Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-02-24

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκλέγει γραμματέα η ΝΔ
  • [02] Κοκκίνη ομίχλη "σκεπάζει" την Αττική
  • [03] Ανακαλούνται μοντέλα της Nissan
  • [04] Πυρκαγιά σε τράπεζα
  • [05] Ανοικτά λιμάνια - κλειστός καιρός
  • [06] Έκτακτη ανάγκη στις Φιλιππίνες
  • [07] Κόλαση φωτιάς στο Μπαγκλαντές
  • [08] Κατέρρευσαν κτήρια στην Τουρκία
  • [09] Έκτακτα μέτρα στο Ιράκ
  • [10] Γκολ ο Στέλιος, εκτός η Μπόλτον
  • [11] Σε επιφυλακή η Γαλλία

    [01] Πολιτική

    Συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής

    Εκλέγει γραμματέα η ΝΔ

    24/2/2006 11:14:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Σε εξέλιξη είναι η ψηφοφορία της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ για την εκλογή νέου γραμματέα, με υποψήφιους τους Λευτέρη Ζαγορίτη και Κατερίνα Παπακώστα, μετά την υπουργοποίηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Οι εργασίες άνοιξαν με ομιλία του πρωθυπουργού και προέδρου του κόμματος, Κώστα Καραμανλή, ο οποίος αναφέρθηκε στις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου, τονίζοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι ένα καλύτερο κράτος δίπλα σε κάθε Έλληνα πολίτη, καθώς και η οικονομική και αναπτυξιακή δυναμική της χώρας. Αναφερόμενος στις κινητοποιήσεις των ναυτικών, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι τα δικαιώματα και οι διεκδικήσεις είναι σεβαστά, όμως, δεν μπορούν να βλάπτουν την οικονομία και το κοινωνικό σύνολο. Σε συγκινησιακά φορτισμένο κλίμα, ο κ. Καραμανλής ευχαρίστησε τον κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος στην ομιλία του δήλωσε ότι θα είναι παρών σε όλες τις κρίσιμες μάχες της ΝΔ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η ώρα της εκλογής

    [02] Κοινωνία

    Δεμένα τα πλοία λόγω μποφώρ

    Κοκκίνη ομίχλη "σκεπάζει" την Αττική

    24/2/2006 10:07:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/2/2006 11:40:12 πμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Πυκνό σύννεφο σκόνης έχει καλύψει ολόκληρο το λεκανοπέδιο της Αττικής, ενώ η ορατότητα είναι περιορισμένη σε αρκετές περιοχές της χώρας. Σε περιοχές της Κρήτης αναφέρθηκαν αμμοθύελλες. Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, πρόκειται για μίγμα ομίχλης και άμμου από την Αφρική. Τα πλοία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας λόγω των ισχυρών νοτίων ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φτάνουν μέχρι και τα 9 μποφόρ. Λόγω των καιρικών συνθηκών, δύο πλοία με προορισμό τις Κυκλάδες επέστρεψαν στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Επίσης, δεν αναχωρούν τα πλοία από Βόλο για Σποράδες. Οι ισχυροί άνεμοι και η χαμηλή νέφωση προκαλούν από το πρωί προβλήματα και στις πτήσεις από το "Ελευθέριος Βενιζέλος" προς Ρόδο, Κέρκυρα, Ηράκλειο, Χανιά, και Μήλο. Στο μεταξύ προβλήματα σε αρκετά σημεία του Λεκανοπεδίου προκάλεσαν οι χθεσινοβραδινές βροχοπτώσεις καθώς πλημμύρισαν δρόμοι και υπόγεια, κυρίως στην Κυψέλη και τα βόρεια προάστια. Λόγω της βροχής υπέστη καθίζηση το οδόστρωμα στην Πειραιώς στο ρεύμα προς Αθήνα στη συμβολή με την Πέτρου Ράλλη, όπου η κίνηση των οχημάτων γίνεται με δυσκολία ενώ κλειστές λόγω καθίζησης είναι η Ελευθερίου Βενιζέλου στη Λυκόβρυση και η οδός Σεπολίων από την πλατεία Αττικής προς τα Σεπόλια στο ύψος του αριθμού 35. Δεκαπέντε κλήσεις δέχθηκε η πυροσβεστική για άντληση υδάτων από βόρεια και δυτικά προάστια. Το απόγευμα, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ, προβλέπεται ότι οι άνεμοι θα κοπάσουν και θα υπάρξει άρση του απαγορευτικού.

    Κακοκαιρία στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία

    Δυνατή βροχή πέφτει μέχρι αυτή την ώρα στη Θεσσαλονίκη και στις γύρω περιοχές όπου πνέουν ισχυροί νότιοι άνεμοι, έντασης μέχρι και 8 Μποφόρ, καθώς και στα νησιά του Αιγαίου. Κακοκαιρία με χιόνια στα ορεινά, βροχές και ισχυρούς ανέμους, επικρατεί στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία όπου ο καιρός παρουσίασε από τις μεταμεσονύκτιες ώρες ραγδαία επιδείνωση. Από νωρίς το πρωί χιονίζει στα ορεινά των νομών Φλώρινας, Κοζάνης, Καστοριάς και Γρεβενών, αλλά μέχρι στιγμής τα οχήματα κινούνται χωρίς αλυσίδες. Στα πεδινά της Δυτικής Μακεδονίας βρέχει και κατά διαστήματα πέφτει χιονόνερο, ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 2 και 5 βαθμών.

    Επισκέπτης ...από την Αφρική

    Το φαινόμενο μεταφοράς σκόνης από την Αφρική παρατηρείται από το πρωί. Οι μετεωρολόγοι το αποδίδουν στο βαρύ βαρομετρικό χαμηλό το οποίο βρίσκεται ανοικτά του Ιονίου και δημιουργήθηκε νωρίς την Πέμπτη στην περιοχή της Τυνησίας. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν σε περιοχές στη Σαχάρα είχαν ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πυκνά σύννεφα άμμου και σκόνης. Ταυτόχρονα σηκώθηκαν, όπως χαρακτηριστικά λένε οι μετεωρολόγοι, τεράστιες ποσότητες άμμου από τις ερημικές εκτάσεις της περιοχής. Στη συνέχεια η άμμος αυτή μεταφέρθηκε με τους νότιους ανέμους προς τη χώρα μας. Πρόκειται για μείγμα υγρασίας και κόκκων άμμου, το οποίο ανάλογα με τη νέφωση και το βαρομετρικό προκαλεί λασποβροχές και περιορίζει την ορατότητα.

    [03] Κοινωνία

    Ανακαλούνται μοντέλα της Nissan

    24/2/2006 11:40:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε ανάκληση 475.400 μοντέλων της Primera και X-Trail παγκοσμίως, προχωρά η Nissan Motor, για να επιδιορθώσει ελαττωματικούς σωλήνες τροφοδοσίας καυσίμου. Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία διευκρίνισε πως το πρόβλημα εντοπίζεται στη "δίοδο εισροής" στο δοχείο καυσίμων, που "ενδέχεται να σκουριάσει" στο σημείο του συνδετήρα επαφής, με πιθανό αποτέλεσμα τη δημιουργία διαρροής στη διάρκεια ανεφοδιασμού. Η Nissan, ωστόσο επισήμανε πως μέχρις στιγμής δεν έχουν αναφερθεί ατυχήματα λόγω αυτού του ελαττώματος. Εκπρόσωπος της Nissan απέφυγε να προσδιορίσει το κόστος της ανάκλησης, αλλά είπε πως "η οικονομική επιβάρυνση δε θα είναι μεγάλη". Τα αυτοκίνητα με τον ελαττωματικό σωλήνα τροφοδοσίας κατασκευάστηκαν στην Ιαπωνία και πωλούνται στην εγχώρια αγορά, αλλά εξάγονται και στην Ευρώπη, τον Καναδά και σε άλλες μικρότερες αγορές, ενώ δεν πωλούνται στην αγορά των ΗΠΑ.

    [04] Κοινωνία

    Στην περιοχή του Γκύζη

    Πυρκαγιά σε τράπεζα

    24/2/2006 9:34:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/2/2006 11:01:39 πμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Πυρκαγιά εκδηλώθηκε νωρίς τα ξημερώματα σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη περιοχή του Γκύζη. Πληροφορίες κάνουν λόγο για εμπρησμό ενώ οι κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν ότι πριν την εκδήλωση της πυρκαγιάς, προηγήθηκε ισχυρή έκρηξη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αξιωματικών της αστυνομίας, που ασχολούνται με την υπόθεση, άγνωστοι πιθανότατα έσπασαν το τζάμι της τράπεζας και με εύφλεκτο υγρό ή άλλο τρόπο έβαλαν φωτιά η οποία πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις. Ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κάποιο στοιχείο που να αποδεικνύει τον εμπρησμό και τα αίτια της πυρκαγιάς, γι αυτό γίνεται αυτοψία στο χώρο. Εκτός από την τράπεζα, από τις φλόγες καταστράφηκαν και τρία αυτοκίνητα καθώς και ένα μοτοποδήλατο, που ήταν σταθμευμένα μπροστά στην τράπεζα. Η φωτιά σβήστηκε από 14 πυροσβέστες που έσπευσαν στο σημείο με 6 υδροφόρα οχήματα. Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η κρατική Ασφάλεια σε συνεργασία με το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής.

    Εμπρηστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη

    Εν τω μεταξύ, εμπρηστικές επιθέσεις με γκαζάκια σε τρία αυτοκίνητα και ένα υποκατάστημα τράπεζας έγιναν τη νύχτα στη Θεσσαλονίκη, ενώ άγνωστοι προκάλεσαν ζημίες σε γραφεία τοπικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, περίπου μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα άγνωστα άτομα τοποθέτησαν αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό, αποτελούμενο από γκαζάκια, στην είσοδο υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας, που βρίσκεται στην οδό Βασιλέως Γεωργίου και έβαλαν φωτιά.

    Από την έκρηξη προκλήθηκαν ζημίες στην πρόσοψη του υποκαταστήματος, ενώ η φωτιά σβήστηκε από πυροσβέστες.

    Περίπου την ίδια ώρα άγνωστοι έριξαν βόμβα μολότοφ στην είσοδο των γραφείων της τοπικής οργάνωσης ΝΔ, στην οδό Μουσχουντή 18 και εξαφανίστηκαν, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημίες.

    Στο μεταξύ, αδιευκρίνιστα παραμένουν τα αίτια της εμπρηστικής επίθεσης, που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της νύχτας σε τρία σταθμευμένα αυτοκίνητα, στην Άνω Πόλη Θεσσαλονίκης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, οι δράστες τοποθέτησαν κάτω από τα οχήματα, που ήταν σταθμευμένα στην οδό Βιζυηνού, στις Σαράντα Εκκλησιές, γκαζάκια και έβαλαν φωτιά, πιθανόν με βενζίνη.

    Δύο από τα αυτοκίνητα έχουν πινακίδες κυκλοφορίας του διπλωματικού σώματος και -σύμφωνα με την πυροσβεστική - ανήκουν σε Σουηδό υπήκοο, ενώ το τρίτο αυτοκίνητο ανήκει σε Έλληνα υπήκοο.

    Από την έκρηξη καταστράφηκε ολοσχερώς ένα από τα οχήματα, ενώ, όπως εκτιμά η Πυροσβεστική Υπηρεσία, οι συνολικές ζημίες θα ανέλθουν στο ποσό των 35.000 ευρώ.

    [05] Κοινωνία

    Απαγορευτικό απόπλου μετά την απεργία των ναυτικών

    Ανοικτά λιμάνια - κλειστός καιρός

    24/2/2006 7:40:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/2/2006 11:53:56 πμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μετ εμποδίων διεξάγονται τα δρομολόγια των πλοίων, μια ημέρα μετά την αναστολή της απεργίας των ναυτικών. Λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στο Αιγαίο και φτάνουν μέχρι και τα 9 μποφόρ, τα πλοία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια του Πειραιά και της Ραφήνας. Οι ναυτεργάτες δήλωσαν ότι αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις για να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους, ενώ η Κυβέρνηση διαβεβαίωσε ότι με την ομαλοποίηση της κατάστασης θα ξαναρχίσει ο διάλογος για τα αιτήματά τους. Κατά πάσα πιθανότητα, η νέα συνάντηση του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανόλη Κεφαλογιάννη και της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα.

    Αντιπαράθεση στη Βουλή

    Λόγω των καιρικών συνθηκών, δύο πλοία με προορισμό τις Κυκλάδες επέστρεψαν στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. Επίσης, καθηλωμένο στον Πειραιά, εξ αιτίας μηχανικής βλάβης στη δεξιά κύρια μηχανή του, παραμένει στο πλοίο "Άγιος Γεώργιος", με προγραμματισμένο δρομολόγιο για Κύθνο - Σέριφο - Σίφνο - Μήλο - Κίμωλο. Το πλοίο είχε μόλις αποπλεύσει όταν διαπιστώθηκε η βλάβη και αναγκάστηκε να επιστρέψει στο λιμάνι, όπου συνεχίζονται οι εργασίες για την αποκατάσταση του προβλήματος.

    Μποφόρ, όμως, είχαμε και την Πέμπτη στη Βουλή. Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, διασταύρωσε τα ξίφη του με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Θοδωρή Ρουσόπουλο. Ο κ. Αλαβάνος αναφέρθηκε σε δηλώσεις συνδικαλιστή για φασιστική κατοχή στον Πειραιά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για απαράδεκτη θέση που στερείται σοβαρότητας.

    Για αναξιοπιστία, ανευθυνότητα και αυταρχισμό κατηγόρησε την Κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ, ενώ πήρε αποστάσεις από την θέση του βουλευτή του κόμματος, Μανόλη Στρατάκη, ότι θα μπορούσαν να δρομολογηθούν πλοία με ξένη σημαία.

    Τέλος, τα περί υποκίνησης της απεργίας από το ΚΚΕ απέρριψε η Αλέκα Παπαρήγα

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έληξε η απεργία

    [06] Κόσμος

    Μετά από συνομωσία για πραξικόπημα

    Έκτακτη ανάγκη στις Φιλιππίνες

    24/2/2006 8:29:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Ένταση επικρατεί στις Φιλιππίνες μετά την αποκάλυψη ότι στρατιωτικοί συμμετείχαν σε συνωμοσία για πραξικόπημα. Η πρόεδρος, Γκλόρια Μακαπαγάλ Αρόγιο, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ έχουν συλληφθεί υψηλόβαθμα στελέχη του στρατού, με την κατηγορία της συμμετοχής στην απόπειρα πραξικοπήματος, μεταξύ των οποίων οι επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων και της αστυνομίας. Η κ. Αρόγιο δικαιολόγησε την απόφασή της, εξαιτίας "της εμφανούς απειλής για το έθνος". Την ίδια ώρα, υποστηρικτές της αντιπολίτευσης σκοπεύουν να διαδηλώσουν διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κ. Αρόγιο, ωστόσο, η αστυνομία απαγόρευσε όλες τις διαδηλώσεις, ενώ κλειστά είναι τα σχολεία. Στρατός και Αστυνομία έχουν το δικαίωμα να συλλαμβάνουν άτομα χωρίς ένταλμα και να προφυλακίζουν υπόπτους χωρίς να τους απαγγείλουν κατηγορίες. Σημεία ελέγχου έχουν στηθεί σε πολλές περιοχές της πρωτεύουσας Μανίλα και ισχυρή στρατιωτική δύναμη έχει παραταχθεί πέριξ του προεδρικού μεγάρου. Όπως δήλωσε ο προσωπάρχης της προεδρίας, Μάικλ Ντεφένσορ, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει "όσο χρειαστεί".

    Ανακρίνονται στρατιωτικοί

    Σύμφωνα με τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού της χώρας, αντιστράτηγο Ερμοχένες Εσπερόν, τουλάχιστον 16 κατώτεροι αξιωματικοί ανακρίνονται σε σχέση με τα σχέδια ανατροπής της Αρόγιο.

    Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αξιωματικοί είναι "υπό περιορισμό" από τον Ιανουάριο, οπότε και αποκαλύφθηκε η απόπειρα κατά της κ. Αρόγιο, ενώ υποκινητές θεωρούνται οι ηγέτες μιας αποτυχημένης εξέγερσης κατά της Προέδρου τον Ιούλιο του 2003. Επίσης, ορισμένοι από τους αξιωματικούς που είχαν στρατολογηθεί για να συμμετάσχουν στην απόπειρα πραξικοπήματος υπαναχώρησαν, όταν αντελήφθησαν ότι στα σχέδια αυτά συμμετείχαν κομμουνιστές αντάρτες.

    Τις τελευταίες ημέρες, είχε αναπτυχθεί έντονη φημολογία για επικείμενο πραξικόπημα με αφορμή την 20η επέτειο από τη λαϊκή εξέγερση κατά του πρώην δικτάτορα Μάρκος, το 1986.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    ΒΒC: Emergency declared in Philippines

    CNN: State of emergency in Philippines

    Le Monde: Manifestations et coup d'Etat avorte malmenent la presidente philippine

    [07] Κόσμος

    Τουλάχιστον 50 νεκροί και 100 τραυματίες

    Κόλαση φωτιάς στο Μπαγκλαντές

    24/2/2006 9:13:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στις φλόγες τυλίχθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης ένα εργοστάσιο υφαντουργίας στην πόλη Τσιταγκόνγκ στο νότιο Μπαγκλαντές, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 50 άνθρωποι και άλλοι 100 να τραυματισθούν, πολλοί εκ των οποίων σοβαρά. Την ώρα που ξέσπασε η φωτιά, στο εργοστάσιο "K.T.S. Textile Mills", το μεγαλύτερο της χώρας, βρίσκονταν περίπου 500 εργαζόμενοι και οι πυροσβέστες εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί, με την ανάσυρση κι άλλων νεκρών από τα ερείπια του εργοστασίου. Σύμφωνα με εργαζόμενους που κατάφεραν να διαφύγουν, η κύρια είσοδος του υφαντουργείου ήταν κλειστή, με αποτέλεσμα πολλοί συνάδελφοί τους, στην πλειοψηφία τους γυναίκες, να εγκλωβιστούν στο φλεγόμενο τριώροφο κτήριο. Οι πρώτες ενδείξεις αποδίδουν το δυστύχημα σε βραχυκύκλωμα στο λεβητοστάσιο.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    China Daily: At least 51 dead in Bangladesh factory fire

    ΒΒC: 'Many dead' in Bangladesh blaze

    [08] Κόσμος

    Κατέρρευσαν κτήρια στην Τουρκία

    24/2/2006 12:04:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-Γαλλικό Πρακτορείο

    Δύο οκταώροφα κτήρια κατέρρευσαν από τη μια στιγμή στην άλλη στην πόλη Μπούρσα της βορειοδυτικής Τουρκίας, εγκλωβίζοντας κάτω από τα ερείπια μια νεαρή κοπέλα και τον πατέρα της. Τα κτήρια είχαν εκκενωθεί μετά από εντολή των τοπικών αρχών εξαιτίας κατολίσθησης που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα, γι αυτό και αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι δεν υπήρχε κανείς εγκλωβισμένος. Όμως η κοπέλα κατάφερε να επικοινωνήσει με το κινητό τηλέφωνό της με μία φίλη της και να την ενημερώσει για το τι συνέβη, λέγοντας πως είναι σε καλή κατάσταση. Στο σημείο έσπευσαν άνδρες των σωστικών συνεργείων που προσπαθούν να φτάσουν στον έκτο όροφο, όπου είναι παγιδευμένοι. Παραμένει άγνωστο αν μέσα υπήρχαν και άλλα άτομα. Αυτόπτες μάρτυρες όμως είπαν ότι από τα συντρίμμια πρέπει να καταπλακώθηκαν ακόμη η θυρωρός καθώς και ορισμένοι περαστικοί.

    [09] Ιράκ

    Απαγόρευση της κυκλοφορίας

    Έκτακτα μέτρα στο Ιράκ

    24/2/2006 9:49:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Απαγόρευση της κυκλοφορίας ως τις 3 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) επέβαλαν οι ιρακινές αρχές στη Βαγδάτη και σε άλλες τρεις επαρχίες για να αποτρέψουν πιθανές θρησκευτικές συγκρούσεις στη διάρκεια της προσευχής της Παρασκευής, σύμφωνα με ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου. Στην ανακοίνωση, που μεταδόθηκε τη νύχτα από το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Ιρακία, η απαγόρευση της κυκλοφορίας που ήταν σε ισχύ από χθες, παρατείνεται ως τις 4 μ.μ. (τοπική ώρα) στη Βαγδάτη και στις επαρχίες Ντιγιάλα, Μπαμπιλόν και Σαλαχεντίν, όπου βρίσκεται και η Σαμάρα. Εξάλλου στην πόλη αυτή η κατάσταση είναι εκρηκτική μετά την ανατίναξη του ιερού μαυσωλείου των σιϊτών, η απαγόρευση είναι πλήρης και οι αστυνομικοί έχουν λάβει εντολή να πυροβολούν τους παραβάτες. Στο μεταξύ τον αποτροπιασμό της για τη δολοφονία των τριών Ιρακινών δημοσιογράφων που εργάζονταν για το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Αραμπίγια εξέφρασε χθες το βράδυ η Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ). Οι τρεις δημοσιογράφοι απήχθησαν το βράδυ της Τετάρτης βόρεια της Σαμάρα, όπου είχαν πάει για να καλύψουν την επίθεση εναντίον ενός σιιτικού μαυσωλείου ενώ τα πτώματα τους βρέθηκαν χθες το πρωί. Η CPJ "καταδικάζει με τον εντονότερο τρόπο το φόνο", τονίζει στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή. "Είμαστε σοκαρισμένοι από αυτό το παράλογο έγκλημα. Οι δημοσιογράφοι αυτοί έγιναν στόχος και δολοφονήθηκαν επειδή έκαναν τη δουλειά τους", σημειώνει.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Iraq curfew aims to curb violence

    [10] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Γκολ ο Στέλιος, εκτός η Μπόλτον

    24/2/2006 12:07:00 πμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο Στέλιος Γιαννακόπουλος απέδειξε και πάλι την εξαιρετική χρησιμότητά του στην Μπόλτον και έστω και αν η αγγλική ομάδα δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση από την Μαρσέιγ, εκείνος έκανε το χρέος του και σημείωσε το γκολ που θα μπορούσε να ήταν πολύ χρήσιμο. Στο 25 ο Έλληνας μέσος εκμεταλλεύτηκε τραγικό λάθος του Μπαρτέζ και άνοιξε το σκορ για την Μπόλτον, ενώ λίγο αργότερα είχε μια ακόμη μεγάλη ευκαιρία, αυτή τη φορά όμως ο Γάλλος τερματοφύλακας εξουδετέρωσε το πλασέ του. Οι φιλοξενούμενοι κράτησαν το 0-1 μέχρι τις καθυστερήσεις του πρώτου ημίχρόνου, αφού δύο λεπτά μετά το πέρας των πρώτων 45, ο Ρίβερι με ωραία κεφαλιά ισοφάρισε, σε ένα ομολογουμένως άσχημο χρονικό σημείο για την Μπόλτον. Στην επανάληψη το 2-1 έγινε στο 68 με αυτογκόλ του Μπεν Χαίμ και από εκείνο το σημείο και έπειτα τίποτα δεν άλλαξε μέχρι το τέλος, παρά το ότι το μας ήταν ανοιχτό και είχε καλό ρυθμό και έτσι οι Γάλλοι πήραν την πρόκριση.

    Στα υπόλοιπα ματς των σημερινών επαναληπτικών, η πρόκριση που ξεχώρισε ήταν εκείνη της Μίντλεσμπρο επί της Στουτγκάρδης. Οι Άγγλοι είχαν επικρατήσει 2-1 στην Γερμανία και έχασαν 1-0στην έδρας τους έτσι εκμεταλλεύτηκαν το ένα παραπάνω εκτός έδρας γκολ. Το εκτός έδρας γκολ εκμεταλλεύτηκε ακόμη η Παλέρμο που είχε χάσει 2-1 από την Σλάβια και επικράτησε 1-0 στην Ιταλία, απόψε, ενώ ακόμη εκτός έδρας πανηγύρισε την πρόκριση η Βασιλεία, που αναδείχτηκε ισόπαλη με 1-1 στο Μονακό και είχε πάρει την νίκη στην έδρα της με 1-0. Η Ραπίντ Βουκουρεστίου ολοκλήρωσε θριαμβευτικά την έκπληξη που ξεκίνησε πριν μια εβδομάδα και στην νίκη της με 1-0 στην Γερμανία επί της Χέρτα, πρόσθεσε άλλα δύο γκολ στην έδρας της.

    Τα αποτελέσματα

    Ζενίτ Αγ. Πετρ. (Ρωσία)-Ρόζενμποργκ (Νορβηγία) 2-1 Σκόρερ: 55΄ Κερζάκοφ, 86΄ Ντενίσοφ - 45΄ Ρίσετ Α΄ αγ.: 2-0. Προκρίθηκε η Ζενίτ με συνολικό σκορ 4-1

    Αμβούργο (Γερμανία)-Τουν (Ελβετία) 2-0 Σκόρερ: 2΄, 33΄ Βαν Μπούιτεν Θεατές: 43.000 Α΄ αγ.: 0-1. Προκρίθηκε το Αμβούργο με συνολικό σκορ 2-1

    Στρασμπούρ (Γαλλία)-Λίτεξ Λόβετς (Βουλγαρία) 0-0 Α΄ αγ.: 2-0. Προκρίθηκε η Στρασμπούρ με συνολικό σκορ 2-0

    Σαχτάρ Ντόνετσκ (Ουκρανία)-Λιλ (Γαλλία) 0-0 Θεατές: 20.000 Α΄ αγ.: 2-3. Προκρίθηκε η Λιλ με συνολικό σκορ 3-2

    Στεάουα Βουκ. (Ρουμανία)-Χέρενφεεν (Ολλανδία) 0-1 Σκόρερ: 85΄ Μπρούγκινκ Α΄ αγ.: 3-1. Προκρίθηκε η Στεάουα με συνολικό σκορ 3-2

    Ραπίντ Βουκ. Ρουμανία)-Χέρτα (Γερμανία) 2-0 Σκόρερ: 53΄ Ντάνιελ Νικουλάε, 74΄ Μπούγκα Α΄ αγ.: 1-0. Προκρίθηκε η Ραπίντ με συνολικό σκορ 3-0

    Λέφσκι Σόφιας (Βουλγαρία)-Αρτμέντια (Σλοβακία) 2-0 Σκόρερ: 14΄, 27΄ Ανγκέλοφ Α΄ αγ.: 1-0. Προκρίθηκε η Λέφσκι με συνολικό σκορ 3-0

    Παλέρμο (Ιταλία)-Σλάβια Πράγας (Τσεχία) 1-0 Σκόρερ: 51΄ Γκόντεας Α΄ αγ.: 1-2. Προκρίθηκε η Παλέρμο χάρη στο εκτός έδρας γκολ.

    Μίντλεσμπρο (Αγγλία)-Στουτγκάρδη (Γερμανία) 0-1 Σκόρερ: 13΄ Τίφερτ Α΄ αγ. 2-1. Προκρίθηκε η Μίντλεσμπρο χάρη στα εκτός έδρας γκολ

    Λανς (Γαλλία)-Ουντινέζε (Ιταλία) 1-0 Σκόρερ: 55΄ Φρο Α΄ αγ. 0-3. Προκρίθηκε η Ουντινέζε με συνολικό σκορ 3-1

    Μονακό (Γαλλία)-Βασιλεία (Ελβετία) 1-1 Σκόρερ: 21΄πεν. Βιέρι - 56΄ Μαϊστροβιτς Α΄ αγ. 0-1. Προκρίθηκε η Βασιλεία με συνολικό σκορ 2-1

    Μαρσέιγ (Γαλλία)-Μπόλτον (Αγγλία) 2-1 Σκόρερ: 45΄+ Ριμπερί, 68΄αυτ. Μπεν Χαϊμ - 25΄ Γιαννακόπουλος Α΄ αγ. 0-0. Προκρίθηκε η Μαρσέιγ με συνολικό σκορ 2-1

    Ρόμα (Ιταλία)-Μπριζ (Βέλγιο) 2-1 Σκόρερ: 55΄ Μανσίνι, 71΄ Μπόβο - 60΄ Βερέγιεν Α΄ αγ. 2-1. Προκρίθηκε η Ρόμα με συνολικό σκορ 4-2

    Αλκμααρ (Ολλανδία)-Μπέτις (Ισπανία) 2-1 παρ. Σκόρερ: 26΄ Αρβελάτζε, 35΄ Γιάλιενς - 94΄ Μέλι Α΄ αγ. 0-2. Προκρίθηκε η Μπέτις με συνολικό σκορ 3-2

    Σεβίλη (Ισπανία)-Λοκομοτίβ Μόσχας (Ρωσία) 2-0 Σκόρερ: 34΄ Μαρέσκα, 90΄ Πουέρτα Α΄ αγ. 1-0. Προκρίθηκε η Σεβίλη με συνολικό σκορ 3-0

    Εσπανιόλ (Ισπανία)-Σάλκε (Γερμανία) 0-3 Σκόρερ: 54΄ Κουράνι, 70΄ Σαντ, 73΄ Λίνκολν Α΄ αγ. 1-2. Προκρίθηκε η Σάλκε με συνολικό σκορ 5-1

    [11] Υγεία

    Νεκρές γαλοπούλες θετικές στον ιό Η5

    Σε επιφυλακή η Γαλλία

    24/2/2006 10:24:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 24/2/2006 11:14:43 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-REUTERS

    Θετικές στον ιό Η5 βρέθηκαν οι νεκρές γαλοπούλες πτηνοτροφείου της Γαλλίας, χωρίς όμως να έχει διευκρινιστεί ακόμα, αν πρόκειται και για το θανατηφόρο στέλεχος H5N1 της νόσου των πτηνών. Αν όντως επιβεβαιωθεί η ύπαρξη του φονικού στελέχους τότε θα πρόκειται για το πρώτο κρούσμα του φονικού ιού σε οικόσιτα πουλερικά στην Ευρώπη. Το συγκεκριμένο πτηνοτροφείο βρίσκεται στην περίμετρο της προστατευόμενης περιοχής που είχε δημιουργηθεί μετά τον εντοπισμό νεκρής αγριόπαπιας από τον ιό Η5Ν1 στις 18 Φεβρουαρίου, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στις γαλλικές αρχές, καθώς εκφράζονται φόβοι για εξάπλωση του ιού και σε άλλες μονάδες.

    Στη Γερμανία ο ιός H5N1 εντοπίστηκε και στο κρατίδιο Σλέσβιχ-Χόλστάιν, καθώς θετικές βρέθηκαν δύο νεκρές άγριες πάπιες. Το κρατίδιο βρίσκεται κοντά στη Δανία και συνορεύει με το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία όπου εντοπίσθηκαν τα πρώτα κρούσματα της γρίπης των πτηνών στη χώρα.

    Το ζήτημα της εμφάνισης του ιού σε πολλές περιοχές στην Ευρώπη, οδήγησε την αυστριακή προεδρία της Ε.Ε. να συγκαλέσει σήμερα Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας των 25 με τη συμμετοχή και των αρμόδιων υπουργών της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Κροατίας, της ΠΓΔΜ και της Τουρκίας.

    Στην Τζακάρτα της Ινδονησίας χθες το βράδυ μία 34χρονη που νοσηλευόταν με συμπτώματα της γρίπης των πτηνών, πέθανε ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων από την ασθένεια στη χώρα στα 19.

    Εν τω μεταξύ, ο θανατηφόρος ιός εντοπίστηκε εκ νέου στην Καμπότζη, καθώς ανιχνεύτηκε σε νεκρές πάπιες στα σύνορα με το Βιετνάμ.

    Ο ιός έχει σκοτώσει τέσσερις ανθρώπους στην Καμπότζη από το τέλος του 2003 και επανεμφανίστηκε εφέτος για πρώτη φορά μετά από αρκετούς μήνες, σε μία περιοχή όπου σύμφωνα με τους ειδικούς υπάρχουν οι συνθήκες για τη μετάλλαξη του ιού.

    Στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της νόσου, οι υγειονομικές αρχές έσφαξαν περίπου 200 πάπιες και απαγορεύτηκε η μετακίνηση περίπου 10.000 πτηνών που εκτρέφονται σε μονάδες κοντά στη λίμνη.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Suspected bird flu on French farm

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Άλλα επτά θετικά δείγματα


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 24 February 2006 - 9:52:36 UTC