Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-03-31

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κόντρα για τις υποκλοπές
  • [02] H AGB στο επίκεντρο
  • [03] Επικρίσεις Παπαρήγα κατά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ
  • [04] Επίσκεψη Αλαβάνου στον "Ερ. Σταυρό"
  • [05] Καρτέρι στη χρηματαποστολή
  • [06] Μοιραίο παιχνίδι
  • [07] "Μια σίγουρη στέγη"
  • [08] Διαδήλωση για τη Παιδεία
  • [09] Καταθέσεις για τις μεταγγίσεις
  • [10] Ναρκωτικά μέσω Διαδικτύου
  • [11] Η έκθεση του Συνήγορου
  • [12] Νεκρός από μηνιγγίτιδα
  • [13] Ελεύθεροι οι έξι μαθητές
  • [14] Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη
  • [15] Υποδοχή αποδοκιμασίας για τη Ράις
  • [16] Η Σουηδία επικεφαλής της έρευνας
  • [17] Σνακ Tasty με πατάτα Αμυνταίου
  • [18] Συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν
  • [19] Έως τις 14/4 οι επιδοτήσεις για το βαμβάκι
  • [20] Θέλει Πιρές η Μπενφίκα
  • [21] Στο φεστιβάλ τηλεόρασης η ΕΡΤ
  • [22] Τα Μουσικά Σύνολα στο Μέγαρο Μουσικής
  • [23] Παιδικά χαμόγελα στο αεροδρόμιο "Μακεδονία"
  • [24] Παραγωγή κλωνοποιημένων αλόγων

    [01] Πολιτική

    Ένταση στη Βουλή με αφορμή επερώτηση του ΠΑΣΟΚ

    Κόντρα για τις υποκλοπές

    31/3/2006 7:07:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Σε κλίμα έντασης διαδραματίστηκε η σημερινή συζήτηση στη Βουλή με αφορμή την επερώτηση πέντε βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το θέμα των υποκλοπών, σύμφωνα με την οποία γίνονται παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ με υπερσύγχρονα μηχανήματα. Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας απέρριψε τις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας πως οι δυνατότητες της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είναι περιορισμένες, καθώς τα μηχανήματα παρακολούθησης που διαθέτει είναι απαρχαιωμένα. Επικαλούμενος σχετικές συνομιλίες που είχε με τον Διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Κοραντή, ο κ. Πολύδωρας ανέφερε ότι η ΕΥΠ διαθέτει το παλαιό σύστημα παρακολούθησης των σταθερών αναλογικών τηλεφωνικών επικοινωνιών, το οποίο αδυνατεί να καταγράψει συνομιλίες που γίνονται, είτε με κινητά τηλέφωνα, είτε με σταθερά τηλέφωνα που χρησιμοποιούν ψηφιακές συνδέσεις.

    Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης ανακοίνωσε ότι επίκειται νομοθέτημα για την κοινοβουλευτική εποπτεία των δραστηριοτήτων της ΕΥΠ από διακομματική Επιτροπή της Βουλής, με στόχο τον εκσυγχρονισμό και τη δημοκρατική αναβάθμιση της.

    Σε παρέμβασή του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου καταλόγισε στον κ. Πολύδωρα, ότι "η χώρα έχει γίνει ξέφραγο αμπέλι" και παρατήρησε ότι "επί ΠΑΣΟΚ δεν έγιναν υποκλοπές, ούτε συνακροάσεις". Επανέλαβε τις επικρίσεις του ΠΑΣΟΚ για τη διαδικασία εξιχνίασης της υπόθεσης των υποκλοπών, αφήνοντας αιχμές κατά του Εισαγγελέα κ. Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για ολιγωρία ("7-8 ανακρίσεις προσώπων σε 4 μήνες", είπε χαρακτηριστικά) και την κυβέρνηση για παράκαμψη της Ανεξάρτητης Αρχής για τη Διασφάλιση του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

    "Η ΑΔΑΕ δήλωνε εκείνο τον καιρό λειτουργικά απαράσκευη", απάντησε ο κ. Πολύδωρας. Ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ έλεγε ότι τότε η Αρχή συνεδρίαζε στο γραφείο του. Τα πορίσματά της, μακάρι να ήσαν πρωτογενή, αλλά δυστυχώς είναι από τις απαντήσεις που έλαβε από τις δύο εταιρείες, την Αστυνομία και την ΕΥΠ",είπε. "Μην πατάτε σε άδεια σανίδα. Είναι υπεύθυνος ο χειρισμός", είπε ο κ. Πολύδωρας.

    Για το ίδιο θέμα, εξ άλλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Βασίλης Μαγγίνας δήλωσε πως "ίσως και να μπορούσαν τα πράγματα να γίνουν σε συντομότερο χρόνο από το 11 μηνο", ωστόσο, κάλεσε τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ "τα περί σκοπιμοτήτων κλπ, του κ. Παπαγγελόπουλου, να τα κρατήσουν για τον εαυτό τους".

    Εξάλλου, κατά τη διαδικασία, ο κ. Πολύδωρας ανακοίνωσε ότι η ρύθμιση για την αναγνώριση της μάχιμης πενταετίας στα Σώματα Ασφαλείας υπεγράφη και έχει σταλεί στο υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να ενταχθεί στο επόμενο νομοσχέδιο που θα πραγματεύεται ασφαλιστικά θέματα.

    [02] Πολιτική

    H AGB στο επίκεντρο

    31/3/2006 3:44:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Στην ποινική δίωξη που άσκησε η Εισαγγελέας Πρωτοδικών, κατά της εταιρίας AGB, για τον τρόπο καταμέτρηση της τηλεθέασης, αναφέρθηκε σήμερα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο κ. Αντώναρος αφού τόνισε ότι η υπόθεση βρίσκεται υπό δικαστική διερεύνηση, επισήμανε ότι στόχο της κυβέρνησης αποτελεί η ίδρυση μη κερδοσκοπικής εταιρείας για τον έλεγχο της ορθότητας των μετρήσεων τηλεθέασης και κυκλοφορίας των εφημερίδων επισημαίνοντας ότι σχετική πρόταση, έχει κατατεθεί σε όλους τους ενδιαφερόμενους που συμμετέχουν στον ευρύ διάλογο για την αδειοδότηση και τη συγκέντρωση των ΜΜΕ. Ο κ. Αντώναρος πρόσθεσε ότι "η πρόταση αυτή αποσκοπεί στην επίλυση ενός προβλήματος που παρέμενε άλυτο για πολλά χρόνια και βρίσκει ήδη μεγάλη ανταπόκριση. Θέση στο θέμα πήρε και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος ο οποίος ζήτησε το σφράγισμα της εταιρίας για απάτη, ζητώντας παράλληλα την εξαίρεση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης από κάθε μέτρηση τηλεθέασης, ώστε να λειτουργήσει ως πιλότος ποιότητας για όλα τα τηλεοπτικά κανάλια στη χώρα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δίωξη κατά της ΑGB

    [03] Πολιτική

    Σε ομιλία της σε εργαζομένους της Εθνικής

    Επικρίσεις Παπαρήγα κατά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ

    31/3/2006 3:43:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Κριτική κατά της κυβέρνησης και του ΠΑΣΟΚ άσκησε η γ.γ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα μιλώντας σήμερα σε εργαζόμενους της Διεύθυνσης Πληροφορικής της Εθνικής Τράπεζας. Η κ. Παπαρήγα είπε ότι "η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΕΕ έχουν εδώ και καιρό δείξει τα "χαρτιά" τους και παρά τις όποιες περικοκλάδες χρησιμοποιούν, κανένας εργαζόμενος δεν επιτρέπεται να έχει σήμερα αυταπάτες για την πολιτική τους, για τα μέτρα που έχουν ήδη πάρει και αυτά που θα πάρουν για το ασφαλιστικό, τα εργασιακά, το εισόδημα, παντού". Η γραμματέας του ΚΚΕ ζήτησε από το εργατικό κίνημα "να δείξει τα 'δόντια' του, γιατί ως τώρα έχει δείξει μόνο κάποιες από τις δυνατότητες που έχει και όχι την πραγματική του δύναμη. Χρειάζεται πολιτική και συνδικαλιστική συνειδητοποίηση", κατέληξε η κ. Παπαρήγα.

    [04] Πολιτική

    Ενημερώθηκε για τα προβλήματα του νοσοκομείου

    Επίσκεψη Αλαβάνου στον "Ερ. Σταυρό"

    31/3/2006 7:30:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Επίσκεψη στο νοσοκομείο "Ερυθρός Σταυρός" πραγματοποίησε σήμερα Αλέκος Αλαβάνος, όπου συναντήθηκε με τη διοίκηση και τους εκπροσώπους των εργαζομένων. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ενημερώθηκε για τα προβλήματα που υπάρχουν, με πρωταρχικό εκείνο της έλλειψης προσωπικού, και σημείωσε την προσπάθεια όλων ώστε το νοσοκομείο να λειτουργεί σωστά. "Πρέπει όλα αυτά τα προβλήματα να λυθούν επιτέλους. Να επανδρωθούν τα νοσοκομεία και επίσης να καλυφθούν οι ανάγκες στο χώρο υποδομής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον Ερυθρό Σταυρό δεν υπάρχει ειδικός χώρος για τα επείγοντα περιστατικά" είπε ο κ. Αλαβάνος και κάλεσε τον Υπουργό Υγείας "να σταματήσει τις δημόσιες σχέσεις, και να ασχοληθεί σοβαρά με τα προβλήματα των νοσοκομείων".

    [05] Κοινωνία

    1.250.000 ευρώ η λεία

    Καρτέρι στη χρηματαποστολή

    31/3/2006 5:31:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/3/2006 8:45:30 μμ)

    Περιπετειώδης αλλά καλά οργανωμένη ένοπλη ληστεία με λεία περίπου 1.250.000 ευρώ έγινε το μεσημέρι σε χρηματαποστολή της Αγροτικής Τράπεζας στα Ανώγεια Ρεθύμνου.

    Σύμφωνα με τις καταθέσεις των δύο υπαλλήλων της εταιρίας Χρηματαποστολών "Κοντρόλ", ενώ το θωρακισμένο αυτοκίνητο κινούταν στο δρόμο Ηρακλείου-Χανίων κοντά στον οικισμό Σίσαρχα, ένα ΙΧ αυτοκίνητο μάρκας "Φίατ" τους έκλεισε το δρόμο και ο συνοδηγός προσπάθησε να σπάσει μα βαριοπούλα το παρμπρίζ, ενώ οι υπόλοιποι δράστες πυροβόλησαν τρεις φορές στον αέρα.

    Οι δύο υπάλληλοι της χρηματαποστολής προσπάθησαν να διαφύγουν αλλά ο ληστής μπήκε στο όχημα, τους ανάγκασε να μείνουν μαζί του και τους οδήγησε προς άγνωστη κατεύθυνση. Μετά από απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων, πέταξε τους υπαλλήλους έξω από το όχημα εν κινήσει με αποτέλεσμα ο ένας να τραυματιστεί στο πόδι. Στη συνέχεια οι δράστες εξαφανίστηκαν με το θωρακισμένο όχημα προς άγνωστη κατεύθυνση.

    Από την Αστυνομία έχει εξαπολυθεί ανθρωποκυνηγητό σε όλη την Κρήτη για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.

    [06] Κοινωνία

    Δεκατριάχρονος καταπλακώθηκε από εστία χάντμπολ

    Μοιραίο παιχνίδι

    31/3/2006 8:28:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Τραγική κατάληξη είχε για 13χρονο από το 12ου Γυμνασίου Λάρισας το παιχνίδι την ώρα του διαλείμματος. Πρόκειται για τον Ευθύμιο Μπαλταγιάννη, ο οποίος μπήκε στο γυμναστήριο του σχολείου του και επιχείρησε να κάνει μονόζυγο στην εστία του χάντμπολ που βρισκόταν εκεί. Το τέρμα όμως δεν ήταν καρφωμένο στο πάτωμα, παρά είχε ροδάκια, με αποτέλεσμα να αναποδογυρίσει από το βάρος του παιδιού και να τον καταπλακώσει στο θώρακα. Ο άτυχος μαθητής διακομίστηκε άμεσα στο νοσοκομείο, όπου οι γιατροί επί μία ώρα κατέβαλαν κάθε προσπάθεια προκειμένου να τον σώσουν. Τελικά υπέκυψε μία ώρα στον θανάσιμο τραυματισμό του.

    [07] Κοινωνία

    Για τα παιδιά της "Κιβωτού"

    "Μια σίγουρη στέγη"

    31/3/2006 5:44:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Οι βάσεις για το χτίσιμο ενός σπιτιού για τα 200 παιδιά της "Κιβωτού" μπήκαν χθες, με την ανθρωπιά και την ευαισθησία που επέδειξαν οι τηλεθεατές και ακροατές της ΕΡΤ, στον τηλεμαραθώνιο που οργάνωσε η Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. Μέχρι στιγμής έχουν συγκεντρωθεί 841.895 ευρώ, ενώ οι προσφορές συνεχίζονται. Το τελικό ποσό θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα. Η ΕΡΤ, σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει ότι "θα συνεχίσει να στηρίζει την προσπάθεια της μη κυβερνητικής οργάνωσης "Κιβωτός" μέχρι την τελική υλοποίηση, οπότε όλοι μαζί θα γιορτάσουμε τα εγκαίνια του σπιτιού".

    [08] Κοινωνία

    Από φοιτητές και μαθητές

    Διαδήλωση για τη Παιδεία

    31/3/2006 5:39:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, αν τροποποιηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος και επιτραπεί η λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων, δηλώνουν φοιτητές και σπουδαστές που σήμερα πραγματοποίησαν συγκέντρωση στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και πορεία προς το υπουργείο Παιδείας. Στο συλλαλητήριο συμμετείχε και η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, που κήρυξε δίωρη στάση εργασίας τις δύο τελευταίες ώρες της πρωινής βάρδιας και τις δύο πρώτες της απογευματινής. Αντιπροσωπεία φοιτητών κατέθεσε ψήφισμα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας. Προς στιγμή προκλήθηκε ένταση όταν διαδηλωτές πέταξαν αυγά στις αστυνομικές δυνάμεις, αλλά με την επέμβαση των πιο ψύχραιμων, τα πνεύματα ηρέμησαν.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συλλαλητήρια για την Παιδεία

    [09] Κοινωνία

    Στον εισαγγελέα

    Καταθέσεις για τις μεταγγίσεις

    31/3/2006 4:53:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης Βασίλη Φλωρίδη αναμένεται πλέον να καταθέσει, ο 38χρονος αιμοδότης φορέας του AIDS, το αίμα του οποίου μόλυνε τη 17χρονη που πάσχει από μεσογειακή αναιμία και τον 76χρονο καρδιοπαθή στη Θεσσαλονίκη. Χθες, κατέθεσε ο διευθυντής του Κέντρου Αιμοδοσίας του Ιπποκράτειου νοσοκομείου, Λεωνίδας Παπαγιάννης, ο οποίος αναφερόμενος στο περιστατικό στάθηκε στην έλλειψη μοριακού ελέγχου στο νοσοκομείο. Κατέθεσε δε ότι δεδομένων των μέσων που διαθέτει το Κέντρο Αιμοδοσίας έγινε το καλύτερο δυνατό από πλευράς ελέγχων. Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η έρευνα του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας, ενώ αιφνιδιαστικά παραιτήθηκε ο καθηγητής αιματολογίας Ιωάννης Κλονιζάκης που είχε αναλάβει την προκαταρκτική εξέταση στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καταθέσεις για τη μοιραία μετάγγιση

    [10] Κοινωνία

    Η αστυνομία συνέλαβε 25χρονο

    Ναρκωτικά μέσω Διαδικτύου

    31/3/2006 2:31:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Τη σύλληψη ενός 25χρονου, γιου ιδιοκτήτη μεγάλης διαφημιστικής εταιρίας, που πουλούσε ναρκωτικά μέσω Διαδικτύου, ανακοίνωσε το τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής. Η αστυνομία οδηγήθηκε στα "ίχνη" του μέσω του εντοπισμού πρόγραμμα άμεσης επικοινωνίας, μέσω του οποίου ο κατηγορούμενος πρόσφερε ηλεκτρονικά, κυρίως σε ανήλικους, ναρκωτικές ουσίες.

    Μετά από πολυήμερες έρευνες, αστυνομικός, αφού κατάφερε να αποκτήσει την εμπιστοσύνη του μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων, έκλεισε ραντεβού με τον κατηγορούμενο, προκειμένου να αγοράσει 25 γραμμάρια κοκαΐνης.

    Στη συνάντηση που ακολούθησε, ο δράστης συνελήφθηκε την ώρα που ήταν έτοιμος να πουλήσει 10 γραμμάρια κοκαΐνης στον αστυνομικό αντί 975 ευρώ.

    Σε έρευνα, που ακολούθησε στο σπίτι του, κατασχέθηκαν 34 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής με έξι σκληρούς δίσκους, βιβλιάριο καταθέσεων, μια πιστωτική κάρτα και άλλα.

    Ο 25χρονος οδηγήθηκε στον εισαγγελέα.

    [11] Κοινωνία

    Χειρισμός 13.270 υποθέσεων

    Η έκθεση του Συνήγορου

    31/3/2006 1:55:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/3/2006 5:12:39 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Τον χειρισμό 13.270 υποθέσεων περιέχει η ετήσια έκθεση του Συνήγορου του Πολίτη για το 2005 που παρέδωσε σήμερα στην πρόεδρο της Βουλής Άννα Μπενάκη- Ψαρούδα, ο επικεφαλής της Αρχής Γιώργος Καμίνης. Από το σύνολο των υποθέσεων μέσα στο 2005 εξετάσθηκε και διεκπεραιώθηκε το 73,76% που αφορά τη δημόσια διοίκηση. Και σ αυτή την έκθεση πρωταθλητές στην κακοδιοίκηση αναδεικνύονται οι Δήμοι και οι Νομαρχίες σε ποσοστό 18,7% , ακολουθούν το υπουργείο Εσωτερικών με 16.2%, το Υπουργείο Οικονομικών με 5% και οι φορείς ασφάλισης το ΙΚΑ με 5,%, και ο ΟΓΑ με 4,2%. Οι περιπτώσεις αφορούν σε ποσοστό 43,4% παράβαση διαδικασίας, 39,9% μη τήρηση προθεσμιών για την διεκπεραίωση των υποθέσεων των πολιτών, 21,3% παράβαση ουσιαστικών κανόνων δικαίου και 7,4% ανεπαρκής αιτιολογία.

    Παράλληλα το 47,34% των υποθέσεων που εξέτασε ο Συνήγορος του πολίτη είχαν να κάνουν με την νομιμότητα εισόδου και την παραμονή αλλοδαπών, το 80,57% με την κοινωνική ασφάλιση, το 7,73% με τις υπηρεσίες του ΕΣΥ και το 52,36% με παροχές και επιδόματα (συντάξεις γήρατος και αναπηρίας).

    Η έκθεση αποκαλύπτει επίσης και πολλές περιπτώσεις πλημελλούς συνεργασίας μεταξύ των μονάδων Υγείας.

    Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι το 2003 ένας πολίτης από τη Συρία έχασε το ένα μάτι του, καθώς επι ώρες μεταφερόταν από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, έως ότου ήταν πλέον πολύ αργά.

    Από την έναρξη της λειτουργίας του, το 1998, έως την 31η Δεκεμβρίου του 2005, ο Συνήγορος έχει δεχθεί 73.373 αναφορές πολιτών, ενώ μέσα στο 2005, δέχθηκε 10.087 νέες αναφορές, επιβεβαιώνοντας την τάση των τελευταίων ετών για σταθεροποίηση του ετήσιου αριθμού αναφορών στις 10.000.

    Όπως επισημάνθηκε όμως οι υποθέσεις που δεν φτάνουν στο Συνήγορο είναι πάρα πολύ περισσότερες.

    Από την έκθεση διαπιστώθηκε, ότι η Διοίκηση ανταποκρίνεται περισσότερο στις προτάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, καθώς και ότι αυξήθηκε το ποσοστό επίλυσης των βάσιμων υποθέσεων για τις οποίες διαμεσολάβησε η ανεξάρτητη αρχή.

    Την καθιέρωση στη συνείδηση του κόσμου και την εξοικείωση των πολιτών με το έργο και τις αρμοδιότητες της ανεξάρτητης αρχής επισήμανε ο επικεφαλής της ανεξάρτητης αρχής κ. Γ. Καμίνης.

    Εκφράζοντας όμως το παράπονό του, ανέφερε ότι "δεν βρίσκει πάντα το συνομιλητή που θα έπρεπε", στην προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων.

    Την χρησιμότητα της έκθεσης ώστε να εξαχθούν, όπως είπε, σημαντικά συμπεράσματα για την βελτίωση της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης στην χώρα μας, υπογράμμισε η κ. Μπενάκη.

    [12] Κοινωνία

    13χρονο αγόρι από τα Τρίκαλα

    Νεκρός από μηνιγγίτιδα

    31/3/2006 1:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/3/2006 8:07:09 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8

    Ένα 13χρονο αγόρι από τα Τρίκαλα που προσεβλήθη από μηνιγγίτιδα έχασε χθες το βράδυ τη μάχη με τη ζωή. Το παιδί παρουσίασε το απόγευμα υψηλό πυρετό, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Τρικάλων όπου διαγνώστηκε μηνιγγίτιδα. Αμέσως το παιδί υποβλήθηκε σε όλες τις απαραίτητες εργαστηριακές εξετάσεις όπου και διαπιστώθηκε ότι η εξέλιξη της ασθένειας ήταν ραγδαία.Ο 13χρονος μεταφέρθηκε στις 10.30 το βράδυ της Πέμπτης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας. Δυστυχώς όμως έχασε τη μάχη για τη ζωή στις 5 περίπου τα ξημερώματα σήμερα.

    Άμεση ήταν η κινητοποίηση του μηχανισμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Τρικάλων, που προχώρησε σε απολύμανση του σχολικού συγκροτήματος αλλά και των διπλανών σχολικών κτηρίων και προέβησαν σε ενημέρωση των μαθητών και των καθηγητών.

    [13] Κοινωνία

    Μετά την απολογία τους στον ανακριτή Θεσσαλονίκης

    Ελεύθεροι οι έξι μαθητές

    31/3/2006 7:39:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ελεύθεροι αφέθηκαν μετά την απολογία τους στον ανακριτή Θεσσαλονίκης οι έξι μαθητές, εκ των οποίων τρεις ανήλικοι, που κατασκεύασαν και χρησιμοποίησαν πλαστά χαρτονομίσματα για τα έξοδα της πενθήμερης σχολικής τους εκδρομής. Κατά τη διάρκεια της απολογίας τους στον ανακριτή κατέθεσαν ότι επρόκειτο περί παιδικής απερισκεψίας. Οι τρεις ενήλικοι αφέθηκαν ελεύθεροι με επιβολή χρηματικής εγγύησης 3.000 ευρώ, ενώ στους τρεις ανήλικους επιβλήθηκε ο περιορισμός της υποχρέωσης να δηλώνουν στις αστυνομικές αρχές τυχόν αλλαγή της διευθύνσεώς τους. Οι έξι μαθητές, ηλικίας 15 έως 19 ετών, είχαν οδηγηθεί χθες στον εισαγγελέα, Βασίλη Φλωρίδη, ο οποίος άσκησε ποινική δίωξη σε βάρος τους για παραποίηση, προμήθεια, κατοχή και κυκλοφορία παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων σε βαθμό κακουργήματος.

    Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν 19χρονος μαθητής του 27ου Λυκείου Τούμπας ανέλαβε με την ιδιότητα του πρόεδρου του 15μελούς συμβουλίου του σχολείου να συγκεντρώσει και να παραδώσει στο λυκειάρχη, ποσό 3.960 ευρώ για τη σχολική εκδρομή. Ωστόσο, ο λυκειάρχης αντιλήφθηκε αμέσως ότι τα 1.100 ευρώ σε χαρτονομίσματα (7 των 100 ευρώ και 8 των 50) ήταν πλαστά. Ο 19χρονος μαθητής παραδέχθηκε ότι αντικατέστησε τα γνήσια με πλαστά και προσφέρθηκε αμέσως να τα επιστρέψει. Σύμφωνα με τη δικογραφία, χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό υπολογιστή και πολυμηχάνημα "σαρωτή-εκτυπωτή" κατάφεραν να αντιγράψουν συνολικά 15 χαρτονομίσματα των 50 και των 100 ευρώ.

    [14] Κόσμος

    Σε κάδο απορριμμάτων είχαν βάλει το μηχανισμό

    Έκρηξη στην Κωνσταντινούπολη

    31/3/2006 7:36:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Έκρηξη σημειώθηκε στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης κοντά σε στάση λεωφορείου με αποτέλεσμα ένας άνθρωπος να χάσει τη ζωή του κι ακόμα πέντε να τραυματιστούν. Όπως προκύπτει ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε το τοποθετηθεί σε κάδο απορριμμάτων, ενώ καμία οργάνωση μέχρι στιγμής δεν έχει αναλάβει την ευθύνη. Η επίθεση συμπίπτει με τις άγριες συμπλοκές μεταξύ Κούρδων διαδηλωτών και της τουρκικής Αστυνομίας, στα νοτιοανατολικά της χώρας, που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε επτά ανθρώπους.

    [15] Κόσμος

    "Κοντολίζα γύρνα στη χώρα σου"

    Υποδοχή αποδοκιμασίας για τη Ράις

    31/3/2006 6:44:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Με συνθήματα αποδοκιμασίας υποδέχτηκαν την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις οι κάτοικοι του Μπλάκμπερν, της γενέτειρας του Βρετανού ομολόγου της, Τζακ Στρο. Μεταξύ άλλων οι περίπου 200 διαδηλωτές, που είχαν συγκεντρωθεί μπροστά σ ένα σχολείο που επισκέφθηκε η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, φώναζαν :"Ντροπή σου", "Κοντολίζα Ράις γύρνα στη χώρα σου", "Αρκετά με τα ψέματα". "Κατέστρεψε τη ζωή των ανθρώπων στο Ιράκ", είπε μια διαδηλώτρια που φορούσε ισλαμική μαντίλα. Η Αστυνομία είχε αναπτύξει σημαντικές δυνάμεις και είχε προειδοποιήσει πως "καμιά ανάρμοστη ενέργεια δεν θα γίνει ανεκτή". Από την πλευρά της, η Κοντολίζα Ράις σε κοινές της δηλώσεις με τον Στρο,είπε πως οι διαδηλώσεις αυτές δεν την ενοχλούν καθόλου και πως δεν έχει "κανένα πρόβλημα με τους ανθρώπους που ασκούν το δημοκρατικό δικαίωμά τους" να διαμαρτύρονται. "Πιστεύω πως είναι καλύτερα, αν κάποιος έχει απόψεις διαφορετικές, να τις εκφράζει", δήλωσε η Ράις. "Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται, αυτό είναι η δημοκρατία", πρόσθεσε.

    Παραδέχτηκε λάθη τακτικής

    Στο μεταξύ, σε άλλες δηλώσεις της, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών παραδέχτηκε, ότι οι ΗΠΑ διέπραξαν "χιλιάδες λάθη τακτικής στο Ιράκ".

    "Γνωρίζω ότι κάναμε λάθη τακτικής, χιλιάδες, είμαι σίγουρη", δήλωσε η Ράις σε ομιλία της στο Μπλάκμπερν, στη βορειοδυτική Βρετανία, γενέτειρα και εκλογική περιφέρεια του Τζακ Στρο.

    Ωστόσο, τόνισε, ότι η εισβολή στο Ιράκ από τα αμερικανικά και τα βρετανικά στρατεύματα, τον Μάρτιο του 2003, θα πρέπει να κριθεί από τον στρατηγικό της στόχο, δηλαδή την ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν, ένας στόχος που, όπως είπε, τελικά επιτεύχθηκε.

    "Όταν όμως κοιτάμε πίσω, σε ιστορικό επίπεδο, αυτό που κρίνεται είναι το αν πήραμε ή όχι τις σωστές στρατηγικές αποφάσεις", τόνισε. "Αν περνάτε το χρόνο σας κρίνοντας τη μια ή την άλλη απόφαση τακτικής, θα χάσετε το όραμα του συνόλου", κατέληξε.

    [16] Κόσμος

    Η Σουηδία επικεφαλής της έρευνας

    31/3/2006 8:24:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Η Σουηδία θα αναλάβει τη διεξαγωγή της έρευνας σχετικά με τη λειτουργία του κέντρου κράτησης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία (ΤΡΙ) με αφορμή το θάνατο του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δικαστηρίου, η κυβέρνηση της Σουηδίας δέχτηκε να διεξάγει την ανεξάρτητη έρευνα για τη διοίκηση και τις συνθήκες κράτησης στη συγκεκριμένη φυλακή. Σημειώνουμε, ότι ο Μιλόσεβιτς, που έπασχε από καρδιαγγειακά προβλήματα, βρέθηκε νεκρός μέσα στο κελί του στις 11 Μαρτίου. Το ΤΡΙ είχε ανακοινώσει, ότι θα διεξαχθεί έρευνα, μετά τα δημοσιεύματα, που ανέφεραν, ότι στα τέλη του 2005 και τις αρχές του 2006 βρέθηκαν στο κελί του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας αλκοόλ και φάρμακα, που δεν τα είχαν χορηγήσει οι Ολλανδοί γιατροί, που τον παρακολουθούσαν. Το Δικαστήριο είχε παραδεχτεί το γεγονός αυτό, διευκρινίζοντας όμως ότι έκτοτε ελήφθησαν μέτρα για να μην επαναληφθεί. Επίσης, τα πρώτα αποτελέσματα από τη νεκροτομή και τις τοξικολογικές εξετάσεις έδειξαν, ότι ο Μιλόσεβιτς πέθανε από καρδιακή ανακοπή, ενώ οι γιατροί δεν διαπίστωσαν κανένα ίχνος δηλητηρίασης.

    [17] Οικονομία

    Με πρωτοβουλία του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης

    Σνακ Tasty με πατάτα Αμυνταίου

    31/3/2006 4:21:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/3/2006 6:18:01 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Συμβόλαιο για την παραγωγή και απορρόφηση της πατάτας Αμυνταίου υπεγράφη μεταξύ του αγροτικού συνεταιρισμού της περιοχής και της εταιρείας Tasty. Οι πατατοπαραγωγοί του Αμυνταίου ως το 2008 θα παραδώσουν περισσότερους από 20.000 τόνους ντόπιας πατάτας σε προκαθορισμένη τιμή, χωρίς να ανησυχούν για το αν θα μείνει αδιάθετη η παραγωγή τους ή αν θα πουληθεί σε πολύ χαμηλές τιμές. Παράλληλα η εταιρεία ανέλαβε την υποχρέωση να δίνει στους παραγωγούς τα γεωργικά εφόδια με χαμηλές τιμές (λιπάσματα, πατατόσπορο), τα οποία θα εξοφλούνται με την συγκομιδή του προϊόντος. Η συμφωνία πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρου Κοντού.

    [18] Οικονομία

    Συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν

    31/3/2006 6:47:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Να συναντηθούν εκ νέου την ερχόμενη εβδομάδα, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις για τον τρόπο επίλυσης των προβλημάτων που εντοπίζονται στην καλή λειτουργία της αγοράς, αποφάσισαν σήμερα οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων και των βυτιοφορέων, στη συνάντηση που είχαν με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης κ. Ν. Στεφάνο. Υπενθυμίζεται ότι οι πρατηριούχοι έχουν δώσει περιθώριο 15 ημερών στην κυβέρνηση για να προωθήσει μέτρα που σχετίζονται με την πάταξη του λαθρεμπορίου υγρών καυσίμων, αλλιώς όπως έχουν δηλώσει θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις. Στο μεταξύ ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο παραίτησης του προέδρου της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος κ. Δ. Μακρυβέλιου, με τη γενική συνέλευση των μελών της ΟΒΕ την Κυριακή να αποκτά καθοριστικό ρόλο, για το μέλλον της Ομοσπονδίας.

    [19] Οικονομία

    Έως τις 14/4 οι επιδοτήσεις για το βαμβάκι

    31/3/2006 1:46:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Έως τις 14 Απριλίου θα καταβληθεί στους βαμβακοπαραγωγούς η τελευταία δόση της επιδότησης για την παραγωγή του 2005, όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος. Οι παραγωγοί που παρέδωσαν το βαμβάκι ως τις 16 Δεκεμβρίου του 2005 θα εισπράξουν 0,115 ευρώ για κάθε κιλό και όσοι παρέδωσαν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου θα εισπράξουν 0,165 ευρώ ανά κιλό. Οι προκαταβολές που έχουν ήδη καταβληθεί φτάνουν συνολικά τα 540 εκατομμύρια 400 χιλιάδες ευρώ.

    [20] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Θέλει Πιρές η Μπενφίκα

    31/3/2006 1:46:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "A Bola" η Μπενφίκα είναι μια από τις ομάδες που έχουν προστεθεί τελευταία στην λίστα με εκείνες που θέλουν τον Ρομπέρ Πιρές. Ο Γάλλος μέσος το καλοκαίρι μένει ελεύθερος από την Άρσεναλ και όπως έχει διαρρεύσει έχει προταθεί και στον Ολυμπιακό. Η ομάδα του Πειραιά πάντως για να τον αποκτήσει θα πρέπει να δώσει την μάχη της με άλλους κορυφαίους ευρωπαϊκούς συλλόγους, όπως η Γιουβέντους, η Ίντερ και η Μπαρτσελόνα.

    [21] Πολιτισμός

    Στο φεστιβάλ τηλεόρασης η ΕΡΤ

    31/3/2006 1:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 31/3/2006 5:52:29 μμ)

    Με πολλά και ενδιαφέροντα προγράμματα συμμετέχει το Τμήμα Πωλήσεων της ΕΡΤ στο Φεστιβάλ Τηλεόρασης MIPTV "MILIA 2006", που θα διεξαχθεί στις Κάννες από τις 3 έως τις 7 Απριλίου. Φέτος το περίπτερο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης θα είναι θεματικό, με βιογραφίες και πορτρέτα διακεκριμένων Ελλήνων από τον χώρο του κινηματογράφου, της μουσικής, των Τεχνών, της λογοτεχνίας, της θρησκείας, των Επιστημών και των επιχειρήσεων, αναγνωρισμένων στην Ελλάδα και το εξωτερικό για τη ζωή και το έργο τους.

    Συγκεκριμένα, στην αγορά του Φεστιβάλ θα διατεθούν 34 προγράμματα εργοβιογραφίες διάσημων Ελλήνων:

    "Μαρία Κάλλας" του Θανάση Νέτα "Αριστοτέλης Ωνάσης" της Γεωργίας Τάτση "Κατίνα Παξινού" του Δημήτρη Δημογεροντάκη "Ελ Γκρέκο" της Κούλας Αντωνιάδου "Μελίνα Μερκούρη" του Σταύρου Στρατηγού "Οδυσσέας Ελύτης" του Γιώργου Σγουράκη "Νάνα Μούσχουρη" του Γιώργου Καραδήμου "Γιώργος Σεφέρης" του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου "Ανδρέας Εμπειρίκος" του Τάσου Ψαρρά "Ηλίας Πετρόπουλος" της Καλλιόπης Λεγάκη "Κώστας Αξελός" του Παναγιώτη Κακαβιά "Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος" του Παναγιώτη Κακαβιά "Μανώλης Ανδρόνικος" του Θάνου Σοϊμοίρη "Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ" του Παναγιώτη Κακαβιά "Διονύσης Φωτόπουλος" του Αντώνη Τσάβαλου "Αλέκος Φασιανός" του Λάκη Παπαστάθη "Μανώλης Καλομοίρης" του Δημήτρη Λέων "Δημήτρης Μυταράς" του Λάκη Παπαστάθη "Δημήτρης Σγούρος" του Παναγιώτη Κακαβιά "Ελένη Καραϊνδρου" της Σόφης Σαμαρά "Γιώργος Χωραφάς" του Γιώργου Σιούλα "Πατριάρχης Βαρθολομαίος" του Χρόνη Πεχλιβανίδη "Νίκος Σκαλκώτας" του Γιώργου Σκευά "Τάκις" του Παναγιώτη Κακαβιά "Γιάννης Τσαρούχης" των Γιάννη Γαϊτάνου, Αρχόντως Κρητικού "Στρατής Τσίρκας" του Τάκη Χατζόπουλου "Κώστας Τσόκλης" του Παναγιώτη Κακαβιά "Θόδωρος Αγγελόπουλος" των Κώστα Κωβαίου, Στάθη Πλώτα "Κώστας Γαβράς" της Μαίρης Κουτσούρη "Μιχάλης Κακογιάννης" του Αγγελου Κοβότσου "Κωνσταντίνος Καβάφης" του Τάσου Γουδέλη "Ειρήνη Παπά" της Σόφης Σαμαρά "Μάνος Χατζιδάκις" του Γιώργου Σκευά "Μίκης Θεοδωράκης" των Γιώργου και Ηρούς Σγουράκη

    [22] Πολιτισμός

    Συναυλία στις 13 Απριλίου

    Τα Μουσικά Σύνολα στο Μέγαρο Μουσικής

    31/3/2006 1:14:00 μμ

    Συναυλία στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, θα πραγματοποιήσουν στις 13 Απριλίου, στις 8.30 το βράδυ, τα Μουσικά Σύνολα της ΕΡΤ. Στο πρώτο μέρος της συναυλίας η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ θα ερμηνεύσει το δημοφιλές Αντάτζιο για έγχορδα του Τ. Αλμπινόνι, καθώς και το Κοντσέρτο για κλαρινέτο του Β.Α Μότσαρτ. Στο δεύτερο μέρος της συναυλίας θα παιχτεί η Συμφωνία αρ. 4 του Γκ. Μάλερ. Σολίστ είναι η Σόνια Θεοδωρίδου (σοπράνο) και ο Σπύρος Μουρίκης (κλαρινέτο). Την ορχήστρα διευθύνει ο αρχιμουσικός Νίκος Χριστοδούλου.

    Τα εισιτήρια της συναυλίας θα διατίθενται από τα ταμεία του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών.

    Τιμές εισιτηρίων: 20, 15, 11, 6, 3,50 (φοιτητικό)

    [23] Πολιτισμός

    Παιδικά χαμόγελα στο αεροδρόμιο "Μακεδονία"

    31/3/2006 1:00:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Την ευκαιρία να περάσουν δημιουργικά το χρόνο τους πριν από την πτήση, θα έχουν από τώρα και στο εξής οι μικροί επιβάτες του αεροδρομίου "Μακεδονία". Το "Χαμόγελο του Παιδιού" σε συνεργασία με τον κρατικό αερολιμένα, δημιούργησε στον πρώτο όροφο της αίθουσας αναχωρήσεων των Ολυμπιακών Αερογραμμών αίθουσα δημιουργικής απασχόλησης, την οποία θα στελεχώσει με επιστημονικό προσωπικό. Εκεί, οι μικροί ταξιδιώτες θα μπορούν να ζωγραφίζουν, να κάνουν χειροτεχνίες, να παίζουν επιτραπέζια, να διαβάζουν βιβλία και παραμύθια. Αντίστοιχος χώρος, λειτουργεί εδώ και 3.5 χρόνια και στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, τον οποίον έχουν επισκεφθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 16.000 παιδιά.

    [24] Τεχνολογία

    Παραγωγή κλωνοποιημένων αλόγων

    31/3/2006 1:44:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην κλωνοποίηση δυο αλόγων ακριβής ράτσας προχώρησε αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας. Με έδρα το Όστιν του Τέξας, η Viagen ανακοίνωσε ότι το εγχείρημα της ήταν επιτυχές και ότι σκοπεύει σε μία παραγωγή που θα φθάνει τα 100 άλογα ετησίως. Το πρώτο κλωνοποιημένο άλογο γεννήθηκε στις 19 Φεβρουαρίου ενώ το δεύτερο στις 6 Μαρτίου. Προσεχώς αναμένονται και άλλες γεννήσεις. Η παραγωγή αλόγων ακριβής ράτσας, υπόσχεται πολλά κέρδη, αν αναλογιστεί κανείς ότι κόστος πώλησης ενός τέτοιου ζώου ανέρχεται στα 150.000 δολάρια. Στο εγχείρημα της παραγωγής κλωνοποιημένων αλόγων, η Viagen, συνεργάζεται με την εταιρία Encore Genetics. Οι δύο εταιρίες διατηρούν μια γενετική τράπεζα που περιέχει τα γονίδια από τουλάχιστον 75 άλογα κούρσας διαφορετικής ράτσας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 31 March 2006 - 17:54:53 UTC