Visit the International Association for Greek Philosophy (IAGP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-03-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομόφωνα ο Δημήτρης Ρέππας
  • [02] Συνάντηση Μεϊμαράκη-Ρις
  • [03] Συζήτησαν για την Δικαστική Αστυνομία
  • [04] Αναίμακτη απελευθέρωση
  • [05] Νέες έρευνες στην Ericsson
  • [06] Σε αργία τρεις δικαστές
  • [07] Παρουσίαση του νέου κώδικα
  • [08] Αλλαγές στις μετακινήσεις
  • [09] Κρέας δίχως σήμανση
  • [10] Διάλογο ζητά ο Βιλπέν
  • [11] Νέο κύμα βίας στη Σομαλία
  • [12] Ελπίδα και επιφυλάξεις
  • [13] Τέλος στην πολύμηνη ομηρία
  • [14] Με αυστηρά χρονοδιαγράμματα
  • [15] Αυξήσεις στις αγροτικές συντάξεις
  • [16] Απελευθέρωση των ναύλων
  • [17] Επαναλειτουργεί το εργοστάσιο Λιπασμάτων
  • [18] Η πρόκριση του Παναθηναϊκού
  • [19] Μικελάντζελο ...μανία

    [01] Πολιτική

    Νέος γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ

    Ομόφωνα ο Δημήτρης Ρέππας

    23/3/2006 1:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/3/2006 3:41:17 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Ο Δημήτρης Ρέππας εξελέγη εκ νέου και ομόφωνα γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, κατά τη σημερινή συνεδρίαση του νέου επταμελούς προεδρείου της. Ομόφωνα επίσης εξελέγη ως αναπληρωτής γραμματέας, ο βουλευτής Γιάννης Δριβελέγκας και ως ταμίας η βουλευτής, Αθανασία Μερεντίτη. Θέση μέλους καταλαμβάνουν οι Πέτρος Κατσιλιέρης ,Θεόδωρος Κολιοπάνος, Γιάννης Παρασκευάς και Φραγκιαδουλάκης Εμμανουήλ. Το νέο Προεδρείο λίγο αργότερα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου.

    Όπως έγινε γνωστό το Προεδρείο της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ θα συνεδριάζει κάθε δεύτερη Τετάρτη το μεσημέρι.

    Συνάντηση με Παπανδρέου

    Ο κ. Παπανδρέου αφού συνεχάρη το νέο προεδρείο συζήτησε μαζί τους τους στόχους και τις προτεραιότητες της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στις πρωτοβουλίες αλλά και στην αντιπολιτευτική τακτική μέσα στη Βουλή και επεσήμανε ότι το νέο προεδρείο αναλαμβάνει τα καθήκοντά του σε μία κρίσιμη πολιτική περίοδο.

    Ο επανεκλεγεις γραμματέας της κοινοβουλετικής ομάδας Δημήτρης Ρέππας, από την πλευρά του τόνισε, ότι όλοι οι βουλευτές του κόμματος θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για νίκη στις επόμενες εκλογές.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέο προεδρείο στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ

    [02] Πολιτική

    Επιβεβαίωσαν τις καλές σχέσεις

    Συνάντηση Μεϊμαράκη-Ρις

    23/3/2006 5:35:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τη σημασία των ελληνοαμερικανικών σχέσεων επισήμαναν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Βαγγέλης Μεϊμαράκης και ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τσαρλς Ρις στην πρώτη ενημερωτικού χαρακτήρα συνάντησή τους. Ο κ. Μειμαράκης τόνισε ότι οι δύο χώρες συνδέονται με σχέσεις φιλίας, είναι σύμμαχοι και επισήμανε την ανάγκη για εμβάθυνση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων. Ο κ. Ρις από την πλευρά του, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για την αγορά των 30 αεροσκαφών F16, ενώ για τη μη επέκταση της αγοράς με άλλα δέκα αεροσκάφη εξέφρασε την κατανόησή του λέγοντας ότι κάθε χώρα προσπαθεί να εξοικονομήσει πόρους για τις όποιες ανάγκες της.

    [03] Πολιτική

    Σε συνάντηση Πολύδωρα και Παπαληγούρα

    Συζήτησαν για την Δικαστική Αστυνομία

    23/3/2006 3:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/3/2006 3:36:49 μμ)

    Το ζήτημα της ίδρυσης Δικαστικής Αστυνομίας, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Βύρωνα Πολύδωρα. Ωστόσο η συνάντηση δεν ολοκληρώθηκε καθώς διακόπηκε λόγω του περιστατικού της ομηρίας που εκδηλώθηκε στην Ψυχιατρική Κλινική "Κασταλία". Όπως δήλωσε αμέσως μετά ο υπουργός Δικαιοσύνης τα δυο υπουργεία θα μελετήσουν σε βάθος το όλο θέμα και μόλις υπάρξουν τελικά συμπεράσματα θα προχωρήσουν σε ανακοινώσεις.

    [04] Κοινωνία

    Αίσιο τέλος της ομήριας στην Κασταλία

    Αναίμακτη απελευθέρωση

    23/3/2006 5:57:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/3/2006 6:45:16 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια τριών ατόμων οι οποίοι κρατούντο όμηροι από 26χρονο ένοπλου τοξικομανή στην κλινική "Κασταλία". Η ομηρία τους, πήρε τέλος μετά από διαπραγματεύσεις και έφοδο των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας (ΕΚΑΜ), οι οποίοι συνέλαβαν τον νεαρό και απελευθέρωσαν τις τρεις γυναίκες, χωρίς κανείς να τραυματιστεί. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Ασφάλεια. Νωρίτερα, ο υπουργός Δημοσίας Τάξης, Βύρων Πολύδωρας, ο οποίος βρισκόταν σε σύσκεψη με τον υπουργό Δικαιοσύνης Αναστάση Παπαληγούρα, την οποία διέκοψε λόγω του γεγονότος, είχε δώσει εντολή να ακολουθηθεί η διαδικασία απελευθέρωσης των όμηρων, όπως αυτή προβλεπόταν από το επιχειρησιακό σχέδιο που είχε εκπονηθεί κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.

    Επιτυχής επιχείρηση

    Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 26χρονος είχε πάρει εξιτήριο πριν από ενάμιση μήνα από την κλινική, όπου νοσηλευόταν για ψυχολογικά προβλήματα και χρήση ναρκωτικών.

    Ο πρώην τρόφιμος επιχείρησε αρχικά να μπει από την πύλη της κλινικής, αλλά τον εμπόδισαν οι άνδρες της Ασφάλειας, γι αυτό βρήκε ένα απόμερο σημείο από όπου πήδηξε τα κάγκελα του φράχτη.

    Στη συνέχεια εισέβαλε στο κτήριο και έπιασε ομήρους με την απειλή δύο όπλων, δύο υπαλλήλους του λογιστηρίου και μία νοσοκόμα. Όπως αποδείχθηκε μετά, το ένα από αυτά ήταν ψεύτικο και το άλλο αεροβόλο.

    Στο τόπο του συμβάντος έσπευσαν τέσσερις ειδικοί διαπραγματευτές της Αστυνομίας και άνδρες της ΕΚΑΜ, με επικεφαλής τον διευθυντή της Ασφάλειας Αττικής, υποστράτηγο Δρόσο Μπουγούδη και τον διευθυντή της Αστυνομίας ΝΑ Αττικής ταξίαρχο Νίκο Σερέτη.

    Την ίδια ώρα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει την κλινική και σε ετοιμότητα βρίσκονταν πληρώματα του ΕΚΑΒ.

    Ο νεαρός συνελήφθη τέσσερις ώρες μετά, όταν ένας από τους ειδικούς διαπραγματευτές, που συνεχώς βρισκόταν σε επαφή μαζί του, βρήκε την ευκαιρία να τον πιάσει όταν αυτός έσπασε το πλαστικό διαχωριστικό του λογιστηρίου.

    Παράλληλα οι άνδρες της ΕΚΑΜ, με έφοδό τους τον ακινητοποίησαν δίνοντας αναίμακτο τέλος στην περιπέτεια των τριών γυναικών.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Θρίλερ με ομήρους

    [05] Κοινωνία

    Από κλιμάκιο της ΑΔΑΕ

    Νέες έρευνες στην Ericsson

    23/3/2006 7:21:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Με νέους ελέγχους στην Ericsson συνεχίζεται η έρευνα της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου (ΑΔΑΕ) για την υπόθεση των υποκλοπών. Κλιμάκιο της Αρχής επισκέφθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί τα γραφεία της εταιρείας και εξέτασε επί 8ωρο το λογισμικό της, αυτή τη φορά χωρίς την παρουσία τεχνικών της Vodafone. Κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα έρευνας, τα μέλη της ΑΔΑΕ έχουν υποχρεωθεί κατά διαστήματα να επιστρέψουν στο σημείο απ όπου ξεκίνησαν, καθώς νέα στοιχεία που συνεχώς ανακύπτουν καταρρίπτουν ορισμένες από τις αρχικές εκτιμήσεις τους. Παράλληλα, η Αρχή εμφανίζεται προβληματισμένη απ όσα έχουν δηλώσει ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής οι διευθύνοντες σύμβουλοι της Vodafone και της Ericsson. Ωστόσο, δεν έχει ακόμα αποφασισθεί αν θα τους καλέσουν σε κατ αντιπαράσταση εξέταση.

    Το πόρισμα της Αρχής για τις υποκλοπές αναμένεται να είναι έτοιμο στις αρχές Μαΐου, ενώ νωρίτερα θα ανακοινωθούν τα πρόστιμα που θα επιβληθούν στην Vodafone.

    Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", κάλεσε την Κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις για το αν η ΕΥΠ έκανε παράνομες υποκλοπές τηλεφωνικών συνδιαλέξεων. Επίσης, σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ ερευνά το ενδεχόμενο να έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης ο πρόεδρός του ή άλλα στελέχη, ο κ. Αθανασάκης απάντησε "εμείς δεν έχουμε τέτοιους μηχανισμούς" και κατέληξε: "με όσα ακούμε και βλέπουν τα μάτια μας καλά είναι να έχει κανείς το νου του".

    Σχετικά Links:

    ΑΔΑΕ

    [06] Κοινωνία

    Σε αργία τρεις δικαστές

    23/3/2006 5:35:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Σε προσωρινή αργία τέθηκαν με απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου τρεις από τους έξι δικαστικούς λειτουργούς που διώκονταν για το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος, λόγω εμπλοκής τους στην υπόθεση του παραδικαστικού κυκλώματος. Πρόκειται για τον πρώην Προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Αθηνών Γεράσιμο Διονυσάτο και τους προέδρους Πρωτοδικών, Νίκο Ποταμιάνο και Γεωργία Λαμπροπούλου, στους οποίους επεβλήθη η προσωρινή αργία μέχρι να ξεκαθαρισθεί η υπόθεσή τους και στο ποινικό σκέλος. Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο εξέτασε και την υπόθεση 30 ακόμη δικαστικών, ανάμεσά τους και πρόεδροι Εφετών, που διώκονταν για μη υποβολή δήλωσης πόθεν έσχες ή για δήλωση ανακριβών περιουσιακών στοιχείων, χωρίς να επιβάλλει ποινή στους 23 από αυτούς, ενώ για τους υπόλοιπους επτά, η συζήτηση αναβλήθηκε για το προσεχές διάστημα.

    [07] Κοινωνία

    Συνέντευξη Τύπου του Υπ. Εσωτερικών

    Παρουσίαση του νέου κώδικα

    23/3/2006 1:41:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/3/2006 5:51:08 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕ 105,8-ΑΠΕ

    Σύγχρονο, κοινωνικά δίκαιο και προϊόν ευρύτατης συναίνεσης και διαλόγου με την ΑΔΕΔΥ, χαρακτήρισε ο υπουργός εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος το νέο Δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, που παρουσίασε σήμερα, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι θα έχει μακράς διάρκειας εφαρμογή, ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια στη δημόσια διοίκηση. Παράλληλα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αντικειμενικότητα των κριτηρίων για τις κρίσεις των διευθυντικών στελεχών και δήλωσε ανοιχτός σε αλλαγές, εφόσον προταθούν από την ΑΔΕΔΥ, ώστε να ενισχυθεί περαιτέρω η αντικειμενικότητα του συστήματος.

    Τι προβλέπεται

    Ο νέος κώδικας προβλέπει ριζικές αλλαγές στο καθεστώς αξιολόγησης και εξέλιξης των δημοσίων υπαλλήλων καθιερώνοντας αντικειμενικά κριτήρια στις κρίσεις και διαφάνεια στις μετατάξεις, οι οποίες στο εξής, θα γίνονται σε εθελοντική βάση.

    Με την εφαρμογή του, η εξέλιξη και η αξιολόγηση των υπαλλήλων θα γίνεται με βάση την επαγγελματική κατάρτιση του, (πτυχίο, μεταπτυχιακό δίπλωμα, διδακτορικό δίπλωμα, ξένες γλώσσες κλπ), τις διοικητικές του ικανότητες, αλλά και την δεξιότητα του στον χειρισμό υποθέσεων κατά τη διάρκεια της προϋπηρεσίας του.

    Η τελευταία περίπτωση περιλαμβάνει τα λιγότερα αντικειμενικά κριτήρια στη μοριοδότηση και αξιολογείται με 40%, ενώ οι άλλες δυο κατηγορίες με 60%, διασφαλίζοντας έτσι την αντικειμενικότητα.

    Παράλληλα, η συνέντευξη θα ισχύει μόνο για τις κρίσεις των γενικών διευθυντών και των διευθυντών και θα μοριοδοτείται η μεν πρώτη περίπτωση μέχρι 12,5% και η δεύτερη με 8%.

    Όσον αφορά στις μετατάξεις στο εξής θα επιτρέπονται από υπουργείο σε υπουργείο και από ένα Νομικό Πρόσωπο σε Νομικό Πρόσωπο του Δημοσίου.

    Ιδιαίτερη μέριμνα θα λαμβάνεται για άτομα με ειδικές ανάγκες, όπως και για όλους τους υπαλλήλους δείχνοντας έτσι η Διοίκηση ένα κοινωνικό πρόσωπο απέναντί τους.

    Έτσι με τις νέες ρυθμίσεις προβλέπεται:

    α. χορήγηση γονικής άδειας και στον πατέρα.

    β. για τις άγαμες μητέρες, τις χήρες ή τα άτομα με αναπηρία άνω του 67% θα υπάρξουν διευκολύνσεις στο ωράριο εργασίας τους.

    γ. Οι τρεις πρώτοι μήνες γονικής άδειας στους πολύτεκνους θα δίδονται μετ αποδοχών.

    Με το νέο κώδικα, δίνεται έμφαση στη διαφάνεια ζωής του Δημοσίου Υπαλλήλου τόσο για την εξασφάλιση του κύρους του ίδιου, όσο και της Δημόσιας Διοίκησης.

    Οι δηλώσεις του "Πόθεν Εσχες" θα έχουν στο εξής ουσιαστική διάσταση και θα υποβάλλονται με μηχανογραφικό έντυπο, θα αποστέλλονται στη Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών και εκεί θα γίνεται έλεγχος από ειδική υπηρεσία του υπουργείου.

    Στο εξής η παραγραφή ποινών που είχαν επιβληθεί σε υπαλλήλους για ζημιές που προκάλεσαν στο Δημόσιο θα παραγράφονται μετά από πέντε χρόνια και όχι μετά από διετία όπως ισχύει μέχρι τώρα.

    Για πρώτη φορά προβλέπεται και πειθαρχική δίωξη επί των δημοσίων υπαλλήλων για ανάρμοστη συμπεριφορά προς τον πολίτη ή για άρνηση παροχής πληροφοριών προς αυτόν.

    Τέλος, δεν ισχύει πλέον όριο ηλικίας για τις προσλήψεις υπαλλήλων στο Δημόσιο, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις.

    Ο νέος κώδικας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή προς ψήφιση μέχρι το τέλος Μαρτίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αλλάζουν όλα στο Δημόσιο

    [08] Κοινωνία

    Λόγω των παρελάσεων για την 25η Μαρτίου

    Αλλαγές στις μετακινήσεις

    23/3/2006 6:14:00 μμ

    Τροποποιήσεις στα δρομολόγια λεωφορείων, τρόλεϊ και τραμ που διέρχονται από το κέντρο της Αθηνάς έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή και το Σάββατο, λόγω της μαθητικής και στρατιωτικής παρέλασης για την 25η Μαρτίου. Την Παρασκευή, οι αλλαγές θα ισχύσουν από τις 9 το πρωί και μέχρι τη λήξη της παρέλασης και το Σάββατο από τις 7 το πρωί και έως το πέρας της παρέλασης. Μεταξύ άλλων, τα δρομολόγια της λεωφορειακής γραμμής Χ95 θα εκτελούνται από την λεωφορειακή γραμμή Χ94 από το σταθμό του μετρό "Εθνική Άμυνα", η λεωφορειακή γραμμή 400 δεν θα λειτουργήσει κατά τις ώρες των εκδηλώσεων, ενώ τροποποιήσεις θα γίνουν σε πολλές λεωφορειακές γραμμές. Στα τρόλεϊ, εκτός από τις αλλαγές, τα δρομολόγια της γραμμής 7 θα εκτελούνται από τη γραμμή 8, ενώ στο τραμ οι γραμμές Τ1 και Τ2 θα έχουν αφετηρία και θα σταματούν στο σταθμό "ΦΙΞ".

    Για περισσότερες πληροφορίες, το επιβατικό κοινό μπορεί να επικοινωνεί τηλεφωνικά με τον ΟΑΣΑ στο 185, ή να επισκέπτεται το ειδικό πεδίο στην ιστοσελίδα του.

    [09] Κοινωνία

    Κρέας δίχως σήμανση

    23/3/2006 5:17:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Χοιρινά κρέατα χωρίς σήμανση εντοπίσθηκαν και κατασχέθηκαν την Πέμπτη από ελεγκτές της νομαρχίας Πειραιά, στη Δημοτική Αγορά. Συγκεκριμένα, σε έλεγχο που πραγματοποιήθηκε το πρωί στα κρεοπωλεία των Λύκου Ευαγγέλου, επί της οδού Λυκούργου 3, και Σοφιανόπουλου Αλεξάνδρου, στην οδό Λυκούργου 6, εντοπίστηκαν αντίστοιχα 225 κιλά και 100 κιλά χοιρινού - προελεύσεως Ολλανδίας σύμφωνα με το τιμολόγιο αγοράς - που δεν έφεραν καμία απολύτως σήμανση.

    [10] Κόσμος

    Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις

    Διάλογο ζητά ο Βιλπέν

    23/3/2006 4:06:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters-AFP

    Τον παλμό των κινητοποιήσεων κρατάνε ισχυρό φοιτητές και μαθητές λυκείων στη Γαλλία, με νέες διαδηλώσεις, την ώρα που τα συνδικάτα ετοιμάζονται πυρετωδώς για την "Μαύρη Τρίτη", όπως έχουν ονομάσει την 28η Μαρτίου, την ημέρα της προγραμματισμένης μεγάλης γενικής απεργίας που αναμένεται παραλύσει τη χώρα. Διατρανώνοντας την αντίθεση τους στο νόμο Πρώτης Απασχόλησης των Νέων (CPE), που όπως λένε θα δημιουργήσει νεαρούς εργαζόμενους "μίας χρήσης" -τους οποίους οι εργοδότες θα χρησιμοποιούν και θα πετούν όπως τα χαρτομάντιλα- δηλώνουν ανυποχώρητοι στο αίτημα για απόσυρση του.

    Ανυποχώρητος επί της ουσίας δηλώνει και ο Γάλλος πρωθυπουργός Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο οποίος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μόνο για επιμέρους τροποποιήσεις και ζήτησε συνάντηση με την ηγεσία των γαλλικών συνδικάτων σε μία προσπάθεια επανάληψης του διαλόγου χωρίς όμως προαπαιτούμενα. Απέκτησε όμως κι έναν ανέλπιστο αντίλογο, προερχόμενο από το εσωτερικό της κυβέρνησης και από τα χείλη του υπουργού Εσωτερικών και εσωκομματικού αντιπάλου του για τις προεδρικές εκλογές του 2007, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος πρότεινε μια " δοκιμαστική εφαρμογή του νόμου για έξι μήνες". Αποψη την οποία ενστερνίζεται και ο υπουργός Παιδείας Ζιλ ντε Ρομπιάν, σε μια προσπάθεια εξόδου από την κρίση.

    Ρήγμα στην κυβερνητική ενότητα

    Σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στο περιοδικό Paris Match, ο Σαρκοζί υπαινίσσεται ότι υπάρχουν διαφορές με τον Ντε Βιλπέν στο θέμα του νόμου CPE, τονίζοντας ότι αν και είναι αλληλέγγυος με τον πρωθυπουργό δεν ταυτίζεται με τις απόψεις του.

    Ο Σαρκοζί προειδοποίησε μάλιστα ότι ενόψει της μεγάλης κινητοποίησης υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης των επεισοδίων και στα υποβαθμισμένα προάστια της γαλλικής πρωτεύουσας, μετά τις βίαιες ταραχές του περασμένου Οκτωβρίου και Νοεμβρίου.

    Το ρήγμα στην ενότητα της κυβέρνησης είναι ορατό, σε σημείο που ορισμένοι βουλευτές της κυβερνώσας παράταξης, να συγκρίνουν (χωρίς φυσικά να κατονομάζονται) τον πρωθυπουργό ντε Βιλπέν "με τον καπετάνιο του Τιτανικού", καθώς η κρίση διευρύνεται. Μάλιστα, η εφημερίδα Le Parisien επικαλουμένη κυβερνητικές πηγές έκανε λόγο για δυσφορία του προέδρου Ζακ Σιράκ, ο οποίος ζήτησε από τον Βιλπέν να μεριμνήσει για την "αναθέρμανση" των σχέσεων του με τους συνδικαλιστές. "Αν τα πράγματα δεν αλλάξουν το συντομότερο, ο πρωθυπουργός θα απολυθεί" φέρεται να είπε, σύμφωνα πάντα με τη γαλλική εφημερίδα.

    Πάντως, η ημερομηνία της συνάντησης με τα συνδικάτα δεν έχει προς το παρόν οριστεί. Οι ηγεσίες τους συναντώνται σήμερα προκειμένου να συζητήσουν την περαιτέρω στάση τους.

    Πάντως, ενα αναπάντεχο γεγονός σκίασε χθες τις κινητοποιήσεις. Πρόκειται για το θάνατο ενός φοιτητή από καρδιακή ανακοπή κατά τη διάρκεια καθιστικής διαμαρτυρίας, η οποία έξω διεξαγόταν ειρηνικά έξω από το πανεπιστήμιο της Σορβόννης, που τελεί υπό κατάληψη.

    [11] Κόσμος

    Τουλάχιστον 15 νεκροί από τις συγκρούσεις

    Νέο κύμα βίας στη Σομαλία

    23/3/2006 2:35:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

    Νέο κύμα βίας σπαράζει τη Σομαλία. Έπειτα από τις αιματηρές συγκρούσεις που τον περασμένο μήνα κόστισαν τις ζωές τουλάχιστον 60 ανθρώπων, νέες εχθροπραξίες μεταξύ παραστρατιωτικών μαίνονται ξανά στο Μογκαντίσου. Τουλάχιστον 15 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 46 τραυματίσθηκαν χθες στο βόρειο τμήμα της πρωτεύουσας της Σομαλίας, από μάχες που ξέσπασαν μεταξύ ένοπλων ομάδων που πρόσκεινται σε δύο ισχυρούς επιχειρηματίες, του Χάτζι Αμπουκάρ Ομάρ Αντάαν και του Μπάσιρ Ράγκε. Οι νεκροί είναι στην πλειοψηφία από τις τάξεις των παραστρατιωτικών και των δύο πλευρών.

    Οι σποραδικές συγκρούσεις που στοχεύουν στον έλεγχο τμημάτων της πρωτεύουσας, επεκτάθηκαν σε λιμάνια έξω από την πόλη, ενώ οι κάτοικοι εγκαταλείπουν για άλλη μια φορά τις εστίες τους εν μέσω φημών ότι στο πλευρό του Αμπουκάρ σπεύδουν ενισχύσεις από ισλαμιστικές ομάδες, και στο πλευρό του Ράγκε, άνδρες των πολέμαρχων.

    Ο πόλεμος ανάμεσα στις φυλές, φράξιες, ομάδες και υπο-ομάδες είναι συχνό φαινόμενο μετά την αποπομπή του πραξικοπηματία Μοχάμεντ Σιάντ Μπαρέ το 1991, που διαίρεσε την Σομαλία των 10 εκατ. κατοίκων σε περιοχές που ελέγχουν πολέμαρχοι.

    [12] Κόσμος

    Ειρηνική επίλυση στο βασκικό ζητά η ΕΤΑ

    Ελπίδα και επιφυλάξεις

    23/3/2006 12:43:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-Reuters-BBC

    Με ανάμικτα συναισθήματα βρίσκει την Ισπανία η επόμενη ημέρα της ανακοίνωσης της οργάνωσης των Βάσκων αυτονομιστών ΕΤΑ για μόνιμη εκεχειρία. Στο δεύτερο μήνυμα της μέσα στο τελευταίο 24ωτο, το οποίο δημοσιεύεται στη βασκική εφημερίδα Gara η οργάνωση καλεί την ισπανική κυβέρνηση στην οδό του διαλόγου με την ελπίδα για ειρηνική επίλυση στο βασκικό ζήτημα. "Όλοι πρέπει να προχωρήσουμε σε σοβαρές δεσμεύσεις προκειμένου να διαμορφώσουμε τη δημοκρατική λύση που χρειάζεται η περιοχή των Βάσκων. Ήρθε η στιγμή να δράσουμε με γενναιότητα, να περάσουμε από τα λόγια στις πράξεις", αναφέρεται στο κείμενο της. Ο Ισπανός πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, βρισκόμενος μπροστά στην πιθανότητα για τον τερματισμό της σαραντάχρονης αιματηρής δράσης της ΕΤΑ, καλωσόρισε την εξέλιξη, χωρίς όμως να κρύψει την επιφυλακτικότητα του.

    "Μετά από τόσα χρόνια φρίκης και τρόμου έχουμε να κάνουμε με μια μακρά και δύσκολη διαδικασία" είπε μιλώντας ενώπιον της Βουλής, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο της έναρξης συνομιλιών με την οργάνωση. Η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Θαπατέρο που είχε αξιώσει για την έναρξη συνομιλιών με την ΕΤΑ την οριστική αποκήρυξη της βίας από μέρους της, δεν έχει προς το παρόν ανακοινώσει τον τρόπο που θα ανταποκριθεί στην πρόταση της ΕΤΑ για εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός από την Παρασκευή, λέγοντας ότι πρέπει να μελετήσει την πρόταση είπε ωστόσο πως θα πράξει "με σύνεση για τον τερματισμό αυτού του ιστορικού δράματος".

    Την ίδια ώρα, δεν λείπουν οι φωνές σκεπτικισμού που θυμίζουν ότι η παράνομη οργάνωση έχει παραβιάσει άλλες δύο εκεχειρίες κατά τη δεκαετία του ΄90. Ο επικεφαλής της ισπανικής αντιπολίτευσης Μαριάνο Ραχόι είπε ότι η παύση του πυρός δεν ισοδυναμεί και με αποκήρυξη της εγκληματικής δραστηριότητας, ενώ και οι ισπανικές οργανώσεις των θυμάτων της τρομοκρατίας απέρριψαν την πρόταση κατηγορώντας την ΕΤΑ ότι μηχανεύτηκε ένα "νέο κόλπο για την επίτευξη των πολιτικών της στόχων".

    Αναζητώντας το τέλος της βίας

    Στο χθεσινό βίντεο, που μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας, εμφανίζονταν τρεις μαυροντυμένοι μασκοφόροι της βασκικής οργάνωσης, οι οποίοι περιστοιχισμένοι από τις σημαίες των επτά βασκικών επαρχιών της Ισπανίας, ανάγνωσαν το μήνυμα τους που έλεγε ότι στόχος της απόφασης της ΕΤΑ "είναι να αρχίσει μία δημοκρατική διαδικασία στη Χώρα των Βάσκων, ώστε να οικοδομηθεί ένα νέο πλαίσιο, μέσα στο οποίο θα αναγνωρίζονται τα δικαιώματα που έχουμε ως λαός". "Στο τέρμα αυτής της διαδικασίας, οι βάσκοι πολίτες θα πρέπει να έχουν το λόγο και τη δυνατότητα των αποφάσεων για το μέλλον τους", συνεχίζει η ανακοίνωση η οποία καταλήγει ότι "το ξεπέρασμα της σύγκρουσης σήμερα και τώρα είναι δυνατό. Αυτή είναι η επιθυμία και η βούληση της ΕΤΑ".

    Ο ισπανικός τύπος υποδέχθηκε την ανακοίνωση με ελπίδα, αλλά και επιφυλακτικότητα.

    "Μια πρωτοφανής ευκαιρία" είναι ο τίτλος της El Pais. "Θα είναι ανεύθυνο αν δεν προσπαθήσουμε να την εκμεταλλευτούμε", γράφει η εφημερίδα. "Το καινούργιο δεν είναι η ανακοίνωση της εκεχειρίας, αλλά το ότι έρχεται μετά μια μακρά περίοδο -σχεδόν τριών χρόνων- χωρίς επιθέσεις, γεγονός που επιτρέπει τη διατήρηση των ελπίδων", επισημαίνει.

    Η συντηρητική εφημερίδα ABC, που έχει τίτλο "Η ΕΤΑ κήρυξε μόνιμη εκεχειρία για να πετύχει την αυτοδιάθεση", ενώ παράλληλα επισημαίνει πως πρέπει να δοθεί στην κυβέρνηση μεγάλο περιθώριο εμπιστοσύνης για τον χειρισμό της νέας αυτής κατάστασης.

    "Ένα κείμενο και ένα περιεχόμενο που δημιουργούν ανησυχία περισσότερο από ελπίδα", είναι ο τίτλος του κυρίως άρθρου της El Mundo, η οποία τονίζει πως "η ειρήνη δεν εφαρμόζεται πληρώνοντας πολιτικό κόστος".

    Οι εφημερίδες υπογραμμίζουν πως η ΕΤΑ χρησιμοποιεί τον όρο "μόνιμη εκεχειρία" τον ίδιο που χρησιμοποιούσε ο IRA στην εποχή του και δεν σημαίνει απαραίτητα "το οριστικό τέλος της βίας".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παύση πυρός από την ΕΤΑ

    [13] Ιράκ

    Τέλος στην πολύμηνη ομηρία

    23/3/2006 1:31:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Με αίσιο τέλος σφραγίστηκε η πολύμηνη περιπέτεια της ομηρίας για τους τρεις από τους τέσσερις αλλοδαπούς υπηκόους, που είχαν πέσει θύματα απαγωγής τον περασμένο Νοέμβριο, στο Ιράκ. Ο Βρετανός Νόρμαν Κέμπερ, 74 ετών, και οι Καναδοί Τζέιμς Λόνι, 41 ετών και Χάρμιτ Σινγκ Σούντεν, 32 ετών, μέλη της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Christian Peacemaker Teams, απελευθερώθηκαν σήμερα έπειτα από διεθνή στρατιωτική επιχείρηση, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο, η οποία πραγματοποιήθηκε σε περιοχή της δυτικής Βαγδάτης.

    Την ευθύνη για την απαγωγή τους στις 26 Νοεμβρίου 2005 είχε αναλάβει η άγνωστη μέχρι τότε ομάδα "Ταξιαρχίες των Ξιφών του Δικαίου". Ο τέταρτος της ομάδας των ομήρων, ο Αμερικανός Τομ Φοξ, σκοτώθηκε από σφαίρα και το πτώμα του ανακαλύφθηκε στις 10 Μαρτίου στη Βαγδάτη.

    Η κατάσταση της υγείας του 74χρονου κρίνεται καλή, ενώ οι δύο Καναδοί διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

    Ο Βρετανός υπουργός, ερωτηθείς σχετικά με τις λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή της επιχείρησης, είπε ότι υπήρξε αποτέλεσμα πολλών εβδομάδων προσεκτικού σχεδιασμού, για την οποία συνεργάστηκε στρατιωτικό προσωπικό, αλλά και Ιρακινοί πολίτες. Επίσης, τόνισε το ζωτικό ρόλο που διαδραμάτισαν οι βρετανικές δυνάμεις.

    Και ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ δήλωσε ικανοποίηση για τα καλά νέα και συνεχάρη όσους συνέβαλαν στην επιχείρηση απελευθέρωσης.

    [14] Οικονομία

    Οι αλλαγές στις ΔΕΚΟ

    Με αυστηρά χρονοδιαγράμματα

    23/3/2006 5:43:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ

    Τα πάνω κάτω φέρνουν στις ΔΕΚΟ οι προωθούμενες από την Κυβέρνηση αλλαγές, το χρονοδιάγραμμα των οποίων θα εφαρμοστεί χωρίς καμία παρέκκλιση. Οι ελλειμματικές ΔΕΚΟ πρέπει εντός 38 ημερών να αλλάξουν άμεσα τους κανονισμούς προσωπικού, καθώς το ανεξόφλητο χρέος τους, που "άγγιξε" τα 12,2 δισεκατομμύρια ευρώ στο τέλος του 2005, δεν αφήνει περιθώρια λανθασμένων επιλογών. Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί είναι το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών, Μιχάλης Λιάπης, σε όσους λαμβάνουν πλασματικούς μισθούς και πριμ από τον ΟΣΕ, μία από τις πλέον ελλειμματικές ΔΕΚΟ. "Γι αυτούς τους ελάχιστους, η πρόκληση τελείωσε. Θα υπάρξει αποκατάσταση του περί δικαίου αισθήματος προς τους συναδέλφους τους, με ίση μεταχείριση και αξιοκρατία παντού", τόνισε χαρακτηριστικά ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι οι λιγοστοί που δεν δουλεύουν αλλά αμείβονται αδρά έχουν δημιουργήσει στην κοινωνία μια παραπλανητική εικόνα για τις ΔΕΚΟ.

    Αλλαγές για την εξυγίανση

    Με συσσωρευμένες ζημιές που φτάνουν τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ και μόνο πέρυσι τα 560 εκατομμύρια, ο ΟΣΕ είναι πρώτος στη "μαύρη λίστα". Ακολουθούν: ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΤΡΑΜ και οι θυγατρικές τους.

    Με βάση τις προωθούμενες αλλαγές, στον ΟΣΕ θα δοθούν σφιχτές αυξήσεις 3% που θα φτάσουν το 5% με επιδόματα και ωριμάνσεις, θα προσληφθούν νέοι υπάλληλοι με 7μηνες συμβάσεις οι οποίες θα μετατραπούν σε αορίστου χρόνου και θα μειωθούν οι θέσεις ιεραρχίας και τα σχετικά επιδόματα.

    Ταυτόχρονα, σε όλες τις ΔΕΚΟ θα δοθούν λιγότερα ποσά υπερωριών σε σχέση με πέρυσι, θα περικοπούν επιδόματα, αποζημιώσεις και παροχές σε είδος και θα μειωθούν δαπάνες για υπερωρίες, εκτός έδρας και αμοιβές επιτροπών. Επίσης, έχουν ήδη καταρτιστεί και εγκριθεί στρατηγικά και επιχειρησιακά σχέδια σε οκτώ ΔΕΚΟ, ενώ άλλα 14 θα προωθηθούν άμεσα προς έγκριση.

    "Προχωράμε στις βαθιές αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος", τόνισε ο κ. Λιάπης, προσθέτοντας πως θα υπάρξει ειλικρινής διάλογος με τους εργαζόμενους και δεν θα θιγούν τα δικαιώματα των υπαλλήλων.

    Αναφερόμενος στη χθεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής για τις αλλαγές στις ΔΕΚΟ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, σχολίασε: "και μόνο το γεγονός ότι χρειάστηκε να συνεδριάσει για να αποφασιστεί αν και πότε θα εφαρμοστεί ο νόμος που ψήφισε η Κυβέρνηση πρόσφατα, δείχνει την κατάσταση που επικρατεί στην Κυβέρνηση".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα δεδομένα στις ΔΕΚΟ

    [15] Οικονομία

    Υπογράφηκε η απόφαση

    Αυξήσεις στις αγροτικές συντάξεις

    23/3/2006 5:24:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Υπεγράφη σήμερα από τους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, κ.κ. Αλογοσκούφη και Μπασιάκο η απόφαση για αυξήσεις 7% στις βασικές συντάξεις του ΟΓΑ και 4% στο κλάδο προσθετής και κύριας ασφάλισης. Με βάση τα ποσοστά αυτά η κατώτερη βασική σύνταξη αυξάνεται κλιμακωτά από 195,82 ευρω που ήταν πέρυσι σε 234,38 ευρω ανάλογα με το έτος συνταξιοδότησης. Τα αναδρομικά των αυξήσεων θα καταβληθούν από τις 2 έως τις 10 Μαΐου, μαζί με την καταβολή συντάξεων του μηνός.

    [16] Οικονομία

    Απελευθέρωση των ναύλων

    23/3/2006 2:40:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/3/2006 6:59:58 μμ)

    Πηγή: NET - NET 105,8

    Την απελευθέρωση των τιμών των ναύλων για τα δρομολόγια από το λιμάνι του Πειραιά προς Κυκλάδες, Χίο, Μυτιλήνη και Ηράκλειο ανακοίνωσε την Πέμπτη σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας. Εξαιρούνται τα δρομολόγια της άγονης γραμμής για τα οποία θα ισχύσουν οι εξαετείς συμβάσεις με τους ακτοπλόους. Στην πράξη, το υπουργείο αναμένει ο ανταγωνισμός να μειώσει τις τιμές των ναύλων και να βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Η απελευθέρωση της ακτοπλοΐας στο Λιμάνι του Πειραιά θα ισχύσει πριν από το Πάσχα, προκειμένου την εορταστική περίοδο να υπάρξει το πρώτο κρίσιμο τεστ σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των ναύλων και το καλοκαίρι. Σήμερα, στις 17:00, αναμένεται να συναντηθεί ο Μανώλης Κεφαλογιάννης με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

    Θέματα ακτοπλοΐας και ανταγωνιστικότητας

    Τα θέματα της ακτοπλοΐας, των λιμανιών και της λειτουργίας τους το καλοκαίρι ειδικά του Πειραιά, της κρουαζιέρας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής σημαίας, είναι τα κύρια που θα απασχολήσουν το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας το επόμενο πεντάμηνο, είπε στη συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας.

    Αναφερόμενος ο υπουργός στο θέμα της ακτοπλοΐας, ανακοίνωσε την απόφαση να εφαρμοστεί η απελευθέρωση των ναύλων και για τα πλοία που φεύγουν από το λιμάνι του Πειραιά, πριν τις εορτές του Πάσχα.

    Από αυτήν, θα εξαιρούνται μόνο τα πλοία που επιδοτούνται κα εκτελούν την άγονη γραμμή.

    Κριτήρια, ακόμη, θα είναι ο ανταγωνισμός στις γραμμές, που θα πρέπει να εξυπηρετούνται από 2-3 πλοία, και το μεταφορικό έργο της κάθε γραμμής, που θα καθοριστεί γύρω στις 250.000 επιβάτες.

    Ο Μ. Κεφαλογιάννης εξέφρασε την βεβαιότητα ότι οι τιμές των ναύλων θα καθηλωθούν ή και θα μειωθούν από τον ανταγωνισμό παρά το γεγονός ότι οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν υψηλές.

    Αυτό - όπως τόνισε - το στηρίζει στα αποτελέσματα που υπήρξαν από απελευθέρωση των ναύλων στα λιμάνια του Λαυρίου, της Ελευσίνας, της Ραφήνας και την Κύμης, καθώς και η απελευθέρωση στο λιμάνι του Πειραιά για πλοία που εξυπηρετούν το Βόρειο Αιγαίο.

    Ο κ. Κεφαλογιάννης είπε, επίσης, ότι γίνονται ενέργειες, και επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες γι αυτό το λόγο ο Γ.Γ. του ΥΕΝ, ώστε να δρομολογηθούν νεότευκτα πλοία στην άγονη γραμμή - δηλ. μέχρι 5 ετών. Αυτό θα γίνει με τις εξαετείς συμβάσεις για την εξυπηρέτηση της άγονης γραμμής, στις οποίες θα υπάρχει όρος να δρομολογούνται νεότευκτα πλοία.

    [17] Οικονομία

    Στη Θεσσαλονίκη

    Επαναλειτουργεί το εργοστάσιο Λιπασμάτων

    23/3/2006 12:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/3/2006 12:52:46 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Επαναλειτουργεί το εργοστάσιο της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων Θεσσαλονίκης, με απόφαση των διοικήσεων της Εθνικής και της Εμπορικής τράπεζας, που ανακάλεσαν την απόφασή τους να κλείσουν τη μονάδα. Ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων, Γιώργος Μιχαηλίδης, ευχαρίστησε το νομάρχη Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Ψωμιάδη, για τη στήριξη που παρείχε στον αγώνα τους. Από την πλευρά του, ο κ. Ψωμιάδης έκανε λόγο για "δικαίωση του αγώνα των εργαζομένων". Μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, οι εργαζόμενοι, που έλαβαν διαβεβαιώσεις για τις θέσεις εργασίας τους, ανέστειλαν τις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις τους.

    [18] Μπάσκετ

    Η πρόκριση του Παναθηναϊκού

    23/3/2006 2:15:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Στα χέρια του Παναθηναϊκού βρίσκεται πλέον η πρόκριση στους "8" της Ευρωλίγκα. Μετά τη νίκη τους με 66-56 επί της Εφές Πίλσεν στην Κωνσταντινούπολη και τη νίκη της Μπενετόν με 88-80 επί της Τσιμπόνα στο Τρεβίζο, οι "πράσινοι" προκρίνονται 100% στην επόμενη φάση εφόσον καταφέρουν να νικήσουν από 7 πόντους και πάνω την Μπενετόν, στο πλαίσιο της 6ης και τελευταίας αγωνιστικής στη Β΄ φάση. Εννοείται πως ο Παναθηναϊκός αποκλείεται σε περίπτωση ήττας.

    Έτσι λοιπόν τα σενάρια έχουν ως εξής:

    Με νίκη +7 του Παναθηναϊκού επί της Μπενετόν και νίκη +7 της Εφές Πίλσεν επί της Τσιμπόνα στο Ζάγκρεμπ, υπάρχει τετραπλή ισοβαθμία, ο Παναθηναϊκός προκρίνεται ως πρώτος του 7ου ομίλου και η Εφές Πίλσεν ως δεύτερη (εκτός κι αν η νίκη της Εφές είναι τόσο μεγάλη που καλυφθεί το +24 του Παναθηναϊκού έναντι των άλλων διεκδικητών).

    Με νίκη +7 του Παναθηναϊκού επί της Μπενετόν και νίκη με λιγότερους από 7 πόντους της Εφές Πίλσεν επί της Τσιμπόνα στο Ζάγκρεμπ, ο Παναθηναϊκός προκρίνεται ως πρώτος του 7ου ομίλου και η Τσιμπόνα ως δεύτερη.

    Με ήττα της Εφές από την Τσιμπόνα και νίκη +7 του Παναθηναϊκού επί της Μπενετόν, τότε η Τσιμπόνα προκρίνεται ως πρώτη με 4-2 νίκες και ο Παναθηναϊκός ως δεύτερος, αφού, αν και ισοβαθμεί με την Μπενετόν Τρεβίζο, έχει καλύτερη διαφορά.

    Με νίκη μικρότερης διαφοράς των 7 πόντων, ο Παναθηναϊκός χρειάζεται νίκη των Τούρκων μέσα στο Ζάγκρεμπ επί της Τσιμπόνα για να κριθούν όλα στην τετραπλή ισοβαθμία.

    Με νίκη μικρότερης διαφοράς των 7 πόντων, ο Παναθηναϊκός αποκλείεται στην περίπτωση που η Τσιμπόνα επικρατήσει της Εφές Πίλσεν. Σε αυτή την περίπτωση, η Τσιμπόνα είναι πρώτη με 4-2, και η Μπενετόν δεύτερη, καθώς στη διπλή ισοβαθμία με τον Παναθηναϊκό, οι Ιταλοί θα έχουν τη διαφορά. Ετσι, ο Παναθηναϊκός θα είναι τρίτος και η Εφές Πίλσεν τέταρτη.

    [19] Πολιτισμός

    Μεγάλη έκθεση με σκίτσα στο Βρετανικό Μουσείο

    Μικελάντζελο ...μανία

    23/3/2006 4:41:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μεγάλη έκθεση με σκίτσα του Μιχαήλ Άγγελου εγκαινιάζεται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο. Σύμφωνα με τον έφορο του μουσείου Χιούγκο Τσάπμαν είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του μουσείου που έχουν προπωληθεί τόσα εισιτήρια. Συγκεκριμένα χθες, παραμονή των εγκαινίων είχαν πουληθεί 11.000 εισιτήρια.

    Με τίτλο "Τα σκίτσα του Μιχαήλ Άγγελου: πιό κοντά στον καλλιτέχνη", η έκθεση αυτή θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Ιουνίου. Τα έργα που εκτίθενται δείχνουν το πάθος του καλλιτέχνη απο τη Φλωρεντία που μέχρι το θάνατό του στα 89 του χρόνια συνέχιζε να σχεδιάζει.

    "Ο μόνος τρόπος για να καταλάβει κάποιος πραγματικά τον Μιχαήλ Άγγελο, το ζωγράφο, το γλύπτη, τον αρχιτέκτονα είναι μέσω των σκίτσων του", εξηγεί ο Τσάπμαν, ο οποίος προετοίμαζε την έκθεση εδώ και δύο χρόνια σε συνεργασία με τα μουσεία Ασμολιν της Οξφόρδης και Τέιλερ ντε Χάαρλεμ της Ολλανδίας.

    "Ακόμα και αν γνωρίζαμε τον Μιχαήλ Άγγελο μόνο μέσα από τα σκίτσα του, πάλι θα τον θεωρούσαμε ιδιοφυΐα", επισήμανε.

    Η έκθεση, στην οποία παρουσιάζονται και αρκετά γλυπτά και επιστολές του μεγάλου καλλιτέχνη, καλύπτει όλη του τη ζωή: από τα 12 του χρόνια όταν άρχισε να ζωγραφίζει ως το θάνατό του. Περιλαμβάνει επίσης για πρώτη φορά και σκίτσα που είχαν διασκορπιστεί μετά το θάνατό του το 1564.

    Σχετικά Links:

    British Museum


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 23 March 2006 - 17:52:59 UTC