Browse through our Interesting Nodes on Transportation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-04-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αποπομπή Φλωρίδη
  • [02] Τιμητική παρουσία
  • [03] Συνεργασία Υπουργείων Υγείας - Αμυνας
  • [04] Κόντρα για φοιτητική αφίσα
  • [05] Βυθίστηκε ξύλινο πλοιάριο
  • [06] Ξανά στο δρόμο για Πράγα ο Ολυμπιακός
  • [07] Ισοπαλία η Σεβίλλη, 8η θέση η Ελλάδα
  • [08] "Χτύπησε" τη Σκωτία ο Η5Ν1

    [01] Πολιτική

    Εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ

    Αποπομπή Φλωρίδη

    6/4/2006 11:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/4/2006 11:30:16 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Tην παραίτηση του Γιώργου Φλωρίδη από το Συντονιστικό Όργανο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος ζήτησε και έλαβε το βράδυ της Πέμπτης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος, "οι θέσεις που διατύπωσε ο συντονιστής του Τομέα Οικονομικών Υποθέσεων της Κ.Ο, Γιώργος Φλωρίδης, για το σύστημα των απολύσεων στη Σουηδία είναι προσωπικές απόψεις που δημιουργούν παρερμηνείες και δεν απηχούν τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ. Προσωπικές απόψεις μπορούν να κατατίθενται αλλά τα στελέχη που μετέχουν στα όργανα του κόμματος οφείλουν να λειτουργούν με συντεταγμένο τρόπο".

    [02] Πολιτική

    Τιμητική παρουσία

    6/4/2006 10:09:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/4/2006 11:05:24 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Εγκαινιάστηκε το "σπίτι" της Ένωσης τέως βουλευτών και ευρωβουλευτών το μεσημέρι της Πέμπτης με την τιμητική παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, αρκετών υπουργών της Κυβέρνησης και νυν και τέως βουλευτών όλων των κομμάτων. Τον αγιασμό των γραφείων της Ένωσης, που βρίσκεται στην πλατεία Συντάγματος, τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε δεξίωση. "Στην Ένωση υπάρχει μία σπάνια ομοφωνία για τους στόχους που έχουν τεθεί από όλα τα μέλη, που συνδέονται από βαθιά και αμοιβαία εκτίμηση, μακριά από κάθε είδους αντιπαλότητες", τόνισε ο πρόεδρός Κωνσταντίνος Πυλαρινός. Μετά την ολοκλήρωση της τελετής των εγκαινίων ο Πρόεδρος της Ένωσης χάρισε ασημένιους αναμνηστικούς δίσκους στον κ. Παπούλια, τον κ. Χριστόδουλο και την κα Μπενάκη.

    [03] Πολιτική

    Κοινές δράσεις στον τομέα της Υγείας

    Συνεργασία Υπουργείων Υγείας - Αμυνας

    6/4/2006 9:42:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μια σειρά κοινών δράσεων των Υπουργείων Υγείας και Άμυνας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν την Πέμπτη ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Οι δυο Υπουργοί αποφάσισαν τη σύσταση επιτροπής η οποία θα εκπονήσει το νέο πρόγραμμα των κοινών δράσεων στον τομέα της υγείας, σε υλοποίηση του Κυβερνητικού προγράμματος. Τα συμπεράσματα της επιτροπής θα ανακοινωθούν από τους δύο υπουργούς στη δεύτερη συνάντησή τους, σε ένα μήνα, στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Παράλληλα, οι Υπουργοί Υγείας και Άμυνας διευκρίνισαν ότι το σχετικό πρόγραμμα θα δρομολογήσει καλύτερες παροχές υγείας, καλύτερη κοινωνική πολιτική επ' ωφελεία της ελληνικής κοινωνίας και των Ελλήνων πολιτών. Να σημειωθεί ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν αναλάβει το σύνολο των αεροδιακομιδών ασθενών, ενώ πλοία του Στόλου επισκέπονται ακριτικά νησιά για την παροχή υπηρεσιών υγείας στους κατοίκους τους. Στο πλαίσιο υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος, τις μονάδες επανδρώνουν πλέον στρατιωτικοί ιατροί που κάνουν τη θητεία τους.

    [04] Πολιτική

    "Πυρά" Ρουσόπουλου - Αθανασάκη

    Κόντρα για φοιτητική αφίσα

    6/4/2006 7:52:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/4/2006 10:18:06 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ - ΝΕΤ 105.8

    Να ζητήσουν δημοσίως συγγνώμη κάλεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θοδωρής Ρουσόπουλος, το Γιώργο Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας αφίσα της ΠΑΣΠ για τις φοιτητικές εκλογές, που δείχνει ένα πράσινο αεροπλάνο να πέφτει πάνω σε δυο γαλάζιους δίδυμους, υπό τη λεζάντα "επιλέγω την ΠΑΣΠ γιατί όλα μπορούν να συμβούν." Ο κ. Ρουσόπουλος έκανε λόγο για απαράδεκτη και αντιδημοκρατική ενέργεια και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ και προσωπικά τον κ. Παπανδρέου να καταδικάσουν την κίνηση της νεολαίας και να καταστρέψουν την αφίσα. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, παραδέχθηκε ότι η αφίσα ήταν λάθος, ωστόσο, κατηγόρησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι επιχειρεί συμψηφισμό με τα υβριστικά συνθήματα της ΔΑΠ στη Θεσσαλονίκη. "Οι αισχρές και χυδαίες ύβρεις εναντίον του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από νεολαίους της ΔΑΠ και το χαμόγελο ευτυχίας του Υπουργού Πολιτισμού δεν μπορούν να συγκριθούν και δεν συσχετίζονται με μία αφίσα με λάθος μήνυμα, που προφανώς είναι καταδικαστέο", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αθανασάκης.

    Συγνώμη και ποινές από τη ΔΑΠ

    Στο μεταξύ, με ανακοίνωσή της, η φοιτητική παράταξη της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ Θεσσαλονίκης ζήτησε συγνώμη από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και τον Υπουργό Πολιτισμού για τα προσβλητικά συνθήματα.

    Επίσης, όπως γνωστοποίησε ο επικεφαλής της παράταξης στη συμπρωτεύουσα, Ειρηναίος Νούλης, σε 17 μέλη της ΔΑΠ - ΝΔΦΚ Θεσσαλονίκης επιβλήθηκε εξάμηνη αναστολή της ιδιότητάς τους, ενώ σε άλλα 26 η ποινή της επίπληξης.

    "Εκφράζουμε με κάθε ειλικρίνεια την αντίθεσή μας σε κάθε τι που προσβάλλει το θεσμό και το πρόσωπο του προέδρου της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και κάθε πολιτική νεολαία", τόνισε ο κ. Νούλης.

    Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο κ. Ρουσόπουλος επανέλαβε πως τα συνθήματα ήταν μεμονωμένη ενέργεια την οποία έχει καταδικάσει η Κυβέρνηση και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι οι αντιδράσεις του κ. Ρουσόπουλου είναι βραδυφλεγείς, ενώ τον κατηγόρησε ότι λέει ψέματα όταν υποστηρίζει πως όσα έγιναν στην Θεσσαλονίκη αποτελούν μεμονωμένη περίπτωση και υπενθύμισε ανάλογα συνθήματα που ακούστηκαν σε άλλες σχολές. Τέλος, ο κ. Αθανσάκης κάλεσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο "να αφήσει τους μπερλουσκονισμούς" γιατί, όπως τόνισε, "δεν μπορεί να διαπαιδαγωγείται με αυτόν τον τρόπο η νεολαία ενός μεγάλου κόμματος".

    "Αν δεν το έμαθε ο κ. Αθανασάκης, η ΔΑΠ ήδη ανακοίνωσε τις ποινές που επέβαλε στους 17 φοιτητές που ήταν υπεύθυνοι για το υβριστικό σύνθημα εναντίον του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Η Κυβέρνηση μάλιστα καταδίκασε αμέσως τις ενέργειές τους", απάντησε ο κ. Ρουσόπουλος και πρόσθεσε: "τι έκανε το ΠΑΣΟΚ για τους νεολαίους της ΠΑΣΠ που διαφημίζουν την τρομοκρατία, γκρεμίζοντας ως άλλοι Μπιν Λάντεν τους δίδυμους πύργους; Πόσους διέγραψε ή έστω επέπληξε για την ασέβεια στα θύματα και την προσβολή στους δημοκρατικούς πολίτες όλου του κόσμου; Έτσι εννοούν το 'νέο ήθος';

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αλυσιδωτές αντιδράσεις για τα συνθήματα

    [05] Κόσμος

    69 νεκροί - 36 τραυματίες

    Βυθίστηκε ξύλινο πλοιάριο

    6/4/2006 8:31:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ

    Ξύλινο πλοιάριο στο οποίο επέβαιναν περισσότερα από 300 άτομα βυθίστηκε την Πέμπτη το μεσημέρι στην έξοδο του λιμανιού του Τζιμπουτί, ανατολικά της Αφρικής. Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα από νοσοκομειακή πηγή τουλάχιστον 69 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, 20 αγνοούνται και 36 έχουν τραυματιστεί, μεταξύ αυτών επτά βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Όπως δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες, στο πλοιάριο επέβαιναν περισσότεροι από 300 άνθρωποι, ενώ σύμφωνα με τους κανονισμούς το πλοίο είχε άδεια να μεταφέρει έως και 120 επιβάτες. Το ναυάγιο έγινε ενώ οι μετεωρολογικές συνθήκες ήταν καλές, σύμφωνα με τον γαλλικό στρατό.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Many die in Djibouti boat tragedy

    [06] Μπάσκετ

    Ξανά στο δρόμο για Πράγα ο Ολυμπιακός

    6/4/2006 10:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/4/2006 11:23:45 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ο Ολυμπιακός επικράτησε της Μακάμπι Τελ Αβίβ με 76-70 και ισοφάρισε σε 1-1 τα μεταξύ τους παιχνίδια στην προημιτελική φάση της Ευρωλίγκα. Πλέον οι "ερυθρόλευκοι" θα ταξιδέψουν και πάλι στο Τελ Αβίβ (13/4) και θα τα παίξουν όλα για όλα στο τρίτο και τελευταίο παιχνίδι της σειράς για να πάρουν τη νίκη και την πρόκριση στο φάιναλ 4 της Πράγας. Τα δεκάλεπτα: 21-15, 35-30, 53-46, 76-70. Δυνατά ξεκίνησε ο Ολυμπιακός την αναμέτρηση και πήρε τον έλεγχο. Στο πρώτο δεκάλεπτο οι "ερυθρόλευκοι" πήραν τον έλεγχο και κατάφεραν με καλή άμυνα και τα τρίποντα από Λιούις και Παπαμακάριο να πάρει μία διαφορά έξι πόντων (21-15). Στη δεύτερη περίοδο οι παίκτες του Καζλάουσκας κράτησαν τον ρυθμό και κατάφεραν με ένα πολύ καλό Σχορτσιανίτη από την ρακέτα να κρατήσει την υπέρ του διαφορά με στο ημίχρονο με 35-30. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ολυμπιακός διατήρησε την υπεροχή στο σκορ και στην 3η περίοδο κράτησε ένα προβάδισμα επτά πόντων 53-46. Στην τέταρτη περίοδο ο Ολυμπιακός κράταγε το μικρό προβάδισμα. Η Μακάμπι έκανε την προσπάθεια να πλησιάσει και λίγο πριν το τέλος μείωσε στους τρεις πόντους 69-66. Εκεί όμως μίλησε ο Βασιλόπουλος ο οποίος με καλάθι και φάουλ έδωσε και πάλι τη διαφορά στους 6 (72-66). Στα δευτερόλεπτα που απέμειναν άλλαξε απλώς το σκορ με τον Ολυμπιακό να παίρνει με 76-70 τη νίκη.

    Ολυμπιακός: Έντνι 10, Λιούις 14(2), Σχορτσανίτης 17, Ζίζιτς 6, Βασιλόπουλος 10(1), Παπαμακάριος 7(2), Χατζής, Σεϊμπούτις 5(1), Μπάρλος 3, Χαρίσης 4(1), Πρίντεζης. Μακάμπι: Πάρκερ 17(1), Μπέρσταιν 2, Μπαστόν 10, Βούιτσιτς 2, Σαρπ 11(1), Σάσον 2, Άρνολντ 3, Σόλομον 23(3), Γκριν.

    [07] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ισοπαλία η Σεβίλλη, 8η θέση η Ελλάδα

    6/4/2006 9:21:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Η Σεβίλλη απέσπασε ισοπαλία 1-1 στον δεύτερο προημιτελικό του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ από τη Ζενίτ στην Αγία Πετρούπολη και σε συνδυασμό με τη νίκη της στο πρώτο παιχνίδι με 4-1 πήραν την πρόκριση για τα ημιτελικά. Παράλληλα, η ισοπαλία αυτή έδωσε την ευκαιρία στην Ελλάδα να παραμείνει στην 8η θέση της ειδικής βαθμολογίας στην ΟΥΕΦΑ και να διατηρήσει τα έξι ευρωπαϊκά «εισιτήρια» και τη σεζόν 2007-2008. Τώρα πλέον το ελληνικό ενδιαφέρον στρέφεται στην εκπρόσωπο της Ρουμανίας (Στεάουα ή Ραπίντ Βουκουρεστίου), που θα συνεχίσει στη διοργάνωση και η οποία, αν φτάσει στον τελικό, τότε είναι πιθανό να χαθεί η όγδοη θέση. Στο παιχνίδι, η Ζενίτ άνοιξε το σκορ στο 50 με τον Χιουν αλλά η Σεβίλλη απάντησε στο 66 με τον Κέπα που είχε μπει ως αλλαγή λίγη ώρα πριν. Μάλιστα ο Κέπα ένα λεπτό μετά το γκολ του αποβλήθηκε με απευθείας κόκκινη κάρτα. Στο 73 η Σεβίλλη έφτασε κοντά στο να πάρει και το παιχνίδι όταν κέρδισε πέναλτι, αλλά ο τερματοφύλακας της Ζενίτ απέκρουσε.

    Διαιτητής: Στέφανο Φαρίνα (Ιταλία)

    Κίτρινες: Ραντίμοφ - Ντάνιελ Αλβες, Λουϊς Φαμπιάνο

    Κόκκινες: Κρίζανατς (68΄) - Κέπα (67΄)

    Οι συνθέσεις:

    ΖΕΝΙΤ: Μαλαφέεφ, Ανιούκοφ, Κρίζανατς, Σκρτελ, Μάρες, Χιουν (58΄ Κοζάνοφ), Ραντίμοφ, Βλασόφ, Σιρλ (79΄ Τριφόνοφ), Πόσκους, Κερζάκοφ.

    ΣΕΒΙΛΗ: Πάλοπ, Νταβίντ, Χάβι Ναβάρο (65΄ Κέπα), Εσκουντέ, Ντάνιελ Αλβες, Οσιο, Αντριάνο (56΄ Φερνάντο Σάλες), Νάβας, Μάρτι, Μαρέσκα (70΄ Ρενάτο), Λουϊς Φαμπιάνο (62΄ Νοτάριο).

    [08] Υγεία

    Σε άγριο κύκνο

    "Χτύπησε" τη Σκωτία ο Η5Ν1

    6/4/2006 7:09:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ

    Σε άγριο κύκνο που βρέθηκε νεκρός στη Σκωτία εντοπίστηκε ο ιός H5N1, επιβεβαίωσαν την Πέμπτη Βρετανοί αξιωματούχοι. Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο BBC επικαλούμενο εκπρόσωπο της Βασιλικής Εταιρείας για την Προστασία των Πτηνών (RSPB), οι εξετάσεις που έγιναν σε δείγμα από τον κύκνο ήταν θετικές, επιβεβαιώνοντας το πρώτο κρούσμα του H5N1 στη Βρετανία. Οι εξετάσεις έγιναν από ειδικούς στο εργαστήριο αναφοράς της ΕΕ για τη γρίπη των πτηνών που βρίσκεται στο Ουέιμπριτζ, στη νότια Βρετανία. Ο κύκνος βρέθηκε να επιπλέει στο νερό στις 29 Μαρτίου στο μικρό ψαροχώρι Σέλαρνταϊκ, στο ανατολικό τμήμα της Σκωτίας. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ ζήτησε από τους πολίτες να μην πανικοβληθούν, υπενθυμίζοντας πως η ασθένεια δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, παρά σε σπάνιες περιπτώσεις από άμεση επαφή με το άρρωστο ζώο.

    Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης της Σκωτίας επιβεβαίωσε ότι ο κύκνος ήταν φορέας του ιού.

    Μετά το νέο κρούσμα, η Βρετανία γίνεται η 13η ευρωπαϊκή χώρα που πλήττεται από την πλέον επικίνδυνη μορφή της νόσου, η οποία είναι μεταδοτική κι έχει σκοτώσει πάνω από 100 ανθρώπους στην Ασία από την εποχή της έξαρσής της το 2003.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Swan tests confirm deadly virus


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 6 April 2006 - 20:51:30 UTC