Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-04-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Άδεια πόλη η Αθήνα
  • [02] Τραυματισμοί από βεγγαλικά
  • [03] Νέο μήνυμα του Μπιν Λάντεν
  • [04] Επιθέσεων συνέχεια στο Ιράκ
  • [05] "Μη αναστρέψιμο"
  • [06] Κορυφώνεται η ένταση στη Γάζα

    [01] Κοινωνία

    Άδεια πόλη η Αθήνα

    23/4/2006 7:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/4/2006 7:49:42 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Έρημη πόλη έμοιαζε το Πάσχα η Αθήνα, καθώς, η φετινή έξοδος ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων ετών. Από την παραμονή του Σαββάτου του Λαζάρου μέχρι το Μεγάλο Σάββατο την Αθήνα εγκατέλειψαν 230.000 περισσότερα αυτοκίνητα από ότι πέρυσι το ίδιο διάστημα. Ωστόσο, η φετινή έξοδος εκτός από μεγαλύτερη, δυστυχώς ήταν και πιο αιματηρή. Συγκεκριμένα σημειώθηκαν 24 θανατηφόρα τροχαία με 32 νεκρούς, ενώ πέρυσι 26 θανατηφόρα με 27 νεκρούς.

    [02] Κοινωνία

    Τραυματισμοί από βεγγαλικά

    23/4/2006 12:42:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Ακριβά στοίχισε χθες η κατασκευή βεγγαλικών σ ένα 17χρονο μαθητή απ το χωριό Διονύσι του Ηρακλείου, όταν έσκασαν στα χέρια του μ' αποτέλεσμα να υποστεί ακρωτηριασμό στα δάκτυλα. Ο μαθητής έχει μεταφερθεί σε νοσοκομείο της Αθήνας. Αλλά και στην Αχαΐα είχαμε τραυματισμούς από χρήση βεγγαλικών. Συγκεκριμένα, ένας 17χρονος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο "Άγιος Ανδρέας" της Πάτρας φέροντας σοβαρά τραύματα στο δεξί χέρι. Οι γιατροί καταβάλλουν προσπάθειες, ώστε να αποτρέψουν ενδεχόμενο ακρωτηριασμό στο σημείο του περικαρπίου. Ο 17χρονος τραυματίστηκε στο χωριό Απιδεώνα, κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του να ανάψει βεγγαλικά. Επίσης, ένας 19χρονος τραυματίστηκε ελαφρά στο δεξί χέρι και το πρόσωπο, όταν επιχείρησε να ανάψει κάποιο βεγγαλικό έξω από τον ιερό ναό της Ζωοδόχου Πηγής στην Περιβόλα Πατρών. Ο 19χρονος διακομίστηκε αμέσως στο νοσοκομείο "Άγιος Ανδρέας" και μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών αποχώρησε.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τραυματισμός από κροτίδα

    [03] Κόσμος

    Νέο μήνυμα του Μπιν Λάντεν

    23/4/2006 4:33:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/4/2006 4:59:10 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: Reuters- ΑΠΕ- NET

    Ηχητικό μήνυμα στο οποίο ο αρχηγός της Αλ Κάιντα, Οσάμα Μπιν Λάντεν αναφέρεται στα σατυρικά σκίτσα του προφήτη Μωάμεθ, που δημοσιεύθηκαν σε ευρωπαϊκές εφημερίδες, την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και το Νταρφούρ, μετέδωσε το απόγευμα της Κυριακής το αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. Στο μήνυμα, η γνησιότητα του οποίου δεν έχει εξακριβωθεί, ο Μπιν Λάντεν καλεί σε μποϊκοτάζ των προϊόντων, που προέρχονται απο δυτικές χώρες, οι οποίες δημοσίευσαν τα επίμαχα σκίτσα του Μωάμεθ, ενώ ζητά την παράδοση των σκιτσογράφων, "που προσέβαλαν τον προφήτη". Επίσης, αναφέρεται στην απόφαση των δυτικών χωρών να διακόψουν τη χρηματοδότηση της Παλαιστινιακής αρχής μετά τη νίκη της Χαμάς, την οποία χαρακτηρίζει απόδειξη του "πολέμου των σταυροφόρων και σιονιστών" που έχει εξαπολύσει η Δύση εναντίον του Ισλάμ. Μάλιστα, προσθέτει, ότι ίσο μερίδιο ευθύνης για αυτόν τον πόλεμο φέρουν και οι πολίτες των δυτικών χωρών. "Ο πόλεμος είναι μια ευθύνη που μοιράζονται οι λαοί και οι κυβερνήσεις. Ο πόλεμος συνεχίζεται και ο λαός ανανεώνει την υπακοή του στους κυρίαρχους και αφέντες του", αναφέρει χαρακτηριστικά στο μήνυμα. Ο μπιν Λάντεν δηλώνει ακόμα, πως η κρίση στο Νταρφούρ είναι επίσης αποτέλεσμα του "πολέμου των σταυροφόρων". Ηχογραφημένο μήνυμα του ηγέτη της Αλ Κάιντα, είχε μεταδοθεί τον Ιανουάριο μέσα από το οποίο είχε απειλήσει με νέες επιθέσεις εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά είχε προτείνει και κατάπαυση του πυρός υπό όρους.

    [04] Ιράκ

    Με οχτώ νεκρούς

    Επιθέσεων συνέχεια στο Ιράκ

    23/4/2006 5:17:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Νέες επιθέσεις συγκλόνισαν την Κυριακή το Ιράκ. Στα βορειοδυτικά της Βαγδάτης τρεις Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν, όταν από έκρηξη βόμβας επλήγη το όχημα στο οποίο επέβαιναν. Ακόμη πέντε Ιρακινοί έχασαν τη ζωή τους από επίθεση με βλήματα όλμου κοντά στην είσοδο του υπουργείου Άμυνας, στην Πράσινη Ζώνη. Την ίδια ώρα στη σουνιτική περιοχή Αντχαμίγια της Βαγδάτης βρέθηκαν τα πτώματα έξι νέων ανδρών, που έφεραν τραύματα από σφαίρες στο κεφάλι.

    [05] Μ. Ανατολή

    Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

    "Μη αναστρέψιμο"

    23/4/2006 11:50:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - BBC - ΑΠΕ - ΝΕΤ

    Μη αναστρέψιμες χαρακτήρισε το Ιράν τις εργασίες του όσον αφορά τον εμπλουτισμό ουρανίου για το πυρηνικό του πρόγραμμα, το οποίο, σύμφωνα με την Τεχεράνη, εξυπηρετεί μόνο ειρηνικούς σκοπούς. Η ανακοίνωση αυτή έρχεται λίγες μόνο λίγες ημέρες πριν την προθεσμία στις 28 Απριλίου που έχει δώσει στο Ιράν το Συμβούλιο Ασφαλείας για να συμμορφωθεί με το αίτημα της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για "πάγωμα" των πυρηνικών δραστηριοτήτων. Την ίδια ώρα, πάντως, εντείνεται ο προβληματισμός γύρω από τις αυξημένες τιμές του "μαύρου χρυσού" - ένα πρόβλημα οικονομικό που συνδέεται άμεσα με την εντεινόμενη ιρανική κρίση. Ο ΟΠΕΚ απέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης της παραγωγής, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος προέβλεψε δύσκολο καλοκαίρι για τους καταναλωτές της χώρας του.

    "Δύσκολο καλοκαίρι" για τις ΗΠΑ

    Αμετάκλητη χαρακτήρισε την διαδικασία εμπλουτισμού ουρανίου ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Χαμίντ Ρεζά-Ασεφί, προσθέτοντας πως η Τεχεράνη δεν έχει χρησιμοποιήσει μέχρι στιγμής τους προηγμένης τεχνολογίας φυγοκεντρωτές Ρ-2, που επιτρέπουν το γρηγορότερο εμπλουτισμό ουρανίου, αλλά τους Ρ-1.

    Από την πλευρά του, ο Τζορτζ Μπους προέβλεψε ένα "δύσκολο καλοκαίρι" για τους Αμερικανούς καταναλωτές, ομολογώντας την αδυναμία του να αντιμετωπίσει τη συνεχιζόμενη αύξηση της τιμής του πετρελαίου.

    Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε πως κατανοεί τη "δυσαρέσκεια" των καταναλωτών, αλλά πρόσθεσε ότι ο αμερικανικός λαός πρέπει να καταλάβει ότι "οι εξελίξεις σε άλλα μέρη του κόσμου επηρεάζουν την τιμή της βενζίνης" στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    Επιπλέον, σχετικά με τις αυξημένες τιμές του πετρελαίου, που την Παρασκευή ξεπέρασαν στη Νέα Υόρκη τα 75 δολάρια το βαρέλι, ο Αμερικανός πρόεδρος, τόνισε ότι γι' αυτό ευθύνεται και η αύξηση της ζήτησης σε οικονομίες που ενισχύονται αλματωδώς, όπως η Κίνα και η Ινδία.

    Ωστόσο, παρά το βρετανικό αίτημα για αύξηση της παραγωγής του μαύρου χρυσού, ο ΟΠΕΚ απαντά ότι υπάρχει ήδη πολύ πετρέλαιο στην αγορά.

    "Δεν θα χρησιμοποιήσουμε το πετρέλαιο ώς πολιτικό όπλο"

    Πάντως, όπως δήλωσε στο περιθώριο του ενεργειακού φόρουμ στη Ντόχα του Κατάρ, ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου, Κάζεμ Βαζιρί Χαμανέχ, η χώρα του δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει το πετρέλαιο ως πολιτικό όπλο στην αντιπαράθεσή του με τη Δύση για το πυρηνικό του πρόγραμμα, συμπληρώνοντας πως δεν είναι υπεύθυνη για την ένταση που επικρατεί στην πετρελαϊκή αγορά.

    "Ακόμη κι όταν το Ιράκ επέβαλε τον πόλεμο στο Ιράν επί 8 χρόνια, οι ιρανικές εξαγωγές πετρελαίου δεν σταμάτησαν και θα συνεχιστούν και τώρα", τόνισε ο Χαμανέχ.

    Όπως δήλωσε ο ίδιος, η εξωτερική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών ευθύνεται εν μέρει για την άνοδο-ρεκόρ των τιμών του πετρελαίου.

    Σημειώνεται ότι το Ιράν είναι η τέταρτη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο και ηγετικό μέλος του ΟΠΕΚ, οι χώρες μέλη του οποίου αναμένεται να συνεδριάσουν ατύπως στο περιθώριο του Φόρουμ της Ντόχα τη Δευτέρα, αλλά δεν πρόκειται να υπάρξουν κάποιες σημαντικές εξελίξεις, με δεδομένο ότι το διεθνές καρτέλ παράγει καθημερινά σχεδόν το μέγιστο της δυναμικότητας των χωρών μελών.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Iran nuclear work 'irreversible'

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Στο κόκκινο" το πετρέλαιο

    Το Ιράν ζητά συνεργασία με την ΙΑΕΑ

    [06] Μ. Ανατολή

    Νέα επεισόδια στα

    Κορυφώνεται η ένταση στη Γάζα

    23/4/2006 5:39:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Συνεχίστηκαν για δεύτερη μέρα οι ενδοπαλαιστινιακές συγκρούσεις στη Γάζα με αποτέλεσμα τέσσερις άνθρωπο να τραυματιστούν. Συγκεκριμένα, δεκάδες ένοπλοι των Ταξιαρχιών των Μαρτύρων του Αλ Άκσα της οργάνωσης Φάταχ εισέβαλαν στο παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας στη Γάζα, όπου συγκρούστηκαν με φρουρούς των Ταξιαρχιών Ιτζ ελ-Ντιν αλ-Κάσαμ της Χαμάς. Οι τελευταίοι κυνήγησαν τους ενόπλους της Φατάχ και συνέλαβαν τέσσερις , τους οποίους έδεσαν και έβαλαν σε αστυνομικό αυτοκίνητο. "Οι καιροί που οι θεσμοί και η Αστυνομία μας μπορούσαν να δεχθούν επίθεση έχουν παρέλθει. Όποιος κραδαίνει όπλο εναντίον ενός από τους θεσμούς μας ή ενός από τους αστυνομικούς μας, εκθέτει τον εαυτό του στο θάνατο", δήλωσε ο Χάλεντ Αμπού Χίλελ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. Το Σάββατο περίπου 20 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε ένοπλες αντιπαραθέσεις στη Γάζα μεταξύ φοιτητών και μαχητών των δύο αντιπάλων παρατάξεων. Ήταν μια από τις πιο σοβαρές συμπλοκές ανάμεσα σε Παλαιστινίους αφότου η Χαμάς κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 23 April 2006 - 16:50:25 UTC