Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-03-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο οι δημοτικές εκλογές
  • [02] Κριτική Παπανδρέου σε Κυβέρνηση - ΟΤΕ
  • [03] Εφ' όλης της ύλης ο Κ.Μητσοτάκης
  • [04] Συνάντηση Καραμανλή - Κεφαλογιάννη
  • [05] Το "πράσινο φως" από την Κυβερνητική
  • [06] Επίσκεψη Διαμαντοπούλου σε Σ.Ε.Β.Τ
  • [07] Κρίσιμες ώρες στον Έβρο
  • [08] Απεργούν αύριο ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ
  • [09] Εκδηλώσεις για τον Ελευθέριο Βενιζέλο
  • [10] Πυρκαγιά κατέστρεψε μονοκατοικία
  • [11] Παραμένει ο συναγερμός
  • [12] Σκληραίνουν τη στάση τους οι Γάλλοι φοιτητές
  • [13] Τη συνέχιση των κυρώσεων κατά Ιράν ζητά ο Μπους
  • [14] Στη Μόσχα θέλει την κηδεία ο γιος Μιλόσεβιτς
  • [15] Κι άλλα πτώματα ανακαλύφθηκαν στη Βαγδάτη
  • [16] Καζάνι που βράζει η Γάζα
  • [17] Σύλληψη για τη δολοφονία του Χαρίρι
  • [18] Συνομιλίες Αμπάς-Ολμέρτ
  • [19] "Ναι" και από το ECOFIN
  • [20] Νέο στεγαστικό πρόγραμμα του ΙΚΑ
  • [21] Θετικά σχόλια από Eurogroup
  • [22] Προπονήθηκε ο Τσιρίλο
  • [23] Ενδιαφέρον Ολυμπιακού για Αουρέλιο
  • [24] Ο Φλαμπούρης στο Ξάνθη-Ολυμπιακός
  • [25] Αγώνας σταυροδρόμι για Ολυμπιακό
  • [26] Πήρε σέντερ ο Μακεδονικός
  • [27] Τρεις Αζέροι νεκροί από Η5Ν1
  • [28] Google...στον Αρη
  • [29] Λογοκρισία στο όνομα του εθνικού συμφέροντος
  • [30] Πάρτο αλλιώς!
  • [31] Στα ορφανά των τσουνάμι η Κάιλι
  • [32] MGM στούντιο στη Νότια Κορέα

    [01] Πολιτική

    Στο επίκεντρο οι δημοτικές εκλογές

    14/3/2006 6:37:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΝΕΤ ΑΠΕ

    Με το δήμαρχο της Αθήνας συναντήθηκε σήμερα, ο πρόεδρος του Συνασπισμού, Αλέκος Αλαβάνος μαζί με τον υποψήφιο του Συνασπισμού για το δήμο της Αθήνας, Αλέξη Τσίπρα. Αντικείμενο της συνάντησης αποτέλεσαν τα προβλήματα του δήμου και οι επικείμενες δημοτικές εκλογές, για τις οποίες ο κ Μπεχράκης υποσχέθηκε την ίδια προβολή για όλους τους υποψήφιους. Από την πλευρά του, ο κ Αλαβάνος χαρακτήρισε ενδιαφέρουσα τη συνάντηση και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διαβεβαίωση του κ Μπεχράκη. Ο κ Τσίπρας τόνισε, ότι ο κ Μπεχράκης είναι ένας άνθρωπος, που γνωρίζει τα προβλήματα της Αθήνας,διότι είναι επί σειρά ετών δημοτικός σύμβουλος και διετέλεσε Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου.

    [02] Πολιτική

    Συνεδρίαση Συντονιστικού Οργάνου της Κ.Ο

    Κριτική Παπανδρέου σε Κυβέρνηση - ΟΤΕ

    14/3/2006 2:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/3/2006 6:16:17 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Σκληρή κριτική άσκησε στην Κυβέρνηση και στη διοίκηση του ΟΤΕ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας κατά την έναρξη της συνεδρίασης του Συντονιστικού Οργάνου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι "η Κυβέρνηση δίνει μπόνους στα δικά της στελέχη την ώρα που απαιτεί από τους εργαζόμενους να δεχθούν μισθούς απογραφής. Πίσω από τοΝ Διευθύνων Σύμβουλο του ΟΤΕ Παναγή Βουρλούμη βρίσκεται ο υπουργός Οικονομίας και πίσω από τον υπουργό Οικονομίας ο Πρωθυπουργός, ο οποίος συνεχίζει να κρύβεται". Την ενέργεια της διοίκησης του ΟΤΕ θεώρησε ο κ. Παπανδρέου ως ενδεικτική των επιλογών της Κυβέρνησης, η οποία έχει ως στόχο την εξυπηρέτηση των λίγων και εκλεκτών της σε βάρος των πολλών. Σχολιάζοντας την κριτική του κ. Παπανδρέου στην Κυβέρνηση ο αναπληρωτής Κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος τόνισε ότι "οι κραυγές και οι ύβρεις δείχνουν αδυναμία διατύπωσης θετικού και υπεύθυνου πολιτικού λόγου".

    "Έχουν βάλει τον πολίτη στο στόχαστρο"

    "Έχουν βάλει τον πολίτη στο στόχαστρο. Η απάτη της απογραφής, οι υποκλοπές, η προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, η όξυνση των κοινωνικών προβλημάτων και η προσπάθεια κατάργησης των συλλογικών συμβάσεων αποκαλύπτουν το πραγματικό πρόσωπο της Ν.Δ", είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Στη συνεδρίαση μετέχουν και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ από τον Έβρο οι οποίοι θα ενημερώσουν το όργανο για την κατάσταση που υπάρχει στην περιοχή από τον κίνδυνο πλημμυρών. Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ θα επισκεφθεί άμεσα την περιοχή, ενώ ζήτησε από την Κυβέρνηση να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα προκειμένου να υπάρξει αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων στην περιοχή.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα κόντρα για την απογραφή

    [03] Πολιτική

    Στην εκπομπή "Πρώτη Γραμμή" της ΝΕΤ

    Εφ' όλης της ύλης ο Κ.Μητσοτάκης

    14/3/2006 12:29:00 μμ

    Συνέντευξη εφ όλης της ύλης έδωσε το πρωί στην εκπομπή "Πρώτη Γραμμή" της ΝΕΤ ο επίτιμος πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης άσκησε σκληρή κριτική στο ΠΑΣΟΚ και τον Γιώργο Παπανδρέου για την αντιπολιτευτική τους στάση, ενώ διαφώνησε με τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα των υποκλοπών. "Είμαι απόλυτα σύμφωνος με την πολιτική των μεταρρυθμίσεων που προωθεί η Κυβέρνηση", δήλωσε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ. Αναφερόμενος στην διένεξη για το θέμα της απογραφής ο κ. Μητσοτάκης είπε πως το πρόβλημα είναι τα 9 με 9,5 δισ. ευρώ τα οποία το ΠΑΣΟΚ δεν εμφάνισε καθόλου ως δαπάνες, και τόνισε ότι ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης βαδίζει πάρα πολύ σωστά. Μιλώντας για το Ασφαλιστικό υποστήριξε ότι πρέπει να ανέβει το όριο ηλικίας. "Ο Έλληνας να δουλέψει περισσότερο και να ζητάει λιγότερα, πρέπει να γίνουν επενδύσεις, τόνισε, αλλά η Κυβέρνηση προσκρούει στις συντεχνίες. Τέλος, αναφερόμενος στην αντιπολίτευση ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι χρειάζεται στοιχειώδης υπευθυνότητα. "Δεν μπορεί ο Γιώργος Παπανδρέου να βγαίνει και να λέει ότι είναι απατεώνας ο Κώστας Καραμανλής...", κατέληξε. "Οι θέσεις του κ. Μητσοτάκη, λειτουργούν ως αμορτισέρ και ως άλλοθι για τη σημερινή πολιτική της κυβέρνησης, η οποία μοιάζει όλο και περισσότερο με την πολιτική της περιόδου 1990-93", σχολίαζε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης.

    [04] Πολιτική

    Σύζητησαν θέματα του Υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας

    Συνάντηση Καραμανλή - Κεφαλογιάννη

    14/3/2006 12:12:00 μμ

    Συνεργασία με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Μανώλη Κεφαλογιάννη για θέματα του Υπουργείου του, είχε το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στο Μέγαρο Μαξίμου. Ο κ. Κεφαλογιάννης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό, όπως δήλωσε, για θέματα της αρμοδιότητάς του και το σχέδιο που προωθείται για την αναμόρφωση των λιμανιών, αλλά και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων στην ακτοπλοΐα. Ο κ. Κεφαλογιάννης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την απεργία των ναυτεργατών, οι οποίοι απειλούν ότι μετά την αυριανή 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, είπε ότι δεν ανησυχεί και συμπλήρωσε ότι ο διάλογος με τους ναυτεργάτες είναι συνεχής. Επίσης ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχει νέα συνάντηση με τους εκπροσώπους των ναυτικών και επανέλαβε την πάγια θέση του για την ανάγκη, σε περίπτωση απεργιών, να υπάρχει για κάθε προορισμό ένα δρομολόγιο πλοίου ανά ημέρα. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί και στις επαφές που θα έχει ο κ. Κεφαλογιάννης με τους ναυτεργάτες. "Η Κυβέρνηση θέλει να υπάρχει προσωπικό ασφαλείας ώστε να γίνεται ένα δρομολόγιο προς κάθε προορισμό, η διεκδίκηση του καθενός δεν μπορεί να λειτουργεί εις βάρος του άλλου", είπε χαρακτηριστικά.

    [05] Πολιτική

    Για το επιχειρησιακό σχέδιο της Δημόσιας Διοίκησης

    Το "πράσινο φως" από την Κυβερνητική

    14/3/2006 11:02:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/3/2006 7:09:33 μμ)

    Το πράσινο φως πήρε από την Κυβερνητική Επιτροπή το επιχειρησιακό σχέδιο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Δημόσιας Διοίκησης στο πλαίσιο του Δ ΚΠΣ του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο υπουργός Προκόπης Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι δεν υπήρχε ανάλογο σχέδιο για το Γ ΚΠΣ και γι αυτό υπήρχαν καθυστερήσεις στην εκπαίδευση του προηγούμενου Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης Το σχέδιο αυτό, όπως είπε ο κ. Παυλόπουλος, παίρνει υπόψη του τις οδηγίες της Ε.Ε. αλλά και τις ιδιομορφίες της Δημόσιας Διοίκησης στην Ελλάδα, που στόχο έχει την εξυπηρέτηση των πολιτών, την ενίσχυση της αναπτυξιακής πορείας της χώρας και τη διαφάνεια ενώ συμπλήρωσε ότι ως το τέλος Μαΐου θα είναι έτοιμο ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο που αφορά στη δομή της Δημόσιας Διοίκησης και θέματα προσωπικού. Στη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής οι υπουργοί Ανάπτυξης και Παιδείας Δ. Σιούφας και Μαριέττα Γιαννάκου ενημέρωσαν τον Πρωθυπουργό και τους συναδέλφους τους Υπουργούς ότι στις 27 Μαρτίου θα ξεκινήσει η οριστική εφαρμογή του προγράμματος "Δίοδος" το οποίο προβλέπει τη πρόσβαση για τους φοιτητές και την πανεπιστημιακή κοινότητα στα ευρυζωνικά δίκτυα στο σύστημα ADSL - Ίντερνετ.

    Φτηνό και γρήγορο Ίντερνετ για τους φοιτητές

    Ο κ. Σιούφας υπενθύμισε ότι είχε ξεκινήσει δοκιμαστική περίοδος τον περασμένο Νοέμβριο μετά από συνεργασία και με το Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και τον υπουργό Μιχάλη Λιάπη, σημειώνοντας πως θα υπάρχουν γρήγορες ταχύτητες αλλά και φτηνό Ίντερνετ για τους φοιτητές, όπως είχε δεσμευτεί στο προεκλογικό της πρόγραμμα η Κυβέρνηση. Η κ. Γιαννάκου πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει καταρτίσει πρόγραμμα δύο χρόνων για την επέκταση του προγράμματος και στο σχολικό δίκτυο.

    Πριν από τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση από κοινού με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Η κ. Μπακογιάννη απαντώντας σε ερώτηση εάν συζητήθηκαν και θέματα εξοπλισμών στη συνάντηση απάντησε "έχουμε πολλά κοινά θέματα με το Υπουργείο Άμυνας".

    [06] Πολιτική

    Επίσκεψη Διαμαντοπούλου σε Σ.Ε.Β.Τ

    14/3/2006 5:10:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων επισκέφθηκε την Τρίτη η υπεύθυνη του Τομέα Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Πολιτικής Καταναλωτών του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου. "Η Πολιτεία οφείλει όχι μόνο να ασχοληθεί με το θέμα της προστασίας του καταναλωτή, αλλά και με τη δημιουργία "εθνικών πρωταθλητών", με την υποστήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες είναι γνωστές σε όλο τον κόσμο. Συζητήσαμε για τα προβλήματα του κλάδου, αλλά και τα προβλήματα του Έλληνα καταναλωτή και τις ευθύνες που ο ίδιος ο κλάδος πρέπει να αναλάβει απέναντι στους Έλληνες καταναλωτές", δήλωσε η κα Διαμαντοπούλου. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων Δημήτρης Δασκαλόπουλος τόνισε ότι "είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με την κ. Διαμαντοπούλου και τον κ. Πρωτόπαπα για όλα τα θέματα που αφορούν την Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων και για το πώς θα μπορέσουμε να δουλέψουμε ακόμη καλύτερα και να κάνουμε ακόμη πιο δυναμικό αυτόν τον πάρα πολύ μεγάλο κλάδο της ελληνικής βιομηχανίας".

    [07] Κοινωνία

    Για δεύτερη ημέρα σε επιφυλακή

    Κρίσιμες ώρες στον Έβρο

    14/3/2006 6:38:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/3/2006 7:05:57 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης παραμένει για δεύτερο 24ωρο ο Νομός Έβρου, καθώς η στάθμη των ποταμών Έβρου, Αρδα και Ερυθροποτάμου, συνεχίζει να βρίσκεται επάνω από το όρια επικινδυνότητας (αντοχής) των αναχωμάτων και ήδη έχει φτάσει τα 6,70 μέτρα. Σε πολλά σημεία τα φράγματα σπάνε, ενώ έχουν πλημμυρίσει χιλιάδες στρέμματα και έχουν εκκενωθεί κατοικίες σε πολλούς οικισμούς, στα Λάβαρα έχουν πλημμυρίσει 10 σπίτια και άλλα 72 έχουν εκκενωθεί. Η απότομη αύξηση της στάθμης των ποταμών Έβρου, Αρδα και Ερυθροποτάμου, οφείλεται κυρίως στην αποδέσμευση μεγάλων ποσοτήτων νερού από τα φράγματα της Βουλγαρίας, αλλά και στις βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα. Στις πληγείσες περιοχές μετέβη και ο υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέξανδρο Κοντό. Στις δηλώσεις του, τόνισε με έμφαση, ότι "Ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης του φαινομένου επί ποδός. Προέχει η ασφάλεια των πολιτών και οι ζημιές θα αποζημιωθούν άμεσα". Στην περιοχή μεταβαίνει και κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής την βουλευτή Άννα Διαμαντοπούλου.

    Συσκέψεις και επαφές για συντονισμό

    Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα Λάβαρα, όπου από χθες εκκενώθηκαν 72 κατοικίες. Στις 20 από αυτές το νερό μπήκε στο εσωτερικό τους, ενώ οι υπόλοιπες βρίσκονται σε υδάτινο κλοιό.

    Σοβαροί φόβοι εκφράζονται για την αντοχή του αναχώματος της Βύσσας, καθώς δέχεται ισχυρές πιέσεις και εάν υποχωρήσει υπάρχει κίνδυνος να πλημμυρίσουν σπίτια και μεγάλες εκτάσεις καλλιεργήσιμης γης, ενώ ήδη, από το Τρίγωνο έως και τις Φέρες, έχουν πλημμυρίσει περισσότερα από 65.000 στρέμματα.

    Για την αντιμετώπιση της κατάστασης και για την ασφάλεια των κατοίκων και των περιουσιών τους, οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας ΑΜ-Θ προχώρησαν σε τεχνητές ελεγχόμενες πλημμύρες, σε διάφορα σημεία του ποταμού Έβρου, προκειμένου να εκτονωθεί το φαινόμενο και να αποσοβηθεί ο κίνδυνος.

    Από χθες οι υπηρεσίες πραγματοποιούν επιτυχημένες τεχνητές κατακλύσεις προκειμένου να εκτονωθούν οι πιέσεις που δέχονται τα αναχώματα, από τους πρωτοφανείς όγκους νερού.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι, τα αναχώματα του ποταμού Έβρου, στα 14 σημεία που πέρσι δέχθηκαν παρεμβάσεις, άντεξαν τις τεράστιες πιέσεις που δημιουργήθηκαν από τα ορμητικά νερά, γεγονός που απέτρεψε μεγαλύτερης έκτασης πλημμύρες.

    Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη του Συντονιστικού Νομαρχιακού Οργάνου στην Ορεστιάδα, με την συμμετοχή του υπουργού Μακεδονίας - Θράκης Γιώργου Καλαντζή.

    "Η αντίδραση της πολιτείας ήταν άμεση και αυτή τη φορά, με όλες τις Αρχές σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να περιοριστούν οι πλημμύρες. Βρισκόμαστε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης με τον όγκο των υδάτων στον ποταμό Έβρου να έχει ξεπεράσει το όριο συναγερμού", τόνισε αμέσως μετά ο κ. Καλαντζής.

    Παράλληλα επισήμανε ότι το πρόβλημα διαιωνίζεται γιατί οι υποδομές στη γειτονική Βουλγαρία δεν επαρκούν, με αποτέλεσμα μεγάλος όγκος υδάτων να διοχετεύεται στη χώρα μας πολλές φορές ακόμα και απροειδοποίητα, προσθέτοντας πως οι γείτονες χώρες θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, για την κατασκευή σύγχρονων αντιπλημμυρικών έργων.

    Την ίδια ώρα, τηλεφωνική επικοινωνία με τον Βούλγαρο ομόλογό της Ιβαϊλο Κάλφιν είχε η υπουργός Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, προκειμένου να υπάρξει ο ανάλογος συντονισμός ενεργειών για την αντιμετώπιση της καταστάσεως.

    Στο ζήτημα αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας πως "Η Ελλάδα βρίσκεται σε συνεχείς συνεννοήσεις με τη Βουλγαρία και την Τουρκία για μια μόνιμη διευθέτηση του προβλήματος.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος, διαβεβαίωσε ότι μέσα σε τρεις μήνες θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους αγρότες που η σοδειά τους καταστράφηκε από τις πλημμύρες.

    Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, λόγω της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί, αποφάσισε να εξαιρεθούν της αυριανής απεργίας οι σιδηροδρομικοί που εργάζονται στο Νομό.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παραμένει ο συναγερμός

    Συναγερμός στον Έβρο

    [08] Κοινωνία

    Μεταφορές, Υγεία, Τράπεζες, Εκπαίδευση, ΜΜΕ

    Απεργούν αύριο ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ

    14/3/2006 1:32:00 μμ

    Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, έχουν κηρύξει για αύριο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ,διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και ημερομίσθια και την υπεράσπιση του θεσμού των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Οι δύο συνδικαλιστικές οργανώσεις θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12 το μεσημέρι Πεδίον του Άρεως. Στις 11 το πρωί η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Πλατεία Συντάγματος. Στη γενική απεργία, συμμετέχουν μεταξύ άλλων, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μεταφοράς, στις Τράπεζες, τα Ταμεία και τις Δημόσιες Υπηρεσίες, στην Υγεία και την Εκπαίδευση. Οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία θα κάνουν στάση εργασίας αύριο από την έναρξη της βάρδιας έως τις 7:30 το πρωί και από τις 10:30 το βράδυ μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 3 το μεσημέρι. Ακινητοποιημένα θα παραμείνουν όλο το 24ωρο το Τραμ, ο Προαστιακός, ο Ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και το Μετρό, καθώς οι εργαζόμενοι σε αυτά θα πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία. Εικοσιτετράωρη απεργία έχουν εξαγγείλει για αύριο και οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ, γεγονός που σημαίνει ότι δεν θα εκτελεστούν τα δρομολόγια του Οργανισμού, εκτός από αυτά που εντάσσονται στα πλαίσια των κοινωνικών αναγκών.

    Με προβλήματα οι μετακινήσεις

    Προβλήματα θα αντιμετωπίσει και το επιβατικό κοινό που έχει επιλέξει να ταξιδέψει αύριο με τις Ολυμπιακές Αερογραμμές, καθώς υπάρχουν μεγάλες αλλαγές στο πρόγραμμα των πτήσεων, εξαιτίας της συμμετοχής της Ομοσπονδίας Συλλόγων Πολιτικής Αεροπορίας, ΟΣΠΑ στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ. Συγκεκριμένα θα πραγματοποιηθεί μόνο μία πτήση ανά προορισμό στο εσωτερικό και μία πτήση ανά χώρα στο εξωτερικό. Έτσι σήμερα, αύριο και την Πέμπτη ματαιώνονται συνολικά 49 πτήσεις, οι 47 αύριο, ενώ σε 4 αλλάζει η ώρα εκτέλεσής τους. Η Διοίκηση των Ολυμπιακών Αερογραμμών εκφράζει τη λύπη της για την ταλαιπωρία του επιβατικού της κοινού για την οποία, όπως αναφέρει, δεν ευθύνεται η Εταιρία. Οι πτήσεις της Aegean Airlines θα εκτελεστούν κανονικά ενώ Τράπεζες, Ταμεία, Δήμοι και Εφορίες, θα υπολειτουργούν.

    Στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, η ΠΟΕΣΥ έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι στην οποία θα συμμετάσχει και το site της ΕΡΤ. Οι τεχνικοί του Τύπου και οι εφημεριδοπώλες, θα απεργήσουν από τις 12 μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα, ενώ οι λιθογράφοι και οι εργαζόμενοι στα Πρακτορεία Εφημερίδων Αθηνών, θα συμμετάσχουν κανονικά στην 24ωρη απεργία. Στην ΕΡΤ η ΠΟΣΠΕΡΤ έχει εξαγγείλει 6ωρη στάση εργασίας από τις 11 έως τις 5 το απόγευμα.

    [09] Κοινωνία

    Για την επέτειο των 70 χρόνων από το θάνατο του

    Εκδηλώσεις για τον Ελευθέριο Βενιζέλο

    14/3/2006 11:43:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Με σειρά εκδηλώσεων που θα έχουν πανελλήνιο χαρακτήρα το Εθνικό Ίδρυμα Μελετών - Ερευνών "Ελευθέριος Βενιζέλος" θα τιμήσει φέτος την επέτειο των 70 χρόνων από τον θάνατο του Εθνάρχη. Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί στα Χανιά ημερίδα, για την εξωτερική πολιτική του Βενιζέλου, ενώ το ίδιο βράδυ θα γίνει και η απονομή των βραβείων του Δ Πανελλήνιου Διαγωνισμού Δοκιμίου, για τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Όπως ανακοινώθηκε το Α Βραβείο θα δοθεί στην Μαριάννα Τριανταφύλλου μαθήτρια του 5ου γυμνασίου Κοζάνης. Το Β βραβείο , στον Δημήτρη Σμυρλάκη μαθητή του 9ου γυμνασίου Χανίων και το Γ βραβείο στον Σωτήρη Θανόπουλο, από το Λεόντειο Γυμνάσιο - Λύκειο Πατησίων. Το πρωί της Κυριακής θα πραγματοποιηθεί το ετήσιο πολιτικό μνημόσυνο των Ελευθερίου και Σοφοκλή Βενιζέλου στο Ακρωτήρι Χανίων, με ομιλητή τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας Γιώργο Παναγιωτόπουλο. Εκδηλώσεις για τον Ελευθέριο Βενιζέλο προγραμματίζονται τόσο στην Αθήνα όσο και στον Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη, το Βόλο, το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, τη Μήλο και άλλες περιοχές ενώ δεν αποκλείεται να οργανωθούν ειδικές ημερίδες και στο εξωτερικό. Παράλληλα θα εκδοθούν βιβλία με τις επιμνημόσυνες ομιλίες που έχουν εκφωνηθεί στους τάφους των Βενιζέλων από το 1946, μέχρι και σήμερα.

    Όπως ανακοίνωσε το Ίδρυμα "Ελευθέριος Βενιζέλος" σύντομα θα εκδοθεί από κοινού με το Υπουργείο Παιδείας το έργο, "Βενιζέλος στα βήματα του" το οποίο προορίζεται για τα δημοτικά σχολεία της χώρας.

    Από τις 18 Μαρτίου θα διατίθενται προς πώληση 19 αντικείμενα μεγάλης συλλεκτικής και καλλιτεχνικής αξίας ,ενώ προγραμματίζεται στην Αθήνα μεγάλη συναυλία από το Ίδρυμα και την ΕΡΤ υπό την αιγίδα της Βουλής. Τα έσοδα της θα διατεθούν για την αποκατάσταση της οικίας του Ελευθερίου Βενιζέλου.

    Στον Ελευθέριο Βενιζέλο είναι αφιερωμένη και σειρά 15 διαφορετικών γραμματοσήμων με θέματα από τη ζωή και τη δράση του που περιλαμβάνονται σε συλλεκτικό λεύκωμα 1000 αντιτύπων που εξέδωσε η διεύθυνση φιλοτελισμού των ΕΛΤΑ. Η διάθεση της σειράς θα ξεκινήσει στις 18 Μαρτίου.

    [10] Κοινωνία

    Πυρκαγιά κατέστρεψε μονοκατοικία

    14/3/2006 6:30:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ολοσχερώς καταστράφηκε μονοκατοικία στα Μελίσσια από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα. Το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής υπηρεσίας εξετάσει το ενδεχόμενο ότι η φωτιά πιθανόν να προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα που προκάλεσε φορτιστής κινητού, ο οποίος ήταν στην πρίζα. Στον Ασπρόπυργο, υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε πυρκαγιά που σημειώθηκε τη Δευτέρα στο βράδυ σε χώρο ανακύκλωσης μετάλλων. Η πυρκαγιά ήταν ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς τα φλεγόμενα υλικά έπεφταν σε παρακείμενα εμπορικά κτήρια. Δυνάμεις της πυροσβεστικής έσπευσαν στην περιοχή.

    [11] Κοινωνία

    Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Έβρος

    Παραμένει ο συναγερμός

    14/3/2006 10:09:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/3/2006 7:10:15 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Παραμένει πάνω από τα όρια συναγερμού η στάθμη του ποταμού στον Έβρο. Ο νομός έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς η στάθμη των υδάτων του ποταμού έχει περάσει, κατά πολύ, τα όρια επικινδυνότητας και ήδη έχει φτάσει τα 6,70 μέτρα. Σε πολλά σημεία τα φράγματα σπάνε, ενώ έχουν πλημμυρίσει χιλιάδες στρέμματα και έχουν εκκενωθεί κατοικίες σε πολλούς οικισμούς, στα Λάβαρα έχουν πλημμυρίσει 10 σπίτια και άλλα 72 έχουν εκκενωθεί. Στην περιοχή βρίσκονται άνδρες της ΕΜΑΚ, οι οποίοι είναι έτοιμοι να δώσουν τη βοήθειά τους όπου χρειαστεί. Οι επόμενες ώρες θεωρούνται κρίσιμες, καθώς έχει αρχίσει η εισροή υδάτων από τη Βουλγαρία, ενώ το απόγευμα αναμένεται να πέσουν στο ποτάμι και τα νερά του Άρδα. Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προειδοποιεί τους κατοίκους να μην πλησιάζουν στις όχθες και να απομακρύνουν τα ζώα, ενώ ευρεία σύσκεψη πραγματοποιείται στη Νομαρχία υπό τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Γιώργο Καλαντζή. Στο μεταξύ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος, διαβεβαίωσε ότι μέσα σε τρεις μήνες θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους αγρότες, η σοδειά των οποίων καταστράφηκε από τις πλημμύρες. Μιλώντας στη ΝΕΤ 105.8, ο αντινομάρχης Έβρου, Μιχάλης Κουγιουμτζής, χαρακτήρισε την κατάσταση πρωτοφανή, ενώ ψυχραιμία συνέστησε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Παναγιώτης Φούρλας, διαβεβαιώνοντας ότι -σε κάθε περίπτωση- έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συναγερμός στον Έβρο

    [12] Κόσμος

    Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για το νόμο CPE

    Σκληραίνουν τη στάση τους οι Γάλλοι φοιτητές

    14/3/2006 10:10:00 πμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Με αμείωτη ένταση, συνεχίζονται στη Γαλλία, οι κινητοποιήσεις φοιτητών αλλά και μαθητών για το νόμο CPE του Dominique de Villepin, ο οποίος επιτρέπει για τους νέους κάτω των 26 ετών, απόλυση χωρίς δικαιολογία και υποχρέωση από τους εργοδότες. Πενήντα πανεπιστήμια, βρίσκονται αυτήν την ώρα υπό μερική ή ολική κατάληψη και οι φοιτητές κήρυξαν τη σημερινή μέρα, μέρα δράσης και νέων κινητοποιήσεων. Αργά το βράδυ της Δευτέρας, η αστυνομία απώθησε τους καταληψίες από το Κολλέγιο της Γαλλίας, ένα από τα πιο έγκυρα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας στο καρτιέ λατίν. Στο πλευρό των μαθητών και φοιτητών βρίσκονται και τα συνδικάτα που ζητούν άμεση απόσυρση του νόμου. Ενδεικτική της σοβαρότητας της κατάστασης είναι και η απόφαση του Γάλλου πρωθυπουργού να μην μεταβεί στο Βερολίνο για την συνάντηση με Γερμανούς υπουργούς αλλά να μείνει στη Γαλλία για να απαντήσει στα ερωτήματα των βουλευτών από την έδρα του κοινοβουλίου.

    Σχετικά Links:

    Le Figaro: Le mouvement anti-CPE se durcit

    Le Monde: Les etudiants et les lyceens haussent le ton face a la fermete affichee du gouvernement

    [13] Κόσμος

    Εξέδωσε κανονισμό μιλώντας για "απειλή"

    Τη συνέχιση των κυρώσεων κατά Ιράν ζητά ο Μπους

    14/3/2006 9:19:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/3/2006 10:48:13 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Έναν κανονισμό για τη συνέχιση των πετρελαϊκών και άλλων κυρώσεων κατά του Ιράν εξέδωσε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους λέγοντας ότι η πολιτική της Τεχεράνης συνιστά απειλή. Σε σημείωμα προς το Κογκρέσο για τον κανονισμό ο Μπους ανέφερε πως η "κρίση" ανάμεσα στις ΗΠΑ και στο Ιράν που είχε οδηγήσει στην αρχική διακήρυξη με την οποία υιοθετήθηκαν οι κυρώσεις στις 15 Μαρτίου του 1995 "δεν έχει επιλυθεί"."Οι ενέργειες και η πολιτική της κυβέρνησης του Ιράν είναι αντίθετες προς τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή και συνιστούν μια συνεχιζόμενη, σπάνια και ιδιαίτερη απειλή για την εθνική ασφάλεια, εξωτερική πολιτική και οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών", αναφέρεται στο μήνυμα του Μπους προς το Κογκρέσο για τη συνέχιση των αμφίπλευρων κυρώσεων. Ο Φρέντερικ Τζόουνς, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, δήλωσε πως οι ενέργειες και η πολιτική του Ιράν που οδήγησαν στη συνέχιση των κυρώσεων περιλαμβάνουν την "υποστήριξή του στην τρομοκρατία, την ανάμιξη στην περιοχή, την απύθμενη (καταπάτηση) των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την επιδίωξή του να αποκτήσει πυρηνικά όπλα". Εξάλλου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες πως θα ήθελαν μία "στιβαρή" ανακοίνωση αυτήν την εβδομάδα από την προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ως πρώτη αντίδραση στην πρόκληση που αντιπροσωπεύει το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα ενώ διέψευσαν τις πληροφορίες για ρήξη μεταξύ των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας όσον αφορά τα μέσα που θα πρέπει να ληφθούν για εμποδιστεί η Ισλαμική Δημοκρατία να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα.

    "Στιβαρή" ανακοίνωση κατά Ιράν ζητούν οι ΗΠΑ

    "Η διεθνής κοινότητα δεν πρόκειται να ανεχθεί ένα Ιράν που θα διαθέτει πυρηνικά όπλα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σκοτ ΜακΛίλαν, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ επιθυμούν "μία στιβαρή προεδρική ανακοίνωσε, που θα υποβάλλει στο ιρανικό καθεστώς τι ακριβώς πρέπει να κάνει". "Το Σ.Α. του ΟΗΕ πρόκειται να εξετάσει την υπόθεση αυτήν την εβδομάδα", τόνισε ο ίδιος. Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Τομ Κέισι τόνισε από την πλευρά του πως οι ΗΠΑ αδημονούν για την προεδρική ανακοίνωση, η οποία θα αποτελέσει "σημείο εκκίνησης" για την εξέλιξη του θέματος στο Σ.Α. του ΟΗΕ.

    Ο ίδιος πρόσθεσε πως δεν είναι σε θέση να προβλέψει για το πότε θα διατυπωθεί η ανακοίνωση αυτή από την προεδρία του Συμβουλίου.

    Ερωτηθείς για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρώσων κι Ιρανών, μετά την πρόταση του Κρεμλίνου να αναλάβει η Ρωσία τον εμπλουτισμό του ιρανικού ουρανίου με αντάλλαγμα ένα μορατόριουμ στο πυρηνικό πρόγραμμα της Βαγδάτης, ο Κέισι υπογράμμισε πως η Ουάσιγκτον δεν έχει αντίρρηση για τις συνομιλίες αυτές, τόνισε όμως πως οι ΗΠΑ εξακολουθούν να παραμένουν "προσηλωμένες" στην εξέταση του φακέλου από το ΣΑ του ΟΗΕ.

    Από τη μεριά του ο εκπρόσωπος του Ιρανικού Ανώτατου Συμβουλίου Εσωτερικής Ασφάλειας Χοσέιν Εντεζαμί ανακοίνωσε σήμερα την επανάληψη των διαπραγματεύσεων στη Μόσχα της ρωσικής πρότασης για εμπλουτισμό ιρανικού ουρανίου στη Ρωσία. "Η ιρανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Αλί Χοσεϊνί-Τας (μέλος του Συμβουλίου) είχε μια σειρά διαπραγματεύσεων με τη ρωσική πλευρά", διευκρίνισε ο ίδιος και πρόσθεσε πως οι συνομιλίες συνεχίζονται. Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών επισήμανε πως το Ιράν θα πρέπει να συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Ρωσία για την επίλυση της κρίσης που έχει δημιουργηθεί σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα. "Όλες οι πλευρές πρέπει να εντείνουν τις διπλωματικές προσπάθειες και οι Ιρανοί πρέπει να συνεργαστούν με την ΙΑΕΑ", τόνισε ο Κιν Γκανγκ. "Η Κίνα πιστεύει πως υπό τις παρούσες συνθήκες η ρωσική πρόταση παραμένει μια ουσιαστική προσπάθεια για την άρση του αδιεξόδου", υπογράμμισε ο ίδιος.

    [14] Κόσμος

    Καταγγέλλει το Βελιγράδι για απειλές

    Στη Μόσχα θέλει την κηδεία ο γιος Μιλόσεβιτς

    14/3/2006 8:16:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/3/2006 2:58:05 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τη βεβαιότητα του ότι οι Αρχές του Βελιγραδίου θέλουν να εμποδίσουν την ταφή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στη Σερβία εξέφρασε σήμερα ο γιος του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας, Μάρκο, εναντίον του οποίου επίσης εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης, λίγο πριν αναχωρήσει από τη Μόσχα με προορισμό τηΧάγη για να παραλάβει τη σορό του πατέρα του. "Οι αρχές του Βελιγραδίου θέλουν να το αποφύγουν. Απειλούν επισήμως και ανεπισήμως. Δεν έχουμε άλλη επιλογή", είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως έχει ζητήσει από τις ρωσικές αρχές να επιτρέψουν την προσωρινή ταφή του πατέρα του στη Μόσχα. "Απευθύνθηκα στις ρωσικές Αρχές για να ταφεί προσωρινά ο πατέρας μου στη Μόσχα. Απ όσο ξέρω ο δήμαρχος της πόλης συμφωνεί". Οι ολλανδικές Αρχές έδωσαν χθες βίζα για τρεις ημέρες στον Μάρκο Μιλόσεβιτς προκειμένου να μεταβεί στη Χάγη και να παραλάβει τη σορό του πατέρα του. Αναχώρησε στις 7.45 πμ (ώρα Ελλάδας) από το αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας για την Ολλανδία με τακτική πτήση της Αeroflot και έφτασε στο αεροδρόμιο του Άμστερνταμ λίγο μετά τις 11:15 (ώρα Ελλάδας). Ο Μάρκο Μιλόσεβιτς συνοδεύτεται από τέσσερις Ρώσους γιατρούς με σκοπό να εξετάσουν τη σορό καθώς η Ρωσία εξέφρασε αμφιβολίες για την αιτία του θανάτου του, η οποία, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της νεκροψίας, είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου. Στο μεταξύ η ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια δημοσιεύει σήμερα την επιστολή που είχε στείλει ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών μία ημέρα πριν τον θάνατό του, με την οποία παρακαλούσε τη Μόσχα να τον σώσει γιατί οι δυτικές δυνάμεις επιχειρούσαν να τον σκοτώσουν. Εξάλλου σήμερα γράφτηκε και τυπικά ο επίλογος της πολυτάραχης δίκης. Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία ανακοίνωσε το τέλος της δίκης του Μιλόσεβιτς για γενοκτονία, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. "Ο θάνατός του επιβάλλει τον τερματισμό αυτής της διαδικασίας", δήλωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Πάτρικ Ρόμπινσον σε συνεδρίαση που διήρκεσε λιγότερο από δύο λεπτά στην αίθουσα 1 του δικαστηρίου της Χάγης, όπου διεξαγόταν η δίκη του Μιλόσεβιτς τα τελευταία τέσσερα χρόνια, από τις 12 Φεβρουαρίου 2002.

    "Σιγή" από τις επίσημες σερβικές Αρχές

    Η εισαγγελία του Βελιγραδίου συμφώνησε πάντως χθες να αρθεί προσωρινά το διεθνές ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί από τη Δικαιοσύνη κατά της χήρας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, Μίρας Μάρκοβιτς, προκειμένου να παραστεί στην κηδεία. Το κυβερνών κόμμα του Σέρβου πρωθυπουργού Βόισλαβ Κοστούνιτσα κατέστησε σαφές ότι θα σεβαστεί την απόφαση της Δικαιοσύνης ώστε να μπορέσει η χήρα του Μιλόσεβιτς να παραστεί στην κηδεία του συζύγου της στη Σερβία. Η Μίρα Μάρκοβιτς κατά την είσοδό της στην χώρα θα υποχρεωθεί να παραδώσει το διαβατήριο της και να δώσει εγγυήσεις ότι θα παρουσιαστεί στο δικαστήριο όταν κληθεί. Η Μάρκοβιτς καταζητείται από το 2003 με την κατηγορία της κατάχρησης εξουσίας και έχει καταφύγει στη Ρωσία, όπου ήδη από τον Οκτώβριο του 2000 ζει και ο γιος της Μάρκο, αλλά και ο αδελφός του Μιλόσεβιτς, Μπόρισλαβ.

    Από τη μεριά τους οι επίσημες σερβικές Αρχές τηρούν σιγή για το θέμα της κηδείας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, η οποία, σύμφωνα με τον ραδιοσταθμό Β92, θα τελεστεί την Πέμπτη ή την Παρασκευή στο Βελιγράδι. Ωστόσο ο Σέρβος Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς δήλωσε στο BBC ότι εναπόκειται στην οικογένεια Μιλόσεβιτς να αποφασίσει τον τόπο της ταφής ενώ άφησε και αιχμές όπως και η Μόσχα εναντίον της Χάγης. Ωστόσο το θέμα της ταφής έχει πάρει μεγάλες και δυσάρεστες διαστάσεις με το Σοσιαλιστικό Κόμμα να απειλεί ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία στον τόπο και τη μορφή της κηδείας του πρώην ηγέτη της χώρας θα αποχωρήσει από την Κυβέρνηση.

    Στο μεταξύ τριάντα τέσσερις κρατούμενοι στις φυλακές του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, μεταξύ των οποίων και ο Κροάτης απόστρατος στρατηγός Αντε Γκοτόβινα, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου σε βάρος των Σέρβων στον πόλεμο της Κροατίας υπογράφουν αποχαιρετιστήριο μήνυμα στον πρώην Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Πολίτικα" του Βελιγραδίου στο μήνυμα αναφέρεται: "Τελευταίο αντίο στον συναγωνιστή από το Δικαστήριο της Χάγης". Άλλοι κατηγορούμενοι για εγκλήματα πολέμου που υπογράφουν το μήνυμα είναι ο πρώην πρόεδρος της σερβοβοσνιακής Βουλής Μόμτσιλο Κράισνικ και ο πρόεδρος του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος Βόισλαβ Σέσελι.

    Το τελευταίο "αντίο" στο Μιλόσεβιτς απευθύνει η κόρη του Μάρια Μιλόσεβιτς στο μοναδικό μήνυμα που δημοσιεύει η εφημερίδα «Πόμπιεντα» της Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου. Στο σημερινό Τύπο του Βελιγραδίου δημοσιεύονται τα αποχαιρετιστήρια μηνύματα στον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από το κόμμα του, το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας, στελέχη του κόμματος, οργανώσεις υποστηρικτών του και φίλους του. Στην εφημερίδα "Dan" της Ποντγκόριτσα δημοσιεύονται τα μηνύματα του Λαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Μαυροβουνίου, Ενώσεων Βετεράνων Πολέμου και πολιτών και καταλαμβάνουν τρεις σελίδες.

    Ρώσοι γιατροί στη Χάγη

    Ρώσοι γιατροί του καρδιοχειρουργικού κέντρου Μπάκουλεφ αναχώρησαν σήμερα το πρωί για τη Χάγη προκειμένου να λάβουν γνώση των αποτελεσμάτων της νεκροψίας του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. "Δεν πιστεύω ότι οι ιατροδικαστές του Διεθνούς Δικαστηρίου παραποίησαν τα γεγονότα. Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι δεν επέτρεψαν στον Μιλόσεβιτς να μεταβεί στη Ρωσία για θεραπεία", τόνισε ο διευθυντής του κέντρου Μπάκουλεφ, Λεό Μποκέρια. "Αυτό αποτελεί απόδειξη έλλειψης εμπιστοσύνης και είναι άδικο για τη Ρωσία", πρόσθεσε.

    Ο Ρώσος καρδιοχειρουργός υποστήριξε χθες ότι ο Μιλόσεβιτς πέθανε γιατί οι ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υποβαλλόταν "δεν ήταν ικανοποιητικές". "Αφού είχε καρδιοαγγειακά προβλήματα "έπρεπε να είχε υποβληθεί σε στεφανιογραφία που θα έδειχνε επακριβώς το επίπεδο στένωσης των αγγείων. Στην περίπτωση αυτή τοποθετείται στέντ (επιτρέπει να παραμένουν ανοικτά τα αγγεία) ή πιθανώς θα έπρεπε να υποβληθεί σε επέμβαση", τόνισε ο Μποκέρια. και πρόσθεσε: "Το πρόβλημα αυτό αντιμετωπίζεται σε όλες τις χώρες του κόσμου και αν ο Μιλόσεβιτς είχε δεχτεί μια τέτοια βοήθεια, θα μπορούσε να βρίσκεται στη ζωή".

    Οι Ρώσοι γιατροί μετέβησαν στη Χάγη με το ίδιο αεροσκάφος που πήρε ο γιός του Μιλόσεβιτς, Μάρκο για να παραλάβει τη σορό του πατέρα του.

    Η τελευταία επιστολή του Μιλόσεβιτς στην Ιζβέστια

    Στο μεταξύ η ρωσική εφημερίδα Ιζβέστια δημοσιεύει σήμερα την επιστολή που είχε στείλει ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών μία ημέρα πριν τον θάνατό του, με την οποία παρακαλούσε τη Μόσχα να τον σώσει γιατί οι δυτικές δυνάμεις επιχειρούσαν να τον σκοτώσουν.

    "Γνωρίζετε καλά ότι οι Ρώσοι γιατροί ,που θεωρούνται αυθεντίες στον κόσμο, διέγνωσαν ότι χρειάζομαι επείγουσα θεραπεία για αγγειακά προβλήματα στον εγκέφαλο", έγραφε ο Μιλόσεβιτς στην επιστολή του. "Γνωρίζω ότι αυτή είναι η αλήθεια γιατί αισθάνομαι πολύ άσχημα", πρόσθετε.

    Ο Μιλόσεβιτς κατηγορούσε επίσης στην επιστολή του τις χώρες που εξανάγκασαν τις σερβικές δυνάμεις να αποχωρήσουν από το Κόσοβο ότι προσπαθούσαν να τον κάνουν "να σιωπήσει για πάντα". "Εκείνοι από τους οποίους υπεράσπισα την πατρίδα μου στον πόλεμο ενδιαφέρονται να με κάνουν να σιωπήσω", αναφέρεται στην επιστολή.

    "Απευθύνω έκκληση σε εσάς με την ελπίδα ότι θα με βοηθήσετε να βρω προστασία από τις εγκληματικές δραστηριότητες των υπηρεσιών που λειτουργούν στο πλαίσιο του ΟΗΕ", σημείωνε ο Μιλόσεβιτς στην τελευταία επιστολή του, όπως αναφέρει η Ιζβέστια.

    Για "δολοφονία" κάνει λόγο ο αδελφός

    "Ο θάνατος του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ήταν ένα είδος δολοφονίας" υποστήριξε ο αδελφός του Μπόρισλαβ, επιρρίπτοντας για άλλη μία φορά την ευθύνη στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας επειδή του αρνήθηκε να μεταβεί στη Μόσχα για θεραπεία, παρά το γεγονός ότι αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας.

    "Όλα είχαν στόχο αυτό το αποτέλεσμα. Ηταν ένα είδος δολοφονίας. Δεν ντρέπομαι να χρησιμοποιώ αυτή τη λέξη", τόνισε ο Μπόρισλαβ Μιλόσεβιτς μιλώντας στην ολλανδική τηλεόραση. "Ήταν γιός του έθνους της Σερβίας και του Μαυροβουνίου .Ένας μεγάλος γιός του λαού. Μιά ιστορική φυσιογνωμία", υποστήριξε ο Μπόρισλαβ Μιλόσεβιτς αναφερόμενος στον αδελφό του. Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της νεκροψίας, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς υπέκυψε από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Τα αποτελέσματα της τοξικολογικής εξέτασης πάντως αναμένονται μέχρι το τέλος της εβδομάδος.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    ABC: Suspicion Surrounds Milosevic's Death

    New York Times: Serbia Would Allow Funeral There

    REUTERS: Milosevic's son to collect body, decide on funeral

    Guardian: Russia casts doubt on postmortem results as Serbs argue over funeral arrangements

    BBC: Serbia 'blocks Milosevic burial'

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο Βελιγράδι η ταφή

    Ερωτήματα και προστριβές

    [15] Ιράκ

    Δεκαπέντε πτώματα αντρών με ίχνη στραγγαλισμού

    Κι άλλα πτώματα ανακαλύφθηκαν στη Βαγδάτη

    14/3/2006 11:25:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τα πτώματα 15 αντρών βρέθηκαν σε εγκαταλειμμένο όχημα στη δυτική Βαγδάτη. Τα θύματα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, που ανακοινώθηκαν από την ιρακινή Αστυνομία, είχαν στραγγαλιστεί, είχαν τα χέρια και τα πόδια δεμένα και έφεραν ίχνη βασανισμού. Τα πτώματα βρέθηκαν στην περιοχή Κούντρα, κοντά στο σημείο όπου την περασμένη εβδομάδα εντοπίστηκαν από την αστυνομία 18 πτώματα αντρών, οι περισσότεροι σουνίτες, που είχαν δολοφονηθεί με τον ίδιο τρόπο.

    [16] Μ. Ανατολή

    Δύο Παλαιστίνιοι νεκροί

    Καζάνι που βράζει η Γάζα

    14/3/2006 12:45:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/3/2006 6:15:41 μμ)

    Ένταση και συγκρούσεις σημειώνονται στη Γάζα, όπου την οξεία αντίδραση των των Παλαιστινίων έχει ξεσηκώσει η απόφαση των ισραηλινών δυνάμεων να περικυκλώσουν τη φυλακή της Ιεριχούς ζητώντας την παράδοση του ηγέτη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (FPLP) Αχμάντ Σααντάτ. Αιτία για την ισραηλινή επιχείρηση υπήρξαν φήμες για απελευθέρωση του Σααντάτ, ο οποίος είχε κριθεί ένοχος για τη δολοφονία, μαζί με άλλα μέλη του Μετώπου, του Ισραηλινού υπουργού Τουρισμού, Ρεχαβάμ Ζεεβί, στην ανατολική Ιερουσαλήμ το 2001. Το μεσημέρι, ένοπλοι Παλαιστίνιοι πυρπόλησαν τα γραφεία του βρετανικού Συμβουλίου στη Γάζα, ενώ την ίδια ώρα μια άλλη ομάδα ενόπλων μέλη του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) επιτέθηκαν και στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκαλώντας υλικές ζημιές. Νωρίτερα, ένας Παλαιστίνιος φρουρός και ένας Παλαιστίνιος κρατούμενος σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια εχθροπραξιών έξω από τη φυλακή. Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, καταδίκασε την ισραηλινή επιχείρηση στη φυλακή της Ιεριχούς και επέρριψε ευθύνη στους Αμερικανούς και τους Βρετανούς δεσμοφύλακες, οι οποίοι, όπως είπε ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, έχουν αναλάβει να φρουρούν τους κρατουμένους.

    Απαγωγές και απειλές

    Στο μεταξύ, φαίνεται πως οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ-Άκσα, ένοπλη οργάνωση, που πρόσκειται στη Φατάχ άρχισαν να πραγματοποιούν τις απειλές τους, καθώς μόλις έληξε η διορία, που είχαν δώσει σε Αμερικανούς και Βρετανούς να εγκαταλείψουν τα παλαιστινιακά εδάφη, ξεκίνησαν οι απαγωγές.

    Όπως ανέφερε πηγή της παλαιστινιακής Ασφάλειας ένας Αμερικανός υπήκοος απήχθη από ενόπλους στο αμερικανοαραβικό πανεπιστήμιο της Τζενίν, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης. Την ευθύνη αυτής της απαγωγής ανέλαβαν οι Ταξιαρχίες των Μαρτύρων του Αλ Ακσά, και η ένοπλη πτέρυγα του Ισλαμικού Ιερού Πολέμου. Ο Αμερικανός όμηρος είναι 45 ετών και απήχθη μέσα από το γραφείο του.

    Εκπρόσωπος του αμερικανικού Προξενείου ανακοίνωσε, ότι γίνεται προσπάθεια να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες αυτές

    Επίσης, τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων τρεις ξένοι πολίτες, απήχθησαν από ξενοδοχείο της Γάζας από ενόπλους. Όπως ανέφεραν αυτόπτες μάρτυρες δύο από τους ξένους Κορεάτες δημοσιογράφοι και ο τρίτος είναι ο διερμηνέας τους.

    Η απαγωγή σημειώθηκε στο ξενοδοχείο Ντέιρα, στο οποίο συχνάζουν πολλοί ξένοι δημοσιογράφοι.

    Δύο άλλοι ξένοι πολίτες, που βρίσκονταν στα δωμάτιά τους στο ξενοδοχείο, τέθηκαν υπό την προστασία των δυνάμεων προληπτικής ασφάλειας, οι οποίες τους απομάκρυναν από το ξενοδοχείο, για να αποφευχθεί ενδεχόμενη απαγωγή τους, πρόσθεσαν οι αυτόπτες μάρτυρες.

    Την ίδια ώρα, το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε την είδηση για την απαγωγή σήμερα το πρωί στη Λωρίδα της Γάζας δύο Γαλλίδων, που εργάζονται για την οργάνωση Γιατροί του Κόσμου. "Επιβεβαιώνουμε την απαγωγή το πρωί δύο Γαλλίδων στη Λωρίδα της Γάζας", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Ζαν-Μπατίστ Ματεΐ.

    "Αμέσως μετά την ενημέρωσή του, το γενικό προξενείο μας στην Ιερουσαλήμ κινητοποιήθηκε για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους", πρόσθεσε, ο ίδιος.

    Ωστόσο, απελευθερώθηκαν δύο Αυστραλοί, που απήχθησαν σήμερα από Παλαιστίνιους ενόπλους στη Γάζα. Την ίδια ώρα, ο εξόριστος ηγέτης της Χαμάς, Χάλεντ Μεσάαλ προειδοποίησε το Ισραήλ να μην πειράξει τον φυλακισμένο Άχμεντ Σααντάτ και τόνισε πως το εβραϊκό κράτος θα είναι υπεύθυνο για τις συνέπειες της επιδρομής που πραγματοποιεί εναντίον της φυλακής της Ιεριχούς, στη Δυτική Όχθη.

    Μιλώντας στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Τζαζίρα, ο Μεσάαλ κάλεσε επίσης τους Παλαιστίνιους να συγκεντρωθούν γύρω από τη φυλακή της Ιεριχούς, η οποία βομβαρδίζεται από τα ισραηλινά στρατεύματα που προσπαθούν να συλλάβουν τον Σααντάτ.

    Παράλληλα, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters ισραηλινό ελικόπτερο εκτόξευσε πύραυλο, ο οποίος εξερράγη μέσα στον περίβολο της φυλακής.

    Τι υποστηρίζουν Βρετανοί και Αμερικανοί

    Στο μεταξύ, απαντώντας στις κατηγορίες του Μαχμούντ Αμπάς με ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο "η Παλαιστινιακή Αρχή δεν εκπλήρωνε συστηματικά τις υποχρεώσεις της", οι οποίες απέρρεαν από τη συμφωνία για την ανάπτυξη διεθνών παρατηρητών στη φυλακή. Το τελευταίο διάστημα χρειάσθηκε να θέσουμε ως προτεραιότητα την ασφάλεια του προσωπικού μας".

    Μάλιστα, Αμερικανοί και Βρετανοί αξιωματούχοι είχαν στείλει επιστολή στον Μαχμούντ Αμπάς, με την οποία δήλωναν ότι οι παρατηρητές τους θα αποσυρθούν, αφού δεν έχουν γίνει βελτιώσεις στον τομέα της ασφάλειας.

    Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε, ότι οι παρατηρητές αποσύρθηκαν λίγη ώρα πριν από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης, ωστόσο αρνήθηκε ότι υπήρξε οποιοσδήποτε συντονισμός με τις ισραηλινές αρχές.

    Πληροφορίες για απελευθέρωση του Σααντάτ

    Η επιχείρηση για την περικύκλωση της φυλακής της Ιεριχούς εκδηλώθηκε μετά τις πληροφορίες, ότι ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος σχεδιάζει να αφήσει ελεύθερους τον Αχμαντ Σααντάτ και τους συνεργάτες του στη δολοφονία του υπουργού, που μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο.

    Ο εντολοδόχος πρωθυπουργός των Παλαιστινίων Ισμαήλ Χανίγια δήλωσε ότι η ισραηλινή επιχείρηση αποτελεί "επικίνδυνη κλιμάκωση" και απηύθυνε προειδοποίηση για κάθε βίαιη ενέργεια και ιδιαίτερα εκείνες "που έχουν ως στόχο τον Αχμαντ Σααντάτ και τους αδελφούς του".

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Israelis storm Palestinian prison

    Reuters: Israel raids West Bank prison

    [17] Μ. Ανατολή

    Σύλληψη για τη δολοφονία του Χαρίρι

    14/3/2006 12:11:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Στα χέρια της βραζιλιάνικης αστυνομίας βρίσκεται από χθες μία 39χρονη Λιβανέζα, η οποία θεωρείται ύποπτη για συνενοχή στη δολοφονία του Λιβανέζου πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι. Η αστυνομία της Βραζιλίας συνέλαβε χθες στο Σαο Πάουλο με ένταλμα της Ιντερπόλ, την η Ράνα Αμπντέλ Ραχίμ Κολεϊλάτ. Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της αστυνομίας η 39χρονη συνελήφθη, έπειτα από ειδοποίηση αγνώστου, χωρίς να προβάλλει αντίσταση σε δωμάτιο ξενοδοχείου στη βόρεια ζώνη του Σάο Πάουλο. Η γυναίκα προσπάθησε να δωροδοκήσει τους αστυνομικούς και συνελήφθη επίσης για το παραπάνω αδίκημα, το οποίο επισύρει έως και ποινή οκταετούς φυλάκισης στη Βραζιλία. "Θέλω να φύγω, έχω χρήματα, 50.000, 100.000, 200.000 δολάρια", φέρεται να είπε μετά την σύλληψή της, τόνισε εκπρόσωπος της αστυνομίας. Πάνω της βρέθηκε ένα βρετανικό διαβατήριο, στο όνομα Ράνα Κλαϊλάτ από τη βρετανική πρεσβεία στη Βηρυτό. Πάντως, η αστυνομία υποψιάζεται πως το διαβατήριο είναι πλαστό. Εκπρόσωπος του σώματος ανακοίνωσε πως εκτός από την πιθανή συνεργεία της στη δολοφονία του Χαρίρι, η Ράνα Κολεϊλάτ καταζητείται επίσης για οικονομικές απάτες ύψους 4 δις δολαρίων εις βάρος τραπεζών του Λιβάνου. Ο Ραφίκ Χαρίρι δολοφονήθηκε στη Βηρυτό το Φεβρουάριο του 2005, σε βομβιστική επίθεση.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Brazil holds 'Hariri-link' woman

    CNN: Brazil arrest in Hariri killing

    [18] Μ. Ανατολή

    Πρώτη συνάντηση των δύο ανδρών

    Συνομιλίες Αμπάς-Ολμέρτ

    14/3/2006 10:41:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/3/2006 12:26:19 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

    Σε οικονομικά θέματα επικεντρώθηκαν οι συνομιλίες του Σιμόν Πέρες, δεύτερου στην ιεραρχία του νεοϊδρυθέντος ισραηλινού κόμματος Καντίμα κα του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, στο Αμμάν την περασμένη Κυριακή. Εκπρόσωπος του Εχούντ Ολμέρτ, του επικεφαλής του Καντίμα, επιβεβαίωσε την είδηση για τη συνάντηση, την πρώτη των δύο ανδρών, χωρίς ωστόσο να δώσει καμία πληροφορία σχετικά με το περιεχόμενο των συνομιλιών. Πάντως, ανώτερος αξιωματούχος της ισραηλινής κυβέρνησης υπογράμμισε ότι δεν επρόκειτο για πολιτική συνάντηση και πως οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη δημιουργία ενός ταμείου βοηθείας για τους Παλαιστίνιους. Το τηλεοπτικό δίκτυο "10" τόνισε πως ο Ολμέρτ έδωσε την άδεια για να πραγματοποιηθεί αυτή η συνάντηση "εφόσον οι δύο άνδρες δεν έθιγαν οικονομικά ζητήματα". Ο ίδιος ο Ολμέρτ έχει αρνηθεί να συναντηθεί με τον Αμπάς αφότου ο πρώτος ανέλαβε την πρωθυπουργία, μετά το εγκεφαλικό που υπέστη ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν. Τη συνάντηση επιβεβαίωσε και ο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος τόνισε, πως του δήλωσαν την αντίθεσή τους προς τις μονομερείς δραστηριότητες του Ισραήλ και πως μόλις συσταθεί η ισραηλινή κυβέρνηση, μετά τις εκλογές της 28ης Μαρτίου, θα ήθελαν να φτάσουν σε μία διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων.

    Αρχίζουν την κατασκευή νέου οικισμού

    Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσαν χθες πηγές προσκείμενες στον πρωθυπουργό Εχούντ Ολμέρτ, το Ισραήλ ξεκίνησε πάλι νέα κατασκευαστική δραστηριότητα στις κατεχόμενες περιοχές της Δυτικής Όχθης, λίγες μέρες αφότου ο ίδιος είχε προειδοποιήσει πως το Ισραήλ θα χαράξει μόνιμα σύνορα έως το 2010.

    Ισραηλινοί εκσκαφείς άρχισαν ήδη τις χωματουργικές εργασίες προκειμένου να ξεκινήσουν οι οικοδομικές εργασίες για ένα νέο αστυνομικό σταθμό κοντά στο Μάαλε Αντουμίμ, τον μεγαλύτερο οικισμό στη Δυτική Όχθη, στο πλαίσιο του σχεδίου κατασκευής τουλάχιστον 1.000 κατοικιών.

    Κατά τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός Αριέλ Σαρόν, λίγο πριν υποστεί το βαρύ εγκεφαλικό που τον έχει καθηλώσει σε κώμα, είχε δηλώσει πως το σχέδιο "Ε1" βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Η Ουάσιγκτον, που επιθυμεί να σταματήσει το Ισραήλ την εξάπλωση των εβραϊκών οικισμών, έχει εγκρίνει μεν την κατασκευή ενός αστυνομικού σταθμού, αλλά έχει εκφράσει τις αντιρρήσεις της για την κατασκευή του προαστίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Ανάβει φωτιές" ο Ολμέρτ

    [19] Οικονομία

    Για το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας

    "Ναι" και από το ECOFIN

    14/3/2006 5:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/3/2006 7:03:53 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Μετά το Eurogroup και το ECOFIN, ενέκρινε σήμερα το πρόγραμμα σταθερότητας της Ελλάδας χωρίς να ζητήσει τη λήψη επιπλέον μέτρων. "Η αξιολόγηση και η γνωμοδότηση του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το επικαιροποιημένο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της Ελλάδας της περιόδου 2005-2008 είναι θετικές και δικαιώνουν πλήρως τις επιλογές της κυβέρνησης στην οικονομική πολιτική", δήλωσε μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης. Ο αρμόδιος Επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, από την πλευρά της Κομισιόν τόνισε ότι η οικονομική πρόοδος της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια είναι σαφής.

    Στόχος η μείωση του ελλείματος στο 1,7% το 2008

    Ο υπουργός Οικονομίας, στις δηλώσεις του τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση εφάρμοσε πιστά τον προϋπολογισμό του 2005, ανταποκρινόμενη στις αποφάσεις του Συμβουλίου που υιοθετήθηκαν το Φεβρουάριο του ίδιου έτους και οι οποίες περιέγραφαν το τι πρέπει να πράξει η Ελλάδα για να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2006.

    Ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε παράλληλα ότι η συνολική προσαρμογή την περίοδο 2005-2006, σε σύγκριση με το 2004, ανέρχεται σε 4 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, επισημαίνοντας ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο ποσοστό στην υιοθέτηση μέτρων διαρθρωτικού χαρακτήρα από την κυβέρνηση.

    Τα ίδια μέτρα απόδωσαν καρπούς και όσον αναφορά το ρυθμό ανάπτυξης, αφού παρά το γεγονός ότι το 2005 ήταν μία μετα-ολυμπιακή χρονιά και υπήρχε ο κίνδυνος της οικονομικής ύφεσης, αυτός κυμάνθηκε στο 3,7% ποσοστό που καταγράφεται ως από τα υψηλότερα στην ευρωζώνη, με συνακόλουθο αποτέλεσμα και την μείωση της ανεργίας.

    Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι, με τη σημερινή γνωμοδότηση του Συμβουλίου, προτρέπεται η Ελλάδα να υλοποιήσει όλες τις διαρθρωτικές πρωτοβουλίες που έχει εξαγγείλει και οι οποίες θα οδηγήσουν στη διόρθωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο τέλος του 2006, χωρίς να υιοθετηθούν πρόσθετα μέτρα.

    Ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε επίσης, ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει την προσπάθεια της οικονομικής εξυγίανσης και τις επόμενες δυο χρονιές με στόχο το 2008 το έλλειμμα να πέσει στο 1,7% του ΑΕΠ, αποκλειστικά με μόνιμου χαρακτήρα μέτρα.

    Τέλος για το ζήτημα της συμφωνίας των ελληνικών υπηρεσιών με τις κοινοτικές για τον τρόπο υπολογισμού ελλειμμάτων που αφορούν ασφαλιστικά ταμεία και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Υπουργός διευκρίνισε, ότι οι σχετικές συζητήσεις θα συνεχισθούν σε τεχνικό επίπεδο για τουλάχιστον δύο μήνες, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η σημασία των όποιων αποφάσεων θα είναι οριακού χαρακτήρα και ότι αυτό που έχει σημασία είναι να εφαρμοσθεί πλήρως ο κρατικός προϋπολογισμός του 2006.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Κριτική Παπανδρέου σε Κυβέρνηση - ΟΤΕ

    Θετικά σχόλια από Eurogroup

    [20] Οικονομία

    Για την 5ετια 2006-2011

    Νέο στεγαστικό πρόγραμμα του ΙΚΑ

    14/3/2006 7:41:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το στεγαστικό πρόγραμμα του ΙΚΑ για την 5ετια 2006-2011, παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Σάββας Τσιτουρίδης, μαζί με τον διοικητή του ΙΚΑ κ.Ι. Βαρθολομαίο. Σύμφωνα με αυτό την προσεχή 5ετια αναμένεται να ανεγερθούν ή να αποπερατωθούν 47 κτίρια του ιδρύματος με κόστος κατασκευής 232 εκατ. ευρώ και το αποτέλεσμα των έργων αυτών θα είναι μια ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΙΚΑ προς τα περισσότερα από 5 εκατομμύρια ασφαλισμένους του. Ταυτόχρονα ο κ. Τσιτουρίδης εξήγγειλε την έναρξη της διαδικασίας αξιοποίησης της κινητής και ακίνητης περιουσίας του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ που μέχρι σήμερα παρέμενε αναξιοποίητη. Παράλληλα, ο υπουργός τόνισε ότι το ΙΚΑ νοικοκυρεύεται και σύντομα τα αποτελέσματα θα είναι ορατά, ενώ από την πλευρά του για το ίδιο θέμα ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε ότι το ίδρυμα χτίζει το μέλλον του χωρίς δανεικά, καθώς όπως διαβεβαίωσε, δεν χρωστάει πλέον ούτε δραχμή στις τράπεζες. Όσον αφορά το πρόγραμμα ο διοικητής του ΙΚΑ επεσήμανε ότι στόχος του είναι η καλύτερη χωροταξική κάλυψη των ασφαλισμένων αλλά και η ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών που τους παρέχονται.

    [21] Οικονομία

    Αναμένεται έγκριση από Ecofin

    Θετικά σχόλια από Eurogroup

    14/3/2006 8:02:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Tην "πολύ σημαντική πρόοδο" την οποία έχει επιτελέσει τα τελευταία δύο χρόνια η Ελλάδα σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά της, υπογράμμισε αργά τη Δευτέρα το βράδυ στις Βρυξέλλες ο Επίτροπος, Χοακίν Αλμούνια, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε μετά τη λήξη των εργασιών της συνόδου των υπουργών οικονομίας των κρατών της ΕΕ που ανήκουν στην ευρωζώνη. Στην υπουργική σύνοδο, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το πρόγραμμα σταθερότητας που υπέβαλε τον Δεκέμβριο στις Βρυξέλλες η Ελλάδα και το οποίο σε γενικές γραμμές αξιολογήθηκε θετικά. Μετά το πρώτο θετικό τεστ για την ελληνική οικονομία από την Κομισιόν, το πράσινο φως στο ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας αναμένεται να δώσει σήμερα στις Βρυξέλλες και το Ecofin, όπου στο επίκεντρο της συνεδρίασης των 25 υπουργών Οικονομίας, θα βρεθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας.

    Αποτέλεσμα μιας ευρύτερης προσπάθειας

    Αναφερόμενος ειδικά στην ελληνική οικονομία, ο κ. Αλμούνια τόνισε ότι στα δημοσιονομικά ζητήματα η πρόοδος των τελευταίων ετών είναι σαφής, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι η πρόοδος αυτή δεν οφείλεται μόνο στην απαλλαγή της χώρας από το οικονομικό βάρος των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, αλλά είναι το αποτέλεσμα μιας ευρύτερης προσπάθειας. Ο Ισπανός Επίτροπος ανέφερε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν χθες στις Βρυξέλλες, ο Γιώργος Αλογοσκούφης τον ενημέρωσε για την εξαιρετικά θετική πορεία των κρατικών εσόδων το πρώτο δίμηνο του 2006.

    "Υπό αυτές τις συνθήκες ελπίζω βάσιμα ότι η Ελλάδα θα επιτύχει το 2006 το στόχο για μείωση του ελλείμματός της κάτω από το 3% του ΑΕΠ της", δήλωσε ο Ισπανός Επίτροπος, ο οποίος ωστόσο φρόντισε να υπενθυμίσει τις εκκρεμότητες που υπάρχουν ακόμη αναφορικά με τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία, αλλά και με μια σειρά από προσωρινού χαρακτήρα μέτρα τα οποία δεν έχουν ακόμη επικυρωθεί από την Eurostat. Ο Χ. Αλμούνια σημείωσε πάντως ότι οι εκκρεμότητες αυτές σύντομα θα αρθούν, διότι ως το τέλος του μήνα θα πρέπει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να έχουν κοινοποιήσει στις Βρυξέλλες τα επίσημα και τελικά δεδομένα για τη δημοσιονομική τους κατάσταση το 2005, ενώ παράλληλα η Ελλάδα θα πρέπει την Άνοιξη να υποβάλλει και την έκθεσή της για τη μείωση του ελλείμματος της χώρας κάτω από το 3% του ΑΕΠ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νέα κόντρα για την απογραφή

    Αισιοδοξία για την Οικονομία

    [22] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Προπονήθηκε ο Τσιρίλο

    14/3/2006 3:27:00 μμ

    Πηγή: AΠΕ

    Ελαφρά γυμναστική έκανε σήμερα ο Μπρούνο Τσιρίλο και παρά τις ιατρικές εκτιμήσεις που τον ήθελαν να μένει εκτός αγωνιστικής δραστηριότητας για περίπου δέκα ημέρες εκείνος με την δύναμή του και την θέλησή του, μπορεί να είναι παρών ακόμη και στον αγώνα της επόμενηες εβδομάδα με την Καλλιθέα. Ο Ιταλός αμυντικός έκανε σήμερα τροχάδην και ασκήσεις στο γυμναστήριο και αύριο θα επιδιώξει -με δεμένο το γόνατο- να προπονηθεί σε πιο εντατικούς ρυθμούς, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν θα τεθεί στην διάθεση του Φερνάντο Σάντος. Αν και το πιθανότερο -ή καλύτερα πιό λογικό- είναι να μην αγωνιστεί με τους "γαλάζιους", καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος υποτροπής, ο Τσιρίλο θα προσπαθήσει, σε συνεργασία με το ιατρικό επιτελείο της Ένωσης, να δώσει το "παρών" στον μεθεπόμενο αγώνα της ομάδας, καθώς η παρουσία του στο κέντρο της άμυνας έχει αποδειχθεί καταλυτική.

    [23] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ενδιαφέρον Ολυμπιακού για Αουρέλιο

    14/3/2006 1:06:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο Ολυμπιακός κινείται προς την απόκτηση του Βραζιλιάνου, Φάμπιο Αουρέλιο, ο οποίος μένει ελεύθερος από την Βαλένθια το καλοκαίρι, όπως δημοσιεύει σήμερα η βρετανική ιστοσελίδα, "Skysports". Ο Αουρέλιο είναι 26 ετών, αμυντικός με κοινοτικό διαβατήριο και ενδιαφέρον για την απόκτησή του έχει δείξει επίσης η Λίβερπουλ.

    [24] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ο Φλαμπούρης στο Ξάνθη-Ολυμπιακός

    14/3/2006 3:30:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο Γιάννης Φλαμπούρης του συνδέσμου Αθηνών θα διαιτητεύσει την αναμέτρηση της Ξάνθης με τον Ολυμπιακό για την 24η αγωνιστική της Α΄ Εθνικής. Στο μεταξύ, ο Γιώργος Κασναφέρης θα "σφυρίξει" τον αγώνα της Καλλιθέας με την ΑΕΚ, ενώ ο Γιάννης Τσαχειλίδης θα είναι ο "άρχοντας" της συνάντησης του Παναθηναϊκού με τον ΟΦΗ.

    Αναλυτικά οι διαιτητές

    ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ-ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Καλόπουλος Δ. ΣΔΠ Θεσ/νίκης ΒΟΗΘΟΣ Παπαδόπουλος Δ. ΣΔΠ Θεσ/νίκης ΒΟΗΘΟΣ Πασχαλίδης Α. ΣΔΠ Θεσ/νίκης 4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Μαζαράκος Η. ΣΔΠ Αρτας ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Παπουτσέλης Ε. ΣΔΠ Λέσβου ΑΝΑΠ/ΚΟΣ ΠΑΡ. Μποροβήλος Γ. ΣΔΠ Αρκαδίας

    ΗΡΑΚΛΗΣ-ΑΙΓΑΛΕΩ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Νταμπώσης Δ. ΣΔΠ Πιερίας ΒΟΗΘΟΣ Μπαιρακτάρη Β. ΣΔΠ Καρδίτσας ΒΟΗΘΟΣ Παπαδημητρίου Ι. ΣΔΠ Πιερίας 4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Μπριάκος Α. ΣΔΠ Ηπείρου ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Δούρος Γ. ΣΔΠ Κορίνθου ΑΝΑΠ/ΚΟΣ ΠΑΡ. Μιντιούρης Ν. ΣΔΠ Σερρών

    ΚΑΛΛΙΘΕΑ-ΑΕΚ (18.3.06) ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Κασναφέρης Γ. ΣΔΠ Αθηνών ΒΟΗΘΟΣ Ιωσηφόγλου Ν. ΣΔΠ Αθηνών ΒΟΗΘΟΣ Καλαιτζίδης Χ. ΣΔΠ Αθηνών 4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Ζωγράφος Χ. ΣΔΠ Αθηνών ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Νικάκης Β. ΣΔΠ Αιτ/νίας ΑΝΑΠ/ΚΟΣ ΠΑΡ. Κουκούλας Γ. ΣΔΠ Λέσβου

    ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ-ΛΑΡΙΣΑ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Κοντογιαννίδης Ρ. ΣΔΠ Ξάνθης ΒΟΗΘΟΣ Κωνσταντάρας Δ. ΣΔΠ Καβάλας ΒΟΗΘΟΣ Χατζηγεωργίου Ρ. ΣΔΠ Καβάλας 4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Κάκος Α. ΣΔΠ Κέρκυρας ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Πουναρτζής Γ. ΣΔΠ Θεσ/νίκης ΑΝΑΠ/ΚΟΣ ΠΑΡ. Λεφάκης Α. ΣΔΠ Χανίων

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ-ΠΑΟΚ (20.3.06) ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Πορφύρης Ι. ΣΔΠ Αρκαδίας ΒΟΗΘΟΣ Πάνου Γ. ΣΔΠ Αιτ/νίας ΒΟΗΘΟΣ Τομαράς Σ. ΣΔΠ Αιτ/νίας 4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Τσίκινης Η. ΣΔΠ Μεσσηνίας ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Καρδόνας Α. ΣΔΠ Κέρκυρας ΑΝΑΠ/ΚΟΣ ΠΑΡ. Μιχαηλίδης Λ. ΣΔΠ Πειραιά

    ΞΑΝΘΗ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ (18.3.06) ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Φλαμπούρης Ι. ΣΔΠ Αθηνών ΒΟΗΘΟΣ Χριστόπουλος Κ. ΣΔΠ Αθηνών ΒΟΗΘΟΣ Γενναίος Χ. ΣΔΠ Αθηνών 4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Καρατζάς Χ. ΣΔΠ Εύβοιας ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Κανταρτζής Α. ΣΔΠ Θεσ/νίκης ΑΝΑΠ/ΚΟΣ ΠΑΡ. Τεβεκέλης Μ. ΣΔΠ Θεσ/νίκης

    ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΟΦΗ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Τσαχειλίδης Ι. ΣΔΠ Πειραιά ΒΟΗΘΟΣ Σκαφίδας Γ. ΣΔΠ Θεσ/νίκης ΒΟΗΘΟΣ Μαυρόπουλος Π. ΣΔΠ Θεσ/νίκης 4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Ζανετίδης Κ. ΣΔΠ Δω/νήσου ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Καραμάνης Η. ΣΔΠ Βοιωτίας ΑΝΑΠ/ΚΟΣ ΠΑΡ. Μπέγκος Δ. ΣΔΠ Αργολίδας

    ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ-ΙΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Γερμανάκος Μ. ΣΔΠ Αθηνών ΒΟΗΘΟΣ Τσολακίδης Σ. ΣΔΠ Αθηνών ΒΟΗΘΟΣ Καραπαναγιώτης Γ. ΣΔΠ Αθηνών 4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Παπασταμάτης Κ. ΣΔΠ Αθηνών ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Συρμακέζης Α. ΣΔΠ Λάρισας ΑΝΑΠ/ΚΟΣ ΠΑΡ. Παπατριανταφύλλου Ε. ΣΔΠ Κιλκίς

    [25] Μπάσκετ

    Αγώνας σταυροδρόμι για Ολυμπιακό

    14/3/2006 3:02:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Αισιοδοξία είναι το στοιχείο που συνοδεύει την αποστολή του Ολυμπιακού στην Ισπανία, για τον αποψινό αγώνα με την Μάλαγα, που στόχος είναι η τρίτη νίκη σε τέσσερις αγωνιστικές. Ο Γιόνας Καζλάουσκας μετά την ήττα από την Μπαρτσελόνα, όλη αυτή την εβδομάδα προπόνησε την ομάδα στην Βαρκελώνη και από χθες ο Ολυμπιακός βρίσκεται στην Μάλαγα με ακμαίο ηθικό για μια καλή εμφάνιση και μια νίκη που θα αυξήσει κατακόρυφα τις πιθανότητες πρόκρισης. Ασφαλώς ο αγώνας είναι πολύ δύσκολος σε μια έδρα που έχει "νικηθεί" μόλις δύο φορές σε 14 αγώνες και ένα γήπεδο που θα είναι κατάμεστο από τους φανατικούς φίλους της ομάδας. Οι Ισπανοί πάντως επίσης δεν θεωρούν εύκολο τον αγώνα, αφού η ήττα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας τους έχει αναγκάσει να έχουν ευξημένη προσοχή απέναντι στον Ολυμπιακό και ιδίως να προσέξουν την άμυνά τους, αφού σύμφωνα με τον Σκαριόλο είναι το "κλειδί" του σημερινού αγώνα και το στοιχείο που οδήγησε την Μάλαγα στην ήττα στον Πειραιά. Ο αγώνας θα ξεκινήσει στις 21.45 και αναμφίβολα είναι ένας από τους σημαντικότερους των "Ερυθρολεύκων" στην φάση των "16" της Ευρωλίγκα.

    [26] Μπάσκετ

    Πήρε σέντερ ο Μακεδονικός

    14/3/2006 7:37:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην προσπάθεια που κάνει για να παραμείνει στην Α1 μπάσκετ, ο Μακεδονικός με αστραπιαίες κινήσεις προχώρησε στην απόκτηση του Αμερικανού σέντερ, Ρόμπερτ Τόμσον. Μάλιστα η ομάδα της Κοζάνης, θέλει να έρθει άμεσα ο 24χρονος σέντερ και έτσι την Τετάρτη αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα και να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και να όλα πάνε καλά να μεταφερθεί στην Κοζάνη και να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο. Όπως τόνισε και ο Γιώργος Καλαφατάκης,"ενημερωθήκαμε το πρωί ότι είναι διαθέσιμος ο παίκτης, μας είπε κάποια πράγματα και ο Λι που τον ξέρει και τον περιμένουμε". "Η απόκτηση του Τόμσον προέκυψε με τη διάθεση ανθρώπου, που δεν θέλει να αποκαλύψει την ταυτότητα του, να βοηθήσει οικονομικά", σημειώνεται από τους διοικούντες την ΚΑΕ.

    Απόφοιτος του Κολεγίου Φερ Φιλντ ο νέος σέντερ του Μακεδονικού, ο οποίος στην τελευταία του χρονιά εκεί σε 30 παιχνίδια είχε μέσο όρο 13,7 σε πόντους, 8,1 ριμπάουντ, 1,6 ασίστ.

    Το καλοκαίρι του 2004 συμμετείχε σε σάμερ λιγκ στην Καλιφόρνια με τους Νικς, για να ενταχθεί στο ξεκίνημα της αγωνιστικής περιόδου στην ουγγρική Ντεμπρετσένι, όπου είχε συμπαίκτη τον πλέι μέικερ των «πράσινων», Πάτρικ Λι.

    Σε 15 αγώνες με τους Ούγγρους είχε μέσο όρο 5,7 πόντους, 4,9 ριμπάουντ, 1,1 ασίστ και 1,5 κλεψίματα.

    Τα ίχνη του έκτοτε εντοπίζονται στις ΗΠΑ σε πρωταθλήματα ξέχωρα του NBA.

    [27] Υγεία

    Αναμένονται οι τελικές εξετάσεις

    Τρεις Αζέροι νεκροί από Η5Ν1

    14/3/2006 7:50:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/3/2006 6:45:24 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Οι πρώτοι θάνατοι ανθρώπων από τη γρίπη των πτηνών καταγράφηκαν στο Αζερμπαϊτζάν. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass, το αζερικό υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε πως οι αναλύσεις, που πραγματοποιήθηκαν με τη συμμετοχή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, επιβεβαίωσαν πως η γρίπη των πτηνών ήταν η αιτία του θανάτου τριών ανθρώπων τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα, που θα προσδιορίσουν επακριβώς την αιτία του θανάτου των τριών ατόμων. Ο ιός H5N1 ανιχνεύθηκε τη Δευτέρα το βράδυ χάρη στον εξοπλισμό που απέστειλε ο ΠΟΥ στο Αζερμπαϊτζάν. Τα τρία θύματα κατοικούσαν στην περιοχή Σαλιάν στο νότο της χώρας. Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για μέλη της ίδια οικογένειας και διατηρούσαν οικόσιτο πτηνοτροφείο. Οι αναλύσεις δεν επιβεβαίωσαν την παρουσία του H5N1 σε άλλους έξι κατοίκους της ίδιας περιοχής που εισήχθησαν στο νοσοκομείο με παρόμοια συμπτώματα εκείνων της γρίπης των πτηνών. Ο ιός της γρίπης των πτηνών έκανε για πρώτη φορά την εμφάνιση του στο Αζερμπαϊτζάν στις αρχές Μαρτίου στην επαρχία Γκιλιάζι, κοντά στην Κασπία Θάλασσα, με αποτέλεσμα να θανατωθούν 500.000 πουλερικά.

    Έκκληση στη διεθνή κοινότητα από τη Μιανμάρ

    Στο μεταξύ, καλά είναι τα νέα από τη Γερμανία, όπου ανακοινώθηκε, πως οι επτά πάπιες μίας πτηνοτροφικής μονάδας στη Βαυαρία, που είχαν προσβληθεί από την γρίπη των πτηνών, δεν είχαν αναπτύξει το θανατηφόρο στέλεχος Ν1. Οι πρώτες αναλύσεις είχαν υποδείξει την παρουσία του ιού Α της γρίπης σε έξι από τις επτά πάπιες της μονάδας στο Λίχτενφελς της Φρανκονίας, οι οποίες θανατώθηκαν για προληπτικούς λόγους. Οι πάπιες ανήκαν σε ένα φορτίο 200 πτηνών που παραδόθηκαν την περασμένη Τετάρτη από έμπορο στην Φέχτα, στην Κάτω Σαξονία. Οι αρχές, που υποπτεύονταν την εμφάνιση της νόσου σε κλειστή κτηνοτροφική μονάδα εγκατέστησαν περίμετρο ασφαλείας γύρω από την μονάδα στο Λίχντενφελς και σε δύο γειτονικές μονάδες, όπως και γύρω από την φάρμα στη Φέχτα.

    Ωστόσο, στη Μιανμάρ, η στρατιωτική κυβέρνηση της χώρας απηύθυνε έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για βοήθεια στην αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών.

    "Προσπαθούμε να την ελέγξουμε. Χρειαζόμαστε βοήθεια όχι μόνο στις τεχνικές μεθόδους, αλλά και σε εξοπλισμό", δήλωσε ο Θαν Χία, εκπρόσωπος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της χώρας, προσθέτοντας, πως ήδη έχουν ζητήσει βοήθεια από τον FAO (Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ) και από άλλους διεθνείς οργανισμούς.

    Τη Δευτέρα εκπρόσωπος του FAO από την Μπανγκόκ δήλωσε πως ενημερώθηκε από τις αρχές της Μιανμάρ ότι ο ιός Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε πτηνοτροφείο της πόλης Μανταλέι.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ασπίδα η πρόληψη και τα μέτρα

    Δύο ακόμα κρούσματα Η5Ν1

    [28] Τεχνολογία

    Το νέο project Google Mars

    Google...στον Αρη

    14/3/2006 12:08:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Η Google μας πάει παντού ακόμα και στον Αρη. Όχι δεν πρόκειται για αστείο, αλλά για τη νέα υπηρεσία της δημοφιλούς μηχανής αναζήτησης, η οποία σε συνεργασία με τη NASA, δημιούργησε τη Google Mars, μία υπηρεσία που προσφέρει τη δυνατότητα στους χρήστες να δουν τον Κόκκινο Πλανήτη, από τρεις διαφορετικές όψεις. Μέσω του υψομετρικού χάρτη, μπορεί να δει κανείς το ύψος των κορυφών και των κοιλάδων του πλανήτη, μέσω του γεωφυσικού να διαπιστώσει τη μορφολογία του εδάφους και μέσω του υπέρυθρου να εστιάσει στις λεπτομέρειες. Σε όλους τους χάρτες μπορείτε να επιλέξετε το σημείο που θέλετε να «πάτε» και να κάνετε zoom.

    Προς τιμήν του Percival Lowell

    Το google mars εφαρμόζει την τεχνολογία που χρησιμοποιείται για τον οδικό χάρτη (google maps) αξιοποιώντας τις πληροφορίες που παρέχονται από επιστημονικούς χάρτες του Αρη.

    Στο project συνεργάστηκαν και οι ερευνητές Noel Gorelick και Michael Weiss-Malik από τη NASA

    H νέα υπηρεσία Google Mars, βγήκε στον αέρα, στα γενέθλια του μεγάλου αστρονόμου Percival Lowell ο οποίος μετά από χρόνια έρευνας εξέδωσε το 1895 έναν χάρτη για τον Κόκκινο Πλανήτη.

    Ο Lowell θεωρείται ένας από τους κορυφαίους αστρονόμους του 19ου αιώνα.

    Συνέβαλε σημαντικά στην πρόοδο της αστρονομίας και έγινε ιδιαίτερα γνωστός μετά την έρευνα που έκανε για τον πλανήτη Χ, πίσω από τον Ποσειδώνα.

    Οι μελέτες του οδήγησαν επίσης στην ανακάλυψη του Πλούτωνα το 1930.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    CNET:Boarding now for Mars

    Washington Post: Need to Find Your Way on Mars? Google It.

    Σχετικά Links:

    Google Mars

    [29] Τεχνολογία

    Ναι στο μπλόκο του Internet

    Λογοκρισία στο όνομα του εθνικού συμφέροντος

    14/3/2006 11:14:00 πμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Απαραίτητη για την προάσπιση των εθνικών, κοινωνικών και συλλογικών συμφερόντων και σύμφωνη με τις διεθνείς πρακτικές, χαρακτήρισε την επιβολή λογοκρισίας στο Internet, ο Κινέζος πρωθυπουργός. "Κάθε πολίτης σε αυτή τη χώρα έχει ελευθερία έκφρασης και δημοσίευσης" τόνισε ο Ουέν Τζιαμπάο, για να προσθέσει όμως ότι την ίδια ώρα, οι πολίτες θα πρέπει να σέβονται το νόμο και την τάξη. Η Κίνα των 111 εκατομμυρίων χρηστών Internet δέχεται εντονότατες επικρίσεις από διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για την πρακτική λογοκρισίας που ακολουθεί στο Internet. Αυστηρή κριτική δέχεται όμως και η Google, μετά την απόφαση της να αυτολογοκρίνει τα αποτελέσματα της για τους Κινέζους χρήστες. Παρόμοια στάση έχουν τηρήσει και οι ανταγωνιστές της, Microsoft και Yahoo.

    [30] Παράξενα

    Οδηγούσε με την όπισθεν σε μεγάλο αυτοκινητοδρομο

    Πάρτο αλλιώς!

    14/3/2006 1:30:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Reuters

    Ιστορίες καθημερινής τρέλας στο τιμόνι φαίνεται ότι συμβαίνουν παντού. Έτσι, μετά την νεαρά από την Ουαλία που είχε αφήσει το τιμόνι για να βάλει μολύβι στα μάτια της, ένας Αυστραλός πιάστηκε στα πράσα ην ώρα που οδηγούσε με την όπισθεν σε ένα από τους πλέον πολυσύχναστους αυτοκινητοδρόμους της χώρας. Το απίστευτο συμβάν, συνέβη στην Hume Highway, έναν δρόμο που "ενώνει" το Σίδνεϊ με τη Μελβούρνη. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο άνδρας είχε διανύσει με την όπισθεν μία απόσταση 40 χιλιομέτρων και αυτό γιατί, δεν μπορούσε να βάλει άλλη ταχύτητα. Πέρα από "οπισθοδρομικός", ο οδηγός διαπιστώθηκε ότι ήταν και ξεχασιάρης. Οδηγούσε χωρίς δίπλωμα οδήγησης και άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου!

    [31] Ζωής ...σΤάσεις

    Επίσκεψη - έκπληξη στη Σρι Λάνκα

    Στα ορφανά των τσουνάμι η Κάιλι

    14/3/2006 10:47:00 πμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: BBC

    Επίσκεψη έκπληξη στη Σρι Λάνκα, για να δει από κοντά παιδάκια θύματα των τσουνάμι, τα περισσότερα ορφανά, πραγματοποίησε η Κάιλι Μινόγκ. Η δημοφιλής τραγουδίστρια, επισκέφθηκε τα μέλη μίας θεατρικής ομάδας που δημιουργήθηκε μετά την τραγωδία για την ανακούφιση των πληγέντων αλλά δυστυχώς δεν κατάφερε να περάσει πολύ χρόνο με τα παιδιά λόγω της θεραπείας που υποβάλλεται για τον καρκίνο του μαστού. Οι λίγες ώρες, πάντως που πέρασε μαζί τους, θα της μείνουν αξέχαστες. Όπως η βόλτα με τον ελέφαντα, που έκανε παρέα με άλλα τέσσερα παιδάκια στην αμμουδιά.

    [32] Ζωής ...σΤάσεις

    Επένδυση 600 εκατομμυρίων δολαρίων

    MGM στούντιο στη Νότια Κορέα

    14/3/2006 10:36:00 πμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Το ενδιαφέρον τους στην Ασία, στρέφουν τα διάσημα αμερικανικά στούντιο κινηματογράφου της Μέτρο Γκόλντγουιν Μάγιερ. Εκπρόσωπος της εταιρείας ανακοίνωσε, ότι μέχρι το 2010 θα έχει λειτουργήσει το πρώτο θεματικό πάρκο στη Νότια Κορέα. Το πάρκο, θα φιλοξενηθεί σε έκταση ενός εκατομμυρίου τετραγωνικών μέτρων, στην επαρχία Πουσάν. Το ύψος της επένδυσης θα αγγίξει τα 600 εκατομμύρια δολάρια. Μετά τη Νότια Κορέα, η εταιρεία σχεδιάζει να ανοίξει και άλλα θεματικά πάρκα στο εξωτερικό.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 14 March 2006 - 18:04:41 UTC