τη σφραγίδα των "Επαναστατικών Ταξιαρχιών"

    Έκρηξη σε αστυνομικό τμήμα

    30/4/2006 1:21:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός, που είχε τοποθετηθεί σε κλειστό φορτηγό της Ελληνικής Αστυνομίας με συμβατικές πινακίδες, έξω από το αστυνομικό τμήμα Κολωνού, εξερράγη το πρωί της Κυριακής, προκαλώντας μικρής έκτασης ζημιές στο όχημα. Ο μηχανισμός αποτελούνταν από τρία γκαζάκια, ένα μπιτόνι με βενζίνη, κεριά και στουπί, που είχαν τοποθετηθεί σε ένα σάκο, στο πίσω μέρος του οχήματος. Από τη φωτιά προκλήθηκαν τρεις εκρήξεις, που ανησύχησαν τη γειτονιά, ενώ την πυρκαγιά κατέσβεσε ο σκοπός της πύλης, με τη βοήθεια ενός πυροσβεστήρα. Λίγη ώρα αργότερα, άγνωστος τηλεφώνησε σε τηλεοπτικό σταθμό και είπε ότι η οργάνωση "Επαναστατικές Ταξιαρχίες" αναλαμβάνει την ευθύνη για την επίθεση, όπως και για αυτή στην Εφορία Περιστερίου, που σημειώθηκε πριν από 10 μέρες. Στο αστυνομικό τμήμα, έσπευσαν άνδρες του τμήματος εξουδετέρωσης εκρηκτικών μηχανισμών και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάμερα που υπάρχει στο αστυνομικό τμήμα έχει καταγράψει την στιγμή της έκρηξης και κάθε κίνηση πριν από αυτή, ενώ η κασέτα εξετάζεται στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ.

    [04] Κοινωνία

    Στο νοσοκομείο τρία άτομα

    Κρούσματα μελιταίου στον Ασπρόπυργο

    30/4/2006 1:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/4/2006 3:12:48 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Δύο νεοσύλλεκτοι σμηνίτες και ένας πολίτης νοσηλεύονται εκτός κινδύνου, όταν προσβλήθηκαν από μελιταίο πυρετό εξαιτίας κατανάλωσης μολυσμένης φέτας σε ταβέρνα στον Ασπρόπυργο. Μόλις έγινε γνωστό το περιστατικό, η Νομαρχία διενήργησε έλεγχο στο κατάστημα το οποίο διαπιστώθηκε ότι λειτουργούσε χωρίς άδεια. Όπως έγινε γνωστό, ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας διέθετε στους πελάτες του χύμα τυρί φέτα δικής του παραγωγής, ενώ οι έλεγχοι συνεχίζονται καθώς αρκετές ταβέρνες στον Ασπρόπυργο προμηθεύονται γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας από κτηνοτροφικές μονάδες της περιοχής. Η ταβέρνα σφραγίστηκε και στον ιδιοκτήτη επιβλήθηκε πρόστιμο. Σύμφωνα με το νομάρχη Δυτική Αττικής, Αριστείδη Αρκουδάρη, τα πρόβατα δεν έχουν ακόμη ελεγχθεί καθώς λείπει το σχετικό αντιγόνο. Από την πλευρά του, ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας ισχυρίζεται ότι τα τρόφιμα, που διαθέτει είναι ελεγμένα, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής εκτιμούν ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό.

    [05] Κόσμος

    Απάντηση Μπους στην Αλ Κάιντα

    30/4/2006 2:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/4/2006 2:21:04 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: Reuters, NET

    Ικανοποιημένος από το σχηματισμό νέας κυβέρνησης στο Ιράκ εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, στο τελευταίο ραδιοφωνικό μήνυμά του, με το οποίο απάντησε στον αρχηγό της Αλ Κάιντα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ Αλ Ζαρκάουι, και στον υπαρχηγό της οργάνωσης, Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι. "Οι τρομοκράτες αναγνωρίζουν την απειλή, που αποτελεί για τα σκοτεινά σχέδια, τα οποία έχουν για το Ιράκ και τη Μέση Ανατολή, η νέα κυβέρνηση ενότητας", είπε ο Μπους επαινώντας τους Ιρακινούς πολιτικούς, που δεν επηρεάζονται από τις απειλές της Αλ Κάιντα. Παράλληλα, χαρακτήρισε το σχηματισμό νέας κυβέρνησης "αρχή ενός νέου κεφαλαίου" στην ανάμειξη των ΗΠΑ στη χώρα, προσθέτοντας ότι οι Ιρακινοί συνεχίζουν να κάνουν βήματα προόδου προς τη δημοκρατία και την αυτοδιάθεση της χώρας τους. "Καθώς οι Ιρακινοί προχωρούν προς μία δημοκρατία, που μπορεί να κυβερνάται και να αμύνεται, τόσο περισσότεροι στρατιώτες θα επιστρέφουν [στις ΗΠΑ]", είπε αποφεύγοντας, ωστόσο, να ορίσει ένα χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των περίπου 133.000 στρατιωτών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε νέο βίντεο το Νο2 της Αλ Κάιντα

    [06] Κόσμος

    Σε ηλικία 97 ετών

    "Έφυγε" ο Τζον Κένεθ Γκαλμπρέϊθ

    30/4/2006 6:24:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: New York Times, ΑΠΕ

    Ένας από τους σημαντικότερους οικονομολόγους του 20ου αιώνα, ο Αμερικανός καναδικής καταγωγής, Τζον Κένεθ Γκαλμπρέϊθ άφησε τη τελευταία του πνοή σε ηλικία 97 ετών, στο νοσοκομείο του Καίμπριτζ της Μασαχουσέτης. Όπως γράφουν οι "New York Times " o Γκαλμπρέϊθ, αφήνει πίσω του ένα πλούσιο συγγραφικό έργο περίπου τριάντα τόμων. Ο γνωστός οικονομολόγος χαρακτήριζε τον εαυτό του οπαδό της θεωρίας του Τζον Μάϋναρντ Κέϊνς για την αύξηση των κρατικών δαπανών με στόχο τη μείωση της ανεργίας, ενώ υποστήριζε τη μείωση του εβδομαδιαίου ωραρίου για τους εργαζόμενους και το φεμινιστικό κίνημα.

    Λίγα λόγια για τον Γκαλμπρέϊθ

    Οι παραδόσεις του Γκαλμπρέϊθ πάνω σε διάφορα θέματα της οικονομικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ (αναγορεύθηκε επίτιμος καθηγητής), ξεκίνησαν το 1949, "κάλυψαν" περισσότερο από μισό αιώνα και άφησαν εποχή. Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο και σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Καλιφόρνιας, ενώ διετέλεσε ομότιμος καθηγητής του Καίμπριτζ. Μπεστ σέλερ έγινε το βιβλίο του Γκαλμπρέϊθ που κυκλοφόρησε το έτος 1958, "η Κοινωνία της Αφθονίας". Σχεδόν όλα τα έργα του, που πήρε το 1937 την αμερικανική υπηκοότητα, ασχολούνται και με τις κοινωνικές επιπτώσεις και προεκτάσεις της πολιτικής οικονομίας. Ο Γκαλμπρέϊθ διετέλεσε σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος Αντλάϊ Στήβενσον (1952), καθώς και του υποψήφιου προέδρου Τζορτζ Μαγκόβερν (1972). Μάλιστα, ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, που τον περιέλαβε στο στενό οικονομικό επιτελείο του, είχε διορίσει τον καθηγητή Γκαλμπρέϊθ πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ινδία από το 1961 έως το 1963. Αυτή είναι και η μοναδική διετία απουσίας του Γκαλμπρέϊθ από το Χάρβαρντ, όπου δίδαξε πρώτη φορά το έτος 1949. Υπήρξε πρώιμος πολέμιος της αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης στο Βιετνάμ, ήδη από το 1967. Αρκετές φορές εναντιώθηκε με αμερικανικά ιδεολογικά "ρεύματα", όπως υπήρξε υπέρμαχος της καταπολέμησης της ανεργίας, στις ΗΠΑ, με κρατικά κονδύλια. Ήταν υπέρμαχος του απελευθερωτικού γυναικείου κινήματος, της συντομότερης εβδομαδιαίας εργασίας. Επίσης, πρότεινε ένα "Διεθνές Συμβούλιο" να παρακολουθεί τα αιτήματα ομάδων ανθρώπων που έχει πληγεί από τις καταστροφές για τις οποίες την ευθύνη έχει ο άνθρωπος.

    Την εποχή του Β' Παγκόσμιου πολέμου ο Γκαλμπρέϊθ είχε μέγιστη συμμετοχή στην ομοσπονδιακή υπηρεσία για θέματα τιμάριθμου. Αναφέρεται ότι το 1943 "σχεδόν κάθε τιμή στις ΗΠΑ ήταν υπό δραστικό έλεγχο" προς αποφυγήν της κερδοσκοπίας.

    [07] Κόσμος

    Κατέρρευσε σπίτι με εξαμελή οικογένεια

    Τραγωδία στο νησί 'Ισκια

    30/4/2006 6:04:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, ΑΠΕ

    Τέσσερα άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα δυο ανασύρθηκαν ζωντανά, όταν κατέρρευσε το σπίτι τους εξαιτίας κατολίσθησης του εδάφους, στο τουριστικό νησί 'Ισκια, ανοικτά της Νάπολης στη νότια Ιταλία. Σύμφωνα με το πρακτορείο ΑΝΣΑ, ανασύρθηκαν τα πτώματα των τεσσάρων θυμάτων του πατέρα και των τριών κοριτσιών του ηλικίας 18, 16 και 12 ετών, ενώ η μητέρα και η τρίχρονη ανιψιά της ανασύρθηκαν σώες. Ο λόφος στην περιοχή Πιλάστρι όπου βρισκόταν το σπίτι στο οποίο ζούσε η εξαμελής οικογένεια, υπέστη καθιζήσεις το πρωί της Κυριακής σε πέντε σημεία του, αλλά μόνο η κατοικία αυτή κατέρρευσε υπό την πίεση των κατολισθήσεων του εδάφους που σημειώθηκαν σε αυτή την αραιοκατοικημένη περιοχή. Σφοδρές βροχοπτώσεις σαρώνουν από το Σάββατο το νησί Ίσκια, μια από τις πιο πολυσύχναστες τουριστικές περιοχές στον κόλπο της Νάπολης, με πλήθος καταστημάτων και εστιατορίων. Φόβοι για νέες καθιζήσεις. Το νησί Ίσκια είναι το μεγαλύτερο στον κόλπο της Νάπολης με έκταση 47 τετραγωνικών χιλιομέτρων και 50.000 κατοίκους. Οι κολπίσκοι του, τα λιμάνια και οι φυσικές καλλονές του προσελκύουν πολλούς Ιταλούς και ξένους τουρίστες.

    [08] Κόσμος

    Για το Αφγανιστάν, απειλεί η Αλ Κάιντα

    "Έρχεται ένα καλοκαίρι κόλασης"

    30/4/2006 2:11:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 30/4/2006 2:37:55 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Με νέες απειλές για επιθέσεις στο Αφγανιστάν επανήλθε, την Κυριακή, η Αλ Κάιντα, που με ανακοίνωσή της στο Internet ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση της 2ας Μαρτίου στο Καράτσι, μία ημέρα πριν την επίσκεψη του Τζορτζ Μπους και από την οποία έχασαν τη ζωή τους πέντε άνθρωποι. "Οι Μουτζαχεντίν στο ισλαμικό εμιράτο του Αφγανιστάν ορκίστηκαν ότι αυτή η χρονιά θα είναι αποφασιστική και ότι το καλοκαίρι θα είναι κόλαση για τους σταυροφόρους, στρατιώτες και τους πράκτορές τους ανάμεσα στους", αναφέρεται στην ανακοίνωση, η αυθεντικότητα της οποίας δεν έχει πιστοποιηθεί. Το νέο μήνυμα της οργάνωσης έρχεται μία ημέρα μετά από μια εβδομάδα κατά την οποία μεταδόθηκαν μηνύματα από τον Μπιν Λάντεν και τους επικεφαλής της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ-Ζαουάχρι και Αμπού Μούσαμπ αλ Ζαρκάουϊ. Απαντώντας στις νέες απειλές, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, υποστηρίζει ότι πλέον οι τρομοκράτες έχουν αντιληφθεί ότι η νέα κυβέρνηση στο Ιράκ "αποτελεί απειλή για τα σκοτεινά σχέδιά τους".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απάντηση Μπους στην Αλ Κάιντα

    Σε νέο βίντεο το Νο2 της Αλ Κάιντα

    Βίντεο μήνυμα του αλ Ζαρκάουϊ

    Νέο μήνυμα του Μπιν Λάντεν

    Έκρηξη με νεκρούς στο Καράτσι


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 30 April 2006 - 16:51:40 UTC