Browse through our Interesting Nodes about Agriculture in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

The Hellenic Radio (ERA): News in Greek, 05-05-23

The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Hellenic Radio (ERA) <www.ert.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αύριο η Πανορθόδοξη Σύνοδος
  • [02] Ο Netscape "επιτίθεται"
  • [03] Πρόωρες εκλογές ζητά ο Σρέντερ
  • [04] Μάχες στην Κολομβία
  • [05] Αιματηρή επίθεση στη Σαμάρα
  • [06] Γέλασαν καλύτερα οι "Σπερς"

    [01] Κοινωνία

    Όλα τα βλέμματα στο Φανάρι

    Αύριο η Πανορθόδοξη Σύνοδος

    23/5/2005 10:52:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/5/2005 11:27:22 πμ)

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Πηγή: ΝΕΤ 105,8

    Την Τρίτη το πρωί αρχίζει στο Φανάρι, η Πανορθόδοξη Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με θέμα το μέλλον του Ειρηναίου, ενώ, σήμερα αναμένεται η άφιξή του στην Κωνσταντινούπολη. Πάντως, ο κ. Ειρηναίος δήλωσε ότι "είμαι έτοιμος και δεν πάω στο Φανάρι για να δικαστώ". Προβληματισμένος για την εξέλιξη της Συνδιάσκεψης είναι και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο οποίος επιθυμεί η οποιαδήποτε απόφαση να είναι ομόφωνη. Εν τω μεταξύ, στο Φανάρι φτάνει τη Δευτέρα ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, εξουσιοδοτημένος από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο να χειρισθεί εν λευκώ τη στάση της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εκλογή τοποτηρητή στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ζητεί η Ιορδανία, μετά και την απόφαση έκπτωσης του Ειρηναίου, που έχει ήδη επικυρώσει με διάταγμά του ο βασιλιάς Αμπντάλα.

    Σχετικές Ειδήσεις:

    Λίγο πριν την κρίσιμη Σύνοδο στο Φανάρι

    Έκπτωτος ο Ειρηναίος

    [02] Τεχνολογία

    Νέος browser με υψηλά επίπεδα ασφάλειας

    Ο Netscape "επιτίθεται"

    23/5/2005 10:35:00 πμ

    Συντάκτης: Βαγγέλης Θεοδώρου

    Στην αντεπίθεση φαίνεται πως περνά η Netscape, επιχειρώντας να υποσκελίσει τους ανταγωνιστές της Internet Explorer και Firefox. Ο νέος browser, Netscape 8.0, που κυκλοφόρησε την περασμένη Πέμπτη, επιχειρεί να συνδυάσει τα καλύτερα χαρακτηριστικά των ανταγωνιστών του, προσφέροντας παράλληλα υψηλά επίπεδα ασφάλειας στον χρήστη του Διαδικτύου. "Συνδυάζει την ευχρηστία του Internet Exporer με την ασφάλεια του Firefox", δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. Επιπλέον, ο νέος browser προφυλάσσει τους κυβερνοναύτες από επικίνδυνες ιστοσελίδες, διατηρώντας μια "μαύρη λίστα" με δικτυακούς τόπους που κατασκοπεύουν το χρήστη ή συνδέονται με απάτες. H Netscape ετοιμάζεται να ανακτήσει το χαμένο έδαφος, την ώρα που ο Internet Explorer κρατά τα ηνία στους browser, αν και τα ποσοστά χρήσης του μειώνονται διαρκώς, μετά την εμφάνιση του Firefox. Όπως είναι αναμενόμενο, οι τρεις εταιρίες παίρνουν πλέον θέσεις μάχης, ενώ από κοντά φαίνεται να ακολουθεί και η Google, καθώς φήμες θέλουν να αναπτύσσει σύντομα τον δικό της browser.

    Με στόχο την ασφάλεια

    Στο μεγαλύτερο μέρος του, ο Netscape 8.0 βασίζεται στον Firefox, υποστηρίζει, όμως, και τον Explorer. Με τον τρόπο αυτό, οι δημιουργοί του νέου browser φιλοδοξούν να ξεπεράσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χρήστες του Firefox, όταν επισκέπτονται δικτυακούς τόπους σχεδιασμένους ειδικά για να "τρέχουν" μέσω Explorer.

    Παράλληλα, οι προγραμματιστές ισχυρίζονται πως ο νέος browser παρέχει υψηλά επίπεδα ασφάλειας ενάντια στο spyware (λογισμικό που εισχωρεί στον υπολογιστή χωρίς να το καταλάβουμε και συλλέγει προσωπικά στοιχεία), καθώς και το phising (που αφορά στην υποκλοπή στοιχείων τραπεζικών λογαριασμών και πιστωτικών καρτών).

    Για να μειωθεί ο κίνδυνος κάποιας επίθεσης phishing, ο Netscape 8.0 προσαρμόζει τις ρυθμίσεις ασφάλειας βάσει μιας λίστας γνωστών ύποπτων ιστοσελίδων. Η εν λόγω λίστα ενημερώνεται τρεις φορές την ημέρα και συντάσσεται από μεγάλες εταιρίες λογισμικού, όπως η America Online και η Truste.

    Όταν ο χρήστης επισκέπτεται μια "επικίνδυνη" ιστοσελίδα, μια κόκκινη ασπίδα εμφανίζεται στο παράθυρο του browser. Η επίσκεψη γίνεται με τη χρήση μηχανισμού του Firefox, όπου τα cookies και η JavaScript είναι απενεργοποιημένα.

    Άλλα χαρακτηριστικά του νέου Netscape 8.0 περιλαμβάνουν την ικανότητα να ορίζει ο χρήστης πολλές ιστοσελίδες ως κεντρική σελίδα και την βελτιωμένη υποστήριξη RSS (Really Simple Syndication), ενώ ως μηχανή αναζήτησης έχει οριστεί η Google.

    Ο νέος Netscape 8.0, που "βγήκε" δοκιμαστικά τον περασμένο Φεβρουάριο, είναι ελεύθερα διαθέσιμος στην ιστοσελίδα της Νetscape.

    Σχετικά Links: Internet Explorer

    Firefox

    [03] Κόσμος

    Πικρή ήττα

    Πρόωρες εκλογές ζητά ο Σρέντερ

    23/5/2005 9:59:00 πμ (Τελευταία ενημέρωση: 23/5/2005 10:54:34 πμ)

    Συντάκτης: Μπέττυ Σαβούρδου

    Πηγή: NET 105,8 - ΑΠΕ

    Τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών το φθινόπωρο του 2005 αντί του 2006, πρότεινε την Κυριακή ο Γερμανός καγκελάριος, μετά τη συντριπτική εκλογική ήττα του κυβερνώντος κόμματος, την Κυριακή, στο κρατίδιο της Β. Ρηνανίας - Βεστφαλίας. "Με την πικρή ήττα του κόμματός μας, η πολιτική υποστήριξη που χρειάζονται οι μεταρρυθμίσεις μας τίθεται υπό αμφισβήτηση", είπε χωρίς περιστροφές ο Γκέρχαρντ Σρέντερ και πρόσθεσε: "Θεωρώ καθήκον μου ως καγκελάριου, να πείσω τον πρόεδρο Χορστ Κέλερ να ζητήσει από την Μπούντεσταγκ εκλογές το συντομότερο δυνατό μέχρι το φθινόπωρο". Τα επίσημα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν τη σαρωτική νίκη του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU), με ποσοστό 44,8% έναντι 37,1% του Σοσιαλδημοκρατικού (SPD). Έπονται οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι με 6,2%, που αμφότεροι εμφανίζονται να έχουν χάσει μεγάλο ποσοστό της δύναμης τους, σε σχέση με τις εκλογές του 2000.

    Έκπληξη η κίνηση του καγκελάριου

    Η ήττα των Σοσιαλδημοκρατών στις τοπικές βουλευτικές εκλογές του κρατιδίου αυτού, χαρακτηρίστηκε ως το "χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου". Ωστόσο, ο Σρέντερ εξέπληξε τους πάντες προχωρώντας στο βήμα το οποίο απέκλειε προεκλογικά, στη διεξαγωγή δηλαδή πρόωρων εθνικών εκλογών.

    Την αξίωση για παραίτηση της κυβέρνησης Σρέντερ-Φίσερ και διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών σε περίπτωση ήττας του "κοκκινοπράσινου" κυβερνητικού συνασπισμού στη Β. Ρηνανία-Βεστφαλία, είχε προβάλει ρητά το μικρότερο κόμμα της αντιπολίτευσης των Ελευθέρων Δημοκρατών, χωρίς ωστόσο να αποτελέσει γενική γραμμή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    "Παραδοχή ήττας"

    Ενδεικτικά είναι τα πρώτα σχόλια του βρετανικού τύπου.

    Παραδοχή ήττας χαρακτηρίζει στο πρωτοσέλιδό της την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές η εφημερίδα "Φαϊνάνσιαλ Τάιμς" και αναφέρουν ότι η απώλεια του μεγαλύτερου γερμανικού κρατιδίου θέτει εν αμφιβόλω τις μεταρρυθμίσεις που είχαν δρομολογηθεί από το 2003, καθώς "ο Σρέντερ κι η κυβέρνησή του έχουν χάσει κάθε ελπίδα να επαναφέρουν τη γερμανική οικονομία στην οδό της ανάπτυξης με την φιλική προς τις επιχειρήσεις πολιτική τους".

    Η "Ντέιλι Τέλεγκραφ" σχολιάζει ότι οι Γερμανοί εργαζόμενοι στρέφουν την πλάτη τους στο SPD και προβλέπει ότι το κόμμα του Σρέντερ θα απομακρυνθεί από την εξουσία στις επόμενες εκλογές.

    Από την πλευρά της, η "Γκάρντιαν" υπενθυμίζει πως η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές δεν συνάδει προς τα καθιερωμένα πολιτικά ήθη της Γερμανίας. Μάλιστα, επικαλείται στέλεχος του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, το οποίο οργισμένα χαρακτηρίζει την απόφαση του Σρέντερ ως "πολιτική αυτοκτονία".

    Η "Τάιμς" βλέπουν έναν "ταπεινωμένο" Σρέντερ, ο οποίος "αποφάσισε υπό το κράτος του πανικού". Η εφημερίδα ζητεί τη γνώμη πολιτικών αναλυτών, οι οποίοι δεν αποκλείουν το εκλογικό αποτέλεσμα να φέρει "μεγάλη μεταρρυθμιστική συμμαχία" ανάμεσα στους σοσιαλδημοκράτες και τους χριστιανοδημοκράτες.

    [04] Κόσμος

    Εντείνονται οι συγκρούσεις

    Μάχες στην Κολομβία

    23/5/2005 7:54:00 πμ

    Συντάκτης: Aννα Κούρτη

    Τριάντα δυο άτομα έχασαν τη ζωή τους, μεταξύ αυτών 5 στρατιώτες και 27 αντάρτες, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων βορειοδυτικά της Κολομβίας. Οι μάχες σημειώθηκαν στην κοινότητα Ιτουάνγκο (480 χλμ βορειοδυτικά της Μπογοτά), όπου βρήκαν τον θάνατο ένας αξιωματικός και τρεις στρατιώτες. Ένας στρατιώτης κι έξι αντάρτες σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις στη Μέτα, στα νοτιοανατολικά, ενώ άλλοι έξι αντάρτες βρήκαν τον θάνατο το Σάββατο σε μάχες στο Τάμε, κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα. Οι συγκρούσεις μεταξύ του στρατού και των ανταρτών έχουν ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

    [05] Ιράκ

    2 νεκροί

    Αιματηρή επίθεση στη Σαμάρα

    23/5/2005 8:50:00 πμ

    Δύο Ιρακινοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και άλλος ένας τραυματίστηκε, σε επίθεση με βλήματα όπλων εναντίον βάσης του ιρακινού στρατού και της αστυνομίας βόρεια της Βαγδάτης, ανακοίνωσε ιρακινή στρατιωτική πηγή. Σύμφωνα με το λοχαγό Σαλάμ Χάντι, περίπου δέκα βλήματα όπλων εξαπολύθηκαν εναντίον της βάσης στην πόλη της Σαμάρας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο στρατιώτες και να τραυματιστεί ένας. Τρία παγιδευμένα αυτοκίνητα εξερράγησαν κοντά σε άλλη βάση και σε αμερικανική αυτοκινητοπομπή στην ίδια πόλη, χωρίς να υπάρξουν θύματα.

    [06] Μπάσκετ

    Γέλασαν καλύτερα οι "Σπερς"

    23/5/2005 10:58:00 πμ

    Συντάκτης: Ηλίας Παπαϊωάννου

    Για έναν ακόμη αγώνα ο Στιβ Νας ήταν μαγικός, ο Στουντεμαϊρ εκπληκτικός αλλά παρόλα αυτά το Φοίνιξ μέσα στο σπίτι του δεν κατάφερε να χαμογελάσει, καθώς ηττήθηκε με 121-114, στον πρώτο τελικό της Δυτικής Περιφέρειας των πλέι οφ από το Σαν Αντόνιο. Τα "σπιρούνια" με ασφυκτική άμυνα αλλά και ευστοχία στην επίθεση από την αρχή του αγώνα απέκτησαν το προβάδισμα. Στις αρχές της 4ης περιόδου οι Σανς προσπάθησαν να αντεπιτεθούν αλλά και πάλι οι φιλοξενούμενοι με σωστή ανάπτυξη και κοντρόλ μπάσκετ έφτασαν στη σπουδαία νίκη με την οποία "έσπασαν" το πλεονέκτημα έδρας του Φοίνιξ.

    "Κλειδί" της νίκης ο Ντάνκαν

    Κορυφαίος των νικητών με 28 πόντους, 15 ριμπάουντς και 4 ασίστ ο Τιμ Ντάνκαν, ενώ ακολούθησε ο Πάρκερ με έναν πόντο περισσότερο. Πολύ καλός και ο Μανού Τζινόμπιλι με 20 πόντους, έξι ριμπάουντ και πέντε ασίστ. Για το Φοίνιξ ο κορυφαίος παίκτης της χρονιάς Στιβ Νας, προσπάθησε με 29 πόντους, 4 σκουπίδια και 13 ασίστ να φέρει τα πάνω, αλλά ακόμη και με τους 41 πόντους που σημείωσε ο Αμάρε Στουντεμαϊρ οι Σανς δεν κατάφεραν να αποτρέψουν την ήττα.

    Οι περίοδοι: 30-20, 25-29, 23-33, 43-32.

    Σαν Αντόνιο: Τζινόμπιλι 20, Πάρκερ 29, Ντάνκαν 28, Μπόουεν 2, Μοχάμεντ 9, Μπάρι 21, Χόρι 12.

    Φοίνιξ: Τζάκσον 20, Νας 29, Ρίτσαρντσον 7, Μάριον 3, Στούνταμαϊρ 41, Χάντερ 9, Μπαρμπόσα 5.


    The Hellenic Radio (ERA): News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    eragr2html v1.00 run on Monday, 23 May 2005 - 8:51:41 UTC