Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-08-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Α)Συμφωνία επί της αρχής
  • [02] Τέλος καλό για το "Μαρίνα"
  • [03] Δημοτικότητα-ασανσέρ
  • [04] Μυστήριο με τις διαπραγματεύσεις
  • [05] Επιδρομή σε κρησφύγετο του Ζαρκάουϊ
  • [06] Η Λίβερπουλ το Ευρωπαϊκό Super Cup

    [01] Ιράκ

    Την Κυριακή η οριστική απάντηση των Σουνιτών

    (Α)Συμφωνία επί της αρχής

    27/8/2005 11:05:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Χωρίς τέλος το θρίλερ των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων για το νέο ιρακινό Σύνταγμα. Έπειτα από εξαντλητικές συζητήσεις, που κράτησαν μέχρι αργά χθες τη νύχτα, οι ιρακινοί ηγέτες κατέληξαν σε μια "συμφωνία επί της αρχής" για ένα προσχέδιο, που εντός του διημέρου θα κατατεθεί προς έγκριση στο κοινοβούλιο. Ωστόσο, η κατάσταση εξακολουθεί να παραμένει ρευστή. Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, διευκρίνισε πως η συμφωνία δεν είναι οριστική και πως η τελική απόφαση δεν θα ξεκαθαρίσει πριν από την Κυριακή, ενώ ορισμένοι σουνίτες άραβες απέρριψαν ακόμη και αυτόν τον ισχυρισμό. Αν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την Κυριακή, οι συνομιλίες θα τερματιστούν και ένα τελικό προσχέδιο που θα βασίζεται στις προτάσεις των σιιτών και των Κούρδων θα υποβληθεί τον Οκτώβριο σε δημοψήφισμα χωρίς να έχει την υποστήριξη των εκπροσώπων των σουνιτών.

    Τα "αγκάθια" του Συντάγματος

    Ο σουνίτης Χατζίμ αλ-Χασάνι, δήλωσε στο Ρόιτερ πως οι συνομιλητές από τη σιιτική πλειοψηφία πρότειναν ορισμένες τροποποιήσεις στο υπάρχον προσχέδιο προκειμένου να ανταποκριθούν στα αιτήματα των σουνιτών και πως οι σουνίτες τώρα θα πρέπει να δώσουν μια οριστική απάντηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σημαντικό είναι ότι οι τροποποιήσεις αυτές αφορούσαν εκείνα τα θέματα που προβληματίζουν πιο πολύ τους σουνίτες, με κυρίαρχο αυτό του ομοσπονδιακού χαρακτήρα του Ιράκ. Όπως δήλωσε χθες, ο σιίτης πρόεδρος της ιρακινής Συνταγματικής Επιτροπής, Σικ Χουμαν Χαμουντί, οι εγγυήσεις που δόθηκαν στους σουνίτες ήταν ικανοποιητικές. Ομως, ο Σαλέχ αλ Μουτλακ, εκ των επικεφαλής των σουνιτών διαπραγματευτών, διαφωνεί. Επισημαίνει ότι αυτά που προσφέρθηκαν εξακολουθούν να απέχουν από αυτά που έχουν ζητηθεί και καλεί τους Ιρακινούς να απορρίψουν το Σύνταγμα στο επερχόμενο δημοψήφισμα.

    Αυτό που φοβούνται οι σουνίτες είναι ότι ένα ομοσπονδιακό καθεστώς στο Ιράκ θα μπορούσε να οδηγήσει στην αυτονόμηση των σιιτών στο νότο, όπως συμβαίνει με τους Κούρδους στο βορά, κάτι που θα έθετε, μεταξύ άλλων, σε κίνδυνο τα συμφέροντα τους σε αυτές τις πετρελαιοπαραγωγές περιοχές.

    Νωρίτερα, εκπρόσωπος του αναπληρωτή σιίτη πρωθυπουργού Άχμαντ Σάλαμπι, δήλωσε πως υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στα κυβερνητικά κόμματα σιιτών και Κούρδων να αφήσουν τους μηχανισμούς για τη δημιουργία ομοσπονδιακών περιοχών να αποφασιστούν από το Κοινοβούλιο μετά τις εκλογές του Δεκεμβρίου.

    Το νέο Κοινοβούλιο θα αποφασίσει επίσης για τη νομοθεσία σχετικά με τον αποκλεισμό των πρώην μελών του εκτός νόμου κόμματος Μπάαθ του Σαντάμ Χουσέιν από τη δημόσια ζωή, είπε, αναφερόμενος στης ανησυχίες των σουνιτών.

    [02] Κοινωνία

    Δευ έδειξαν πρόβλημα οι έλεγχοι

    Τέλος καλό για το "Μαρίνα"

    27/8/2005 12:15:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΝΕΤ

    Ένταση επικράτησε το απόγευμα στο πλοίο "Μαρίνα", που εκτελούσε το δρομολόγιο Σάμος-Πειραιάς. Στην Ικαρία επιβάτες παρατήρησαν, ότι είχε πάρει ελαφρά κλήση και διαπληκτίστηκαν με το πλήρωμα. Το πλοίο έδεσε στο λιμάνι της Ικαρίας, όπου και παρέμεινε για τρεις ώρες, για τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων. Όπως προέκυψε δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα και η μίας μοίρας κλίση, που είχε οφειλόταν στους ανέμους, που έπνεαν στην περιοχή. Έτσι το "Μαρίνα" συνέχισε το ταξίδι του για το λιμάνι του Πειραιά με ενδιάμεσους σταθμούς τη Σύρο και τη Μύκονο.

    [03] Κόσμος

    Δημοτικότητα-ασανσέρ

    27/8/2005 9:39:00 πμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αργά αλλά σταθερά μοιάζει να κατεβαίνει τα σκαλιά της δημοτικότητας ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους. Η αυξανόμενη δυσαρέσκεια των Αμερικανών για τους χειρισμούς των ΗΠΑ στο θέμα του Ιράκ και η αύξηση της τιμής της βενζίνης προκάλεσαν μείωση της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πρόσωπο του Αμερικανού προέδρου, με αποτέλεσμα σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Γκάλοπ που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή, η δημοτικότητα του να έχει πέσει στο χαμηλότερο επίπεδό της εδώ και τεσσερισήμισι χρόνια.

    Το γκάλοπ, που φαίνεται να επιβεβαιώνει τα αποτελέσματα άλλων τριών δημοσκοπήσεων που δημοσιοποιήθηκαν αυτήν την εβδομάδα, παρουσιάζει μόνο το 40% των ερωτηθέντων να εγκρίνουν τις ενέργειές του και το 56% να τις κατακρίνουν.

    Σύμφωνα με την ίδια εταιρεία, μεταξύ 25-28 Ιουλίου το ποσοστό εκείνων που επιδοκίμαζαν την πολιτική Μπους ήταν το 44%, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό αποδοκιμασίας που είχε καταγραφεί μέχρι τώρα σε δημοσκόπηση ήταν στα τέλη Ιουνίου όταν είχε δείξει ότι το 53% είχε αρνητική γνώμη για τον Αμερικανό πρόεδρο, γεγονός που κάνει το Ινστιτούτο να επισημαίνει στην ανάλυση του ότι εδώ και αρκετούς μήνες, η δημοτικότητα του προέδρου Μπους φθίνει αργά αλλά σταθερά.

    [04] Ιράκ

    Διαψεύδουν την επίτευξη συμφωνίας

    Μυστήριο με τις διαπραγματεύσεις

    27/8/2005 12:41:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Συγκεχυμένες είναι οι πληροφορίες σχετικά με τον αν επετεύχθη συμφωνία για το νέο Σύνταγμα του Ιράκ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ιρακινού αναπληρωτή πρωθυπουργού Άχμαντ Σάλαμπι οι διαπραγματευτές, που εργάζονται για την κατάρτιση του Συντάγματος κατέληξαν σε συμφωνία με την υποστήριξη των κυριότερων θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων. Ωστόσο, την είδηση διαψεύδουν κάποιοι άλλοι, που εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις, περιλαμβανομένου του προέδρου του Κοινοβουλίου, Χατζίμ αλ-Χασάνι.

    [05] Ιράκ

    Δεν υπάρχει ακριβής αριθμός των θυμάτων

    Επιδρομή σε κρησφύγετο του Ζαρκάουϊ

    26/8/2005 11:34:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Δριμείες αεροπορικές επιδρομές πραγματοποίησαν οι αμερικανικές δυνάμεις εναντίον κτηρίου στη σουνιτική επαρχία Αλ-Ανμπάρ -κοντά στα σύνορα με τη Συρία-, που φαίνεται πως χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο τρομοκράτες της Αλ Κάιντα. Στην ανακοίνωση, που εξέδωσε ο αμερικανικός στρατός αναφέρεται, ότι επρόκειτο για κρησφύγετο του δικτύου του Ιορδανού τρομοκράτη, Αμπού Μουσάμπ αλ-Ζαρκάουι. Επίσης, σημειώνεται, ότι σύμφωνα με αναφορές πολιτών περίπου 50 τρομοκράτες βρίσκονταν μέσα στο κτίριο την ώρα των επιδρομών, ωστόσο στο ανακοινωθέν δε διευκρινίζεται ο ακριβής αριθμός των θυμάτων. "Δεν υπάρχει ένδειξη για τον αριθμό των τρομοκρατών, που σκοτώθηκαν στις επιδρομές", τονίζεται χαρακτηριστικά. Οι επιθέσεις εξαπολύθηκαν, έπειτα από αναφορές κατοίκων της περιοχής, ότι πλήθος τρομοκρατών της Αλ Κάιντα, που συνδέονται με τον αλ-Ζαρκάουϊ είχαν συγκεντρωθεί σε κτήριο στα βορειοανατολικά της πόλης.

    [06] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Η Λίβερπουλ το Ευρωπαϊκό Super Cup

    27/8/2005 12:40:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Στον τελικό του ευρωπαϊκού Super Cup το οποίο πραγματοποιήθηκε στο «Λουί Ντε» του Μονακό, η Λίβερπουλ επικράτησε της ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 3-1 στην παράταση. Στην κανονική διάρκεια του αγώνα το σκορ έμεινε στο 1-1. Η ρωσική Πρωταθλήτρια του Κυπέλλου UEFA άνοιξε το σκορ στο 28΄ με τον Ντανιέλ Καρβάλιο, όμως ο Τζιμπρίλ Σισέ, ο οποίος αποδείχθηκε «χρυσή» αλλαγή για τον Ράφα Μπενίτεθ, (μπήκε στο ματς στο 79΄), ισοφάρισε στο 82 και στο 103΄ έδωσε προβάδισμα στο αγγλικό συγκρότημα. Το τελικό αποτέλεσμα διαμόρφωσε στο 109΄ ο Λουίς Γκαρσία.

    Καλύτεροι στο τέλος

    Οι πρωταθλητές Ευρώπης ξεκίνησαν καλύτερα τον αγώνα, όμως η απουσία του αρχηγού της, Στίβεν Τζέραρντ είχε εμφανές αντίκτυπο στην ανάπτυξη του παιχνιδιού των «κόκκινων». Ταυτόχρονα, η ταχύτητα των επιθετικών της ΤΣΣΚΑ (Λοβ και Καρβάλιο) δημιούργησε προβλήματα στην αργή αγγλική άμυνα και έτσι στο 28 ο Καρβάλιο βγήκε στην πλάτη των αμυντικών και από πλάγια θέση πλάσαρε τον εξερχόμενο Ρέινα, δίνοντας προβάδισμα στους κυπελλούχους UEFA.

    Στο δεύτερο ημίχρονο, η Λίβερπουλ ήταν υποχρεωμένη να "βγει μπροστά" και για αυτό το λόγο ο Ράφα Μπενίτεθ έβαλε στο παιχνίδι τους Πονγκόλ, Σισόκο και Σισέ. Οι "κόκκινοι" άρχισαν να πιέζουν και έγιναν κυρίαρχη όμως αρχικά σπατάλησε κάποιες ευκαιρίες, πριν τη λυτρώσει ο Τζιμπρίλ Σισέ στο 82΄, με τη βοήθεια της τύχης. Ο Γάλλος κόντραρε μια απόπειρα απόκρουσης του Ιγκνάσεβιτς, η μπάλα βρήκε και το χέρι του και πέρασε πάνω από τον άναυδο Ακινφέεβ, που είχε βγει από την εστία του. Ο άλλοτε παίκτης της Οσέρ ακολούθησε τη φάση και απλώς την έσπρωξε στο κενό τέρμα, στέλνοντας το ματς στην παράταση.

    Στην παράταση, η κάτοχος του Champions League έδειξε πως είναι σε καλύτερη κατάσταση και με τον Σισέ να αναλαμβάνει δράση, πήρε το προβάβισμα στο σκορ. Συγκεκριμένα, στο 103 ο Γάλλος επιθετικός βρέθηκε στην αντεπίθεση τεα-α-τετ με τον Ακινφέεβ, νικήθηκε την πρώτη φορά, όμως με δεύτερη προσπάθεια έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα και έβαλε τις βάσεις για να κατακτήσει η ομάδα του το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο της χρονιάς. Τρόπαιο που «σφραγίστηκε», πρώτα από την απόκρουση του Ρέινα στο κοντινό σουτ του Λοβ (107΄) και εν συνεχεία από την κεφαλιά του Λουίς Γκαρσία μετά από σέντρα του Σισέ (109΄), ο οποίος πέτυχε το γκολ με καρφωτή κεφαλιά, διαμορφώνοντας το 3-1 που ήταν και το τελικό σκορ.

    Διαιτητής: Ρένε Τέμινκ (Ολλανδία)

    Κίτρινες: Ζέντεν, Χοσέμι, Χίπια, Πονγκόλ - Ντούντου

    Οι συνθέσεις:

    ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ: Ρέινα, Χίπια, Κάραγκερ, Ρίισε (79΄ Σισέ), Φίναν, Χάμαν (55΄ Πονγκόλ), Λουίς Γκαρσία, Χοσέμι, Τσάμπι Αλόνσο (70΄ Σισόκο), Ζέντεν, Μοριέντες

    ΤΣΣΚΑ ΜΟΣΧΑΣ: Ακινφέεβ, Ιγκνάσεβιτς, Αλ.Μπερεζούτσκι, Βασ.Μπερεζούτσκι, Οντιαχ (90΄ Γκούσεφ), Αλντονίν, Ράχιμιτς, Κράσιτς (85΄ Ντούντου), Ζίρκοφ (66΄ Σεμπέρας), Λοβ, Καρβάλιο


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 27 August 2005 - 8:50:51 UTC