Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-02-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Δουβλίνο ο Πρωθυπουργός
  • [02] Μετωπική επίθεση Παπανδρέου
  • [03] Σταθερή η εξωτερική πολιτική
  • [04] Αλλαγή σκυτάλης στο Μακεδονίας - Θράκης
  • [05] Τραγωδία στις Σέρρες
  • [06] Νέα τροπή
  • [07] Απεργία στις τράπεζες
  • [08] Τιμή στα θύματα των Ναζί
  • [09] Ελεγχόμενη έκρηξη στο MEGA
  • [10] Την ερχόμενη Πέμπτη η εκλογή νέου δημάρχου
  • [11] Πρεβάλ και με τη βούλα
  • [12] Εκκενώθηκαν σπίτια στο Μπέρμινχαμ
  • [13] Αποστροφή για τις εικόνες φρίκης
  • [14] Αντιδράσεων συνέχεια για το Ιράν
  • [15] Στην Άγκυρα αντιπροσωπεία της Χαμάς
  • [16] Μείωση της φορολογίας από το 2007
  • [17] Άκαρπες οι διαπραγματεύσεις
  • [18] ΕΠΑΕ: Και τυπικά παρελθόν ο Λυκουρέζος
  • [19] Σάντος: "Πάμε για τη νίκη"
  • [20] Βρέθηκε "ντοπέ" η Πίλεβα
  • [21] "Σκιές" απαγορευμένων ουσιών στο Τορίνο
  • [22] "Όλα τα λεφτά" η Ρεάλ Μαδρίτης
  • [23] "Βγήκε" ο... τελικός του Μουντιάλ
  • [24] "Αναπνοές..."
  • [25] Τα αντίθετα έλκονται;
  • [26] Συγχώρεση μετά όπλων
  • [27] Δίκη, αλλιώς "λουκέτο"

    [01] Πολιτική

    Συζητήσεις με τον Μπέρτι Αχέρν

    Στο Δουβλίνο ο Πρωθυπουργός

    16/2/2006 6:04:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/2/2006 6:26:58 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Στην Ιρλανδία βρέθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, ο οποίος είχε εποικοδομητικές συζητήσεις με τον ομόλογό του, Μπέρτι Αχέρν. Στο επίκεντρο των επαφών βρέθηκαν οι διμερείς σχέσεις, η συνταγματική συνθήκη της Ευρώπης, η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η ευρωπαϊκή διεύρυνση στα Βαλκάνια. Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε αποτελεσματική τη συνεργασία των δύο χωρών και τόνισε ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω διεύρυνσης της. Αμέσως μετά το τέλος των συνομιλιών του με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό ο κ. Καραμανλής και οι επίσημοι που τον συνοδεύουν αναχώρησαν για την Αθήνα.

    Άριστες οι σχέσεις

    Αμέσως μετά τη συνάντηση ο κ. Καραμανλής δήλωσε: "Είχα μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό. Οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ιρλανδίας και Ελλάδας είναι άριστες και έχουμε μία πολύ χρήσιμη και αποτελεσματική συνεργασία στα διεθνή φόρα όπου συμμετέχουμε και οι δύο. Και βεβαίως υπάρχουν πολλές μεγάλες δυνατότητες και ευκαιρίες για να διευρύνουμε και να αναπτύξουμε τη συνεργασία αυτή περισσότερο και συνεπώς αφιερώσαμε ένα μεγάλο μέρος των συζητήσεών μας σε αυτό το θέμα".

    Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι "την τελευταία φορά που επισκέφθηκα το Δουβλίνο γιορτάσαμε τότε την ένταξη δέκα νέων κρατών-μελών στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σήμερα ύστερα από αυτό το μεγάλο επίτευγμα η Ενωση αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις μείζονος σημασίας για το μέλλον. Κάναμε μία ανασκόπηση αυτών των προκλήσεων με τον κ. Αχέρν και ανταλλάξαμε απόψεις για το μέλλον της Ευρώπης, για τη διεύρυνση και για τρόπους προσέγγισης της συνταγματικής συνθήκης μετά το πέρας της περιόδου περισυλλογής. Η Ελλάδα θα ήθελε να δεί ένα νέο δυναμισμό στις προσπάθειές μας και τη συνέχιση του διαλόγου με προσεκτική διεύρυνση των μελλοντικών προοπτικών. Σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να δώσουμε την πρέπουσα προσοχή στις ανησυχίες των πολιτών και στην ανάγκη να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη τους στο ευρωπαϊκό εγχείρημα".

    Ο Πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι "η επίτευξη καλύτερων συνθηκών ανάπτυξης για τις οικονομίες μας, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας θα συμβάλει σημαντικά προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάσαμε επίσης με τον κ. Αχέρν την πρόοδο της διαδικασίας της Λισσαβόνας και συμφωνήσαμε ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολύ περισσότερα, ούτως ώστε να πραγματοποιήσουμε τους στόχους μας".

    Τέλος, κ. Καραμανλής είπε ότι ενημέρωσε τον κ. Αχέρν για τις ελληνικές θέσεις τόσο σε σχέση με περιφερειακά όσο και με ευρύτερα διεθνή ζητήματα, με ιδιαίτερη έμφαση στην κατάσταση στα Βαλκάνια, στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, στο Κυπριακό πρόβλημα και τη Μέση Ανατολή.

    [02] Πολιτική

    Σε κυβερνητικό έργο και Πρωθυπουργό

    Μετωπική επίθεση Παπανδρέου

    16/2/2006 12:45:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Τη δριμύτερη μέχρι τώρα κριτική στο κυβερνητικό έργο και στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού με αιχμές τις υποκλοπές, την Οικονομία και το εισόδημα του πολιτη εξαπέλυσε ο Γιώργος Παπανδρέου από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. "Δεν υπάρχει νέα αρχή για την Κυβέρνηση, αλλά η αρχή του τέλους", τόνισε. "Είμαστε μάρτυρες μιας Κυβέρνησης που κατακερματίζει το δημόσιο συμφέρον, που εξυπηρετεί τους λίγους σε βάρος των πολλών", είπε ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέρριψε την ευθύνη προσωπικά στον κ Καραμανλή για τις αποτυχίες όπως είπε στον τομέα της Εξωτερικής Πολιτικής, της Άμυνας, της Δημόσιας Τάξης, ενώ χαρακτήρισε το έργο στο Υπουργείο Πολιτισμού, το χειρότερα μετά τη μεταπολίτευση. Για το σκάνδαλο των υποκλοπών κατηγόρησε την Κυβέρνηση για συγκάλυψη και διερωτήθηκε γιατί δεν ασκήθηκε αμέσως ποινική δίωξη. Παράλληλα, τόνισε ότι όσο νωρίτερα γίνουν εκλογές, τόσο καλύτερα για τον τόπο.

    Υποκλοπές

    Ιδιαίτερο βάρος στην ομιλία του έδωσε ο κ. Παπανδρέου στην υπόθεση των υποκλοπών κάνοντας λόγο για κορυφαίο πολιτικό ζήτημα και σκάνδαλο, ενώ με αφορμή το γεγονός κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ότι κρύβεται και δεν παρουσιάζεται στη Βουλή, ούτε παίρνει υπεύθυνη θέση.

    Αμφισβήτησε δε ότι η κυβέρνηση έχει πει την αλήθεια και ρώτησε τον Πρωθυπουργό γιατί απέκρυψε το σκάνδαλο των υποκλοπών από το λαό, από τη Βουλή, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς καθώς και αν πιστεύει αν αυτή η ενημέρωση θα εμπόδιζε την έρευνα.

    Επίσης ρώτησε τον πρωθυπουργό, γιατί επί έντεκα μήνες που γνώριζε την υπόθεση δεν έλαβε κανένα μέτρο για τη διασφάλιση του απορρήτου και την περαιτέρω διασφάλιση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών τονίζοντας ότι το σκάνδαλο των υποκλοπών δεν αποτελεί μόνο πρόβλημα εθνικής ασφάλειας, αλλά και μαζικής παραβίασης ατομικών δικαιωμάτων.

    Τέλος απέρριψε την πρόσκληση Καραμανλή για συνεννόηση και συναίνεση στο ζήτημα των υποκλοπών, καθώς όπως τόνισε χαρακτηριστικά "δεν θα σπεύσουμε να συγκαλύψουμε τις ευθύνες της ΝΔ".

    Απάντηση Ρουσόπουλου

    "Οι κραυγές της ισοπέδωσης δεν μπορούν να κρύψουν την αλήθεια, το γεγονός δηλαδή ότι το ΠΑΣΟΚ και ως αντιπολίτευση παραμένει πάντα προσκολλημένο στο κυβερνητικό του παρελθόν, σε λογικές, συντηρητικές και σε πρακτικές αδιέξοδες, που δοκιμάστηκαν και απέτυχαν και τα αποτελέσματά τους τα πλήρωσαν και τα πληρώνουν ακόμη οι Έλληνες πολίτες", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    "Οι πολίτες αντιλαμβάνονται την ανάγκη των αλλαγών γι αυτό και στηρίζουν τις μεγάλες θεσμικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης", πρόσθεσε.

    [03] Πολιτική

    "Δεν εξαρτάται από πρόσωπα"

    Σταθερή η εξωτερική πολιτική

    16/2/2006 7:33:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Σταθερές και διαχρονικές είναι οι κατευθύνσεις της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, τόνισε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θεόδωρος Ρουσόπουλος. Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η έλευση της Ντόρας Μπακογιάννη στο υπουργείο των Εξωτερικών θα σημάνει και αλλαγή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, υπογράμμισε, ότι η εξωτερική πολιτική "δεν εξαρτάται από τα πρόσωπα, αλλά καθορίζεται κεντρικά". Ακόμα, επεσήμανε, ότι πολλές φορές η εξωτερική πολιτική, που αφορά θεμελιώδεις εθνικές επιλογές, δεν αλλάζει ακόμη και όταν αλλάζει η κυβέρνηση.

    [04] Πολιτική

    Κλίμα συγκίνησης

    Αλλαγή σκυτάλης στο Μακεδονίας - Θράκης

    16/2/2006 12:15:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/2/2006 1:59:29 μμ)

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ-ΝΕΤ 105.8

    Έκδηλη ήταν η συγκίνηση στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής. Σε θερμό κλίμα ο απερχόμενος υπουργός Νίκος Τσιαρτσιώνης παρέδωσε τη σκυτάλη στο νέο υπουργό Γιώργο Καλατζή και του ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο του. "Ζητώ τη συνεργασία όλων σας για την ανάπτυξη, πρέπει να επιταχύνουμε την προσπάθεια μας γιατί η Θεσσαλονίκη, η Μακεδονία και η Θράκη βαρέθηκαν να περιμένουν και απαιτούν λύσεις, είπε ο νέος υπουργός κ. Καλατζής και διαβεβαίωσε ότι στην πορεία της ανάπτυξης κανένας δεν περισσεύει. Ζήτησε συντονισμό και συντροφικότητα για να επιτευχθούν οι στόχοι της κυβέρνησης ενώ τόνισε ότι η πόρτα του θα είναι ανοιχτή για όλους τους πολίτες.

    Από την πλευρά του, ο κ.Τσιαρτσιώνης, υποδεχόμενος το νέο υπουργό, είπε ότι η πολιτική είναι το εμείς και όχι το εγώ, και σε αυτήν "καταξιώνονται όσοι υιοθετούν το εμείς", εκφράζοντας τη βεβαιότητα του ότι ο νέος υπουργός συμμερίζεται αυτές τις απόψεις. Ο κ. Τσιαρτσιώνης είπε ότι παραδίδει μία καλοδουλεμένη μηχανή, μία μάχιμη και δεμένη ομάδα που φέρνει αποτελέσματα έτσι ώστε η Θεσσαλονίκη να αποτελέσει το κέντρο των Βαλκανίων και να παίξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που της επιφυλάσσει η πορεία των εξελίξεων και κάλεσε τον νέο υπουργό να δώσει στην ομάδα αυτή μία ευκαιρία να συνεχίσει αφού πρώτα την ελέγξει.

    Ο νέος υπουργός Μακεδονίας - Θράκης ευχαρίστησε τον κ. Καραμανλή για τη μεγάλη τιμή που του έκανε, δίνοντας του την εντολή να υπηρετήσει για το καλό της Μακεδονίας και της Θράκης. Επίσης εξήρε την προσωπικότητα του προκατόχου και είπε πως "αντικαθιστά ένα φίλο και πολιτικό με τον οποίο συναντηθήκαμε σε στιγμές καθοριστικές για την πορεία του τόπου".

    Επεισόδια έξω από το Υπουργείο

    Κι ενώ η τελετή ήταν σε εξέλιξη, έξω από το υπουργείο η ένταση χτύπησε "κόκκινο". Ομάδα εργαζομένων στην Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων, που είχαν συγκεντρωθεί εκεί διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο του εργοστασίου, κρατώντας μαύρες σημαίες στα χέρια και φωνάζοντας συνθήματα, απέκλεισαν τις εισόδους του κτηρίου, εμποδίζοντας την είσοδο αρκετών επισήμων. Με τη λήξη της τελετής ξεκίνησαν τα επεισόδια. Οι συγκεντρωμένοι πέταξαν στους αστυνομικούς αυγά και σακούλες με μπόγιες, ενώ τα ΜΑΤ απάντησαν με δακρυγόνα. Τελικά, η κατάσταση εκτονώθηκε όταν αντιπροσωπεία των εργαζομένων, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Εργατικού κέντρου Θεσσαλονίκης, Νίκο Γιαννόπουλο, συναντήθηκαν με τον νέο υπουργό Γ. Καλαντζή και μετά από επικοινωνία με τον υπουργό Απασχόλησης, Σάββα Τσιτουρίδη, συμφωνήθηκε την επόμενη εβδομάδα να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Αθήνα, με στόχο την εξεύρεση λύσης προκειμένου να μην κλείσει το εργοστάσιο που απασχολεί 550 άτομα.

    [05] Κοινωνία

    Σύγκρουση τρένου με αγροτικό αυτοκίνητο

    Τραγωδία στις Σέρρες

    16/2/2006 3:28:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/2/2006 7:38:05 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Δυο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 18 τραυματίστηκαν, εκ των οποίων ο ένας σοβαρά, όταν επιβατική αμαξοστοιχία συγκρούστηκε με αγροτικό αυτοκίνητο, το οποίο επιχείρησε να περάσει τη διάβαση, μεταξύ των σταθμών Σερρών και Λευκοθέας. Το δυστύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι σε δύσβατη περιοχή έξω από την πόλη των Σερρών μεταξύ των κοινοτήτων Χρυσού, Νέου Σκοπού, Πεντάπολης και Τούμπας. Νεκροί είναι ο οδηγός του ΙΧ και μια γυναίκα επιβάτης του τρένου. Οι τραυματίες διακομίσθηκαν στο νοσοκομείο Σερρών. Συνολικά, τέσσερα βαγόνια της επιβατικής αμαξοστοιχίας, εκτροχιάστηκαν από την σφοδρή σύγκρουση. Στη περιοχή έσπευσαν ένα ελικόπτερο Super puma, η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η Αστυνομία και το ΕΚΑΒ. Η αμαξοστοιχία Ιντερσίτι 70 με 101 επιβαίνοντες, εκτελούσε το δρομολόγιο Πειραιά - Αλεξανδρούπολη. Στην περιοχή βρίσκεται ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Καλαντζής.

    [06] Κοινωνία

    Στην αυτοκτονία Τσαλικίδη

    Νέα τροπή

    16/2/2006 12:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/2/2006 4:34:48 μμ)

    Πηγή: Ελευθεροτυπία - ΕΘΝΟΣ

    Νέα διάσταση στο θέμα των υποκλοπών δίνει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελευθεροτυπία", σύμφωνα με το οποίο στα χέρια του εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη, που διενεργεί τις έρευνες, βρίσκονται συνολικά οκτώ τετράδια με σημειώσεις του Κώστα Τσαλικίδη, και όχι δύο, όπως πίστευε μέχρι τώρα η οικογένεια. Στο ένα μάλιστα από τα τετράδια που βρέθηκαν στο γραφείο του στη Vodafone υπάρχει μια σημείωση με τη λέξη "αυτοκτονία" και συγκεκριμένα γράφει σε ένα σημείο ότι "εάν κάτι δεν πάει καλά - αυτοκτονία", κάτι που αποτελεί γρίφο για τις Αρχές. Σήμερα εξάλλου έγινε γνωστό ότι ο κ. Διώτης, εκτός από την αυτοψία που έκανε την Τετάρτη στο σπίτι του Τσαλικίδη, έκανε μυστικά αυτοψία και στο γραφείο του στη Vodafone. Σύμφωνα με πληροφορίες, το μεγάλο ερωτηματικό για τον εισαγγελικό λειτουργό προέρχεται από ευρήματα στο σημείο του απαγχονισμού, που θα καθιστούσαν δύσκολο έως αδύνατο να αυτοκτονήσει ο Tσαλικίδης με τον τρόπο που φέρεται να το έκανε. Όπως προκύπτει από δικαστικές πηγές, "τα στοιχεία δεν μιλούν για αυτοκτονία, αλλά για θάνατο". Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε από τον εισαγγελέα στη θέση που είχε η καρέκλα, αλλά και στο σκοινί που φέρεται να χρησιμοποιήθηκε από τον Tσαλικίδη. Επίσης, ο εισαγγελέας από φωτογραφίες και δακτυλικά αποτυπώματα αναζητεί στοιχεία που θα τον βοηθήσουν στη λύση του μυστηρίου για τα αίτια που οδήγησαν στον απαγχονισμό του Kώστα Tσαλικίδη.

    Εκπλήξεις στην αυτοκτονία

    Ο εισαγγελέας, στην προσπάθειά του να ρίξει φως στην έρευνα, επί μιάμιση ώρα έψαχνε μαζί με ειδικό από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικού της Ασφάλειας τα προσωπικά αντικείμενα του Kώστα Tσαλικίδη, μεταξύ των οποίων 2.000 δίσκους βινυλίου, συλλογή από σιδερένια παιχνίδια και αυτοκινητάκια, βιβλία και έγγραφα στα συρτάρια του. Ο κ. Διώτης ερεύνησε όλους τους χώρους του σπιτιού, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, την προσοχή του τράβηξε το σημείο όπου βρέθηκαν τα δύο τετράδια με σημειώσεις του Kώστα Tσαλικίδη, τα οποία του είχαν παραδώσει τις προηγούμενες ημέρες ο αδελφός του και ο δικηγόρος της οικογένειας, κ. Σοφός. Τα τετράδια περιείχαν τεχνικές σημειώσεις και σχεδιαγράμματα, αλλά και κάποια σχόλια του Τσαλικίδη, που έδειχναν ότι έκανε σχέδια για αναβάθμιση του δικτύου της εταιρείας με ορίζοντα πέραν του Ιουλίου του 2005, γεγονός που δεν δικαιολογούσε παράλληλα και σκέψεις αυτοκτονίας του.

    Τα προσωπικά αντικείμενα του Τσαλικίδη, τα βιβλία, το γραφείο του, τα συρτάρια με έγγραφα προσωπικά και επαγγελματικά, αλλά και άλλα σημεία σε άλλους χώρους μέσα στο δυάρι του Kολωνού ήταν αυτά στα οποία εστιάστηκε η προσοχή του κ. Διώτη, που πιστεύει ότι έστω και ετεροχρονισμένα μια επιτόπου έρευνα μπορεί να έχει απρόσμενα αποτελέσματα.

    Ο κ. Διώτης δεν πήρε αντικείμενα ή έγγραφα από το διαμέρισμα, καθώς ό,τι ήθελε να αποκομίσει από την έρευνά του αποτυπώθηκε στις φωτογραφίες που ελήφθησαν. Εξάλλου, οι συσκευές του σταθερού και των κινητών τηλεφώνων του Τσαλικίδη και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής του, όπως και τα δύο τετράδια, ερευνώνται ήδη στα εργαστήρια της Εγκληματολογικής Υπηρεσίας της Ασφάλειας.

    Πριν από την αυτοψία ο κ. Διώτης πήγε στο Εγκληματολογικό της ΓAΔA, όπου ενημερώθηκε για τα αποτελέσματα της ανάλυσης και της αποκρυπτογράφησης που έχουν γίνει μέχρι τώρα στις μνήμες των τηλεφωνικών συσκευών, καθώς και για την αποκρυπτογράφηση του τελευταίου e-mail, ενώ παρέδωσε τα δύο κινητά του Tσαλικίδη και την κάρτα sim που του προσκόμισε ο δικηγόρος της οικογένειας.

    Ο κ. Διώτης περιμένει σήμερα τα αποτελέσματα των αναλύσεων, που θα του υποδείξουν με ποια στελέχη της Vodafone είχε ηλεκτρονική ή τηλεφωνική επικοινωνία ο Tσαλικίδης και τι προκύπτει από αυτή τη συνομιλία, καθώς, σύμφωνα με όσα στοιχεία έχουν κατατεθεί από την οικογένεια, κάποιοι από την εταιρεία γνώριζαν τι ήταν αυτό που τον πίεζε. Η έρευνα του εισαγγελέα θα συνεχιστεί με καταθέσεις στελεχών της Vodafone.

    [07] Κοινωνία

    Η δεύτερη πανελλαδική 24ωρη της ΟΤΟΕ

    Απεργία στις τράπεζες

    16/2/2006 7:12:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/2/2006 7:45:54 μμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τη δεύτερη πανελλαδική 24ωρη απεργία στις τράπεζες, πραγματοποιεί την Παρασκευή, η ΟΤΟΕ διαμαρτυρόμενη για την πρόθεση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών να καταργήσει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η ΟΤΟΕ καλεί τους τραπεζοϋπαλλήλους σε απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα το πρωί στις 9 πμ μπροστά στην έδρα της ομοσπονδίας. Θα ακολουθήσει πορεία προς το υπουργείο Απασχόλησης. Η ΟΤΟΕ έχει ζητήσει να συναντηθεί με το νέο υπουργό Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη, προκειμένου να τον ενημερώσει για την κρίση που δημιουργήθηκε στο χώρο των τραπεζών.

    [08] Κοινωνία

    Από τους προέδρους της Ελλάδας και Ισραήλ

    Τιμή στα θύματα των Ναζί

    16/2/2006 5:28:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/2/2006 7:39:37 μμ)

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Φόρο τιμής στους 50.000 Έλληνες εβραίους που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης αποτίσανε σήμερα ο πρόεδρος τους κράτους του Ισραήλ Μοσέ Κατσάβ και ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στη διάρκεια τελετής που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο μνημείο του ολοκαυτώματος στην πλατεία Ελευθερίας. Στο μνημείο τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και ακολούθησε κατάθεση στεφανιών από τους κκ Κατσάβ και Παπούλια. Στη συνέχεια οι δύο πρόεδροι αποκάλυψαν αναμνηστική πλάκα. Μετά οι δύο πρόεδροι ξεναγήθηκαν στο μουσείο εβραϊκού πολιτισμού και ακολούθησε γεύμα στο κυβερνείο που παρέθεσε ο υπουργός Μακεδονιας-Θράκης Γιώργος Καλαντζής. Το απόγευμα ο πρόεδρος του Ισραήλ επισκέφθηκε και ξεναγήθηκε στον αρχαιολογικό τόπο της Βεργίνας. Στον υψηλό επισκέπτη οι ξεναγοί δώρισαν δυο οδηγούς στην αγγλική γλώσσα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην πολιτική ηγεσία ο Κατσάβ

    [09] Κοινωνία

    Τηλεφώνημα-φάρσα για βόμβα

    Ελεγχόμενη έκρηξη στο MEGA

    16/2/2006 2:02:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αναστάτωση προκάλεσε για περίπου δύο ώρες το μεσημέρι, τηλεφώνημα για βόμβα στο τηλεοπτικό κανάλι MEGA. Συγκεκριμένα, άγνωστος τηλεφώνησε στις 11 στο τηλεφωνικό κέντρο του καναλιού και είπε ότι επρόκειτο να εκραγεί βόμβα, χωρίς να αναφέρει οργάνωση. Όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, 55 λεπτά αργότερα οι υπεύθυνοι του MEGA ενημέρωσαν την ασφάλεια και στο σημείο έσπευσαν πυροτεχνουργοί, οι οποίοι άρχισαν την έρευνα, ενώ αποκλείστηκε και το κτίριο. Οι αστυνομικοί εντόπισαν ένα "ύποπτο" αντικείμενο στην είσοδο του γκαράζ και για προληπτικούς λόγους έκαναν ελεγχόμενη έκρηξη στις 13.30 το μεσημέρι. Όπως διαπιστώθηκε αργότερα όμως το αντικείμενο ήταν ένας μηχανισμός ποτίσματος και το τηλεφώνημα ήταν τελικά φάρσα.

    [10] Κοινωνία

    Στο Δημαρχιακό Μέγαρο Αθηνών

    Την ερχόμενη Πέμπτη η εκλογή νέου δημάρχου

    16/2/2006 6:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/2/2006 7:17:02 μμ)

    Την ερχόμενη Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχιακό Μέγαρο η συνεδρίαση για την εκλογή νέου δημάρχου στην Αθήνα, μετά την παραίτηση της Ντόρας Μπακογιάννη. Τη συνεδρίαση για εκλογή νέου δημάρχου συγκάλεσε η πλειοψηφήσασα δημοτική σύμβουλος, που εκτελεί καθήκοντα δημάρχου Φωτεινή Πιπιλή. Νέος Δήμαρχος Αθηναίων θα εκλεγεί όποιος συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, δηλαδή 13 ψήφους. Αν κάτι τέτοιο δεν επιτευχθεί στην πρώτη και τη δεύτερη ψηφοφορία, θα ακολουθήσει τρίτη, οπότε και θα εκλεγεί ο υποψήφιος που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

    Οι 25 δημοτικοί σύμβουλοι, από τους οποίους θα εκλεγεί ο νέος δήμαρχος είναι: Χρόνης Ακριτίδης (αντιδήμαρχος), Νίκος Απέργης (πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας και Άθλησης), Δημήτρης Αποστολόπουλος, Ήρα Βαλσαμάκη-Ράλλη (πρόεδρος των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών Δήμου Αθηναίων), Σοφία Δασκαλάκη-Μυτιληναίου, Λύδια Ιωαννίδου-Μουζάκα, Θόδωρος Καλομοίρης (πρόεδρος ΔΣ Νομαρχιακού Γενικού Νοσοκομείου "Η Ελπίς"), Τόνια Κανελλοπούλου (αντιδήμαρχος), Αικατερίνη Κατριβάνου (αντιδήμαρχος), Αικατερίνη Κατσαμπέ-Μαρνέρη (πρόεδρος Μουσικών Συνόλων), Βασίλης Κορομάντζος (πρόεδρος Επιχείρησης Μηχανογράφησης Δήμου Αθηναίων), Λεωνίδας Κορρές , Πάνος Λουκάκος, Νίτσα Λουλέ (πρόεδρος του Πολιτισμικού Οργανισμού Δήμου Αθηναίων), Άγγελος Μοσχονάς (αντιδήμαρχος), Θόδωρος Μπεχράκης (πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου), Κέλλυ Μπουρδάρα (αντιδήμαρχος), Φωτεινή Πιπιλή (πρώτη σε ψήφους δημοτική σύμβουλος), Λευτέρης Σκιαδάς (αντιδήμαρχος), Θόδωρος Σκυλακάκης (αντιδήμαρχος), Θανάσης Σπυράκος, Άρης Σταθάκης, Χρήστος Τεντόμας (αντιδήμαρχος), Μαρία Τζομπανάκη (αντιδήμαρχος), Τάκης Χρυσικάκος.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η μάχη της διαδοχής

    [11] Κόσμος

    Ανακηρύχθηκε Πρόεδρος της Αιτής

    Πρεβάλ και με τη βούλα

    16/2/2006 6:10:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τέλος στο εκλογικό θρίλερ της 7ης Φεβρουαρίου και τις διαδηλώσεις των τελευταίων πέντε ημερών έβαλε η ανακήρυξη του Ρενέ Πρεβάλ στο αξίωμα του Προέδρου της Αϊτής. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της εκλογικής επιτροπής, Μαξ Ματιρέν, με καταμετρημένο το 96% των ψήφων, ο κ. Πρεβάλ ανακηρύχθηκε νικητής από τον πρώτο γύρο με 51,15%. Αμέσως μετά την ανακοίνωση, χιλιάδες υποστηρικτές του πρώην προέδρου και πρωθυπουργού, αλλά και στενού συνεργάτη του αποπεμφθέντος προέδρου Ζαν Μπερτράν Αριστίντ, βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν. Το σίριαλ των εκλογών άρχισε να διαδραματίζεται μετά την εύρεση καμένων ψηφοδελτίων υπέρ της υποψηφιότητας Πρεβάλ σε κρατικό χώρο αποθήκευσης απορριμμάτων, ενώ ο ίδιος έκανε λόγο για εκτεταμένη νοθεία. Μάλιστα, το Υπουργείο Εσωτερικών διέταξε έρευνα, ενώ χιλιάδες υποστηρικτές του νέου Προέδρου διαδήλωσαν ζητώντας να ανακηρυχθεί Πρόεδρος.

    Αρχικά, η εκλογική επιτροπή είχε δώσει στον κ. Πρεβάλ ποσοστό άνω του 60%, όμως, πριν την ανακάλυψη των καμένων ψηφοδελτίων, "κατέβασε" το ποσοστό στο 48,76%, με αποτέλεσμα να απαιτείται δεύτερος γύρος.

    Όπως διευκρίνισε ο κ. Ματιρέν, κατόπιν συνομιλιών με την προσωρινή κυβέρνηση της Αιτής και τον πρωθυπουργό Ζεράρ Λατορτί, αποφασίστηκε να μην προσμετρηθούν 85.000 λευκά και, έτσι, ο κ. Πρεβάλ αναδείχθηκε στο προεδρικό αξίωμα.

    Ο νέος Πρόεδρος καλείται τώρα να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα της Αϊτής, της φτωχότερης χώρας της Αμερικής, όπου το προσδόκιμο ζωής είναι τα 51 έτη και το 65% των πολιτών ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Liberation: Rene Preval devient le president d'Haiti

    The Sydney Morning Herald: Deal over blank ballots sees Preval win Haitian presidency

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Έρευνα για "μαζική νοθεία"

    [12] Κόσμος

    Μετά τον εντοπισμό "ύποπτου" υλικού

    Εκκενώθηκαν σπίτια στο Μπέρμινχαμ

    16/2/2006 1:30:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Reuters- Skynews

    Στην εκκένωση σπιτιών, σε ένα δρόμο του Μπέρμινχαμ, στην περιοχή Bartley Green, προχώρησε η βρετανική αστυνομία, μετά τον εντοπισμό, "ύποπτου υλικού", σε ένα σπίτι στο πλαίσιο αντιτρομοκρατικής επιχείρησης. Την είδηση μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News αλλά και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters το οποίο αναφέρει ότι o δρόμος έχει αποκλειστεί από την αστυνομία και ότι στην περιοχή καταφθάνουν ειδικοί πυροτεχνουργοί. Περισσότερες πληροφορίες δεν έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστές.

    [13] Ιράκ

    Καταδίκη των νέων βασανιστηρίων στην Αμπού Γράιμπ

    Αποστροφή για τις εικόνες φρίκης

    16/2/2006 6:32:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Κατακραυγή προκάλεσαν οι νέες φωτογραφίες με βασανισμούς Ιρακινών κρατουμένων από Αμερικανούς δεσμοφύλακες, που δημοσιοποιήθηκαν χθες από το αυστραλιανό κανάλι SBS. Η ιρακινή κυβέρνηση καταδίκασε έντονα τους βασανισμούς και επέμεινε στην αναγκαιότητα μη επανάληψής τους, προσθέτοντας πως το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι καταδικάζουν επίσης τις πράξεις αυτές. Πάντως, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ προέβη σε μία μάλλον αμφιλεγόμενη δήλωση, λέγοντας πως οι φωτογραφίες δεν έπρεπε να δουν το φως της δημοσιότητας γιατί "όχι γιατί έχουμε κάτι να κρύψουμε αλλά επειδή παραβιάζουν την ιδιωτικότητα των κρατουμένων". Ο υπουργός Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ιράκ, Ζουχάιρ αλ Σάλαμπι, ζήτησε από τις συμμαχικές δυνάμεις να παραδώσουν στην κυβέρνηση όλους τους Ιρακινούς που κρατούνται σε φυλακές υπό αμερικανική διοίκηση, οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 14.000. Στο μεταξύ, το ιρακινό Υπουργείο Εσωτερικών διέταξε έρευνα για την ύπαρξη τάγματος θανάτου στις τάξεις της αστυνομίας, με στόχο μέλη της σουνιτικής κοινότητας.

    Έντονες αντιδράσεις

    Αν και οι νέες εικόνες φρίκης στην φυλακή - κολαστήριο απουσίασαν από τα φύλλα των ιρακινών εφημερίδων, αλλά αναμεταδόθηκαν από αραβικά τηλεοπτικά δίκτυα, πολιτικοί και κάτοικοι δήλωσαν αηδιασμένοι.

    "Είναι ένα πολύ επικίνδυνο θέμα, το οποίο η ιρακινή κυβέρνηση θα πρέπει να επανεξετάσει", είπε ο κ. Σάλαμπι, προσθέτοντας πως οι φωτογραφίες δείχνουν κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίες δεν διαφέρουν από αυτές που διαπράττονται από δικτατορικά καθεστώτα.

    Σοκαρισμένος από τις φωτογραφίες δήλωσε και ο Σουνίτης πολιτικός ηγέτης, Αντνάν αλ Ντουλάιμι, χαρακτηρίζοντάς τις "οδυνηρές για κάθε Ιρακινό". "Τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να είναι σεβαστά στη φυλακή, ακόμη και για τους εγκληματίες", επεσήμανε ο αλ Ντουλάιμι.

    Από την πλευρά του, εκπρόσωπος του ριζοσπαστικού Σιίτη ηγέτη, Μοκτάντα αλ Σαντρ, εκτίμησε πως η δημοσίευση των νέων εικόνων θα ενισχύσει την έχθρα κατά των ξένων δυνάμεων στο Ιράκ.

    Για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έκανε λόγο και η διεθνής επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, ενώ ανθρωπιστικές οργανώσεις στις ΗΠΑ ζητούν την διεξαγωγή έρευνας για τα βασανιστήρια στην διαβόητη φυλακή.

    Έρευνες για "τάγμα θανάτου"

    Την ίδια ώρα, σάλο έχουν προκαλέσει και οι καταγγελίες ενός Αμερικανού στρατηγού, υπεύθυνου για την εκπαίδευση των Ιρακινών αστυνομικών, για την ύπαρξη τάγματος θανάτου στους κόλπους της ιρακινής αστυνομίας.

    Σύμφωνα με όσα είπε ο στρατηγός Τζόζεφ Πέτερσον στην εφημερίδα Chicago Tribune, 22 τροχονόμοι, με στολές των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας, συνελήφθησαν στα τέλη Ιανουαρίου στη Βαγδάτη, την ώρα που οδηγούσαν για εκτέλεση έναν σουνίτη.

    Η καταγγελία προκάλεσε την παρέμβαση του Υπουργείου Εσωτερικών, που διέταξε έρευνα για να εξακριβωθεί η ταυτότητα του θύματος και των 22 τροχονόμων, αλλά και να εξακριβώσει αν οι εν λόγω άνδρες ανήκαν όντως στην αρμοδιότητά του.

    Πάντως, σουνιτικές οργανώσεις έχουν κατηγορήσει κατά το παρελθόν μέλη των δυνάμεων ασφαλείας για σύλληψη και δολοφονία μελών της σουνιτικής κοινότητας, από τις τάξεις της οποίας στρατολογούνται τα μέλη των ενόπλων αντιστασιακών ομάδων.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    SBS: Outrage Over New Abuse Images

    Die Welt: Neue Ermittlungen im Folterskandal gefordert

    Chicago Tribune: Death squad of Iraqi cops found, U.S. says

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Φρίκη δίχως τέλος

    [14] Μ. Ανατολή

    "Πυρά" από τον Γάλλο ΥΠΕΞ

    Αντιδράσεων συνέχεια για το Ιράν

    16/2/2006 4:46:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μαίνονται οι αντιδράσεις τις διεθνούς κοινότητας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τρεις ημέρες αφότου η Τεχεράνη επανέλαβε εργασίες για τον εμπλουτισμό ουρανίου στο πυρηνικό εργοστάσιο της Νατάνζ. Μιλώντας στο δεύτερο κανάλι της γαλλικής τηλεόρασης, ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Φιλίπ Ντουστ Μπλαζί, υποστήριξε πως οι δραστηριότητες της Τεχεράνης απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν ειρηνικές, προσθέτοντας πως "κανένα πολιτικό πυρηνικό πρόγραμμα δεν μπορεί να εξηγήσει το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Χωρίς αμφιβολία, είναι παράνομο". Άμεση ήταν η απάντηση της Τεχεράνης στις δηλώσεις Μπλαζί: "προτείνω στον κ. Μπλαζί να χρησιμοποιήσει έναν πιο διπλωματικό τόνο και να αποφύγει την κλιμάκωση της έντασης, κάνοντας τέτοιες δηλώσεις", δήλωσε ο επικεφαλής της ιρανικής διαπραγματευτικής ομάδας για τα πυρηνικά, Αλί Λαριτζανί. Νωρίτερα, ο ίδιος τόνισε πως η χώρα του δεν επιθυμεί να αποκτήσει πυρηνική βόμβα, επισημαίνοντας πως για τον λόγο αυτό το Ιράν έχει υιοθετήσει την Συνθήκη του ΟΗΕ για Μη Διάδοση των Πυρηνικών.

    Την ανησυχία της για την κατάσταση που διαμορφώνεται εξέφρασε και η Κίνα, προτρέποντας όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές σε μια διπλωματική επίλυση της κρίσης. "Υποστηρίζουμε την προστασία του διεθνούς καθεστώτος μη διάδοσης (των πυρηνικών) και είμαστε υπέρ της ειρηνικής διευθέτησης του θέματος των πυρηνικών του Ιράν μέσω διπλωματικών διαπραγματεύσεων", είπε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κιν Γκανγκ.

    Την ερχόμενη Δευτέρα, ο επικεφαλής της ιρανικής εξωτερικής πολιτικής, Μανουσέρ Μοτακί, θα συναντηθεί στις Βρυξέλλες με την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ ιρανική αντιπροσωπεία θα μεταβεί στη Μόσχα για να συζητήσει την πρόταση της Ρωσίας να εμπλουτίζεται το ιρανικό ουράνιο επί δικού της εδάφους.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    Le Monde: L'Iran rejette les accusations de la France sur son "programme nucleaire militaire clandestin"

    Jerusalem Post: France:Iran nuke program cover for military effort

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ανέβασε τους τόνους η Ράις

    [15] Μ. Ανατολή

    Για συνομιλίες με αξιωματούχους του Υπ. Εξωτερικών

    Στην Άγκυρα αντιπροσωπεία της Χαμάς

    16/2/2006 11:02:00 πμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Κρίσιμες συνομιλίες θα έχει στην Άγκυρα ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Χάλεντ Μεσάαλ με ανώτατους αξιωματούχους του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης που έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην ισλαμική οργάνωση και το Ισραήλ, μετά την επικράτηση της Χαμάς στις παλαιστινιακές εκλογές. Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της Χαμάς στην Άγκυρα εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών που έχει ξεκινήσει η παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση στον αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο, προκειμένου να εξασφαλίσει την στήριξή του στην νέα παλαιστινιακή κυβέρνηση. Την ίδια ώρα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Φιλίπ Ντουστ-Μπλαζί κάλεσε τη Χαμάς να αναγνωρίσει το Ισραήλ, επισημαίνοντας παράλληλα πως η Ρωσία έφερε την παλαιστινιακή οργάνωση προ των ευθυνών της. Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2, ο Ντουστ-Μπλαζί, είπε "πρέπει να περάσουμε από τη βία στο διάλογο. Κατά την άποψή μου είμαστε πολύ κοντά σε αυτό, με μια προϋπόθεση όμως: να ακολουθήσει η Χαμάς την πολιτική διαδικασία, να σταματήσει και να αποκηρύξει τη βία". Την περασμένη εβδομάδα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προσκάλεσε τους ηγέτες της οργάνωσης στη Μόσχα για να αναζητήσουν λύση στην ισραηλο-παλαιστινιακή διαμάχη. Πρόταση την οποία απέστειλε επίσημα στον Χαλέντ Μεσάαλ, όπως έγινε γνωστό σήμερα, χωρίς όμως να έχει ακόμα καθοριστεί η ημερομηνία της επίσκεψης. Η Χαμάς πάντως έχει ήδη δηλώσει ότι θα αποδεχόταν μια πρόσκληση από τη Ρωσία, η οποία έχει ενοχλήσει το Ισραήλ και τις ΗΠΑ μη συμμετέχοντας στην εκστρατεία τους για απομόνωση της παλαιστινιακής οργάνωσης.

    Μέτρα του Ισραήλ

    Στο μεταξύ, το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο να απαγορεύσει την είσοδο Παλαιστινίων εργατών, καθώς και να διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, αντιδρώντας έτσι στη νίκη της Χαμάς στις βουλευτικές εκλογές, μετέδωσε ο ραδιοσταθμός των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων. "Πρέπει να κάνουμε τους Παλαιστινίους να χάσουν βάρος, αλλά όχι να πεθάνουν" δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός σύμβουλος Ντοβ Βάισγκλας. Το νέο Παλαιστινιακό κοινοβούλιο, στο οποίο η Χαμάς έχει την απόλυτη πλειοψηφία, πρόκειται να συγκληθεί για πρώτη φορά το Σάββατο. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Σαούλ Μοφάζ προειδοποίησε ότι το Ισραήλ ενδέχεται να διακόψει τους δεσμούς με την Παλαιστινιακή Αρχή αν αναδειχθεί πρόεδρος της Βουλής μέλος της Χαμάς.

    [16] Οικονομία

    Συνέντευξη Τύπου για Eurogroup και Ecofin

    Μείωση της φορολογίας από το 2007

    16/2/2006 5:17:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Τη μείωση της άμεσης φορολογίας με αιχμή τους φορολογικούς συντελεστές για τα φυσικά πρόσωπα, προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομίας, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου για τα αποτελέσματα των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin. Ο Γιώργος Αλογοσκούφης, αφού αναγνώρισε ότι οι μισθωτοί κατέχουν τα πρωτεία στις φορολογικές επιβαρύνσεις, ανακοίνωσε πως η μείωση των φορολογικών συντελεστών και η αύξηση των αφορολογήτων ορίων θα ξεκινήσει από το 2007, τονίζοντας, ότι θα απλουστευθούν οι φορολογικές διαδικασίες, ενώ υπενθύμισε ότι θα υλοποιηθούν και άλλες μεταρρυθμίσεις, όπως είναι το ασφαλιστικό των τραπεζών, οι συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού φορέα και το Ειδικό Σώμα Ελεγκτών που θα ελέγχουν τις δημόσιες δαπάνες. Ακόμα, επανέλαβε τη δέσμευση της Κυβέρνησης για αύξηση του ΕΚΑΣ σε 230 ευρώ και της βασικής σύνταξης του ΟΓΑ σε 330 ευρώ έως το 2008.

    Όσον αφορά το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας, το υπουργείο Οικονομικών θα λάβει τις απαραίτητες αποφάσεις έτσι ώστε να μην ενταχθούν στο φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας και άλλοι ιδιοκτήτες μετά την αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.

    Στην κατεύθυνση αυτή είτε θα ληφθούν υπόψη οι παλιές αντικειμενικές τιμές είτε θα αναπροσαρμοστούν τα αφορολόγητα όρια.

    Επίσης, ο υπουργός έδωσε διευκρινίσεις και για την εγκύκλιο για τις ΔΕΚΟ τονίζοντας ότι οι εισηγμένες στο χρηματιστήριο επιχειρήσεις δεν ανήκουν στο δημόσιο και δεν εμπίπτουν στις ρυθμίσεις για τις μη εισηγμένες ακόμη κι αν είναι ζημιογόνες.

    Ζητά διευκρινήσεις από τη Β. Παπανδρέου

    Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε ακόμα στο θέμα της συνάντησης της Βάσως Παπανδρέου με τον κοινοτικό επίτροπο Χοακίν Αλμούνια. Ο υπουργός κάλεσε τη βουλευτή του ΠΑΣΟΚ να δώσει διευκρινίσεις για τη συνάντηση, προσθέτοντας ότι κανένας δεν νομιμοποιείται να υπονομεύει τη χώρα στο εξωτερικό. Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε, ότι "κανείς δεν αμφισβητεί να ενημερώνεται η αξιωματική αντιπολίτευση από τις κοινοτικές υπηρεσίες και ούτε οι κοινοτικές υπηρεσίες να δέχονται όποιον κρίνουν, αλλά το ζήτημα ανέκυψε από τη μυστικότητα της συνάντησης και από το γεγονός ότι μετά τη συνάντηση δεν ανακοινώθηκαν από την αξιωματική αντιπολίτευση τα αποτελέσματα", προσθέτοντας, ότι "υπάρχει ζήτημα δεοντολογίας". Ακόμα, έδωσε στη δημοσιότητα παλαιότερες ανακοινώσεις του κόμματος της ΝΔ, όταν ήταν στην αντιπολίτευση και στελέχη της είχαν συναντηθεί με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Απαντώντας η Βάσω Παπανδρέου δήλωσε ότι η αυτογελοιοποίηση για λόγους αποπροσανατολισμού έχει τα όριά της και αυτό οφείλει να το αντιληφθεί, επιτέλους, ο υπουργός Οικονομίας, κατηγορώντας τον υπουργό οικονομίας, ότι "επιχειρεί να δαιμονοποιήσει μια συνηθισμένη ενημερωτική συνάντηση".

    [17] Οικονομία

    Για την νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας

    Άκαρπες οι διαπραγματεύσεις

    16/2/2006 5:10:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ-ΑΠΕ

    Σε ναυάγιο οδηγήθηκαν και πάλι οι διαπραγματεύσεις των συνδικάτων, με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών, για την υπογραφή της νέας Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καθώς οι εργοδοτικές οργανώσεις και κυρίως ο ΣΕΒ συζητούν για αυξήσεις στους μισθούς και τα ημερομίσθια μικρότερες από το 3%, παίρνοντας υπόψη το μέσο ευρωπαϊκό πληθωρισμό και ένα τμήμα της αύξησης της παραγωγικότητας, γεγονός που βρίσκει κάθετα αντίθεση την ηγεσία της ΓΣΣΕ. Μετά και το νέο αδιέξοδο ο κ. Πολυζωγόπουλος κάλεσε τον Πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του για την προστασία του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων μεταξύ συνδικάτων και εργοδοτικών οργανώσεων. Πρόκειται για την τρίτη συνάντηση ανάμεσα στα δύο μέρη. Η ΓΣΕΕ πλέον προσανατολίζεται σε απεργιακή κινητοποίηση, στις αρχές Μαρτίου, μαζί με την ΑΔΕΔΥ.

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    ΕΠΑΕ: Και τυπικά παρελθόν ο Λυκουρέζος

    16/2/2006 5:53:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Το χρονικό μίας προαναγγελθείσας αποχώρησης έγινε και τυπικά γνωστό, καθώς ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος υπέβαλε το μεσημέρι στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΑΕ την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της ΕΠΑΕ. Ο λόγος της απόφασης του κ. Λυκουρέζου, όπως τόνισε και σε δηλώσεις του ο ίδιος λίγο μετά, ήταν ο αυξημένος φόρτος εργασίας, "καθώς ο χρόνος του ήταν αρκετά περιορισμένος λόγω των υποχρεώσεων του με το δικηγορικό του γραφείο". Μέχρι να εκλεχθεί ο καινούριος πρόεδρος, τα καθήκοντα του κ. Λυκουρέζου θα ασκεί ο α αντιπρόεδρος της διοργανώτριας αρχής, κ. Βίκτωρας Μητρόπουλος.

    [19] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Σάντος: "Πάμε για τη νίκη"

    16/2/2006 5:10:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/2/2006 5:29:23 μμ)

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Σύνθημα νίκης έδωσε ο τεχνικός της ΑΕΚ, για το επικείμενο μεγάλο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη, στο παιχνίδι για την 20η αγωνιστική του Πρωταθλήματος. Ο Πορτογάλος τεχνικός τόνισε πως μόνος στόχος της "Ένωσης" είναι οι τρεις βαθμοί, επεσήμανε όμως πως το αποτέλεσμα στο ντέρμπι δεν πρόκειται να αναδείξει το Πρωταθλητή, αφού όπως είπε χαρακτηριστικά "δεν είναι ένα ντέρμπι τίτλου καθώς το πρωτάθλημα δεν κρίνεται στα ντέρμπι". Και συμπλήρωσε: " Ωστόσο, το ζητούμενο για εμάς είναι η νίκη. Αν νικήσει ο Ολυμπιακός, θα έχει και από μαθηματικής πλευράς το προβάδισμα. Εμείς, με ηρεμία και μεγάλη διάθεση, θα πάμε στο Καραϊσκάκη με σκοπό την κατάκτηση των τριών βαθμών. Εχω εμπιστοσύνη στους παίκτες μου. Γνωρίζουμε ότι δεν θα κυριαρχήσουμε για 90 λεπτά, αλλά ούτε ο Ολυμπιακός θα κυριαρχήσει. Οι δύο ομάδες θα δώσουν μεγάλη μάχη. Θα γίνει ένα ωραίο παιχνίδι και θέλω να πιστεύω ότι εμείς θα είμαστε οι νικητές".

    "Να πάρουμε το κέντρο"

    Ο Σάντος στη συνέχεια έδωσε το στίγμα του πως θα παραταχθεί η ομάδα τον μεγάλο αγώνα της Κυριακής: "Πρέπει να παρουσιαστούμε στον άξονα του κέντρου το ίδιο δυνατοί. Να μην αφήσουμε τον Ολυμπιακό να κάνει το παιχνίδι του στο κέντρο. Αυτό δεν θα το κάνουμε με ατομικά μαρκαρίσματα. Αυτό δεν το κάνω ποτέ εγώ. Δεν έχει σημασία για μάς που δεν θα παίξει ο Τουρέ, μπορεί να παίξει ο Στολτίδης. Το ίδιο είναι. Πρέπει να χτυπήσουμε στον τομέα που θα έχει πρόβλημα ο Ολυμπιακός".

    Σχετικά με τις δηλώσεις που έκανε ο Πορτογάλος τεχνικός στην εφημερίδα της πατρίδας του "A Bola", αλλά και για το μέλλον της ΑΕΚ, τόνισε: "Είπα ότι στόχος είναι να παλέψουμε για τον τίτλο. Αν έχουμε τις συνθήκες να αποκτήσουμε 3-4 παίκτες, τότε μπορούμε να πετύχουμε κάτι σωστό, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Αλλά αυτό εξαρτάται και από την διοίκηση. Δηλαδή, αν η διοίκηση μπορέσει να κάνει τις κατάλληλες αγορές, τότε εγώ θα κάνω τα πάντα για τον τίτλο. Έχω εμπιστοσύνη στον πρόεδρο. Κάνει τα πάντα για να βοηθήσει την ΑΕΚ".

    Ευχάριστα νέα για "Καίσαρα", Γεωργέα

    Θετικά ήταν τα νέα για τον Φερνάντο Σάντος στην προπόνηση της ΑΕΚ, αφού είδε τους Ζούλιο Σέζαρ και Νίκο Γεωργέα να ακολουθούν κανονικά το πρόγραμμα χωρίς να αισθανθούν καμία ενόχληση. Αυτό σημαίνει πως κατά ένα μεγάλο ποσοστό οι δύο παίκτες θα μποροέσουν να δώσουν το "παρών στο κυριακάτικο ντέρμπι. Παράλληλα ο Σάντος είδε τους Παντελή Καπετάνο και Γιώργο Αλεξόπουλο να ακολουθούν ατομικό πρόγραμμα αλλά σε πιο έντονους ρυθμούς. Η χρησιμοποίηση ή μη των για τους δύο παίκτες θα κριθεί στην τελευταία προπόνηση πριν από την αναμέτρηση.

    [20] Βρέθηκε "ντοπέ" η Πίλεβα

    16/2/2006 2:23:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Η Ρωσίδα πρωταθλήτρια Ολγκα Πίλεβα, που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 15 χιλιόμετρα ατομικού αντοχής του διάθλου, έγινε η πρώτη αθλήτρια των χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Τορίνο, που βρέθηκε επισήμως να έχει κάνει χρήση απαγορευμένων ουσιών. Μέλος της ΔΟΕ, τα στοιχεία του οποίου δεν είδαν το φως της δημοσιότητας, αποκάλυψε ότι οι εξετάσεις στα δύο δείγματα της Πίλεβα έδειξαν την παρουσία της διεγερτικής ουσίας καρφεδόνης (Carphedon). Μετά την εξέλιξη αυτή, η Ρωσίδα πρωταθλήτρια, που τιμωρήθηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή με προσωρινό αποκλεισμό λίγο πριν από την έναρξη του αγωνίσματος των 7,5 χιλιομέτρων του σπριντ στο δίαθλο, κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις ενώπιον της πειθαρχικής επιτροπής της ΔΟΕ, η οποία θα συνεδριάσει το απόγευμα. Η 30χρονη πρωταθλήτρια πλέον αντιμετωπίζει σοβαρά το ενδεχόμενο να "χάσει" το μετάλλιό της.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Σκιές" απαγορευμένων ουσιών στο Τορίνο

    [21] "Σκιές" απαγορευμένων ουσιών στο Τορίνο

    16/2/2006 1:56:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πέντε μέρες μετά το άνοιγμα της αγωνιστικής αυλαίας των 20ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Τορίνο, οι Ιταλοί διοργανωτές βρίσκονται αντιμέτωποι μία σοβαρή υπόθεση ντόπινγκ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της αντι-ντόπινγκ επιτροπής της ΔΟΕ, Ντικ Πάουντ στο αίμα αρκετών αθλητών του σκι δρόμων αντοχής, βρέθηκαν "περίεργες" τιμές, κάτι που προκαλεί υποψίες για χρήση απαγορευμένων ουσιών. "Βρισκόμαστε μπροστά σε μια υπόθεση χρήσης απαγορευμένων ουσιών. Είναι περίεργη σύμπτωση να έχουν 12 αθλητές τις ίδιες περίεργες ενδείξεις στο αίμα τους" αποκάλυψε ο κ. Πάουντ.

    [22] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Όλα τα λεφτά" η Ρεάλ Μαδρίτης

    16/2/2006 11:55:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Τον τίτλο της "βασίλισσας" του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, δικαίωσε και στη γλώσσα των οικονομικών μεγεθών η Ρεάλ Μαδρίτης, που μετά από οκτώ χρόνια, ξεπέρασε την αγγλική Μάντσετσερ Γιουναϊτεντ, στη λίστα των πλουσιότερων ομάδων της Ευρώπης. Σύμφωνα με την ετήσια έκδοση της Deloitte, μιας από τις μεγαλύτερες εταιρίες παροχής ελεγκτικών, φοροτεχνικών, συμβουλευτικών και χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στον κόσμο, που δημοσιεύεται σήμερα στην γαλλική εφημερίδα "L Equipe", οι 20 μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης, έχουν έσοδα πάνω από 3 εκατομμύρια ευρώ. Στην κορυφή του πίνακα βρίσκονται οι "γκαλάκτικος", ακολουθούν οι "κόκκινοι διάβολοι" και στην τρίτη θέση είναι η ιταλική Μίλαν.

    Ξέρει τι κάνει ο Πέρεθ

    Η φετινή "λειψυδρία" από πλευράς τίτλων για την Ρεάλ Μαδρίτης, δεν έχει επηρεάσει στο ελάχιστο τα έσοδα των "μερένγκες", καθώς στα ταμεία του ισπανικού συλλόγου έχουν εισρεύσει 275,7 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία μεταφράζονται σε αύξηση 17% των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων σε σχέση με πέρυσι.

    Έτσι η "βασίλισσα" ξεπέρασε την δημοφιλή Μάντσετσερ Γιουναϊτεντ, που επί οκτώ χρόνια κατείχε τα πρωτεία στη σχετική λίστα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας μέσα σε τέσσερις σεζόν η Ρεάλ Μαδρίτης διπλασίασε των αριθμών των κερδών της επιχειρηματικές δραστηριότητες. "Η στρατηγική του προέδρου της ομάδας, Φλορεντίνο Πέρεθ, να φέρνει κάθε χρόνο παίκτες παγκόσμιας κλάσης, μπορεί μέχρι στιγμής να μην έχει αποδώσει τα αναμενόμενα στο γήπεδο, αλλά η παρουσία των παικτών αυτών έχει φέρει "χρήμα με ουρά" στην ομάδα της Μαδρίτης" εξηγεί ο εκπρόσωπος της Deloitte, Νταν Τζόουνς.

    Στην τρίτη θέση της λίστας των πλουσιότερων ομάδων της Ευρώπης, φιγουράρει η ιταλική Μίλαν, η οποία με μία αύξηση 7% των εσόδων της, έφτασε τα 234 εκατομμύρια ευρώ και δείχνει την πλάτη της στη "Μεγάλη Κυρία" του καμπιονάτο, την πρωταθλήτρια Ιταλίας, Γιουβέντους, που βρίσκεται στα 229.4 εκατομμύρια ευρώ.

    Ακολουθεί η πρωταθλήτρια Αγγλίας, Τσέλσι του Ρώσου μεγιστάνα, Ρομάν Αμπράμοβιτς, που υποχώρησε στην πέμπτη θέση, πάνω από τη Μπαρτσελόνα, την προσεχή της αντίπαλο στο Τσάμπιον Λίγκ. Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις των ανθρώπων της Deloitte η μελλοντική κυριαρχία των ιταλικών και αγγλικών ομάδων, θα μπορούσε να μειώσει τις προσεχείς σεζόν το οικονομικό προφίλ των γαλλικών και γερμανικών ομάδων, καθώς οι νέες συμβάσεις και τα δικαιώματα των τηλεοπτικών μεταδόσεων θα αυξήσουν σημαντικά τα έσοδα των αγγλικών και ιταλικών συλλόγων.

    Η λίστα των 10 πλουσιότερων ευρωπαϊκών συλλόγων

    1. (2) Ρεάλ Μαδρίτης 275, 7 εκ. ευρώ 2. (1) Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 246,4 3. (3) Μίλαν 234,0 4. (5) Γιουβέντους 229,4 5. (4) Τσέλσι 220,8 6. (7) Μπαρτσελόνα 207,9 7. (9) Μπάγερν Μονάχου189,5 8. (10) Λίβερπουλ 181,2 9. (8) Ίντερ177,2 10. (6) Άρσεναλ 171,3 * Σε παρένθεση η θέση που κατείχαν οι ομάδες πέρυσι

    [23] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Βγήκε" ο... τελικός του Μουντιάλ

    16/2/2006 3:01:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 16/2/2006 4:36:57 μμ)

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    ΑργεντινήΓερμανία θα είναι ο τελικός του Μουντιάλ, σύμφωνα με τη δήλωση-πρόβλεψη του προέδρου της Αργεντινής, Νέστορ Κίρτσνερ, που σήμερα δέχθηκε αντιπροσωπεία της οργανωτικής επιτροπής του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Φραντς Μπεκενμπάουερ. Κατά τη διάρκεια ανταλλαγής των φανέλων των δύο εθνικών ομάδων, ο κ. Κίρτνσερ είπε με νόημα στον "Καϊζερ" του παγκοσμίου ποδοσφαίρου: "Αυτός θα είναι ο τελικός του Μουντιάλ", κάτι που μάλλον βρήκε σύμφωνο τον Γερμανό εκπρόσωπο.

    Έγινε η παρουσίαση των σταδίων

    Στο εθιμοτυπικό πλαίσιο της περιοδείας της γερμανικής αντιπροσωπείας, ο 60χρονος Μπεκενμπάουερ, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο της επιτροπής της διοργάνωσης, Βόλφανγκ Νίρσμπαχ πραγματοποίησε μία σύντομη παρουσίαση των σταδίων, των εγκαταστάσεων και των 12 πόλεων που θα φιλοξενήσουν το σημαντικότερο ποδοσφαιρικό ραντεβού του 2006.

    Στη συνέχεια ο επίτιμος πρόεδρος της Μπάγερν Μονάχου, επισκέφτηκε των πρώην ομοσπονδιακό τεχνικό της "μπιανκοσελέστε", τον Κάρλος Μπιλάρντι, στον οποίο εξέφρασε την άποψη, ότι φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου στο Μουντιάλ του 2006 θεωρεί τις Αργεντινή, Βραζιλία, Ιταλία, Αγγλία και Γερμανία. Παράλληλα ο κ. Μπεκενμπάουερ αποκάλυψε, ότι θα προσκαλέσει επισήμως τον Ντίεγκο Αρμάντο Μαραντόνα να παρευρεθεί τον Ιούνιο στα γήπεδα της Γερμανίας.

    [24] Πολιτισμός

    "Αναπνοές..."

    16/2/2006 12:00:00 μμ

    Την καινούρια της δουλειά παρουσιάζει η Ντόρα Ρίζου στη Γκαλερί Atrion στη Θεσσαλονίκη, από 21 Φεβρουαρίου μέχρι 11 Μαρτίου. Ξεκινώντας από την χώρα του κολάζ πριν 15 χρόνια η καλλιτέχνις, συνεχίζει με ευαισθησία και συνέπεια το εικαστικό της ταξίδι, σε πέλαγα χρωμάτων και μορφών. Δοκιμάζει νέες τεχνικές, κατακτά νέα θέματα. Τα έργα της είναι οχήματα ονείρων, είναι σταθμοί και ταυτόχρονα αφετηρίες καινούριων διαδρομών. Είναι η φυγή προς το όραμα που προσεγγίζει το μυστήριο της ζωής, του έρωτα, της απώλειας αγαπημένων κι εκείνης της γαλήνης που φέρνει η ωριμότητα.

    Στις εικόνες της οι γυναίκες αναμένουν, ρεμβάζουν, λικνίζονται αισθαντικά, χορεύουν. Οι παιδικές μορφές οικείες, ζούνε ξανά χρόνια μαγικά. Σιωπηλά τοπία φιλοξενούν θεατρικά δρώμενα με σκιάχτρα, ανθρώπους, ζώα και πουλιά. Η θάλασσα, ο ουρανός, το μπλε της ουλτραμαρίνας, εξακολουθεί να ζητά την αποκλειστικότητα, μα τώρα τα χρώματα κι οι φόρμες καταλαγιάζουν, ηρεμούν κι εκπέμπουν τρυφερότητα και ποίηση. Τα κείμενα και την επιμέλεια της έκθεσης, έκανε η ιστορικός Τέχνης, Καίτη Στεφανάκη.

    Atrion Gallery Τσιμισκή 94 Θεσσαλονίκη τηλ. 2310. 285 890

    [25] Υγεία

    Ομαδικά συνοικέσια θα πουν την αλήθεια

    Τα αντίθετα έλκονται;

    16/2/2006 12:45:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: BBC

    Οι περισσότεροι θεωρούμε ότι μπορούμε να μαντέψουμε, από τα πρώτα λεπτά γνωριμίας, αν ταιριάζουμε με τον άνθρωπο που έχουμε απέναντι μας. Αυτό ακριβώς, φαίνεται ότι θα "εκμεταλλευθούν" Βρετανοί ερευνητές, προκειμένου να διαπιστώσουν αν ισχύει ότι στις ανθρώπινες σχέσεις τα αντίθετα έλκονται. Και για να το πετύχουν, θα πραγματοποιήσουν ένα πρωτότυπο πείραμα, που μάλλον θυμίζει προξενιό.

    Το πείραμα των συνοικεσίων

    Ισχύει όντως ότι τα αντίθετα έλκονται ή πρόκειται για έναν μύθο που συντηρείται καλά στο πέρασμα των χρόνων;

    Απάντηση στο ερώτημα αυτό, αναζητά η ερευνητική ομάδα του καθηγητή Richard Wiseman από το πανεπιστήμιο του Hertforshire μέσα από μία διαδικασία που μάλλον θυμίζει γραφεία συνοικεσίων.

    Στο πλαίσιο του διεθνούς επιστημονικού φεστιβάλ που θα διεξαχθεί τον Απρίλιο στο Εδιμβούργο, αναζητούνται 200 εθελοντές, με διάθεση για νέες γνωριμίες.

    Από τους εθελοντές θα ζητηθεί να κάνουν ένα τεστ προσωπικότητας και στη συνέχεια, σειρά πεντάλεπτων γνωριμιών με πιθανούς μνηστήρες.

    Έπειτα, θα πρέπει να αναφέρουν στους ερευνητές πως αξιολογούν τη γνωριμία που μόλις έκαναν.

    "Αυτή είναι η πρώτη φορά που αξιοποιούνται τα συνοικέσια ως μέθοδος αξιολόγησης της ψυχολογικής συμβατότητας" τονίζει ο επικεφαλής της μελέτης.

    Το διεθνές φεστιβάλ επιστήμης θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα της Σκοτίας, το διάστημα 5-16 Απριλίου.

    [26] Παράξενα

    Στη Γερμανία

    Συγχώρεση μετά όπλων

    16/2/2006 4:19:00 μμ

    Πηγή: Reuters

    Πραγματικά ξαλαφρωμένος πρέπει να αισθάνεται ένας άνδρας στη Βαυαρία μετά την εξομολόγηση του. Και αυτό γιατί δεν εξομολογήθηκε μόνο τις αμαρτίες του, αλλά παρέδωσε στον παπά αντικείμενα που είχε στην κατοχή του και τον βάραιναν πολύ. Ένα όπλο, μία χειροβομβίδα και μία θήκη με 34 φυσίγγια. Ο ιερέας της πόλης Pfarrkirchen, παρέδωσε τα όπλα στην αστυνομία, αλλά σεβόμενος τους κανονισμούς της Εκκλησίας, αρνήθηκε να τους αποκαλύψει την ταυτότητα του ανδρός. Μέχρι στιγμής, κανείς δεν ξέρει αν ο ιερέας συγχώρεσε τον αμαρτωλό. Το σίγουρο είναι πάντως, ότι δεν τον συγχώρεσε η αστυνομία, που αναζητά την άκρη του νήματος, σε αυτήν την περίπλοκη υπόθεση.

    [27] Κόσμος

    Έκθεση του ΟΗΕ για το Γκουαντάναμο

    Δίκη, αλλιώς "λουκέτο"

    16/2/2006 7:21:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Για κακομεταχείριση των κρατουμένων στην αμερικανική βάση του Γκουαντάναμο, στην Κούβα, κατηγορεί τις ΗΠΑ έκθεση του ΟΗΕ, αξιώνοντας την όσο το δυνατόν συντομότερη προσαγωγή τους σε δίκη ή αλλιώς την άμεση απελευθέρωσή τους. Στην 54σέλιδη έκθεση, όπου συνοψίζεται η έρευνα πέντε εμπειρογνωμόνων των Ηνωμένων Εθνών για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επισημαίνεται πως η αμερικανική κυβέρνηση οφείλει να μεταφέρει τους περίπου 500 κρατούμενους σε φυλακές των ΗΠΑ πριν δικαστούν και, μέχρι τότε, "να απέχει από κάθε πρακτική βασανιστηρίων ή απάνθρωπης και βίαιης μεταχείρισης". Απαντώντας, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Σκοτ Μακλίλαν, απέρριψε το κλείσιμο του Γκουαντάναμο, υποστηρίζοντας πως στην εν λόγω βάση κρατούνται "επικίνδυνοι τρομοκράτες" και οι στρατιώτες της συμπεριφέρονται "ανθρώπινα". Παράλληλα, χαρακτήρισε την έκθεση "διασκευή" παλιότερων ισχυρισμών και κατέληξε: "γνωρίζουμε ότι οι τρομοκράτες της Αλ Κάιντα εκπαιδεύονται να διαδίδουν ψεύτικους ισχυρισμούς".

    Έκθεση κόλαφος

    Η έκθεση του ΟΗΕ βασίστηκε σε συνεντεύξεις με πρώην κρατουμένους, έγγραφα που δόθηκαν στη δημοσιότητα, καταθέσεις δικηγόρων και πληροφορίες από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, καθώς και σε ερωτηματολόγιο που συμπληρώθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση.

    Σύμφωνα με την έκθεση, η κράτηση στο Γκουαντάναμο, όπου πολλοί έχουν "κλείσει" τα τέσσερα χρόνια παραμονής, εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική και πνευματική υγεία των κρατουμένων.

    Ανησυχία εκφράζεται για την υπερβολική χρήση βίας κατά την μεταφορά των κρατουμένων και την παροχή τροφής με το ζόρι (μέσω της μύτης) σε περιπτώσεις απεργών πείνας. Επίσης, όπως αναφέρεται, βάσει φωτογραφικού υλικού που επιβεβαιώθηκε από καταθέσεις πρώην φυλακισμένων, οι κρατούμενοι αλυσοδέθηκαν και μετά τους εξανάγκασαν να γδυθούν και τους ξυλοκόπησαν.

    Οι εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ υποστηρίζουν πως η έλλειψη αμερικανικής έρευνας συνιστά παραβίαση της Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ζητούν να δοθεί στον Οργανισμό πλήρης και απεριόριστη πρόσβαση στις εγκαταστάσεις του Γκουαντάναμο, συμπεριλαμβανομένης και της δυνατότητας για προσωπικές συνεντεύξεις με τους κρατούμενους.

    Ο Αμερικανός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, Κέβιν Μόλεϊ, υποστήριξε πως η έκθεση έλαβε ελάχιστα υπόψη τα αποδειχτικά στοιχεία της χώρας του και οι εμπειρογνώμονες αρνήθηκαν να επισκεφθούν οι ίδιοι το Γκουαντάναμο.

    Όντως, το 2002, οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ είχαν ζητήσει άδεια να επισκεφθούν την αμερικανική βάση, ωστόσο, οι ΗΠΑ προσκάλεσαν μόνο τρεις από αυτούς, οι οποίοι αρνήθηκαν, καθώς δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους να πάρουν συνέντευξη από τους κρατούμενους.

    Σύμφωνα, πάντως, με το αμερικανικό Πεντάγωνο, μόνο η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έχει άδεια για πρόσβαση στους κρατούμενους.

    Να σημειωθεί πως, οι κρατούμενοι στο Γκουαντάναμο δεν έχουν ακούσει επισήμως κατηγορίες, ούτε έχουν πρόσβαση σε συνηγόρους, ενώ η Διεθνής Αμνηστία, αλλά και άλλες οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, έχουν ζητήσει επανειλημμένα το κλείσιμό του.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    CNN: U.N.: Guantanamo detainees should be freed or tried

    Le Monde: Pour les Nations unies, les prisonniers de Guantanamo doivent etre ou juges ou "liberes immediatement"

    Al Jazeera: UN: Close down Guantanamo prison

    Taipei Times: US rebuffs detainee rights report

    Σχετικά Links:

    Λευκός Οίκος

    Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 16 February 2006 - 17:55:59 UTC