Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-08-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βλάβη στο συναγερμό
  • [02] Άρχισε η εκκένωση στη Δ. Όχθη
  • [03] Βιβλιοθήκη με "ζωντανά βιβλία"
  • [04] "Ροζ" ξενοδοχείο για κατοικίδια
  • [05] Στο επίκεντρο ο προγραμματισμός των δράσεων
  • [06] Στον Εισαγγελέα για τη διαφήμιση του BLACK DEVIL
  • [07] Προβλήματα και καθυστερήσεις
  • [08] Μαίνονται οι φονικές πυρκαγιές
  • [09] Έντεκα νεκροί από κατάρρευση κτηρίου στη Βομβάη
  • [10] Νέα παράταση για το Σύνταγμα του Ιράκ
  • [11] Συνελήφθη ο εγκέφαλος της επίθεσης στην Άκαμπα
  • [12] Έκρηξη στη Βηρυτό
  • [13] Στον "Γηραιό" ο Κατεργιανάκης
  • [14] Ο Μπριάκος στο ντέρμπι
  • [15] Εκνευρισμένος ο Ντέμης
  • [16] Μοσχοβίτης ο Φώτσης
  • [17] Επισήμως στην ΕΡΤ ο Παναθηναϊκός
  • [18] Η "ελίτ" των ηρεμων νερών στο Ζάγκρεμπ
  • [19] Ψευδάργυρος ο ιαματικός
  • [20] Νανοσωλήνας με μέλλον
  • [21] Γάμος... παγίδα
  • [22] "Ετριξε τα δόντια" ο Κανελλάκης
  • [23] Έγκλημα-σοκ στα Καλάβρυτα
  • [24] Οι κλήσεις των διεθνών

    [01] Κοινωνία

    Εντόπισαν οι εμπειρογνώμονες

    Βλάβη στο συναγερμό

    23/8/2005 2:02:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/8/2005 7:31:44 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Σημαντικό πρόβλημα στο ηχητικό σύστημα συναγερμού εντόπισαν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εμπειρογνώμονες της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, που ερευνούν τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας, στο Γραμματικό. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, στο μοιραίο Μπόινγκ ακουγόταν το ίδιο ηχητικό σήμα για διαφορετικές βλάβες, γεγονός το οποίο ενδέχεται να μπέρδεψε τους πιλότους, σχετικά με το πρόβλημα που αντιμετώπιζε το αεροσκάφος. Η Εισαγγελία ενημερώθηκε αμέσως για το εύρημα καθώς σύμφωνα με τις διεθνείς διατάξεις, οι εμπειρογνώμονες είναι υποχρεωμένοι να κοινοποιούν ανάλογα στοιχεία στην κατασκευάστρια εταιρεία και στον αρμόδιο αερομεταφορέα. Την ίδια ώρα, οι έρευνες επικεντρώνονται και στη συχνότητα που ήταν συντονισμένο το αεροσκάφος. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μπόινγκ της Helios, δεν συνδέθηκε ποτέ με τον πύργο ελέγχου Αθηνών και παρέμεινε σε όλη τη διάρκεια της δραματικής πτήσης του συνδεδεμένο με τη συχνότητα της Κύπρου. Στο μεταξύ, το απόγευμα έγινε γνωστό, ότι ταυτοποιήθηκε με τη μέθοδο του DNA, η σορός του ηρωϊκού φροντιστή Ανδρέα Προδρόμου.

    Ενημέρωση στη Βουλή θα ζητήσει το ΠΑΣΟΚ

    Νωρίτερα την Τρίτη, κατέθεσαν στην Ασφάλεια, οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας που είχαν βάρδια τις επίμαχες ώρες, καθώς και οι προϊστάμενοι τους.

    Για την έκδοση του τελικού πορίσματος θα συνεκτιμηθούν κι άλλα δεδομένα και δεν αποκλείεται εντός της εβδομάδας να δοθούν νέα στοιχεία.

    Σε πολιτικό επίπεδο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, ξεκαθάρισε ότι δεν υπήρξε ουδεμία καθυστέρηση στη διερεύνηση του δυστυχήματος καθώς ακολουθήθηκε κατά γράμμα η προβλεπόμενη διαδικασία.

    Παράλληλα, χαρακτήρισε λανθασμένες όλες τις πληροφορίες περί εσπευσμένης διαδικασίας για την υπογραφή του προεδρικού διατάγματος για την αναβάθμιση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, σημειώνοντας ότι αυτό δεν συνδέεται με το δυστύχημα.

    "Η διαδικασία είχε αρχίσει από τον περασμένο Μάρτιο, διότι η κυβέρνηση ήθελε η ΥΠΑ να ενταχθεί στην κατηγορία "ένα" μετά την υποβάθμισή της που έγινε το 2000" διευκρίνισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Την ίδια ώρα πάντως, το ΠΑΣΟΚ, προσανατολίζεται να φέρει το θέμα της αεροπορικής τραγωδίας στη Βουλή ζητώντας ενημέρωση από τους αρμόδιους υπουργούς Μεταφορών και Αμυνας.

    Αυτό αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχουν ορισμένα κενά, για τα οποία οι αρμόδιοι υπουργοί θα πρέπει να δώσουν απαντήσεις με αίσθημα ευθύνης.

    Στο μεταξύ, με επείγον έγγραφό τους, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, ζητούν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό και τους πολιτικούς αρχηγούς προκειμένου να τους ενημερώσουν για το σύνολο των προβλημάτων στο χώρο των αερομεταφορών, ώστε να μην παρουσιαστούν ξανά τα φαινόμενα των τελευταίων ημερών.

    Παράλληλα, εντείνονται οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε αεροπορικές εταιρείες από κλιμάκια της ΥΠΑ.

    Από την πλευρά τους πάντως, οι Κύπριοι ελεγκτές του αεροδρομίου της Λάρνακας επιρρίπτουν ευθύνες στην ΥΠΑ καθώς θεωρούν ότι οι Έλληνες ελεγκτές καθυστέρησαν να αναζητήσουν το Μπόινγκ της κυπριακής εταιρείας.

    Στην Κύπρο οι σοροί 27 θυμάτων

    Στο μεταξύ, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας, έφτασαν με C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στο αεροδρόμιο Λάρνακας οι σοροί 27 θυμάτων, που ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA. Για την παραλαβή των σορών βρίσκονταν στο αεροδρόμιο ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Γαβριηλίδης, και βουλευτές από όλα τα κόμματα.

    Μετά το τρισάγιο, οι σοροί μεταφέρθηκαν συνοδεία αστυνομικής δύναμης σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Λευκωσία, απ όπου οι συγγενείς τους θα μπορούν να τις παραλάβουν για τις κηδείες τους.

    Στην Κύπρο, τέλος στην έντονη φημολογία σχετικά με συμμετοχή του στην "Helios" επιχειρεί να βάλει ο πρώην υπουργός Συγκοινωνιών, Κίκης Καζαμίας, που χαρακτήρισε φανταστικά τα δημοσιεύματα σε ελληνικές και κυπριακές εφημερίδες για εμπλοκή του στην εταιρεία.

    Σε γραπτή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ποτέ δε διετέλεσε γενικός διευθυντής της επενδυτικής εταιρείας "Δήμητρα", ούτε πήρε μέρος στη λήψη απόφασης για επένδυση στην τουριστική εταιρεία "Λίμπρα", ιδιοκτήτρια της εταιρείας "Helios". Επίσης, τονίζει ότι ο αρθρογράφος του σχετικού δημοσιεύματος, σε αθηναϊκή κυριακάτικη εφημερίδα, του απολογήθηκε προσωπικά κάτι που αναμένει να κάνει και οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι.

    Τέλος, όπως έγινε γνωστό, από αξιωματούχους του αεροδρομίου της Πράγας, η "Helios" αποφάσισε να σταματήσει την πτήση Λάρνακα-Πράγα, μέσω Αθήνας, μετά το τραγικό δυστύχημα, ενώ η τελευταία προγραμματισμένη πτήση αυτής της γραμμής θα γίνει για την προσεχή Πέμπτη.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συσκέψεις και καταθέσεις

    [02] Μ. Ανατολή

    Φόβοι για τη χρήση όπλων από τους εποίκους

    Άρχισε η εκκένωση στη Δ. Όχθη

    23/8/2005 11:26:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: BBC

    Με την εισβολή των ισραηλινών δυνάμεων στους οικισμούς Σανούρ και Χομές ξεκίνησε η επιχείρηση απομάκρυνσης των εποίκων από τη Δυτική Όχθη. Οι είσοδοι των οικισμών γκρεμίστηκαν με τη βοήθεια εκσκαφέων, ενώ εκατοντάδες άνδρες του ισραηλινού στρατού, που εργάστηκαν για την απομάκρυνση των εποίκων από τους οικισμούς της Γάζας μεταφέρθηκαν εδώ, καθώς υπάρχουν έντονοι φόβοι, ότι η αντίσταση θα είναι ισχυρότερη. Για το λόγο αυτό, μεταξύ των στρατιωτικών δυνάμεων υπάρχουν και ένοπλες ομάδες. Περίπου 2000 έποικοι έχουν κλειστεί στον οικισμό Σανούρ, ενώ λιγότεροι είναι αυτοί, που βρίσκονται στον Χομές, μερικοί εκ των οποίων ένολποι. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν από χθες, ότι κάποιοι σκληροπυρηνικοί έποικοι στη Δυτική Όχθη έχουν στην κατοχή τους όπλα, τα οποία πιθανόν να χρησιμοποιήσουν για να αποτρέψουν την απομάκρυνσή τους.

    Ικανοποίηση και αισιοδοξία

    Στο οικισμό Σανούρ νωρίς το πρωί, κάποιοι έποικοι έκαιγαν λάστιχα και σκορπούσαν καρφιά στους δρόμους, ώστε να τρυπήσουν τα λάστιχα των λεωφορείων, που θα έρχονταν να τους πάρουν.

    Ωστόσο, λίγο αργότερα οι φωτιές έσβησαν και άοπλοι αστυνομικοί μπήκαν στον οικισμό.

    Προς το παρόν, πάντως, η κατάσταση περιγράφεται ήρεμη.

    Νωρίτερα, οι έποικοι των οικισμών Γκανίμ και Καντίμ στα βόρεια της Δυτικής Όχθης αποχώρησαν οικειοθελώς.

    Μετά την εκκένωση των οικισμών της Γάζας ο Παλαιστίνιος ηγέτης, Μαχμούντ Αμπάς και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Αριέλ Σαρόν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία κατά την οποία εξέφρασαν την κοινή τους ελπίδα, ότι η αποχώρηση θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας νέας εποχής στις σχέσεις των δύο λαών.

    Για ένα "ιστορικό βήμα", που θα ενισχύσει τις προσπάθειες ειρήνευσης στη Μέση Ανατολή μίλησε από την πλευρά του και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζωρτζ Μπους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Μετά τη Γάζα, η Δυτική Όχθη

    [03] Παράξενα

    Στην Ολλανδία

    Βιβλιοθήκη με "ζωντανά βιβλία"

    23/8/2005 10:05:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/8/2005 1:22:13 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πόσες φορές δεν έχουμε ακούσει από τα χείλη πολλών ανθρώπων τη φράση: "Η ζωή μου θα μπορούσε να γίνει βιβλίο"; Όσο υπερβολικό και αν μας ακούγεται, πολλές φορές, αυτό σίγουρα δε συγκρίνεται σε υπερβολή με την απόφαση μιας βιβλιοθήκης στην Ολλανδία να εφαρμόσει ένα εξαιρετικά ασυνήθιστο πρόγραμμα. Με στόχο να εξαλείψει τις προκαταλήψεις και να ανατρέψει τα στερεότυπα, η δημοτική βιβλιοθήκη του Άλμελο αποφάσισε εκτός από βιβλία, να δανείζει στους αναγνώστες της και ανθρώπους, προκειμένου να μιλήσουν μαζί τους για τη ζωή τους. Το πρόγραμμα αυτό αφορά "ζωντανά βιβλία", που προέρχονται από συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, όπως είναι ομοφυλόφιλοι, τσιγγάνοι και μουσουλμάνοι. Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι, που θέλουν να μάθουν για τον τρόπο ζωής και σκέψεις ανθρώπων, που προέρχονται από τις λεγόμενες "μειονοτικές ομάδες του πληθυσμού", μπορούν να επισκεφθούν τη βιβλιοθήκη, να επιλέξουν το άτομο που θέλουν και να συζητήσουν για περίπου μία ώρα μαζί του, με στόχο να γνωρίσουν καλύτερα πράγματα για τη ζωή του. Μέχρι στιγμής, οι υπεύθυνοι της βιβλιοθήκης έχουν επικοινωνήσει με δέκα άτομα, από διαφορετικές κοινωνικές ομάδες, που δηλώνουν πρόθυμα να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

    Σχετικά Links: http://www.bibliotheekalmelo.nl/

    [04] Παράξενα

    "Ροζ" ξενοδοχείο για κατοικίδια

    23/8/2005 9:50:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Όσο αυξάνονται οι ιδιοκτήτες κατοικιδίων, που επιθυμούν το καλύτερο για τους τετράποδους φίλους τους, τόσο αυξάνονται και οι υπερβολικές απαιτήσεις τους, προκειμένου να παρέχουν στα σκυλάκια και τα γατάκια τους, ως επί το πλείστον, ανέσεις ισάξιες με αυτές που απολαμβάνουν οι άνθρωποι. Με το σκεπτικό αυτό, λοιπόν, Βραζιλιάνοι δημιούργησαν ένα πρωτότυπο "ροζ" ξενοδοχείο για να κανονίζονται τα "πονηρά ραντεβού" των κατοικιδίων. Έτσι, οι ιδιοκτήτες τους δε θα ανησυχούν πλέον για το πού θα βρουν το κατάλληλο ταίρι για το ζωάκι τους, με απώτερο στόχο υγιείς και όμορφους απογόνους, καθώς στο ξενοδοχείο Pet Love, στο Σάο Πάολο, τα κατοικίδιά τους μπορούν να συναντήσουν το ζωάκι των ονείρων τους και να περάσουν μαζί του αξέχαστες στιγμές στα ειδικά διαμορφωμένα και πολυτελώς διακοσμημένα και εξοπλισμένα δωμάτια. Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους οι ιδιοκτήτες του ξενοδοχείου αποφάσισαν να προχωρήσουν στη δημιουργία του, εκπρόσωπος της επιχείρησης ισχυρίστηκε ότι οι λόγοι ήταν οι ανάγκες των κατοικιδίων καθώς και το γεγονός ότι και αυτά θέλουν κάτι το διαφορετικό.

    [05] Πολιτική

    Σύσταση Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου

    Στο επίκεντρο ο προγραμματισμός των δράσεων

    23/8/2005 2:22:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/8/2005 3:40:01 μμ)

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: ΑΠΕ- ΝΕΤ- ΝΕΤ 105,8

    Τον προγραμματισμό των κυβερνητικών δράσεων είχε ως αντικείμενό της η Κυβερνητική Επιτροπή, που συνεδρίασε νωρίς το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης ανέφερε, ότι έγινε μια γενικότερη συζήτηση για τον προγραμματισμό της οικονομικής πολιτικής, η οποία θα είναι συνέχεια των πρωτοβουλιών, που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση σύμφωνα με το πρόγραμμά της. "Στόχος είναι να συνεχιστούν οι θετικές εξελίξεις στην οικονομία", τόνισε χαρακτηριστικά. Επί τάπητος βρέθηκαν, ακόμη, ζητήματα του υπουργείου Επικρατείας. Συγκεκριμένα, δόθηκε το πράσινο φως στο νομοσχέδιο για τη δημιουργία Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου, καθώς και για τη ρύθμιση θεμάτων των Γενικών Γραμματειών Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και των εποπτευόμενων φορέων τους.

    "Ναι" στη σύσταση Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου

    Σε δηλώσεις του, σχετικά με τη σύσταση Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου, ο υπουργός Επικρατείας, Θοδωρής Ρουσόπουλος τόνισε, ότι είναι η πρώτη φορά, που γίνεται μία συστηματική προσπάθεια για να συγκεντρωθεί σε έναν ενιαίο φορέα η Οπτικοακουστική Ιστορική και Πολιτιστική Κληρονομιά σε μορφή κινούμενης εικόνας, φωτογραφίας και ήχου.

    Στο Αρχείο θα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων το πρωτογενές κινηματογραφικό υλικό ενός αιώνα, αντίγραφο του υλικού της ΕΡΤ, αντίγραφα υλικού υπουργείων και οργανισμών καθώς επίσης και αντίγραφα υλικού ιδιωτικών συλλογών.

    Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου γίνεται συγχώνευση του ΑΠΕ με το Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ενώ αναπροσαρμόζεται το ύψος του ανταποδοτικού τέλους υπέρ της ΕΡΤ ΑΕ κατά 1 ευρώ.

    Όπως εξήγησε ο κ Ρουσόπουλος αυτό γίνεται γιατί:

    α. υπήρξε μετακύληση του κόστους της εθελούσιας εξόδου 1.200 εργαζομένων από το 2000 στο 2005

    β. κατά τη διάρκεια της εθελούσιας εξόδου έγινε πρόσληψη 1.700 συμβασιούχων από τους οποίους οι 1.400 μονιμοποιούνται σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα Παυλόπουλου και

    γ. η χώρα μας υποχρεούται να προχωρήσει στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση με τη δημιουργία τριών νέων καναλιών (ένα ψυχαγωγικό, ένα αθλητικό και ένα κανάλι για άτομα με ειδικές ανάγκες).

    Παράλληλα, όπως τόνισε ο Υπουργός, δίδεται παράταση λειτουργίας στους ραδιοφωνικούς σταθμούς της Αττικής μέχρι 30/6/2006 λόγω της τροπής που πήρε το θέμα του νομοσχεδίου για το βασικό μέτοχο.

    "Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με ίσο, έντιμο και δίκαιο τρόπο τα ΜΜΕ", δήλωσε χαρακτηριστικά.

    Μέσα στην ημέρα θα εκδοθεί εγκύκλιος, σχετικά το θέμα διανομής της κρατικής διαφήμισης, που θα προβλέπει ίσο καταμερισμό ανά έντυπο.

    [06] Κοινωνία

    Επειδή δεν την απέσυραν

    Στον Εισαγγελέα για τη διαφήμιση του BLACK DEVIL

    23/8/2005 5:38:00 μμ

    Στον αρμόδιο εισαγγελέα παραπέμφθησαν οι εταιρείες "ΤΟΜΠΑΚΟ ΚΙΟΣΚ ΕΛΛΑΣ" και "MEDIA MASTER A.E." από το Γενικό Γραμματέα Καταναλωτή, Θανάση Σκορδά, για τη μη συμμόρφωσή τους στην απόσυρση της διαφήμισης του τσιγάρου "BLACK DEVIL". Την απόσυρση της συγκεκριμένης διαφήμισης είχε ζητήσει με ομόφωνη απόφασή του το Συμβούλιο Ελέγχου Επικοινωνίας τονίζοντας, ότι "ο ισχυρισμός "τώρα το μαύρο κυκλοφορεί ελεύθερο" αντιβαίνει στις Βασικές Αρχές του ΕΚΔ-Ε σύμφωνα με τις οποίες οι διαφημίσεις πρέπει να δημιουργούνται με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και να μην κλονίζουν την εμπιστοσύνη του κοινού στη διαφημιστική λειτουργία, καθώς επίσης και στα άρθρα 1 περί ευπρέπειας και 4.1 περί αλήθειας".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αποσύρεται η διαφήμιση του BLACK DEVIL

    [07] Κοινωνία

    Σε πτήσεις τριών αεροσκαφών

    Προβλήματα και καθυστερήσεις

    23/8/2005 5:27:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Δυο αεροσκάφη των Ολυμπιακών Αερογραμμών και ένα της εταιρείας Viking παρουσίασαν την Τρίτη τεχνικά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς. Πρόβλημα στο air condition, διαπίστωσε ο πιλότος της πτήσης 907 από Θεσσαλονίκη για Αθήνα μετά την απογείωση αεροσκάφους Μπόινγκ 737-400 των Ολυμπιακών Αερογραμμών με 93 επιβάτες. Το πρόβλημα χαρακτηρίστηκε ως ρουτίνας, ο πιλότος πέταξε σε χαμηλό ύψος και το αεροσκάφος προσγειώθηκε με ασφάλεια στο διεθνές αεροδρόμιο Αθηνών. Τεχνικό πρόβλημα, παρουσιάστηκε και σε ένα ATR των Ολυμπιακών Αερογραμμών το οποίο παρέμεινε στη Νάξο, γιατί εξαντλήθηκε η μπαταρία του. Ελικόπτερο μετέβη για να του αλλάξει την μπαταρία και το δρομολόγιο για Αθήνα πραγματοποιήθηκε με τρεις ώρες καθυστέρηση.

    Βλάβη σε γεννήτρια παρουσίασε ένα τέταρτο μετά την απογείωσή του και αεροπλάνο της εταιρείας Viking που εκτελούσε πτήση τσάρτερ από Ηράκλειο προς Μάντσεστερ με 162 επιβάτες.

    Ο πιλότος ενημέρωσε τον πύργο ελέγχου για το πρόβλημα στο αεροσκάφος, επέστρεψε στο Ηράκλειο όπου αποβιβάστηκαν οι επιβάτες και μετά την επιδιόρθωση της βλάβης από τεχνικούς το αεροσκάφος αναχώρησε με τέσσερις ώρες καθυστέρηση.

    [08] Κόσμος

    Πύρινα μέτωπα και στην Ισπανία

    Μαίνονται οι φονικές πυρκαγιές

    23/8/2005 12:43:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Τους 15 έφτασαν οι νεκροί από τις φονικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία, που έχουν αποτεφρώσει μέχρι τώρα περίπου 1.400.000 στρέμματα δασικής και θαμνώδους έκτασης. Σήμερα εντοπίστηκε και η σορός μιας 88χρονης γυναίκας στην κοινότητα Ουρέμ, που αγνοούταν από την περασμένη Πέμπτη. Μεταξύ των θυμάτων είναι και 10 πυροσβέστες, που μετείχαν στην επιχείρηση κατάσβεσης. Την ίδια ώρα 3.000 συνάδελφοί τους εξακολουθούν να δίνουν σκληρή μάχη ενάντια στις φλόγες, καθώς 11 πύρινα μέτωπα βρίσκονται εκτός ελέγχου στις επαρχίες Κοίμπρα, Σανταρέμ και Βιζέου, στην κεντρική και βόρεια Πορτογαλία. Τις προσπάθειες των πορτογαλικών αρχών συνδράμει ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος και ελικόπτερα, που εστάλησαν από χώρες της ΕΕ, μετά από έκκληση της κυβέρνησης της Λιβασώνας για βοήθεια. Στο μεταξύ, σε πύρινο κλοιό βρίσκεται και η Ισπανία, όπου 40 φωτιές μαίνονται στην περιοχή της Γαλικίας. Πρόκειται για τις χειρότερες πυρκαγιές στην περιοχή αυτή, τα τελευταία 15 χρόνια.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε πύρινο κλοιό η Πορτογαλία

    [09] Κόσμος

    Έντεκα νεκροί από κατάρρευση κτηρίου στη Βομβάη

    23/8/2005 8:34:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πανικός προκλήθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης, στη Βομβάη, όταν ένα τετραώροφο κτήριο κατέρρευσε ξαφνικά σκοτώνοντας 11 ανθρώπους. Στα συντρίμμια παραμένουν εγκλωβισμένοι τουλάχιστον ακόμη 25 άτομα, ενώ τα σωστικά συνεργεία έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να απεγκλωβίσουν 47 ανθρώπους, που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Ως κυριότερη αιτία της κατάρρευσης εκτιμάται η παλαιότητα του κτίσματος καθώς ήταν ηλικίας τουλάχιστον 100 ετών. Στην ίδια περιοχή, στο προάστιο Ναγκπάντα, άλλες περίπου 19.000 οικοδομές έχουν χαρακτηριστεί ως επικίνδυνες λόγω της παλαιότητάς τους. Στο παρελθόν έχουν καταρρεύσει και άλλα παλαιά και κακοσυντηρημένα κτήρια, ιδίως την εποχή των μουσώνων. Τον περασμένο Ιούλιο, πάνω από 1000 άτομα σκοτώθηκαν, στην Ινδία, από καταρρεύσεις κτηρίων, μετά από καταρρακτώδεις βροχές.

    [10] Ιράκ

    Τρεις ακόμη ημέρες για να καταλήξουν σε συμφωνία

    Νέα παράταση για το Σύνταγμα του Ιράκ

    23/8/2005 11:28:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/8/2005 12:06:55 μμ)

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: BBC, ΑΠΕ

    Σε αδιέξοδο κατέληξαν για μία ακόμη φορά οι διαπραγματεύσεις σχετικά με το ιρακινό Σύνταγμα, καθώς οι βουλευτές δεν ψήφισαν επί του προσχεδίου, στο οποίο είχαν συμφωνήσει Σιίτες και Κούρδοι. Έτσι, δόθηκε μια νέα παράταση τριών ακόμη ημερών, καθώς τα μεσάνυχτα της Δευτέρας έληξε η προθεσμία, που είχε οριστεί ως καταληκτική. Στο προσχέδιο αντέδρασαν οι Σουνίτες Άραβες υποστηρίζοντας ότι η υιοθέτηση του κειμένου μπορεί να οδηγήσει στη διάσπαση του Ιράκ, ενώ και οι Κούρδοι δήλωσαν ότι δε δέχονται να επιβάλουν ένα κείμενο χωρίς να έχει εγκριθεί από τους Σουνίτες. Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος χαιρέτησε την κατάθεση του κειμένου χαρακτηρίζοντάς την ως "ένα ακόμη βήμα προόδου" για την κατάρτιση του Συντάγματος. Σημειώνεται ότι η αρχική προθεσμία έληγε την περασμένη εβδομάδα, ενώ η νέα διορία, που έληξε το βράδυ της Δευτέρας, θεωρήθηκε αναγκαία καθώς οι πλευρές, ούτε εκείνη τη φορά, δεν κατέληξαν σε συμφωνία.

    Κυριότερες διαφωνίες

    Τα σημαντικότερα σημεία αντιπαράθεσης εστιάζονται στην έννοια της "ομοσπονδίας", όπως θα είναι, σύμφωνα με το προσχέδιο, το Ιράκ.

    Οι Σουνίτες έχουν εκφράσει την ανησυχία τους καθώς πιστεύουν ότι η ομοσπονδιοποίηση ενδέχεται να οδηγήσει στη δημιουργία μίας αυτόνομης σιιτικής περιοχής, στο νότιο Ιράκ, καθώς και μίας κουρδικής, στο βορά. Σημειώνεται ότι αυτές οι δύο περιοχές είναι ιδιαίτερα πλούσιες σε κοιτάσματα πετρελαίου.

    Αν και οι πολιτικές ομάδες των Σιιτών και των Κούρδων διαθέτουν την απαιτούμενη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο για να καταφέρουν να "περάσουν" το προσχέδιο ακόμη και χωρίς τη σύμφωνα γνώμη των Σουνιτών, ωστόσο, φαίνεται ότι δε θα το κάνουν, καθώς κάτι τέτοιο θα θεωρούνταν ως λανθασμένη πολιτική κίνηση.

    Όπως έκανε γνωστό και ο εκπρόσωπος του κοινοβουλίου, Χατζίμ Χασάνι, τρία είναι τα κυριότερα σημεία διαφωνιών: Η ομοσπονδία και η μορφή των ομοσπονδιακών περιοχώνΗ ορολογία που χρησιμοποιείται για να εξαλειφθεί η επιρροή του καθεστώτος του Σαντάμ, δηλαδή δεν έχει ακόμη αποφασιστεί εάν θα χρησιμοποιείται ο όρος "Κόμμα Μπάαθ" ή "Το Μπάαθ του Σαντάμ" και Ο τρόπος δόμησης των σχέσεων μεταξύ της Προεδρίας, του Κοινοβουλίου και της Κυβέρνησης της χώρας.

    Παράλληλα, ο Χασανί τόνισε ότι υπήρχε έντονη διάθεση για να επιτευχθεί ομοφωνία, επί του προσχεδίου, προκειμένου το τελικό κείμενο του Συντάγματος να ικανοποιεί όλες τις πλευρές.

    Από την πλευρά τους, Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι μια περαιτέρω καθυστέρηση θα μπορούσε να αποτελέσει "δυνατό χαρτί" στα χέρια των ανταρτών για νέες επιθέσεις. Υπενθυμίζεται ότι μόνο τις δύο προηγούμενες ημέρες πάνω από 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σε επιθέσεις σε διάφορες περιοχές του Ιράκ.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Καταρχήν συμφωνία για το ιρακινό σύνταγμα

    Συγκρούσεις σε όλο το Ιράκ

    [11] Μ. Ανατολή

    Από τις ιορδανικές Αρχές

    Συνελήφθη ο εγκέφαλος της επίθεσης στην Άκαμπα

    23/8/2005 8:52:00 πμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στα χέρια της ιορδανικής αστυνομίας βρίσκεται ο αυτουργός της επίθεσης με ρουκέτες στο λιμάνι της Άκαμπα, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, εναντίον δύο αμερικανικών πολεμικών πλοίων. Όπως ανακοίνωσαν οι ιορδανικές Αρχές, πρόκειται για τον Μοχάμαντ Χασάν Αμπντάλα αλ Σέχλι, από τη Συρία, που ανήκει σε τρομοκρατική ομάδα από το Ιράκ. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, άλλα τρία μέλη της ομάδας αυτής έφτασαν στις 6 Αυγούστου στην Ιορδανία, από το Ιράκ. Οι δύο ήταν γιοί του αλ Σέχλι, που είχαν πλαστά ιρακινά διαβατήρια, ενώ ο τρίτος, ονόματι Αμπού Μουχτάρ, είναι ο πνευματικός ηγέτης της ομάδας. Σημειώνεται ότι άλλη μία ρουκέτα έπεσε στο γειτονικό Εϊλάν, στο Ισραήλ, χωρίς, ωστόσο, να εκραγεί. Από την έκρηξη στην Άκαμπα έχασε τη ζωή του ένας Ιορδανός στρατιώτης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Διπλό χτύπημα στην Ερυθρά Θάλασσα

    [12] Μ. Ανατολή

    Με τρεις τραυματίες

    Έκρηξη στη Βηρυτό

    23/8/2005 12:25:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/8/2005 9:30:49 πμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Reuters, Associated Press

    Ισχυρότατη έκρηξη, συγκλόνισε το βράδυ της Δευτέρας το προάστιο Ζάλκα της Βηρυτού, χριστιανικό τομέα της πρωτεύουσας του Λιβάνου. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για τρεις ελαφρά τραυματίες, δυο πολίτες και έναν άνδρα των σωστικών συνεργείων. Η βόμβα είχε τοποθετηθεί σε πάρκινγκ του ξενοδοχείου Promenade, πολύ κοντά στο πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο Μούσα και σε απόσταση αναπνοής από ένα Starbucks καφέ. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν την περιοχή και σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να έχουν συλλάβει πέντε υπόπτους.

    Πρόκειται για την τελευταία μίας σειράς βομβιστικών επιθέσεων που ακολούθησαν μετά τη δολοφονία το Φεβρουάριο, του πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι.

    Από τότε μέχρι και σήμερα, δημοφιλείς στόχοι των βομβιστών είναι εμπορικά και βιομηχανικά κέντρα.

    Η τελευταία βομβιστική επίθεση πραγματοποιήθηκε σε ένα χριστιανικό προάστιο στις 23 Ιουλίου, λίγες ώρες μετά την αιφνιδιαστική επίσκεψη στη χώρα της υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κοντολίζα Ράις.

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στον "Γηραιό" ο Κατεργιανάκης

    23/8/2005 7:38:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Στον Ηρακλη Θεσσαλονίκης θα συνεχίσει ο διεθνής τερματοφύλακας της καριέρα του ο Φάνης Κατεργιαννάκης,. Σήμερα ο Πρωταθλητής Ευρώπης, έδωσε τα χέρια με τον Πρόεδρο της ΠΑΕ Ηρακλής κ. Νίκο Σταματιάδη και υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας διάρκειας 2 ετών. Αύριο στις 12:00, ο ποδοσφαιριστής θα παρουσιαστεί επίσημα από την ΠΑΕ Ηρακλής στην αίθουσα τύπου των εγκαταστάσεων της Μίκρας, ενώ την Πέμπτη 25/7 στις 17.30, θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Μίκρας ο καθιερωμένος Αγιασμός της ομάδας, ενόψει της έναρξης της αγωνιστικής περιόδου. Οσον αφορά την σημερινή προπόνηση ο Μπάρκ Σεγκιρί ακολούθησε ατομικό πρόγραμμα, με την προοπτική την Πέμπτη 25/08, ή την Παρασκευή 26/08 να περάσει σε κανονικούς ρυθμούς προπόνησης. Παράλληλα ο Παναγιώτης Λαγός ακολούθησε πρόγραμμα θεραπείας και δεν προπονήθηκε, καθώς αισθάνεται ενοχλήσεις στον αριστερό προσαγωγό.

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ο Μπριάκος στο ντέρμπι

    23/8/2005 1:02:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Από το περσινό αντίστοιχο ντέρμπι μπορεί να έχουν αλλάξει πολλά, όπως το γήπεδο και ορισμένοι ποδοσφαιριστές, ωστόσο ο διαιτητής θα είναι ο ίδιος αφού ο Θανάσης Μπριάκος κληρώθηκε να διευθύνει την φετινή "μητέρα των μαχών" στην πρώτη κιόλας αγωνιστική. Ο Μπριάκος εκτός από το περσινό αντίστοιχο ντέρμπι που είχε βρει νικητή τον Παναθηναϊκό, είχε διευθύνει και τον τελικό του κυπέλλου ανάμεσα στις δύο ομάδες, όπου είχε νικήσει ο Ολυμπιακός με 4-1. Στην κληρωτίδα είχαν μπει ακόμη οι Τσίκινης και Τεροβίτσας, ενώ δεν ήταν ο Κύρος Βασάρας που απουσιάζει σε συνέδριο για τους διαιτητές που θα βρεθούν στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006.

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Εκνευρισμένος ο Ντέμης

    23/8/2005 10:17:00 πμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η ήττα σε ένα φιλικό πολλές φορές μπορεί να μην σημαίνει τίποτα και αυτό το γνωρίζει καλά ο πρόεδρος της Ένωσης, όμως ο Ντέμης Νικολαΐδης γνωρίζει επίσης πως το σημαντικό από τα φιλικά είναι να βρει η ομάδα τον δρόμο της, ιδιαίτερα τώρα, λίγες ημέρες πριν το ξεκίνημα του πρωταθλήματος. Έτσι ο Ντέμης βρέθηκε στο προπονητικό κέντρο της ομάδας και "άστραψε και βρόντηξε" προς τους παίκτες προκειμένου να τους τονίσει την σημασία να μην επαναλάβουν την κακή εμφάνιση. Ο Νικολαΐδης μίλησε στους παίκτες της ΑΕΚ κυρίως για την εμφάνιση τους δευτέρου μέρους και τους επεσήμανε πως ήταν απαράδεκτοι, συμπληρώνοντας πως έμοιαζαν να μην έχουν κανένα ενδιαφέρον για τον αγώνα. Και κατέληξε πως οφείλουν να αλλάξουν την αγωνιστική τους εικόνα στην πρεμιέρα με τον Ατρόμητο.

    [16] Μπάσκετ

    Μοσχοβίτης ο Φώτσης

    23/8/2005 5:21:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Και με τη βούλα" παίκτης της Ντιναμό Μόσχας είναι πλέον ο διεθνής της Ρεάλ Αντώνης Φώτσης μετά την υπογραφή του συμβολαίου 1+1 χρόνων και την επίσημη ανακοίνωσή του από τη μοσχοβίτικη ομάδα. Εκεί ο Φώτσης θα μεταβεί μαζί το έτερο διεθνή Λάζαρος Παπαδόπουλος μετά τις υποχρεώσεις του αντιπροσωπευτικού μας συγκρότηματος στο ευρωπαϊκό του Βελιγραδίου. Εκτός από τον συμπαίκτη του Παπαδόπουλο, ο Φώτσης στη Ρωσία θα συναντήσει άλλους δύο συμπατριώτες του, τον άσο της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Παπαλουκά και τον προπονητή της Αγίας Πετρούπολης, Φώτη Κατσικάρη. Εξάλλου κάτοικος Ρωσίας είναι και ο Αμερικανός πρώην συμπαίκτης του στον Παναθηναϊκό, Ντάριλ Μίντλετον, που αγωνίζεται στην Αγία Πετρούπολη.

    Η επίσημη ανακοίνωση των Ρώσων

    "Ο Φώτσης στη Ντιναμό! Η Ντιναμό ανακοινώνει επίσημα την υπογραφή συμβολαίου για 1+1 χρόνια με τον Έλληνα φόργουορντ Αντώνη Φώτση (1981, 2.09). Ο πέντε φορές πρωταθλητής Ελλάδας με τον Παναθηναϊκό έχει κατακτήσει επίσης με τον Παναθηναϊκό το Κύπελλο Ελλάδας 2003 και την Ευρωλίγκα την περίοδο 1999/2000. Τη σεζόν 2001/02 ο Φώτσης αγωνίστηκε στους Μέμφις Γκρίζλις του ΝΒΑ με μέσο όρο πόντων 3,9 και 2,2 ριμπάουντ ανά αγώνα. Με την πρωταθλήτρια Ισπανίας, Ρεάλ τη σεζόν που ολοκληρώθηκε ο Φώτσης είχε μέσο όρο 7.2 πόντους και 3,5 ριμπάουντ μέσο όρο σε 16 αγώνες στην Ευρωλίγκα"

    [17] Μπάσκετ

    Επισήμως στην ΕΡΤ ο Παναθηναϊκός

    23/8/2005 3:28:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η ΕΡΤ θα είναι το κανάλι που θα καλύψει τηλεοπτικά τις αναμετρήσεις της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα για την επόμενη σεζόν. Οι πρωταθλητές και κυπελλούχοι Ελλάδας είχαν εδώ και καιρό έρθει σε συμφωνία με το κρατικό κανάλι, ωστόσο η συνεργασία των δύο πλευρών επισημοποιήθηκε σήμερα με την υπογραφή των σχετικών συμβολαίων. Στο μεταξύ, οριστικοποιήθηκε το πρόγραμμα προετοιμασίας της ομάδας των «πράσινων», οι παίκτες των οποίων, αφού περάσουν από ιατρικές εξετάσεις την Πέμπτη και την Παρασκευή, θα συγκεντρωθούν για πρώτη φορά τη Δευτέρα στο ΟΑΚΑ (10:00), προκειμένου να κάνουν την πρώτη προπόνησή τους για τη νέα χρονιά. Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει καθημερινά μπάσκετ το πρωί και στίβο το απόγευμα. Ο Μάικ Μπατίστ θα είναι ο μοναδικός που θα απουσιάσει, αφού εκκρεμούν οι διαδικασίες για την έκδοση της αθλητικής βίζας του, ενώ θα επισκεφτεί και την οικογένεια του αδικοχαμένου Κένιον Τζόουνς, προς την οποία και ο επίσημος Παναθηναϊκός θα στείλει λουλούδια και συλλυπητήριο τηλεγράφημα.

    [18] Η "ελίτ" των ηρεμων νερών στο Ζάγκρεμπ

    23/8/2005 4:38:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πάνω από 1000 αθλητές από 82 χώρες, μεταξύ των οποίων και οι κορυφαίοι αθλητές του κόσμου στα ήρεμα νερά θα αγωνισθούν στο παγκόσμιο πρωτάθλημα κανόε καγιάκ. Στη γιορτή του αθλήματος που θα φιλοξενήσει το Ζάγκρεμπ το διάστημα 25-28 Αυγούστου, η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί με 5 αθλητές και αθλήτριες. Την ελληνική αποστολή συγκροτούν οι εξής διεθνείς: Άνδρες: Ανδρέας Κιλιγκαρίδης, Χρήστος Νικολάου, Απόστολος Παπανδρέου. Γυναίκες: Δανάη Ζελιώτη- Σούζου, Αθηνά- Θεοδώρα Αλεξοπούλου. Στο Ζάγκρεμπ βρίσκεται και ο Ομοσπονδιακός προπονητής ήρεμων νερών Ζντίσλαβ Σούμπσκι.

    [19] Υγεία

    Για την παιδική θνησιμότητα

    Ψευδάργυρος ο ιαματικός

    23/8/2005 12:49:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της βρετανικής ιατρικής επιθεώρησης "The Lancet", μια δόση την εβδομάδα ψευδαργύρου, η οποία θα χορηγείται με την μορφή σιροπιού, μπορεί να μειώσει σημαντικά την παιδική θνησιμότητα, κυρίως αυτή που οφείλεται στις πνευμονίες στα μικρότερα των δύο ετών παιδιά. Στις μέρες μας η πνευμονία είναι υπεύθυνη για το 19% των 10,6 εκατομμυρίων θανάτων παιδιών, ηλικίας μικρότερης των πέντε ετών κάθε χρόνο στον κόσμο, έναντι του 18% που είναι η θνησιμότητα από διάρροια.

    Αποτελέσματα της έρευνας

    H ομάδα του δρ Αμπντουλάχ Μπρουκς, του διεθνούς κέντρου έρευνας για τη διάρροια στη Ντάκα του Μπανγκλαντές θέλησε να εξακριβώσει αν μια επιπλέον δόση ψευδαργύρου, ελάχιστα δαπανηρού, μπορεί να μειώσει τη θνησιμότητα στα μικρότερα των δύο ετών παιδιά.

    Για το λόγο αυτό διεξήγαγε έρευνα στην οποία συμμετείχαν 1.621 παιδιά, ηλικίας από δύο μηνών έως ενός έτους. Κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής της έρευνας, μεταξύ Απριλίου 1999 και Αυγούστου 2000, λάμβαναν μια δόση ψευδαργύρου (70 mg) ή ψευδοφάρμακο επί 12 εβδομάδες. Αυτό που παρατηρήθηκε ήταν μείωση κατά 85% της θνησιμότητας στην ομάδα των παιδιών που λάμβαναν ψευδάργυρο.

    Ο επικεφαλής της μελέτης ανέφερε "Ο ψευδάργυρος ελάττωσε σημαντικά τη συχνότητα των κρουσμάτων πνευμονίας και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων (βρογχιολίτιδες) και λιγότερο τις διάρροιες"

    [20] Τεχνολογία

    Δημιουργήθηκε από ερευνητές στο Ντάλας

    Νανοσωλήνας με μέλλον

    23/8/2005 10:58:00 πμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Αμερικανοί ερευνητές παρουσιάζουν στο περιοδικό Science ένα νέο και πολλά υποσχόμενο υλικό. Πρόκειται για μια κορδέλα από άτομα άνθρακα η οποία είναι εύκαμπτη και παρουσιάζει αγωγιμότητα μεγαλύτερη από το ατσάλι. Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Ντάλας μπορούν να παραχθούν και δέκα μέτρα φύλλου νανοσωλήνων ανά λεπτό. Το πλάτος του φύλλου είναι πέντε εκατοστά, αλλά το πάχος του φτάνει μόνο τα 50 νανόμετρα, είναι δηλαδή 2.000 λεπτότερο από ένα φύλλο χαρτιού. Είναι πολύ ελαφρύ καθώς ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο θα ζυγίζει μόλις 30 κιλά. Οι δημιουργοί του οραματίζονται να κατασκευάσουν θερμαινόμενα παράθυρα αυτοκινήτων και εύκαμπτες οθόνες που τυλίγονται σε ρολό.

    Έχουν γίνει ήδη δοκιμές

    Για να προχωρήσουν στη δημιουργία του συγκεκριμένου υλικού οι ερευνητές ξεκίνησαν με μια πληθώρα από νανοσωλήνες μήκους μισού εκατοστού, οι οποίοι εξείχαν κάθετα από μια επίπεδη σιδερένια επιφάνεια.

    Εδώ και χρόνια πάντως, οι νανοσωλήνες, με διάμετρο μόλις μερικά δισεκατομμυριοστά του μέτρου, είναι γνωστοί, όμως ως σήμερα η παραγωγή υλικών από νανοσωλήνες ήταν τεχνικά επίπονη για βιομηχανική χρήση.

    Έχουν γίνει ήδη δοκιμές από την ομάδα του Πανεπιστημίου του Τέξας. Μια πειραματική εφαρμογή που έκαναν ήταν να τοποθετήσουν ένα φύλλο νανοσωλήνων ανάμεσα σε δύο φύλλα πλεξιγκλάς, δημιουργώντας ένα διαφανές θερμαινόμενο παράθυρο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε οχήματα.

    Τέλος η νανοκορδέλα επειδή λάμπει σαν πυρακτωμένο νήμα όταν στα άκρα της εφαρμοστεί ηλεκτρική τάση μπορεί να χρσιμοποιηθεί σε φωτιστικά σώματα.

    [21] Παράξενα

    Οργανώθηκε από το FBI

    Γάμος... παγίδα

    23/8/2005 2:35:00 μμ

    Συντάκτης: Θανάσης Κάρλος

    Σαράντα έμποροι ναρκωτικών, πλαστά χαρτονομίσματα, όπλα ακόμη και βιάγκρα απομιμήσεις έπεσαν στα χέρια της αμερικανικής αστυνομίας, η οποία είχε στήσει παγίδα, προσκαλώντας ανθρώπους του υποκόσμου στο γάμο δύο πρακτόρων του FBI, οι οποίοι είχαν εισχωρήσει στον κύκλο τους. Οι επιχειρήσεις είχαν την ονομασία "Royal Charm" από το όνομα της θαλαμηγού όπου θα γινόταν ο εικονικός γάμος και "Smoking Dragon" και είχαν ως αποτέλεσμα την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος 87 ατόμων με διασυνδέσεις με δίκτυα ασιατών κακοποιών, μεταξύ των οποίων οι 59 συνελήφθησαν, ανέφερε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Τζον Ρίχτερ.

    42 τελούν υπό κράτηση

    Από τα παραπάνω άτομα που συνελήφθησαν, 42 τελούν τώρα υπό κράτηση στο Νιου Τζέρσι. Κανένας τους δεν πίστευε ότι δε θα πήγαινε σε γάμο προχθές, Κυριακή, σε αυτή την Πολιτεία. Όλοι νόμιζαν ότι δύο από τους πράκτορες που είχαν εισχωρήσει στον κύκλο τους στο πλαίσιο της έρευνας αυτής, θα παντρεύονταν στη θαλαμηγό που είχε αγκυροβολήσει ανοιχτά του Ατλάντικ Σίτι.

    Έλαβαν τις προσκλήσεις στις οποίες διευκρινιζόταν ότι η μεταφορά τους προς τη θαλαμηγό ήταν διασφαλισμένη. Η μεταφορά πράγματι διασφαλίστηκε από τις δυνάμεις της τάξης. Οι ύποπτοι δεν έφθασαν ποτέ στη γαμήλια τελετή.

    "Παρότι δεν υπήρξε γάμος, γιορτάσαμε με το αποτέλεσμα της τετραετούς αυτής δίωξης" ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Κρίστοφερ Κρίστι.

    [22] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Ετριξε τα δόντια" ο Κανελλάκης

    23/8/2005 7:26:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το "δείγμα γραφής" του Ιωνικού στα πρόσφατα φιλικά προετοιμασίας, έχουν προκαλέσει την έντονη δυσαρέσκεια του μεγαλομετόχου της ομάδας Χρήστου Κανελλάκη, που αν μη τι άλλο με τους 10 νεοαποκτηθέντες παίκτες, περίμενε από την ομάδα της Νίκαιας μία καλύτερη εικόνα. Έτσι ο κ. Κανελλάκης, λίγο πριν την έναρξη του πρωταθλήματος σεβόμενος τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες των φιλάθλων του Ιωνικού διεμήνυσε στους παίκτες του ότι από δω και πέρα λήγει για όλους η περίοδος χάριτος .

    Δικαιολογημένες οι απαιτήσεις των φιλάθλων

    "Η ομάδα έχει δώσει εννέα φιλικούς αγώνες, στους οποίους τα αποτελέσματα δεν ήταν καθόλου ικανοποιητικά, αφού γνώρισε έξι ήττες, έφερε μία ισοπαλία και σημείωσε μόνο δύο νίκες. Σε αυτά τα ματς, ο προπονητής έδωσε ακριβώς τις ίδιες ευκαιρίες σε όλους τους παίκτες που έχει στη διάθεσή του, εκτός του νεαρού τερματοφύλακα, Στέλιου Χλαχλά, που αποκτήθηκε πρόσφατα. Εμείς πιστεύουμε στην αξία του προπονητή και των ποδοσφαιριστών μας και γνωρίζουμε ότι στα φιλικά ματς του καλοκαιριού αυτό που "μετράει" είναι το μοντάρισμα της ομάδας και όχι τα αποτελέσματα, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με τους φιλάθλους που έχουν απαιτήσεις και θέλουν η ομάδα να παίζει πάντα για τη νίκη και να κερδίζει.

    Αλλωστε, τα φιλικά ματς αποτελούν δείγμα γραφής για το τι πρόκειται να ακολουθήσει στο πρωτάθλημα και στην προκειμένη περίπτωση οι φίλαθλοί μας δεν είδαν το δείγμα γραφής που περίμεναν. Επειδή τα χρονικά περιθώρια στένεψαν απειλητικά και επειδή βρισκόμαστε στην παραμονή έναρξης του νέου πρωταθλήματος, θα πρέπει οι ποδοσφαιριστές να βάλουν καλά στο μυαλό τους ότι πλέον δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Πραγματοποιήσαμε 10 μεταγραφές ποδοσφαιριστών, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι παίκτες έτοιμοι για την ενδεκάδα και δικαιολογημένα οι φίλαθλοι έχουν απαιτήσεις για κάτι καλύτερο από τα προηγούμενα χρόνια.

    Ο ιδιοκτήτης μιας ομάδας δεν είναι προπονητής, ούτε ποδοσφαιριστής, αλλά, ουσιαστικά, ένας φίλαθλος που πληρώνει πολύ ακριβά την αγάπη του για τη συγκεκριμένη ομάδα. Συνεπώς, κρίνει και αυτός με βάση τα αποτελέσματα και τα αποτελέσματα που έφερε ο Ιωνικός στα φιλικά ματς δεν ήταν καθόλου μα καθόλου ικανοποιητικά. Εμείς κάναμε στο ακέραιο το καθήκον μας και ενισχύσαμε την ομάδα, είμαστε απολύτως εντάξει στις υποχρεώσεις μας προς όλους και απαιτούμε από όλο το ποδοσφαιρικό τμήμα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

    Δεν πρόκειται να ανεχθούμε φαινόμενα αδιαφορίας, απειθαρχίας και δημοσιοϋπαλληλικής νοοτροπίας. Είμαστε δίπλα στους ποδοσφαιριστές και ικανοποιούμε όλες τις απαιτήσεις τους, αλλά απαιτούμε από αυτούς να είναι απολύτως εντάξει στις υποχρεώσεις τους. Θα παρακολουθήσω το Σάββατο το φιλικό ματς με τον Ηλυσιακό και περιμένω από την ομάδα μας να δείξει το πραγματικό της πρόσωπο. Πρόκειται για την "πρόβα τζενεράλε" ενόψει της έναρξης του πρωταθλήματος και οι φίλαθλοί μας περιμένουν να δουν τα αποκαλυπτήρια του φετινού Ιωνικού. Περιμένουν να δουν και να πεισθούν ότι ο Ιωνικός είναι έτοιμος για το ματς της πρεμιέρας με τον Λεβαδειακό, που θα γίνει στις 4/9 και φυσικά τόσο εγώ όσο και αυτοί περιμένουμε να ξεκινήσουμε νικηφόρα το νέο πρωτάθλημα, κάνοντας μια καλή αρχή που θα μας δώσει υποσχέσεις για τη συνέχεια" ολοκλήρωσε ο κ. Κανελλάκης.

    [23] Κοινωνία

    Ομολόγησε η δράστης

    Έγκλημα-σοκ στα Καλάβρυτα

    23/8/2005 4:05:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Συγκλονισμένη είναι η κοινωνία του χωριού Κούτελη των Καλαβρύτων από τη δολοφονία ενός 41χρονου από την πρώην σύντροφό του, μια 33χρονη αλλοδαπή, μητέρα δυο παιδιών. Η γυναίκα πυροβόλησε με καραμπίνα στο κεφάλι τον άνδρα και τον τραυμάτισε θανάσιμα, ενώ εκείνος βρισκόταν μέσα στο ταξί του με αναμμένη τη μηχανή. Την πράξη της ομολόγησε η 33χρονη στο αστυνομικό τμήμα Καλαβρύτων, όπου είχε οδηγηθεί για ανάκριση. Η ίδια είπε, ότι δεν ήθελε σκοτώσει τον 41χρονο, παρά μόνο να τον τραυματίσει. Αρχικά ο θάνατος του θύματος είχε αποδοθεί σε τροχαίο δυστύχημα, γιατί, όταν βρέθηκε νεκρός το αυτοκίνητό του έφερε σαφή σημάδια πρόσκρουσης σε κολώνα και μανδρότοιχο. Όμως, έπειτα από προσεκτικότερη έρευνα, οι αστυνομικοί διαπίστωσαν ότι ο ιδιοκτήτης ταξί είχε πυροβοληθεί.

    [24] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Οι κλήσεις των διεθνών

    23/8/2005 3:41:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Έξι ποδοσφαιριστές που ανήκουν σε συλλόγους του εξωτερικού κλήθηκαν από τον Οτο Ρεχάγκελ για τον αγώνα της Εθνικής Ομάδας με το Καζαχστάν, που εντάσσεται στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2006 και θα διεξαχθεί την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου στο Αλμάτι. Πρόκειται για τους Παναγιώτη Φύσσα, Ζήση Βρύζα, Γιούρκα Σεϊταρίδη, Γιώργο Καραγκούνη, Αγγελο Χαριστέα, Στέλιο Γιαννακόπουλο. Ενόψει του αγώνα της Εθνικής Ελπίδων με την αντίστοιχη του Καζαχστάν (6/9/2005), ο Στέλιος Αποσπόρης απηύθυνε πρόσκληση στον Γιώργο Σαμαρά.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 23 August 2005 - 16:54:36 UTC