Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-06-28

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φωτιά από τα σημειώματα
  • [02] Ολομέτωπη επίθεση ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ
  • [03] Κατάληψη σε ένδειξη συμπαράστασης
  • [04] Αερογέφυρα σωτηρίας
  • [05] Στις φλόγες λεωφορείο
  • [06] Συνέλαβαν ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα
  • [07] ΠΑΟΚ: Την Πέμπτη ο Ηλιάδης
  • [08] Ολυμπιακός: Εμπλοκή με Ζουκάουσκας
  • [09] Μακεδονικός : Παράταση στην αγωνία
  • [10] Ηρακλής : Κοιτάει άλλο τεχνικό
  • [11] Χρυσός ο Δρυμωνάκος
  • [12] Αποφάσεις για προπονητή στην ΑΕΚ
  • [13] Ψάχνοντας το όραμα του ΝΒΑ
  • [14] Προχωρά η πώληση των Ο. Α.
  • [15] Καλό κλίμα, αλλά όχι συμφωνία
  • [16] Μαθητές σε ρόλο …βουλευτών

    [01] Πολιτική

    Αντιπαράθεση υψηλής τάσης

    Φωτιά από τα σημειώματα

    28/6/2005 9:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/6/2005 11:51:19 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Ο υδράργυρος στο πολιτικό θερμόμετρο χτύπησε κόκκινο στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για τη Δημόσια Διοίκηση. Ο πρωθυπουργός δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει σε όλες τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να μπει τέλος στη νοοτροπία φέουδου, την έλλειψη οργάνωσης, τα φαινόμενα διαφθοράς και διαπλοκής. "Η Ελλάδα δεν μένει και δεν θα μείνει στο χθες" τόνισε και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για στείρα άρνηση και αντίδραση στις προωθούμενες αλλαγές. Οι τόνοι ανέβηκαν ακόμα περισσότερο όταν στη δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός ανέγνωσε σειρά εγγράφων του υπ. Αμυνας με προαγωγές στρατιωτικών προσκείμενων στο ΠΑΣΟΚ και διώξεις εκείνων που ιδεολογικά ανήκαν στη ΝΔ.

    "Ντροπή και αίσχος"

    "Έφταίγαν ακόμη οι γυναίκες, τα παιδιά και οι παρέες τους" για τα περιστατικά αυτά ο Κώστας Καραμανλής και τα χαρακτήρισε "ντροπή, αίσχος, κηλίδα και στίγμα στην ιστορία της χώρας".

    Δήλωσε ότι είναι πρόκληση να εμφανίζεται το ΠΑΣΟΚ ως κατήγορος στο θέμα των συμβασιούχων, όταν αυτό τους δημιούργησε και κρατούσε σε εργασιακή και πολιτική ομηρία χιλιάδες άτομα.

    Ααντώντας στα όσα υποστήριξε ο Γ. Παπανδρέου για τον ΟΠΑΠ, τον κατηγόρησε για ανεύθυνη αντιπολίτευση και τόνισε ότι το ασυμβίβαστο που ισχύει μέχρι σήμερα για τον ιδιοκτήτη της εταιρείας Ιντραλότ, που είναι και ιδιοκτήτης ομάδας, εξακολουθεί να ισχύει.

    Παράλληλα εξήγησε, ότι η ένταξη των ελληνικών ομάδων στο Στοίχημα γίνεται γιατί έχει υποχωρήσει το ενδιαφέρον των παιχτών στο συγκεκριμένο παιχνίδι και η ένταξη σταδιακά των ελληνικών ομάδων σημαίνει περιορισμό του παράνομου τζόγου, αύξηση εσόδων και αναβάθμιση της αξίας του οργανισμού.

    Σε αυτό το σημείο, προκάλεσε το ΠΑΣΟΚ αν θεωρεί ότι μπορεί να ζητήσει εξεταστική επιτροπή για κάποιο από τα ζητήματα που έθετε η ΝΔ, ας το κάνει "κι εμείς θα τη δεχτούμε".

    Κύμα αλλαγών

    Νωρίτερα, είχε δηλώσει αποφασισμένος να προχωρήσει σε αλλαγές και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για σύγχυση, αντιφατικότητα και κενό προτάσεων.

    Εκτενή αναφορά στα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τη Δημόσια Διοίκηση.

    Στα νέα νομοθετήματα που ετοιμάζονται είναι η αναθεώρηση του υπαλληλικού κώδικα, το νομοσχέδιο για τη μεταναστευτική πολιτική που βρίσκεται στη Βουλή και η έναρξη του διαλόγου με την ΑΔΕΔΥ για το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων και το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών.

    "Οι αλλαγές άρχισαν, συνεχίζονται και δεν σταματούν" τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε" προχωρούμε, με σταθερά βήματα, στο Κράτος που οραματίζονται όλοι οι πολίτες".

    "Έλλειψη σοβαρότητας"

    Σόου χαρακτήρισε τη δευτερολογία του Κ. Καραμανλή ο Γιώργος Παπανδρέου, αναφέροντας ότι έχασε τη ψυχραιμία και τη σοβαρότητα του.

    Για το θέμα του ΟΠΑΠ, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι κάνει τη χώρα ένα απέραντο χώρο τζόγου, ενώ όσον αφορά τα έγγραφα από το υπ. Αμυνας που επικαλέσθηκε ο πρωθυπουργός είπε ότι ήταν απλές φωτοτυπίες, χωρίς υπογραφές και επικύρωση.

    "Αυτή είναι η αξιοπιστία ανθρώπου που λέγεται πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας" είπε χαρακτηριστικά.

    Νωρίτερα, είχε κατηγορήσει την κυβέρνηση για κομματικοποίηση του κράτους και τακτοποίηση των γαλάζιων παιδιών.

    Μίλησε για "διοικητικό πραξικόπημα" στη δημόσια διοίκηση με την απομάκρυνση 25.000 στελεχών της, για κομματικές εκκαθαρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού μόνο στην Πολεμική Αεροπορία αποστρατεύτηκαν τον τελευταίο χρόνο περισσότεροι από όσους συνολικά έφυγαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια και επανήλθαν πάνω από 500 απόστρατοι, ακόμα και του 1982.

    Παράλληλα, χαρακτήρισε δυνάμεις πραιτοριανών τους εφέδρους υψηλής ετοιμότητας, ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να προσλάβει γιατρούς στα νοσοκομεία, αλλά προσλαμβάνει 1.200 αγροφύλακες, οι οποίοι είναι οι αργόσχολοι κομματάρχες της σε κάθε χωριό.

    Όσον αφορά στις κρίσεις των δικαστών, ο κ. Παπανδρέου προειδοποίησε ότι, αν η κυβέρνηση ονειρεύεται ένα νέο 1989, να το ξεχάσει.

    Σχετικά με τους μεγάλους προμηθευτές του κράτους, είπε ότι η κυβέρνηση δίνει στους ίδιους σημαντικά έργα και προμήθειες και αναφέρθηκε ονομαστικά στους κ. Μπόμπολα και Κόκκαλη, θυμίζοντας ότι ο Ν.Δ. με μηνυτήριες αναφορές είχε διασύρει πρόσωπα και κόμματα.

    Επίθεση εξαπέλυσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και για το κυβερνητικό σχήμα.

    "Κοιτάζω κύριε Καραμανλή, την κυβέρνηση σας, είσαστε καμία πενηνταριά να μην βασκαθείτε, αναρωτιέμαι που είναι το μικρό και ευέλικτο σχήμα που λέγατε ότι θα κάνατε ως κυβέρνηση" είπε ο Γιώργος Παπανδρέου.

    Στα γρανάζια της κρατικής μηχανής

    Κρατική μηχανή χαρακτήρισε τη δημόσια διοίκηση η Αλέκα Παπαρήγα και κάλεσε τους δημοσίους υπαλλήλους να πάψουν να είναι στα γρανάζια της.

    Τάχθηκε υπέρ των 1200 Ευρώ ως κατώτερου μισθού τους, του 80% του τελικού μισθού ως σύνταξής τους ενώ υποστήριξε επίσης, την άμεση εφάπαξ πληρωμή των αναδρομικών, την επτάωρη πενθήμερη εργασία και τις ίσες δωρεάν παροχές για δημόσιους και ιδιωτικούς υπαλλήλους και αυτοαπασχολούμενους.

    Στο κενό η επανίδρυση του κράτους

    "Επανίδρυση του κράτους δεν υπάρχει και θα πρέπει όλοι να την ξεχάσουμε" τόνισε από την πλευρά του ο Αλέκος Αλαβάνος, παρατηρώντας ότι καλά έκανε ο πρωθυπουργός που δεν περιέλαβε την έκφραση αυτή στην ομιλία του.

    "Οι κυβερνήσεις φεύγουν, αλλά το κράτος των ημετέρων" παραμένει πρόσθεσε διαπιστώνοντας ότι το κράτος αντί να μειώνεται γίνεται πιο διαδαλώδες και πιο σπάταλο.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, συμφώνησε ότι υπάρχει κομματισμός στην κορυφή αλλά και στη βάση της δημόσιας διοίκησης και παρατήρησε ότι ατονεί το κοινωνικό κράτος ενώ την ίδια ώρα, απογυμνώνεται από τη δημόσια περιουσία, όπως συμβαίνει με τον ΟΠΑΠ, ο οποίος δίνεται σε ιδιώτες.

    [02] Πολιτική

    Συνεδρίαση Συντονιστών

    Ολομέτωπη επίθεση ετοιμάζει το ΠΑΣΟΚ

    28/6/2005 8:49:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Ο προγραμματισμός της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ με αφορμή και τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίασης του συντονιστικού οργάνου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΠΑΣΟΚ, ετοιμάζει από το Φθινόπωρο, ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση υπό την προϋπόθεση, να μην υπάρξουν πρόωρες εκλογές, εκτίμηση την οποία έκανε ο Απόστολος Κακλαμάνης, καθώς θεωρεί πιθανή την προκήρυξη τους από τον Κώστα Καραμανλή, τον Σεπτέμβριο από το βήμα της ΔΕΘ. Στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου, όλοι οι ομιλητές υπήρξαν έντονα επικριτικοί για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε σειρά θεμάτων, όπως στο Ασφαλιστικό, στη Δημόσια Διοίκηση, στον Αθλητισμό και τις εργασιακές σχέσεις.

    Ασφαλιστικό Τραπεζών - Εργασιακά

    Αναφορικά με τις εργασιακές σχέσεις, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Δημήτρης Ρέππας, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι υπέρ του διαλόγου για λύσεις στα προβλήματα, λύσεις, που όπως επεσήμανε, δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε αποσύνθεση την αγορά εργασίας στο όνομα της ευελιξίας.

    Πρόσθεσε ακόμα, ότι η θέσπιση ατομικών συμβάσεων θα αποτελέσει casus belli για το ΠΑΣΟΚ.

    Όσον αφορά στο Ασφαλιστικό των Τραπεζών, επαναβεβαιώθηκε η θέση του κόμματος, ότι δηλαδή το κόστος από τη ρύθμιση του ασφαλιστικού των τραπεζών θα πρέπει να πληρώσουν οι ίδιες οι τράπεζες από τα κέρδη τους , είτε από τα αποθεματικά τους, είτε από τα περιουσιακά τους στοιχεία.

    Ζητήθηκε η απόσυρση της απαράδεκτης, όπως χαρακτηρίστηκε τροπολογίας Αλογοσκούφη και κατηγορήθηκε η κυβέρνηση για παραπλάνηση των πολιτών όταν ισχυρίζεται ότι δήθεν εφαρμόζει το νόμο Ρέππα.

    " Ενας νόμος δεν χρειάζεται έναν άλλο νόμο για να εφαρμοστεί" είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος ο κ. Ρέππας.

    Σημειώθηκε ακόμα, ότι ως έσχατη λύση, το ΠΑΣΟΚ επιλέγει να στηρίξει άλλη τροπολογία που να εξηγεί "ποιος θα πληρώσει το κόστος" όπως οι τροπολογίες Έβερτ, Μάνου και Δραγασάκη

    Την ίδια ώρα, καταγγέλθηκε η καταχώριση στον Τύπο των πρωτοβουλιών του υπ. Οικονομίας για το Ασφαλιστικό των Τραπεζών και όπως χαρακτηριστικά σημειώθηκε "η κυβέρνηση με χρήματα του δημοσίου διαφημίζει την αυταρχική της πολιτική".

    Πυρά και για το ωράριο

    Στη συνεδρίαση συζητήθηκε και το θέμα του ωραρίου.

    Για το θέμα αυτό το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει τη συμφωνία του 1997 που επετεύχθη μεταξύ όλων των ενδιαφερόμενων φορέων και καλεί την κυβέρνηση να εξηγήσει ποιος ζήτησε και ποιοι εξυπηρετούνται από την αλλαγή του ωραρίου.

    Καταγγέλουν την επανασύσταση της Αγροφυλακής

    Την ίδια ώρα, σημειώθηκε ότι στη Δημόσια Τάξη, υπάρχει "πογκρόμ" μεταθέσεων αξιωματικών και χαμηλόβαθμου προσωπικού.

    Όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, ενώ οι μεταθέσεις αυτές έφθαναν στις 200 έως 300 το χρόνο, φέτος έφθασαν τις 850, δηλαδή το 1/4 της δύναμης.

    Την ίδια ώρα, καταγγέλθηκε ως ρουσφετολογικό το νομοσχέδιο του υπ. Δημόσιας Τάξης, με το οποίο σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, επανιδρύεται το σώμα της Αγροφυλακής.

    Σημειώθηκε δε, ότι όταν το ΠΑΣΟΚ έρθει στην κυβέρνηση θα καταργηθεί και πάλι το Σώμα της Αγροφυλακής.

    Αλαλούμ για το "Πάμε Στοίχημα"

    Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τον αθλητισμό, σημειώθηκε ότι η κυβέρνηση αυτοαναιρείται, καθώς νομοθετεί διαφορετικά σε σχέση με το νόμο που ψήφισε πριν από οκτώ μήνες.

    Τα μέλη του συντονιστικού οργάνου, μίλησαν για κυβερνητικό αλαλούμ

    σχετικά με το "Πάμε στοίχημα" , καθώς ,όπως αναφέρθηκε, η κυβέρνηση υποστήριζε ότι όσο υπάρχει σύμβαση με ιδιωτική εταιρία δεν μετέχουν ελληνικές ομάδες στο στοίχημα, ενώ τώρα θέλουν να βάλουν τις ελληνικές ομάδες από το Σεπτέμβριο.

    Ολομέτωπη επίθεση

    Από τα πυρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δεν ξέφυγε και η τουριστική πολιτική της κυβέρνησης. Το υπ. Τουρισμού κατηγορήθηκε για πολιτική δημοσίων σχέσεων αλλά και για αντιγραφή νόμων του ΠΑΣΟΚ, όπως στην περίπτωση του ιαματικού τουρισμού.

    Στο στενά συνυφασμένο με τον τουρισμό, θέμα της ακτοπλοϊας σημειώθηκε ότι στην παρούσα περίοδο με τη μεγάλη τουριστική κίνηση, θα πρέπει να μην αποκοπούν τα νησιά.

    Στη συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε άτολμο κείμενο, το ν/σ μεταναστευτικής πολιτικής, το οποίο δεν δίνει λύσεις στους μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα μας, ενώ καταγγέλθηκε ότι κατατέθηκε στη Βουλή ημέρα Παρασκευή, ένας τρόπος νομοθέτησης αντιδεοντολογικός και αντικοινοβουλευτικός.

    Στον τομέα της Εκπαίδευσης επισημάνθηκε η υποχρηματοδότηση των ολοήμερων σχολείων ενώ όσον αφορά στην πολιτική του ΥΠΕΧΩΔΕ, καταγγέλθηκε ότι προωθούνται ειδικά χωροταξικά σχέδια προκειμένου να εξυπηρετηθούν φιλικά προς την κυβέρνηση συμφέροντα.

    [03] Κοινωνία

    Κάνει απεργία πείνας από τις 17 Μαΐου

    Κατάληψη σε ένδειξη συμπαράστασης

    28/6/2005 9:51:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΑΠΕ

    Σε συμβολική κατάληψη του Λευκού Πύργου και σε υποστολή της ελληνικής σημαίας, προχώρησαν το μεσημέρι μέλη της "Συνέλευσης Αλληλεγγύης στον Μπαχόζ", που διαδήλωναν υπέρ της χορήγησης πολιτικού ασύλου στον Κούρδο φοιτητή Ζουλκούφ Μουράτ Μπόρα. Ο Κούρδους φοιτητής κάνει απεργία πείνας από της 17 Μαΐου, καθώς έχει απορριφθεί η αίτησή του για πολιτικό άσυλο. Οι 50 διαδηλωτές ανέβηκαν στο Λευκό Πύργο, υπέστειλαν την ελληνική σημαία και ανάρτησαν πανό συμπαράστασης, που ανέγραφαν "Πολιτικό άσυλο στον Μπαχόζ". Στην περιοχή βρίσκονταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και δυνάμεις των ΜΑΤ. Στο μεταξύ, στην Αθήνα, πορεία και συγκέντρωση έξω από την τουρκική πρεσβεία πραγματοποίησαν το απόγευμα μέλη τουρκοκουρδικών οργανώσεων.

    Αντιδράσεις για τη σημαία

    Πάντως, η υποστολή της ελληνικής σημαίας προκάλεσε αντιδράσεις. Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης έκανε λόγο για "την κορύφωση ενός δράματος, με φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς και στόχο τη συστηματική και μεθοδική απαξίωση των εθνικών μας συμβόλων".

    Σε δηλώσεις του, ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ Κωνσταντίνος Γκιουλέκας χαρακτήρισε "απαράδεκτη" την ενέργεια και όπως τόνισε, "σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί μορφή διεκδίκησης οποιουδήποτε αιτήματος".

    [04] Κοινωνία

    Για ένα 11μηνο αγοράκι

    Αερογέφυρα σωτηρίας

    28/6/2005 9:18:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/6/2005 10:27:14 μμ)

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ

    Ταξίδι σωτηρίας και ελπίδας για ένα 11μηνο αγοράκι από το Ηράκλειο της Κρήτης, που πάσχει από ηπατική ανεπάρκεια, ξεκίνησε λίγο μετά τις 8 το απόγευμα της Τρίτης. Με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, τύπου Legacy της Πολεμικής Αεροπορίας, το αβάπτιστο μωρό μεταφέρθηκε στο Παρίσι, όπου θα υποβληθεί σε μια πρωτοποριακή μεταμόσχευση νεφρών, με δότη τον ίδιο του τον πατέρα. Ο μικρός πάσχει εκ γενετής από τη σπάνια ασθένεια ατριφία χοληφόρων, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μεταφερθούν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά στο δωδεκαδάκτυλο, ενώ νοσηλευόταν στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο Κρήτης. Παλιότερα, είχε μεταφερθεί στην ίδια εξειδικευμένη κλινική της γαλλικής πρωτεύουσας, όμως, οι γιατροί το έστειλαν πίσω στο Ηράκλειο προκειμένου να γίνει 10 κιλά και να μπορέσουν να κάνουν την επέμβαση. Ωστόσο, η υγεία του επιδεινώθηκε και μπροστά στον κίνδυνο να υποστεί αιμορραγία, οι γιατροί αποφάσισαν να προβούν στην μεταμόσχευση. To αεροσκάφος μετέβη στο Ηράκλειο με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας από την 126 Σμηναρχία Μάχης, ενώ τον μικρό συνόδευσαν γιατροί του ΕΚΑΒ και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου.

    [05] Κοινωνία

    Σώοι οι επιβάτες

    Στις φλόγες λεωφορείο

    28/6/2005 9:05:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 28/6/2005 10:30:17 μμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Λαχτάρησαν απόψε οι 34 μαθητές Γυμνασίου από την Κύπρο και οι έξι συνοδοί τους, όταν αργά το απόγευμα, το τουριστικό λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν, επιστρέφοντας από εκδρομή, έπιασε ξαφνικά φωτιά. Το λεωφορείο ήταν εν κινήσει και την ώρα της φωτιάς βρισκόταν στον επαρχιακό δρόμο Αιγίου - Καλαβρύτων στο ύψος του Μεγάλου Σπηλαίου. Ο οδηγός αντελήφθη εγκαίρως να βγαίνουν καπνοί από το πίσω μέρος του οχήματος, εκεί όπου βρίσκεται η μηχανή. Αμέσως ακινητοποίησε το όχημα στη δεξιά πλευρά του δρόμου και ειδοποίησε τους συνοδούς, οι οποίοι με ψύχραιμες κινήσεις κατέβασαν με ασφάλεια τα παιδιά και τα απομάκρυναν από το λεωφορείο, πριν να επεκταθεί η φωτιά. Ταυτόχρονα ειδοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία και τρία οχήματα από τα Καλάβρυτα και το Αίγιο έσπευσαν στο τόπο του συμβάντος. Το λεωφορείο, το οποίο ανήκε σε γραφείο των Αθηνών καταστράφηκε σχεδόν ολοσχερώς, ενώ οι μαθητές και οι συνοδοί τους μεταφέρθηκαν με άλλο λεωφορείο στην Πάτρα, όπου και θα διανυκτερεύσουν. Μέχρι στιγμής τα αίτια της φωτιάς παραμένουν άγνωστα.

    [06] Ιράκ

    Με ειδικότητα στις απαγωγές

    Συνέλαβαν ηγετικό στέλεχος της Αλ Κάιντα

    28/6/2005 7:43:00 μμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Τον Σάμι Αμάρ Χαμίντ Μαχμούντ, γνωστό με το προσωνύμιο Αμπού Ακίλ, κρατούν εδώ και δύο μέρες οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας. Όπως ανακοίνωσε η ιρακινή κυβέρνηση, ο Αμπού Ακίλ είχε ειδικότητα στις απαγωγές ξένων αλλά και Ιρακινών. Μάλιστα, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της ιρακινής κυβέρνησης, ο ύποπτος, ήταν επιφορτισμένος από την Αλ Κάιντα και για κάποιες δραστηριότητες στο εξωτερικό. "Ήταν υπεύθυνος της διεύθυνσης επιχειρήσεων εκτός Ιράκ και είχε στρατολογήσει τον Αμπού Σάλουα ως εμίρη (επικεφαλής) της Αλ Κάιντα στη Βαγδάτη", προστίθεται στην ανακοίνωση χωρίς να δίνονται περισσότερες πληροφορίες. "Ο Αμπού Ακίλ και η ομάδα του ήταν επίσης υπεύθυνοι για τις απαγωγές Ιρακινών και ξένων πολιτών και για την αξίωση καταβολής λίτρων με στόχο τη χρηματοδότηση τρομοκρατικών πράξεων εντός του ιρακινού εδάφους", καταλήγει η επίσημη ανακοίνωση.

    [07] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    ΠΑΟΚ: Την Πέμπτη ο Ηλιάδης

    28/6/2005 10:02:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την Πέμπτη, αναμένεται να τελειώσει θετικά για τους "ασπρόμαυρους" για το θέμα της απόκτησης του Στέλιου Ηλιάδη. Αυτό τουλάχιστον προέκυψε μετά τη σχετική επαφή που είχε σήμερα ο διοικητικός επικεφαλής του ΠΑΟΚ, Γιάννης Γούμενος, με πρόεδρο του Απόλλωνα Καλαμαριάς, Ηλία Δαμήλο. Αύριο Τετάρτη, εξάλλου, αναμένεται στη Θεσσαλονίκη, ο Βόσνιος επιθετικός, Βλαντιμίρ Κάραλιτς, για να υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας στον ΠΑΟΚ, αναμένεται να παιχτεί αύριο. Εν τω μεταξύ, ειδοποίηση να βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη μέχρι τις 3 Ιουλίου έλαβε σήμερα -μέσω του εκπροσώπου του- από τον ΠΑΟΚ και ο Αρμάντο Φουτσίνι, για να ξεκινήσει προετοιμασία με τους υπόλοιπους συμπαίκτες του. Κίνηση που δείχνει ότι δεν αναγνωρίζεται η άδεια που φέρεται να έδωσε ο Νίκος Καραγεωργίου στον ποδοσφαιριστή μέχρι τις 10 Ιουλίου.

    Φιλικά στην Αυστρία και με ΑΕΚ-Ηρακλή

    Ο Νίκος Καραγεωργίου, στο μεταξύ, ασχολείται επισταμένα με τα της προετοιμασίας του ΠΑΟΚ, το βασικό στάδιο της οποίας θα τελεστεί στην Αυστρία.

    Εκεί ο "Δικέφαλος" θα δώσει τέσσερα φιλικά παιχνίδια. Ειδικότερα, στις 24/7 με τη Σλοβάτσκο, στις 27/7 με την Μπάρνλεϊ ή τον Ερυθρό Αστέρα, στις 31/7 με την Παλέρμο και στις 2/8 με μία από τις αυστριακές, Πάσινγκ ή Σάλτσμπουργκ.

    Με την επιστροφή του, δε, επί ελληνικού εδάφους στις 8/8 θα υποδεχτεί σε φιλικό παιχνίδι στην Τούμπα τον Ηρακλή και στις 21/8 την ΑΕΚ.

    [08] Μπάσκετ

    Ολυμπιακός: Εμπλοκή με Ζουκάουσκας

    28/6/2005 10:53:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Αν και το μόνο που περίμεναν στον Ολυμπιακό, ήταν η επισημοποίηση της συμφωνίας με τον Εουρέλιους Ζουκάουσκας, τελικά τα πράγματα πήραν μία δυσάρεστη τροπή. Ο Λιθουανός διεθνής σέντερ δένεται με συμβόλαιο στην Ούλκερ και πλέον οι κόκκινοι θα πρέπει να καταβάλλουν ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, προκειμένου να πάρουν τα δικαιώματα του παίκτη. Οι πειραιώτες, πάντως, από την αρχή είχαν δηλώσει πως θα κινηθούν για την απόκτηση μόνο ελεύθερων παικτών και ακόμα δεν ξέρουν τι θα κάνουν. Ωστόσο, στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι κόκκινοι τόνισαν πως πρόκειται για μία πολύ καλή κίνηση η απόκτηση του Λιθουανού και είναι πολύ πιθανό να σπάσουν την αρχική τους δέσμευση και να "πληρώσουν" και την ομάδα, προκειμένου να τον αποκτήσουν. Στο μεταξύ, η περίπτωση του συμπαίκτη του στην Εθνική Λιθουανίας και στην Ούλκερ, Σαούλιους Στομπέργκας έχει χαθεί ούτως ή άλλως οριστικά για τον Ολυμπιακό. Εκτός από τον Τάιους Έντνι, στον Πειραιά εξετάζουν και την περίπτωση του Ρόντρικ Μπλάκνεϊ.

    [09] Μπάσκετ

    Μακεδονικός : Παράταση στην αγωνία

    28/6/2005 10:31:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    "Έχεις δεκαπέντε μέρες προθεσμία". Αυτή ήταν το μόνο που κατάφερε ο Μακεδονικός σε ότι αφορά την καταβολή των χρημάτων που οφείλει στον Γκρεγκόρ Χίζνιακ. Γεγονός που προέκυψε στην εκδίκαση της προσφυγής του Ουκρανού σέντερ που συζητήθηκε στην ΕΕΟΔΑΚ. Οι πράσινοι ήθελαν να αποφύγουν γενικά τη διαδικασία, γι αυτό και ζήτησαν για δεύτερη φορά αναβολή σε αυτήν (σ.σ. το έπραξαν και στις αρχές Ιουνίου, όταν ήταν να συζητηθεί τότε η υπόθεση), αίτημα που, όπως αναμένονταν, δεν έγινε δεκτό. Πάντως και έτσι ακόμα, η παράταση στην αγωνία, άφησε της ομάδας της Κοζάνης ικανοποιημένη. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει αποτέλεσμα στην επαφή που θα επιχειρήσει να έχει ο Μακεδονικός με τον Χίζνιακ, μέχρι την ημερομηνία που ορίστηκε για να το πράξει, τότε αμφότερες οι πλευρές θα καταθέσουν σχετικά υπομνήματα στην επιτροπή για να καταλήξει αυτή στο πόρισμα της.

    [10] Μπάσκετ

    Ηρακλής : Κοιτάει άλλο τεχνικό

    28/6/2005 10:26:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Ρευστά είναι τα πράγματα ακόμα, όσον αφορά το θέμα της παραμονής του Λεύτερη Κακιούση στην τεχνική ηγεσία της ομάδας. Με δεδομένο ότι ο Έλληνας προπονητής δεν πολυσκέφτεται να παραμείνει στον Γηραιό, αφού περιμένει την πρόταση του από την ΑΕΚ αλλά και από άλλους συλλόγους, οι διοικούντες του Ηρακλή εξετάζουν εναλλακτικές λύσεις, σε ότι αφορά το όνομα του προπονητή που θα καθοδηγήσει την ομάδα για τη νέα περίοδο. Το πιο έντονο ενδεχόμενο είναι αυτό της επιστροφής επιστροφής στο Ιβανώφειο των Κώστα Πιλαφίδη και Παρασκευά Μουρατίδη, είτε ως δίδυμο, είτε με το να δουλέψει μόνος του ο καθένας στην ομάδα. Εκδικάστηκαν, στο μεταξύ, σήμερα στην ΕΕΟΔΑΚ οι προσφυγές των Ηλιάδη, Παπαϊωακείμ, Παυλίδη, Ταπούπου, Δέδα, Λυμπάρη.

    [11] Χρυσός ο Δρυμωνάκος

    28/6/2005 9:34:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ένα χρυσό, ένα ασημένιο και τέσσερα χάλκινα ήταν η σημερινή συγκομιδή των Ελλήνων αθλητών, στους Μεσογειακούς αγώνες. Το τέταρτο χρυσό στους αγώνες ήρθε από την κολύμβηση και το Γιάννη Δρυμωνάκο, ο οποίος κατέκτησε την πρώτη θέση στα 200μ. πεταλούδα, καλύπτοντας την απόσταση σε 1.57.58. Το ασημένιο, κατέκτησε ο Λάζαρος Λοϊζίδης στη πάλη, καθώς στην κατηγορία των 84 κιλών της ελευθέρας πάλης, ηττήθηκε στον τελικό ηττήθηκε 2-0 (3-0 σημεία) από τον Τούρκο Σερχάτ Μπαλτσί και ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου. Η κολύμβηση μας χάρισε επίσης δυο χάλκινα μετάλλια, με την Βασιλική Καβαρνού, στα 50 μέτρα πρόσθιο ( 33.23), και τον Σπύρο Γιαννιώτη να κατακτά την τρίτη θέση στα 800 μέτρα ελεύθερο, (8. 03.60). Πρώτα μετάλλια και στην άρση βαρών, από την Ολυμπία Τόκα. Η 24χρονη πρωταθλήτρια κατέκτησε την τρίτη θέση στο αρασέ και το ζετέ των 63 κιλών χάρισε τα πρώτα μετάλλια, δύο χάλκινα, στην ελληνική Αρση Βαρών.

    Εξασφαλίσαμε ακόμα ένα μετάλλιο

    Επίσης το χάλκινο μετάλλιο έχει κατακτήσει ήδη και ο Ορέστης Σαρίδης, στη πυγμαχία, ενώ μπορεί να ανέβει και σε υψηλότερο σκαλί του βάθρου. Με τέσσερις νίκες και μια ήττα, προκρίθηκε στην τετράδα, εξασφαλίζοντας το χάλκινο μετάλλιο της κατηγορίας. Στα ημιτελικά που θα γίνουν στις 30 Ιουνίου, θ` αντιμετωπίσει τον Τούρκο Σελτσούκ Αϊντίν.

    Επίσης στην κολύμβηση καταρρίφθηκαν τρία Πανελλήνια ρεκόρ στη κολύμβηση

    Το πρώτο σημείωσε στα 50μ. πρόσθιο ανδρών ο Τρύφωνας Τριβιζάς, που κατά τη διάρκεια των πρωινών προκριματικών πέτυχε επίδοση 28.93 βελτιώνοντας την προηγούμενη του επίδοση που κατείχε από τις 15/7/2004 στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Λισσαβόνας.

    Η ομάδα 4χ100μ. μικτή γυναικών, αποτελούμενη από τις Καβαρνού, Εξάρχου, Δημοσχάκη και Μπλιάμου, στον τελικό του αγωνίσματος κάλυψε την απόσταση σε 4 λεπτά 13.63 και συνέτριψε το ρεκόρ που κρατούσε από τις 16 Μαΐου του 2004 στο Ευρωπαϊκό της Μαδρίτης, με 4:17.10. Με την επίδοση αυτή, η ελληνική ομάδα κατετάγη 4η πίσω από Γαλλία (4:09.01), Ισπανία (4:09.33) και Ιταλία (4:11.85).

    Μετά τις γυναίκες, πανελλήνιο ρεκόρ στα 4χ100μ. μικτή ομαδική πέτυχε και αυτή των ανδρών. Αποτελούμενη από τους Αλυφαντή, Αντωνόπουλο, Πάστρα και Γρηγοριάδη, η ελληνική ομάδα στον τελικό του αγωνίσματος κάλυψε την απόσταση σε 3 λεπτά 44.97 και, παρά το γεγονός ότι κατετάγη 4η, κατάφερε να καταρρίψει το ρεκόρ που κρατούσε από τις 15/7/2004 στο Ευρωπαϊκό εφήβων της Λισαβόνας, με 3 λεπτά 45.88.

    Την 5η θέση στα 10 μέτρα αεροβόλο πιστόλι ανδρών κατέκτησε ο Διονύσης Γεωργακόπουλος.

    Στο Σκητ ανδρών, ο Βασίλης Στεφανίδης ήταν 5ος με 141 βολές (23 στον τελικό), ενώ στο ίδιο αγώνισμα ο Γιώργος Σαλαβαντάκης.

    [12] Μπάσκετ

    Αποφάσεις για προπονητή στην ΑΕΚ

    28/6/2005 10:26:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Σήμερα το βράδυ αναμένεται να μπουν οι πρώτες βάσεις για το σχέδιο πρόσληψης νέου τεχνικού στην ΑΕΚ. Ο πρόεδρος της ΚΑΕ, Γιάννης Φιλίππου, θα έχει συνομιλία με τον γιο του και γενικό διευθυντή της ΚΑΕ, Δημήτρη Φιλίππου, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα του προπονητή, που θα διαδεχθεί τον Φώτη Κατσικάρη. Μέχρι στιγμής στη λίστα των υποψηφίων υπερτερούν Ντράγκαν Σάκοτα και Λευτέρης Κακιούσης, με τον πρώτο να έχει το προβάδισμα. Επίσημη πρόταση πάντως δεν έχει κατατεθεί σε κανέναν από τους δύο. Το σίγουρο είναι πως από αύριο ξεκινάει ο κύκλος επαφών και με τους δύο. Αξίζει να σημειωθεί πως αμφότεροι βρίσκονται στην Αθήνα.

    Στο "τραπέζι" και τα συμβόλαια παικτών

    Εν τω μεταξύ, την απόφαση να καταγγείλει αύριο με εξώδικο τις συμβάσεις των συμβολαίων (1+1) των αθλητών Τόμπι Μπέιλι, Πέρο Άντιτς, Σάντρο Νίτσεβιτς και Γιώργου Τσιάρα έλαβε σήμερα η διοίκηση της ΑΕΚ. Η συγκεκριμένη κίνηση γίνεται με σκοπό να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των οικονομικών όρων των συμβολαίων των συγκεκριμένων παικτών.

    Η ΑΕΚ θέλει να κρατήσει τους Τσιάρα, Άντιτς και Κους, αλλά με μειωμένες οικονομικές αποδοχές εν συγκρίσει με τη φετινή σεζόν.

    Ουσιαστικά οι αθλητές θα μείνουν ελεύθεροι και οι διαπραγματεύσεις τους με την διοίκηση θα ξεκινήσουν από μηδενική βάση.

    [13] Μπάσκετ

    Ψάχνοντας το όραμα του ΝΒΑ

    28/6/2005 10:20:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με τους περισσότερους να έχουν τελειώσει την "δουλειά τους " στα παρκέ,(που σημαίνει πως ετοιμάζονται για διακοπές), ο Γιάννης Μπουρούσης θέλει να καλνει το μεγάλο βήμα. Έτσι ο Έλληνας γκαρντ αναχωρεί το Σάββατο για τις ΗΠΑ, όπου θα προπονηθεί σε summer camp, ακολουθώντας πιστά τα βήματα που έχει κάνει πρώτος ο συμπαίκτης του στην ΑΕΚ, Ανδρέας Γλυνιαδάκης. Τόσο ο Γιάννης Μπουρούσης, όσο και ο Νίκος Ζήσης θα περιμένουν πάντως να μάθουν τ αποτελέσματα των ντραφτ που πραγματοποιούνται τα ξημερώματα, περιμένοντας να γίνει η έκπληξη και να επιλεχθούνε στον δεύτερο γύρο. Πάντως, οι προβλέψεις των ειδημόνων λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή της διαδικασίας δεν περικλείουν τα ονόματά τους. Οι υποχρεώσεις πάντως δεν τελειώνουν για τον Σπύρο Μαγκουνή, που θα ενσωματωθεί στην Εθνική Νέων Ανδρών και τον Αλεξάντερ Μέλνικς που έχει υποχρεώσεις με την Εθνική Εφήβων.

    [14] Οικονομία

    Διαπραγματεύσεις με την Olympic Investors

    Προχωρά η πώληση των Ο. Α.

    28/6/2005 10:05:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ 105.8

    Η διαδικασία πώλησης των Ολυμπιακών Αερογραμμών βρέθηκε το βράδυ της Τρίτης στο επίκεντρο της συνεδρίασης της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, οι διαπραγματεύσεις για την πώληση του εθνικού αερομεταφορέα συνεχίζονται με το σχήμα Olympic Investors, ενώ θα προχωρήσουν και οι σχετικές διαδικασίες για τις υπόλοιπες εταιρείες του ομίλου της Ολυμπιακής Αεροπορίας. Ξεκάθαρη εικόνα για το μέλλον της εταιρείας αναμένεται να υπάρξει την ερχόμενη εβδομάδα.

    [15] Μπάσκετ

    Καλό κλίμα, αλλά όχι συμφωνία

    28/6/2005 9:49:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μίλησαν, τα είπαν, αλλά δεν υπήρξε θέμα ανανέωσης του Έλληνα τεχνικού με την ομάδα των βορείων προαστίων. Ο πρόεδρος της ΚΑΕ Μαρούσι, Άρης Βωβός, συναντήθηκε με τον Παναγιώτη Γιαννάκη, με το σημαντικό της υπόθεσης να είναι το κέρδος της εμπιστοσύνης που είχε χάσει ο ομοσπονδιακός τεχνικός της Εθνικής Ελλάδας, το οποίο και διαταραχθεί από τις πληροφορίες για επαφές Γιαννάκη με Μπενετόν Τρεβίζο και άλλες ομάδες. Οι δύο άνδρες είχαν την ευκαιρία να ξεκαθαρίσουν τις θέσεις τους και ο Άρης Βωβός πείστηκε πως προτεραιότητα του Γιαννάκη είναι το Μαρούσι, αρκεί να του προσφέρεται όμως γόνιμο έδαφος για δημιουργία ενός αξιόμαχου συνόλου που θα πρωταγωνιστεί.

    Νέες προοπτικές

    Παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου της ΚΑΕ, Παναγιώτη Αλεξανδρή, οι Παναγιώτης Γιαννάκης και Άρης Βωβός συζήτησαν διεξοδικά για περισσότερο από μία ώρα το τι μέλλει γενέσθαι. Εξάλλου, έκαναν και τον απολογισμό της συνεργασίας τους τα τελευταία 2,5 χρόνια.

    Από εκεί και πέρα, την ερχόμενη Δευτέρα θα υπάρξει νέα συνάντηση ανάμεσα στον Άρη Βωβό και τον Παναγιώτη Γιαννάκη, και εκεί θα γίνει γνωστό το αν θα υπάρξει και στο μέλλον συνεργασία. Όσο λοιπόν το θέμα του προπονητή εκκρεμεί, δεν θα υπάρξει μέχρι τότε καμία μεταγραφική εξέλιξη.

    [16] Κοινωνία

    Τον Σεπτέμβριο η Βουλή των Εφήβων

    Μαθητές σε ρόλο βουλευτών

    28/6/2005 9:40:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μια θέση στα έδρανα της Βουλής θα πάρουν από τις 2 μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου 300 έφηβοι (260 από την Ελλάδα, 20 από την Κύπρο και 20 από την Ομογένεια), στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος της Βουλής των Εφήβων. Όπως ανακοίνωσε η πρόεδρος του Κοινοβουλίου, Άννα Ψαρούδα - Μπενάκη, η αποδοχή του προγράμματος ήταν μεγάλη, καθώς συμμετείχαν 14.000 μαθητές από την Β τάξη όλων των τύπων Λυκείου της χώρας, ΤΕΕ Α κύκλου του υπουργείου Παιδείας και του ΟΑΕΔ, καθώς και των αντιστοίχων Λυκείων και Τεχνικών Σχολών της Κύπρου και ελληνικών σχολείων του εξωτερικού. "Η Βουλή καταβάλλει κάθε προσπάθεια για την καλλιέργεια θετικής στάσης των νέων σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή τους στα κοινά και στην εξοικείωσή τους με τους κοινοβουλευτικούς θεσμούς και το δημοκρατικό διάλογο", επεσήμανε μεταξύ άλλων η κ. Μπενάκη.

    Στο διάστημα των συνεδριάσεων προβλέπεται η φιλοξενία των νέων, των συνοδών τους και των συνδέσμων καθηγητών, καθώς και των μαθητών που βραβεύθηκαν στο διαγωνισμό για νέους δημοσιογράφους της εφημερίδας "Τα Νέα", στο διαγωνισμό σχολικού εντύπου του Ιδρύματος Μπότση και στους Αγώνες Επιχειρηματολογίας που διοργάνωσαν το υπουργείο Παιδείας με το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, οι οποίοι θα παρακολουθήσουν και θα καταγράψουν τις εργασίες της Συνόδου.

    Την ευθύνη και επιμέλεια της διεξαγωγής του εκπαιδευτικού προγράμματος, καθώς και τη φιλοξενία των συμμετεχόντων έχει το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, υπό την προεδρία της κ. Μπενάκη.

    Σχετικά Links: Βουλή των Ελλήνων


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Tuesday, 28 June 2005 - 20:51:03 UTC