Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-03-05

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Άναψε" το γλέντι
  • [02] Σε επιθέσεις καλεί ο Ζαουάχρι
  • [03] Στη Σαουδική Αραβία ο Σιράκ
  • [04] Πολύνεκρες συγκρούσεις στο Πακιστάν
  • [05] Σύλληψη λαθρομεταναστών
  • [06] Ένταση και βία στο Ιράκ
  • [07] Απειλεί ξανά η Τεχεράνη
  • [08] Ουδέτερη στάση η Χαμάς
  • [09] Ντέρμπι μετ' επεισοδίων
  • [10] Δραματική ισοπαλία στην Καλαμαριά
  • [11] Καταστροφική ήττα ο Πανιώνιος
  • [12] Νέα κρούσματα Η5Ν1 στην Ελλάδα
  • [13] Αποκριάτικο ξεφάντωμα
  • [14] Η συνάντηση φέρνει παράπονα
  • [15] Αντί-δυτικές διαδηλώσεις στο Καράτσι
  • [16] "Περίπατος" Ολυμπιακού
  • [17] Με φόντο το Τσάμπιονς Λιγκ
  • [18] Μοιρασιά στην Νεάπολη
  • [19] Σόου Ζαχαρόπουλου στο Περιστέρι
  • [20] Πλησιάζει ο Αστέρας Τρίπολης
  • [21] Δύσκολη νίκη το Μαρούσι
  • [22] Στον Γυμναστικό το ντέρμπι

    [01] Κοινωνία

    Καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

    "Άναψε" το γλέντι

    5/3/2006 11:27:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/3/2006 9:14:27 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Με καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα γιορτάζεται η τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Τα σκήπτρα κρατά, όπως κάθε χρόνο, η Πάτρα -η οποία φέτος είναι και πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης- όπου λίγο μετά τις έξι το απόγευμα ολοκληρώθηκε η παρέλαση, ενώ το βράδυ ο βασιλιάς Καρνάβαλος θα καεί στο μώλο του Αγίου Νικολάου. Στην Αθήνα, τα φώτα είναι στραμμένα στο Ζάππειο, όπου 50 άτομα από την ομάδα "Μαγικές Σβούρες", 10 γαϊτανάκια, 10 αερόστατα, dj, τέσσερις ξυλοπόδαροι, τέσσερις ζογκλέρ και εμψυχωτές με αποκριάτικες στολές θα ψυχαγωγήσουν μικρούς και μεγάλους. Αποκριάτικο γλέντι έχει στηθεί και στη Βόρεια Ελλάδα, σε Ξάνθη, Δράμα, Καβάλα και Κοζάνη. Παράλληλα, σε κάθε γωνιά της Περιφέρειας, από την Κρήτη μέχρι την Μακεδονία, αναβιώνουν έθιμα που διατηρούν αναλλοίωτη την παράδοση και παρασύρουν μικρούς και μεγάλους, όπως οι Κουδουνάτοι στην Μυτιλήνη, ο λαϊκός δικαστής στη Σάμο, η Γκαμάλα στα Γιάννενα και το έθιμο της φωτιάς στην Κορινθία.

    Απόδραση - ρεκόρ

    Οι πόλεις όπου οργανώνονται καρναβαλικές εκδηλώσεις αποτέλεσαν τους κύριους προορισμούς για τους εκδρομείς του τριημέρου, που, με σύμμαχο τον καλό καιρό, εγκατέλειψαν τις μεγαλουπόλεις. Μάλιστα, φέτος η κίνηση ήταν αυξημένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι.

    Η φυγή των εκδρομέων, που άρχισε από το βράδυ της Παρασκευής, συνεχίστηκε και την Κυριακή και περισσότερα από 265.000 αυτοκίνητα πέρασαν από τα διόδια της Ελευσίνας και των Αφιδνών. Η κίνηση στα εθνικά οδικά δίκτυα εξελίσσεται ομαλά, αν και τις πρωινές ώρες παρατηρήθηκε ανάσχεση της κυκλοφορίας στα διόδια της Ελευσίνας.

    Η Τροχαία βρίσκεται σε επιφυλακή, για την προστασία και διευκόλυνση των εκδρομέων, ενώ εντατικοί είναι οι έλεγχοι για αλκοτέστ. Μόνο στην Αττική, επί ποδός βρίσκονται 62 συνεργεία αλκοτέστ, τα οποία έλεγξαν μέχρι το πρωί 2.080 οδηγούς, από τους οποίους 85 βρέθηκαν να έχουν καταναλώσει αλκοόλ και τα αυτοκίνητά τους ακινητοποιήθηκαν, ενώ δέκα οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα.

    Στα αεροδρόμια, παρά τις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις των υπαλλήλων ασφαλείας, δεν παρατηρούνται προβλήματα, εκτός από κάποιες ολιγόλεπτες καθυστερήσεις στις πτήσεις προς την βορειοκεντρική Ευρώπη, λόγω των εκεί δυσμενών καιρικών συνθηκών.

    Πάντως, τα Κούλουμα αναμένονται βροχερά, καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν βροχές στα βορειοδυτικά και τοπικά στα ηπειρωτικά από το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας, με πολύ ισχυρούς έως θυελλώδεις νοτιάδες. Ο καιρός θα επιδεινωθεί περαιτέρω από την Τρίτη.

    Να σημειωθεί πως, η Βαρβάκειος Αγορά της Αθήνας θα είναι ανοικτή από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 1:30 το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ οι λαϊκές αγορές θα λειτουργήσουν κανονικά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τελευταίες προμήθειες

    Έφυγαν και οι τελευταίοι

    [02] Μ. Ανατολή

    Με αφορμή τα σκίτσα του Μωάμεθ

    Σε επιθέσεις καλεί ο Ζαουάχρι

    5/3/2006 10:01:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/3/2006 11:45:50 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στα όπλα καλεί τους μουσουλμάνους ο δεύτερος στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, με αφορμή την δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ. Σε μήνυμά του που μεταδόθηκε από το αραβικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, ο Ζαουάχρι προτρέπει σε μποϊκοτάζ της Δανίας, της Νορβηγίας, της Γαλλία και της Γερμανίας, αλλά και επιθέσεις αντίστοιχες με εκείνες στις ΗΠΑ, τη Μαδρίτη και το Λονδίνο. Επίσης, ο Ζαούαχρι καλεί σε απεργιακές κινητοποιήσεις τους ομόθρησκούς του σε Σαουδική Αραβία, Ιορδανία, Αίγυπτο, Πακιστάν και Τυνησία, κατηγορώντας ευθέως τις ΗΠΑ και τον δυτικό κόσμο ότι "κλέβουν το πετρέλαιο των μουσουλμάνων". Παράλληλα, καλεί την Χαμάς να συνεχίσει τον ένοπλο αγώνα κατά του Ισραήλ και να μην αποδεχθεί "τις συμφωνίες παράδοσης" οι οποίες έχουν υπογραφεί, αναφερόμενος στις συμφωνίες του Όσλο και τον Οδικό Χάρτη.

    "Mην εγκαταλείψετε τον αγώνα"

    "Η εξουσία δεν αυτοσκοπός και κανείς Παλαιστίνιος δεν έχει το δικαίωμα να θυσιάσει ούτε έναν κόκκο χώματος", λέει απευθυνόμενος στη Χαμάς ο Ζαουάχρι και καταλήγει: "οι κοσμικιστές της Παλαιστινιακής Αρχής έχουν ξεπουλήσει για ψίχουλα την Παλαιστίνη".

    Παράλληλα, αναφερόμενος τόσο στην Παλαιστίνη όσο και στο Ιράκ, ο υπαρχηγός της Αλ Κάιντα εφιστά την προσοχή "στην παγίδα των Αμερικανών, την πολιτική διαδικασία".

    Απαντώντας, το στέλεχος της Χαμάς, Μοχάμεντ Ναζάλ, δήλωσε πως η οργάνωση είναι "ουδέτερη" στο κάλεσμα Ζαουάχρι, προσθέτοντας πως "είναι δική του άποψη".

    Άμεση ήταν και η αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, που τόνισε πως καμία απειλή δεν θα διακόψει τη συνεργασία των ΗΠΑ με τους συμμάχους της για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας.

    Πριν προβληθεί από το Αλ Τζαζίρα, το μήνυμα μεταδόθηκε μέσω δικτυακού τόπου που χρησιμοποιούν ισλαμιστές και η αυθεντικότητά του ερευνάται.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Der Spiegel: Sawahiri fordert Muslime zum Boykott Deutschlands auf

    Αl Jazeera: Fight on, al-Zawahiri tells Hamas

    ΒΒC: Zawahiri urges Hamas to fight on

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ουδέτερη στάση η Χαμάς

    [03] Κόσμος

    Συνάντηση με τον βασιλιά Αμπντάλα

    Στη Σαουδική Αραβία ο Σιράκ

    5/3/2006 10:58:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή μετά και την εκλογική νίκη της Χαμάς, το Ιράκ, η έρευνα για την δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού του Λιβάνου, Ραφίκ Χαρίρι, η καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας και η ένταση που προκλήθηκε από την δημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ αναμένεται να απασχολήσουν τις συνομιλίες του Γάλλου προέδρου, Ζακ Σιράκ, με τον βασιλιά Αμπντάλα. Ο κ. Σιράκ, που πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία συνοδευόμενος και από επιχειρηματίες, έγινε δεκτός στην αεροπορική βάση του Ριάντ από τον Σαουδάραβα μονάρχη και άλλους αξιωματούχους. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη χώρα, ο κ. Σιράκ θα γίνει ο πρώτος μη Άραβας ηγέτης που θα εκφωνήσει ομιλία στη Συμβουλευτική Συνέλευση.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, Σιράκ και Αμπντάλα θα ασκήσουν πιέσεις στη Συρία να συνεργαστεί με την διεθνή κοινότητα προκειμένου να εξιχνιασθεί η δολοφονία Χαρίρι, ενώ ο κ. Σιράκ θα επαναλάβει την αντίθεσή του στην ένταση που έχει προκληθεί με αφορμή την δημοσίευση των σκίτσων του Μωάμεθ και θα υπογραμμίσει την ανάγκη συνέχισης της στενής συνεργασίας Παρισιού Ριάντ για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας.

    Τέλος, όπως επισημαίνουν αναλυτές, οι επιχειρηματίες που συνοδεύουν τον Γάλλο Πρόεδρο αποβλέπουν σε συμφωνίες με την Σαουδική Αραβία, η οικονομία της οποίας ανθίζει λόγω των υψηλών τιμών του πετρελαίου.

    Η προηγούμενη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου στην Σαουδική Αραβία έγινε το 1996, οπότε και οι δύο χώρες υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Liberation: Jacques Chirac entame une visite d'Etat en Arabie saoudite

    Arab News: King, Chirac Hold Key Talks

    [04] Κόσμος

    Στρατός εναντίον ισλαμιστών μαχητών

    Πολύνεκρες συγκρούσεις στο Πακιστάν

    5/3/2006 10:31:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Συγκρούσεις μεταξύ του πακιστανικού στρατού και ισλαμιστών μαχητών που πρόσκεινται στους Ταλιμπάν ξέσπασαν στο Βόρειο Ουαζιριστάν, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους και τα εύσημα στον Πακιστανό ομόλογό του, Περβέζ Μουσάραφ, για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Σύμφωνα με εκπροσώπους του πακιστανικού στρατού, 46 μαχητές και πέντε στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους, ενώ πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 70. Οι συγκρούσεις ξέσπασαν το βράδυ του Σαββάτου στην πόλη Μιρανσάχ, ενώ επεκτάθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής και στη γειτονική πόλη Μιρ Αλί, όταν μαχητές κατέλαβαν ένα κυβερνητικό κτήριο και επέδραμαν εναντίον άλλων. Μάλιστα, ο πακιστανικός στρατός έβαλε και από αέρος, με ελικόπτερα. Πολλοί από τους κατοίκους της περιοχής έσπευσαν να βρουν καταφύγιο σε ασφαλέστερο μέρος.

    Όπως μετέδωσαν ανταποκριτές των διεθνών πρακτορείων ειδήσεων, πρόκειται για τις πλέον σφοδρότερες συγκρούσεις από το 2003, οπότε και οι δυνάμεις ασφαλείς μετέβησαν στην περιοχή για να εκδιώξουν τους ισλαμιστές μαχητές.

    Οι ημιαυτόνομες περιοχές του Βόρειου Ουαζιριστάν, κοντά στα σύνορα Πακιστάν - Αφγανιστάν, κατοικούνται κυρίως από τις φυλές των Παστούν, που υποστηρίζουν τους Ταλιμπάν.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Reuters: Pakistan battles militants near Afghan border

    Times of India: Pakistani troops kill pro-Taliban militants

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Επιβεβαίωσαν τη συμμαχία

    [05] Κοινωνία

    Ανοιχτά των Οινουσσών

    Σύλληψη λαθρομεταναστών

    5/3/2006 7:29:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΥΕΝ

    Έντεκα λαθρομετανάστες που εντοπίστηκαν τις πρωινές ώρες, σε ξύλινη μηχανοκίνητη λέμβο ανοιχτά της νήσου Οινουσσών, συνέλαβαν την Κυριακή οι λιμενικές αρχές της Χίου. Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν αρχικά στο αγροτικό ιατρείο Οινουσσών όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στη Χίο για περαιτέρω εξετάσεις στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Χίου. Κατόπιν οδηγήθηκαν στο χώρο υποδοχής λαθρομεταναστών. Προανάκριση για το συμβάν διενεργεί το Λιμεναρχείο Χίου.

    [06] Ιράκ

    Διαδήλωση για την έλλειψη καυσίμων

    Ένταση και βία στο Ιράκ

    5/3/2006 1:25:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στους δρόμους βγήκαν οι κάτοικοι της πόλης Κουτ, 175 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, για να διαμαρτυρηθούν για την έλλειψη καυσίμων στην επαρχία τους, Ουασέτ. Με συνθήματα κατά του κυβερνήτη της πόλης, οι διαδηλωτές πέταξαν πέτρες σε βενζινάδικα που ήταν κλειστά και έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και ένα σταθμευμένο αυτοκίνητο. Τα πρατήρια βενζίνης στην Κουτ είναι κλειστά εδώ και τρεις ημέρες και στην μαύρη αγορά τα 20 λίτρα βενζίνης πωλούνται σε τιμή εξαπλάσια της επίσημης. Σε μια προσπάθεια να καταπολεμήσει το λαθρεμπόριο, το τοπικό συμβούλιο αποφάσισε να προχωρεί στην κατάσχεση οποιουδήποτε βυτιοφόρου φθάνει από τις νότιες περιοχές και διασχίζει την επαρχία, ώστε να εξασφαλίζει καύσιμα για τις ανάγκες της. "Έχουν δοθεί εντολές στα οδοφράγματα που έχει στήσει η αστυνομία να σταματούν οποιοδήποτε βυτιοφόρο για να παίρνουν τα καύσιμα για την επαρχία μας, οι ανάγκες της οποίας είναι 7.500 λίτρα ημερησίως", είπε ο αναπληρωτής κυβερνήτης.

    Συμπλοκή σε τέμενος

    Στο μεταξύ, τρεις φύλακες σε σουνιτικό τέμενος της ιρακινής πρωτεύουσας σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν σε συμπλοκή τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. Όπως δήλωσε πηγή του Υπουργείου Εσωτερικών, ένοπλοι που φορούσαν αστυνομικές στολές επιτέθηκαν στο τέμενος αλ - Νουρ στη συνοικία Τζιχάντ και, μετά από ωριαία συμπλοκή, τράπηκαν σε φυγή.

    Τέλος, 30 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης, καμικάζι που επέβαινε σε παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου σε οδόφραγμα του ιρακινού στρατού στην περιοχή Μαχμουντίγια. Ένας στρατιώτης σκοτώθηκε κι άλλοι τρεις τραυματίστηκαν.

    [07] Μ. Ανατολή

    Ενόψει της συνάντησης της ΙΑΕΑ

    Απειλεί ξανά η Τεχεράνη

    5/3/2006 4:01:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μια ημέρα πριν την συνάντηση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη όπου ενδέχεται να αποφασισθεί η παραπομπή του ιρανικού πυρηνικού φακέλου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, η Τεχεράνη διατύπωσε νέες απειλές. Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο διαπραγματευτής για τα πυρηνικά, Αλί Λαριτζανί, προειδοποίησε πως το Ιράν θα εμπλουτίσει ουράνιο σε βιομηχανική κλίμακα αν παραπεμφθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας, λέγοντας χαρακτηριστικά: "αν [οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί της] θέλουν να ασκήσουν πίεση, θα ακολουθήσουμε τον δικό μας δρόμο". Παράλληλα, ο κ. Λαριτζανί δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθεί ως όπλο το πετρέλαιο, αν ενταθούν οι πιέσεις από την διεθνή κοινότητα. Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Χαμίντ Ρεζά Ασεφί, επεσήμανε πως "η πυρηνική έρευνα θα συνεχιστεί και οι απειλές, η προπαγάνδα και ο εκφοβισμός δεν θα μας αγγίξουν".

    Κρίσιμη συνάντηση

    Η ΙΑΕΑ θα εξετάσει την Δευτέρα το κατά πόσο το Ιράν έχει συμμορφωθεί στο αίτημά της για αναστολή όλων των δραστηριοτήτων του, κυρίως αυτών που έχουν σχέση με τον εμπλουτισμό ουρανίου, που διατυπώθηκε στις 4 Φεβρουαρίου.

    Έκτοτε, όμως, η Τεχεράνη ξεκίνησε τον εμπλουτισμό ουρανίου σε περιορισμένη κλίμακα για ερευνητικούς σκοπούς, όπως δηλώνει, με εξαφθοριούχο ουράνιο σε δέκα συσκευές φυγοκέντρισης.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ΙΑΕΑ θα αποφασίσει την παραπομπή στον ΟΗΕ, ενώ θα υιοθετήσει ψήφισμα του επικεφαλής της, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, στο οποίο θα επισημαίνεται πως τα ερωτηματικά για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα παραμένουν.

    Στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου της κινεζικής εθνοσυνέλευσης που πραγματοποιείται στο Πεκίνο, ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, Λι Ζαογίνγκ, κάλεσε το Ιράν να επανέλθει το συντομότερο δυνατόν στις διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό του πρόγραμμα με την Ευρωπαϊκή Ένωση και δήλωσε ότι προτεραιότητα είναι η επίλυση της κρίσης με ειρηνικά μέσα.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, η κυβέρνηση Μπους επιδιώκει να πείσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να θέσει διορία 30 ημερών στην Τεχεράνη για την αναστολή του πυρηνικού της προγράμματος. Μάλιστα, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η αμερικανική κυβέρνηση έχει προετοιμάσει σχέδιο κειμένου για να επικυρωθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας, στη βάση των τελευταίων στοιχείων που αποκάλυψε η ΙΑΕΑ. Σε περίπτωση που το Ιράν δεν αναστείλει το πυρηνικό του πρόγραμμα προβλέπονται αυστηρές "καμπάνες", μεταξύ των οποίων η απαγόρευση της μετάβασης στο εξωτερικό των Ιρανών ηγετών, οικονομικές κυρώσεις και εμπάργκο πετρελαίου.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Αl Jazeera: UN atomic agency to meet on Iran

    Le Monde: Les negociateurs iraniens et europeens ne parviennent pas a s'accorder sur le dossier nucleaire

    BBC: Iran issues new nuclear warning

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Προειδοποιήσεις ενόψει συνάντησης

    Σχετικά Links:

    ΙΑΕΑ

    [08] Μ. Ανατολή

    Στο κάλεσμα αλ Ζαουάχρι για ένοπλο αγώνα

    Ουδέτερη στάση η Χαμάς

    5/3/2006 6:00:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-REUTERS

    Αποστάσεις από το μήνυμα του υπαρχηγού της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, πήρε την Κυριακή η Χαμάς, καθώς σε δηλώσεις του ο Μοχάμεντ Ναζάλ, μέλος της αντιπροσωπείας της παλαιστινιακής οργάνωσης που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, δήλωσε ότι η οργάνωσή του παραμένει "ουδέτερη" στο κάλεσμα να "συνεχίσει τον ένοπλο αγώνα". "Είναι δική του άποψη. Είναι δικαίωμά του. Εμείς είμαστε ουδέτεροι", τόνισε ο Ναζάλ. "Σεβόμαστε κάθε άποψη, είτε είμαστε υπέρ είτε κατά, αλλά όταν η Χαμάς λαμβάνει κάποια απόφαση ή παίρνει θέση, αυτό γίνεται με βάση τα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού", συμπλήρωσε. Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, χαρακτήρισε "λάθος" τις επαφές της Μόσχας με τη Χαμάς, υποστηρίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό ενθαρρύνεται η οργάνωση να παραμείνει αμετακίνητη στις θέσεις της. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης, "οι επαφές της Ρωσίας με τη Χαμάς το μόνο που θα κάνουν είναι να ενθαρρύνουν την οργάνωση να μην προχωρήσει στις αλλαγές που ζητά η διεθνής κοινότητα". Το Κουαρτέτο (ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία, ΟΗΕ), έχει θέσει ως όρους στη Χαμάς να αναγνωρίσει το Ισραήλ, να σταματήσει τη βία και να τηρήσει τις παλαιότερες συμφωνίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε επιθέσεις καλεί ο Ζαουάχρι

    [09] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ντέρμπι μετ' επεισοδίων

    5/3/2006 7:48:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Επεισόδια και συμπλοκές μεταξύ των οπαδών της ΑΕΚ και του Παναθηναϊκού και δυνάμεων των ΜΑΤ σημειώθηκαν λίγο μετά τις 5.30 το απόγευμα μπροστά στο Ολυμπιακό Στάδιο στην οδό Σπύρου Λούη. Οπαδοί των 2 ομάδων που συναντήθηκαν έξω από το Στάδιο συνεπλάκησαν μεταξύ τους με καδρόνια και πέτρες. Λίγο αργότερα έφτασαν στο σημείο διμοιρίες των ΜΑΤ που βρίσκονταν σε αρκετή απόσταση αλλά οι νεαροί πέταξαν εναντίον του βόμβες Μολότωφ. Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και διέλυσαν τους ταραξίες, ωστόσο μέχρι να γίνει αυτό, οι εικόνες από τους περιβάλλοντες χώρους του σταδίου, ήταν ανατριχιαστικές με δεκάδες ανθρώπους να χτυπούν έναν ανήμπορο και πεσμένο στο έδαφος, "αντίπαλο"!

    Έγιναν και συλλήψεις

    Τα επεισόδια ολοκληρώθηκαν με δύο συλλήψεις και έξι τραυματίες που ήταν ο απολογισμός της μάχης έξω από το Ολυμπιακό Στάδιο. Τα δύο άτομα που συνελλήφθησαν, θα οδηγηθούν αύριο στον εισαγγελέα, ενώ οι έξι τραυματίες διακομίστηκαν με ασθενοφόρα στα νοσοκομεία όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και έφυγαν για τα σπίτια τους.

    [10] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Δραματική ισοπαλία στην Καλαμαριά

    5/3/2006 7:38:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Βαθμούς και εντυπώσεις μοιράστηκαν η Καλαμαριά και η Λάρισα, οι οποίες αναδείχθηκαν ισόπαλες 2-2 ύστερα από ένα εντυπωσιακό ως προς την εξέλιξη και την κατάληξή του αγώνα, στο πλαίσιο της 22ης ημέρας της Α΄ Εθνικής. Οι "Πόντιοι" καλύτεροι στο ξεκίνημα προηγήθηκαν με τον Παππά στο 38ο και το 1-0 έμεινε ως σκορ ημιχρόνου. Στην επανάληψη χάθηκαν ορισμένες ευκαιρίες και τελικά οι γηπεδούχοι κατάφεραν να διπλασιάσουν τα τερματά τους στο 77' με τον Κλέιτον. Οι Θεσσαλοί όμως και ενώ έδειχναν να έχουν παραδοθεί, απάντησαν με αντεπίθεση διαρκείας και πήραν τον πολύτιμο βαθμό που τους διατηρεί σε τροχιά Ευρώπης. Στο 83' ο Γκούγκας μείωσε σε 2-1 και ο Κατσιαρός στο 89΄ διαμόρφωσε το τελικό 2-2.

    Διαιτητής: Δημήτρης Δέτσης (Σύνδεσμος Αθηνών) Κίτρινες: Κλέιτον, Ορφανός, Φυτανίδης - Ελντερ

    ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ (Θωμάς Κατσαβάκης): Κόβατς, Παπαδόπουλος, Κόλτσης, Γαλανόπουλος, Μουράφσκι, Φυτανίδης, Καραλιόπουλος, Κλέιτον (88΄ Καραμανλής), Παππάς, Παρμαξίδης, Ορφανός. ΛΑΡΙΣΑ (Γιώργος Δώνης): Κοτσόλης, Γκαλίτσιος (46΄ Γαβριλόπουλος), Κατσιαρός, Χέλντερ, Νταμπίζας, Μπαχράμης, Διγκόζης, Χλωρός, Βέλα Τζούνιορ (60΄ Γκούγκα), Σέρμπαν, Καλαντζής (74΄ Κυπαρίσσης).

    [11] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Καταστροφική ήττα ο Πανιώνιος

    5/3/2006 6:57:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ακόμη μια ήττα με 4-2 και ακόμη μια ανατροπή υπέστη ο Πανιώνιος μέσα στην έδρα του και φυσικά το αποτέλεσμά της εκτός από το γόητρο της ομάδας, είναι καταστροφικό κυρίως στον βαθμολογικό τομέα. Οι Νεοσμυρνιώτες υποδέχτηκαν τον ουραγό Ακράτητο με στόχο να διατηρήσουν την αν μη τι άλλο βελτιωμένη αγωνιστική εικόνα των τελευταίων αγώνων, ωστόσο οι παίκτες του Ακράτητου ήταν εκείνοι που ήξεραν να εκμεταλλευτούν καλύτερα τα κενά των αντιπάλων. Στο 27' ο Σκούφαλης άνοιξε το σκορ για τους φιλοξενούμενους και ο Πανιώνιος "ευτύχησε" να ισοφαρίσει πριν την ανάπαυλα με τον Λουτσιάνο να ευστοχεί σε πέναλτι, ακριβώς στην συμπλήρωση των 45 λεπτών. Το 2-1 για τους γηπεδούχους έκανε ο Εξουζίδης στο 61' ενώ στο 78' ο Μαρινέσκου ισοφάρισε σε 2-2. Από εκείνο το σημείο και έπειτα ο Πανιώνιος όπως ήταν φυσικό ανοίχτηκε και ο Ακράτητος το εκμεταλλεύτηκε σημειώνοντας τα δύο γκολ με τα οποία διαμορφώθηκε το τελικό 2-4. στο 90' με τον λεντέσμα και στις καθυστερήσεις με τον Ντε Φρανσέσκο. Αξίζει να σημειωθεί πως οι γηπεδούχοι είχαν και τρία δοκάρια.

    Διαιτητής: Δημήτρης Νταμπώσης (Σύνδεσμος Πιερίας) Κίτρινες: Ζωγραφάκης, Καμπάνταης - Σκούφαλης, Μαρινέσκου, Μακέ

    ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (Βαγγέλης Βλάχος): Βάνιακ, Μανιάτης, Κουτσόπουλος, Σμίλιανιτς, Εξουζίδης, Μαγκντί, Ζωγραφάκης, Φερνάντεζ (87΄ Δημητριάδης), Μπρέσκα, Λουτσιάνο, Καμπάνταης (75΄ Μάκος). ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ (Μανουέλ Κεϊοσεγιάν): Λυμπερόπουλος, Πιπίνης, Τζημόπουλος (60΄ Σένσινγκ), Αποστολάκης (44΄ Μαρινέσκου), Σκούφαλης (72΄ Ντε Φραντσέσκο), Παγώνης, Πένια, Λεντέσμα, Μακέ, Σφακιανάκης, Μακέ.

    [12] Υγεία

    Όλα σε μεταναστευτικά πουλιά

    Νέα κρούσματα Η5Ν1 στην Ελλάδα

    5/3/2006 4:36:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ 105,8-REUTERS

    Στα 26 ανέρχονται πλέον στη χώρα μας, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της γρίπης των πτηνών, μετά τον εντοπισμό τεσσάρων νέων θετικών δειγμάτων του θανατηφόρου ιού Η5Ν1, σε μεταναστευτικά πουλιά. Πρόκειται για 2 κύκνους και έναν κορμοράνο που είχαν περισυλλεγεί από την Ξηρολίμνη Φαναρίου Ροδόπης και έναν κύκνο στο Μεταξά Έβρου τα οποία είχαν αποσταλεί στο εργαστήριο αναφοράς του Λονδίνου την Τρίτη. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης, οι αρμόδιες Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ροδόπης και Έβρου, έχουν ήδη λάβει όλα τα υποχρεωτικά κτηνιατρικά και υγειονομικά προληπτικά μέτρα, όπως αυτά απορρέουν από την ελληνική και κοινοτική νομοθεσία. Το Υπουργείο, επισημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα λήψης πρόσθετων μέτρων.

    "Χτύπησε" και την Πολωνία

    H Πολωνια είναι η τελευταία χώρα, όπου εντοπίζεται ο ιός Η5 σε νεκρούς κύκνους στον ποταμό Βιστούλα.

    Τα δείγματα εστάλησαν ήδη στο εργαστήριο της Βρετανίας για να εξακριβωθεί αν πρόκειται για το επικίνδυνο στέλεχος.

    Άμεση ήταν η κινητοποίηση του κέντρου αντιμετώπισης κρίσεων που επέβαλε μια ζώνη ασφαλείας σε ακτίνα τριών χιλιομέτρων γύρω από το σημείο όπου βρέθηκαν τα πτηνά, ενώ σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τον κλάδο της πτηνοτροφίας, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας δηλώνει ότι θα προτιμήσει κοτόπουλο για το βραδινό του.

    Εν τω μεταξύ, ο θανατηφόρος ιός της γρίπης των πτηνών εντοπίσθηκε για πρώτη φορά σε ζώα εκτός της επαρχίας Αίν στην κεντροανατολική Γαλλία, έπειτα από την ανακάλυψη ενός νεκρού κύκνου στη Μπους-ντι-Ρον, στη νότια Γαλλία.

    Ο Η5Ν1 διαγνώσθηκε και σε μία αγριόπαπια στην επαρχία Αιν, στην οποία για πρώτη φορά εντοπίσθηκε στην Ευρώπη η θανατηφόρος γρίππη σε κλειστή μονάδα εκτροφής πουλερικών.

    Με τα νέα αυτά ευρήματα, ο αριθμός των πτηνών που προσβλήθηκαν από τη γρίπη στη Γαλλία ανέρχεται σε 31, εκ των οποίων τα 30 στην Αίν.

    Παράλληλα δέκα γλάροι, που έφεραν τον ιό Η5 της γρίπης των πτηνών βρέθηκαν νεκροί την περασμένη Πέμπτη στα παράλια της Μάγχης, στην περιοχή του Πα-ντε-Καλέ της βόρειας Γαλλίας.

    Ωστόσο, Γάλλος αξιωματούχος απέκλεισε το ενδεχόμενο τα πουλιά να ήταν φορείς του επικίνδυνου στελέχους Ν1 και δήλωσε ότι δεν έχουν ληφθεί προληπτικά μέτρα. Οι απώλειες για τον μεγαλύτερο εξαγωγέα πουλερικών στην Ευρώπη είναι ήδη μεγάλες. Η Γαλλία χάνει 40 000.000 ευρώ το μήνα μετά τον εντοπισμό της νόσου σε πτηνοτροφική της μονάδα.

    Την ίδια ώρα η Κίνα ανακοίνωσε το θάνατο ενός 32χρονου από τη γρίπη των πτηνών στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ. Ο ασθενής παρουσίασε συμπτώματα πνευμονίας στις 22 Φεβρουαρίου και πέθανε στις 2 Μαρτίου.

    Τα συμπτώματα εμφανίστηκαν αφότου ο άνδρας "επισκέφθηκε πολλές φορές μια αγορά γεωργικών προϊόντων" και παρέμεινε για πολλή ώρα κοντά "σε ένα χώρο σφαγής πουλερικών", καταλήγει το πρακτορείο.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Poland awaits bird flu results

    [13] Κοινωνία

    Καρναβαλικές εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα

    Αποκριάτικο ξεφάντωμα

    5/3/2006 9:08:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Με έντονη την διάθεση για ξεφάντωμα, χορό και πολύ κέφι, χιλιάδες καρναβαλιστές με ποικίλες μεταμφιέσεις που πολλές είχαν ως έμπνευση και την πολιτική επικαιρότητα, γιόρτασαν σε όλη την Ελλάδα την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς. Επίκεντρο των εκδηλώσεων, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, Πάτρα, όπου το μεσημέρι χιλιάδες μεταμφιεσμένοι παρέλασαν στο κέντρο της πόλης. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το βράδυ με το φαντασμαγορικό κάψιμο του αυθεντικού βασιλιά καρνάβαλου στο μώλο του Αγίου Νικολάου, που έδωσε το έναυσμα για τις προετοιμασίες του καρναβαλιού του 2007. Στην Αθήνα οι εκδηλώσεις επικεντρώθηκαν στο Ζάππειο Μέγαρο όπου 50 άτομα από την ομάδα "Μαγικές Σβούρες", 10 γαϊτανάκια, 10 αερόστατα, dj, τέσσερις ξυλοπόδαροι, ψυχαγώγησαν μικρούς και μεγάλους. Αποκριάτικο γλέντι στήθηκε και στη Βόρεια Ελλάδα, με επίκεντρο τη Ξάνθη, τη Δράμα, την Καβάλα και την Κοζάνη. Παράλληλα, σε κάθε γωνιά της Περιφέρειας, από την Κρήτη μέχρι την Μακεδονία, αναβίωσαν έθιμα που διατηρούν αναλλοίωτη την παράδοση και παρασύρουν μικρούς και μεγάλους, όπως οι Κουδουνάτοι στην Μυτιλήνη, ο λαϊκός δικαστής στη Σάμο, η Γκαμάλα στα Γιάννενα και το έθιμο της φωτιάς στην Κορινθία.

    Βασίλισσα η Πάτρα

    Με το κάψιμο του Βασιλιά καρνάβαλου λίγο μετά τις εννιά το βράδυ στο μώλο του Αγίου Νικολάου, κορυφώθηκαν οι φετινές εκδηλώσεις στην Πάτρα.

    Λίγο μετά τις 6.30 το απόγευμα είχε ολοκληρωθεί και η μεγάλη καρναβαλική παρέλαση, η οποία διήρκησε περίπου τέσσερις ώρες και στην οποία συμμετείχαν 14 άρματα με κυρίαρχα θέματα την πολιτική σάτιρα αλλά και την ίδια την πόλη ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

    Επικεφαλής της παρέλασης ήταν ο βασιλιάς Καρνάβαλος, που κρατούσε μία πελώρια χρυσή κορώνα και διέθετε μια επιβλητικότατη γελαστή φυσιογνωμία.

    Στη συνέχεια την σκυτάλη πήραν οι 30.000 νέοι και νέες της Πάτρας, μέλη των 142 πληρωμάτων του "Κρυμμένου Θησαυρού", που για ακόμη μια χρονιά άφησαν ελεύθερη την φαντασία τους, δημιουργώντας πρωτότυπες και φαντασμαγορικές στολές.

    Μέρος της παρέλασης παρακολούθησε και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μαζί με την σύζυγό του και την κόρη τους, που βρίσκονται στην Πάτρα από το βράδυ της περασμένης Παρασκευής πραγματοποιώντας καθαρά ιδιωτική επίσκεψη.

    Ισχυρή, αλλά διακριτική ήταν η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων, για την αποτροπή τυχόν απρόοπτων. Μέχρι αργά το απόγευμα πάντως δεν είχε καταγραφεί κανένα σοβαρό περιστατικό, ενώ οι αστυνομικοί της Ασφάλειας έκαναν συλλήψεις για κλοπές πορτοφολιών και κινητών τηλεφώνων, καθώς και για κατοχή ναρκωτικών ουσιών.

    Κέφι και γλέντι σε όλη τη χώρα

    Μασκαράτα κεφιού και ατέλειωτο γλέντι όμως στήθηκε στις περισσότερες πόλεις με τους καρναβαλιστές να εντυπωσιάζουν σε μεταμφιέσεις αλλά και σε συμμετοχή. Η θεματολογία εκτός της επικαιρότητας ήταν εμπνευσμένη από τη λαϊκή παράδοση και τον τοπικό χαρακτήρα.

    Από την Ξάνθη και την Κοζάνη, έως τα Μέγαρα και το Λουτράκι τα αποκριάτικα δρώμενα έδωσαν την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να ξεφαντώσουν.

    Εντυπωσιακές ήταν οι φορεσιές αλλά και ευρηματικά τ άρματα στην Ξάνθη. Η παρέλαση ήταν πιο εντυπωσιακή από κάθε άλλη φορά. Συμμετείχαν 18.000 καρναβαλιστές μέλη 30 πολιτιστικών συλλόγων, ενώ οι επισκέπτες ξεπέρασαν τις 200.000.

    Η πόλη με το πιο φημισμένο καρναβάλι της Βόρειας Ελλάδας ανταγωνίστηκε επάξια την Πάτρα.

    Στο ρυθμό του 11, τον Κοζανίτικο χορό ξεφάντωσε η Κοζάνη, όπου το Καρναβάλι και η παρέλαση έχουν τοπικό χαρακτήρα, με άρματα εμπνευσμένα από την λαϊκή παράδοση.

    Στο Κιλκίς, η λαϊκή παράδοση έδεσε με τη Βραζιλιάνικη σάμπα, με την γρίπη των πουλερικών να μην περνά απαρατήρητη ενώ η σάτιρα για κάθε θέμα ήταν ιδιαίτερα καυστική.

    Περισσότεροι από 16.000 επισκέπτες απήλαυσαν την αποκριάτικη παρέλαση στην Έδεσσα, όπου 5.000 καρναβαλιστές και 40 άρματα συμμετείχαν στη μεγάλη παρέλαση του Δήμου που διοργανώνεται για 2η χρονιά."

    Αποκριάτικη παρέλαση διοργάνωσε και ο Δήμος της Πυλαίας στη Θεσσαλονίκη.

    Για πέμπτη συνεχή χρονιά συνεχίστηκε ο γιαουρτοπόλεμος στη Νέα Χαλκηδόνα της Θεσσαλονίκης. ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στη Μικρά Ασία.

    Καρναβαλικές εκδηλώσεις και στο Λουτράκι με τους κάτοικους να υποδέχονται με το καλύτερο τρόπο τον ερχομό της Άνοιξης.

    Μεγάλη η έξοδος

    Εν τω μεταξύ αυξημένη κατά 20% σε σχέση με πέρυσι ήταν η έξοδος των εκδρομέων για το τριήμερο,

    Περισσότερα από 265.000 αυτοκίνητα πέρασαν από το βράδυ της Παρασκευής, έως και την Κυριακή τα διόδια της Ελευσίνας και των Αφιδνών.

    Η Τροχαία βρίσκεται σε επιφυλακή, για την προστασία και διευκόλυνση των εκδρομέων, ενώ εντατικοί είναι οι έλεγχοι για αλκοτέστ. Μόνο στην Αττική, επί ποδός βρίσκονται 62 συνεργεία αλκοτέστ, τα οποία έλεγξαν μέχρι το πρωί 2.080 οδηγούς, από τους οποίους 85 βρέθηκαν να έχουν καταναλώσει αλκοόλ και τα αυτοκίνητά τους ακινητοποιήθηκαν, ενώ δέκα οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα.

    Πάντως, τα Κούλουμα αναμένονται βροχερά, καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν βροχές στα βορειοδυτικά και τοπικά στα ηπειρωτικά από το απόγευμα της Καθαράς Δευτέρας, με πολύ ισχυρούς έως θυελλώδεις νοτιάδες. Ο καιρός θα επιδεινωθεί περαιτέρω από την Τρίτη.

    Να σημειωθεί πως, η Βαρβάκειος Αγορά της Αθήνας θα είναι ανοικτή από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 1:30 το μεσημέρι της Δευτέρας, ενώ οι λαϊκές αγορές θα λειτουργήσουν κανονικά. Οι έλεγχοι συνεχίστηκαν κανονικά και σήμερα οι ελεγκτές της κτηνιατρικής υπηρεσίας της νομαρχίας Πειραιώς κατέσχεσαν ένα τόνο οστρακοειδών που διακινήθηκαν παράνομα από την Ελευσίνα στη Χίο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Άναψε" το γλέντι

    [14] Κόσμος

    Μεταξύ Πάπα και Μπερλουσκόνι

    Η συνάντηση φέρνει παράπονα

    5/3/2006 9:37:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-Γαλλικό Πρακτορείο

    Την έντονη αντίδραση της κεντροαριστερής παράταξης προκάλεσε στην Ιταλία η απόφαση του Πάπα Βενέδικτου να δεχθεί στα τέλη Μαρτίου και λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών στην Ιταλία, τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι στα πλαίσια της ακρόασης που θα παραχωρηθεί στους αντιπροσώπους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡΕ). Σύμφωνα με τον ηγέτη του κόμματος Ιταλία των Αξιών, που συμμετέχει στην παράταξη της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης, Αντόνιο ντι Πιέτρο, η απόφαση του Πάπα αυτή "σπάει ένα αυστηρό και προαιώνιο πρωτόκολλο που απαγορεύει στον Πάπα να υποδέχεται πολιτικούς ηγέτες στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας". Παράλληλα ο Ρομπέρτο Βιλέτι, του αριστερού κόμματος Ρόδο στη Γροθιά τον κατηγορεί ότι "αναμειγνύεται στις ιταλικές πολιτικές υποθέσεις σε σημείο να προωθεί μία προεκλογική σύσκεψη με καθολικούς ηγέτες πολιτικών κομμάτων, μία εβδομάδα πριν τις εκλογές". Η ανάμειξη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην παρούσα εκλογική αναμέτρηση έχει καταγγελθεί πλείστες φορές από τα κόμματα της ιταλικής αριστεράς.

    [15] Κόσμος

    Για σκίτσα του Μωάμεθ και πολιτική των ΗΠΑ

    Αντί-δυτικές διαδηλώσεις στο Καράτσι

    5/3/2006 8:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 5/3/2006 9:48:15 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Πάνω από 40.000 άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Καράτσι του Πακιστάν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δημοσίευση βλάσφημων γελοιογραφιών του προφήτη Μωάμεθ σε εφημερίδα της Δανίας. Στη διαδήλωση, που οργάνωσαν τα μεγαλύτερα θρησκευτικά κόμματα της χώρας, επικράτησε και έντονο αντιαμερικανικό κλίμα με τους συμμετέχοντες να φωνάζουν συνθήματα κατά των ΗΠΑ, ενώ έκαψαν σημαίες και ομοιώματα του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους, ο οποίος επισκέφθηκε τη χώρα το Σάββατο.Η διαδήλωση στράφηκε κατά των ΗΠΑ, λόγω της πολιτικής που ακολουθεί η Ουάσιγκτον στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ. Ο Φαζλούρ Ρεχμάν, επικεφαλής της ισλαμιστικής συμμαχίας Μουταχίντα Μαϊλίς-ε-Αμάλ, καταδίκασε επίσης την ΕΕ για την υποστήριξή της στη δημοσίευση των γελοιογραφιών με πρόσχημα την ελευθερία του Τύπου.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Περίπατος" Ολυμπιακού

    5/3/2006 10:52:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μακριά από τις εκπλήξεις και τον κακό του εαυτό ο Ολυμπιακός δεν συνάντησε καμία δυσκολία απέναντι στον ΟΦΗ και τον συνέτριψε με 4-0 μέσα στο Καραϊσκάκη, με κορυφαίο και πάλι τον Ριβάλντο, ο οποίος σημείωσε ένα ακόμη εκπληκτικό γκολ. Ο αγώνας δεν χρίζει ιδιαίτερου σχολιασμού και σε αυτό βοήθησε και ο Μυρώνας Σηφάκης που προτίμησε να παρατάξει τον ΟΦΗ αρκετά "ανοιχτό" απέναντι στον Ολυμπιακό, έτσι στο 15' ο Κωνσταντίνου από φάουλ του Γεωργάτου άνοιξε το σκορ με κοντινή κεφαλιά και στο 22' ο Τζόρτζεβιτς εκτέλεσε εύστοχα το πέναλτι στο οποίο υπέπεσε ο Νουαφόρ πιάνοντας την μπάλα με το χέρι μέσα στην περιοχή του Σηφάκη. Το 3-0 ήρθε από τον Ριβάλντο στο 38' με τον Βραζιλιάνο να προσπαθεί να σκοράρει με έναν "μαγικό" τρόπο και αφού απέτυχε προτίμησε ένα πιο συμβατικό σουτ, αλλά εξίσου εντυπωσιακό. Το τελικό 4-0 διαμόρφωσε στο 75' ο Ντάνι σημειώνοντας το πρώτο του τέρμα στο πρωτάθλημα, μετά από σέντρα του Τζόρτζεβιτς.

    Διαιτητής: Τεροβίτσας Κίτρινες : Τουρέ, Νουαφόρ

    ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης, Πάντος, Ανατολάκης, Σούρερ, Γεωργάτος, Στολτίδης, Τουρέ, Ριβάλντο (65` Ντάνι), Τζόρτζεβιτς, Κωνσταντίνου (83` Μάριτς), Μπαμπανγκίντα (65` Καστίγιο). ΟΦΗ: Σηφάκης, Ντάβιντσον, Ισά, Κωνσταντινίδης, Κόλτζος, Χατσατριάν (56` Δέντσας), Σαμούρα, Τσίπεφ, Οφορίκουε (41` Ντεγιάνοφ), Νουαφόρ, Μαχλάς (79` Μπράις).

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Με φόντο το Τσάμπιονς Λιγκ

    5/3/2006 9:56:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο Ιγκόρ Μπίσκαν μπορεί να μην έχει προσφέρει τα αναμενόμενα στον φετινό Παναθηναϊκό, το αποψινό του γκολ όμως απέναντι στην ΑΕΚ στο ντέρμπι της δεύτερης θέσης, ενδεχομένως να φέρει στους "πράσινους" την σημαντική έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Εξάλλου αυτό ήταν και το υπόβαθρο του σημερινού ντέρμπι, αφού το ευρωπαϊκό "σαλόνι" αποτελεί και για τις δύο ομάδες τον απόλυτο φετινό στόχο. Πλέον μετά την νίκη του Παναθηναϊκού οι δύο ομάδες είναι ισόβαθμες στην δεύτερη θέση και ουσιαστικά η μάχη για αυτήν τώρα ξεκινάει! Νωθρό και "άχρωμο" ήταν το ξεκίνημα για την Ένωση, αντίθετο δηλαδή από εκείνο του Παναθηναϊκού που ήταν πιο δραστήριος και έδειχνε πιο απειλητικός. Παρόλα αυτά το παιχνίδι ήταν αρκετά ανοιχτό και με καλό ρυθμό και στην ουσία και οι δύο ομάδες θα μπορούσαν να είχαν ανοίξει το σκορ.

    Το ίδιο συνεχίστηκε και στα πρώτα λεπτά του δευτέρου μέρους, όμως η ΑΕΚ έδειχνε να ισορροπεί και σε αυτό το σημείο ο Βεγκλίνσκι έχασε μοναδική ευκαιρία να γείρει την πλάστιγγα υπέρ της κιτρινόμαυρης πλευράς. Μετά από ένα τραγικό λάθος του Μόρις στην άμυνα του Παναθηναϊκού ξέφυγε μόνος απέναντι στον Γκαλίνοβιτς, αλλά τον πρόλαβε ο Γκούμας. Αυτά στο 52' και στην επόμενη ακριβώς φάση ίσχυσε ο "νόμος" του ποδοσφαίρου! Ο Χαραλαμπίδης έβγαλε μια εκπληκτική σέντρα από την οποία η μπάλα βρέθηκε στρωμένη στο κεφάλι του Μπίσκαν και αυτός με καρφωτή κεφαλιά άνοιξε το σκορ. Η αντίδραση της ΑΕΚ δεν ήταν ουσιαστική, ούτε επιτυχημένη, αφού οι "πράσινοι" εξακολουθούσαν να ελέγχουν τον αγώνα. Ο Τζιώλης έχασε την ευκαιρία να κάνει το 2-0 με προβολή στο 59', ενώ στο 61' ο Σορεντίνο σταμάτησε τον Βύντρα σε τετ-α-τετ.

    Τα τελευταία λεπτά η "Ένωση" προσπάθησε να κάνει αυτό που έχει κάνει στα περισσότερα φετινά παιχνίδια της, όμως το "κόλπο" αυτή τη φορά δεν έπιασε. Ο Παναθηναϊκός πάντως θα μπορούσε να έχει φύγει νικητής με 2-0, όμως στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων ο Γκέκας νικήθηκε από τον Σορεντίνο από τα 11 βήματα, σε πέναλτι που έδειξε ο Κασναφέρης όταν ο Κόντης ανέτρεψε τον Γκούμα.

    Διαιτητής: Κασναφέρης Κίτρινες : Λυμπερόπουλος, Χαραλαμπίδης, Κατσουράνης, Μόρις, Κόντης

    ΑΕΚ: Σορεντίνο, Γεωργέας, Κόντης, Τσιρίλο, Αλεξόπουλος, Κατσουράνης, Έμερσον, Τσάνκο (83` Καπετάνος), Λυμπερόπουλος, Βενγκλίνσκι (62` Σέζαρ), Λάκης. ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ: Γκαλίνοβιτς, Δάρλας (17` λ.τρ. Σέριτς), Βύντρα, Μόρις, Γκούμας, Μπίσκαν, Τζιόλης (72` Λεοντίου), Γκονζάλες, Χαραλαμπίδης, Παπαδόπουλος (86` Αντριτς), Γκέκας.

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Μοιρασιά στην Νεάπολη

    5/3/2006 8:40:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ισόπαλοι με 1-1 ολοκλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους για την 22η αγωνιστική Ιωνικός και ΠΑΟΚ στο μεταξύ τους ματς της Νεάπολης, που ήταν ανοιχτό από το ξεκίνημα και θα μπορούσε να είχε λήξει με περισσότερα τέρματα και για τις δύο ομάδες. Από νωρίς άρχισαν οι ευκαιρίες στην Νεάπολη, αφού τουλάχιστον σε δύο περιπτώσεις για κάθε ομάδα θα μπορούσε να είχε ανοίξει το σκορ. Ο Ντα Κόστα και ο Περόνε ήταν εκείνοι που έχασαν τις ευκαιρίες για τους γηπεούχους, ενώ από την άλλη ο Μίετσελ και ο Σικαμπάλα ήταν οι άτυχοι. Παρόλα αυτά η ατυχία του ΠΑΟΚ σταμάτησε στο 36' όταν ο Σικαμπάλα με κεφαλιά από σέντρα του Μίετσελ έκανε το 0-1. Το σκορ έμεινε μέχρι την ανάπαυλα και στο δεύτερο μέρος ο ΠΑΟΚ έφτασε πολύ κοντά στο 0-2 μόλις στο 47' όμως ο Σικαμπάλα νικήθηκε από τον Μπεκιάι. Έτσι στο 60' ο Ιωνικός ισοφάρισε με τον νεοεισελθόντα στον αγώνα Ονουάτσι μετά από ασταθή απόκρουση του Φερναντέζ. Ο ΠΑΟΚ πάντως θα μπορούσε να πάρει την νίκη, όμως στο 71' ο Σαλπιγγίδης σημάδεψε το οριζόντιο δοκάρι του Μπεκιάι.

    Διαιτητής: Φλαμπούρης (Αθηνών) Κίτρινες: Περόνε, Μελαμπιανάκης, Κινγκ, Κοτίτσας - Ηλιάδης, Μπαλάφας, Ζαγοράκης

    ΙΩΝΙΚΟΣ: Μπεκιάι, Πουλόπουλος, Κινγκ, Ουκάρ, Μελαμπιανάκης (54΄ Ονουάτσι), Γκούτμαν, Λετιέρι, Ντα Κόστα (70΄ Τριανταφύλλου), Μακόρ, Παχουέλο, Περόνε (87΄ Κοτίτσας) (87΄ Μαλαδένης). ΠΑΟΚ: Φερνάντεζ, Καρυπίδης, Χασιώτης, Φουτσίνι, Σικαμπάλα, Ζαγοράκης, Μίετσελ (81΄ Γιασεμή), Ηλιάδης, Κωνσταντινίδης, Μπαλάφας (72΄ Εγκωμίτης), Σαλπιγγίδης.

    [19] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Σόου Ζαχαρόπουλου στο Περιστέρι

    5/3/2006 8:14:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο Ηρακλής έφτασε μια ανάσα από το να "σπάσει" την εις βάρος του αρνητική εικόνα στα εκτός έδρας ματς, αφού στο Περιστέρι απέναντι στον Ατρόμητο, προηγήθηκε δύο φορές αλλά γνώρισε την ήττα με 3-2. Το ξεκίνημα του αγώνα ήταν εντυπωσιακό καθώς μόλις στο 4' ο Επαλέ άνοιξε το σκορ για τους φιλοξενούμενους και δύο λεπτά αργότερα ο Ζαχαρόπουλος ισοφάρισε για τον Ατρόμητο. Στο 12' ο Λαγός έβαλε ξανά μπροστά στο σκορ τον Ηρακλή και αυτή τη φορά η διάρκεια ήταν μεγαλύτερη αφού το 1-2 έμεινε για όλο το υπόλοιπο πρώτο μέρος και για μισή ώρα στο δεύτερο. Μέχρι δηλαδή ο Ζαχαρόπουλος και πάλι να ισοφαρίσει στο 75' αλλά να ολοκληρώσει το προσωπικό του σόου, διαμορφώνοντας στο 89' το τελικό 3-2 και δίνοντας έτσι στην ομάδα του μια σπουδαία νίκη.

    Διαιτητής: Ηλίας Μαζαράκος (Σύνδεσμος Άρτας) Κίτρινες: Κούτσης, Μικές - Δρούγας, Επαλέ, Μουράτι

    ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ (Γιώργος Παράσχος): Μιχαηλίδης, Σωτήρχος (46΄ Γελαδάρης), Γεωργίου, Μικές, Κατεμής, Κούτσης, Δήμος (55΄ Ραγκουέλ), Κορακάκης, Μερίνο, Ζαχαρόπουλος, Τζιμπούρ (76΄ Ντόε). ΗΡΑΚΛΗΣ (Σάββας Κωφίδης): Αμπάρης, Παπαζαχαρίας, Σεγκιρί, Στεφανής (90΄+ Μουράτι), Δρούγας, Πουρσανίδης, Λαβάλ, Γεωργιάδης, Επαλέ, Λαγός, Ερέρα (86΄ Καπετάνος).

    [20] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Πλησιάζει ο Αστέρας Τρίπολης

    5/3/2006 8:05:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η Ιωνία Χανίων δεν ήταν δυνατόν να "δουλέψει" υπέρ του Μεσσηνιακού μετά την χθεσινή ήττα της ομάδας της Πελοποννήσου, έτσι στον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης απλώς υπέκυψε στην ανωτερότητα του αντιπάλου και γνώρισε την ήττα με 3-0, δίνοντας έτσι στον Αστέρα την ευκαιρία να πλησιάσει πλέον στους τρεις βαθμούς στην βαθμολογία του 1ου ομίλου. Ο Εθνικός έκανε χρήση του ρεπό του και έμεινε στους 35, έτσι ο Λήλας με την νίκη με 2-0 επί του Ατσαλένιου πλησίασε στον ένα βαθμό διαφοράς. Στις εκπλήξεις της 22ης αγωνιστικής η εύκολη νίκη του Κερατσινίου με 3-0 επί του Βύζαντα στο γήπεδο του Σχιστού.

    Χέρι-χέρι

    Στον 2ο όμιλο Πανθρακικός και ΠΑΣ Γιάννενα συνέχισαν ισόβαθμοι φτάνοντας τους 48 βαθμούς. Ο ΠΑΣ Γιάννενα έμεινε στο 1-1 μέσα στο γήπεδό του με τον Αγροτικό Αστέρα και την ίδια στιγμή ο Παθρακικός υποδέχτηκε τα Τρίκαλα και παραχώρησε λευκή ισοπαλία και έναν βαθμό. Έτσι η αγωνιστική θεωρείται ικανοποιητική μόνο για τον Αγροτικό Αστέρα που με τον βαθμό της ισοπαλίας στα Γιάννενα, έφτασε τους 46 βαθμούς και πλησίασε τους δύο της κορυφής. Τις τρεις εκτός έδρας νίκες της ημέρας σημείωσαν η ΑΕ Γιάννενα με 2-1 επί της Κοζάνης, η Αναγέννηση Καρδίτσας με το ίδιο σκορ επί της Καβάλας και η Δόξα Δράμας με 2-0 επί του Θερμαϊκού.

    1ος όμιλος - Αποτελέσματα

    Θύελλα Πατρών-Μεσσηνιακός 1-0 Διαγόρας Ρόδου-Αιολικός Μυτιλήνης 1-0 Απόλλων Αθηνών-Αγιος Δημήτριος 0-0 Αχαϊκή-Ρόδος 0-1 Παναιτωλικός-Αχαρναϊκός 2-0 Λήλας Βασιλικού-Ατσαλένιος 2-0 Κερατσίνι-Βύζας Μεγάρων 3-0 Αστέρας Τρίπολης-Ιωνία 2000 Χανίων 3-0 Ρεπό: Εθνικός

    2ος όμιλος - Αποτελέσματα

    Κοζάνη-ΑΕ Γιάννενα 1-2 Πανθρακικός-Τρίκαλα 0-0 Καβάλα-Αναγέννηση Καρδίτσας 1-2 Θερμαϊκός-Δόξα Δράμας 0-2 Λαμία-Πιερικός 0-0 Αναγένηση Αρτας-ΠΑΕ Θράκη 1-1 Γιάννινα-Αγροτικός Αστέρας 1-1 ΑΕ Πτολεμαϊδας-Πολύκαστρο 2-0

    1ος όμιλος - Βαθμολογία

    Μεσσηνιακός 43 Αστέρας Τρίπολης 40 Εθνικός 36 Λήλας 35 Θύελλα Πατρών 33 Διαγόρας 33 Ατσαλένιος 32 Αχαρναϊκός 29-20αγ. Αιολικός 28 Παναιτωλικός 28-20αγ. Αγιος Δημήτριος 27 Βύζας 23 Απόλλων Αθ. 22 Ρόδος 22-20αγ. Κερατσίνι 14 Αχαϊκή 13-20αγ. Ιωνία Χανίων 13

    2ος όμιλος - Βαθμολογία

    Πανθρακικός 48 ΠΑΣ Γιάννινα 48 Αγροτικός Αστέρας 46 ΑΕ Γιάννενα 34 Καβάλα 33 Θερμαϊκός 30 Πιερικός 30 Δόξας Δράμας 29 Ενωση Θράκης 28 Πολύκαστρο 24 Λαμία 24 Αναγέννηση Αρτας 24 Αναγέννηση Καρδ. 24 Τρίκαλα 23 Κοζάνη 22 Πτολεμαϊδα 13

    [21] Μπάσκετ

    Δύσκολη νίκη το Μαρούσι

    5/3/2006 9:35:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Το Μαρούσι άντεξε στην πίεση του Πανελληνίου και έφτασε σε μία μεγάλη νίκη με 52-51 στο κλειστό του Αγίου Θωμά, στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής. Σε έναν αγώνα που η άμυνα είχε την τιμητική της, οι "κιτρινόμαυροι" πέτυχαν την 14η νίκη τους και στέρησαν από τους "ολυμπιονίκες" το δικαίωμα να αναρριχηθούν ακόμα περισσότερο στη βαθμολογία. Με τον Νάτζφεϊ να αποτελεί τη γραμμή πυρός του Πανελλήνιου και να έχει πετύχει τους 9 από τους 17 πόντους των «Ολυμπιονικών» στο πρώτο δεκάλεπτο, η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη κατάφερε να επιβάλει το ρυθμό της και να κλείσει την πρώτη περίοδο στο +6 (11-17). Στο δεύτερο δεκάλεπτο το Μαρούσι, το οποίο έβρισκε λύσεις κυρίως από τον Μπλάκνεϊ, εκμεταλλεύτηκε την -προσωρινή- απουσία του Μπούμτσε-Μπούμτσε κάτω από τα καλάθια και ισορροπώντας τα ριμπάουντ κατάφερε να ισοφαρίσει σε 24-24. Ωστόσο, η αγωνιστική άνοδος του Μουλαομέροβιτς συνέβαλε, ώστε ο Πανελλήνιος να διατηρήσει το προβάδισμα και να πάρει το δρόμο προς τα αποδυτήρια στο +1 (29-30).

    Στο τρίτο δεκάλεπτο, το Μαρούσι μπορεί να υστερούσε στη διεκδίκηση των ριμπάουντ, αλλά, βρίσκοντας λύσεις από παίκτες που σηκώθηκαν από τον πάγκο (Λόλας, Καϊμακόγλου) και από τη μόνιμη απειλή της αντίπαλης άμυνας, Ρόντρικ Μπλάκνεϊ, πέτυχαν την υπέρβαση. Οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη πήραν την πρωτοπορία στο σκοράρισμα και έκλεισαν το δεκάλεπτο στο +4 (42-38). Στην τέταρτη περίοδο, ο Πανελλήνιος προσπάθησε για την ανατροπή και στα 50΄΄ έφτασε πολύ κοντά, όταν ο Τσαμάτος μείωσε σε 52-51. Ωστόσο, Τσαλδάρης και Νάτζφεϊ δεν βρήκαν στόχο από τη γραμμή των ελευθέρων βολών σε φάουλ που τους έγιναν και οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη πανηγύρισαν μία μεγάλη νίκη.

    Τα δεκάλεπτα: 11-17, 29-30, 42-38, 52-51. Διαιτητές: Ζαβλανός, Μουζάκης, Χουλιάρας

    ΜΑΡΟΥΣΙ (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΗΣ): Μπλάκνεϊ 18 (2), Νικολαϊδης, Μπουντούρης 2, Κυρίτσης, Σέκουλιτς 9, Χόμαν 2, Στεφανίδης, Κολώκας 2, Καϊμακόγλου 5 (1), Λόλας 4, Καράγκουτης 10. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ (ΑΡΓΥΡΗΣ ΠΕΔΟΥΛΑΚΗΣ): Μουλαομέροβιτς 20 (1), Νάτζφεϊ 11 (1), Τσαλδάρης 2, Μορφης, Σακελαρίου 3 (1), Τόμας 6, Κοπρίβιτσα, Μπούμτσε-Μπούμτσε 2, Πασχάλης 2, Τσαμάτος 5 (1).

    [22] Μπάσκετ

    Στον Γυμναστικό το ντέρμπι

    5/3/2006 9:16:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Γυμναστικός ήταν ο νικητής του ντέρμπι της Λάρισας, καθώς επικράτησε 84-80 της Ολύμπιας στο κλειστό της Νεάπολης, στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής στην Α1 μπάσκετ των ανδρών. Μετά το αποτέλεσμα αυτό, η ομάδα του Κώστα Πιλαφίδη "έπιασε" τους "πορτοκαλί" στην κατάταξη (25 βαθμοί). Ο Γυμναστικός ξεκίνησε πιο δυνατά και κατάφερε να πάρει το προβάδισμα στο σκορ. Έτσι, προηγήθηκε 24-20 λίγο πριν το 10ο λεπτό, με τον Γκάρνερ να είναι ο πρώτος σκόρερ της ομάδας (11 πόντοι). Το δεκάλεπτο έκλεισε με τους «πράσινους» στο +8, ενώ στη συνέχεια ο Γυμναστικός διατήρησε το προβάδισμα μέχρι το ημίχρονο (47-40), καθώς ο Γκάρνερ είχε μεγάλη βοήθεια στην επίθεση από τον Μάσεϊ (14 πόντοι). Στο τρίτο δεκάλεπτο οι παίκτες της Ολύμπιας ανέβασαν την απόδοσή τους και ισοφάρισαν 53-53, με τους Στιούαρτ και Αποστολίδη να παίρνουν τα "ηνία" στην επίθεση. Από εκεί και πέρα, ο αγώνας έγινε ντέρμπι και τελικά οι παίκτες του Γυμναστικού αποδείχθηκαν πιο αποτελεσματικοί και ψύχραιμοι με αποτέλεσμα να πάρουν τη νίκη με 84-80.

    Τα δεκάλεπτα: 28-20, 47-40, 62-64, 84-80. Διατητές: Βορεάδης, Παπαδημητρίου, Μητσόπουλος.

    ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ (Κώστας Πιλαφίδης): Γκάρνερ 21 (4), Λεπόγεβιτς 13 (3), Παπανικολόπουλος 9 (1), Παπαχρήστος 2, Κατσαρές 4 (1), Μπόγδανος, Παυλίδης 2, Αγγελακόπουλος 6, Μάσεϊ 23 (2), Τόμας 4. ΟΛΥΜΠΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ (Βαγγέλης Αλεξανδρής): Βουκαντίνοφ 4, Μέισον 16 (1), Νικολαϊδης 12 (4), Λάππας, Αποστολίδης 14 (2), Κακλαμάνος, Ραντόγεβιτς 9, Γιόνζεν 8, Χαρισμίδης, Σέινφελντ, Στιούαρτ 17 (1).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 13 March 2006 - 21:04:09 UTC