Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-08-14

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βρέθηκαν 85 πτώματα
  • [02] Πένθος σε Ελλάδα - Κύπρο
  • [03] Αναγκαστική προσγείωση ελικοπτέρου
  • [04] Το χρονικό της μοιραίας πτήσης
  • [05] Επεισόδια στην Τεχεράνη
  • [06] Χωρίς συμφωνία
  • [07] Αποχωρούν τα Ιταλικά στρατεύματα
  • [08] Ένταση στη Γάζα
  • [09] Μπαρτσελόνα και για Σούπερ Καπ
  • [10] Δεν ικανοποιήθηκε ο Σάντος
  • [11] Αεροπορική τραγωδία

    [01] Κοινωνία

    Αεροπορική τραγωδία με 121 επιβάτες

    Βρέθηκαν 85 πτώματα

    14/8/2005 7:05:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Εντοπίστηκαν από τα σωστικά συνεργεία 85 πτώματα από τους 121 επιβαίνοντες και πλήρωμα, εκ των οποίων 48 παιδιά, της μοιραίας πτήσης του Μπόινγκ 737 της κυπριακής εταιρείας "Helios". Πολλοί συγγενείς των θυμάτων βρίσκονται στην Αθήνα και αργότερα να οδηγηθούν στο Σχιστό, όπου θα γίνει η αναγνώριση των πτωμάτων. Λιγοστεύουν οι όποιες ελπίδες για την ανεύρεση επιζώντων από την πολύνεκρη αεροπορική τραγωδία που σημειώθηκε στις 12 το μεσημέρι, όταν αεροσκάφος της κυπριακής εταιρείας, που εκτελούσε την πτήση Λάρνακα - Πράγα, με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα, συνετρίβη στην περιοχή Σέσι Γραμματικού. Στη Λάρνακα ολοκληρώθηκε η ενημέρωση των συγγενών των επιβατών από την εταιρία εν μέσω αντιδράσεων. Στο ξενοδοχείο "Sofitel" που βρίσκεται απέναντι από το "Ελευθέριος Βενιζέλος", καθώς και στο Α Λύκειο Μαραθώνα έχουν διαμορφωθεί χώροι ενημέρωσης των συγγενών, οι οποίοι υποστηρίζονται από ειδικούς ψυχολόγους. Οι χειριστές των δύο F-16 μεταφέρθηκαν με C-130 από τη Λάρισα στην Αθήνα. Οι πιλότοι ενημερώνουν ήδη τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και το αρχηγό αεροπορίας. Το περιεχόμενο της ενημέρωσης θα σταλεί αμέσως στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κυπριακή κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο πένθος, από αύριο, για τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας. Οι σημαίες της Δημοκρατίας σε όλα τα κυβερνητικά κτίρια θα κυματίζουν μεσίστιες στη μνήμη των θυμάτων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πένθος σε Ελλάδα - Κύπρο

    Το χρονικό της μοιραίας πτήσης

    Αεροπορική τραγωδία

    [02] Κοινωνία

    Τραγικές ώρες

    Πένθος σε Ελλάδα - Κύπρο

    14/8/2005 5:25:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Βαρύ κλίμα επικρατεί σε Αθήνα και Λευκωσία, μετά τη τραγική κατάληξη των 121 επιβατών του μοιραίου αεροσκάφους τύπου Μπόινγκ 737 της κυπριακής εταιρίας "Helios". Σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 4 το μεσημέρι, έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και τη συμμετοχή των κ.κ Παυλόπουλου, Σπηλιωτόπουλου, Σιούφα, Λιάπη, Μολυβιάτη και Ρουσόπουλου. Τα συλληπητήρια της ελληνικής κυβέρνησης εξέφρασε ο πρωθυπουργός σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Κύπριο πρόεδρο. Από την πλευρά του ο Τάσσος Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Καραμανλή για την άμεση και έγκαιρη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού. Στο αεροδρόμιο της Λάρνακας μετέβη νωρίτερα και ο κ. Τάσσος Παπαδόπουλος, όπου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την τραγωδία. Στο μεταξύ, ο Κύπριος υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης αναχώρησε για την Αθήνα ώστε να μεταβεί στον τόπο της τραγωδίας και να έχει άμεση ενημέρωση. Στον τόπο της τραγωδίας βρίσκεται και ο προεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επέστρεψε από την Πάρο, ενώ το βράδυ επιστρέφει στην Αθήνα από την Τήνο και ο Αλέκος Αλαβάνος. ΠΑΣΟΚ - ΚΚΕ και ΣΥΝ εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους στους συγγενεις των θυμάτων. Οι χειριστές των δύο

    F-16 μεταφέρθηκαν με C-130 από τη Λάρισα στην Αθήνα. Οι πιλότοι ενημερώνουν ήδη τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ και το αρχηγό Αεροπορίας. Το περιεχόμενο της ενημέρωσης θα σταλεί αμέσως στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Τι απάντησαν οι υπεύθυνοι

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της αεροπορικής εταιρείας "HELIOS", Δημήτρης Πανταζής δήλωσε ότι βάσει του νόμου τα ονόματα των επιβατών και όλα τα στοιχεία θα δοθούν στην Αστυνομία. Ο ίδιος απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα κατά πόσον στο συγκεκριμένο αεροσκάφος παρουσιάστηκε τεχνικό πρόβλημα στο παρελθόν, ενώ πρόσθεσε ότι θα συνεχιστεί κανονικά το πρόγραμμα πτήσεων της εταιρείας.

    Ο κ. Πανταζής πρόσθεσε ότι ειδοποιήθηκε η κατασκευάστρια εταιρεία Μπόινγκ και ότι αντιπρόσωποί της θα μεταβούν στην Αθήνα για να πάρουν μέρος στις έρευνες για τη συντριβή του αεροσκάφους. Ερωτηθείς για το αν υπήρχε πρόβλημα στο αεροπλάνο απέφυγε να απαντήσει, λέγοντας πως συχνά τα αεροπλάνα εμφανίζουν κάποια προβλήματα.

    Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών Μάκης Κωνσταντινίδης δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο αεροδρόμιο Λάρνακας ότι το αεροσκάφος έχασε επαφή με το Κέντρο Ελέγχου Λευκωσίας λίγο πριν εισέλθει στον ελληνικό εναέριο χώρο. Οι υπηρεσίες ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας Κύπρου και Ελλάδας δεν μπόρεσαν να επικοινωνήσουν με το αεροσκάφος και το πλήρωμα.

    Δύσκολες ώρες

    Εσπευσμένα επέστρεψαν στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αλλά και οι συναρμόδιοι υπουργοί, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την κρίση. Για την αεροπορική τραγωδία ενημέρωθηκε αμέσως και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας.

    Ο Υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι το αεροσκάφος των Αερογραμμών "Ήλιος" που έπεσε σε περιοχή της Αττικής είχε απογειωθεί από τη Λάρνακα με προορισμό το αεροδρόμιο "Ελευθέριος Βενιζέλος" και προσθέτει πως "τα ακριβή αίτια της πτώσης δεν είναι ακόμη γνωστά. Από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό ότι υπάρχει πρόβλημα, λίγο μετά τις 10 το πρωί, κινήθηκε ο μηχανισμός των υπουργείων Εθνικής Άμυνας, Εσωτερικών, Μεταφορών, Δημόσιας Τάξης, Ναυτιλίας και Υγείας. Ενημερώθηκε αμέσως ο Πρωθυπουργός, ο οποίος και επέστρεψε από την Τήνο όπου βρισκόταν για την γιορτή του Δεκαπενταύγουστου.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Πέτρος Μολυβιάτης επικοινώνησε εκ μέρους του Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Επίσης, στην Αθήνα επιστρέφουν από την Πάρο ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου και από την Τήνο ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.

    O πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με γραπτή δήλωση του εξέφρασε ειλικρινή και θερμά συλλυπητήρια στους συγγενείς των επιβατών του μοιραίου αεροσκάφους της εταιρείας "HELIOS".

    Στην πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα έχει σταλεί Ομάδα Διαχείρισης Κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, αξιωματούχος της πρεσβείας της Κύπρου στην Πράγα μετέβη στην πρεσβεία για να απαντά σε τυχόν ερωτήματα που θα προκύψουν σε σχέση με το αεροπορικό δυστύχημα.

    Επικοινωνία με τον Κύπριο ομόλογό του Ανδρέα Χρήστου, στον οποίο εξέφρασε τα θερμά του συλλυπητήρια για τα θύματα του αεροπορικού δυστυχήματος είχε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών, ο κ. Χρήστου εξέφρασε τις ευχαριστίες της κυπριακής κυβέρνησης για τις ενέργειες που έγιναν, την άψογη επικοινωνία και την πλήρη συνεργασία των δύο κυβερνήσεων.

    Τη βαθιά θλίψη και την απεριόριστη οδύνη όλων των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και του ίδιου προσωπικά, για την απώλεια της ζωής των επιβαινόντων του αεροσκάφους της εταιρείας ''HELIOS'', εκφράζει σε γραπτή δήλωσή του ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    [03] Κοινωνία

    Στην περιοχή Μαλάδων Ηρακλείου

    Αναγκαστική προσγείωση ελικοπτέρου

    14/8/2005 3:31:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Ελικόπτερο ιδιωτικής εταιρίας, πραγματοποίησε το μεσημέρι της Κυριακής, αναγκαστική προσγείωση στην περιοχή Μαλάδων Ηρακλείου. Στο ελικόπτερο επέβαιναν δύο άτομα, τα οποία κατά την προσγείωση υπέστησαν μικροτραυματισμούς και για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ελικόπετρο είχε αναλάβει τον καθαρισμό πυλώνων της ΔΕΗ, καθώς την ώρα της προσγείωσης υπέστη πτώση στην ισχύ του κινητήρα.

    [04] Κοινωνία

    Το χρονικό της μοιραίας πτήσης

    14/8/2005 3:24:00 μμ

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Το χρονικό της συντριβής του πολιτικού κυπριακού αεροσκάφους και οι κινητοποιήσεις του κρατικού μηχανισμού έχουν σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ως εξής:

    10:30 πρώτη ανεπιτυχής επικοινωνία με το πολιτικό αεροσκάφος που εκινείτο αριστερά της Κέας. Χαρακτηρισμός της κατάστασης ως renegate.

    10:33 ενημέρωση του πρωθυπουργού από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας.

    10:34 η ΥΠΑ ενημερώνει ότι πρόκειται για κυπριακό μπόινγκ, το οποίο έχει δηλώσει υψηλές θερμοκρασίες στο πιλοτήριο.

    10:54 το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης κηρύσσει κατάσταση επιφυλακής και θέτει τα μέσα διάσωσης σε άμεση ετοιμότητα.

    11:00 απογείωση των δύο F-16.

    11:35 ενημερώνεται το αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα από τον αρχηγό του σχηματισμού των F-16, ότι δεν φαίνεται ο κυβερνήτης, ενώ ο συγκυβερνήτης έχει πέσει μπρος στο κάθισμα.

    11:40 δίνεται εντολή για την απογείωση αεροναυαγωστικού μέσου για την περιοχή Μακρονήσου.

    11:55 διαπιστώνεται ότι το πολιτικο αεροσκάφος έχει βόρεια πορεία κατερχόμενο και ακολουθούμενο από τα F-16.

    12:05 το αεροσκάφος συνετρίβη.

    [05] Κόσμος

    Επεισόδια στην Τεχεράνη

    14/8/2005 4:06:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/8/2005 5:01:29 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Εκατοντάδες Ιρανοί φοιτητές "βομβάρδισαν" την Κυριακή με πέτρες και ντομάτες την πρεσβεία της Βρετανίας στην Τεχεράνη, διαμαρτυρόμενοι για την αντίδραση του Λονδίνου και άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν. Με συνθήματα "Θάνατος στην Αγγλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία, θάνατος στις ΗΠΑ, θάνατος στο Ισραήλ" οι διαδηλωτές, απείλησαν να προχωρήσουν στην κατάληψη της πρεσβείας, αλλά οι αστυνομικές δυνάμεις απέτρεψαν αυτό το ενδεχόμενο. Νωρίτερα, το Ιράν κατηγόρησε τις ΗΠΑ και τη Βρετανία ότι υποκίνησαν τα πρόσφατα επεισόδια στις παραμεθόριες περιοχές του με το Ιράκ, όπου υπάρχουν πολυπληθείς αραβικές και κουρδικές κοινότητες. Τα επεισόδια στις κουρδικές περιοχές που συνορεύουν με το Ιράκ και την Τουρκία στοίχισαν τη ζωή σε 12 άτομα.

    Ο εκπρόσωπος του πουργείου Εξωτερικών Χαμίντ Ρεζά Ασεφί δήλωσε ότι "διαθέτουμε πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμειγνύονται στο βορειοδυτικό Ιράν, αυτό είναι απαράδεκτο και θα διαμαρτυρηθούμε σύντομα στα Ηνωμένα Εθνη. Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε αδιέξοδο στο Ιράκ, γι' αυτό το λόγο προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην περιοχή".

    [06] Ιράκ

    Σε φορτισμένο κλίμα

    Χωρίς συμφωνία

    14/8/2005 2:37:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Σε φορτισμένο κλίμα και χωρίς συμφωνία κατέληξαν τα 71 μέλη για το νέο σχέδιο του Συντάγματος στο Ιράκ. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Χάσεμ αλ-Χασανί, η επιτροπή δεν κατέληξε ακόμη σε τελική συμφωνία, προκειμένου να προλάβει να είναι συνεπής με την καταληκτική ημερομηνία της 15ης Αυγούστου για την υποβολή του σχεδίου στο Κοινοβούλιο. Ο φεντεραλισμός και ο ρόλος του Ισλάμ ήταν τα μεγαλύτερα εμπόδια για την ύπαρξη συναίνεσης. Συνεχίζονται οι συνομιλίες, ενώ οι τελικές ανακοινώσεις αναμένονται για σήμερα. Από το Λονδίνο, ο Ιρακινός πρεσβευτής Σαλάχ Αλ Σάιχλι δήλωσε ότι τα δικαιώματα των γυναικών θα κατοχυρωθούν από το νέο Σύνταγμα του Ιράκ το οποίο καταρτίζεται.

    Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του BBC ο Αλ Σάιχλι τόνισε ότι το γεγονός ότι το Ισλάμ γίνεται και πάλι η επίσημη θρησκεία του Ιράκ δεν σημαίνει ότι τα δικαιώματα των γυναικών απειλούνται. "Αυτό το Σύνταγμα θα εγγυάται τα ανθρώπινα δικαιώματα τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες, σε τρόπον ώστε να υπάρχει πραγματική ισότητα (...) ας θυμηθούμε ότι το 1925 το Ισλάμ δεν ήταν μόνον η επίσημη θρησκεία του Ιράκ, αλλά και πολλών ισλαμικών χωρών της Μέσης Ανατολής.

    Ο πρεσβευτής υπενθύμισε τέλος ότι "το 33% των βουλευτών στο Ιράκ είναι γυναίκες και δεν πιστεύω ότι οι γυναίκες του Ιράκ θα επιτρέψουν να τους αφαιρεθούν τα δικαιώματά τους, οι γυναίκες μετέχουν ενεργά στην πολιτική ζωή από το 1948 και επιθυμούν να διατηρήσουν τις εξουσίες τους".

    [07] Ιράκ

    Από το Ιράκ

    Αποχωρούν τα Ιταλικά στρατεύματα

    14/8/2005 1:15:00 μμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Εκατό τριάντα έξι Ιταλοί στρατιώτες αποχώρησαν πρόωρα από το Ιράκ. Όπως αναφέρει σε σημερινό της φύλλο η εφημερίδα "La Repubblica", η Ιταλία απέσυρε ένα μήνα νωρίτερα τους 136 στρατιώτες από τους 300 που είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει η αποχώρηση. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο, ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι είχε ανακοινώσει ότι το ένα δέκατο από τους περίπου 3.000 Ιταλούς στρατιώτες στο Ιράκ θα επιστρέψουν στην Ιταλία.

    [08] Μ. Ανατολή

    Ενόψει της αποχώρησης των Ισραηλινών

    Ένταση στη Γάζα

    14/8/2005 10:47:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/8/2005 3:34:21 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Τη Δευτέρα πρόκειται να ξεκινήσει η αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τους εβραϊκούς οικισμούς στη Λωρίδα της Γάζας και εντείνονται οι προετοιμασίες τόσο από το Ισραήλ όσο και από την Παλαιστίνη. Ήδη περίπου 75.000 άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας και της αστυνομίας των Παλαιστινίων αναπτύσσονται γύρω από τους εβραϊκούς οικισμούς στη Γάζα και τίθενται σε κατάσταση υψίστης ασφαλείας, ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις κατασκευάζουν οδοφράγματα στο νότιο Ισραήλ, προκειμένου να εμποδίσουν την προσέγγιση στους οικισμούς αυτούς. Παράλληλα, χιλιάδες Ισραηλινοί καταλαμβάνουν θέσεις στη παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ για τη διαφύλαξη της τάξης. Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εσωτερικών Νάσερ Γιουσούφ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ανέφερε ότι πρόκειται να έχει συνάντηση το βράδυ με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Σαούλ Μοφάζ για να συζητήσουν σχετικά με τον συντονισμό της αποχώρησης. Εν τω μεταξύ, τα Ηνωμένα Έθνη θα αποσύρουν από τη Λωρίδα της Γάζας όλους τους αλλοδαπούς υπαλλήλους που δεν κρίνονται απολύτως απαραίτητοι, ύστερα από τις απαγωγές που έχουν σημειωθεί στην περιοχή αυτή, αναφέρει πηγή του ΟΗΕ.

    Ανταλλαγές πυρών

    Στο μεταξύ, το πρωί, πέντε Ισραηλινοί στρατιώτες δέχθηκαν τα πυρά συναδέλφων τους κατά την διάρκεια ανταλλαγής πυρών με Παλαιστίνιους ενόπλους κοντά στον εβραϊκό οικισμό Κφαρ Νταρόμ, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο. Ο ραδιοσταθμός ανέφερε ότι ένας ένοπλος άνοιξε πυρ εναντίον του οικισμού και οι στρατιώτες ανταπέδωσαν. Ένα άρμα μάχης έβαλε εναντίον ενός κτιρίου μέσα στο οποίο ήταν κρυμμένος ο ένοπλος τραυματίζοντάς τον, ταυτόχρονα όμως τραυματίστηκαν και οι στρατιώτες μέσα σε ένα παρακείμενο θωρακισμένο που ήταν σταθμευμένο κοντά.

    Την ίδια ώρα, η Χαμάς δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει τον ένοπλο αγώνα μετά την αποχώρηση του Ισραήλ από τη Γάζα, στέλνοντας το μήνυμα στους Παλαιστινίους ότι η αντίσταση είναι το κλειδί για τον τερματισμό της κατοχής και τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους.

    [09] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Μπαρτσελόνα και για Σούπερ Καπ

    14/8/2005 7:20:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Σημαντικό προβάδισμα για την κατάκτηση του ισπανικού Σούπερ Καπ, απέκτησε η Μπαρτσελόνα. Η ομάδα του Φρανκ Ράικαρντ επικράτησε 3-0 της Μπέτις στο "Μανουέλ Ρουίθ ντε Λοπέρα" της Σεβίλης στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων και πλέον μόνο αν «αυτοκτονήσει» στο "Καμπ Νου" θα χάσει το κύπελλο. Τα τέρματα των νικητών σημείωσαν οι Ζιουλί (46΄), Ετό (51΄) και Ροναλντίνιο (65΄) ενώ η ρεβάνς είναι προγραμματισμένη για τις 20 Αυγούστου στη Βαρκελώνη.

    [10] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Δεν ικανοποιήθηκε ο Σάντος

    14/8/2005 3:20:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Παρουσία 6.000 φίλων του ποδοσφαίρου ο ΟΦΗ υποδέχτηκε για πρώτη φορά στο Παγκρήτιο Στάδιο αντίπαλη ομάδα, την ΑΕΚ, σε φιλικό που διοργανώθηκε προκειμένου να τιμηθεί και επισήμως ο Νίκος Νιόπλιας. Όπως ήταν φυσικό το γεγονός της αναμέτρησης ήταν η προ αυτής, βράβευση του Έλληνα ποδοσφαιριστή, ο οποίος εκτός του ότι αποθεώθηκε από τον κόσμο, παρέλαβε ουκ ολίγες τιμητικές πλακέτες από την διοίκηση του ΟΦΗ, από τους συνδέσμους φιλάθλων και από πολλούς ακόμη φορείς. Μάλιστα ο Νίκος Νιόπλιας αγωνίστηκε και για περίπου 15 λεπτά στο ξεκίνημα της αναμέτρησης φορώντας φυσικά την φανέλα του ΟΦΗ.

    Με την υπογραφή Ίβιτς

    Όσο για το ματς, το πρώτο ημίχρονο προσέφερε μέτριο θέαμα αφού οι δύο ομάδες δεν είχαν ρυθμό και υπέπεσαν σε αρκετά λάθη. Αντίθετα στο δεύτερο ημίχρονο οι δύο ομάδες βελτιώθηκαν αισθητά ενώ η ΑΕΚ κατάφερε να δημιουργήσει μερικές αξιόλογες ευκαιρίες για ένα τέρμα. Τελικά το γκολ ήρθε στο 59ο λεπτό με απευθείας χτύπημα φάουλ του Βλάνταν Ίβιτς.

    Διαιτητής: Κουκουλάκης

    ΑΕΚ: Σορεντίνο (46΄ Χιώτης), Γεωργέας (80΄ Κουτρουμάνος), Τσιρίλο (80΄ Παπασταθόπουλος), Αλεξόπουλος (46΄ Μόρας), Κόντης, Σαπάνης (46΄ Σάνκο), Ίβιτς (80΄ Πλιάτσικας), Λυμπερόπουλος (74΄ Κυριακίδης), Σέζαρ (46΄ Κομβολίδης), Σοάρες, Λάκης (80΄ Μπούρμπος)

    ΟΦΗ: Σηφάκης (74΄ Δασκαλάκης), Αναστασιάδης, Αρβανίτης, Κουνενάκης (78΄ Τομόφσκι), Σταυρακάκης (69΄ Κωνσταντάκης), Μαχλάς (64΄ Δέντσας), Χατζιαντριάν (57΄ Καζαντζής), Ρουμπάκης (59΄ Πλούσης), Κόλτζος (66΄ Πίτσος), Νταβιντσον (74΄ Βλαστός), Νιόπλιας (16΄ Γκονζάλες)

    [11] Κοινωνία

    Συνετρίβη σε περιοχή κοντά στο Γραμματικό

    Αεροπορική τραγωδία

    14/8/2005 12:27:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 14/8/2005 7:26:40 μμ)

    Συντάκτης: Βιβή Παπαστεφάνου

    Αεροπλάνο -τύπου Μπόινγκ 737- της κυπριακής αεροπορικής εταιρείας "HELIOS" με 115 επιβάτες και 6μελές πλήρωμα συνετρίβη λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι σε δύσβατη περιοχή, κοντά στο Γραμματικό. Το αεροπλάνο εκτελούσε την πτήση Λάρνακα-Πράγα με ενδιάμεσο σταθμό την Αθήνα και ήταν προγραμματισμένο να προσγειωθεί στο "Ελ. Βενιζέλος" στις 12:20 το μεσημέρι, όμως, από την ώρα που εισήλθε στον ελληνικό εναέριο χώρο δεν έδωσε κανένα απολύτως στίγμα, ως όφειλε, στον Πύργο Ελέγχου. Αμέσως η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας ενημέρωσε την Πολεμική Αεροπορία και "σηκώθηκαν" δύο μαχητικά αεροσκάφη από την Αγχίαλο, τα οποία σε λίγα λεπτά εντόπισαν το αεροσκάφος. Παρά τις κλήσεις οι χειριστές των δύο F16, δεν πήραν καμία απάντηση από το κυπριακό αεροσκάφος. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των πιλότων, ο συγκυβερνήτης απουσίαζε, ο κυβερνήτης φαινόταν λιπόθυμος, ενώ στην καμπίνα των επιβατών είχαν πέσει οι μάσκες οξυγόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες λίγο πριν καταπέσει το αεροσκάφος, μέσα σε αυτό επικρατούσε πολύ κρύο, γεγονός που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο βλάβης στο σύστημα κλιματισμού του αεροπλάνου. Επίσης, έγινε γνωστό ότι λίγο μετά την απογείωσή του από τη Λάρνακα, οι πιλότοι ανέφεραν ότι υπήρχε πρόβλημα στο σύστημα ψύξης.

    Άγνωστα τα αίτια της συντριβής

    Στην περιοχή έχουν σπεύσει σωστικά συνεργεία, ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, αλλά και πυροσβεστικά οχήματα.

    Στο μεταξύ, υπό έλεγχο τέθηκε η φωτιά που προκλήθηκε από τη συντριβή του αεροσκάφους και η οποία αναζωπυρώθηκε το μεσημέρι, χωρίς όμως να απειλεί κατοικημένες. Παρόλα αυτά εκκενώθηκε προληπτικά το μοναστήρι Άγιοι Θεόδωροι στο Σέσι. Για την κατάσβεσή της συμμετέχουν επίσης, δύο καναντέρ και ένα ελικόπτερο.

    Την ίδια ώρα, τα ερωτηματικά για τη συντριβή του αεροσκάφους είναι πολλά και αναπάντητα. Την απάντηση θα δώσουν τα "μαύρα κουτιά", τα οποία βρέθηκαν νωρίς το απόγευμα. Όμως οι ειδικοί δεν τα περισυνέλλεξαν, γιατί είναι πυρακτωμένα λόγω της φωτιάς και δεν θέλουν να τα μετακινήσουν και να αλλοιωθούν τα στοιχεία τους.

    Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν πως η πτώση του αεροσκάφους οφείλεται σε ατύχημα, και όχι σε τρομοκρατικό χτύπημα. Το ενδεχόμενο αυτό επιβεβαίωσε και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Κύπριου προέδρου της Δημοκρατίας Μάριος Κάρογιαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν από την Αθήνα στην κυπριακή κυβέρνηση, πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο τρομοκρατικού χτυπήματος κατά του αεροσκάφους της εταιρείας HELIOS.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η συντριβή του αεροσκάφους οφείλεται κατά πάσα πιθανότητα σε αποσυμπίεση του πιλοτηρίου, αφού είχε προηγηθεί βλάβη στον κλιματισμό του αεροσκάφους, γεγονός που θα οδήγησε στην δηλητηρίαση του πληρώματος, με αποτέλεσμα το αεροσκάφος να κατέπεσε ακυβέρνητο. Μάλιστα, τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόιτερ αναφέρει πως επιβάτης του μοιραίου αεροσκάφους σε μήνυμα που έστειλε σε γνωστό του μέσω κινητού, ανέφερε πως είδε τον κυβερνήτη μελανιασμένο.

    Το ενδεχόμενο το δυστύχημα να οφείλεται σε βλάβη στο σύστημα κλιματισμού δεν απέκλεισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων Ακριβό Τσολάκη, ο οποίος εκτίμησε ότι μπορεί να σημειώθηκε απότομη αποσυμπίεση στο αεροσκάφος.

    Νωρίτερα, ο Κύπριος υπουργός Συγκοινωνιών δήλωσε ότι το συγκεκριμένο αεροπλάνο είχε παρουσιάσει προβλήματα στο σύστημα αποσυμπίεσης και για το λόγο αυτό είχε σταματήσει τις πτήσεις για αρκετό διάστημα.

    Στο μεταξύ, έγινε γνωστό, ότι οι πιλότοι των δύο F16 μεταβαίνουν στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας προκειμένου να δώσουν όλα τα στοιχεία από τις τραγικές στιγμές που έζησαν. Σύμφωνα με την πρώτη αναφορά που είναι γνωστή στο υπουργείο Άμυνας οι πιλότοι είδαν τον έναν εκ των κυβερνητών του αεροσκάφους πεσμένο πάνω στο πηδάλιο ενώ διαπίστωσαν ότι είχαν πέσει και οι μάσκες οξυγόνου.

    Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές το αεροσκάφος από την περιοχή των Κυκλάδων άρχισε να δείχνει με μια σειρά δεξιόστροφων στροφών που έκανε ότι έχει πρόβλημα επικοινωνίας. Το σύστημα άμεσης επιτήρησης επικίνδυνων ιπτάμενων στόχων ενεργοποιήθηκε αμέσως γι' αυτό και προσέγγισαν το αεροσκάφος τα δυο F 16.

    Οσον αφορά την ταυτότητα των επιβατών, σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι είναι Κύπριοι, ενώ ο κυβερνήτης του αεροπλάνου ήταν Γερμανός και ο συγκυβερνήτης Κύπριος. Ο κατάλογος με τα ονόματα των επιβατών και των μελών του πληρώματος θα δοθούν στη δημοσιότητα, αφού ενημερωθούν προηγουμένως οι συγγενείς τους. Πηγές του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης ανέφεραν ότι 59 ενήλικες και οκτώ παιδιά επρόκειτο να κατέβαιναν στην Αθήνα, ενώ 46 ενήλικες και δύο παιδιά στην Πράγα.

    Στο μεταξύ, χώρος ενημέρωσης των συγγενών έχει διαμορφωθεί στο ξενοδοχείο που βρίσκεται απέναντι από το "Ελευθέριος Βενιζέλος", ενώ ανάλογος χώρος διαμορφώθηκε και στο Λυκείο του Μαραθώνα.

    Νωρίτερα, ένας αυτόπτης μάρτυρας, ο Γιάννης Πέππας, υπάλληλος της Ο.Α, που μίλησε στην τηλεόραση της ΝΕΤ, ανέφερε ότι η πτώση του αεροπλάνου ήταν σφοδρή και τα συντρίμμιά του διασκορπίστηκαν σε πολλά σημεία και θεωρεί απίθανο να υπάρχουν διασωθέντες.

    Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μαραθώνα Βαγγέλης Μέξης μιλώντας στη ΝΕΤ ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη κινητοποίηση των αρχών.

    Σημειώνεται ότι πρόκειται ίσως για τη μεγαλύτερη αεροπορική τραγωδία που έχει σημειωθεί σε ελληνικό έδαφος τα τελευταία χρόνια.

    Συγκλονιστικές στιγμές στο αεροδρόμιο της Λάρνακας

    Επεισόδια δημιουργήθηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όταν συγγενείς των επιβατών της πτήσης της κυπριακής εταιρείας ''HELIOS'', επιτέθηκαν στον εκπρόσωπο της εταιρείας Νίκο Αναστασιάδη, ζητώντας να μάθουν ποιοι είναι οι επιβαίνοντες στο αεροσκάφος.

    Ο κ. Αναστασιάδης αναγκάστηκε να φύγει από το χώρο, με τη βοήθεια της Αστυνομίας. Οι συγγενείς ζήτησαν να έρθει ο διευθυντής της εταιρείας για να τους ενημερώσει. Οι συγγενείς φώναζαν: ''Φονιάδες. Δολοφόνοι. Το αεροσκάφος είναι η τρίτη φορά που παθαίνει βλάβη και το αφήσατε να πετά''.

    Στους συγγενείς δόθηκαν έντυπα για να συμπληρώσουν τα ονόματα των δικών τους που βρίσκονταν πάνω στο αεροσκάφος. Αναμένεται πως τα ονόματα θα διασταυρωθούν με εκείνα του καταλόγου των επιβατών.

    Η αστυνομία δεν επιτρέπει σε κανένα να ανεβεί στο χώρο της καφετέριας του αεροδρομίου, πέραν των συγγενών των επιβαινόντων του αεροσκάφους που συνετρίβη στην Ελλάδα. Επίσης, έχει μεταβεί ειδική ομάδα αποτελούμενη από ψυχίατρο και ειδικούς και κινητή μονάδα του νοσοκομείου Λάρνακας για να παράσχει, αν χρειαστεί πρώτες βοήθειες.

    Παράλληλα, άλλοι συγγενείς αποτράπηκαν την τελευταία στιγμή να εισέλθουν στο δίαυλο του αεροδρομίου Λάρνακας για να εμποδίσουν την αναχώρηση πτήσεων σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση στην ενημέρωσή τους.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πένθος σε Ελλάδα - Κύπρο

    Το χρονικό της μοιραίας πτήσης


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Sunday, 14 August 2005 - 16:50:50 UTC