Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-08-21

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περιπέτεια εν πλω
  • [02] Ώρα εκλογής στα Ιεροσόλυμα
  • [03] "Γαλάζιο" προβάδισμα
  • [04] Σε πύρινο κλοιό η Πορτογαλία
  • [05] Αναγκαστική προσγείωση στην Οζάκα

    [01] Κοινωνία

    Για τους επιβάτες του "Ταξιάρχης"

    Περιπέτεια εν πλω

    21/8/2005 9:56:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στο λιμάνι της Χίου, απ όπου είχε αποπλεύσει με 594 επιβάτες, επέστρεψε στις 6:40 το πρωί της Κυριακής το πλοίο "Ταξιάρχης", που ακινητοποιήθηκε για περίπου μία ώρα 5,2 ναυτικά μίλια έξω από το νησί, μετά από μηχανική βλάβη. Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, το πλοίο, που εκτελούσε το δρομολόγιο Μυτιλήνη - Χίος - Πειραιάς, παρουσίασε βλάβη στην αριστερή κύρια μηχανή και ακινητοποιήθηκε μετά από εντολή του Θαλάμου Επιχειρήσεων του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, ώστε να εκτιμηθεί η ζημιά και να εξετασθεί η δυνατότητα επιδιόρθωσης εν πλω. Ωστόσο, ο πλοίαρχος ενημέρωσε τον Θάλαμο Επιχειρήσεων πως η βλάβη είναι μεγαλύτερη απ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί και δεν μπορεί να επιδιορθωθεί από το προσωπικό του πλοίου, με αποτέλεσμα το "Ταξιάρχης" να επιστρέψει στην Χίο, ενώ οι επιβάτες του θα επιστρέψουν στον προορισμό τους με άλλο πλοίο.

    [02] Κοινωνία

    Για τον νέο Πατριάρχη

    Ώρα εκλογής στα Ιεροσόλυμα

    21/8/2005 8:56:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Νέα σελίδα για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων, μετά την πολύμηνη κρίση και την απομάκρυνση του κ. Ειρηναίου, αναμένεται να ανοίξει την Δευτέρα, με την εκλογή του νέου Πατριάρχη. Σύμφωνα με το καταστατικό, το εκλεκτορικό σώμα θα αποτελέσουν οι 14 Συνοδικοί Ιεράρχες, οι 12 Άραβες εκπρόσωποι των ορθόδοξων κοινοτήτων και οι 21 αρχιερείς και αρχιμανδρίτες που λειτουργούν εντός των τειχών της Ιερουσαλήμ. Από την διαδικασία αυτή θα προκύψει το τριπρόσωπο και στη συνέχεια οι 14 Συνοδικοί θα εκλέξουν από αυτό τον νέο Πατριάρχη. Επικρατέστεροι για τον πατριαρχικό θρόνο θεωρούνται οι αρχιεπίσκοποι Θαβωρίου Θεόφιλος και Kωνσταντίνης Αρίσταρχος, καθώς και ο μητροπολίτης Βόστρων Τιμόθεος, ενώ ο τοποτηρητής, μητροπολίτης Πέτρας, Κορνήλιος, αν και υποψήφιος, θεωρείται ότι τελικά θα υποχωρήσει έναντι των κ.κ. Αρίσταρχου ή Θεόφιλου. Ωστόσο, την διαδικασία σκιάζουν δημοσιεύματα αραβικών εφημερίδων, σύμφωνα με τα οποία η διαδικασία θα μπλοκαριστεί, καθώς η παλαιστινιακή Αρχή φέρεται αποφασισμένη να διαγράψει από τον κατάλογο των υποψηφίων τους 11 από τους 13 αρχιερείς και εγκρίνει μόνο τα ονόματα του μητροπολίτη Πέτρας και του αρχιεπισκόπου Κωνσταντίνης.

    Το προφίλ των επικρατέστερων

    Ο αρχιεπίσκοπος Θαβωρίου απέσπασε στη συνεδρίαση της Συνόδου για την ανάδειξη υποψηφίων, στις 20 Ιουλίου, τις περισσότερου ψήφους (επτά). Επί πατριαρχίας Ειρηναίου, ο 55χρονος κ. Θεόφιλος διατέλεσε έξαρχος στο Κατάρ, ενώ χειροτονήθηκε επίσκοπος από τον κ. Ειρηναίο στις αρχές Ιανουαρίου, λίγο πριν ξεσπάσει η κρίση στο Πατριαρχείο. Θεωρείται μετριοπαθής και χαμηλών τόνων, αν και η φημολογία ότι διατηρεί άριστες σχέσεις με τις ΗΠΑ προκαλεί σκεπτικισμό στις παλαιστινιακές κοινότητες.

    Ο αρχιεπίσκοπος Κωνσταντίνης, Αρίσταρχος, απέσπασε πέντε ψήφους κατά την συνεδρίαση για την ανάδειξη υποψηφίων. Ο 57χρονος αρχιερέας ήταν αυτός που αμφισβήτησε πρώτος τον κ. Ειρηναίο, ζητώντας δημόσια την παραίτησή του. Είναι πνευματικό παιδί του αρχιεπισκόπου Αλβανίας, Αναστάσιου και διατηρεί άψογες σχέσεις με το Φανάρι. Ωστόσο, οι αντίπαλοί του του καταλογίζουν ότι επί πατριαρχίας Ειρηναίου είχε ενεργό συμμετοχή στη διοίκηση του Πατριαρχείου ως αρχιγραμματέας.

    Τέλος, ο μητροπολίτης Βόστρων είχε διεκδικήσει τον πατριαρχικό θρόνο και το 2001 και ήρθε δεύτερος, ενώ στην εκλογή υποψηφίων έλαβε τρεις ψήφους. Ο 54χονος κ. Τιμόθεος έχει σπουδάσει θεολογία στην Αγία Πετρούπολη και κάποιοι του αποδίδουν συμμαχία με την Εκκλησία της Ρωσίας και προσωπικά με τον Πατριάρχη Μόσχας, Αλέξιο, κάτι που φαίνεται να ενοχλεί το Φανάρι και τους Παλαιστίνιους.

    [03] Πολιτική

    Προηγείται με 2,7% η ΝΔ

    "Γαλάζιο" προβάδισμα

    21/8/2005 9:22:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μπροστά στις προτιμήσεις των πολιτών είναι η ΝΔ, σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση της Κάπα Research για λογαριασμό της εφημερίδας "Βήμα της Κυριακής". Το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 36,8% στην πρόθεση ψήφου και προηγείται με 2,7 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του ΠΑΣΟΚ, που λαμβάνει 34,1% (στην προηγούμενη δημοσκόπηση της Κάπα Research, τον Μάιο, η διαφορά Κυβέρνησης - Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ήταν 2,4%). Ακολουθούν το ΚΚΕ με 6,8%, το ΛΑΟΣ με 3,9% και ο ΣΥΝ με 3,6%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος "αγγίζει" το 14,8%. Επίσης, ο Κώστας Καραμανλής προηγείται με 44,2%, έναντι 30,6% του Γιώργου Παπανδρέου, στο ερώτημα για τον καταλληλότερο Πρωθυπουργό. Παράλληλα, οι πολίτες δηλώνουν αντίθετοι στο ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, καθώς το 78% δεν επιθυμεί να γίνουν άμεσα πρόωρες εκλογές και το 59,3% των ερωτηθέντων τάσσεται υπέρ ενός ανασχηματισμού. Τέλος, δυσαρεστημένο από την οικονομική πολιτική εμφανίζεται το 50,6%, ενώ το 38,5% δηλώνει πολύ και μάλλον ικανοποιημένο από την πορεία της Κυβέρνησης.

    Η δημοσκόπηση διεξήχθη από 17 έως 19 Αυγούστου πανελλαδικά, σε δείγμα 1.618 νοικοκυριών, με την μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων.

    [04] Κόσμος

    Μαίνονται πάνω από 40 ανεξέλεγκτες πυρκαγιές

    Σε πύρινο κλοιό η Πορτογαλία

    21/8/2005 10:52:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Αντιμέτωπη με την πύρινη λαίλαπα βρίσκεται η Πορτογαλία, καθώς περισσότερες από 40 πυρκαγιές μαίνονται ανεξέλεγκτες σε 12 από της 18 περιφέρειες της χώρας, κατακαίοντας τα δάση της. Παρά τις μαραθώνιες προσπάθειες των Αρχών εδώ και ημέρες, οι φωτιές δεν έχουν τεθεί υπό έλεγχο, κυρίως λόγω των ισχυρών ανέμων. Μάλιστα, 13 άνθρωποι, εκ των οποίων 10 Πυροσβέστες, έχουν χάσει την ζωή τους, ενώ δεκάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους έχουν γίνει στάχτη. Σε μια προσπάθεια να ελέγξει την κατάσταση, το Υπουργείο Εσωτερικών ζήτησε την συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. "Ζητήσαμε βοήθεια από την Ε.Ε., κυρίως στον τομέα της από αέρος αντιμετώπισης των πυρκαγιών. Χρειαζόμαστε ειδικά αεροσκάφη και ελικόπτερα", δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αντόνιο Κόστα, επισημαίνοντας πως οι κακές καιρικές συνθήκες αποτρέπουν την χώρα από το να κατασβέσει μόνο με τα δικά της μέσα τις πυρκαγιές.

    [05] Κόσμος

    Μετά από συναγερμό για καπνό στο χώρο αποσκευών

    Αναγκαστική προσγείωση στην Οζάκα

    21/8/2005 10:03:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Αναστατώθηκαν το πρωί της Κυριακής οι 178 επιβάτες και το 13μελές πλήρωμα ενός αεροσκάφους της αυστραλιανής εταιρίας Qantas, το οποίο πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο της Οζάκα, στην Ιαπωνία, μετά από συναγερμό για ύπαρξη καπνού στον χώρο των αποσκευών. Το Airbus A330 είχε απογειωθεί από το Περθ της Αυστραλίας με προορισμό το Τόκιο, όταν μιά ένδειξη για καπνό στον χώρο των αποσκευών υποχρέωσε τον πιλότο να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στην Οζάκα, για να εκκενωθεί το αεροπλάνο. Αν και κανείς από τους επιβάτες δεν τραυματίσθηκε, ωστόσο, εννέα εξ αυτών υπέστησαν σοκ και μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο. "Η εκκένωση κρίθηκε αναγκαία για προληπτικούς λόγους και το πλήρωμα κατέβασε τις ειδικές πλαστικές τσουλήθρες", αναφέρεται σε ανακοίνωση της Qantas. Μετά από επισταμένο έλεγχο δεν εντοπίστηκαν ίχνη καπνού ή φωτιάς, ενώ η αεροπορική εταιρία πιστεύει ότι ο συναγερμός σήμανε λόγω εσφαλμένης λειτουργίας των ειδικών αισθητήρων στον χώρο των αποσκευών.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 21 August 2005 - 8:50:41 UTC