Browse through our Interesting Nodes on the Middle East Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-08-01

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κόντρες για την εξωτερική πολιτική
  • [02] Ξαναρχίζουν τις πυρηνικές δραστηριότητες
  • [03] Προς Γιουνάιτεντ οδεύει ο Όουεν
  • [04] Οριστικά στην Ίντερ ο Σάμουελ
  • [05] Ο αρχηγός δήλωσε "παρών"
  • [06] Αντίο στην Αυστρία με νίκη
  • [07] Οι πρωταθλητές στην ΕΡΤ
  • [08] Θέλει Ρίματς η ΑΕΚ
  • [09] Παραμένει Λάρισα ο Λάππας
  • [10] Τρίτες στον κόσμο
  • [11] "Κόκκινος" και με τη βούλα... ο Ζουκάουσκας
  • [12] Καταργεί κι άλλους δασμούς η Κίνα
  • [13] Στην Ολλανδία ο Χούλης

    [01] Πολιτική

    Με αφορμή τη δήλωση της Τουρκίας

    Κόντρες για την εξωτερική πολιτική

    1/8/2005 9:20:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/8/2005 9:45:56 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ

    Την αντίδραση του υπουργού Επικρατείας Θεόδωρου Ρουσόπουλου προκάλεσαν οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Αθανασάκη, για επιλογές της Κυβέρνησης που επιτρέπουν νέα μορφή τουρκικής αδιαλλαξίας, με αφορμή τη δήλωση της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κύπρου, μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου τελωνειακής σύνδεσης με την ΕΕ. Μάλιστα, ο κ. Αθανασάκης αναφέρει, πως για την "απαράδεκτη" και "μονομερή" δήλωση της Τουρκίας, λέγοντας, πως έρχεται ως αποτέλεσμα των κυβερνητικών χειρισμών. Επίσης, έκανε λόγο για ασάφειες στην εξωτερική πολιτική, οι οποίες κάθε φορά οδηγούν σε νέα αρνητικά δεδομένα. Σχετικά με το θέμα της αναβολής της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Άγκυρα, η οποία αρχικά είχε προσδιορισθεί για το τέλος Αυγούστου, αναρωτήθηκε με πόση προχειρότητα ετοιμαζόταν, χωρίς να ληφθεί υπόψη η εκκρεμότητα υπογραφής του πρωτοκόλλου από την Τουρκία, η εκκρεμότητα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της γείτονος, ενώ δεν ελήφθη υπόψη ότι εκτός από το θέμα της υπογραφής του πρωτοκόλλου και της αναμενόμενης μονομερούς δήλωσης της Τουρκίας, υπάρχει και το θέμα της επικύρωσης και της εφαρμογής του.

    Η αντίδραση από πλευράς Κυβέρνησης ήταν άμεση. Ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε, πως στην καλύτερη περίπτωση, το ΠΑΣΟΚ δεν αντιλαμβάνεται ότι, με το να θεωρεί υπεύθυνη την ελληνική Κυβέρνηση για την αδιαλλαξία της Άγκυρας, δίνει ένα άλλοθι στην Τουρκία και πρόσθεσε, πως αν το αντιλαμβάνεται και, παρά ταύτα, το κάνει, αυτό αποτελεί μια επικίνδυνη, ανεύθυνη εξωτερική πολιτική.

    Ως απάντηση στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο κ. Αθανασάκης δήλωσε, πως " η διαστρέβλωση των θέσεων του ΠΑΣΟΚ δε συνιστά απάντηση και υπεύθυνη πολιτική στάση. Στη συγκεκριμένη δε περίπτωση, που το ζήτημα άπτεται των εθνικών μας θεμάτων, συνιστά μάλλον ανευθυνότητα".

    [02] Κόσμος

    Ξαναρχίζουν τις πυρηνικές δραστηριότητες

    1/8/2005 11:05:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Λίγα λεπτά μετά τη λήξη της δεύτερης προθεσμίας, που είχε δώσει το Ιράν σε Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία τις χώρες που εκπροσωπούν την ΕΕ- για την κατάθεση πακέτου προτάσεων προς επίλυση του θέματος της επανέναρξης πυρηνικών δραστηριοτήτων, η Τεχεράνη απέστειλε επιστολή στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) με την οποία ανακοινώνει την επανάληψη των ευαίσθητων πυρηνικών του δραστηριοτήτων στη μονάδα επεξεργασίας ουρανίου στο Ισφαχάν. Όπως ανακοίνωσε η Τεχεράνη, θα επαναλάβει από σήμερα κιόλας τις ευαίσθητες δραστηριότητες, που αφορούν την επεξεργασία πυρηνικού καυσίμου, καθώς σημείωσε, η ΕΕ δεν τήρησε την προθεσμία που της είχε θέσει. Όπως δήλωσε ο Αλί Αγά Μοχαμάντι, ένας από τους Ιρανούς διαπραγματευτές για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, "στην επιστολή αυτή, λέμε στην ΙΑΕΑ ότι επαναλαμβάνουμε τις δραστηριότητες στο Ισφαχάν από σήμερα και υπό την επίβλεψή της". Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες δεν αποκάλυψαν το περιεχόμενο της επιστολής.

    Έχουν πάρει την απόφασή τους

    Μάλιστα, το Ιράν απέκλεισε το ενδεχόμενο αναστολής όλων των ευαίσθητων πυρηνικών του δραστηριοτήτων, σημειώνοντας ότι δε θα το απέτρεπε ούτε η απειλή μιας ενδεχόμενης στρατιωτικής επίθεσης. Χαρακτηριστικά ο Αλί Αγά Μοχαμάντι, δήλωσε, πως είναι διατεθειμένοι να συζητήσουν τις προτάσεις των Ευρωπαίων, αλλά αποκλείεται να επιστρέψουν σε μία συνολική αναστολή.

    Επίσης, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο μιας αμερικανικής επίθεσης, τόνισε, ότι "αισθανόμαστε πως υπάρχουν απειλές, αλλά τέτοιες απειλές δεν μπορούν να μας κάνουν να αλλάξουμε δρόμο".

    Συνεχίζουν τις πιέσεις

    Στο μεταξύ, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Φιλίπ Ντούστ Μπλαζί δήλωσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου των Διοικητών ΙΑΕΑ ή προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα απαράδεκτες τις πιέσεις της Τεχεράνης, τονίζοντας ότι οι Ευρωπαίοι πρέπει να εμποδίσουν το Ιράν να αποκτήσει πυρηνική βόμβα.

    Πιέσεις στο Ιράν άσκησε και ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, ενώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε το Ιράν να μην επαναλάβει τις δραστηριότητές του, ελπίζοντας σε λύση μέσω διαπραγματεύσεων.

    Παράλληλα η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα παραδώσει σε λίγες ημέρες τις προτάσεις της στο Ιράν.

    Ανέβηκε το πετρέλαιο

    Πάντως, οι πρώτες επιπτώσεις φάνηκαν στην διεθνή αγορά του πετρελαίου. Η βραχυπρόθεσμη τιμή του αργού διαμορφώθηκε στα 62,30 δολάρια το βαρέλι, τόσο λόγω της έντασης, που μπορεί να προκύψει από την ανακοίνωση του Ιράν ότι θα επαναλάβει τις πυρηνικές του δραστηριότητες αλλά και λόγω της έντονης φημολογίας, ότι τα διυλιστήρια της Σαουδικής Αραβίας στην έναρξη του χειμώνα δεν θα είναι σε θέση να εφοδιάσουν, με τρόπο ομαλό, τη βορειοαμερικανική αγορά.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Σε τεντωμένο σκοινί

    [03] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Προς Γιουνάιτεντ οδεύει ο Όουεν

    1/8/2005 9:08:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Όλα είναι έτοιμα για να παραχωρήσει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ το ποσό που ζητά η Ρεάλ Μαδρίτης και να αποκτήσει τον Μάικλ Όουεν, ωστόσο οι διοικούντες την ομάδα τηρούν στάση αναμονής μέχρι να ανάψει το πράσινο φως της μεταγραφής από τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον. Ο εκτελεστικός διευθυντής της Μάντσεστερ μάλιστα Ντέιβιντ Γκιλ δήλωσε, "Τα χρήματα υπάρχουν για τον Αλεξ. Αν διακρίνει ότι αυτός ο παίκτης θα ενισχύσει την ομάδα -κι αυτό είναι το σημαντικό- το ποσό είναι διαθέσιμο". Πάντως στο Μάντσεστερ δεν δείχνουν να προβληματίζονται σχετικά με το θέμα, καθώς καμία άλλη ομάδα που να μπορεί δεν έχει δείξει ενδιαφέρον για τον Όουεν. Είναι χαρακτηριστικό δε πως και ο Ράφα Μπενίτεθ απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο επιστροφής του Άγγλου επιθετικού στους πρωταθλητές Ευρώπης.

    [04] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Οριστικά στην Ίντερ ο Σάμουελ

    1/8/2005 8:20:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    "Δένει" τη άμυνα της η Ίντερ που σήμερα ανακοίνωσε και επίσημα την απόκτηση του Βάλτερ Σάμουελ από την Ρεάλ Μαδρίτης. Ο Αργεντινός κεντρικός αμυντικός το πρωί πέρασε από ιατρικές εξετάσεις και λίγο αργότερα πήγε στα γραφεία της ομάδας και υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο συνεργασίας, έναντι 1.100.000 ευρώ το χρόνο. Νωρίτερα η ομάδα του Μιλάνου είχε καταβάλει το ποσό των 16.000.0000 ευρώ, στην Ρεάλ για να τον αγοράσει. Ο 27χρονος Σάμουελ,έχει σημαντική εμπειρία από το καμπιονάτο αφού αγωνίστηκε στο παρελθόν στη Ρόμα, με την οποία κατέκτησε μάλιστα τον τίτλο το 2001. Έφυγε πέρυσι από τους "τζιαλορόσι" με προορισμό τη Μαδρίτη, δεν στέριωσε όμως στους "μερένγκες" και επιστρέφει στην Ιταλία, αυτή τη φορά στο Μιλάνο.

    [05] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ο αρχηγός δήλωσε "παρών"

    1/8/2005 10:27:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Το χθεσινό φιλικό του ΠΑΟΚ, με την Παλέρμο μπορεί να μην συνοδεύτηκε από νίκη, αλλά συνοδεύτηκε από την πρώτη μετά από 7,5 χρόνια εμφάνιση του Ζαγοράκη με τη φανέλα του "Δικέφαλου" και την εξαιρετική του παρουσία σε όλο το διάστημα που έπαιξε. Βέβαια η απόδοση του "Τεο", δεν παραξένεψε κανέναν γιατί είναι γνωστό ότι, ο μόνος τρόπος για να σταματήσει να παίζει ή να βγει από το γήπεδο είναι να του τελειώσει το οξυγόνο από τα πνευμόνια, πράγμα αδύνατο. Κοινή πάντως ήταν η διαπίστωση όλων των παραγόντων και φιλάθλων του ΠΑΟΚ που βρέθηκαν στην Αυστρία και παρακολούθησαν την αναμέτρηση, ότι αν μη τι άλλο ο "Δικέφαλος", βρήκε στο πρόσωπο του Ζαγοράκη τον άνθρωπο που θα πάρει την ομάδα στις πλάτες του τις δύσκολες στιγμές και θα την οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα. Πληθωρική η παρουσία του όσο έπαιξε. Έτρεχε, έκοβε, μοίραζε, καθοδηγούσε με τις υποδείξεις του τους συμπαίκτες του, έκανε τα πάντα και να φανταστείτε ότι ακόμα ούτε προετοιμασία δεν έχει κάνει καλά, καλά.

    Βρήκε τον ηγέτη του

    "Είναι πολύ πιο ώριμος από τότε που έφυγε από τον ΠΑΟΚ. Ξέχωρα από την απόδοσή του, που έτσι και αλλιώς είναι καλή, υπάρχουν οι κινήσεις του, οι οδηγίες που δίνει στους συμπαίκτες του μέσα στο γήπεδο. Η παρουσία του θα είναι ωφέλιμη και ευεργετική για την ομάδα και τα νέα παιδιά", είναι οι χαρακτηριστικές αναφορές των μελών του τεχνικού επιτελείου του "Δικεφάλου" για την απόδοση του αρχηγού.

    Χαρακτηριστική και η δήλωση του Νίκου Καραγεωργίου μετά το τέλος της αναμέτρησης: "Μπήκε, αν και έχει μόλις τέσσερις μέρες στις προπονήσεις και έδειξε με την εμπειρία του πως μπορεί να γίνει ο ηγέτης του ΠΑΟΚ".

    Την υγειά του να έχει ο Ζαγοράκης και σκόρδα να μην το ματιάσουμε.

    Εν τω μεταξύ, στην Αυστρία, επέστρεψε σήμερα ο Αμίρ Μέγκαχεντ, έχοντας συμμετάσχει ένα εικοσιτετράωρο νωρίτερα για 35 λεπτά σε φιλικό αγώνα της Εθνικής Αιγύπτου στην Ελβετία.

    Την Τετάρτη, εξάλλου, για τους "ασπρόμαυρους" είναι προγραμματισμένο το τελευταίο επί αυστριακού εδάφους φιλικό τους τεστ. Πρόκειται γι αυτό με αντίπαλο την Εθνική Κουβέιτ, στο οποίο αναμένεται να αγωνιστεί ο Μέγκαχεντ και -εκτός απροόπτου- και οι Αρμάντο Φουτσίνι, Γιώτης Εγκωμίτης (ταλαιπωρήθηκαν τελευταία από ενοχλήσεις στη μέση). Εκτός πλάνων, αντίθετα, παραμένει ο τραυματίας Ιφεάνι Ουντέζε.

    [06] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Αντίο στην Αυστρία με νίκη

    1/8/2005 9:30:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Με νίκη επί του Απόλλωνα Λεμεσού με 2-1 ολοκλήρωσε την προετοιμασία του επί αυστριακού εδάφους ο Ολυμπιακός. Οι παίκτες του Τροντ Σόλιντ ήταν αρκετά καλοί στο πρώτο ημίχρονο, διάστημα στο οποίο σημείωσαν και τα δύο τέρματά τους με τον Ιεροκλή Στολτίδη. Το σκορ άνοιξε στο 28ο λεπτό, όταν ο αμυντικός μέσος των "ερυθρολεύκων" εκμεταλλεύτηκε την παράλληλη σέντρα (από δεξιά) του Οκκά. Ο Στολτίδης διπλασίασε τα τέρματά του στο 38΄, δεχόμενος αυτή τη φορά την πάσα του Ριβάλντο. Η κυπριακή ομάδα έχασε πέναλτι στο 83΄ (μαρκάρισμα Τουρέ σε Αντόνε), με τον Σόσιν να στέλνει τη μπάλα άουτ. Τελικώς, στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης, ο Λάμπρου με διαγώνιο σουτ μείωσε στο τελικό 2-1. Ο Νορβηγός τεχνικός χρησιμοποίησε τους: Νικοπολίδη, Καφέ, Καψή, Στολτίδη, Οκκά (84΄ Χοβνανισιάν), Ριβάλντο, Τζόρτζεβιτς, Σούρερ (46΄ Κωστούλας), Μαυρογενίδη, Τουρέ και Γεωργάτο.

    [07] Μπάσκετ

    Οι πρωταθλητές στην ΕΡΤ

    1/8/2005 10:43:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 1/8/2005 10:54:03 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Από τη συχνότητα της ΕΡΤ, θα μπορούν να βλέπουν από την επόμενη αγωνιστική περίοδο οι φαν του μπάσκετ Παναθηναϊκού την αγαπημένη τους ομάδα. Μετά από συζητήσεις που κράτησαν αρκετό καιρό, η διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης ήρθε σε συμφωνία με τους νταμπλούχους Ελλάδας και απόκτησαν το δικαίωμα μετάδοσης των παιχνιδιών της πράσινης ΚΑΕ στην Ελλάδα. Μέχρι και πέρυσι οι αγώνες του Παναθηναϊκού μεταδίδονταν από το συνδρομητικό κανάλι "Supersport" που όμως κρατά τα δικαιώματα μετάδοσης των αγώνων της Ευρωλίγκας. Η ΕΡΤ βρίσκεται κοντά σε συμφωνία και με την ομάδα του Ολυμπιακού, ενώ θα μεταδίδει τους εντός έδρας αγώνες και των υπόλοιπων ομάδων, πλην από αυτούς του Αμαρουσίου, του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ, που παραμένουν στο συνδρομητικό.

    [08] Μπάσκετ

    Θέλει Ρίματς η ΑΕΚ

    1/8/2005 9:59:00 μμ

    Κοντά σε συμφωνία με τον Κροάτη Σλάβεν Ρίματς βρίσκεται η ΑΕΚ. Ο Ρίματς είχε εντυπωσιάσει πέρυσι με την απόδοσή του φορώντας τη φανέλα του Μακεδονικού. Στην Ένωση θεωρούν ότι ο γκαρντ συγκεντρώνει τα απαραίτητα στοιχεία, ώστε να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε στην ομάδα, μετά την απομάκρυνση του Νίκου Χατζή. Υπενθυμίζεται ότι ο Ρίματς είχε απασχολήσει τόσο τον Ολυμπιακό, όσο και την πρωταθλήτρια Ευρώπης, Μακάμπι Τελ Αβίβ. Στο μεταξύ, οι διαπραγματεύσεις με τον Γιώργο Παυλίδη βαίνουν καλώς και ο παίκτης βρίσκεται πολύ κοντά στην ΑΕΚ, ενώ δεν υπήρξε συνάντηση με τον Γιάννη Μπουρούση, που βρίσκεται στο Καρπενήσι με την Εθνική Ομάδα. Βιασύνη στην περίπτωση του νεαρού σέντερ δεν υπάρχει, καθώς ο παίκτης "δεσμεύεται" με συμβόλαιο για έναν ακόμη χρόνο.

    [09] Μπάσκετ

    Παραμένει Λάρισα ο Λάππας

    1/8/2005 9:48:00 μμ

    Παίκτης της Ολύμπιας Λάρισας, μέχρι το 2008 θα παραμείνει Γιάννης Λάππας. Παρότι το συμβόλαιό του έληγε το καλοκαίρι του 2006, ο αρχηγός των "πορτοκαλί", συμφώνησε σε όλα με την διοίκηση της ομάδας και ανανέωσε για δυο ακόμη χρόνια. Αμέσως μετά την υπογραφή του συμβολαίου του ο Γ. Λάππας έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Υπέγραψα για δύο ακόμα χρόνια στην Ολύμπια, μέχρι το 2008, γιατί αυτό ήταν κάτι που ήθελα πάρα πολύ, με δεδομένο ότι η Ολύμπια είναι ομάδα με μέλλον και προοπτική. Θέλω να ευχαριστήσω τους αδελφούς Μαλάκου για την τιμή που μου έκαναν, καθώς και τον προπονητή μου Β. Αλεξανδρή, όπως και όλο το προπονητικό τιμ, για την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν και τη βοήθεια που μου προσφέρουν. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε στο γήπεδο"

    [10] Βόλεϊ

    Τρίτες στον κόσμο

    1/8/2005 8:35:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Την επιτυχία του χρυσού μεταλλίου στο παγκόσμιο σιρκουί εξαργυρώνουν πλέον η Βάσω Καραντάσιου με την Βίκυ Αρβανίτη, καθώς μετά την ολοκλήρωση και του τουρνουά του Παρισίου ανέβηκαν στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης πίσω από τις Τιαν Για-Ουάνγκ Φέι. Οι Ελληνίδες βολεϊμπολίστριες έχουν 2336 βαθμούς, ενώ ένα άλλο ελληνικό δίδυμο, οι Θάλεια Κουτρουμανίδου με την Μαρία Τσιαρτσιάνη βρίσκονται στην όγδοη θέση με 1776 βαθμούς. Στην κορυφή του πίνακα των γυναικών δεσπόζουν με 4188 βαθμούς, οι Βραζιλιάνες Φράνκα-Φελισμπέρτα.

    Ο πίνακας με τις κορυφαίες

    1. Φράνκα/Φελισμπέρτα (Βραζιλία) 4188β.

    2. Τιαν Γιά/Βανκ Φέι (Κίνα) 3296

    3. Καραντάσιου/Αρβανίτη (ΕΛΛΑΔΑ) 2336

    4. Αντριάνα/Σέλντα (Βραζιλία) 2272

    5. Ουόλς/Μέι (ΗΠΑ) 1960

    6. Καντάικ/Μούρεν (Ολλανδία) 1932

    7. Κουχν/Σβερ (Ελβετία) 1804

    8. Κουτρουμανίδου/Τσιαρτσιάνη (ΕΛΛΑΔΑ) 1776

    9. Πολ/Ράου (Γερμανία) 1736

    10. Ανα Πάουλα/Μπάρος (Βραζιλία) 1424

    [11] Μπάσκετ

    "Κόκκινος" και με τη βούλα... ο Ζουκάουσκας

    1/8/2005 9:12:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Αίσιο τέλος είχε σήμερα για τον Ολυμπιακό, το σίριαλ της απόκτησης του Εουρέλιους Ζουκάουσκας. Η διαμάχη του συλλόγου του Πειραιά, με την Ούλκερ για τα δικαιώματα του παίκτη, είχε ως νικητή τους "ερυθρόλευκους", καθώς η Διεθνής Ομοσπονδία Μπάσκετ, δικαίωσε το αίτημά τους για να τους κατοχυρωθεί ο παίκτης ως ελεύθερος. Αμέσως μετά η ΚΑΕ ανακοίνωσε τη συμφωνία της με τον 32άχρονος σέντερ που υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας για τα επόμενα δυο χρόνια.

    Δικαίωση από την FIBA

    Για να φτάσουμε στην ανακοίνωση της απόκτησης, προηγουμένως ο Ολυμπιακός είχε ενημερωθεί από την FIBA Europe, ότι είχε κατοχυρώσει την μεταγραφή του παίκτη στους "ερυθρόλευκους" και ότι, είχε ειδοποιήσει την Τούρκικη Ομοσπονδία να στείλει το "letter of clearance" του Ζουκάουσκας άμεσα στην Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης.

    Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, ο Εουρέλιους Ζουκάουσκας ήταν ελεύθερος να συνεχίσει την καριέρα του σε σύλλογο της αρεσκείας του, από τη στιγμή που στις 3 Ιουνίου η Ούλκερ ενημέρωσε εγγράφως τον ατζέντη του παίκτη, Λουτσιάνο Καπικιόνι, να ψάξει να του βρει ομάδα και στις 14 του ίδιου μήνα, ενώ με νέα της επιστολή τον ενημέρωσε ότι σε περίπτωση που δεν δεχθεί μείωση αποδοχών της τάξης του 20% στο συμβόλαιό του είναι ελεύθερος να συμφωνήσει μ άλλο σύλλογο και η Ούλκερ δεν θα ζητήσει χρήματα για τη μετεγγραφή του.

    Μετά από αυτό ο παίκτης είχε κάθε δικαίωμα να υπογράψει στον Ολυμπιακό καθώς η Τούρκικη ομάδα τον είχε ενημερώσει ότι το συμβόλαιο του για τη σεζόν 2005-06 δεν θα ισχύσει.

    Μετά από αυτό το δεδομένο και βάσει των άρθρων 87 και 86.2.3, η FIBA Europe απαίτησε από την Τουρκική Ομοσπονδία την άμεση έκδοση του "letter of clearance".

    [12] Οικονομία

    Καταργεί κι άλλους δασμούς η Κίνα

    1/8/2005 9:00:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Στην κατάργηση των δασμών εξαγωγής 17 προϊόντων της υφαντουργίας προχώρησε η Κίνα, παρόλα τα όρια, που της έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το κινεζικό υπουργείο οικονομικών διευκρινίζει, ότι το μέτρο κατάργησης των δασμών ισχύει από σήμερα και αφορά ανδρικά και γυναικεία μάλλινα παντελόνια, ανδρικά βαμβακερά πουκάμισα και γυναικεία πουκάμισα από συνθετικό ύφασμα. Η κινεζική κυβέρνηση είχε επιβάλει δασμό στην εξαγωγή σχεδόν 150 προϊόντων της για να κατευναστούν τα πνεύματα της διεθνούς κοινής γνώμης, όταν την πρωτοχρονιά, και υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) είχε καταργηθεί το σύστημα των ποσοστώσεων στο διεθνές εμπόριο. Η ΕΕ από τις 10 Ιουνίου, επανέφερε το σύστημα, ειδικά για τα υφαντουργικά προϊόντα και το Πεκίνο από την πλευρά του κατήργησε γι αυτά τις ανωτέρω επιδοτήσεις. Με την ευκαιρία αυτή το κινεζικό υπουργείο των Οικονομικών ανέφερε, ότι οι δασμοί εξαγωγής συνεχίζουν να επιβάλλονται για 51 εξαγώγιμα κινεζικά προϊόντα.

    [13] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Στην Ολλανδία ο Χούλης

    1/8/2005 8:56:00 μμ

    Υπό το βλέμμα του γενικού διευθυντή της ΠΑΕ, Δημήτρη Χούλη, ο οποίος μετέβη στην Ολλανδία, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρόγραμμα προετοιμασίας του Ηρακλή στο Βιντερσβάικ. Εκτός προπονήσεων έμειναν, λόγω τραυματισμού, οι Μίροσλαβ Σνάουτσνερ, Χαράλαμπος Περπερίδης και Χρήστος Κελπέκης. Οι δύο πρώτοι αναμένεται τις επόμενες ημέρες να μπουν σε πλήρεις ρυθμούς μαζί με τους υπόλοιπους συμπαίκτες τους, ενώ ο Κελπέκης πρόκειται από αύριο να είναι εκ νέου στη διάθεση του Σάββα Κωφίδη. Κανονικά, προπονήθηκε ο Παντελής Καπετάνος, που ξεπέρασε τις ενοχλήσεις που τον ταλαιπώρησαν τις τελευταίες μέρες. Αύριο ο "Γηραιός" θα αγωνιστεί ενάντια στην Γκρόνιγκεν. Στο μεταξύ, συμβόλαιο συνεργασίας διάρκειας 1+3 ετών με τον Ηρακλή υπέγραψε σήμερα ο 20χρονος επιθετικός της ΑΕ Ευόσμου, Πασχάλης Μπουλαλάς, ενώ για την ομάδα των Νέων αποκτήθηκε ο 17χρονος μέσος, Ανέστης Αργυρίου.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 1 August 2005 - 20:51:40 UTC