Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-06-16

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομηρία μαθητών στην Καμπότζη
  • [02] Άλλους έξι μήνες στην Κύπρο η δύναμη του ΟΗΕ
  • [03] Ένα αεροπλάνο στην αυλή τους
  • [04] Συνεχίζονται οι επιθέσεις στο Ιράκ
  • [05] Συνάντηση για την αποχώρηση των εποίκων
  • [06] "Ακέφαλος" ο πάγκος της Μπόκα
  • [07] Κυπελλούχος Ιταλίας η Ίντερ
  • [08] Οι καλύτεροι πρέσβεις της Ελλάδας

    [01] Κόσμος

    Ζητούν χρήματα και όπλα για να τους αφήσουν

    Ομηρία μαθητών στην Καμπότζη

    16/6/2005 8:05:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Πηγή: Associated Press

    Σε εξέλιξη βρίσκεται ομηρία μαθητών σε σχολείο της βορειοδυτικής Καμπότζης. Όπως ανακοίνωσαν οι αστυνομικές αρχές της χώρας, μια ομάδα έξι κουκουλοφόρων κάποιοι εκ των οποίων είναι οπλισμένοι εισέβαλαν στο σχολείο της επαρχίας Σιέμ Ρεπ και έπιασαν ομήρους τους 70 μαθητές του και τρεις δασκάλους. Ωστόσο, λίγο αργότερα, όπως ανακοινώθηκε οι εισβολείς απελευθέρωσαν 41 παιδιά. Σύμφωνα με αξιωματούχο της Αστυνομίας και αυτόπτες μάρτυρες μεταξύ των μαθητών υπάρχουν και παιδιά από άλλες χώρες (Ιρλανδία, την Αυστραλία, τον Καναδά, την Ελβετία, την Ινδονησία, τις Φιλιππίνες), ενώ πολλά είναι ηλικίας 2-6 ετών. Προς το παρόν, όπως ανακοινώθηκε, η Αστυνομία επικοινωνεί μέσω κινητού τηλεφώνου με τους εισβολείς, οι οποίοι ζητούν 30.000 δολάρια, όπλα, χειροβομβίδες και ένα βαν, προκειμένου να απελευθερώσουν και τους υπόλοιπους ομήρους.

    Οι γονείς των ξένων μαθητών πιθανότατα εργάζονται στα ξενοδοχεία της περιοχής, που βρίσκεται πολύ κοντά στους φημισμένους ναούς του Ανγκόρ Βατ της παλιάς πρωτεύουσας της αυτοκρατορίας των Χμερ που χρονολογούνται εδώ και 800 χρόνια και είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της χώρας.

    [02] Κοινωνία

    Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου

    Άλλους έξι μήνες στην Κύπρο η δύναμη του ΟΗΕ

    16/6/2005 12:42:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε αργά το βράδυ της Τετάρτης την παράταση της εντολής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, για άλλους έξι μήνες, μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2005. Η παράταση της εντολής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ έγινε χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή, παρά τις έμμεσες παρεμβάσεις ΗΠΑ και Βρετανίας, που επιθυμούσαν την φραστική αναβάθμιση της τουρκοκυπριακής πλευράς. Αμέσως μετά την ομόφωνη υπερψήφιση 1604, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον ΟΗΕ, πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης δήλωσε ότι "όταν θα ολοκληρώσουμε την αποτίμηση και αξιολόγηση των αλλαγών που έγιναν στην επιχειρησιακή δομή και τον αριθμό του προσωπικού της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με βάση την απόφαση 1568 του Οκτωβρίου 2004, θα μπορέσουμε να δούμε αν υπάρχουν σημεία που χρήζουν βελτιώσεων". Επί της ουσίας όμως, πρόσθεσε ο Έλληνας διπλωμάτης, πρέπει να καταστεί σαφές ότι οι αντικειμενικές συνθήκες στο νησί δεν έχουν αλλάξει. Ο τουρκικός στρατός κατοχής παραμένει στο βόρειο τμήμα της Κύπρου και η εξεύρεση μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης εξακολουθεί να αποτελεί ζητούμενο.

    [03] Κόσμος

    Ένα αεροπλάνο στην αυλή τους

    16/6/2005 7:34:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Κατατρόμαξαν οι κάτοικοι μιας κατοικίας στη Γιούμα της Αριζόνα, όταν είδαν στην αυλή τους να πέφτει "εξ ουρανού" ένα μαχητικό αεροσκάφος τύπου Χάρριερ, το οποίο ήταν οπλισμένο με τέσσερις βόμβες των 225 κιλών. Λίγο νωρίτερα ο πιλότος του το είχε εγκαταλείψει ενώ ετοιμαζόταν να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο κοντά στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, κάνοντας χρήση του εκτοξευόμενου καθίσματος. Τόσο εκείνος, όσο και οι ιδιοκτήτες του σπιτιού, αλλά και οι περίοικοι βγήκαν σώοι από αυτή την περιπέτεια. Ωστόσο, η αστυνομία προχώρησε προληπτικά σε εκκένωση της περιοχής. Όπως ανέφερε εκπρόσωπος του σώματος Πεζοναυτών, όπου άνηκε το αεροσκάφος, η περιοχή εκκενώθηκε σε ακτίνα 1,6 χιλιομέτρου λόγω του ότι το βρετανικής κατασκευής αεροσκάφος μετέφερε οπλισμένες βόμβες. Ωστόσο, ο ίδιος αρνήθηκε να αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με την αποστολή που εκτελούσε το αεροσκάφος.

    [04] Ιράκ

    Σε Βαγδάτη και Ραμάντι

    Συνεχίζονται οι επιθέσεις στο Ιράκ

    16/6/2005 8:55:00 πμ

    Συντάκτης: Βίκυ Κελέρη

    Δεν έχει τέλος ο κύκλος αίματος στο Ιράκ. Σήμερα πέντε Αμερικανοί πεζοναύτες σκοτώθηκαν, όταν το όχημα στο οποίο επέβαιναν έπεσε πάνω σε μια βόμβα κοντά στο Ραμάντι. Νωρίτερα πέντε Ιρακινοί στρατιώτες τραυματίστηκαν από έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου στη Βαγδάτη. Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Εσωτερικών οι στρατιώτες μεταφέρθηκαν σε νοσοκομείο της Βαγδάτης, ενώ διευκρινίστηκε, ότι η έκρηξη σημειώθηκε πίσω από αστυνομικό φυλάκιο στη συνοικία Σουλάιχ.

    [05] Μ. Ανατολή

    Συνάντηση για την αποχώρηση των εποίκων

    16/6/2005 10:00:00 πμ

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Ισραηλο-παλαιστινιακή συνάντηση για θέματα ασφαλείας πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης κοντά στο Ερέζ, ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ. Επικεφαλής ήταν ο στρατηγός Αβίβ Κοτσάβι, διοικητής των ισραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας, και ο Παλαιστίνιος στρατηγός Σουλεϊμάν Κιλές. Η συνάντηση, που είχε ως θέμα την αποχώρηση των Ισραηλινών από τη Λωρίδα της Γάζας, χαρακτηρίστηκε "θετική". Επίσης, οι Ισραηλινοί ζήτησαν από τις παλαιστινιακές υπηρεσίες ασφαλείας να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να σταματήσουν οι επιθέσεις με ρουκέτες και οβίδες εναντίον ισραηλινών στόχων.

    Τροχόσπιτα για εποίκους

    Στο μεταξύ, περίπου είκοσι τροχόσπιτα μεταφέρθηκαν στην περιοχή Νιτζάν, νότια του Τελ Αβίβ, για να φιλοξενήσουν Ισραηλινούς εποίκους που θα αποχωρήσουν από τη Λωρίδα της Γάζας, μετέδωσε το ισραηλινό ραδιόφωνο.

    Τα τροχόσπιτα αυτά προορίζονται για τους κατοίκους του Γκους Κατίφ, τους πρώτους από ένα σύνολο 600 που θα αποχωρήσουν από τα μέσα Αυγούστου και μετά.

    [06] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    "Ακέφαλος" ο πάγκος της Μπόκα

    16/6/2005 11:02:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Παρελθόν αποτελεί ο Χόρχε Μπενίτεθ από τον πάγκο της αργεντίνικης Μπόκα Τζούνιορς, μετά το επεισόδιο που είχε με παίκτη της Γκουανταλαχάρα, στο ματς που δεν τελείωσε ποτέ με τη μεξικάνικη ομάδα για το κύπελλο Λιμπερταδόρες. Μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες που κάλυπταν τη συνάντηση στο Μπομπονέρα ο Μπενίτεθ έφτυσε παίκτη της αντίπαλης ομάδας γεγονός που σε συνδυασμό και με την πρόσφατη ήττα 1-3 οδήγησε στη λύση της συνεργασίας του με την θρυλική ομάδα του Μπουένος Αϊρες. Η Γκουανταλαχάρα είχε κερδίσει 4-0 στον πρώτο αγώνα την Μπόκα Τζούνιορς και στον επαναληπτικό το 0-0 διατηρούνταν έως το 79 όταν και διακόπηκε ο αγώνας λόγω επεισοδίων. Τον αποκλεισμό όμως γνώρισε και η Σάντος του Τζιοβάνι, καθώς ηττήθηκε με 2-0 από την Ατλέτικο Παρανένσε.

    Στους "4" η Ατλέτικο Παρανένσε

    Χωρίς το Τζιοβάνι στη συνθεσή της, αφού δεν είχε δικαίωμα συμμετοχής η Σάντος δεν κατάφερε σε άλλο αγώνα του Κυπέλλου Λιμπερταδόρες να ξεπεράσει το εμπόδιο της Ατλέτικο Παρανένσε, η οποία επικράτησε της βραζιλιάνικης ομάδας με 2-0. Τα δύο γκολ της Ατλέτικο, ένα σε κάθε ημίχρονο σημείωσε ο Αλοίσιο (17, 54) που χάρισε στην ομάδα του το εισιτήριο για τα ημιτελικά της διοργάνωσης.

    Στους"4" η Ατλέτικο Παρανένσε θα διασταυρώσει τα ξίφη της με την μεξικανικη Γκουνταλαχάρα, που στον πρώτο αγώνα επικράτησε με 4-0 της Μπόκα Τζούνιορς, ενώ στον επαναληπτικό, έστω και μετά από επιεσοδιακό τρόπο απέσπασε ισοπαλία 0-0. Στο άλλο ζευγάρι του ημιτελικού η μία ομάδα θα είναι η Σάο Πάουλο, η οποία έχασε με 2-1 από τη Τίγκρες όμως το 4-0 του πρώτου αγώνα της έδωσε την πρόκριση και τώρα περιμένει τον νικητή του αγώνα Μπάνφιλντ-Ρίβερ Πλέιτ.

    [07] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Κυπελλούχος Ιταλίας η Ίντερ

    16/6/2005 1:21:00 πμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Άνετα η Ίντερ κατάφερε να κερδίσει τη Ρόμα και στο δεύτερο παιχνίδι του τελικού, αυτή τη φορά στο Τζουζέπε Μεάτσα και κατέκτησε 4η φορά στην ιστορία της το κύπελλο Ιταλίας. Υπενθυμίζεται πως στο Ολύμπικο οι νερατζούρι είχαν νικήσει με 2-0 τους Ρωμαίους και είχαν ουσιαστικά τελειώσει την υπόθεση τελικός. Όσον αφορά το δεύτερο παιχνίδι, χαρακτηρίστηκε από τα πολλά και αντιαθλητικά, τις περισσότερες φορές, φάουλ, με τον διαιτητή της αναμέτρησης να βγάλει συνολικά επτά φορές την κίτρινη κάρτα από το τσεπάκι του, ενώ απέβαλε τον Λεάντρο Κουφρέ της Ρόμα στο 66΄. Το μοναδικό γκολ της συνάντησης σημείωσε ο Σίνισα Μιχαϊλοβιτς στο 52ο λεπτό.

    Οι τελικοί του κυπέλλου Ιταλίας από το 1922

    1921/22 Βάντο - Ουντινέζε 1-0 (παράταση)

    1935/36 Τορίνο - Αλεσάντρια 5-1

    1936/37 Τζένοα - Ρόμα 1-0

    1937/38 Γιουβέντους - Τορίνο 3-1 2-1

    1938/39 Ιντερ - Νοβάρα 2-1

    1939/40 Φιορεντίνα - Τζένοα 1-0

    1940/41 Βενέτσια - Ρόμα 3-3 (παράταση)

    Βενέτσια - Ρόμα 1-0 (επαναληπτικός)

    1941/42 Γιουβέντους - Μίλαν 1-1 (παράταση

    Γιουβέντους - Μίλαν 4-1 (επαναληπτικός)

    1942/43 Τορίνο - Βενέτσια 4-0

    1957/58 Λάτσιο - Φιορεντίνα 1-0

    1958/59 Γιουβέντους - Ιντερ 4-1

    1959/60 Γιουβέντους - Φιορεντίνα 3-2 (παράταση)

    1960/61 Φιορεντίνα - Λάτσιο 2-0

    1961/62 Νάπολι - Σπαλ 2-1

    1962/63 Αταλάντα - Τορίνο 3-1

    1963/64 Ρόμα - Τορίνο 0-0 (παράταση)

    Ρόμα - Τορίνο 1-0 (επαναληπτικός)

    1964/65 Γιουβέντους - Ιντερ 1-0

    1965/66 Φιορεντίνα - Καταντζάρο 2-1 (παράταση)

    1966/67 Μίλαν - Πάντοβα 1-0

    1967/68 Τορίνο (Σε όμιλο)

    1968/69 Ρόμα (Σε όμιλο)

    1969/70 Μπολόνια (Σε όμιλο)

    1970/71 Τορίνο (Σε όμιλο)

    1971/72 Μίλαν - Νάπολι 2-0

    1972/73 Μίλαν - Γιουβέντους 1-1 (5-2 στα πέναλτι)

    1973/74 Μπολόνια - Παλέρμο 0-0 (5-4 στα πέναλτι)

    1974/75 Φιορεντίνα - Μίλαν 3-2

    1975/76 Νάπολι - Βερόνα 4-0

    1976/77 Μίλαν - Ιντερ 2-0

    1977/78 Ιντερ - Νάπολι 2-1

    1978/79 Γιουβέντους - Παλέρμο 2-1 (παράταση)

    1979/80 Ρόμα - Τορίνο 0-0 (3-2 στα πέναλτι)

    1980/81 Ρόμα - Τορίνο 1-1 1-1 (5-3 στα πέναλτι)

    1981/82 Ιντερ - Τορίνο 1-0 1-1

    1982/83 Γιουβέντους - Βερόνα 0-2 3-0 (παράταση)

    1983/84 Ρόμα - Βερόνα 1-1 1-0

    1984/85 Σαμπντόρια - Μίλαν 1-0 2-1

    1985/86 Ρόμα - Σαμπντόρια 1-2 2-0

    1986/87 Νάπολι - Αταλάντα 3-0 1-0

    1987/88 Σαμπντόρια - Τορίνο 2-0 1-2 (παράταση)

    1988/89 Σαμπντόρια - Νάπολι 0-1 4-0

    1989/90 Γιουβέντους - Μίλαν 0-0 1-0

    1990/91 Ρόμα - Σαμπντόρια 3-1 1-1

    1991/92 Πάρμα - Γιουβέντους 0-1 2-0

    1992/93 Τορίνο - Ρόμα 3-0 2-5

    1993/94 Σαμπντόρια - Ανκόνα 0-0 6-1

    1994/95 Γιουβέντους - Πάρμα 2-0 1-0

    1995/96 Φιορεντίνα - Αταλάντα 1-0 2-0

    1996/97 Βιτσέντζα - Νάπολι 0-1 3-0 (παράταση)

    1997/98 Λάτσιο - Μίλαν 0-1 3-1

    1998/99 Πάρμα - Φιορεντίνα 1-1 2-2

    1999/00 Λάτσιο - Ιντερ 2-1 0-0

    2000/01 Φιορεντίνα - Πάρμα 1-0 1-1

    2001/02 Πάρμα - Γιουβέντους 1-0 1-2

    2002/03 Μίλαν - Ρόμα 4-1 2-2

    2003/04 Λάτσιο - Γιουβέντους 2-0 2-2

    2004/05 Ιντερ - Ρόμα 2-0 1-0

    Η λίστα με τους τροπαιούχους:

    9: Γιουβέντους

    7: Ρόμα

    6: Φιορεντίνα

    5: Τορίνο, Μίλαν

    4: Λάτσιο, Σαμπντόρια, Ιντερ

    3: Πάρμα, Νάπολι

    2: Μπολόνια

    1: Αταλάντα, Τζένοα, Βάντο, Βενέτσια, Βιτσέντζα

    [08] Τεχνολογία

    Βραβεία Ιδρύματος Μποδοσάκη

    Οι καλύτεροι πρέσβεις της Ελλάδας

    16/6/2005 12:09:00 πμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Σε τέσσερις νέους Έλληνες, που διαπρέπουν στο χώρο της Επιστήμης και αποτελούν, με το πνευματικό τους έργο, τους καλύτερους πρέσβεις της χώρας μας, απονεμήθηκαν τα φετινά επιστημονικά βραβεία, του Ιδρύματος Μποδοσάκη. Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Αθηνών, τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο πρώην Πρόεδρος Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος.

    Διαμάντια της επιστήμης

    Βραβευθέντες είναι ο Πασχάλης Αλεξανδρίδης, καθηγητής πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, στον κλάδο "Μικρο και Νάνο Eπιστήμης και Τεχνολογίας", ο Παύλος Ελευθεριάδης, λέκτορας νομικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, στον κλάδο "Επιστήμης του Δικαίου", ο Νεκτάριος Ταβερναράκης ερευνητής στο Ινστιτούτο Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας Κρήτης, στον κλάδο "Νευροεπιστημών" και ο Δημήτρης Ψάλτης, επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα στον κλάδο "Αστροφυσικής".

    Ο θεσμός των βραβείων που εφαρμόζεται από το 1993, στοχεύει στην ενίσχυση και προβολή του δημιουργικού έργου των νέων Ελλήνων επιστημόνων μέχρι 40 ετών.

    Όπως τόνισε, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Μποδοσάκη, Σταμάτης Ματζαβίνος, οι εκατοντάδες λαμπρές υποψηφιότητες από όλο τον κόσμο για τα βραβεία, αποδεικνύουν ότι η παραγωγή ελληνικού πνευματικού έργου είναι πλουσιότατη και ότι οι νέοι επιστήμονες, είτε ανήκουν στον Ελληνισμό της διασποράς, είτε εργάζονται στην Ελλάδα αποτελούν τους καλύτερους πρέσβεις της χώρας μας.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Thursday, 16 June 2005 - 8:50:37 UTC