Check our bulletin board of Hellenic Cultural News Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-06-03

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επι ποδός πολέμου...
  • [02] Στο ΥΕΝ ο Καραμανλής
  • [03] Στη Μασσαλία των Ελλήνων
  • [04] Ρουχαλάκια για κο–κότες
  • [05] Εισαγγελική παρέμβαση για τα σκουπίδια
  • [06] Αποσύρονται κεραμικές εστίες
  • [07] Καλλιεργούσαν κάνναβη σε υπόγειο
  • [08] Κατέψυχε τα νεκρά μωρά της
  • [09] Επίθεση αυτοκτονίας στο Μπάλαντ
  • [10] Νέες οδηγίες από Ρεγκούζα
  • [11] Υπεραμύνεται των χειρισμών της η ΟΜΕ-ΟΤΕ
  • [12] Δεν εξήγησε ο Καπαρός
  • [13] H Βαλένθια απέκτησε τον Κλάιφερτ
  • [14] Πρόταση γάμου εν ώρα προπόνησης
  • [15] Δύσκολη κλήρωση για Εθνική παίδων
  • [16] Ακόμα ένα ταλέντο απέκτησε η ΑΕΚ
  • [17] Τον Κάμπα θέλει η Λάρισα
  • [18] Μένει ένας για τον τελικό
  • [19] Τον πρώτο λόγο ο Σπανούλης
  • [20] Περιμένοντας, πήρε βοηθό
  • [21] Απέσυρε "το μετάλλιο" ο Σαμπάνης
  • [22] "Πλανήτης Τέχνη"
  • [23] Έργα βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης
  • [24] Ύποπτοι καρκίνου οι πυλώνες
  • [25] Τα αεροπλάνα βλάπτουν την μάθηση
  • [26] Γίγαντας η Ανδρομέδα
  • [27] "Χρόνια πολλά" Μπαϊκονούρ
  • [28] Ιωνικός: Κρατάει τον κορμό
  • [29] Κωφίδης: "Επιστροφή στα '80ης..."

    [01] Οικονομία

    Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση ΥΠΕΘΟ - ΟΤΟΕ

    Επι ποδός πολέμου...

    3/6/2005 2:54:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/6/2005 5:08:09 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Χωρίς αποτέλεσμα ήταν η συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη, με το προεδρείο της ΟΤΟΕ. Ο Υπουργός Οικονομίας τους παρουσίασε τη σχεδιαζόμενη νομοθετική ρύθμιση, για το ασφαλιστικό, που θα δρομολογηθεί εντός δέκα ημερών, στην περίπτωση, που δεν βρεθεί λύση στο διάλογο με τις διοικήσεις των Τραπεζών. Η ΟΤΟΕ αντέδρασε, κάνοντας λόγο για ωμό εκβιασμό, επισημαίνοντας ότι, βρίσκεται επί ποδός πολέμου. "Η Κυβέρνηση επιδιώκει συναινετικές λύσεις, αν κάποιοι θέλουν να κάνουν πόλεμο με την κοινωνία, ας τον κάνουν", επισήμανε ο Γιώργος Αλογοσκούφης. Ενιαίο ταμείο για τις τράπεζες, υπό τη μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου, στο οποίο θα μπορούν να ενταχθούν οι εργαζόμενοι οποιασδήποτε τράπεζας, προωθεί η κυβέρνηση. Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, το κόστος θα καλυφθεί κατά τα δύο τρίτα από τις τράπεζες και κατά το ένα τρίτο από την αύξηση της επιχορήγησης του Δημοσίου προς το ΙΚΑ. Νωρίτερα ο κ. Αλογοσκούφης είχε συναντηθεί με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών.

    Οι προσαρμογές για τους μετά το 1993 προσληφθέντες

    Ο Υπουργός πρόσθεσε ακόμα ότι, το νέο σύστημα δεν θα επηρεάσει τους τραπεζοϋπαλλήλους, που εργάζονται πριν από το 1992, ενώ όσοι τραπεζοϋπάλληλοι έχουν προσληφθεί μετά την 1/1/93, θα προσαρμοστούν σε ό,τι ισχύει και για τους άλλους Έλληνες εργαζόμενους.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Υπουργού η Κυβέρνηση προχωρά στην επίλυση του προβλήματος του ασφαλιστικού των τραπεζών, που επιβάλλεται από την ανάγκη διασφάλισης των συντάξεων και την εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και της Οικονομίας.

    "Το σημερινό καθεστώς τραπεζών, πρόσθεσε ο Υπουργός, χαρακτηρίζεται από πολλούς και διαφορετικούς φορείς ασφάλισης με ιδιαιτερότητες και κατακερματισμό. Αυτό έχει επιφέρει ανισότητα στις συντάξεις και προβλήματα βιωσιμότητας των ταμείων των τραπεζών, καθώς επίσης μεγάλες αποκλίσεις σε σχέση με ό,τι συμβαίνει σε άλλες ομάδες εργαζομένων".

    Ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε ότι, η Κυβέρνηση ενθαρρύνει το διάλογο, ο οποίος, όμως, κράτησε περισσότερο από έξι μήνες και οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Η Κυβέρνηση ενημερώθηκε για τις απόψεις όλων των φορέων και είναι έτοιμη να πάρει τις τελικές της αποφάσεις.

    Ωστόσο, ο Υπουργός συμπλήρωσε ότι, υπάρχουν μικρά περιθώρια για να καταλήξει ο διάλογος, αλλά βεβαίως, εάν δεν έχει αίσιο τέλος, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει στις αποφάσεις, που έχει προαναγγείλει.

    Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι, θέλει να χειραγωγήσει το συνδικαλιστικό κίνημα.

    Διαδοχικές συναντήσεις

    Επαφές με εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης είχε σήμερα το Προεδρείο της ΟΤΟΕ. Μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, η γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, δήλωσε ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι η "ενιαία αντιμετώπιση του ασφαλιστικού των Τραπεζών, με τρόπο που θα εξασφαλίζεται η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά του στη βάση των αναγκαίων αναλογιστικών μελετών, χωρίς να θίγονται τα ασφαλιστικά δικαιώματα, και χωρίς να μετακυλύεται το κόστος στο ΙΚΑ και στο κοινωνικό σύνολο".

    Μάλιστα, η κ. Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι αντίθετο "σε κάθε προσπάθεια μονομερούς νομοθετικής ρύθμισης του θέματος, η οποία θα παραβιάζει την αυτονομία των συλλογικών διαπραγματεύσεων".

    Το Προεδρείο της ΟΤΟΕ είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο του ΣΥΝ, Αλέκο Αλαβάνο, ο οποίος δήλωσε ότι "η κυβέρνηση προχωρεί στην εκποίηση της δημόσιας περιουσίας [] ξεκινώντας από την Εμπορική και την Αγροτική", ενώ κατηγόρησε την κυβερνητική πολιτική για αγνόηση και παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων, προς όφελος των μελλοντικών αγοραστών. Παράλληλα, ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε την υποστήριξή του στις θέσεις της ΟΤΟΕ καθώς και στην απεργιακή κινητοποίηση στην οποία θα προχωρήσει την επόμενη εβδομάδα.

    Την ερχόμενη Δευτέρα, το Προεδρείο της ΟΤΟΕ θα έχει συνάντηση με τη γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στο Περισσό.

    Για ωμό εκβιασμό κάνει λόγο η ΟΤΟΕ

    Βρισκόμαστε επί ποδός πολέμου, προχωρούμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις την Τρίτη και την Τετάρτη, θα παρακολουθούμε στενά τη στάση της Κυβέρνησης και των εργοδοτών και θα αντιδράσουμε ανάλογα, δήλωσαν οι εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ μετά τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Οικονομίας με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη. Η ίδια δήλωση έγινε και εκ μέρους των εκπροσώπων συνταξιούχων των τραπεζοϋπαλλήλων.

    Το προεδρείο της ΟΤΟΕ, χαρακτήρισε το διάλογο που πραγματοποιείται για το ασφαλιστικό ως προσχηματικό, διότι, όπως είπαν, έβγαλε ένα εκβιασμό. Ο εκβιασμός αυτός αφορά τη δημιουργία ενός ταμείου, ΝΠΔΔ, "όπου ο καθένας θα μπορεί να μπαίνει μέσα", όπως είπαν οι εκπρόσωποι των τραπεζοϋπαλλήλων.

    Το προεδρείο της ΟΤΟΕ υποστήριξε ότι με τη νέα ρύθμιση που προτείνεται, οποιαδήποτε στιγμή θέλει κάποια τράπεζα θα καταγγέλλει τις συμβάσεις. Η άποψή τους, πρόσθεσαν, είναι να ενταχθούν όλοι στο ΙΚΑ. Ο εκβιασμός έχει ευρύτερο περιεχόμενο και θέλει να σπάσει το μέτωπο των εργαζομένων στις τράπεζες. Και κατέληξαν οι εκπρόσωποι των τραπεζοϋπαλλήλων ότι "δεν θα αφήσουμε να περάσει αυτό το κατασκεύασμα".

    Στο μεταξύ ο πρόεδρος της ΟΤΟΕ κ. Δημήτρης Τσουκαλάς εξήγγειλε συγκέντρωση των τραπεζοϋπαλλήλων στο θέατρο "Βρετάνια" τη Δευτέρα 6 Ιουνίου και για την Τρίτη (πρώτη ημέρα της απεργίας της ΟΤΟΕ) συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της Αγροτικής Τράπεζας.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Συλλογική επίλυση

    Τομές και ρήξεις

    [02] Πολιτική

    Προτεραιότητα για την Κυβέρνηση η Ναυτιλία

    Στο ΥΕΝ ο Καραμανλής

    3/6/2005 12:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/6/2005 4:52:48 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τους άξονες της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της Ναυτιλίας ανέπτυξε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του το πρωί στο Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, την οποία πραγματοποίησε στο πλαίσιο του κύκλου των επισκέψεων του σε όλα τα Υπουργεία. Όπως τόνισε ο Κώστας Καραμανλής "η ναυτιλία αποτελεί καίρια προτεραιότητα για την Κυβέρνηση" και επισήμανε ότι θα προχωρήσει σε νέες τομές για να είναι ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρόσθεσε ότι η Ναυτιλία αποτελεί εθνικό κεφάλαιο, είναι βασικός πυλώνας στήριξης της Οικονομίας και απασχολεί δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους σε στεριά και θάλασσα. Ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στο έργο, που έχει γίνει μέχρι στιγμής, είπε ότι, ενεργοποιήθηκε το Συμβούλιο Ναυτιλιακής Πολιτικής, προκειμένου μέσα από διάλογο, συνεννόηση και συνεργασία να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα.

    Ασύρματη σύνδεση

    Επίσης επισήμανε ότι, με παρεμβάσεις του Υπουργείου επαναπατρίστηκαν 21 Έλληνες ναυτικοί και είναι έτοιμα να κατατεθούν στη Βουλή νομοσχέδια, που αφορούν τη ναυτική εκπαίδευση, τον καταδυτικό τουρισμό και τα λιμάνια.

    Το Λιμενικό Σώμα εξοπλίστηκε με σύγχρονα μέσα, τόνισε ο κύριος Καραμανλής, ενώ αναφερόμενος στην ακτοπλοΐα επεσήμανε ότι, οι πολίτες έχουν εμπεδώσει το σύστημα ασφαλών μεταφορών και της εξυπηρέτησης των νησιών όλο το χρόνο. Τέλος παρουσιάστηκε στους δημοσιογράφους το σύστημα ασύρματης σύνδεσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών του υπουργείου, το οποίο πρόκειται σύντομα να συνδεθεί με τα λιμεναρχεία και τα λιμάνια.

    Επικρίσεις από ΚΚΕ και ΣΥΝ

    Κλιμάκωση της επίθεσης ενάντια στους ναυτεργάτες και τους λιμενεργάτες χαρακτήρισε τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού το μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, Γιάννης Μαρίνος, και έκανε λόγο για συνέχιση της πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ.

    "Η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ υπηρετεί τα συμφέροντα και τα κέρδη των εφοπλιστών", αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ που εκτιμά ότι η κυβερνητική πολιτική που στοχεύει στην ανταγωνιστικότητα, την κερδοφορία και την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών "προκαλεί ανεργία, ανατροπή εργασιακών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων, νέους κινδύνους για την ασφάλεια και τη ζωή εργαζομένων και επιβατών και υποβάθμιση της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης των νησιών".

    Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε και το μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος εκτίμησε ότι η κυβερνητική πολιτική για τη Ναυτιλία θα οδηγήσει στην αύξηση των κερδών του εφοπλιστικού κεφαλαίου, στον αφελληνισμό των πληρωμάτων, στην αύξηση των ναύλων καθώς και στην υποβάθμιση και διάλυση των εργασιακών σχέσεων στον τομέα της Ναυτιλίας.

    [03] Πολιτισμός

    Ανακαλύφθηκαν οι πρώτες τους εγκαταστάσεις

    Στη Μασσαλία των Ελλήνων

    3/6/2005 6:34:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/6/2005 7:23:43 μμ)

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: INRAP

    Λίγα μέτρα από το παλιό λιμάνι της Μασσαλίας, η αρχαιολογική σκαπάνη, έφερε στο φως, τις πρώτες εγκαταστάσεις των Αρχαίων Ελλήνων στην παλαιότερη πόλη της Γαλλίας. Έναν οικισμό, αποτελούμενο κυρίως από κατοικίες με πέτρινα θεμέλια και τοίχους από πλίνθους που χρονολογείται γύρω στο 600-480 π.Χ. Γύρω στο 550 πΧ, στο κέντρο του αρχαιολογικού χώρου, στεκόταν επιβλητικό ένα μεγάλο οικοδόμημα, περίπου 120 τετραγωνικών μέτρων, πιθανότατα ναός ή τα τείχη της πόλης. Οι εγκαταστάσεις αλλά και όλα τα αντικείμενα που βρέθηκαν στο λιμάνι της Μασσαλίας, είναι σε εξαιρετική κατάσταση . Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το μέγεθος του, έκτασης 400 τετραγωνικών μέτρων και βάθους τριών μέτρων, κάνουν τους Γάλλους αρχαιολόγους να μιλούν για μία σπουδαία ανακάλυψη.

    Τόπος λατρείας

    Γύρω στο 550 π.χ ένα επιβλητικό κτήριο, αναγείρεται στον οικισμό.

    Οι αρχαιολόγοι, είναι βέβαιοι ότι πρόκειται για ένα δημόσιο κτήριο, πιθανότητα ναός ή στρατιωτική εγκατάσταση.(τείχη)

    Το κτήριο έχει ορθογώνιο σχήμα και τοίχους πάχους 1.20 μέτρων.

    Γρήγορα, γύρω του, χτίζονται και άλλες εγκαταστάσεις.

    Οι αρχαιολόγοι θεωρούν το σύνολο των εγκαταστάσεων ως ένα ιερό.

    Έναν ιδιωτικό χώρο για τους Έλληνες έμπορους και ναυτικούς που πιστεύεται ότι λάτρευαν εκεί τις προστάτιδες θεότητες τους, την Αφροδίτη, τον Ηρακλή και τους Διόσκουρους .

    Από τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία που ανακαλύφθηκαν είναι το μπλε αιγυπτιακό επίχρισμα , που θεωρείται ως πολυτελής διακόσμηση για την εποχή και βρίσκει κανείς σε ελληνικά εμπορικά κέντρα στο Δέλτα του Νείλου στην Αίγυπτο.

    Ελληνικά αγγεία

    Κάποια από τα αγγεία που βρέθηκαν είναι ελληνικής προέλευσης (αττικής, κορινθιακής ή ιωνικής).

    Μεταξύ των αττικών και κορινθιακών, θα βρει κανείς τις περίφημες κόκκινες και μαύρες φιγούρες, χαρακτηριστικά της περιόδου εκείνης και τα εικονογραφικά θέματα τους παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία.

    Βρέθηκαν ακόμα, πολλοί αμφορείς ετρουσκικής κατασκευής, αλλά και κάποιοι από την Κέρκυρα την Αθήνα και τα Αιγαιοπελαγίτικα νησιά.

    Πλούσια ευρήματα

    Η ανακάλυψη έγινε από ομάδα αρχαιολόγων του Εθνικού Ινστιτούτου Προληπτικών Αρχαιολογικών Ερευνών (INRAP) με επικεφαλής τον Philippe Mellinand.

    Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η αρχαιολογική σκαπάνη, φέρνει στο φως κατασκευές της αρχαϊκής ελληνικής περιόδου.

    Είναι όμως, η πρώτη φορά, σύμφωνα με τον Philippe Mellinand, που η κατάσταση των κτηρίων και των αντικειμένων που βρέθηκαν είναι τόσο καλή και ο αρχαιολογικός χώρος είναι τόσο μεγάλης έκτασης.

    [04] Παράξενα

    Ρουχαλάκια για κοκότες

    3/6/2005 3:45:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Σίγουρα, όλοι θέλουμε να φοράμε την τελευταία λέξη της μόδας και κάθε μας εμφάνιση να είναι trendy chic. Όμως, επειδή και τα κοτόπουλα έχουν ψυχή, σχεδιαστές ρούχων από την Αυστρία και την Ιαπωνία λανσάρισαν μια νέα σειρά ρούχων, ειδικά και αποκλειστικά σχεδιασμένη για τους φτερωτούς μας φίλους! Ο Αυστριακός μετρ της υψηλής ραπτικής, Edgar Honetschlaeger, ένωσε τις δυνάμεις του με συναδέλφους από την χώρα του ανατέλλοντος ηλίου και ελπίζει να μετατρέψει κάθε ορνιθώνα σε σημείο αναφοράς για την haute couture των πουλερικών. "Στην πραγματικότητα είναι κάτι που δεν χρειάζεσαι, αλλά που όλοι θέλουν", τόνισε ο κ. Honetschlaeger, προσθέτοντας ότι στόχος είναι μια παγκόσμια επωνυμία για τα ρούχα αυτά. Όσο παράξενη κι αν ακούγεται, η ιδέα "απογειώθηκε" μετά από επίδειξη μόδας που διοργάνωσαν οι σχεδιαστές. Αρκετοί πτηνοτρόφοι έκαναν ήδη της παραγγελίες τους, ώστε τα κοτοπουλάκια τους να είναι ντυμένα σύμφωνα με τα must της εποχής, ενώ πολλοί διαφημιστές έσπευσαν να βάλουν την "βούλα" τους στα συνολάκια.

    Η πρώτη επιδείξη "κοτομόδας" έγινε στην παγκόσμια έκθεση στην πόλη Ναγκόγια της Ιαπωνίας, όπου 20 κοτόπουλα παρήλασαν φορώντας τα νέα σύνολα, υπό τους ήχους μουσικής του Μότσαρτ.

    Κι αν ανυπομονείτε να δείτε τα ρουχαλάκια που πρέπει να αποκτήσει κάθε κότα που σέβεται τον εαυτό της, υπομονή: η παγκόσμια περιοδεία συνεχίζεται, με επόμενους σταθμούς την Βιέννη, το Παρίσι, το Μεξικό και το Τόκιο!

    [05] Κοινωνία

    Ζητά το άμεσο άνοιγμα του XYTA Άνω Λιοσίων

    Εισαγγελική παρέμβαση για τα σκουπίδια

    3/6/2005 3:14:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/6/2005 6:36:02 μμ)

    Σοβαρά προβλήματα και φόβο για τη δημόσια υγεία προκαλεί η συσσώρευση περισσοτέρων από 25 χιλιάδων τόνων απορριμμάτων στους δρόμους της Αθήνας. Ο ΧΥΤΑ των Άνω Λιοσίων παραμένει και σήμερα κλειστός σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μεταφορά της λυματολάσπης από την Ψυττάλεια και ανοίγει μόνο για τα νοσοκομειακά απόβλητα. Στο μεταξύ, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, παρενέβη για δεύτερη φορά, ζητώντας από τον δήμαρχο των Άνω Λιοσίων να συμμορφωθεί με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και να επιτρέψει το άνοιγμα του ΧΥΤΑ, ενώ κάλεσε τους αρμόδιους φορείς τη Δευτέρα το πρωί στην Εισαγγελία Αθηνών. Το απόγευμα, στη σύσκεψη που πραγματοποίησε η Επιτροπή Αγώνα της Νομαρχίας Δυτικής Αττικής αποφασίστηκε να παραμείνει κλειστή η χωματερή τουλάχιστον έως τη Δευτέρα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Λύση σε πρώτη φάση

    [06] Κοινωνία

    Ανακοίνωση της εταιρείας ηλεκτρικών συσκευών ΤΕΚΑ

    Αποσύρονται κεραμικές εστίες

    3/6/2005 1:30:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/6/2005 7:06:14 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Ογδόντα δύο τεμάχια κεραμικών πλατό εστιών αποσύρει η πολυεθνική εταιρεία ΤΕΚΑ. Σύμφωνα με ανακοίνωση της, ανακαλούνται οι τύποι Η186-GK-60.1, H188-GK-60.Z 2, H189-GK 60ZB. Τα 82 αυτά τεμάχια φέρεται ότι, έχουν διατεθεί στην ελληνική αγορά μεταξύ 16 Νοεμβρίου 2004 και 25 Μαΐου 2005. Η εταιρεία παρακαλεί όσους έχουν αγοράσει τους συγκεκριμένους τύπους πλατό εστιών να επικοινωνήσουν επειγόντως με την εταιρεία στην Ελλάδα στα τηλέφωνα 210 97.60.283 και 210 97.125.14 προκειμένου να κλείσουν ραντεβού για έλεγχο των εστιών και αντικατάστασή τους. Για το θέμα ενημερώθηκε και η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή που με ανακοίνωσή της διευκρινίζει ότι το πρόβλημα έγκειται στο ότι το ελαττωματικό εξάρτημα δεν εξασφαλίζει τη σταθερή συγκόλληση του κεραμικού κρυστάλλου με τη μεταλλική βάση των ηλεκτρικών εστιών με αποτέλεσμα να υπάρχει περίπτωση να αποκολληθεί από αυτήν και ο χρήστης να έχει πρόσβαση σε ηλεκτρικά καλώδια. Στην ανακοίνωσή της, η Γ.Γ. συγχαίρει την εταιρεία "για την πολύ καλή συνεργασία και τη διάθεσή της να εφαρμόσει κατά τα γράμμα τις υποδείξεις των υπηρεσιών της".

    [07] Κοινωνία

    Συνελήφθησαν πέντε άτομα

    Καλλιεργούσαν κάνναβη σε υπόγειο

    3/6/2005 4:12:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: NET 105,8

    Πέντε άτομα που διακινούσαν χάπια έκσταση, κοκαΐνη και κάνναβη, συνελήφθησαν τα ξημερώματα στη Γλυφάδα από αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών. Στην κατοχή τους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 2.375 χάπια έκσταση, 70 γραμμάρια κοκαΐνης, πάνω από μισό κιλό υδροπονικής κάνναβης και το χρηματικό ποσό των 47.000 Ευρώ. Τα ναρκωτικά προέρχονταν από την Ολλανδία, ενώ η υδροπονική κάνναβη παράγεται από φυτά που καλλιεργούνται σε υπόγεια, με λάμπες φθορίου και είναι ιδιαίτερα διεγερτική. Στους χρήστες είναι γνωστή με το όνομα σκανγκ. Οι πέντε συλληφθέντες, τρία αδέλφια από την Καρδίτσα και ακόμα ένα ζευγάρι, διοχέτευαν τα ναρκωτικά σε νεαρούς που συχνάζουν σε μπαρ της παραλίας. Νωρίτερα σήμερα, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα.

    [08] Κόσμος

    Τέσσερα βρέφη βρέθηκαν νεκρά

    Κατέψυχε τα νεκρά μωρά της

    3/6/2005 2:44:00 μμ

    Συντάκτης: Αννίτα Πασχαλινού

    Πηγή: Agence Francaise de Presse - Associated Press

    Ούτε η πιο αρρωστημένη φαντασία δεν θα μπορούσε να συλλάβει αυτό το εγκληματικό σενάριο. Το αίμα των Αυστριακών αστυνομικών πάγωσε, όταν κάνοντας έλεγχο σε ένα σπίτι στο Γκράτζ, είδαν ένα θέαμα που η λέξη φρίκη, μοιάζει φτωχή για να το περιγράψει. Στον καταψύκτη του σπιτιού, εντόπισαν τα πτώματα δυο νεκρών νεογέννητων, το ένα μάλιστα πρέπει να βρισκόταν εκεί τουλάχιστον για ένα χρόνο. Η φρίκη όμως δεν σταματά εδώ. Στα μακάβρια ευρήματα των αστυνομικών προστέθηκε δυο μέρες μετά και το πτώμα ενός τρίτου βρέφους, το οποίο, αυτή τη φορά, βρέθηκε μέσα σε ένα κουτί με τσιμέντο. Σύμφωνα μάλιστα με το CNN, νωρίτερα σήμερα, εντοπίστηκε και τέταρτο νεογέννητο μωρό.

    Νεκροταφείο νεογέννητων

    Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τη 32χρονη μητέρα και το σύντροφο της έναν 38χρονο άνδρα.

    Όπως μεταδίδει το Associated Press, η "μάνα" ομολόγησε ότι σκότωσε τα μωρά, γιατί δεν μπορούσε οικονομικά να τα βγάλει πέρα και επιπλέον δεν ήθελε να χάσει το σύντροφό της.

    Από την άλλη, ο 38χρονος δήλωσε ότι ουδεμία ανάμειξη έχει με τις δολοφονίες και ότι αγνοούσε τις εγκυμοσύνες της συντρόφου του.

    [09] Ιράκ

    Επίθεση αυτοκτονίας στο Μπάλαντ

    3/6/2005 12:48:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίσθηκαν το βράδυ της Πέμπτης κατά τη διάρκεια επίθεσης αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο κοντά στο Μπάλαντ, 70 χλμ. βόρεια της Βαγδάτης, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού. "Παγιδευμένο αυτοκίνητο που οδηγούσε καμικάζι εξερράγη μπροστά από κατοικία κοντά στο Μπάλαντ, σκοτώνοντας δέκα ανθρώπους και τραυματίζοντας δώδεκα", δήλωσε σχετικά ο εκπρόσωπος, ο οποίος δήλωσε ότι αγνοεί τους λόγους για τους οποίους η κατοικία υπήρξε στόχος επίθεσης.

    [10] Οικονομία

    Για την είσπραξη των "κοιμώμενων" εσόδων

    Νέες οδηγίες από Ρεγκούζα

    3/6/2005 7:33:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8

    Σε πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζει το Υπουργείο Οικονομικών ότι θα ανέλθουν τα έσοδα του Δημοσίου, όταν εκκαθαριστούν οι ξεχασμένες δηλώσεις φορολογίας της τελευταίας τετραετίας. Το ποσό αυτό αφορά μόνο τις 120.000 δηλώσεις που βρίσκονται στις 87 Εφορίες της Αττικής, επεσήμανε ο υφυπουργός Οικονομικών, Αδάμ Ρεγκούζας, ο οποίος, από το Ηράκλειο της Κρήτης, ζήτησε άμεση εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων, είσπραξη των "κοιμώμενων" εσόδων, ενώ χρησιμοποίησε σκληρούς χαρακτηρισμούς για τη στάση ορισμένων διευθυντικών στελεχών Εφοριών, οι οποίοι, όπως είπε, δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους. Ο κ. Ρεγκούζας, πρόσθεσε ότι εμπιστεύεται το προσωπικό των Εφοριών, το οποίο, όμως, τόνισε ότι θα ελέγχεται για την αποτελεσματικότητα του αλλά και τη συμπεριφορά του προς τους πολίτες.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Εντατικοποίηση των ελέγχων της Εφορίας

    [11] Οικονομία

    Με 12σέλιδη ανακοίνωσή της

    Υπεραμύνεται των χειρισμών της η ΟΜΕ-ΟΤΕ

    3/6/2005 5:57:00 μμ

    Συντάκτης: Μαριλού Τζεμπελίκου

    Πηγή: ΑΠΕ

    Με μία 12σέλιδη ανακοίνωση, το συνδικαλιστικό όργανο του ΟΤΕ παρουσίασε την Παρασκευή τις θέσεις του για το πρόγραμμα της εθελούσιας εξόδου και της αλλαγής των εργασιακών σχέσεων για τους νεοπροσλαμβανόμενους, ενώ υπεραμύνεται των χειρισμών που έκανε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "από τις βίαιες απολύσεις πήγαμε σε εθελουσία έξοδο". Στην ανακοίνωση της ΟΜΕ-ΟΤΕ, αναφέρεται ότι διασφαλίστηκε η κάλυψη των ελλειμμάτων των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ σχετικά με το καθεστώς των νεοπροσλαμβανόμενων τονίζεται ότι δε διαφέρει από αυτό που ισχύει σήμερα και προβλέπεται στο Γενικό Κανονισμό Προσωπικού. Παράλληλα, κατηγορεί τα ΜΜΕ για το θόρυβο που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες, ενώ απορρίπτει τις θεωρίες που ακούγονται σχετικά με τους υψηλόμισθους και τους υψηλοσυνταξιούχους. Στη Βουλή, ανέβηκαν και πάλι οι τόνοι όταν ο Υπουργός Οικονομίας κατηγόρησε την αντιπολίτευση για απόπειρα κηδεμονίας των συνδικαλιστών.

    Σε ό,τι αφορά τις απολύσεις, η ΟΜΕ-ΟΤΕ αναφέρει ότι κατάφερε, στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, το θέμα των απολύσεων να μην είναι πλέον απόλυτο διευθυντικό δικαίωμα, αλλά να έρχεται το ζήτημα προς έγκριση στο Κεντρικό Συμβούλιο Προσωπικού, όπου παρέχεται η δυνατότητα στον υπό απόλυση εργαζόμενο να παρουσιάσει τις απόψεις του. Σημειώνεται ότι στο Δ.Σ. του Κεντρικού Συμβουλίου Προσωπικού, την πλειοψηφία διαθέτει η διοίκηση του ΟΤΕ.

    Αναφορικά με τη μισθολογική θέση των νεοπροσλαμβανόμενων, η ΟΜΕ-ΟΤΕ σημειώνει ότι, σύμφωνα με το άρθρο 8 όλοι οι νεοπροσλαμβανόμενοι υπάγονται στο μισθολόγιο, γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει προσωπικό δύο ταχυτήτων και δε θα μπορεί η εκάστοτε διοίκηση να καθορίζει διαφορετικές αποδοχές ανά εργαζόμενο.

    Στην ανακοίνωση δίνονται διευκρινίσεις και σχετικά με τα οικονομικά κίνητρα που δίνονται στους εργαζόμενους προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα της εθελούσιας εξόδου. Συγκεκριμένα, από τους 5.126 εργαζόμενους, οι 4.750 έχουν περισσότερα από 30 χρόνια υπηρεσίας στον ΟΤΕ και ηλικιακά είναι μεταξύ 50 και 58 ετών. Από αυτούς, μπόνους εθελουσίας εξόδου 5.000-30.000 ευρώ δικαιούνται 1.992 εργαζόμενοι, ενώ οι υπόλοιποι 3.223 εργαζόμενοι θα πάρουν μόνο τη σύνταξή τους.

    Τέλος, η ΟΜΕ-ΟΤΕ επισημαίνει ότι ο θόρυβος που έχει δημιουργηθεί απαξιώνει τον Οργανισμό, ευνοεί τους ανταγωνιστές του ΟΤΕ και δυσφημεί τους εργαζόμενους, ενώ καλεί όλα τα στελέχη του ΟΤΕ και τους εργαζόμενους σε συσπείρωση για να ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα.

    Σχετικά Links: ΟΜΕ-ΟΤΕ

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Δεν εξήγησε ο Καπαρός

    3/6/2005 6:23:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Δεδομένο είναι πως ο Χοακίν Καπαρός δεν είναι πια στην τεχνική ηγεσία της Σεβίλλη. Επίσης δεδομένο ήταν πως σήμερα θα παραχωρούσε συνέντευξη τύπου, στην οποία θα εξηγούσε τους απομάκρυνσης του από τους Σεβιγιάνους. Όμως όπως φάνηκε, ο Ισπανός τεχνικός δεν μπόρεσε να μιλήσει. Ο Καπαρός το μόνο που είπε, ήταν απλά πως πρόκειται "για την δυσκολότερη στην καριέρα του".

    "Δεν μπορώ να μιλήσω"

    Ο Καπαρός πριν από λίγες μέρες ημέρες απέρριψε την πρόταση της Σεβίλλης για διετή ανανέωση του συμβολαίου του και αποχώρησε από το Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν. Το μόνο που ψέλλισε, ήταν πως πρόκειται για την πιο "δύσκολη απόφαση σε ολόκληρη τη διάρκεια της αθλητικής καριέρας μου", το όνομα του οποίου «παίζει» για Ατλέτικο Μαδρίτης και Λα Κορούνια, και συμπληρώνει: "Φεύγω, επειδή πιστεύω ότι έχω ολοκληρώσει το έργο μου και πως αυτή είναι η ιδανική στιγμή για να αποχωρήσω από τη Σεβίλη. Πέρασα εδώ πέντε θαυμάσια χρόνια και είμαι πολύ περήφανος για ό,τι έχουμε καταφέρει".

    Από τη μεριά του, την ίδια έκπληξη εξέφρασε και ο αθλητικός διευθυντής της Σεβίλης, Ραμόν «Μόντσι» Ροντρίγκεθ. "Μας εξέπληξε η απόφαση, αλλά πρέπει να τη σεβαστούμε. Κάναμε ό,τι μπορούσαμε για να τον πείσουμε να μείνει, αλλά, αφού το σκέφτηκε προσεκτικά, αποφάσισε πως το καλύτερο γι΄ αυτόν ήταν να αποχωρήσει. Εχει δώσει τόσα πολλά σε αυτό το σύλλογο, ώστε οι πόρτες θα είναι πάντα ανοιχτές γι΄ αυτόν. Είμαι πεπεισμένος ότι θα επιστρέψει μια μέρα, αν και ελπίζω ότι δεν θα συμβεί τόσο σύντομα, καθώς αυτό θα σημαίνει πως τα πράγματα

    δεν θα έχουν πάει καλά γι΄ αυτόν ή για μας".

    [13] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    H Βαλένθια απέκτησε τον Κλάιφερτ

    3/6/2005 5:33:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Μετά από ένα χρόνο στην Αγγλία, ο Πάτρικ Κλάιφερτ επιστρέφει στην Ισπανία για να φορέσει την φανέλα της Βαλένθια. Ο Ολλανδός επιθετικός που είχε δοκιμάσει την τύχη του και στην Μπαρτσελόνα κατά την τριετία 2001-2004, υπέγραψε τριετές συμβόλαιο συνεργασίας, με τις "νυχτερίδες". Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της διοίκησης της ισπανικής ομάδας, ο 28χρονος στράικερ, ο οποίος έμεινε ελεύθερος από τη Νιούκαστλ, θα μεταβεί στη Βαλένθια την ερχόμενη Πέμπτη, προκειμένου να υποβληθεί στις καθιερωμένες ιατρικές εξετάσεις.

    Βιθέντε: "Θα μας βοηθήσει"

    Ο Κλάιφερτ βλέπει την επιστροφή του στην ιβηρική χερσόνησο σαν ένα νέο ξεκίνημα και ελπίζει αυτή τη φορά το πέρασμά του να είναι καλύτερο και πιο επιτυχημένο:"Η Βαλένθια είναι ένας μεγάλος σύλλογος. Συνεπώς, είμαι πολύ ενθουσιασμένος γι΄ αυτή τη συμφωνία", τόνισε με δηλώσεις του σε ΜΜΕ της Ολλανδίας, και συμπλήρωσε: "Έχω καλές αναμνήσεις από την Ισπανία και, επομένως, είμαι χαρούμενος που επιστρέφω. Περιμένω με ανυπομονησία να αγωνιστώ ξανά στην πριμέρα ντιβιζιόν".

    Από την πλευρά του, ο (νέος) συμπαίκτης του Κλάιφερτ στη Βαλένθια, Βιθέντε, υπογράμμισε ότι η εμπειρία του Ολλανδού από την κορυφαία τη τάξει κατηγορία της Ισπανίας είναι πολύτιμη. "Γνωρίζει πολύ καλά το ισπανικό πρωτάθλημα, έχει σημειώσει πολλά γκολ και αυτό είναι σημαντικό. Δεν ήταν σε καλή φόρμα στην τελευταία σεζόν του στη Μπαρτσελόνα, αλλά, εάν ο σύλλογος τον απέκτησε, αυτό έγινε επειδή οι διοικούντες πιστεύουν ότι μπορεί να κάνει πολύ καλή δουλειά."

    [14] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Πρόταση γάμου εν ώρα προπόνησης

    3/6/2005 4:04:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Το μπελά του λίγο έλειψε να βρει στην Τερεσόπολη του Ρίο ντε Τζανεϊρο, ο διεθνής Βραζιλιάνος άσος της Μίλαν, "Κακά" κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας της "σελεσάο" ενόψει των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου, αλλά και του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών. Μία φανατική οπαδός του αστέρα των "βερντεόρο" η Κριστιάνε Σαμπάϊο, του ζήτησε ορθά κοφτά να την... παντρευτεί, φέρνοντας σε εξαιρετικά δύσκολη θέση τον παίκτη των "ροσονέρι".

    Τρελάθηκε από τη... χυλόπιτα

    Ο Κακά, αφού ξεπέρασε το αρχικό σοκ, παρουσία του Τύπου, προσπάθησε να της πει ότι είναι ήδη αρραβωνιασμένος με την Καρολίνα Τσέλικα δείχνοντας της τη βέρα του.

    Η 20χρονη δεν τον πίστεψε και άρχισε να ουρλιάζει και να βρίζει φανερά εξοργισμένη για τη χυλόπιτα. Σε μία προσπάθεια να την πείσει και να αποφύγει το ρεζιλίκι μπροστά στους δημοσιογράφους ο Βραζιλιάνος άσος, σήκωσε τη μπλούζα του και της έδειξε το τατουάζ με τα αρχικά της αγαπημένης του.

    Τελικά η κοπέλα ηρέμησε μόνο όταν ο Κακά της χάρισε μία υπογεγραμμένη φανέλα του": "Είμαι ένας άγγελος για τον Κακά. Θέλω το καλύτερο γι΄ αυτόν" τόνισε η Σαμπαϊο, ενώ από την πλευρά του ο άσος της "σελεσάο" δηλώνοντας ότι "ήταν μία ευχάριστη συνάντηση, γιατί, αν και δεν με ξέρει καλά, ήθελε να με παντρευτεί..." έβαλε τέλος στο επεισόδιο.

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Δύσκολη κλήρωση για Εθνική παίδων

    3/6/2005 4:42:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 3/6/2005 5:01:53 μμ)

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα της Βόρειας Ιρλανδίας, της Σερβίας/Μαυροβουνίου και της Γερμανίας θα αντιμετωπίσει η εθνική μας ομάδα ποδοσφαίρου των Νέων στα τελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, που θα διεξαχθεί από τις 18 έως τις 29 Ιουλίου στη Β. Ιρλανδία. Η εθνική μας ομάδα κληρώθηκε στον πρώτο όμιλο, ενώ στο δεύτερο όμιλο θα συμμετάσχουν η Νορβηγία, η Αρμενία, η Γαλλία και η Αγγλία. "Σε αυτό το σημείο που έχει φτάσει η διοργάνωση δεν μπορείς να επιλέγεις τους αντιπάλους. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα πάμε στην Β. Ιρλανδία για τουρισμό. Όπως σεβόμαστε τους αντιπάλους μας, έτσι πρέπει να κάνουν κι εκείνοι γιατί μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεων", δήλωσε για την κλήρωση ο προπονητής της Εθνικής, Νίκος Νιόπλιας. Οι δύο πρώτες ομάδες στη βαθμολογία του κάθε ομίλου θα προκριθούν στην ημιτελική φάση.

    Η δήλωση Νιόμπλια αναλυτικά

    "Σε αυτό το σημείο που έχει φτάσει η διοργάνωση δεν μπορείς να επιλέγεις τους αντιπάλους. Συμμετέχουν οι 8 καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Για εμάς αποτελεί σημαντική επιτυχία η συμμετοχή μας στην τελική φάση ύστερα από αρκετά χρόνια. Τη Γερμανία, που είναι το μεγάλο όνομα του ομίλου μας, την αντιμετωπίσαμε στις Σέρρες πριν από λίγους μήνες, σε έναν αγώνα που έληξε ισόπαλος. Γενικά, σ΄ αυτές τις ηλικίες σημαντικό ρόλο στην ψυχολογία και στην αγωνιστική πειθαρχία των παικτών παίζει το αποτέλεσμα του πρώτου αγώνα. Αν ξεκινήσεις καλά, το πιθανότερο είναι να έχεις επιτυχίες και στη συνέχεια, όπως συνέβη με την ομάδα μας στην Αυστρία. Το σίγουρο είναι ότι δεν θα πάμε στην Β. Ιρλανδία για τουρισμό. Όπως σεβόμαστε τους αντιπάλους μας, έτσι πρέπει να κάνουν κι εκείνοι γιατί μπορεί να βρεθούν προ εκπλήξεων".

    Επιχειρώντας μια πρώτη "ακτινογραφία" των αντιπάλων της εθνικής, ο Νίκος Νιόπλιας, δηλώνει: "Οι γηπεδούχοι μπορεί να υστερούν σε τεχνική αλλά διαθέτουν το βρετανικό πείσμα και θα έχουν το πλεονέκτημα της έδρας, ενώ τους γερμανούς τους είχαμε αντιμετωπίσει πρόσφατα σε φιλικό αγώνα στις Σέρρες, και είχαμε έρθει ισόπαλοι. Αναμφίβολα είναι μια πολύ καλή ομάδα, αλλά εγώ ως ιδιοσυγκρασία δεν φοβάμαι κανέναν αντίπαλο. Τους σέρβους δεν τους ξέρω καθόλου, όμως δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να έχουν κακή ομάδα αφού εκπροσωπούν μια μεγάλη ποδοσφαιρική σχολή. Τους είχα μάλιστα αντιμετωπίσει το 1983, ως ποδοσφαιριστής τότε της εθνικής Νέων. Τότε είχαμε καταφέρει να τους αποκλείσουμε και προκριθήκαμε στα τελικά, αφού αναδειχθήκαμε ισόπαλοι 1-1 στην Ξάνθη, ενώ στο δεύτερο ματς τους πήραμε 2-2 στο γήπεδο της Παρτιζάν Βελιγραδίου. Θυμάμαι ότι σε εκείνη την ομάδα έπαιζαν ο Ασάνοβιτς και ο Πάτε, που αργότερα αγωνίστηκε στον Πιερικό".

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ακόμα ένα ταλέντο απέκτησε η ΑΕΚ

    3/6/2005 4:24:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Την απόκτηση ακόμα ένα νεαρό και πολλά υποσχόμενο παίκτη ανακοίνωσε την Παρασκευή η ΑΕΚ. Πρόκειται για τον Δημήτρη Κουτρουμάνο του Παναιτωλικού που αγωνίζεται στη δεξιά θέση της άμυνας και του κέντρου και υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας για 2+3 χρόνια. Η Ένωση έχει αποκτήσει επίσης τους νεαρούς Κομβολίδη (Στουτγκάρδη) και Πλιάτσικα (Χαϊδάρι), ενώ έντονο είναι το ενδιαφέρον και για τον 18χρονο Σωκράτη Παπασταθόπουλο, αμυντικού του Απόλλωνα Πεταλιδίου. Η ΠΑΕ ΑΕΚ ανακοίνωσε επίσης πως ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής, Δημήτρης Μάρκος που έχει αγωνιστεί με την φανέλα του ΠΑΟ, της ΑΕΚ του Άρη και του ΠΑΟΚ, αναλαμβάνει ρόλο κυνηγού ταλέντων. "O Δημήτρης Μάρκος ανήκει από σήμερα στο επιτελείο του τεχνικού διευθυντή της ΑΕΚ Ίλια Ίβιτς, ως scouter του ποδοσφαιρικού τμήματος", αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

    [17] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Τον Κάμπα θέλει η Λάρισα

    3/6/2005 7:21:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ο Ηλίας Κάμπας του Ηλυσιακού, είναι ο πρώτος και βασικότερος μεταγραφικός στόχος της Λάρισας αυτή την στιγμή. Ο 31χρονος επιθετικός και πρώτος σκόρερ της Β΄Εθνικής την εφετινή περίοδο με 18 γκολ σε 24 συμμετοχές, είναι ο διακαής πόθος του Γιώργου Δώνη που ξέρει τον παίκτη αρκετά καλά, καθώς τον είχε υπό τις οδηγίες του, όταν ήταν προπονητής στην ομάδα του Ζωγράφου. Το πρόβλημα με τον Κάμπα είναι ότι δεν μένει ελεύθερος από την ομάδα του, ωστόσο η διοίκηση σκοπεύει να κάνει την κρούση. Ανοιχτό παραμένει πάντα το ενδεχόμενο της επιστροφής του Κώστα Νεμπεγλέρα, ενώ κάποιες άλλες πληροφορίες θέλουν την ΑΕΛ να ενδιαφέρεται και για τον 23χρονο Χρήστο Καλατζή της Καλαμάτας, ο οποίος, όμως, είναι στρατευμένος. Στο φετινό πρωτάθλημα της Β Εθνικής σημείωσε 12 γκολ σε 24 συμμετοχές. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΑΕΛ είναι πολύ κοντά και στην απόκτηση του Βούλγαρου Μέσου Ιβάν Ρούσεφ, που έμεινε ελεύθερος από την ΑΕΚ.

    [18] Μπάσκετ

    Μένει ένας για τον τελικό

    3/6/2005 7:10:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Με την πέμπτη αναμέτρηση Παναθηναϊκός-Πανιώνιος, θα ολοκληρωθεί η ημιτελική φάση των πλέι οφ της Α1 μπάσκετ των ανδρών, την Κυριακή. Μέχρι στιγμής, η ΑΕΚ είναι η μοναδική ομάδα η οποία βρίσκεται ήδη στον τελικό, μετά την πρόκριση της την προηγούμενη Τετάρτη, όπου έκανε το 1-3, και περιμένει την Κυριακή το βράδυ να δει τον έτερο. Όποιος και να είναι, οι φίλαθλοι θα γνωρίσουν το ζευγάρι των τελικών που θα διεκδικήσει να φτάσει τις τρεις νίκες. Πάντως, από τα όλα δήλωσαν οι παίκτες και ο προπονητής της ΑΕΚ, η Ένωση βλέπει και θέλει περισσότερο την ομάδα του Πανιωνίου και όχι του Παναθηναϊκού για το τελικό.

    Όποιος το πάρει

    Όσον αφορά τον πέμπτο ημιτελικό ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Πανιώνιο, η αναμέτρηση έχει οριστεί για τις 19:00 το απόγευμα της Κυριακής στο ΟΑΚΑ, καθώς ο Παναθηναϊκός τερμάτισε πρώτος στην κανονική περίοδο και έχει το πλεονέκτημα έδρας.

    Ο πέμπτος ημιτελικός πάντως, μετά το 2-2 είναι πολύ σημαντικός και για τους δύο, πράγμα που σημαίνει πως και οι δύο σύλλογοι θα θέλουν "ένα βαθμό στον καθέναν στην αναμέτρηση", προκειμένου να πάρει την πρόκριση.

    Στις δηλώσεις των δύο προπονητών, κάνουν λόγο για ένα παιχνίδι όπου όλα μπορούν να συμβούν. Ο Μέμος Ιωάννου έχει δηλώσει εξ αρχής πως η ομάδα του έχει κάνει ήδη πολλά και η ψυχολογία των παικτών θα είναι στα ύψη, στο παιχνίδι των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. Οι κυανέρυθροι θα αγωνιστούν χωρίς την παρουσία φιλάθλων τους, αφού οι «πράσινοι» αρνήθηκαν να δώσουν 500 εισιτήρια.

    Από την πλευρά του, ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είπε χαρακτηριστικά, "Όχι λόγια, μόνο πράξεις", ερμηνεύοντας πολύ απλά πως ο τελικός αποτελεί το μόνο στόχο. Άλλωστε οι πράσινοι δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να χαθεί το τρένο του τελικού, αυτό θα είναι "κόλαφος" για όλο τον ΠΑΟ, και το μόνο που επικρατεί είναι η νίκη και τίποτα άλλο. Από εκεί και πέρα ο προπονητής της ομάδας έδωσε ρεπό, όπως άλλωστε και ο Πανιώνιος, και ζήτησε κάνουν έκκληση για δυναμικό «παρών» απ΄ τους φιλάθλους τους.Προβλήματα τραυματισμών δεν αντιμετωπίζουν οι δύο προπονητές μέχρι στιγμής.

    Το πρόγραμμα

    ΗΜΙΤΕΛΙΚΗ ΦΑΣΗ ΠΛΕΪ ΟΦ - 5ος ΑΓΩΝΑΣ

    Κυριακή, 5 Ιουνίου

    ΟΑΚΑ 19:00 Παναθηναϊκός-Πανιώνιος (Κορομηλάς, Βορεάδης, Μπίτης)

    Το πανόραμα των πλέι οφ:

    Α΄ ΦΑΣΗ

    1ος Αγώνας 2ος αγώνας 3ος αγώνας Σκορ

    Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 77-74 95-77 - 2-0

    Μαρούσι-Μακεδονικός 83-93 82-76 93-81 2-1

    Αρης-ΑΕΚ 68-88 74-65 70-76 1-2

    Πανιώνιος-ΠΑΟΚ 77-76 89-75 - 2-0

    Β΄ ΦΑΣΗ

    1ος 2ος 3ος 4ος 5ος Σκορ

    Παναθηναϊκός-Πανιώνιος 96-77 67-69 92-69 67-70 5/6 2-2

    Μαρούσι-ΑΕΚ 73-74 77-86 76-62 63-69 - 1-3

    Οι ομάδες που αναφέρονται πρώτες έχουν το πλεονέκτημα έδρας

    [19] Μπάσκετ

    Τον πρώτο λόγο ο Σπανούλης

    3/6/2005 7:47:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Μπορεί στην ομάδα του Αμαρουσίου να περιμένουν να μάθουν για τον αντίπαλο τους στη σειρά των πλέι οφ των θ[εσεων 3-4, όμως αυτό που "καίει" είναι το ανθα συναχήσει εκεί ο Βασίλης Σπανούλης. Όπως έχει γίνει γνωστό, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από μεριάς Ολυμπιακού για την απόκτηση του Έλληνας πλέι μέικερ, και στο Μαρούσι υπάρχει "μικρό πρόβλημα" για την συνεργασία του και την ανανέωση στην ομάδα του Γιαννάκη. Πάντως, ο αρχηγός του Αμαρουσίου καθησύχασε κάπως τα πράγματα σε διοίκηση και τεχνικό επιτελείο, καθώς τόνισε πως δεν θα γίνει καμία συζήτηση για άλλη ομάδα, αν πρώτα δεν τελειώσουν οι υποχρεώσεις της εφετινής σεζόν και αν πρώτα δεν μιλήσει με το Μαρούσι. Όσον αφορά τους παίκτες, ο Γιαννάκης έκανε στους παίκτες του ατομικό πρόγραμμα συντήρησης. Τέλος, ο έφηβος Χρήστος Λυμπερόπουλος, ο οποίος έπεσε θύμα ξυλοδαρμού από οπαδούς της ΑΕΚ στο Γαλάτσι και νοσηλεύτηκε για δυο ημέρες στο νοσοκομείο, πήρε σήμερα το μεσημέρι εξιτήριο και πήγε σπίτι του. Ενδιαφέρον για την κατάσταση της υγείας του έδειξε προσωπικά και ο ίδιος ο πρόεδρος της ΑΕΚ, Γιάννης Φιλίππου, ο οποίος επικοινώνησε με την ΚΑΕ, για να ξεκαθαρίσει ότι το συμβάν δεν είχε πέσει στην αντίληψή του.

    [20] Μπάσκετ

    Περιμένοντας, πήρε βοηθό

    3/6/2005 5:58:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Και επίσημα πλέον, από έχτες το βράδυ, ο Γιάννης Σφαιρόπουλος είναι ο βοηθός προπονητή του Ολυμπιακού. Ο νέος βοηθός του Γιόνας Καζλάουσκας θα επιστρέψει στην Αθήνα τη Δευτέρα και θα πιάσει άμεσα δουλειά όσον αφορά στην οργάνωση της ομάδας και την αναζήτηση παικτών. Έτσι στον Ολυμπιακό, κοιτάνε στα μεταγραφικά θέματα, αρχής γενομένης με την απόκτηση του Μιχάλη Κακιούζη.

    Απαγορευτικά ακριβός

    Πάρα το γεγονός πως και η διοίκηση του Ολυμπιακού αλλά και η πλευρά του Έλληνα παίκτη είναι "ζεστή", υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα του οικονομικού χάσματος που υπάρχει. Η πλευρά τον ερυθρολεύκων πλέον κοιτάει από πιο μακριά, αφού θεωρούν το ποσό των 600.000 ευρώ και τον όρο για κλειστό διετές να φαντάζει απαγορευτικό για οποιαδήποτε τέτοια κίνηση για την απόκτηση του διεθνούς φόργουορντ.

    Από εκεί και πέρα οι κόκκινοι άνοιξαν την πόρτα για την περίπτωση απόκτησης του Βασίλη Σπανούλη του Αμαρουσίου, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία επαφή με τον μάνατζέρ του. Στο «λιμάνι» περιμένουν την ολοκλήρωση των αγωνιστικών υποχρεώσεων του Αμαρουσίου στα πλέι οφ, για να κινηθούν.

    Τέλος, ο μοναδικός παίκτης από την πρώτη ομάδα του Ολυμπιακού που συνεχίζει προπονήσεις είναι ο Λάζαρος Αγαδάκος, ο οποίος έχει κλειστό διετές συμβόλαιο και έλαβε διαβεβαιώσεις πως η παραμονή του είναι κάτι που επιθυμούν διοίκηση και τεχνική ηγεσία.

    [21] Απέσυρε "το μετάλλιο" ο Σαμπάνης

    3/6/2005 5:51:00 μμ

    Συντάκτης: Βασίλης Καλπίνος

    Τέλος στο θέμα του αποκλεισμού του χάλκινου μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας τον Αύγουστο του 2004, έβαλε ο Λεωνίδας Σαμπάνης. Ο Έλληνας Ολυμπιονίκης, σε συνεργασία με τον δικηγόρο του, κ. Αλέξανδρο Λυκουρέζο, αποφάσισε να αποσύρει την προσφυγή στο Διεθνές Αθλητικό Δικαστήριο (CAS) της Λοζάννης, κατά της απόφασης του εν λόγω αποκλεισμού.

    Παρέμεινε η τιμωρία

    Όλα έγιναν σήμερα και ενώ η υπόθεση επρόκειτο να εκδικαστεί την ερχόμενη Δευτέρα 6 Ιουνίου. Ο κ. Λυκουρέζος ενημέρωσε το CAS ότι αποσύρεται η προσφυγή κι έτσι εμμένει η τιμωρία αφαίρεσης του χάλκινου μεταλλίου που είχε κατακτήσει ο 33χρονος αρσιβαρίστας.

    Υπενθυμίζεται πως το 2004 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας στο Ολυμπιακό γυμναστήριο της Νίκαιας, ο κάτοχος των 62 κιλών και ήδη δύο ασημένιων στην Ατλάντα το 1996 και στο Σίδνεϊ το 2000, είχε βρεθεί θετικός σε υψηλή ποσότητα τεστοστερόνης.

    Σύμφωνα με το CAS "δεν δόθηκε καμία εξήγηση για την απόφαση αυτή", ενώ ο πρόεδρος της ελληνικής ομοσπονδίας Άρσης Βαρών, Γιάννης Σγουρός, χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή "προσωπική επιλογή του Σαμπάνη και του Αλέξανδρου Λυκουρέζου".

    Εξέφρασε, ωστόσο, την άποψη ότι το θέμα δεν έχει κλείσει οριστικά και ότι ο κάτοχος δύο ασημένιων ολυμπιακών μεταλλίων (Ατλάντα 1996, Σίδνεϊ 2000) θα "κυνηγήσει" τη δικαίωση με άλλον τρόπο.

    [22] Πολιτισμός

    "Πλανήτης Τέχνη"

    3/6/2005 7:28:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Χρώματα και παιδικά χαμόγελα πλημμύρισε σήμερα ο πεζόδρομος της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, ο οποίος μεταμορφώθηκε σε "Πλανήτη Τέχνη" με "κατοίκους" 2000 έργα μαθητών οι οποίοι συμμετείχαν στον διαγωνισμό Εικαστικής Έκφρασης που διοργάνωσε ο Οργανισμός Νεολαίας και Άθλησης του Δήμου Αθηναίων (Ο.Ν.Α.), η διεύθυνση Σχολικής Μέριμνας και τα 7 Διαμερίσματα στα Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Αθηναίων. Υπενθυμίζεται ότι τα θέματα του διαγωνισμού ήταν "Γειτονιά μου Καλημέρα" και "Η φλόγα της αγάπης για τους συνανθρώπους μας" με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών τόσο σε θέματα οικολογίας, περιβάλλοντος και καθημερινότητας, όσο και σε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης, προβληματισμού και συμπαράστασης.

    Τα εγκαίνια της έκθεσης έκανε σήμερα η Δήμαρχος Αθηναίων Ντόρα Μπακογιάννη παρουσία και της υπουργού Παιδείας Μαριέτας Γιαννάκου, η οποία τόνισε ότι το υπουργείο στηρίζει κάθε προσπάθεια που αναδεικνύει την καλλιτεχνική έκφραση και δημιουργία των παιδιών. Τα εκθέματα που παρουσιάζονται στο φεστιβάλ εικαστικής έκφρασης με προέλευση 106 σχολεία της Αθήνας, θα παραμείνουν στην Αρεοπαγίτου έως την Τρίτη 7 Ιουνίου και το Σάββατο 4 Ιουνίου από τις 6 το απόγευμα ως τις 9 το βράδυ θα πλαισιωθούν από εικαστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις.

    [23] Πολιτισμός

    Έργα βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης

    3/6/2005 6:03:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Ταξίδι στην καθημερινότητα των βυζαντινών και μεταβυζαντινών χρόνων προσφέρει η έκθεση με τα έργα της Συλλογης Γεωργίου Τσολοζίδη, που άνοιξε τις πύλες στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Χωρισμένη σε δύο μεγάλες ενότητες, η πρώτη με αντικείμενα της καθημερινής ζωής των Βυζαντινών και η δεύτερη με αντικείμενα που σχετίζονται με τον τρόπο έκφρασης της ιδιωτικής και δημόσιας λατρείας, εκείνη την περίοδο, ρίχνει φως σε πτυχές του βίου εκείνης της εποχής, που είναι λιγότερο γνωστές για τον επισκέπτη.

    Την έκθεση, η οποία θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου, εγκαινίασε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και υπουργός πολιτισμού Κ. Καραμανλής τονίζοντας ότι "η ανάδειξη της πνευματικότητας του βυζαντινού πολιτισμού, της κυρίαρχης έμφασης που απέδιδε, ως συνέχεια της αρχαιότητας, στην αυταξία του ανθρώπινου προσώπου, γίνεται ένας στόχος με ξεχωριστό συμβολισμό". Τα 220 έργα της Συλλογής του Αιγυπτιώτη συλλέκτη Γιώργου Τσολοζίδη (1928-2001) έχουν εκτεθεί, το 1994 και το 2001 σε Μουσεία της Θεσσαλονίκης και το 2002 στο Ελληνικό Ινστιτούτο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας.

    Στο πλαίσιο της έκθεσης, το Γραφείο Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Μουσείου σχεδίασε εκπαιδευτικό έντυπο - δραστηριότητα με τίτλο "Ματιές στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή τέχνη" που διατίθεται δωρεάν σε όλους τους νεαρούς επισκέπτες (περισσότερες πληροφορίες στο 2107231985).

    Η έκθεση είναι ανοικτή για το κοινό καθημερινά, εκτός Δευτέρας, 8:30 - 15:00. Χορηγός επικοινωνίας είναι η ΕΡΤ.

    Το Μουσείο βρίσκεται στη Λεωφόρο Βασ. Σοφίας 22, λίγα μέτρα από τον σταθμό του Μετρό (στάση Ευαγγελισμός) και σε κοντινή απόσταση από την Πλατεία Συντάγματος (2107294926).

    [24] Υγεία

    Έρευνα Βρετανών επιστημόνων

    Ύποπτοι καρκίνου οι πυλώνες

    3/6/2005 2:26:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Άλλη μια κατηγορία στους συνήθεις υπόπτους, τους πυλώνες υψηλής τάσης, έρχεται να προσάψει έρευνα του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που διαπίστωσε αύξηση των κρουσμάτων λευχαιμίας στα παιδιά που ζουν κοντά σε ηλεκτρικές γραμμές υψηλής τάσης. Για την έρευνά τους, οι επιστήμονες εξέτασαν 29.000 παιδιά, γεννημένα από το 1962 ως το 1995 στην Αγγλία και την Ουαλία, τα οποία εμφάνισαν καρκίνο, εκ των οποίων τα 9.700 λευχαιμία. Παράλληλα, παρατήρησαν και ένα δείγμα υγιών παιδιών. Όπως διαπίστωσαν, τα παιδιά που έχουν ζουν σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων από ηλεκτρική γραμμή υψηλής τάσης έχουν 70% μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από λευχαιμία. Ωστόσο, οι ερευνητές προκαλούν σύγχυση, καθώς δεν μπορούν να αποδείξουν πως υπάρχει σχέση αιτίας - αποτελέσματος και δεν παρουσιάζουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα για το αν πρέπει τελικά να εκκενωθούν οι κατοικημένες περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση μικρότερη των εξακοσίων μέτρων από τους πυλώνες.

    Ανάγκη για περαιτέρω έρευνα

    Τα 64 παιδιά που εμφάνισαν λευχαιμία ζούσαν σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων από μια γραμμή υψηλής τάσης, έναντι 258 παιδιών που ζούσαν σε απόσταση 200 ως 600 μέτρων από μια τέτοια γραμμή.

    Σε αναγωγή, τα αποτελέσματα φαίνεται να αποδεικνύουν πως η εμφάνιση λευχαιμίας σε περίπου πέντε παιδιά, από τα 400 - 420 νέα κρούσματα που καταγράφονται κάθε χρόνο στην Αγγλία και την Ουαλία, συνδέεται με την παρουσία πυλώνων.

    Εντούτοις, ο Τζέραλντ Ντρέιπερ, ένας από τους γιατρούς που πραγματοποίησαν την έρευνα, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι πυλώνες να είναι αθώοι. "Μπορεί να εξαρτάται από τον τύπο των τοποθεσιών όπου βρίσκονται οι γραμμές ή από τον τύπο των ανθρώπων που ζουν στις περιφέρειες αυτές και θα εξετάσουμε αυτές τις υποθέσεις", είπε μεταξύ άλλων.

    Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι η επιστημονική κοινότητα θεωρεί παράγοντες κινδύνου για καρκινογένεση τα γονίδια, την κληρονομικότητα και την ραδιενέργεια.

    Σχετικά Links: Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης

    [25] Υγεία

    Έρευνα Βρετανών για τον θόρυβο

    Τα αεροπλάνα βλάπτουν την μάθηση

    3/6/2005 11:39:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΒΒC - The Lancet

    Τις επιπτώσεις από τον θόρυβο των αεροσκαφών στα παιδιά αποτυπώνει μελέτη Βρετανών ερευνητών, που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση "The Lancet". Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα για περισσότερα από 2.800 παιδιά, εννέα και δέκα ετών, που ζουν κοντά στα αεροδρόμια Heathrow (Μεγάλη Βρετανία), Schiphol (Ολλανδία) και Barajas (Ισπανία) και κατέληξαν, πως η αύξηση του θορύβου κατά πέντε ντεσιμπέλ είχε ως συνέπεια τα παιδιά να βρίσκονται δύο μήνες πίσω στην ηλικία ανάγνωσης. Η έκθεση στο θόρυβο αεροσκαφών συνδέθηκε με την εξασθενισμένη ικανότητα ανάγνωσης, ενώ λήφθηκαν υπόψη διάφοροι παράγοντες, όπως οι κοινωνικοοικονομικές διαφορές μεταξύ των σχολείων. Τα συμπεράσματα των Βρετανών επιβεβαιώνουν και Γερμανοί συνάδελφοί τους, ενώ ο επικεφαλής των ερευνητών επεσήμανε, ότι οι συνέπειες της μακροχρόνιας έκθεσης στον θόρυβο παραμένουν ακόμα αδιευκρίνιστες και σε αυτές πρέπει να επικεντρωθούν οι μελέτες.

    Έρευνες για την μακροπρόθεση έκθεση

    Συνολικά, οι ερευνητές βρήκαν μια διαφορά περίπου 20 ντεσιμπέλ μεταξύ των παιδιών που εκτέθηκαν στα χαμηλότερα και υψηλότερα επίπεδα θορύβου αεροσκαφών, κάτι που "μεταφράζεται" σε καθυστέρηση μέχρι οκτώ μηνών στην αναμενόμενη ηλικία ανάγνωσης.

    Επίσης, τα αυξανόμενα επίπεδα έκθεσης στον θόρυβο των αεροσκαφών, αλλά και των αυτοκινήτων, συνδέθηκαν με την εμφάνιση άγχους στα παιδιά, καθώς και με την χαμηλή ποιότητα ζωής. Εντούτοις και εντελώς απροσδόκητα, η έκθεση στον θόρυβο των αυτοκινήτων βρέθηκε να βελτιώνει την ανάκληση της μνήμης.

    Όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, τα παιδιά μαθαίνουν να "εξοστρακίζουν" τον ήχο των αεροπλάνων, ωστόσο, αυτό μπορεί να σημαίνει πως διώχνουν κι άλλους "θορύβους", όπως για παράδειγμα οι οδηγίες των δασκάλων τους.

    Παράλληλα, τονίζουν ότι τα σχολεία που βρίσκονται κοντά σε αεροδρόμια πρέπει να μονωθούν κατάλληλα, αν και είναι προτιμότερο τα εκπαιδευτικά ιδρύματα να βρίσκονται μακριά από χώρους προσγείωσης και απογείωσης αεροσκαφών.

    Τα αποτελέσματα της βρετανικής έρευνας επιβεβαιώνει και μια άλλη Γερμανών επιστημόνων, που μελέτησαν παιδιά τα οποία ζουν κοντά στο παλιό αεροδρόμιο του Μονάχου, πριν και μετά το κλείσιμό του. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, τα παιδιά που φοιτούν σε σχολεία κοντά στον αερολιμένα βελτίωσαν την ικανότητα ανάγνωσης και την γνωστική απόδοση της μνήμης τους μετά το κλείσιμό του, ενώ οι συμμαθητές τους που το σχολείο τους είναι κοντά στο νέο αεροδρόμιο παρουσίασαν χαμηλές βαθμολογίες σε διαγωνίσματα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Αεροπορική "ασφυξία"

    [26] Τεχνολογία

    Τριπλάσιος σε μέγεθος ο γειτονικός γαλαξίας

    Γίγαντας η Ανδρομέδα

    3/6/2005 3:07:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: Reuters

    Αντιμέτωποι με νέα ευρήματα, αλλά και έτοιμοι να διορθώσουν ένα λάθος ετών, βρέθηκαν ερευνητές από ιδρύματα της Γαλλίας, των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας και της Αυστραλίας, που παρατήρησαν τον γειτονικό γαλαξία της Ανδρομέδας με το με το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο του κόσμου, το Keck στη Χαβάη. Όπως διαπίστωσαν, ο σπειροειδής γαλαξίας, ο πλησιέστερος γείτονας του δικού μας Μίλκι Ουέι, είναι τρεις φορές μεγαλύτερος σε πλάτος, απ ότι είχε υπολογισθεί αρχικά. Πιο συγκεκριμένα, έχει πλάτος 220.000 έτη φωτός, αντί για 70.000 με 80.000. Παράλληλα, οι νέες παρατηρήσεις έφεραν στο φως νέα στοιχεία για την Ανδρομέδα, τα οποία παρουσιάστηκαν σε συνάντηση της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας στη Μινεάπολις.

    Νέα στοιχεία

    Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσαν οι αστρονόμοι, η περιφέρεια της Ανδρομέδας παρουσιάζει ασυνήθιστη, ανώμαλη δομή και πιθανότατα προήλθε από συγκρούσεις μικρότερων γαλαξιών.

    Επίσης, το φωτοστέφανο από αραιά άστρα στην περιφέρεια του γαλαξία περιστρέφεται συγχρονισμένα μαζί με τους βραχίονές του γύρω από το κέντρο του, κάτι που σημαίνει πως τα άστρα αυτά αποτελούν τμήμα του δίσκου του γαλαξία και όχι ανεξάρτητη δομή.

    "Η ανακάλυψη του γιγάντιου δίσκου θα είναι πολύ δύσκολο να συμφιλιωθεί με τις υπολογιστικές προσομοιώσεις του σχηματισμού γαλαξιών. Δεν σχηματίζονται τεράστιοι περιστρεφόμενοι δίσκοι από τη συσσώρευση μικρών γαλαξιακών θραυσμάτων" δήλωσε στο Reuters ο Ροντρίγκο Ιμπάτα, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

    Ο γαλαξίας της Ανδρομέδας, με μάζα περίπου 1,5 φορά μεγαλύτερη από του Γαλαξία, βρίσκεται σε απόσταση περίπου δύο εκατομμυρίων ετών φωτός και σε μια καθαρή νύχτα είναι ορατός με γυμνό μάτι. Επίσης, πλησιάζει τον Μίλκι Ουέι με ταχύτητα 140 χλμ το δευτερόλεπτο και αναμένεται να συγκρουστεί μαζί του σε τρία δισεκατομμύρια χρόνια.

    [27] Τεχνολογία

    "Πάτησε" τα 50 το γνωστό Κοσμοδρόμιο

    "Χρόνια πολλά" Μπαϊκονούρ

    3/6/2005 1:12:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Μισό αιώνα ζωής "έκλεισε" την Πέμπτη το Κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ και το πάρτι των γενεθλίων του έγινε με κάθε επισημότητα, παρουσία του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν και του ομολόγου του από το Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ. Το Κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ, που εγκαινιάστηκε στις 2 Ιουνίου 1955, είναι το μεγαλύτερο, αλλά και αρχαιότερο που υπάρχει, ενώ πολλές και σημαντικές είναι οι πρωτιές του. Στα 50 χρόνια ζωής του, έχουν εκτοξευτεί περίπου 2.500 διαστημόπλοια και έχουν αναχωρήσει περισσότεροι από 130 κοσμοναύτες. Ο πρώτος δορυφόρος που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, αλλά και ο πρώτος άνθρωπος που ταξίδεψε στο Διάστημα, ο Γιούρι Γκαγκάριν, αναχώρησαν από το Μπαϊκονούρ. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης και την ανεξαρτησία του Καζακστάν, η Ρωσία εκμισθώνει το Κοσμοδρόμιο, καθώς, παρότι διαθέτει άλλα δύο, μόνο από αυτό μπορούν να ξεκινήσουν επανδρωμένες αποστολές προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS).

    Αξίζει να σημειωθεί, πως η Ρωσία σκοπεύει να δημιουργήσει ένα νέο Κοσμοδρόμιο στο Ντομπαρόφσκοϊε (κοντά στα Ουράλια Όρη), το οποίο αναμένεται να αξιοποιηθεί και εμπορικά για την εκτόξευση δορυφόρων.

    [28] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ιωνικός: Κρατάει τον κορμό

    3/6/2005 6:45:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ανανεώσεων συνέχεια στην ΠΑΕ Ιωνικός, αφού και σήμερα Παρασκευή, ο πρόεδρος Χρήστος Κανελλάκης είχε σειρά συναντήσεων με ποδοσφαιριστές της ομάδας για τα νέα συμβόλαιά τους. Συγκεκριμένα, από τα γραφεία πέρασαν ο Αλέξης Γαβριλόπουλος, που υπέγραψε συμβόλαιο μονοετούς διάρκειας, ο Φιλίπ Ντα Κόστα και ο Ηλίας Κακαράς, οι οποίοι υπέγραψαν για τέσσερα χρόνια, ο Σταύρος Τζαναβάρας και ο Ευθύμης Κοτίτσας, που υπέγραψαν για πέντε χρόνια. Φαίνεται πλέον καθαρά πλέον η πρόθεση της διοίκησης να διατηρήσει τον βασικό "κορμό" της ομάδας, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Έτσι, δεν θα συμβεί το φαινόμενο προηγούμενων ετών, όταν κάθε καλοκαίρι ο Ιωνικός έφτιαχνε μια ομάδα από την αρχή.

    Συνεχίζονται οι προπονήσεις

    Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ θέλει να τελειώσει όλες τις εκκρεμότητες με τους παίκτες, οι οποίοι ήδη ανήκουν στην ομάδα, για να προχωρήσει στη συνέχεια στις αναγκαίες προσθήκες, έτσι ώστε να ενισχυθεί ο Ιωνικός σε θέσεις που πραγματικά έχει ανάγκη.

    Από εκεί και πέρα, οι ποδοσφαιριστές του Ιωνικού συνεχίζουν τις προπονήσεις τους στο γήπεδο της Βάρης, υπό την επίβλεψη του γυμναστή Αλεξ Κασέρες.

    Ο Ουρουγουανός τεχνικός τους έδωσε ρεπό για το Σαββατοκύριακο, ενώ οι προπονήσεις θα αρχίσουν και πάλι τη Δευτέρα το πρωί και θα σταματήσουν μόλις έρθει ο νέος προπονητής, ο οποίος θα καταρτίσει το πρόγραμμα της προετοιμασίας για τη νέα περίοδο.

    [29] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Κωφίδης: "Επιστροφή στα '80ης..."

    3/6/2005 6:32:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Για το σχεδιασμό της νέας χρονιάς, αλλά και το πώς θα ήθελε τον Ηρακλή τη νέα περίοδο μίλησε στην αποχαιρετιστήρια συνέντευξη της χρονιάς που πέρασε έδωσε σήμερα ο τεχνικός της ομάδας της Θεσσαλονίκης, Σάββας Κωφίδης. Ο Έλληνας τεχνικός αφού σημείωσε ότι ο προγραμματισμός έχει ήδη αρχίσει με τις προτάσεις ανανέωσης των συμβολαίων, τόνισε ότι στόχος του είναι ο Ηρακλής να ξαναπαίξει το όμορφο ποδόσφαιρο της δεκαετίας του 80, τότε που η γενιά των Χατζηπαναγή, Παπαϊωαννου, είχε κάνει όλη την Ελλάδα να μιλάει με θαυμασμό για την ομάδα της Θεσσαλονίκης. "Μπορεί να μην πέτυχε το σκοπό της με την κατάκτηση κάποιου τίτλου αλλά όλοι αναπολούμε εκείνη την ομάδα" τόνισε ο κ. Κωφίδης, που είκοσι χρόνια μετά θέλει να δει την ομάδα του να παίζει και πάλι καλή μπάλα, μόνο που αυτή τη φορά ελπίζει να φέρει ένα τρόπαιο στην συμπρωτεύουσα.

    "Στόχος μου είναι να έχω 25 παίκτες"

    "Ξεκινήσαμε τον προγραμματισμό μας για τη νέα χρονιά με πρώτο μέλημα μας την παραμονή των Σεγκιρί, Σνάουτσνερ, Φορτούζι, Επαλέ, Κατσαμπή, Κεϊτά, Μουράτι και Μπακιρτζίογλου. Με τους Επαλέ και Κατσαμπή να έχουν ήδη αποφασίσει την παραμονή τους και περιμένοντας την απάντηση των υπολοίπων ανάλογα θα κινηθούμε για να πάρουμε άλλους παίκτες σε αυτές τις θέσεις ώστε να καλύψουμε τα κενά τους", επισήμανε στην αρχή της συνέντευξης ο Κωφίδης.

    Για την περίπτωση του Κεϊτά που υπέγραψε στη Νανσί ο Σάββας Κωφίδης ήταν σαφής: "Αν ο Κέιτα δεν δέχτηκε την προσφορά και πήγε σε άλλη ομάδα δεν σταματάμε εδώ και συνεχίζουμε. Αν μείνουν αυτοί οι εφτά τότε το πιο πιθανό είναι να μην αλλάξουν πολλά πράγματα. Για αυτό και θα κάνουμε βήμα προς βήμα το σχεδιασμό μας γιατί δεν ξέρουμε τι μπορεί να προκύψει. Υπάρχει συγκεκριμένο οικονομικό πλάνο και θα κινηθούμε βάση αυτού. Δεν θα κάνουμε υπερβολές αφού έτσι θα ζημιωθεί η ομάδα κάτι που δεν θέλουμε. Στόχος μου είναι να έχω 25 παίκτες ώστε να φθάσουμε σε ένα επίπεδο και να δουλεύουμε με 18 συν 2 τερματοφύλακες, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τη Β΄ ομάδα, η οποία δεν είναι ξέχωρο κομμάτι και για αυτό θα βρισκόμαστε σε άμεση συνεργασία".

    Όταν ήρθε η ώρα να μιλήσει για τους αγωνιστικούς στόχους στη νέα περίοδο ο Σάββας Κωφίδης, σαν νέος Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ανέλυσε το ονειρό του: "Είδαμε αυτή η ομάδα να παίζει καλό ποδόσφαιρο που άρεσε στον κόσμο και σε μένα. Αλλά θέλω να φθάσουμε σε ένα επίπεδο ώστε να μιλάμε για αυτή την ομάδα με θαυμασμό. Προσανατολίζομαι λοιπόν σε μία ομάδα περισσότερο επιθετική κάτι όμως που για να γίνει θα πρέπει να ξεκινήσει από το χώρο του κέντρου. Όπως και να είναι η μεγάλη επιθυμία μου είναι να παίξουμε τέτοιο ποδόσφαιρο ώστε ο κόσμος να έρχεται και να θαυμάζει την ομάδα. Όλοι αναπολούμε την ομάδα του ΄80 κι όλοι την έχετε σαν μέτρο σύγκρισης ακόμα και σήμερα. Μια ομάδα που δεν κατάφερε να πάρει κανένα πρωτάθλημα ή Κύπελλο, κάτι που σημαίνει πως δεν κατάφερε να πετύχει κάποιο στόχο. Κι εμείς θέλουμε να πάρουμε το πρωτάθλημα, αλλά πρωταρχικός μας στόχος είναι να δημιουργήσουμε την ομάδα και μετά να μιλάμε για το πρωτάθλημα. Κι εγώ το επιθυμώ. Όπως όλοι. Εκείνο που θέλω όμως είναι να λέει ο κόσμος πάμε στον Ηρακλή να δούμε ποδόσφαιρο".

    Τέλος ο προπονητής του Ηρακλή προσδιόρισε πως η προετοιμασία για τη νέα χρονιά θα αρχίσει στις 4 Ιουλίου ενώ το διάστημα 25 Ιουλίου με 6 Αυγούστου ο "Γηραιός" θα πάει στην Ολλανδία όπου θα δώσει έξι φιλικά παιχνίδια με ξένες ομάδες Α΄ κατηγορίας, ενώ στην επιστροφή της στην Ελλάδα δεν αποκλείεται να ακολουθήσουν κι άλλα σημαντικά φιλικά παιχνίδια χωρίς να προσδιορίσει όμως αριθμό και ομάδες.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 3 June 2005 - 16:58:05 UTC