Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-06-25

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τραγωδία στο πέταλο του Μαλιακού
  • [02] Βουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία
  • [03] Ελληνοιταλικός αγωγός φυσικού αερίου
  • [04] Παρ' ολίγον σύγκρουση πλοίων
  • [05] Εκρήξεις σε εργοστάσιο χημικών ουσιών
  • [06] Μαίνονται οι συγκρούσεις στο Σουδάν
  • [07] Δε δίνει χρονοδιάγραμμα ο Μπους
  • [08] Κόντρα για τη λυματολάσπη

    [01] Κοινωνία

    3 νεκροί

    Τραγωδία στο πέταλο του Μαλιακού

    25/6/2005 9:39:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/6/2005 11:45:34 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Λεωφορείο που μετέφερε 50 υπερήλικες επιβάτες από τα ΚΑΠΗ Αγίου Κωνσταντίνου και Καμένων Βούρλων, με προορισμό την Λίμνη Πλαστήρα, ξέφυγε από τη πορεία του και έπεσε σε χαντάκι, κάτω από άγνωστες συνθήκες, στο 197ο χλμ της νέας εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας, στο πέταλο του Μαλιακού, στις 7:30 το πρωί. Πρόβλημα στο τιμόνι επικαλείται ο οδηγός. Τρεις γυναίκες έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 18 τραυματίστηκαν, μεταξύ αυτών οι τέσσερις σοβαρά. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της Λαμίας.

    [02] Κόσμος

    Άνοιξαν οι κάλπες

    Βουλευτικές εκλογές στη Βουλγαρία

    25/6/2005 11:02:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 25/6/2005 11:27:16 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Άνοιξαν στις 06:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), οι κάλπες στην Βουλγαρία για τις βουλευτικές εκλογές. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και τις εκτιμήσεις των αναλυτών, αναμένεται να επικρατήσουν οι Σοσιαλιστές με επικεφαλής τον Σεργκέι Στανίσεφ, έναντι του νυν πρωθυπουργού και πρώην βασιλιά, Συμεών Σάξ-Κόμπουργκ. Όλα τα κόμματα έχουν δεσμευτεί ότι θα συνεχίσουν τις απαραίτητες κοινωνικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σοβαρά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζει η χώρα, καθώς οι μισοί από τα 8 εκατ. κάτοικους της Βουλγαρίας ζουν με λιγότερα από 2 ευρώ ημερησίως, ενώ το κατά κεφαλήν ΑΕΠ των 2.498 ευρώ ετησίως, καθιστά τη χώρα τη δεύτερη φτωχότερη υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, μετά την Τουρκία. Το θέμα των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται από την διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε, αναμενόταν να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2007, ενώ θα επανεξετασθεί, καθώς αυξάνεται ο σκεπτικισμός σχετικά με την περαιτέρω διεύρυνση της ΕΕ μετά την απόρριψη της Ευρωπαϊκής Συνταγματικής Συνθήκης στην Γαλλία και την Ολλανδία.

    "Οι ψηφοφόροι είναι απογοητευμένοι "

    Ο πρώην μονάρχης Συμεών, ο οποίος αποκαλείται από επενδυτές και χρηματοοικονομικούς παράγοντες ως ο καλύτερος ηγέτης που είχε η Βουλγαρία από την κατάρρευση των κομμουνιστικών καθεστώτων, αντιμετωπίζει την έντονη λαϊκή δυσφορία, παρά το ότι ενέταξε την Βουλγαρία στο ΝΑΤΟ, την έφερε στον προθάλαμο της ΕΕ, ενίσχυσε τους ρυθμούς ανάπτυξης στο 6% ετησίως και μείωσε την ανεργία κατά το εν τρίτο, στο 12%. Αλλά η υπόσχεσή του ότι οι Βούλγαροι θα γίνονταν "πλουσιότεροι" σε 800 ημέρες αποτέλεσε όπλο των αντιπάλων του.

    "Οι ψηφοφόροι είναι απογοητευμένοι από τις πολλές ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του για την βελτίωση της ζωής τους", τονίζει ο Ογκνιάν Σέντοφ, επικεφαλής του Κέντρου για την Μελέτη της Δημοκρατίας.

    Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι οι Σοσιαλιστές προηγούνται με 40%, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από την κεντρώα ομάδα των μορφωμένων στη Δύση τεχνοκρατών υπό τον Συμεών. Αλλά καθώς οι Σοσιαλιστές δεν αναμένεται να μπορέσουν να σχηματίσουν αυτοδύναμη κυβέρνηση, το πιο πιθανό σενάριο είναι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης συμμαχίας, πιθανότατα με το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες της τουρκικής μειονότητας. Ο 39χρονος Σεργκέι Στανίσεφ, ηγέτης των Σοσιαλιστών, θεωρείται ως ο επόμενος πρωθυπουργός. Ωστόσο, αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι υποσχέσεις του για αυξήσεις των μισθών και των δημοσίων δαπανών δημιουργούν οικονομικούς "κινδύνους".

    [03] Κοινωνία

    Θα υλοποιηθεί έως το 2010

    Ελληνοιταλικός αγωγός φυσικού αερίου

    25/6/2005 12:01:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Άνοιξε ο δρόμος για την υλοποίηση του έργου του ελληνοιταλικού αγωγού φυσικού αερίου με την υπογραφή πρωτοκόλλου στην Αθήνα από τον Έλληνα υπουργό ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα και τον Ιταλό ομόλογό του Κλαουντιο Σκαγιόλα. Ο υποθαλάσσιος αγωγός, που θα συνδέει τις δύο χώρες, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα θα υλοποιηθεί έως το 2010, από εταιρία που συνέστησαν η ΔΕΠΑ και η ιταλική ΕΝΤΙΣΟΝ. Οι κυβερνήσεις των δυο χωρών δηλώνουν την υποστήριξη τους στην υλοποίηση του έργου, το οποίο ο κ. Σιούφας ανάπτυξης χαρακτήρισε ιστορικό. Μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού η δύση θα μπορεί να προμηθεύεται ετησίως έως και 11 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αεριού από την Κασπία, καλύπτοντας τις ενεργειακές της ανάγκες.

    [04] Κοινωνία

    Καλά στην υγεία τους οι επιβάτες

    Παρ' ολίγον σύγκρουση πλοίων

    25/6/2005 12:43:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Λαχτάρισαν απόψε, οι περίπου 2000 επιβάτες, που ταξίδευαν με τα οχηματαγωγά επιβατικά πλοία "Blue Star Νάξος" και "Δημητρούλα", όταν είδαν τα δύο πλοία, λίγο πριν τον κατάπλου τους στην Πάρο, να πλησιάζουν το ένα το άλλο σε απόσταση αναπνοής. Το περιστατικό, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και διαμαρτυριών στο τοπικό Λιμεναρχείο, συνέβη λίγο πριν τις 10 το βράδυ όταν τα δύο πλοία, που εκτελούσαν τα προγραμματισμένα τους δρομολόγια, για Πάρο - Νάξο - Ιο - Σαντορίνη το "Blue Star Νάξος" με 1407 επιβάτες και για Πάρο - Σάμο - Ικαρία με περίπου 600 επιβάτες το "Δημητρούλα", έφτασαν σε μικρή απόσταση από το λιμάνι της Πάρου και ενημέρωσαν ως όφειλαν για την άφιξη τους, το Λιμεναρχείο. Όμως πιθανόν από λάθος συνεννόηση των πλοιάρχων με το Λιμεναρχείο, τα δύο πλοία προσπάθησαν να καταπλεύσουν ταυτόχρονα με αποτέλεσμα να πλησιάσει το ένα κοντά στο άλλο. Το γεγονός αναστάτωσε τους επιβάτες που κατήγγειλαν το περιστατικό χωρίς όμως να υποβάλουν μηνύσεις στο Λιμεναρχείο. Μετά τις απαραίτητες συστάσεις στους δύο πλοιάρχους τα πλοία συνέχισαν κανονικά τα ταξίδια τους.

    [05] Κόσμος

    Εκκενώθηκαν περιοχές

    Εκρήξεις σε εργοστάσιο χημικών ουσιών

    25/6/2005 10:39:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν σε εργοστάσιο χημικών ουσιών, στην πόλη Σεντ Λούις του Ποταμού Μισσισσιπή, στην πολιτεία Μισούρι των ΗΠΑ. Πολλές περιοχές γύρω από το εργοστάσιο της Praxair εκκενώθηκαν, καθώς από τις εκρήξεις προκλήθηκε πυρκαγιά, ενώ εκτοξεύθηκαν συντρίμμια σε απόσταση δεκάδων μέτρων, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ. Μέχρι στιγμής δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή τραυματίες. Η Πυροσβετική υπηρεσία προσπαθεί να θέσει υπό έλεγχο την πυρκαγιά η οποία κατέκαυσε ένα οικοδομικό τετράγωνο και είχε εξαπλωθεί σε άλλα κτήρια. Η Praxair εμφιαλώνει και συσκευάζει αέρια όπως οξυγόνο, διοξείδιο του άνθρακα, ήλιο, άζωτο, αργό κ.ά., μεταπωλώντας τα σε άλλες εταιρίες. Οι εργαζόμενοι απομακρύνθηκαν από το φλεγόμενο εργοστάσιο. Δεν έγινε γνωστό τι προκάλεσε τις εκρήξεις, οι οποίες σύμφωνα με περίοικους ήταν τόσο ισχυρές που νόμιζαν ότι γίνονταν σεισμοί.

    [06] Κόσμος

    Μαίνονται οι συγκρούσεις στο Σουδάν

    25/6/2005 10:18:00 πμ

    Συνεχίζονται για 2η ημέρα οι συγκρούσεις στο Σουδάν. Μαχητικά αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας βομβάρδισαν στόχους στο ανατολικό τμήμα της χώρας, τραυματίζοντας αρκετούς πολίτες, ανέφεραν οργανώσεις των ανταρτών. Ο στρατός του Σουδάν ανέφερε ότι στην περιοχή διεξάγονται "επιχειρήσεις έρευνας", αλλά αρνηθηκε ότι προέβη σε βομβαρδισμό. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών του Σουδάν Μουστάφα Οσμάν Ισμαήλ διέψευσε ότι υπήρξαν βομβαρδισμοί, προσθέτοντας ότι καλώ την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις να συμβάλει ώστε να τερματισθεί το εμπάργκο σε βάρος της χώρας, υποστηρίζοντας ότι το Σουδάν συνεργάζεται με τις ΗΠΑ για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. "Η Ράις εργάζεται για τον τερματισμό της σύγκρουσης στο Νταρφούρ υπογράφοντας την ειρηνευτική συμφωνία Βορρά-Νότου. Η ίδια υποσχέθηκε πως θα εξετάσει το θέμα", είπε χαρακτηριστικά ο ΥΠΕΞ του Σουδάν.

    Ο Σάλαχ Μπαρκουίν, εκπρόσωπος της αντάρτικης οργάνωσης Ανατολικό Μέτωπο, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι "τιμωρεί" τους άμαχους.

    "Χρησιμοποιούν την ίδια μέθοδο όπως και στο Νταρφούρ", τόνισε ο ίδιος στο Ρόιτερς από την γειτονική Ερυθραία.

    [07] Ιράκ

    Για την αποχώρηση των Αμερικανών από το Ιράκ

    Δε δίνει χρονοδιάγραμμα ο Μπους

    25/6/2005 12:56:00 πμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δε θα υπάρξει χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Ιράκ, τόνισε ο Τζορτζ Μπους μετά τη συνάντησή του στο Λευκό Οίκο με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Ιπραχίμ αλ Τζαφάρι μετά τις συνομιλίες, που είχαν στο Λευκό Οίκο. Την απάντηση αυτή έδωσε ο Μπους στο αίτημα πολλών Αμερικανών βουλευτών και γερουσιαστών, τόσο του Δημοκρατικού όσο και του Ρεπουμπλικανικού κόμματος να δοθεί το χρονοδιάγραμμα αποχώρησης των Αμερικανών στρατιωτών. Επίσης, ο Μπους αμεπυθυνόμενος στον Ιρακινό πρωθυπουργό, τόνισε "δεν πρέπει να ανησυχείτε, θέλουμε να συνεργαστούμε μαζί σας για να οργανωθούν οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας". Ο Αλ Τζαφάρι είπε από την πλευρά του, ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να πολεμήσει για τη δημοκρατία και ότι όλος ο κόσμος θα δει τη θέληση του ιρακινού λαού και των συμμάχων του. Τόνισε επίσης ότι το Ιράκ κάνει "σταθερή και ουσιαστική πρόοδο". Ακόμα, ευχαρίστησε επίσης τον αμερικανικό λαό "επειδή συμπαραστέκεται στους Ιρακινούς" αυτές τις δύσκολες ώρες.

    [08] Κοινωνία

    Έντονη αντίδραση Σουφλιά

    Κόντρα για τη λυματολάσπη

    25/6/2005 12:31:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Την έντονη αντίδραση του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ Γιώργου Σουφλιά προκάλεσε ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ στην οποία του αποδίδει ευθύνες για καθυστερήσεις και λανθασμένους χειρισμούς στην αντιμετώπιση του προβλήματος της λυματολάσπης της Ψυτάλλειας. Ο κ Σουφλιάς χαρακτηρίζει "θρασύτατη" την προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να καταλογίσει ευθύνες στη σημερινή κυβέρνηση για το θέμα της λυματολάσπης για το οποίο είναι υπόλογο απέναντι σε όλους τους κάτοικους του Λεκανοπεδίου από τους οποίους έπρεπε να ζητήσει συγγνώμη για την ταλαιπωρία. "Το ΠΑΣΟΚ", τονίζει ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ σε ανακοίνωση του, "είναι υπεύθυνο για ένα από τα μεγάλα περιβαλλοντικά σκάνδαλα στην Ελλάδα, ενδεχομένως και στην Ευρώπη, που είναι η κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού της Ψυτάλλειας χωρίς το απαραίτητο εργοστάσιο ξήρανσης του οποίου η χρηματοδότηση είχε εγκριθεί από την Ε.Ε.".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Saturday, 25 June 2005 - 8:50:07 UTC