Browse through our Interesting Nodes on Armenia Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-08-02

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γκαντέμης και τζέντλεμαν
  • [02] Νέα δεδομένα για τους μετανάστες
  • [03] Στυγνή εκμετάλλευση κωφαλάλων
  • [04] Πιθανά προβλήματα στις πτήσεις
  • [05] Δανεικός στην Σάντερλαντ ο Λε Ταλέκ
  • [06] Ένας Μαγκντί στον Πανιώνιο
  • [07] "Έπιασε λιμάνι" ο Ολυμπιακός
  • [08] 1ο Φεστιβάλ "Μαίναλον"
  • [09] "Κύπρια 2005"
  • [10] "Ανοικτά Στάδια"
  • [11] Τα έβαλαν με τον Βαρθολομαίο
  • [12] Χάος και θρήνος στο Σουδάν
  • [13] Νέα πύρινα μέτωπα
  • [14] Παράταση για τις κάμερες

    [01] Παράξενα

    Γκαντέμης και τζέντλεμαν

    2/8/2005 9:20:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Το savoir vivre θέλησε να εφαρμόσει ένας άνδρας, χάνοντας έτσι το ραντεβού του με την τύχη. Ο Larry Moriarty αποφάσισε να δείξει τον άκρατο ιπποτισμό του έξω από ένα πρακτορείο με λαχεία, λέγοντας "οι κυρίες προηγούνται" στην Dolores McNamara και αφήνοντάς την να μπει πρώτη. Όμως, η μοίρα του επεφύλαξε άσχημο παιχνίδι Η Dolores πήρε από το αυτόματο μηχάνημα τους αριθμούς του λαχείου που τελικά κέρδισε το τζακ ποτ και έγινε κατά περίπου 66 ευρώ πλουσιότερη! Όπως δήλωσε ο άτυχος τζέντλεμαν στην εφημερίδα "The Sun", έφυγε από την παμπ για να πάρει ένα λαχείο, φιλοδοξώντας να είναι αυτός ο τυχερός. Έξω από το πρακτορείο συνάντησε την Dolores και έπιασαν την κουβέντα. Όταν τα λόγια στέρεψαν, ο ιππότης Larry άφησε την γυναίκα να μπει πρώτη στην ουρά και έτσι πήρε το τυχερό λαχείο. Πάντως, ο ίδιος δεν μετανιώνει για τους καλούς του τρόπους: "δεν θα μπορούσε να είχε κερδίσει μια πιο συμπαθητική γυναίκα", είπε στην εφημερίδα, ευχόμενος στην παντρεμένη και μητέρα έξι παιδιών Dolores "σε καλή μεριά".

    [02] Πολιτική

    Άρχισε στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου

    Νέα δεδομένα για τους μετανάστες

    2/8/2005 8:02:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8 - ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Σειρά καινοτομιών για την δημιουργία και εφαρμογή ενός σύγχρονου συστήματος μεταναστευτικής πολιτικής εισάγει το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης στο Β΄ θερινό τμήμα της Βουλής. Η συζήτηση άρχισε με αλλαγές από τον Υπουργό Εσωτερικών, Προκόπη Παυλόπουλο, σύμφωνα με τις οποίες η πενταετής συνεχής διαμονή που απαιτείται για να νομιμοποιηθεί ένας αλλοδαπός θα αρχίσει να μετρά από τον Μάιο του 2001 και όχι από τον Ιανουάριο του 2004. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως οι αλλοδαποί που ζουν στη χώρα μας θα ενταχθούν στο καθεστώς χορήγησης της άδειας μακράς διαρκείας τρία χρόνια νωρίτερα, το 2006, αντί του 2009. Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος έκανε δεκτές τις επισημάνσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής και έτσι η χώρα μας εναρμονίζεται πλήρως με την κοινοτική νομοθεσία. Μεταξύ άλλων, οι ρυθμίσεις προβλέπουν τη θεσμοθέτηση διαδικασιών για την είσοδο μεταναστών σύμφωνα με τις ανάγκες για απασχόληση, σε δραστηριότητες στις οποίες απαιτείται δυναμικό που δεν καλύπτεται από την εγχώρια αγορά εργασίας. Στη δημιουργία γκέτο και σε αύξηση της εγκληματικότητας υποστήριξε πως θα οδηγήσει το νομοσχέδιο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, κατηγορώντας την Κυβέρνηση ότι διαπνέεται από ξενοφοβική φιλοσοφία.

    "Πυρά" Παπανδρέου

    Στην ομιλία του, ο Υπουργός Εσωτερικών επεσήμανε πως στόχος του νομοσχεδίου η θεσμοθέτηση μιας πολιτικής για την εισδοχή και ένταξη των οικονομικών μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, η οποία "θα εξυπηρετεί τόσο τα εθνικά μας συμφέροντα, όσο και τα συμφέροντα των μεταναστών".

    Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε ότι το νομικό πλαίσιο των ρυθμίσεων θεσπίζει ένα μη γραφειοκρατικό και λειτουργικό σύστημα διαχείρισης, το οποίο είναι προς όφελος της Οικονομίας και των δικαιωμάτων των μεταναστών.

    Αυστηρή κριτική στις προωθούμενες ρυθμίσεις άσκησε ο κ. Παπανδρέου, κατά την ομιλία του στη Βουλή. Όπως υποστήριξε ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, "η Κυβέρνηση βλέπει τον μετανάστη ως πρόβλημα" και το νομοσχέδιο θα συντελέσει στη δημιουργία γκέτο και σε αύξηση της εγκληματικότητας, ενώ θα οδηγήσει την νέα γενιά μεταναστών σε παράνομα κυκλώματα και, πιθανόν, σε κυκλώματα τρομοκρατίας.

    Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε να καταργηθεί η διάταξη που προβλέπει την απέλαση και ανέφερε, ότι, αν και το νομοσχέδιο κάνει μερικά βήματα προς το καλύτερο, "δεν αντιμετωπίζει το τώρα και το μέλλον της μετανάστευσης".

    Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, μέλη της κίνησης "Γένοβα 2001" εξέφρασαν την αντίδρασή τους στις ρυθμίσεις, με πικετοφορία έξω από την Βουλή.

    [03] Κοινωνία

    Στυγνή εκμετάλλευση κωφαλάλων

    2/8/2005 9:27:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Κύκλωμα που βασιζόταν στην εκμετάλλευση ατόμων με ειδικές ανάγκες από την Ουκρανία, με πλοκάμια σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία εξάρθρωσε η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής.

    Οι αστυνομικοί, μετά από πληροφορίες και έρευνες, συνέλαβαν χθες στην Κέρκυρα ένα ζευγάρι κωφών από την Ουκρανία που εργάζονταν για λογαριασμό της οργανωμένης σπείρας, υποχρεώνοντάς τους άλλους κωφούς συμπατριώτες τους να δουλεύουν ως πλανόδιοι πωλητές μικροαντικειμένων και στη συνέχεια τους αποσπούσαν εκβιαστικά το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων, το παρέδιδαν σε άλλο κωφό Ουκρανό γνωστό ως "Κούκλα", ο οποίος φέρεται ως υπαρχηγός της οργάνωσης στις χώρες της Νότιας Ευρώπης και της Ουκρανίας και αυτός με τη σειρά του τα διοχέτευε στον αρχηγό που μένει μόνιμα στο Κίεβο και είναι γνωστός με το ψευδώνυμο "Κλόουν".

    Όπως ανακοίνωσε σήμερα ο διευθυντής της Ασφάλειας Αττικής υποστράτηγος Στέφανος Σκότης, τα μέλη του κυκλώματος στρατολογούσαν κωφούς στην Ουκρανία και τις άλλες πρώην σοβιετικές χώρες, δελεάζοντας τους με δωρεάν διατροφή και διαμονή και νομιμοποιώντας τους με πλαστά έγγραφα.

    Στην πορεία όμως, απαιτούσαν από 400 έως 500 ευρώ το μήνα από τον καθένα τους και τους χτυπούσαν ή απειλούσαν τη ζωή συγγενών τους στις πατρίδες τους.

    Η εγκληματική Οργάνωση σύμφωνα με την Αστυνομία εκμεταλλεύεται στην Ελλάδα 6-7 διαφορετικές ομάδες κωφών πλανόδιων πωλητών. Η κάθε μία από αυτές αποτελείται από δέκα άτομα και τώρα το καλοκαίρι μετέφερε το πεδίο δράσης της στα νησιά.

    Οι έρευνες ης Αστυνομίας συνεχίζονται σε συνεργασία με τις ιταλικές, ισπανικές και ουκρανικές αρχές για την πλήρη εξάρθρωση του κυκλώματος.

    [04] Κοινωνία

    Πιθανά προβλήματα στις πτήσεις

    2/8/2005 8:44:00 μμ

    Μετ εμποδίων αναμένεται να διεξαχθούν οι πτήσεις, κυρίως από και προς τα περιφερειακά αεροδρόμια, από την προσεχή Παρασκευή, 5 Αυγούστου μέχρι και την Κυριακή, 7 του μήνα, λόγω των επαναλαμβανόμενων 24ωρων απεργιών που έχουν κηρύξει οι εργαζόμενοι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, ζητώντας την επάνδρωση με επιπλέον προσωπικό των περιφερειακών αεροδρομίων. Από την πλευρά της, η διοίκηση της Υπηρεσίας προσέφυγε στην Δικαιοσύνη, ώστε να χαρακτηρισθούν οι κινητοποιήσεις παράνομες και καταχρηστικές και η σχετική απόφαση αναμένεται αύριο, Τετάρτη.

    [05] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Δανεικός στην Σάντερλαντ ο Λε Ταλέκ

    2/8/2005 10:53:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Τη φανέλα της Σάντερλαντ θα φοράει την προσεχή αγωνιστική περίοδο ο Αντονί Λε Ταλέκ. Η Λίβερπουλ αποφάσισε να παραχωρήσει τον Γάλλο επιθετικό ως δανεικό στη νοεφώτιστη στην πρέμιερ λιγκ ομάδα, με την ελπίδα ότι ο 20χρονος θα πάρει χρόνο συμμετοχής και θα αποκομίσει πολύτιμες εμπειρίες για το μέλλον. "Είμαι ικανοποιημένος που εντάσσομαι στος "μαύρες γάτες". Με γοήτευσε το σχέδιο που μου παρουσίασε ο προπονητής, Μικ ΜακΚάρθι. Το να κερδίσω χρόνο συμμετοχής θα μου δώσει εκ νέου τη δυνατότητα να κληθώ στην εθνική ελπίδων", δήλωσε ο παίκτης, που μεταγράφηκε στους πρωταθλητές Ευρώπης το 2002 από τη Χάβρη, μαζί με τον Φλοράν Σιναμά-Πονκγόλ. Πέρυσι, ο Λε Ταλέκ είχε δοθεί και πάλι ως δανεικός, αυτή τη φορά στη Σεντ Ετιέν.

    [06] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ένας Μαγκντί στον Πανιώνιο

    2/8/2005 11:00:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μία ακόμη μεταγραφή ολοκλήρωσε σήμερα ο Πανιώνιος. Ο λόγος για τον 19χρονο Αιγύπτιο αμυντικό Αχμέτ Μαγκντί, ο οποίος υπέγραψε συμβόλαιο πενταετούς διάρκειας (2+3) με τον σύλλογο της Νέας Σμύρνης. Ο νεαρός δοκιμαζόταν τις τελευταίες ημέρες και ικανοποίησε τον Γιόζεφ Τσάπλαρ, ο οποίος εισηγήθηκε την απόκτησή του. Η προετοιμασία των "κυανέρυθρων" επί ελβετικού εδάφους ολοκληρώνεται αύριο, με φιλικό παιχνίδι απέναντι στη Σιόν. Στη συνέχεια, η αποστολή του Πανιωνίου θα αναχωρήσει για το Λονδίνο, όπου το Σάββατο θα αντιμετωπίσει τη Φούλαμ, σε ένα φιλικό που εντάσσεται στο πλαίσιο της μεταγραφής του Γιάροσλαβ Ντρόμπνι στον αγγλικό σύλλογο.

    [07] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    "Έπιασε λιμάνι" ο Ολυμπιακός

    2/8/2005 8:06:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Οι δύσκολες ημέρες του Ζέεφελντ τέλειωσαν για τους παίκτες του Ολυμπιακού που από σήμερα το απόγευμα τις πέντε βρίσκονται στην Ελλάδα. Στην Αυστρία ο Τροντ Σόλιντ επικεντρώθηκε στην βελτίωση της φυσικής κατάστασης, ενώ από εδώ και πέρα, θα ασχοληθεί περισσότερο με θέματα τακτικής και ανάπτυξης. Οι "ερυθρόλευκοι" μέχρι την έναρξη του πρωταθλήματος θα έχουν την ευκαιρία να μετρήσουν τις δυνάμεις του σε δυνατά φιλικά, αρχής γενομένης από την Μάντσεστερ Σίτι, το Σάββατο. Στη συνέχεια στις 12, 13 και 14 Αυγούστου θα συμμετάσχουν στο διεθνές τουρνουά "Trofeo Naranja" με αντιπάλους την Βαλένθια και την Ουντινέζε.

    "Πεινάω για μεταγραφές"

    Κατά την άφιξη της ομάδας κανείς παίκτης δεν έκανε δηλώσεις.

    Ο μόνος που μίλησε ήταν ο Νορβηγός τεχνικός που δήλωσε ικανοποιημένος από την πορεία της προετοιμασίας και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο Ολυμπιακός θα είναι έτοιμος, την κατάλληλη στιγμή.

    "Είμαι ικανοποιημένος από την δουλειά που έγινε στην Αυστρία. Όλοι παίκτες προσπάθησαν και είμαι ευχαριστημένος γιαυτό. Δεν είμαστε εκεί, που θα ήθελα. Ακόμα έχουμε πολύ χρόνο μέχρι τις 28 Αυγούστου και το ντέρμπι με τον ΠΑΟ και ως τότε πιστεύω ότι θα είμαστε εντάξει.", τόνισε σχετικά ο Τροντ Σόλιντ, για να προσθέσει ότι οι ημέρες στην Αυστρία τον βοήθησαν για να γνωρίσει καλύτερα τους παίκτες του και να διαμορφώσει μια εικόνα για το δυναμικό της ομάδας:

    "Έχω εικόνα ατομικά για τον κάθε παίκτη και τώρα μένει να δούμε και την ομάδα συνολικά".

    Στη συνέχεια ο Σόλιντ απάντησε με χιούμορ στους δημοσιογράφους για τα μεταγραφικά της ομάδας: "Μη με ρωτάτε τέτοια πράγματα γιατί πεινάω. Ας γεμίσω πρώτα το στομάχι μου και μετά βλέπουμε".

    [08] Πολιτισμός

    1ο Φεστιβάλ "Μαίναλον"

    2/8/2005 10:38:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: Υπουργείο Πολιτισμού

    Ένα ξεχωριστό Φεστιβάλ σε ένα μαγευτικό μέρος της Ελλάδας, στο όρος Μαίναλο της Αρκαδίας, ανοίγει τις πύλες του για τους επισκέπτες από τις 11 με 15 Αυγούστου. Πρόκειται για μια σειρά πολιτιστικών δράσεων σε ανοιχτό χώρο, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, που αποτελεί πρωτοβουλία του δραστήριου Φιλοτεχνικού Ομίλου Τρίπολης και του Δήμου Βυτίνας. Η ιδέα που υπάρχει από παλιά και φέτος απέκτησε υπόσταση, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού παρουσιάστηκε σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο παρουσία του υφυπουργού κ. Πέτρου Τατούλη, ο οποίος έκανε λόγο για "ένα θεσμό, ιδιαίτερα πρωτοποριακό και αιρετικό, ο οποίος με το πέρασμα του χρόνου θα πλουτίζει, αποκτώντας μεγάλη δυναμική". Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες που μίλησαν με ενθουσιώδη λόγια για την προσπάθεια. Ο βιρτουόζος Δημήτρης Σγούρος δήλωσε υπερήφανος για τη συμμετοχή του στο φεστιβάλ, ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης υποσχέθηκε συναρπαστική μουσική εμπειρία μέσα από πάντρεμα της κλασσικής μουσικής με την αυθεντική ελληνική λαϊκή παράδοση. Ο Γεράσιμος Ανδρεάτος τόνισε ότι το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μια μαγική βραδιά. Ο ζωγράφος Στάθης Λυμπερόπουλος αναφερόμενος στην ομορφιά του Μαινάλου είπε ότι είναι δύσκολο για έναν καλλιτέχνη να αναμετρηθεί με έναν τόσο άρτιο χώρο, από πλευράς κάλλους, δήλωσε όμως έτοιμος για την πρόκληση, ενώ η χορογράφος κ. Κατερίνα Παπαγεωργίου, είπε μεταξύ άλλων ότι η πλούσια μυθολογική παράδοση της περιοχής αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για τις χορογραφίες της.

    Πρόγραμμα

    Μουσικές Εκδηλώσεις

    11/8

    16:00-21:00 D.Js

    21:30 Συναυλία - Αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκη (με ειδική αναφορά στον Νίκο Γκάτσο) με τον Μάριο Φραγκούλη, συνοδευόμενο από την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας και 8μελή Λαϊκή Ορχήστρα. Διευθυντής Ορχήστρας: Άλκης Παναγιωτόπουλος

    24:00-02:00 D.Js

    12/8

    16:00-18:15 D.Js

    18:30-20:00 Συναυλία - Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη με τον Παναγιώτη Καραδημήτρη, 2 τραγουδιστές και 6μελή Λαϊκή Ορχήστρα

    20:30-21:30 D.Js

    21:45-24:00 Κοντσέρτο με τον Δημήτρη Σγούρο συνοδευόμενο από την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας. Διευθυντής Ορχήστρας - Άλκης Παναγιωτόπουλος. Συμμετέχει η Χορευτική Ομάδα της Κατερίνα Παπαγεωργίου με το έργο ΕΡΜΗΣ

    MOUSSORGSKY : Μια νύχτα στο φαλακρό βουνό - Χορογραφία: Κατερίνα Παπαγεωργίου

    24:15-02:00 D.Js

    13/8

    16:00-18:15 D.Js

    18:30-20:00 Συναυλία - Αφιέρωμα στο Ρεμπέτικο Τραγούδι με τον Γιώργο Λαζαρίδη, 2 τραγουδιστές και 6μελή Λαϊκή Ορχήστρα.

    20:30-21:30 D.Js

    21:30-24:00 Συναυλία Παραδοσιακής Μουσικής με συγκροτήματα και Χορευτικές ομάδες της Πελοπόννησο.

    24:15-02:00 D.Js

    14/8

    16:00-21:15 D.Js

    21:30-24:00 Συναυλία - Αφιέρωμα στο Γρηγόρη Μπιθικώτση με τους: Μανώλη Λιδάκη, Δημήτρη Μπάση, Γεράσιμο Ανδρεάτο και Γρηγόρη Μπιθικώτση(ο οποίος θα προλογίσει την συναυλία) συνοδευόμενοι από την Φιλαρμονική Ορχήστρα της Σόφιας και 8μελή Λαϊκή Ορχήστρα. Διευθυντής Ορχήστρας: Βλαδίμηρος Συμεωνίδης.

    24:15-02:00 D.Js

    15/8

    16:00-18:15 D.Js

    18:30-20:00 Συναυλία jazz με τους APOPSIS TRIO

    21:00-02:00 Συναυλία - Party με συμμετοχή Τεσσάρων συγκροτημάτων - Α.Μ.Η.Ν(Rock Band), DE TRACES(Reggae Band), BOOGIE BASE(Funky and Soul Band), AROMA CARIBE (Latin-Mambo-Salsa Band) music και 2 D.Js σε Χορευτική Μουσική.

    Τέχνες

    Ο Σταθης Λυμπεροπουλος δημιουργεί για το Φεστιβάλ στο Μαίναλο μια ευφάνταστη σκηνή ενδυναμώνοντας με την εικαστική του παρέμβαση την άμεση επαφή του κοινού με το φυσικό περιβάλλον. Το δάσος για το ζωγράφο και γλύπτη αποτελεί πηγή των οραματικών του μεταπλάσεων αφού φυσικά υλικά όπως ξύλο, πέτρες, πηλός κ.α. αποτελούν κυρίαρχα στοιχεία του έργου του. Ο Λυμπερόπουλος επεμβαίνει με διακριτικότητα στο χώρο επιδιώκοντας μέσα από λιτές προτάσεις να κατακτήσει μια μαγική ατμόσφαιρα, εκεί που το όνειρο συναντά την ποίηση και η ποίηση τη ζωή.

    Χορός

    Η χορογράφος και χορεύτρια Κατερινα Παπαγεωργιου πλάθει με φόντο το δάσος του Μαινάλου την ιστορία της γέννησης του θεού Πάνα, την ίδια ώρα που οι Νύμφες προαναγγέλλουν το γεγονός.

    Παράλληλες δράσεις

    Έχουν προσκληθεί Ορειβατικοί Σύλλογοι από όλη την Ελλάδα οι οποίοι μπορούν να κατασκηνώσουν δίπλα στο Φεστιβάλ και να οργανώσουν διάφορες δραστηριότητες όπως πρωινούς περιπάτους μέσα στο Δάσος κ.α.

    Έχει προβλεφθεί η κατασκευή 18 περιπτέρων, τα οποία θα φιλοξενούν τους Δήμους του Νομού. Ο καθένας εξ αυτών θα έχει τη δυνατότητα να εκθέτει εκεί υλικό σχετικά με την ιστορία του, της υποδομές του, την τουριστική και αγροτική ανάπτυξη, βιβλία, ακόμη και να πωλεί προϊόντα παραγωγής του.

    [09] Πολιτισμός

    "Κύπρια 2005"

    2/8/2005 10:12:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μοναδικό θέαμα με 25 παραστάσεις από 11 διαφορετικά συγκροτήματα, στις οποίες θα δώσουν το "παρών" εκατοντάδες καλλιτέχνες από διάφορες χώρες, υπόσχεται το Διεθνές Πολιτιστικό Φεστιβάλ "Κύπρια 2005", το οποίο θα πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο. Από την Ελλάδα ξεχωριστή θα είναι η παρουσία στο Φεστιβάλ των Γιώργου Κιμούλη, Γιώργου Νταλάρα, Νόνικας Γαληνέα, Θάνου Μικρούτσικου, Χρήστου Θηβαίου, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Κρήτης.

    Πρόγραμμα εκδηλώσεων

    Το φεστιβάλ θα κάνει πρεμιέρα στις 6 Σεπτεμβρίου με την παράσταση "Ουζερί Τσιτσάνης - Παύλου Μελά 22" από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

    Στις 23 Σεπτεμβρίου ο συνθέτης Θάνος Μικρούτσικος συναντά τη Mίλβα και το Χρήστο Θηβαίο στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ στη Σχολή Τυφλών στη Λευκωσία και την επομένη στο Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού.

    Με τη συμμετοχή-έκπληξη του Γιώργου Νταλάρα ως κορυφαίου του χορού ο Γιώργος Κιμούλης και η Νόνικα Γαληνέα πρωταγωνιστούν στην τραγωδία "Οιδίπους Τύραννος" σε δυο παραστάσεις στις 30 Σεπτεμβρίου 2005 στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ στη Λευκωσία και στις 2 Οκτωβρίου στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου στη Λεμεσό.

    Το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης θα παρουσιάσει την "Ερωφίλη".

    Άλλες παραστάσεις στο πλαίσιο του φεστιβάλ είναι:

    Με τη "Moravian Philharmonic Orchestra" υπό τη διεύθυνση του Κύπριου μαέστρου Κύπρου Μάρκου και σολίστ τους Νίκο Πίττα και Βασίλη Βαρβαρέσσο. Δέκα Κύπριοι σολίστ ερμηνεύουν το "Κονσέρτο για 10 πιάνα" του συνθέτη Σάββα Σάββα με τη συμμετοχή της Κρατικής Ορχήστρας Κύπρου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου της Maciej Zoltowski. "Στης Ανατολής τα Μέρη" τιτλοφορείται η παράσταση που ετοίμασε ο Ρος Ντέιλι, μαζί με συγκροτήματα παραδοσιακής μουσικής από διάφορες χώρες. Εικοσαμελές μπαλέτο από την Αργεντινή με επικεφαλής τον κορυφαίο χορευτή Ιnaki Urlezaga . Με σολίστ τον Σιπριέν Κατσαρή και μαέστρο τον Μάριο Παπαδόπουλο η "Oxford Philomusica" θα δώσει δυο παραστάσεις. Συναυλία από την Παιδική Χορωδία Αγοριών της Βιέννης. Το Κρατικό Χορευτικό Συγκρότημα της Αρμενίας θα ξετυλίξει την "Ιστορία της Αρμενίας"

    Στο πλαίσιο του φεστιβάλ "Κύπρια 2005" θα παρουσιαστεί στην Πλατεία Ελευθερίας και την οδό Λήδρας, στη Λευκωσία, από τις 16 Σεπτεμβρίου μέχρι και τις 20 Νοεμβρίου, η έκθεση "Η γη από ψηλά" του Γάλλου φωτογράφου Yann Arthus -Bertrand, ο οποίος πραγματοποίησε επισκέψεις στην Κύπρο φωτογραφίζοντας από αέρος τις ακτές, τους αρχαιολογικούς χώρους αλλά και παλιά μεταλλεία εξόρυξης χαλκού του νησιού.

    [10] Κοινωνία

    Με αφορμή την 1η επέτειο από τους Ολυμπιακούς

    "Ανοικτά Στάδια"

    2/8/2005 11:25:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΝΕΤ - ΑΠΕ

    Ένας χρόνος συμπληρώνεται στις 13 Αυγούστου από την Τελετή Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και το Υπουργείο Πολιτισμού ανοίγει για ακόμα μια φορά τις πόρτες των ολυμπιακών εγκαταστάσεων για το κοινό. Ο λόγος για το πρόγραμμα "Ανοιχτά στάδια: τόπος γιορτής, τρόπος ζωής", τα εγκαίνια του οποίου έκανε το βράδυ της Τρίτης στο ΟΑΚΑ η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φάνη Πάλλη Πετραλιά. "Όλοι μαζί γιορτάζουμε, θυμόμαστε και υλοποιούμε το σχέδιό μας για την ολυμπιακή αξιοποίηση. Σχεδιάζουμε ένα λαμπρό ολυμπιακό μέλλον. Είναι το μεγάλο στοίχημα που έχουμε να κερδίσουμε", επεσήμανε η κ. Πετραλιά, καλώντας τους πολίτες να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις για να γνωρίσουν από κοντά τα ολυμπιακά αγωνίσματα και κατέληξε: "θα κάνουμε την Ελλάδα διεθνές κέντρο πολιτισμού και αθλητισμού". Για "δαπανηρή φιέστα" και "ανικανότητα της Κυβέρνησης να ωφεληθεί η χώρα από το μεγαλύτερο αθλητικό, πολιτιστικό και επικοινωνιακό γεγονός του πλανήτη", έκανε λόγο σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, που δεν εκπροσωπήθηκε στις εκδηλώσεις. Στα εγκαίνια του προγράμματος, που έκανε το ΟΑΚΑ να γεμίσει για ακόμα μια φορά κόσμο, φώτα και μουσική, παραβρέθηκαν υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός και οι Ολυμπιονίκες, Σοφία Μπεκατόρου και Αιμίλιος Παπαθανασίου. Οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα είναι ανοιχτές για το κοινό μέχρι τις 4 Σεπτεμβρίου.

    [11] Κοινωνία

    Τα έβαλαν με τον Βαρθολομαίο

    2/8/2005 10:07:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-ΝΕΤ

    Ανέβηκαν οι τόνοι μεταξύ τουρκικής κυβέρνησης και Οικουμενικού Πατριαρχείου. Αφορμή στάθηκαν οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, κ. Αλί Σαχίν ο οποίος φέρεται να δήλωσε στην τουρκική εφημερίδα "Μιλιετ" ότι, "ο Πατριάρχης ξεπέρασε τα όρια" και ότι "οι αρμόδιες αρχές θα προβούν στις απαιτούμενες διαδικασίες", σχολιάζοντας τις καταγγελίες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου για τα εμπόδια που δημιουργεί η τουρκική διοίκηση στη λειτουργία παιδικής κατασκήνωσης σε χώρο της Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στη νήσο Πρώτη, και για τις απόπειρες να οικειοποιηθεί το τουρκικό δημόσιο την περιουσία της Μονής. "Ως Τούρκος υπήκοος, πρέπει να κινείται με βάση το νόμο. Δεν είναι αποδεκτό να προβάλλει αιτήματα παραγνωρίζοντας τους νόμους", φέρεται να είπε ο κ Σαχίν.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για τη στάση του Τούρκου αντιπροέδρου. Σε σημείωμα του Πατριαρχείου που δημοσιεύεται στη "Μιλιετ" επισημαίνεται ότι οι προσπάθειες του κ. Βαρθολομαίου γίνονται στο όνομα της διαβίωσης των πολιτών στα πλαίσια της δικαιοσύνης και της ευημερίας, ενόψει μάλιστα και ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Επίσης τονίζεται ότι στις επίμαχες δηλώσεις του, οι οποίες έχουν γίνει γνωστές γραπτώς και στον Τούρκο πρωθυπουργό κ. Ταγίπ Ερντογάν, δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να αποτελεί αδίκημα.

    Στο θέμα παρενέβη και η Ουάσιγκτον με τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, Τομ Κέϊσι, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ενδιαφέρονται για την αντιμετώπιση όλων των προβλημάτων του Φαναρίου στην Τουρκία και βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με την Άγκυρα.

    [12] Κόσμος

    46 νεκροί και 306 τραυματίες από τα επεισόδια

    Χάος και θρήνος στο Σουδάν

    2/8/2005 10:04:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Τραγικός είναι ο απολογισμός από τα βίαια επεισόδια στο Σουδάν, που ξέσπασαν την Δευτέρα, μετά τον θάνατο σε αεροπορικό δυστύχημα του ηγέτη των ανταρτών του Νότου, Τζον Γκάρανγκ. Οι νεκροί έχουν φτάσει τους 46 στο Χαρτούμ, οι τραυματίες τους 306, ενώ εξοργισμένοι διαδηλωτές σάρωσαν κεντρικές περιοχές της πρωτεύουσας, καίγοντας καταστήματα και αυτοκίνητα, την ώρα που ο στρατός πραγματοποιεί συνεχείς περιπολίες. Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ κάλεσε τους Σουδανούς να τιμήσουν την μνήμη του Γκάρανγκ αποκαθιστώντας την "ηρεμία και την ειρήνη" και επανέλαβε την αποφασιστικότητά του να βοηθήσει στην σταθερότητα της χώρας. Την ίδια ώρα, την αποστολή αντιπροσωπείας στη χώρα για την διασφάλιση της συνέχισης της ειρηνευτικής διαδικασίας, αποφάσισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους. Η σορός του Γκάρανγκ, σκεπασμένη με την σημαία του Σουδάν, εκτίθεται σε λαϊκό προσκύνημα στον νότιο καταυλισμό Νιου Σάιτ και θα μεταφερθεί και σε άλλα σημεία της χώρας, ενώ η κηδεία θα γίνει το Σάββατο, στην πόλη Τζούμπα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Βίαια επεισόδια στο Χαρτούμ

    [13] Κοινωνία

    Νέα πύρινα μέτωπα

    2/8/2005 8:26:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Πολλαπλό και σήμερα το μέτωπο των πυρκαγιών, χωρίς ωστόσο να σημειωθούν σημαντικά προβλήματα. Το απόγευμα υπό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές μεταξύ Κάλαμου και Ωρωπού, στα Τρόπαια Αρκαδίας και στην Ιεράπετρα, ενώ σε ύφεση είναι η φωτιά στο Προκόπι Ευβοίας. Για την κατάσβεση των πυρκαγιών κινητοποιήθηκαν άμεσα ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις. Ωστόσο, περίπου στις έξι το απόγευμα εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δασική περιοχή της νότιας Ρόδου στο δημοτικό διαμέρισμα Προφύλιας. Η φωτιά ξέσπασε από άγνωστη αιτία και επί τόπου έχει σπεύσει μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την κατάσβεση της. Στην περιοχή επικρατούν ισχυροί άνεμοι και εκφράζονται φόβοι για επέκταση της φωτιάς.

    Βοηθήματα στους πυροπαθείς

    Στο μεταξύ, μετά από αίτημα του νομάρχη Ανατολικής Αττικής, Λεωνίδα Κουρή, ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κωνσταντόπουλος έδωσε εντολή να ενισχυθεί ο λογαριασμός Α΄ Κοινωνικών Βοηθειών με το ποσό των 100.000 ευρώ, προκειμένου να δοθεί έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ύψους 586,94 ευρώ για κάθε νοικοκυριό, στους δήμους Ραφήνας, Νέας Μάκρης, Σπάτων και Πικερμίου, που επλήγησαν από την πυρκαγιά της 28ης Ιουλίου.

    Παράλληλα από τα Χανιά ο επίτιμος Πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δήλώσε, ότι στην νησιωτική Ελλάδα και ειδικότερα στην Κρήτη υπάρχουν περιοχές ολοκληρωτικά κατεστραμμένες από πυρκαγιές, οι οποίες μάταια αναμένουν επί μακρών την κρατική βοήθεια. "Καλό είναι να μην ξεχνούμε ότι, Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αττική" δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και κάλεσε τους αρμόδιους υπουργούς να διαθέσουν αμέσως το σχετικά μικρό ποσό των 8,5 εκατ. ευρώ για τις ζημιές από πυρκαγιές στην Νησιωτική Ελλάδα.

    Σχετικά με το θέμα ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς τόνισε, πως αν οι αποζημιώσεις έχουν καθυστερήσει "πρέπει να δοθούν το ταχύτερο δυνατόν".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πυρκαγιές σε Εύβοια και Πρέβεζα

    [14] Κοινωνία

    Μέχρι το Μαϊο του 2006

    Παράταση για τις κάμερες

    2/8/2005 8:23:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ

    Έως τις 24 Μαΐου 2006 και για χρήση σχετική μόνο με τη διαχείριση της κυκλοφορίας παρατείνει την παραμονή των καμερών του Συστήματος C4I, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

    Οι 293 κάμερες που τοποθετήθηκαν σε διάφορα σημεία της Αττικής για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων, θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους υπό τον όρο να μην χρησιμοποιηθούν για οποιονδήποτε άλλο σκοπό, απεφάνθη η Αρχή απορρίπτοντας με αυτόν τον τρόπο αίτημα της αστυνομίας για άλλη χρήση τους σχετική με το δημόσιο συμφέρον.

    Σύμφωνα με την Αρχή η άδεια για τη συνέχιση της λειτουργίας του Συστήματος επιτρέπεται αρκεί να μην καταγράφονται εικόνες της εισόδου ή του εσωτερικού των κατοικιών. Επίσης ζητείται η απομάκρυνση των μικροφώνων από τους στύλους, ενώ απαγορεύεται η λήψη και η καταγραφή του ήχου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 2 August 2005 - 21:02:15 UTC