Browse through our Interesting Nodes of Greek Local Authorities & Servers Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-02-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μήνυμα Παπούλια στην Άγκυρα
  • [02] Προετοιμάζονται οι υποψήφιοι γραμματείς
  • [03] Στο επίκεντρο η Υγεία
  • [04] Κυβερνητική και επαφές
  • [05] Νέα δημοσκόπηση
  • [06] Εξετάζονται λύσεις
  • [07] Αναζητώντας τα αίτια
  • [08] Περιπέτεια στον αέρα
  • [09] Ακινητοποιημένα τα φορτηγά
  • [10] Στη Βουλή οι υποκλοπές
  • [11] Κινητοποιήσεις από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ
  • [12] Διαμαρτυρία για τις επιδοτήσεις
  • [13] "Χειρόφρενο" στα τρόλεϊ
  • [14] ΕΔΕ για το χαμό του βρέφους
  • [15] Στη Χάγη ο Λούκιτς
  • [16] Γλίτωσε την μομφή ο Ταριτσεάνου
  • [17] Τυφλή βία στο Μογκαντίσου
  • [18] Φάρσα η "επίθεση αυτοκτονίας"
  • [19] Τα σκίτσα έκλεισαν εφημερίδα
  • [20] Νέα επεισόδια στη Νιγηρία
  • [21] Βάζουν "φωτιά" στο πετρέλαιο
  • [22] Συστάσεις Στρο στους Ιρακινούς
  • [23] Έλαβε εντολή η Χαμάς
  • [24] Όροι Μεσάαλ για συνομιλίες με Ισραήλ
  • [25] Κέρδη για τα Ελληνικά Πετρέλαια
  • [26] Υπουργικό "ΟΚ" για τη Σούπερ Λίγκα
  • [27] Και επίσημα στον Πανιώνιο ο Βλάχος
  • [28] Αναλαμβάνει αύριο ο Ντουμιτρέσκου
  • [29] Ο Μπριάκος στην "Τούμπα"
  • [30] "Αφεντικό" στη Θεσσαλονίκη
  • [31] Επιστροφή στα σαλόνια!
  • [32] Ασπίδα για μωρά
  • [33] Νέα κρούσματα
  • [34] Ακατάλληλα τρόφιμα στο πιάτο μας
  • [35] "Άσε κάτω τη σοκολάτα"
  • [36] "Adam' s family"
  • [37] Ο Bono της ανθρωπιάς

    [01] Πολιτική

    Για την πολιτική της απέναντι στην Κύπρο

    Μήνυμα Παπούλια στην Άγκυρα

    21/2/2006 4:16:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/2/2006 6:23:02 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ

    Αυστηρό μήνυμα για το Κυπριακό με πολλούς αποδέκτες έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, μιλώντας στη Λέσχη Αξιωματικών της 8ης Μεραρχίας στα Ιωάννινα, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την απελευθέρωση της πόλης. Ο κ. Παπούλιας δήλωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι η θέση της Ελλάδας υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας δεν είναι αμετάβλητη και αυτό πρέπει να το γνωρίζουν, τόσο η Άγκυρα, όσο και εκείνοι που υποστηρίζουν τις προσπάθειές της να αποσυνδέσει το ζήτημα της Κύπρου από την ενταξιακή της πορεία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η Τουρκία θα διακινδυνεύσει τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις εάν δεν αναθεωρήσει την πολιτική της απέναντι στην Κύπρο και κατέληξε: "η πεισματική πορεία του κυπριακού ελληνισμού από το 1974 μέχρι σήμερα δεν έχει επιστροφή... Σε αυτή την πορεία όλος ο ελληνισμός είναι στρατευμένος και ενωμένος". Οι ιδιαίτερης σημασίας δηλώσεις του κ. Παπούλια γίνονται μια εβδομάδα πριν από τη συνάντηση του Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Κόφι Ανάν, στο πλαίσιο της νέας διπλωματικής κινητικότητας για το Κυπριακό.

    Αυλαία με παρέλαση

    Αποκορύφωμα των εορταστικών εκδηλώσεων για την 93η επέτειο της απελευθέρωσης των Ιωαννίνων από τον τουρκικό ζυγό ήταν η μεγάλη παρέλαση τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς και σπουδαστών, μαθητών και προσκόπων. Μάλιστα, για πρώτη φορά, παρήλασε και ένα τμήμα Ευζώνων της Προεδρικής Φρουράς, ενώ γίνονταν πτήσεις από ελικόπτερα Σινούκ.

    Εκτός από την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επεσήμανε στην ομιλία του ότι η Ελλάδα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την μετατροπή των Βαλκανίων σε περιοχή συνεργασίας, ειρηνικής συνύπαρξης και προόδου. Παράλληλα, τόνισε ότι η μετάβαση του Κοσόβου σε μια νέα τάξη πραγμάτων δεν είναι εύκολη, ούτε ανώδυνη και κάλεσε όλα τα κράτη της περιοχής να συμβάλλουν στην όσο το δυνατόν ομαλότερη αλλαγή του καθεστώτος, με απόλυτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών του ΟΗΕ.

    Τέλος, αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, ο κ. Παπούλιας επεσήμανε πως η Αθήνα την στηρίζει και ο δρόμος της γείτονας προς την Ε.Ε. περνά και από τον σεβασμό των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, "που λειτουργεί και πρέπει να λειτουργεί ως γέφυρα συνεργασίας και συνεννόησης".

    Εκ μέρους της Κυβέρνησης παραβρέθηκε στις εκδηλώσεις η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Μαριέττα Γιαννάκου.

    Την Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επισκεφθεί το Κέντρο Διαβίωσης και Εκπαίδευσης Ενηλίκων Ατόμων με Αυτισμό στη Ζίτσα και θα παραστεί στην τελετή παράδοσης των εργατικών κατοικιών στα Κάτω Μάρμαρα. Στη συνέχεια, ο κ. Παπούλιας θα εγκαινιάσει τη Μονάδα Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων και, στις 2 το μεσημέρι, θα αναχωρήσει αεροπορικώς για την Αθήνα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στα Ιωάννινα ο Κ. Παπούλιας

    [02] Πολιτική

    Προετοιμάζονται οι υποψήφιοι γραμματείς

    21/2/2006 5:51:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/2/2006 6:25:07 μμ)

    Πηγή: NET

    Με την ομιλία του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, θα αρχίσουν την Παρασκευή το πρωί οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, που θα αναδείξει το νέο γραμματέα του κόμματος. Οι δύο υποψήφιοι, βουλευτές της Β Αθηνών, Λευτέρης Ζαγορίτης και Κατερίνα Παπακώστα, κατέθεσαν τη Δευτέρα τις υποψηφιότητές τους και προετοιμάζονται για την ημέρα της ψηφοφορίας, ανταλλάσσοντας απόψεις με στενούς τους συνεργάτες σε συνεχείς συσκέψεις. Όμως, η πρόταση της κ. Παπακώστα για αναβολή της ψηφοφορίας στάθηκε αφορμή να παρουσιαστεί διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο υποψηφίων καθώς ο κ. Ζαγορίτης είπε ότι ενημερώθηκε για την πρόταση της βουλευτού από τα ΜΜΕ. Παράλληλα, η κ. Παπακώστα πρότεινε την ημέρα της εκλογής να υπάρξει δημόσια τοποθέτηση των δύο υποψηφίων, στο πλαίσιο της Κεντρικής Επιτροπής, κάτι με το οποίο συμφώνησε ο κ. Ζαγορίτης. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, ο γραμματέας της ΚΕ εκλέγεται από το σώμα με απόλυτη πλειοψηφία.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ζαγορίτης-Παπακώστα, οι υποψήφιοι

    [03] Πολιτική

    Συνάντηση Αβραμόπουλου- Καραμανλή

    Στο επίκεντρο η Υγεία

    21/2/2006 3:03:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, Δημήτρη Αβραμόπουλο είχε το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Στο επίκεντρο της συζήτησής τους βρέθηκαν προτεραιότητες της Κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας. Όπως ανέφερε, ο κ Aβραμόπουλος αμέσως μετά, ο ίδιος διανύει μια περίοδο καλύτερης γνώσης του αντικειμένου, ενώ πρόσθεσε ότι σε 15 με 20 μέρες θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα δράσης του Υπουργείου, υπενθυμίζοντας ότι η Κυβέρνηση έχει πρόγραμμα συνέχεια και προοπτική. Στο μεταξύ, την Παρασκευή ο κ. Αβραμόπουλος θα συμμετάσχει στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των υπουργών Υγείας της ΕΕ, όπου θα συζητηθεί το σημαντικό πρόβλημα της νόσου των πτηνών. Όσον αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, ο Υπουργός χαρακτήρισε επιτυχείς τους χειρισμούς της Κυβέρνησης, η οποία, όπως επεσήμανε έχει μπει με γρήγορους ρυθμούς στον τομέα της Υγείας.

    [04] Πολιτική

    Συνεχόμενες συνεργασίες του Πρωθυπουργού

    Κυβερνητική και επαφές

    21/2/2006 1:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/2/2006 3:05:53 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Η ενσωμάτωση τριών κοινοτικών οδηγιών, που αφορούν στο ενιαίο χρηματοπιστωτικό χώρο συζητήθηκε στην Κυβερνητική Επιτροπή που πραγματοποιήθηκε το πρωί υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, που έκανε και τη σχετική εισήγηση τόνισε, ότι η ενσωμάτωση των οδηγιών θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας και της απασχόλησης.

    Συγκεκριμένα τα τρία νομοσχέδια με τα οποία ενσωματώνονται ισάριθμες οδηγίες της ΕΕ αφορούν:

    -Την οδηγία 87/2002 σχετικά με τη συμπληρωματική εποπτεία πιστωτικών ιδρυμάτων, ασφαλιστικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων παροχής επενδυτικών υπηρεσιών, που συμμετέχουν σε όμιλο Ετερογενών Χρηματοοικονομικών Δραστηριοτήτων (ΟΕΧΔ).

    -Την οδηγία 24/2001 σχετικά με τη διαδικασία εκκαθάρισης και εξυγίανσης των πιστωτικών ιδρυμάτων και

    -Την οδηγία 65/2001 σχετικά με τους κανόνες αποτίμησης των χρηματοπιστωτικών μέσων των Ανωνύμων Εταιριών σε εύλογη αξία

    Επίσης, με το νομοσχέδιο, που ενσωματώνει την οδηγία 65/2001, δημιουργείται ένα ενιαίο σύστημα λογιστικής αποτίμησης ορισμένων χρηματοπιστωτικών μέσων σε εύλογη αξία προκειμένου να είναι εφικτή η σύγκριση των χρηματοοικονομικών πληροφοριών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Συνάντηση Καραμανλή- Σουφλιά

    Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά, ο οποίος τον ενημέρωσε για την πορεία των δημοσίων έργων σημειώνοντας ότι με τους παρόντες διαγωνισμούς το κόστος είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, αναφερόμενος χαρακτηριστικά στο Μετρό της Θεσσαλονίκης και τις επεκτάσεις του στην Αθήνα.

    Ο κ. Σουφλιάς παράλληλα απέδωσε σε ανακρίβειες και ψέματα την παραφιλολογία που αναπτύχθηκε γύρω από το έργο του μετρό προς το Αιγάλεω καθώς, όπως είπε, η σύμβαση υπογράφηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και επί των ημερών του-όπως σημείωσε-δεν αυξήθηκε ούτε ένα ευρώ ο προϋπολογισμός.

    [05] Πολιτική

    Στο 1,4% η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

    Νέα δημοσκόπηση

    21/2/2006 7:56:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Προβάδισμα 1,4% της Νέας Δημοκρατίας έναντι του ΠΑΣΟΚ, καταγράφει δημοσκόπηση της GPO για το τηλεοπτικό κανάλι ΜΕGA. Tο 48% κρίνει καταλληλότερο για πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, έναντι του 34,2% που προτιμά τον Γιώργο Παπανδρέου. Στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 35%, το ΠΑΣΟΚ 33,6%, το ΚΚΕ 6,5%, ο ΛΑΟΣ 5,2% και ο Συνασπισμός 3,3%. Θετικά αποτιμάται ο κυβερνητικός ανασχηματισμός από το 52,6% των ερωτηθέντων, με το 57,6% να προβλέπει σημαντικές αλλαγές στην εξωτερική πολιτική με υπουργό την Ντόρα Μπακογιάννη. Το 83,8% θεωρεί σημαντικό το ζήτημα των υποκλοπών για την κοινωνική και πολιτική ζωή.

    [06] Κοινωνία

    Νέα 48ωρη απεργία από τους ναυτικούς

    Εξετάζονται λύσεις

    21/2/2006 12:26:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/2/2006 7:45:06 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ - ΝΕΤ 105.8

    Δεμένα στα λιμάνια μέχρι τις 6 το πρωί της Παρασκευής θα παραμείνουν τα πλοία, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) αποφάσισε νέα 48ωρη απεργία, ενώ σε εξέλιξη είναι από τις 7 το απόγευμα κρίσιμη συνάντηση με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Μανόλη Κεφαλογιάννη. Η συνεχιζόμενη απεργία έχει δημιουργήσει σοβαρές ελλείψεις σε είδη πρώτης ανάγκης και καύσιμα στη νησιωτική χώρα, ενώ εκατοντάδες φορτηγά με ευπαθή αγροτικά προϊόντα μένουν ακινητοποιημένα στα λιμάνια. Το ζήτημα εξετάστηκε σε σύσκεψη που είχαν οι Υπουργοί Οικονομίας και Εμπορικής Ναυτιλίας, οι οποίοι σημείωσαν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες εξετάζουν τα οικονομικά αιτήματα των ναυτεργατών. Στο μεταξύ, το Πρωτοδικείο Πειραιά απέρριψε την αίτηση της Ένωσης Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας για ασφαλιστικά μέτρα και η κινητοποίηση των ναυτικών κρίθηκε νόμιμη. Το ενδεχόμενο πολιτικής επιστράτευσης των απεργών απέρριψε για ακόμα μια φορά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας πως η Κυβέρνηση είναι υπέρ του διαλόγου και της συνεννόησης. Τα "πυρά" της αντιπολίτευσης δέχονται οι κυβερνητικοί χειρισμοί.

    Επικρίνει την κυβέρνηση η αντιπολίτευση

    Πλήρη ευθύνη στην κυβέρνηση για την κατάσταση που επικρατεί στην ακτοπλοΐα και τον αποκλεισμό των νησιών στην κυβέρνηση, επέρριψε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στη συνεδρίαση των Συντονιστών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

    Ο κ. Παπανδρέου καταλόγισε στην κυβέρνηση τακτική Πόντιου Πιλάτου και την κατηγόρησε ότι κρύβεται πίσω από την πόλωση και τον διχασμό μεταξύ αγροτών και ναυτεργατών, μεταξύ οδηγών και ναυτεργατών, μεταξύ παλαιών και νέων εργαζομένων. Όλα αυτά ,τόνισε ,την ώρα που τα νησιά μας φλέγονται.

    "Είναι τουλάχιστον υποκριτικό να εμφανίζονται σήμερα το ΠΑΣΟΚ και ο Πρόεδρός του ως τιμητές και είναι πολιτικά ανεύθυνο να καπηλεύονται, να επιχειρούν να εκμεταλλευτούν κομματικά τις διεκδικήσεις των εργαζομένων", απάντησε στον κ. Παπανδρέου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Αναφορικά με το φαινόμενο της σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ κοινωνικών ομάδων, στο οποίο αναφέρθηκε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως "ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πολύ καλά ποιοι είναι αυτοί που διέπρεψαν σε πρακτικές κοινωνικού αυτοματισμού".

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως τα θεσμικά αιτήματα των ναυτικών ικανοποιήθηκαν μετά από διάλογο και απομένουν οικονομικά αιτήματα, που τίθενται υπό συζήτηση. Τέλος, σε ερώτηση περί "διαρροών από το Μέγαρο Μαξίμου που αποδίδουν στο ΚΚΕ ρόλο υποκινητή των απεργών", ο κ. Ρουσόπουλος επεσήμανε ότι η κυβέρνηση ουδέποτε έχει υπαινιχθεί υποκίνηση των απεργιών και επιτέθηκε για ακόμα μία φορά στον κ. Παπανδρέου λέγοντας: "ο μόνος που έχει υπαινιχθεί ότι θα μπορούσε να υποκινήσει απεργίες είναι ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στη Βουλή και έλαβε απάντηση από τον Πρωθυπουργό".

    Τη στήριξή του στα αιτήματα των απεργών εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, μετά τη συνάντηση που είχε το πρωί με εκπροσώπους τους, στον Πειραιά. "Είναι μια μάχη για τα δικαιώματά τους. Δεν μπορούμε να δεχτούμε να υπάρχει τόσο μεγάλη ανεργία σ΄ αυτό το χώρο, να γίνεται συνεχώς μείωση πληρωμάτων, να υπάρχουν θέματα ασφαλείας" είπε ο Αλέκος Αλαβάνος .

    "Πιστεύουμε ότι, δυστυχώς, ο κ. Πρωθυπουργός οδηγεί το σκάφος στην κοινωνική θύελλα και χρησιμοποιεί τη γνωστή μέθοδο της υποκίνησης εμφυλίου πολέμου μέσα στην κοινωνία" πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και κάλεσε ναυτεργάτες, παραγωγούς και νησιώτες σε κοινό μέτωπο έναντι της αδιαλλαξίας της κυβέρνησης.

    Συλλαλητήριο συμπαράστασης έχει προγραμματίσει και το ΠΑΜΕ στις 6 το απόγευμα, στο σταθμό του ηλεκτρικού στον Πειραιά.

    Ελλείψεις σε βασικά προϊόντα

    Στο μεταξύ, στα λιμάνια της χώρας οι νταλίκες σχηματίζουν ουρές. Φορτηγά αυτοκίνητα φορτωμένα με 2000 τόνους ευπαθών προϊόντων παραμένουν καθηλωμένα, ενώ αν η απεργία λήξει μετά από δύο ημέρες θα έχει υποστεί ζημιά το 50% της παραγωγής. Τα προβλήματα συσσωρεύονται από τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις με αποτέλεσμα ελλείψεις σε βασικά προϊόντα σε πολλά νησιά.

    Στον Πειραιά, τα πλοία παραμένουν δεμένα, ωστόσο επικρατεί κλίμα ηρεμίας, εν αναμονή και της συνέλευσης των συνδικαλιστών.

    Την παρέμβαση του Εισαγγελέα Πειραιά προκάλεσε ο απόπλους για την Κρήτη από το Πέραμα ενός υπό ξένη σημαία φορτηγού - οχηματαγωγού, το οποίο θα παραλάβει 100 και πλέον φορτηγά αυτοκίνητα με ευπαθή προϊόντα. Η ΠΝΟ κατήγγειλε εγγράφως ότι το πλοίο, που αναμένεται στην Κρήτη τα ξημερώματα, απέπλευσε με ελλιπή σύνθεση πληρώματος και δεν διαθέτει τα απαραίτητα σωστικά μέτρα, αν και απέπλευσε με άδεια που έλαβε κανονικά από το Λιμεναρχείο Πειραιά.

    Στην Κρήτη, οι παραγωγοί κηπευτικών και κυρίως οι ντοματοπαραγωγοί είναι σε αναβρασμό, καθώς βλέπουν τις σοδειές τους να καταστρέφονται. Στο Ηράκλειο, παραγωγοί έχουν αποκλείσει την νέα και την παλαιά εθνική οδό Ηρακλείου - Λασιθίου στο ύψος του αεροδρομίου, ζητώντας να μεταφερθούν τα προϊόντα τους.

    Στην Καβάλα, οι εργαζόμενοι σε δύο τοπικές ακτοπλοϊκές εταιρείες αποφάσισαν σε συνεννόηση με τους καπετάνιους των πλοίων να κάνουν ορισμένα δρομολόγια για την μεταφορά τροφίμων και καυσίμων.

    Μεγάλα τα προβλήματα στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Η απεργία των ναυτεργατών, όπως υποστηρίζουν οι ιδιοκτήτες των φορτηγών, τους οδηγεί στην καταστροφή. Επίσης, Κερκυραίοι τουρίστες που έχουν μείνει δύο μέρες στο λιμάνι συνεπλάκησαν με ναυτικούς, όταν θέλησαν να μπουν σε πλοίο για να επιστρέψουν στα σπίτια τους.

    Σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο παρουσιάζονται ελλείψεις σε καύσιμα και ιατρικό οξυγόνο. Στην Κέρκυρα , η κατάσταση είναι πιο ομαλή, καθώς ένα πλοίο ανοιχτού τύπου ταξίδεψε με ασθενείς, αλλά και άδειες φιάλες οξυγόνου, προκειμένου να ανεφοδιαστούν.

    Στη Λέσβο, περισσότερες από 100 νταλίκες φορτωμένες με προϊόντα του νησιού παραμένουν ακινητοποιημένες στο λιμάνι της Μυτιλήνης.

    Στην Πάρο, ουρές σχηματίζονται στα γκισέ της Ολυμπιακής για μια θέση στην ημερήσια πτήση για Αθήνα, ενώ το νησί παρουσιάζει ελλείψεις σε φάρμακα, γαλακτοκομικά και οικοδομικά προϊόντα.

    Παρόμοια η εικόνα όσον αφορά στις ελλείψεις σε Σέριφο, Κύθηρα, Νάξο, Δονούσα, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Τήλο.

    Στη Χίο, η απεργία έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στους ιχθυοπαραγωγούς. Εκατό τόνοι ψάρια προς εξαγωγή παραμένουν στα ψυγεία.

    Στην Αμοργό, έχει να περάσει πλοίο από την περασμένη Τρίτη, ενώ 15.000 αμνοερίφια κινδυνεύουν να αλλοιωθούν, αν δεν προωθηθούν στις αγορές της χώρας.

    Τέλος, στο Καστελόριζο, οι κάτοικοι αναγκάζονται να πηγαίνουν με ιδιωτικές βάρκες στη γειτονική Τουρκία για να προμηθευτούν τρόφιμα και φάρμακα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αναστάτωση στα λιμάνια

    [07] Κοινωνία

    Για την συντριβή του ελικοπτέρου

    Αναζητώντας τα αίτια

    21/2/2006 12:23:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/2/2006 3:43:28 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105,8-ΑΠΕ

    Προανάκριση για την χθεσινοβραδινή πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου Huey στο Μελίσσι Γιαννιτσών, που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο τεσσάρων αξιωματικών, διέταξε ο στρατιωτικός εισαγγελέας Θεσσαλονίκης. Παράλληλα, ένορκη διοικητική εξέταση διέταξε ο διοικητής της μονάδας, ενώ εμπειρογνώμονες του στρατού ερευνούν τα αίτια της πτώσης. Οι πρώτες ενδείξεις αποδίδουν τη συντριβή σε μηχανική βλάβη. Νεκροψία στις σορούς των στρατιωτών διενήργησε ο ιατροδικαστής Ματθαίος Τσούγκας, σύμφωνα με τον οποίο ο θάνατός τους ήταν ακαριαίος και οφείλεται στην πρόσκρουση. Με απόφαση του υπουργού Άμυνας, Βαγγέλη Μειμαράκη, κηρύχθηκε διήμερο στρατιωτικό πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις και οι σημαίες στις μονάδες κυματίζουν μεσίστιες. Τα συλλυπητήρια τους στις οικογένειες των αδικοχαμένων στελεχών του στρατού εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καθώς και τα πολιτικά κόμματα.

    Άμεση κινητοποίηση

    Το πλήρωμα -αποτελούμενο από τους Χρήστο Καριπίδη 39 ετών Λοχαγό αεροπορίας στρατού, Ηλία Καραμπά 38 ετών Ανθυπασπιστή, Αδάμ Αδαμόπουλο 39 ετών Αρχιλοχία και τον Κων/νο Φωτιάδη 38 ετών Επιλοχία- πραγματοποιούσε εκπαιδευτική νυχτερινή πτήση.

    Το ελικόπτερο μεταφοράς προσωπικού απογειώθηκε στις επτά και μισή από το 3ο Τάγμα Ελικοπτέρων Αεροπορίας Στρατού στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας.

    Στις οκτώ και δέκα, το στίγμα του εξαφανίζεται από το ραντάρ του αεροδρομίου Μακεδονία.

    Αμέσως στο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων σημαίνει συναγερμός, ενημερώνεται το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης και ακολούθως η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία.

    Παράλληλα στήνεται μια μεγάλη επιχείρηση εντοπισμού με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη και τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, Ναύαρχο Χηνοφώτη να μεταβαίνουν αρχικά στην 8η Μεραρχία των Ιωαννίνων για τον συντονισμό των ερευνών.

    Ο κ. Μεϊμαράκης βρισκόταν στα Ιωάννινα συνοδεύοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης.

    Στις δέκα και είκοσι εντοπίζονται τα συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρου και οι διασώστες ανασύρουν νεκρούς από τις λαμαρίνες τα τέσσερα μέλη του πληρώματος.

    Λίγη ώρα αργότερα, η πολιτική και η στρατιωτική ηγεσία του Πενταγώνου, αλλά και ο υπουργός Μακεδονίας- Θράκης μεταβαίνουν στον τόπο της συντριβής.

    Τα πρώτα συμπεράσματα

    Οι πρώτες ενδείξεις κάνουν λόγο για μηχανική βλάβη, η οποία δεν έδωσε κανένα περιθώριο αντίδρασης στο πλήρωμα, καθώς η τελευταία επικοινωνία με τους χειριστές καταγράφηκε στις 8 παρά 7 πρώτα λεπτά χθες το βράδυ και, σχεδόν 20 λεπτά αργότερα, το ελικόπτερο συνετρίβη.

    Κυβερνήτης και συγκυβερνήτης θεωρούνται πολύ έμπειροι πιλότοι με 2.939 ώρες πτήσης ο πρώτος και 1.037 ώρες ο δεύτερος, ενώ ο ιπτάμενος μηχανικός, ήταν 20 ολόκληρα χρόνια στο Σώμα.

    Ωστόσο το συγκεκριμένο ελικόπτερο μεταφοράς προσωπικού με αριθμό 622, θεωρείται σχετικά "γερασμένο" καθώς κατασκευάστηκε το 1969 και είχε στο ενεργητικό του 4.477 ώρες στον αέρα.

    Παράλληλα, το πρόγραμμα αναβάθμισής του δεν υλοποιήθηκε ποτέ, καθώς έχει αποφασιστεί η προμήθεια νέου τύπου ελικοπτέρων για τις ανάγκες της Αεροπορία Στρατού.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τραγωδία με Huey

    [08] Κοινωνία

    Υποχρεωτική προσγείωση C 130

    Περιπέτεια στον αέρα

    21/2/2006 6:36:00 μμ

    Συναγερμός σήμανε το μεσημέρι της Τρίτης στο Πεντάγωνο, λίγες ώρες μετά το δυστύχημα με το ελικόπτερο Huey στα Γιαννιτσά. Πρόβλημα στον ένα κινητήρα παρουσίασε C 130 που είχε απογειωθεί από τα Ιωάννινα και μετέφερε στην Αθήνα τους αρχηγούς ΓΕΑ Αντιπτέραρχο Γεώργιο Αυλωνίτη, ΓΕΝ αντιναύαρχο Δημήτριο Γούση και της Ελληνικής Αστυνομίας Γιώργο Αγγελάκο. Αμέσως, ο πιλότος επέστρεψε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο των Ιωαννίνων, ενώ δόθηκε εντολή να απογειωθεί άλλο C 130 από την Ελευσίνα προκειμένου να παραλάβει τη στρατιωτική ηγεσία και τον αρχηγό της Αστυνομίας και να τους μεταφέρει στον προορισμό τους. Σημειώνεται πως η στρατιωτική ηγεσία είχε παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις με την ευκαιρία της 93ης επετείου από την απελευθέρωση της πόλης των Ιωαννίνων, που πραγματοποιήθηκαν παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.

    [09] Κοινωνία

    Λόγω της 24ωρης απεργίας των οδηγών

    Ακινητοποιημένα τα φορτηγά

    21/2/2006 4:23:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Χειρόφρενο τράβηξαν την Τρίτη οι οδηγοί φορτηγών στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που κήρυξε η Ομοσπονδία Συνδικάτου Μεταφοράς αντιδρώντας στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Μεταφορών τις εμπορευματικές μεταφορές, που προωθείται για ψήφιση στη Βουλή. Οι οδηγοί υποστηρίζουν ότι το σχέδιο νόμου θα βλάψει τον κλάδο τους και θα καταστήσει πιο επικίνδυνες τις μεταφορές, ενώ για τις 15:30 έχει προγραμματιστεί σύσκεψη στα γραφεία της Ομοσπονδίας, προκειμένου να αποφασιστεί η περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων.

    [10] Κοινωνία

    Στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας

    Στη Βουλή οι υποκλοπές

    21/2/2006 4:13:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/2/2006 7:24:46 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής η ακρόαση του προέδρου και των μελών της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών. Όπως ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της Αρχής, Ανδρέας Λαμπρινόπουλος οι υποκλοπές διενεργούνταν από τους δύο κόμβους της Vodafone , που είναι εγκατεστημένοι στις τεχνικές εγκαταστάσεις της εταιρείας στη λεωφόρο Κηφισού και στην Παιανία. Μάλιστα, όπως διευκρίνισε ο Ιάκωβος Βενιέρης, μέλος της Ανεξάρτητης Αρχής, "τέλη Ιανουαρίου, του 2005 η Vodafone ξεκίνησε αναβάθμιση του λογισμικού σε όλους τους κόμβους, εκτός από 7 μεταξύ των οποίων και οι δύο μολυσμένοι στον Κηφισό και την Παιανία". Η Vodafone διαθέτει συνολικά 19 κόμβους. Σε ερώτηση του Απόστολου Κακλαμάνη, αν θα ήταν εφικτός ο εντοπισμός των υποκλοπέων, εφ όσον παρέμενε σε λειτουργία το λογισμικό ο κ. Βενιέρης ήταν ξεκάθαρος: "Αν ήταν σε λειτουργία το σύστημα υπάρχουν συσκευές εντοπισμού με πολύ ικανοποιητική ακρίβεια.. Άλλο να είχαμε ελέγξει τα στοιχεία εκείνη την εποχή και άλλο μετά από 11 μήνες". Στο μεταξύ, ένταση προκλήθηκε, όταν ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος επέλεξε να υποβάλει 22 γραπτές ερωτήσεις στα μέλη της Αρχής και ο Τζανής Τζανετακης εκτίμησε, ότι έτσι μονοπωλεί τη συνεδρίαση. Στο μεταξύ, η Επιτροπή αποφάσισε, ότι θα κλητεύσει τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Vodafone Γιώργο Κορωνιά, αφού προηγηθεί και δεύτερη κλήτευση των μελών της Αρχής.

    [11] Κοινωνία

    Στις 28 Φεβρουαρίου και 15 Μαρτίου

    Κινητοποιήσεις από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ

    21/2/2006 3:37:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/2/2006 7:31:23 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: NET, AΠΕ

    Με δύο κινητοποιήσεις αντιδρούν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ στα ζητήματα, που απασχολούν τους εργαζομένους. Την Τρίτη, τα δύο συνδικάτα αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τετράωρη στάση εργασίας στις 28 Φεβρουαρίου (11.00 με 15.00) σε δημόσιο, ιδιωτικό τομέα και τράπεζες, ενώ οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν την Τετάρτη 15 Μαρτίου, με τη μεγάλη 24ωρη απεργία. Στο πλαίσιο της τετράωρης στάσης θα διοργανωθεί ένα συλλαλητήριο στα γραφεία της ΟΤΟΕ στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη. Σημεία αιχμής αποτελούν οι απολύσεις, η αμφισβήτηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και οι χαμηλές αυξήσεις, που προτείνονται από τους εργοδότες. Τη Δευτέρα, ο υπουργός Απασχόλησης, Σάββας Τσιτουρίδης, απηύθυνε νέα προτροπή στους εκπροσώπους εργοδοτών και εργαζομένων να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου προσθέτοντας ότι πρώτος στόχος της Κυβέρνησης παραμένει η καταπολέμηση της ανεργίας, η αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων και η ανάπτυξη. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις κινητοποιήσεις, ο κ. Τσιτουρίδης είπε ότι η ΓΣΕΕ προασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων και ότι ο ρόλος της είναι σεβαστός, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Λύσεις μέσα από διάλογο

    [12] Κοινωνία

    Μπλόκο στα Μάλγαρα

    Διαμαρτυρία για τις επιδοτήσεις

    21/2/2006 2:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/2/2006 3:58:12 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Κλειστή παρέμεινε για περίπου δύο ώρες η εθνική οδός Αθηνών - Θεσσαλονίκης, στο ύψος των Μαλγάρων. Αγρότες του νομού Θεσσαλονίκης διαμαρτυρήθηκαν για το πλαφόν στην παραγωγή ρυζιού, που έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των επιδοτήσεων. Μαζί με τους αγρότες διαμαρτυρήθηκαν και εργαζόμενοι στη Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων (ΒΦΛ), καθώς και οδηγοί φορτηγών του συνδικάτου μεταφορέων Μακεδονίας - Θεσσαλίας - Θράκης. Οι εργαζόμενοι στη ΒΦΛ και οι οδηγοί φορτηγών έκλεισαν το ρεύμα κυκλοφορίας προς Κατερίνη και Αθήνα, ενώ οι αγρότες μπλόκαραν το άλλο ρεύμα, προς Θεσσαλονίκη και αποχώρησαν στις 3 το μεσημέρι. Ωστόσο, τα τρακτέρ παραμένουν παρατεταγμένα στην άκρη του οδοστρώματος, ενώ οι αγρότες θα αποφασίσουν απόψε την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεών τους.

    Μέχρι την Πέμπτη οι ενισχύσεις

    Στο μεταξύ, την Τετάρτη και την Πέμπτη αναμένεται να ολοκληρωθούν οι πληρωμές στους 5.237 ορυζοπαραγωγούς για την καλλιέργεια του 2005, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός.

    Όπως τόνισε ο υφυπουργός, τηρούνται όσα συμφωνήθηκαν σε συσκέψεις με όλους τους συναρμόδιους φορείς, ενώ για τους 115 ορυζοπαραγωγούς που καλλιέργησαν εκτός του νομού τους, χωρίς να ενημερώσουν τις οικείες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, θα τηρηθούν όσα προβλέπονται από του κοινοτικούς κανονισμούς.

    Ειδικότερα, όπως είπε ο κ. Κοντός, μετά από σύσκεψη στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή εκπροσώπων και τη σύμφωνη γνώμη των ορυζοπαραγωγών, οριστικοποιήθηκε η κατανομή των εκτάσεων που θα καλλιεργούνταν σε κάθε νομό της χώρας και στη συνέχεια εκδόθηκε η σχετική υπουργική απόφαση. Επίσης, για πρώτη φορά δόθηκε προκαταβολή της προβλεπόμενης οικονομικής ενίσχυσης ανά δικαιούχο παραγωγό. Ωστόσο, μετά από ελέγχους εμφανίστηκε ότι 115 παραγωγοί καλλιέργησαν εκτός του νομού τους, με αποτέλεσμα να σημειωθούν σημαντικές αλλαγές στη στρεμματική ενίσχυση ανά νομό.

    [13] Κοινωνία

    Την Τετάρτη από τις 12-4 το απόγευμα

    "Χειρόφρενο" στα τρόλεϊ

    21/2/2006 2:15:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Χωρίς τρόλεϊ θα μείνει την Τετάρτη η Αθήνα, λόγω συμμετοχής των εργαζομένων στην ετήσια γενική συνέλευση του σωματείου τους. Τα τρόλεϊ δεν θα κυκλοφορήσουν από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα.

    [14] Κοινωνία

    Στον ανακριτή οι γονείς

    ΕΔΕ για το χαμό του βρέφους

    21/2/2006 10:53:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/2/2006 3:51:57 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Επείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση διατάχθηκε για τις συνθήκες θανάτου του βρέφους στο Νέο Κόσμο. Ζητείται να διευκρινιστεί η διάσταση απόψεων που έχει προκύψει ανάμεσα στις δικαστικές αρχές και τη Νομαρχία Αθηνών. Σύμφωνα με τον εισαγγελέα Πρωτοδικών, στις 4 Ιανουαρίου 2006 η Εισαγγελία Ανηλίκων ζήτησε μέσω φαξ από τη Διεύθυνση Πρόνοιας της Νομαρχίας να επιληφθεί για τα προβλήματα της οικογένειας Μυλωνάκη στο Νέο Κόσμο, στέλνοντας επιτόπου κοινωνική λειτουργό για τη διενέργεια αυτοψίας, κάτι που η υπηρεσία διαψεύδει εξ ου και η έρευνα που διέταξε ο Νομάρχης Γιάννης Σγουρός.

    Στο μεταξύ, προθεσμία για να απολογηθούν την Πέμπτη ζήτησαν και έλαβαν από την ανακρίτρια η 21χρονη μητέρα του και ο 26χρονος σύντροφός της, που κρατούνται για το θάνατο του μωρού τους. Η μητέρα κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ενώ ο πατέρας για συνέργια. Σύμφωνα με την αστυνομία, επειδή το μωρό έκλαιγε η γυναίκα το τράνταξε δυνατά με αποτέλεσμα αυτό να πεθάνει. Οι γονείς συνέχισαν τον ύπνο τους και ξύπνησαν το μεσημέρι οπότε ειδοποίησαν το ΕΚΑΒ να παραλάβει το βρέφος, προφασιζόμενοι ότι πέθανε ξαφνικά στον ύπνο του. Ανακρινόμενοι όμως ομολόγησαν και συνελήφθησαν, ενώ η νεκροψία νεκροτομή έδειξε πως το μόλις 45 ημερών βρέφος έσβησε από ασφυξία.

    Εξάλλου, από τις δικαστικές αρχές έγινε γνωστό ότι οκτώ παιδιά πρέπει να απομακρυνθούν από το οικογενειακό περιβάλλον τους, αλλά δεν υπάρχουν ιδρύματα να τα φιλοξενήσουν. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία το 2005 έγιναν επίσημες καταγγελίες κακοποίησης για 351 παιδιά. Οι 116 αφορούσαν σωματική κακοποίηση, οι 180 εγκατάλειψη, οι 38 εξώθηση σε επαιτεία, οι 11 σε πορνεία και οι 6 σε σεξουαλική κακοποίηση. Στις περισσότερες περιπτώσεις θύτης ήταν η μητέρα του παιδιού.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Τραγωδία στο Νέο Κόσμο

    [15] Κόσμος

    Κατηγορείται για εγκλήματα πολέμου

    Στη Χάγη ο Λούκιτς

    21/2/2006 5:38:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου βρέθηκε την Τρίτη ο Σερβοβόσνιος Μίλαν Λούκιτς, που κατηγορείται ως επικεφαλής παραστρατιωτικής οργάνωσης για τον θάνατο δεκάδων μουσουλμάνων στον εμφύλιο πόλεμο της Βοσνίας (1992 - 1995). "Ο Μίλαν Λούκιτς μεταφέρθηκε σήμερα στο κέντρο κράτησης του δικαστηρίου από την Αργεντινή όπου συνελήφθη τον Αύγουστο του 2005, αφού κατεζητείτο για επτά χρόνια", ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή της η Χάγη. Ο 38χρονος Λούκιτς, επικεφαλής οργάνωσης γνωστής ως "Εκδικητές" ή "Άσπροι Αετοί" που συνεργάστηκε με την τοπική αστυνομία και παραστρατιωτικές οργανώσεις, κατηγορείται για ξυλοδαρμούς, μαζικές εκτελέσεις και εγκλεισμό γυναικών και παιδιών σε σπίτια, ενώ οποιοσδήποτε επιχειρούσε να δραπετεύσει δεχόταν τα πυρά των παραστρατιωτικών. Μάλιστα, το 2003, δικαστήριο του Βελιγραδίου τον έκρινε ένοχο, μαζί με άλλους τρεις άνδρες, για τον φόνο 16 μουσουλμάνων το 1992 και τον καταδίκασε ερήμην σε κάθειρξη είκοσι ετών.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    ΑΒC: Argentina Extradites Serbian to Hague

    Σχετικά Links:

    Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

    [16] Κόσμος

    Καταψήφισε την πρόταση η ρουμανική Βουλή

    Γλίτωσε την μομφή ο Ταριτσεάνου

    21/2/2006 4:42:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Με 246 κατά και 214 υπέρ, η ρουμανική Βουλή απέρριψε την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης Ταριτσεάνου, που είχε κατατεθεί από την Αντιπολίτευση με αφορμή της προωθούμενες αλλαγές στον τομέα της υγείας. Η αντιπολίτευση χρειαζόταν 235 ψήφους για να περάσει η πρόταση, ενώ δεν υπήρξαν αποχές. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, Καλίν Ποπέσκου Ταριτσεάνου, οι μεταρρυθμίσεις στη υγεία έχουν στόχο να φέρουν το σύστημα της Ρουμανίας πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα και να καταπολεμηθεί η διαφθορά στον ιατρικό χώρο, ενώ η Αντιπολίτευση υποστηρίζει πως οι αλλαγές θα δημιουργήσουν προβλήματα στους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες.

    Μεταξύ άλλων, το "πακέτο" των αλλαγών περιλαμβάνει την δημιουργία οκτώ νοσοκομείων το 2007 και τον εκσυγχρονισμό είκοσι παλαιών νοσηλευτικών ιδρυμάτων, τη δημιουργία εθνικού προγράμματος δωρεάς οργάνων και μεταμοσχεύσεων σύμφωνα με τα πρότυπα της Ε.Ε., την αύξηση φόρων σε τσιγάρα και αλκοόλ για να μειωθεί η κατανάλωση και την απαγόρευση στους διευθυντές των νοσοκομείων να κατέχουν δημόσιες θέσεις όπως έδρες στη Βουλή.

    Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, το 90% των πολιτών εγκρίνει τις προωθούμενες αλλαγές. Ωστόσο, η Ένωση Ιατρών της χώρας δεν συμφωνεί, υποστηρίζοντας πως τα νέα μέτρα δίνουν πολλές εξουσίες στο Υπουργείο Υγείας.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Reuters: Romania govt wins confidence vote on health reform

    [17] Κόσμος

    Η βία συγκλονίζει τη Σομαλία

    Τυφλή βία στο Μογκαντίσου

    21/2/2006 10:38:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-Associated Press

    Στο έλεος της βίας έχει παραδοθεί τις τελευταίες τέσσερις ημέρες η πρωτεύουσα της Σομαλίας, με ένοπλες φατρίες να μάχονται χρησιμοποιώντας από χειροβομβίδες μέχρι και αντιαεροπορικά πυρά, από τη μία και τους αμάχους, από την άλλη, να εγκαταλείπουν τις εστίες τους και να γίνονται παράπλευρες απώλειες. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 15 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 90 έχουν τραυματιστεί. Οι τηλεφωνικές επικοινωνίες στο Μογκαντίσου έχει διακοπεί, όπως και η κίνηση των δημόσιων μέσων μεταφοράς, καθώς οι δρόμοι έχουν γεμίσει με οδοφράγματα, ενώ τμήματα της κεντρικής αγοράς Μπακάρα έχουν πυρποληθεί.

    Τα βίαια επεισόδια ξέσπασαν από μία διένεξη μεταξύ τοπικών πολέμαρχων, που κατέχουν υπουργικές θέσεις στη μεταβατική κυβέρνηση της χώρας και είναι μέλη μίας νέας ομάδας, της Ένωσης για την Αποκατάσταση της Ειρήνης και την Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας και της ομάδας των Ισλαμικών Δικαστηρίων, οι οποίοι έχουν στήσει το μοναδικό δικαστικό σύστημα που υπάρχει σε ορισμένα τμήματα της πρωτεύουσας της Σομαλίας. Οι πρώτοι κατηγορούν τους δεύτερους για διασυνδέσεις με την Αλ Κάϊντα και για τις δολοφονίες μετριοπαθών μουσουλμάνων διανοουμένων και τους απειλούν με σύλληψη και παράδοση στις αμερικανικές δυνάμεις. Τα μέλη των Ισλαμικών Δικαστηρίων, με τη σειρά τους, κατηγορούν τους πρώτους για την υποκίνηση των βιαιοτήτων.

    Οι μάχες μεταξύ των πολυάριθμων ιδιωτικών στρατών της Σομαλίας είναι ένα καθημερινό φαινόμενο από το 1991 που οι πολέμαρχοι ανέτρεψαν τον πρώην δικτάτορα Μοχάμεντ Σιάντ Μπαρέ και ανέλαβαν τον έλεγχο της χώρας των 10 εκατομμυρίων.

    Το 2004 σχηματίστηκε προσωρινή κυβέρνηση, η οποία όμως αποδείχθηκε ανίκανη να επιβάλει την τάξη. Τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου εμφανίζονται διχασμένα ανάμεσα σε αυτούς που Στις 26 Φεβρουαρίου πρόκειται να συνεδριάσει η Βουλή, για πρώτη φορά από την ημέρα που σχηματίστηκε στην Κένυα.

    Και όλα αυτά, την ώρα που η χώρα απειλείται από τη χειρότερη ξηρασία των 10 τελευταίων ετών. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού (CICR), αν δεν βρέξει στο νότιο τμήμα της χώρας και εάν δεν υπάρξει κάποια κινητοποίηση για να δοθεί διέξοδο από την κρίση, οι Σομαλοί θα αρχίσουν να πεθαίνουν τον Απρίλιο από την πείνα. Όμως οι δημόσιες υπηρεσίες έχουν καταστραφεί από τον 15ετή εμφύλιο πόλεμο, που έχει αφήσει πίσω του εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς.

    Σχετικά Links:

    BBC - Fighting rocks Somalia's capital

    [18] Κόσμος

    Ενός 50χρονου Ιταλού

    Φάρσα η "επίθεση αυτοκτονίας"

    21/2/2006 10:32:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Σε συναγερμό τέθηκαν το πρωί οι ιταλικές αρχές, όταν ένας 50χρονος Ιταλός εισέβαλε σε σταθμό εξυπηρέτησης αυτοκινήτων στον αυτοκινητόδρομο Α1 που συνδέει τη Φλωρεντία με την Μπολόνια, υποστηρίζοντας ότι είναι ζωσμένος με εκρηκτικά. Μάλιστα, αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι ο 50χρονος φώναζε "ή θα με σκοτώσετε ή θα ανατιναχτώ". Ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας αναπτύχθηκαν στην περιοχή και εκκένωσαν τον σταθμό, ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία για περίπου μιάμιση ώρα, με αποτέλεσμα να σχηματιστούν ουρές χιλιομέτρων. Μετά από μια ώρα διαπραγματεύσεων, ο δράστης παραδόθηκε στους καραμπινιέρους και όπως αποδείχτηκε, η "επίθεση αυτοκτονίας" ήταν φάρσα και πως είχε βάλει κάτω από την μπλούζα του ένα ...μαξιλαράκι. Το πρακτορείο ειδήσεων Ansa μετέδωσε ότι ο 50χρονος είναι οδηγός μεταφορών και αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα με την εργασία του. Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα στοιχεία του 50χρονου άντρα.

    [19] Κόσμος

    Στη Σαουδική Αραβία

    Τα σκίτσα έκλεισαν εφημερίδα

    21/2/2006 9:42:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/2/2006 10:01:07 πμ)

    Πηγή: AΠΕ-ΒΒC-REUTERS

    Στο κλείσιμο της εφημερίδας Shams, προχώρησαν στη Σαουδική Αραβία οι τοπικές αρχές, μετά τη δημοσίευση από αυτή μέρος των επίμαχων σκίτσων του Μωάμεθ. Οι υπεύθυνοι της εφημερίδας προχώρησαν στην ενέργεια αυτή, με στόχο την καταγγελία των συγκεκριμένων σκίτσων, και γι΄αυτό το λόγο η δημοσίευσή τους συνοδεύτηκε με άρθρα που προέτρεπαν τους νεαρούς μουσουλμάνους σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Παρά το όποιο κίνητρο οι αρχές θεώρησαν την πράξη αυτή ως προσβλητική προς τη θρησκεία του Ισλάμ, με αποτέλεσμα ο υπουργός Πολιτισμού και Μέσων Ενημέρωσης, να προχωρήσει στην αναστολή της λειτουργίας της.

    Έκκληση για ηρεμία

    Την ίδια ώρα σαράντα δύο ανώτατοι κληρικοί του Ισλάμ, αν και χαρακτήρισαν ως "έγκλημα επίθεσης" κατά του ισλαμικού έθνους τη δημοσίευση των γελοιογραφιών με θέμα τον προφήτη Μωάμεθ, κάλεσαν τους ομόδοξούς τους να "επιδείξουν αυτοσυγκράτηση" στις αντιδράσεις τους κατά των βλάσφημων γελοιογραφιών και "να αποφύγουν πράξεις που δεν υπαγορεύονται από τα ισλαμικά διδάγματα, όπως οι επιθέσεις σε πρεσβείες, ή ανθρώπους".

    Παράλληλα κάλεσαν την κυβέρνηση της Δανίας να καταδικάσει τη συγκεκριμένη ενέργεια, ζητώντας σε αντίθετη περίπτωση την απομόνωσή της από την υπόλοιπη παγκόσμια κοινότητα.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Saudi paper 'shut' in cartoon row

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Παρέμβαση Πάπα για τα σκίτσα

    [20] Κόσμος

    Μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων

    Νέα επεισόδια στη Νιγηρία

    21/2/2006 9:16:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/2/2006 9:55:56 πμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ-REUTERS

    Τουλάχιστον 10 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κι άλλοι 40 τραυματίσθηκαν την Δευτέρα στο Μπάουτσι, της βόρειας Νιγηρίας όταν μουσουλμάνοι συγκρούστηκαν με χριστιανούς σε μια νέα έξαρση θρησκευτικού φανατισμού στη χώρα. Τα επεισόδια πυροδοτήθηκαν όταν σε σχολείο της περιοχής ένας καθηγητής κατέσχεσε ένα βιβλίο και οι μαθητές νόμισαν πως βεβήλωνε το Κοράνι και του επιτέθηκαν. Οι φήμες ωστόσο για το επεισόδιο εξαπλώθηκαν σε όλη την πόλη, προκαλώντας την οργή των νεαρών μουσουλμάνων που άρχισαν να επιτίθενται σε χριστιανούς. Το Σάββατο σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας για τα σκίτσα του Μωάμεθ, 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε εκτεταμένα επεισόδια στην ίδια περιοχή.

    [21] Κόσμος

    Εντείνουν τις επιθέσεις οι Νιγηριανοί αντάρτες

    Βάζουν "φωτιά" στο πετρέλαιο

    21/2/2006 8:21:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ένας πετρελαϊκός αγωγός και μια πλωτή στρατιωτική εξέδρα φορτοεκφόρτωσης μπήκαν στο στόχαστρο των πλέον πρόσφατων επιθέσεων των Νιγηριανών ανταρτών, που κλιμακώνουν την εκστρατεία των δολιοφθορών, στην όγδοη μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγό χώρα του πλανήτη, ζητώντας μεγαλύτερο έλεγχο στα κοιτάσματα του "μαύρου χρυσού", τα οποία αυτή τη στιγμή εκμεταλλεύονται ξένοι κολοσσοί.

    Οι αντάρτες της οργάνωσης "Κίνηση για την Απελευθέρωση του Δέλτα του Νίγηρα", που έχουν απαγάγει 9 αλλοδαπούς εργαζόμενους σε διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες, απείλησαν για νέο μπαράζ ακόμα πιο καταστροφικών επιθέσεων (μίλησαν ακόμα και για ρίψη πυράυλων εναντίον των τάνκερ) σε περίπτωση που η Shell προσπαθήσει να συνεχίσει τις εργασίες στην πλατφόρμα άντλησης Φορκάδος, απ΄ όπου φορτώνεται σχεδόν το 15% της συνολικής παραγωγής αργού με προορισμό τις διεθνείς αγορές. Η πλατφόρμα είχε γίνει στόχος βομβιστικής επίθεσης το περασμένο Σάββατο.

    Οι εξελίξεις πρόσθεσαν χθες πάνω από ένα δολάριο στην τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς χρηματαγορές. Η Νιγηρία προσφέρει στη διεθνή αγορά 2,4 εκατομμύρια βαρέλια αργού ημερησίως. Έχει αποκτήσει ιδιαίτερη σημασία καθώς οι ΗΠΑ στρέφουν εκεί το ενδιαφέρον τους, στην προσπάθειά τους να περιορίσουν την εξάρτησή τους από τη Μέση Ανατολή.

    Σχετικά Links:

    BBC - Nigeria attacks raise oil prices

    REUTERS - Oil jumps on Nigeria attacks, OPEC talks of cut

    [22] Ιράκ

    Επίσκεψη στη Βαγδάτη

    Συστάσεις Στρο στους Ιρακινούς

    21/2/2006 5:06:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Να παραμερίσουν τις διαφορές τους και να σχηματίσουν κυβέρνηση εθνικής ενότητας κάλεσε τους Ιρακινούς ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζακ Στρο, που πραγματοποίησε ταξίδι αστραπή στη Βαγδάτη και είχε συνομιλίες με τον Πρόεδρο και τον Πρωθυπουργό. "Είναι μία κρίσιμη στιγμή σήμερα για τον λαό του Ιράκ", είπε ο κ. Στρο μετά τη συνάντησή του με τον Ιρακινό πρόεδρο, Τζαλάλ Ταλαμπανί και, αναφερόμενος στα αποτελέσματα των εκλογών της 15ης Δεκεμβρίου, επεσήμανε πως "κανένα κόμμα, καμία εθνοτική η θρησκευτική οργάνωση δεν μπορεί να κυριαρχήσει στο Ιράκ", γεγονός που καταδεικνύει ότι οι πολίτες επιθυμούν την συμμετοχή στην κυβέρνηση όλων των στοιχείων της ιρακινής κοινωνίας. Από την πλευρά του, ο κ. Ταλαμπανί ζήτησε από τον επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας να διατηρηθεί η δύναμη των 8.000 Βρετανών στο νότιο Ιράκ, παρά το πρόσφατο σκάνδαλο κακοποίησης νεαρών Ιρακινών από άνδρες των βρετανικών δυνάμεων. Πάντως, η βία δεν φαίνεται να έχει τέλος: τουλάχιστον 21 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 25 τραυματίσθηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου σε αγορά της ιρακινής πρωτεύουσας.

    Ανησυχούν Λονδίνο και Ουάσινγκτον

    Οι ηγέτες των Σιιτών ισχυρίζονται ότι έχουν το δικαίωμα να κατέχουν τα σημαντικότερα πόστα της κυβέρνησης, καθώς ελέγχουν 130 από τις συνολικά 275 έδρες του Κοινοβουλίου. Ωστόσο, οι ηγέτες των Σουνιτών θέλουν να εξασφαλίσουν ότι θα εκπροσωπούνται σε ανώτερο επίπεδο και επιχειρούν να "καταλάβουν" το υπουργείο Εσωτερικών.

    Σύμφωνα με αναλυτές, το δεύτερο σε διάστημα λίγων εβδομάδων ταξίδι του κ. Στρο στο Ιράκ αντανακλά την ανησυχία της Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών για τις δυσκολίες σχηματισμού κυβέρνησης. Μάλιστα, δια στόματος του πρεσβευτή της στη Βαγδάτη, η Ουάσινγκτον έχει προειδοποιήσει πως θα διακόψει την οικονομική βοήθεια, αν στην νέα κυβέρνηση συμμετάσχουν ακραία στοιχεία.

    Στο μεταξύ, τέσσερις νεαροί Σιίτες, ηλικίας 16 οι τρεις και 27 ετών ο έτερος, κατέθεσαν αγωγή σε βάρος Βρετανών στρατιωτών, διεκδικώντας αποζημίωση από την πολυεθνή δύναμη για τη βία που χρησιμοποίησαν οι τελευταίοι σε βάρος τους. Όπως υποστηρίζουν, χτυπήθηκαν από τους Βρετανούς κατά την διάρκεια διαδήλωσης στην πόλη Αμάρα, 365 χιλιόμετρα νότια της Βαγδάτης.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: UK urges 'united' Iraq government

    Le Monde: Washington exige un gouvernement d'union a Bagdad

    [23] Μ. Ανατολή

    Για τον σχηματισμό κυβέρνησης

    Έλαβε εντολή η Χαμάς

    21/2/2006 7:09:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Επιστολή με την οποία του ανατίθεται επισήμως η εντολή σχηματισμού της νέα παλαιστινιακής κυβέρνησης παρέδωσε στον επικεφαλής της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, ο πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς. Η εντολή δόθηκε μετά από συνάντηση των δύο ανδρών στο γενικό επιτελείο της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα και ο κ. Χανίγιε -ο πρώτος επικεφαλής παλαιστινιακής κυβέρνησης που προέρχεται από την Χαμάς αφότου συστάθηκε η Παλαιστινιακή Αρχή το 1994- έχει προθεσμία 35 ημερών. Νωρίτερα, ο προσωρινός πρωθυπουργός του Ισραήλ, Εχούντ Ολμέρτ, δήλωσε πως δεν έχουν χαθεί οι ελπίδες για μια ειρηνική διευθέτηση της κρίσης παρά τη νίκη της Χαμάς στις παλαιστινιακές εκλογές. Ωστόσο, υποστήριξε πως οι πιθανότητες επίτευξης μιας "άμεσης ρύθμισης" με τους Παλαιστίνιους μειώθηκαν μετά την επικράτηση της ριζοσπαστικής οργάνωσης και κατέληξε: "οφείλω να αγωνιστώ ταυτόχρονα κατά της Χαμάς και για τη διατήρηση της ελπίδας να καταλήξουμε σε μια συμφωνία".

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Al Jazeera: Haniya seeks secular groups' support

    BBC: Hamas invited to form government

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Όροι Μεσάαλ για συνομιλίες με Ισραήλ

    Συζητούν το σχηματισμό κυβέρνησης

    [24] Μ. Ανατολή

    Εν αναμονή της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης

    Όροι Μεσάαλ για συνομιλίες με Ισραήλ

    21/2/2006 11:17:00 πμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: AΠΕ-REUTERS

    Εν αναμονή της εντολής που αναμένεται να λάβει σήμερα ο προτεινόμενος από την Χαμάς για πρωθυπουργός της Παλαιστίνης, Ισμαήλ Χανίγια, από τον πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς, ο ηγέτης του Πολιτικού Γραφείου της οργάνωσης, Χαλέντ Μεσάαλ επανέλαβε σήμερα από το Ιράν, την πάγια θέση του, ότι οι όποιες συνομιλίες με το Ισραήλ για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή θα πραγματοποιηθούν μόνο όταν η κυβέρνηση της χώρας "αναγνωρίσει τα δικαιώματα" των Παλαιστινίων και αποσυρθεί από τα εδάφη τους. Παράλληλα στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Μανουσέρ Μοτακί ανακοίνωσε ότι η Τεχεράνη σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης, θα ασκήσει πιέσεις για να εξασφαλισθεί ένα ετήσιο πακέτο βοήθειας από τον Ισλαμικό κόσμο προς την Παλαιστίνη. Με αυτό τον τρόπο ο Μεσάαλ, ευελπιστεί ότι θα αντισταθμιστούν οι όποιες περικοπές οικονομικής βοήθειας από τη Δύση "μέσω της εγκάρδιας βοήθειας των Αράβων και του Ισλαμικού κόσμου".

    Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις στο Ισραήλ για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Παλαιστίνη από την Χαμάς με τον βουλευτή του κόμματος Λικούντ, Γιουβάλ Στέινιτζ, να ζητά την επιβολή αποκλεισμού στους παλαιστίνιους βουλευτές της Χαμάς έτσι ώστε να μην μπορούν να ασκήσουν τα καθηκοντά τους.

    "Πρέπει να απομονώσουμε τους ηγέτες της Χαμάς, όπως είχαμε κάνει με τον Αραφάτ, τον πρώην πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής...Πρέπει να τους εμποδίσουμε να πηγαίνουν στις συνεδριάσεις του κοινοβουλίου στη Ραμάλα και να ψηφίζουν " υποστήριξε ο ισραηλινός βουλευτής μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο.

    Παράλληλα κατηγόρησε τον Παλαιστίνιο ηγέτη Μαχμούντ Αμπάς ότι " εδώ και εβδομάδες προωθεί έναν συντονισμό με την Χαμάς για να σχηματίσει κυβέρνηση υπό την κάλυψη της Φατάχ" .

    Εν τω μεταξύ, ο ισραηλινός στρατός συνέχισε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή της Ναμπλούς, στη Δυτική Οχθη, με στόχο τη σύλληψη καταζητούμενων Παλαιστινίων.

    Στη διάρκεια των επιχειρήσεων οι Ισραηλινοί συνέλαβαν 11 καταζητούμενους Παλαιστινίους, εκ των οποίων έξι μέλη της Χαμάς και 4 της Τζιχάντ , ενώ δεκαεπτά τραυματίστηκαν, ένας εκ των οποίων σοβαρά, από πυρά ισραηλινών στρατιωτών στις χθεσινές επιχειρήσεις στην Ναμπλούς.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συζητούν το σχηματισμό κυβέρνησης

    [25] Οικονομία

    Τα αποτελέσματα των ΕΛ.ΠΕ.

    Κέρδη για τα Ελληνικά Πετρέλαια

    21/2/2006 6:29:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Καλαντζής

    Θεαματική αύξηση κατά 161% στα καθαρά κέρδη παρουσίασε ο όμιλος ΕΛ.ΠΕ. στη χρήση του 2005, εξέλιξη που την απέδωσε η διοίκηση κατά 80% στο περιβάλλον και κατά 20% στη διαχείριση. Πρόθεση της εταιρείας είναι να προτείνει τελικό μέρισμα 0,28 ευρώ ανά μετοχή το οποίο μαζί με το προμέρισμα των 0,15 ευρώ ανά μετοχή ανεβάζει τη συνολική καταβολή μερίσματος σε 0,43 ευρώ ανά μετοχή, που είναι αυξημένο κατά 65% σε σχέση με αυτό του 2004. Ειδικότερα τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 495 εκατομμύρια ευρώ και καθαρά κέρδη 334 εκατομμύρια ευρώ, αυξημένα κατά 161%, που αντιστοιχούν σε 1,09 ευρώ ανά μετοχή.

    Στον μέσο όρο του κλάδου

    Οπως τόνισε ο πρόεδρος του ομίλου Ευθύμιος Χριστοδούλου τα κέρδη που παρουσίασαν τα ΕΛ.ΠΕ. ανέρχονται στο μέσο όρο των αποδόσεων των εταιρειών του κλάδου διεθνώς αλλά και στο μέσο όρο των αποδόσεων των εισηγμένων εταιρειών στο ελληνικό χρηματιστήριο. Με τα δεδομένα αυτά, της ισχυρής κερδοφορίας, η διοίκηση αποφάσισε, άλλωστε, να χορηγήσει bonus στους εργαζόμενους, αλλά όπως διευκρίνισε ο κ. Χριστοδούλου η κίνηση αυτή δεν αποτελεί πάγια τακτική ούτε γίνεται στο πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Απώτερος σκοπός της διοίκησης, πρόσθεσε, είναι να δημιουργηθεί ένα πλαίσιο χορήγησης ελαστικών απολαβών ανάλογα με την κερδοφορία που εμφανίζεται κάθε χρόνο. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Χριστοδούλου ενημέρωσε επίσης ότι ο νέος νόμος για τις ΔΕΚΟ δεν θα έχει επιπτώσεις στα ΕΛΠΕ, ούτε και στην περίπτωση της ζημιογόνου Ασπροφός, καθώς αποτελεί τμήμα του ομίλου και δεν είναι ανεξάρτητη εταιρεία. Οπως εξήγησε ο Διευθύνων Σύμβουλος κ. Καβουλάκος, η αυξημένη λειτουργική κερδοφορία και οι ταμειακές ροές επηρεάζονται από την επιπλέον δέσμευση κεφαλαίου κινήσεως σε αποθέματα ασφαλείας πετρελαιοειδών λόγω των σημαντικά αυξημένων τιμών. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι παρά την αύξηση του δείκτη δανειακής επιβάρυνσης παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, κάτι που επιτρέπει την απρόσκοπτη περαιτέρω ανάπτυξη του Ομίλου. Οι επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό ανήλθαν την ίδια περίοδο σε 185 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 50% περίπου αφορούσαν στην επένδυση για την κατασκευή του εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Θεσσαλονίκη. Η παραγωγή του εργοστασίου αυτού αντιστοιχεί περίπου στο 3 % της ΔΕΗ, μέγεθος που κρίνεται ανεπαρκές για τη διοίκηση του Ομίλου. Για το λόγο αυτό στις προθέσεις της είναι, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του ομίλου, κ. Τ. Χριστοδούλου, είναι να ζητήσει άδεια για την κατασκευή νεάς μονάδας ηλεκτρικής ενέργειας στο νότιο τμήμα της χώρας στο πλαίσιο των δημοπρατήσεων των τριών νέων μονάδων, ώστε να συνυπολογισθεί και αυτή ως τέταρτη μονάδα. Σε ότι αφορά στην επικείμενη εισαγωγή της ΔΕΠΑ στο χρηματιστήριο, που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Δημ. Σιούφας, και τη στάση που θα τηρήσουν τα ΕΛ.ΠΕ. λόγω των επενδεδυμένων κεφαλαίων που έχει σε αυτή, ο πρόεδρος των ΕΛ.ΠΕ. ανέφερε ότι αναμένει πρώτα να δει τι μορφή θα λάβει η ιδιωτικοποίηση και μετά θα λάβει αποφάσεις. Σχετικά με τη σύμβαση που έχει με τη ΔΕΠΑ για το φυσικό αέριο, ανέφερε, ότι είναι ενδιάμεση καθώς δεν έχουν ακόμη ορισθεί οι τελικές τιμές διάθεσης, τόνισε, επίσης, ότι με κανέναν τρόπο με τις τιμές αυτές δεν επιδοτούνται τα ΕΛ.ΠΕ. Η ισχυρή αύξηση των κερδών στη χρήση του 2005 αποδίδεται κυρίως στην πορεία των αποτελεσμάτων σε επίπεδο διύλισης, όπου ο όμιλος μάλιστα αύξησε και το μερίδιο αγοράς του στα τελικά προϊόντα.

    Λειτουργικά κέρδη

    Ειδικότερα τα λειτουργικά κέρδη στη διύλιση, εφοδιασμό και εμπορία ανήλθαν σε 502 εκατομμύρια, σημειώνοντας αύξηση 134%. Ως κύριους λόγους της βελτίωσης των αποτελεσμάτων η διοίκηση σημείωσε: - Σε επίπεδο πωλήσεων, τη βελτίωση μεριδίου της εταιρείας στο σύνολο των προϊόντων στην εγχώρια αγορά ενώ συνολικά οι όγκοι πωλήσεων ανήλθαν σε 15,5 εκατομμύρια μετρικούς τόνους (-2% από το 2004). - Αντίστοιχα, οι συνολικοί όγκοι πωλήσεων της ΟΚΤΑ ανήλθαν σε 958 χιλιάδες μετρικούς τόνους, αυξημένοι κατά 21% σε σχέση με το 2004. - Οι ποσότητες αργού που διακινήθηκαν μέσω του αγωγού Θες/νίκης Σκοπίων ήταν 960 χιλ. μετρικοί τόνοι έναντι 830 χιλ. μετρικών τόνων το 2004. - Τη βελτιωμένη απόδοση των μονάδων Ασπροπύργου μετά την αναβάθμιση του 2004. - Την πλήρη αξιοποίηση των συνεργιών διύλισης εφοδιασμού. - Τη συγκράτηση λειτουργικού κόστους σε επίπεδα χαμηλότερα του 2004. - Θετική επίσης επίπτωση στα αποτελέσματα είχε το βελτιωμένο περιβάλλον περιθωρίων διύλισης και της συνεχούς αύξησης στις τιμές αργού και προϊόντων πετρελαίου. Συγκεκριμένα, η συνολική αύξηση σε επίπεδο EBITDA σε σχέση με το 2004, ανήλθε στα 304 εκατομμύρια, 50% της οποίας οφείλεται στον εξωγενή παράγοντα της επίδρασης των αυξανόμενων τιμών κατά τη διάρκεια του χρόνου (inventory gain).

    Σχετικά Links:

    http://www.hellenic-petroleum.gr/index_gr.html

    [26] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Υπουργικό "ΟΚ" για τη Σούπερ Λίγκα

    21/2/2006 7:02:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το πρώτο σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της Σούπερ Λίγκα έγινε, μετά τη συνάντηση του υφυπουργού Πολιτισμού, αρμόδιου για θέματα Αθλητισμού, κ. Γιώργο Ορφανό με τους εκπροσώπους της, κ. Πέτρο Κόκκαλη, κ. Γιάννη ΒΒαρδινογιάννη, κ. Γιώργου Ρόκα και κ. Χρήστου Πανόπουλου. Ο κ. Ορφανός έδωσε το "πράσινο φως" για τη δημιουργία της Σούπερ Λίγκα, καθώς όπως ανέφερε, "το κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα στους μεγάλους και τους μικρούς, η στήριξη στις ομάδες της Β΄ Εθνικής και η αντιμετώπιση της βίας είναι ορισμένα από τα θέματα που αναπτύσσονται στο πλάνο και με βρίσκουν σύμφωνο".

    "Σούπερ Λίγκα από το επόμενο Πρωτάθλημα"

    Ο κ. Ορφανός είπε συγκεκριμένα: "Μου κατέθεσαν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Θα προχωρήσουμε σε νομοθετική ρύθμιση και θα συστήσουμε κοινή επιτροπή, που θα εξετάσει τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Στη συνέχεια η πρόταση θα γίνει νόμος του κράτους και το επόμενο πρωτάθλημα θα διοργανωθεί από την Σούπερ Λίγκα".

    Στη συνέχεια ανέφερε τους λόγους για τους οποίους συμφωνεί με την υλοποίηση της Σούπερ Λίγκα. "Το κλείσιμο της ψαλίδας ανάμεσα στους μεγάλους και τους μικρούς, η στήριξη στις ομάδες της Β΄ Εθνικής και η αντιμετώπιση της βίας είναι ορισμένα από τα θέματα που αναπτύσσονται στο πλάνο και με βρίσκουν σύμφωνο. Είμαι πεπεισμένος ότι το μέλλον του επαγγελματικού και ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου διαγράφεται ευοίωνο. Ευελπιστώ ότι το επόμενο πρωτάθλημα θα διέπεται από νέους κανόνες. Οι παράγοντες των μεγάλων ομάδων είναι αποφασισμένοι να βάλουν στο περιθώριο τα προσωπικά τους συμφέροντα και να δουλέψουν για την συνολική πρόοδο του ποδοσφαίρου, που θα βοηθήσει όλους".

    Στη συνέχεια μίλησαν οι οι εκπρόσωποι των ομάδων. Αρχικά ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννης Βαρδινογιάννης, τόνισε μεταξύ άλλων: "Ο υφυπουργός αγκάλιασε την πρότασή μας. Στόχος μας είναι να γίνουν βιώσιμες και οι ομάδες της Β΄ Εθνικής".

    Εν συνεχεία ο αντιπρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Πέτρος Κόκκαλης, υπογράμμισε: "Σήμερα παραδώσαμε στον κ. Ορφανό το πλάνο μας και προχωράμε στην υλοποίησή του. Είναι μεγάλη ημέρα για το ελληνικό ποδόσφαιρο".

    Τέλος, ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ Ξάνθη, Χρήστος Πανόπουλος, αναφέρθηκε στη δέσμευση του κ. Ορφανού για νομοθετική ρύθμιση, ώστε να υλοποιηθεί η πρόταση της Σούπερ Λίγκα.

    [27] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Και επίσημα στον Πανιώνιο ο Βλάχος

    21/2/2006 6:10:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ο Βαγγέλης Βλάχος είναι αντικαταστάτης του Γιόζεφ Μπουμπένκο στη τεχνική ηγεσία του Πανιωνίου, όπως ανακοίνωσε και η ΠΑΕ της ομάδας. Ο Έλληνας τεχνικός, ο οποίος χρειάστηκε να βρει μόλις μία εβδομάδα να βρει δουλειά έφυγε από τον ΟΦΗ στις 13 Φεβρουαρίου, συναντήθηκε και "έδωσε τα χέρια" με τους διοικούντες της "κυανέρυθρης" ΠΑΕ, ενώ θα καθίσει για πρώτη φορά στον πάγκο της ομάδας Πανιωνίου στον κρίσιμο εκτός έδρας αγώνα με την Καλλιθέα, ο οποίος θα διεξαχθεί το προσεχές Σάββατο, καθώς οι δύο αντίπαλοι στοχεύουν στην παραμονή τους στην Α` εθνική. "Ο Βαγγέλης Βλάχος είναι από σήμερα ο νέος τεχνικός του Πανιωνίου. Η επίσημη παρουσίαση του Βαγγέλη Βλάχου στους εκπροσώπους του Τύπου θα γίνει αύριο (22/2/2006) στη 1.00 μ.μ. στο «Μέμπερς Κλαμπ» του γηπέδου της Ν. Σμύρνης".

    [28] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Αναλαμβάνει αύριο ο Ντουμιτρέσκου

    21/2/2006 3:19:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Από αύριο ο Ιλιε Ντουμιτρέσκου αναλαμβάνει και επίσημα τα καθήκοντα του στην τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ, ενώ πρόκειται να κάνει και την πρώτη του προπόνηση με την ομάδα της Θεσσαλονίκης. Ο Ρουμάνος τεχνικός συμφώνησε σε όλα με τους διοικούντες, για συνεργασία 1,5 έτους και το πρωί επέστρεψε οδικώς στην Αθήνα, προκειμένου να λύσει το συμβόλαιο του με την ομάδα της Καλλιθέας, να αποχαιρετήσει τους παίκτες και στην συνέχεια να μεταβεί στη Θεσσαλονίκη όπου και θα επισημοποιηθεί η συνεργασία του με τον ΠΑΟΚ. Ο Ίλιε Ντουμιτρέσκου θα καθίσει για πρώτη φορά στο τιμόνι της ομάδας στο ντέρμπι της Κυριακής με τον Ολυμπιακό, ενώ αύριο αναμένεται να γίνει από την ΠΑΕ και η επίσημη παρουσίαση του. Η σημερινή προπόνηση του ΠΑΟΚ θα γίνει με την επιμέλεια του Κώστα Ιωσηφίδη, ο οποίος και θα ενημερώσει τον ξένο τεχνικό για τις λεπτομέρειες της ομάδας της Θεσσαλονίκης. Για τον αγώνα της Κυριακής με τον Ολυμπιακό, πλην του τιμωρημένου Κωνσταντινίδη, αμφίβολη είναι η συμμετοχή του Κύπριου, Ηλία Χαραλάμπους που ως χθες δεν είχε ξεπεράσει τα προβλήματα ενοχλήσεων προσαγωγών που αντιμετωπίζει. Στην περίπτωση που δεν καταφέρει να τεθεί στην διάθεση του καινούργιου προπονητή του, τότε ο Ιφεάνι Ουντέζε θα είναι για μια δεύτερη συνεχή αγωνιστική ο αριστερός αμυντικός του ΠΑΟΚ, με τον Σικαμπάλα να αγωνίζεται στην ίδια πτέρυγα και πιο επιθετικά.

    [29] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ο Μπριάκος στην "Τούμπα"

    21/2/2006 2:37:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Ο Θανάσης Μπριάκος του συνδέσμου Ηπείρου θα διευθύνει την ερχόμενη Κυριακή την αναμέτρηση ΠΑΟΚ-Ολυμπιακού, στο πλαίσιο της 21ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α' εθνικής κατηγορίας. Τα ματς των άλλων δύο που ακολουθούν την κορυφή θα διευθύνουν ο Κουκλάκης από τα Χανιά το Ακράτητος-Παναθηναϊκός και ο Καλόπουλος από την Θεσσαλονίκη το ΑΕΚ-Ιωνικός.

    Αναλυτικά η κλήρωση των διαιτητών

    ΛΕΒΑΔΕΙΑΚΟΣ-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΑΘΗΝΩΝ (27.2.06) ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Ευθυμιάδης Ι. ΣΔΠ Δράμας ΒΟΗΘΟΣ Θεοφανίδης Δ. ΣΔΠ Δράμας ΒΟΗΘΟΣ Ιτσκος Δ. ΣΔΠ Σερρών 4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Σέγγος Γ. ΣΔΠ Εύβοιας ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Αρνάκης Α. ΣΔΠ Θεσ/νίκης ΑΝΑΠ/ΚΟΣ ΠΑΡ. Κακλαμάνος Α. ΣΔΠ Αρκαδίας

    ΚΑΛΛΙΘΕΑ-ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ (25.2.06) ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Ζωγράφος Χ. ΣΔΠ Αθηνών ΒΟΗΘΟΣ Καραπαναγιώτης Γ. ΣΔΠ Αθηνών ΒΟΗΘΟΣ Γενναίος Χ. ΣΔΠ Αθηνών 4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Παμπορίδης Β. ΣΔΠ Κιλκίς ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Παπαδάκος Σ. ΣΔΠ Λακωνίας ΑΝΑΠ/ΚΟΣ ΠΑΡ. Μεσσαλάς Β. ΣΔΠ Αχαΐας

    ΗΡΑΚΛΗΣ-ΞΑΝΘΗ (25.2.06) ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Τσαχειλίδης Ι. ΣΔΠ Πειραιά ΒΟΗΘΟΣ Κωνσταντινίδου Ι. ΣΔΠ Πειραιά ΒΟΗΘΟΣ Μαργαρίτη Χ. ΣΔΠ Εύβοιας 4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Σταυρίδης Ι. ΣΔΠ Πιερίας ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Γιακουμάτος Δ. ΣΔΠ Αθηνών ΑΝΑΠ/ΚΟΣ ΠΑΡ. Γιαννόπουλος Γ. ΣΔΠ Αθηνών

    ΑΚΡΑΤΗΤΟΣ-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Κουκλάκης Α. ΣΔΠ Χανίων ΒΟΗΘΟΣ Γρυλλάκη Σ. ΣΔΠ Χανίων ΒΟΗΘΟΣ Αραμπόπουλος Δ. ΣΔΠ Φθιώτιδας 4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Αποστολίδης Χ. ΣΔΠ Πειραιά ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Κουκούλας Γ. ΣΔΠ Λέσβου ΑΝΑΠ/ΚΟΣ ΠΑΡ. Βελλιώδης Α. ΣΔΠ Αθηνών

    ΑΙΓΑΛΕΩ-ΑΠΟΛΛΩΝ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Στυλιαράς Δ. ΣΔΠ Αιτ/νίας ΒΟΗΘΟΣ Γκιούσας Η. ΣΔΠ Αιτ/νίας ΒΟΗΘΟΣ Χυτήρης Χ. ΣΔΠ Κέρκυρας 4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Κουκουλάκης Μ ΣΔΠ Ηρακλείου ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Καλαθενός Μ. ΣΔΠ Δωδ/νήσου ΑΝΑΠ/ΚΟΣ ΠΑΡ. Τσαγκαράκης Γ. ΣΔΠ Χανίων

    ΑΕΚ-ΙΩΝΙΚΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Καλόπουλος Δ. ΣΔΠ Θεσ/νίκης ΒΟΗΘΟΣ Σκαφίδας Γ. ΣΔΠ Θεσ/νίκης ΒΟΗΘΟΣ Ελευθεριάδης Χ. ΣΔΠ Θεσ/νίκης 4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Νικολαΐδης Α. ΣΔΠ Θεσ/νίκης ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Τριανταφύλλου Ι. ΣΔΠ Δωδ/νήσου ΑΝΑΠ/ΚΟΣ ΠΑΡ. Καλύβας Δ. ΣΔΠ Βοιωτίας

    ΛΑΡΙΣΑ-ΟΦΗ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Φλαμπούρης Ι. ΣΔΠ Αθηνών ΒΟΗΘΟΣ Παπαθανασίου Σ. ΣΔΠ Αθηνών ΒΟΗΘΟΣ Χριστόπουλος Κ. ΣΔΠ Αθηνών 4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Γερμανάκος Μ. ΣΔΠ Αθηνών ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Πουναρτζής Γ. ΣΔΠ Θεσ/νίκης ΑΝΑΠ/ΚΟΣ ΠΑΡ. Χαρλαβάνης Σ. ΣΔΠ Εύβοιας

    ΠΑΟΚ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Μπριάκος Α. ΣΔΠ Ηπείρου ΒΟΗΘΟΣ Κούστας Α. ΣΔΠ Αθηνών ΒΟΗΘΟΣ Μητροφάνης Γ. ΣΔΠ Αθηνών 4ος ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ Τεροβίτσας Β. ΣΔΠ Αιτ/νίας ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΣ Βέλλιος Α. ΣΔΠ Ξάνθης ΑΝΑΠ/ΚΟΣ ΠΑΡ. Μιντιούρης Ν. ΣΔΠ Σερρών

    [30] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Αφεντικό" στη Θεσσαλονίκη

    20/2/2006 11:26:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Νίκη που ισοδυναμεί με σωτηρία όπως είχε δηλώσει και πριν τον αγώνα ο Μάκης Κατσαβάκης σημείωσε ο Απόλλωνας Καλαμαριάς που επικράτησε του Ηρακλή με 2-0 στον αγώνα με τον οποίο ολοκληρώθηκε η 20η αγωνιστική της Α Εθνικής κατηγορίας. Οι γηπεδούχοι με τους τρεις αυτούς βαθμούς συνολικά έχουν πάρει επτά από τους αγώνες με τον ΠΑΟΚ και τον Ηρακλή και δικαιωματικά μπορεί να υπερηφανεύεται πως παρουσιάζει καλύτερη εικόνα από τις άλλες δύο ομάδες της Θεσσαλονίκης. Στον αποψινό αγώνα οι παίκτες του Κατσαβάκη αν και φάνηκε να ξεκινούν μουδιασμένα τον αγώνα, μετά το πρώτο τέταρτο ισορρόπησαν την εικόνα και άρχισαν να δημιουργούν καλές στιγμές στην εστία του Αμπάρη. Το σκορ άνοιξε ο Μουζαουί στο 35 όταν από μια αντεπίθεση δέχτηκε μπαλιά από τον Καραλιόπουλο και μόνος του απέναντι στον Αμπάρη δεν δυσκολεύτηκε να κάνει το 1-0, που ήταν και το σκορ του ημιχρόνου.

    Στην επανάληψη ο Σάββας Κωφίδης προσπάθησε με αλλαγή και στο σύστημα και σε πρόσωπα να αλλάξει την εμφάνιση του Ηρακλή και τα κατάφερε, χωρίς όμως να δει αποτέλεσμα, αφού ο Ηρακλής μπορεί να ήταν πιο δραστήριος αλλά δεν μπορούσε να φτάσει στο γκολ. Σαν να μην έφτανε αυτό όμως, ήρθε το 2-0 στο 67' με τον Κλέιτον, ο οποίος μετά την αντικατάσταση του Μουζαουί, είχε περάσει ως επιθετικός, έτσι κάπου εκεί τελείωσαν και οι ελπίδες των φιλοξενούμενων να επανέλθουν στον ματς και να κυνηγήσουν έστω και έναν βαθμό. Καλύτερη στιγμή του Ηρακλή ήταν το δοκάρι του Επαλέ και ενώ το σκορ ήταν ακόμη στο 1-0.

    Διαιτητής: Μ. Γερμανάκος (Αθήνας) Κίτρινες: Γαλανόπουλος, Μουζαουϊ, Κλέιτον, Αμπονσά, Κόβατς - Δρούγας

    ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ: Κόβατς, Αμπονσά, Μουράφσκι, Παπαδόπουλος, Γαλανόπουλος, Ορφανός, Παρμαξίδης, Καραλιόπουλος (84΄ Κόλτσης), Παππάς (76΄ Σαμουηλίδης), Μουζαουΐ (55΄ Ιωάννου), Κλέιτον

    ΗΡΑΚΛΗΣ: Αμπάρης, Σνάουτσερ, Κατσαμπής, Παπαζαχαρίας (80΄ Καπετάνος), Δρούγας (53΄ Στεφανής), Πουρσανίδης (82΄ Διαμαντίδης), Πρίττας, Γεωργιάδης, Λαγός, Επαλέ, Ερέρα

    [31] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Επιστροφή στα σαλόνια!

    21/2/2006 1:33:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Με όλα τα βλέμματα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μονάχου ξεκινάει μετά από διακοπή περισσότερο από δύο μήνες το Τσάμπιονς Λιγκ. Η φάση των "16" όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος περιλαμβάνει ζευγάρια που κόβουν την ανάσα και αναμετρήσεις που υπόσχονται πλούσιο θέαμα και πολλά γκολ, ενώ από το σημερινό πρόγραμμα ξεχωρίζουν δύο αγώνες. Εκείνος ανάμεσα την Μπάγερν και την Μίλαν στο Μόναχο, όπου οι Γερμανοί θέλουν να κάνουν το πρώτο βήμα για την πρόκριση απέναντι σε μια Μίλαν που στους τρεις τελευταίους αγώνες του "καμπιονάτο" έχει σημειώσει 10 γκολ και δείχνει να έχει βρει τον δρόμο για τις νίκες εύκολα ή δύσκολα. Το άλλο μεγάλο ματς της ημέρας είναι εκείνο της Μαδρίτης, ανάμεσα στην Ρεάλ και την Άρσεναλ με τις δύο ομάδες να επιθυμούν να αφήσουν πίσω τις κακές εμφανίσεις της φάσης των ομίλων και να κάνουν ένα νέο ξεκίνημα με στόχο την πρόκριση στα προημιτελικά.

    Οι μάχες των αουτσάιντερ

    Στους άλλους δύο αγώνες, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον μάλλον στρέφεται στην αναμέτρηση της Μπενφίκα με την Λίβερπουλ, με τους Άγγλους να προέρχονται από την μεγάλη νίκη-πρόκριση επί της Μάντσεστερ Γιουνάτιεντ και τους Πορτογάλους να ξέρουν πως θα έχουν πολύ δύσκολο έργο στο να εκμεταλλευθούν την έδρα τους και να πάρουν ένα θετικό αποτέλεσμα. Δύσκολο έργο όσον αφορά την έδρας θα έχει και η Αϊντχόβεν όμως αφύ υποδέχεται την Λυών, την πιο φορμαρισμένη ομάδα, όταν ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος του Τσάμπιονς Λιγκ και πρωτοπόρο στο γαλλικό πρωτάθλημα με μεγάλη διαφορά. Το τηλεοπτικό πρόγραμμα της ημέρας περιλαμβάνει το Μπάγερν-Μίλαν, το οποίο θα μεταδοθεί σε απευθείας μετάδοση από το Μόναχο από την ΝΕΤ, στις 21:45.

    [32] Υγεία

    Θωράκιση στο εμβρυϊκό Σύνδρομο Αλκοόλ

    Ασπίδα για μωρά

    21/2/2006 12:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/2/2006 1:16:15 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Το αλκοόλ, όπως επίσης και το κάπνισμα είναι μία από τις πρώτες κακές συνήθειες που απαγορεύονται στην εγκυμοσύνη. Τι γίνεται όμως με τις περιπτώσεις των γυναικών που είναι αλκοολικές και δεν μπορούν να κόψουν τον "ομφάλιο λώρο" με αυτήν την εξάρτηση; Μέχρι χθες, αποτελεσματική θεραπεία που θα μπορούσε να προλάβει ή να ανατρέψει τις βλαβερές συνέπειες του αλκοόλ στο έμβρυο δεν υπήρχε. Σήμερα όμως, ανοίγει ένα νέο παράθυρο αισιοδοξίας που θα μπορούσε να σώσει τα μωρά που χωρίς να το θέλουν βρίσκονται στο έλεος του Θεού λόγω αλκοόλ.

    Ελπίδα η νικοτιναμίδη;

    Η ασπίδα προστασίας ακούει στο όνομα νικοτιναμίδη ένα φάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται σε όσους πάσχουν από αυτοάνοσες ασθένειες, παθήσεις που προκαλούνται επειδή, ο οργανισμός επιτίθεται εναντίον των δικών του οργάνων.

    Τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών που έγιναν σε ποντίκια είναι ενθαρρυντικά, οι επιστήμονες ωστόσο, υπογραμμίζουν ότι χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά.

    Το πείραμα

    Οι επιστήμονες χορήγησαν σε νεογέννητα ποντίκια, μία δόση αλκοόλ, ίσης ποσότητας με αυτήν που προσλαμβάνει ένα έμβρυο, όταν η μητέρα του πίνει απεριόριστα στην εγκυμοσύνη.

    Μία δόση ικανή να καταστρέψει τα εγκεφαλικά τους κύτταρα, οδηγώντας σε ανωμαλίες στη συμπεριφορά, όταν τα ποντίκια πέρασαν στην ενηλικίωση.

    Δυο ώρες αργότερα, σε αυτά τα ποντίκια χορήγησαν την νικοτιναμίδη.

    Εκείνο που παρατήρησαν ήταν ότι ο αριθμός των εγκεφαλικών κυττάρων που καταστράφηκαν δεν ήταν μεγαλύτερος από αυτόν που υπάρχουν στη φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου και δεν είχαν διαπιστωθεί ανωμαλίες στη συμπεριφορά.

    Χρειάζεται δουλειά

    Η έρευνα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.

    Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά και υπογραμμίζουν ότι η μελέτη τους δεν είναι άλλοθι ούτε για την ελάχιστη κατανάλωση αλκοόλ στην εγκυμοσύνη.

    Κάποιοι, σε αυτή τη φάση, δεν κρύβουν μάλιστα και το σκεπτικισμό τους καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο βλαβερών συνεπειών από τη χρήση ενός φαρμάκου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

    Η μελέτη της ερευνητικής ομάδας του πανεπιστήμιου Cornell δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Public Library of Science Medicine.

    [33] Υγεία

    Εξαπλώνεται η γρίπη των πτηνών

    Νέα κρούσματα

    21/2/2006 11:57:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/2/2006 2:59:17 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Μακραίνει μέρα με τη μέρα ο κατάλογος με τις χώρες όπου "χτυπά" ο ιός της γρίπης των πτηνών. Την εμφάνισή του έκανε στη Βοσνία και την Ουγγαρία, ενώ έπειτα από ένα χρόνο επανεμφανίστηκε στη Μαλαισία. Επίσης, 22 νέα κρούσματα του ιού Η5Ν1 είχαμε σε κύκνους στη Γερμανία. Στην Ινδία, δέκα άνθρωποι νοσηλεύονται με συμπτώματα της γρίπης των πτηνών. Εξάλλου, επτά νέα περιστατικά του υπότυπου Η5 -της γρίπης των πτηνών- παρουσιάστηκαν σε νεκρούς κύκνους στη βόρεια Ελλάδα, δείγματα των οποίων στάλθηκαν στο Λονδίνο. Έρευνες καταδεικνύουν πως ο ιός Η5Ν1 έχει γίνει πιο επικίνδυνος για τα κοτόπουλα και τα ποντίκια και πιο ανθεκτικός στις υψηλές θερμοκρασίες. Στις Βρυξέλλες συνέρχεται σήμερα, η επιτροπή κτηνιάτρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να εξετάσει σχέδια της Γαλλίας και της Ολλανδίας για εμβολιασμό κατά της γρίπης των πτηνών. Τα εθνικά προγράμματα εμβολιασμού θα εξεταστούν αρχικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία στη συνέχεια θα γνωμοδοτήσει στην επιτροπή των κτηνιάτρων των χωρών μελών, η οποία θα λάβει απόφαση με ειδική πλειοψηφία. Στο μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι είναι μεγάλη η πιθανότητα μόλυνσης των ανθρώπων από τη γρίπη των πτηνών στην Ινδία, την Αίγυπτο και τη Νιγηρία. Ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ντικ Τόμπσον δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι στις τρεις αυτές χώρες υποβάλλεται σε εξετάσεις "ένας αριθμός ανθρώπων" με συμπτώματα γρίπης, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πρόκειται για τον επικίνδυνο ιό H5N1. Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, η γρίπη των πτηνών έχει πλήξει από το 2003 περισσότερες από 30 χώρες και περιοχές και έχει προκαλέσει 170 διαπιστωμένα κρούσματα σε ανθρώπους , από τους οποίους έχουν υποκύψει 92.

    Σε εγρήγορση οι αρχές

    Στη βόρεια Ελλάδα εντοπίστηκαν επτά νέα κρούσματα του υπότυπου Η5 της γρίπης των πτηνών σε νεκρούς κύκνους. Όπως ανακοίνωσε το Εργαστήριο Αναφοράς Θεσσαλονίκης εντοπίστηκαν σε δύο δείγματα κύκνων στην περιοχή Αλυκών Αμουλιανής του νομού Χαλκιδικής, σε ένα δείγμα κύκνου στην περιοχή Λιμάνι Παραλίας Κατερίνης του νομού Πιερίας, σε ένα δείγμα κύκνου στην περιοχή Μακρυγιαλού του νομού Πιερίας, σε ένα δείγμα κύκνου στην περιοχή Παραλίας Σταυρού του νομού Θεσσαλονίκης, σε ένα δείγμα κύκνου στην περιοχή Παραλίας Επανωμής του νομού Θεσσαλονίκης και σε ένα δείγμα κύκνου στην περιοχή Ποταμού Λουδία - Νέας Πέλλας του νομού Πέλλας. Τα δείγματα στάλθηκαν στο Λονδίνο για την ταυτοποίησή τους, ενώ οι κτηνιατρικές υπηρεσίες των νομαρχιών προχωρούν στη λήψη των προβλεπόμενων μέτρων.

    Σε άλλη μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ουγγαρία , παρουσιάστηκαν κρούσματα του ιού Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών, σε νεκρούς κύκνους στο νότιο τμήμα της χώρας. Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης, η παρουσία του άκρως παθογόνου στελέχους Η5Ν1 επιβεβαιώθηκε από το ειδικευμένο εργαστήριο Ουέιμπριτζ, στη Βρετανία όπου την περασμένη εβδομάδα εστάλησαν δείγματα από τους νεκρούς κύκνους. Η πιθανή παρουσία του Η5Ν1 στους κύκνους αυτούς είχε ήδη διαγνωσθεί από τις πρώτες εξετάσεις που έγιναν στη Βουδαπέστη την περασμένη εβδομάδα.

    Επίσης, δύο νεκροί κύκνοι βρέθηκαν σε λίμνη κοντά στο χωριό Γιάϊτσε της Βοσνίας , οι οποίοι σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα είχαν προσβληθεί από το θανατηφόρο στέλεχος του ιού Η5Ν1 και αναμένεται η επιβεβαίωση από το εργαστήριο της Βρετανίας.

    Την ίδια ώρα, αυξάνονται τα κρούσματα του θανατηφόρου ιού σε άγρια πτηνά και στη Γερμανία , μετά τον εντοπισμό 22 νεκρών πτηνών στο νησί Ρίγκεν στη Βαλτική. Συγκεκριμένα, ο ιός εντοπίστηκε σε 18 κύκνους, τρεις αγριόχηνες και σε ένα κοράκι. Σύμφωνα με το Κτηνιατρικό Ινστιτούτο του Ριμς τα άγρια αυτά πουλιά βρέθηκαν στην ίδια ζώνη με τα περισσότερα από τα 81 πτηνά που προσβλήθηκαν από τον θανατηφόρο ιό και τα οποία είχαν εντοπιστεί ως τώρα.Με εξαίρεση δυο κρούσματα, όλα τα άλλα άγρια πτηνά φορείς του ιού βρέθηκαν στο νησί Ρίγκεν. Τα δυο άλλα πτηνά βρέθηκαν βόρεια και ανατολικά της περιοχής Μεκλεμβούργο-δυτική Πομερανία, με την οποία συνδέεται το νησί. Ο υπουργός Γεωργίας του κρατιδίου του Μέκλεμπουρνγκ-Πομερανίας Τιλ Μπκχάους έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για εξάπλωση της νόσου στη χώρα.. Χθες, οι αρχές διέταξαν την ανάπτυξη 300 στρατιωτών για την παροχή βοήθειας στους κατοίκους για την αντιμετώπιση της νόσου, σε μία προσπάθεια να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού στην ιδιαίτερα τουριστική αυτή περιοχή του κρατιδίου Επίσης, το νησί Ρίγκεν κηρύχθηκε "προστατευόμενη ζώνη", ένα μέτρο που απαγορεύει την εμπορία και μεταφορά πουλερικών επί 21 ημέρες, ενώ θανατώθηκαν για προληπτικούς λόγους 2.463 πουλερικά στην περιοχή όπου βρέθηκαν νεκρά τα άγρια πτηνά.

    Εξάλλου, το υπουργείο Γεωργίας της Κροατίας ανακοίνωσε ότι ο υψηλής παθογένειας ιός H5N1 ανιχνεύθηκε σε ένα κύκνο που βρέθηκε στις 14 Φεβρουαρίου νεκρός στο νησί Τσιόβο, στη νότια Κροατία.

    Στο μεταξύ, στο Βέλγιο ανακοινώθηκε ότι οι μεγαλύτεροι ζωολογικοί κήποι της χώρας θα εμβολιάσουν αυτή την εβδομάδα εκατοντάδες σπάνια πουλιά, τα οποία δεν μπορούν να περιοριστούν. Όπως δήλωσε εκπρόσωπος του ζωολογικού κήπου της Αμβέρσας, του μεγαλύτερου του Βελγίου, πρόκειται για πελεκάνους, γερανούς, στρουθοκαμήλους και υδρόβια πτηνά, τα οποία παραμένουν ελεύθερα και διατρέχουν μεγαλύτερους κινδύνους. Το Βέλγιο, όπου δεν έχουν σημειωθεί μέχρι στιγμής κρούσματα της γρίπης των πτηνών, διέταξε τον περιορισμό όλων των πουλερικών της χώρας σε κλειστούς χώρους από την 1η Μαρτίου, προκειμένου να αποφευχθεί η μόλυνσή τους από αποδημητικά πτηνά.

    Στην Ινδία, οι αρχές εντείνουν τα προληπτικά μέτρα ασφαλείας για να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου, καθώς περίπου 10 άνθρωποι νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με συμπτώματα της γρίπης των πτηνών. Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IANS, 10 άνθρωποι νοσηλεύονται κάτω από στενή ιατρική παρακολούθηση σε νοσοκομεία της περιφέρειας Ναντουρμπάρ, του κρατιδίου Μαχαράστρα, 450 χιλιόμετρα βορείως της Βομβάης. Στην περιοχή αυτή, το Σάββατο, εντοπίστηκαν σε οκτώ πουλιά τα πρώτα επιβεβαιωμένα κρούσματα της γρίπης των πτηνών. Ωστόσο οι υγειονομικές αρχές επισημαίνουν ότι δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα σε άνθρωπο.Οι τοπικές αρχές έδωσαν εντολή για τον σφαγιασμό πάνω από 110.000 κοτόπουλων τη Δευτέρα και σήμερα αναμένεται να σφαγιαστούν άλλα 80.000 πτηνά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Νεκρός κύκνος σε σχολείο

    [34] Υγεία

    Να μπει άμεσα φραγμός ζητούν ειδικοί επιστήμονες

    Ακατάλληλα τρόφιμα στο πιάτο μας

    21/2/2006 2:11:00 μμ

    Την ανάγκη να μπει άμεσα φραγμός στην παραγωγή, επεξεργασία, διανομή και αποθήκευση ακατάλληλων τροφίμων ζωικής και φυτικής παραγωγής ζήτησαν ειδικοί επιστήμονες κατά την διάρκεια του 10ου Πανελληνίου Κτηνιατρικού Συνεδρίου. "Δεν πάει άλλο...", τονίστηκε από τους επιστήμονες, " καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες αποκαλύψεων για τα ακατάλληλα τρόφιμα που φτάνουν στο πιάτο μας και τα οποία δυστυχώς καταναλώνουμε χωρίς να γνωρίζουμε τις βλάβες που προκαλούν στην υγεία μας". Για την αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής αναφέρθηκε πως άμεσα η χώρα μας θα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή των νέων οδηγιών της Ε.Ε που αφορούν την Ασφάλεια των Τροφίμων. Οι οδηγίες αυτές θέτουν όρους και προϋποθέσεις για την ασφάλεια των τροφίμων από την παραγωγή μέχρι την στιγμή της αγοράς τους από τον καταναλωτή. Η πιστή τήρηση αυτών των οδηγιών μπορεί να εξασφαλίσει ότι θα φτάνουν στο πιάτο μας κατάλληλα και ασφαλή για κατανάλωση προϊόντα είτε ζωικά είτε φυτικά.

    Βαρέα μέταλλα και τροφές

    Ένα μικρό δείγμα για το τι περιέχουν οι τροφές μας, όσον αφορά τα βαρέα μέταλλα, ήταν η μελέτη του Εργαστηρίου Ελέγχου Καταλοίπων Τροφίμων Ζωικής Προέλευσης του Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που παρουσιάστηκε στο 10ο Κτηνιατρικό Συνέδριο.

    Το Εργαστήριο για την Προστασία της Δημόσιας Υγείας ελέγχει την περιεκτικότητα των τροφίμων ζωικής προέλευσης σε κάδμιο, μόλυβδο και υδράργυρο. Τα τρόφιμα τα οποία εξετάζονται είναι γάλα για την παρουσία καδμίου και μολύβδου, κρέατα και εντόσθια βοοειδών, προβατοειδών, χοιροειδών και πουλερικών για την παρουσία καδμίου και μολύβδου και προϊόντα αλιείας (σάρκα όλων των ψαριών, μαλακόστρακα, κεφαλόποδα, δίθυρα μαλάκια) για την ύπαρξη καδμίου και υδραργύρου. Οι έλεγχοι για τις συγκεντρώσεις καδμίου, μολύβδου και υδραργύρου (μέσες τιμές) σε ομάδες τροφίμων ζωικής προέλευσης αφορούν την περίοδο από το 2000 μέχρι το 2005 και δείγματα προερχόμενα από την εγχώρια πρωτογενή παραγωγή και από τρίτες χώρες.

    Εγχώρια Δείγματα

    Από την επεξεργασία των δειγμάτων Εγχώριας Πρωτογενούς Παραγωγή προκύπτουν ότι:

    Σε σύνολο 91 δειγμάτων που εξετάστηκαν κατά το έτος 2000 βρέθηκαν 3 μη κανονικά δείγματα ( ένα δείγμα κρέατος σε κάδμιο, ένα δείγμα ήπατος σε μόλυβδο και ένα δείγμα ήπατος σε κάδμιο).

    Σε σύνολο 91 δειγμάτων που εξετάστηκαν κατά το έτος 2001 βρέθηκαν 3 μη κανονικά δείγματα ( ένα δείγμα κρέατος σε μόλυβδο, ένα δείγμα ήπατος σε κάδμιο και ένα δείγμα νεφρού σε κάδμιο).

    Σε σύνολο 121 δειγμάτων που εξετάστηκαν κατά το έτος 2002 βρέθηκαν 5 μη κανονικά δείγματα ( 3 δείγματα ήπατος σε κάδμιο, ένα δείγμα κρέατος σε μόλυβδο και ένα δείγμα ήπατος σε μόλυβδο).

    Σε σύνολο 125 δειγμάτων που εξετάστηκαν κατά το έτος 2003 βρέθηκαν 3 μη κανονικά δείγματα (δύο νεφροί σε κάδμιο και ένα κρέας σε κάδμιο).

    Σε σύνολο 189 δειγμάτων που εξετάστηκαν κατά το έτος 2004 βρέθηκαν 5 μη κανονικά δείγματα ( 3 δείγματα κρέατος σε μόλυβδο), ένα δείγμα ήπατος σε μόλυβδο και ένα δείγμα γάλατος σε μόλυβδο).

    Σε σύνολο 224 δειγμάτων που εξετάστηκαν κατά το έτος 2005 βρέθηκαν 7 μη κανονικά δείγματα (δύο κρέατα σε μόλυβδο και πέντε δείγματα νεφρών σε κάδμιο).

    Το ποσοστό των μη κανονικών δειγμάτων που βρέθηκαν από τις αρχές του 2000 έως και το τέλος του 2005 παραμένει περίπου σταθερό (από 2,6% έως 4,1%).

    Σε σύνολο 270 δειγμάτων γάλατος που έχουν εξεταστεί, βρέθηκε ένα μόνο μη κανονικό δείγμα.

    Σε σύνολο 263 δειγμάτων ψαριών που έχουν εξεταστεί, δεν βρέθηκε μη κανονικό δείγμα.

    Συγκρίνοντας τα αποτελέσματα που βρέθηκαν με εκείνα τα οποία δόθηκαν από τα κράτη - μέλη διαπιστώθηκε ότι παρουσιάζεται μια αυξημένη συγκέντρωση καδμίου και μολύβδου σε εντόσθια κυρίως αιγοπροβάτων, χωρίς όμως η μέση συγκέντρωση του καδμίου και μολύβδου να υπερβαίνει την μέγιστη επιτρεπόμενη συγκέντρωση όπως αυτή δίνεται στον Κοινοτικό Κανονισμό.

    Για τις υπόλοιπες ομάδες τροφίμων διαπιστώνεται ότι οι μέσες συγκεντρώσεις των βαρέων μετάλλων για τα έξι τελευταία χρόνια βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με εκείνα των υπόλοιπων χωρών.

    Εισαγόμενα Τρόφιμα

    Από την επεξεργασία των δειγμάτων από εισαγωγές από τρίτες χώρες ή από αγορές, διαπιστώνεται ότι:

    Κατά το έτος 2000 εξετάστηκαν 207 δείγματα και βρέθηκαν 11 μη κανονικά δείγματα. Κατά το έτος 2001 εξετάστηκαν 347 δείγματα τα και βρέθηκαν 36 μη κανονικά δείγματα. Κατά το έτος 2002 εξετάστηκαν 200 δείγματα και βρέθηκαν 15 μη κανονικά δείγματα. Κατά το έτος 2003 εξετάστηκαν 249 δείγματα και βρέθηκαν 7 μη κανονικά δείγματα. Κατά το έτος 2004 εξετάστηκαν 309 δείγματα και βρέθηκαν 6 μη κανονικά δείγματα. Κατά το έτος 2005 εξετάστηκαν 479 δείγματα και βρέθηκαν 14 μη κανονικά δείγματα.

    Τα περισσότερα μη κανονικά δείγματα ήταν κυρίως κονσέρβες καλαμαριών (θετικές σε κάδμιο), κεφαλόποδα (θετικές σε κάδμιο), ξιφίες (θετικοί σε υδράργυρο) και γαρίδες (θετικές σε κάδμιο).

    Θα πρέπει να τονιστεί ότι είναι επιτακτική ανάγκη να μειωθεί η παρουσία αυτών των μετάλλων, που είναι αποτέλεσμα περιβαλλοντικής ρύπανσης, προκειμένου να επιτευχθεί υψηλότερο επίπεδο προστασίας της υγείας, ιδίως για τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού.

    Αυτό μπορεί να επιτευχθεί είτε με μείωση της ρύπανσης όπου είναι εφικτό, είτε με την απομάκρυνση των μονάδων παραγωγής από τις περιοχές με υψηλές συγκεντρώσεις περιβαλλοντικών ρύπων (πχ αλλαγή βοσκοτόπων, απομάκρυνση των ζώων από περιοχές που βρίσκονται κοντά σε κεντρικούς δρόμους με μεγάλη κυκλοφορία κλπ).

    Συμπεράσματα

    Όπως τονίστηκε από το σύνολο των ομιλητών για να τρώμε κατάλληλα προϊόντα θα πρέπει να υπάρχουν διαρκείς έλεγχοι, συντονισμός των αρμόδιων φορέων και σωστή ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού. Γι αυτό θα πρέπει:

    Να δημιουργηθεί Συντονιστικό Όργανο, κατευθυνόμενο από την Κεντρική Διοίκηση, στο επίπεδο των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων για την ασφάλεια των τροφίμων.

    Να γίνει ενημέρωση και εκπαίδευση των κτηνιάτρων στη νέα νομοθεσία.

    Να εκπαιδευτεί και να ενημερωθεί το τεχνικό προσωπικό και οι εργαζόμενοι στην βιομηχανία τροφίμων.

    Να εκδοθούν από τις αρμόδιες αρχές οι οδηγίες με το νέο κανονισμό για την ασφάλεια των τροφίμων.

    Να αναλάβει η Ελληνική Κτηνιατρική Εταιρεία πρωτοβουλίες για τη σωστή ενημέρωση του κοινού.

    Να κατοχυρωθούν τα επαγγελματικά δικαιώματα των μελετητών συστημάτων διαχείρισης ασφάλειας τροφίμων.

    [35] Τεχνολογία

    Ο Big Brother των κυλικείων

    "Άσε κάτω τη σοκολάτα"

    21/2/2006 4:08:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 21/2/2006 4:45:55 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Associated Press

    Ο Τοm πηγαίνει στο ταμείο της καφετέριας και δείχνει την προπληρωμένη κάρτα κολατσιού. Στο δίσκο του έχει φιλετάκια κοτόπουλο, (ψητά, όχι τηγανιτά), μία πράσινη σαλάτα, ένα ποτήρι γάλα και για επιδόρπιο ένα λαχταριστό σοκολατένιο μπισκότο! Όταν όμως πατά το μυστικό του κωδικό για να πληρώσει με την κάρτα ακούγεται η προειδοποίηση "Αυτός ο μαθητής έχει περιορισμούς στο φαγητό". Και το λαχταριστό brownie φεύγει από το δίσκο και επιστρέφει στο ράφι.

    Προπληρωμένες κάρτες φαγητού

    Η σκηνή που περιγράψαμε, θα είναι πολύ σύντομα μία καθημερινή πραγματικότητα στα σχολεία του Χιούστον, σε μία προσπάθεια ελέγχου των διατροφικών συνηθειών των παιδιών, με απώτερο στόχο την καταπολέμηση της πανδημίας της παχυσαρκίας.

    Η εταιρεία Primero Food Service Solutions, σε συνεργασία με την εταιρεία τεχνολογίας Cybersoft με έδρα το Χιούστον, θα εισάγει, μέσα στον επόμενο χρόνο στα σχολεία της περιοχής ένα σύστημα προπληρωμένων καρτών κολατσιού, που θα επιτρέπει στους γονείς να ελέγχουν καθημερινά τι τρώνε οι μαθητές στο σχολείο και στα παιδιά να μην χρειάζεται να έχουν πάνω τους πολλά χρήματα.

    Με έναν υπολογιστή, οι γονείς, θα μπορούν να παρακολουθούν τις γαστρονομικές προτιμήσεις των παιδιών τους και να επεμβαίνουν όταν γίνεται υπερβολική κατανάλωση γλυκών ή χαμηλής διατροφικής αξίας προϊόντων.

    Θα μπορούν επίσης να ενημερώνουν το προσωπικό της καφετέριας για το ποιες τροφές μπορούν να ληφθούν, σε περιπτώσεις αλλεργιών και να επιτρέπουν, υπό όρους, μικρές αμαρτίες!

    Για παράδειγμα, μία φορά την εβδομάδα θα μπορεί, αν θέλει ο γονιός, να επιτρέπει στο παιδί να αγοράσει ένα πακέτο πατατάκια!

    Ελευθερία στην υγιεινή επιλογή

    Αντίστοιχα συστήματα έχουν δημιουργηθεί και από άλλες εταιρείες και χρησιμοποιούνται ήδη σε σχολεία στην Αριζόνα, την Οκλαχόμα, το Μίτσιγκαν και τον Τενεσί.

    Οι προπληρωμένες κάρτες φαγητού, χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ τα τελευταία 5-10 χρόνια.

    Τα προγράμματα όμως ελέγχου διατροφικών συνηθειών, τύπου big brother, είναι μία σχετικά πρόσφατη εξέλιξη.

    Κάποιοι πιστεύουν ότι θα βοηθήσουν σημαντικά στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

    Κάποιοι άλλοι ωστόσο, επισημαίνουν ότι τα παιδιά θα πρέπει να μάθουν από τους γονείς ποιες τροφές είναι υγιεινές και ποιες όχι και να μην τους στερείται ολοκληρωτικά το δικαίωμα επιλογής.

    [36] Παράξενα

    Έγινε μάνα στα 62 της χρόνια

    "Adam' s family"

    21/2/2006 2:32:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Associated Press

    Η ιστορία που ακολουθεί, δεν έχει την παραμικρή σχέση ή ομοιότητα με τη γνωστή ταινία. Η Janise Wulf (την οποία βλέπετε στη φωτογραφία) δηλώνει περήφανη γιατί στα 62 της χρόνια, κατάφερε να γίνει μία από τις γηραιότερες μητέρες στον κόσμο. Και μάνα, όχι του πρώτου, αλλά του 12ου παιδιού της. Επιπλέον, έχει γίνει γιαγιά είκοσι φορές και προγιαγιά τρεις Πριν από λίγες μέρες, έφερε στον κόσμο, με καισαρική ένα υγιέστατο αγοράκι, 3,5 κιλών! Ο Ανταμ, έτσι αποφάσισε να τον ονομάσει έχει άλλο ένα μικρό αδελφάκι τον Ιαν, μόλις 3.5 ετών. Μιλώντας στους δημοσιογράφους, η Janise Wulf, δήλωσε ότι ο λόγος που έκανε τον Ανταμ ήταν για να μην μεγαλώνει τον Ιαν, μόνο του, χωρίς αδελφάκι! Η 62χρονη έχει παντρευτεί τρεις φορές και ο τελευταίος της σύζυγος είναι 48 ετών. Θεωρείται μία από τις γηραιότερες μητέρες στον κόσμο, με την 68χρονη Αντριάνα Ιλιέσκου από τη Ρουμανία, να έχει από τις 15 Ιανουαρίου του 2005, το ρεκόρ Guiness.

    [37] Ζωής ...σΤάσεις

    Παρών στην μάχη κατά της φτώχειας

    Ο Bono της ανθρωπιάς

    21/2/2006 1:33:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Το στοίχημα για τον Βραζιλιάνο Πρόεδρο Da Silva είναι σπουδαίο και πρέπει να κερδηθεί. Με τη λήξη της θητείας του, μέχρι δηλαδή τις 31 Δεκεμβρίου, η εκστρατεία κατά της πείνας θα πρέπει να έχει φέρει καρπούς και όλοι οι Βραζιλιάνοι να μπορούν να τρώνε τρία γεύματα την ημέρα. Στο πλευρό του, για αυτόν τον ιερό σκοπό, βρίσκονται πολλοί καλλιτέχνες, μεταξύ αυτών και ο Bono. Ο τραγουδιστής των U2, αποφάσισε να χαρίσει μία από τις κιθάρες του, σε μία δημοπρασία που θα πραγματοποιηθεί αυτή τη βδομάδα μετά τη συναυλία των U2 στο στάδιο Morumbu του Σάο Πάολο. Σύμφωνα μάλιστα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Βραζιλίας, o αστέρας της ροκ, είχε πριν από λίγες μέρες συνάντηση με τον Πρόεδρο Da Silva στο προεδρικό μέγαρο Granja do Torto, με αντικείμενο τα προβλήματα φτώχειας στη Βραζιλία και τους τρόπους επίλυσης τους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 21 February 2006 - 17:55:44 UTC