Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-10-13

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αιματηρή επιδρομή
  • [02] Στους ισχυρούς του EURO 2008 η Εθνική
  • [03] Σταθερή η διαφορά
  • [04] Ευρω-τουρκικές επαφές στην Άγκυρα
  • [05] Οι οικοδομικές άδειες στην κυβερνητική
  • [06] Μειωμένα αεροπορικά για φοιτητές
  • [07] Απαράδεκτες συνθήκες κράτησης
  • [08] Γκαζάκια στις γραμμές του ΗΣΑΠ
  • [09] Μετασεισμός και απόγνωση
  • [10] Αισιοδοξία και συστάσεις
  • [11] Παπαθανασίου για ελαστικό ωράριο
  • [12] Αύξηση εσόδων μείωση ελλείμματος
  • [13] Αιματοβαμμένη πρόκριση της Σερβίας
  • [14] Ο διάδοχος του Ροναλντίνιο!
  • [15] Κοντά στον ΟΦΗ ο Κωνσταντινίδης
  • [16] Ντέκο: Καλύτερος ΠΑΟ από πέρυσι"
  • [17] Επεισόδια στο ΣΕΦ
  • [18] Θρηνεί το ελληνικό μπάσκετ
  • [19] Αλλαγές στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα
  • [20] Ξανά στα ριγκ "βετεράνοι πυγμάχοι"-ΕΟΠ
  • [21] Μελωδικός αγώνας
  • [22] Βραβείο για το KOSMOS 93,6
  • [23] Αφεψήματα υγείας
  • [24] Πρόστιμα σε πέντε τράπεζες
  • [25] Στο πλευρό των Τσιγγάνων
  • [26] Προανήγγειλε απεργίες η ΟΛΜΕ

    [01] Κόσμος

    Στην πόλη Ναλτσίκ, στο βόρειο Καύκασο

    Αιματηρή επιδρομή

    13/10/2005 5:17:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Τους 62 έχει φτάσει ο αριθμός των νεκρών -μεταξύ αυτών και 12 πολίτες- στην πόλη Ναλτσίκ, την πρωτεύουσα της Καμπάρντινο-Μπαλκάρια της αυτόνομης δημοκρατίας στο βόρειο Καύκασο, όπου το πρωί ξέσπασαν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ Τσετσένων ανταρτών, ισλαμιστών μαχητών και Ρώσων στρατιωτών. Οι ρωσικές αρχές δηλώνουν πως η κατάσταση έχει πλέον τεθεί υπό έλεγχο εντούτοις ομάδα ενόπλων κρατά ομήρους σε αστυνομικό τμήμα της πόλης, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έδωσε εντολή να μην επιτραπεί σε κανέναν να εγκαταλείψει την πόλη και αυτοί που είναι οπλισμένοι και αντιστέκονται να εξοντώνονται.

    υπό έλεγχο η κατάσταση, λένε οι αρχές

    "Δεν επικρατεί γενικό χάος, ούτε έχει σημειωθεί γενική επίθεση. Οι συμμορίτες, που επιτέθηκαν σήμερα στο σύστημα ασφάλειας της πόλης, έχουν στο σύνολό τους διασκορπιστεί", σημείωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου στη νότια Ρωσία Ντμίτρι Κόζακ, προσθέτοντας ότι σε δύο σημεία εξακολουθούν να υπάρχουν συγκρούσεις, χωρίς να διευκρινίσει ποια είναι αυτά.

    Όσον αφορά στην επίθεση κατά του αστυνομικού τμήματος, στην οποία πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν και επτά τραυματίσθηκαν και η οποία έχει εξελιχθεί πλέον σε υπόθεση της ομηρίας, είπε πως σε εξέλιξη βρίσκεται αστυνομική επιχείρηση.

    Σύμφωνα με ιστοσελίδα Τσετσένων ανταρτών την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν "Δυνάμεις του Καυκασιανού Μετώπου-μονάδα των Ενόπλων Δυνάμεων της Δημοκρατίας της Τσετσενίας και άνδρες της Ισλαμικής Ταξιαρχίας Γιαρμούκ της Καμπαρντινο-Μπαλκαρια" μια πληροφορία με την οποία φαίνεται να συμφωνούν και οι ρωσικές αρχές.

    Όπως ανακοίνωσε ο Αρσεν Κανόκοφ, πρόεδρος αυτής της δημοκρατίας του ρωσικού Καυκάσου, οι επιτιθέμενοι ένοπλοι ήταν 150, ωστόσο αξιωματικός της ομοσπονδιακής υπηρεσίας ασφαλείας (FSB) της πόλης, έκανε λόγο για 300. Ο Κανόκοφ ανέφερε ότι 12 πολίτες σκοτώθηκαν, όμως πηγές από το νοσοκομείο της πόλης, αναφέρουν ότι έχουν δεχθεί τουλάχιστον 40 πτώματα, τα οποία όλα έφεραν στολές, καθώς και 40 τραυματίες.

    Τα κίνητρα της μαζικής καλοσχεδιασμένης και συντονισμένης μαζικής επίθεσης, που ξεκίνησε νωρίς το πρωί από την περιοχή Μπελάγια Ρέτσκα και γρήγορα επεκτάθηκε σε διάφορα σημεία της πόλης, παραμένουν αδιευκρίνιστα. Στρατιωτική πηγή που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της είπε ότι η επιδρομή έγινε σε αντίποινα για μία πρόσφατη σύλληψη ενός εξτρεμιστή μαχητή.

    Στο στόχαστρο μπήκαν αστυνομικά τμήματα, γραφεία των ρωσικών ομοσπονδιακών υπηρεσιών ασφαλείας και διοικητικά γραφεία του στρατού και της δίωξης ναρκωτικών, όπως και το τοπικό αεροδρόμιο. Ένα σχολείο που βρέθηκε εν μέσω διασταυρούμενων πυρών εκκενώθηκε άμεσα από τους μαθητές χωρίς να σημειωθούν τραυματισμοί.

    Αυτήν την ώρα, όπως μεταδίδουν οι ανταποκριτές των διεθνών ΜΜΕ, στο μεγαλύτερο μέρος της πόλης επικρατεί ηρεμία και ακούγονται μόνο σποραδικά πυρά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δεκάδες νεκροί σε μάχες στον Καύκασο

    [02] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στους ισχυρούς του EURO 2008 η Εθνική

    13/10/2005 12:05:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Ο στόχος της πρόκρισης στο Μουντιάλ 2006 της Γερμανίας χάθηκε για την Εθνική, αλλά το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είναι έτοιμο για μία ακόμη πρόκληση. Στο EURO του 2008, οι διεθνείς μας καλούνται στα γήπεδα της Αυστρίας-Ελβετίας να προασπίσουν τον τίτλο της "βασίλισσας" της Ευρώπης. Στα προκριματικά της διοργάνωσης που θα ξεκινήσουν το Σεπτέμβριο του 2006, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα αποφύγει ισχυρές ομάδες όπως οι Αγγλία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Γαλλία, Τσεχία και Σουηδία, καθώς τέθηκε στο πρώτο γκρουπ δυναμικότητας για την κλήρωση της προκριματικής φάσης (Μοντρό, 27 Ιανουαρίου). Οι ομάδες θα χωριστούν σε επτά ομίλους, εκ των οποίων οι έξι θα συγκροτούνται από επτά ομάδες και ο ένας από οχτώ. Το εισιτήριο για την τελική φάση θα "σφραγίσουν" οι δύο πρώτες των ομίλων.

    Αναλυτικά τα γκρουπ δυναμικότητας

    1ος όμιλος

    1. Ελλάδα

    2. Ολλανδία

    3. Αγγλία

    4. Πορτογαλία

    5. Τσεχία

    6. Γαλλία

    7. Σουηδία

    2ος όμιλος

    1. Γερμανία

    2. Κροατία

    3. Ιταλία

    4. Τουρκία

    5. Πολωνία

    6. Ισπανία

    7. Ρουμανία

    3ος όμιλος

    1. Σερβία / Μαυροβούνιο

    2. Ρωσία

    3. Δανία

    4. Βουλγαρία

    5. Νορβηγία

    6. Ουκρανία

    7.Σλοβακία

    4ος όμιλος

    1. Βοσνία / Ερζεγοβίνη

    2. Έιρε

    3. Βέλγιο

    4. Λετονία

    5. Ισραήλ

    6. Σκοτία

    7. Σλοβενία

    5ος όμιλος

    1. Ουγγαρία

    2. Φινλανδία

    3. Εσθονία

    4. Ουαλία

    5. Λιθουανία

    6. Αλβανία

    7. Ισλανδία

    6ος όμιλος

    1. Γεωργία

    2. ΠΓΔΜ

    3. Λευκορωσία

    4. Αρμενία

    5. Βόρειος Ιρλανδία

    6. Κύπρος

    7. Μολδαβία

    7ος όμιλος

    1. Λιχτενστάιν

    2. Αζερμπαϊτζάν

    3. Ανδόρα

    4. Μάλτα

    5. Νήσοι Φερόε

    6. Καζακστάν

    7. Λουξεμβούργο

    8. Σαν Μαρίνο

    [03] Πολιτική

    Στην πρόθεση ψήφου

    Σταθερή η διαφορά

    13/10/2005 4:48:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΠΑΣΟΚ, ως προς την πρόθεση ψήφου, που σταθεροποιείται στις 3,5 μονάδες διαφορά, έδειξε δημοσκόπηση της εταιρίας VPRC για λογαριασμό του ραδιοσταθμού "Σκάι". Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε το διάστημα 10 -11 Οκτωβρίου 2005, σε δείγμα 950 ατόμων, με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και περιλαμβάνει ερωτήματα για την παραίτηση του κ. Αδάμ Ρεγκούζα από την κυβέρνηση, τη γνώμη της κοινής γνώμης για την "Ολυμπιακή" και για το πολιτικό ρουσφέτι. Στην πρόθεση ψήφου, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 42,5% και το ΠΑΣΟΚ 39%, το ΚΚΕ συγκεντρώνει ποσοστό 8%, ο ΣΥΝ 5%, ο ΛΑΟΣ 3% και τα λοιπά κόμματα 2,5%. Τα αντίστοιχα ποσοστά στην εκτίμηση ψήφου στην προηγούμενη μέτρηση (12-13/9/2005) ήταν: ΝΔ: 42,5% - ΠΑΣΟΚ: 38,5% - ΚΚΕ: 7,5% - ΣΥΝ: 5% - ΛΑΟΣ: 3% και λοιπά κόμματα: 3,5%. Στην ερώτηση ποιος θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός, ο κ. Καραμανλής εξακολουθεί να προηγείται με ποσοστό 48%, έναντι 25% του Γ. Παπανδρέου.

    Σύμφωνα με την δημοσκόπηση το 74% των ερωτηθέντων θεωρεί σωστή την απομάκρυνση του κ. Ρεγκούζα, ενώ στο ερώτημα για τη διαφορά πολιτικής μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων, το 37% απαντά ότι τα δύο κόμματα έχουν μικρή διαφορά, το 24% καμία διαφορά, το 22% αρκετή διαφορά και το 12% πολύ μεγάλη διαφορά.

    Όσον αφορά την άποψη της κοινής γνώμης για το θέμα της "Ολυμπιακής" το 25% πιστεύει ότι πρέπει να μείνει κρατική με συμμετοχή ιδιωτών, το 59% απάντησε ότι ο εθνικός μας αερομεταφορέας "μάλλον μπορεί να σωθεί", ενώ το 73% απαντά ότι μάλλον χρειάζεται να υπάρχει κρατική εταιρία αερομεταφορών (έναντι 20% που πιστεύει το αντίθετο).

    Επίσης το 47% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι στα φαινόμενα διαφθοράς δεν έχει αλλάξει κάτι δραστικά, ενώ το 32% πιστεύει ότι έχουν αυξηθεί.

    Τέλος, το 57% συμφωνεί απόλυτα με την άποψη ότι "χωρίς μέσο δεν μπορείς να πετύχεις τίποτα", ενώ το 88% δηλώνει ότι δεν του έχει τύχει να βρει δουλειά μέσω πολιτικού μέσου.

    [04] Πολιτική

    Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη Παπανδρέου στην Τουρκία

    Ευρω-τουρκικές επαφές στην Άγκυρα

    13/10/2005 4:32:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/10/2005 5:17:36 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία της Τουρκίας είχε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψής του στη γείτονα, που πραγματοποίησε μαζί με αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η ομάδα του ΕΣΚ συναντήθηκε στην Άγκυρα, την Πέμπτη, με τον πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον υπουργό Εξωτερικών, Αμπντουλάχ Γκιούλ, καθώς και με τις ηγεσίες των Σοσιαλιστικών Κομμάτων του Ντενίζ Μπαϊκάλ (CHP) και του Τανσέρ Μπακιρχάν (DEHAP). Τα συμπεράσματα των παραπάνω επαφών, καθώς και της συνάντησης που είχε η αντιπροσωπεία του ΕΣΚ με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στο Φανάρι, παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη Τύπου από τον πρώην πρωθυπουργό της Φινλανδίας, Πάβο Λιπόνεν, και τον κ. Παπανδρέου, οι οποίοι ηγήθηκαν από κοινού της ευρωπαϊκής ομάδας.

    Θετικές εντυπώσεις

    "Ήταν μια πολύ καλή αρχή στη νέα εποχή των ευρωτουρκικών σχέσεων, που ξεκίνησε. Οι επαφές μας θα συνεχιστούν και οι πρώτες μας εντυπώσεις θα καταγραφούν στην έκθεση που θα εκπονήσουμε ενόψει και του Συνεδρίου του ΕΣΚ, που θα γίνει στα τέλη της επόμενης χρονιάς", δήλωσε ο κ. Λιπόνεν.

    Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου παρατήρησε ότι η Τουρκία "διανύει την εποχή μιας νέας δυναμικής και επειδή η Ε.Ε. αντανακλά το σύνολο κοινών αξιών, που είναι οικουμενικές και από τις οποίες δεν χωρούν αποκλεισμοί, η διαδικασία αυτή είναι θετική για την Τουρκία, την ευρύτερη μεσανατολική περιοχή και την Ε.Ε.".

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη στο Φανάρι, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε το Οικουμενικό Πατριαρχείο "Μέκκα της Ορθοδοξίας" και τον κ. Βαρθολομαίο "τον καλύτερο πρέσβη της Τουρκίας στην προσπάθεια της ένταξής της στην Ε.Ε.".

    Κατάλληλη συγκυρία για την εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό

    Από τη συνέντευξη Τύπου, δεν έλειψαν οι ερωτήσεις για το Κυπριακό για το οποίο ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ούτως ώστε η Ε.Ε. να βοηθήσει του Τουρκοκύπριους χωρίς να παραβιάζει τις ιδρυτικές αρχές της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι "μέλος της Ε.Ε. και ένα αναγνωρισμένο κράτος".

    Παράλληλα, εκτίμησε ότι τώρα είναι η κατάλληλη συγκυρία για να επαναληφθούν οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού καθώς όλες οι χώρες "είναι στην κοινή ευρωπαϊκή οικογένεια" και πρόσθεσε ότι η λύση θα πρέπει να εμπνέει το αίσθημα ασφάλειας και στις δύο κοινότητες του νησιού.

    Από την πλευρά του, ο πρώην Πρωθυπουργός της Φινλανδίας είπε ότι η αντιπροσωπεία του ΕΣΚ ενθαρρύνθηκε από τα θετικά μηνύματα που εξέπεμψε η τουρκική ηγεσία, κατά τις επαφές, και από την εκδήλωση μιας εποικοδομητικής προσέγγισης.

    Επίσκεψη Παπανδρέου στην Κομοτηνή

    Την Παρασκευή, ο κ. Παπανδρέου θα επισκεφθεί τον νομό Ροδόπης, προερχόμενος οδικώς από την Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα επισκεφθεί το εκκοκκιστήριο της Μελέτης στο Δήμο της Αιγείρου, ενώ στη συνέχεια θα βρεθεί στη Βιομηχανική Περιοχή της Κομοτηνής και στο Δήμο Φιλύρας. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί επίσης με τις κομματικές οργανώσεις της Θράκης, ενώ στις το βράδυ, θα πραγματοποιήσει ανοιχτή πολιτική ομιλία στο κλειστό Γυμναστήριο Κομοτηνής.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στην Τουρκία ο Παπανδρέου

    [05] Πολιτική

    Νέες ρυθμίσεις σε ν/σ του ΥΠΕΧΩΔΕ

    Οι οικοδομικές άδειες στην κυβερνητική

    13/10/2005 2:02:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Το νομοσχέδιο για τον νέο τρόπο έκδοσης των οικοδομικών αδειών, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής υπό τον Πρωθυπουργό. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δεν καταργούνται οι ημιυπαίθριοι χώροι αλλά περιορίζεται το ποσοστό τους, το οποίο δεν προσμετράται στο συντελεστή δόμησης. Σε δηλώσεις του μετά την κυβερνητική, ο Γ. Σουφλιάς ανακοίνωσε ότι με το νέο νομοσχέδιο οι οικοδομικές άδειες θα εκδίδονται μέσα σε 40 μέρες και προανήγγειλε αυστηρές κυρώσεις σε όσους αυθαιρετούν και συγκεκριμένα σε όσους κλείνουν ημιυπαίθριους χώρους σε νέες οικοδομές. Ο κ. Σουφλιάς ανέφερε ακόμα, πως το Κτηματολόγιο αποτελεί θεμελιώδες έργο για την ορθολογιστική ανάπτυξη της χώρας και έχει, όπως σημείωσε, εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή του.

    Τι προβλέπεται

    Ειδικά για τους ημιυπαίθριους χώρους, στο άρθρο 9 του νομοσχεδίου τίθενται περιορισμοί καθώς το ποσοστό τους δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 15% του συντελεστή δόμησης, ενώ θα κατανέμονται ισομερώς ανά όροφο. Οι διαστάσεις που πρέπει να καλύπτουν δεν πρέπει να είναι σε πλάτος μεγαλύτερο από 3,5 μέτρα και βάθος μικρότερο ή ίσο του 1,80 μέτρου, ενώ οι ίδιοι περιορισμοί θα ισχύουν και για τους εξώστες σε ημιυπαίθριους χώρους που κατασκευάζονται στα χαμηλά κτίρια.

    Επίσης, για τους ημιυπαίθριους χώρους που μετατρέπονται αυθαίρετα σε κλειστούς χώρους, εκτός των κυρώσεων που προβλέπονται από τις διατάξεις για τα αυθαίρετα, επιβάλλεται εισφορά ίση με το 30% της αντικειμενικής αξίας του κλειστού χώρου και αποδίδεται υπέρ του οικείου οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης αποκλειστικά για έργα αναβάθμισης και ανάπλασης.

    Η σημαντικότερη ρύθμιση του νομοσχεδίου, επέρχεται στη διαδικασία έκδοσης των οικοδομικών αδειών, σύμφωνα με την οποία τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται καταρχήν στην Πολεοδομική Υπηρεσία μαζί με την αίτηση του ιδιοκτήτη είναι:

    -το τοπογραφικό διάγραμμα, διάγραμμα κάλυψης και αρχιτεκτονική μελέτη.

    - εγκρίσεις άλλων υπηρεσιών όταν απαιτούνται τίτλοι ιδιοκτησίας για δόμηση εκτός σχεδίου ή οικόπεδα άρτια κατά παρέκκλιση

    -αποδεικτικό κατάθεσης αμοιβής του μελετητή της αρχιτεκτονικής μελέτης και έγκριση ΕΠΑΕ όπου απαιτείται από τις διατάξεις ή αποδεικτικό υποβολής της μελέτης στην ΕΠΑΕ.

    Σε περίπτωση που λείπει έστω και ένα από τα παραπάνω δικαιολογητικά, μέσα σε δέκα ημέρες η Πολεοδομική Υπηρεσία επιστρέφει τον αρχικό φάκελο στον αιτούντα, ενώ η υπηρεσία μέσα σε 15 εργάσιμες ημέρες από την υποβολή της αίτησης πρέπει να ελέγχει τα υποβληθέντα στοιχεία και εντός 20 ημερών να ενημερώνει τους ενδιαφερομένους σχετικά με τον έλεγχο.

    Επίσης, προβλέπεται η άδεια να εκδίδεται εντός προθεσμίας 40 εργάσιμων ημερών από την υποβολή όλων των στοιχείων και μελετών.

    Η οικοδομική άδεια θα ισχύει για τέσσερα χρόνια με ορισμένες εξαιρέσεις, όπως για ξενοδοχειακές μονάδες και κτίρια βιομηχανικής χρήσης που ισχύουν για έξι χρόνια.

    Απάντηση ΠΑΣΟΚ

    "Ο υπουργός ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. αντιμετωπίζει πολύ σημαντικά θέματα που απασχολούν το υπουργείο του, όπως είναι η έκδοση των οικοδομικών αδειών, με απίστευτη προχειρότητα, αναποφασιστικότητα και αναβλητικότητα", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο τομέας Οικονομίας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ επισημαίνοντας ότι "μετά τις αλλεπάλληλες αναστολές του νόμου του ΠΑΣΟΚ και μετά από πολύ καιρό, επανέρχεται ουσιαστικά σε παλιούς, ξεπερασμένους και μη αποτελεσματικούς τρόπους για την έκδοση των οικοδομικών αδειών και τον έλεγχο των οικοδομών".

    Η ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι "ο Νόμος του ΠΑΣΟΚ έλυνε οριστικά το ζήτημα αυτό με αποτελεσματικό και γρήγορο τρόπο, κυρίως όμως με ουσιαστική καταπολέμηση της συναλλαγής και της διαφθοράς. Βέβαια, ο νόμος αυτός πολεμήθηκε από κακές νοοτροπίες και κακώς εννοούμενα συμφέροντα. Φαίνεται όμως ότι τελικά η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. υπέκυψε σ αυτές τις πιέσεις και σ αυτά τα συμφέροντα. Η παραγωγή αυθαίρετων κτισμάτων, η συναλλαγή, η διαφθορά και η αταξία στην παραγωγή των οικοδομών θα συνεχίζονται παρά τα όσα έχει πει κατά καιρούς ο κ. Σουφλιάς και η Κυβέρνηση της Ν.Δ".

    [06] Κοινωνία

    Απλή μετάβαση στα 40 ευρώ

    Μειωμένα αεροπορικά για φοιτητές

    13/10/2005 7:43:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Νεανικό/φοιτητικό εισιτήριο στην τιμή των 40 ευρώ, για απλή μετάβαση προς τους περισσότερους προορισμούς της χώρας θα μπορούν να αγοράζουν από αύριο οι νέοι από 17 έως 24 ετών απλά και μόνο με την επίδειξη της αστυνομικής τους ταυτότητας. Η νέα προσφορά των Ολυμπιακών Αερογραμμών ισχύει χωρίς χρονικό περιορισμό για ταξίδια από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Καβάλα, Κέρκυρα, Ιωάννινα, Χίο, Μυτιλήνη, Κω, Ρόδο, Ηράκλειο, Χανιά, Σαντορίνη και Μύκονο. Για τις απευθείας πτήσεις από Θεσσαλονίκη προς Ηράκλειο, Χανιά και Ρόδο, ο αντίστοιχος ναύλος κοστίζει 65 ευρώ και 130 ευρώ με επιστροφή.

    Επίσης, από τις Ολυμπιακές Αερογραμμές ανακοινώθηκε ότι καθιερώνονται ναύλοι προσφοράς, στην τιμή των 42 ευρώ (84 ευρώ με επιστροφή) για το σύνολο του επιβατικού κοινού από σήμερα και τουλάχιστον μέχρι τέλος Μαρτίου, εφόσον οι επιβάτες φροντίσουν να κλείσουν έγκαιρα τις θέσεις τους. Οι προορισμοί για τους οποίους ισχύει η προσφορά, είναι από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Χίο, Μυτιλήνη, Κω, Ρόδο, Ηράκλειο και Χανιά.

    [07] Κοινωνία

    Για τους ανήλικους αλλοδαπούς

    Απαράδεκτες συνθήκες κράτησης

    13/10/2005 6:59:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την κατάργηση του μέτρου της αστυνομικής κράτησης αλλοδαπών ανηλίκων για παράνομη είσοδο αλλά και της απέλασής τους για τον ίδιο λόγο, ζητά ο Συνήγορος του Πολίτη, που σε έκθεσή του, χαρακτηρίζει ανεπαρκές, το υπάρχον νομοθετικό και θεσμικό πλαίσιο. Σε συνέντευξη Τύπου, ο Συνήγορος του Παιδιού Γιώργος Μόσχος, μαζί με τον Συνήγορο του Πολίτη Γιώργο Καμίνη, επισήμανε επίσης την ανυπαρξία υποδομών στα αστυνομικά τμήματα, που οδηγεί σε ιδιαίτερα δυσμενείς και ακατάλληλες για την ηλικία τους κατάσταση κράτησης. Σύμφωνα με την έκθεση στους χώρους κράτησης εντοπίζονται ασυνόδευτοι αλλοδαποί, ηλικίας απο 12 έως 18 ετών, που βρέθηκαν εμφανώς καταβεβλημένοι, νωθροί και σε κακή ψυχολογική διάθεση. Κατά τις αυτοψίες της Αρχής σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αστυνομικά τμήματα Πετραλώνων και Χαλανδρίου, οι ανήλικοι κρατούνται μαζί με ενηλίκους, λόγω έλλειψης χώρου και κατά παράβαση του σχετικού νόμου.

    [08] Κοινωνία

    Δεν ήταν συνδεδεμένα τα εκρηκτικά

    Γκαζάκια στις γραμμές του ΗΣΑΠ

    13/10/2005 6:37:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ένας αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός, αποτελούμενος από γκαζάκια, δυναμίτιδα και ρολόι βρέθηκε τοποθετημένος στις σιδηροτροχιές του ΗΣΑΠ, στο σταθμό του Θησείου. Για την ύπαρξη του μηχανισμού προειδοποίησε άγνωστος άνδρας με τηλεφώνημα του ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό και απογευματινές εφημερίδες, στις 3.25 το μεσημέρι. Αστυνομικές δυνάμεις και πυροτεχνουργοί έσπευσαν επιτόπου, ενώ τα δρομολογια από Ομόνοια προς Πειραιά διακόπηκαν. Ο μηχανισμός εντοπίστηκε σε απόσταση 300 μέτρων από τον ηλεκτρικό σταθμό και εξουδετερώθηκε με ελεγχόμενη έκρηξη. Οι αρμόδιες αρχές εξετάζοντας το ύποπτο δέμα διαπίστωσαν ότι ναι μεν είχε όλα όσα απαρτίζουν έναν εμπρηστικό μηχανισμό πλην όμως δεν έχει γίνει η απαραίτητη συνδεσμολογία ούτως ώστε να κατασταθεί εκρηκτικός. Αφότου οι αστυνομικοί συνέλεξαν τα απαραίτητα στοιχεία για την περαιτέρω έρευνα, αποκαταστάθηκαν τα δρομολόγια που είχαν διακοπεί.

    [09] Κόσμος

    5,6 Ρίχτερ συγκλόνισαν τους ήδη πληγέντες

    Μετασεισμός και απόγνωση

    13/10/2005 11:56:00 πμ

    Συντάκτης: Τζένη Χαραλαμπίδου

    Πηγή: ΕΡΑ, ΝΕΤ, ΑΠΕ, Πρακτορείο Ειδήσεων Ανατολή

    Ο ισχυρός σεισμός που έπληξε το Πακιστάν το περασμένο Σάββατο προκάλεσε 25.000 νεκρούς και πάνω από 63.000 τραυματίες, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στο Ισλαμαμπάντ. Τα ξημερώματα της Πέμπτης, ένας ακόμα ισχυρός μετασεισμός- 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ- συγκλόνισε τις περιοχές 135 χιλιόμετρα βόρεια του Ισλαμαμπάντ. Η μετασεισμική δόνηση προκάλεσε τεράστια ανησυχία στους ήδη πληγέντες. Ακόμα και τα δάκρυα έχουν στερέψει τώρα. Μοναδική έγνοια των ανθρώπων είναι να ψάξουν κάτω από το έδαφος για να βρουν τροφή, καθώς αισθάνονται πως η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται.

    Πόνος, δυστυχία και σωροί από ερείπια

    Ολόκληρες περιοχές έχουν καταστραφεί. Υπαίθρια νοσοκομεία έχουν στηθεί παντού. Οι γιατροί που δεν έχουν καν τα αναγκαία υλικά στη διάθεσή τους, προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες σε μικρούς και μεγάλους με όποιον τρόπο. Χειρουργικές επεμβάσεις γίνονται χωρίς αναισθητικό ακόμη και σε μικρά παιδιά υποχρεούνται να κάνουν οι γιατροί.

    Η βροχή που δεν σταματάει αλλά και η θερμοκρασία που τη νύχτα πέφτει στους 6 βαθμούς Κελσίου, επιδεινώνουν την κατάσταση για τους αστέγους. Σκηνές δεν υπάρχουν, τρόφιμα δεν βρίσκονται, καθαρό νερό δεν μπορεί να αποθηκευτεί, τίποτα δεν μπορεί να τους προστατέψει από τη φτώχια και τη δυστυχία.

    Βοήθεια φθάνει από παντού. Ακόμη και από την Ινδία. Και ο Πακιστανός πρόεδρος την ευχαρίστησε ιδιαίτερα για την προσφορά της.

    Τα σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με το χρόνο, εκεί που κάποτε ήταν σπίτια, ξενοδοχεία και τώρα δεν είναι παρά σωροί από ερείπια στο εσωτερικό των οποίων εγκλωβίστηκαν άνθρωποι.

    Στο Πακιστάν θα μεταβεί ο Ερντογάν

    Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί στις 20 Οκτωβρίου στο Πακιστάν που επλήγη το Σάββατο από ισχυρό σεισμό. Ο Ερντογάν θα εκφράσει την υποστήριξη της Τουρκίας στο Πακιστάν και θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές. Ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα έχει επίσης συνομιλίες με τον Πακιστανό ομόλογό του Σαουκάτ Αζίζ.

    Τουλάχιστον πέντε τουρκικά σωστικά συνεργεία βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο Πακιστάν και συμμετέχουν στις επιχειρήσεις διάσωσης. Η Αγκυρα έστειλε εξάλλου πάνω από 11 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη χώρα αυτή. Η Τουρκία και το Πακιστάν διατηρούν στενές πολιτιστικές και στρατιωτικές σχέσεις.

    [10] Οικονομία

    Από τον διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος

    Αισιοδοξία και συστάσεις

    13/10/2005 4:33:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 13/10/2005 7:23:52 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Καλαντζής

    Αισιόδοξος είναι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Νικόλαος Γκαργάνας, και πιστεύει ότι με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις η Οικονομία θα μπορέσει να περάσει το "σκόπελο" καθώς η απασχόληση δείχνει να πηγαίνει καλά, ο "σκληρός πυρήνας" του πληθωρισμού όχι μόνο δεν "φουντώνει" αλλά πέφτει και υπάρχει μια επιβράδυνση στο δανεισμό των νοικοκυριών, που η αύξηση του είχε ανησυχήσει της Τράπεζα της Ελλάδος. Ο διοικητής υπέβαλε, την Πέμπτη, στη Βουλή και στο Υπουργικό Συμβούλιο την Ενδιάμεση Έκθεση για τη Νομισματική Πολιτική 2005. Η Έκθεση επιδόθηκε στην Πρόεδρο της Βουλής κ. Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη και στη συνέχεια έγινε ενημέρωση των ΜΜΕ για το περιεχόμενό της.

    Τι λένε τα στοιχεία

    Στην Έκθεση επισημαίνεται ότι τα προβλήματα της ελληνικής Οικονομίας είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά με την κατάλληλη πολιτική διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με τη διαμόρφωση των μισθολογικών αυξήσεων σε επίπεδα συμβατά με τη σταθερότητα των τιμών και με τη συνέχιση της προσπάθειας για αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας και εξυγίανσης.

    Για ολόκληρο το έτος, ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 3,6-3,7%, ενώ αντίθετα ο πυρήνας του πληθωρισμού (που δεν περιλαμβάνει τις τιμές των καυσίμων και των νωπών οπωροκηπευτικών) αναμένεται να υποχωρήσει ελαφρά στο 3,1-3,2%. Ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί λιγότερο από ό,τι αναμενόταν και θα διαμορφωθεί γύρω στο 3,5%, εξακολουθώντας να υπερβαίνει σημαντικά το μέσο όρο οικονομικής ανόδου στη ζώνη του ευρώ και την ΕΕ.

    Για την απασχόληση τονίζεται ότι εμφανίζει αύξηση, κυρίως στον τομέα των υπηρεσιών, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώνεται, παραμένοντας όμως υψηλό. Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να διευρυνθεί το 2005, καθώς η επίδραση της αύξησης της τιμής του πετρελαίου και οι μεγαλύτερες πληρωμές τόκων αντισταθμίζουν με το παραπάνω τις ευνοϊκές επιδράσεις από τη συγκράτηση της ανόδου των εισαγωγών αγαθών και υπηρεσιών και την αύξηση των εισπράξεων από τη ναυτιλία και τον τουρισμό.

    Επιβράδυνση παρατηρείται στο ρυθμό της πιστωτικής επέκτασης προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Ο ρυθμός αύξησης των τραπεζικών δανείων προς τις επιχειρήσεις εξακολούθησε να υποχωρεί κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του 2005 και ο ετήσιος ρυθμός ανόδου των δανείων προς τα νοικοκυριά συγκρατήθηκε Στα συμπεράσματα περιλαμβάνεται ότι το τραπεζικό σύστημα είναι υγιές στο σύνολό του και η σταθερότητά του έχει διασφαλιστεί πλήρως. Οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, η κερδοφορία και η ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα.

    Συστάσεις και προϋπολογισμός

    Ο κ. Γκαργκάνας μιλώντας στους δημοσιογράφους, δεν παρέλειψε να επαναλάβει τις συστάσεις που κάνει η Κεντρική Τράπεζα, με στόχο να μην χαλαρώσει η δημοσιονομική πολιτική και χαθούν όσα έχουν επιτευχθεί μέχρι τώρα. Έτσι συνέστησε:

    -Πρώτον, οι προσπάθειες δημοσιονομικής προσαρμογής να συνεχιστούν τα επόμενα έτη. Εκτός από τη μεγάλη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος που, σύμφωνα με το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2006, προβλέπεται για το 2005 και το 2006, απαιτείται μόνιμη περαιτέρω βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης και επομένως επίτευξη σημαντικών πρωτογενών πλεονασμάτων τα επόμενα χρόνια, με τον περιορισμό των πρωτογενών δαπανών σε μόνιμη βάση και την αύξηση των εσόδων. Επιπλέον, η επίτευξη σημαντικών πρωτογενών πλεονασμάτων σε μόνιμη βάση απαιτείται για να καταστεί δυνατή η μείωση του δημόσιου χρέους στο 60% του ΑΕΠ (όπως προβλέπει η Συνθήκη του Μάαστριχτ) το αργότερο μέχρι το 2015, όταν, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού, οι δαπάνες για συντάξεις θα αρχίσουν να αυξάνονται (ως ποσοστό του ΑΕΠ).

    -Δεύτερον, επειδή η παρατηρούμενη διαφορά πληθωρισμού μεταξύ της Ελλάδος και της ζώνης του ευρώ συμβάλλει σε υποχώρηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, η προσπάθεια για τη μείωση του πληθωρισμού πρέπει να συνοδεύεται από μισθολογικές αυξήσεις που να είναι συμβατές με την επίτευξη σταθερότητας τιμών χωρίς να οδηγούν σε μείωση των πραγματικών εισοδημάτων. Προς το σκοπό αυτό, τονίζεται ότι οι αυξήσεις των συμβατικών αποδοχών που προκύπτουν από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κοινωνικών εταίρων πρέπει να είναι συμβατές με ρυθμό ανόδου των ονομαστικών μέσων ακαθάριστων αποδοχών που συγκλίνει σταδιακά προς το άθροισμα του ρυθμού ανόδου της παραγωγικότητας στην Ελλάδα και του μέσου πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ (και όχι στην Ελλάδα), έως ότου ουσιαστικά εξαλειφθεί η διαφορά πληθωρισμού μεταξύ της Ελλάδος και της ζώνης του ευρώ και επιτευχθεί η σταθερότητα των τιμών. Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι είναι απαραίτητο να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στις αγορές προϊόντων, ώστε τα περιθώρια κέρδους να διαμορφώνονται σε κανονικά επίπεδα.

    -Τρίτον, να συνεχιστεί η προσπάθεια για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να ενισχυθεί ο δυνητικός ρυθμός ανόδου της παραγωγής και να διασφαλιστούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης της οικονομίας μακροχρόνια.

    Αντιδράσεις για την έκθεση

    Έντονη ήταν η αντίδραση της ΓΣΕΕ , στα όσα ανέφερε ο κ Γκαργκάνας.

    Με ανακοίνωσή της, η μεγαλύτερη συνδικαλιστική οργάνωση της χώρας, απέρριψε τα μέτρα που πρότεινε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, κάνοντας λόγο για "ένα ακόμα αντεργατικό και αντικοινωνικό κήρυγμα χωρίς τεκμηρίωση και προοπτική για την οικονομία και την χώρα", ενώ προανήγγειλε δυναμικές κινητοποιήσεις. "Το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν σφοδρότατες συγκρούσεις που θα κορυφωθούν με την απεργία και το Συλλαλητήριο στις 14 Δεκεμβρίου 2005 , στην Αθήνα", τονίζεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

    Για έκθεση που στηρίζει τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των κυβερνήσεων και τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα έκανε λόγο ο υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, σχολιάζοντας το περιεχόμενο της έκθεσης Γκαργκάνα. Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Λαφαζάνης χαρακτηρίζει "παράδοξη και απολύτως ταξική λογική" την πρόταση να λαμβάνεται υπόψη στις ετήσιες ονομαστικές αυξήσεις των μισθών ο μέσος πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ και προσθέτει: "Είναι τεράστιες οι ευθύνες και της Τράπεζας της Ελλάδας για τη νόμιμη τοκογλυφία, που ασκεί το "καρτέλ" των τραπεζών, [] αφαιμάζει και υπερχρεώνει τους καταθέτες, τους δανειολήπτες και τα νοικοκυριά".

    [11] Οικονομία

    Παπαθανασίου για ελαστικό ωράριο

    13/10/2005 3:59:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Πηγή: ΑΠΕ ΕΡΑ

    Ψεύδη χαρακτήρισε σήμερα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου δημοσιεύματα σύμφωνα με τα οποία, το νέο ωράριο λειτουργίας καταστημάτων δεν δημιούργησε ούτε μια νέα θέση εργασίας. Ο κ Παπαθανασίου κάλεσε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να προβούν σε επώνυμες καταγγελίες, αν έχουν συγκεκριμένα στοιχεία στα χέρια τους, προκειμένου να μην δημιουργούνται ψευδείς εντυπώσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα του νέου ωραρίου των καταστημάτων, ενώ όπως δήλωσε τους επόμενους μήνες θα δημοσιευθούν στοιχεία, που έχει το υπουργείο στην κατοχή του, από τα οποία προκύπτει ότι έγιναν προσλήψεις προσωπικού από τον πρώτο μήνα λειτουργίας του νέου διευρυμένου ωραρίου, ενώ νέες επιχειρήσεις έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να εισέλθουν στην ελληνική αγορά.

    [12] Οικονομία

    Το πρώτο 8μηνο του 2005

    Αύξηση εσόδων μείωση ελλείμματος

    13/10/2005 3:33:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Μείωση κατά 8,5% εμφανίζει το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο πρώτο 8μηνο του 2005 και πάντα σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2004. Σύμφωνα με το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού διαμορφώνεται στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2005 στα 8.103 εκατ. ευρώ έναντι των 8.857 εκατ. ευρώ που είχε καταγραφεί το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2004 (μείωση 754 εκατ. ευρώ ή 8,5%). Όπως σημειώνεται στην έκθεση κύρια αιτία της μείωσης αποτελεί η σημαντική ανάκαμψη των φορολογικών εσόδων κατά 4,6%, στο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2004, Ωστόσο, όπως αναφέρεται οι συνολικές δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού αυξήθηκαν κατά 6,7% στο ίδιο χρονικό διάστημα, ενώ η αύξηση των πρωτογενών δαπανών ήταν μόλις 3,5%.

    Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τον προϋπολογισμό

    Σήμερα εξάλλου ολοκληρώθηκε στην Επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση για το προσχέδιο του προϋπολογισμού.

    "Το έλλειμμα μειώνεται κατά τα δύο τρίτα με μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα και κατά το ένα τρίτο με μέσα προσωρινού χαρακτήρα", επανέλαβε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, με αφορμή την ολοκλήρωση της συζήτησης, ο οποίος πρόσθεσε ότι με τον προϋπολογισμό του προηγούμενου έτους αντιστράφηκε η κακή πορεία της οικονομίας χωρίς να τεθούν εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξη. Η προσπάθεια αυτή, είπε ο υπουργός, θα συνεχιστεί και το 2006.

    Ωστόσο, σύμφωνα με έκθεση της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, για το δεύτερο τρίμηνο του 2005, υπήρξε ελαφρά μείωση κατά 0,3% του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο.

    Την ίδια περίοδο το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,3% στην ευρωζώνη και κατά 0,4% στους "25".

    Ο υπουργός Οικονομίας ανέφερε επίσης ότι το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών δεν πρόκειται να προχωρήσει σε χαριστικές ρυθμίσεις, καθώς όπως δήλωσε οι ασυνεπείς δεν μπορούν να εκμεταλλεύονται το Δημόσιο.

    "Οι ανακοινώσεις του υπ. Οικονομίας σχετικά με την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2005 δείχνουν την ανικανότητα της κυβέρνησης", δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Αθανασάκης επισημαίνοντας ότι καταγράφεται πραγματική αύξηση του ελλείμματος κατά 17, 3% και ταυτόχρονα υπάρχει στραγγαλισμός στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων καθώς από τα 8.500.000 ευρώ που ήταν η αρχική πρόβλεψη προσαρμόστηκε στα 7,7 και στο προηγούμενο 8μηνο έχουν εκτελεστεί τελικά 3.500.000 ευρώ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο Μαξίμου για Ecofin και Eurogroup

    [13] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Αιματοβαμμένη πρόκριση της Σερβίας

    13/10/2005 12:54:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Από σοβαρά επεισόδια στιγματίστηκε χθες στο Βελιγράδι η συνάντηση της Σερβίας & Μαυροβουνίου με τη Βοσνία & Ερζεγοβίνη, στο πλαίσιο των προκριματικών ομίλων του Μουντιάλ 2006, που έληξε με τη νίκη 1-0 των γηπεδούχων. Τα έκτροπα ξεκίνησαν πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του αγώνα του "Μαρακανά", όπου κάποιοι Σέρβοι μπέρδεψαν το ποδοσφαιρο με την πολιτική με αποτέλεσμα δέκα περίπου χρόνια μετά τον πόλεμο της Βοσνίας να αναβιώσουν σκηνές μάχης στο γήπεδο του Ερυθρού Αστέρα. Οπαδοί των γηπεδούχων έκαψαν σημαίες των Βόσνιων, ενώ επιτέθηκαν στους φιλοξενούμενους με καθίσματα.

    "Κάηκε" το Βελιγράδι

    Από τους 17 Βόσνιους φίλαθλους που τραυματίστηκαν, περίπου έξι από αυτούς ήταν σοβαρά, καθώς ένας έχασε το δάχτυλό του, άλλος έσπασε τη μύτη του ενώ πολλοί διακομίστηκαν στα νοσοκομεία της σερβικής πρωτεύουσας με έντονα κοψίματα και μώλωπες για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

    Η κατάσταση είχε ξεφύγει από κάθε έλεγχο και έτσι η αστυνομία αναγκάστηκε να κάνει χρήση χημικών και δακρυγόνων για να επαναφέρει την τάξη, ενώ προχώρησε και σε αρκετές συλλήψεις. Λίγες ώρες αργότερα της σκηνές βίας διαδέχθηκαν οι πανηγυρισμοί καθώς οι παίκτες της Σερβίας παρέλασαν σε μία εξέδρα που είχε στηθεί στο κέντρο της πόλης, ενώ χιλιάδες συμπατριώτες τους ξεχύθηκαν στους δρόμους με σημαίες στα χέρια και γιόρτασαν την πρόκριση της ομάδας του στο μεγάλο ραντεβού της Γερμανίας.

    Ακόμη όμως και σε αυτές τις στιγμές δεν έλειψαν Σέρβοι που κρατούσαν στα χέρια τους φωτογραφίες των Σερβοβόσνιων εγκληματιών πολέμου Ράντοβαν Κάρατζιτς και Ράτκο Μλάντιτς

    [14] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Ο διάδοχος του Ροναλντίνιο!

    13/10/2005 6:01:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Στις 19 Δεκεμβρίου στη Ζυρίχη όπου θα διεξαχθεί το 15ο Γκαλά της FIFA θα ανακοινώσει η Διεθνής Ομοσπονδία τον κορυφαίο ποδοσφαιριστή της χρονιάς στον κόσμο. Δικαίωμα ψήφου έχουν οι ομοσπονδιακοί προπονητές και οι αρχηγοί των εθνικών ομάδων όλου του κόσμου. Η Ομοσπονδία αρχές Δεκεμβρίου θα ανακοινώσει τους τρεις επικρατέστερους από την αρχική λίστα που είχε δημιουργηθεί και στην συνέχεια στο Γκαλά θα ανακοινωθεί το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας για τον κορυφαίο. Τον τίτλο για το 2004 είχε κερδίσει ο Βραζιλιάνος Ροναλντίνιο της Μπαρτσελόνα, ενώ μέσα στην πρώτη τριάδα είχαν βρεθεί ο Ουκρανός Αντρέι Σεβτσένκο της Μίλαν και ο Γάλλος Τιερί Ανρί της Αρσεναλ. Εφέτος η Βραζιλία είναι η χώρα με τους περισσότερους υποψήφιους στην αρχική λίστα της FIFA, αφού εκπροσωπείται από τους Αντριάνο, Καφού, Κακά, Ρομπέρτο Κάρλος, Ρομπίνιο, Ροναλντίνιο και Ρονάλντο.

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Κοντά στον ΟΦΗ ο Κωνσταντινίδης

    13/10/2005 7:21:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Παίκτης του ΟΦΗ αναμένεται να είναι και πάλι ο Κώστας Κωνσταντινίδης. Ο Έλληνας μέσος, ο οποίος από το καλοκαίρι έχει μείνει ελεύθερος από την Κολωνία και έχει ξεκινήσει σε διαπραγματεύσεις με τη διοίκηση της ΠΑΕ. Μάλιστα όπως όλα δείχνουν οι δύο πλευρές αναμένεται να έρθουν σε συμφωνία. Μάλιστα την εισήγηση για την απόκτηση του Κωνσταντινίδη έκανε ο Βαγγέλης Βλάχος, ο οποίος ζήτησε από τους ιθύνοντες να κλείσει γρήγορα το θέμα, ώστε να τον εντάξει στο δυναμικό του όσο πιο γρήγορα γίνεται και να ξεκινήσει προπονήσεις από της 1η Δεκεμβρίου και να είναι έτοιμος να παίξει από την αρχή του νέου έτους. Εκτός από τον Κωνσταντινίδη, ο Έλληνας προπονητής αποκάλυψε πως βρίσκεται σε επαφές με έναν ακόμα Έλληνα παίκτη αλλά και με δύο ξένους των οποίων λήγουν τα συμβόλαια ώστε να τους αποκτήσουν την ερχόμενη μεταγραφική περίοδο.

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ντέκο: Καλύτερος ΠΑΟ από πέρυσι"

    13/10/2005 6:17:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Και πάλι στο δρόμο του Παναθηναϊκού θα βρεθεί ο Ντέκο. Ο μέσος της Μπαρτσελόνα θα τεθεί αντιμέτωπος με τους "πράσινους" μετά από τρία χρόνια, όταν και είχε αγωνιστεί με την παλιά του ομάδα Πόρτο την περίοδο 2002-2003, τότε για το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ και την προημιτελική φάση. Ο ΠΑΟ είχε νικήσει τότε την Πόρτο με 1-0 στο "Ντας Άντας" αλλά ηττήθηκε στη "Λεωφόρο Αλεξάνδρας" με 3-0 στην παράταση και είχε χάσει την πρόκριση. Μάλιστα η πορτογαλική ομάδα τότε πήρε και το τρόπαιο στη συνέχεια. Μιλώντας για το επικείμενο παιχνίδι της Τρίτης, ως παίκτης πλέον της "Μπάρτσα", ο Ντέκο είπε" σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην ΕΡΑ Σπορ, πως πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο παιχνίδι και τόνισε πως ο "Παναθηναϊκός είναι καλύτερος από τις προηγούμενες χρονιές και θα αποτελέσει δύσκολο αντίπαλο για μας".

    "Καλή και η ισοπαλία"

    Από την αρχή ο Βραζιλιάνος μέσος που έχει πολιτογραφηθεί Πορτογάλος είπε πως η Μπαρτσελόνα θα κυνηγήσει τη νίκη στο παιχνίδι της Τρίτης κόντρα στον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, αλλά διευκρίνισε πως και η ισοπαλία δεν θα είναι καταστροφική για την ομάδα του. Στη συνέχεια θυμήθηκε τις αναμετρήσεις της Πόρτο με τον ΠΑΟ.

    "Ήταν δύο πολύ δύσκολα βράδια για εμάς κόντρα στον Παναθηναϊκό. Τα αποτελέσμάτα ήταν μοιρασμένα. Μία νίκη για αυτούς και μία για εμάς. Σε κάθε περίπτώση, όμως, τώρα πρόκειται για ένα διαφορετικό παιχνίδι με τις δικές του δυσκολίες".

    Ο Άντερσον Λουϊς ντε Σόουζα όπως είναι το πλήρες όνομα του, μίλησε για το παιχνίδι. Τόνισε πως γνωρίζει αρκετούς από τους παίκτες του Παναθηναϊκού και φυσικά τον Κονσεϊσάο, λέγοντας πως είναι ένας σπουδαίος παίκτης και όλοι αναγνωρίζουν την αξία του. Ωστόσο τόνισε πως η δύναμη του ΠΑΟ οφείλεται στην ομαδικότητα και δεν στηρίζεται μόνο σε ένα παίκτη. Και συνέχισε: "Γνωρίζω πως οι περισσότεροι είναι νέοι παίκτες, όμως, με τον κόσμο στο πλευρό τους μπορεί να γίνουν πολύ επικίνδυνοι. Πιστεύω πως ο φετινός Παναθηναϊκός είναι καλύτερος από τις προηγούμενες χρονιές και λογικά θα είναι εμπόδιο για εμάς. Όσο για τις προσδοκίες των Πρωταθλητών Ισπανίας στο Τσάμπιονς Λιγκ είπε πως πρωταρχικός στόχος είναι να πάρει την πρόκριση στην επόμενη φάση και συνέχισε: "Δεν σκεφτόμαστε το τρόπαιο από τώρα. Έχουμε πολύ καιρό μπροστά μας μέχρι τότε. Θα δούμε, όλα μπορεί να συμβούν".

    Τέλος μίλησε και για την Εθνική Ελλάδας και το γεγονός πως δεν μπόρεσε να πάρει την πρόκριση για τα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006 και τόνισε πως αποτέλεσε έκπληξη για αυτόν ο αποκλεισμός. "Είναι πραγματικά κρίμα που η Ελλάδα, αφού στέφθήκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης, δεν θα είναι παρούσα και στο Μουντιάλ. Κάνεις μας δεν περίμενε ότι θα έμενε εκτός, μετά τις εμφανίσεις της στο EURO το περσινό καλοκαίρι. Περιμέναμε να τη δούμε στο Παγκόσμιο κύπελλο. Είναι για όλους μας έκπλήξη το ότι δεν θα τη δούμε εκεί. Εμείς, από την μεριά μας παίξαμε, καλά και εξασφαλίσαμε από νωρίς την πρόκριση. Είμαστε σε πολύ καλή κατάσταση και είμαι βέβαιος πως θα κάνουμε μια καλή πορεία στα γήπεδα της Γερμανίας".

    [17] Μπάσκετ

    Επεισόδια στο ΣΕΦ

    13/10/2005 6:44:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Λίγο πριν ξεκινήσει το "ντέρμπι αιωνίων" ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό στον προημιτελικό αγώνα του Κυπέλλου Ελλάδας στο Μπάσκετ και αίματα άναψαν (και πάλι) νωρίτερα. Συγκεκριμένα, οπαδοί και των δύο ομάδων που βρέθηκαν μέσα στο ΣΕΦ μπήκαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο με σκοπό να "κλέψουν" κάποια πανό. Αυτό έδωσε και την αφορμή για την "εκρηκτική συνέχεια" καθώς άρχισαν οι μικροσυμπλοκές ανάμεσα στους φιλάθλους των δύο ομάδων. "Κόκκινοι" και "πράσινοι" εισέβαλαν στον αγωνιστικό χώρο και άρχισαν να πετάνε καρέκλες ο ένας στον άλλον. Στη συνέχεια οι "φιλοξενούμενοι" άρχισαν να τσακώνονται με τους αστυνομικούς ενώ στο παρκέ του ΣΕΦ έπεσαν μέχρι και πυροσβεστήρες. Πάντως τα πνεύματα έδειξαν να ηρεμούν και οι παίκτες των δύο ομάδων μπήκαν στο παρκέ και άρχισαν κανονικά την προπόνηση.

    [18] Μπάσκετ

    Θρηνεί το ελληνικό μπάσκετ

    13/10/2005 1:38:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στο πένθος βυθίστηκε σήμερα το πρωί η οικογένεια του ελληνικού μπάσκετ, καθώς ο 36χρονος προπονητής του Μαντουλίδη και πρώην παίκτης του Νέστορα, Γιώργος Γιαννακούλας βρήκε τραγικό θάνατο σε τροχαίο δυστύχημα στον περιφερειακό της Θεσσαλονίκης. Ο Γιαννακούλας ήταν με την ομάδα του "Μαντουλίδη", είχε κατακτήσει τον πανελλήνιο τίτλο εφήβων, ενώ είχε διατελέσει και προπονητής στον Εσπερο θεσσαλονίκης.

    [19] Βόλεϊ

    Αλλαγές στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα

    13/10/2005 3:54:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στα πρότυπα του ποδοσφαίρου αναμένεται να βαδίσει σύντομα και το ευρωπαϊκό βόλεϊ, καθώς εξετάζεται το ενδεχόμενο να ισχύσει το σύστημα ranking στις προσεχείς διοργανώσεις των ευρωπαϊκών Κύπελλων. Αυτή θα είναι μία από τις πολλές αλλαγές, που ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία στην αυριανή σύσκεψη της ομάδας εργασίας της CEV στο Λουξεμβούργο, όπου την ΕΟΠΕ θα εκπροσωπήσει ο τεχνικός συντονιστής της Ομοσπονδίας, Περικλής Μπακοδήμος. Στην εκδήλωση που θα συνεχιστεί και την Παρασκευή θα προεδρεύει ο πρόεδρος της CEV, Αντρέ Μέγερ, ενώ θα συμμετέχει και η πρόεδρος της Επιτροπής Κυπέλλων Ευρώπης, Ριέτ Ούμς από την Ολλανδία.

    [20] Ξανά στα ριγκ "βετεράνοι πυγμάχοι"-ΕΟΠ

    13/10/2005 2:26:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πηγή: ΕΟΠ

    Για μια ακόμη φορά αναταραχή επικρατεί στους κόλπους της ελληνικής πυγμαχίας. Η διοίκηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Πυγμαχίας σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα της, χρησιμοποιεί "σκληρή" γλώσσα κατά των "βετεράνων πυγμαχίας", τους οποίους χαρακτηρίζει ως "λασπολόγους" που λειτουργούν εις βάρος της πυγμαχίας. Παράλληλα η διοίκηση της ΕΟΠ προειδοποιεί "όλους αυτούς που βωμολοχούν και ψεύδονται ασύστολα", ότι τους "επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις".

    Επιτέλους έπεσαν οι "μάσκες". Ξεσκεπάστηκαν τα ανθρωπάκια της άθλιας, ύπουλης και πρωτοφανούς επίθεσης που έχει εξαπολυθεί εναντίον της σημερινής διοίκησης της ΕΟΠ. Συνεχίζουν να ενεργούν κατά εντολή των γνωστών "ειδημόνων", εμφανιζόμενοι τώρα ως "βετεράνοι πυγμάχοι".

    Μέχρι τώρα, ξεπρόβαλαν με το προσωπείο μιας ανυπόστατης, και αυτοδιαλυθείσας, ένωσης σωματείων. Από σήμερα, οι πολέμιοι της διοίκησης Ι. Πετρόπουλου, κάνουν την εμφάνισή τους, ως βετεράνοι πυγμάχοι (αργότερα ποιος ξέρει πως θα εμφανισθούν) και ακολουθούν την ίδια τακτική της λασπολογίας, εις βάρος του αθλήματος που είναι ανίκανοι αυτοί και οι πατρόνοι τους να κηδεμονεύσουν.

    Απαξιούμε σε ανυπόστατες "ταμπέλες" να απαντήσουμε. Όμως στον κύριο, τον γνωστό "φωνακλά", αποτυχημένο διοικητικό παράγοντα, ο οποίος στο παρελθόν είχε μετατρέψει την ΕΟΠ σε "τσιφλίκι" του, θα πούμε μόνο ετούτο.

    Η σημερινή διοίκηση της πυγμαχίας, που απαρτίζεται από έντιμους και ευθείς ανθρώπους, ανθίσταται γενναία σε κάθε επιδρομή αρπακτικών και αυτό ενόχλησε. Τόσο πολύ μάλιστα που η λάσπη εκτοξεύεται διαρκώς σε μια προσπάθεια η σιδηρά διοίκηση του Ι. Πετρόπουλου και των συνεργατών του να εκτεθεί δημόσια.

    Σε όλους αυτούς που βωμολοχούν και ασύστολα ψεύδονται η διοίκηση επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις. Στη γενική συνέλευση μάλιστα του αθλήματος, θα δοθούν στη δημοσιότητα τέτοια και τόσα στοιχεία για "ειδήμονες" και "τσιράκια" που θα τους αναγκάσουν να αποζητούν ν` ανοίξει η γη να τους καταπιεί.

    Υ.Σ. Οι βετεράνοι πυγμάχοι είναι μια απλή ταμπέλα που την διαχειρίζεται το ίδιο άτομο, το οποίο χρησιμοποίησε την ταμπέλα Ένωση Σωματείων. Οι πραγματικοί βετεράνοι συμπαρίσταται στη διοίκηση και τη στηρίζουν. Το έδειξαν άλλωστε πρόσφατα με δημοσίευμά τους καθώς επίσης και τώρα με τα αλλεπάλληλα τηλέφωνα συμπαράστασης στην ΕΟΠ

    [21] Πολιτισμός

    Μελωδικός αγώνας

    13/10/2005 7:09:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Στην υπηρεσία του αγώνα για την έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού θέτουν εαυτούς με προθυμία τρεις δημοφιλείς και ταλαντούχες κυρίες του ελληνικού τραγουδιού.

    Με στόχο τη δημιουργία μιας Κινητής Μονάδας Μαστογραφίας, που θα προσφέρει δωρεάν προληπτικούς ελέγχους ανά την Ελλάδα, η συνθέτρια Ευανθία Ρεμπούτσικα δίνει απόψε στις 8.30 ραντεβού με την Έλλη Πασπαλά και τη Νατάσα Θεοδωρίδου στη σκηνή του Ηρώδειου, για μια μουσική βραδιά αφιερωμένη σε έναν σημαντικό κοινωφελή σκοπό, που διοργανώνεται από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

    Πλαισιωμένες από 20μελή ορχήστρα, η Έλλη Πασπαλά και τη Νατάσα Θεοδωρίδου θα ερμηνεύσουν μεταξύ άλλων, γνωστές και αγαπημένες, αλλά και νέες δημιουργίες της συνθέτριας.

    Η συναυλία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του θεσμού "Οκτώβριος-Μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον Καρκίνο του Στήθους" και τελεί υπό την αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων.

    [22] Πολιτισμός

    Βραβείο για το KOSMOS 93,6

    13/10/2005 2:38:00 μμ

    Την τρίτη θέση κατέλαβε η εκπομπή του KOSMOS 93,6, "Τα τραγούδια της Γυναίκας" στον 17ο Διεθνή Διαγωνισμό του U RTI (Διεθνές ραδιοφωνικό και Τηλεοπτικό Πανεπιστήμιο). Ο διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε στη Λισσαβόνα, στις 2 Οκτωβρίου με τη συμμετοχή 33 ραδιοφωνικών προγραμμάτων που υπεβλήθησαν από 26 ραδιοφωνικούς οργανισμούς από όλον τον κόσμο. Το πρόγραμμα είναι ένα μουσικό οδοιπορικό - αφιέρωμα στη γυναίκα από τα χρόνια της Σαπφούς έως σήμερα.

    Πρόκειται για μια παραγωγή της μουσικού παραγωγού Αννας Πασχαλίδου για το KOSMOS 93,6. Το τρίτο βραβείο "Medaille de bronze" είναι μια πολύ σημαντική διάκριση, καθώς η βραβευμένη εκπομπή θα μεταδοθεί από τα περισσότερα δημόσια ραδιόφωνα της Ευρώπης, αλλά επιπλέον θα δώσει τη δυνατότητα στην ΕΡΑ για συμμετοχή σε προγράμματα ανταλλαγών. Την πρώτη θέση στο διαγωνισμό κατέλαβε το δημόσιο ραδιόφωνο της Αιγύπτου και τη δεύτερη, της Συρίας.

    [23] Υγεία

    Αφεψήματα υγείας

    13/10/2005 7:17:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Τσάι του βουνού, χαμομήλι, γλυκάνισος, ρόδια, φράουλες, μέλι και βασιλικός πολτός έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου, κυρίως του μαστού, αλλά και της οστεοπόρωσης. Αυτό έδειξαν επιστημονικές έρευνες, που αφορούν τη βιολογική δράση σε κύτταρα των εκχυλισμάτων από φυτά της ελληνικής χλωρίδας και τα οποία διεξάγονται από το Εργαστήριο Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, σε συνεργασία με το τμήμα Φαρμακογνωσίας και έχει επιδοτηθεί από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

    "Για πρώτη φορά μελετώνται οι βιολογικές επιδράσεις προϊόντων της ελληνικής χλωρίδας στον ανθρώπινο οργανισμό με επιστημονική τεκμηρίωση", δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αναπληρώτρια καθηγήτρια Παρασκευή Μουτσάτσου στο περιθώριο του 1ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου, με Θέμα "Δάση, Δέντρα-Χώροι Πρασίνου και η Υγεία και Ευεξία του Ανθρώπου", που άρχισε σήμερα στη Θεσσαλονίκη και ολοκληρώνεται το Σάββατο.

    "Με τις ενώσεις που εντοπίζονται στα εκχυλίσματα μπορούμε να φτιάξουμε φαρμακευτικά σκευάσματα ή να εμπλουτίσουμε τρόφιμα", εξήγησε η κ.Μουτσάτσου και πρόσθεσε ότι πρόκειται για "τα λεγόμενα βιολειτουργικά τρόφιμα, όπως είναι για παράδειγμα το γιαούρτι με μέλι".

    Επίσης, διευκρίνισε πως είναι σημαντικό να γνωρίζει ο κόσμος ότι και τα φυτικά φαρμακευτικά σκευάσματα πρέπει να δίνονται με συγκεκριμένη δοσολογία, διότι η υπερβολική κατανάλωση έχει βλαπτικά αποτελέσματα.

    Μέχρι σήμερα, όπως ανέφερε η κ. Μουτσάτσου, η ελληνική χλωρίδα δεν έχει μελετηθεί διεξοδικά, ενώ υπάρχουν πολλές μελέτες για άλλες χώρες. "Με την εν λόγω έρευνα αναδεικνύεται για άλλη μια φορά η σπουδαιότητα μιας ισορροπημένης διατροφής με προϊόντα αυτής της προέλευσης", πρόσθεσε.

    "Σήμερα διαπιστώνουμε πόσο πολύ μπορούμε να ευεργετηθούμε, πίνοντας για παράδειγμα δύο, τρεις κούπες τσάι την ημέρα", τόνισε.

    [24] Οικονομία

    Επέβαλε το υπ Ανάπτυξης

    Πρόστιμα σε πέντε τράπεζες

    13/10/2005 7:24:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ 105,8

    Στην επιβολή προστίμων ύψους 611.149 στις τράπεζες ΕΓΝΑΤΙΑ, ΕΘΝΙΚΗ, ALPHA BANK, NOVA BANK και EUROBANK, προχώρησε το υπουργείο Ανάπτυξης, μετά από εισήγηση του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή κ. Θανάση Σκορδά, έπειτα από καταγγελίες καταναλωτών. Οι καταγγελίες για τέσσερις από τις τράπεζες αφορούσαν την παράνομη από μέρους τους επιβολή ποινών προεξόφλησης στεγαστικών δανείων και για μία τράπεζα την παράνομη χρέωση του καταναλωτή-πελάτη της για το μηνιαίο ενημερωτικό που του απέστελνε. Μετά την παρέμβαση της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, οι τράπεζες προχώρησαν στην αποχρέωση των δανειοληπτών .

    Ειδικότερα

    · Μία περίπτωση αφορούσε την Εγνατία Τράπεζα, η οποία χρέωνε το μηνιαίο ενημερωτικό που του έστελνε.

    Επεβλήθη πρόστιμο 25.000 .

    · Δύο περιπτώσεις αφορούσαν την Εθνική Τράπεζα, η οποία επέβαλλε ποινές προεξόφλησης στεγαστικών δανείων (πέναλτι), που χορηγούσε σε καταναλωτές-πελάτες της, κατά παράβαση της απόφασης με αριθμό 430/2005 του Αρείου Πάγου.

    Επεβλήθη πρόστιμο ύψους 117.388 .

    · Τρεις περιπτώσεις αφορούσαν την ALPHA BANK, που επέβαλε παράνομα ποινές προεξόφλησης στεγαστικών δανείων.

    Επεβλήθη πρόστιμο ύψους 176.082 .

    · Δύο περιπτώσεις αφορούσαν τη NOVA BANK, που επέβαλε παράνομα ποινές προεξόφλησης στεγαστικών δανείων.

    Επεβλήθη πρόστιμο 117.388 .

    · Τρεις περιπτώσεις αφορούσαν τη ΕUROBANK, που επέβαλε παράνομα ποινές προεξόφλησης στεγαστικών δανείων.

    Επεβλήθη πρόστιμο 176.082 .

    [25] Κοινωνία

    Ο Υπ. Δημόσιας Τάξης, που επισκέφθηκε το Ζεφύρι

    Στο πλευρό των Τσιγγάνων

    13/10/2005 6:29:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Στο Ζεφύρι, μία από τις πιο υποβαθμισμένες και με προβλήματα εγκληματικότητας περιοχές της Αττικής, βρέθηκε την Πέμπτη, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης. Ο κ. Βουλγαράκης επισκέφθηκε το 3ο Δημοτικό Σχολείο της περιοχής, όπου συναντήθηκε με δασκάλους και μαθητές, καθώς και το Σύλλογο Αθιγγάνων "Φιλική Εταιρεία". Ο Υπουργός άκουσε προσεκτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι και υποσχέθηκε κάθε δυνατή βοήθεια για τη βελτίωση της ζωής τους, ενώ δεσμεύτηκε ότι θα διαβιβάσει τα αιτήματά τους στον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση προκειμένου να επιλυθούν τα προβλήματα. Από την πλευρά της, η διευθύντρια του σχολείου, Βασιλεία Καλαρχάκη, ζήτησε να ληφθούν μέτρα φύλαξης του σχολείου και να παρασχεθεί γραμματειακή υποστήριξη, ενώ οι Τσιγγάνοι ζήτησαν οικονομική ενίσχυση για τη στέγασή τους καθώς και διάφορες διευκολύνσεις, όπως είναι η χορήγηση διπλωμάτων οδήγησης με προφορικές εξετάσεις λόγω των προβλημάτων αναλφαβητισμού που υπάρχουν. Τον κ. Βουλγαράκη συνόδευσε ο δήμαρχος Ζεφυρίου, Κώστας Παπαχρήστος, που δεσμεύτηκε να τακτοποιήσει τα βασικά αιτήματα της διευθύντριας του σχολείου.

    [26] Κοινωνία

    Στις 10 και 11 Νοεμβρίου

    Προανήγγειλε απεργίες η ΟΛΜΕ

    13/10/2005 6:21:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Σαρανταοκτάωρη απεργία στις 10 και 11 Νοεμβρίου αποφάσισε να προτείνει στον κλάδο, το διοικητικό συμβούλιο της ΟΛΜΕ, διαμαρτυρόμενη, για μια σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εκπαιδευτικοί και μαθητές. Ειδικότερα, οι εκπαιδευτικοί ζητούν αύξηση των αποδοχών τους κατά 25%, άμεση χορήγηση του ποσού των 176 ευρώ (επίδομα), πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας, μαζικούς διορισμούς με βάση τις ανάγκες της εκπαίδευσης και άμεση αύξηση των κρατικών δαπανών για την παιδεία στο 5% του ΑΕΠ. Το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε επίσης να επιδοθεί διάβημα διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας την Παρασκευή 21 Οκτωβρίου στη μία το μεσημέρι, αλλά και την πραγματοποίηση πανελλαδικού συλλαλητήριου, στις 3 Δεκεμβρίου στις 12 το μεσημέρι. Τέλος, κατά τη σημερινή συνεδρίαση αποφασίσθηκε να πραγματοποιηθούν νέες γενικές συνελεύσεις των τοπικών ενώσεων των καθηγητών μέσα στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου και εφόσον δεν έχουν επιλυθεί τα προβλήματα, θα προχωρήσουν σε νεο γύρο απεργιακών κινητοποιήσεων.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 13 October 2005 - 16:53:41 UTC