Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-02-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στράτευση για τη νίκη
  • [02] "Λευκή" ισοπαλία στο Βόλο
  • [03] Η πρόκριση ήρθε από τον... Άρη
  • [04] Στη Μαδρίτη το "τριφύλλι"
  • [05] "Νοκ άουτ" βγήκε ο Αγαδάκος
  • [06] FIFA η... Τουρκοφάγος
  • [07] Πρόσκληση σε συζήτηση με τον Τσόμσκι
  • [08] Φωτοσυγκυρία 2006

    [01] Πολιτική

    Στράτευση για τη νίκη

    7/2/2006 7:45:00 μμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Στράτευση από όλα τα στελέχη και τα μέλη του Κινήματος ζήτησε ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια των εργασιών του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, που έληξε την Τρίτη στην Ανάβυσσο, τονίζοντας ότι έρχεται μία περίοδος αγώνα για τη νίκη και δήλωσε ότι ο ίδιος είναι προσωπικά στρατευμένος σε αυτό τον αγώνα. Εξάλλου, στην τελική ευθεία μπαίνει η διαδικασία επιλογής υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ για τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές. Το πρώτο όνομα που ανακοινώθηκε είναι αυτό του Ροβέρτου Σπυρόπουλου, που θα είναι υποψήφιος νομάρχης Αρκαδίας. Όσον αφορά το ζήτημα των υποκλοπών, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στα σχετικά ερωτήματα που θέτουν οι πολίτες. Εξάλλου, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πολιτική της πλήττει τους πολίτες, εξυπηρετεί λίγους, επιτίθεται στους εργαζόμενους και στις συλλογικές συμβάσεις, πλήττει το οικογενειακό εισόδημα και αυξάνει την φτώχεια και τον αποκλεισμό.

    Στόχος η αντιμετώπιση των προβλημάτων του πολίτη

    Αναφερόμενος στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, τόνισε ότι διαμορφώνονται οι στόχοι για μια νικηφόρα πορεία του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι απέναντι σε μια αναξιόπιστη κυβέρνηση το κόμμα του προτείνει τον άλλο δρομο, αυτόν της εμπιστοσύνης και της σιγουριάς.

    Η κυβέρνηση, τόνισε, θέλει την Ελλάδα χώρα φθηνής εργασίας που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους. Θέλει, είπε, τον εργασιακό μεσαίωνα, ενώ καταρρακώνει το κύρος της χώρας.

    Έχουμε, τόνισε, συνολική και ριζοσπαστική πρόταση για την ανάπτυξη της Περιφέρειας και το ΠΑΣΟΚ θα βαδίσει συντεταγμένα και με υποψήφιους, οι οποίοι μπορούν να σηκώσουν το βάρος των μεταρρυθμίσεων που προτείνει το Κίνημα.

    Η πρώτη προτεραιότητα του ΠΑΣΟΚ, σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων του πολίτη. Υπάρχει άλλος δρόμος, κατέληξε, και σ' αυτόν θα προχωρήσουμε μαζί με τους πολίτες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Οι υποκλοπές στη Βουλή

    "Μαζί θα φέρουμε τη νίκη"

    [02] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Λευκή" ισοπαλία στο Βόλο

    7/2/2006 9:23:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Σε έναν χιονισμένο αγωνιστικό χώρο που θύμιζε αγώνα της μπουντεσλίγκα, ο αγώνας των προημιτελικών του Κυπέλλου Ελλάδας στο Πανθεσσαλικό Στάδιο, που είχε αναβληθεί την προηγούμενη εβδομάδα λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, βρήκε τη Νίκη Βόλου και την ΑΕΚ ισόπαλες με 0-0. Η πρόκριση πλέον θα κριθεί στη ρεβάνς που θα γίνει στις 22 Φεβρουαρίου στο Ολυμπιακό Στάδιο. Αύριο εξάλλου διεξάγονται, καιρού επιτρέποντος, οι επαναληπτικοί αγώνες των προημιτελικών της διοργάνωσης Αγροτικός Αστέρας-Εθνικός Αστέρας (14:45) και Ακράτητος-Λάρισα (17:00), με στόχο το εισιτήριο που θα οδηγήσει στα ημιτελικά του Κυπέλλου.

    Νίκησε ο χιονιάς!

    Θύματα της κακοκαιρίας έπεσαν για δεύτερη φορά δύο ομάδες, καθώς πέρα από τους αντιπάλους τους είχαν να αντιμετωπίσουν και τις άσχημες καιρικές συνθήκες, που δυσχέραιναν τις προσπάθειες τους. Έστω και με καθυστέρηση ο διαιτητής της συνάντησης Λάζαρος Πολατιάν, μετά από την απαραίτητη εξέταση του αγωνιστικού χώρου, σφύριξε τη σέντρα στο "Πανθεσσαλικό Στάδιο".

    Το πολικό κρύο που επικρατούσε στο γήπεδο της Βόλου σε συνδυασμό με τον δυνατό άνεμο "μαστίγωνε" τους παίκτες, που λόγω του χιονιού, επιδίδονταν σε. πατινάζ και έκαναν εύκολα το λάθος εκατέρωθεν, προσφέροντας φτωχό θέαμα στους λιγοστούς φιλάθλους .

    Στο 42 ο Βραζιλιάνος Ζούλιο Σέζαρ της ΑΕΚ, τραυματίστηκε και αντικαταστάθηκε από τον συμπατριώτη του Σοάρες . Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του "κιτρινόμαυρου" επιτελείου, ο "Καίσαρας" της "Ένωσης" υπέστη βαρύ διάστρεμμα, ενώ εκφράζονται και φόβοι για ράγισμα. Για να διαπιστωθεί όμως το ακριβές μέγεθος της ζημιάς, αύριο ο παίκτης θα υποβληθεί σε μαγνητική τομογραφία.

    Στην αρχή του δεύτερου ημιχρόνου η Νίκη Βόλου προσπάθησε να απειλήσει τους φιλοξενούμενους και να ανοίξει το σκορ. Σε μία φάση διαρκείας στο 48 ο Σαϊτιώτης εκμεταλλεύτηκε ολιγωρία της άμυνας της ΑΕΚ, σούταρε η μπάλα βρήκε στο χέρι του Γεωργέα, αλλά έφτασε στο Ζιάκα, το σουτ του οποίου έφυγε πλάγια αριστερά από την εστία του Χιώτη. Σε αυτή τη φάση οι γηπεδούχοι διαμαρτυρήθηκαν για πέναλτι, αλλά ο διαιτητής έδωσε εντολή να συνεχιστεί το παιχνίδι . Μία ακόμη καλή φάση για τους γηπεδούχους, που δεδομένων των συνθηκών έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι από το "Χ", σημειώθηκε στο 80΄, όταν ο Ζιάκας από παράλληλη μπαλιά του Παυλίδη δεν κατάφερε να βρει τη μπάλα. Λίγο πιο πριν η ΑΕΚ είδε στο 77' έναν ακόμη παίκτη της, τον Πλιάτσικα να αποχωρεί από το παγωμένο τερέν λόγω τραυματισμού.

    Διαιτητής: Πολατιάν (Πέλλας)

    Κίτρινες: Πλιάτσικας, Μόρας

    ΝΙΚΗ ΒΟΛΟΥ: Δινόπουλος, Αβραμίδης, Μπαλάφας, Ρουμελιώτης, Τζωρμπατζάκης, Μαρκομιχάλης, Παυλίδης, Κουτσογιάννης, Ζιάκας (85΄ Λιολίδης), Σαϊτιώτης, Στεφάνοφ (55΄ Τσάνγκαρης)

    ΑΕΚ: Χιώτης, Μόρας, Δέλλας, Πλιάτσικας (77΄ Κυριακίδης), Γεωργέας, Τσάνκο (70΄ Ιβιτς), Έμερσον, Ζούλιο Σέζαρ (42΄ Σοάρες), Βενγκλίνσκι, Καπετάνος, Τζιωρτζόπουλος

    [03] Μπάσκετ

    Η πρόκριση ήρθε από τον... Άρη

    7/2/2006 10:56:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Πολύ σκληρός για να πεθάνει" αποδείχθηκε ο Άρης στο κατάμεστο "Αλεξάνδρειο Μέλαθρο", καθώς μετά από δύο παρατάσεις σε ένα ματς "γκραν γκινιόλ" επικράτησε με 112-105 του μαχητικού Πανιωνίου και κατάφερε στο β εμφύλιο των "16" του ULEB CUP να "σφραγίσει" την πρόκρισή του στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Το ματς, πραγματική διαφήμιση του αθλήματος, στην κανονική του διάρκεια έληξε με 81-79 υπέρ των "κυανέρυθρων" που "ισοφάρισαν" έτσι τη διαφορά των δύο πόντων 72-70 του πρώτου αγώνα, ενώ και στην πρώτη παράταση ο Πανιώνιος είχε το πάνω χέρι με 94-92. Στην επόμενη φάση οι "κίτρινοι" που βρέθηκαν να χάνει και με 12 πόντους στην κανονική διάρκεια του αγώνα, θα αντιμετωπίσουν τη γαλλική Βιλερμπάν. Η πρώτη αναμέτρηση θα διεξαχθεί επί γαλλικού εδάφους στη Γαλλία (28 Φεβρουαρίου) και η δεύτερη στο Αλεξάνδρειο (7 Μαρτίου).

    [04] Μπάσκετ

    Στη Μαδρίτη το "τριφύλλι"

    7/2/2006 8:25:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Χωρίς τον Ντέγιαν Τομάσεβιτς που έμεινε στην Αθήνα για να ολοκληρώσει την θεραπεία του (σ.σ. αύριο πρόκειται να κάνει την τελευταία ένεση στο πόδι του) πέταξε σήμερα το πρωί ο Παναθηναϊκός για τη Μαδρίτη. Εκεί αύριο (21:45, Supersport 3) η ομάδα του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς, θα αντιμετωπίσει την πανίσχυρη Ρεάλ Μαδρίτης, σε ένα ματς γοήτρου, καθώς και οι δύο ομάδες έχουν εξασφαλίσει την πρόκρισή τους στους 16 της Ευρωλίγκα. Αμφότερες πάντως οι ομάδες θα επιδιώξουν τη νίκη, για να ρίξουν με επιτυχία την αυλαία της 14ης και τελευταίας αγωνιστικής του Γ ομίλου της διοργάνωσης.

    "Ζοτς": "Πάντα είναι ευχάριστο ένα ματς με τη Ρεάλ"

    Όμορφο θέαμα, χωρίς σκοπιμότητες και βαθμολογικό ενδιαφέρον, καθώς η "βασίλισσα" και το "τριφύλλι" έχουν ήδη "σφραγίσει" τα εισιτήριά τους για την επόμενη φάση της διοργάνωσης, αναμένεται να παρακολουθήσουν αύριο στις 21:45 οι θεατές του "Παλάθιο Βισταλέγκρε". Σε δηλώσεις του στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωλίγκα ο Σέρβος τεχνικός του Παναθηναϊκού, Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, επεσήμανε ότι ασχέτως της πρόκρισής τους οι δύο ομάδες θα κυνηγήσουν τη νίκη που θα τους επιτρέψει να γράψουν νικηφόρο επίλογο στην φετινή τους πορεία στους ομίλους της διοργάνωσης.

    "Και οι δύο ομάδες έχουν προκριθεί στην επόμενη φάση, παρ όλα αυτά θέλουν να κερδίσουν τον αγώνα. Είναι το τελευταίο παιχνίδι της κανονικής περιόδου και σαφώς το αποτέλεσμα δεν είναι σημαντικό, αλλά η δική μας επιθυμία είναι να παίζουμε όσο καλύτερα μπορούμε, σε κάθε ματς της Ευρωλίγκα. Αντιμετωπίζουμε μια δυνατή ομάδα που καλωσόρισε πίσω τους τραυματίες της, τον Ρακόσεβιτς και τον Μπούλοκ. Συνεπώς θέλει να παίξει δυνατά και να τελειώσει την κανονική περίοδο με την ίδια ένταση" τόνισε ο "Ζότς", που υπογράμμισε ότι "ένα παιχνίδι ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και τον Παναθηναϊκό είναι πάντα ευχάριστο να το παρακολουθήσεις, έστω κι αν το αποτέλεσμα δεν είναι αναγκαίο".

    Έπλεξε το εγκώμιο των "πρασίνων" ο "Μπόζα"

    Από την πλευρά του, ο τεχνικός της Ρεάλ Μαδρίτης και συμπατριώτης του Ομπράντοβιτς, Μπόζινταρ Μάλκοβιτς έχρισε την πρώην του ομάδα ως φαβορί για τον ευρωπαϊκό στέμμα: "Σε αυτό το παιχνίδι αντιμετωπίζουμε μια ομάδα που στο μυαλό όλων υπάρχει ως πιθανή πρωταθλήτρια Ευρώπης, μαζί με την Μακάμπι και την ΤΣΣΚΑ. Είναι μια σπουδαία ομάδα, που καταλαβαίνει τέλεια το μπάσκετ και διαθέτει τεράστια αποθέματα ταλέντου", έπλεξε το εγκώμιο του Παναθηναϊκού ο άνθρωπος που το 1996 οδήγησε τους "πράσινους" στην κατάκτηση του πρώτου Ευρωπαϊκού τίτλου και συνέχισε: "Για να κερδίσουμε το ματς, πρέπει να επιβάλλουμε το δικό μας στυλ παιχνιδιού και να διατηρηθούμε σε υψηλό επίπεδο και στις δύο πλευρές του γηπέδου.

    Ο Παναθηναϊκός δεν είναι ομάδα που το επίπεδό της επηρεάζεται όταν αγωνίζεται μακριά από την έδρα της. Το αντίθετο. Διαθέτει πολλούς παίκτες με μεγάλη προσωπικότητα και έχουν κάνει σπουδαίες εμφανίσεις ως φιλοξενούμενοι. Είναι πολύ σημαντικό για μας να τελειώσουμε την πρώτη φάση της Ευρωλίγκα με νίκη απέναντι σε έναν αντίπαλο όπως ο Παναθηναϊκός. Εκτός των άλλων, θέλουμε να αφιερώσουμε μια νίκη στους οπαδούς μας και είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε" δήλωσε με νόημα ο "Μπόζα"

    [05] Μπάσκετ

    "Νοκ άουτ" βγήκε ο Αγαδάκος

    7/2/2006 7:45:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Χωρίς τον Λάζαρο Αγαδάκο, αλλά με τον Αμερικανό Ταϊους Έντνι, που ξεπέρασε τον τραυματισμό του θα ταξιδέψει αύριο για τη Μητρόπολη της ευρωπαϊκής μόδας, το Μιλάνο, η αποστολή του Ολυμπιακού ενόψει της μεθαυριανής αναμέτρησης (21:45, Supersport 3) της 14ης και τελευταίας αγωνιστικής του Β ομίλου της φετινής Ευρωλίγκα με την γηπεδούχο "Αρμάνι Τζινς". Ο άσος του πειραϊκού συλλόγου, που έχει ήδη εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στους "16" της διοργάνωσης, σύμφωνα με τα ευρήματα της μαγνητικής, υπέστη ρήξη έξω μηνίσκου και αύριο θα αποφασιστεί από κοινού με το ιατρικού επιτελείου της ομάδας αν θα ακολουθήσει συντηρητική αγωγή ή θα υποβληθεί σε επέμβαση.

    [06] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    FIFA η... Τουρκοφάγος

    7/2/2006 9:03:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Κεκλεισμένων των θυρών και σε απόσταση 500.000 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα, θα δώσει η Εθνική τον αγώνα των προκριματικών του EURO 2008 με την Τουρκία, στο πλαίσιο του 3ου ομίλου της διοργάνωσης, μετά την εξοντωτική απόφαση της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Η FIFA δεν χαρίστηκε τελικά στην Τουρκική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, για τα σοβαρά επεισόδια που διαδραματίστηκαν στον αγώνα με την Ελβετία τον περασμένο Νοέμβριο, για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2006, καθώς η αρμόδια επιτροπή με την απόφασή της υποχρεώνει τους Τούρκους να δώσουν τους επόμενους έξι επίσημους αγώνες τους χωρίς φιλάθλους και σε ουδέτερο γήπεδο. Παράλληλα η FIFA, που συνεδρίαζε από χθες στη Ζυρίχη για το εν λόγω θέμα, επέβαλλε πρόστιμο 200.000 στην ομοσπονδία της γειτονικής χώρας ύψους 200.000 ελβετικών φράγκων ή αν προτιμάτε περίπου 155.000 δολαρίων. Οι παραπάνω ποινές σύμφωνα με την πειθαρχική επιτροπή της FIFA είναι εφέσιμες στην αρμόδια επιτροπή της παγκόσμιας ομοσπονδίας, ενώ σε περίπτωση που δε διακιωθούν οι Τούρκοι θα έχει δικαίωμα να προσφύγει και στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS).

    "Βαρύς ο πέλεκυς" και για τους παίκτες

    Όσον αφορά στους βασικούς πρωταγωνιστές των επεισοδίων οι Τούρκοι διεθνείς Αλπάι και Εμρέ τιμωρήθηκαν με 6 αγωνιστικές και πρόστιμο 15.000 ελβετικών φράγκων, ο Σερκάν Μπαλτσί με 2 αγωνιστικές και πρόστιμο 5.000 ελβετικών φράγκω, ο βοηθός του Φατίχ Τερίμ, Μεχμέτ Οζντιλέκ, με αποκλεισμό 12 μηνών από οποιαδήποτε ποδοσφαιρική δραστηριότητα και πρόστιμο 15.000 ελβετικών φράγκων.

    Από τον "πελεκυ" όμως της FIFA δε γλύτωσαν ούτε οι Ελβετοί άσοι της οικοδέσποινας χώρας του EURO 2008. Ο Μπενζαμίν Χούγκελ τιμωρήθηκε με έξι αγωνιστικές κάτι που σημαίνει ότι αποχαιρετά πρόωρα το Παγκόσμιο Κύπελλο και πρόστιμο 15.000 ελβετικών φράγκων, ενώ ο φυσιοθεραπευτής, Στέφαν Μάγερ με δύο αγωνιστικές και πρόστιμο 6.500 ελβετικών φράγκων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω ποινές, σε αντίθεση με αυτές που επιβλήθηκαν στην τουρκική ποδοσφαιρική ομοσπονδία δεν είναι εφέσιμες.

    [07] Πολιτισμός

    Μέσω video-Conference στο Mediterranean College

    Πρόσκληση σε συζήτηση με τον Τσόμσκι

    7/2/2006 8:18:00 μμ

    Ανοιχτή συζήτηση με τον κορυφαίο διανοητή Noam Chomsky θα πραγματοποιηθεί στο Mediterranean College, στις 14 Φεβρουαρίου 2006 και ώρα 7:00 έως 8:00 μ.μ. ακριβώς, σε απευθείας σύνδεση (Video-Conference) με το MIT - Media Lab. Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της σειράς "Δημόσιοι Διάλογοι" με διεθνούς φήμης προσωπικότητες του ακαδημαϊκού, επιστημονικού και πολιτικού χώρου, από όλο τον κόσμο που διοργανώνει το Centre for Globalization του Κολεγίου. O Noam Chomsky διδάσκει Γλωσσολογία και Φιλοσοφία στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) και είναι μέλος στο Ακαδημαϊκό Συμβούλιο και στο Κέντρο για την Παγκοσμιοποίηση του Mediterranean College. Το θέμα της συζήτησης, που θα γίνει εξ ολοκλήρου στην Αγγλική γλώσσα, είναι "Η εμμονή της Αμερικής για παγκόσμια υπεροχή τον 21ο αιώνα" και ολόκληρη η μία ώρα που θα διαρκέσει θα είναι αφιερωμένη στον ανοιχτό διάλογο του κοινού με τον Noam Chomsky, γι αυτό και είναι απαραίτητη η έγκαιρη προσέλευση.

    Δεν είναι η πρώτη φορά που το Mediterranean College διοργανώνει τέτοιας παγκόσμιας εμβέλειας γεγονότα. Πριν από δύο χρόνια ο Noam Chomsky είχε έρθει καλεσμένος τους Κολεγίου στην Αθήνα για μια διάλεξη στο Πλανητάριο με θέμα την Παγκοσμιοποίηση. Πέρσι, η κορυφαία οικονομολόγος και μαθηματικός Graciela Chichilnisky, αρχιτέκτων του Πρωτόκολλου του Κιότο, έδωσε διάλεξη στη Στοά του Βιβλίου με θέμα την διάσωση του περιβάλλοντος και την επανάσταση της γνώσης. Και είναι η δεύτερη φορά που ο Noam Chomsky συμμετέχει σε ανοιχτή συζήτηση με τους φοιτητές και το κοινό σε απευθείας σύνδεση μέσω Internet.

    Πληροφορίες: www.csglobalization.org Mediterranean College, Athens Campus: Πελλήνης 8 και Πατησίων 107, 11251 Αθήνα, Τηλ.: 210 8899 600, e-mail: csg@medecs.gr

    [08] Πολιτισμός

    Μετονομάζεται σε Διεθνές Φωτογραφικό Φεστιβάλ

    Φωτοσυγκυρία 2006

    7/2/2006 6:29:00 μμ

    Σε Διεθνές Φωτογραφικό Φεστιβάλ μετονομάζεται από φέτος η γιορτή της φωτογραφίας, η "Φωτοσυγκυρία" της Θεσσαλονίκης, που φέτος γιορτάζει τα 18 της χρόνια. Με διεθνές αέρα εφεξής (και κατ όνομα πλέον), η διοργάνωση του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης παραμένει πιστή στον πολυδιάστατο χαρακτήρα της και εγκαινιάζει την πρώτη από τις εκθέσεις της, την επόμενη Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου. Υπό το γενικό τίτλο "To φωτογραφικό ντοκουμέντο: Όψεις και μεταμορφώσεις" (και για δύο περίπου μήνες, ως τις αρχές Απριλίου) παρουσιάζονται 30 εκθέσεις με έργα 74 καλλιτεχνών από 16 χώρες, που αναπτύσσονται σε 22 εκθεσιακούς χώρους σε όλη τη Θεσσαλονίκη.

    Η κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ με τίτλο "Ποστ. Ντόκ" (Post. Doc), που θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης και εγκαινιάζεται στις 25 Φεβρουαρίου, εξετάζει το πώς σε μια εποχή τεχνολογικών, οικονομικών και κοινωνικών αλλαγών, το φωτογραφικό ντοκουμέντο επιχειρεί να "μεταλλαχθεί", υιοθετώντας νέες στρατηγικές επεξεργασίας και παρουσίασης του φωτογραφικού υλικού. Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους 13 γνωστοί καλλιτέχνες της φωτογραφίας, από τη Ρωσία, τη Γαλλία, την Αγγλία, τον Καναδά, την Ολλανδία και την Κίνα.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εικαστική παρέμβαση που επιχειρούν οι διοργανωτές στη συμπρωτεύουσα προκειμένου να γνωστοποιήσουν το γεγονός του φωτογραφικού φεστιβάλ. Το κτίριο της Σχολής Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του ΑΠΘ που βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα "ντυθεί" φωτογραφικά στις δύο επιφάνειές του με δύο υπερ- μεγεθυμένες φωτογραφίες της έκθεσης. Από το σημείο δε που θα βρίσκεται το "φωτογραφικό" κτίριο (στη διασταύρωση της παραλιακής λεωφόρου Νίκης με την οδό Βογατσικού) αυτοκόλλητα σχήματα στον πεζόδρομο θα οδηγούν τα βήματα του κόσμου στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης και στο Μουσείο Φωτογραφίας (βρίσκεται στο τέλος της παραλιακής λεωφόρου Νίκης).

    Εξάλλου, φέτος, θα δοθεί έμφαση στο έργο της Βούλας Παπαϊωάννου, που κατέγραψε μέσα από μια από μια ιδιαίτερη οπτική ευαισθησίας γεγονότα της δεκαετίας του 40. Για το λόγο αυτό έχει προγραμματιστεί έκθεση φωτογραφιών της στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στο Μουσείο Μπενάκη της οδού Πειραιώς, όπου θα παρουσιαστεί η μονογραφία της, τον προσεχή Οκτώβριο, σε συνεργασία με τις εκδόσεις "Άγρα".

    Σχετικά Links:

    Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 7 February 2006 - 21:51:12 UTC