Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-05-27

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Τραγικές μνήμες
  • [02] Βάζοντας μυαλό σε υπερυπολογιστές
  • [03] Η ζωή εν "ντουλάπα"
  • [04] Προ ημερησίας για τη Δημόσια Διοίκηση
  • [05] "Μηδενική ανοχή"
  • [06] Αντικαθιστούν το διαβατήριο του Ειρηναίου
  • [07] Νέος ποινικός κώδικας στην Τουρκία
  • [08] Ποικίλες αντιδράσεις για την εθελούσια
  • [09] Μετοχοποιείται η Αγροτική
  • [10] Μεγαλύτερες οι επιδοτήσεις για το βαμβάκι
  • [11] Υπέρ της Λίβερπουλ ο "Κάιζερ"
  • [12] Παρελθόν Κάρολ και Ρικάρντο
  • [13] Πρόταση Μπορντό για Σμίτσερ
  • [14] Ζήτησε εγγυήσεις ο Ντούσκο
  • [15] Τα έψαλε στον "τίγρη" ο Ζούπας
  • [16] Παρελθόν οι Μπασινάς - Μινχ
  • [17] ΑΕΚ: "Ευχαριστούμε τους φιλάθλους"
  • [18] Άρης: Εκκρεμότητες με Μπάρτον
  • [19] Είπαν αντίο Πεδουλάκης-Μακεδονικός
  • [20] Ιt’ s party time…
  • [21] Και στο βάθος... εμφύλιος
  • [22] Τελευταία πράξη για Κεντέρη-Θάνου
  • [23] Αισιόδοξος ο Ιωσηφίδης
  • [24] Προσγειωμένος ο Καμπάνια
  • [25] Ένοχος μεταβολισμός
  • [26] Ποινή με έξτρα μπέικον
  • [27] To software του έρωτα
  • [28] Τέλος ο Χατζάρας
  • [29] Συμφωνησε με Γιαννουρή ο Πανιώνιος

    [01] Κοινωνία

    Συνεχίζεται τη Δευτέρα η δίκη για το "Σαμίνα"

    Τραγικές μνήμες

    27/5/2005 12:29:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/5/2005 6:25:55 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Εφιαλτικές μνήμες από το τραγικό ναυάγιο του επιβατηγού οχηματαγωγού "Εξπρές Σαμίνα" το Σεπτέμβριο του 2000 στην Πάρο ξαναζωντάνεψαν στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στον Πειραιά, όπου δικάζονται οι εννέα κατηγορούμενοι για την πολύνεκρη τραγωδία, που κόστισε τη ζωή σε 81 ανθρώπους, επιβάτες και μέλη του πληρώματος. Πριν από την έναρξη της δίκης, την Παρασκευή, προκλήθηκε ένταση, καθώς συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το Ναυτοδικείο, επιχείρησαν να μπουν στην αίθουσα και απωθήθηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις. Η ακροαματική διαδικασία διακόπηκε και θα συνεχιστεί την Δευτέρα, οπότε θα απαγγελθεί και το κατηγορητήριο, ενώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της έδρας, αναμένεται να μεταφερθεί την ερχόμενη Παρασκευή στο Εφετείο Αθηνών, καθώς η αίθουσα του Ναυτοδικείου είναι μικρή και οι έξω χώροι κρίνονται ανεπαρκείς για μια τόσο μεγάλης σημασίας δίκη.

    Κατηγορούμενοι και κατηγορίες

    Σύμφωνα με τη ογκώδη δικογραφία και το τελευταίο παραπεμπτικό βούλευμα το "Εξπρές Σαμίνα" το απόγευμα της 26ης Σεπτεμβρίου 2000 είχε αποπλεύσει από το λιμάνι του Πειραιά για τα νησιά Πάρο, Νάξο, Ικαρία, Σάμο και τελευταίο το λιμάνι της Πάτμου με 472 επιβάτες και 61 Έλληνες ναυτικούς πλήρωμα, χωρίς να διαθέτει τα απαραίτητα σωστικά μέσα, ενώ και τα πιστοποιητικά του το έκριναν οριακά αξιόπλοο.

    Στο εδώλιο, κατηγορούμενοι σε βαθμό κακουργήματος κάθονται ο πλοίαρχος Βασίλης Γιαννακής και ο υποπλοίαρχος της μοιραίας βάρδιας, Αναστάσιος Ψυχογιός ενώ τα μέλη του πληρώματος, , Γεράσιμος Σκαδαρέλης Α μηχανικός, Δημ. Τσούρας, ασυρματιστής και Παναγιώτης Κάσδαλης, ναύτης, διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος. Επίσης στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν, με πλημμεληματικές κατηγορίες, δύο εκπρόσωποι της πλοιοκτήτριας εταιρίας και ένας επιθεωρητής του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας.

    Κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος ο πλοίαρχος Βασίλης Γιαννακής και ο υποπλοίαρχος Αναστάσιος Ψυχογιός για ανθρωποκτονία από αμέλεια με ενδεχόμενο δόλο, σωματικές βλάβες από αμέλεια, διατάραξη της ασφάλειας των υδάτινων συγκοινωνιών και πρόκληση ναυαγίου ενώ ο ύπαρχος Γιώργος Τριαντάφυλλος και ο Α μηχανικός Γεράσιμος Σκαδαρέλης για ανθρωποκτονία από αμέλεια, κατά συρροή και πρόκληση ναυαγίου από αμέλεια.

    Ο ασυρματιστής Δ. Τσούρας για εγκατάλειψη κινδυνεύοντας πλοίου, χωρίς την συναίνεση του πλοιάρχου και ο επιθεωρητής του ΥΕΝ για έκδοση ψευδών βεβαιώσεων.

    Πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά είναι ο Νίκος Λεοντής και δικαστές οι Γ. Κοντός και Δήμητρα Τσουτσάνη. Αναπληρωματικοί δικαστές είναι οι Βασίλης Λαμπρόπουλος και Χαράλαμπος Θανέλας. Εισαγγελέας έδρας είναι ο Παναγιώτης Μπρακουμάτσος και αναπληρωματικός του ο Αριστείδης Φραγκιαδάκης.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Στο εδώλιο για το "Σαμίνα"

    [02] Τεχνολογία

    Βάζοντας μυαλό σε υπερυπολογιστές

    27/5/2005 5:56:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: ΑΠΕ-Associated Press

    Βγαλμένες από τις σελίδες μυθιστορήματος επιστημονικής φαντασίας μοιάζουν οι προβλέψεις ενός Βρετανού μελλοντολόγου, για το επόμενο μισό του 21ου αιώνα. Ο Ιαν Πίρσον, επικεφαλής της τμήματος μελλοντολογίας της British Telecom, πληρώνεται από τον τηλεπικοινωνιακό κολοσσό για να φαντάζεται το αύριο και αυτό κάνει. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του, για τις οποίες έλαβε υπόψη τον καλπασμό της σύγχρονης τεχνολογίας, μέχρι το 2050 η εξέλιξη των υπολογιστών θα είναι τόσο προχωρημένη, ώστε θα είναι δυνατή η "φόρτωση" των περιεχομένων ενός ανθρώπινου εγκεφάλου σε έναν υπερ-υπολογιστή. Πως; Ναι, αυτό ακριβώς υποστηρίζει και τονίζει πως ο ζητούμενο δεν είναι η δημιουργία ενός υπολογιστή με κατάλληλη ισχύ και ταχύτητα, αλλά η πιστή "αντιγραφή" της ανθρώπινης συνείδησης...

    Μηχανές με αισθήματα

    "Είναι ρεαλιστικό να πούμε ότι γύρω στο 2050 ο άνθρωπος θα μπορεί να φορτώνει το περιεχόμενο του εγκεφάλου σε ένα μηχάνημα και έτσι ο θάνατος δεν θα συνιστά πλέον πρόβλημα, τουλάχιστον όχι για την καριέρα του", δηλώνει ο κ. Πίρσον στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα The Observer. Ξεκαθαρίζει πάντως πως η πρακτική αυτή δεν θα απευθύνεται σε όλα τα βαλάντια. Το κόστος της θα είναι απαγορευτικό για καμιά 20ετία τουλάχιστον, αλλά μέχρι το 2080 πιστεύει πως και αυτό το πρόβλημα θα έχει λυθεί. "Μέχρι τότε θα έχει γίνει υπόθεση ρουτίνας" δηλώνει και διευκρινίζει πως σε καμία περίπτωση δεν αστειεύεται. "Πάρτε για παράδειγμα τη νέα κονσόλα του παιχνιδιού της Sony. Η ισχύς της είναι 35 φορές μεγαλύτερη από εκείνη του προηγούμενου μοντέλου, κάτι ανάλογο με την ισχύ του 1% του ανθρώπινου εγκεφάλου. Οπότε καταλαβαίνετε ότι 45 χρόνια μετά είναι πολύ χρόνος για την τεχνολογία" λέει.

    Τότε ποιο είναι το επόμενο βήμα; Ο στόχος είναι τα συναισθήματα, αυτό που φαντάστηκε δηλαδή ο Ισαάκ Ασίμωφ όταν έγραφε το "Εγώ το ρομπότ" το 1950.

    "Η συνείδηση είναι απλώς άλλη μία αίσθηση και εκεί προσπαθεί να καταλήξει η τεχνολογία" λέει ο Πίρσον, παραδεχόμενος ωστόσο ότι δεν συμφωνούν όλοι μαζί του. "Το συμπέρασμα μου είναι ότι θα είναι εφικτή η δημιουργία ενός υπολογιστή με συνείδηση και ευφυΐα επιπέδου υπεράνθρωπου πριν από το 2020" επιμένει και δίνει έμφαση στις εφαρμογές μιας τέτοιας τεχνολογία, όπως π.χ. αεροπλάνα που φοβούνται να πέσουν.

    "Όταν βρίσκομαι μέσα σε ένα αεροπλάνο θέλω να ξέρω ότι ο κομπιούτερ του φοβάται πολύ περισσότερο το ενδεχόμενο μιας συντριβής απ΄ ότι εγώ, οπότε θα κάνει ότι χρειαστεί για να παραμείνει στον αέρα ή για να προσγειωθεί κανονικά" δηλώνει και σε αυτό οι περισσότεροι μάλλον συμφωνούν μαζί του. Τώρα αν θα επαληθευτούν οι προβλέψεις του, ποιος ξέρει. Μήπως και τον Ιούλιο Βερν φαντασιόπληκτο δεν τον έλεγαν στην εποχή του;

    [03] Ζωής ...σΤάσεις

    Η ζωή εν "ντουλάπα"

    27/5/2005 4:39:00 μμ

    Πηγή: AΠΕ-Γαλλικό Πρακτορείο

    Ερμάριο που μετατράπηκε σε στούντιο μόλις πέντε τετραγωνικών μέτρων βρήκε ένοικο αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο αντί 135 στερλινών (189 ευρώ) την εβδομάδα, δηλαδή 585 στερλινών (820 ευρώ) το μήνα.

    Ο ιδιοκτήτης αυτού που μοιάζει να είναι η μικρότερη κατοικία της βρετανικής πρωτεύουσας κατάφερε με επιμονή και υπομονή να χωρέσει σε αυτό το μικροσκοπικό χώρο: κουζινίτσα, χώρο μπάνιου για ντους, ιματιοθήκη και το κρεβάτι εγκατεστημένο πάνω σε μικρό θεωρείο, το οποίο είναι προσβάσιμο με σκαλίτσα.

    Το λιλιπούτειο διαμέρισμα των αρχών του αιώνα, σε κτίριο της εποχής του Εδουάρδου, βρίσκεται σε προνομιούχο θέση στην καρδιά του Νότινγκ Χιλ, σε πλούσιο προάστιο του δυτικού Λονδίνου. Ο ιδιοκτήτης του, ένας από τους διευθυντές της εταιρίας στην οποία ανήκει το κτίριο μεταμόρφωσε το 1980 αυτό το ερμάριο, προκειμένου να το κάνει ένα πρόχειρο κατάλυμα για περαστικούς τουρίστες.

    Ο Γκόρντον Μπλόστεν, μεσίτης ακινήτων και αρμόδιος για την ενοικίαση του διαμερίσματος το χαρακτήρισε "μικροσκοπικό πλην όμως ιδιαίτερα προνομιούχο".

    Το στούντιο με εγκαταστάσεις από χρώμιο, πάτωμα και διαχωριστικούς τοίχους από γυαλί, βρήκε ένοικο μέσα σε μόλις τρεις ημέρες από τη δημοσίευση της αγγελίας ενοικίασής του. "Στο εξής κατοικείται από μια νέα δραστήρια γυναίκα με πολλές επαγγελματικές υποχρεώσεις. Ίσως δεν προτίθεται να μένει πολύ μέσα ή τουλάχιστον εγώ της το εύχομαι", αστειεύτηκε ο μεσίτης. Σε περίπτωση πώλησής του, το διαμέρισμα θα μπορούσε, κατά το μεσίτη, να βρει αγοραστή αντί 100.000 στερλινών (145.000 ευρώ) καθώς μέσα στην πρωτεύουσα οι τιμές των ακινήτων είναι οι υψηλότερες στον κόσμο.

    [04] Πολιτική

    Ζητά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ

    Προ ημερησίας για τη Δημόσια Διοίκηση

    27/5/2005 2:43:00 μμ

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, με θέμα την "άλωση" της Δημόσιας Διοίκησης ζήτησε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Σε σχετική επιστολή του προς την πρόεδρο της Βουλής Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαπιστώνει "τεράστιο χάσμα ανάμεσα στις προγραμματικές δεσμεύσεις της Κυβέρνησης και την πράξη της" σε σχέση με την επανίδρυση του Κράτους στη βάση των αρχών της ηθικής, της αξιοκρατίας, της ισονομίας και της διαφάνειας. Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, "η λεγόμενη επανίδρυση έχει ταυτιστεί από την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό με τον κομματισμό και την αναξιοκρατία. Η Κυβέρνηση επιχειρεί την άλωση της Δημόσιας Διοίκησης με γνώμονα το μικροκομματισμό και όχι το γενικό συμφέρον". Την Τετάρτη 8 Ιουνίου, η Βουλή έχει προγραμματίσει τη διεξαγωγή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, για την Οικονομία, την οποία έχει ζητήσει η Κυβέρνηση.

    [05] Κοινωνία

    Για παραδικαστικά διακήρυξε ο Πρωθυπουργός

    "Μηδενική ανοχή"

    27/5/2005 12:46:00 μμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/5/2005 3:32:35 μμ)

    Συντάκτης: Αθηνά Σαλούστρου

    Την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τη διαφθορά και τα παραδικαστικά κυκλώματα επεσήμανε σήμερα ο Πρωθυπουργός από τη Θεσσαλονίκη, μιλώντας σε εκδήλωση για τα δέκα χρόνια της Εθνικής Σχολής Δικαστών. "Ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη θέση της Κυβέρνησης είναι η μηδενική ανοχή στα παραδικαστικά κυκλώματα, τη διαφθορά και τη συναλλαγή", τόνισε χαρακτηριστικά ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος κάλεσε τους νέους δικαστές να υπηρετήσουν το λειτούργημά τους "με πίστη και αφοσίωση χωρίς εκπτώσεις και συμβιβασμούς", υπογραμμίζοντας, πως αυτή θα είναι η καταξίωσή τους.Ο Πρωθυπουργός ανέπτυξε τους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της Δικαιοσύνης λέγοντας πως είναι ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας της, η διαρκής αναβάθμιση της ποιότητάς της, η επίσπευση του έργου της και την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της.

    "Θωρακίζουμε την ελληνική Δικαιοσύνη"

    Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι, τα φαινόμενα διαφθοράς, που δημιουργούν σκιές στην εικόνα της Δικαιοσύνης δεν έχουν θέση στη σύγχρονη Ελλάδα. "Η πλειοψηφία των λειτουργών, που τιμούν τον όρκο και τον θεσμό δεν μπορεί να ταυτίζεται με τις όποιες εξαιρέσεις".

    Ο κ. Καραμανλής ανέπτυξε τους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής στο χώρο της Δικαιοσύνης λέγοντας, πως είναι ο εκσυγχρονισμός της λειτουργίας της, η διαρκής αναβάθμιση της ποιότητάς της, η επίσπευση του έργου της και την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της.

    "Θωρακίζουμε και στηρίζουμε θεσμικά την ελληνική Δικαιοσύνη ώστε να έχει αυτό, που δικαιούται: το κύρος, την εκτίμηση, την εμπιστοσύνη των πολιτών», είπε και διακήρυξε: "Εργαζόμαστε για τη δικαιοσύνη που είναι ανεπίληπτη και σεβαστή στη συνείδηση όλων των Ελλήνων πολιτών, τη δικαιοσύνη στην οποία δεν έχει θέση και δεν μπορεί να σταθεί ούτε για μια στιγμή κανένας επίορκος δικαστής".

    Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός είπε ότι, η ηγεσία της Δικαιοσύνης έχει ξεκινήσει τη διαδικασία της εξυγίανσης και η κυβέρνηση προωθεί τις αναγκαίες νομοθετικές παρεμβάσεις. Όπως σημείωσε σε αυτήν την υποχρέωση ανταποκρίνεται και το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή.

    «Θεσπίσαμε μια σειρά συγκεκριμένων μέτρων, που στόχο έχουν να καταπολεμηθούν ριζικά τα όποια φαινόμενα διαφθοράς στο χώρο της Δικαιοσύνης. Να κλείσουν οριστικά οι κερκόπορτες της δικαστικής και παραδικαστικής συναλλαγής, να υπάρξει στήριξη στους έντιμους και ακέραιους δικαστικούς λειτουργούς, που αποτελούν την συντριπτική πλειοψηφία", τόνισε.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ακόμα ότι έχει ξεκινήσει και αποδίδει καρπούς, όπως είπε-ένα ευρύ πρόγραμμα αναμόρφωσης του σωφρονιστικού συστήματος.

    Για τις υποδομές στη Δικαιοσύνη είπε, πως προχωρεί η ανέγερση έξι νέων σύγχρονων δικαστικών μεγάρων και ολοκληρώνονται οι μελέτες για άλλα εφτά, έχουν ξεκινήσει έργα πληροφορικής σε δικαστικές υπηρεσίες όλης της χώρας, υλοποιείται η μηχανογράφηση του ποινικού μητρώου των Εισαγγελιών Πρωτοδικών σε δέκα μεγάλες πόλεις, κ.α.

    Στην ομιλία του ο υπουργός Δικαιοσύνης Αναστάσης Παπαληγούρας είπε μεταξύ άλλων ότι, η παρουσία του Πρωθυπουργού στην εκδήλωση "σηματοδοτεί την μέριμνα της Κυβέρνησης να διαμορφώσει μια νέα γενιά Ελλήνων δικαστικών λειτουργών με υψηλή επιστημονική κατάρτιση και συνείδηση, με ουσιαστική συγκρότηση και ακέραιο φρόνημα, ικανών να ανταποκριθούν στα πρωτόγνωρα δεδομένα, στις νέες απαιτήσεις, στις νέες συνθήκες που οι ιλιγγιώδεις αλλαγές του σύγχρονου κόσμου επιφέρουν και στον ευρύτερο χώρο του Δικαίου".

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η ηγεσία της Δικαιοσύνης, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, κ.α.

    Το βράδυ, ο κ. Καραμανλής θα μιλήσει σε εκδήλωση για τα 50 χρόνια της Πολυτεχνικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

    [06] Κοινωνία

    Τη Δευτέρα αποφασίζουν για τοποτηρητή

    Αντικαθιστούν το διαβατήριο του Ειρηναίου

    27/5/2005 11:31:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 27/5/2005 5:38:55 μμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Στην αντικατάσταση του διαβατηρίου του Ειρηναίου προχώρησε η Kυβέρνηση. Στο νέο διαβατήριο, εξάμηνης διάρκειας, θα αναφέρεται πλέον ως πρώην Πατριάρχης και όχι ως Πατριάρχης Ιεροσολύμων. Η εντολή δόθηκε αργά το μεσημέρι της Παρασκευής από τον αρμόδιο υφυπουργό Εξωτερικών Παναγιωτη Σκανδάλακη. Στο μεταξύ, τη Δευτέρα θα συνεδριάσει στα Ιεροσόλυμα η Σύνοδος του Πατριαρχείου για την εκλογή τοποτηρητή, όπως αποφάσισε το πρωί, η τριμελής διοικούσα επιτροπή του Πατριαρχείου. Στη Σύνοδο έχουν προσκληθεί και οι τέσσερις αρχιερείς, που πρόσκεινται στον Ειρηναίο. "Για να υπάρχει σωστή θεραπεία, πρέπει το σάπιο να κόβεται και να φεύγει", δήλωσε ο μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, σχολιάζοντας την απόφαση της Πανορθόδοξης Συνόδου να κηρύξει εκπτώτο τον Πατριάρχη πρώην Ιεροσολύμων Ειρηναίο. Σε δηλώσεις του κατά την επιστροφή της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Κύπρου από την Κωνσταντινούπολη, ο μητροπολίτης Πάφου επεσήμανε ότι λύπησε όλους και όχι μόνο το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων, η εξέλιξη των πραγμάτων.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Ημέρα εξελίξεων

    [07] Κόσμος

    Εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο

    Νέος ποινικός κώδικας στην Τουρκία

    27/5/2005 5:24:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Έναν αναθεωρημένο ποινικό κώδικα, βασικό προαπαιτούμενο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις 3 Οκτωβρίου, ενέκρινε την Παρασκευή το τουρκικό κοινοβούλιο. Ο κώδικας επρόκειτο αρχικά να τεθεί σε ισχύ την 1η Απριλίου, αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε τελικά και ο κώδικας αποσύρθηκε επειδή είχε δεχθεί επικρίσεις για την επιβολή περιορισμών στα μέσα ενημέρωσης. Ο νέος ποινικός κώδικας πρέπει να υπογραφεί από τον πρόεδρο Σεζέρ πριν τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουνίου. Υπέρ του αναθεωρημένου κώδικα ψήφισαν 346 βουλευτές σε σύνολο 550, και μόνο τρεις τον καταψήφισαν.

    [08] Οικονομία

    Διχάζει η συμφωνία διοίκησηςεργαζομένων στον ΟΤΕ

    Ποικίλες αντιδράσεις για την εθελούσια

    27/5/2005 7:16:00 μμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Πηγή: ΑΠΕ - ΝΕΤ - ΝΕΤ 105.8

    Κριτική στον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε το ΠΑΣΟΚ το θέμα της συμφωνίας διοίκησης και εργαζομένων στον ΟΤΕ άσκησαν συνδικαλιστές του Οργανισμού σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Την ίδια ώρα, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Γιώργος Παπανδρέου, κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι "δεν είναι ικανή να κάνει σοβαρές τομές" και ζήτησε να δωθούν στη δημοσιότητα τα πλήρη στοιχεία για την συμφωνία, ενώ αποδοκίμασε έμμεσα τους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ στον ΟΤΕ, που υπέγραψαν. Στο μεταξύ, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, επανέλαβε την ικανοποίηση της Κυβέρνησης και ξεκαθάρισε, ότι η άρση της μονιμότητας δεν αγγίζει τους υπαλλήλους στο Δημόσιο, παρά μόνο όσους θα προσληφθούν με το νέο καθεστώς στον ΟΤΕ. "Ο δρόμος του ΟΤΕ για εθελουσία έξοδο και άρση της μονιμότητας θα ακολουθηθεί και σε άλλες ΔΕΚΟ", τόνισε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Διαφορετικές απόψεις στο ΠΑΣΟΚ

    Η συμφωνία για εθελούσια έξοδο στον ΟΤΕ απασχόλησε τη σύσκεψη που είχε την Παρασκευή ο κ. Παπανδρέου με το οικονομικό επιτελείο του ΠΑΣΟΚ στη Χαριλάου Τρικούπη, ενόψει της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για την Οικονομία.

    "Η Κυβέρνηση αποδεικνύει καθημερινά ότι δεν είναι ικανή να κάνει σοβαρές τομές και σε ό,τι αφορά τον ΟΤΕ έχουμε σοβαρότατα ερωτηματικά στα οποία οφείλει να δώσει απάντηση, αλλά και πλήρη στοιχεία", τόνισε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνοντας ότι το βασικότερο για το κόμμα του είναι το μεγάλο κόστος των ρυθμίσεων που έχουν γίνει με τη συμφωνία στον ΟΤΕ και, ειδικότερα, η μετακίνηση του κόστους στο κοινωνικό σύνολο και εις βάρος των εργαζομένων.

    Παράλληλα, ο κ. Παπανδρέου αποδοκίμασε έμμεσα τους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ στον ΟΤΕ, που υπέγραψαν τη συμφωνία, και απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε: "εγώ θέτω τις αρχές τις οποίες έχουμε ως Κίνημα και σ΄ αυτές τις αρχές είμαστε αταλάντευτοι".

    Από την πλευρά του, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, τόνισε πως αν η Κυβέρνηση φέρει νόμο στη Βουλή για την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και για τη συμφωνία μεταξύ διοίκησης και εργαζομένων, θα προκληθεί αντίδραση από την Ε.Ε., ενώ θα υπάρχουν και προβλήματα αντισυνταγματικότητας.

    Απαντώντας, ο Έλληνας επίτροπος στην Ένωση, Σταύρος Δήμας, επισήμανε ότι δεν υπάρχει θέμα αντίδρασης από την Κομισιόν ,καθώς η διοίκηση του ΟΤΕ έχει πραγματοποιήσει ήδη δύο συναντήσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες, κατά τη διάρκεια των οποίων ενεκρίθησαν οι συγκεκριμένες επιλογές.

    Διχασμένοι οι συνδικαλιστές

    Στο μεταξύ, η συμφωνία με την διοίκηση Βουρλούμη και κυρίως η κατάργηση της μονιμότητας διχάζει τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ, ενώ ένταση επικράτησε την Παρασκευή στο 30ο συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του Οργανισμού, στη Θεσσαλονίκη.

    "Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει την πείρα και τις δυνατότητες να αντιμετωπίζει τα προβλήματα και όποιοι το υποτιμούν θα βρεθούν μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις", είπε ο πρόεδρος της ΟΜΕ ΟΤΕ, Γιώργος Παναγόπουλος, απαντώντας στην κριτική που δέχεται η Ομοσπονδία για την υπογραφή της συμφωνίας.

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Μάριος Σαλμάς, υπογράμμισε ότι το συνδικαλιστικό κίνημα στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων και σημείωσε ότι θα υπάρξει προστασία των εργαζομένων στον ΟΤΕ, ενώ ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, τόνισε ότι το κόστος της εθελουσίας εξόδου δεν πρέπει να μεταφερθεί στην κοινωνία μέσω του κρατικού προϋπολογισμού.

    Την ώρα που μιλούσε ο κ. Βενιζέλος, ένταση προκάλεσε συνδικαλιστής, ο οποίος απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "η ΠΑΣΚΕ πρέπει να πάρει θέση κι όχι να κοροϊδεύει τον κόσμο".

    Από την πλευρά τους, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Άγγελος Τζέκης και ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ, Νίκος Παυλίδης, τάχθηκαν κατά της συμφωνίας, διότι, όπως, είπαν αίρει τη μονιμότητα και ανατρέπει τις εργασιακές σχέσεις.

    Μιλώντας στην ΝΕΤ 105,8 ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, επεσήμανε, ότι η Συνομοσπονδία οφείλει να αντιδράσει στο ενδεχόμενο να επιβαρυνθεί οικονομικά το κοινωνικό σύνολο και άλλοι εργαζόμενοι εκτός ΟΤΕ.

    "Δεν επηρεάζεται η μονιμότητα"

    Κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, διευκρίνισε ότι για τους νυν εργαζομένους στον ΟΤΕ δεν τίθεται ζήτημα άρσης της μονιμότητας.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιος θα καταβάλει το υψηλό κόστος της εθελουσίας εξόδου, ο κ. Αντώναρος επεσήμανε πως "σημασία έχει η ωφέλεια που προκύπτει συνολικά για τον ΟΤΕ, τους εργαζόμενούς του, την ελληνική οικονομία και την κοινωνία", ενώ κατηγόρησε τις προηγούμενες Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, πως ενέγραφαν το ασφαλιστικό του ΟΤΕ και της ΔΕΗ στον εθνικό προϋπολογισμό, συντηρώντας το πρόβλημα.

    Τέλος, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απέρριψε το ενδεχόμενο να υπάρξουν ενστάσεις από την Κομισιόν, παραπέμποντας σε σχετική χθεσινή δήλωση του κ. Ρουσόπουλου και επισημαίνοντας πως η διοίκηση του ΟΤΕ είχε έρθει κατά το παρελθόν σε επαφή με την Επιτροπή και τώρα θα συνεχίσει τη συζήτηση.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Η επόμενη μέρα για τον ΟΤΕ

    [09] Οικονομία

    Καταγγελίες για κακοδιαχείριση

    Μετοχοποιείται η Αγροτική

    27/5/2005 6:47:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105.8, ΝΕΤ

    Τη μετοχοποίηση ποσοστού 10% της Αγροτικής Τράπεζας, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, ανακοίνωσε ο διοικητής και πρόεδρος της Αγροτικής της Δημήτρης Μηλιάκος, στο πλαίσιο της σημερινής ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων της. Το ποσοστό αυτό των μετοχών το κατέχει το δημόσιο και θα διατεθεί μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών Αξιών, προκειμένου να αυξηθεί η διασπορά της μετοχής. Στο μεταξύ, η Γενική Συνέλευση της Αγροτικής ενέκρινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ. Με αυτό το ποσόν θα κλείσουν οφειλές από παλαιά δάνεια, οι οφειλές που προκύπτουν από τη ρύθμιση για τα πανωτόκια και το κόστος για την επίλυση του ασφαλιστικού της. Όπως τόνισε ο κ. Μηλιάκος "η ρύθμιση των πανωτοκίων ωφέλησε 68.000 δανειολήπτες εκ των οποίων οι 58.000 είναι αγρότες και οι διαγραφές των χρεών ανήλθαν σε 1,35 δισ. ευρώ". Επίσης ο πρόεδρος της τράπεζας, κατηγόρησε την προηγούμενη ηγεσία για κακοδιοίκηση. Συγκεκριμένα, όπως κατήγγειλε η τράπεζα έχασε 250 εκατομμύρια ευρώ από χρηματιστηριακά παιχνίδια, ενώ σημείωσε ότι πολλές υποθέσεις κακοδιαχείρισης έχουν ήδη σταλεί στον εισαγγελέα.

    [10] Οικονομία

    Μεγαλύτερες οι επιδοτήσεις για το βαμβάκι

    27/5/2005 6:01:00 μμ

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8 - ΑΠΕ

    Μεγαλύτερες τελικά από τις αρχικές εκτιμήσεις θα είναι οι επιδοτήσεις που θα εισπράξουν οι 80.000 Έλληνες βαμβακοπαραγωγοί καθώς, η αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποδέχτηκε πλήρως τα στοιχεία για την παραγωγή βάμβακος που απέστειλε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Όπως τόνισε ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελος Μπασιάκος, το εισόδημα των βαμβακοπαραγωγών αυξάνεται, καθώς θα εισπράξουν 38 δρχ. ανά κιλό για τις ποσότητες που παρέδωσαν ως τις 15 Δεκεμβρίου 2004 και 52 δρχ. για κάθε κιλό που παρέδωσαν μετά από αυτό το διάστημα. Συνολικά, η Ελλάδα θα εισπράξει για επιδοτήσεις βαμβακιού για το 2004, 727 εκατ. ευρώ. "Δικαιώθηκαν οι κυβερνητικές επιλογές στο θέμα της προστασίας του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών, το οποίο έτσι αυξάνεται σημαντικά, καθώς και της διαχείρισης των ελέγχων", δήλωσε ο υπουργός.

    "Διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες"

    Μάλιστα, ο κ. Μπασιάκος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι "διαψεύστηκαν οι Κασσάνδρες, καταρρίφθηκαν οι μύθοι, ακυρώθηκε όλη η φασαρία του χειμώνα και πήραν αποστομωτική απάντηση οι συκοφάντες των τελευταίων μηνών που ανέδειξαν το θέμα σε μείζον".

    Με τη σημερινή απόφαση επιτυγχάνονται: Η διασφάλιση και βελτίωση του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών. Η καταβολή επιστροφής συνυπευθυνότητας 38 δρχ/κιλό περίπου έναντι των αρχικών 23 δρχ./κιλό περίπου, για όσες ποσότητες παρέδωσαν οι παραγωγοί μέχρι 15.12.2004, και 52 δρχ./κιλό περίπου για όσες ποσότητες παρέδωσαν μετά τις 15.12.2004. Οι συνολικές εισροές στην χώρα μας για τον τομέα του βάμβακος θα ανέλθουν φέτος στο ύψος των 727 εκ. ευρώ περίπου, ποσό μεγαλύτερο και από τις αρχικές εκτιμήσεις για 710 εκ. ευρώ, που είναι οι μεγαλύτερες της τελευταίας τετραετίας, (με μέσο όρο τριετίας τα 619 εκ. ευρώ), δηλαδή αυξήθηκαν οι κοινοτικές εισροές στη χώρα μας φέτος, έναντι του μέσου όρου της προηγούμενης τριετίας, κατά 108 εκ. ευρώ ή 36,8 δις δρχ. Η πληρωμή των παραγωγών νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, δηλαδή πριν το Πάσχα.

    [11] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Υπέρ της Λίβερπουλ ο "Κάιζερ"

    27/5/2005 6:49:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Μέσω της στήλης του στην γερμανική εφημερίδα "Bild" ο Φραντς Μπέκενμπαουερ τάχθηκε υπέρ της εξόδου της Λίβερπουλ στο Τσάμπιοςν Λιγκ της επόμενης περιόδου, παίρνοντας θέση και έτσι προστέθηκε ένα ακόμη μεγάλο όνομα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου στους μοχλούς πίεσης των "κοκκίνων" για να μπορέσουν να υπερασπιστούν τον τίτλο που κατέκτησαν την Τετάρτη το βράδυ. Ο "Κάιερ" ήταν λακωνικός μεν, σαφής δε αφού δεν χρειάστηκε να γράψει τίποτα περισσότερο από "Η προσωπική μου άποψή: ναι, πρέπει τουλάχιστον να δοθεί η ευκαιρία στον κάτοχο του τίτλου να τον υπερασπιστεί. Απλά το αξίζει".

    [12] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Παρελθόν Κάρολ και Ρικάρντο

    27/5/2005 6:27:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Παρελθόν και επισήμως αποτελούν από σήμερα από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Ρόι Κάρολ και ο Ρικάρντο Λόπεθ. Οι δύο τερματοφύλακες της ομάδας αποδεσμεύονται μετά την όχι και ιδιαιτέρως επιτυχημένη καριέρα τους στο Όλντ Τράφορντ και έτσι ανοίγουν τον χορό μιας σειράς αποδεσμεύσεων οκτώ ποδοσφαιριστών. Οι υπόλοιποι που θα πρέπει να θεωρούνται μέλη της παραπάνω λίστας είναι Μπεν Κόλετ, Ραμόν Καλίστε, Ντάνιελ Ναρντιέλο, Ντέιβιντ Πουλ, Λι Λόρενς και Πολ Τίρνεϊ. Αξιοσημείωτο φυσικά στην όλη υπόθεση είναι πως πλέον ο μοναδικός τερματοφύλακας της Γιουνάιτεντ είναι ο Αμερικανός, Τιμ Χάουαρντ.

    [13] Ποδόσφαιρο (Διεθνές)

    Πρόταση Μπορντό για Σμίτσερ

    27/5/2005 1:41:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Έναν φρέσκο πρωταθλητή Ευρώπης, τον Τσέχο άσο της Λίβερπουλ Βλάντιμιρ Σμίτσερ, φλερτάρει η γαλλική Μπορντό. Ο διεθνής παίκτης των ρεντς, που με ένα προσωπικό του γκολ, έβαλε και με το παραπάνω το δικό του "λιθαράκι" στο θρίαμβο των ρεντς" μένει ελεύθερος από την ομάδα του και σύμφωνα με τον ατζέντη του Πάβελ Πάσκα, έχει πρόταση από το γαλλικό σύλλογο για δύο χρόνια συνεργασίας. "Μετά τον τελικό του τσάμπιονς λιγκ μου τηλεφώνησαν από την Μπορντό και μου ζήτησαν να συναντηθούμε για να μιλήσουμε για τον Βλάντιμιρ. Τον θέλουν για τα δύο επόμενα χρόνια", δήλωσε ο μάνατζερ του παίκτη. Παρόλα αυτά μέσα στη "μέθη" της κατάκτησης της ευρωπαϊκής "κούπας" ο Σμίτσερ δήλωσε ότι του είναι πολύ δύσκολο να αποχωριστεί τους "ρεντς": Αγαπώ το Λίβερπουλ, έδω γεννήθηκαν και τα δύο μου παιδιά και είναι πολύ δύσκολο να το αποχωριστώ".

    [14] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Ζήτησε εγγυήσεις ο Ντούσκο

    27/5/2005 7:15:00 μμ

    Συντάκτης: Στάθης Πετρόπουλος

    Η πολυαναμενόμενη συνάντηση του Ντούσαν Μπάγεβιτς με τον Γιώργο Λούβαρη πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της ΠΑΕ και ασφαλώς το θέμα ήταν το κατά πόσο θα συνεχίσει ο Σερβοέλληνας τεχνικός στο πόστο του προπονητή των "ερυθρολεύκων". Οι λεπτομέρειες της συζήτησης δεν έγιναν γνωστές όπως είναι φυσικό, ωστόσο μοιάζει κάτι περισσότερο από βέβαιο πως ο Μπάγεβιτς ζήτησε κάποιες εγγυήσεις προκειμένου να συνεχίσει το έργο του στον πάγκο της ομάδας, χωρίς ψυχολογική φθορά και απερίσπαστος. Σε αυτές φυσιολογικά περιλαμβάνεται η στήριξη που θα πρέπει να έχει από την μερίδα των οργανωμένων οπαδών της ομάδας, πράγμα που φαντάζει ίσως το δυσκολότερο προς ικανοποίηση, ενώ και η στήριξη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ολυμπιακού θα είναι απαραίτητη για τον Σερβοέλληνα τεχνικό.

    Παίκτης της χρονιάς ο Οκκάς

    Σε ειδική εκδήλωση που έγινε νωρίτερα στο γήπεδο Καραϊσκάκη ο Γιαννάκης Οκκάς ανακηρύχτηκε "παίκτης της χρονιάς", παίρνοντας ένα βραβείο που θέσπισε γνωστή εταιρεία αναψυκτικών. Η διαδικασία της ανάδειξης του "παίκτη της χρονιάς" αφορούσε τις ψηφοφορίες των δημοσιογράφων για τον "παίκτη του αγώνα" σε 14 εντός έδρας ματς (9 για το πρωτάθλημα, 3 για το κύπελλο και 2 για το κύπελλο UEFA) στις οποίες ο Οκκάς είχε ψηφιστεί δύο φορές κορυφαίος ποδοσφαιριστής του γηπέδου. Ο Οκκάς εκτός από το βραβείο του "παίκτη της χρονιάς" έλαβε και μια επιταγή ύψους 10.000 ευρώ, την οποία δώρισε στο ίδρυμα, "Χαμόγελο του παιδιού", ενώ στην ψηφοφορία τα αποτελέσματα της οποίας δεν ανακοινώθηκαν επισήμως, δεύτερος σε ψήφους ήταν ο Ριβάλντο και τρίτος ο Γρηγόρης Γεωργάτος, ο οποίος ήταν ο μοναδικός παίκτης εκτός του Οκκά, που είχε αναδειχτεί δύο φορές "παίκτης του αγώνα"

    [15] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Τα έψαλε στον "τίγρη" ο Ζούπας

    27/5/2005 6:21:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Ευθεία επίθεση στον υποψήφιο για την προεδρία της ερασιτεχνικής ΑΕΚ, Δημήτρη Μελισσανίδη, έκανε σήμερα ο Χρήστος Ζούπας, επικεφαλής του ψηφοδελτίου "Για την ΑΕΚ" που θα διεκδικήσει επίσης την διοίκηση της ερασιτεχνικής. Σε συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ, η παλιά δόξα του μπάσκετ της Ένωσης, μέλος της "χρυσής πεντάδας" που κατέκτησε το ευρωπαϊκό κύπελλο το 1968 και λαμπρός επιστήμονας, κατηγόρησε τον πρώην πρόεδρο της ΠΑΕ και συνυποψήφιό του για την προεδρία, ότι ενδιαφέρεται μόνο για το ποδόσφαιρο και όχι για την ανάπτυξη των τμημάτων της ερασιτεχνικής.

    "Πέρυσι ήταν άφαντος"

    "Ο Μελισσανίδης, δεν αναφέρθηκε και δεν ασχολήθηκε ποτέ με την Ερασιτεχνική ΑΕΚ και τα τμήματα της. Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι το ποδόσφαιρο. Εκτός αυτού, πούλησε την ΑΕΚ σε μια νύχτα κι όλοι εμείς ντρεπόμασταν για 10 ολόκληρα χρόνια, να λέμε πως είμαστε ΑΕΚτζήδες. Επίσης, όταν το καράβι βούλιαζε πριν ένα χρόνο, ο Μελισσανίδης ήταν άφαντος. Δεν εμφανίστηκε ποτέ και πουθενά για να βοηθήσει", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ζούπας.

    Όσον αφορά τον Γιάννη Γρανίτσα, αφού τόνισε ότι τον σέβεται και τον εκτιμά, επισήμανε ότι ήρθε η ώρα να αποσυρθεί : "Τον Γιάννη Γρανίτσα τον σέβομαι και τον εκτιμώ αλλά έχει χάσει την έξωθεν καλή μαρτυρία. Τόσα χρόνια στη διοίκηση της ερασιτεχνικής ΑΕΚ, έχει φθαρεί. Ποτέ δεν κατάλαβε ποιο ήταν το χρέος του απέναντι στην ΑΕΚ. Μας άφησε ένα γιαπί, που για να το ξαναχτίσουμε θα πρέπει να δουλέψουμε όλοι".

    Για στους λόγους που τον οδήγησαν να ταχθεί υπέρ της διοίκησης του Ντέμη Νικολαϊδη, ο κ Ζούπας, που θα έχει και την στήριξη της ΠΑΕ στις εκλογές, τόνισε: "Αυτοί οι άνθρωποι, όσοι είναι στην ΠΑΕ, πήραν μια ταλαιπωρημένη ομάδα και την έκαναν και πάλι μεγάλη, εντός ενός έτους. Για πρώτη φορά η ΑΕΚ μάζεψε 61.129 φιλάθλους της, σε έναν αγώνα, στο ΟΑΚΑ. Ο Ντέμης Νικολαΐδης έχει μαζέψει 50.000 κόσμο κι όπως καταλαβαίνει κανείς, δε μπορεί να ανεγερθεί γήπεδο στη Νέα Φιλαδέλφεια".

    Ολοκληρώνοντας τις σκέψεις του, ο κ Ζούπας, αναφέρθηκε και στο τι προτείνει για τον χώρο που βρισκόταν το "Νίκος Γκούμας": Μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα αθλητικό και πολιτιστικό κέντρο, με την ονομασία "Κωνσταντίνος Σπανούδης", το όνομα του ανθρώπου που ίδρυσε την ΑΕΚ. Εκεί, θα στεγάσουμε όλα τα τμήματα μας αλλά κι ένα μουσείο. Για την επόμενη διετία, ο στόχος μας είναι να γράψουμε 6.000 μέλη στην ερασιτεχνική, ώστε να αποκτήσουμε οικονομική αυτάρκεια".

    [16] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Παρελθόν οι Μπασινάς - Μινχ

    27/5/2005 5:28:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Εκτός Παιανίας βρίσκει δυο παίκτες του Παναθηναϊκού. Άγγελος Μπασινάς και Μάρκους Μινχ, αποτελούν οριστικά παρελθόν για τους "πράσινους", καθώς η διοίκηση τους ειδοποίησε ότι είναι ελεύθεροι να διαπραγματευτούν με σύλλογο της αρεσκείας τους. Ο αρχηγός του ΠΑΟ, Άγγελος Μπασινάς, είχε συνάντηση σήμερα με τον μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ, Γιάννη Βαρδινογιάννη, ο οποίος μετά από 10 χρόνια επαγγελματικής καριέρας, και έξι μήνες πριν λήξει το συμβόλαιό του, του ζήτησε από τον άσο των "πρασίνων" να εγκαταλείψει από τώρα την ομάδα. ¨οσον αφορά τον Γερμανό αμυντικό όπως ο ίδιος έκανε γνωστό με δηλώσεις του στον αθλητικό ραδιοφωνικό σταθμό SPORtime FM, η διοίκηση του Παναθηναϊκού τον ειδοποίησε χθες βράδυ ότι δεν θα ανανεωθεί το συμβόλαιό του, προσθέτοντας όμως ότι αυτή η εξέλιξη δεν ήταν δικιά του επιλογή.

    Ψάχνει ομάδα στο εξωτερικό ο αρχηγός

    Ο Μπασινάς βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις με ευρωπαϊκούς συλλόγους, αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχίσει την καριέρα του εκτός συνόρων.

    Σίγουρα πάντως δεν θα συνεχίσει την καριέρα του στην Πόρτσμουθ, αφού δεν επιθυμεί να συνεργαστεί με τους " pompeys" του Βέλιμιρ Ζάετς που του προσέφεραν τριετές κλειστό συμβόλαιο

    Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού ωστόσο έχει εξουσιοδοτήσει τον Πρέντραγκ Μιγιάτοβιτς να του βρει ομάδα στην Ισπανία.

    Ο πρώην μεγάλος άσος της Ρεάλ Μαδρίτης δήλωσε στον ισπανικό Τύπο πως σύντομα θα είναι σε θέση να φέρει επίσημη πρόταση από ισπανική ομάδα εκμεταλλευόμενος τις διασυνδέσεις του από την εποχή της θητείας του στη "βασίλισσα".

    ΜΙνχ: " Η διοίκηση του Παναθηναϊκού το αποφάσισε"

    Όσον αφορά τον Γερμανό αμυντικό, όπως δήλωσε στο ραδιοφωνικό σταθμό SPORtime FM, η οριστική απόφαση για τη λύση της συνεργασίας μου με την ομάδα, πάρθηκε χθες το βράδυ, αλλά όχι με δική μου επιθυμία.

    "Η διοίκηση του Παναθηναϊκού το αποφάσισε. Όλοι ξέρουν ότι είχα περάσει πολύ καλά εδώ, αλλά ο σύλλογος το θέλησε να μη συνεχίσει μαζί μου. Δεν μίλησα εγώ με τη διοίκηση, αλλά ο μάνατζέρ μου. Δεν ξέρω τους λόγους, δεν μου τους είπε κανείς. Δεν έχει να κάνει με τα λεφτά. Δεν τέθηκε τέτοιο θέμα, δεν είναι ούτε οικονομικοί λόγοι, ούτε για τη διάρκεια του συμβολαίου. Απλά, η διοίκηση δεν ήθελε να ανανεώσω. Δεν είχε αυτή την επιθυμία» είπε ο Γερμανός άσος, ο οποίος επανέλαβε ότι υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι μέσα στην ομάδα («όχι παίκτες») που δεν συμβάλλουν στο καλό της.

    "Είναι άνθρωποι στο περιβάλλον της ομάδας. Δεν είναι παίκτες. Δεν θέλω να τους ονομάσω, γιατί θα τους κάνω κακό για τη συνέχεια της παρουσίας τους στον Παναθηναϊκό. Δεν συνέβαλαν στο να πάρει το πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός, δεν συμβάλλουν στο καλό της ομάδας. Θα ήθελα να τονίσω ότι δεν εννοώ τον Γιάννη Βαρδινογιάννη, με τον οποίο είχα πολύ καλή σχέση και δεν έχει να κάνει με αυτή τη νοοτροπία" τόνισε ο Μινχ, που αναφέρθηκε και σε αυτούς που έλεγαν διάφορα για τον ίδιο.

    "Έχω ξαναπεί σε εκείνη τη συνέντευξη στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας ότι υπάρχουν κάποια άτομα μέσα στην ομάδα που κάνουν κακό, λέγοντας τέτοια πράγματα για να πλήξουν την εικόνα μου. Είχα έναν τραυματισμό, όπως συμβαίνει σε κάθε ποδοσφαιριστή, στη δεύτερη σεζόν. Την προετοιμασία την έβγαλα μια χαρά. Είναι φυσιολογικό το να τραυματιστώ και νομίζω ότι δεν έπληξε την προσωπική μου απόδοση. Δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται έτσι. Αυτό που θεωρώ πιο σημαντικό είναι ότι έδωσα το 100% των δυνατοτήτων μου, τα έδωσα όλα και αυτό θέλω να κρατήσουν οι φίλαθλοι της ομάδας".

    Ο Μινχ μίλησε για τη σχέση με τους συμπαίκτες του. "Δεν είχα κάποιο προσωπικό πρόβλημα, όμως με την ιδιότητα του αρχηγού της ομάδας, επειδή έχω μεγάλη εμπειρία στα γήπεδα και ισχυρή προσωπικότητα, έπαιρνα την ευθύνη να λέω κάποια πράγματα. Μετά από τον αγώνα με την ΑΕΚ δεν έκανα προσωπική επίθεση, αλλά είπα σε αυτούς που δεν έδωσαν το 100%, ότι δεν το έκαναν. Πιστεύω ότι έχω το δικαίωμα. Με όλους τους συμπαίκτες μου είχα πολύ καλή σχέση, δεν είχα κανένα πρόβλημα συμπεριφοράς με κανέναν" είπε, ενώ για τους λόγους που έχασε το πρωτάθλημα ο Παναθηναϊκός διευκρίνισε: "Ο Παναθηναϊκός δεν έχασε το πρωτάθλημα από τα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ, αλλά από εκείνα με τον Άρη, τον Ηρακλή και την Κέρκυρα, που έχασε βαθμούς, οι οποίοι δεν ήταν αναμενόμενοι. Δεν ήταν ευθύνη των παικτών, διότι είμαι αρχηγός μιας ομάδας, για την οποία είμαι περήφανος. Ένας λόγος για τον οποίο χάθηκε το πρωτάθλημα είναι η αλλαγή των προπονητών. Και μαζί η προσθήκη των νέων παικτών. Η χημεία μεταξύ των νέων παικτών, μετά και τις συνεχείς αλλαγές των προπονητών, δεν ήταν η καλύτερη. Δεν ήρθε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν είναι δική μου δουλειά, έχω τη γνώμη μου, αλλά δεν έχει να κάνει με την αξία του προπονητή, παρά μόνο με την συνεχή αλλαγή των τεχνικών".

    Καταλήγοντας, ο Γερμανός άσος διαφώνησε με όσους υποστήριξαν ότι η διαιτησία στέρησε από τον Παναθηναϊκό το πρωτάθλημα.

    "Δεν συμφωνώ με το Γκούμα για τα όσα είπε σχετικά με τη διαιτησία. Υπάρχει πρόβλημα με τη διαιτησία στην Ελλάδα, αλλά σε αυτή την περίπτωση το πρωτάθλημα για τον Ολυμπιακό είναι δίκαιο. Δεν παίχτηκε σε αυτό το επίπεδο. Το πρωτάθλημα δεν το κατέκτησε ο Ολυμπιακός, αλλά εμείς το χάσαμε με τα δικά μας λάθη".

    Άκαρπη η πρώτη συνάντηση με Γκούμα

    Τέλος άκαρπη ήταν η πρώτη συνάντηση του Γιάννη Γκούμα με τον Γιάννη Βαρδινογιάννη για την ανανέωση του συμβολαίου του που λήγει τον Ιούνιο.

    Ο αρχηγός των "πρασίνων" συναντήθηκε με τον διοικητικό ηγέτη της ΠΑΕ αλλά δεν τα βρήκαν απόλυτα στο οικονομικό, με την διαφορά όμως να μην θεωρείται απαγορευτική για συμφωνία.

    Το επόμενο και καθοριστικό, όπως όλα δείχνουν, ραντεβού μεταξύ των δύο πλευρών θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, όπου και θα ξεκαθαρίσει αν οι δυο πλευρές θα συνεχίσουν την συνεργασία τους.

    [17] Μπάσκετ

    ΑΕΚ: "Ευχαριστούμε τους φιλάθλους"

    27/5/2005 7:47:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Το βροντερό "παρών" των φιλάθλων της ΑΕΚ στον δεύτερο αγώνα της Ένωσης με το Μαρούσι για τα play-off, ανάγκασε τη διοίκηση της ΚΑΕ ΑΕΚ, με ανακοίνωση της να ευχαριστήσει όσους βρέθηκαν την Πέμπτη στο κλειστό του Γαλατσίου. "Η διοίκηση της ΑΕΚ ΚΑΕ θέλει να εκφράσει και πάλι τις ευχαριστίες της στον κόσμο της ομάδας για την εκπληκτική σε πάθος προσφορά του στον αγώνα της Πέμπτης με το Μαρούσι στο Γαλάτσι. Η συνεισφορά των φιλάθλων μας ήταν σημαντική και η βοήθεια τους για να φτάσει η ΑΕΚ στο 2-0 πολύτιμη. Το Γαλάτσι μπορεί για μία ακόμη φορά να μη γέμισε, όμως όσοι βρέθηκαν σε αυτό ήταν συγκλονιστικοί. Είναι όμως κρίμα τώρα που η ΑΕΚ βρίσκεται μια ανάσα από τους τελικούς του πρωταθλήματος να γίνει παιχνίδι στην έδρα μας χωρίς εμείς να έχουμε τα κλειδιά του γηπέδου. Θα θέλαμε λοιπόν, να ζητήσουμε από τον κόσμο μας να είναι ακόμα πιο προσεκτικός αφού ακόμα και οι (επαναλαμβανόμενες) επιπλήξεις μπορούν να οδηγήσουν την ομάδα μας σε τιμωρία. Οι φίλαθλοι της ΑΕΚ είναι η δύναμη της και είναι κρίμα να γίνει τελικός χωρίς την παρουσία τους. Για μια ακόμα φορά θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον κόσμο μας για τη θερμή τους συμπαράσταση", αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

    [18] Μπάσκετ

    Άρης: Εκκρεμότητες με Μπάρτον

    27/5/2005 7:21:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Για τη Σουηδία, αναχώρησε σήμερα ο Τσάρλς Μπάρτον, αφήνοντας πίσω του εκκρεμή την υπόθεση της λύσης του συμβολαίου του με τον Άρη. Οι δυο πλευρές βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την διαδικασία που "κολλάει" στο οικονομικό κομμάτι. "Έχουμε να συμφωνήσουμε σε κάποια πράγματα με τους ανθρώπους του Αρη, ουσιαστικά όμως έχουμε τελειώσει", σημείωσε ο Μπάρτον λίγο πριν εγκαταλείψει τη Θεσσαλονίκη και συνέχισε: "Δεν θα ξεχάσω ποτέ το κύπελλο που πήραμε και την ατμόσφαιρα που δημιουργούσαν οι οπαδοί του Αρη στα εντός έδρας παιχνίδια και κυρίως στα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ".

    Παραδέχτηκε τα λάθη του

    Ο Αμερικανός αναγνώρισε λάθη στη διάρκεια της θητείας του στους Θεσσαλονικείς. "Μόνο ένας αδύναμος δεν κάνει λάθη. Δεν μετανιώνω όμως για κάτι", τόνισε και κατέληξε: "Κάποια στιγμή θα επιστρέψω στην Ελλάδα για να δουλέψω. Ισως σε άλλη πόλη. Στη Θεσσαλονίκη θα έρθω για διακοπές γιατί είναι μία πανέμορφη πόλη κι έκανα σε αυτήν πολλούς φίλους".

    Στο μεταξύ, φαίνεται ότι το σκέφτονται οι διοικούντες τον Αρη σε ότι αφορά τη διατήρηση στο δυναμικό της ομάδας του Ιγκόρ Μεσεργιάκου, ο οποίος δεσμεύεται με έναν ακόμη χρόνο συνεργασίας. Ο λόγος σχετίζεται αποκλειστικά με την υγεία του Λευκορώσου φόργουορντ, καθώς χρειάστηκε σε πολλές περιπτώσεις να στερηθούν φέτος οι Θεσσαλονικείς τις υπηρεσίες του εξαιτίας των ενοχλήσεων στη μέση του.

    [19] Μπάσκετ

    Είπαν αντίο Πεδουλάκης-Μακεδονικός

    27/5/2005 7:04:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Συνάντηση λίγο μετά τα μεσάνυκτα είχε χθες στη Θεσσαλονίκη ο Κώστας Μεσάικος με τον Αργύρη Πεδουλάκη, με αντικείμενο συζήτησης τον τερματισμό της συνεργασίας του Έλληνα τεχνικού με τον Μακεδονικό. Η επαφή είχε περισσότερο τυπικό χαρακτήρα από τη στιγμή που το "διαζύγιο" μεταξύ των δύο πλευρών, μετά από ούτε ένα χρόνο "γάμου", θεωρούνταν δεδομένο το τελευταίο διάστημα, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο διοικητικός επικεφαλής των "πράσινων". Η συνάντηση, όπως σημειώθηκε, διεξήχθη σε κάτι περισσότερο από φιλικό κλίμα με τον Κώστα Μεσάικο να επαναλαμβάνει στον Αργύρη Πεδουλάκη ότι αυτό που τον ενδιαφέρει πρώτιστα στην παρούσα φάση είναι να τακτοποιήσει τις οικονομικές οφειλές που έχει προς πάντες στον Μακεδονικό.

    [20] Βόλεϊ

    Ιt s party time

    27/5/2005 11:19:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Για μία ακόμη χρονιά οι 12 καλύτερες ομάδες του παγκόσμιου χάρτη του αθλήματος, χωρισμένες σε 3 ομίλους, θα προσφέρουν για 6 Σαββατοκύριακα σε 29 πόλεις των πέντε ηπείρων ένα ξεχωριστό θέαμα 72 αναμετρήσεων, υψηλού επιπέδου σε χιλιάδες θεατών και εκατομμύρια τηλεθεατών. Οι 3 καλύτερες ομάδες και η διοργανώτρια Σερβία & Μαυροβούνιο θα προκριθούν στο φαϊναλ φορ, που φέτος θα φιλοξενηθεί από 8-10 Ιουλίου στο Βελιγράδι.. Το έπαθλο που περιμένει τον νικητή φτάνει τα 13 εκατομμύρια δολάρια. Μετά από όλα αυτά τα στοιχεία λοιπόν η Διεθνής Ομοσπονδία Βόλεϊ (FIVB), δικαιούται να καυχιέται, ότι αυτή η διοργάνωση του φιλέ δεν έχει όμοιά της σε κανένα άλλο άθλημα. Τους αγώνες της πρεμιέρας της Εθνικής με τη Σερβία και Μαυροβούνιο (ΣΕΦ, 27&28/5) θα μεταδώσει απευθείας η ΕΤ1 στις 21:00.

    Δώδεκα και να καίνε

    Οι 12 χώρες που σε λίγες ώρες θα φορέσουν τα καλά τους και θα ριχθούν στη μάχη της Παγκόσμιας Λίγκας είναι οι εξής: η κάτοχος του τίτλου, Βραζιλία, η πολυνίκης του θεσμού με 8 κατακτήσεις του τροπαίου, Ιταλία, η διοργανώτρια Σερβία & Μαυροβούνιο, η Αργεντινή, η Πολωνία, η χάλκινη παγκόσμια πρωταθλήτρια Γαλλία, η πάλαι ποτέ κραταία δύναμη του ασιατικού βόλεϊ Ιαπωνία, αντίπαλός μας στα προκριματικά του Παγκοσμίου, Πορτογαλία,, η χρυσή ομάδα της διοργάνωσης του 1998, των "πανθήρων" Κούβα, η ομάδα του "πράσινου" φέτος Ερνάντο Γκόμεζ, Βενεζουέλα, η ομάδα του Πλάμεν Κονσταντίνοφ, Βουλγαρία και φυσικά η διοργανώτρια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004, Ελλάδα.

    Ο δρόμος για Βελιγράδι

    Η Α΄ φάση της διοργάνωσης θα αρχίσει 27 Μαϊου και θα ολοκληρωθεί 3 Ιουλίου, ενώ η τελική φάση (φαϊναλ φορ) θα γίνει στο Βελιγράδι 8-10 Ιουλίου 2005.

    Θα λάβουν μέρος 12 ομάδες χωρισμένες σε τρεις ομίλους των τεσσάρων ομάδων.

    Α΄ΟΜΙΛΟΣ: Βραζιλία, Βενεζουέλα, Ιαπωνία, Πορτογαλία.

    Β΄ΟΜΙΛΟΣ: Ιταλία, Κούβα, Βουλγαρία, Γαλλία.

    Γ΄ΟΜΙΛΟΣ: Ελλάδα, Σερβία Μαυροβούνιο, Αργεντινή, Πολωνία.

    Οι συναντήσεις θα γίνουν σε έξι αγωνιστικές με διπλές αναμετρήσεις ανα αγωνιστική μεταξύ Παρασκευής και Κυριακής.

    Κάθε ομάδα θα δώσει συνολικά 12 αγώνες και συνολικά θα γίνουν 72 αγώνες για την Α΄ φάση της διοργάνωσης. Η πρώτη ομάδα κάθε ομίλου μαζί με τη Σερβία & Μαυροβούνιο που είναι διοργανώτρια του φαϊναλ φορ θα περάσουν στα τελικά. Εάν η Σερβία Μαυροβούνιο πάρει τη πρώτη θέση στον όμιλο της η 4η ομάδα που θα περάσει στα τελικά θα είναι η καλύτερη 2η των τριών ομίλων

    Στην ελίτ του κόσμου

    Για την Ελλάδα αποτελεί ασφαλώς μεγάλη τιμή η 10η συνολικά συμμετοχή στην ιστορία της και πέμπτη συνεχόμενη στη διοργάνωση. Πέρα όμως από την τιμή, κανείς δεν μπορεί να πει ότι η χώρα μας πήρε χαριστικά το μαγικό χαρτάκι, αφού με την 5η θέση που κατέλαβε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το ελληνικό βόλεϊ απέδειξε ότι αξίζει να βρίσκεται στην ελίτ των κορυφαίων ομάδων του κόσμου. Στις προηγούμενες συμμετοχές το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα είχε καταλάβει τις εξής θέσεις: Το 1993 (11η θέση), το 1994 (7η), το 1995 (9η), το 1996 (11η), το 1998 (12η), το 2001 (9η), το 2002 (9η), το 2003 (προκρίθηκε στο Final-8 και πήρε την 7η θέση), το 2004 (5η).

    Συνολικά η Εθνική Ελλάδας τις 9 χρονιές που έχει λάβει μέρος στη διοργάνωση έχει δώσει 119 αγώνες εκ των οποίων έχει νικήσει 38 και έχει χάσει 81, με ποσοστό επιτυχίας 31.9%. Η ελληνική ομάδα έχει παίξει 446 σετ με 160 κερδισμένα και 286 χαμένα. Τους 58 εντός έδρας αγώνες έχουν παρακολουθήσει 197.048 Έλληνες φίλαθλοι με μέσο όρο 3.397 θεατές σε κάθε αγώνα. Το ρεκόρ προσέλευσης έχει η Βραζιλία τους αγώνες της οποίας τους 98 εντός έδρας αγώνες έχουν παρακολουθήσει 1.134.238 με μέσο όρο 11.574 θεατές!

    Πρεμιέρα μετ'εμποδίων για την Εθνική

    Φέτος τα "ελληνικά χρώματα", έχοντας ολοκληρώσει έναν μεγάλο κύκλο καλούνται στο πλαίσιο της προετοιμασίας των προκριματικών του Παγκοσμίου πρωταθλήματος και της τελικής φάσης του ΕYRO να αντιμετωπίσουν στον Γ όμιλο, την χρυσή Ολυμπιονίκη του Σίδνεϊ και διοργανώτρια της τελικής φάσης, Σερβία & Μαυροβούνιο, την ανανεωμένη Αργεντινή, και την πάντα υπολογίσιμη Πολωνία του Νταβίντ Μούρεκ.

    Τo έργο της Εθνικής είναι δύσκολο, όχι μόνο γιατί στο "τιμόνι" της ομάδας τον Στέλιο Προσαλίκα διαδέχθηκε ο έμπειρος Κώστας Χαριτωνίδης, αλλά κυρίως γιατί οι τραυματισμοί βασικών παικτών έχουν πλήξει σε μεγάλο βαθμό την Εθνική, δεν έχουν δώσει τη δυνατότητα στο αντιπροσωπευτικό μας να πραγματοποιήσει μία άρτια προετοιμασία.

    Έτσι χωρίς τους τραυματίες Κώστα Χριστοφιδέλη, Κώστα Προύσαλη, με ανέτοιμο ουσιαστικά τον πρόσφατα αποθεραπευμένο -αρχηγό και ρέκορντμαν συμμετοχών με 106 αγώνες σε 9 χρόνια- Μάριο Γκιούρδα και τον Αντρέϊ Κράβαρικ, με τους Λάππα, Μπάεφ και Κυριαζή να αντιμετωπίζουν μικροπροβλήματα τα παιδιά της ελληνικής ομάδας, καλούνται να ξεχάσουν την κόπωση από το συναρπαστικό φετινό πρωτάθλημα ή από τα συνεχή ταξίδια και να τα δώσουν όλα για την πρόκρισή τους στο final four του Βελιγραδίου. Άλλωστε στα εντός έδρα παιχνίδια η Εθνική θα παίζει με δύο πάικτες παραπάνω από τους αντιπάλους της. Ο πρώτος θα είναι ο κόσμος που αναμένεται να κατακλύσουν ΣΕΦ, Αλεξάνδρειο και ο δεύτερος ο αχτύπητος "Καρφίδης" η νέα μασκότ της Εθνικής!

    Νο Όνομα Επώνυμο Ηλικία Ύψος

    1. Κώστας Χριστοφιδέλης 26.06.77 1.99

    2. Μάριος Γκιούρδας 02.03.73 2.02

    3. Άκης Χατζηαντωνίου 16.03.74 2.04

    4. Χρύσανθος Κυριαζής 21.04.72 1.95

    5. Σωτήρης Τσέργας 07.03.78 1.92

    6. Βασίλης Κουρνέτας 02.08.76 1.91

    7. Γιώργος Στεφάνου 12.01.81 1.87

    8. Στάθης Ντονάς 02.02.81 2.00

    9. Χρήστος Δημητρακόπουλος 01.07.74 1.88

    10. Αντώνης Τσακιρόπουλος 01.07.69 2.05

    11. Νίκος Ρουμελιώτης 12.10.78 2.01

    12. Νίκος Σμαραγδής 12.02.82 2.02

    13. Ανδρέας Ανδρεάδης 14.01.82 2.05

    14. Σωτήρης Πανταλέων 21.06.80 2.00

    15. Ηλίας Λάππας 20.07.79 1.94

    16. Αντρέι Κράβαρικ 28.07.71 2.04

    17. Κώστας Προύσαλης 06.10.80 1.92

    18. Θεόδωρος Μπάεφ 31.05.77 2.00

    Προπονητής: Κώστας Χαριτωνίδης

    Β΄ προπονητής: Αρης Αγγελόπουλος

    Καλύτερη χρονιά στη διοργάνωση: 5η (2004)

    Μονόδρομος το τρόπαιο για τους "Πλάβι"

    Με προίκα τη μεγάλη της ιστορία στο άθλημα και με "όπλο" τη δύναμη της έδρας στην τελική φάση του Βελιγραδίου, η πάλαι ποτέ μεγάλη σχολή των "Πλάβι", αναζητεί το χρυσό μετάλλιο που λείπει από την τροπαιοθήκη της. Το 2003 μετά από ένα τελικό που θα μείνει στην ιστορία του αθλήματος ως ένα από τα πιο συγκλονιστικά παιχνίδια, είχε χάσει την πρώτη θέση στο βάθρο από την εξωγήϊνη Βραζιλία και φέτος σκοπεύει να πάρει ρεβάνς.

    Η ομάδα του Λιούμπομιρ Τράβιτσα που ξεκινάει φέτος το "κυνήγι του θησαυρού" του World League από το πειραϊκό ΣΕΦ θα στηριχθεί στους κορυφαίους παίκτες που διαθέτει, όπως οι Νίκολα Γκρμπιτς, Βούγιεβιτς, Μίλκοβιτς, αλλά και στους ...πιτσιρικάδες Γιάνιτς, Μίτροβιτς κ.α, που θα αποτελέσουν στο μέλλον τον βασικό "κορμό" της ομάδας.

    Με τη Σερβία Μαυροβούνιο η Εθνική Ελλάδας έχει δώσει στο παρελθόν 71 αγώνες και έχει νικήσει 18 αγώνες. Σε Παγκόσμιο Λιγκ έχουν βρεθεί αντίπαλοι 4 φορές (2002) και η ελληνική ομάδα έχει μια νίκη 3-2 (στο Βελιγράδι) και τρεις ήττες (3-0 στη Μποτγκορίτςα και 3-0, 3-2 στη Ξάνθη).

    Νο Όνομα Επώνυμο Ηλικία Ύψος

    1. Βλάντο Πέτκοβιτς 06.01.83 1.98

    2. Ντέγιαν Μπογιοβιτς 03.04.83 1.98

    3. Γκόραν Μάριτς 11.02.81 2.04

    4. Μπόγιαν Γιάνιτς 11.03.82 1.98

    5. Αλεξάνταρ Μίτροβιτς 24.09.82 1.93

    6. Μπράνκο Ρόλιτς 28.09.82 1.93

    7. Ντράγκαν Στάνκοβιτς 18.10.85 2.05

    8. Μάρκο Σαμαρντζιτς 22.02.83 1.90

    9. Νίκολα Γκρμπιτς 06.09.73 1.94

    10. Βλάνταν Τζόρτζεβιτς 10.01.83 1.94

    11. Νίκολα Κοβάσεβιτς 14.02.83 1.93

    12. Αντρέγια Γκέριτς 24.01.77 2.03

    13. Γκόραν Βούγιεβιτς 27.02.73 1.92

    14. Ιβάν Μίλκοβιτς 13.09.79 2.06

    15. Ιβάν Ίλιτς 19.12.76 1.94

    16. Νίκολα Ρόσιτς 05.08.84 1.92

    17. Μίλαν Μάρκοβιτς 20.01.80 2.03

    18. Μάρκο Ζλάτιτς 09.07.79 2.03

    Προπονητής : Λιούμπομιρ Τράβιτσα

    Καλύτερη χρονιά στη διοργάνωση: 2η ( 2003)

    Με Αργεντίνο "τιμονιέρη" η Πολωνία

    Με νέο αρχηγό τον Πιοτρ Γκρούτσκα, αντί του Ζαγκούμνι αλλά και με τον Αργεντίνο τεχνικό Ραούλ Λοθάνο στον πάγκο της, τον πρώτο ξένο τεχνικό που η πολωνική ομοσπονδία εμπιστεύτηκε της τύχες του αντιπροσωπευτικού της συγκροτήματος, η παρέα του Νταβίντ Μούρεκ, μπαίνει σε μία νέα εποχή. Βασισμένη κυρίως στη χρυσή "φουρνιά" των Παγκόσμιων πρωταθλητών Εφήβων του 1977, η 7η δύναμη στον κόσμο αναμένεται να αποτελέσει "σκληρό καρύδι" για κάθε αντίπαλο, ως μία παραδοσιακή δύναμη του φιλέ.

    Με τη Πολωνία η Ελλάδα έχει βρεθεί αντιμέτωπη 30 φορές και η Πολωνία προηγείται στις νίκες 19-11. Είναι η 2η φορά μετά το 2001 που οι δύο ομάδες θα βρεθούν αντίπαλες σε διοργάνωση Παγκοσμίου Λιγκ. Στους τέσσερις αγώνες που είχαν γίνει τότε η ελληνική ομάδα είχε νικήσει στη Βαρσοβία 3-2 και τα υπόλοιπα τρία ματς τα πήρε η Πολωνία με 3-0 στη Βαρσοβία, 3-0 και 3-1 στο Αλεξάνδρειο.

    Νο Ονομα Επώνυμο Ηλικία Υψος

    1. Μίκαλ Μπάκιεβιτς 22.03.81 1.96

    2. Πιότρ Γκάτσεκ 16.09.78 1.85

    3. Αρκάντιους Γκόλας 10.05.81 2.01

    4. Πιότρ Γκρούτσκα 08.03.77 2.06

    5. Βοϊτσεκ Γκρζιμπ 04.01.81 2.05

    6. Κριστόφ Ιγκνατσακ 15.05.82 1.88

    7. Βοϊτσεκ Γιούρκεβιτς 21.06.77 2.05

    8. Λούκας Καντζιεβιτς 20.09.80 2.06

    9. Ντάβιντ Μούρεκ 24.07.77 1.96

    10. Πάβελ Πάπκε 13.02.77 1.96

    11. Ντανιέλ Πλίνσκι 10.12.78 2.05

    12. Αντρέι Στέλμαχ 15.08.72 2.00

    13. Σεμπάστιαν Σβιντέρσκι 26.06.77 1.93

    14. Γκρεγκόρ Σιμάνσκι 12.07.78 2.02

    15. Μίκαλ Βινιάρσκι 28.09.83 1.97

    16. Μάριους Βλάζλι 04.08.83 1.95

    17. Πάβελ Βόϊκι 29.06.83 1..82

    18. Πάβελ Ζαγκούμνι 18.10.77 2.00

    (Προπονητής : Ραούλ Λοθάνο

    Καλύτερη χρονιά στη διοργάνωση: 5η ( 2005)

    Έκανε "λίφτινγκ" η "μπιανκοσελέστε"

    Μετά από ένα γερό "λίφτινγκ" που επιχείρησε ο ομοσπονδιακός τεχνικός Φαμπιάν Αρμόα, η Αργεντινή επιστρέφει στα σαλόνια της Παγκόσμιας Λίγκας, χωρίς όμως δύο σημαντικούς παίκτες της, που μετά την πολυετή και σημαντική προσφορά τους στη "μπιανκοσελέστε" έδωσαν χώρο σε νέα ταλέντα.

    Ο λόγος φυσικά για τον αρχηγό Μάρκο Μιλίνκοβιτς του Ολυμπιακού και τον γνωστό επίσης στο ελληνικό κοινό Χόρχε Ελγκέτα, που αμφότεροι αγωνίζονται αυτή την περίοδο στο πρωτάθλημα του Πουέρτο Ρίκο. Τα φιλικά που έδωσε με την Κούβα έδειξαν, ότι χρειάζεται ακόμη δουλειά για να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε μία τόσο υψηλού επιπέδου διοργάνωση, αλλά το πάθος πολλές φορές έχει τη δυνατότητα να νικήσει την εμπειρία.

    Με την Αργεντινή η Εθνική Ελλάδας βρίσκεται για δεύτερη φορά αντίπαλος στο Παγκόσμιο Λιγκ μετά το 1998. Γενικά οι δύο χώρες έχουν αναμετρηθεί 7 φορές σε επίπεδο βόλεϊ ανδρών και η ελληνική ομάδα έχει σημειώσει 2 νίκες και μάλιστα εκτός έδρας στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Λιγκ 1998. Οι νίκες σημειώθηκαν στο Σάντα Φε (με 3-2) και στο Ροσάριο (με 3-1), ενώ στους δύο αγώνες που έγιναν στη Θεσσαλονίκη η Αργεντινή επικράτησε 3-1, 3-0.

    1. Γκιγιέρμο Γκαρσία 21.09.83 1.96

    2 Γκουστάβο Σόλτις 16.12.82 2.03

    3 Γκουστάβο Πορποράτο 07.05.81 1.97

    4. Αλεχάνδρο Σπάϊτς 07.05.76 2.04

    5. Γκαμπριέλ Αρόγιο 03.03.77 1.94

    6. Ντεμιάν Γκονζάλες 21.03.83 1.92

    7. Ιγκνάθιο Μπερνασκόνι 19.09.85 1.95

    8. Ερνάν Φεράρο 13.05.68 1.70

    9. Λούκας Τσάβεζ 03.04.82 1.96

    10. Πάμπλο Περάλτα 09.12.79 2.04

    11 Τζερόνιμο Μπιντεγκέιν 16.01.77 2.02

    12. Αλέξις Γκονζάλες 21.07.80 1.82

    13 Σαντιάγκο Νταραϊντου 24.11.80 1.94

    14. Ξαβιέρ Φιλάρντι 07.02.80 1.91

    15. Λεονάρντο Πάτι 06.07.78 1.87

    16. Μάρκος Ντομίνγκεζ 24.08.82 1.95

    17 Μάξιμο Τορτσέλο 31.03.81 1.98

    18 Γκαστόν Τζιάνι 26.04.79 1.93

    (Προπονητής : Φαμπιάν Αρμόα

    Καλύτερη χρονιά στη διοργάνωση: 6η ( 1999)

    Η Χρυσή Βίβλος

    Χρονιά 1η 2η 3η

    1990 Ιταλία Ολλανδία Βραζιλία

    1991 Ιταλία Κούβα Ρωσία

    1992 Ιταλία Κούβα ΗΠΑ

    1993 Βραζιλία Ρωσία Ιταλία

    1994 Ιταλία Κούβα Βραζιλία

    1995 Ιταλία Βραζιλία Κούβα

    1996 Ολλανδία Ιταλία Ρωσία

    1997 Ιταλία Κούβα Ρωσία

    1998 Κούβα Ρωσία Ολλανδία

    1999 Ιταλία Κούβα Βραζιλία

    2000 Ιταλία Ρωσία Βραζιλία

    2001 Βραζιλία Ιταλία Ρωσία

    2002 Ρωσία Βραζιλία Γιουγκοσλαβία

    2003 Βραζιλία Σερβία& Μαυρ. Ιταλία

    2004 Βραζιλία Ιταλία Σερβία& Μαυρ.

    Το πρόγραμμα των ομίλου της Εθνικής

    1η αγωνιστική

    27 Μαϊου 7μ.μ Μπουτγκόζ: Πολωνία Αργεντινή

    27 Μαϊου 9μ.μ Ειρήνης και Φιλίας Πειραιάς: Ελλάδα Σερβία Μαυροβούνιο

    28 Μαϊου 3μ.μ Μπουτγκόζ: Πολωνία Αργεντινή

    28 Μαϊου 9μ.μ Ειρήνης και Φιλίας Πειραιάς: Ελλάδα Σερβία Μαυροβούνιο

    2η αγωνιστική

    3 Ιουνίου 7μ.μ - Λοτζ: Πολωνία Ελλάδα

    3 Ιουνίου 9μ.μ. Μπουένος Αϊρες: Αργεντινή Σερβία Μαυροβούνιο

    4 Ιουνίου 3μ.μ - Λοτζ: Πολωνία Ελλάδα

    5 Ιουνίου 6μ.μ. Μπουένος Αϊρες: Αργεντινή Σερβία Μαυροβούνιο

    3η αγωνιστική

    10 Ιουνίου 9μ.μ. Μπουένος Αϊρες: Αργεντινή Ελλάδα

    11 Ιουνίου 8.10μ.μ. Νόβι Σάντ: Σερβία Μαυροβούνιο - Πολωνία

    12 Ιουνίου 6μ.μ. Μπουένος Αϊρες: Αργεντινή Ελλάδα

    12 Ιουνίου 8.10μ.μ. Βελιγράδι: Σερβία Μαυροβούνιο Πολωνία

    4η αγωνιστική

    17 Ιουνίου 9μ.μ. Ειρήνης και Φιλίας Πειραιάς: Ελλάδα Πολωνία

    18 Ιουνίου 8.10μ.μ. Βελιγράδι: Σερβία Μαυροβούνιο Αργεντινή

    19 Ιουνίου 8.10μ.μ. Νόβι Σαντ: Σερβία Μαυροβούνιο Αργεντινή

    19 Ιουνίου 9μ.μ. Ειρήνης και Φιλίας Πειραιάς: Ελλάδα Πολωνία

    5η αγωνιστική

    24 Ιουνίου 7μ.μ. - Κατοβίτσε: Πολωνία Σερβία Μαυροβούνιο

    24 Ιουνίου 9μ.μ. Αλεξάνδρειο Θεσσαλονίκης: Ελλάδα Αργεντινή

    25 Ιουνίου 3μ.μ. - Κατοβίτσε: Πολωνία Σερβία Μαυροβούνιο

    26 Ιουνίου 10μ.μ. Αλεξάνδρειο Θεσσαλονίκης: Ελλάδα Αργεντινή

    6η αγωνιστική

    1 Ιουλίου 8.10μ.μ. Νόβι Σαντ: Σερβία Μαυροβούνιο Ελλάδα

    1 Ιουλίου 9μ.μ. Ροσάριο: Αργεντινή Πολωνία

    2 Ιουλίου 8.10μ.μ. Βελιγράδι: Σερβία Μαυροβούνιο Ελλάδα

    3 Ιουλίου 6μ.μ. Ροσάριο: Αργεντινή Πολωνία

    * Η τελική φάση του Παγκοσμίου Λιγκ (φάιναλ-4) θα γίνει στο Βελιγράδι 8-10 Ιουλίου 2005.

    *Όλες οι ώρες είναι τοπικές

    [21] Βόλεϊ

    Και στο βάθος... εμφύλιος

    27/5/2005 4:50:00 μμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Μία ομάδα στα ημιτελικά του 2ου τουρνουά του Παγκοσμίου Σιρκουί μπιτς βόλεϊ γυναικών της Οσάκα, αναμένεται να έχει η Ελλάδα μετά την συναρπαστική εξέλιξη των σημερινών αγώνων. Αν οι Καραντάσιου/Αρβανίτη επιβληθούν των Ελβετίδων Κουν/Σβερ στον αγώνα που θα διεξαχθεί τα ξημερώματα του Σαββάτου θα βρεθούν αντιμέτωπες με τις έτερες διεθνείς Κουτρουμανίδου/Τσιαρτσιάνη και η νικήτρια ομάδα θα περάσει στα ημιτελικά, όπου θα την περιμένουν οι Βραζιλιάνες Άνα Πάουλα/Σαϊλίν, Νο 3 του ταμπλό.

    Πολυθρόνα για δυο

    Το νικηφόρο σερί των διεθνών της άμμου Θάλειας Κουτρουμανίδου και Μαρίας Τσιαρτσιάνη συνεχίστηκε και στον γ γύρο του τουρνουά μπιτς βόλεϊ World Tour 2005" γυναικών, που φιλοξενείται στην Οσάκα της Ιαπωνίας. Οι διεθνείς Ελληνίδες και Νο 20 της διοργάνωσης θριάμβευσαν με 2-1 (21-19, 14-21, 17-15) απέναντι στις Βουλγάρες αδελφές Λίνα και Πέτια Γιαντσούλοβα. (Νο 5).

    Αντίθετα οι διεθνείς Βάσω Καραντάσιου και Βίκυ Αρβανίτη (Νο 11) ηττήθηκαν από τις Βραζιλιάνες Άνα Πάουλα/Σαϊλίν (Νο 3) με 2-0 (22-20, 21-13) και μπήκαν στο ταμπλό των ηττημένων.

    Εκεί όμως βρέθηκαν και οι Κουτρουμανίδου/Τσιαρτσιάνη που στον 4ο γύρο της διοργάνωσης δεν κατάφεραν να κάνουν την έκπληξη απέναντι στις παγκόσμιες πρωταθλήτριες και Νο 1 του ταμπλό Βραζιλιάνες Αντριάνα Μπέχαρ/Σέλντα, οι οποίες επιβλήθηκαν με 2-0 (21-18, 21-14) της ελληνικής ομάδας.

    Στο πρώτο τους παιχνίδι στο ταμπλό των ηττημένων όμως οι διεθνείς Καραντάσιου Αρβανίτη επέστρεψαν στις νίκες καθώς ξεπέρασαν με 2-0 (28-26, 21-17) το εμπόδιο της οικοδέσποινας ιαπωνικής ομάδας Κουσουχάρα/Ουράτα (Νο 9) και τα ξημερώματα του Σαββάτου θα παίξουν με τις Ελβετίδες Κουν/Σβερ (Νο 7) με την ηττημένη ομάδα να κατατάσσεται στην έβδομη θέση. Αντίθετα η νικήτρια ομάδας της αναμέτρησης θα "διασταυρώσει τα ξίφη" της με τις διεθνείς Κουτρουμανίδου/Τσιαρτσιάνη για το εισιτήριο των ημιτελικών ή για την πέμπτη θέση της διοργάνωσης.

    Τα καλύτερα έρχονται για Κουτρουμανίδου/Τσιαρτσιάνη

    Ο Ομοσπονδιακός προπονητής, Μανώλης Ρουμελιώτης, αναφερόμενος στους αγώνες των Καραντάσιου/Αρβανίτη τόνισε: "Στο πρώτο σετ του παιχνιδιού με τις Βραζιλιάνες, η Βάσω και η Βίκυ προηγήθηκαν με 20-14, ωστόσο ένα μπλακ άουτ και το πολύ καλό σερβίς της Άνα Πάουλα, μάς στέρησε τη νίκη. Αν κερδίζαμε το πρώτο σετ, το παιχνίδι ήταν στα χέρια μας. Όμως, το τουρνουά συνεχίζεται και τα κορίτσια το απέδειξαν κερδίζοντας το επόμενο ματς", τόνισε.

    Από την πλευρά του το δίδυμο των Κουτρουμανίδου/Τσιαρτσιάνη, που ετοιμάζονται για τον πρώτο "εμφύλιο" της φετινής χρονιάς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πορεία του στο τουρνουά και άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο και για κάτι καλύτερο. "Είναι ένα μεγάλο βήμα για εμάς που φτάσαμε τόσο ψηλά και συνεχίζουμε. Είναι μόλις το τρίτο τουρνουά που παίζουμε μαζί και είναι πολύ σημαντικό για εμάς", δήλωσε η Θάλεια Κουτρουμανίδου, ενώ η συμπαίκτρια της Μαρία Τσιαρτσιάνη επεσήμανε: "Δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε. Δεν πιστεύαμε όμως ότι θα φτάσουμε τόσο ψηλά. Η χθεσινή νίκη επί των Βραζιλιάνων μάς έδωσε τεράστια αυτοπεποίθηση", σχολίασε η Μαρία Τσιαρτσιάνη.

    [22] Τελευταία πράξη για Κεντέρη-Θάνου

    27/5/2005 6:55:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Στο Διεθνές Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο, για την ακύρωση της απόφασης της Δικαστικής Επιτροπής του ΣΕΓΑΣ που αθώωνε τον Κώστα Κεντέρη και την Κατερίνα Θάνου, για την μη προσελευσή τους σε έλεγχο ντοπινγκ, μια ημέρα πριν την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων, προσέφυγε και επίσημα η IAAF. Η Διεθνής Ομοσπονδία Στίβου, είχε προαναγγείλει την παραπομπή της υπόθεσης στο Διεθνές Δικαστήριο από την 1η Απριλίου, όταν με ανακοίνωσή της είχε εκφράσει την απορία της για την απόφαση της Δικαστικής Επιτροπής που είχε συσταθεί για να εξετάσει την υπόθεση των δύο αθλητών και του προπονητή τους Χρήστου Τζέκου. Τις επόμενες ημέρες θα οριστούν οι ημερομηνίες εξέτασης της υπόθεσης και οι δικαστές που θα την αναλάβουν, ενώ η απόφαση του δικαστηρίου που είναι τελεσίδικη, αναμένεται να εκδοθεί εντός τεσσάρων μηνών. "Η Διεθνής Ομοσπονδία ζήτησε από το Διαιτητικό Δικαστήριο να εξετάσει αν οι αθλητές παραβίασαν τον κανονισμό αντιντόπινγκ της IAAF και αν πρέπει να τιμωρηθούν από τους αγώνες για διάστημα -το ελάχιστο- δύο χρόνων", αναφέρει η ανακοίνωση του Δικαστηρίου.

    [23] Αισιόδοξος ο Ιωσηφίδης

    27/5/2005 7:39:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Αρκετά καλή χαρακτήρισε την κλήρωση του παγκοσμίου πρωταθλήματος υδατοσφαίρισης των γυναικών, ο Κούλης Ιωσηφίδης. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα κληρώθηκε στον Γ΄ όμιλο και θα αντιμετωπίσει κατά σειρά τις Νέα Ζηλανδία, Ρωσία και Ουζμπεκιστάν, με τον ομοσπονδιακό προπονητή να οριοθετεί ως στόχο την πρώτη θέση, που οδηγεί απευθείας στα προημιτελικά. "Η πρώτη θέση θεωρώ ότι θα κριθεί με αντίπαλο τη Ρωσία. Πρόκειται για μία δυνατή και έμπειρη ομάδα, η οποία έχει παράδοση στο άθλημα, όμως στους Ολυμπιακούς Αγώνες την κερδίσαμε. Βέβαια, αυτό δε λέει κάτι, αφού από τότε μέχρι σήμερα έχουν μεσολαβήσει αρκετοί μήνες. Το ματς-κλειδί όμως για την πρόκριση μας θα είναι αυτό με αντίπαλο τη Ρωσία. Στόχος μας βέβαια δεν είναι μονάχα το συγκεκριμένο παιχνίδι, αλλά και κάθε παιχνίδι ξεχωριστά", τόνισε ο έμπειρος τεχνικός.

    [24] Προσγειωμένος ο Καμπάνια

    27/5/2005 7:33:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Συγκρατημένος εμφανίστηκε ο Σάντρο Καμπάνια, παρά την καλή κλήρωση που είχε η εθνική υδατοσφαίρισης των ανδρών στο παγκόσμιο πρωτάθλημα του Μόντρεαλ. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα αντιμετωπίσει κατά σειρά την πρώτη ομάδα των προκριματικών της ασιατικής ζώνης που όπως όλα δείχνουν θα είναι το καζακστάν, τη Γερμανία και την Αυστραλία και ο δρόμος για την πρώτη θέση του Δ΄ ομίλου και την απευθείας πρόκριση στα προημιτελικά φαντάζει ανοιχτός.

    "Είναι μία φαινομενικά καλή κλήρωση"

    "Είναι μία φαινομενικά καλή κλήρωση, η οποία όμως ενδεχομένως να κρύβει και παγίδες" προειδοποιεί ο Ιταλός ομοσπονδιακός και συνεχίζει: "Είχα πει και παλαιότερα ότι δεν μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο αντίπαλος, αλλά αυτό που προέχει είναι να είμαστε εμείς έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την οποιαδήποτε ομάδα. Πρέπει να σεβόμαστε τον οποιοδήποτε αντίπαλο, γιατί σε τέτοιες διοργανώσεις, αν υποτιμήσεις κάποιον, θα βρεθείς σε δύσκολη θέση. Στόχος μας είναι να τερματίσουμε στην πρώτη θέση του ομίλου, έτσι ώστε να έχουμε ένα τυπικό πλεονέκτημα έναντι του επόμενου αντιπάλου. Στο παγκόσμιο πρωτάθλημα συμμετέχουν πολύ καλές ομάδες, οι οποίες, για να φτάσουν μέχρι αυτό το σημείο, σημαίνει ότι πάλεψαν και βγήκαν νικήτριες. Θεωρώ ότι θα είναι μία ισορροπημένη διοργάνωση, στην οποία δεν θα υπάρξει κάποια ομάδα, που θα ξεχωρίσει εύκολα. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε και να παρουσιαστούμε έτοιμοι για το κάθε παιχνίδι ξεχωριστά."

    [25] Υγεία

    Ένοχος μεταβολισμός

    27/5/2005 2:34:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Πηγή: Reuters-Nature

    Η αθηροσκλήρωση των στεφανιαίων αρτηριών, κατά την οποία σχηματίζονται πλάκες στα μεγάλα και μεσαίου μεγέθους αγγεία οδηγώντας στην απόφραξη τους, αποτελεί την πιο συνηθισμένη νόσο του καρδιαγγειακού συστήματος και την πρώτη αιτία θανάτων στις περισσότερες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας. Πως όμως εξηγείται το φαινόμενο άνθρωποι μη καπνιστές και με χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης να κινδυνεύουν από εγκεφαλικά και εμφράγματα; Πιθανότατα φταίει ο "κακός" μεταβολισμός και έτσι όπως αυτός "εκφράζεται" στο εσωτερικό των τοιχωμάτων των αγγείων με την πάροδο του χρόνου, λένε Αμερικανοί επιστήμονες οι οποίοι μελέτησαν γενετικά τροποποιημένα ποντίκια με αποφραγμένες αρτηρίες και, πλέον ελπίζουν ότι μέσα από την εξέλιξη της έρευνας θα μπορέσουν να δώσουν διατροφικές συμβουλές που θα θωρακίζουν τον οργανισμό από τη νόσο.

    Κλειδί η επαρκής πρόσληψη λιπαρών οξέων

    Την έρευνα πραγματοποίησε επιστημονική ομάδα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Ουάσινγκτον στο Σεν Λούις των ΗΠΑ και τα αποτελέσματα της παρουσιάστηκαν στο περιοδικό Nature.

    Το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν είναι ότι τελικά η παρουσία υψηλής χοληστερίνης είναι ο "συνήθης ύποπτος" για την αθηροσκλήρωση, το αντίθετο όμως δεν ισχύει. Ο περιορισμός της χοληστερίνης μέσα από τη διατροφή δεν εγγυάται πάντα προστασία από τις παθήσεις της καρδιάς. "Μπορούμε να πούμε ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που παθαίνουν καρδιακά επεισόδια έχουν χαμηλά επίπεδα χοληστερίνης και αυτό υποδεικνύει πως κάτι παραπάνω συμβαίνει" δηλώνει ο ενδοκρινολόγος Κλέι Σεμέκοβιτς, καθηγητής της Σχολής.

    Μελετώντας τα ποντίκια διαπιστώσαμε ότι ο διαταραγμένος μεταβολισμός στο εσωτερικό των κυττάρων που βρίσκονται στα τοιχώματα των αγγείων πυροδοτεί μια διαδικασία που συμβάλλει τελικά στη δημιουργία αθηροσκλήρωσης. Οπότε αν τροποποιήσουμε το μεταβολισμό τότε ίσως καταφέρουμε να αποτρέψουμε ή και να θεραπεύσουμε τη νόσο, προσθέτει.

    Πως διαταράσσεται ο μεταβολισμός; Μια από τις αιτίες κρύβεται στην ανεπαρκή πρόσληψη λιπαρών οξέων στην καθημερινή διατροφή, λένε οι επιστήμονες. "Η ανεπάρκεια τους προκαλεί μεταβολές στις διαδικασίες στο εσωτερικό των αγγειακών τοιχωμάτων. Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να βρούμε τον τρόπο για την εισαγωγή λιπαρών οξέων στα αγγεία και να δούμε αν μπορούμε να θεραπεύσουμε με αυτόν την αθηροσκλήρωση" καταλήγει ο κ. Σεμέκοβιτς, ο οποίος μαζί με την ομάδα του επικεντρώνει πλέον τις έρευνες προς αυτήν την κατεύθυνση.

    Όμως, μέχρι να βρεθεί όμως η απάντηση υπενθυμίζουμε πως τα λιπαρά ψάρια, το σογιέλαιο, τα πράσινα λαχανικά και τα καρύδια είναι άριστες πηγές πρόσληψης των λιπαρών οξέων Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6.

    [26] Παράξενα

    Ποινή με έξτρα μπέικον

    27/5/2005 4:21:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Με τα νεύρα της αμερικανικής Αμέσου Δράσης έπαιξε μια ηλικιωμένη. Κι έχασε. Τι κι αν είναι 86 Μαΐων. Ο νόμος δεν κάνει εξαιρέσεις. Και σίγουρα όχι στην περίπτωση της Ντόροθι Ντένσμορ. Η ακραία επιμονή της στο αίτημα να συλληφθούν οι πιτσαδόροι της γειτονικής πιτσαρίας διότι αρνούνταν να την εξυπηρετήσουν, τελικά οδήγησε την ίδια πίσω από τα σίδερα της φυλακής.

    Αυτό το κατάφερε εντελώς μόνη της κι έπειτα από 20 αλλόφρονες κλήσεις μέσα σε διάστημα μισής ώρα στον αριθμό "911" της αστυνομίας, για να παραπονεθεί ότι δεν της φέρνουν την πίτσα της. Απαιτούσε παραδειγματική τιμωρία των ενόχων και κατήγγειλε ότι την αποκάλεσαν και "τρελόγρια". Οι αστυνομικοί που δέχθηκαν τα τηλεφωνήματα της εξήγησαν ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι και της είπαν να μην ξανακαλέσει γιατί θα έχει προβλήματα, προειδοποίηση την οποία αγνόησε με παροιμιώδη ζήλο.

    Έτσι μετά από κάμποση ώρα οι αστυνομικοί βρέθηκαν στην περιοχή της, όχι όμως για να συλλάβουν τους πιτσαδόρους, αλλά την ίδια, με την κατηγορία της κακής χρήσης της υπηρεσίας Άμεσης Δράσης. Το όργανο της τάξης που επιχείρησε να φέρει εις πέρας την αποστολή είχε μια επεισοδιακή γνωριμία μαζί της, καθώς η κ. Ντένσμορ δεν είχε την παραμικρή διάθεση να συλληφθεί.

    Μπαίνοντας στο διαμέρισμα είδε εμβρόντητος μια μικροκαμωμένη πλην όμως τσαντισμένη ηλικιωμένη κυρία να του επιτίθεται. Τελικά της επιβλήθηκε, όχι όμως προτού αποκομίσει κάμποσες γρατσουνιές, μια δαγκωματιά στο χέρι και μια μελανιά στο καλάμι. Πρόσθεσε στις κατηγορίες εκείνη της αντίστασης κατά της αρχής και την οδήγησε στο τμήμα για να περάσει την υπόλοιπη νύχτα.

    [27] Παράξενα

    To software του έρωτα

    27/5/2005 12:22:00 μμ

    Συντάκτης: Τίνα Βαλαούρα

    Εξαιρετικά δημοφιλής αποδείχθηκε η ιδέα Κινέζων προγραμματιστών να φτιάξουν ένα πρόγραμμα για ηλεκτρονικούς υπολογιστές το οποίο απαλλάσσει τους ερωτευμένους από τη διαδικασία συγγραφής ερωτικών επιστολών. Οι εμπνευστές του προγράμματος "Magic Love Letters" υποστηρίζουν ότι το δημιούργημα τους μπορεί να γράψει έως και 10.000 διαφορετικές εκδοχές γραμμάτων. Το μόνο που απαιτεί από την πλευρά του χρήστη να γράψει το όνομα του, το όνομα του παραλήπτη, αλλά και τα στοιχεία που επιθυμεί να συμπεριληφθούν στο περιεχόμενο του κειμένου. Αυτά λαμβάνονται υπόψη γίνεται το ανακάτεμα, η σύνθεση και Voila! Ιδού το γραμματάκι έτοιμο για ηλεκτρονική αποστολή. Για τους ποιο βιαστικούς και υπερ-δραστήριους στα ερωτικά διαθέτει έτοιμες προς χρήση 100 κλασικές επιστολές στις οποίες χρειάζεται μόνο η συμπλήρωση των ονομάτων.

    Σύμφωνα με την κινεζική εφημερίδα Chutian Daily μέσα σε λίγες ημέρες τουλάχιστον 20.000 άνθρωποι "κατέβασαν" στους υπολογιστές τους το πρόγραμμα. Περιττό να πούμε ότι σε αρκετούς φάνηκε αρκετά "ψυχρή" η ιδέα. "Δεν είναι κακό" αντιτείνει ο καθηγητής Zhou Yunqing του Πανεπιστημίου Wuhan. "Απεναντίας θα βοηθήσει ορισμένους ανθρώπους να εκφράσουν καλύτερα τα βαθύτερα συναισθήματα τους, αποφεύγοντας τυχόν παρεξηγήσεις" υποστηρίζει. Ναι. Υπάρχει όμως και η άποψη που λέει, πως άμα δε σου βγαίνει, άστο καλύτερα

    [28] Ποδόσφαιρο (Ελλάδα)

    Τέλος ο Χατζάρας

    27/5/2005 7:29:00 μμ

    Συντάκτης: Δημήτρης Αλεξόπουλος

    Μετά από πολύωρη συνάντηση που είχαν σήμερα στα γραφεία της ΠΑΕ οι διοικούντες τον Αρη και ο Γιώργος Χατζάρας κατέληξαν στη λύση κοινή συναινέσει της συνεργασίας τους. Την απόφαση ανακοίνωσε με ένα λιτό κείμενο η ΠΑΕ: "Η ΠΑΕ Αρης έλυσε το συμβόλαιο της κοινή συναινέσει με το Γιώργο Χατζάρα και τον ευχαριστεί για την μέχρι τώρα προσφορά του στην ομάδα". Απομένει να διευθετηθούν κάποιες λεπτομέρειες που παραμένουν σε εκκρεμότητα για να τελειώσει και τυπικά το ζήτημα.

    [29] Συμφωνησε με Γιαννουρή ο Πανιώνιος

    27/5/2005 7:10:00 μμ

    Πηγή: ΑΠΕ

    Μετά από προπονητική απραξία τριών ετών, λόγω του διευθυντικού πόστου που διατηρούσε στην Οργανωτική Επιτροπή "Αθήνα 2004", στον υγρό στίβο, ο Γιάννης Γιαννουρής επιστρέφει δριμύτερος. Ο έμπειρος τεχνικός, που έχει συνδέσει τ` όνομά του με μερικές από τις χρυσές σελίδες στην Ιστορία του ελληνικού πόλο και της Βουλιαγμένης, υπέγραψε τριετές συμβόλαιο με την ανδρική ομάδα υδατοσφαίρισης του Πανιωνίου, η οποία τη σεζόν που πέρασε ήταν η ευχάριστη έκπληξη στο πρωτάθλημα της Α1, κατακτώντας την 3η θέση. Η συμφωνία επήλθε μετά τη συνάντηση με το νέο πρόεδρο του ερασιτέχνη Πανιωνίου, Κώστα Τσακίρη, ενώ βοηθός του, στον πάγκο του νεοσμυρνιώτικου συλλόγου θα είναι ο μέχρι πρότινος βασικός προπονητής, Αλέξανδρος Βάσσος.

    Πλούσιο σε εμπειρία βιογραφικό

    Ο Γιαννουρής, το 1977 και σε ηλικία 19 ετών, ήταν ήδη μέλος της εθνικής ομάδας υδατοσφαίρισης, εκπροσωπώντας το Ναυτικό Όμιλο Βουλιαγμένης. Οι ειδικοί του αθλήματος έκαναν λόγο για έναν καλό τερματοφύλακα, που θα μπορούσε να κάνει καριέρα, όμως ο Γιαννουρής αποφάσισε να τη διακόψει στις αρχές της δεκαετίας του `80, αφού είχε ήδη αρχίσει ν` ασχολείται με τα μικρά τμήματα του NΟB. Πριν ξεκινήσει η Βουλιαγμένη τη «χρυσή» της πορεία, ο Γιαννουρής πρόλαβε να πάει στον Παναθηναϊκό (1983-84), να φτιάξει ομάδες στις μικρές κατηγορίες και να βγάλει και εκεί μια φουρνιά παικτών...

    Tο 1991, ο NΟB κατάφερε να πάρει το πρώτο πρωτάθλημα της Ιστορίας του. Eνας τίτλος που αποτέλεσε το εφαλτήριο του Γιαννουρή για την ευρωπαϊκή του περιήγηση. Tο 1991 στην Iταλία με την Πεσκάρα (σ.σ. με τον ιταλικό σύλλογο έγινε ο πρώτος Ελληνας προπονητής σε πάγκο ευρωπαϊκής ομάδας που κατάφερε να κερδίσει κάποιον τίτλο και συγκεκριμένα το Κύπελλο). Tο 1993 στη Mαρσέιγ. Tο 1994 επέστρεψε στην Eλλάδα και την εθνική ομάδα ανδρών, από την οποία παραιτείται αμέσως μετά την αλλαγή διοίκησης στην ΕΚΟΦ. Το 1995 τον βρίσκει στον Eθνικό και στον τελικό του πρωταθλήματος, όπου χάνει τον τίτλο από τον Ολυμπιακό. Επιστρέφει το 1996 στη Βουλιαγμένη, την οποία στα τέλη Μαρτίου της αμέσως επόμενης χρονιάς, την οδηγεί στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων (σ.σ. επικράτησε στον τελικό της Ρόμα), αλλά και στην κατάκτηση του τίτλου για δύο ακόμη σερί χρονιές (1997-98).

    Είναι ο προπονητής με τις περισσότερες συμμετοχές σε τελικούς του Κυπέλλου Ελλάδας (συνολικά έξι), ενώ έχει κατακτήσει δύο φορές το συγκεκριμένο τρόπαιο. Διατηρεί τη θέση του γενικού γραμματέα στο Σύνδεσμο Ελλήνων Προπονητών Υδατοσφαίρισης (ΣΕΠΥ).


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Friday, 27 May 2005 - 16:54:21 UTC