Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-04-20

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το Κυπριακό στο επίκεντρο της επίσκεψης Ράις
  • [02] Άνοιξαν τα λιμάνια της Χαλκιδικής
  • [03] Στο μικροσκόπιο 2500 φωτογραφίες
  • [04] Σε φιλικό κλίμα
  • [05] Γενέθλιο δείπνο από την Ελισάβετ

    [01] Πολιτική

    Επίσημη ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

    Το Κυπριακό στο επίκεντρο της επίσκεψης Ράις

    20/4/2006 10:20:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Επισημοποιήθηκε το απόγευμα η επίσκεψη της Κοντολίζα Ράις την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ενώ δεν αποκλείεται να δει και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου. Κατά την τετραήμερη περιοδεία της που θα αρχίσει στις 24 του μηνός η κα. Ράις θα επισκεφθεί την Αγκυρα αλλά και τη Σόφια για να συμμετάσχει στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Σον Μακόρμακ, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, "πέραν των συνομιλιών που θα έχει με τους ηγέτες των τριών χωρών, θα συμμετάσχει σε άτυπη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών όπου θα συζητηθεί η προετοιμασία της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στην Ρίγα της Λετονίας τον ερχόμενο Νοέμβριο. Στην Τουρκία και την Ελλάδα θα εξετάσει τα κοινά συμφέροντα που έχουμε με αυτούς τους στρατηγικούς μας εταίρους, συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της δημοκρατίας και της ειρήνης στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και πέραν αυτής, την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το Κυπριακό, την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και την ασφάλεια της ενέργειας στην Ευρωασία. Στη Βουλγαρία αναμένεται να υπογράψει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας και να συζητήσει διμερή και περιφερειακά ζητήματα".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επίσκεψη Ράις στις 27 Απριλίου

    [02] Κοινωνία

    Στις 28 Απριλίου η συνάντηση με τον υπουργό

    Άνοιξαν τα λιμάνια της Χαλκιδικής

    20/4/2006 10:47:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις τους οι παράκτιοι ψαράδες του νομού Χαλκιδικής, οι οποίοι από το πρωί είχαν αποκλείσει με τα σκάφη τα λιμάνια της Ουρανούπολης, της Ιερισσού και της Τρυπητής, εμποδίζοντας την πρόσβαση στο Άγιο Όρος, καθώς ορίστηκε συνάντησή τους με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανώλη Κεφαλογιάννη, για την Παρασκευή 28 Απριλίου. Οι ψαράδες της Χαλκιδικής ζητούν πρόσβαση και ελεύθερη αλιεία εντός της ζώνης των 500 μέτρων από τις ακτές του Αγίου Όρους, κάτι που τους απαγορεύεται από το 1987. Αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας Παράκτιων Αλιέων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συναντήθηκαν με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης, Λουκά Ανανίκα. Το πρωί δημιουργήθηκε ένταση στη σκάλα της Ουρανούπολης όταν αγανακτισμένοι προσκυνητές διαμαρτυρήθηκαν για τον αποκλεισμό, αλλά απομακρύνθηκαν με τη βοήθεια του λιμενικού.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αποκλεισμός λιμανιών

    [03] Κοινωνία

    Στο μικροσκόπιο 2500 φωτογραφίες

    20/4/2006 8:57:00 μμ

    Πηγή: NET

    Μετά το Πάσχα αναμένονται οι πρώτες ποινικές διώξεις, σχετικά με τη μεγάλη υπόθεση αρχαιοκαπηλίας, με επίκεντρο τη βίλα Παπαδημητρίου, στη Σχοινούσα. Στο μεταξύ, η δικογραφία συμπληρώνεται με απόλυτη μυστικότητα. Μάλιστα, νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι η δικογραφία, η οποία θα είναι ογκωδέστατη, δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει και ονόματα επωνύμων από Ελλάδα και εξωτερικό. Την ίδια ώρα, οι Αρχές μελετούν 2500 φωτογραφίες που απεικονίζουν αρχαία αντικείμενα, τα περισσότερα από τα οποία, όμως, δεν βρέθηκαν στο νησί και εικάζεται ότι βρίσκονται στην κατοχή μελών του κυκλώματος ή έχουν πουληθεί σε συλλέκτες και μουσεία. Ένα από τα ερωτήματα που θα επιχειρήσουν να απαντήσουν με τις έρευνές του οι Αρχές, είναι το που βρίσκονται αυτά τα αντικείμενα. Οι Αρχές έχουν ήδη σχηματίσει δικογραφία εις βάρος του Κωνσταντίνου Γρύσπου, επιστάτη της έπαυλης και πρώην κοινοτάρχη, καθώς μετά από έρευνα στο σπίτι του εντοπίστηκαν αρχαία αντικείμενα. Ο επιστάτης της έπαυλης θα οδηγηθεί στον εισαγγελέα της Νάξου και με την κατάθεσή του ίσως δώσει κάποιες απαντήσεις.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην Αθήνα τα αρχαία

    [04] Κόσμος

    Συνάντηση Μπους - Χου

    Σε φιλικό κλίμα

    20/4/2006 8:00:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: Reuters, BBC, ΑΠΕ

    Τη βελτίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Κίνα, ζήτησε ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους από τον Κινέζο ομόλογό του, Χου Ζιντάο, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν στους κήπους του Λευκού Οίκου. "Η Κίνα έχει γίνει μια ευημερούσα χώρα, γιατί πλέον οι Κινέζοι έχουν την ελευθερία να αγοράζουν και να πωλούν προϊόντα και τώρα θα πρέπει η χώρα να βελτιώσει το επίτευγμα αυτό, παραχωρώντας στον πληθυσμό της την ελευθερία του συνέρχεσθαι, την ελευθερία στην έκφραση και στη θρησκεία", τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος. Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι το Πεκίνο συνεχίζει τις μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς, χωρίς όμως να αναφερθεί κατ' αρχήν στα ανθρώπινα δικαιώματα. "Συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις, παίρνουμε θετικά μέτρα στο τομείς όπως την πρόσβαση στις αγορές, το ύψος των εισαγωγών, την ενίσχυση των περιουσιακών δικαιωμάτων". Χωρίς επεισόδια πραγματοποιήθηκε διαδήλωση διαμαρτυρίας από οπαδούς της θρησκευτικής οργάνωσης Φαλουνγκόνγκ, προσπαθώντας να παρεμποδίσει την ομιλία του Κινέζου προέδρου και επιχειρώντας να καταλάβουν θέσεις στο χώρο που είχαν κρατηθεί για τις τηλεοπτικές ομάδες δημοσιογράφων και φωτογράφων εντύπων.

    Συνεργασία Κίνα - ΗΠΑ

    Επίσης, ο Κινέζος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα γίνουν βήματα και για "ανάπτυξη της συνεργασίας και του εμπορίου μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ", ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τον Κινέζο ομόλογό του να ασκήσει η χώρα του την αξιοσημείωτη επιρροή που διαθέτει στη Βόρεια Κορέα, ώστε να υπάρξει σημαντική πρόοδος στο πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ με τελικό στόχο να γίνει η κορεατική χερσόνησος μία περιοχή απαλλαγμένη από πυρηνικά.

    Ο κ. Μπους επανέλαβε την αμερικανική πολιτική " για μια ενιαία Κίνα" και τάχθηκε κατά οποιασδήποτε μονομερούς δράσης της Κίνας κατά της Ταϊβάν.

    Τέλος, ο κ. Χού τόνισε ότι "η Ταϊβάν είναι ένα αναπόσχιστο τμήμα της Κίνας. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε κάθε προσπάθεια και θα αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες με σοβαρότητα και με τελικό στόχο μας την ειρηνική συνένωση των δύο πλευρών. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να επιτρέψει στην Ταϊβάν να αποσχιστεί από την Κίνα, με όποιον τρόπο και εάν γίνει αυτό".

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Bush welcomes Chinese president

    Reuters: China's Hu draws protests

    Reuters: Hu pledges more steps on trade

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στις ΗΠΑ ο Κινέζος Πρόεδρος

    [05] Ζωής ...σΤάσεις

    Τα κεράκια θα τα σβήσει στο κάστρο Ουίνσδορ

    Γενέθλιο δείπνο από την Ελισάβετ

    20/4/2006 9:47:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ, BBC

    Τα 80 της χρόνια συμπληρώνει αύριο η βασίλισσα Ελισάβετ και μία ημέρα πριν σβήσει τα κεράκια, παρέθεσε γεύμα σε 99 Βρετανούς, που γεννήθηκαν την ίδια ημέρα και την ίδια χρονιά με εκείνη, δηλαδή στις 21 Απριλίου του 1926. Η Ελισάβετ δεξιώθηκε τις 70 γυναίκες και τους 29 άνδρες, οι οποίοι πριν από το γεύμα είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την αίθουσα με τα έργα Τέχνης και να συνομιλήσουν για λίγο μαζί της. Η βασίλισσα δέχτηκε και τις ευχές του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, ο οποίος της ευχήθηκε μακροζωία από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων. Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τον εορτασμό των γενεθλίων της, η βασίλισσα Ελισάβετ επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του BBC, όπου ένας δημοσιογράφος της επεσήμανε την παράλειψή της να μην προσκαλέσει τον συνομήλικό της ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, επ ευκαιρία της επετείου των 80ων γενεθλίων της. Η Ελισάβετ έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από το προσωπικό του BBC και συναντήθηκε με πολλούς γνωστούς παρουσιαστές του, ιδίως με τον Τζον Χάμφρις, γνωστό για τις τολμηρές κι ασυμβίβαστες συνεντεύξεις του με μέλη της κυβέρνησης. "Της είπα πως ήταν πολύ ανοίκειο που δεν προσκάλεσε τον Φιντέλ Κάστρο στο παλάτι διότι κι εκείνος σύντομα (στις 31 Αυγούστου) θα γίνει 80 ετών, όμως εκείνη δεν φάνηκε να βρίσκει καλή αυτήν την ιδέα", τόνισε αργότερα ο Χάμφρις. Λίγο νωρίτερα, η βασίλισσα της Γηραιάς Αλβιόνας επισκέφθηκε το Βασιλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων, ένα από τα μεγαλύτερα ινστιτούτα ανάλυσης διεθνών θεμάτων στον κόσμο. Η βασίλισσα παρακολούθησε ένα debate με θέμα το μέλλον του κόσμου.

    Αύριο, ανήμερα των γενεθλίων της, η Ελισάβετ θα γιορτάσει οικογενειακά στο κάστρο Ουίνσδορ, όπου ο πρίγκιπας Κάρολος θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν της.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 20 April 2006 - 20:50:39 UTC