Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-03-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θετική προσέγγιση
  • [02] Σε φιλικό κλίμα
  • [03] Μαθητική παρέλαση στην Αθήνα
  • [04] Συνάντηση ντε Βιλπέν με τα συνδικάτα
  • [05] Συλλήψεις στη Λευκορωσία
  • [06] Φωτιά σε κρουαζιερόπλοιο
  • [07] Επιχείρηση "κιβωτός"
  • [08] Απασχόληση και ανάπτυξη

    [01] Πολιτική

    Στη συνάντηση Καραμανλή-Μπουτσκόφσκι

    Θετική προσέγγιση

    24/3/2006 11:12:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σε φιλικό κλίμα πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της ευρωπαϊκής Συνόδου, η πρώτη συνάντηση του Κώστα Καραμανλή με τον Σκοπιανό ομόλογό του. Ο Βλάντο Μπουτσκόφσκι, υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες πρέπει να συνεχίσουν να οικοδομούν την αμοιβαία κατανόηση για το μοναδικό ανοιχτό θέμα, εκείνο της ονομασίας και εκτίμησε ότι νέες ευκαιρίες για την επίλυσή του θα υπάρξουν μετά τον Ιούνιο. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε την υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή προοπτική της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, τονίζοντας ότι μεταξύ των κριτηρίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης. Στο μεταξύ, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζητούν και σήμερα για την απασχόληση και τις μεταρρυθμίσεις, που απαιτούνται στην αγορά εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής περιλαμβάνεται και το φλέγον ζήτημα της ενέργειας, με στόχο να διαμορφωθεί κοινή ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Απασχόληση και ανάπτυξη

    [02] Πολιτική

    Η συνάντηση Μπακογιάννη - Ράις

    Σε φιλικό κλίμα

    24/3/2006 12:05:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/3/2006 8:14:30 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8, ΝΕΤ

    Σε φιλικό κλίμα η πρώτη συνάντηση της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράϊς, στη Ουάσινγκτον. Στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, τα ευρωτουρκικά, το Κυπριακό, η κατάσταση στα Βαλκάνια και η Μέση Ανατολή. Η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ εξέφρασε το θαυμασμό της για την κα Μπακογιάννη - την Ντόρα όπως είπε χαρακτηριστικά - για το έργο της ως δημάρχου Αθηναίων, ενώ απεδέχθη την πρόσκληση να επισκεφθεί την Αθήνα. Η κα Ράις επανέλαβε ότι η Ελλάδα αποτελεί "στρατηγικό εταίρο", σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες μοιράζονται την κοινή επιθυμία για επίλυση πολλών διεθνών προβλημάτων, χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα ότι συμφωνούν σε όλα τα θέματα.

    Κοινή συνέντευξη Τύπου

    Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την ημίωρη συνάντηση, η κα Μπακογιάννη μίλησε για την ισχυρή πολιτική και οικονομική παρουσία της Ελλάδας στα Δυτικά Βαλκάνια, το μέλλον των οποίων, όπως είπε, βρίσκεται στον ευρωπαϊκό τους προσανατολισμό. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι για την επίλυση του προβλήματος του Κοσόβου θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι θέσεις όλων των εμπλεκομένων μερών και η ανάγκη για σταθερότητα της περιοχής. Για το Κυπριακό, η κα Μπακογιάννη, η οποία πριν την αναχώρησή της από την Αθήνα είχε τηλεφωνική συνεργασία με τον Κύπριο Πρόεδρο Τάσσο Παπαδόπουλο, υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει μια ενωμένη, δικοινοτική Κύπρος, η οποία θα προκύψει μέσα από μια λύση που για να είναι βιώσιμη θα πρέπει να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, τις προτάσεις του γενικού γραμματέα, και τις αρχές που διέπουν την ΕΕ της οποίας μέλος είναι η Κύπρος. Κατά τη δική της αναφορά στο Κυπριακό η κ. Ράις σημείωσε ότι θα πρέπει να επιτευχθεί η επανένωση του νησιού στη βάση δημοκρατικών αξιών, χωρίς να κάνει αναφορά στο σχέδιο Ανάν.

    Στο πλαίσιο της αναφοράς της στη "στρατηγική συνεργασία", η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας έκανε ιδιαίτερη μνεία στις καλές σχέσεις που έχει η Ελλάδα με το μουσουλμανικό κόσμο και τις οποίες μπορεί να χρησιμοποιήσει για την προώθηση της ειρήνης. Η κα Μπακογιάννη συμφώνησε, λέγοντας ότι η Ελλάδα έχει μια σχέση 14 αιώνων με τον ισλαμικό κόσμο και η εμπειρία της αυτή της επιτρέπει να διαδραματίσει ρόλο προς την καλύτερη κατανόηση μεταξύ Δύσης και Ισλάμ.

    Σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, η κα Μπακογιάννη επανέλαβε την υποστήριξη της Ελλάδας στον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της Τουρκίας, αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι το μέλλον της χώρας εναπόκειται στην εφαρμογή των αρχών που διέπουν την ΕΕ, τόσο στο εσωτερικό όσο και στις σχέσεις της με τους γείτονές της, και ειδικότερα την Ελλάδα και την Κύπρο. Από την πλευρά της, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη σταθερή βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών, η οποία άρχισε μετά τους σεισμούς του 1999, και υπογράμμισε ότι έχουν ήδη γίνει πολλά θαρραλέα βήματα. "Ζητούμε από τα δυο μέρη να κάνουν όσα περισσότερα μπορούν", συνέχισε η κα Ράις και εκτίμησε ότι Αθήνα και Αγκυρα έχουν πολλούς κοινούς στόχους σε ό,τι αφορά την επιθυμία τους για σταθερότητα στα Βαλκάνια, και στο Ιράκ, αλλά και την προσήλωσή τους σε κοινές αξίες από τη στιγμή που η Τουρκία με την πάροδο του χρόνου γίνεται περισσότερο δημοκρατική.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κρίσιμες επαφές στις ΗΠΑ

    [03] Κοινωνία

    Κλειστό το κέντρο

    Μαθητική παρέλαση στην Αθήνα

    24/3/2006 10:51:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Κλειστό από τις 9 το πρωί είναι το κέντρο της Αθήνας, λόγω της μαθητικής παρέλασης για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Την παρέλαση θα παρακολουθήσουν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, η υπουργός Παιδείας Μαριέττα Γιαννάκου, ο δήμαρχος Αθηναίων, εκπρόσωποι των κομμάτων κι άλλοι επίσημοι. Λόγω της παρέλασης έχουν τροποποιηθεί τα δρομολόγια των λεωφορείων και των τρόλεϊ, τα οποία διέρχονται από το Σύνταγμα. Πληροφορίες παρέχονται από το τηλεφωνικό κέντρο 185 του ΟΑΣΑ.

    Στο μεταξύ, επί ποδός βρίσκεται η Τροχαία, καθώς αρκετοί αναμένεται να εγκαταλείψουν και φέτος το κλεινόν άστυ, με αφορμή τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Για τη διευκόλυνση των εκδρομέων από τις 4 το απόγευμα ως τις 9 το βράδυ θα απαγορεύεται στις εθνικές οδούς η κίνηση φορτηγών με ωφέλιμο φορτίο άνω του 1,5 τόνου.

    [04] Κόσμος

    Ανυποχώρητοι εργαζόμενοι - φοιτητές

    Συνάντηση ντε Βιλπέν με τα συνδικάτα

    24/3/2006 10:07:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/3/2006 11:52:14 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Γαλλικό Πρακτορείο - BBC - ΑΠΕ

    Δεκάδες άτομα τραυματίστηκαν και τουλάχιστον 420 συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που ξέσπασαν την Πέμπτη στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, στο περιθώριο των μεγάλων διαδηλώσεων των φοιτητών και των μαθητών ενάντια στον νόμο για την πρώτη πρόσληψη των νέων. Μάλιστα, ένας διαδηλωτής ηλικίας 21 ετών τραυματίστηκε σοβαρά στο κεφάλι και νοσηλεύεται στο Παρίσι. Όπως έχει προγραμματιστεί, ο πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν πρόκειται να συναντηθεί σήμερα το απόγευμα με τα εργατικά συνδικάτα , τα οποία παραμένουν ανυποχώρητα στη θέση τους, δηλαδή, στην απόσυρση του επίμαχου νόμου. Πάντως, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Παριζιέν", "Το Συμβόλαιο Πρώτης Πρόσληψης (CPE) είναι νεκρό", υποστηρίζοντας ότι ο ντε Βιλπέν είναι έτοιμος να προβεί σε μεγάλες υποχωρήσεις κατά τη σημερινή συνάντηση. Εξάλλου, το μεγαλύτερο συνδικάτο των φοιτητών, η Unef, απηύθυνε χθες έκκληση για συνέχιση των κινητοποιήσεων, την ώρα που παραμένουν υπό κατάληψη τα 67 από τα 84 πανεπιστήμια της χώρας και τα 1.014 από τα 4.330 λύκεια.

    Χιλιάδες διαδηλωτές στους δρόμους

    Ιδιαίτερα βίαια ήταν τα επεισόδια στο Παρίσι, όπου επί δύο ώρες στην πλατεία μπροστά στο κτίριο των Απομάχων (Invalides), κοντά στο μέγαρο Ματινιόν, εκατοντάδες μασκοφόροι διαδηλωτές εξαπέλυσαν επιθέσεις με πέτρες και μπουκάλια εναντίον των αστυνομικών που απαντούσαν με δακρυγόνα.

    Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στη γαλλική πρωτεύουσα, τραυματίστηκαν 60 άτομα, μεταξύ των οποίων και 27 αστυνομικοί.

    Σύμφωνα με τους διοργανωτές, στις χθεσινές διαδηλώσεις των φοιτητών και των μαθητών μετείχαν 450.000 διαδηλωτές, ενώ η αστυνομία κάνει λόγο για 220.000 διαδηλωτές.

    Πάντως, ο Γάλλος πρωθυπουργός έκανε χθες ένα πρώτο άνοιγμα, προτείνοντας στα συνδικάτα συνάντηση με "ανοικτή ημερήσια διάταξη".

    "Δεν έχουμε σαφή ενημέρωση αν ο πρωθυπουργός πρόκειται να αποσύρει το CPE, αλλά αυτό ακριβώς πρόκειται να του ζητήσουμε να κάνει " τόνισε ο ηγέτης του συνδικάτου Εργατική Δύναμη, Ζαν Κλοντ Μαγί, μιλώντας στο ραδιόφωνο του RTL.

    "Το απόγευμα, εμείς οι πέντε θα του πούμε ότι αν αποσύρει το νόμο, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε αμέσως διαπραγματεύσεις", πρόσθεσε ο Γάλλος συνδικαλιστής.

    Επίσης, οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων ζήτησαν συνάντηση και με τον γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ, οποίος - σύμφωνα με την εφημερίδα "Παριζιέν"- "πιέζει τον Βιλπέν να διαπραγματευθεί".

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Key French talks over labour law

    Le Monde: Les syndicats maintiennent la pression contre le CPE, Villepin ouvre le dialogue

    Le Parisien: Les syndicats acceptent l'invitation de Villepin

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πεδίο μάχης το Παρίσι

    [05] Κόσμος

    Κατηγορούν τον Λουσένκο για νοθεία

    Συλλήψεις στη Λευκορωσία

    24/3/2006 9:23:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/3/2006 9:47:58 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: Reuters - Associated Press - ΝΕΤ 105,8

    Επεισοδιακή ήταν η χθεσινή νύχτα στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας, καθώς, κατά τη διάρκεια επιχείρησης της αστυνομίας, συνελήφθησαν περίπου 200 υποστηρικτές της αντιπολίτευσης, που βρίσκονταν από την Κυριακή στην Πλατεία του Οκτώβρη, στο κέντρο του Μινσκ. Όπως είναι γνωστό, οι οπαδοί του Αλεξάντερ Μιλίνκεβιτς διαμαρτύρονται για νοθεία των τελευταίων προεδρικών εκλογών, κατά τις οποίες επανεξελέγη στο ύπατο αξίωμα ο Αλεξάντερ Λουκασένκο. "Οι αρχές καταστρέφουν την ελευθερία, την αλήθεια και τη δικαιοσύνη", δήλωσε ο Μιλίνκεβιτς στο πρακτορείο Ασσοσιέτεντ Πρες, απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση στους οπαδούς του να πάρουν μέρος στη διαδήλωση που διοργανώνεται αύριο Σάββατο στην πρωτεύουσα. Σημειώνεται ότι η 25η Μαρτίου είναι η Ημέρα της Ελευθερίας, και γιορτάζεται από την αντιπολίτευση σε ανάμνηση της πρώτης και τελείως προσωρινής λαϊκής δημοκρατίας της Λευκορωσίας το 1918, μια εορτή που δεν αναγνωρίζεται από το υπάρχον καθεστώς της χώρας.

    Θα δικαστούν οι διαδηλωτές που συνελλήφθησαν

    Παρότι κυβερνά εδώ και 12 χρόνια, με μεθόδους που σε κάποιους θυμίζουν την σοβιετική εποχή, πρακτική που τον έχει καταστήσει παρία της Δύσης, ο Λουκασένκο, ο οποίος αναμένεται να ορκιστεί την άλλη Παρασκευή, είναι δημοφιλής στη χώρα του, διότι έχει εξασφαλίσει μία σχετική πολιτική και οικονομική σταθερότητα.

    Οι συλληφθέντες έχουν οδηγηθεί σε κέντρο κράτησης ενόψει της προσαγωγής τους σε δίκη.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Belarus riot police halt protests

    CBS: Belarus Police Detain Hundreds at Protest

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Το Σάββατο η μεγάλη διαδήλωση

    [06] Κόσμος

    Ένα άτομο έχασε τη ζωή του

    Φωτιά σε κρουαζιερόπλοιο

    24/3/2006 7:36:00 πμ

    Ένας επιβάτης έχασε τη ζωή του και άλλοι 11 τραυματίστηκαν από πυρκαγιά που ξέσπασε σε κατάστρωμα πλοίου της εταιρείας Princess Cruises, το οποίο εκτελούσε κρουαζιέρα από τα Νησιά Κάιμαν στη Τζαμάικα, με 3.800 επιβάτες και πλήρωμα. Η φωτιά ξέσπασε σε ένα από τα καταστρώματα του -μήκους 290 μέτρων- πλοίου Star Princess, με αποτέλεσμα να εκκενωθούν περίπου 100 καμπίνες και οι επιβάτες να φορέσουν τα σωσίβιά τους και να συγκεντρωθούν στους σταθμούς ετοιμότητας εγκατάλειψης σκάφους. Όπως ανακοίνωσε η πλοιοκτήτρια εταιρεία, ένας άνδρας πέθανε από καρδιακό επεισόδιο στη διάρκεια της πυρκαγιάς, δύο επιβάτες παρουσίασαν σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα ενώ μικροπροβλήματα, λόγω του καπνού, αντιμετώπισαν άλλοι εννέα άνθρωποι. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία ανακοίνωσε ότι τα αίτια της φωτιάς δεν έχουν διευκρινιστεί. Πάντως διαπιστώθηκε ότι ξέσπασε στους χώρους εξυπηρέτησης επιβατών, στο ηλικίας μόλις τεσσάρων χρόνων πολυτελές σκάφος. Αφού τέθηκε υπό έλεγχο η φωτιά, το πλοίο αγκυροβόλησε στο Μοντέγκο Μπέι και η κρουαζιέρα ακυρώθηκε. Οι επιβάτες θα μεταφερθούν αεροπορικώς στους τόπους κατοικίας τους, με έξοδα της εταιρείας.

    [07] Πολιτισμός

    Στις 30 Μαρτίου

    Επιχείρηση "κιβωτός"

    24/3/2006 11:31:00 πμ

    Στο πλευρό των 200 παιδιών της Κιβωτού και του Πατέρα Αντώνιου, που τους προσφέρει τα τελευταία εννιά χρόνια, αγάπη, ασφάλεια και προστασία, θα βρεθεί η ΕΡΤ την επόμενη βδομάδα. Στις 30 Μαρτίου, από τις 6 το πρωί ως τα μεσάνυχτα η Δημόσια Ραδιοφωνία Τηλεόραση, θα πραγματοποιήσει τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό μαραθώνιο, με τη συμμετοχή όλων των προγραμμάτων της (ET1, NET, ΕΡΤ Sat, ΝΕΤ 105,8, Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7, ΕΡΑ ΣΠΟΡ 101,8, ΚOSMOS 93,6, Τρίτο Πρόγραμμα 90,9, EΡΑ5 και οι 19 Περιφερειακοί σταθμοί). Στόχος, να συγκεντρωθούν τα χρήματα για την απόκτηση μίας σίγουρης ιδιόκτητης στέγης που θα φιλοξενήσει τα παιδιά της κιβωτού.

    Διακόσια παιδιά χρειάζονται ένα σπίτι

    Η «Κιβωτός» είναι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση που δρα τα τελευταία 9 χρόνια, προσφέροντας ασφάλεια, προστασία και κυρίως αγάπη σε περισσότερα από 200 παιδιά.

    Καρδιά και ψυχή της «Κιβωτού» είναι ο Πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου, που όλα αυτά τα χρόνια έχει συγκεντρώσει κοντά του νέους και νέες, δημιουργώντας μαζί τους μια σχέση εμπιστοσύνης.

    Μέσα σ αυτό το διάστημα αντιμετώπισε σοβαρά οικογενειακά και κοινωνικά προβλήματα των παιδιών: από εγκατάλειψη ως παραβατικές συμπεριφορές, από εξαρτήσεις και προσφυγιά μέχρι τα στοιχειώδη, μια στέγη και ένα πιάτο φαγητό.

    Όσο όμως υπάρχουν περισσεύματα αγάπης, τόσο οι ανάγκες μεγαλώνουν!

    Η «Κιβωτός» πρέπει να αποκτήσει έναν ιδιόκτητο, μεγάλο χώρο για να φιλοξενήσει τα όνειρα των παιδιών, δίχως την ανασφάλεια των ενοικίων και την αβεβαιότητα που συνεπάγονται.

    Αυτός είναι και ο στόχος.

    Η στέγη έχει βρεθεί αλλά τα χρήματα που συγκεντρώνονται από όσους συνδράμουν δεν φτάνουν, οι προθεσμίες τρέχουν και ο χρόνος πιέζει.

    Ο στόχος είναι απλός, ο τρόπος απλούστερος. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας, τη συμμετοχή σας στο Μαραθώνιο για τα 200 παιδιά της Κιβωτού, στις 30 Μαρτίου.

    [08] Στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε.

    Απασχόληση και ανάπτυξη

    23/3/2006 10:50:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/3/2006 11:39:17 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105,8, ΑΠΕ

    Ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες η εαρινή σύνοδος κορυφής της ΕΕ για την ενεργειακή πολιτική, την απασχόληση και τις εργασιακές σχέσεις. Σήμερα, στο περιθώριο της Συνόδου, ο Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας των Σκοπίων κατόπιν αιτήματος του δευτέρου. Σύμφωνα με δηλώσεις του Βλάντο Μπούτσκοφσκι στη συνάντηση με τον Κώστα Καραμανλή δεν θα τεθεί το θέμα της ονομασίας. Χθες, πρώτη ημέρα της Συνόδου, η αυστριακή Προεδρία υπέβαλε αναθεωρημένο σχέδιο συμπερασμάτων, το οποίο προβλέπει ότι, από τα τέλη του 2007, κάθε νέος που εγκαταλείπει το σχολείο και είναι άνεργος θα πρέπει να δέχεται προσφορά εργασίας, μαθητείας, ή άλλης δυνατότητας απασχόλησης, εντός έξι μηνών. Εξάλλου, οι "25" έδωσαν το "πράσινο φως" στην Κομισιόν να σχεδιάσει την κοινή ενεργειακή πολιτική που θα επιτρέπει, μεταξύ άλλων: από κοινού διαπραγμάτευση των κρατών-μελών με τους προμηθευτές και συνδρομή σε χώρες που παρουσιάζουν ενεργειακές ελλείψεις. Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην παρέμβασή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, τόνισε ότι "η νέα συνεργασία για ανάπτυξη και απασχόληση με ιδιαίτερη έμφαση στην προώθηση της κοινωνικής συνοχής και την προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί σημείο αναφοράς στην αντιμετώπιση των κοινών ευρωπαϊκών προκλήσεων, που προκύπτουν από την παγκοσμιοποίηση και τη γήρανση του πληθυσμού". Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητα των κρατών-μελών αναδεικνύεται η έγκαιρη εφαρμογή των εθνικών προγραμμάτων μεταρρυθμίσεων που θα πρέπει ξεκάθαρα να προκύπτει από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου, δηλαδή ακόμα μεγαλύτερη επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.

    Θετικά βήματα

    Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε θετικό βήμα τον προσδιορισμό επιμέρους δράσεων ως αναγκαίες προτεραιότητες στην πορεία επίτευξης των στόχων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, σημειώνοντας ότι χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής θέματα που αφορούν την έρευνα και ανάπτυξη, τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης. Διεκρίνισε ωστόσο, ότι οι δράσεις προτεραιότητας δεν συνιστούν νέους στόχους, αλλά εντάσσονται στο πλαίσιο της αναθεωρημένης στρατηγικής της Λισαβόνας, όπως αποφασίστηκε πέρυσι.

    Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε τη διαφωνία του στην ποσοτικοποίηση των στόχων σε επιμέρους τομείς, κάτι που είχε προτείνει η Αυστριακή Προεδρία, πέραν των συμφωνηθέντων. Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι ποσοτικοί στόχοι εφόσον τίθενται πρέπει να είναι ρεαλιστικοί, ώστε να μη δημιουργούν πρόβλημα αξιοπιστίας της ΕΕ. Ακόμα, υπογράμμισε ότι βασική προτεραιότητα παραμένει η δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας, αλλά και ιδιαίτερη η αύξηση της απασχόλησης στους νέους και τις γυναίκες. Στα πλαίσια αυτά, είπε ο κ. Καραμανλής, προωθούμε σειρά ολοκληρωμένων δράσεων, με στόχο την ευκολότερη πρόσβαση στην αγορά εργασίας και σημείωσε "διαπιστώνουμε ήδη τα πρώτα αποτελέσματα με τη μείωση της ανεργίας κάτω από το 10% το 2005".

    Σε ό,τι αφορά την επιχειρηματικότητα ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε σειρά μεταρρυθμίσεων που ήδη εφαρμόζονται, με στόχο τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ σημείωσε πως η διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης επιτυγχάνεται μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, της εξωστρέφειας και των νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών. Ανέφερε, ακόμη, ότι πρέπει να δοθεί, σε όλες τις κοινοτικές πολιτικές, προτεραιότητα στις μικρές επιχειρήσεις, ιδιαίτερα σε ό, τι αφορά τη βελτίωση της νομοθεσίας.

    Σε ό,τι αφορά την Οδηγία Μπόλκενσταϊν ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως επιτυχία την εξεύρεση συμβιβαστικής λύσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία, όπως τόνισε, πρέπει να υποστηριχθεί. Οι όποιες μελλοντικές συζητήσεις, ανέφερε, θα γίνουν από το Συμβούλιο σε συνέχεια της πρότασης της επιτροπής που θα υποβληθεί τον επόμενο μήνα και που θα λαμβάνει υπόψη τις τροπολογίες που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε πρώτη ανάγνωση.

    Αναφερόμενος στην Κοινή Ενεργειακή Πολιτική, τόνισε ότι η Ελλάδα υιοθετεί το όραμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργειακή στρατηγική. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, είπε ο κ. Καραμανλής, να προωθηθεί ένα αποτελεσματικό σχέδιο συντονισμού μεταξύ των κρατών-μελών. Ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρωτοβουλία της Κομισιόν για την έκδοση της Πράσινης Βίβλου, ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της δημιουργίας περιφερειακών ενεργειακών αγορών. Έφερε ως παράδειγμα τη συνθήκη για την ενεργειακή κοινότητα με τη δημιουργία αγοράς ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που υπογράφηκε πρόσφατα στην Αθήνα. Σημείωσε ακόμα, ότι η Ελλάδα έχει ήδη προχωρήσει σε έντονη διαφοροποίηση προμηθειών στον τομέα της ενέργειας και εξελίσσεται σε ενεργειακό διαμετακομιστικό κόμβο με ένα δίκτυο αγωγών πετρελαίου και αερίου, που θα το μεταφέρει στις αγορές της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

    Αναφερόμενος στα σχέδια των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα συζητηθούν σήμερα, επεσήμανε ότι είναι σκόπιμο να μην αναληφθούν ποσοτικές δεσμεύσεις για στόχους, ενώ ζήτησε η εκπόνηση της στρατηγικής έκθεσης για την ενέργεια που προβλέπεται στο σχέδιο να είναι έτοιμη νωρίτερα έως το τέλος του 2006 αντί για το 2007, ώστε να αξιοποιηθεί έγκαιρα.

    Στην Αθήνα σε ανακοίνωση του ο τομέας Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι η Ελλάδα αποκλίνει σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσον και των 25 κρατών μελών.

    Οι αρνητικές συνέπειες της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ καταγράφονται στα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας απάντησε ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανάπτυξη εργασίας και μέλλον της Ευρώπης


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 24 March 2006 - 9:51:41 UTC