Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-06-22

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Όχι βάρη στους πολίτες"
  • [02] Μαίνονται οι αντιδράσεις
  • [03] "Χτυπά" άνδρες ο καρκίνος του στήθους
  • [04] "Ανοιχτοί λογαριασμοί" ΟΤΕ-Βουλής
  • [05] Προτάθηκε ο Αλοϊζι στον ΠΑΟ
  • [06] Νέο επεισόδιο στην "Οδύσσεια" Σόλιντ
  • [07] Παρέμεινε η ποινή σε Ολυμπιακό και Άρη
  • [08] Φιέστα τίτλου στο ΟΑΚΑ
  • [09] Μια ανάσα από Ζουκάουσκας ο "θρύλος"
  • [10] Περισσότεροι φίλαθλοι στα γήπεδα
  • [11] Εν αναμονή της 12άδας με Αργεντινή
  • [12] "Χαμένο" στο Διάστημα
  • [13] Τραγωδία στην Ανάβυσσο
  • [14] Συνάντηση Δαμήλου με Κοκότοβιτς
  • [15] Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο
  • [16] Αναβολή στο όνειρο

    [01] Πολιτική

    Στη Βουλή οι ρυθμίσεις για τράπεζες - ΟΤΕ

    "Όχι βάρη στους πολίτες"

    22/6/2005 10:27:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στη διαβεβαίωση ότι οι ρυθμίσεις για τις τράπεζες και τον ΟΤΕ δεν επιβαρύνουν το κράτος και τους φορολογούμενους, αλλά ούτε θίγουν ώριμα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, προχώρησε ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, που ψήφισε επί της αρχής το Νομοσχέδιο για θέματα Κεφαλαιαγοράς, όπου περιέχονται οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Κατά των ρυθμίσεων στις τράπεζες και τον ΟΤΕ τάχθηκαν οι πρόεδροι της ΓΣΕΕ και της ΟΤΟΕ, ενώ ο διοικητής του ΙΚΑ, Γιάννης Βαρθολομαίος, υπολόγισε σε εννέα δισεκατομμύρια ευρώ το κόστος που θα επωμιστεί το Ίδρυμα και διαβεβαίωσε ότι τα οικονομικά του πηγαίνουν καλά. Στο μεταξύ, υπέρ της εθελουσίας εξόδου τάχθηκαν ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Παναγιώτης Βουρλούμης, καθώς και ο εκπρόσωπος της ΟΜΕ ΟΤΕ, Αντώνης Μπιρμπίλης.

    Ψηφίστηκε επί της αρχής το Νομοσχέδιο

    Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη, η χρηματοδότηση του νέου ταμείου των τραπεζοϋπαλλήλων θα γίνει από τους εργοδότες και τους εργαζόμενους, ενώ η όποια συμβολή του κράτους θα περιοριστεί στην κύρια σύνταξη, όπως έχει υποχρέωση από τον ισχύοντα νόμο και με τη συμμετοχή του σε μια πιθανή αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου των κρατικών τραπεζών.

    "Πρόκειται για μεγάλη διαρθρωτική αλλαγή, η οποία επιλύει ένα πρόβλημα που έμενε σε εκκρεμότητα πάρα πολλά χρόνια", είπε ο κ. Αλογοσκούφης και επεσήμανε ότι η Κυβέρνηση εφαρμόζει τον νόμο 3029 του 2002, γνωστό ως νόμο Ρέππα, που είχε ψηφίσει η προηγούμενη Κυβέρνηση. Τέλος, διευκρίνισε, πως η λύση αφορά στις επικουρικές συντάξεις των τραπεζοϋπαλλήλων, ενώ για την κύρια σύνταξη γίνεται ό,τι προβλέπει ο νόμος Ρέππα, δηλαδή εντάσσονται στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και τα ταμεία κύριας σύνταξης, με τις προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος.

    "Ουδείς γνωρίζει το κόστος από την επιβάρυνση του ΙΚΑ λόγω της ένταξης σε αυτό των ταμείων των τραπεζών", υποστήριξε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, που ζήτησε να αναλάβουν οι τράπεζες το βάρος της κυρίας και επικουρικής ασφάλισης. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ, Δημήτρης Τσουκαλάς, χαρακτήρισε την ρύθμιση "θηλιά στο λαιμό κάθε τραπεζοϋπάλληλου" και υποστήριξε, ότι αποτελεί μοντέλο για το σύνολο των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών, ο διοικητής του ΙΚΑ διαβεβαίωσε ότι τα οικονομικά του ταμείου πηγαίνουν καλά και πως το 2005 θα υπάρχει πλεόνασμα 150 εκατομμυρίων ευρώ. Εκτίμησε, επίσης, ότι το Ίδρυμα δεν θα έχει πρόβλημα επιβίωσης έως το 2020 και, εάν αυξηθεί ελάχιστα η συμμετοχή του κράτους (από το 1% του ΑΕΠ), τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα έως το 2050.

    Τέλος, στην κριτική του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Χρήστου Πρωτόπαπα, ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η επιβάρυνση του δημοσίου και του ΙΚΑ "για να κάνει η κυβέρνηση τα ρουσφέτια της", ο κ. Βουρλούμης είπε ότι οι προσλήψεις προσωπικού που γνωρίζει τη νέα τεχνολογία θα γίνουν με αξιοκρατικό τρόπο.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Δίχως τέλος η ταλαιπωρία

    Αδιαπραγμάτευτη η βάση

    Ένταση στη Βουλή

    [02] Κοινωνία

    Νέες κινητοποιήσεις για την λυματολάσπη

    Μαίνονται οι αντιδράσεις

    22/6/2005 10:53:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Με καζάνι που βράζει μοιάζει η Δυτική Αττική, με αφορμή την μεταφορά της λυματολάσπης από την Ψυτάλλεια στον ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων. Αν και την Τετάρτη η μεταφορά έγινε χωρίς να σημειωθεί το παραμικρό επεισόδιο και υπό την προστασία ισχυρότερης αστυνομικής δύναμης, κάτοικοι και φορείς της περιοχής προγραμματίζουν νέες κινητοποιήσεις. Αύριο, Πέμπτη, η δημοτική αρχή των Άνω Λιοσίων οργανώνει συγκέντρωση κατά της μεταφοράς στις 7:30 το απόγευμα, στην πλατεία Μητροπόλεως, ενώ καταδίκασε την επέμβαση των ΜΑΤ κατά τα επεισόδια της Τρίτης. "Θερμές" αντιδράσεις, όμως, ανακοίνωσε και η Διαδημοτική Επιτροπή για την απομάκρυνση της χωματερής, που αποτελείται από εκπροσώπους κοινωνικών φορέων και δημοτικών παρατάξεων των δήμων Άνω Λιοσίων, Καματερού, Ασπροπύργου, Ιλίου, Πετρούπολης, Ζεφυρίου και Μενιδίου. Συγκεκριμένα, την ερχόμενη Κυριακή, στις 12 το μεσημέρι, θα αποκλειστεί η λεωφόρος Φυλής (ο κεντρικός δρόμος των Άνω Λιοσίων) στο ύψος της Παναγίας Κανάλας.

    Επίσης, στις 30 του μήνα, στις 7 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου, όπου οι διαδηλωτές θα ζητήσουν από τον Πρωθυπουργό να τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση για επανεξέταση του θέματος των χωματερών από μηδενική βάση.

    Παράλληλα, η Διαδημοτική Επιτροπή, που καθόρισε την περαιτέρω στάση της σε συγκέντρωση το βράδυ της Τετάρτης στα Άνω Λιόσια, κατηγόρησε τους δημάρχους Άνω Λιοσίων και Φυλής, Νίκο Παπαδήμα και Δημήτρη Μπουραΐμη, πως έχουν υπογράψει από το 1999 σύμβαση με τον εργολάβο της ΕΥΔΑΠ για μεταφορά της λυματολάσπης στον ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων μέχρι το 2009.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ηρέμησαν τα πνεύματα στα Λιόσια

    [03] Υγεία

    Σύμφωνα με επιστήμονες από τον Καναδά

    "Χτυπά" άνδρες ο καρκίνος του στήθους

    22/6/2005 8:49:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Όλο και περισσότεροι άνδρες προσβάλλονται από καρκίνο του στήθους, όπως αποκαλύπτει δεκαετής μελέτη που έγινε από την Ογκολογική Εταιρεία της Βρετανικής Κολομβίας. Σύμφωνα με τους Καναδούς επιστήμονες, η εξάπλωση της νόσου δεν επηρεάζεται από το φύλο του ασθενούς, ενώ, αναλογικά με τις γυναίκες, οι άνδρες υποβάλλονται σε περισσότερη ραδιοθεραπεία μετά την χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προσπαθούν να ευαισθητοποιήσουν τους άνδρες ως προς την έγκαιρη διάγνωση της νόσου, προτρέποντάς τους για προληπτικό έλεγχο αν αισθανθούν ενόχληση στο στήθος. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν, δεν μπορούν να είναι απόλυτα σίγουροι για τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, καθώς η αναλογία εμφάνισης καρκίνου του στήθους είναι ένας άνδρας στις 100 γυναίκες.

    Ανάγκη για περαιτέρω έρευνα

    Στην μελέτη πήραν μέρος σε 60 άνδρες και 4.181 γυναίκες που υποβλήθηκαν σε χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση καρκίνου του στήθους από το 1989 μέχρι το 1998.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, μετά τη χειρουργική επέμβαση για την αντιμετώπιση του καρκίνου του στήθους, οι άνδρες υποβάλλονταν έξι φορές περισσότερο σε ραδιοθεραπεία συγκριτικά με τις γυναίκες, σε ανάλογο στάδιο της νόσου. Βασική αιτία για το γεγονός αυτό, θεωρείται η ανατομία του ανδρικού στήθους, η οποία δεν επιτρέπει στους χειρουργούς να είναι σίγουροι πως αφαίρεσαν ολόκληρο τον όγκο.

    Ο καρκίνος του στήθους συνήθως προσβάλλει τους άντρες ανάμεσα στα 60 και 70 χρόνια τους, μία δεκαετία αργότερα απ ότι τις γυναίκες. Αν και η ηλικία τους επιβραδύνει την ανάπτυξη της νόσου, η καθυστερημένη διάγνωση λόγω της σπανιότητάς της, μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα για την έκβασή της στον ανδρικό πληθυσμό.

    Πάντως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, μέσα στην πενταετία και τη δεκαετία, παρατηρήθηκε το ίδιο ποσοστό επιβίωσης και στα δύο φύλα.

    Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, οι άνδρες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επανεμφάνισης της νόσου μετά τη χειρουργική επέμβαση και γι αυτό η θεραπευτική αντιμετώπιση πρέπει να είναι ίδια τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες, κάτι που σήμερα δεν γίνεται. Τέλος, επειδή η εξάπλωση της νόσου δεν φαίνεται να εξαρτάται από το φύλο, οι επιστήμονες τονίζουν πως η εφαρμογή ραδιοθεραπείας εξαρτάται από το στάδιο του καρκίνου και από το εάν έχει προσβάλει τους λεμφαδένες.

    [04] Κοινωνία

    Ύψους 27.000.000 ευρώ

    "Ανοιχτοί λογαριασμοί" ΟΤΕ-Βουλής

    22/6/2005 11:09:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Το πόσο των 27 εκατομμυρίων ευρώ διεκδικεί από τη Βουλή ο ΟΤΕ για οφειλές από τηλεφωνικές συνδιαλέξεις για την περίοδο 2001-2004, όπως ανέφερε ο διοικητής του Οργανισμού Παναγής Βουρλούμης κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή για το ασφαλιστικό των τραπεζών. Συγκεκριμένα η υπόθεση αφορά σε οφειλή 20,5.000.000 ευρώ για την κάλυψη της ατέλειας κατά την προηγούμενη βουλευτική περίοδο καθώς και 6,7.000.000 ευρώ για υπερβάσεις των προβλεπόμενων ορίων ατέλειας. Μάλιστα, ο κ Βουρλούμης σημείωσε, ότι έχει στείλει και σχετική επιστολή στην πρόεδρο της Βουλής, κ Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη. Η κ. Μπενάκη διαβίβασε την επιστολή στο Υπουργείο Οικονομικών, καθώς αυτό χειρίζεται το εν λόγω ζήτημα.

    [05] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Προτάθηκε ο Αλοϊζι στον ΠΑΟ

    22/6/2005 10:39:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Στα τέλη του μήνα αναμένεται στην Αθήνα ο Φλάβιο Κονσεϊσάο, προκειμένου να περάσει από ιατρικές εξετάσεις και να υπογράψει τριετές συμβόλαιο συνεργασίας με τον Παναθηναϊκό. Σήμερα, ο νέος προπονητής της Γαλατασαράι, Ερικ Γκέρετς, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην οποία ουσιαστικά επιβεβαίωσε την αποχώρηση του Βραζιλιάνου από τον τουρκικό σύλλογο. "Εγώ δεν θέλω να φύγει. Μου είπαν ότι ο Παναθηναϊκός είχε κάνει πρόταση για τρία χρόνια, ενώ εμείς για δύο" είπε ο Βέλγος τεχνικός. Ωστόσο, οι πληροφορίες από την Τουρκία αναφέρουν ότι η Γαλατασαράι ούτως ή άλλως δεν ήταν διατεθειμένη να ανανεώσει το συμβόλαιο του Βραζιλιάνου.

    Στο στόχαστρο ο Αλοϊζι

    Στο μεταξύ, τις επόμενες ημέρες θα ενταθούν οι προσπάθειες για την απόκτηση ενός σέντερ φορ, με το όνομα του Τζον Αλοϊζι να ακούγεται τις τελευταίες ώρες. Ο Αυστραλός, κάτοχος ισπανικού διαβατηρίου, προτάθηκε στους "πράσινους" και στο "βιογραφικό" του προβάλει τις δύο πολύ καλές εμφανίσεις στο κύπελλο Συνομοσπονδιών. Είναι 29 χρόνων (γεν. 5 Φεβρουαρίου του 1976), έμεινε ελεύθερος από την Οσασούνα κι έχει περάσει από ουκ ολίγες ευρωπαϊκές ομάδες. Από τότε που, σε ηλικία 16 ετών, μετακόμισε από την Αδελαϊδα στην Ευρώπη, έχει φορέσει τη φανέλα της Αντβέρπ, της Σταντάρ Λιέγης, της Κρεμονέζε, της Κόβεντρι και της Πόρτσμουθ. Θεωρείται ένας αξιόπιστος φορ, που στα τέσσερα χρόνια παρουσίας του στην Πριμέρα Ντιβιζιόν συμμετείχε πάντα σε περισσότερους από 30 αγώνες, με εξαίρεση τη φετινή την οποία ολοκλήρωσε με 26. Ωστόσο, δεν σκοράρει συχνά (συνολικά 27 γκολ με την Οσασούνα) και ρεκόρ καριέρας έχει τα 13 που σημείωσε στη μισή (έφυγε τον Ιανουάριο του 1999) σεζόν 1998/99 με την Πόρτμσουθ. Τότε, η "Πομπέι" αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία και συμπαίκτης του Αλοϊζι ήταν ο Μιχάλης Βλάχος.

    [06] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Νέο επεισόδιο στην "Οδύσσεια" Σόλιντ

    22/6/2005 9:29:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Νομικές συμβουλές ανακοίνωσε πως θα ζητήσει η διοίκηση της Μπριζ στο θέμα του Τροντ Σόλιντ, ο οποίος φέρεται να έχει συμφωνήσει με τον Ολυμπιακό, αλλά για αυτό τουλάχιστον μέχρι στιγμής, έχουν προκύψει πολλά εμπόδια. Σήμερα η βελγική ομάδα με ανακοίνωση που δημοσίευσε στην επίσημη ιστοσελίδα της πως θα ζητήσει νομικές συμβουλές για να μην χάσει τίποτα στο μέλλον, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Πάντως μέχρι τώρα το μοναδικό που έμοιαζε να καθυστερεί την οριστικοποίηση της συμφωνίας του Νορβηγού με τον Ολυμπιακό, ήταν τα 370.000 ευρώ που έπρεπε να καταβάλλουν οι "ερυθρόλευκοι", όμως φαίνεται πως υπάρχει και άλλο εμπόδιο που πρέπει να ξεπεραστεί.

    [07] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Παρέμεινε η ποινή σε Ολυμπιακό και Άρη

    22/6/2005 7:56:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μόνο την μείωση των προστίμων τα οποία τους είχαν επιβληθεί κατάφεραν να κερδίσουν ο Ολυμπιακός και ο Άρης από την Δευτεροβάθμια Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Οι εφέσεις για μείωση των ποινών των τριών αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών δεν έγιναν αποδεκτές έτσι η νέα αγωνιστική περίοδος θα ξεκινήσει για τις δύο ομάδες με τρία εντός έδρας παιχνίδια χωρίς την παρουσία του κόσμου τους. Όσο για τα πρόστιμα η Επιτροπή μείωσε εκείνο του Ολυμπιακού από 15.000 σε 10.000 ενώ το ίδιο ποσό θα πληρώσει και η ΠΑΕ Άρης, αντί για τις 30.000 που του είχαν αρχικά επιβληθεί.

    [08] Μπάσκετ

    Φιέστα τίτλου στο ΟΑΚΑ

    22/6/2005 10:04:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Μέσα σ ένα κατάμεστο ΟΑΚΑ, γιόρτασε τον έβδομο τίτλο του, τα τελευταία οχτώ χρόνια ο Παναθηναϊκός. Παρότι "χορτασμένοι" από τίτλους, δώδεκα χιλιάδες φίλαθλοι, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των αδελφών Γιαννακόπουλων και πήγαν στο Μαρούσι για να γιορτάσουν το 26ο "πράσινο" πρωτάθλημα. Παράλληλα εκμεταλλευόμενοι την στιγμή ευφορίας, ζήτησαν την επόμενη χρονιά στη Πράγα οι παίκτες να φέρουν και το Ευρωπαϊκό. "Δυνάστη της Ευρώπης στην Πράγα το Ευρωπαϊκό είναι επιτακτικό," ανακοίνωσαν με ένα πανό την επιθυμία τους. Η διοίκηση από την πλευρά της, μπροστά σε αυτή τη λαοθάλασσα με μήνυμα στη γιγαντοοθόνη ευχαρίστησε τους φιλάθλους για την παρουσία τους.

    "Ελά και εσύ στη γιορτή μας"

    Από το πάρτι δεν έλειψαν οι εκπλήξεις και οι καλεσμένοι.

    Πρώτος εμφανίστηκε στον αγωνιστικό χώρο ο Στόγιαν Βράνκοβιτς, ο Κροάτης βετεράνος πλέον σέντερ που έχει γράψει με χρυσά γράμματα το όνομά του στην ιστορία του συλλόγου το γήπεδο δονήθηκε από τα συνθήματα. Περπάτησε μέχρι το κέντρο του παρκέ, στάθηκε, και χαιρέτισε τους φιλάθλους. Στη συνέχεια έβγαλε φωτογραφίες με τους αδελφούς Γιαννακόπουλους και ανεβαίνοντας στα VIP υπέγραψε δεκάδες αυτόγραφα.

    Σειρά πήρε ο Γιάννης Ζουγανέλης (παρουσιαστής της φιέστας) από μία ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα που είχε τοποθετηθεί στη θέση της γραμματείας. «Βάζελοι και βάζελες» είπε πριν ξεκινήσει να τραγουδά τον ύμνο του Παναθηναϊκού, υπό τη μουσική συνοδεία ντραμς, κιθάρας και μπάσου... και οι φίλαθλοι άρχισαν να τραγουδούν μαζί του.

    Το σόου συνεχίστηκε με τις τσιρλίντερς, εντυπωσιακά καρφώματα, το χορευτικό πρόγραμμα της πρωταθλήτριας του Παναθηναϊκού στο αγωνιστικό αερόμπικ, Μαρία Μανωλιδάκη, αλλά και "μπρέικ ντάνς" και συρτάκι με τα χέρια στο... παρκέ και τα πόδια στον αέρα από τους Breakers with no fearς.

    Ο Γιάννης Ζουγανέλης στη συνέχεια αφιέρωσε ένα τραγούδι στον αρχηγό Φραγκίσκο Αλβέρτη, το ρεφρέν του οποίου ανέφερε μεταξύ άλλων: "Αλβέρτη ομορφόπαιδο, Αλβέρτη λεβεντόπαιδο, Αλβέρτη παραμυθατζή, Αλβέρτη φιγουρατζή".

    "Είναι τρελός ο αρχηγός" ανταπέδωσαν οι φίλαθλοι και ο Αλβέρτης έκανε την είσοδό του στο παρκέ. Τον ακολούθησαν με τη σειρά οι Γιώργος Καλαϊτζής, Δημήτρης Παπανικολάου (επιτέλους είσαι στη σωστή ομάδα του είπε ο Ζουγανέλης), Γιάκα Λάκοβιτς, Μάικ Μπατίστ, Πάτρικ Φέμερλινγκ (Πατρίκιος Φεμερλινγκόπουλος), Νίκος Χατζηβρέττας (ορφάνεψε η Ρωσία), Κώστας Τσαρτσαρής, Δημήτρης Διαμαντίδης, Βλάντο Σκεπάνοβιτς, Ιμπραίμ Κουτλουάι (Ελλάς-Τουρκία συμμαχία), Λόνι Μπάξτερ, Βασίλης Ξανθόπουλος. Ο Ντούσαν Σάκοτα είχε υποχρεώσεις και δεν παρέστη. Την αποθέωση γνώρισε ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς και αφού βγήκαν πρώτα όλα τα μέλη του τεχνικού τιμ με το σύνθημα «Παύλο Θεέ πάρε την ΠΑΕ» υποδέχτηκαν οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού τον πρόεδρο της ΚΑΕ.

    Οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού τραγουδούσαν και δεν άφηναν για πέντε περίπου λεπτά τον Παύλο Γιαννακόπουλο να μιλήσει. Με το μικρόφωνο στο χέρι ο Παύλος Γιαννακόπουλος είπε στο τέλος: "Αγαπητοί φίλοι, δεν θα σας κουράσω πολύ, ένα μεγάλο ευχαριστώ για τη συμπαράστασή σας και για τη βοήθειά σας."

    Σειρά να μιλήσει πήρε μετά ο αδελφός του θανάσης:" Φίλοι μου αγαπημένοι σας μιλάει ο Θανάσης που είναι ένας από εσάς. Να είσαστε περήφανοι ως Παναθηναϊκοί, και ν ακολουθείτε τον Παναθηναϊκό που για περίπου μία εκατονταετία δίνει νίκες και δόξα στον Παναθηναϊκό. Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας., είπε ο έτερος των μετόχων.

    Αμέσως μετά ήρθε η ώρα της βράβευσης του Στόγιαν Βράνκοβιτς. Με γκρίζους κροτάφους, αλλά το γνώριμο χαμόγελο ο Βράνκοβιτς αγκάλιασε πρώτα τον Αλβέρτη σε μία στιγμή συγκίνησης πριν παραλάβει από τους αδελφούς Γιαννακόπουλος έναν επάργυρο δίσκο. «Δεν σε ξέχασα, δεν με ξέχασες» έπαιζαν τα μεγάφωνα του ΟΑΚΑ και ο κόσμος στις εξέδρες παραλυρούσε «Οέ Στόγιαν Βράνκοβιτς». Ακολούθησε βράβευση του Ομπράντοβιτς από τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο της ΚΑΕ. Οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού έδωσαν με τη σειρά τους ένα αναμνηστικό δώρο στους προέδρους του Παναθηναϊκού και στον Στόγιαν Βράνκοβιτς.

    Ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βασίλης Οικονομίδης, περίμενε περισσότερο από μία ώρα να δώσει στους πρωταθλητές Ελλάδας το βαρύτιμο τρόπαιο. Μέσα στο σκοτάδι και με μοναδικό φως αναμμένους πυρσούς, οι φίλαθλοι μπήκαν μέσα στο παρκέ για να δουν από κοντά τον αρχηγό Φραγκίσκο Αλβέρτη και τους συμπαίκτες του να σηκώνουν στα χέρια τους το Κύπελλο του πρωταθλητή Ελλάδας, ένα Κύπελλο που ήρθε μετά από 26 αγώνες, 22 νίκες στην κανονική περίοδο, αλλά και 8 νίκες και τρεις ήττες στα πλέι οφ. Το ΟΑΚΑ έμεινε αλώβητο δηλαδή σε 34 αγώνες για το ελληνικό πρωτάθλημα, ενώ μόλις μία ήττα -από την ΤΣΣΚΑ- γνώρισε φέτος ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ για την Ευρωλίγκα.

    [09] Μπάσκετ

    Μια ανάσα από Ζουκάουσκας ο "θρύλος"

    22/6/2005 8:14:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Κοντά στην απόκτηση του Εουρέλιους Ζουκάουσκας βρίσκεται ο Ολυμπιακός. Ο 32χρονος Λιθουανός διεθνής σέντερ που εφέτος αγωνίστηκε στην τουρκική Ούλκερ αναμένεται εντός των επόμενων ωρών, να γίνει ο τέταρτος παίκτης μετά τους Μπάρλο, Παπαμακάριο και Αργυρόπουλο, που θα "πιάσει Λιμάνι". Οι διαπραγματεύσεις με τον εκπρόσωπό του ύψους 2.16 σέντερ είχαν θετική εξέλιξη και απομένει να διευθετηθούν μόνο οι λεπτομέρειες στους όρους του συμβολαίου πριν βάλει την υπογραφή του στο προσύμφωνο.

    Πλούσια καριέρα

    Ο Ζουκάουσκας είναι ένας από τους κορυφαίους Ευρωπαίους σέντερ. Ξεκίνησε την καριέρα του στη λιθουανική Νεπτούνας Κλαπέιντα με την οποία έκανε ντεμπούτο στην ανδρική ομάδα την αγωνιστική περίοδο 1994-95. Το 1995 επιλέχτηκε στο νούμερο 54 των ντραφτ από τους Σιατλ Σουπερσόνικς όπου και παρέμεινε μέχρι τη σεζόν 96-97. Πριν ολοκληρωθεί η σεζόν αγωνίστηκε με τη Σιαουλιάι στο Κόρατς και τον Σεπτέμβριο του 1997 υπέγραψε στη Ζαλγκίρις Κάουνας.

    Τη σεζόν 2000-01 αποκτήθηκε από την Φορτιτούντο Μπολόνια. Την επόμενη αγωνιστική περίοδο μετακινήθηκε στη Ρωσία για τη Λοκομοτίβ Ροστόφ. Με τη φανέλα της ρωσικής Ούνιξ Καζάν τη σεζόν 2003-04 στέφθηκε πρωταθλητής της FIBA Europe League (FEL) επικρατώντας στον τελικό του Αμαρουσίου μέσα στο Καζάν. Τη σεζόν που ολοκληρώθηκε αγωνίστηκε στην Ούλκερ με την οποία αναδείχτηκε Κυπελλούχος Τουρκίας.

    Αναλυτικά, έχει κατακτήσει σε επίπεδο εθνικής ομάδας (με τη Λιθουανία) το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Σουηδίας (2003), το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ (2000) και το χάλκινο μετάλλιο στους Αγώνες Καλής Θέλησης το 1998.

    Σε συλλογικό επίπεδο μετρά δύο πρωταθλήματα Λιθουανίας (97-98 και 98-99), ένα Κύπελλο Σαπόρτα (1998), έναν τίτλο Ευρωλίγκα (1999) και έναν τίτλο της ΝΕΒL (1999) με τη Ζαλγκίρις Κάουνας. Πέρυσι, η ομάδα του Ούνιξ Καζάν τερμάτισε πρώτη στη FEL (2004), ενώ εφέτος (2005), αναδείχτηκε Κυπελλούχος Τουρκίας με την Ούλκερ, αλλά απώλεσε τον τίτλο του πρωταθλητή από την Εφές Πίλσεν.

    [10] Μπάσκετ

    Περισσότεροι φίλαθλοι στα γήπεδα

    22/6/2005 10:40:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Τον συνολικό αριθμό των εισιτηρίων που διατέθηκαν κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου 2004-05 (κανονική περίοδος και πλέι οφ) στην Α1 μπάσκετ των ανδρών έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η διοργανώτρια Αρχή, ΕΣΑΚΕ. Η διάθεση των εισιτηρίων παρουσίασε αύξηση της τάξης του 46% εν συγκρίσει με την περυσινή περίοδο (2003-04). Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΣΑΚΕ, ο αριθμός των συνολικών εισιτηρίων που "κόπηκαν" την περίοδο 2004-05 ανέρχεται στα 254.721. Τα 206.267 εισιτήρια είχαν "κοπεί" κατά τη διάρκεια της κανονικής περιόδου, ενώ στα πλέι οφ οι ομάδες διέθεσαν 48.454 εισιτήρια. Πέρυσι, στο σύνολο, διατέθηκαν 174.108 εισιτήρια, αριθμός κατά 46% μικρότερος από τον φετινό. Το νούμερο των εισιτηρίων που "κόπηκαν" φέτος αποτελεί το μεγαλύτερο των τελευταίων τεσσάρων χρόνων, ενώ βρίσκεται κοντά στον αριθμό των εισιτηρίων της αγωνιστικής περιόδου 1999-00 (277.697 εισιτήρια).

    [11] Βόλεϊ

    Εν αναμονή της 12άδας με Αργεντινή

    22/6/2005 8:24:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Αύριο θα τερματιστεί η αγωνία για τους δύο διεθνείς που θα μείνουν εκτός της αποστολής της Εθνικής ομάδας για τις αναμετρήσεις της 5ης αγωνιστικής του Για ομίλου του World League με την Αργεντινή, καθώς ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Χαριτωνίδης θα ανακοινώσει τη 12άδα των δύο αναμετρήσεων της Θεσσαλονίκης. Το πρώτο παιχνίδι στο "Αλεξάνδρειο Μέλαθρο" της Εθνικής ανδρών με την Αργεντινή, που θα γίνει την Παρασκευή 24 Ιουνίου στις 21:00 θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΤ1, σε αντίθεση με τη δεύτερη κρίσιμη μάχη, η οποία θα διεξαχθεί την Κυριακή 26 Ιουνίου στις 22:00 και θα μεταδοθεί σε μαγνητοσκόπηση στις 12 τα μεσάνυχτα.

    Δεκα τέσσερις διεθνείς στις προπονήσεις

    Από τη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται ήδη το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και συνεχίζει με διπλές προπονήσεις την προετοιμασία του ενόψει των καθοριστικών αναμετρήσεων με τη "μπιανκοσελέστε", ο εκλέκτορας Κώστας Χαριτωνίδης θα ανακοινώσει αύριο τη 12άδα που θα τεθεί αντιμέτωπη με την ομάδα του Φαμπιάν Αρμόα.

    Ο Θεσσαλονικιός τεχνικός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος έχει αυτή τη στιγμή στη διάθεσή του στη διάθεση του τους εξής άσους: Γκιούρδας, Κυριαζής, Λάππας, Μπάεφ (ακραίοι), Πανταλέων, Τσακιρόπουλος, Χατζηαντωνίου, Σμαραγδής (κεντρικοί), Στεφάνου, Δημητρακόπουλος (λίμπερο), Τσέργας, Προύσαλης, Κουρνέτας (πασαδόροι) και Ρουμελιώτης (διαγώνιος).

    Χαλαρά Επιστρέφει ο Κράβαρικ

    Η "σημαία" της Ένωσης Αθλοπαιδιών Πατρών τις δύο τελευταίες μέρες απέχει από την προετοιμασία, μετά τις συστάσεις που δέχθηκε από το ιταρικό τιμ της Εθνικής να πάρει κάποιες ανάσες λόγω ενοχλήσεων που αισθάνεται στον ώμο. Παρόλα αυτά ο Πατρινός άσος θα δώσει κανονικά το παρών στον αγώνα με την ομάδα της Ν. Αμερικής, καθώς η κατάστασή του δεν εμπνέει ιδιαίτερη ανησυχία.

    Παράλληλα τις πρώτες του χαλαρές προπονήσεις θα πραγματοποιήσει και ο διεθνής διαγώνιος του Ηρακλή Αντρεϊ Κράβαρικ. Ο "Μπότσο" που είχε πάρει άδεια από τον κ. Χαριτωνίδη για να ξεκουραστεί, δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα το παρών σε κανένα αγώνα της Εθνικής στην Παγκόσμια Λίγκα. Από τη Δευτέρα όμως θα ξεκινήσει πιο έντονη προετοιμασία, προκειμένου να είναι απόλυτα έτοιμος στα προκριματικά της Λάρισας για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2006.

    Έκθεση φωτογραφίας και εισιτήρια στο Αλεξάνδρειο

    Μετά από τους Αθηναίους φιλάθλους που προσήλθαν στο ΣΕΦ για τους αγώνες της πρεμιέρας του World league με τη Σερβία & Μαυροβούνιο, την ευκαιρία να επισκεφτούν τη σπάνια έκθεση φωτογραφίας της ΕΟΠΕ με τίτλο "Η ιστορία του ελληνικού βόλεϊ μέσα από τον φωτογραφικό φακό, 1919-1999", θα έχουν την Παρασκευή 24 Ιουνίου, στις 7μμ, στο Περίπτερο 3 της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης και οι φίλοι του βόλεϊ στη "Νύμφη του Βορρά". Μετά τα επίσημα εγκαίνια που θα γίνουν την Παρασκευή στις 19:30 οι πύλες της έκθεσης για το κοινό θα είναι ανοικτές μέχρι την Κυριακή 26 Ιουνίου από τις 19:00 έως τις 21:30.

    Παράλληλα από τα εκδοτήρια του γηπέδου των Αγώνων, στο Αλεξάνδρειο άρχισε ήδη και θα συνεχιστεί καθημερινά 9:00-3:00 & 17:00-19:00 η προπώληση των εισιτηρίων. Η τιμή τους ορίστηκε στα 10 ευρώ, ενώ ελεύθερη είναι η είσοδος για παιδιά κάτω των 16 χρονών.

    [12] Τεχνολογία

    Έδωσε σημεία ζωής το Cosmos 1

    "Χαμένο" στο Διάστημα

    22/6/2005 11:27:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Σε θρίλερ εξελίσσεται το παρθενικό ταξίδι του Cosmos 1, του πρώτου διαστημόπλοιου που κινείται με ηλιακή ενέργεια. Λίγα δευτερόλεπτα μετά την εκτόξευσή του το βράδυ της Τρίτης, το σκάφος εξαφανίστηκε από τα ραντάρ και έδωσε σημεία ζωής έπειτα από πολλές ώρες σιγής. Αν και οι επιστήμονες της διευθύνουσας εταιρίας "Planetary Society" εξέφρασαν την ανακούφισή τους, δεν γνωρίζουν που ακριβώς βρίσκεται και εκφράζουν φόβους πως τέθηκε σε χαμηλότερη της προγραμματισμένης τροχιά. "Τα καλά νέα είναι ότι έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι το σκάφος είναι ζωντανό και σε τροχιά. Τα κακά νέα είναι ότι δεν ξέρουμε πού είναι", δήλωσε ο Μπρους Μάρεϊ, ένας εκ των υπευθύνων της αποστολής. Όπως επεσήμανε εκπρόσωπος της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας (RKA), θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να επιβεβαιωθεί η επιτυχία ή μη της αποστολής. Πάντως, το ότι το διαστημόπλοιο τέθηκε σε τροχιά θεωρείται αναμφισβήτητο γεγονός, καθώς τρεις σταθμοί στον Ειρηνικό Ωκεανό, τη Ρωσία και την Τσεχία έλαβαν στοιχεία τηλεμετρίας που το αποδεικνύουν.

    Υπενθυμίζεται, ότι το Cosmos 1 εκτοξεύτηκε την Τρίτη στις 21:45 (ώρα Ελλάδος) από ρωσικό υποβρύχιο στη θάλασσα του Μπάρεντς, με τη βοήθεια τροποποιημένου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου.

    Στόχος της αποστολής είναι να δοκιμάσει στην πράξη τη θεωρία που θέλει την ηλιακή ενέργεια να αποτελεί την καύσιμη ύλη του μέλλοντος για την εξερεύνηση του Διαστήματος. Για το λόγο αυτό, το σκάφος πρέπει είναι να πραγματοποιήσει ελεγχόμενη πτήση σε τροχιά γύρω από τη Γη, σε ύψος 804 χιλιομέτρων, κατά την οποία θα αυξάνει σταδιακά ταχύτητα, δείχνοντας ότι η τεχνολογία των ηλιακών ιστίων είναι λειτουργική.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    "Ιστιοφόρο" στο Διάστημα

    Σχετικά Links: Cosmos 1

    [13] Κοινωνία

    Νεκρό ένα εννιάχρονο αγοράκι

    Τραγωδία στην Ανάβυσσο

    22/6/2005 11:37:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Σε παιχνίδι θανάτου εξελίχθηκε για ένα εννιάχρονο αγοράκι στην Ανάβυσσο η βόλτα με το ποδήλατο. Ήταν περίπου 20:30, όταν το ποδήλατο που οδηγούσε ξέφυγε από τον έλεγχο του σε μία κατηφόρα, στη διασταύρωση των οδών Τριπόλεως και Αυλώνος και βγήκε στην πορεία διερχόμενου φορτηγού ιδιωτικής χρήσης, με αποτέλεσμα να τραυματισθεί θανάσιμα. Για το τραγικό συμβάν διενεργείται προανάκριση από την Τροχαία, ενώ ο οδηγός του φορτηγού συνελήφθη και κρατείται.

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Συνάντηση Δαμήλου με Κοκότοβιτς

    22/6/2005 10:35:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Στη Θεσσαλονίκη αφίχθη σήμερα, μετά από απουσία εβδομάδων, ο πρόεδρος του Απόλλωνα Καλαμαριάς, Ηλίας Δαμήλος. Φτάνοντας, στην πόλη, ένα από τα πρώτα πράγματα που έσπευσε να διευκρινίσει ήταν το ξεκαθάρισμα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του συλλόγου. "Οι μετοχές της ΠΑΕ θα μεταβιβαστούν από τον Σταύρο Παπαδόπουλο σε μένα κι αυτό θα τελειώσει μέσα στις επόμενες δέκα μέρες. Το ενδιαφέρον που έδειξαν επιχειρηματίες για ν΄ αγοράσουν το πακέτο των μετοχών ήταν μόνο φιλολογικό", είπε. Ο διοικητικός επικεφαλής των "κόκκινων" αμέσως μετά είχε πολύωρη συνάντηση με τον προπονητή της ομάδας, Ντράγκαν Κοκότοβιτς, με αντικείμενο συζήτησης το σχεδιασμό της Καλαμαριάς για τη νέα περίοδο. Από τα ζητήματα που τέθηκαν φέρεται πως ήταν και αυτό της απόκτησης έμψυχων ανταλλαγμάτων από τον Ολυμπιακό για την μεταγραφή του Χάρη Παππά.

    [15] Κοινωνία

    Ενώ έφτανε στην Αθήνα ο Τούρκος Αρχηγός ΓΕΣ

    Τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο

    22/6/2005 10:18:00 μμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Νέες παραβιάσεις σημειώθηκαν σήμερα στο Αιγαίο από 41 τουρκικά αεροσκάφη. Τα αεροσκάφη παραβίασαν 10 φορές τον εθνικό εναέριο χώρο, και σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ σε όλες τις περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχα ελληνικά μαχητικά, ενώ σε δύο περιπτώσεις η διαδικασία της αναχαίτισης εξελίχθηκε σε εμπλοκή. Οι παραβιάσεις συνέπεσαν με την άφιξη στην Αθήνα του Τούρκου Αρχηγού ΓΕΣ, Αντιστράτηγου Γιασάρ Μπουγιούκανιτ, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στη χώρα μας, προσκεκλημένος του Έλληνα ομολόγου του Αντιστράτηγου Νικολάου Ντούβα. Αύριο ο Τούρκος Αρχηγός ΓΕΣ θα επισκεφθεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου θα έχει συνομιλίες με την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του.

    [16] Μπάσκετ

    Αναβολή στο όνειρο

    22/6/2005 9:35:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    ΝΒΑ τέλος για εφέτος για τον Κώστα Βασιλειάδη. Ο αρχηγός του ΠΑΟΚ, που βρισκόταν στο Σακραμέντο αυτό τον καιρό για να διεκδικήσει μια θέση στο ντραφτ μετά την ολοκλήρωση του work out, αποφάσισε να αποσύρει τη συμμετοχή του από την φετινή διαδικασία, κρατώντας όμως να ασκήσει το δικαίωμα του, το επόμενο καλοκαίρι. Ο ίδιος με δηλώσεις του στη σελίδα της ΚΑΕ ΠΑΟΚ στο διαδίκτυο, μίλησε για την πρωτόγνωρη εμπειρία του, υποσχόμενος να δουλέψει σκληρά για να μπορέσει του χρόνου να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα.

    "Μεγάλη εμπειρία"

    "Ήταν μία μεγάλη εμπειρία, πρωτόγνωρη για μένα. Έμαθα πως δουλεύουν οι ομάδες αυτού του επιπέδου και τι ακριβώς χρειάζεται για να μπορέσεις να παίξεις εκεί", δήλωσε ο Βασιλειάδης από την Νέα Υόρκη και υποσχέθηκε: "Θα δουλέψω πολύ σκληρά ένα χρόνο με την ομάδα μου και θα προσπαθήσω να βελτιωθώ εκεί που χρειάζεται και έχω ελλείψεις, ώστε να γίνω καλύτερος, να μπορέσω να βοηθήσω περισσότερο και πιο ουσιαστικά τον ΠΑΟΚ και σε έναν ακριβώς χρόνο, ελπίζω ότι θα έχω μεγαλύτερη ευκαιρία για το ντραφτ".

    Και ο νεαρός γκαρντ συμπλήρωσε: "Πρώτα απ όλα, μου έκαναν τρομερή εντύπωση οι εγκαταστάσεις και οι χώροι στους οποίους δουλεύεις και από κει και πέρα το πώς δουλεύουν οι ίδιες οι ομάδες και η αντιμετώπιση που έχουν οι παίκτες. Είναι κάτι το εκπληκτικό! Είναι ένας διαφορετικός κόσμος και για κάποιον που πηγαίνει για πρώτη φορά εκεί, είναι κάτι πρωτόγνωρο! Υπάρχουν περιοχές τις οποίες δεν μπορεί να φανταστεί το μυαλό σου".


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Wednesday, 22 June 2005 - 20:52:05 UTC