Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-10-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θωρακίζονται για τον ιό
  • [02] "Ουδείς υπεράνω του νόμου"
  • [03] Συντηρητικοί και… 4x4
  • [04] Όταν το μέγεθος μετράει
  • [05] "Ντροπή για την Ελλάδα το βέτο"
  • [06] 'Ναι' στην ευρωπαϊκή πορεία των Βαλκανίων
  • [07] Προφυλακιστέος ο Καλούσης
  • [08] Ληστείες με πυροβολισμούς
  • [09] Ανακαλούνται υβριδικά Prius
  • [10] Ανοιχτή πληγή τα εγκλήματα τιμής
  • [11] Ψηφίζουν για τους κορυφαίους
  • [12] "Βγήκε" η επιχορήγηση της ΕΠΟ
  • [13] Απών ο Βιέρα η με Μεσίνα, Μπάγερν
  • [14] Τα Ευρωπαϊκά μπαράζ για το Μουντιάλ
  • [15] Ανανέωσε με "Γιούβε" ο Καμορανέζι
  • [16] Με Ρούσεφ ο Λεβαδειακός στο Περιστέρι
  • [17] Αύριο η αποστολή της Λάρισας
  • [18] Μονόδρομος η νίκη για τους Κρητικούς
  • [19] Στο σφυρί χαμένο χειρόγραφο του Μπετόβεν
  • [20] Ο Αστερίξ ξαναχτυπά!
  • [21] Εμβόλιο για τον καρκίνο στον τράχηλο
  • [22] Δια χειρός… Σπίλμπεργκ
  • [23] Η Επίτροπος Χούμπνερ στην Αθήνα
  • [24] Επιτροπή Δεοντολογίας για Βρέντζο
  • [25] "Ερυθρόλευκη" απόβαση στην Κρήτη
  • [26] Επιβεβλημένες αλλαγές στο Κύπελλο

    [01] Υγεία

    Νέα κρούσματα στη Ρουμανία

    Θωρακίζονται για τον ιό

    14/10/2005 6:49:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/10/2005 7:43:43 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Έκκληση στις ευρωπαϊκές Κυβερνήσεις να παρακολουθούν ακόμα πιο στενά πτηνά και ανθρώπους προκειμένου να ελεγχθεί η μετάδοση της γρίπης των πτηνών, απηύθυνε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, επισημαίνοντας, ότι εξάπλωση του θανατηφόρου ιού στην Ευρώπη αυξάνει τις πιθανότητες προσβολής ανθρώπων από τη νόσο. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ ακόμη δεν συντρέχει λόγος για αναβάθμιση του συναγερμού καθώς μέχρι στιγμής ο ιός δε φαίνεται να μεταδίδεται εύκολα από τα πουλιά στους ανθρώπους. Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται στις Βρυξέλλες σύσκεψη εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αποφασιστούν τα επιπλέον μέτρα, που πρέπει να ληφθούν για να εμποδιστεί η εξάπλωση του. Εκτάκτως συνεδριάζουν και την Τρίτη οι υπουργοί Εξωτερικών των "25" στο Λουξεμβούργο. Αύριο αναμένονται αποτελέσματα των εξετάσεων για τις τρεις πάπιες που βρέθηκαν νεκρές στο Δέλτα του Δούναβη, στη Ρουμανία. Την ίδια ώρα, το υπουργείο Υγείας της χώρας ανακοίνωσε, ότι δύο νέα δείγματα της νόσου εντοπίστηκαν στο ρουμανικό Μάλιουτς, ένα χωριό κοντά στην περιοχή όπου είχαν καταγραφεί τα πρώτα κρούσματα της νόσου αυτής, στο δέλτα του Δούναβη. Τον εμβολιασμό όλων των ομάδων υψηλού κινδύνου συνέστησε, ο αρμόδιος Επίτροπος Μάρκος Κυπριανού, ενώ επεσήμανε την ανάγκη ετοιμότητας για το ενδεχόμενο πανδημίας.

    Αναζητώντας δραστικά μέτρα πρόληψης

    Στο μεταξύ, στην Τουρκία στο Μπαλικεσίρ, όπου εντοπίστηκαν τα πρώτα κρούσματα της γρίπης των πουλερικών, εννέα μέλη μιας οικογένειας τέθηκαν σε καραντίνα μετά την ανακάλυψη σαράντα νεκρών περιστεριών στην αυλή του σπιτιού τους. Στο σύνολό τους, υποβλήθηκαν προληπτικά σε εξετάσεις αίματος, πήραν, όμως, εξιτήριο αφού δεν εμφάνισαν κάποιο σύμπτωμα του ιού.

    Το χειρότερο σενάριο, όπως τονίζουν, οι τουρκικές Αρχές θα ήταν ο ιός, που τώρα είναι καθαρά ασθένεια των ζωών, να μεταλλαχθεί και να αρχίσει να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    Επίσης, οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν κάθε επαφή με αποδημητικά πούλια, ενώ με απόφαση του υπουργείου Υγείας απαγορεύθηκε το κυνήγι άγριων πτηνών.

    Μέχρι στιγμής στην Τουρκία έχουν θανατωθεί 9000 πουλερικά , ενώ, όπως φαίνεται οι καταναλωτές αποφεύγουν όλο και περισσότερο να αγοράζουν κοτόπουλο, παρά τις προσπάθειες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τους καθησυχάσει.

    Την ίδια ώρα, έκτακτες συσκέψεις για το ζήτημα πραγματοποιούνται σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως στην Ιταλία και τη Γαλλία, η οποία ζήτησε την ενίσχυση σε ευρωπαϊκό επίπεδο της παρακολούθησης των αποδημητικών πουλιών και την προστασία των πουλερικών.

    Στη Γερμανία, ο υπουργός Περιβάλλοντος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο περιορισμού των πουλερικών σε κλειστούς χώρους, μέτρο που έχει λάβει εδώ και μήνες η Ολλανδία.

    Οι εξελίξεις με τη γρίπη των πτηνών έσπειραν τον πανικό στη Σερβία, οι κάτοικοι της οποίας μέσα σε δυο ημέρες αγόρασαν 20.000 μάσκες, ενώ ανάρπαστο έγινε το αντιικό φάρμακο Ταμιφλού στο Βελιγράδι.

    Ωστόσο, στην Ισπανία, οι Αρχές χαρακτήρισαν υπερβολικές τις συστάσεις για τη δημιουργία αποθεμάτων αντι-ιικών φαρμάκων, αλλά και τις εκτιμήσεις ότι βρισκόμαστε κοντά σε πανδημία γρίπης.

    Σε ετοιμότητα η Ελλάδα

    Στην Ελλάδα, πάντως, οι υγειονομικές Αρχές εκτιμούν, ότι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες όλα τα νοσοκομεία θα είναι σε πλήρη ετοιμότητα για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα περιστατικά μόλυνσης ανθρώπων από το θανατηφόρο ιό.

    Επαναλαμβάνουν, πάντως, ότι προς το παρόν η επικίνδυνη γρίπη δε φαίνεται να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

    Σημειώνουμε, ότι η παρασκευή αποτελεσματικού εμβολίου αποτελεί τη μόνη σίγουρη ασπίδα προστασίας, ωστόσο το σκεύσμα δεν πρόκειται να είναι έτοιμο παρά μόνο μετά από έξι μήνες.

    [02] Πολιτική

    Προσηλωμένη στη νομιμότητα η κυβέρνηση

    "Ουδείς υπεράνω του νόμου"

    14/10/2005 12:16:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/10/2005 7:25:46 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πρόσκληση σε συστράτευση όλων στη μάχη κατά της διαφθοράς απηύθυνε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός. Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις του Αλέκου Αλαβάνου σχετικά με το αίτημα της εταιρίας "Ελληνική Ενέργεια-Ηρακλής" για τη δημιουργία εργοστασίου ηλεκτροπαραγωγής 600 MW από λιγνίτη στη Μεσσηνία και του Νίκου Κωνσταντόπουλου, επανέλαβε, ότι η Κυβέρνηση, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, δεν πρόκειται να υποστείλει τη σημαία κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής. "Ούτε τα βρήκαμε με τα συμφέροντα, ούτε θα τα βρούμε" διεμήνυσε σημειώνοντας ότι η Κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στις αρχές της διαφάνειας και της νομιμότητας. Επίσης, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ ότι κληροδότησε στην Κυβέρνηση πολλά προβλήματα μεταξύ των οποίων και τα πολυεπίπεδα προβλήματα της διαφθοράς, ενώ παραδέχθηκε, ότι ακόμα βρίσκονται στην αρχή του αγώνα. Οι εκκλήσεις του Πρωθυπουργού για συστράτευση απένατι στη διαφθορά είναι υποκριτικές σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης, τονίζοντας ότι η μηδενική ανοχή έγινε μηδενική αποτελεσματικότητα.

    Όλοι έχουν υποχρέωση να σέβονται τους νόμους

    Απαντώντας σε ερώτηση του Αλέκου Αλαβάνου για τη λειτουργία μονάδας λιγνίτη στη Μεσσηνία, δήλωσε ότι η Κυβέρνηση, κρατώντας υπεύθυνη στάση, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, απέρριψε το αίτημα της εταιρείας μετά την αρνητική γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

    "Ρωτάτε, όμως", είπε ο κ. Καραμανλής απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΝ "εάν ήμουν έτοιμος να απαντήσω αρνητικά πριν καν ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες. Ρωτάτε εάν ήμουν έτοιμος να παραμερίσω την Ανεξάρτητη Αρχή. Εάν ήμουν έτοιμος να αγνοήσω την καθ ύλην αρμόδια αρχή και τους ισχύοντες νόμους" και τόνισε ότι σε μια συντεταγμένη Πολιτεία όλοι έχουμε υποχρέωση να σεβόμαστε και να τηρούμε τους νόμους.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος ανέφερε επίσης, στον Πρωθυπουργό ότι, σύμφωνα με τη WWF, στον Άγιο Δημήτριο Κοζάνης υπάρχει μια από τις 30 πιο ρυπογόνες επιχειρήσεις και ο Πρωθυπουργός απάντησε ότι η Κυβέρνηση έχει δώσει εντολή στη ΔΕΗ να απορρίπτει κάθε ρυπογόνο επένδυση.

    Επίσης, ο Πρωθυπουργός, δήλωσε διατεθειμένος να πραγματοποιηθεί μία προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για γενικότερα θέματα περιβάλλοντος.

    Πυρά Κωνσταντόπουλου

    Ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, επέκρινε τον Κ. Καραμανλή γιατί, όπως είπε, δεν έχει κάνει τίποτα ουσιαστικό τα τελευταία δυο χρόνια κατά της διαφθοράς.

    Ο Νίκος Κωνσταντόπουλος ζήτησε από τον πρωθυπουργό να κάνει αγώνα με έργα και όχι με λόγια και τον κάλεσε να ασχοληθεί με το "ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ", τον Flash, την αλλαγή καθεστώτος στο συγκρότημα Λαμπράκη.

    Αθανασάκης: "Η διαφθορά γίνεται καθημερινή πρακτική"

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης επέκρινε τον κ. Καραμανλή ότι έχει αγνοήσει συστηματικά όλες τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και του κ. Παπανδρέου για τα θέματα διαφθοράς και διαφάνειας.

    Ο κ. Αθανασάκης ανέφερε επίσης ότι η διαφθορά γίνεται καθημερινή πρακτική κι ενώ η σχέση οικονομίας και πολιτικής απαιτεί σαφείς κανόνες και ρυθμίσεις η κυβέρνηση "έχει να επιδείξει μόνο το φιάσκο του βασικού μετόχου και τη συστηματική προσπάθειά της να ελέγξει κάθε χώρο".

    Ο κ. Καραμανλής, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, "ξεκίνησε με σημαία του τη διαφθορά και τη διαπλοκή και συνεχίζει με σημαία του τον κ. Ρεγκούζα και τον κ. Σαλαγκούδη".

    Επιπλέον, ο κ. Αθανασάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση εξαναγκάστηκε να πάρει την απόφαση για τη ματαίωση της κατασκευής εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Μεσσηνία, ύστερα από τη γενικευμένη αναστάτωση που προκάλεσε στην περιοχή και πρόσθεσε πως η ματαίωση της κατασκευής του εργοστασίου δεν μειώνει την ευθύνη της κυβέρνησης.

    [03] Ζωής ...σΤάσεις

    Έρευνα μεταξύ οδηγών στην Αυστραλία

    Συντηρητικοί και 4x4

    14/10/2005 3:46:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τα χαρακτηριστικά όσων οδηγούν 4x4 σκιαγραφεί μια έρευνα αυστραλιανού ινστιτούτου, με βάση ένα ερωτηματολόγιο που απαντήθηκε από 24.000 οδηγούς τζιπ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο τυπικός οδηγός ενός μεγάλου οχήματος με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς είναι άνδρας ηλικίας 40 έως 50 και με εισόδημα άνω του μετρίου. "Ως εδώ καλά", μπορεί να σκεφτεί κάποιος και να θεωρήσει τα αποτελέσματα λίγο πολύ αυτονόητα. Όμως, οι ερευνητές πήγαν και ένα βήμα παρακάτω Όπως κατέδειξε η έρευνα, οι οδηγοί τζιπ είναι συνήθως παχύσαρκοι και συντηρητικοί, ενώ η πλειοψηφία των ανδρών απεχθάνεται τους ομοφυλόφιλους. Συγκεκριμένα, η πλειοψηφία των οδηγών τέτοιων οχημάτων δηλώνει περισσότερο υπέρ των παλαιών αρχών, ενδιαφέρεται ελάχιστα για τα προβλήματα της κοινότητας και το 51% θεωρεί την ομοφυλοφιλία κάτι εξαιρετικά ανήθικο. Ωστόσο, υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος. Τον τελευταίο καιρό, μεταξύ των οδηγών τζιπ συγκαταλέγονται και γυναίκες, οι οποίες, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, είναι υψηλού εισοδήματος, βρίσκονται σε διαδικασία δίαιτας και χρησιμοποιούν τα οχήματα αυτά για να κυκλοφορούν στο κέντρο της πόλης και όχι στην επαρχία.

    "Γεννήθηκα για να αγοράζω"

    Στην έρευνα του Australia Institute πήραν μέρος 24.718 οδηγοί, με οχήματα όπως Toyota LandCruiser, Nissan Patrol και BMW X3.

    Το 46% των οχημάτων αυτών κυκλοφορούν σε μεγάλες πόλεις, με το 61% των οδηγών τους να είναι αρσενικού γένους. Ο συντηρητισμός τους δεν αντικατροπτίζεται μόνο στις απόψεις τους περί ομοφυλοφιλίας, αλλά και στο ότι σχεδόν αδιαφορούν για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Συγκεκριμένα, το 57% δήλωσε πως η Κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την αποκατάσταση όσων δεν μπορούν να βρουν δουλειά, το 12% τάχθηκε κατά της φιλανθρωπίας, ενώ το 11% δεν θεωρεί απαραίτητο τον εκκλησιασμό ή την προσευχή μαζί με άλλους ανθρώπους.

    "Τα μέλη αυτής της κοινωνικής ομάδας έχουν περισσότερες από διπλές πιθανότητες από ό,τι ο υπόλοιπος πληθυσμός να δηλώσουν "γεννήθηκα για να αγοράζω", σχολίασαν οι ερευνητές. Παράλληλα, το 68|% των οδηγών αυτών των οχημάτων αυτοχαρακτηρίζονται ως "άνθρωπος για όλες τις δουλειές", ενώ αμφίβολη είναι η σχέση τους με την μόδα: το 29% των ανδρών δεν περιγράφει τον εαυτό του ως "μοδάτο", σε αντίθεση, βέβαια, με το 70% των γυναικών.

    Επίσης, οι οδηγοί 4x4 δηλώνουν πιστοί της τεχνολογίας: το 78% υποστηρίζει ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει το Διαδίκτυο, ενώ από την ζωή τους δεν λείπουν οι διήμερες αποδράσεις, καθώς τα 2/3 τους "δραπετεύουν" από τις πόλεις, με το 84% να δηλώνουν φυσιολάτρεις.

    Πάντως, οι ιδιοκτήτες τζιπ μάλλον διαφέρουν από τους οδηγούς τους. Οι οδηγοί είναι συνήθως νεότερης ηλικίας και κυρίως γυναίκες, ενώ προτιμούν το κρασί, έναντι της μπύρας που "ψηφίζουν" οι ιδιοκτήτες.

    Σχετικά Links: Australia Institute

    [04] Παράξενα

    Όταν το μέγεθος μετράει

    14/10/2005 2:15:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Την δύναμή τους στις επιχειρήσεις με τα "προσόντα" τους φαίνεται ότι συνδέουν Ρώσοι επιχειρηματίες, σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται Γερμανός γλύπτης που αναλαμβάνει να φιλοτεχνήσει αγάλματά τους κατά παραγγελία. Ο Jonathan Meese βγάζει το μεροκάματο φτιάχνοντας μεταλλικά αγάλματα Ρώσων επιχειρηματιών, βάρους 500 κιλών και... με υπερμεγέθη "χαρίσματα", τα οποία πουλά στους ενδιαφερόμενους έναντι 510.000 ευρώ. Σύμφωνα με την εφημερίδα Express Gazeta, η φήμη του Γερμανού γλύπτη έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ρωσία, ενώ τρεις από τους ευπορότερους πολίτες της χώρας έχουν ήδη ξοδέψει εκατομμύρια για να αποκτήσουν ένα άγαλμά τους με υπερτονισμένο ανδρισμό. "Κάποιος πλούσιος Ρώσος μου παρήγγειλε ένα άγαλμά του για να διακοσμήσει το εσωτερικό του εξοχικού του και δεν τρόμαξε όταν ζήτησα 500.000 ευρώ", αποκάλυψε ο κ. Meese, επιβεβαιώνοντας την φήμη του. Κι αν αναρωτιέστε που αποδίδει την επιτυχία του έργου του, ο ίδιος ισχυρίζεται πως "οι Ρώσοι ξέρουν να εκτιμούν την Τέχνη".

    [05] Πολιτική

    Λέει ο Νίκολας Μπερνς

    "Ντροπή για την Ελλάδα το βέτο"

    14/10/2005 1:24:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/10/2005 7:02:26 μμ)

    Αίσθηση προκαλεί η τοποθέτηση του πρώην Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα και υφυπουργού Εξωτερικών σήμερα των ΗΠΑ Νίκολας Μπερνς, για το ενδεχόμενο η χώρα μας να θέσει βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ." Θα αποτελούσε ντροπή για την Ελλάδα να θέσει βέτο. Δεν θα ήταν σωστό κάτι τέτοιο. Η Μακεδονία έχει δικαίωμα και συμφέρον να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε και θα ήταν ντροπή να δημιουργηθούν προβλήματα προς την κατεύθυνση αυτή" τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εφημερίδα των Σκοπίων και εκτίμησε ότι στην παρούσα στιγμή η Ελλάδα δεν θα προχωρούσε σε μία τέτοια κίνηση. Σημείωσε, ωστόσο, ότι μπορεί να μιλήσει μόνο για την περίπτωση του ΝΑΤΟ καθώς οι ΗΠΑ δεν είναι μέλος της Ε.Ε. Στο ίδιο μήκος κύματος με προηγούμενες δηλώσεις εκπροσώπων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία ανάμιξη με τη διαπραγμάτευση που γίνεται για το θέμα της ονομασίας στον ΟΗΕ. Στο μεταξύ, από τη Ρόδο ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, παρέπεμψε στην Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, η οποία αναφέρει το όνομα με το οποίο η γείτων μπορεί να ενταχθεί στους διεθνείς οργανισμούς. Κύκλοι του Υπουργείου Εξωτερικών από την Αθήνα εκάναν λόγο "για ατυχέστατες δηλώσεις" εκ μέρους του κ. Μπέρνς. "Aν έχουν αποδοθεί σωστά οι δηλώσεις αυτές είναι απαράδεκτες" σχολίασε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης". "Οι επισημάνσεις του κ. Μπερνς αποκαλύπτουν πόσο αδύναμη είναι η στρατηγική της εξωτερικής πολιτικής του κ. Καραμανλή" είπε νωρίτερα και ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής της αξιωματικής αντιποίτευσης, Χρήστος Παπουτσής.

    Αποστάσεις ΗΠΑ από Νίμιτς

    "Δεν γράψαμε εμείς την πρόταση του κ. Νίμιτς. Η θέση των ΗΠΑ είναι σαφής και σας την αναφέρω: Εμείς υποστηρίζουμε τη διαδικασία στο πλαίσιο του ΟΗΕ και τις προσπάθειες του κ. Νίμιτς. Αυτός κάνει τις προτάσεις και δεν είναι δική μας δουλειά να συμφωνούμε με αυτές ή όχι" πρόσθεσε.

    Στην Ελλάδα, διπλωματικοί κύκλοι, αναφέρουν ότι ο διαμεσολαβητής των Ηνωμένων Εθνών θα περιμένει για μικρό ή μεγαλύτερο διάστημα πριν προβεί στην επόμενη κίνηση.

    Αυτό είχε γίνει γνωστό από την Πέμπτη από τον ίδιο τον Μάθιου Νίμιτς, ο οποίος σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή απαιτείται ηρεμία.

    Το δημοψήφισμα δεν αφορούσε το όνομα

    Οι ίδιοι κύκλοι διευκρίνισαν ότι η πρόσφατη αναφορά σε ενδεχόμενο δημοψηφίσματος δεν αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ αλλά την κύρωση της Συνθήκης Προσχώρησης της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση .

    "Το δημοψήφισμα είναι το ισχυρότερο διαπραγματευτικό μας πλεονέκτημα και δεν πρέπει να το ακυρώνουμε", έλεγαν κύκλοι της ηγεσίας του υπουργείου Εξωτερικών σημειώνοντας ότι η σύγκληση Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών δεν έχει προς το παρόν αντικείμενο, αλλά θα γίνει εάν υπάρχει λόγος.

    Τις ελληνικές θέσεις για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, έχει αναπτύξει σε πολλούς Ευρωπαίους ομολόγους του ο υπουργός Εξωτερικών και πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε κατανόηση για τις θέσεις της ελληνικής πλευράς.

    Ο κ. Μολυβιάτης, θα συναντηθεί σήμερα, με την ομόλογό του της ΠΓΔΜ Ιλένκα Μίτρεβα στο περιθώριο της άτυπης συνόδου των υπ. Εξωτερικών των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που γίνεται στη Ρόδο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συνάντηση Μολυβιάτη με Ιλίνκα Μίτρεβα

    [06] Πολιτική

    'Ναι' στην ευρωπαϊκή πορεία των Βαλκανίων

    14/10/2005 3:21:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ολοκληρώθηκε στη Ρόδο η άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών της Διαδικασίας Συνεργασίας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ο υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης στον τελικό απολογισμό, μετά το πέρας των εργασιών, χαρακτήρισε τη συζήτηση που έγινε εποικοδομητική, επισήμανε την προσπάθεια που κάνουν οι χώρες των Βαλκανίων για να αφήσουν στο παρελθόν τριβές και εντάσεις και επανέλαβε πως η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική τους: "Όλες ανεξαιρέτως οι χώρες της περιοχής πρέπει και δικαιούνται να προχωρήσουν προς την ένταξη, η καθεμία με τον δικό της ρυθμό και χρόνο, ανάλογα με την ταχύτητα εκπλήρωσης των απαιτουμένων κριτηρίων", δήλωσε ο κ. Μολυβιάτης, ο οποίος, ωστόσο, διευκρίνισε ότι "δεν γίνονται εκπτώσεις ή εξαιρέσεις στο θέμα εκπλήρωσης των κριτηρίων, τα οποία ισχύουν για όλους". Για την περίπτωση της ΠΓΔΜ, ιδιαίτερα, υπενθύμισε την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, μεταξύ της Ελλάδας και της γειτονικής χώρας, στην οποία αναφέρεται το όνομα με το οποίο μπορεί να διεκδικήσει την ένταξη της σε διεθνείς οργανισμούς.

    Σημαντικές οι σχέσεις καλής γειτονίας

    Ο Πέτρος Μολυβιάτης επεσήμανε την σημασία των σχέσεων καλής γειτονίας, "οι οποίες αποτελούν τη βάση για την οικοδόμηση και ενίσχυση της ευρωπαϊκής προοπτικής των χωρών της περιοχής", ενώ αναφέρθηκε και στη σημασία που αποδίδεται στην ανάπτυξη των υποδομών στους τομείς της ενέργειας και των μεταφορών. Υπενθυμίζεται πως Βουλγαρία και τη Ρουμανία βρίσκονται στο κατώφλι της ΕΕ. Μάλιστα, ο Ελληνας ΥΠΕΞ προσκάλεσε τους ομολόγους του, των δύο χωρών να παραβρεθούν στην πανηγυρική συνεδρίαση της Βουλής των Ελλήνων για την κύρωση της συνθήκης ένταξης τους στις 2 Νοεμβρίου.

    Ο κ. Μολυβιάτης, αναφέρθηκε και στο θέμα του Κοσόβου, χαιρετίζοντας την Έκθεση Έιντε που υπεβλήθη πρόσφατα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με θέμα την κατάσταση στην περιοχή, περιγράφοντας τη ως "ενδελεχή και ισορροπημένη ανάλυση, η οποία δεν επιχειρεί να αποκρύψει τα μελανά σημεία της κατάστασης". Επανέλαβε δε την επιθυμία για εξεύρεση βιώσιμης λύσης, η οποία θα είναι προϊόν διαλόγου και θα σέβεται την διεθνή νομιμότητα και τις ευρωπαϊκές αξίες και κριτήρια.

    [07] Κοινωνία

    Κρίθηκε ιδιαίτερα επικίνδυνος

    Προφυλακιστέος ο Καλούσης

    14/10/2005 3:40:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Στις φυλακές Κορυδαλλού, με ομόφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα, οδηγήθηκε σήμερα ο πρώην πρόεδρος Πρωτοδικών Ευάγγελος Καλούσης, μετά την απολογία του στον ειδικό ανακριτή Ιωάννη Σίδερη. Ο Καλούσης κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος ως ιδιαίτερα επικίνδυνος και για πρόληψη τέλεσης νέων αδικημάτων. Πρόκειται για τον δεύτερο δικαστή, μετά τον Λεωνίδα Στάθη, που προφυλακίζεται για εμπλοκή σε παραδικαστικό κύκλωμα. Η απολογία του Καλούση διήρκησε τέσσερις ώρες και οι κατηγορίες που τον βαρύνουν είναι για τα κακουργήματα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, κατάχρηση εξουσίας και για τα πλημμελήματα της δωροδοκίας και σύστασης συμμορίας.

    Προθεσμία ως τις 19 Οκτώβρη ο Κεχαγιόγλου

    Ως μέλη συμμορίας, που κατηγορείται ότι είχε συγκροτήσει από το 2000-2004 ο Ευάγγελος Καλούσης, φέρονται οι δικηγόροι Αθηνών Σάκης Κεχαγιόγλου, Θεσσαλονίκης Γιώργος Νικολακόπουλος και άλλοι, η ταυτότητα των οποίων δεν έχει αποκαλυφθεί. Σύμφωνα με την κατηγορία οι δύο δικηγόροι φέρεται ότι είχαν καταβάλλει οκτώ φορές διάφορα χρηματικά ποσά σε τραπεζικούς λογαριασμούς του πρώην δικαστή, με συνολικό υψος των καταθέσεων να ανέρχεται σε 650.000 ευρώ.

    Στο μεταξύ, ο είχε κληθεί σήμερα για απολογία, ζήτησε και πήρε προθεσμία να απολογηθεί στις 19 Οκτωβρίου, σχετικά με την εμπλοκή του στην ομάδα του παραδικαστικού κυκλώματος με πρωταγωνίστρια την αποπεμφθείσα πρωτοδίκη Αντωνία Ηλία και τον προφυλακισθέντα αρχιμανδρίτη Ιάκωβο Γιοσάκη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Aπολογούνται Καλούσης-Κεχαγιόγλου

    [08] Κοινωνία

    Σε Νέα Ερυθραία και Πατήσια

    Ληστείες με πυροβολισμούς

    14/10/2005 1:25:00 μμ

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Η μέρα άρχισε με μία απόπειρα ληστείας, που όμως δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Στις 8.10 π.μ. δύο άγνωστοι πυροβόλησαν στον αέρα στην προσπάθεια τους να ληστέψουν υποκατάστημα της τράπεζας Γιούρομπανκ στο Περιστέρι, αλλά όταν διαπίστωσαν ότι ήταν μπλοκαρισμένη η πόρτα, τράπηκαν σε φυγή. Το μεσημέρι, άγνωστος με την απειλή όπλου απέσπασε από χρηματαποστολή της εταιρείας παροχής ασφάλειας ΠΥΡΣΟΣ, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη 121 στη Νέα Ερυθραία, σάκο με χρήματα και διέφυγε με μοτοσικλέτα. Η ένοπλη ληστεία έγινε λίγο πριν τις 12.00 και ο δράστης κατά την φυγή του για εκφοβισμό πυροβόλησε δύο φορές στον αέρα. Τα μέλη της χρηματαποστολής της εταιρείας ΠΥΡΣΟΣ, βρίσκονταν έξω από την Αγροτική Τράπεζα της περιοχής και έκαναν ανάληψη χρημάτων από τα ΑΤΜ. Λίγα λεπτά αργότερα, στην οδό Αγ. Μελετίου 86 στα Κάτω Πατήσια, έγινε απόπειρα ληστείας σε υποκατάστημα της Αγροτικής Τράπεζας.

    Σαν αστυνομική ταινία

    Ο φύλακας της τράπεζας αντέδρασε, με αποτέλεσμα μεταξύ δράστη και φύλακα να γίνει ανταλλαγή πυροβολισμών, χωρίς ευτυχώς τραυματισμό. Ο ληστής διέφυγε με μοτοσικλέτα μεγάλου κυβισμού και καταζητείται από την αστυνομία, χωρίς να έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής ο εντοπισμός τους.

    Η ανταλλαγή πυροβολισμών, όπως είπαν αυτόπτες μάρτυρες, έγινε ενώ μέσα στην τράπεζα υπήρχε κόσμος και το ευτύχημα είναι ότι, εκτός τον φύλακα, δεν τραυματίστηκε κανένας από τους πελάτες και υπαλλήλους, που δεν είχαν αντιληφθεί την απόπειρα της ληστείας και ξαφνιασμένοι άκουσαν τους πυροβολισμούς και έπεσαν στον πάτωμα.

    [09] Κόσμος

    Ανακαλούνται υβριδικά Prius

    14/10/2005 6:38:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Σε ανάκληση 160.000 υβριδικώνμοντέλων Prius, που έχουν πωληθεί παγκοσμίως, προχωρά η Toyota λόγω ηλεκτρικού προβλήματος που μπορεί να οδηγήσει σε σταμάτημα του κινητήρα. Την κίνηση ανακοίνωσε η ίδια εταιρεία σε ανακοίνωση της στην οποία δεν διευκρινίζει αν έχουν σημειωθεί ατυχήματα ή τραυματισμοί, που να έχουν σχέση με το πρόβλημα.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Toyota Motor Corp. Χιντέκι Φούτζι το πρόβλημα προέρχεται πιθανότατα από είναι ένα μικρό τεχνικό πρόβλημα στον προγραμματισμό του υπολογιστή, που ελέγχει τις ηλεκτρονικές μονάδες, το οποίο σε ορισμένες περιπτώσεις οδήγησε σε παύσεις των κινητήρων ενώσο το όχημα βρίσκονταν εν κινήσει, "υποχρεώνοντας" το να τροφοδοτείται μόνο από τον ηλεκτρικό κινητήρα.

    Όπως έγινε γνωστό, θα ανακληθούν 75.000 Prius στις ΗΠΑ, 70.000 στην Ιαπωνία και τα υπόλοιπα στην Ευρώπη, Αυστραλία και σε άλλες αγορές, τα οποία κατασκευάστηκαν μεταξύ Αυγούστου 2003 και Φεβρουαρίου 2005. Η βλάβη θα επιδιορθωθεί δωρεάν από τους αντιπροσώπους της Toyota.

    [10] Κόσμος

    Δεκάδες εγκλήματα τιμής διαπράττονται στην Τουρκία

    Ανοιχτή πληγή τα εγκλήματα τιμής

    14/10/2005 11:25:00 πμ

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δεκάδες εγκλήματα τιμής διαπράττονται κάθε χρόνο στην Τουρκία, ιδίως σε περιοχές όπου εξακολουθεί να υφίσταται η φεουδαρχική κοινωνική δομή και επικρατεί η πατριαρχική δομή στην οικογένεια. Τα στοιχεία των ερευνών δείχνουν ότι το 71% των θυμάτων εγκλημάτων τιμής είναι άνδρες, ενώ ποσοστό 84% των γυναικών τάσσεται υπέρ της τιμωρίας των ομοφύλων τους, των οποίων κηλιδώθηκε η τιμή. Ο αριθμός των γυναικών που πέφτουν θύματα εγκλημάτων τιμής είναι δύσκολο να καθοριστεί, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι οικογένειές τους τις αναγκάζουν να αυτοκτονήσουν. Παρά το γεγονός ότι οι εφημερίδες προβάλλουν συνήθως τα εγκλήματα που έχουν ως θύματα γυναίκες και κυρίως ανήλικα κορίτσια, τα στοιχεία σχετικά με τον αριθμό τους είναι συγκεχυμένα.

    Σοκάρουν τα στοιχεία

    Σε άρθρο, που δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της τουρκικής γυναικείας οργάνωσης "Ucan Supurge" το Φεβρουάριο του 2005, αναφέρεται ότι στην Τουρκία κάθε χρόνο 200 γυναίκες σκοτώνονται για λόγους τιμής. Από την άλλη, στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών που δημοσιεύτηκαν τον περασμένο Ιούλιο αναφέρουν ότι την τελευταία πενταετία καταγράφηκαν 59 εγκλήματα τιμής.

    Τον Μάρτιο του 2004 το πρακτορείο ειδήσεων "Ρόιτερς" είχε μεταδώσει ότι κάθε χρόνο 70 γυναίκες δολοφονούνται από άτομα του στενού οικογενειακού τους περιβάλλοντος επειδή κηλιδώθηκε η τιμή τους. Εξάλλου, σε ετήσια έκθεση του Συνδέσμου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρεται ότι από τις 77 γυναίκες τις οποίες σκότωσαν μέλη των οικογενειών τους το 2003, οι 40 ήταν θύματα εγκλημάτων τιμής.

    Σύμφωνα με στοιχεία της έρευνας που έκανε σε τρεις τουρκικές εφημερίδες η αντιπροσωπεία του Ταμείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό στην Τουρκία, την τελευταία πενταετία καταγράφηκαν 59 εγκλήματα τιμής τα περισσότερα από τα οποία στη νοτιοανατολική περιοχή της χώρας όπου ζουν κυρίως πολίτες κουρδικής καταγωγής και στα παράλια του Αιγαίου.

    Συγκεκριμένα τα 10 από τα εγκλήματα αυτά διαπράχτηκαν στην Κωνσταντινούπολη, τα 9 στη Σανλίουρφα, 5 στο Ντιγιάρμπακιρ, 4 στο Γκαζίαντεπ και τα υπόλοιπα στα Αδανα, το Μέρσιν, την Αντάλια, το Μπάτμαν, το Καραμάνμαρας, το Κοτζάελι, τη Σμύρνη, το Αϊντίν, τα Μούγλα, το Ντενιζλί, το Τσορούμ, το Σαμσούν, το Σίβας, το Ερζουρούμ, το Μάρντιν, και το Βαν.

    Τα εγκλήματα τιμής σύμφωνα με την έκθεση αποδίδονται σε κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους, στην πατριαρχική κοινωνική δομή, στον κοινωνικό ρόλο της οικογένειας, στις κοινωνικές πιέσεις που δέχονται οι άντρες, σε προσωπικούς λόγους και σε αμόκ. Οι ερωτηθέντες χαρακτηρίζουν το ρόλο των μέσων ενημέρωσης στα εγκλήματα τιμής ως αρνητικό, προκλητικό και ρατσιστικό και υποστηρίζουν ότι ο Τύπος αντί να εξετάζει σε βάθος τις υποθέσεις εγκλημάτων τιμής και να προτείνει λύσεις απλώς περιορίζεται στο να τις προβάλλει.

    [11] Αθλητισμός

    Ψηφίζουν για τους κορυφαίους

    14/10/2005 7:39:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Χωρίς ελληνική υποψηφιότητα μετά από αρκετό καιρό άρχισε μέσω της ιστοσελίδας www.european-athletics.org η ηλεκτρονική ψηφοφορία για την 13η ανάδειξη του κορυφαίου αθλητή και αθλήτριας στίβου για το 2005. Στην διαδικτυακή κάλπη που θα κλείσει μία μέρα πριν την έλευση του νέου χρόνου, στις 31 Δεκεμβρίου 2005, συμπεριλαμβάνονται 18 παγκόσμιοι πρωταθλητές, τρεις κάτοχοι παγκοσμίων ρεκόρ και 18 που βρίσκονται στην κορυφαία θέση των αγωνισμάτων τους βάσει της κατάταξης (Ranking) που διατηρεί η IAAF. Πέρυσι την καλύτερη θέση για τα "ελληνικά χρώματα", την 6η κατέλαβε η χρυσή Ολυμπιονίκης Φανή Χαλκιά.

    Οι υποψηφιότητες ανδρών-γυναικών

    Άνδρες: Βιργκίλιους Αλέκνα (Λιθουαία), Ραλφ Μπάρτελς (Γερμανία), Τιμ Μπέντζαμιν (Βρετανία), Ρενς Μπλομ (Ολλανδία), Γιούρι Μπορζακόφσκι (Ρωσία), Βαντίμ Ντεβιατόφσκι (Λευκορωσία), Λαντί Ντουκουρέ (Γαλλία), Φραντσίσκο Χαβιέρ Φερνάντες (Ισπανία), Ιβάν Χέσκο (Ουκρανία), Στέφαν Χολμ (Σουηδία), Γκερντ Κάντερ (Εσθονία), Σεργκέι Κιρντιάρκιν (Ρωσία), Γιούρι Κριμαρένκο (Ουκρανία), Μαριάν Οπρέα (Ρουμανία), Τέρο Πιτκαμάκι (Φινλανδία), Ρονάλ Πονιόν (Γαλλία), Ρομάν Σέμπρλε (Τσεχια), Ρούτγκερ Σμιθ (Ολλανδία), Αντρέας Τόρκιλντσεν (Νορβηγία), Αντρους Βάρνικ (Εσθονία), Σίμομ Βρέμεν (Ολλανδία).

    Γυναίκες: Τατιάνα Αντριάνοβα (Ρωσία), Κριστίν Αρόν (Γαλλία), Ενίς Μπαρμπέρ (Γαλλία), Καϊσα Μπέρκβιστ (Σουηδία), Φράνκα Ντιτς (Γερμανία), Κονσταντίνα Ντίτα-Τομέσκου (Ρουμανία), Έλενα Ισινμπάγιεβα (Ρωσία)&lt; Ολυμπιάδα Ιβάνοβα (Ρωσία), Τατιάνα Κότοβα (Ρωσία), Καρολίνα Κλουφτ (Σουηδία), Ολγα Κουζένκοβα (Ρωσία), Τατιάνα Λεμπέντεβα (Ρωσία), Στέφι Νέριους (Γερμανία), Κριστίνα Όμπερκφελ (Γερμανία), Ναντέζντα Οσταπτσουκ (Λευκορωσία), Γιούλια Πετσόνκινα (Ρωσία), Πόλα Ράντκλιφ (Βρετανία), Ανα Ρογκόφσκα (Πολωνία), Τατιάνα Τομάσοβα (Ρωσία), Ρίτα Τουρόβα (Λευκορωσία), Εκατερίνα Βολκόβα (Ρωσία).

    [12] Αθλητισμός

    "Βγήκε" η επιχορήγηση της ΕΠΟ

    14/10/2005 5:13:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ένα εκατομμύριο ευρώ θα εισπράξει η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, έναντι της τακτικής επιχορήγησης για το 2005, με απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού, Γιώργου Ορφανού. Το ποσό αυτό θα κατανεμηθεί στις ποδοσφαιρικές Ενώσεις, για την κάλυψη της μισθοδοσίας του προσωπικού, των λειτουργικών δαπανών και της διοργάνωσης των πρωταθλημάτων τους. Το μεγαλύτερο ποσό ύψους 38.400 ευρώ θα δοθεί στην Ποδοσφαιρική Ένωση Μακεδονίας, ενώ ακολουθεί με 27.900 η Ποδοσφαιρκή Ένωση Αθηνών. Το μικρότερο κομμάτι της πίτας θα λάβει η Ποδοσφαιρική Ένωση Ευρυτανίας, που θα εισπράξει το ποσό των 9.500 ευρώ.

    Αναλυτικά τα ποσά για κάθε Ένωση

    ΑΘΗΝΩΝ: 27.900, ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ: 22.500, ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ: 18.500, ΑΡΚΑΔΙΑΣ: 13.100, ΑΡΤΑΣ: 13.600, ΒΟΙΩΤΙΑΣ: 16.800, ΓΡΕΒΕΝΩΝ: 12.600, ΔΡΑΜΑΣ: 15.900, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ: 46.800, ΕΒΡΟΥ: 19.700, ΕΥΒΟΙΑΣ: 24.200, ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ: 9.500, ΖΑΚΥΝΘΟΥ: 11.600, ΗΛΕΙΑΣ: 20.900, ΗΜΑΘΙΑΣ: 18.800, ΗΠΕΙΡΟΥ: 19.500, ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ: 18.800, ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ: 11.300, ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ: 16.800, ΘΡΑΚΗΣ: 15.800, ΚΑΒΑΛΑΣ: 21.600, ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: 21.100, ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: 13.100, ΚΕΡΚΥΡΑΣ: 16.200, KEΦΑΛΛΗΝΙΑΣ-ΙΘΑΚΗΣ: 11.800, ΚΙΛΚΙΣ: 19.500, ΚΟΖΑΝΗΣ: 19.300, ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ: 18.900, ΚΥΚΛΑΔΩΝ: 28.500, ΛΑΚΩΝΙΑΣ: 16.400, ΛΑΡΙΣΗΣ: 24.400, ΛΑΣΙΘΙΟΥ: 12.700, ΛΕΣΒΟΥ: 27.300, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ: 38.400, ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ: 17.800, ΞΑΝΘΗΣ: 16.700, ΑΧΑΪΑΣ: 24.400, ΠΕΙΡΑΙΩΣ: 23.700, ΠΕΛΛΗΣ: 22.600, ΠΙΕΡΙΑΣ: 15.700, ΠΡΕΒΕΖΗΣ-ΛΕΥΚΑΔΑΣ: 13.200, ΡΕΘΥΜΝΗΣ: 12.400, ΣΑΜΟΥ: 21.400, ΣΕΡΡΩΝ: 26.200, ΤΡΙΚΑΛΩΝ: 22.800, ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ: 24.100, ΦΩΚΙΔΑΣ: 12.000, ΦΛΩΡΙΝΗΣ-Η ΛΥΓΚΗΣΤΙΣ: 12.100, ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ: 16.400, ΧΑΝΙΩΝ: 15.500, ΧΙΟΥ: 12.500, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ (Ε.Π.Σ.ΑΝ.Α): 14.200, ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ: 12.500.

    [13] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Απών ο Βιέρα η με Μεσίνα, Μπάγερν

    14/10/2005 7:22:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Τραυματίας επέστρεψε από τον αγώνα με την Κύπρο στο Τορίνο ο Γάλλος διεθνής Πατρίκ Βιεϊρά, ο οποίος θα χάσει τους προσεχείς αγώνες της Γιουβέντους με τη Μεσίνα για το καμπιονάτο και με τη γερμναική Μπάγερν για τους ομίλους του Τσάμπιονς Λίγκ. Ο τεχνικός της "βέκια σινιιόρα" Φάμπιο Καπέλο για προληπτικούς λόγους θα τον ξεκουράσει στα δύο παραπάνω παιχνίδια και αναμένεται να τον χρησιμοποιήσει ξανά στον αγώνα της θης αγωνιστικής του ιταλικού πρωταθλήματος με τη Λέτσε.

    [14] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Τα Ευρωπαϊκά μπαράζ για το Μουντιάλ

    14/10/2005 2:01:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με τρεις ενδιαφέρουσες αναμετρήσεις κληρώθηκαν τα τρία ζευγάρια που ανέδειξε η κλήρωση των μπαράζ για τα τρία τελευταία εισιτήρια του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος 2006 που θα γίνει στα γήπεδα της Γερμανίας. Συγκεκριμένα τα παιχνίδια είναι τα Ισπανία-Σλοβακία, Ελβετία-Τουρκία και Νορβηγία-Τσεχία. Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν στις 12 Νοεμβρίου (στις έδρες των χωρών με τη σειρά που αναφέρονται πρώτες) και οι επαναληπτικοί θα γίνουν στις 16 του ίδιου μήνα. Τσεχία, Ισπανία και Τουρκία είχαν τοποθετηθεί στους ισχυρούς βάσει της κατάταξης στην ειδική βαθμολογία της FIFA και στους αδύνατους οι Σλοβακία, Νορβηγία και Ελβετία. Αυτό σήμαινε πως οι ισχυροί μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τους αδυνάτους και αντίστροφα. Οι τρεις ομάδες που θα πάρουν την πρόκριση και τα εισιτήρια στην τελική φάση του Μουντιάλ από την Ευρωπαϊκή Ζώνη, θα μπουν στην κληρωτίδα μαζί με τις υπόλοιπες 29 ομάδες που πήραν την πρόκριση στις 9 Δεκεμβρίου στη Λειψία. Η τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Γερμανία θα διεξαχθεί από τις 9 Ιουνίου έως τις 9 Ιουλίου.

    [15] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ανανέωσε με "Γιούβε" ο Καμορανέζι

    14/10/2005 1:24:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Παίκτης της Γιουβέντους θα είναι μέχρι το 2009 ο Μάουρο Καμορανέζι. Ο διεθνής μεσοεπιθετικός συμφώνησε στην επέκταση του συμβολαίου του με την "Γιούβε", το οποίο έληγε τη φετινή αγωνιστική περίοδο και παράλληλα αύξησε τις ετήσιες αποδοχές του στα δύο εκατομμύρια ευρώ. Μετά την νέα συνεργασία του με την "Μεγάλη Κυρία", ο 29χρονος άσος είπε: "Η Γιουβέντους είναι μια από τις καλύτερες ομάδες στον κόσμο και είμαι πανευτυχής που θα παραμείνω στο δυναμικό της".

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Με Ρούσεφ ο Λεβαδειακός στο Περιστέρι

    14/10/2005 7:12:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Χωρίς τους τραυματίες Κορέα, Παππά και Ντανίλο αλλά με τον Ρούσεφ στη βασική 11άδα, ολοκληρώθηκε σήμερα η προετοιμασία του Λεβαδειακού για το αυριανό παιχνίδι με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι. Παράλληλα ο τεχνικός της ομάδας Τάκης Λεμονής στην 19άδα που θα μεταβεί στην Αθήνα, άφησε εκτός τους Καρακατσάνη και Παπαδόπουλο. Οι 19 εκλεκτοί ποδοσφαιριστές για το ματς με τον Ατρομητο είναι οι εξής: Ζαφειρόπουλος, Καλλιμάνης, Μασσάρα, Παστός, Δήμου, Δημητρόπουλος, Χρυσάφης, Ζησόπουλος, Γκούρμα, Ρούσεφ, Άλεξ, Καρακώστας, Βελετάνης, Λάζορικ, Μαχαίρας, Θεοδοσιάδης, Ιορντάκε, Μπούσι, Μπασαλά.

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Αύριο η αποστολή της Λάρισας

    14/10/2005 6:59:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Την αυριανή πρωινή προπόνηση περιμένει ο τεχνικός της Λάρισας, Γιώργος Δώνης για να ανακοινώσει τη σύνθεση της αποστολής της ομάδας που θα πετάξει για το Ηράκλειο στις 16:00 από το αεροδρόμιο Μακεδονίας της Θεσσαλονίκης. Στη σημερινή προπόνηση δε συμμετείχαν για προληπτικούς λόγους ο Ρουμάνος Σέρμπαν, ενώ ατομικό πρόγραμμα πραγματοποίησαν οι Στουρνάρας Ζιάγκας που μαζί με τον τιμωρημένο Νίκο Νταμπίζα δεν θα ταξιδέψουν στην Κρήτη.

    Συνάντηση για το γήπεδο

    Το μεσημέρι στην Αθήνα παρουσία του βουλευτή Λάρισας, Κ. Αγοραστού διεξήχθη συνάντηση του προέδρου των "βυσσινί" Κώστα Πηλαδάκη με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργο Σουφλιά και τον υφυπουργό αθλητισμού, Γιώργο Ορφανό με θέμα το νέο γήπεδο της ΑΕΛ. Με πρωτοβουλία του κ. Σουφλιά την προσεχή Τρίτη ή Τετάρτη θα υπάρξει και νέα συνάντηση ανάμεσα στις τεχνικές υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και της κατασκευάστριας εταιρείας προκειμένου να διαπιστωθούν και πιστοποιηθούν όλες οι λεπτομέρειες περί της νομιμότητας και των τεχνικών προδιαγραφών του έργου.

    "Από όλους τους μετέχοντες εκφράστηκε η θετική διάθεση για την κατασκευή του γηπέδου στη Λάρισα, στον πυρήνα Β και αποφασίστηκε να προχωρήσουν ταχύτατα οι διαδικασίες», δήλωσε ο κ.Ορφανός, ο οποίος όταν ρωτήθηκε πότε αναμένεται να είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για το γήπεδο της Λάρισας, υπογράμμισε: "Απ ότι γνωρίζω την ερχόμενη εβδομάδα θα βρεθούμε για να συζητήσουμε και να προχωρήσουμε ταχύτατα. Εκτιμούμε ότι αυτό θα είναι το πρώτο νέο γήπεδο που θα ετοιμαστεί. Και αυτό γιατί το σχέδιο για το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού είναι μεγαλύτερο και θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος εργασιών για την κατασκευή του".

    [18] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Μονόδρομος η νίκη για τους Κρητικούς

    14/10/2005 6:20:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Την πρώτη της νίκη φιλοδοξεί να πετύχει ο ΟΦΗ στον κυριακάτικο αγώνα της αγωνιστικής με τη Λάρισα, αφού τα βαθμολογικά περιθώρια για την κρητική ομάδα έχουν στενέψει. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΦΗ, Φανούρης Βατσινάς έκανε λόγο για ένα δύσκολο ματς, που πρέπει η ομάδα του να κερδίσει πάση θυσία, ενώ ο τεχνικός της ομάδας Βαγγέλης Βλάχος αναφερόμενος στον ΟΦΗ δήλωσε ότι είναι "ένας γίγαντας που κοιμάται" και περιμένει να ξυπνήσει. Σήμερα αντιπροσωπεία της κρητικής ομάδας επισκέφτηκε το 7ο Λύκειο Ηρακλείου, όπου γνώρισε την αποθέωση από τους μαθητές.

    Το... ξύπνημα του γίγαντα

    Ιδιαίτερη σημασία έδωσε ο κ. Βατσινάς στην κυριακάτικη αναμέτρηση του ΟΦΗ με τη Λάρισα, καθώς η κρητική ομάδα θέλει να πετύχει το πρώτο της δίποντο στο φετινό πρωτάθλημα. "Σήμερα για την ομάδα μας δεν υπάρχει τίποτε πιο σπουδαίο από τον αγώνα με τη Λάρισα. Είναι ένα δύσκολο ματς, όπου είμαι σίγουρος ότι ο προπονητής και οι παίκτες μας θα κάνουν τα πάντα για να πάρει ο ΟΦΗ τους 3 βαθμούς. Όλοι ευελπιστούμε ότι ο φίλαθλος κόσμος θα δώσει βροντερό παρών και θα βοηθήσει τον προπονητή και τους παίκτες να υλοποιήσουν το στόχο της ομάδας μας. Κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνά ότι οι ποδοσφαιριστές μας χρειάζονται μόνο το χειροκρότημα και τις ζητωκραυγές των φίλων του ΟΦΗ" υπογράμμισε ο διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ, Φανούρης Βατσινάς.

    Το πραγματικό όμως πρόσωπο της ομάδας του περιμένει να δείξει ο ΟΦΗ απέναντι στους "βυσσινί" και ο τεχνικός των Κρητικών, Βαγγέλης Βλάχος που εξέφρασε την εμπιστοσύνη στους παίκτες του: "Όλοι οι παίκτες είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Υπάρχει μεγαλύτερη σιγουριά και πιστεύω ότι την Κυριακή θα ξυπνήσει ο γίγαντας που κοιμάται. Ο ΟΦΗ έχει πολλούς πολύ καλούς παίκτες, που μπορούν και πρέπει να δείξουν το πραγματικό τους αγωνιστικό πρόσωπο δικαιώνοντας τους εαυτούς τους και την ομάδα μας" τόνισε ο κ. Βλάχος που δεν πτοείται από τα προβλήματα τραυματισμών που αντιμετωπίζει. "Υπάρχουν προβλήματα όμως δεν μένουμε σ αυτά. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να κερδίσουμε την Κυριακή. Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι παίκτες θα δείξουν συνέχεια στην πολύ καλή απόδοση" επεσήμανε ο προπονητής της κρητικής ομάδας.

    [19] Πολιτισμός

    Θα ξεπεράσει τα δύο εκατομμύρια ευρώ

    Στο σφυρί χαμένο χειρόγραφο του Μπετόβεν

    14/10/2005 1:49:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: BBC

    Καταχωνιασμένο στα ράφια ενός θρησκευτικού σχολείου στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ βρέθηκε πριν από λίγες μέρες ένα χειρόγραφο του μεγάλου Γερμανού συνθέτη Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν. Πρόκειται για το έργο "Grosse Fuge", με διορθώσεις από τον ίδιο το συνθέτη. Η 80σέλιδη παρτιτούρα θα δημοπρατηθεί στο Λονδίνο από τον οίκο Sothebys την πρώτη Δεκέμβρη και αναμένεται να φτάσει τα 2.200.000 ευρώ. Το έργο ανακάλυψε στο Palmer Theological Seminary η βιβλιοθηκάριος Χέδερ Κάρμπο. Το συγκεκριμένο χειρόγραφο είχε χαθεί από το 1890, όταν το αγόρασε Αμερικάνος βιομήχανος σε δημοπρασία στο Βερολίνο και το μετέφερε στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τον οίκο Sothebys, πρόκειται για το πιο σημαντικό χειρόγραφο του Μπετόβεν που αποκαλύπτεται τα τελευταία χρόνια. Στο ίδιο ιεροδιδασκαλείο έχουν ανακαλυφθεί το 1990 χειρόγραφα του Μότσαρτ.

    Το Grosse Fuge χρονολογείται το 1826, μία χρονιά πριν πεθάνει ο μεγάλος συνθέτης και ενώ αντιμετώπιζε πρόβλημα κώφωσης.

    Ο Δρ Στίβεν Ρο, επικεφαλής του τμήματος χειρογράφων του οίκου Sothebys, τόνισε, πως πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εύρημα και η εκ νέου ανακάλυψή του θα επιτρέψει μία επαναξιολόγηση της εκπληκτικής σύνθεσης του κορυφαίου συνθέτη.

    Το τελευταίο χαμένο χειρόγραφο του Μπετόβεν βρέθηκε στην Κορνουάλη το 1999 και δημοπρατήθηκε από τον Sothebys για 243.000 λίρες.

    [20] Πολιτισμός

    Κυκλοφόρησε η νέα περιπέτεια

    Ο Αστερίξ ξαναχτυπά!

    14/10/2005 12:06:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Ο μεγάλος φόβος των Γαλατών - όχι οι Ρωμαίοι, αλλά το να τους πέσει ο ουρανός στο κεφάλι - έγινε πραγματικότητα! Ο λόγος για την νέα ιστορία του Αστερίξ, που κυκλοφορεί από τα ξημερώματα σε 27 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ο αγαπημένος μικρών και μεγάλων επέστρεψε μετά από τέσσερα χρόνια απουσίας, με μια ιστορία επιστημονικής φαντασίας, υπό τον τίτλο "Και ο Ουρανός Έπεσε στο Κεφάλι τους". Η υπόθεση διαδραματίζεται μετά την επιστροφή του Αστερίξ και του Οβελίξ από την Αίγυπτο (βλέπε "Ο Αστερίξ και η Κλεοπάτρα"). Ο πλανήτης Γη και, συγκεκριμένα, η Γαλατία, "η οποία βρίσκεται υπό ρωμαϊκή κατοχή εκτός από ένα μικρό χωριουδάκι", δέχεται επίθεση από δύο διαφορετικές, ανταγωνιστικές μεταξύ τους ομάδες εξωγήινων. Οι επισκέπτες από το Υπερπέραν προσγειώνονται μια ωραία πρωία στο γαλατικό χωριό με ένα στρογγυλό διαστημόπλοιο, που κάνει τους φιλήσυχους Γαλάτες να νομίζουν ότι τους πέφτει ο ουρανός στο κεφάλι. Όσο για τον λόγο της "επίσκεψης"; Το μαγικό φίλτρο του δρυίδη Πανοραμίξ, το οποίο εποφθαλμιούν για να κατακτήσουν το Σύμπαν.

    Οι Ρωμαίοι είναι απλοί κομπάρσοι, ο Πανοραμίξ σηκώνει τα χέρια ψηλά και ο Αστείξ καλείται να βάλει τα πράγματα σε τάξη! Φεύγοντας, φυσικά άπραγοι, οι εξωγήινοι φροντίζουν να σβήσουν από την μνήμη των Γαλατών αυτή την περιπέτεια και η ζωή συνεχίζει να κυλά στους κανονικούς της ρυθμούς

    Το διαφορετικό σε αυτή την περιπέτεια είναι το ότι εμπλέκονται ήρωες που θυμίζουν, τόσο τον Μίκι Μάους (στη μνήμη του Γουόλτ Ντίσνεϊ αφιερώνει, άλλωστε, ο Αλμπέρ Oυντερζό το τελευταίο άλμπουμ), όσο και τον Σούπερμαν!

    Το νέο 48σέλιδο τεύχος κυκλοφορεί στη χώρα μας σε 100.000 αντίτυπα από την Μαμούθ Κόμιξ και η τιμή του ανέρχεται στα 3,90 ευρώ.

    Σχετικά Links: Αστερίξ

    Μαμούθ Κόμιξ

    [21] Υγεία

    Αναμένεται στην αγορά το 2006

    Εμβόλιο για τον καρκίνο στον τράχηλο

    14/10/2005 1:34:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Με επιτυχία δοκιμάστηκε σε περίπου 12.000 γυναίκες από 13 χώρες του κόσμου το εμβόλιο Gardasil της εταιρίας Merck & Co για τον καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας. Σύμφωνα με την εταιρία, το εμβόλιο είναι 100% αποτελεσματικό και προλαμβάνει την μόλυνση από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και, συγκεκριμένα, από τα στελέχη HPV 16 και HPV 18, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2006, γεννώντας ελπίδες για εκατομμύρια γυναίκες που πάσχουν από την νόσο. Στην τελευταία δοκιμαστική έρευνα του Gardasil πήραν μέρος 10.559 γυναίκες, σεξουαλικά ενεργές, ηλικίας από 16 έως 26 ετών, που είχαν προσβληθεί από τα στελέχη HPV 16 ή HPV 18. Στις μισές από αυτές χορηγήθηκαν, σε διάστημα έξι μηνών, τρεις δόσεις του εν λόγω εμβολίου, ενώ οι υπόλοιπες λάμβαναν υποκατάστατα. Σύμφωνα με την παρασκευάστρια εταιρία, το Gardasil αποδείχθηκε άκρως αποτελεσματικό και τα συμπεράσματα των ερευνών θα παρουσιασθούν σε ιατρικό συνέδριο για τις μολυσματικές νόσους στις ΗΠΑ. Μέχρι το τέλος του έτους, η Merck & Co θα ζητήσει την έγκριση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων για το νέο εμβόλιο και, αν όλα πάνε καλά, το Gardasil θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2006.

    Να σημειωθεί πως τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα στελέχη HPV 16 και HPV 18 ευθύνονται για το 70% των κρουσμάτων καρκίνου στον τράχηλο της μήτρας, ενώ άλλοι τύποι HPV μπορούν επίσης να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου, καθώς και να γίνουν η αιτία για την εμφάνιση κονδυλωμάτων.

    Σχετικά Links: Merk & Co

    [22] Τεχνολογία

    Γνωστές επιτυχίες του σε βιντεοπαιχνίδια

    Δια χειρός Σπίλμπεργκ

    14/10/2005 2:55:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Την σύμπραξη της βιομηχανίας βιντεοπαιχνιδιών και του Hollywood έρχεται να επιβεβαιώσει η συμφωνία που υπέγραψε ο σκηνοθέτης των επιτυχιών, Στίβεν Σπίλμπεργκ, με την εταιρεία Electronics Art (EA). O "μάγος" του αμερικάνικου κινηματογράφου και η EA θα δημιουργήσουν από κοινού τρία νέα βιντεοπαιχνίδια, ωστόσο, λεπτομέρειες για το όλο εγχείρημα δεν έγιναν γνωστές. Σύμφωνα με τους ιθύνοντες, πάντως, στόχος της συνεργασίας είναι τα παιχνίδια να γίνουν όμοια με την ταινία και όχι απλά να φέρουν τον τίτλο της, όπως γίνεται μέχρι σήμερα. Σύμμαχος στο εγχείρημα αυτό θα είναι οι δυνατότητες που παρέχουν οι νέες κονσόλες, όπως τα ρεαλιστικά τρισδιάστατα γραφικά. "Συνδυάζοντας την εμπειρία του Στίβεν Σπίλμπεργκ στην επεξεργασία απίθανων ιστοριών και την άποψή μας περί διαδραστικότητας, τα νέα παιχνίδια θα είναι πλουσιότερα σε φαντασία, με βαθύτερους χαρακτήρες και περισσότερη εμβάθυνση", δήλωσε ο διευθυντής των στούντιο της EA στο Λος Άντζελες, Νιλ Γιάνγκ. Τα αρχικά σχέδια έχουν ήδη γίνει, ωστόσο, όπως διευκρίνισε ο κ. Γιάνγκ, το πρώτο παιχνίδι θα χρειαστεί μερικά χρόνια μέχρι να βγει στην αγορά.

    Σημειώνεται πως, στις αρχές του μήνα, ένας άλλος βραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης, ο Πίτερ Τζάκσον, υπέγραψε συμφωνία για την μεταφορά στην μεγάλη οθόνη του "Halo", ενός από τα πλέον δημοφιλή παιχνίδια της κονσόλας Xbox.

    [23] Πολιτική

    Η Επίτροπος Χούμπνερ στην Αθήνα

    14/10/2005 6:25:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Επαφές με την ελληνική πλευρά, πρόκειται να έχει η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ντανούτα Χούμπνερ, η οποία αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Η Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής αναμένεται να συζητήσει θέματα που άπτονται της αρμοδιότητός της, καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με το νέο ΚΠΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Επίτροπος θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τους υπουργούς Γ. Αλογοσκούφη , Γ. Σουφλιά, Δ. Σιούφα, τον υφυπουργό Οικονομίας Χρ. Φώλια, καθώς και με τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Γ. Βαληνάκη.

    [24] Πολιτική

    Επιτροπή Δεοντολογίας για Βρέντζο

    14/10/2005 5:52:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Με αντικείμενο τη διαγραφή ή όχι του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Σταύρου Βρέντζου, συνεδρίασε σήμερα στη Χαριλάου Τρικούπη η Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος. Η απόφαση ήταν ομόφωνη από τα μέλη του Πειθαρχικού που ζήτησαν την αναστολή της κομματικής ιδιότητας του πρώην βουλευτή, έως ότου αποφανθεί η δικαιοσύνη. Υπανθυμίζεται ότι ο Σταύρος Βρέντζος κατηγορείται για σχέσεις με το καθεστώς της χούντας των Συνταγματαρχών.

    Επίσης η Επιτροπή Καταστατικού του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να κινήσει επείγουσα διαδικασία ελέγχου για το θέμα των επεισοδίων που έγιναν σε βάρος αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα, πρόσφατα έξω από τα δικαστήρια Ηρακλείου.

    [25] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Ερυθρόλευκη" απόβαση στην Κρήτη

    14/10/2005 5:46:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Συναγερμός" σήμανε σήμερα στη Μεγαλόνησο ενόψει της αναμέτρησης της 7ης αγωνιστικής της Α Εθνικής στο Ηρακλειο, ανάμεσα στη γηπεδούχο ομάδα του ΟΦΗ και τον Ολυμπιακό. Αιτία τα 5.000 εισιτήρια που ζήτησαν οι "ερυθρόλευκοι", σε αντίθεση με άλλους φετινούς αγώνες, για την αναμέτρηση της 23ης Οκτωβρίου. Η ΠΑΕ ΟΦΗ έκανε δεκτό το αίτημα των φιλοξενούμενων για τις θύρες 4, 5, 6, 7 του Παγκρήτιου σταδίου. Η αναμέτρηση του Ηρακλείου ήταν το κύριο αντικείμενο συζήτησης της σημερινής σύσκεψης, που διεξήχθη στην Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου, με θέμα τα προληπτικά μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν για το ματς, με εκπροσώπους των δύο ΠΑΕ και των τοπικών αστυνομικών αρχών.

    Να νικήσει το ποδόσφαιρο

    Η διοίκηση της ΠΑΕ-ΟΦΗ εκπροσωπήθηκε από τον διευθύνοντα σύμβουλο κ. Φανούρη Βατσινά και το κ. Νίκο Κουτσογιάννη, ενώ η ΠΑΕ-Ολυμπιακός εκπροσωπήθηκε από τους κ.κ. Αθανάσιο Παπαβασιλείου και Γιώργο Στασινόπουλο.

    Η συζήτηση διεξήχθη σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και οι εκπρόσωποι των δύο ΠΑΕ συμφώνησαν σε όλα τα προληπτικά μέτρα που πρότεινε η ηγεσία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου ότι θα λάβει, ώστε να διεξαχθεί ο προαναφερόμενος αγώνας μέσα σε αθλητικά πλαίσια.

    Χαρακτηριστική ήταν εξάλλου η δήλωση του κ. Βατσινά που έδωσε το χαρακτήρα γιορτής για την κρίσιμη αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό: "Το ποδόσφαιρο το έχω δηλώσει και θα το επαναλάβω και σήμερα είναι χαρά, διασκέδαση, είναι πολιτισμός. Ανεξάρτητα από το βαθμολογικό ενδιαφέρον που έχει ο αγώνας για την ομάδα μας και την ομάδα του Ολυμπιακού, όλοι που θα βρεθούν στο Παγκρήτιο Στάδιο θα πρέπει να βοηθήσουν ώστε μεγάλος νικητής να είναι το Ελληνικό Ποδόσφαιρο" τόνισε ο παράγοντας της κρητικής ομάδας

    [26] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Επιβεβλημένες αλλαγές στο Κύπελλο

    14/10/2005 5:22:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Τέσσερις αλλαγές , απαραίτητες μετά από αίτηματα για τηλεοπτικές μεταδόσεις, μετακινήσεις ομάδων αλλά και αγώνων που βρίσκονται στο δελτίο ΠΡΟΠΟ, αποφάσισε σήμερα η Επιτροπή Κυπέλλου Ελλάδας, για το πρόγραμμα της 4ης φάσης της διοργάνωσης. Έτσι ο αγώνας ΠΑΣ Γιάννενα-ΑΕΚ θα γίνει την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου και ώρα 16:00 (αντί 19:00) στο Εθνικό Ιωαννίνων, ενώ η συνάντηση Βέροια-Ξάνθη θα πραγματοποιηθεί την επομένη και ώρα 14:30 (αντί 15:30) στο Δημοτικό Βέροιας. Ακόμη, ο αγώνας Αγροτικός Αστέρας-ΠΑΟΚ ορίζεται για την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου (αντί 25/10) και ώρα 15:30 στο γήπεδο Αγροτικού Αστέρα, ενώ τέλος το ματς ΑΣΚ Ολυμπιακός Βόλου-Πανιώνιος θα γίνει την Τρίτη 25 Οκτωβρίου και ώρα 16:00 (αντί 19:00) στο ΕΑΚ Βόλου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 14 October 2005 - 16:54:42 UTC