Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-06-06

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ζητείται λύση
  • [02] Αρχίζει η έρευνα για το Νταρφούρ
  • [03] Άρχισαν οι εγγραφές για τις διακοπές της Εργατικής Εστίας
  • [04] Αιματηρό "καλημέρα" στο Νεπάλ
  • [05] Πέταξαν πέτρες σε Εβραίους επισκέπτες
  • [06] "Σάρωσε" η Χεζμπολάχ
  • [07] Έκανε... σεφτέ η Αργεντινή
  • [08] Ιστορική νίκη των Πορτογάλων
  • [09] Τελευταία προπόνηση πριν την Αργεντινή

    [01] Κοινωνία

    Δεν αποκλείεται να ανοίξει ο ΧΥΤΑ

    Ζητείται λύση

    6/6/2005 7:49:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/6/2005 11:45:07 πμ)

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Την ώρα, που τα σκουπίδια έχουν κυριολεκτικά "πνίξει" την πρωτεύουσα, συσκέπτονται αυτή την ώρα στην Εισαγγελία Αθηνών μετά από παρέμβαση-έκκληση του προϊσταμένου της Δημήτρη Παπαγγελόπουλου όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

    Στη σύσκεψη μετέχουν ο νομάρχης Δυτικής Αττικής Αριστείδης Αρκουδάρης, ο δήμαρχος Άνω Λιοσίων Νίκος Παπαδήμας, ο πρόεδρος ΤΕΔΝΚΑ Νίκος Μαστοράκος, ο βουλευτής του ΣΥΝ Θανάσης Λεβέντης, ο δήμαρχος Ασπροπύργου καθώς και εκπρόσωποι φορέων και δημοτικών αρχών Δυτικής Αττικής που έχουν αποφασίσει το κλείσιμο της χωματερής. Ο κ. Παπαγγελόπουλος έχει ήδη ζητήσει να ανοίξει η χωματερή, για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, προειδοποιώντας ότι είναι έτοιμος να προχωρήσει σε ποινικές διώξεις. "Οι κάτοικοι της Δυτικής Αττικής δεν είναι δεύτερης κατηγορίας. Έχουν και αυτοί τα ίδια δικαιώματα. Αναπτύχθηκαν περιοχές εις βάρος μας. Υπάρχει δικαιολογημένα μία αμφισβήτηση εναντίον οποιασδήποτε εξαγγελίας" δήλωσε στη ΝΕΤ 105.8 ο νομάρχης Δυτικής Αττικής, Αριστείδης Αρκουδάρης, προσθέτοντας, πως "ο ΧΥΤΑ δε χωράει άλλο. Μπορούμε να δεχθούμε να ανοίξει η χωματερή για ένα διάστημα. Αλλά από εκεί και πέρα δεν πάει άλλο". Στο θέμα του ΧΥΤΑ Άνω Λιοσίων αναφέρθηκε και ο υπουργός Τουρισμού Δημήτρης Αβραμόπουλος, κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Ο κ. Αβραμόπουλος είπε, ότι η εικόνα αυτή προκαλεί ζημιά, πέρα από τη δημόσια υγεία και στον Τουρισμό και σημείωσε ότι θα πρέπει όλοι οι εμπλεκόμενοι να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να δώσουν λύσεις.

    Στέλνουν τα σκουπίδια μακριά

    Ήδη από την Κυριακή, οι υπηρεσίες των δήμων έχουν αρχίσει να ψεκάζουν τους τεράστιους όγκους απορριμμάτων καθώς εκφράζονται φόβοι για τη δημόσια υγεία.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, κατά τη χθεσινή επίσκεψή του στο περίπτερο του ΥΠΕΧΩΔΕ στην κεντρική πλατεία στον Πειραιά με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας Περιβάλλοντος, διαβεβαίωσε, πως η μέθοδος της εδαφοποίησης της λυματολάσπης, που θα εφαρμοστεί στη χωματερή μέχρι το 2007, οπότε θα ολοκληρωθεί η μονάδα ξήρανσης στην Ψυτάλλεια, είναι ακίνδυνη για την υγεία των κατοίκων της περιοχής.

    Στο μεταξύ, ορισμένοι δήμοι, όπως αυτός του Χολαργού, φαίνεται ότι έχουν βρει προσωρινή λύση στο πρόβλημα, μεταφέροντας τα απορρίμματα εκτός λεκανοπεδίου.

    Μάλιστα, ο δήμαρχος Χολαργού, Δημήτρης Νικολάου, μιλώντας στη ΝΕΤ 105.8 και την εκπομπή "Άκρως Ραδιοφωνικό και Απόρρητο", τόνισε χαρακτηριστικά "προτεραιότητά μου είναι η υγεία των δημοτών μου. Οι δημότες των Άνω Λιοσίων έχουν και εκείνοι τα δίκια τους. Βρήκα ένα τρόπο και πήγα τα σκουπίδια 240 χλμ έξω από τη Αθήνα και θα το ξανακάνω σήμερα. Είναι θέμα συνεργασίας με άλλους δημάρχους αλλά και αντοχής του ΧΥΤΑ, όπου μεταφέρεις τα απορρίμματα.

    Ο περιφερειακός σχεδιασμός που έχει γίνει είναι λάθος, πχ. στο Παρίσι μεταφέρονται 480 χλμ έξω από την πόλη".

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Πνίγηκε...

    [02] Κόσμος

    Η μεγαλύτερη υπόθεση του ΔΠΔ

    Αρχίζει η έρευνα για το Νταρφούρ

    6/6/2005 10:59:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/6/2005 11:20:27 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ, BBC

    Επίσημη έρευνα για πιθανά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν, αρχίζει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. Μάλιστα, επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών, που πραγματοποίησε σχετική έρευνα, έχει ήδη επιδώσει στο Δικαστήριο τα ονόματα 51 υπόπτων. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από δύο εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και περίπου 180.000 έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις μεταξύ παραστρατιωτικών δυνάμεων, που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση του Χαρτούμ, και των ανταρτών, κατά τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική κρίση των τελευταίων ετών. Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη υπόθεση που αναλαμβάνει το ΔΠΔ.

    Βιασμοί και δολοφονίες

    Το Νταρφούρ είναι η πρώτη υπόθεση που το Συμβούλιο Ασφαλείας παραπέμπει στο δικαστήριο, το οποίο ήδη ερευνά εγκλήματα στην Ουγκάντα και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό.

    Συγκεκριμένα, τα Ηνωμένα Έθνη κατηγορούν το Σουδάν ότι δεν πήρε αρκετά μέτρα για να αφοπλίσει τους Άραβες παραστρατιωτικούς, οι οποίοι κατηγορούνται για βιασμούς και δολοφονίες μη Αράβων και για την καταστροφή ολόκληρων χωριών στην περιοχή του Νταρφούρ, τα τελευταία δύο χρόνια.

    Σχετικά Links: Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

    [03] Κοινωνία

    Θα διαρκέσουν μέχρι τις 17 Ιουνίου

    Άρχισαν οι εγγραφές για τις διακοπές της Εργατικής Εστίας

    6/6/2005 8:58:00 πμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8

    Από σήμερα και μέχρι τις 17 Ιουνίου θα διαρκέσουν οι εγγραφές στο πρόγραμμα καλοκαιρινών διακοπών της Εργατικής Εστίας. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι πέρυσι δεν πήραν Δελτία κοινωνικού τουρισμού ή εισιτήρια θερινών διακοπών καθώς και εκείνοι, που φέτος δεν έχουν πάρει καμία από τις παροχές της Εργατικής Εστίας.

    [04] Κόσμος

    Τουλάχιστον 25 οι νεκροί

    Αιματηρό "καλημέρα" στο Νεπάλ

    6/6/2005 9:32:00 πμ

    Συντάκτης: Δέσποινα Χριστοπούλου

    Πηγή: Reuters

    Φόβους, ότι τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν εκφράζουν οι στρατιωτικές αρχές στο νότιο Νεπάλ, όταν, όπως δήλωσε αξιωματικός του στρατού, ένοπλοι, που υπάρχουν υποψίες ότι ήταν Μαοϊκοί αντάρτες, έστησαν ενέδρα σε λεωφορείο, στο χωριό Μάντι, νωρίς το πρωί. Το χωριό Μάντι βρίσκεται στην περιφέρεια Τσιτουάν, περίπου 150 χιλιόμετρα νοτίως της πρωτεύουσας Κατμαντού και θεωρείται προπύργιο των ανταρτών, που μάχονται για την ανατροπή της μοναρχίας.

    [05] Μ. Ανατολή

    Τραυματίστηκαν δύο άνθρωποι

    Πέταξαν πέτρες σε Εβραίους επισκέπτες

    6/6/2005 10:16:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/6/2005 11:34:09 πμ)

    Πηγή: ΑΠΕ

    Επεισόδια ξέσπασαν σήμερα το πρωί κοντά στο τέμενος Αλ Άκσα, όταν εκατοντάδες νεαροί Παλαιστίνιοι άρχισαν να πετούν πέτρες εναντίον Εβραίων επισκεπτών, που γιόρταζαν την Ημέρα της Ιερουσαλήμ, την 38η επέτειο της κατάληψης της αραβικής ανατολικής Ιερουσαλήμ στον πόλεμο των έξι ημερών. Ισχυρές δυνάμεις της ισραηλινής αστυνομίας επενέβησαν στο Όρος του Ναού για να αποκαταστήσουν την τάξη χρησιμοποιώντας δακρυγόνα και χειροβομβίδες ήχου. Από τις πέτρες των Παλαιστινίων διαδηλωτών τραυματίστηκαν δύο Εβραίοι επισκέπτες, η ισραηλινή αστυνομία συνέλαβε έναν Παλαιστίνιο διαδηλωτή. Από νωρίς το πρωί έχουν τεθεί σε κατάσταση ετοιμότητας 3.000 Ισραηλινοί αστυνομικοί, που έχουν αναπτυχθεί σε "ευαίσθητους τομείς" της Ιερής πόλης για να αντιμετωπίσουν πιθανές ταραχές. "Τρεις χιλιάδες αστυνομικοί βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας για να επέμβουν σε περίπτωση επιθέσεων, από ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις, ή προκλήσεων των εξτρεμιστών, που θέλουν να διαμαρτυρηθούν για την ισραηλινή αποχώρηση από τη Λωρίδα της Γάζας", δήλωσε ο αστυνομικός διευθυντής της Ιερουσαλήμ, Ιλάν Φράνκο. Στις εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ιερουσαλήμ αναμένεται να μετάσχουν δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί.

    [06] Μ. Ανατολή

    "Φιλοσυριακός" ο νότιος Λίβανος

    "Σάρωσε" η Χεζμπολάχ

    6/6/2005 9:58:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 6/6/2005 11:50:40 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Και τις 23 έδρες της περιφέρειας του νότιου Λιβάνου κερδίζει η φιλοσυριακή συμμαχία της Χεζμπολάχ και της Αμάλ, σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία, κατά το δεύτερο γύρο των γενικών εκλογών. Όπως επισημαίνουν αναλυτές, η σαρωτική νίκη της Χεζμπολάχ θα ενισχύσει την αποφασιστικότητα της οργάνωσης να μην καταθέσει τα όπλα, παρά τις διεθνείς πιέσεις που ασκούνται για τον αφοπλισμό της. Την προηγούμενη εβδομάδα, ο γιος του δολοφονηθέντος πρώην πρωθυπουργού, Ραφίκ Χαρίρι, κατάφερε συντριπτική νίκη στη Βηρυτό. Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της χώρας, Εμίλ Λαχούντ, απέρριψε την Κυριακή το αίτημα της αντιπολίτευσης για παραίτησή του, που εντάθηκε μετά την πρόσφατη δολοφονία του δημοσιογράφου, Σαμίρ Κασίρ, επικριτή του συριακού καθεστώτος.

    "Συνεχίζεται ο αγώνας"

    Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Νάμπιχ Μπέρι, ο οποίος είναι και επικεφαλής της Αμάλ, δήλωσε ότι ο συνδυασμός ως "οδοστρωτήρας" σάρωσε τους πάντες και κατέλαβε όλες τις έδρες.

    Χιλιάδες υποστηρικτές της Χεζμπολάχ, κρατώντας τις κίτρινες σημαίες της οργάνωσης και τις πράσινες της Αμάλ, βγήκαν στους δρόμους με τα αυτοκίνητά τους για να γιορτάσουν τη σημαντική εκλογική επιτυχία.

    Οι αναλυτές στο Λίβανο εκτιμούν ότι πολλοί σιίτες ψήφισαν τη Χεζμπολάχ, την οποία οι ΗΠΑ κατατάσσουν στις τρομοκρατικές οργανώσεις, στέλνοντας το μήνυμα ότι δεν πρέπει να καταθέσει τα όπλα, αλλά να συνεχίσει τον αγώνα εναντίον του Ισραήλ.

    "Στόχος είναι να υπερασπιστούμε το Λίβανο, όχι τα όπλα της αντίστασης. Όμως για να υπερασπιστούμε το Λίβανο, πρέπει να υπερασπιστούμε τα όπλα", δήλωσε ο σεΐχης Ναίμ Κάσεμ, δεύτερος στην ιεραρχία της Χεζμπολάχ. "Σήμερα, οι νότιοι έστειλαν αυτό το μήνυμα και η διεθνής κοινότητα πρέπει να το ακούσει", πρόσθεσε.

    Από τη νίκη αυτή, ενισχύεται και ο ηγέτης του κινήματος Αμάλ και πρόεδρο του κοινοβουλίου, ο οποίος επιδιώκει άλλη μία θητεία ως πρόεδρος της Βουλής.

    Ο Μπέρι, σύμμαχος της Δαμασκού, θεωρείται ένας από τους πυλώνες του φιλο-συριακού συστήματος μετά τον εμφύλιο πόλεμο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το ποσοστό συμμετοχής των ψηφοφόρων στο νότιο Λίβανο ανήλθε σε 45%. Πρόκειται για την πρώτη φορά που διεξάγονται γενικές εκλογές μετά την αποχώρηση των συριακών στρατευμάτων.

    Οι εκλογές διεξάγονται ανά περιφέρεια, κάθε Σαββατοκύριακο, και θα ολοκληρωθούν στις 19 Ιουνίου.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Θρήνος στη Βηρυτό για τον Σαμίρ Κασίρ

    "Σάρωσε" ο υιός Χαρίρι

    [07] Βόλεϊ

    Έκανε... σεφτέ η Αργεντινή

    6/6/2005 11:00:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Δια πυρός και σιδήρου" πέρασε στο "Λούνα Παρκ" του Μπουένος Αϊρες η Αργεντινή η οποία επιβλήθηκε με 3-2 (20-25, 25-23, 17-25, 25-14, 15-11) της Σερβίας & Μαυροβουνίου και πέτυχε την πρώτη της νίκη στον Γ όμιλο της φετινής διοργάνωσης του World League. Η ομάδα του Φαμπιάν Αρμόα, αν και βρέθηκε δύο φορές πίσω στο σκορ κατάφερε μπροστά σε περίπου 11.000 φίλους της να κάμψει την αντίσταση των "Πλάβι" και με 19 πόντους του Γκαμπριέλ Αρόγιο, να πάρει ρεβάνς από τον αντίπαλό της για το 1-3 του πρώτου αγώνα. Για τους φιλοξενούμενους κορυφαίος αναδείχθηκε ο Μπόγιοβιτς με 18 πόντους

    [08] Βόλεϊ

    Ιστορική νίκη των Πορτογάλων

    6/6/2005 10:47:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    "Με το ίδιο νόμισμα" πλήρωσε η Πορτογαλία την κάτοχο του τίτλου, χρυσή Ολυμπιονίκη και παγκόσμια πρωταθλήτρια ομάδα της Βραζιλίας, που εδώ και χρόνια είχε ξεχάσει τι θα πει ήττα. Χθες στο δεύτερο αγώνα της Λισσαβόνας οι γηπεδούχοι, πιάνοντας εκπληκτική απόδοση, επικράτησαν με 3-0 (25-22, 25-20, 25-23) της "σελεσάο" και πήρε ρεβάνς για την ήττα στον πρώτο αγώνα του Α ομίλου με το ίδιο σκορ. Για τη Βραζιλία, που δεν βρέθηκε σε καλή ημέρα ο νεοαποκτηθείς των "πρασίνων" "Ντάντε" ήταν με 9 πόντους και δύο μπλοκ από τους καλύτερους των "βερντεόρο", ενώ για τους νικητές, που μπήκανε ξανά στο παιχνίδι της πρόκρισης, ξεχώρισε με 15 πόντους ο Χούγκο Γκασπαρ. Για την ομάδα του Μπερναρντίνιο αγωνίστηκε ως αλλαγή στο πρώτο και τρίτο σετ ο πασαδόρος του Παναθηναϊκού Μαρτσελίνιο και σημείωσε ένα πόντο.

    [09] Βόλεϊ

    Τελευταία προπόνηση πριν την Αργεντινή

    6/6/2005 10:21:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Δύο προπονήσεις, μία σήμερα το πρωί και μία το απόγευμα θα αποτελέσουν την προετοιμασία της Εθνικής, που επέστρεψε χθες από την Πολωνία, πριν το αυριανό της ταξίδι μέσω Γαλλίας για την Αργεντινή, ενόψει των αγώνων του Γ ομίλου της 3ης αγωνιστικής του World League. Σε αυτό το ταξίδι το μεγαλύτερο "πονοκέφαλο" αναμένεται να τον έχει ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Κώστας Χαριτωνίδης, αφού λόγω κάποιων ευτυχών γεγονότων, δύο διεθνείς, στους οποίους πόνταρε πολλά, αναμένεται να μείνουν πίσω. Ο λόγος φυσικά για μέλλων άσο του "τριφυλλιού" Θοδωρή Μπάεφ, ο οποίος έγινε χθες πατέρας και θα πρέπει να μείνει στο πλευρό της συζύγου του, αλλά και του Θοδωρή Χατζηαντωνίου, που από μέρα σε μέρα περιμένει μαζί με τη γυναίκα του την επίσκεψη του πελαργού. Σήμερα ο εκλέκτορας αναμένεται να ανακοινώσει τη 12άδα και το πιθανότερο σενάριο είναι να πάρει μαζί του δύο λίμπερο Στεφάνου, Δημητρακόπουλο- ο τελευταίος να παίξει ως ακραίος- και τον κεντρικό Ανδρεά Ανδρεάδη.

    Ντεμπούτο Ανδρεάδη στην Παγκόσμια Λίγκα

    Ο διεθνής κεντρικός του Παναθηναϊκού Ανδρέας Ανδρεάδης θα είναι το νέο πρόσωπο στην αποστολή της Εθνικής στο Μπουένος Άϊρες, την οποία ο εκλέκτορας κ. Χαριτωνίδης αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα, αφού πρώτα υπολογίσει απουσίες, τραυματίες και χαζομπαμπάδες. Παράλληλα στην αποστολή για την Αργεντινή δεν πρέπει να αποκλείεται και η επιστροφή του λίμπερο του "τριφυλλιού", Γιώργου Στεφάνου. Ο διεθνής του Παναθηναϊκού, σχεδιάζεται να αντικαταστήσει το λίμπερο του Ολυμπιακού, Χρήστου Δημητρακόπουλου, ο οποίος, λόγω της απουσίας του Μπαέφ θα χρησιμοποιηθεί αν χρειαστεί ως ακραίος.

    Δοκιμάζει σήμερα ο Κυριαζής

    Ένα ακόμη πρόβλημα μέσα σε όλα τα άλλα, που αντιμετωπίζει ο Κώστας Χαριτωνίδης είναι ο τραυματισμός του διεθνούς άσου της Πάτρας, Χρύσανθου Κυριαζή. Ο Πρεβεζάνος άσος, που στο Λοτζ δεν κατάφερε να βοηθήσει όσο ήθελε την προσπάθεια της Εθνικής, λόγω των πόνων που ένιωθε σε κάθε άλμα του και δε συμμετείχε στις προπονήσεις, θα δώσει κανονικά το παρών σήμερα στην απογευματινή προπόνηση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος και από κει θα εκτιμηθεί η κατάστασή του. Το βέβαιο πάντως είναι ότι θα βρίσκεται ο κανονικά στην πτήση της Air France για το Μπουένος Άϊρες, αφού δεν υπάρχουν στην ομάδα πολυτέλειες απουσιών για άλλους παίκτες. Σήμερα το πρωί το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα κάνει βάρη και το απόγευμα θα προπονηθεί για τελευταία φορά επί ελληνικού εδάφους.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 6 June 2005 - 8:51:07 UTC