Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 06-02-07

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές
  • [02] Πολικές θερμοκρασίες
  • [03] Συνελήφθη μαθητής για το φόνο του ιερέα
  • [04] Πολύνεκρη έκρηξη στην Κανταχάρ
  • [05] Ψηφίζουν οι Αϊτινοί
  • [06] Aνατροπή λεωφορείου στη Ρώμη
  • [07] Γάμος στον ….αέρα

    [01] Πολιτική

    Συνεχίζεται

    Οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές

    7/2/2006 8:46:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/2/2006 10:04:21 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ

    Συνεχίζεται για 2η ημέρα η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ που πραγματοποιείται στην Ανάβυσσο, με κύριο αντικείμενο τη στρατηγική του κόμματος στις δημοτικές εκλογές. Δριμεία κριτική άσκησε την Δευτέρα, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο σύνολο της Κυβερνητικής πολιτικής, κάνοντας λόγο για αυταρχικές πρακτικές και επίθεση στα λαϊκά εισοδήματα. Για το θέμα των υποκλοπών, ο κ. Παπανδρέου επέρριψε ευθύνες στον Πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι "πρέπει να παραιτηθούν οι αρμόδιοι υπουργοί".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Μαζί θα φέρουμε τη νίκη"

    [02] Κοινωνία

    Τσουχτερό κρύο και ισχυροί άνεμοι

    Πολικές θερμοκρασίες

    7/2/2006 10:10:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/2/2006 11:31:25 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΑΠΕ, ΝΕΤ

    Τσουχτερό κρύο και ισχυροί βοριάδες σαρώνουν από την Κυριακή ολόκληρη τη χώρα. Στα λευκά έχει ντυθεί η βόρεια Ελλάδα, ενώ χιονίζει και στην Αττική. Κυκλοφοριακά προβλήματα έχει προκαλέσει το νέο κύμα κακοκαιρίας. Με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται η κίνηση των οχημάτων στην Εθνική οδό, στο ύψος του Πλαταμώνα. Περίπου 240 χωριά σε όλη την επικρατεία έχουν αποκλειστεί, ενώ προβλήματα ηλεκτροδότησης αντιμετωπίζουν οικισμοί στην κεντρική και νότια Εύβοια. Κλειστά είναι τα σχολεία σε πολλές περιοχές της χώρας. Λόγω των θυελλωδών ανέμων, έχει απαγορευθεί ο απόπλους από Πειραιά και Ραφήνα προς το Αιγαίο, ενώ μόνο με πλοία κλειστού τύπου γίνονται τα δρομολόγια στον Αργοσαρωνικό. Κλειστά και τα πορθμεία Καβάλας-Θάσου, Αλεξανδρούπολης-Σαμοθράκης, Βόλου-Σποράδων. Κλειστή παραμένει η Λ. Πάρνηθος μετά την ταβέρνα "Ζυγός" προς την Πάρνηθα και ο δρόμος από παλιά Πεντέλη προς Άγιο Πέτρο λόγω της χιονόπτωσης. Αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα αυτοκίνητα στη λεωφόρο Διονύσου μετά τον οικισμό Ανατολή προς Άγιο Πέτρο και Πεντέλη, στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών - Θήβας μετά τα διασταύρωση Βιλίων προς Κάζα, καθώς και προς Βίλια - Πόρτο Γερμενό- Ψάθα, στη Βαρυμπόμπη προς το Κατσιμίδι, από το μοναστήρι προς Δερβενοχώρια, από Άγιο Μερκούριο προς Μαλακάσα και από Αφίδνες προς Αγία Τριάδα και Ιπποκράτειο Πολιτεία. Σε εξέλιξη βρίσκεται στην Καμαριώτισα της Σαμοθράκης, προσπάθεια διακομιδής ασθενούς. Πρόκειται για ένα 73χρονο που έχει πάθει εγκεφαλικό, καθώς εξαιτίας των ανέμων δεν μπορεί να προσεγγίσει τίποτα. Στα Τρίκαλα, 83 χωριά είναι αποκλεισμένα, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην εθνική οδό Τρικάλων Άρτας από το 52ο χλμ, έως το 75ο. Σε ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Στη Κοζάνη, ο υδράργυρος έφτασε τους -10 βαθμοί, ενώ η κίνηση διεξάγεται με δυσκολία εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. Ανοιχτή παραμένει η Εγνατία Οδός. Ξεπέρασε το μισό μέτρο το ύψος του χιονιού στη Φλώρινα.

    Απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες

    Η κακοκαιρία στην Κεντροδυτική Μακεδονία παρουσιάζει ύφεση, με μείωση των χιονοπτώσεων, ενώ στα περισσότερα τμήματα του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου, η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αλυσίδες.

    Στους τέσσερις νομούς της Δυτικής Μακεδονίας τα σχολεία είναι κλειστά, για δεύτερη ημέρα, ενώ με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σ΄ολόκληρο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο, ακόμα και στην Εγνατία οδό, από το νομό Ημαθίας μέχρι τα Γρεβενά. Δεν υπάρχουν χωριά αποκλεισμένα, ενώ μέχρι στιγμής δεν αναφέρθηκαν προβλήματα ηλεκτροδότησης. Σε λευκό κλοιό βρίσκεται και η Κεντρική Μακεδονία όπου όμως από τις 8 το πρωί σταμάτησε να χιονίζει στις περισσότερες περιοχές. Σ' ολόκληρο το επαρχιακό οδικό δίκτυο των νομών της Κεντρικής Μακεδονίας η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αλυσίδες, καθώς επίσης και στο τμήμα της Εγνατίας οδού, στο νομό Ημαθίας.

    Στο Καρπενήσι , πολλά χωριά παραμένουν αποκλεισμένα, χωρίς ευτυχώς να αναφερθούν άλλα προβλήματα. Η εθνική οδός είναι ανοιχτή, οι αρχές όμως συνιστούν τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στο δρόμο προς Λαμία και Αγρίνιο, ενώ κλειστό παραμένει το επαρχιακό οδικό δίκτυο.

    Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει από χθες και την περιφέρεια Πελοποννήσου με χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες. Σε όλο το οδικό δίκτυο χρειάζονται αλυσίδες ενώ σύμφωνα με το αστυνομικό δελτίο 27 χωριά του νομού Τριπόλεως έχουν αποκλειστεί. Με απόφαση του νομάρχη Αρκαδίας σήμερα θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στο μεγαλύτερο τμήμα του νομού.

    Προβλήματα στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο των νομών Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας έχει προκαλέσει το νέο κύμα της κακοκαιρίας. Συγκεκριμένα στην Αχαΐα έχει αποκλειστεί η πόλη των Καλαβρύτων, καθώς παραμένουν κλειστοί, λόγω της χιονόπτωσης, οι δρόμοι Πατρών - Καλαβρύτων μέσω Χαλανδρίτσας και Αιγίου - Καλαβρύτων μέσω Πτέρης και Πούντας. Στην περιοχή των Καλαβρύτων και της Κλειτορίας είναι αποκλεισμένα 50 χωριά, ενώ στην περιοχή της Χαλανδρίτσας είναι αποκλεισμένα αλλά 15 χωριά. Στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Αιγιαλείας και της Ακράτας η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων. Εκχιονιστικά μηχανήματα της Νομαρχίας Αχαΐας βρίσκονται κατά μήκος του δικτύου, προσπαθώντας να ανοίξουν τους δρόμους.

    Στο νομό Ηλείας είναι κλειστός, λόγω του χιονιού, είναι ο δρόμος Ανδρίτσαινας - Επικουρείου Απόλλωνα, ενώ προβλήματα παρουσιάζονται σε χωριά των δήμων Λασιώνος και Λαμπείας. Επί τόπου υπάρχουν μηχανήματα της Νομαρχίας αλλά και της ΔΕΣΕ, για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία και να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους.

    Στην Αιτωλοακαρνανία εκχιονιστικά μηχανήματα εργάζονται συνεχώς στην ορεινή Ναυπακτία και σε δρόμους των δήμων Πλατάνου και Αποδοτείας, όπως επίσης και σε περιοχές της Τριχωνίδας, του Βάλτου και του δήμου Οινάχου.

    Στην Τρίπολη, 27 χωριά έχουν αποκλειστεί. Η σφοδρή χιονόπτωση προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στο εθνικό και επαρχιακό οδικό

    Με απόφαση του νομάρχη Αρκαδίας σήμερα θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στο μεγαλύτερο τμήμα του νομού Αρκαδίας, ενώ με απόφαση του νομάρχη Λακωνίας θα παραμείνουν κλειστά τα σχολεία Πελάνας, το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο Καρυών και τα Νηπιαγωγεία και Δημοτικά του δήμου Οινούντος. Επίσης δεν θα γίνουν μαθήματα στο Γυμνάσιο-Λύκειο Καστορείου στο ΤΕΣ Σπάρτης, στα σχολεία του δήμου Ζάμακα και στο Λύκειο-Γυμνάσιο των Μολάων.

    Τσουχτερό κρύο, με πολικές θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, επικρατεί στην πόλη της Θεσσαλονίκης . Το παγωμένο χιόνι δημιουργεί προβλήματα στις συγκοινωνίες και στις μετακινήσεις των κατοίκων στο πολεοδομικό συγκρότημα, καθώς στη διάρκεια της νύχτας η θερμοκρασία έπεσε στους -4 βαθμούς Κελσίου. Συνεργεία υπαλλήλων της τοπικής αυτοδιοίκησης συνεχίζουν και σήμερα να καθαρίζουν τους δρόμους και να ρίχνουν αλάτι και θαλασσινό νερό έξω από σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες κ.α. πολυσύχναστους χώρους, καθώς από τις χαμηλές θερμοκρασίες σχηματίστηκαν στρώματα πάγου. Η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αλυσίδες σ΄ όλόκληρο το επαρχιακό ορεινό οδικό δίκτυο του νομού Θεσσαλονίκης, ενώ κλειστός παραμένει και σήμερα ο δρόμος Χορτιάτη - Αγίου Βασιλείου.

    Στο πολεοδομικό συγκρότημα τα σχολεία λειτουργούν κανονικά, ενώ κλειστά παραμένουν όλα τα σχολεία, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στους περιφερειακούς Δήμους, αλλά και στον υπόλοιπο νομό. Επίσης, δεν λειτουργούν και τα ΤΕΙ Σίνδου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Με λευκή περιβολή

    Σχετικά Links:

    Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία

    Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας

    [03] Κόσμος

    Συνεχίζεται η ένταση στον αραβικό κόσμο

    Συνελήφθη μαθητής για το φόνο του ιερέα

    7/2/2006 9:38:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ένα 16χρονο μαθητή συνέλαβαν οι τουρκικές δυνάμεις Ασφαλείας ως ύποπτο για τη δολοφονία του 61χρονου Ιταλού ρωμαιοκαθολικού ιερέα στην Τραπεζούντα, την περασμένη Κυριακή. Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, ο νεαρός είχε στην κατοχή του το όπλο με το οποίο δολοφονήθηκε μέσα στην εκκλησία, την ώρα που προσευχόταν, ο ιερέας Αντρέα Σιντόρο. Η Αστυνομία εντόπισε και συνέλαβε τον ύποπτο με τη βοήθεια βιντεοταινίας από κάμερα ασφαλείας καταστήματος, που βρισκόταν δίπλα από την εκκλησία της Παναγίας ,όπου διαπράχθηκε το στυγερό έγκλημα. Με τη βοήθεια της βιντεοταινίας, η αστυνομία είχε δώσει στη δημοσιότητα σκίτσο του υπόπτου . Ο 16χρονος, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει γνωστά παρά μόνο τα αρχικά του Ο.Η, θα οδηγηθεί εντός της ημέρας ενώπιον της Δικαιοσύνης, μετέδωσε το τουρκικό πρακτορείο. Ο ιερέας Αντρέα Σιντόρο, που έμενε στην Τουρκία τα τελευταία πέντε χρόνια, πυροβολήθηκε δύο φορές στο στήθος το πρωί της Κυριακής μετά το τέλος της λειτουργίας στην είσοδο του ναού της Παναγίας στην Τραπεζούντα. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες ο δράστης μόλις πυροβόλησε τον ιερέα φώναξε "ο Θεός είναι Μεγάλος", γεγονός που οδήγησε τον τουρκικό Τύπο να συνδυάσει το στυγερό έγκλημα με τις τελευταίες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και την αυξανόμενη ένταση ανάμεσα στους μουσουλμάνους για τη δημοσίευση και αναδημοσίευση των σκίτσων - γελοιογραφιών του προφήτη Μωάμεθ σε ευρωπαϊκές εφημερίδες. Από τη μεριά της η τουρκική Κυβέρνηση καταδίκασε έντονα τη δολοφονία. Η τουρκική Αστυνομία πάντως διέψευσε ότι υπάρχει κάποια διασύνδεση. Ορισμένες εφημερίδες στην Άγκυρα δεν αποκλείουν επίσης το ενδεχόμενο ο δράστης να επηρεάστηκε από τα πρόσφατα δημοσιεύματα για τον Μεχμέτ Αλί Αγκτσά ,που είχε αποπειραθεί να δολοφονήσει στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β'. Στο μεταξύ ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε για την Ινδονησία η Κυβέρνηση της Δανίας, καλώντας όλους τους Δανούς να ακυρώσουν όσα ταξίδια δεν είναι απολύτως απαραίτητα στη χώρα αυτή, εξαιτίας της έντασης που επικρατεί. Εξάλλου μία από τις μεγαλύτερες ιρανικές εφημερίδες, η "Χαμσάχρι", ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι οργανώνει διαγωνισμό γελοιογραφίας, σε απάντηση για τη δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ σε ευρωπαϊκές εφημερίδες. "Οι δυτικές εφημερίδες δημοσίευσαν αυτά τα σκίτσα υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης. Θα δούμε να κάνουν πράξη τα λεγόμενά τους και αν θα δημοσιεύσουν και τα σκίτσα για το Ολοκαύτωμα", είπε ο Φαρίντ Μορταζαβί, εκ των υπευθύνων της "Χαμσάχρι".

    Ταξιδιωτική οδηγία της Δανίας για την Ινδονησία

    Το Υπουργείο Εξωτερικών στην Κοπεγχάγη ανακοίνωσε ότι οι Δανοί υπήκοοι πρέπει να εγκαταλείψουν την Ινδονησία, καθώς υπάρχουν αξιόπιστες πληροφορίες ότι μπορεί να γίνουν επιθέσεις από φανατικούς μουσουλμάνους.

    Τη Δευτέρα έγιναν διαδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Ινδονησία, στις οποίες πήραν μέρος χιλιάδες μουσουλμάνοι, εκφράζοντας την οργή τους για τη δημοσίευση των σκίτσων του προφήτη Μωάμεθ.

    Στην Κοπεγχάγη, το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε την ταξιδιωτική οδηγία, με αφορμή τις επιθέσεις που δέχτηκαν οι πρεσβείες της Δανίας στη Δαμασκό και στη Βηρυτό, καλώντας τους Δανούς να αποφεύγουν τις επισκέψεις σε 16 μουσουλμανικές χώρες. Η Ινδονησία, μία από τις πολυπληθέστερες μουσουλμανικές χώρες στον κόσμο, προστέθηκε σήμερα στον κατάλογο αυτό.

    Σκίτσα του Ολοκαυτώματος θα βραβεύσει ιρανική εφημερίδα

    Στο μεταξύ η πρόθεση μιας ιρανικής εφημερίδας να διοργανώσει διαγωνισμό γελοιογραφίας με θέμα το Ολοκαύτωμα των Εβραίων κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου "δείχνει ότι οι ιδέες του Αδόλφου Χίτλερ παραμένουν "ζωντανές" στις ισλαμικές κοινωνίες", υποστηρίζει ο ιδρυτής του Κέντρου Σίμον Βίζενταλ στο Λος Άντζελες, ραβίνος Μάρβιν Χίερ. "Ακολουθούν την κλασική συνταγή του Χίτλερ, σύμφωνα με την οποία αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ευθύνονται οι Εβραίοι", τόνισε ο ραβίνος.

    Η "Χαμσάχρι", μία από τις μεγαλύτερες ιρανικές εφημερίδες, ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι οργανώνει διαγωνισμό γελοιογραφίας, σε απάντηση για τη δημοσίευση σκίτσων του Μωάμεθ σε ευρωπαϊκές εφημερίδες. "Οι δυτικές εφημερίδες δημοσίευσαν αυτά τα σκίτσα υπό το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης. Θα δούμε να κάνουν πράξη τα λεγόμενά τους και αν θα δημοσιεύσουν και τα σκίτσα για το Ολοκαύτωμα", είπε ο Φαρίντ Μορταζαβί, εκ των υπευθύνων της "Χαμσάχρι".

    Παράλληλα από την εφημερίδα γνωστοποιήθηκε ότι θα δοθούν στο τέλος του διαγωνισμού αυτού 12 βραβεία, όσες δηλαδή και οι γελοιογραφίες με τον Μωάμεθ, που δημοσίευσε η δανική εφημερίδα "Jyllands Posten".

    Ο ραβίνος Χίερ από την πλευρά του χαρακτήρισε "υποκριτική" τη μουσουλμανική ιδεολογία επειδή ενθαρρύνει και ανέχεται σκίτσα και κείμενα κατά των Εβραίων και των Χριστιανών αλλά ζητά το σεβασμό για τις μουσουλμανικές αντιλήψεις. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι οι σατιρικές γελοιογραφίες που δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα "Jullands-Posten" της Δανίας ήταν "προσβλητικές".

    "Κατευθυνόμενες οι αντιδράσεις" για το Φίνι

    "Ενορχηστρωμένες" χαρακτήρισε τις διαδηλώσεις στον μουσουλμανικό κόσμο κατά της δημοσίευσης στην Ευρώπη σκίτσων που θεωρήθηκαν βλάσφημα για τον προφήτη Μωάμεθ ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Τζιανφράνκο Φίνι σε εκπομπή λόγου στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι RAI 1. "Μετά από τη δημοσίευση των σκίτσων υπήρξε στον μουσουλμανικό κόσμο μια αντίδραση που μας κάνει να σκεφτόμαστε ότι ήταν ενορχηστρωμένες όλες αυτές οι διαδηλώσεις", δήλωσε ο Φίνι, , όπως μεταδίδει το ιταλικό πρακτορείο Ansa.

    "Κάποιος έβαλε τη φωτιά", πρόσθεσε ο δεύτερος στην ιεραρχία της ιταλικής Κυβέρνησης. "Αρνούμαι να σκεφτώ ότι σε μια χώρα όπως είναι η Συρία, οι επιτιθέμενοι στις ξένες πρεσβείες δεν έγιναν έστω και στο ελάχιστο ανεκτοί από τις αρχές", τόνισε ενώ αναφερόμενος και στις διαδηλώσεις στο Ιράν ανέφερε ότι "δεν είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς ότι το καθεστώς δεν είχε καμία σχέση". Ο Φίνι, ηγέτης της δεξιάς Εθνικής Συμμαχίας και αντιπρόεδρος του ιταλικού Υπουργικού Συμβουλίου δήλωσε ανήσυχος από την έκταση της μη θρησκευτικής ανοχής στον μουσουλμανικό κόσμο.

    "Η διαφορά του δυτικού κόσμου με ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής, είναι ότι εδώ στη Δύση υπάρχει ελευθερία πίστης ενώ σε πολλές αραβικές χώρες αυτό δεν υπάρχει και όποιος δεν είναι μουσουλμάνος είναι γι αυτούς άπιστος", πρόσθεσε ο Φίνι. "Σε μας, η πλειοψηφία των πολιτών έχει εμπιστοσύνη στο διάλογο και στο σεβασμό του μουσουλμανικού κόσμου, ενώ στη Μέση Ανατολή υπάρχει μόνο μια ελίτ που πιστεύει στο σεβασμό όλων των θρησκειών, αλλά παράλληλα υπάρχει σε μεγάλο βαθμό αυξημένος θρησκευτικός φανατισμός", τόνισε ο Φίνι και κατέληξε: "Σκέφτομαι όταν υπάρχουν χώρες, όπως η Συρία και το Ιράν και ο απαγορευμένος παράδεισος, η Παλαιστίνη, όπου κυριαρχούν οργανώσεις εξτρεμιστών, αυτές είναι οι συνέπειες".

    Έκκληση για ηρεμία από τον Αυστραλό ΥΠΕΞ

    Έκκληση για ηρεμία απηύθυνε ο Αυστραλός υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Ντάουνερ καταδικάζοντας ταυτόχρονα τις βίαιες διαδηλώσεις κατά της δημοσίευσης των σκίτσων του Μωάμεθ. "Δεν θεωρούμε σωστή αυτή την αντίδραση και συνιστάμε στους πολίτες να την αποκηρύξουν και να παραμείνουν ήρεμοι", τόνισε ο Ντάουνερ. "Αν κάποιοι αισθάνονται προσβεβλημένοι έχουν το δικαίωμα να διαδηλώσουν αλλά όχι και να καταφύγουν στη βία" πρόσθεσε.

    Ο Αυστραλός Πρωθυπουργός τόνισε ότι η διπλωματική αντιπροσωπεία της Αυστραλίας στη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη, έκλεισε προσωρινά καθώς στεγάζεται στο ίδιο κτήριο με την πρεσβεία της Δανίας.

    Ο Ντάουνερ συμβούλευσε τους Αυστραλούς πολίτες να αποφεύγουν τα ταξίδια στο Ιράν, τη Λιβύη, τη Συρία, το Ισραήλ και στα Παλαιστινιακά Εδάφη. Με εξαίρεση την εφημερίδα "Courier Mail" του Κουίνσλαντ, τα υπόλοιπα μέσα ενημέρωσης στην Αυστραλία απέφυγαν να προχωρήσουν στην αναπαραγωγή των επίμαχων σκίτσων του Μωάμεθ, που έχουν προκαλέσει την οργή του ισλαμικού κόσμου.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    CNN: Fresh rioting in cartoon protests

    BBC: Tensions rise in Denmark-Iran row

    [04] Κόσμος

    Δεκατρεις νεκροί και 11 τραυματίες

    Πολύνεκρη έκρηξη στην Κανταχάρ

    7/2/2006 9:19:00 πμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Δεκατρείς άνθρωποι, οι περισσότεροι αστυνομικοί σκοτώθηκαν και έντεκα τραυματίστηκαν σε βομβιστική επίθεση στην Κανταχάρ στο νότιο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε γιατρός του νοσοκομείου της πόλης. Εκπρόσωπος του αφγανικού Υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε από την πλευρά του πως οι νεκροί είναι 12 και οι τραυματίες 14, αστυνομικοί και πολίτες. Σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού πρακτορείου, η βόμβα εξερράγη μπροστά στο αρχηγείο της Αστυνομίας. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν πως η βόμβα ήταν τοποθετημένη πάνω σε μοτοσικλέτα. Ο δρ Μαμούν από το νοσοκομείο της Κανταχάρ διευκρίνισε πως οι περισσότεροι από τους 11 τραυματίες βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Την περασμένη χρονιά σε επιθέσεις, κυρίως στο νότιο και ανατολικό Αφγανιστάν σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.400 άνθρωποι. Ήταν η πιο αιματηρή χρονιά για τη χώρα από τότε που οι αμερικανικές δυνάμεις εκδίωξαν τους Ταλιμπάν στα τέλη του 2001.

    [05] Κόσμος

    Προεδρικές - βουλευτικές εκλογές

    Ψηφίζουν οι Αϊτινοί

    7/2/2006 8:04:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/2/2006 9:05:01 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: BBC,ΑΠΕ

    Περίπου 3,5 εκατομμύρια Αϊτινοί θα προσέλθουν στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν το νέο πρόεδρο και τα μέλη της Βουλής. Τέσσερις φορές αναβλήθηκαν οι εκλογές αυτές μέσα σε ένα χρόνο. Η κεντρική εφορευτική επιτροπή και η διεθνής κοινότητα έχουν θέσει ως στόχο να είναι ελεύθερες και δημοκρατικές. Περίπου 9.500 κυανόκρανοι και αστυνομικοί έχουν κινητοποιηθεί για να διασφαλίσουν την τάξη. Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν στις 6 το πρωί, τοπική ώρα (13:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 16:00 (23:00 ώρα Ελλάδας). Τα αποτελέσματα ωστόσο αναμένεται να γίνουν γνωστά μετά από τρεις ημέρες. Εκτός από τους 30 γερουσιαστές και του 99 βουλευτές τους οι Αϊτινοί καλούνται επίσης να επιλέξουν τον επόμενο πρόεδρο, μεταξύ 32 υποψηφίων. Ως φαβορί πάντως φέρεται ο πρώην πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ, 63 ετών, πρώην στενός συνεργάτης του ανατραπέντος προέδρου Ζαν Μπερτράν Αριστίντ ο οποίος εγκατέλειψε την Αϊτή το Φεβρουάριο του 2004 και σήμερα ζει εξόριστος στη Νότια Αφρική. Κυριότεροι αντίπαλοι του Πρεβάλ θεωρούνται ο βιομήχανος Τσαρλς Χένρι Μπέικερ και ο πρώην πρόεδρος Λέσλι Μανιγκάτ.

    [06] Κόσμος

    Με 12 νεκρούς

    Aνατροπή λεωφορείου στη Ρώμη

    7/2/2006 7:41:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 7/2/2006 10:03:22 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Δώδεκα Τούρκοι υπήκοοι έχασαν τη ζωή τους και 18 τραυματίστηκαν όταν το λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν έπεσε σε χαράδρα κοντά στη Ρώμη, ανακοίνωσε εκπρόσωπος των συνεργείων διάσωσης. Τέσσερις από τους τραυματίες νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση. Στο λεωφορείο επέβαιναν 31 Τούρκοι, αντιπρόσωποι αυτοκινητοβιομηχανίας, που είχαν μεταβεί στη Ρώμη προκειμένου να παρακολουθήσουν σεμινάρια της εταιρίας. Το λεωφορείο έπεσε σε χαράδρα στο Μόντε Μάριο, έναν από τους λόφους της ιταλικής πρωτεύουσας, καθώς, για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος.

    Η είδηση από άλλες πηγές:

    BBC: Tourists die in Rome bus plunge

    [07] Παράξενα

    Επιβραβεύουν την απερισκεψία

    Γάμος στον .αέρα

    7/2/2006 11:11:00 πμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Τι και αν γνωρίζονταν μόνο λίγα δευτερόλεπτα! Ο 30χρονος Κρεγκ Κούπερ και η 28χρονη Ρεμπέκα Ντάφι, ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου, στον "αέρα" του ραδιοφώνου, τινάζοντας στον αέρα την προσωπική τους ζωή για ένα σπίτι, ένα αυτοκίνητο και ένα ταξίδι μέλιτος. Όλα αυτά, βλέπετε, ήταν τα έπαθλα που είχε υποσχεθεί στους τολμηρούς νικητές, ο ραδιοσταθμός BRMB, για το παιχνίδι "δυο ξένοι και ένας γάμος". Ο τίτλος είναι απόλυτα σαφής και περιγράφει κατά γράμμα ένα διαγωνισμό που επιβραβεύει την απερισκεψία. Δυο ξένοι, παντρεύονται, χωρίς να γνωρίζονται, μόνο και μόνο για να κερδίσουν υλικά αγαθά! Το παιχνίδι, όπως και την πρώτη φορά που είχε διοργανωθεί, το 1999, έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων κυρίως από πλευράς Εκκλησίας. Κληρικοί, επισημαίνουν ότι προσβάλει το θεσμό του γάμου, οι διοργανωτές ωστόσο, υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή τον ενισχύει. Για την ιστορία, οι δυο ξένοι που παντρεύτηκαν το 1999, χώρισαν μέσα σε τρεις μήνες. Είχαν "κερδίσει" όμως ένα ταξίδι του μέλιτος στις Μπαχάμες...Σημαντικότερο, ίσως για αυτούς.

    Σχετικά Links:

    Radio BRMB


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 7 February 2006 - 9:51:26 UTC